Vliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

 „Potřebuju kafe!“ Věta, která vám možná právě teď zní v hlavě. Nebo ji zrovna pronesl někdo vedle vás v práci. Slyšíme ji denně. Myslíme na ni denně. Pití kávy prostě neodmyslitelně patří k našemu životnímu stylu.

Ačkoli Česká republika rozhodně nepatří na špici v konzumaci kávy, oblíbeným nápojem u nás káva bezpochyby je. Průměrně jí spotřebujeme něco kolem 3 kg na hlavu za rok a 75 % z nás si dopřeje minimálně jeden šálek voňavé kávy denně.

Milovníků kávy u nás přibývá možná i se stoupajícím počtem kvalitních kaváren, kde vám naservírují profesionálně připravený nápoj. Hodně domácností se už také vybavilo výkonnými kávovary, se kterými si dnes už můžeme v teple svých bytů dopřát stejně dobrou chuť kávy jako z kavárny.

Možná vás ale občas trápí výčitky, že pití kávy zas tak zdravé není. Můžete však zůstat v klidu. Uvařte si svůj odpolední šálek, hoďte nohy nahoru a přečtěte si pár faktů, které o kávě zjistili vědci z odborných kruhů. Uvidíte, že potom vám bude chutnat ještě víc…

Vliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

Káva našemu zdraví prospívá

Káva totiž není jen energetický nakopávač díky obsahu kofeinu. Pokud ji konzumujeme s mírou, je pro náš organismus zdravá víc, než si myslíme.

„Káva tělo nedehydruje. Jinak by už ze mě byl na troud vysušený prach.“ (Franz Kafka)

Tušili jste například, že káva může snížit riziko postižení Alzheimerovou chorobou? Nebo že u konzumentů kávy je až o 40 % nižší riziko onemocnění rakovinou jater, protože tento skvělý nápoj obsahuje specifické antioxidanty zabraňující jaterní fibróze?

Prospěšnost kávy můžeme díky vysokému obsahu antioxidantů směle řadit na stejnou příčku jako zelený čaj. Těch antioxidantů má dokonce o něco více, než zmíněný čaj.

Káva = zdravá? Ano!

Našli jsme pro vás pár zajímavých faktů, které vás potěší:

1. Zvyšuje myšlenkový výkonVliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

Jak zjistil John Hopkins z Baltimorské univerzity, nepůsobí kofein v kávě pouze jako výrazné energetické povzbuzení organismu, ale zároveň zlepšuje naše myšlení. Už 200 mg kofeinu zvyšuje schopnost pamatovat si data a pomáhá tak při učení.

2. Umí ztlumit bolest

Hlavně u namožených svalů. Už malé množství 2 šálků kávy může podle výzkumů pomoc se snížením bolesti.

3. Umí vzbudit sexuální vzrušení

To platí především u žen. Vyzkoumali to vědci z Jihozápadní univerzity  v Georgetownu v Texasu. Kofein totiž dokáže stimulovat přesně ty oblasti mozku, které jsou zodpovědné za sexuální vzrušení.

4. Snižuje riziko diabetu

Lépe řečeno cukrovky druhého typu, a to až o slušných 50 %. Ovšem jen u toho, kdo jí denně vypije alespoň čtyři šálky. Každý další šálek snižuje riziko ještě o dalších 7 %, jak vyplývá ze studie Americké chemické společnosti (ACS).

5. Potlačuje zápach z úst

Protože některé látky obsažené v kávě působí antibakteriálně, postarají se o váš lepší dech. Aspoň tolik tvrdí jedna studie z Telavivské univerzity v Izraeli. Ovšem tohle pravidlo platí pouze pro černou kávu bez mléka. Naopak káva s mlékem váš dech zhoršuje. Důvod: Bakterie v ústech rozkládají kávu i mléko opět na nevábně vonící substanci.

6. Snižuje riziko rakoviny kůže

Toto platí v prvé řadě pro ženy. Podle zkoumaného vzorku žen,  které se zúčastnily jedné studie na Harvardské univerzitě, byly ty dámy, které pily 3 a více šálků kávy za den,  prokazatelně méně náchylné k onemocnění rakovinou kůže.

7. Pitím kávy předcházíte Parkinsonovi

Ano, podobně jako u Alzheimerovy choroby, může pravidelný příjem kofeinu z kávy snižovat riziko, že vás postihne nevyléčitelná Parkinsonova nemoc.

8. Vůně kávy snižuje stres

Káva nádherně voní a už tento samotný fakt, který dokáže nabudit naše čichové buňky, snižuje úroveň stresu. Na univerzitě v Soulu provedli výzkum na potkanech a zjstili, že každé zvíře, které bylo vystaveno intenzivnímu aroma kávy, prokazovalo oproti ostatním rozdíly v tvorbě mozkových proteinů, které jsou zodpovědné za pocit stresu a únavy.

9. Kofein s glukózou pro bystrý mozek

Vliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

Káva a koláček po obědě? To vůbec není špatný nápad! Protože zatímco budeme popíjet své preso a přikusovat k němu dortík, stimulujeme současně naše mozkové buňky. Toto zajímavé zjištění udělali výzkumníci z univerzity v Barceloně.

Tomografické vyšetření mozku zkoumaných osob totiž prokazatelně ukázalo, že kombinace kofeinu a glukózy zvyšuje kognitivní procesy v mozku, zlepšuje se zejména naše pozornost, paměť a efektivita myšlení.

11. Káva probouzí inspiraci

Kávu za svého života popíjelo mnoho slavných umělců. Například skladatel Ludwig van Beethoven si každý den pravidelně odpočítal 60 kávových zrn, ze kterých si uvařil silnou moka kávu. Dělal tak každý den po celý život. Francouzský romantik Honoré de Balzac zase denně vypil několik káv hlavně proto, aby zůstal vzhůru. Pracoval obvykle až 12 hodin denně a bez kávy by to nevydržel.

12. Chrání proti zánětům

K tomuto výsledku dospěli vědci ze Stanfordské univerzity. Díky kávě se můžete vyvarovat zejména chronických zánětů, které často přicházejí s pokročilým věkem. Popíjením kávy tedy preventivně chráníte srdce a eliminujete riziko srdečních onemocnění, čímž si prodlužujete život.

13. Pomáhá proti depresi

Lidé, kteří vypijí každý den čtyři nebo pět šálků kávy, mají oproti lidem, kteří se kávě vyhýbají, o deset procent nižší riziko, že onemocní depresí. Důvodem jsou obsažené antioxidanty, které stimulují produkci serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, a tím v organismu vyvolávají určitý pocit spokojenosti. Dva až čtyři šálky kávy denně snižují riziko sebevraždy až o 50 %.

Vliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

Shrnuto, podtrženo: Kdo pije kávu, žije déle.

K tomu dospěla i rozsáhlá harvardská meta studie, kdy vědci analyzovali více než 200 000 datových záznamů o výživových zvyklostech v průběhu dlouhých 30 let.

Výsledky studie jasně prokázaly, že kdo vypil až 5 šálků kávy denně, byl méně ohrožen rizikem kardiovaskulárních chorob a cukrovkou než ti, co kávu nepijí vůbec. A navíc kýžený efekt má dokonce i káva bez kofeinu!

Nutno samozřejmě podotknout, že ačkoli je káva obecně zdraví prospěšná, její nadměrné pití (asi nad 6 šálků denně) s sebou zdravotní rizika už přinést může. Ostatně jako vše, u čeho není dodržena rozumná míra.

Každopádně myslím, že čas na šálek dobré brazilské kávy právě nastal…

CHCI KOUPIT KVALITNÍ KÁVU

Zdroj obrázků je Pixabay

Důvody pro omezení pití kávy

Vliv a účinky kofeinu (nejen) na náš mozek – jak na nás voňavá káva působí?

Výhody a pozitivní účinky pití kávy na zdraví:

Účinky kávy, které zdraví škodí:

  • dlouhodobé pití kávy působí negativně na zobní sklovinu
  • kyselost kávy může způsobovat žaludeční vředy
  • způsoobuje překyselování organismu
  • snižuje množství hořčíku v těle a hořčík k životu nutně potřebujeme
  • může podporovat znik rakoviny tlustého střeva
  • negativní důsledek může mít na mozek, krátkodobě stimuluje, ale dlouhodobé užívání může mít různé projevy (např. Alzheimerova choroba)

Dokonce není vhodná ani velmi oblíbená kombinace kávy s mlékem!

Občas je dobré si dopřát šálek kávy (můžete si je dochotit skořicí, kardamomem), ale pravidelné pití cca 3-4 hrníčků denně se nedoporučuje, pouze v případě, že zdravotní účinky převáží nad negativy.

Může proces zpracování kávy ovlivnit její vlastnosti? A která varianta kávy vychází ve studiích jako nejúčinnější?

Na vlastní obsah bioaktivních látek má vliv typ kávy i proces jejího zpracování. Bylo zjištěno, že přidání mléka nesnižuje antioxidační kapacitu kávy. Podobně tuto vlastnost nemění ani dekofeinace, tedy zbavení obsahu kofeinu.

Její antioxidační schopnost ale ovlivňuje například kyselina chlorogenová, která je významně více obsažena v zrnkové než v instantní kávě.

Co se týká vlivu tepla, tak pražením zrn se sice snižuje obsah antioxidační kyseliny chlorogenové, avšak na straně druhé stejným procesem vznikají jiné látky s antioxidačním účinkem, tzv. melanoidiny. Ve výsledku pražení dokonce zvyšuje antioxidační potenciál kávy.

Nejvyšší antioxidační účinek byl zaznamenán u středně pražené kávy (medium rosted), která v tomto smyslu předčila lehce praženou (light roasted) i silně praženou (dark roasted) variantu, z čehož lze usuzovat, že na antioxidačním účinku tohoto nápoje se v součtu podílí jak melanoidiny, které pražením vznikají, tak i kyselina chlorogenová, které pražením naopak ubývá. Pražené kvalitní zrnkové kávy se proto netřeba bát. Z pohledu prevence nádorů vychází dokonce mnohem lépe než káva instantní nebo papírově filtrovaná, která je mnoha protinádorových složek zbavena. Zdroj: MUDr. Jana Neuwirthová, Ph.D.

Pití kávy bez kofeinu? Má to svůj smysl

Na kávě milujeme, že nás dokáže pořádně nakopnout, jenže jsou situace, do kterých kofein tak úplně nezapadá. Jedním příkladem za všechny může být třeba těhotenství, dalším nemocné srdce. Kdo si nechce odpustit tu skvělou chuť kávy, musí volit variantu bez kofeinu.

Káva, kojení a těhotenství. Jde to dohromady?

V těhotenství pití kávy dítěti rozhodně neprospívá, na to mysli, pokud nejsi schopná se vzdát kávy s kofeinem ani v tomhle stavu. Někteří vědci srovnávají dopady kofeinu na dítě s dopady, jaké má požívání alkoholu nebo kouření a výsledek není pro kávu nijak lichotivý – tak zlé jako s alkoholem a tabákem to není, ale ani tak bys to neměla riskovat.

Při kojení se podle odborníků nic moc nestane, když si dáš maximálně 2-3 šálky kávy denně. Během 15 minut se kofein dostane do krve a zhruba za hodinu je jeho hladina nejvyšší. Kojit se tedy doporučuje až o něco později. Při požívání vyšší dávky kofeinu než 300 mg denně může u dítěte dojít ke vzniku poruch spánku a podrážděnosti.

Můžu pít kávu, když mám vysoký tlak?

Vysoký tlak je jedním ze strašáků dnešní doby. Pití kávy, když tě trápí, je ale pořád trochu sporné.

 Zatímco někteří odborníci tvrdí, že jakákoli konzumace kávy ke zvyšování už tak vysokého tlaku přispívá, jiní jsou toho názoru, že když nevypiješ víc než pět šálků denně, nic se nestane – tedy tlak je vyšší jen po nějakou dobu, ale k jeho dlouhodobému zvýšení vlivem konzumace kávy nedochází.

Budete mít zájem:  Expoziční terapie – co je to, jak funguje a jak nám může pomoci?

Raději kávu před jídlem, nebo po něm?

Káva po jídle je zlo, jen co je pravda. Káva na sebe váže železo a způsobuje tím zhoršení a zpomalenítrávení. Jestli se bez kávy neobejdeš, počkej s ní aspoň hodinu po jídle. Před jídlem naopak odborníci kávu zdravým lidem doporučují, protože zvyšuje produkci žaludečních šťáv a žluči.

Káva před cvičením – pomáhá k lepším výkonům a hubnutí?

Už docela dlouho je známo, že neslazená káva bez mléka se hodí i do těch nejpřísnějších diet. Je to proto, že kofein zvyšuje výkon při cvičení a napomáhá spalování kalorií. Pozor ale, samozřejmě to neznamená, že bys mohla hubnout jenom pitím kávy. V žádném případě.

Funguje káva s citrónem na něco?

Kávu s citrónem máme spojenou asi hlavně s kocovinou. Přitom pít něco, co dehydratuje už tak dehydratovaný organismus, je hloupost a obecně se to nedoporučuje. Citrón je fajn, protože dodá tělu vitamíny, které při horších kocovinách v těle velmi chybí. Dá se to ale samozřejmě udělat i jinak – lepší variantou je vymačkání citrónové šťávy do vody.

Káva s citrónem se ale taky nezřídka doporučuje na bolesti hlavy. Může pomoct a často si ji lidé mezi sebou doporučují. Vyhni se jí ale, pokud tušíš, že by spouštěčem bolesti mohla být dehydratace – i tady platí, že pomůže spíš obyčejná voda.

Projevuje se pití kávy na stavu pleti?

Na stavu pleti se v zásadě podepisuje všechno, co pravidelně konzumuješ. Za mastnou pletí může stát nadmíra tučného jídla, za suchou pletí nedostatečný pitný režim.

Kofein je například jedním z nejčastějších spouštěčů akné, především je tu ale opět otázka dehydratace, a tedy suché pleti.

Pokud piješ víc než tři šálky kávy denně, musíš pít i hodně vody, aby ses tomuhle problému vyhnula.

Káva, její kalorická hodnota a dieta. Máme dobrou zprávu!

Jak již bylo řečeno, černá káva bez mléka a cukru se hodí i do těch nejpřísnějších diet. A to nejen díky kofeinu, ale i díky kalorické hodnotě, kterou má. Šálek kávy má jen zhruba 50 kJ (12kCal), téměř 3 g sacharidů, 0,2 g bílkovin a necelý miligram tuku.

Skutečně káva odvodňuje?

Ano, na to se můžeš ptát stále dokola a odpověď se nezmění. Tedy zatím se nezměnila. Káva skutečně odvodňuje, a když ji piješ, musíš dbát i na přísun vody nebo jiných neslazených nápojů bez kofeinu.

Káva s mlékem a bez něj. První varianta je stálé téma

Zatímco kávu bez mléka a cukru blahořečí i výživoví poradci, káva s mlékem je tématem mnohých diskuzí. Škodí, nebo je vliv těchto dvou tekutin pospolu zanedbatelný? Káva s mlékem podle odborníků dostává dvanácterník do křeče, trávicí šťávy a žluč pak nemohou postupovat do střev a potíže se zažíváním jsou na světě. Souvisí s tím i bolesti bederní páteře.

Miluješ kávu z automatu? Zbystři!

Předně jde o to, jak kvalitní káva v tom kterém automatu je. Zatímco v jednom ti do kelímku steče něco, na co má žaludek jen málokdo a co s pravou kávou nemá nic moc společného, jiný automat nabídne chuťově dobrý nápoj.

Potíž může nastat u kafíček s mlékem, ať už je to latté, nebo cappuccino. Obsluha automatů by totiž nestíhala denně doplňovat čerstvé mléko a to klasické podléhá celkem rychlé zkáze. Proto se pracuje se sušeným produktem, jenže normální sušené mléko je drahé, takže často dochází k používání levné náhražky. Potom přichází otázka, jestli si tím zdraví nehuntuješ víc, než by bylo potřeba.

Známe 10 důvodů, proč vypít šálek kávy, i když je venku pařák

O tom, že káva působí na tělo opravdu blahodárně, věděli už kolem roku 1820. Tehdy byly publikovány první zprávy o vlivu černé kávy na lidský organismus. Z nich plyne, že v semenech rostliny je obsažen alkaloid zvaný kofein.

Ten povzbuzuje činnost některých orgánů jako je srdce, mozek a nervy, ledviny nebo svaly. Už teď je jasné, že ranní káva povzbuzuje myšlení a pokud rádi sportujete, doporučuje se malý šálek kávy s kofeinem pro lepší výkon.

Samozřejmě s dostatečným přísunem tekutin, neboť káva odvodňuje.

Kromě kofeinu obsahuje ale káva další látky, které tělu prospívají.

Hubnutí se před létem víc než hodí. V horkých dnech je zkrátka buclatějším lidem víc teplo. Ale i používání kávy má určitá pravidla. Za optimální se doporučuje maximálně 4 šálky kávy denně a zapít ji dvěma sklenicemi vody. Při hubnutí je výhodou kávy, že podporuje duševní stav a celkovou fyzickou aktivitu. Ideální je tedy pít kávu před sportovní zátěží.

Ale pozor! Pokud si dáte kávu a pak sportovat nepůjdete, naopak se vám bude chtít spát. Je to způsobeno tím, že účinky kávy se aktivují až během pohybu… Ano, přesně tak. Když si dáte kávu a sednete si k televizi, nejspíš za chvíli usnete. Pokud naopak půjdete sportovat, tak se výrazně aktivuje celé fungování těla a budete výkonnější.

Je to způsobeno zvýšením krevního tlaku. Ten se sice nezvýší dlouhodobě, ale ve spojení s fyzickou aktivitou se její účinek zvyšuje. Kávu si dejte asi 40 minut před cvičením. A samozřejmě – pokud chcete zhubnout, vynecháte smetanu a cukr. Ideální je káva samotná (černá) nebo s kapkou nízkotučného, či sojového mléka.

2) Káva pomáhá proti zácpě

Kofein nejen, že urychluje metabolismus, čímž podporuje hubnutí. Podle některých studií kofein tak trochu prožene tlusté střevo, takže se mnohým lidem chce po kávě na toaletu. Rozhodně lepší stav, než-li mít zácpu. Za projímavé účinky nemůže kofein, projímavé účinky má totiž i káva bez kofeinu. Podle odborníků za tím není kofein, nýbrž chemická látka v kávě obsažená.

Za vším je „kyselost“ kávy, která ovlivňuje žaludek. Poté, co vypijete kávu, žaludek začíná produkovat kyseliny, které pomáhají odbourávat bílkoviny z těla.

Káva obsahuje sloučeninu zvanou kyselina chlorogenová, která je hlavním spouštěčem tvorby žaludeční kyseliny.

Takže o co jde? V ten moment, kdy vypijete šálek kávy, přinutí tato kyselina žaludek zpracovat obsah mnohonásobně rychleji a posunout směrem do střev.

3) Káva proti nádorům a mrtvici

Bylo zjištěno, že pití kávy může snižovat riziko vzniku srdečních a respiračních chorob, mrtvice a diabetu. Účinky jsou však zcela individuální. Káva může být použita preventivně i proti některým nádorovým onemocněním. I přes tyto poznatky není dobré to přehánět.

Všichni odborníci se shodují na tom, že ideální je pít kávu bez cukru, smetany a odhadnout přiměřené množství, které by nemělo překročit 4 šálky kávy denně, u citlivějších jedinců to však může být i méně. Káva totiž zpomaluje trávení a působí negativně na žaludek. Není dobré pít kávu na lačno ani po jídle.

Ideální je zhruba tak 3 hodiny po jídle, aby se potrava už stihla strávit. Pak by mělo být vše v pořádku.

4) Káva ochraňuje mozek

Jeden šálek kávy může působit jako antioxidant. Podle vědeckých odhadů může dokonce dodávat až 70 procent antioxidantů přijímaných v potravě.

A k čemu to je dobré? Působí stejně jako zelený čaj nebo některé druhy ovoce. Samozřejmě ideální káva je černá bez příchuti.

Bez antioxidantů nás mnohem více ohrožují degenerativní poruchy mozku, předčasné stárnutí a oslabení nervového a imunitního systému.

5) Po kávě budete šťastnější

Kofein v kávě zvyšuje koncentraci dopaminu. Ten pak působí příznivě na mozek a vyvolává pocity spokojenosti a štěstí. Dopamin funguje jako neuropřenašeč, který v jistých částech mozku umožňuje přenos impulsů.

Poškození dopaminových drah je úzce spojeno se vznikem Parkinsonovy choroby, jiné poruchy dopaminového systému se dávají do souvislosti se vznikem schizofrenie či bipolární afektivní poruchy.

Zvyšování jeho koncentrace je tedy pro náš více než žádoucí jak ze zdravotního hlediska, tak pro naši spokojenost.

6) A chytřejší

Kofein jako stimulant je nejčastěji užívanou psychoaktivní látkou na světě. Podporuje mozkovou činnost a zlepšuje naši celkovou koncentraci. Když tedy budete kávu popíjet pravidelně, zlepší se vaše kognitivní schopnosti, myšlení a schopnost řešit problémy. Navíc káva pomáhá při problémech s psychikou. Podle některých studií působí příznivě i proti Alzheimerově nemoci.

7) Dožijete se vyššího věku

Lidé, kteří pijí často kávu, mají daleko vyšší pravděpodobnost žít déle než ti, kteří ji nepijí. Proč to tak je, ještě zatím není známo. Vědci se ale domnívají, že je to právě díky obsahu antioxidantů, které se v kávě přirozeně vyskytují.

8) Káva prospívá játrům

Je zajímavé, že kofein obsažený v kávě zlepšuje činnost jater a co víc, dokonce může zmírnit riziko cirhózy jater, jakožto i rakoviny jater a jejich celkové selhání. Tyto schopnosti má ale pouze káva.

Další nápoje s kofeinem jako třeba čaj, kakao nebo energetické nápoje tyto účinky nemají. Podle odborníků je to tím, že kofein v kávě tlumí zánětlivé procesy v játrech. Kofein může být blahodárným nápojem se zklidňujícím protizánětlivým účinkem.

To ovšem neznamená, že lze kávu a další kofeinové nápoje brát jako lék v pravém smyslu slova.

9) Káva proti dně

Dna je velmi bolestivé kloubní onemocnění. Může se objevit u kohokoli v jakémkoli věku a může vyústit až v neschopnost pohybu.

A právě káva může zmírňovat příznaky a bolesti a celkově zlepšovat stav člověk s dnou. Pitím kávy lze dokonce dně předcházet díky obsahu antioxidantů, které snižují inzulin v těle.

Tím totiž také klesá i hladina kyseliny močové v těle, která je hlavní příčinou dny.

10) Je koktejlem vitaminů

Jeden běžný šálek kávy o 250 mililitrech obsahuje následující vitaminy:

  • Vitamin B2 (Riboflavin): 11% doporučené denní dávky
  • Vitamin B5 (Kyselina pantothenová): 6% doporučené denní dávky
  • Vitamin B1 (Thiamin): 2% doporučené denní dávky
  • Vitamin B3 (Niacin): 2% doporučené denní dávky
  • Kyselina listová: 1% doporučené denní dávky
  • Mangan: 3% doporučené denní dávky
  • Draslík: 3% doporučené denní dávky
  • Hořčík: 2% doporučené denní dávky
  • Fosfor: 1% doporučené denní dávky
Budete mít zájem:  Myelografie (myelogram) – co je to a kdy se používá?

A to už stojí za to si ji dát, nemyslíte?

Jaké účinky má kofein na dospívající

Kofein je droga, která se přirozeně vyskytuje v listech a v semenech mnoha rostlin. Vyrábí se také uměle a lze jej přidat do některých nápojů a potravin. Kofein stimuluje centrální nervový systém a způsobuje zvýšení bdělosti. Spousta lidí potřebuje každý den kofein, jelikož jim dočasně zvyšuje energii a tím i dobrou náladu.

Přibližně 80% světové populace konzumuje kofeinové výrobky každý den, včetně zhruba 73% dětí. Ačkoli spotřeba nealkoholických nápojů se v posledních deseti letech u dospívajících snížila, u mladých lidí se spotřeba kofeinu nezměnila. A tak dospívající konzumují kávu a energetické nápoje, které jim dodávají kofein.

Výzkum ohledně kofeinu potvrzuje, že malé dávky kofeinu mohou zvýšit náladu a bdělost, zvýšit rychlost zpracování informací, uvědomění a pozornost. Většina výzkumu však byla prováděna na dospělých, nikoli na dětech a dospívajících.

Velká dávka kofeinu může vyvolat řadu nežádoucích vedlejších účinků u dospívajících i dospělých. Někteří lidé jsou na kofein citlivější než jiní a jen malé množství může vyvolat nežádoucí účinky. Zde jsou nejčastější vedlejší účinky při nadměrné konzumaci kofeinu: 

  • neklid
  • úzkost
  • závrať
  • žaludeční nevolnost
  • podrážděnost
  • nespavost
  • zvýšený tep
  • chvění

Účinky kofeinu mohou začít až po několika minutách po jeho konzumaci. Kofein má poločas rozpadu přibližně pět až šest hodin, což znamená, že tak dlouho trvá snížení koncentrace kofeinu v krvi na polovinu.

 Přečtěte si, kolik šálků kávy je ještě v pořádku.

Kofein může brzdit vývoj u dětí. Během dospívání, kdy má mozek nejvíce nervových spojení, může kofein snížit jejich účinnost. 

Protože kofein působí na mozkové centrum odměn a závislostí, může také ovlivnit dětskou stravovací a nápojovou preferenci později v jejich životě. 

Dále může ovlivňovat:

SPÁNEK

Kofein nejvíce ovlivňuje spánek mladistvých. Každých 10 miligramů kofeinu, který konzumuje například 13letý chlapec, snižuje jeho šanci kvalitního spánku, který by měl trvat 8,5 hodin až o 12%. Nedostatek spánku u dospívajících může ovlivnit jejich vzdělání, duševní a fyzické zdraví.

RŮST KOSTÍ

Kofein může také způsobovat, že tělo ztratí vápník. Konzumace příliš velkého množství kofeinu může tak v průběhu času vést ke ztrátě kostní hmoty. Také pití energetických nápojů může vést k vyššímu riziku vzniku osteoporózy.

SRDEČNÍ PROBLÉMY

Kofein může také způsobovat u slabších jedinců srdeční problémy a může interagovat s některými léky a doplňky stravy.

Vědci zjistili, že kofein ovlivňuje chlapce a dívky stejně před pubertou. Po pubertě však existují rozdíly v tom, jak kofein ovlivňuje tělo odlišně vzhledem k pohlaví.

Celkově dospívající chlapci vykazují na kofein větší reakci než dospívající dívky. Srdeční frekvence u mužů klesá více v reakci na kofein ve srovnání s dívkami. Dívky vykazují větší zvýšení diastolického krevního tlaku než chlapci po podání kofeinu.

Mnoho lidí uvádí, že se na kofeinu cítí „závislí“, protože mají potíže s ukončením nebo omezením příjmu kofeinu. Spousta z nich však neustále kofein konzumují, přestože mají nežádoucí fyzické i psychologické vedlejší účinky.

Příznaky závislosti na kofeinu se liší dle osobnosti. Mezi běžné abstinenční příznaky patří:

  • Bolest hlavy
  • Únava
  • Ospalost
  • Problémy s koncentrací
  • Obtížné dokončení úkolů
  • Podrážděnost
  • Deprese
  • Úzkost
  • Příznaky podobné chřipce (nevolnost / zvracení, bolesti svalů, návaly horka, zimnice)

Zde jsou některé z nejčastějších zdrojů kofeinu, které přitahují dospívající: 

  • Monster Energy Drink: 160 mg kofeinu
  • Starbucks Frappuccino: 115 mg 
  • Černá káva: 95-200 mg kofeinu
  • Ledový čaj: 70 mg kofeinu

Zatímco většina lidí ví, že káva a některé nealkoholické nápoje obsahují kofein, existuje několik dalších méně zjevných zdrojů kofeinu. Jsou to například:

  • Hořká čokoláda: 18 mg kofeinu
  • Horká čokoláda: 3 13 mg kofeinu

Bohužel, bohudík nejde, abyste měli neustále své dospívající děti pod dohledem. Můžete však podniknout kroky, abyste co nejvíc omezili jejich přísun kofeinu na minimum.

NAKUPUJTE CHYTŘE

Co oči nevidí, tak člověk nevypije. Proto nekupujte zbytečně sladké čaje, energetické nápoje nebo ledové kávy plné cukru. 

PROMLUVTE SI 

Mnoho kofeinových nápojů obsahuje hodně cukru, což může přispět k obezitě a zubnímu kazu. Omezení kofeinu je lepší pro celkové zdraví vašeho dospívajícího. Ujistěte se, že vaše děti ví, že energetické nápoje a čaje slazené cukrem nejsou nic dobrého.

Promluvte si se svým dospívajícím o nebezpečí kofeinu stejným způsobem, jakým diskutujete o drogách nebo alkoholu. Varujte svého teenagera, že přílišná konzumace může způsobit vážné zdravotní problémy.

BUĎTE VZOREM

Pokud sami pijete denně nezdravé energetické nápoje, slazené čaje a kávy, nemůžete očekávat, že vaše dospívající dítě to bude dělat jinak. Buďte pro ně vzorem!

OMEZENÍ KOFEINU ODPOLEDNE A VEČER

Pití sladkého kupovaného frappuccina po škole nebo energetického nápoje po tréninku by mohlo mít velký dopad na kvalitu spánku. Proto omezte pití kofeinu v odpoledních a večerních hodinách.

Zjistěte, v kterou denní dobu je nejlepší, pít kávu! 

Pokud vaše dítě nemůže spát, je nervózní nebo ho bolí často hlava, zjistěte, jak často a v jakém množství konzumuje kofein.

Dále by se vám mohlo líbit…

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Káva vs. černý čaj: Je jeden nápoj zdravější než druhý?

Ing. Zdeněk Rozehnal

Káva a čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě, přičemž černý čaj je nejvyhledávanější variantou z celkové spotřeby čajů, což představuje 78% veškeré produkce a spotřeby čaje (1).

Zatímco tyto dva produkty poskytují podobné zdravotní přínosy, mají některé rozdíly.

Tento článek porovnává kávu a černý čaj, aby vám pomohl při rozhodování, který si vybrat.

Obsah kofeinu

Kofein je nejstudovanější a nejznámější stimulant na světě (2, 3). Je přítomen v mnoha běžných nápojích, včetně kávy a černého čaje, je znám svými příznivými i nepříznivými účinky na lidské zdraví.

Zatímco obsah kofeinu se může lišit v závislosti na době vaření, velikosti porce nebo způsobu přípravy, káva může snadno obsahovat dvakrát více kofeinu jako stejná porce čaje.

Množství kofeinu považovaného za bezpečné pro lidskou spotřebu je 400 mg za den.

Jeden hrnek (240 ml) vařené kávy obsahuje v průměru 95 mg kofeinu ve srovnání se 47 mg v černém čaji (4, 5, 6).

  • Ačkoli se vědci při výzkumu pozitivních účinků kofeinu primárně zaměřili na kávu, oba nápoje – i když obsahují různá množství této látky – mohou přinést shodné zdravotní přínosy.
  • Příjem kofeinu může snížit riziko některých chronických onemocnění a zlepšit sportovní výkon, náladu a duševní bdělost (7, 8, 9).
  • Kofein funguje jako silný stimulant pro váš centrální nervový systém, a proto je ve sportu považován za látku zvyšující výkon (10, 11, 12).
  • Jeden přehled o 40 studiích zjistil, že příjem kofeinu zlepšil výsledky vytrvalostního cvičení o 12% ve srovnání s placebem (13).
  • Pokud jde o vliv kofeinu na duševní bdělost, výzkum ukazuje, že zlepšuje výkon v jednoduchých i složitých situacích (14, 15).
  • Studie u 48 lidí, kterým byl podán nápoj obsahující 75 nebo 150 mg kofeinu, odhalila ve srovnání s kontrolní skupinou (16) zlepšení reakčních časů, paměti a zpracování informací.

Jiné studie naznačují, že kofein může snížit riziko diabetu 2. typu zlepšením citlivosti na inzulín (17).

  1. Přehled 9 studií u 193 000 lidí ukázal, že pravidelné pití kávy významně snížilo riziko diabetu typu 2 (18, 19).
  2. Mírný příjem kofeinu je navíc spojen s ochrannými účinky proti demenci, Alzheimerově chorobě, metabolickému syndromu a nealkoholické chorobě jater (20, 21, 22, 23, 24).
  3. Shrnutí

Kofein je silný stimulant, který je spojován s ochrannými účinky proti některým chronickým onemocněním. Káva obsahuje více kofeinu na jednu porci než černý čaj, ale oba nápoje mohou přinést stejné výhody.

Bohaté nápoje na antioxidanty

Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením volnými radikály, což může zabránit vzniku určitých chronických chorob (25).

  • Čaj i káva obsahují antioxidanty, především polyfenoly, které přispívají k jejich charakteristickým vlastnostem chuti a zdraví (26, 27, 28, 29).
  • Theaflaviny, thearubiginy a katechiny jsou primární v černém čaji, zatímco káva je bohatá na flavonoidy a kyselinu chlorogenovou (CGA) (30, 31).
  • Nedávná studie zjistila, že theaflaviny a thearubiginy inhibovaly růst buněk rakoviny plic a tlustého střeva a nakonec je zabíjely (32).
  • Studie s leukemickými buňkami odhalily podobné výsledky, což naznačuje, že černý čaj může mít vlastnosti chránící před rakovinou, je však třeba dalšího výzkumu (33).
  • Na druhé straně studie o protinádorových vlastnostech kávy zjistila, že její obsah CGA působí jako silný inhibitor růstu rakovinných buněk a chrání před rakovinou gastrointestinálního traktu a jater (34, 35).
  • Dlouhodobé studie u lidí a další výzkum, který analyzoval větší množství důkazů, ukazují, že káva a čaj mohou také chránit před jinými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, močového měchýře a konečníku (36, 37, 38, 39, 40).

V čaji a kávě je přítomno mnoho skupin polyfenolů.

Kromě antioxidačních aktivit byly polyfenoly spojeny se sníženou mírou srdečních chorob (41). Přispívají také ke zdraví srdce pomocí různých mechanismů na ochranu cév. Navíc mají: (42, 43, 44):

  • Antiangiogenní účinek. Blokují tvorbu nových krevních cév, které mohou živit rakovinné buňky.
  • Antiaterogenní účinek. Zabraňují tvorbě plaků v krevních cévách, snižují možnosti infarktu a riziko mrtvice.
  • Vasodilatační faktor. Podporují relaxaci krevních cév, což pomáhá v případech vysokého krevního tlaku.

10letá studie u 75 000 zdravých lidí zjistila, že pití 4 hrnků (960 ml) nebo více černého čaje denně bylo spojeno s 21% nižším rizikem cévní mozkové příhody ve srovnání s abstinenty (45).

Další 10letá studie u 34 500 zdravých žen ukázala, že pití 5 hrnků (1,2 litru) nebo více kávy denně snížilo riziko mrtvice o 23% ve srovnání s abstinety (46).

Budete mít zájem:  Rakovina hrtanu – příznaky, příčiny a léčba

Shrnutí

  1. Káva i čaj obsahují různé typy polyfenolů, což jsou silné antioxidanty, které chrání před srdečními chorobami a rakovinou.
  2. Mohou zvýšit hladinu energie
  3. Káva i čaj vám mohou poskytnout energii, ale různými způsoby.

Účinek kávy zvyšující energii

Kofein v kávě zvyšuje vaši hladinu energie. Zvyšuje bdělost a snižuje únavu zvýšením hladin dopaminu a blokováním adenosinu (8, 47).

Dopamin je chemická látka, která zvyšuje srdeční frekvenci. Na druhé straně má adenosin účinek na podporu spánku. Tím, že ho kofein blokuje, snižuje vaše pocity únavy. A co víc, účinek kávy na hladinu energie nastává téměř okamžitě.

Po požití vaše tělo absorbuje 99% svého kofeinu během 45 minut, ale maximální koncentrace v krvi se objevují již za 15 minut po požití (48).

Proto mnoho lidí dává přednost šálku kávy, když potřebují okamžitou podporu energie.

Vliv čaje na energii

Ačkoli černý čaj má méně kofeinu, je bohatý na L-theanin, silný antioxidant, který také stimuluje váš mozek (49, 50).

  • Na rozdíl od kofeinu může L-theanin poskytovat antistresové účinky zvýšením alfa vln mozku, které se vám pomohou uklidnit se a uvolnit se (51).
  • Studie zjistily, že konzumace L-theaninu spolu s kofeinem – stejně jako v čaji – vám může pomoci udržet vaši bdělost a pozornost (52, 53).
  • Tato kombinace může být důvodem, proč vám čaj dává uklidňující a příjemnější podporu energie než káva.
  • Shrnutí

To působí proti povzbuzujícímu účinku kofeinu a dává vám uvolněný, ale ostražitý duševní stav bez pocitu ospalosti.

Káva i černý čaj zvyšují vaši energii.

Káva vám však dává okamžitý nástup energie, zatímco černý čaj nabízí její postupný vzestup.

Možné výhody pro hubnutí

Díky vysoké koncentraci kofeinu vám káva pomůže zhubnout.

Kofein může zvýšit počet spálených kalorií o 3–13% a tento účinek působí po dobu 3 hodin po příjmu, což se projeví v spálení dalších 79–150 kalorií (54, 55, 56, 57).

Káva byla také spojena s vlastnostmi spalování tuků inhibicí produkce tukových buněk. Některé studie přisoudily tento účinek obsahu chlorogenové kyseliny (58, 59).

Studie na 455 lidech uvedla, že pravidelný příjem kávy byl spojen s nižší tukovou tkání. Podobné výsledky byly získány v přehledu 12 studií, z nichž vyplývá, že kyselina chlorogenová napomáhá hubnutí a metabolismu tuků u myší (60, 61).

Na druhé straně se zdá, že čajové polyfenoly, jako je theaflavin, také přispívají k hubnutí.

  1. Theaflaviny údajně inhibují pankreatickou lipázu, enzym, který hraje klíčovou roli v metabolismu tuků (62).
  2. Studie na potkanech ukazují, že čajové polyfenoly mohou snižovat koncentraci lipidů v krvi a snižovat přírůstek hmotnosti – i když zvířata snědla stravu s vysokým obsahem tuků (63).
  3. Studie na potkanech také potvrdily, že změnou střevní mikrobioty mohou čajové polyfenoly inhibovat přírůstek hmotnosti a tuku (64, 65).
  4. K potvrzení těchto výsledků je však třeba dalšího výzkumu.

Zdá se také, že polyfenoly černého čaje mění rozmanitost střevní mikrobioty nebo zdravých bakterií ve střevech, což může ovlivnit úpravu hmotnosti.

  • Shrnutí
  • Kofein v kávě a polyfenoly v čaji vám mohou pomoci zhubnout, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií na lidech.
  • Je jeden lepší kafe nebo černý čaj?

Přestože káva byla spojena s mnoha vedlejšími účinky, jako je srdeční selhání, zvýšená srdeční frekvence a vysoký krevní tlak, výzkum ukazuje, že mírná konzumace je bezpečná (66). Přestože se jejich antioxidační složení liší, káva a černý čaj jsou vynikajícími zdroji těchto důležitých sloučenin, které mohou chránit před různými stavy, včetně srdečních chorob a některých forem rakoviny.

Další připisovaná zdravotní tvrzení

Další zdravotní tvrzení připisovaná kávě zahrnují ochranu před Parkinsonovou chorobou a snížené riziko cukrovky typu 2 a cirhózy jater. Na druhé straně může čaj chránit před zánětem dutin, onemocnění ledvin a artritidou ( 1 ).

Káva má vyšší obsah kofeinu než čaj, což může být dobré pro ty, kteří hledají okamžitou energetickou opravu. U citlivých lidí však může způsobit úzkost a zhoršený spánek (8).

Také díky účinku kofeinu na váš mozek může vysoký příjem kávy vést k závislosti (67).

Pokud jste na kofein velmi citliví, může být čaj lepší volbou. Obsahuje L-theanin, aminokyselinu s uklidňujícími vlastnostmi, které vás mohou uvolnit a zároveň zvýšit vaši bdělost.

Navíc si můžete vybrat bezkofeinový nápoj nebo si vybrat bylinný čaj, který je přirozeně bez kofeinu. I když nebudou poskytovat stejné výhody, mohou nabízet také výhody (68).

Shrnutí

Káva a čaj nabízejí podobné zdravotní přínosy, včetně hubnutí, protirakovinového účinku a vlastností zvyšujících energii. Přesto si můžete vybrat mezi nimi v souvislosti s vaší kofeinovou citlivostí.

Závěr

Káva a černý čaj mohou napomáhat hubnutí a chránit před některými chronickými onemocněními různými metabolickými procesy.

Vysoký obsah kofeinu v kávě vám navíc může rychle posílit energii, zatímco kombinace kofeinu a L-theaninu v černém čaji nabízí pozvolnější zvyšování energie.

Oba nápoje jsou v přiměřeném množství zdravé a bezpečné.

1-2 kapsle denně pro prevenci

Káva jako lék, káva jako jed

Pro někoho je to jen černý nápoj, pro jiné zase životabudič, bez něhož si své ráno neumí ani představit. Je káva prospěšná, nebo vašemu zdraví škodí? Víte, kde můžete ochutnat nejlepší kávu světa?

Co kdybyste dnešní zamyšlení u ranní kávy věnovala zrovna tomuto nápoji? Káva a kofein vyvolávají v těle řadu reakcí – ovlivňují nejen psychický stav člověka, ale působí rovněž na jeho zdraví. Je káva, kterou zrovna popíjíte, zdravá, či nikoli? Odborníci i laici se o tom přou dlouhá léta. Obecně je známo, že káva našemu tělu jednoduše prospívá i škodí.

Káva může mít na každého člověka rozdílné účinky. Záleží na věku, pohlaví člověka i jeho tělesné hmotnosti. Účinky kávy se také různí vzhledem k její odrůdě.

A co možná nevíte, je fakt, že káva je tím lepší, čím méně kofeinu obsahuje. Kávy s nižším obsahem kofeinu jsou i zdravější a mnohem méně zatěžují organismus.

Dvacet nejlahodnějších káv budete moci ochutnat již tento týden na první veřejné degustaci vítězných vzorků soutěže Cup of Excellence 2008.

Káva a hubnutíVýrobci kávy drží krok se současnými trendy a rychle přispěchali na trh s kávou, která je prý výborným prostředkem k redukci váhy. Tento druh kávy by měl obsahovat jen malé množství kofeinu a mnoho nenasycených mastných kyselin a lipidických olejů.

Příznivý vliv má káva i v případě, že se chystáte hubnout během cvičení. Káva, kterou vypijete půl hodiny až hodinu před cvičením, znásobí jeho účinky.

Přebytečné tuky zmizí z těla mnohem rychleji než těm, kteří cvičí „bez kávy“. Je ale důležité mít na paměti, že káva také odvodňuje organismus, který během cvičení také mnoho tekutin vyplaví.

Jeden šálek kávy proto ještě podložte alespoň jednou sklenicí vody.

Káva jako jedPití silné kávy může u citlivějších osob nebo osob, které nejsou na konzumaci kávy zvyklé, způsobit takzvaný kofeinový šok. Vyznačuje se bolestí hlavy, silným bušením srdce a třesem rukou.

Pravidelné a dlouhodobé příznivce kofeinových nápojů častěji postihuje rakovina ledvin, jater a slinivky, cystická fibróza prsu a osteoporóza.

Konzumentky kávy v menopauze jsou ohroženy ztrátou vápníku, ztrátu lze ale vynahradit vypitím denní dávky 30 mililitrů mléka.

Prokazatelná je také závislost na kávě. Pokud si myslíte, že byste se bez své ranní kávy v žádném případě neobešla, můžeme už hovořit o lehké formě závislosti na kofeinu a dalších alkaloidech.

Nicméně „absťáky“ jako takové vám nehrozí.

Jestliže by vás okolnosti nutily žít po několik dní bez vašeho oblíbeného nápoje, možná by se u vás zhruba po 36 hodinách na nějakou dobu objevila bolest hlavy, malátnost nebo mírně zhoršená činnost zrakového a sluchového centra.

Káva jako lékKáva může mít léčivé účinky, ovšem za předpokladu, že její spotřeba nepřesáhne tři šálky denně. Konzumenti kávy jsou více chráněni před určitými chorobami.

Používá se také jako katalyzátor k jiným látkám, například k acylpyrinu, jehož účinek zrychlí a zesílí. Při astmatickém záchvatu jsou bronchy staženy a kofein spolu s teofylinem je uvolňují.

Teofylinové preparáty jsou proto součástí antiastmatik.

Kofein a další látky obsažené v kávě tlumí bolest a bývají součástí analgetik. A pomáhá i astmatikům. Kofein bývá úspěšný při léčbě určitých typů migrén.

Některé migrény způsobují povolení stěn cév v mozku, a právě léky s kofeinem podporují stažení těchto cév. Látky v kávě obsažené stimulují činnost tlustého střeva.

Častější čištění tohoto orgánu vyrovnává jeho činnost a tím se snižuje náchylnost ke zhoubnému onemocnění. Pijete-li tři šálky kávy denně, hrozí vám menší riziko vzniku cirhózy jater a cukrovky.

Kam na nejlepší kávu?Degustace vítězných vzorků káv ze soutěže Cup of Excellence 2008, což je vysoce hodnocená mezinárodní soutěž, která vybírá ty nejlepší kávy vypěstované v dané krajině a roce. Akce je otevřená pro všechny milovníky kávy. Jako dezert ke kávě budou podávány výborné bio zákusky.

Je to první veřejná degustace toho nejlepšího, co současná rwandská a kolumbijská káva může nabídnout.

Budete mít možnost ochutnat 20 vítězných káv, které prošly nemilosrdným sítem mezinárodní poroty na soutěži, o titul se ucházelo až 1000 vzorků.

Ve Rwandě se soutěž konala vůbec poprvé a v Columbii skončila před pouhými několika dny. To znamená, že na stolech budou jen několik týdnu staré sklizně z nejlepších plantáží obou kávových velmocí!

Nejlepší světovou kávu můžete ochutnat ve čtvrtek 23. října od 17.00 hodin v pražské kavárně Bio Zahrada nedaleko náměstí Míru.

Pijete kávu? Kolik kávy vypijete za den? Umíte si ráno bez ní představit? Máte nějakou oblíbenou odrůdu?

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *