Děti nepotřebují žádné speciální potraviny, říká Margit Slimáková

Všude se mluví o důležitosti zdravého životního stylu, přesto ho spousta lidí ignoruje.

Proč?V souvislosti se životosprávou se objevuje přemíra názorů a studií, které si vzájemně protiřečí. Stále se mění informace, co bychom jíst měli a neměli.

Ve výsledku se tak mnozí lidé vrátí ke starým zvykům, a já se jim ani nedivím. Ale je to škoda, protože zdravě žít a cítit se dobře je velmi jednoduché.

Přečíst článek ›

Jak na to?Stačí se vrátit ke zdrojům, na které se nedělá reklama, a tak za nimi málokdo stojí. Jde o základní potraviny, které vyrostly v kvalitní půdě, pocházejí z kvalitně krmeného zvířete nebo jsou minimálně průmyslově upravené, což jsou například fermentované zelí, kvašené nápoje a plnotučný bílý jogurt.

Děti nepotřebují žádné speciální potraviny, říká Margit SlimákováZdroj: Deník

Z obilovin pak místo bílé pšeničné mouky celé zrno, jako jsou kroupy, jáhly, pohanka nebo ovesné vločky. Zdravý člověk nic víc nepotřebuje, žádnou speciální výživu nebo doplňky.

Tyto potraviny nás i nejvíc zasytí. Neznám nikoho, kdo by se přejídal vajíčky, ovesnými vločkami nebo brokolicí.

Naopak po vysoce průmyslově upravených produktech máme stále hlad a z dlouhodobého hlediska jsou tyto produkty návykové.

Proč nám jeden kousek nestačí?Neobsahují živiny, které naše tělo potřebuje. Všimněte si, kdy musíte neustále něco jíst. Když si dáte pytlík chipsů nebo čokoládovou tyčinku. Po chvilce už chcete další.

Sytivost zajišťují především vláknina a bílkoviny, což u těchto produktů chybí. Většina z nich je postavena na nadbytku cukrů a tuků.

Nejlevnější sladkosti obsahují až 60 procent sacharidů plus palmový nebo řepkový olej, a to je šílená kombinace.

Cukry totiž uvolní v těle hormon inzulin, který tyto tuky převede rovnou do tukové tkáně, kde je uloží. Přitom je tak jednoduché dát si ke snídani místo cereálií, dvě vajíčka s plátkem slaniny a zeleninou. Nebo si do plnotučného bílého jogurtu přimíchat domácí marmeládu či podušená jablka s rozinkami. Uvidíte, že vydržíte až do oběda a přestanete být otroky jídla.

Přečíst článek ›

Která tvrzení vám v souvislosti s výživou přijdou nesmyslná?Nesouhlasím s myšlenkou, že k jídlu potřebujeme váhy a kalkulačky. Když si totiž začnete myslet, že se musíte hlídat, ve výsledku ze stresu, který z tohoto pocitu plyne, přiberete mnohem víc než ze samotného jídla. Velkým omylem je i počítání kalorií.

Pravidlo, že méně jídla a více pohybu automaticky vede k hubnutí, platí možná v laboratoři. My ale máme hormony, které ovlivňují náš metabolismus a způsob, jakým způsobem živiny využije.

Zároveň důležitou roli hraje i mozek, který, jakmile najedeme na šetřící dietu, zařídí omezení výdeje. Nesouhlasím ani s rozložením potravinové pyramidy.

Ukazuje se, že 55 procent přijaté energie ze sacharidů mnoha lidem neprospívá.

Na co se lidé během vašich přednášek ptají nejčastěji?Vždycky se objeví dotaz ohledně pití kávy. Všechny uklidňuji, ať ji pijí dál. Ze studií vyplývá, že káva je pro většinu z nás prospěšná.

Jedním z pozitivních důvodů je její schopnost snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby, stařecké demence i Parkinsonovy nemoci. V laboratořích se také potvrdilo, že obsahuje velké množství antioxidantů, a pro některé lidi, kteří nejedí moc zeleninu a ovoce, může být káva hlavním zdrojem.

Při výběru opět platí, že čím méně průmyslově upravená, tím lepší. A není důvod se ani bát kombinace kávy s mlékem. To bude vadit jen tomu, komu vadí mléko samo o sobě.

Přečíst článek ›

Několik let jste žila v zahraničí. Jsou zvyky, kterými byste chtěla Čechy „nakazit“?Velkou inspirací byl život v Německu, kde už před dvaceti lety byla na dětském hřišti běžná krabička rozinek a nakrájených jablek.

Maminky se předháněly, která z nich uspořádá zdravější narozeninovou párty. V Bavorsku teď vyšla největší petice na ochranu tradičního zemědělství a omezení pesticidů. Ale i v Česku jsou skupiny, které se snaží.

Proto mě mrzí, když jim stát podráží nohy, jako v případě snahy o zastavení odměňování sladkostmi ve školkách a školách a pití slazených nápojů.

Pokračování rozhovoru s Margit Slimákovou najdete v dnešním vydání magazínu Zdraví, který je zdarma součástí čtvrtečního Deníku.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Přečíst článek ›

PharmDr. Margit Slimáková

Oľga Pietruchová je významná slovenská lidskoprávní aktivistka a někdejší ředitelka Odboru rodové rovnosti při Ministerstvu práce.

V rozhovoru pro Novinky popisuje, jak se přes vánoční svátky doma vyléčila z covidu-19 mimo jiné za pomocí antiparazitika ivermektin. Ten přitom velká část lékařských kapacit odmítá pacientům nasadit.

„Člověk nemá co ztratit, zabralo to druhý den,” říká Pietruchová.

Pietruchové začalo být zle přes vánoční svátky. Z obavy z nákazy koronaviru si zašla na antigenní test, který jí ukázal negativní výsledek, což ji uklidnilo. Jenže poté jí vyskočila teplota.Po pár dnech bylo jasné, že to není chřipka, protože chřipka za pár dní odezní.

Tady to byla velká únava, bolesti kostí, nemohoucnost a nechuť k jídlu,“ popisuje. Když teplota neustupovala, poradil jí manžel Juraj Mesík, aby vyzkoušela pomocnou léčbu navrhovanou aliancí amerických lékařů FLCCC.

„Můj manžel je vystudovaný lékař a on podle těch zahraničních protokolů z Ameriky mi doporučil vysoké dávky céčka, déčka, béčka, zinku, aspirinu a dvě dávky ivermektinu,“ říká Pietruchová.

V období Vánoc nebyl ivermektin určený pro lidi na slovenském trhu dostupný. Manžel jí proto sehnal ivermektin určený pro zvířata, což například americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) nedoporučuje. Lék, který použila, byl určený pro koně.

Dávkování dodržovala podle doporučení protokolu FLCCC, to znamená 0.2 mg na jeden kilogram váhy. Zlepšení zdravotního stavu podle svých slov pocítila hned druhý den. „Klesla mi teplota, stoupla saturace a už to šlo lepším směrem,“ vysvětluje.

Po týdnu od požívání ivermektinu zašla ke své lékařce pro test na protilátky, ze kterého vyplynulo, že covid opravdu prodělala. Podle Pietruchové nemají lidé s ivermektinem co ztratit, protože domácí léčba covidu-19 fakticky neexistuje. „Pošlou vás domů a pomozte si sami. A pak, když jste polomrtví, tak si zavolejte záchranku,“ stěžuje si.

Žádné vedlejší účinky nezaznamenala. „Neměla jsem absolutně žádné obavy, protože vím, že to je čtyřicet let odzkoušený lék, který berou miliardy lidí na světě a vedlejší účinky při správném dávkování vlastně nejsou.“ http://bit.ly/ProKone

Tak si to shrňme testování nefunguje, žádné léky pro terapii běžných lidí nemáme, očkovat nestíháme, ale levný, bezpečný lék, který zabírá za pár hodin a šlo by okamžitě používat bude česká vláda, Ministerstvo zdravotnictví České republiky a Státní ústav pro kontrolu léčiv ignorovat, někteří experti kritizovat – to vše za situace, kdy drahý, rizikový a neefektivní Remdesivit jsme urychleně bez dostatku studií nakupovali.

Margit Slimáková: Nikdo nepotřebuje diety, hubnutí spočívá v něčem jiném

Margit Slimáková

Zdroj: profimedia

„Žádné dítě se nenarodí s touhou po sladké tyčince. Vše závisí na rodičích a jejich přístupu k výživě. Děti budou jíst to, co jedí jejich rodiče,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Co vás jako absolventku farmaceutické fakulty přivedlo ke studiu zdravé výživy a jejího významu pro člověka v dnešním světě?

Paradoxně to byly právě zkušenosti, které jsem získala v průběhu studia oficiálních farmakoterapeutických postupů, tedy podávání léků. Uvědomila jsem si, že mnohem důležitější, než léčit, je nemocem předcházet, protože léky jsou sice vysoce účinné, ale zároveň mají obrovské nežádoucí účinky. Když budeme méně nemocní, bude to příjemnější, klidnější a levnější pro nás pro všechny.

Měla jsem to štěstí, že jsem působila deset let v Německu a Spojených státech, kde jsem se v tomto směru mnohé naučila ještě začátkem 90. let, kdy tady žádní výživoví poradci nebyli. Když jsem se vrátila, zjistila jsem, že jsou tu hromady výživových poradců s velmi rozdílnými zkušenostmi i úrovní vzdělání. 

Všiml jsem si, že jednotliví výživoví poradci poskytují rozdílné a často protichůdné rady ohledně zdravé výživy. Jak se v tom má obyčejný smrtelník orientovat, aby jim nenaletěl?

Nejdříve je nutné zjistit, nakolik je ten který poradce nezávislý. Jakmile narazíme na někoho, kdo tvrdí, že pro zdraví dětí je nejlepší polykat nejrůznější potravinové doplňky, které vám často za přemrštěnou cenu hodlá prodat, je lépe jít o dům dál.

Většinu speciálních potravin, diet, výživových programů a jídelníčků tohoto druhu valná část z nás vůbec nepotřebuje.

Pokud se bude držet základní jednoduché zásady – jíst skutečné potraviny – obejde se bez poradce. Potřebujeme spíš poradit, jak se naučit kváskový chleba nebo kde seženeme kvalitní farmářské výrobky.

Budete mít zájem:  Jak nastartovat hubnutí bez pilulek

Nemohu se zbavit dojmu, že módní a senzačně se tvářící studie a články o zázračně zdravých potravinách mnohdy jen uvrhají lidi do chaosu. Proto spíše radím, aby si lidé naordinovali mediální dietu a raději naslouchali svému tělu. Pro péči rodičů o děti to samozřejmě platí dvojnásob. 

Mohla byste vysvětlit, jaké potraviny jsou podle vás skutečně vhodné, a jaké ne?

Pro kojence je základní skutečnou potravinou jednoznačně mateřské mléko, to všichni víme. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace je třeba šest měsíců plně kojit a ideální je pokračovat v tom do dvou až do tří let dítěte.

Skutečné potraviny jsou vlastně jakékoli základní potraviny rostlinného původu, ideálně z kvalitní půdy, i živočišného původu, ideálně ze zvířat, s nimiž se slušně zachází a jedí skutečně přírodní krmiva.

Jak nedávno zaznělo na jedné konferenci, mastné kyseliny ze šťastné kačeny mohou být našemu organismu prospěšnější, než z vystresovaného lososa. Zásadní je, aby šlo o průmyslově minimálně zpracované potraviny, například kvašené zelí, ideálně vykvašené vámi osobně doma.

V supermarketu totiž někdy prodávají kyselé zelí, které je následně sterilizované, čímž se částečně zničí prospěšné látky. 

S jakými prohřešky proti principům zdravé výživy dětí se v praxi nejčastěji setkáváte?

Spousta dětí je u nás dávkována cukrem každé dvě hodiny, takže je jen otázkou času a genetické dispozice, kdy se dostaví problémy s nadváhou nebo onemocnění cukrovkou II. typu. Dnes už navíc odborníci spojují předávkování sacharidy s demencí a Alzheimerovou chorobou. Jde tedy o takzvané civilizační choroby, které po nás děti nevědomky dědí.

Zásadním celospolečenským problémem je masové rozšíření inzulinové rezistence, která vzniká jako důsledek přejídání se sacharidy. Přesně tomu dnes čelí ve vyspělých zemích většina dětí závislých na průmyslově zpracovaných sacharidech, což přináší obrovské zdravotní problémy. 

Co mají rodiče dělat, aby své dítě vymanili ze závislosti na sacharidech a průmyslových potravinách?

Pokud rodiče jedí správně a kvalitně a nehromadí doma sladkosti, dítě bude zcela přirozeně jíst to, co oni. Když ho ale budeme od malička krmit cukrem a uvědomíme si to až ve chvíli, když mu bude třináct, už je pozdě.

Jestliže mu v tomto věku řekneme, ať jí to a to, protože je to zdravé, maximálně ho znechutíme a nechtě v něm vzbudíme touhu po zakázaném ovoci.

Výživové návyky nelze vnucovat edukačně, ale jedině vlastním příkladem, který dítě rádo a přirozeně napodobí.

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 400 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d8278c34c8.38335769.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-radic-4022295″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 1+kk“,“locality“:“Ostrava, Gen. Janka“,“information“:“družstevní vlastnictví, panelová konstrukce, 5. patro, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“8 000 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d806d55e84.32682969.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-1-kk-ostrava-gen-janka-4022294″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Krhanice“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“5 700 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d7edd7e3b4.84876658.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-krhanice-4022292″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 4+kk“,“locality“:“Lipník nad Bečvou, Osecká“,“information“:“jiné vlastnictví, cihlová konstrukce, 2. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“12 000 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d7c5d68324.77546005.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-4-kk-lipnik-nad-becvou-osecka-4022291″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 4+1″,“locality“:“Hradec Králové, V Koutech“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 4. patro, umístění v rušná části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 999 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d792db0d28.00176962.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-4-1-hradec-kralove-v-koutech-4022289″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+1″,“locality“:“Domažlice, Kunešova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“8 000 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d764528790.23356296.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-1-domazlice-kunesova-4022288″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 2+1″,“locality“:“Stružná“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“839 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d758d33ed2.64212810.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-2-1-struzna-4022287″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 2+1″,“locality“:“Třebíč, Čeloudova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 2. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 215 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d72b7d7e18.15969318.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-2-1-trebic-celoudova-4022286″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 1+kk“,“locality“:“Praha 5, Karla Kryla“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 2. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída C (83-120 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 460 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d7216f13c6.49218838.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-1-kk-praha-5-karla-kryla-4022285″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Kopřivnice, Záhumenní“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 5. patro, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 900 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_6053d702d321d2.31027026.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-koprivnice-zahumenni-4022284″}]}>

Zdravá výživa pro děti – PharmDr. Margit Slimáková

Co vše potřebuje vaše dítě jíst a čemu by se mělo vyhýbat? Potřebují rodiče studovat výživová doporučení anebo poslouchat experty? Kdy začít podávat lepek a kdo potřebuje umělá kojenecká mléka? Jak prosadit zdravou výživu u babiček a ve škole?

První rok života

Dítě se v prvním roce života nazývá kojenec a kojení (mateřské mléko) je bez jakýchkoliv pochybností základem výživy až do jednoho roku života. Ideální je plné kojení do šestého až sedmého měsíce a dostatečné kojení do jednoho roku věku, při kterém není třeba podávat žádná náhradní mléka ani jiné tekutiny.

Lepek

Někteří pediatři nově doporučují podávat lepek už od čtvrtého měsíce jako prevenci vzniku alergie na něj. S tímto doporučením nesouhlasím.

Studie, které by prokázaly nižší výskyt alergie na lepek u kojenců, kteří jej v minimálním množství dostali takto brzy, jsou doposud ojedinělé, jsou retrospektivní, nedefinují pojem malé množství a hlavně uspokojivě nevysvětlují důvod, proč by časnější podávání potravin mělo snížit riziko vzniku potravinové alergie.

Jako nejpravděpodobnější teorie se uvádí, že mladšímu dítěti se podává menší množství potraviny a že při podávání potraviny u starších dětí už nejsou děti současně kojeny, a tak jsou ochuzeny o ochranný vliv mateřského mléka. Tento můj postoj se shoduje s vyjádřením vědeckého poradního výboru Velké Británie pro výživu.

Umělá kojenecká mléka

Mimo výjimečných případů, ve kterých maminka skutečně nemůže kojit, podle mne umělá mléka nikdo nepotřebuje a do dětského jídelníčku je vůbec nedoporučuji zavádět. Situaci, kdy maminka nekojí, je třeba vždy konzultovat s pediatrem. Takzvaná alternativní rostlinná mléka nejsou pro kojence vhodnou náhradou mateřského mléka a v této funkci je také nedoporučuji.

Jsem však přesvědčena o tom, že většina maminek kojit dokáže a že často jen nečekané životní potíže, např.

komplikovanější porod a nezájem anebo neschopnost personálu porodnice pomoci, kojení zbytečně naruší.

Proto jako nejdůležitější stravovací doporučení všem těhotným maminkám navrhuji najít si spolehlivou laktační poradkyni anebo porodní asistentku, které jim mohou v případě náhlých potíží okamžitě pomoci.

První potraviny

V ideálním případě začínáme lokální bio zeleninou. Podáváme vždy pouze jeden druh a každé tři až čtyři dny přidáváme další druhy, které je později možné kombinovat.

S přibývajícími týdny postupně přidáváme zdroje kvalitních bílkovin a tuků, jako je např. červená čočka, quinoa, vaječný žloutek, kvalitní maso, máslo anebo za studena lisované oleje.

Z obilovin začínáme těmi bezlepkovými, nejlépe v jejich přirozené podobě, tj. například kaše z vařených a rozmixovaných jáhel anebo rýže.

Děti od jednoho do šesti let

Shoduji se s doporučeními Světové zdravotnické organizace, že ideální je pokračovat v kojení až do třetího roku.

V případě, že už nekojíte, je třeba zajistit dostatečný a pravidelný příjem kvalitních bílkovin, ale určitě to neznamená, že je nezbytné konzumovat kravské mléko, jak si přeje mlékárenský průmysl.

Kvalitní bílkoviny mohou pocházet například z kvalitního masa, luštěnin, vajec, semínek a zakysaných mléčných výrobků. Dětem připravujeme jednoduchá jídla s pravidelnými svačinkami. Základní poměry mezi jednotlivými skupinami potravin jde stanovit podle doporučení Zdravého talíře.

Bio

Označení bio nesou potraviny té nejvyšší kvality, které moc doporučuji všem, dětem samozřejmě nejvíce. Nejdůležitější jsou přitom alespoň do tří let věku, kdy nejsou detoxikační a eliminační systémy dětského organismu dostatečně vyzrálé a případná rezidua chemikálií z konvenčních potravin se mohou snadněji hromadit a být příčinou závažnějších poškození zdraví.

Celozrnné potraviny

Dětem do tří let se nedoporučuje výhradně celozrnná strava, ale to určitě neznamená, že bychom je měli vykrmovat rohlíky a koláči z bílé mouky.  Ke zdraví prospěšným necelozrnným zdrojům obilovin patří např. jáhly, mnohé pšenično-žitné kváskové chleby, ovesné vločky anebo kulatozrnná, jasmínová a basmati rýže.

Speciální dětské potraviny

Mnoho ze speciálních potravin pro děti obsahuje nadbytečná množství cukrů, nejlákavější na nich je většinou přibalená hračka anebo pohádková postavička na obalu. Nezávislá testování opakovaně potvrzují zbytečnost anebo dokonce nezdravost takovýchto potravin:

Budete mít zájem:  Příznaky Neplodnosti U Muže?

Naše děti se staly terčem té nejproradnější reklamní strategie potravinářského průmyslu. Všemi dostupnými prostředky se společnosti snaží obejít vliv rodičů a nalákat děti na produkty s tou nejvyšší marží – sladkosti a chipsy. Velké koncerny dětem prodávají především ty produkty, které jim škodí. Šířící se epidemii obezity se pak už nikdo nemůže divit. (Oliver Huizinga, reklamní expert organizace Foodwatch).
Např. 100 gramů Pom-Bärů obsahuje pětkrát více soli a dvakrát tolik tuku než stejná porce hranolek od McDonald’s a výrobce je přitom propaguje jako jedinečnou a pro děti vhodnou svačinku.

K Nestle dětským cereáliím se zdarma přidává figurka akčního superhrdiny a přitom všechny obsahují více než 30 procent cukru. O této skutečnosti společnost na svých stránkách logicky mlčí.

Mnohem raději ovšem zdůrazňuje, že se jedná o celozrnné cereálie s osmi vitaminy a vápníkem.

A kdyby náhodou děti nepřesvědčila akční figurka, rodiče zajisté ke koupi přemluví známá expertka Kateřina Cajthamlová, která na stránkách koncernu Nestlé o cereáliích přímo básní. (Česká Pozice 27.4., 2013) http://bit.ly/DetiKo

Školáci

Zdravá výživa školáků znamená především kvalitní snídani a přípravu domácích svačinek do školy (včetně láhve s vodou).

Zdravá výživa školáků je zásadní nejen pro zdraví žáků a studentů, ale ovlivňuje i jejich chování a studijní výsledky.

Podle četných dopisů od rodičů přitom vím, že snahu o zdravou stravu jejich dětí běžně narušují školní jídelny a doplňkový prodej potravin ve školách.

Český spotřební koš, který je závazný pro vaření ve školních jídelnách, platí od roku 1993 a vychází z výživových dávek z roku 1989. Jiné středoevropské země výživová doporučení pro školáky v minulých letech aktualizovaly.

Naštěstí především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení i u nás, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe. Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv.

doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy vařené ve školních jídelnách. Prodeje v bufetech a automatech běželi pár let od revoluce bez jakéhokoliv omezení a nyní je jen omezeně reguluje Pamlsková vyhláška.

  Vaření ve školních jídelnách se dodnes řídí vyhláškou, která je stará víc než čtvrt století. jak jde už ui dnes zajistit zdravější jídlo ve školách detailně vysvětluji zde.

Po skončení vyučování je dobré mít pro děti vždy nachystanou svačinu (např. v podobě výběru z nakrájené zeleniny, dipů anebo pomazánek, kvalitního pečiva, bílého jogurtu, oříšků a ovoce) a ideálním ukončením dne je společná rodinná večeře.

Dospívající

V tomto věku už děti nenapodobují rodiče, ale zdravá výživa se alespoň doma dá zajistit přítomností zdravých potravin. Nejdůležitější je nabízet snadno dostupné a připravitelné svačinky i potraviny, ze kterých si mohou děti samy vybírat a vařit. Neskladujte doma nevhodné potraviny, protože je jen otázkou času, kdy je děti najdou a snědí.

Dietování a poruchy příjmu stravy

Nezdravé dietování a poruchy příjmu potravy patří mezi typické problémy tohoto věku. Dospívající děti jsou obklopeny módními ideály krásy, zázračnými dietami a dietujícími kamarády.

Tou největší oporou pro ně musí zůstat rodina, a proto je katastrofou, když se i maminka nepřirozeně omezuje. Rodič, který opakovaně dietuje, vynechává večeři anebo přepočítává kalorie, předává signál, že stravu je třeba nepřirozeně kontrolovat.

Základní prevenci poruch příjmu stravy proto vidím v dlouhodobě zdravě se stravující rodině, kde je jídlo bráno jako požitek a ne jako postrach.

Alternativní výživové směry

Alternativní výživové směry v úhrnu nejsou problém a většina dětí z nich vyroste rychleji, když jim dáte prostor na zkoušení a hledání vlastní cesty, než když je budete striktně nutit do vašich stravovacích návyků.

Ze zdravotního hlediska jsou dokonce téměř jistě bezpečnější než dnes typická strava mnoha mladých, která je založena na junk food a soft drinks. Zdravý výběr nenápadně podporujte dostupností kvalitních potravin.

Pouze zpozorněte v případě neobvykle vyšší ztráty hmotnosti, zastavení menstruace u dívek a nelogických rozhodnutí (např. když etický vegetarián odmítá konzumovat ořechy).

Jak děti učit zdravě jíst

Buďte dobrým vzorem, zajistěte dostupnost zdravých potravin a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy. Děti se učí sledováním svého okolí, několik prvních let zejména od rodičů a rodiny.

To, co děti vidí, je pro ně normální a sami to opakují.

Je proto rozhodující, jestli děti pravidelně vidí společně a zdravě se stravující rodinu, nebo reklamní obrázky šťastné rodiny při návštěvě McDonald‘s a při pojídání čokoládových tyčinek plných mléka.

Děti jedí především to, co jim nabízíme a co v jejich okolí snadno dostupné. Proto je zásadní minimálně doma zajišťovat zdravé stravovací prostředí, na rozdíl od toxického prostředí, kterému jsme všichni čím dál více vystaveni, a to v mnoha případech dokonce už i ve školách.

Zdravá výživa není suchá teorie, ale skvěle chutnající jídlo. Mnohem více než výuka faktů děti nadchne a přesvědčí vypěstování vlastní zeleniny anebo jahod, naklíčení semínek, vypěstování kvásku nebo výroba jogurtu. Nakupujte s dětmi na farmářských trzích, zkuste dovolenou na biofarmě (my jsme několik let jezdili na dovolenou pouze na takovéto farmy) a zapojte děti do zdravého vaření.

Co s babičkami?

Problematiku výživy i s prarodiči včas proberte. Případné neshody na výživových doporučeních mezi partnery ale nedoporučuji řešit diskuzí s babičkami. Rodiče samotní se musí nejdříve shodnout na výživovém stylu rodiny a společně jej prosazovat. Až po shodě mezi sebou by rodiče měli stručně, ale jasně a nejlépe společně vysvětlit, že:

  • zdraví dětí je jejich zodpovědností a řeší jej na základě současných znalostí a zkušeností,
  • konzumaci sladkostí z výživového hlediska nikdo nepotřebuje,
  • existuje jednotná shoda mezi odborníky, že zdravá výživa je základním předpokladem zdraví dětí a může ovlivňovat i jejich chování a u školáků studijní výsledky,
  • nikdy v minulosti se nekonzumovalo takové množství sladkostí a nezdravých polotovarů jako dnes,
  • existuje spousta jiných možností, jak děti odměňovat, např. domácí zdravé koláče, zdravé sladkosti (sušené ovoce), časopisy, lístky do kina atd..

Co dětem nedoporučuji

Nedoporučuji jakékoliv dietní potraviny, umělá sladidla, vysoce průmyslově upravované potraviny včetně margarínů, trans tuky, izolovanou vlákninu, zbytečná aditiva, jako jsou umělé příchutě anebo barviva a mnohá konzervancia.

Ideální jídelníčky

Ideální jídelníček neexistuje. Zdravá výživa dětí není věda a určitě neznamená propočítávání kalorií a živin na talíři.

Jak poznáte, že dítě jí zdravě

Vaše dítě se bude cítit dobře a bude prospívat. Vidíte plynulý růst, občas s obdobími zpomalení anebo zrychlení, ale neměly by se objevit ztráty hmotnosti.

Jak vše převést do praxe?

Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a právě rodiče svým dětem nejlépe rozumějí.

Maminky a tatínkové, nenechte se znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu, nebo zaslepeně izolovaná odborná fakta, aniž by je zasadili do reálné stravy a života.

Zdravá výživa není věda, tajemství úspěchu spočívá ve výběru skvěle chutnajících přirozených potravin v přípravě jídel z nich. V naprosté většině případů není potřeba ani kalkulačka, ani encyklopedie výživy, ani nutriční terapeuti.

Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková

Prázdniny skončily a začal nový školní rok. A začínáme dětem opět chystat svačiny. Specialistka na zdravý životní styl PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic – výživa školních dětí. 

Naše děti. Hodně velké téma. Přes prázdniny je s jídlem rozmazlily babičky. O prázdninách se zkrátka hřeší. Co tedy teď udělat jako úkol číslo jedna?

„Začít zase znovu s dětmi doma vařit a dělat svačiny. Rozjet prostě domácí stravu. Máme ideální období. Začínáme sklízet, co se na zahradách a v sadech urodilo. Tak to začneme používat v kuchyni.“

Nepodceňujeme výživu školních dětí? Měla by být jiná, než nás dospěláků?

„Ne, tady vás možná překvapím. Ale podle některých trendů se dokonce už v kojenecké stravě začíná razit takzvané krmení do tlapky. Že těm dětem není zapotřebí připravovat žádnou speciální stravu, mixovat ji, krmit je.

Budete mít zájem:  Rozhodněte, jak budou vypadat farmářské trhy na Rajské zahradě

Ale děti se nechají, v sedmém měsíci už většinou sedí, a co si uchopí, tak si sní. Ale pozor, musí to být v rodině, kde se jedí základní potraviny a jídla z těchto potravin. A jestliže to dítě uchopí cokoliv z toho dobrého výběru, tak nemůže udělat chybu.

Tedy ideální je, když se celá rodina stravuje super zdravě a děti potom jedí totéž, co všichni ostatní.“

Pokud má dítě kvalitní snídani a oběd, potom nepotřebuje žádnou velkou svačinu. Spíš pohlídejme, aby se nedojídalo sladkostmi. PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravou výživu

Školní děti si ale přeci jen už samotné otevřou ledničku a obslouží se. Tedy základ je, aby tam tedy našly jen kvalitní potraviny.

„To je přesně ono. Já říkám, že nejmenší děti obklopujeme jídlem a je velmi jednoduché je vychovávat zdravě. Ale u těch starších dětí nejlépe funguje to, aby v „dosahu paže“ byla prostě kvalitní a zdravá strava.“

„U dětí jsou důležité snídaně. U dospělých nejsou nezbytné. To je také takový omyl, který se traduje. Ale děti mají malou kapacitu žaludku a potřebují získat energii do toho dne. Doporučuji se zaměřit na kvalitní snídani. A vyhnout se přitom cukrům a různým slazeným cereáliím. Tedy snídaně ze skutečných potravin.“

„Ideální je děti zapojit do přípravy svačiny. Dáme jim na výběr, který oříšek nebo sušené ovoce si dnes vezme. Pokud si dítě samo vybírá složení svačiny, určitě bude mít také zájem ji sníst. Ale jak říkám, nenuťme děti zbytečně do jídla,“ říká Margit Slimáková.

Celou radioporadnu s PharmDr. Margit Slimákovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Chat: PharmDr. Margit Slimáková — Dobré ráno: Král perníku! — Česká televize

eman: „Proč to je můžu sníst nebo vypít co chci, začne mě pálit jazyk a někdy i rty,jsou nafouklý. Třeba i banán a někdy cítím až kyselost, hrušku říkají jsou neutrální.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, takto na dálku mohu jen odhadovat a napadá mě onemocnění v ústech anebo potravinová alergie. V každém případě doporučuji zkusit zapisovat co jíte a jaká je míra potíží a také problém probrat s vašim lékařem, Margit“

SK: „Jak nejúčinněji provádět zdravotní prevenci?“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Co nejlépe jíst a pečovat o sebe. Jíst skutečné potraviny a jídla z nich, dostatečně se hýbat a být venku v přírodě, dostatečně a kvalitně spát, mít dobrou náladu a přátele, balancovat stres…“

Karolina: „Dobre rano pani Margit,zabyvate se zdravou vyzivou,ale vystudovala jste farmacii.V lekarnach chybi odbornici , na co se clovek nezepta,se nedozvi.Pan Hrib je Mudr .a je urednik na magistratu.

Zadarmo jste vystudovali a pak delate praci pro kterou Vase vzdelani neni potreba a ti co by to zamestnani chteli delat,se na tu skolu ve Vasem pripade farmac.fakultu nedostali.

Uvazujete o tom,ze se ke sbe profesi vratite?Anebo je opravdu neco spatne,kdyz jste uvadela,ze leky neleci,ale zdravy zpusob zivota.Dekuji za odpoved,jsem na ni opravdu zvedava.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, léky samozřejmě i léčí, i když různými možnostmi a samozřejmě že, když příčinou potíží je třeba vaše nezdravé jezení nebo nedostatek pohybu nebo kouření je skutečným řešením změna vašeho chování. Sama jako zdravotník neustále pracuji, zdravotní prevence je úplně to nejdůležitější, nejlepší pro jednotlivce i nejprospěšnější pro společnost, Margit“

Eva: „Dobré ráno, ráda bych se zeptala, zda považujete za vhodné k občasné konzumaci místo másla produkty typu Flora, Rama. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Eva“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den Evo, nevidím žádný důvod konzumovat margaríny i když dnes už neobsahují trans tuky. Stále je to vysoce průmyslově zpracovaný produkt, který nedodává nic z toho, co bychom v lepší podobě nezískali ze skutečných potravin, Margit“

Veronika: „Dobré ráno, zajímalo by mě, jestli je nutné před konzumací, ořechy namáčet ve vodě. Dočetla jsem se o tom teprve nedávno. Ale pokud si chci dát na svačinu hrst ořechů, nebudu přece čekat několik hodin, abych je nechala odmočit. Děkuji.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, namáčením se v ořeších snižuje množství antinutričních látek a jsou tak lépe stravitelné. Jestliže ale nemáte potáže s trávením ořechů bez namáčení, můžete si je dopřávat i takto, Margit“

Alena: „Přeji dobré ráno, prosím Váš názor na dlouhodobé stravování cukrfrre. Děkuji.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, omezování slazení, rohlíků, koblih a dortíků prospěje každému. Přísná nízkosacharidová strava je za mě především terapeutickou dietou a jestliže ji takto někdo potřebuje anebo u vyhovuje může i dlouhodobě, Margit“

Lenka S.: „Dobry den, pani doktorko, chtela bych se zeptat, jaky je podle Vas nejverohodnejsi zdroj, co se tyce zasad zdraveho stravovani. Na internetu jich clovek najde velke mnozstvi a casto se nazorove rozchazeji. Jsem si vedoma, ze kazdy clovek je jiny a ze i to muze byt jednim z duvodu, presto bych rada pochopila takove ty „zakladni pravdy“ platne pro vsechny. Dekuji! Lenka“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den Lenko, hledejte naprosto nezávislé zdroje, odborníky nespolupracující se zájmovými skupinami a nezastávající jen svůj jeden „správný“ životní styl, jak tomu často je u některých zastánců alternativních výživ – takovýto odborníci mohou být experty na svůj omezený směr, ale ne nezávislými profesionály. A obecně zdravá výživa j velmi jednoduchá, studovat příliš netřeba, stačí pohodově jíst skutečné potraviny, vše ostatní jsou detaily, Margit“

Miriam: „Dobré ráno, chtěla bych se zeptat. Může laktozy ovlivňovat hubnutí?“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, ano, mléčné produkty mají vyšší inzulinogenní efekt, tedy podporují uvolnění hormonu inzulinu a ten podporuje ukládání tuků v tukové tkáni. Proto jestliže řešíte nadváhu, stojí za to zkusit mléko a mléčné produkty omezit, Margit“

Martina: „Dobrý den, co vyloučit ze stravy? Bílou mouku můžu nahradit třeba špaldovou? Cukr nahradit medem? Máslo olejem? Ale co mazat na chleba? I v pomazánkách je máslo nebo třeba pomazánkové máslo nebo tavený sýr. A chleba je skutečná potravina? Děkuji.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste omezit veškeré slazení a přílohy, pomazánky si připravujte doma z tvarohu, másla, vajíček, luštěnin, rybiček a spoustu zeleniny k nim, Margit“

Laďka: „Dobrý den, prosím proč se nemohu zbavit tukových polštářů na bocích kolem břicha? je mi 69 let vážím 59 kg měřím 162 cm ,mám štítnou žlázu v zánětu beru letrox 150. Děkuji za odpověď.“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, příčinou může být genetické nastavení, nadbytek stresu, nedostatek pohybu, málo spánku a samozřejmě i nevhodné jídlo, štítnou žlázu by měl pokrývat letrox a jestliže je dávkování správně nastavené, neměla by být problémem, Margit“

Ivana Pospíšilová: „Dobrý den paní doktorko! Jsem dva roky zcela na rostlinné stravě.Doporučila by jste mi nějaké produkty,kterými co nejvíce nahradím živočišnou složku? Denně jím luštěniny v kombinaci se sacharidy,zeleninu,ovoce. V lékárně jsem si koupila vitamín B12. Dekuji a přeji Vám krásný den!“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, určitě doporučuji poctivě suplementovat vitamínem B12 a občas domluvit s vaší lékařkou detailnější sledování zdravotního stavu a další suplementaci podle výsledků. Z potravin určitě denně kvalitní bílkoviny – tedy luštěniny, ořechy, semínka, Margit“

SK: „Jakou výživu byste doporučila psychiatricky nemocným?“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, naštěstí základ zdravé stravy je jednoduchý a pro všechny platný. Tedy i vám doporučuji jíst skutečné potraviny a jídla z nich a k dobrému jídlu i dostatek pohybu a pobytu venku – prospívaj i jen procházky v lese, Margit“

Eva: „Dobrý den, sestavíte i ukázkový jídelníček na redukci váhy? Zjišťuji, podle vašich slov, že dělám hodně věcí špatně a proto asi mám stále problém s váhou. Děkuji za informaci Eva“

PharmDr.

Margit Slimáková: „Dobrý den, vzorové jídelníčky nesestavuji, protože takové nejsou, ale na mém webu www.margit.cz najdete volně dostupné stovky textů a videí o výživě, včetně konkrétního a detailního vysvětlení k tématu nadváha a obezita, zdravotní prevence a zdravá výživa, Margit“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector