8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?

Pálení žáhy je závažný zdravotní problém, který spousta lidí podceňuje. A přitom je to věc, kterou můžeme docela spolehlivě řešit doma bez léků a návštěvy specialistů. Poradíme vám, jak se pálení žáhy vyhnout a co dělat, pokud nás už žáha začne pálit.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Proč nás občas pálí žáha a jak si pomoci bez léků (Zdroj: Depositphotos)

Pálení žáhy neboli pyróza je nepříjemný pocit v nadbřišku, rozlévající se nahoru ke hrudní kosti.

Tento stav se vyskytuje po požití příliš mastných, tučných nebo kořeněných jídlech, někdy též po konzumaci čokolády, česneku nebo cibule.

Při normálním fungování trávicí soustavy by se takové stavy měly objevovat jen vzácně, pokud však pálení žáhy pociťujeme pravidelně, značí to zdravotní problém. 

Běžný způsob příjmu potravy se zakládá na tom, že natrávená potrava postupuje trávicím ústrojím, resp. ze žaludku a odtud do dvanáctníku. Záklopka (svěrač) nedovoluje prostupu tráveniny zpět do jícnu.

Pokud má jícnový svěrač „poruchu“, dochází k tzv. regurgitaci kyselého žaludečního obsahu do jícnu.

A to je ono nepříjemné pálení žáhy, které způsobují agresivní žaludeční šťávy v kontaktu s jemnou sliznicí jícnu. 

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Místo užívání léků zkuste nejprve babské rady (Zdroj: Depositphotos)

Může se jednat o krátkodobou záležitost, kterou vyřeší úprava jídelníčku a podávání přírodních medikamentů na bylinné bázi, a také nám mohou pomoci osvědčené babské rady. V případě, že nás pálení žáhy pronásleduje opakovaně a nepomáhají ani zaručené recepty, je načase navštívit lékaře, který na základě gastroenterologického vyšetření stanoví příčinu a navrhne odpovídající léčbu:

  • léky, které blokují tvorbu žaludeční kyseliny
  • léky, které kyselost žaludku neutralizují
  • chirurgický zákrok na úpravu jícnového svěrače

Co většinou způsobuje pálení žáhy?

Především musíme vypozorovat, kdy nás žáha pálit začne.

  • Většinou je to právě po požití nadměrného nebo výrazně tučného či kořeněného jídla. Přeplnění trávicího traktu je jednou z nejčastějších příčin. Vyvarujte se tedy rychlého a spěšného konzumování jídla. Snídaně vestoje, oběd v poklusu formou rychlého občerstvení a ohřívaná pizza místo večeře, to vše prokládané litry kávy, sycených a slazených nápojů a nezbytná cigareta mezi jídly je nejlepší cesta k nerušení trávení a vznik pálení žáhy. 
  • Jezte vzpřímeně. Vzít si jídlo do postele je velký a hloupý nešvar. A stejné je to při pálení žáhy. Jakmile ucítíte onu nepříjemnou bolest, nelehejte si, ale zůstaňte vzpřímeni. Je nutné, aby žaludeční šťávy stekly zpět do žaludku. 
  • Omezte kofein. Veškeré nápoje, obsahující kofein (káva, Coca-Cola, čaj) mohou dráždit již zasaženou sliznici jícnu, kofein zároveň napomáhá rozevírání jícnového svěrače.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Pálení žáhy velmi často způsobuje nadměrné množství kofeinu (Zdroj: Depositphotos)

  • Vynechte cukrovinky. Pálení žáhy rozhodně nezaženete čokoládou ani větrovými bonbóny, právě naopak. Zejména čokoláda, která je složená z tuků a kofeinu je tím nejhorším možným pomocníkem při pálení žáhy.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Česnek někdy dokáže žaludek rozbouřit, ale i zklidnit (Zdroj: Depositphotos)

  • Jděte na čerstvý vzduch. Pálení žáhy může způsobovat i cigaretový kouř a je celkem jedno, zda jste nebo nejste kuřáci. I nekuřákovi dokáže tabákový kouř nahromaděný v místnosti podpořit tvorbu žaludečních šťáv a následné pálení žáhy.
  • Nepijte sycené nápoje. Plyn, obsažený v těchto nápojích působí na svěrač jícnu stejně, jako kdybyste se přejedli.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Při pálení žáhy pozor na sycené nápoje (Zdroj: Depositphotos)

  • Hlídejte si váhu. Lidé, kteří mají nadměrnou zásobu tuku v oblastech břicha, výrazně častěji trpí pálením žáhy, neboť tuková tkáň tlačí na žaludek. To samé také platí u příliš těsného oblečení (těsné kalhoty nebo sukně a utažené pásky v pase).
  • Zkontrolujte léky, které pravidelně užíváte. Některá antidepresiva nebo léky na uklidnění mohou pálení žáhy způsobovat nebo stupňovat. Zde je na místě se poradit s lékařem.
  • Stres je dalším možným spouštěčem nadměrného tvoření žaludečních šťáv. Relaxujte a buďte v klidu.

Domácí pomoc

Dříve, než lékaře navštívíme, pokusme se pomoci si sami. Existuje celá řada opravdu vyzkoušených a fungujících opatření, která by nás pálení žáhy měla zbavit.

Léky ze zahrady

  • Jedním z nejúčinnějších léků je zázvor. Lze jej zkonzumovat přímo syrový (stačí 1 plátek rozžvýkat a spolknout), ve formě čaje nebo zázvorových kapslí.
  • Hořké byliny – kořen hořce žlutého, pelyněk nebo vodilka kanadská. Odvar z těchto bylin spolehlivě zklidní podrážděný žaludek.
  • Aromatické byliny – šanta a zejména fenykl působí na pálení žáhy spolehlivě.
  • Jablečný ocet – 1 polévková lžíce jablečného octa zředěná v půl sklenici vody, upíjet po malých doušcích během jídla.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Zázvor je zaručenou medicínou při pálení žáhy (Zdroj: Depositphotos)

Pomoc ze spíže

  • Žvýkejte žvýkačku. Nadměrná tvorba slin zředí dráždivé žaludeční kyseliny v jícnu a vám se uleví.
  • Kurkuma rovněž přispívá ke zmírnění příznaků pálení žáhy, jednak napomáhá trávení, dále uklidňuje a pomáhá obnovit podrážděnou sliznici jícnu.
  • Med uleví od bolesti, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a urychluje regeneraci.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Med spolehlivě uklidní žaludek a ztiší bolest (Zdroj: Depositphotos)

  • Aloe vera – zkuste pít ¼ šálku extraktu z aloe vera 15-20 minut po jídle a tímto způsobem můžete zabránit příznakům pálení žáhy.
  • Kiwi, banány, vodní meloun a meruňky vám pomohou zmírňovat příznaky pálení žáhy, protože omezují nadměrnou tvorbu žaludečních kyselin a díky vysokému obsahu vlákniny napomáhají trávení. Podobně pomohou i čerstvé ovocné šťávy, avšak pozor na šťávy z citrusů, které jsou spíše dráždivé.
  • Listová zelenina pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny, proto jí rozhodně často zařazujte do jídelníčku.
  • Hořčice – smíchejte 1 lžičku hořčice s ½ sklenicí vody a roztok vypijte. Chuť je sice příšerná, ale bolest ihned odezní.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Při pálení žáhy vsaďte na hořčici (Zdroj: Depositphotos)

  • Skořice – 1 lžička skořice do sklenice vody a povařit po dobu 10-15 minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 2-3× denně mezi jídly. 
  • Jilm plavý – přidejte lžíci jilmu plavého do sklenice teplé vody a dobře rozmíchejte. Pijte 1-2 sklenice mezi jídly.

V případě úporného pálení žáhy z neznámé příčiny se ale obraťte na lékaře. Zejména tehdy, pokud vám pálení žáhy provází 2-3× týdně po dobu 1 měsíce, a to i před jídlem. Zde se totiž už může jednat např. o žaludeční vředy. Pokud je časté pálení žáhy provázeno ztíženým polykáním, zvracením s příměsí krve, stolicí s příměsí krve, dušností nebo závratěmi nebo dokonce bolestmi směřujícími k rameni a krku neváhejte a ihned vyhledejte lékařskou pomoc. 

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Silná bolest na hrudi spojená s pálením žáhy může značit i závažnější problém (Zdroj: Depositphotos)

Publikováno: 14. 4. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová

Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně. Znáte tipy a triky, které znaly již naše babičky při problémech se žáhou? ✔️ Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Zkuste naše triky, které fungují po staletí.

Babské rady na pálení žáhy

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.

Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Proč nás pálí žáha, aneb nemoc nebo potíže s trávením

Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.

Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).

Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Káva, čaj a kolové limonády

Babské rady na pálení žáhy

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná. Každý se s ní občas setká. Nepříjemná ale je, co si budeme povídat. V některých případech pak mohou pomoci základní přístupy, které znaly již naše staré mamy.

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte.

Budete mít zájem:  Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.

Ovšem, není to žádný „med“, tuto kombinaci já moc ráda nemám.

11. Aloe vera

I když tuto rostlinu znáte spíše v souvislosti s krásou vaší pleti, je dobré o ní říci také to, že ji můžete využít i ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud ji máte ve své živé podobě, stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě. A tu následně vypít.

Pokud danou možnost nemáte, zkuste různé nápoje, které výražky z této rostliny obsahují. Pozor ale na celkové složení, jelikož například příliš mnoho cukru může být spíše na škodu.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?

12. Žvýkačka

Ano, i ta pomáhá. A důvod je celkem jasný. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny.

Výsledný efekt je zcela jasný. Také můžeme doporučit, že vhodnou volbou je mentolová žvýkačka. Proč? Jelikož právě mentol dokáže poměrně dobře eliminovat onu pálivou bolest.

Rázem tak obyčejné žvýkání pomůže hned ve dvou oblastech.

Další tipy od našich babiček na pálení žáhy

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.

Babské rady na pálení žáhy

Aktuální článek: Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Jak poznat pálení žáhy – pyrózu?

Pyróza je způsobena návratem kyselého obsahu žaludku do jícnu, za což může uvolněný jícnový svěrač. Tento svěrač by se měl otevírat, jen pokud jde potrava do žaludku. Když se otevírá i v opačném směru, je to nemoc, které se říká reflux. Pálení žáhy se násobí při obezitě, nošení těsného oblečení, kouření, pití alkoholu a v poloze ležmo.

8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit? Jak se bránit pálivému pocitu v jícnu?

Přípravky, které jsou určeny proti pálení žáhy, působí různými mechanismy: 

Jedním z nich je neutralizace kyselých žaludečních šťáv. Tyto léky se souborně nazývají antacida. Jsou to sloučeniny vápníku, hořčíku a hliníku, které mají zásadité pH.

Vyrábí se ve formě žvýkacích tablet, které bývají i ochucené, nebo tekutých suspenzí, které účinkují okamžitě. Nevýhodou je jejich krátký a někdy nedostatečný účinek, proto jsou vhodné pouze jednou za čas.

 

Součástí některých tablet je i kyselina alginová, která působí proti refluxu. O refluxu mluvíme tehdy, když kyselý obsah žaludku přechází do jícnu a tam poškozuje sliznici. Léky se užívají po jídle, přibližně 1-2 hodiny. V té době je totiž obsah žaludku nejkyselejší. 

Typické léky jsou:

  • Rennie, 
  • Maalox, 
  • Anacid, 
  • anebo Gaviscon. 

Vhodným dočasným řešením se může zdát užívání sody bikarbony, která funguje na stejném principu. Pokud máte ale žaludeční vředy, může spíše uškodit.

Do mechanismu blokování tvorby kyseliny chlorovodíkové patří dva typy léku.

Léky, které blokují histaminové receptory v žaludku, a tím zabraňují tvorbě kyseliny chlorovodíkové jsou vhodnější, pokud cítíte nevolnost, překyselení a pálení žáhy sporadicky.

Jejich účinek nastupuje přibližně po hodině, ale zato působí delší dobu. Nejlépe účinkují, když se užívají nalačno. Do této skupiny patří volně prodejný lék Ranisan a Famosan.

Mnohem účinnější jsou inhibitory protonové pumpy. Jsou také nejvíce používané. Dávkují se ráno – nalačno jedna tableta a účinek trvá celý den.

Tyto léky jsou vhodné na dlouhodobé užívání a předepisují se při žaludečních vředech a nálezu bakterie Helicobacter pylori. Sem patří i volně prodejné léky Helicid, Apo-Ome, Nolpaza a Apo-Panto.

Z přírodních produktů je to především zázvor nebo bramborová šťáva.  

Nezbytná opatření při častém pálení žáhy

  • Vyhýbejte se jídlům, které zhoršují pálení. U každého člověka to může být individuální. Obecně jsou to rajčata, luštěniny nebo mléčné výrobky.
  • Jezte poslední jídlo 4 hodiny před spaním či ulehnutím.
  • Po jídle se nepředklánějte a nenoste těžké věci.
  • Noste volnější kalhoty

Vše pro trávení

Pálení žáhy: jak vyléčit? Potraviny a vhodná dieta

Pálení žáhy je pálivá bolest v hrudi, blíže – hned za hrudní kostí. Bolest se často zhorší po jídle, večer, při ležení nebo při předklonu. Příležitostné pálení žáhy je běžný jev a není důvodem k poplachu.

Obsah článku:

  1. Co je pálení žáhy
  2. Příznaky pálení žáhy
  3. Příčiny pálení žáhy
  4. Kdy vyhledat lékařskou pomoc
  5. Nevhodné potraviny
  6. Komplikace
  7. Babské rady
  8. Úprava životního stylu

Co je pálení žáhy

Pálení žáhy se projevuje jako pálivá bolest v hrudi. Odborný název pálení žáhy je pyróza.

Většina lidí zvládne běžné pálení žáhy sama díky úpravě jídelníčku a volně prodejným lékům. Pálení žáhy, které je častější nebo narušuje vaši každodenní rutinu, může být příznakem závažnějšího stavu, který vyžaduje lékařskou péči. 

Příznaky pálení žáhy

Mezi nejběžnější příznaky pálení žáhy patří dle popisu pacientů:

  • Pálivá bolest na hrudi, která se obvykle vyskytuje po jídle
  • Bolest, která se při ležení nebo předklonu zhoršuje
  • Hořká nebo kyselá chuť v ústech
  • Obtížné polykání
  • Pocit na zvracení
  • Říhání

Pálení záhy je způsobeno návratem obsahu žaludku do jícnu. Sliznice jícnu je poté drážděna kyselou žaludeční šťávou. Proto mají pacienti pocit pálení a nepohody v oblasti jícnu, tedy na hrudi.

Příčiny

Pálení žáhy nastane, když se žaludeční kyselina dostane do jícnu. Ten je pak podrážděný a vznikne pocit pálení. Normálně, když polykáte, se svalový svazek kolem dna jícnu (dolního svěrače jícnu) uvolní a umožní vám, aby jídlo a tekutina stékaly dolů do žaludku.

Pak se sval znovu napne. Pokud tento sval pracuje správně, k pocitu pálení žáhy nedojde. Pokud se ovšem spodní svěrač jícnu uvolní anebo oslabí, může žaludeční kyselina vtéct zpět do jícnu (kyselý reflux) a způsobit pálení žáhy.

Pálení žáhy může být horší, když se předkloníte anebo když ležíte.

Spouštěče pálení žáhy

Pacient si je často vědom svých dietních chyb a dokáže sám určit, které potraviny u něj pálení žáhy způsobí. Nejčastěji mezi tyto patří:

  • Tučná a smažená jídla8 babských rad na pálení žáhy – jak si s ním poradit?
  • Velmi kořeněná jídla
  • Některé druhy ovoce a zeleniny: rajčata, cibule aj.
  • Některé léky
  • Čerstvé pečivo
  • Alkohol, především víno

Kdy navštívit lékaře

Pokud trpíte silnou bolestí nebo tlakem na hrudi, vyhledejte okamžitou pomoc, zejména pokud je kombinována s jinými příznaky a symptomy, jako je bolest v paži nebo čelisti nebo potíže s dýcháním. Bolest na hrudi může být příznakem infarktu.

Dohodněte si schůzku se svým lékařem, pokud:

  • Se pálení žáhy objev více než dvakrát týdně
  • Příznaky přetrvávají i přes užívání volně prodejných léků
  • Máte potíže s polykáním
  • Máte přetrvávající nevolnost nebo zvracení
  • Hubnete
Budete mít zájem:  Syndrom Tarzálního Tunelu Léčba?

Některé potraviny způsobující pálení žáhy

Následující potraviny jsou nevhodné pro osoby, které často trpí pálením žáhy. Tyto potraviny anebo způsob jejich zpracování zatěžuje žaludek a dráždí také jícen:

  • Pikantní jídla
  • Cibule, česnek
  • Citrusové plody
  • Rajčata
  • Mastná nebo smažená jídla
  • Čokoláda
  • Alkohol, sycené nápoje, káva nebo jiné kofeinové nápoje
  • Tučná jídla
  • Kofeinové nápoje: čaj a káva

Káva a čaj

Pokud trpíte refluxem a pálením žáhy, rozhodně byste se měli vyhnout pití kávy na lačný žaludek. Ve Vašem případě Vám káva rozhodně neudělá dobře. Káva bude stimulovat produkci žaludečních šťáv a proto budou Vaše potíže ještě větší. Chcete skoncovat s kofeinem? Zde máte rady jak na to!

Bezkofeinová káva a pálení žáhy

Nahradit kávu s obsahem kofeinu bezkofeinovou variantou, by se zdálo na perfektní řešení! Není tomu tak. Velmi často i bezkofeinová káva způsobuje žaludeční potíže. 

Nadváha a těhotenství

Nadváha nebo těhotenství také mohou zvýšit riziko vzniku pyrózy. Vždy je dobré dbát na správnou životosprávu.

Vyvarovat se nezdravých potravin, především cukrů a tuků, které tělu více škodí, než mu dávají.

Jíst pestrou a vyváženou stravu, s dostatečným přísunem: bílkovin, vitamínů, vlákniny, sacharidů a (zdravých) tuků.

Komplikace pálení žáhy

Pálení žáhy, které se vyskytuje často je považováno za gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Léčba GERD může vyžadovat léky na předpis nebo také chirurgický zákrok. Jícnový reflux může vážně poškodit Váš jícen nebo vést k prekancerózním změnám jícnu zvaným Barrettův jícen.

Babské rady, tipy, jak zvládnout pálení žáhy

Tato část článku shrne v bodech, které rady a tipy na pálení žáhy by nám poskytla baba kořenářka, pokud bychom se na ni obrátili…

  • jedlá soda
  • zázvor
  • fenykl
  • banán
  • kyselá okurka

Volně prodejné léky z lékáren nám asi baba kořenářka nedoporučí, ale vždy je vhodné se o léčbě svých potíží poradit s lékařem anebo lékárníkem. Určitě doporučí i nějaká dietní opatření a rady, jak se správně stravovat, aby se zamezilo opakovanému pálení žáhy.

Potraviny pro uklidnění žaludku

Některé potraviny snižují kyselost v žaludku a tak jsou vhodné, aby se předešlo pyróze a refluxu. Mezi nejvíce doporučované lze zařadit:

  • ovesné vločky
  • banány
  • celozrné pečivo
  • med
  • brambory
  • mandle

Úprava životního stylu

Tato úprava, správná životospráva, zdravý životní styl a chování může pomoci předcházet pálení žáhy. Zkuste tyto tipy, jak na to. Některé budou vhodné třeba i pro Vás a uleví Vám od Vašich potíží. Výsledky jsou vždy individuální, to co vyhovuje a funguje jednomu, naopak nemusí zabrat druhému:

  • Jezte zdravě, omezte příjem tuků
  • Nejezte 2–3 hodiny před spaním
  • Spěte se zvýšenou hlavou
  • Nenoste těsné oblečení
  • Omezte zvedání těžkých věcí
  • Vyhýbejte se spouštěčům, jako je alkohol, kofein, kořeněná jídla, kyselá jídla
  • Omezte jídla způsobující nadýmání
  • Zhubněte a udržujte vhodnou váhu
  • Pokud kouříte, přestaňte
  • Pravidelně cvičte
  • Jezte častěji, po malých porcích

Je vhodné si psát potravinový deník, který je skvělým pomocníkem při určování příznaků a spouštěčů pálení žáhy.

Mohlo by Vás zajímat:

Pálení žáhy? Známe účinné babské rady i to, čeho by ses měla vyvarovat

Co tedy pálení žáhy vyvolává? Problém je v netěsnících svěračích mezi žaludkem a jícnem. Kvůli nim dochází k návratu žaludečního obsahu do dvanáctníku a potom i do jícnu. Žaludeční šťávy a obsah obecně je kyselý, právě tato vlastnost pak způsobuje otravné pálení.

Pálení žáhy patří k nejčastějším příčinám gastroezofageálního refluxního onemocnění. Nejde o nic závažnějšího, pokud k tomu nedochází příliš často.

Jestli tě tenhle problém trápí tak, že už to ani nepočítáš, můžeš si vykoledovat poškození sliznice jícnu. Není proto radno na něco dlouho čekat, radši upaluj k doktorovi.

Tenhle problém se týká asi 2-5 % lidí a většina z nich musí prodělat i operaci.

Babské rady na zánět šlach: pomůže tvaroh a zpevnění

Za pálení žáhy můžou pokrmy, ale i obezita

To, že pálení žáhy způsobuje některé jídlo, jsi u sebe možná vypozorovala.

Může jít o smažená a mastná jídla, maso, nápoje s kofeinem, alkohol, plnotučné mléčné výrobky a sladkosti… Ale není to jediná příčina.

Dalším častým důvodem, proč se pálení žáhy objevuje, je stres nebo obezita. Při té je totiž na žaludek vyvíjen větší tlak, což způsobí právě netěsnost jícnového svěrače.

K pálení žáhy často dochází u těhotných žen. Dalším rizikovým faktorem je setrvávání v nevhodných polohách, například v předklonu nebo na břiše, hlavně bezprostředně po jídle.

Pomáhá kefír, rýže i prášky

Z babských můžeme doporučit kefír, rýži, skleničku vlažné vody nebo změnu polohy tak, aby byla horní polovina těla výš. Z přírodních řešení stojí za zmínku žvýkání fenyklových nebo anýzových semínek, kousku kandovaného zázvoru nebo lístků máty.

Měj doma zázvor. Je to přírodní lék i jedinečné koření!

Bohužel to ale ne vždycky stačí, takže jsou často na řadě antacida. Seženeš je v lékárně bez receptu a uleví se ti po nich, protože snižují kyselost žaludečního obsahu a neutralizují kyseliny, které by tě jinak dráždily.

Pokud tě pálení žáhy trápí jednou za dlouhá léta, můžeš použít i jedlou sodu. Jestliže ale na tenhle problém trpíš často, radši ji vynech. Postupem času totiž může soda způsobit překyselení žaludku a zácpě.

Máš potíže s pálením žáhy? Prozraď ostatním v diskuzi pod článkem, co ti problémy způsobuje a jak s nimi bojuješ!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká jako důsledek takzvaného gastroezofageálního refluxu – refluxní choroby jícnu. Kyselina, která má v žaludku za úkol trávit potravu, proniká směrem nahoru do jícnu. Zde dráždí citlivou tkáň jícnu, která není na působení žaludeční kyseliny s pH mezi 1 – 2 připravena. V zásadě se jedná o jakési neúplné a samovolné zvracení.

A právě tento jev vyvolává ten nepříjemný pocit, který označujeme jako pálení žáhy. Jedná se o pálivý až bolestivý pocit za dolním okrajem hrudní kosti.

Dalšími příznaky jsou nadměrné slinění, kdy se organismus snaží zásaditými slinami zneutralizovat kyselé šťávy, pocity cizího tělesa v krku, pocity plnosti, nepříjemné až bolestivé polykání a v krajních případech pronikání žaludečního obsahu až do úst, které je poté spojeno s kyselým pocitem v ústech a zápachem z úst

Pálení žáhy dnes pravidelně obtěžuje 20 – 30% dospělé populace, přičemž až 50% lidí se s pálením žáhy setkává minimálně 1x ročně. Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných žen. Uvádí se, že ve třetím trimestru těhotenství jím trpí až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pálení žáhy léčit a je považováno za normální.

Celkově při pálení žáhy platí, že pokud se objevuje zřídka, není potřeba se jím nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává opakovaně anebo potíže po několika dnech neustoupí, je důležité nepodceňovat léčbu a vhodné podstoupit odborné vyšetření.

Obvykle potíže s pálením žáhy souvisí se stravou, životním stylem a některými zlozvyky. Nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech během dne, konzumace sytých jídel navečer.

Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla, smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná jídla, kynuté moučníky, silná černá káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno, případně hůře stravitelné potraviny jako jsou luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb. Příčinou pálení žáhy může být také alkohol nebo kouření.

Obě tyto látky totiž mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních šťáv podporovat. Dalšími rizikovými faktory jsou nadváha, dlouhodobý stres, případně užívání některých léků.

Prevence pálení žáhy? 

Pokud známe příčiny, na základě kterých refluxní choroba jícnu, resp. pálení žáhy vzniká je prevence jednoduchá – odstranit anebo maximálně omezit rizikové faktory. K tomu, abychom se pálení žáhy vyhnuli, stačí i menší změny v každodenním režimu. Jsou přínosné nejen z hlediska eliminace pálení žáhy, ale i celkově lepšího zdravotního stavu.

Trpíte-li občas pálením žáhy, konzumací nevhodných potravin můžete tyto projevy jen zhoršit. Ne všichni ale reagují na potraviny stejně.

Pokud Vám i občasná konzumace některých jídel dělá nepříjemnosti a pálí vás po nich žáha, raději se jich nadobro zřekněte.S vhodnou stravou jde ruku v ruce i množství potravin, které zkonzumujete během dne.

Sníte-li toho naráz příliš moc, riskujete větší potíže. Ideální je konzumovat menší množství potravy, ovšem několikrát denně a v pravidelných intervalech.

Alkohol zvyšuje kyselost žaludku. Trpíte-li tedy pálením žáhy, měli byste si i občasné popíjení raději dvakrát rozmyslet. Mnohé alkoholové nápoje navíc obsahují různé chemické sloučeniny, které samy o sobě dráždí žaludeční sliznici. Podobné to je i u perlivých nápojů.

Nejezte před spaním. Platí jednoduché pravidlo – když v noci spíte, nebo jen ležíte u televize, z hlediska přijaté potravy nefunguje gravitace rozhodně ve váš prospěch.

Budete mít zájem:  Priznaky Covid Bolest Zaludku?

Vzniká tak mnohem větší riziko návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu. Pokud trpíte pálením žáhy, doporučují lékaři konzumaci posledního večerního pokrmu i několik hodin před tím, než si jdete lehnout.

Jedině tak bude mít tělo čas přijatou potravu důkladně a v klidu trávit.

Jak pálení žáhy léčit?

V léčbě refluxní choroby jícnu se používají jednak režimová opatření, jednak medikamentózní léčba. Existují též velmi účinná řešení chirurgická. Nemocný s refluxní chorobou jícnu by neměl zdvihat a nosit těžká břemena. V dietě by měl vyloučit nebo maximálně omezit potraviny a nápoje podporující rozvoj nemoci. Na místě je také konzultace s lékařem o spektru užívaných léků.

Refluxní choroba jícnu: příznaky, léčba (gastroezofageální reflux) – Vitalion.cz

Refluxní choroba jícnu znamená proniknutí obsahu
žaludku
 – části natrávené potravy a žaludečních šťáv –
do jícnu.

Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou,
která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak
odlupovány a vzniká tam zánět, který sliznici dále poškozuje.

Buňky
sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než
ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je
nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy
zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční
šťávou.

Refluxní ezofagitida je v současné době chápána jako komplikace nebo
pokročilejší stupeň refluxní choroby jícnu. Ta pokud je dobře léčena,
nemusí spět až k zánětlivým změnám.

Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Epizodicky
a krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být
způsoben určitou stravou – například kořeněnými jídly, sladkými
pokrmy či alkoholem.

Pokud tedy příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy
u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Rizikové faktory a prevence refluxní choroby jícnu

Jícen je chráněn před reflexem několika přirozenými mechanismy –
peristaltickými vlnami, neutralizací kyselin slinami, které jsou zásadité,
a konečně i anatomickými poměrami jícnu a žaludku.

Jícen má ve své stěně horní a dolní jícnový
svěrač, přičemž právě ten dolní hraje asi
nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů.

Jeho správnou
funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny,
alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny
a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv.

prokinetika – léky užívané v léčbě refluxu.

Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního
obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a
alkohol.

gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem
hormonálních změn.(působení progesteronu). V tomto případě není reflux
nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují
reflux – např.

theophylllin (Afonilum, Euphyllin,
Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále
nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání,
některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a
nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen
(Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou
tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je tedy dobré poradit se
o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Jako prevenci opakujícího se refluxu doporučuji jíst během dne
častěji
, ale v menších dávkách, udělat si na
jídlo čas a klid, protože i psychický stres může mít negativní vliv a
to nejen na reflux, ale i na další nemoci trávicího traktu (např.
žaludeční vředy).

Vhodné je vyvarovat se ostře kořeněným jídlům, častému požívání
alkoholu (obzvláště destilátů a bílého vína) a pití kávy a
koncentrovaných džusů.

Příznaky a projevy refluxní choroby jícnu

Vedoucím příznakem je pálení žáhy, které se odborně
říká pyróza.

Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní
kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku
až o krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem
v ústech
.

Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To se
v lékařské terminologii nazývá regurgitace (návrat).

Pálení žáhy se objevuje zpočátku jen po některých jídlech (sladká,
pečená jídla, smažené pokrmy, alkohol, černá káva), v pokročilých
případech trpí nemocný pyrózou po každém jídle, někdy dokonce
i nalačno a v noci. Tomu přispívá poloha vleže, kdy
mizí vliv gravitace. To může mít potom mnohem horší důsledky, neboť
například regurgitace vzniklá v noci ohrožuje pacienta vdechnutím
navrácené potravy.

To má za následek zánět hrtanu a průdušek provázený
chronickým chrapotem a nočním spastickým kašlem až astmatickým
záchvatem, dále nemocný trpí častějšími záněty středouší a má
zvýšenou kazivost zubů. V neposlední řadě je nemocný ohrožen na
životě udušením.

Vcelku jsou tedy noční obtíže závažnější, ale jejich výskyt není
tak častý obzvláště u nemocných s mírnou formou nemoci, kteří mají
potíže především ve dne.

Malá část nemocných si stěžuje na váznutí sousta při
polykání
někdy spojené s bolestivým polknutím
(tzv. dysfagie – dys=špatné, fagie=polykání). Je to způsobeno zúžením
jícnu zánětem a městnáním spolknuté potravy před místem zúžení.

Vyšetření refluxní choroby jícnu

Většinou sdělujete své prvotní potíže obvodnímu lékaři. Není
chybou, když vám rovnou předepíše lék (Helicid) a pozve
si vás po několika měsících na kontrolu. Po té době se ukáže, zda vám
lék zabírá.

Jindy vás lékař hned odešle na vyšetření ke gastroenterologovi, který
vám může udělat endoskopické vyšetření jícnu, které
je sice nepříjemné (zavedení hadičky do jícnu, případně žaludku), ale
u poloviny pacientů potvrdí diagnózu.

Pokud lékař nenajde prostřednictvím endoskopie žádné změny na vašem
jícnu, nemůže ještě onemocnění jícnu vyloučit. Rozhodující je pak
bioptické vyšetření, odběr vzorku se dělá často
zároveň s endoskopií, takže už nemusíte fyzicky absolvovat
další výkon.

Docela spolehlivé a nebolestivé vyšetření je
scintigrafie, kterou absolvujete na pracovištích nukleární
medicíny. Někdy se dělá rentgen, ale není až tak spolehlivý. 

Léčba refluxní choroby jícnu

Základem léčby lehčích refluxů jsou režimová a dietní
opatření
.

Ta režimová spočívají v redukci tělesné hmotnosti,
zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku (práce v předklonu, nošení
těžkých věcí) a spánku na nakloněném lůžku (doporučuje se podložit
lůžko v hlavové části o 20 cm). Všechno to jsou faktory, které sice
nevyvolávají reflux jako takový, ale napomáhají refluxu již
vzniklému.

Co se týče diety je vhodná nedráždivá strava s vyloučením
alkoholu
a potravin, které vedou k potížím (jak již bylo
zmíněno v části o preventivních opatřeních). Hlavně se vyvarujte
kynutého pečiva, tučných jídel a čokolády. Také nejezte dvě až tři
hodiny před ulehnutím.

Z léků je nejúčinnější omeprazol (Helicid, Losec,
Lomac, Loseprazol, Omepirex, Omeprazol, Omeprol, Ortanol, Ultop). Podává se
většinou ráno nalačno. Léčba může trvat několik týdnů, je možné ji
pak s odstupem opakovat.

Doplňující léčbou jsou prokinetika (metoclopramid –
např. Cerucal, Degan, domperidon – Motilium, itoprid – Ganaton), ta se
podávají třikrát denně.

Dříve bylo u nás registrováno prokinetikum
cisaprid (Prepulsid), které bylo velmi účinné, ale po tom, co se prokázaly
některé nežádoucí účinky na srdce, bylo staženo z registrace.

Přesto
na něj spousta gastroenterologů nedá dodnes dopustit.

Při léčení jen občasných potíží můžete užívat
antacida (jedlá soda, mléko, Rennie) a to kdykoliv při
pálení žáhy. Působí okamžitě, ale úleva je bohužel jen
krátkodobá.

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné
operační řešení.

Jedná se především o refluxy, které
jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím
žaludečního obsahu, dále refluxy, na které nezabírá farmakologická
léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím
nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí
laparoskopicky, takže není pro pacienta zatěžující. Má
velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Komplikace refluxní choroby jícnu

Komplikace vznikají, až když se rozvíjí zánět –
tedy refluxní ezofagitida. Tento zánět může jizvením
způsobit zúžení jícnu. Před místem zúžení se pak
hromadí potrava a bývají potíže s polykáním.

Nutná je dlouhodobá léčba omeprazolem (Helicid) a prokinetiky. Když
nastanou potíže s polykáním, je třeba podstoupit malý endoskopický
výkon, kdy lékař (gastroenterolog) roztáhne jícen v zúženém místě
(dilatace jícnu), aby nedošlo k úplnému ucpání jícnu
potravou.

Zánět může zapříčinit i vznik jícnových vředů.
Projeví se to bolestmi a váznutím sousta při polykání.

Závažnější komplikaci představuje změna výstelky sliznice
jícnu
(tzv. metaplazie – náhrada dlaždicové
výstelky sliznice jícnu za výstelku cylindrickou, která je ve střevech).

Říká se tomu Barrettův jícen. Na jeho podkladě vzniká
v 10-15% nádor jícnu (adenokarcinom).

Proto se musí
dodržovat léčba opět omeprazolem a prokinetiky a zároveň i endoskopické
kontroly vždy jednou za 1-2 roky k posouzení případných změn na
sliznici.

Pokud by se objevily změny vysokého stupně (počínající nádor),
pacient se pak posílá na operaci buď chirurgickou, nebo
v dnešní době již rozvíjející se endoskopickou, čili
méně zatěžující.

Diskuse

Další názvy: gastroezofageální reflux, reflux, reflux jícnu, GER

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector