Stojí pečení doma za tu námahu?

Stojí pečení doma za tu námahu?

Když jsem si o víkendu vyrazila na kole do kopců Vysočiny, objevila jsem ke své nesmírné radosti mraky ostružinových keřů. Příště jsem přijela s dózami a krabičkami a odvezla si je domů plné šťavnatých ostružin. A jelikož je škoda je dát do mrazáku, upekla jsem si tenhle báječně voňavý linecký ostružinový koláč s tvarohem. Chtěli byste recept? Najdete ho v článku. ????

Stojí pečení doma za tu námahu?

Většinou peču z ingrediencí, které se mi sejdou doma, aniž bych to dopředu nějak plánovala. O víkendu to bylo balení Koka sušenek, které bylo potřeba co nejdřív spotřebovat, banány a vanička tvarohu. A tak vznikl tenhle rychlý nepečený tvarohový koláč s banány a korpusem z Koka sušenek. Chtěli byste recept? ????

Stojí pečení doma za tu námahu?

Lineckému těstu jsem propadla už jako malá, když se před Vánoci kuchyň poprvé provoněla cukrovím. A co teprve všechny ty ostatní dobroty, které se s lineckým těstem dají vykouzlit! O víkendu jsem po tomhle voňavém křehkém zázraku zatoužila znovu a upekla si linecký koláč s ricottou, jablky a ořechy. Co dodat, dlouho nám nevydržel. ???? Recept najdete v článku.

Stojí pečení doma za tu námahu?

Ze zahrady jsme si domů odnesli hromadu jablek a lámali si hlavu, co s nimi. Trochu jsem zapátrala na internetu, nechala se inspirovat a výsledkem je tenhle báječný jablečný smetanový koláč. Je sice trochu pracnější, ale rozhodně stojí za tu námahu. Navíc si ho můžete upéct úplně bez cukru. Recept najdete v článku.

Stojí pečení doma za tu námahu?

Černý rybíz je pro pečení různých mlsek skvělý. Nejenže má takovou netradiční lehce nakyslou chuť, která se skvěle kombinuje se sladšími ingrediencemi, ale umí také pořádně osvěžit. A tak jsem si o víkendu upekla tenhle tvarohový koláč s čerstvým rybízem ze zahrádky. Upečte si ho taky, v článku najdete recept. ????

Stojí pečení doma za tu námahu?

Letošní úroda jahod a rebarbory právě dozrává a to znamená jedinečnou příležitost upéct si něco dobrého na zub! Kombinace jahod a rebarbory rozhodně stojí za to, zvlášť když si upečete koláč s čerstvým ovocem ze zahrádky. To vše ze špaldové mouky a kompletně bez cukru. V článku najdete recept. ????

Stojí pečení doma za tu námahu?

Čokoláda a rybíz je kombinace, která se moc často nevidí. Poté, co jsem slupla čokoládový koláč s rybízem, musím rozhodně konstatovat, že je to velká škoda. Lehce nakyslý rybíz dodává chuti hořké čokolády ten správný říz a vůbec, uznejte sami. Jak si čokoládový koláč s rybízem upéct, se dozvíte v článku s receptem. ????

Stojí pečení doma za tu námahu?

Ještě nikdy mě nenapadlo upéct si buchtu / koláč / dort s pomerančem a po tomto víkendovém mlsání se chytám za hlavu a nechápu proč.

Pomeranč je totiž na pečení jako dělaný a rozhodně je zajímavou variantou vámi už stokrát vyzkoušených kombinací.

Upekla jsem si tento pomerančový chlebíček s ořechy, čokoládou a také smetanovo čokoládovou polevou. Stojí to za vyzkoušení? Recept najdete v článku.

Stojí pečení doma za tu námahu?

Možná vám název „sernik“ nic neříká, a je to rozhodně škoda. Sernik nebo také sernik kralowski je totiž vynikající tvarohový koláč, se kterým se často setkáte v Polsku. Já ho poprvé ochutnala v Rusku ve školní jídelně a pak jsem pátrala, jak si tu dobrotu, po které jsem se mínila utlouct, upéct i doma. První pokus před pár lety dopadl katastrofálně….

Stojí pečení doma za tu námahu?

Ovesné vločky jsem doposud při pečení moc nevyužívala, ale pak mi došlo, jaká je to vlastně škoda. Dokáží už tolik ohrané recepty oživit a dodat jim nějakou novou chuťovou úroveň, takže upéct si variaci na řezy míša s vločkami se zdálo jako zajímavý nápad. A víte co? Dopadlo to více než dobře. ???? Recept najdete v článku.

Bezpracné pečené vepřové koleno

Na pečené vepřové koleno jezdí do Čech turisté z celého světa a v celých smečkách si ho dávají v restauracích a pivnicích. Uvádí se v tradičních českých kuchařkách vydávaných v cizích jazycích jako jedno z našich národních jídel, ale ani to ještě není dostatečný důvod, abyste se do výroby pečeného kolena museli okamžitě pustit taky.

Když však naznačím, jak může být snadné a přitom perfektně vypečené, jak měkké a šťavnaté uvnitř a přitom s křupavě vypečenou kůží na povrchu, jak sofistikované, a přitom za ním nestojí víc než deset minut práce, myslím, že zlákám i vás.

Jakékoli výtvarné výjevy staré dvě stě let a více, znázorňující panskou hostinu, v sobě obsahují i atmosféru okamžiku, kdy do tohoto nádherně upečeného kolene zabodnete svou vidličku.

Stojí pečení doma za tu námahu?

Jak udělat vepřové koleno měkké uvnitř a křupavé zvenku

Za křupavou, vypečnou kůží je vždycky třeba hledat vysokou teplotu v troubě. Bez ní zůstane kůže vždycky jen bledá a měkká.

Jenomže pouhé pečení při vysoké teplotě u tak velkého kousku masa s kostí, jako je vepřové koleno, způsobí dřív spálení na povrchu než propečení uvnitř.

A proto se o koleno musíte postarat tak, aby vypečení kůže přišlo až nakonec. Tedy nejprve nechat změknout maso a prorostlé části, a to skoro do rozpadavého stavu, a teprve potom rychle, rázně a bez smlouvání vypéct kůži.

Změknutí masa

S požadavkem na změknutí vepřového kolena se můžete obrátit přinejmenším na dvě základní tepelné úpravy: na vaření nebo na pečení.

Pokud koleno předvaříte, zajisté ho doměkka přivedete. Stane se však, že přijdete o část chuti, protože jakýkoli pobyt ve vodě suroviny vyluhuje a odebírá jim část jejich podstaty. Jestliže na tomto postupu trváte, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, prostě téměř doměkka.

Druhou možností je vepřové koleno vložit do mírně vyhřáté trouby a zakryté ho nechat být 3 hodiny při 120 stupních svému osudu. Za tu dobu stačí povážlivě změknout. Výhodou je, že nepřijde o část své chuti, naopak se mu maličko zesílí, neboť se jedná o suchou tepelnou úpravu. A navíc ho máte už od začátku položené v pekáčku, takže ho pak nemusíte přendávat z hrnce.

Vypečení kůže

Hezkému vypečení kůže pomůže, když ji předem důkladně a pravidelně naříznete v pravidelných rozestupech. Tuk uvězněný pod kůží bude lépe vytékat ven, teplo se líp dostane mezi zářezy a dojem pro oko nakonec taky není k zahození.

Nařezávání se provádí ještě předtím, než dáte koleno péct v první pomalé etapě. U vařeného kolene bych naopak doporučovala nařezávat až po předvaření.

Oblíbila jsem si postup, kdy kůži vypékám nejdřív méně zhurta (rozumějte jednu hodinu při 150 stupních) a až na závěr zprudka (20 minut při 180 stupních). Koleno tak dostane výraznou a příjemnou pečenou chuť a postupné prohřívání kůže mu taky prospěje.

Podlévání a přelévání

Kdy a jak moc maso podlévat a přelévat je otázka, která trápí nejednoho začátečníka v kuchyni.

U pečeného vepřového kolena se dá krásně vidět a zažít, kdy a proč přispěchat s vodou. Maso totiž nezabere celý pekáček, takže zbytek jeho dna poskytuje parádní základnu pro pozorování a pokusy:

  • V první fázi, kdy se vepřové koleno peče zakryté a pomaličku, nebudete potřebovat ani kapku vody. Při 120 stupních se maso nepřipálí a navíc si pustí trochu vlastní tekutiny. Čil žádné obavy a ani žádné zbytečné nahlížení pod pokličku nebo otevírání trouby.
     
  • Ve druhé fázi, kdy se nejprve maso začne vypékat při 150 stupních, už je potřeba na dně pekáčku udržovat nízkou hladinu tekutiny. Pokud by se všechna voda odpařila, drobné výpečky na dně pekáčku se začnou připalovat. Nejdřív pozvolna, ale nakonec úspěšně získají černou barvu, která způsobuje hořko v ústech.
     
    Čili neváhejte jednou nebo dvakrát během hodinového pečení při 150 stupních maso zkontrolovat, zda se dá trocha tekutiny na dně najít, a pokud ne, přilijte pár lžic vody. Když už budete mít troubu otevřenou a pekáček v ruce, klidně můžete maso výpekem přelít, bude se mu tvořit hezčí zlatavá barva a výpek bude mít postupně lepší a lepší chuť.
  • V závěru pečení, kdy zvýšíte teplotu na 180 stupňů, je trocha tekutiny na dně ještě důležitější. 180 stupňů je totiž hranice prskání. Vysvětlím: od 180 stupňů výš prská vypečený tuk po celé troubě. Tím, že ho trochu rozptýlíte ve vodě, si ušetříte kouřmo v kuchyni a svalovou námahu při následném drhnutí trouby.
     
    Teprve posledních pět minut pečení odolejte pokušení chrstnout do pekáčku hlt vody a nechte šťávu vypéct v podstatě na tuk.
Budete mít zájem:  Mikrocefalie – příčiny a příznaky nemoci

Ochucení

Velké kusy masa se špatně ochucují, protože nikdy nedostanete sůl a koření rovnoměrně do celého objemu. Obvykle se musíte spolehnout jen na ochucení na povrchu a dohnat to podáváním výrazných doplňků, jako jsou hořčice, křen, kyselé okurky, pikantní nakládané papriky a podobné vyprošťováky ze spíže.

  • S vepřovým kolenem mi nejvíc ladí sůl, kmín a česnek, ale recept bude fungovat, i když kmín a česnek vypustíte nebo když je nahradíte nějakým vlastním nápadem.
  • Jako přílohu nemůžete zvolit nic pracnějšího, než pár krajíců čerstvého chleba, hořčici a nastrouhaný křen.

Stojí pečení doma za tu námahu?

Suroviny

  • 1 vepřové koleno, cca 1 kg
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu

Postup

  1. Maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Na horní straně kolene nařízněte kůži velmi ostrým nožem v rovnoběžných zářezech, zhruba po jednom centimetru vzdálených od sebe.
  2. Stroužky česneku oloupejte a plochou stranou nože je trochu rozmáčkněte, aby uvolnily své aroma. Česnek prostrčte co nejhlouběji do masových záhybů, do kterých se dostanete z větší useknuté strany kolene. Zároveň uvnitř, kam až se dostanete, maso lehce osolte.
  3. Zbytek soli nasypte na horní stranu kůže, především do zářezů. Kmín trochu podrťte v hmoždíři, ale ne zcela na jemno, a nasypte ho do stejných míst, co sůl.
  4. Připravené maso vložte do malého pekáčku a zakryjte pokličkou nebo alobalem. Vložte do trouby, zapněte na 120 stupňů (tentokrát si buďte jisti správnou vnitřní teplotou trouby, nejlépe použitím vhodného teploměru do trouby) a na tři hodiny na maso zapomeňte.
  5. Po třech hodinách sejměte pokličku, maso přelijte řídkou, vodovou šťávou z výpeku, zvyšte teplotu na 150 stupňů a opět na hodinu odejděte. Budete-li mít cestu kolem, můžete maso znovu přelít, ale není to nutné. Pokud by se šťáva zcela vypekla, nalijte do pekáče půl malé skleničky vody.
  6. Nakonec zvyšte teplotu na 180 stupňů a tentokrát už neodcházejte moc daleko – po 15-20 minutách kůže zezlátne dost na to, abyste mohli prohlásit pečení za ukončené. Každých pět až deset minut se v této závěrečné fázi pokuste maso přelít výpekem. Na závěr by měla mít původní nevýrazná šťáva, kterou maso samo pustilo, hustou, sirupovou konzistenci a tmavě zlatou barvu.
  7. Upečené koleno položte na prkénko křupavou kůží dospodu. Kůži, co se pekla vespod, snadno prořízněte a pokračujte skrz maso až ke kosti. Malým nožíkem obřízněte kost z obou stran a uvolněte ji od masa, pak ji vyjměte. Mělo by to jít vzhledem k měkkosti masa velmi snadno. Velkým, těžkým nožem překrojte vykostěné maso podél svalových vláken na dvě nebo tři části – jakmile se proříznete k vypečené kůži, zatlačte silou na nůž, kůže se tím rozlomí v místě řezu. Podávejte s chlebem, jak už bylo naznačeno. Vypečenou kůží nahoru, to se rozumí.

https://www.kucharkaprodceru.cz/pecene-veprove-koleno/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Chov vrací člověka k jeho přirozenosti – Katolický týdeník

Vydání: 2021/35 Církev prosí za Afghánistán, 24.8.2021, Autor: Alena Scheinostová

Kolem kostela v Ostravě – Třebovicích potkáte rodiče s dětmi, lidi bez domova, zpěváky ze scholy, ale také se tu pasou ovce, kdákají slepice a z kotců vykukují králíci. Kdo má blízko k přírodě, má blízko i k Bohu – vysvětluje zdejší farář P. Lukáš Engelmann.

Stojí pečení doma za tu námahu? „Není vhodné, aby obyvatelé této planety žili stále více obklopení asfaltem, zbaveni fyzického kontaktu s přírodou,“ píše papež František v encyklice Laudato si‘. P. Lukáš Engelmann (na snímku) proto dává na farní zahradě prostor zvířatům, se kterými se tu zvláště děti mohou potkávat. Snímek archiv Lukáše Engelmanna

Zvířata při třebovické faře už nejsou úplná novinka. Kdy jste je pořídil? V roce 2018, po pěti letech svého působení tady ve farnosti.

Udělal bych to už dřív, ale nebylo to možné z úplně prozaického důvodu: fara byla v rekonstrukci a potřebovali jsme dokončit plot, což se podařilo právě až na podzim 2018.

Pak už nic nebránilo tomu, aby do oplocené farní zahrady vběhly první ovce.

  • Co vás k tomu vedlo?
  • Zvířata se u vás na faře chovala i v minulosti?
  • Měl jste tedy ovce hned kam nastěhovat?

Důvod je v prvé řadě pastorační. Oslovil mě papež František, který v encyklice Laudato si‘ mluví o tom, jak se člověk vzdaluje přírodě a že to není správný směr. Mám zkušenost, že lidé, kteří mají k přírodě blízko, mají blízko i k přirozenosti, a tudíž i k Bohu. Velkou inspirací pro mě byli mí přátelé kněží Radek Tichý z Prahy-Stodůlek a Zdeněk Fučík z farnosti Protivanov, kteří na svých farách chovají zvířata už dávno. Ovšem chovat zvířata je pro Ostravu netypické a možná i trochu provokativní. Hlavně děti si tak ale mohou uvědomit, že třeba maso nevzniká v obchodě, ale je to dar, který nás stojí nějakou námahu. Dalším důvodem je pro mě také určitý relax. Starost o zvířata je úplně jiný druh práce, než jakou kněz běžně dělá. Je to vítaná změna činnosti. Možná v daleké minulosti, protože vedle fary je hospodářská budova – tehdy to, předpokládám, bylo běžné. Ale vývoj šel směrem k tomu, že se lidé začali domácích zvířat zbavovat, protože se chov už ekonomicky nevyplatil. Dnes se k němu opět vracíme, ovšem ne pro ekonomický přínos, ale pro kvalitu a právě i pro návrat k přirozenosti. Ta hospodářská budova se dnes využívá jako garáž a sklad. Takže bylo nutné přístřešek pro ovce, kurník i králíkárnu postavit. Ovce svůj přístřešek využívají a schovávají se tu, když prší nebo když je na farní zahradě příliš velký ruch (smích). Protože pěstujeme i plodiny a květiny, znamenalo to obehnat záhony malým plotem, jinak by všechno skončilo ovcím a slepicím v břiše.

Co péče o zvířata obnáší? Stačíte na to sám?

Znamená to každé ráno zvířata nakrmit, doplnit jim vodu, seno, zrní, suché pečivo… Jednou za čas vyměnit králíkům podestýlku, vyčistit kurník. A jiné drobné činnosti. Farníci mi pomáhají. Třeba tím, že mi pro zvířata nosí suché pečivo, které doma nespotřebují. Někteří berou i natě ze supermarketů, které tam druzí nechávají, když si kupují zeleninu. Jeden farník má velkou zahradu, kterou v červnu poseče a nasuší seno, které pak zvířatům vydrží na celou zimu. Vícekrát se mi stalo, že se mi ozvali lidé z okolí, kteří ani nechodí do kostela, že mi dovezou seno, protože chov na faře podporují. Něco k snědku zvířatům přes plot hodí i sousedi. Jsem rád, že také oni s chovem souhlasí. A když mám dovolenou, tak mi s krmením vypomůžou kluci, kteří jsou na faře v podnájmu.

A jak zvířata pomáhají vám? Co z nich, lidově řečeno, máte?

Naše ovečky jsou tzv. ouessantské plemeno, což je prý nejmenší plemeno ovcí na světě. Nevyužívám je tedy na maso, ale na spásání zahrady jako „živé sekačky“. O Vánocích jsou součástí živého betléma. Děti si s nimi taky hrají na honěnou. Vybírají ovečkám jména a někdy se je podaří zapojit i do procesu krmení. Od králíků a slepic mám maso a vejce. Zároveň jsou také živou atrakcí právě pro děti. Vytvářejí určitou atmosféru pokoje, na některé lidi mají zvířata i terapeutický účinek. Někdy se stačí na ně jen tak dívat…

  1. Objevují se také ve vašich kázáních?
  2. Co podle vaší zkušenosti přítomnost zvířat přináší farnímu společenství?
  3. (sch)
Budete mít zájem:  Porodní plán: co v něm nesmí chybět?

Ano, mnohokrát už jsem využil nějakou tu chovatelskou zkušenost v homilii. Když má člověk tuto existenciální zkušenost s chovem, lépe pak rozumí i podobenstvím, která Ježíš používá. Ale naskytnou se i jiné příležitosti. Vídám lidi, jak se zastavují u farního plotu a pozorují život za ním. Farní zahradu navštívila také blízká mateřská škola. Kolem Vánoc přicházejí na faru děti z dětského rehabilitačního centra na krátkou katechezi s koledami a od té doby, co máme na faře zvířata, se zastaví i za nimi. Papež František v encyklice Laudato si‘ píše, že „není vhodné, aby obyvatelé této planety žili stále více obklopení cementem, asfaltem, sklem a kovy, zbaveni fyzického kontaktu s přírodou“. Proto bych byl rád, aby nebylo pěstování rostlin a chov zvířat exotickou, ale normální součástí života. Když to jde na faře, může to jít i jinde. Kéž by i děti a mládež pochopili, že fyzická práce je normální součástí lidského života, že zvířata nepatří jen do zoo. Člověk se tím učí přijmout odpovědnost za celé stvoření. K chovu patří i porážka, kdy jsou lidé nuceni se konfrontovat také s tématem smrti a konce života, respektive jeho naplněním. Chápu, že ne všude jsou pro chov podmínky a ne každý má k tomu vztah. Ale stále více vnímám, že péče o zvířata je „znamením doby“, ve které žijeme, a pomáhá nám najít, co jsme možná ztratili. Sdílet článek na: 

Sekce: Články, Téma

Elektřina v kuchyni nás stojí tisíce. Kolik platíme za provoz spotřebičů?

Dnešní přetechnizované domácnosti jsou plné elektrických spotřebičů. Jejich provoz ale něco stojí. Podívejme se do kuchyně, kde se to žrouty elektrické energie jenom hemží. Poradíme vám, jak zkrotit spotřebu a účty.

Stojí pečení doma za tu námahu?Kuchyň je ráj energetických hladovců.  Čerstvé potraviny nejsou zadarmo

Z celkové spotřeby elektrické energie v domácnosti míří zhruba 15-20 % na chlazení a mrazení. U ledniček se citelně projevuje příslušnost k energetické třídě. Rozdíly mezi nejšetrnější A+++ a třídou A dosahují až 50 %.

Kolik za provoz zaplatíme, ovlivňuje i způsob obsluhy, umístění a velikost ledničky. K rekordmanům ve spotřebě patří dvoukřídlé robustní ledničky, kterým se neřekne jinak než americké. Rok provozu může stát přes 2 000 korun.

Roční orientační spotřeba podle energetických tříd

A+++ A++ A+ A
Spotřeba Cena Spotřeba Cena Spotřeba Cena Spotřeba Cena
Kombinovaná chladnička s mrazničkou 167,7 kWh 814 Kč 200,6 kWh 992 Kč 255,8 kWh 1 265 Kč 310,1 kWh 1 533 Kč
Americká chladnička s mrazničkou 365,3 kWh 1 806 Kč 438 kWh 2 166 Kč
Chladnička samostatná 113 kWh 559 Kč 146,3 kWh 723 Kč 182,2 kWh 901 Kč 208,5 kWh 1 031 Kč
Mraznička šuplíková 146 kWh 721 Kč 182,2 kWh 901 Kč 222,7 kWh 1 110 Kč 259,2 kWh 1 281 Kč
Mraznička truhlicová 127,9 kWh 632 Kč 146,3 kWh 723 Kč 182,2 kWh 901 Kč 219 kWh 1 083 Kč

Zdroj: Elektrina.cz Pro výpočet ročních nákladů na provoz elektrických spotřebičů posloužila domácnost, která se nachází v distribuční oblasti ČEZ, odebírá elektřinu v sazbě D02d a má tarif ČEZ Basic.

Jak ušetřit za provoz chladniček a mrazniček

  • Nekupujte zbytečně velkou lednici. Na jednu osobu stačí 50 až 70 litrů.
  • Optimální teplota v lednici se pohybuje v rozmezí 5 až 7 °C. Když ji snížíte na plus 3 °C, stoupne spotřeba o 15 %.
  • Mrazničku a ledničku umístěte daleko od sporáku, radiátoru i mimo sluneční paprsky. Teplejší vzduch o jeden stupeň zvedá spotřebu přibližně o 4 %.
  • Lednička potřebuje dýchat. Nepatří do rohu ani by neměla být plně zabudovaná do linky. Brání to ochlazování.
  • Pravidelně odmrazujte. Když se v mrazničce vytvoří ledová krusta, dramaticky stoupá spotřeba elektřiny.
  • Když odjíždíte na dovolenou, ledničku vyprázdněte a vypojte ze zásuvky.
  • Pravidelně stírejte usazený prach na chladicím zařízení.
TIP Většina spotřebičů musí být označena energetickou třídou. Nejméně náročná na spotřebu je třída A+++, naopak nejvíce třída G. Výrobce musí spotřebič označit štítkem, ze kterého vyčtete potřebné informace. Dozvíte se, jak moc ovlivní provoz spotřebiče váš rodinný rozpočet, roční spotřebu, nechybí ani údaje o hlučnosti. Více se dozvíte v článku o energetických štítcích.

Mýt, či nemýt v myčce?

Společnost se dělí na dvě části. Jedni považují myčku za ďáblův nástroj, který stojí nekřesťanské peníze. Druzí si bez ní nedokáží představit život. Pravdou je, že myčka vám ušetří spousty času. Nad dřezem strávíme zhruba 9krát více doby.

Dnešní myčky jsou až překvapivě šetrné. Spotřebují daleko méně vody než při mytí v dřezu nebo pod tekoucí vodou. Jestli ohříváte vodu elektřinou, pak je myčka výrazně levnější než ruční mytí. A to i při započtení speciálních mycích prostředků, které bývají dražší než běžné přípravky na nádobí. Jeden mycí cyklus stojí zhruba 3 až 6 koruny.

Roční orientační spotřeba podle energetických tříd

A+++ A++ A+ A
Spotřeba Cena Spotřeba Cena Spotřeba Cena Spotřeba Cena
Myčka 131 kWh 648 Kč 140,4 kWh 694 Kč 156 kWh 771 Kč 171,6 kWh 848 Kč

Zdroj: Elektrina.cz Pro výpočet ročních nákladů na provoz elektrických spotřebičů posloužila domácnost, která se nachází v distribuční oblasti ČEZ, odebírá elektřinu v sazbě D02d a má tarif ČEZ Basic.

Najděte si levného dodavatele elektřiny Srovnat nové ceníky 2015

Mikrovlnka, kávovar, sporák

Svalovat všechnu vinu za vysoké účty pouze na ledničku a myčku by nebylo spravedlivé. Komu by se v ranním shonu chtělo čekat na kávu. Voda se musí uvařit během krátké chvíle. Příprava teplých nápojů je energeticky náročný proces. Milovníci kávy zaplatí jen za elektřinu přes 500 korun za rok.

 

Nejlevněji vaří ti, co mají doma sporák s indukční deskou. Naopak litinové plotýnky na plné čáře prohrávají. Jejich účinnost je výrazně nižší, proto za jejich provoz zaplatíte výrazně více. Pokud chcete připravené jídlo pouze ohřát, rozhodně použijte mikrovlnku.

Roční náklady na provoz

Doba měření Spotřeba za dobu měření Roční náklady / frekvence používání
Varná konvice 1 l vody do varu
(cca 3:08 min)
0,110 270 Kč / 10x týdně
Topinkovač 2 topinky 0,039 50 Kč / 10 topinek týdně
Kávovar příprava 4 espress 0,334 570 Kč / 4 espresa denně
Mikrovlnná trouba 5 minut 0,063 100 Kč / 25 min týdně
Elektrická trouba 1 hod (z 25 na 180 °C) 0,830 600 Kč / 3 hod týdně
Indukční plotýnka 1 l vody do varu
(cca 3:30 min)
0,105 260 Kč / 1 plotýnka 10x týdně
Sklokeramická plotýnka 1 l vody do varu
(cca 8:30 min)
0,160 400 Kč / 1 plotýnka 10x týdně
Litinové plotýnka 1 l vody do varu
(cca 9:00 min)
0,180 600 Kč / 1 plotýnka 10x týdně

Zdroj: Energetickyporadce.cz

Jak ušetřit za vaření

  • Bez pokličky ani ránu. Vaření bez ní je o 150 až 300 % náročnější.
  • Používejte tlakové hrnce. Ušetříte energii i čas.
  • Nepoužívejte nekvalitní hrnce, které mají zprohýbané dno.
  • Šířka hrnce musí odpovídat velikosti plotýnky. Když postavíte malý hrnec na velkou plotýnku, zbytečně uniká spousta tepla.
  • Neotvírejte dvířka trouby a sledujte pečínku raději přes sklo. Každým otevřením unikne zhruba 20 % tepla.
  • Zbavte rychlovarnou konvici vodního kamene.
Budete mít zájem:  Nejlepší Léky Na Vysoký Tlak Na Předpis?

Hodnocení článku: Počet hlasů: 8

Nejlepší recepty na koláče a cukroví (str. 19 z 49)

Vanilkové makové rohlíčky

Přidáno: 20.12.2016

Velmi zajímavý starodávný recept z mé sbírky, vhodný zejména pro milovníky máku 🙂 Pokud chcete obměnit své tradiční vánoční cukroví něčím novým, vyzkoušejte k vanilkovým těstu přidat mák. Vzniknou vám tak makové vanilkové rohlíčky, které chutnají opravdu fantasticky. Autor: Janaha

ZOBRAZIT RECEPT

Pistáciové vánoční cukroví

Přidáno: 20.12.2016

Vynikající křehké vánoční cukroví. Do těsta se přidává pistáciový pudink, který dodá těstu jemnost a křehkost. Slepovala jsem Nutellou, ale klidně ji můžete nahradit za váš oblíbený krém, například vyšlehat salko spolu s máslem nebo máslo s vanilkovým pudinkem. Jsou velmi chutné, vřele doporučuji. Autor: Petra H.

ZOBRAZIT RECEPT

Ořechová kolečka

Přidáno: 19.12.2016

Výborná ořechová kolečka, jednoduchá příprava, kterou zvládne i začátečník. Myslím, že na vánoční pečení není ještě pozdě. Pokud jste ještě neupekli všechno, co jste chtěli nebo i když jste už upekli vše co bylo třeba, určitě si najděte čas na tyto vánoční oříšková kolečka. Jsou super! Autor: Blažena

ZOBRAZIT RECEPT

Vosí hnízda se žloutkovým krémem

Přidáno: 19.12.2016

Někdy jsem neměla ráda tento dezert, ale postupem času jsem si na něj zvykla a dělávám ho doma každé Vánoce. Nic složitého, takže do přípravy se mohou pustit i začátečnice v pečení. Stačí si v obchodě s domácími potřebami koupit formičku a u telky vám seběhne čas mnohem rychleji.

ZOBRAZIT RECEPT

Netradiční vánoční oříšky s překvapením

Přidáno: 18.12.2016

Letos jsem si koupila formičky na oříšky a chtěla jsem vyzkoušet něco fakt originálního. Všude jsem našla recepty na tradiční oříšky, které byly plněny buď krémem z másla a salka nebo s oříškovým krémem. My doma máme rádi spíše ovocné nádivky a tak jsem experimentovala a chtěla bych se s vámi podělit o recept, protože jsou tak fantastické, že je budu dělat každé Vánoce. Autor: LuckaZubata

ZOBRAZIT RECEPT

Tradiční britské vánoční koláčky Mince pies

Přidáno: 18.12.2016

V každém státě jsou jiné tradice, jiné recepty a samozřejmě i jiné chutě. U nás jsou populární linecké koláčky, ale někde je vůbec neznají a někde je i znají, ale nechutnají jim.

Ve Velké Británii mají v každé domácnosti něco ze sušeného ovoce a s jedním takovým receptem bych se s Vámi chtěla podělit i já.

Tyto koláčky se jmenují Mince pies a jsou tak chutné, že pokud je připravíte z celé dávky, nebudou Vám stačit 🙂 Autor: Luckazubata

ZOBRAZIT RECEPT

Vánoční ořechové řezy

Přidáno: 18.12.2016

Ta vůně při pečení je brutální.

Pokud nemůžete nebo z nějakého důvody nechcete konzumovat mouku, tak vám doporučuji tyto oříškové řezy, které si tak oblíbíte, že už jen při pomyšlení na tuto sladkou dobrotu vám potečou sliny.

Peču je vždy na Vánoce, nepřidávám hodně cukru a jsou i tak takové skvělé, že u ostatních koláčcích s moukou ani nepřijdete na to, že jsou zdravější 🙂 Autor: Luckazubata

ZOBRAZIT RECEPT

Vánoční ořechové cukrovíčko s vůní skořice

Přidáno: 18.12.2016

Formičky na vánoční pečení používám vždy. Nesmí chybět, ať už foukané ořechové nebo kokosové rohlíky a nyní, letos jsem dělala i vánoční ořechové cukroví s vůní skořice.

Při pečení mi tak tekly sliny, že jsem neodolala a hned po upečení jsem jeden rohlík ještě horký hodila do úst a víte, jak se povídá s horkou „bramborou“ :))))) Jsou tak fantastické, že se musím podělit o recept.

Určitě zkuste i mimo Vánoc :))) Autor: luckazubata

ZOBRAZIT RECEPT

Vánoční ořechový salám

Přidáno: 18.12.2016

Když jsem doma řekla, že jdu udělat salám, chlapi se potěšili 😀 No když přišli do kuchyně a zjistili, že je to vánoční salám, úsměv z tváře jim zmizel, ale pochutnali si i tak. Takové sladké dezerty mám docela ráda. Rychle je to hotové, rychle to i zmizí z talíře 🙂 Autor: LuckaZubata

ZOBRAZIT RECEPT

Kakaová klubka s chutí skořice

Jak zvládat hygienu u silně obézního člověka

Pečující často stojí před problémem, jak zajistit hygienu svému blízkému s obezitou. Potíže bývají s koupáním, používáním toalety i vyměňováním inkontinenčích plen. Jak takové osobě zajistit dostatečnou péči? 

Dotaz:

S bratrem se staráme o maminku ve III. stupni závislosti. Těžká neuropatie, těžká inkontinence, nález v děloze a váha 134kg. S velkými obtížemi dojde v doprovodu na záchod, nají se a pak hned ležet. Asi bychom potřebovali poradit, jak zvládat osobní hygienu u maminky.

Do nedávna ještě vlezla s pomocí do sprchového koutu, ale to je již vyloučeno. Také nasazování plen nám dělá potíže. Velký problém je její váha. Pokud by zůstala úplně ležet, tak bychom ji už nezvládli. Já jsem zaměstnaná a bratr pracuje jako OSVČ doma, takže má maminku v domě.

Jsou k mání nějaké pomůcky nebo videa, které by nám ošetřování usnadnily?

Odpověď:

Děkujeme Vám za dotaz. Nejprve chci ale projevit Vám i Vašemu bratrovi svůj obdiv a úctu, že se staráte o Vaši maminku doma. Tato péče Vás oba jistě stojí mnoho sil a námahy. A právě proto je třeba Vaši snahu moc ocenit.

Nyní se budu věnovat problémům, které uvádíte a s nimiž se potýkáte při každodenní péči. Uvádíte, že maminka trpí neuropatií a je obézní. Vzhledem k těmto informacím se domnívám, že má Vaše maminka také cukrovku, ale mohu se mýlit.

Co se týče inkontinence a pomůcek, které bych Vám chtěla doporučit, pak vzhledem k tomu, že maminka je obézní a během dne delší dobu je na lůžku, doporučuji nechat si u jejího praktického lékaře předepsat kalhotky pro ležící inkontinentní velikosti co největší. Některé firmy vyrábějí i velikosti XXL, které by mohly mamince vyhovovat.

Dalším typem pomůcek jsou takové, které pojmou až 4 litry moči, mají tudíž velkou savost za předpokladu, že člověk s únikem moči zůstane v suchu a veškerá moč je zadržovaná v savosti pleny. Tedy shrnuji: doporučuji navštívit praktického lékaře maminky a požádat ho aby předepsal kalhotky velikostně nadměrné (XXL) a s velkou savostí.

Kombinace těchto dvou faktorů umožní mamince, aby její kůže v intimních partiích byla suchá, nemusíte vyměňovat kalhotky příliš často – bývají určeny k použití během noci, ale nic nebrání tomu používat je i ve dne.

Jaké jsou vlastnosti pomůcek pro inkontinentní se můžete dovědět blíže na webových stránkách Pečuj doma v kapitole příručky a videa, kde se právě ve videích hygienická péče o znečištěného, přikládání plen u ležícího nemocného, inkontinence můžete dovědět ještě podrobnější informace k této problematice.

Co se týče péče o hygienu celého těla, pak vzhledem k tomu, že maminka již nemůže vstoupit do sprchového koutu, bych Vám posadila, abyste ji umývali, když se posadí na lůžku nebo bude i ležet. Jak se taková péče provádí, si můžete přečíst v brožurce s názvem Rady ošetřovatelské, kterou v elektronické podobě najdete také na webu Pečuj doma.

Poslední věcí, o které bych se chtěla vzhledem k Vašemu dotazu zmínit je fakt, že mamince byl uznán III. stupeň závislosti. Tudíž asi pobírá příspěvek na péči.

Tento finanční obnos můžete použít také k tomu, že si domluvíte a sepíšete dohodu s pečovatelskou službou ve svém okolí a pečovatelky k Vám budou pravidelně chodit a pomáhat pečovat o maminku, nebo některé pečovatelské úkony za Vás a Vašeho bratra převezmou zcela.

Chápu, že péče o maminku Vás i Vašeho bratra unavuje a vyčerpává. Chci Vás povzbudit, abyste se nebála požádat o pomoc některou z profesionálních organizací, které se touto péčí o nemocné v domácím prostředí zabývají.

Bc. Mgr. Martina Terezie Kalábová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector