Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii

Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergiiRyby a měkkýši jsou důležitou součástí zdravé výživy. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a jiné nezbytné živiny, mají nízký obsah nasycených tuků a obsahují omega-3 mastné kyseliny. Vyvážená strava, která zahrnuje různé druhy ryb a měkkýšů, může přispět ke zdravému srdci a správnému růstu i rozvoji dětí. Zejména ženy a malé děti by měly zahrnout ryby nebo měkkýše do své stravy kvůli mnoha nutričním výhodám.

Většina ryb a měkkýšů však obsahuje stopy rtuti. Pro většinu lidí ale riziko rtuti při konzumaci ryb a měkkýšů není zdravotním problémem.

Přesto některé ryby a měkkýši obsahují vyšší hladiny rtuti, které mohou poškodit dosud nenarozené dítě nebo vývojový nervový systém mladého dítěte. Míra rizika rtuti v rybách a měkkýších závisí na množství zkonzumovaných ryb a měkkýšů a na úrovni rtuti v rybách a měkkýších.

Obecně se proto radí ženám, které mohou otěhotnět, těhotným ženám, kojícím matkám a malým dětem, aby se vyhnuli některým druhům ryb a měkkýšů.

Pokud budete dodržovat tato 3 doporučení pro výběr a konzumaci ryb nebo měkkýšů, můžete si být jisti, že snížíte riziko vystavení se škodlivým účinkům rtuti.

Pravidla pro konzumaci ryb s ohledem na obsah rtuti

  1. Nejezte žraloka, mečouna, makrelu královskou nebo štíhlicovité ryby, protože obyčejně obsahují vysokou úroveň rtuti.
  2. Jezte 2 průměrná rybí jídla za týden, zejména ty druhy ryb, které obsahují méně rtuti.

    Pět nejběžněji konzumovaných zdrojů, které mají nízký obsah rtuti, jsou krevety, konzervovaný tuňák, losos, treska a sumci. Další obyčejně konzumovaná ryba, tuňák bílý má více rtuti než konzervovaný tuňák.

  3. Jezte místní ryby.

    Zkontrolujte místní informace o bezpečnosti ryb ulovených rodinou a přáteli v místních jezerech, řekách.

Nejčastější otázky ohledně ryb a obsahu rtuti

Co je to rtuť a methylrtuť?

Rtuť se vyskytuje přirozeně v životním prostředí a může být také uvolňována do ovzduší kvůli různým druhům průmyslového znečištění. Rtuť padá ze vzduchu a může se hromadit v potocích a oceánech a přeměňovat se na methylrtuť ve vodě.

Tento typ rtuti může být škodlivý pro vaše nenarozené či hodně malé dítě. Ryby absorbují methylrtuť, protože se živí v těchto vodách, a tak se v nich rtuť kumuluje.

V některých typech ryb a měkkýšů se kumuluje více než v ostatních, v závislosti na tom, co ryby jedí, a proto se úrovně rtuti v různých druzích ryb liší.

Jsem žena, která může mít děti, ale nejsem těhotná – tak proč bych se měla zajímat o methylrtuť?

Pokud pravidelně konzumujete druhy ryb, které mají vysoký obsah methylrtuti, může se v průběhu času akumulovat ve vašem krevním řečišti.

Methylrtuť je z těla odstraňována přirozeně, ale může trvat více než rok, než hladiny výrazně poklesnou. Takže může být přítomna u ženy ještě předtím, než otěhotní.

To je důvod, proč ženy, které se snaží otěhotnět, mají také přestat hodně konzumovat určité druhy ryb.

Je methylrtuť ve všech rybách a měkkýších?

Téměř všechny ryby a měkkýši obsahují stopy methylrtuti. Nicméně, větší ryby, které obecně žijí déle, mají nejvyšší hladiny methylrtuti, protože mají více času k její akumulaci v těle. Tyto velké ryby (mečoun, žralok, makrela královská a podobně) představují největší riziko.

A co rybí prsty a podobné rybí dobroty?

Rybí prsty a podobné výrobky se běžně vyrábějí z ryb, které mají nízký obsah rtuti.

Methylrtuť je vysoce toxická, což způsobuje vážné zdravotní problémy, když dosáhne určité úrovně ve vašem těle.

Kolik rtuti je v různých druzích ryb?

  • Úrovně rtuti v rybách se měří jako části na milion (ppm – parts per milion). Zde jsou průměrné úrovně u různých druhů ryb a mořských plodů, od nejvyšších po nejnižší:
  • Mečoun: 0,995 ppm
    Žralok: 0,979 ppm
    Makrela královská: 0,730 ppm
    Tuňák velkooký (steak): 0,689 ppm
    Marlín modrý: 0,485 ppm
    Konzervovaný tuňák: 0,128 ppm
    Treska: 0,111 ppm
    Americký humr: 0,107 ppm
    Sín: 0,089 ppm
    Sleď: 0,084 ppm
    Štikozubec obecný: 0,079 ppm
    Pstruh: 0,071 ppm
    Krab: 0,065 ppm
    Treska jednoskvrnná: 0,055 ppm
    Treskovina: 0,051 ppm
    Atlantická makrela: 0,050 ppm
    Raci: 0,035 ppm
    Treska polak: 0,031 ppm
    Sumec: 0,025 ppm
    Oliheň: 0,023 ppm
    Losos: 0,022 ppm
    Sardel: 0,017 ppm
  • Sardinky: 0,013 ppm

Ústřice: 0,012 ppm
Hřebenatka: 0,003 ppm

Krevety: 0,001 ppm

Akumulace rtuti v rybách a lidech

Konzumace ryb a měkkýšů je hlavním zdrojem expozice rtuti u lidí a zvířat. Expozice – i v malých množstvích – může způsobit vážné zdravotní problémy. Je zajímavé, že mořská voda obsahuje pouze malé koncentrace methylrtuti.

Nicméně mořské rostliny jako řasy ji také pohlcují. Ryby pak jí řasy, absorbují rtuť a drží ji v sobě. Větší, dravé ryby pak hromadí vyšší úrovně rtuti, protože žerou menší ryby. Ve skutečnosti mohou větší dravé ryby obsahovat až 10krát vyšší koncentrace rtuti než ryby, které konzumují. Tento proces se nazývá biomagnifikace.

Obecně se doporučuje udržovat hladinu rtuti v krvi nižší než 5,0 μg na litr (zdroj zde). Jedna studie ve Spojených státech u 89 lidí zjistila, že hladina rtuti se pohybuje v průměru v rozmezí 2,0-89,5 μg na litr. 89% mělo úrovně vyšší než maximální limit. To je alarmující.

Navíc studie poznamenala, že vyšší příjem ryb byl spojen s vyššími úrovněmi rtuti. A co víc, mnoho studií naznačilo, že lidé, kteří pravidelně konzumují větší ryby – například žraloka – mají vyšší obsah rtuti v těle.

Negativní účinky rtuti na zdraví

Vystavení rtuti může způsobit vážné zdravotní problémy. U lidí i zvířat jsou vyšší hladiny rtuti spojené s problémy s mozkem. Studie u 129 brazilských dospělých zjistila, že vyšší hladiny rtuti ve vlasech byly spojeny se snížením jemných pohybových schopností, zručností, paměti a pozorností. To prostě nechcete.

Nedávné studie také spojují vystavení těžkým kovům – jako je rtuť – s podmínkami jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc, autismus, deprese a úzkost. Pro potvrzení je však zapotřebí více studií.

  1. Navíc je expozice rtuti spojena s vysokým krevním tlakem, zvýšeným rizikem infarktu a vyšším “špatným” LDL cholesterolem (zdroj zde).
  2. Jedna studie u 1800 mužů zjistila, že osoby s nejvyšší úrovní rtuti mají dvakrát větší pravděpodobnost, že umírají na problémy spojené se srdcem než muži s nižšími hladinami rtuti.
  3. Nicméně nutriční přínosy ryb pravděpodobně převyšují rizika expozice rtuti – pokud snižujete konzumaci rtuti jedením správných druhů ryb.

Sečteno a podtrženo

Celkově byste se neměli bát jíst ryby. Ryby jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin a poskytují řadu dalších výhod. Ve skutečnosti se obecně doporučuje, aby většina lidí jedla nejméně dvě porce ryb týdně.

Obecně se však doporučuje osobám s vysokým rizikem toxicity rtuti, jako jsou těhotné nebo kojící ženy, aby dodržovaly následující doporučení:

  • Jezte 2-3 porce (227-340 gramů) různých druhů ryb každý týden.
  • Vybírejte si méně rtuťové ryby a mořské plody, jako je losos, krevety, tresku, ústřice a sardinky.
  • Vyhýbejte se silně rtuťovým rybám, jako jsou žralok, mečoun a makrela královská.
  • Při výběru čerstvých ryb si dejte pozor na informace o vodě, ve které tyto ryby žily.

Tyto tipy vám pomohou maximalizovat přínosy z konzumace ryb a minimalizovat rizika expozice rtuti.

Co si o rybách či rtuti ještě přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Potraviny, kterým se musíte vyhnout, když máte alergii na měkkýše – Zdraví – 2021

Pokud jte alergičtí na měkkýše, muíte e vyhnout všem měkkýšům nebo rikovat potenciálně závažnou alergickou reakci, jako je anafylaxe. Může e to zdát jako jednoduch&

Obsah

Pokud jste alergičtí na měkkýše, musíte se vyhnout všem měkkýšům nebo riskovat potenciálně závažnou alergickou reakci, jako je anafylaxe. Může se to zdát jako jednoduchý úkol – znamená to, že se musíte vyhýbat očividným měkkýšům, jako je humr, krevety, a škeble.

Ve skutečnosti však existuje mnoho dalších druhů měkkýšů, z nichž některé možná nebudete hned rozpoznat jako měkkýše. Například si možná neuvědomíte, že mořští ježci a chobotnice jsou měkkýši. Jako člověk s alergií na měkkýše se musíte všem vyhnout.

Měkkýši nejsou stejný typ tvorů jako ryby. Lidé s alergií na měkkýše mohou jíst ryby bez problémů a lidé s alergií na ryby mohou konzumovat měkkýše.

Ale abyste se chránili, musíte přesně vědět, jaké druhy mořských tvorů lze označit jako „korýše“ a kde se obvykle nacházejí v jídlech, a to jak v restauracích, tak doma. Čtěte dále a získáte komplexního průvodce měkkýši.

Druhy měkkýšů

Měkkýši jsou rozděleni do dvou rodin – měkkýši a korýši. Je možné být alergičtí pouze na jeden z těchto dvou druhů měkkýšů (například korýši), ale na druhý (například měkkýši).

Většina lidí, kteří jsou alergičtí na jednu z nich, jsou však ve skutečnosti alergičtí na oba. Proto nejezte žádné měkkýše z žádné rodiny, aniž byste se nejprve poradili s lékařem o své alergii.

Korýši

  • Krab
  • Raky (raky, kraby)
  • Langoustiny
  • Humr
  • Krevety
  • Mořský ježek
  • Krevety

Měkkýši

  • Ušeň
  • Škeble (quahogs)
  • Srdcovky
  • Limpets
  • Mušle
  • Chobotnice
  • Ústřice
  • Lastury
  • Hlemýždi (šnečí; mořští i suchozemští hlemýždi)
  • Chobotnice (kalamáry)
  • Surimi (imitace měkkýšů, často se vyskytující v sushi)
  • Whelks

Bohužel nemůžete důvěřovat obalům potravin, které vás varují před všemi měkkýši. Zákony o označování potravin ve Spojených státech se vztahují pouze na korýše, nikoli na měkkýše. Proto musí být na etiketách s upozorněním na alergii označeny pouze přísady vyrobené z korýšů. To může být problematické pro lidi, kteří mají špatné alergické reakce na měkkýše.

Většina obalů potravin však zvýrazní (nebo alespoň vysvětlí) složky měkkýšů, takže byste měli být schopni snadno identifikovat potraviny obsahující měkkýše. Například sklenice omáčky z bílého škeble téměř jistě bude obsahovat škeble nebo škeblový džus, takže budete vědět, jak se vyhnout. A smažené kalamáry (také známé jako smažené chobotnice) budou zahrnovat kalamáry.

Nezapomeňte si pečlivě přečíst etikety na potravinách a v případě pochybností nejezte dané jídlo.

Vyhýbání se měkkýšům v restauracích

Pokud trpíte alergií na měkkýše, při jídle musíte být velmi opatrní. Možná se budete chtít úplně vyhnout mořským restauracím, protože lidé s těžkou alergií na měkkýše měli alergické reakce jednoduše z dýchání částic alergenů z měkkýšů, které jsou v páře, smažené nebo vařené.

Ve skutečnosti, v závislosti na závažnosti vaší alergie, byste měli zvážit vyhnutí se některým typům restaurací a kuchyní kvůli vysokému riziku křížové kontaminace. Tyto zahrnují:

  • Čínská, japonská, thajská, vietnamská nebo malajská jídla, která často obsahují rybí omáčku z krevet nebo imitace měkkýšů
  • Cajunské nebo kreolské jídlo, které často obsahuje krevety nebo jiné korýše

Některé restaurace mohou používat vývar měkkýšů jako příchuť nebo základnu pro omáčky nebo polévky. Vždy informujte svůj server nebo manažera o své alergii a zeptejte se, zda nějaké položky, které uvažujete o objednání, obsahují měkkýše.

Zákony o restauracích a alergii

Potraviny, které často obsahují měkkýše

Měkkýši jsou přísadou mnoha receptů, i když to nemusí být vždy zřejmé. Dávejte pozor na tyto pokrmy a přísady v restauracích a při jídle připraveném přáteli nebo příbuznými:

  • Bouillabaisse (francouzská rybí polévka)
  • Ceviche (ryby nebo korýši v kyselé citrusové marinádě)
  • Cioppino (rybí guláš)
  • Clamato (škeble vývar a směs rajčatové šťávy někdy používané v nápojích Bloody Mary)
  • Crevette (francouzský výraz pro krevety)
  • Krevety (obsahuje humra nebo krevety)
  • Etouffée (langustový pokrm Cajun)
  • Gumbo (dušené ryby a korýši)
  • Paella (španělská rýžová mísa obvykle vyrobená z krevet)
  • Jambalaya (Cajunská rýžová mísa často připravovaná z krevet nebo langust)
  • Nam prik (thajská rybí omáčka)
  • Mam tom (vietnamská rybí omáčka)

Nepotravinové zdroje měkkýšů

Pokud trpíte těžkou alergií na měkkýše, musíte si také být vědomi potenciálních nepotravinových zdrojů alergenu. Mohou zahrnovat:

  • Kompost nebo hnojiva
  • Rybí jídlo
  • Jídlo pro mazlíčky
  • HemCon obvazy (obvaz na rány vyrobený z mušlí krevet)
  • Doplňky vápníku vyrobené z ústřic nebo korálů
  • Glukosamin
  • Omega-3 doplňky (obvykle vyrobené z ryb, ale někdy vyrobené z měkkýšů)

Slovo od Verywell

Alergie na měkkýše může způsobit závažné příznaky. Pokud vám byla diagnostikována, budete se muset opatrně vyhnout všem měkkýšům.

Naštěstí je možné se měkkýšům vyhnout snadněji než jiným alergenům, protože jsou drahou ingrediencí, a proto je pravděpodobné, že budou oslavováni, nikoli skrytí, v seznamech ingrediencí, na etiketách a jako součást restauračních menu.

Máte-li jakékoli dotazy, kterým potravinám byste se měli vyhnout, zeptejte se svého lékaře na doporučení dietologovi, který se specializuje na potravinovou alergii.

LIDé S ALERGIí NA MĚKKýŠE MOHOU STáLE JíST V RESTAURACíCH BEZPEČNĚ – LÉKAŘSKÝ – 2021

jakoukoli potravinovou alergií přichází úroveň trachu z jídla a zejména z jídla. Je přirozené a očekává e, že pociťujete určitý tre a trach, kdy

S jakoukoli potravinovou alergií přichází úroveň strachu z jídla a zejména z jídla. Je přirozené a očekává se, že pociťujete určitý stres a strach, když se pro vás určité jídlo stane nebezpečím – ve skutečnosti by bylo zvláštní, kdybyste neměli úzkost! Ale nemusíte se spokojit s nižší kvalitou života kvůli potravinové alergii a nemusíte žít ve strachu. Se správnými pokyny a přípravou může být stravování pro vás stále bezpečným a příjemným zážitkem.

Alergie na měkkýše jsou v některých ohledech jednou z nejjednodušších „velkých osmi“ nejběžnějších potravinových alergií, s nimiž je možné žít, vzhledem k tomu, že mořské plody nejsou tak všudypřítomnou složkou, jako jsou například mléčné výrobky nebo ořechy. Ale protože alergie na měkkýše bývají při spuštění tak závažné, a nesou nešťastné riziko anafylaxe, je nezbytné při jídle mimo domov přijímat náležitá opatření.

Některé kuchyně a jídla jsou riskantnější než ostatní a nejlepší obranou jsou informace. Naštěstí existuje mnoho kroků, jak se chránit.

Znát nejbezpečnější skvrny

Dva nejbezpečnější typy restaurací pro alergie na měkkýše jsou přísné košerské restaurace a specializované veganské nebo vegetariánské restaurace, které zakazují měkkýše. Německá kuchyně a východoevropská kuchyně jsou další běžné kuchyně, které používají méně měkkýšů než mnoho (i když oba zahrnují ryby).

I při jídle v restauraci bez viditelných měkkýšů v nabídce však nezapomeňte diskutovat o svých alergiích, protože měkkýši mohou být použity v zásobách nebo jako ozdoba.

Zůstaňte daleko od vysoce rizikové kuchyně

Některé typy restaurací jsou rizikovější než jiné kvůli problémům s křížovou kontaminací nebo proto, že velké procento jídel v nabídce může zahrnovat měkkýše.

Patří mezi ně mořské restaurace a sushi bary (které mohou ukládat ryby a měkkýše ve velmi těsné blízkosti, nebo které mohou používat stejné nože na oba druhy mořských plodů), restaurace Cajun a čínské restaurace, které se specializují na mořské plody.

Také si dávejte pozor na sdílení tapas s přáteli, protože mnoho tradičních tapas zahrnuje měkkýše a sdílení misek by mohlo být hlavním rizikem křížové kontaminace.

Zkontrolujte nabídku online předem

Před jídlem v řetězové restauraci nezapomeňte zkontrolovat své webové stránky, protože mnozí nyní obsahují informace o nejběžnějších potravinových alergenech, včetně měkkýšů.

Zatímco kontrola webu nenahrazuje rozhovor s pracovníky na místě o vašich alergiích a problémech s křížovou kontaminací, informace o webu vám mohou poskytnout dobrou představu o tom, zda budete moci najít vhodné možnosti v dané restauraci, nebo zda některé možnosti které vypadají bezpečně, jsou.

Když přijedete, promluvte si se svým serverem a šéfkuchařem

Ujistěte se, že váš server a šéfkuchař si uvědomí vaše alergie, když dorazíte.

Měli by vědět o rizicích křížové kontaminace a měli by vás ujistit, že vaše jídlo bude vařeno v oblasti bez měkkýšů, na grilu nebo pánvích, které nebyly použity k vaření měkkýšů.

Můžete také navštívit webovou stránku organizace pro výzkum a vzdělávání v oblasti potravinářské alergie a stáhnout si „kartu kuchaře s upozorněním na alergii na jídlo“, kterou můžete dát svému serveru a předat ji šéfkuchaři.

Seznamte se s kuchyní z celého světa

Americká kuchyně. Kromě pokrmů, jako jsou smažené krevety, surf''turf nebo dušené mušle, které jasně označují měkkýše, se připravuje několik tradičních amerických pokrmů s měkkýši.

Cioppino, polévka pocházející ze San Francisca, se vyrábí z mořských plodů a jiných měkkýšů. Večeře vařené v nové Anglii a nízká vařící země obvykle zahrnují měkkýše. Před objednáním buďte v bezpečí a zeptejte se.

Cajunské speciality jako gumbo a jambalaya se obvykle vyrábějí z měkkýšů a v pobřežních oblastech se nacházejí sendviče z mořských plodů.

Nakonec se zeptejte na možnost použití malých krevet na ozdobení salátů.

Latinskoamerická kuchyně. Mušle nejsou v mexických a středoamerických restauracích tak rozšířené jako v některých jiných kuchyních, ale v některých restauracích se podávají enchilady nebo tacos s náplněmi z krevet nebo s krevetami ve verzi tradičních Snapper Veracruz.

Před objednáním se zeptejte na křížovou kontaminaci. Brazilské a peruánské kuchařství nabízí více měkkýšů, zejména ceviche (ryby nebo měkkýše „vařené“ marinováním v citrusové šťávě). Dávejte si pozor na jakékoli latinskoamerické jídlo s názvem „mariscos“ v názvu, protože toto je španělské slovo pro „mořské plody“.

Francouzská a západoevropská kuchyně. Krevety, krevety, humři a další měkkýši se vyskytují ve francouzském jídle a ve středomořské kuchyni, takže před jídlem v restauraci Continental je rozumné zavolat a ujistit se, že zvládnou vaše alergie.

Měli byste vědět, že jakékoli francouzské jídlo servírované „à l'Americaine“ přichází s polevou humra. Podobně, „crevettes“ ve francouzské nebo kontinentální nabídce vždy označuje krevety. Italská kuchyně může obsahovat mušle nebo krevety, ale často bude v nabídce obsahovat bezpečné možnosti. Řecká kuchyně má také hodně ryb, ale poměrně málo měkkýšů za chobotnicí.

Středovýchodní a indická kuchyně. Mušle nejsou významnou součástí vaření na Středním východě, zejména libanonské (jedna z běžnějších typů středovýchodních restaurací, které pravděpodobně najdete v mnoha částech Ameriky). V nabídce však můžete najít mušle nebo jiné dušené měkkýše.

Indické restaurace se velmi liší v závislosti na tom, ze které části země je jejich kuchyně. Mnoho indických restaurací je vegetariánských, a proto bezpečných. Kuchyně z Goa, se svým silným portugalským vlivem, je s větší pravděpodobností než měkkýš obsažena u ostatních.

Východoasijská kuchyně. Nejoblíbenější východoasijské kuchyně – vietnamské, thajské, čínské, japonské a malajské – zahrnují měkkýše jako hlavní součást svých nabídek, proto vždy před odchodem do jedné z těchto restaurací zkontrolujte nabídku.

Hong Kong horké hrnce často zahrnují měkkýše, ačkoli vegetariánské a maso-rozmanitosti odrůdy existují. Kromě dotazů na měkkýše v samotných pokrmech si uvědomte i možnost měkkýšů v kořeních, zásobách a jiných skrytých zdrojích.

Čínské sušené krevety, thajské kapi a nam prika Vietnamci mami tom patří mezi koření a omáčky, které vždy zahrnují měkkýše.

Přineste si záchranný lék stejně

I když jste dodrželi všechny tyto kroky a cítíte se klidně při jídle v konkrétní restauraci, vždy se ujistěte, že jste připraveni na mimořádné události.

To znamená, že si vezmete s sebou záchranný lék (autoinjektor epinefrinu a případně jakýkoli lék na astma).

I když je nepravděpodobné, že to budete potřebovat, zejména při přijímání všech těchto opatření, je to vždy možné – a když si ho vezmete s sebou, můžete nabídnout klid, který potřebujete, abyste se mohli opravdu vrátit a vychutnat si jídlo.

Co všechno se změní, když přestanete jíst mléčné výrobky?

Když se zbavíte mléčných výrobků, musíte zdroj vápníku a bílkovin něčím nahradit • Autor: iStock.com

Přemýšlíte o tom, že byste z vaší stravy odstranili mléko, sýr, máslo a další mléčné výrobky? Nejste sami, jedná se totiž o celosvětový trend. Řada celebrit se totiž v poslední době vyjádřila, že jim odbourání mléčných výrobků pomohlo rychle zhubnout. Kde je ale pravda?

Uvědomte si, že mléko a mléčné výrobky jsou součástí zdravé výživy. Dospělí by měli zkonzumovat, ať už v jakékoliv podobě, tři šálky mléka denně. Mléko je totiž zdrojem vitamínu D, bílkovin a vápníku, což je důležitá živina pro naše kosti. Pokud už se rozhodneme s mlékem „přestat“, musíme vědět, jak tyto živiny nahradit. 

Určitě se poraďte s odborníkem na výživu a vytvořte si dietní plán, který bude výše zmiňované živiny obsahovat. Dobrým zdrojem vápníku jsou například ovoce, sardinky či konzervovaný losos.

Některé druhy rostlinného mléka či pomerančový džus jsou zase zdrojem vitamínu D

.

Kvůli produkci bílkovin pak budete muset zvýšit příjem potravin, jako jsou vejce, luštěniny či losos.

Bez mléka zhubnete

Jak už jsme uváděli na začátku, hubnutí je jednou z hlavních motivací k vyřazení mléka z našeho jídelníčku. Odborníci ale znovu varují, že úbytek váhy je u každého člověka jiný.

Vždy totiž záleží na tom, v jakém množství a v jaké formě jsme mléko dříve konzumovali.

„Faktem je, že někteří lidé mohou být na mléko citlivější než ostatní, ale účinky se liší od člověka k člověku,“ podotýká oslovená lékařka Lucie Nováková.

Pokud jste tak jedli hodně pizzy s tučným sýrem či grilovaný sýr a sýrové tousty, úbytek váhy se samozřejmě projeví, ale pamatujte, že to nebude jen díky vynechání mléčných výrobků. Výzkumy potvrzují, že vynechání mléčných výrobků s velkým obsahem tuku může ke snížení váhy skutečně přispět. Plnotučné mléčné výrobky totiž obsahují více kalorií.

Bez mléka budete mít lepší zažívání

Mýtem je podle dietologů i to, že jedinci trpící intolerancí laktózy musí mléko ze své stravy odstranit za každou cenu. Někdy stačí jen snížit množství konzumovaných mléčných výrobků.

Takže pokud si chcete dát něco dobrého, zkuste třeba místo zmrzliny cereálie s mlékem. Snižování konzumace mléčných výrobků se také doporučuje u lidí trpících střevními a zažívacími problémy.

Budete mít čistou a zdravou pleť

Mezi dermatology v tomto směru panuje napětí, často se totiž mluví o tom, že vynechání mléka a mléčných výrobků z naší stravy napomáhá lepší a zdravější pleti. Někteří odborníci se totiž domnívají, že hormony v mléčných výrobcích mohou hrát roli při tvorbě akné.

Ekzémy se bez mléka zlepšily

Neexistují žádné vědecké důkazy, které by podpořily tvrzení, že mléčné výrobky zhoršují stav naší pleti. Někteří lidé s ekzémem ale potvrzují, že se jim příznaky onemocnění po vyjmutí mléka z jídelníčku zmírnily.

Obecně platí, že pokud máte s pletí a kůží problémy, dietolog vám může sestavit eliminační dietu. Mléko samozřejmě nemohou konzumovat jedinci, kteří jsou na něj alergičtí.

Vedle pšenice, vajec, sóji, ryb, měkkýšů a ořechů totiž patří k nejčastějším alergenům.

Chcete vědět, jak si mezi jogurty vybrat ten pravý? Podívejte se na naše video.

Odborná garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá poradí, jaký ovocný jogurt si vybrat a jaký rozhodně nekupovat • VIDEO Adam Balažovič / BPŽ

Autor: Daniel Mareš

Je Scallops bezpečný k jídlu? Výživa, výhody a další – Výživa – 2021

Hřebenatky jou druhem měkkýšů po celém větě.Žijí ve laném protředí a jou chyceni při rybolovu mimo pobřeží mnoha zemí.Takzvané valy adduktoru uvnitř jejich bare

Hřebenatky jsou druhem měkkýšů po celém světě.

Žijí ve slaném prostředí a jsou chyceni při rybolovu mimo pobřeží mnoha zemí.

Takzvané svaly adduktoru uvnitř jejich barevných skořápek jsou jedlé a prodávají se jako mořské plody. Při správné přípravě mají jemně sladkou chuť a jemnou, máslovou texturu.

Mušle jsou velmi výživné a mohou mít působivé zdravotní účinky. Lidé se však často obávají možných alergických reakcí a hromadění těžkých kovů.

Tento článek se podrobně věnuje jak zdravotním výhodám, tak možným rizikům požívání lastur.

Vysoce výživné

Stejně jako většina ostatních ryb a měkkýšů mají mušle působivý nutriční profil.

Tři unce (84 gramů) paušální lastury (1):

  • Kalorie: 94
  • Sacharidy: 0 gramů
  • Tlustý: 1,2 gramu
  • Protein: 19,5 gramů
  • Omega-3 mastné kyseliny: 333 mg
  • Vitamin B12: 18% doporučené denní hodnoty (DV)
  • Vápník: 9% DV
  • Žehlička: 15% DV
  • Hořčík: 12% DV
  • Fosfor: 27% DV
  • Draslík: 12% DV
  • Zinek: 18% DV
  • Měď: 12% DV
  • Selen: 33% DV

Mušle jsou vynikajícím zdrojem několika stopových minerálů, včetně selenu, zinku a mědi. Tyto minerály jsou důležité pro lidské zdraví, ale někteří lidé je nemusí dostat dost.

Adekvátní příjem selenu podporuje zdravý imunitní systém a správnou funkci štítné žlázy. Zinek je nezbytný pro fungování mozku a zdravý růst a měď může chránit před cukrovkou a srdečními chorobami (2, 3, 4, 5, 6, 7).

Začlenění lastur do vaší stravy vám může poskytnout tyto důležité stopové minerály, stejně jako vysoce kvalitní bílkoviny a protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny.

souhrn Mušle mají stopové minerály a další živiny, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Typická 3-uncová (84 gramová) porce hřebenatek je výživná a obsahuje méně než 100 kalorií.

Může pomoci hubnutí

  • Pokud se snažíte zhubnout, mohou vám pomoci mušle s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin.
  • Výzkumy ukazují, že snížení celkového příjmu kalorií při mírném zvyšování bílkovin může podpořit hubnutí (8, 9).
  • 3-unce (84-gram) porcování lastur poskytuje téměř 20 gramů bílkovin pro méně než 100 kalorií (1).

Protein pomáhá lidem cítit se plně a spokojeně, což může vést ke snížení celkového příjmu kalorií.

Navíc může zvýšit metabolismus a pomoci vašemu tělu spálit více energie (8, 9).

  1. 26týdenní studie u 773 lidí zjistila, že účastníci diety s vysokým obsahem bílkovin (25% denních kalorií) ztratili v průměru o 5% více své tělesné hmotnosti ve srovnání s těmi, kteří mají dietu s nízkým obsahem bílkovin (13% denních kalorií) ).
  2. Navíc skupina s nízkým obsahem bílkovin získala v průměru zpět 1,10 kg (1,01 kg).
  3. Mušle a ryby mohou mít také jedinečné vlastnosti, které podporují hubnutí lépe než jiné zdroje bílkovin (11, 12).

souhrn Zvýšení příjmu bílkovin prostřednictvím potravin, jako jsou lastury, může napomoci hubnutí. Studie ukazují, že ryby a lastury mohou dokonce podporovat hubnutí lépe než jiné typy proteinů.

Dobré pro váš mozek a nervový systém

  • Mušle obsahují určité živiny, které jsou důležité pro váš mozek a nervový systém.
  • Tři unce (84 gramů) lastury obsahují 18% DV pro vitamín B12 a zinek a také více než 300 mg omega-3 mastných kyselin (1).
  • Dostatečné množství těchto živin zajišťuje správný vývoj nervového systému a může snížit riziko duševních stavů, jako jsou Alzheimerova choroba a poruchy nálady (13).

Jedna studie zjistila, že děti narozené ženám, které měly během těhotenství nízké hladiny vitaminu B12, zpomalily mozkovou funkci o devět let později.

Tyto děti trvalo o 20 sekund déle, než dokončily kognitivní testy, než u žen s odpovídajícími hladinami B12 (14).

Další studie ukázala, že doplnění B12 může snížit hladinu homocysteinu o 30% a zlepšit funkci mozku. Příliš mnoho homocysteinu je spojeno s vyšším rizikem mírného mentálního poškození (15).

Zinek je také důležitý pro zdraví mozku. Šestiměsíční studie na potkanech ukázala, že 20% snížení hladin zinku v krvi vedlo k duševním a paměťovým problémům srovnatelným s problémy spojenými s Alzheimerovou chorobou (16).

Kromě vitamínu B12 a zinku mají omega-3 mastné kyseliny mnoho výhod pro zdraví a vývoj mozku.

Výzkum ukázal, že vývoj dětí, které nedostávají dostatek omega-3 mastných kyselin prostřednictvím výživy svých matek, může být vystaven riziku vzniku problémů s nedostatkem pozornosti a psychiatrických diagnóz (17).

souhrn Mušle jsou bohaté na vitamín B12, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Získání dostatečného množství těchto živin je nezbytné pro vývoj mozku a je spojeno se sníženým rizikem mentálního úpadku a nálady.

Propagujte zdraví srdce

Mušle obsahují hořčík a draslík, dvě živiny, které udržují vaše srdce zdravé.

Oba hrají roli při relaxaci vašich krevních cév. Proto dostatečná hladina každého vitamínu může snížit krevní tlak a zabránit srdečním onemocněním (18).

Nízké hladiny hořčíku v krvi a příjem byly spojeny s fibrilací síní (druh nepravidelného srdečního rytmu), vysokým krevním tlakem a dalšími srdečními problémy (19, 20).

Studie u více než 9 000 lidí zjistila, že u osob s hladinami hořčíku pod 0,80 mmol / l bylo riziko úmrtí na srdeční onemocnění o 36% a srdečního infarktu o 54% vyšší (21).

souhrn Mušle jsou bohaté na draslík a hořčík. Dostatečná hladina těchto živin může snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních chorob.

U některých lidí může vyvolat alergické reakce

Někteří lidé jsou velmi alergičtí na ryby a měkkýše, včetně lastur.

Odhaduje se, že 0,6% amerických dětí mladších 18 let má alergii na jeden nebo více druhů ryb. Některé studie naznačují prevalenci alergií na měkkýše až 10,3% u lidí všech věkových skupin (22, 23).

Ve skutečnosti jsou měkkýši jedním z nejčastějších potravinových alergenů. Tento typ alergie se obvykle vyvíjí v dospělosti a trvá po celý život člověka (24, 25).

Hřebenatky, ústřice, mušle a škeble způsobují méně alergických reakcí než krab, humr a krevety. Někteří lidé, kteří jsou alergičtí na měkkýše, mohou reagovat pouze na jednu skupinu a tolerovat jiné typy (24).

Alergie na měkkýše je výsledkem toho, že váš imunitní systém reaguje na bílkovinu tropomyosin (22).

Mezi příznaky alergické reakce na měkkýše patří (24):

  • Trávení, průjem a zvracení
  • Těsné hrdlo a potíže s polykáním
  • Úly na celé tělo
  • Dušnost a kašel
  • Oteklý jazyk a rty
  • Modrá nebo bledá kůže
  • Závratě a zmatek

V některých případech mohou lidé zažít život ohrožující reakci zvanou anafylaktický šok, která vyžaduje okamžitou léčbu (24).

souhrn Alergie na měkkýše je jednou z nejčastějších potravinových alergií. U lidí s tímto stavem může dojít k reakci na stravování lastur, což může zahrnovat zvracení, kopřivku, dušnost a možná život ohrožující komplikace.

Může hromadit těžké kovy

  1. V závislosti na prostředí se mohou mušle hromadit těžkými kovy, včetně rtuti, kadmia, olova a arsenu.
  2. Nahromadění těžkých kovů ve vašem těle může být nebezpečné.

  3. Chronická expozice arzenu byla spojena s rozvojem rakoviny, zatímco hromadění olova může způsobit vážné poškození hlavních orgánů.

Otrava rtutí vede ke snížení funkce mozku, problémům s pamětí a depresi.

A konečně, příliš mnoho kadmia způsobuje značné poškození ledvin (26).

Nadměrné množství každého těžkého kovu představuje různá rizika. Protože vaše tělo nemůže vylučovat těžké kovy, je důležité omezit expozici ze zdrojů potravin, vody a životního prostředí.

Mořské plody mohou bohužel obsahovat různá množství těžkých kovů.

Výzkum konzervovaných mušlí ze Španělska ukázal, že obsahovaly olovo, rtuť a kadmium. Zatímco hladiny olova a rtuti byly výrazně pod doporučeným denním maximem, množství kadmia bylo blízko maximu (27).

Další studie o hřebenatkách z kanadského pobřeží zjistila, že hladiny kadmia byly v některých oblastech téměř dvojnásobkem doporučeného maxima pro lidskou spotřebu za den (28).

Nemnoho existujících studií o koncentracích těžkých kovů v lasturách naznačuje, že se mohou lišit podle místa, ale že většina lastur má vysoký obsah kadmia.

Další výzkum ukazuje, že množství nahromaděných kovů se může také lišit mezi různými částmi vroubkování. Některé kovy se mohou hromadit v nejedlých orgánech, a proto by pro lidskou spotřebu neměly takový význam (29).

souhrn Výzkumy ukazují, že těžké kovy představují riziko pro lidské zdraví a mohou se hromadit v měkkýších. Zdá se, že mušle mají nižší hladinu olova a rtuti, ale vyšší množství kadmia.

Měli byste jíst Mušle?

Díky mnoha zdravotním výhodám mohou být lastury skvělým doplňkem vaší stravy.

Jsou vysoce výživné, bohaté na bílkoviny a nízkokalorické. U lidí s alergiemi na měkkýše však mohou způsobit alergické reakce.

  • Podle toho, kde jsou zachyceny, obsahují mušle různé hladiny těžkých kovů a mohou mít další kontaminanty.
  • Někteří lidé by se měli vyhýbat lasturám, včetně starších dospělých, dětí, těhotných a kojících žen nebo těch, které obecně jedí hodně ryb (30).
  • Pokud jste jinak zdravý dospělý, který není alergický a nemusí se starat o nadměrnou spotřebu těžkých kovů, měla by být mušle v bezpečí.
  • Jednoduchý způsob, jak je připravit, je je posypat máslem, solí a pepřem.

souhrn Mušle jsou výživným zdrojem bílkovin a jsou obecně bezpečné k jídlu. Někteří lidé by měli omezit konzumaci lastur a ryb obecně kvůli alergiím nebo hromadění těžkých kovů.

Sečteno a podtrženo

  1. Mušle jsou bohaté na bílkoviny a živiny, které podporují zdraví srdce a mozku.
  2. Mohou akumulovat určité těžké kovy, jako je rtuť, olovo a kadmium, ale jsou celkově považovány za bezpečné.
  3. Pokud nejste alergičtí nebo vám nebylo doporučeno sledovat příjem mořských plodů, například během těhotenství, není důvod vyhýbat se mušlím.
  4. Dělají zdravý a chutný doplněk k jídlu.

Rtuť v rybách a mořských rybách: Co byste měli vědět

  • 2004 EPA a FDA Poradenství pro: Ženy, které by mohly být těhotné Ženy, které jsou těhotné Kojící matky
  • Malé děti

Ryby a měkkýši jsou důležitou součástí zdravé výživy.

Ryby a měkkýši obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a jiné nezbytné živiny, mají nízký obsah nasycených tuků a obsahují omega-3 mastné kyseliny. Vyvážená strava, která zahrnuje různé druhy ryb a měkkýšů, může přispět ke zdraví srdce a správnému růstu a rozvoji dětí.

Takže zejména ženy a malé děti by měly zahrnovat ryby nebo měkkýše ve své stravě kvůli mnoha nutričním výhodám.

Většina ryb a měkkýšů však obsahuje stopy rtuti. Pro většinu lidí riziko rtuti při konzumaci ryb a měkkýšů není zdravotním problémem. Přesto některé ryby a měkkýši obsahují vyšší hladiny rtuti, které mohou poškodit nenarozené dítě nebo vývojový nervový systém mladého dítěte.

Rizika rtuti v rybách a měkkýšů závisí na množství konzumovaných ryb a měkkýšů a na úrovni rtuti v rybách a měkkýšů.

Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) a agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) proto radí ženy, které mohou otěhotnět, těhotné ženy, kojící matky a malé děti vyhnout se některým druhům ryb a jíst ryby a měkkýši, rtuť.

Sledováním těchto 3 doporučení pro výběr a konzumaci ryb nebo měkkýšů budou ženy a malé děti získány výhody konzumace ryb a měkkýšů a budou si jisti, že snížily své vystavení škodlivým účinkům rtuti.

1.Nejezte žralok, mečoun, krále makrely nebo tilefish, protože obsahují vysokou úroveň rtuti. 2. Jezte až 12 uncí (2 průměrná jídla) týden nejrůznějších ryb a měkkýšů, které jsou nižší v rtuti.

  • Pět nejběžněji konzumovaných ryb, které mají nízký obsah rtuti, jsou krevety, konzervované světlé tuňáky, lososy, pollock a sumci.
  • Další obyčejně konzumovaná ryba, tuniak bílý („bílý“) má více rtuti než konzervovaný lehký tuňák. Takže při výběru dvou jídel z ryb a měkkýšů můžete jíst až 6 uncí (jedno průměrné jídlo) tuňáka tuniaka albového týdně.

3. Zkontrolujte místní informace o bezpečnosti ryb ulovených rodinou a přáteli v místních jezerech, řekách a pobřežních oblastech. Pokud není k dispozici žádná rada, jíst až 6 uncí (jedno průměrné jídlo) za týden ryby, které ulovíte z místních vod, avšak během tohoto týdne nepoužívejte žádné jiné ryby.

Při podávání ryb a měkkýšů svým malým dětem dodržujte tato doporučení, ale slouží menší části.

Pokračování

Nejčastější dotazy týkající se rtuti v rybách a mořských rybách:

1. Co je to rtuť a methylrtuť? 2. Jsem žena, která může mít děti, ale nejsem těhotná – tak proč bych měla mít zájem o methylmercury? 3. Existuje methylmercury u všech ryb a měkkýšů? 4. Nevidím ryby, které jsem konzumoval. Co bych měl dělat? 5.

A co rybí tyčinky a sendviče rychlého občerstvení? 6. Poradenství ohledně konzervovaného tuňáka je v poradenství, ale jaká je rada o steaky z tuňáka? 7. Co když jíst více než doporučené množství ryb a měkkýšů za týden? 8.

Kde získávám informace o bezpečí ryb, které byly odchyceny rekreačně rodinou nebo přáteli?

1. Co je to rtuť a methylrtuť?

Rtuť se vyskytuje přirozeně v životním prostředí a může být také uvolňována do ovzduší průmyslovým znečištěním. Ortuť spadá ze vzduchu a může se hromadit v potoků a oceánech a přeměňovat se na methylrtuť ve vodě.

Tento typ rtuti může být škodlivý pro vaše nenarozené dítě a malé dítě. Ryby absorbují metylortuť, protože se živí v těchto vodách, a tak se v nich buduje.

V některých typech ryb a měkkýšů vzrůstá více než ostatní, v závislosti na tom, co ryby jedí, a proto se úrovně liší.

zpět na seznam otázek

2. Jsem žena, která může mít děti, ale nejsem těhotná – tak proč bych měla mít zájem o methylmercury?

Pokud pravidelně konzumujete druhy ryb, které mají vysoký obsah methylmutu, může se v průběhu času akumulovat ve vašem krevním řečišti.

Metylortuť je z těla odstraněna přirozeně, ale může trvat více než rok, než hladiny výrazně poklesnou. Tak může být přítomna u ženy ještě předtím, než otehotní.

To je důvod, proč ženy, které se snaží otěhotnět, mají také zabránit konzumaci určitých druhů ryb.

3. Existuje methylmercury u všech ryb a měkkýšů?

Téměř všechny ryby a měkkýši obsahují stopy methylrtuti. Nicméně, větší ryby, které žily déle, mají nejvyšší hladiny methylmertu, protože mají více času k jejich akumulaci. Tyto velké ryby (mečoun, žralok, makrela a tilefish) představují největší riziko. Jiné druhy ryb a měkkýšů mohou být konzumovány v množství doporučeném FDA a EPA.

zpět na seznam otázek

Pokračování

4. Nevidím ryby, které jsem konzumoval. Co bych měl dělat?

Chcete-li získat další informace o úrovních různých druhů ryb, které jíte, podívejte se na webovou stránku FDA o bezpečnosti potravin nebo na webových stránkách EPA Fish Advisory.

5. A co rybí tyčinky a sendviče rychlého občerstvení?

Rybí tyčinky a „fast-food“ sendviče se běžně vyrábějí z ryb, které mají nízký obsah rtuti.

6. Poradenství ohledně konzervovaného tuňáka je v poradenství, ale jaká je rada o steaky z tuňáka?

Protože steak z tuňáka obecně obsahuje vyšší množství rtuti než konzervovaný lehký tuňák, při výběru dvou jídel z ryb a měkkýšů můžete jíst až 6 uncí (jedno průměrné jídlo) steaku z tuňáka za týden.

zpět na seznam otázek

7. Co když jíst více než doporučené množství ryb a měkkýšů za týden?

Týdenní spotřeba ryb nemění vůbec nic v těle methylrtuti v těle. Pokud jíte hodně ryb za týden, můžete snížit na příští týden nebo dva. Jen se ujistěte, že průměrná doporučená částka za týden.

8. Kde získávám informace o bezpečí ryb, které byly odchyceny rekreačně rodinou nebo přáteli?

Než vyrazíte na rybaření, podívejte se na brožury o rybolovných pravidlech pro informace o rekreačních rybách. Můžete také kontaktovat místní oddělení zdravotní péče o informace o místních doporučeních.

Je třeba zkontrolovat místní upozornění, protože některé druhy ryb a měkkýšů ulovených ve vašich místních vodách mohou mít vyšší nebo mnohem nižší než průměrné hladiny rtuti. To závisí na množství rtuti ve vodě, ve které jsou ryby chyceny.

Tyto ryby s mnohem nižší úrovní mohou být konzumovány častěji a ve větším množství.

zpět na seznam otázek

Další informace

Další informace o rizicích rtuti v rybách a měkkýšů zavolejte na informační linku o potravinách a léčivých přípravcích v USA na adrese 1-888-SAFEFOOD nebo navštivte webovou stránku FDA pro bezpečnost potravin

Další informace o bezpečnosti místně ulovených ryb a měkkýšů naleznete na webové stránce Agentury pro ochranu životního prostředí v agentuře pro ochranu životního prostředí nebo se obraťte na státní nebo místní oddělení ochrany zdraví. Informace o opatřeních EPA ke kontrole rtuti naleznete na webové stránce Ortuti EPA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector