Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Pokud se bez sladkostí neobejdete, nemusíte se jich striktně zříkat ani v případě, že chcete pracovat na své postavě a udržovat se v dobré kondici. Občas si dopřát i nějaký ten zdravý dezert k dobré kávě či čaji se nezapovídá.

Pokud jste se s námi pustily do Cesty do plavek, stačí dodržovat doporučené rady, upravit si poměr živin v jídelníčku a vědět, které suroviny vyřadit a kterým dát přednost. V e-kuchařce Jany Krátké najdete více takových receptů, ochutnat jste již mohly cupcake, cheesecake či tvarohový krém. Z jakých surovin tedy nejlépe tyto lahodné dezerty připravovat?

Tvaroh, jogurty, bílky i zelenina jsou do těsta ideální

Do těsta hojně využívejte nastrouhanou mrkev, cukety, dýně… podobně jako například v mrkvovém koláči. Těsto pak bude vlahé a lehké. Použít můžete i zbytky z odšťavňování.

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Vyhýbejte se ale cukru, medu, tukům a mouce ve velkém množství. Nejsou potřeba. Jako hlavní složku těsta i krému využívejte našlehané bílky, tvaroh a jogurty. U vajíček nevyužívejte všechny žloutky a použijte spíše samotné bílky.

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Místo máslových krémů (např. na cupcake) zvolte hustý pudink, dochucený například vanilkou, skořicí, kávou…

Dochutit můžete i proteinovými prášky a potravinářskými aromaty

Oříšky volte nejlépe lískové, mají lepší složení mastných kyselin oproti kokosu či jiným druhům ořechů. S kakaem šetřete jen pro dobarvení. Rozinek stačí také málo, pouze na dochucení (pozor, jsou to jednoduché cukry).

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Projděte si kalorické tabulky a vybírejte vždy ovoce s menším obsahem cukrů, například banány jsou velmi sladké, naopak jahody se složením podobají spíše zelenině, jsou tedy do vašich dezertů ideální. 

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Těsto i tvarohové krémy můžete dochutit také proteinovými prášky s nejrůznějšími příchutěmi podle vaší volby. Váš dezert může tak mít různé příchutě i barvy a ideální složení živin, které vaší postavě neublíží.

Využít můžete i potravinářská barviva a aromata, neobsahují žádné cukry a tuky a můžete s nimi zdobit podle své fantazie.

Tvaroh a jogurt místo tučné šlehačky

Místo šlehačky používejte na zdobení nízkotučný tvaroh nebo nízkotučný jogurt řeckého typu. Navrch můžete nasypat kakao, oříšky, drobné ovoce s menším podílem cukru, chia semínka apod. 

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Vaší fantazii se meze nekladou, stačí vědět, po kterých surovinách bez obav sáhnout a můžete kouzlit. Dobré pochutnání!

Více informací a mnoho inspirativních receptů najdete v knize Agátina cesta k dokonalé postavě.

Nenechte si ujít autogramiádu knihy –  ve čtvrtek 23. 6., Arkády Pankrác Praha.

Rozinky a zdraví – dodají vám energii!

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Rozinky obsahují mnoho energie…

Rozinky jsou výživné občerstvení a chutné jako zdravá výbava do salátů, ovesných vloček, ale pouze tehdy, pokud vyvážíte svůj jídelníček řadou dalších zdravých potravin.
Kromě rozinek by vaše strava měla obsahovat dostatek čerstvého ovoce nejen sušeného, ​​hodně zeleniny, libové bílkoviny. Pouze tak zůstanete fit, budete najezení, spokojení a zdraví.

Rozinky nejsou zrovna nejlákavější sušené ovoce. Vypadají jako scvrklé bradavičky. Ve skutečnosti jde o hrozny, které byly vysušeny na slunci nebo s použitím potravinářské sušičky.

Rozinky jsou výživné a mohou vám poskytnout dostatek energie, ale mají také vysoký obsah kalorií a cukru. ¼ šálku rozinek obsahuje 130 kalorií, žádný tuk, 10 mg sodíku, 31 g sacharidů, 2 g vlákniny, 29 g cukru a 1 g bílkovin.

Rozinky také obsahují malé množství železa a vápníku.

Rozinky s mírou

Jíst rozinky v každém jídle, nebo jíst více než jednu nebo dvě porce denně, může způsobit zvýšení tělesné hmotnosti a zvýšení hladiny cholesterolu. Místo toho, snězte hrst sušeného ovoce hlavně ráno.

Sladké rozinky se dají žvýkat i jako svačina. Posypte několik rozinek na zmrzlinu nebo váš dezert. Pro výživné občerstvení na cestách, kombinujte k nim mandle, vlašské ořechy, arašídy a vezměte si je do malého sáčku, který budete mít kdykoliv k dispozici v kabelce nebo v batohu.

Tak si to zopakujeme. K snídani posypte ovesnou kaši rozinkami namísto cukru. Na oběd si můžete užít salát posypaný s rozinkami. Na večeři přidejte pár rozinek do bramborové kaše. Dohromady dejte pozor, aby váš celodenní příjem rozinek nepřekročil jednu malou hrstku.

Rozinky – zdravé a chutné

Rozinky jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé, výživné a velmi dobře trvanlivé.

Mají opravdu široké a skvělé využití. Neznáme asi domácnost ani kuchyň, kde by je neznali a občas nepoužívali. Mohou se jíst přímo tak, jak jsou. Ale jsou i jiné možnosti. Přidávají se často do koláčů, pečiva, či různých sladkých jídel.

Jejich výborná sladká chuť jejich všestranně favorizuje. K dispozici je mnoho druhů různých rozinek. V závislosti na druhu révy, ze kterého pocházejí. Chutě mají tedy mnoho různých odstínů. Skoro jako víno .. Mají různé názvy, například Korintky nebo Thompson.

Nejlepší druhy hroznů pro výrobu rozinek jsou ty, které obsahují co nejméně zrníček. Největšími producenty rozinek jsou typické vinařské velmoci. USA, Chile nebo Argentina. Ale i nevinařské země jako Mexiko, či Turecko. Nejčastějším způsobem produkce rozinek je sušení na slunci.

Na sušení se mohou využít i elektrické, či plynové sušičky.

Dlouhá trvanlivost je největším benefitem rozinek

Trvanlivost je dlouhá a stabilní. Při zachování dobrého a správného skladování. Rozinky zůstávají dlouho sladké a chutné. Svými vlastnostmi se téměř přibližují čerstvému ​​ovoci. Zachovávají si nejen chuťové parametry, ale i výživové vlastnosti. Těší se velké oblibě. Jsou nenáročné a přitom chutné. S velmi univerzálním využitím.

Budete mít zájem:  Kdy jsou pihy roztomilé a kdy nebezpečné?

Rozinky jsou o moc lepší než bonbony

Zubaři dlouho nedoporučili jíst rozinky, protože se domnívali, že způsobují zubní kazy a nemoci dásní. Nedávno se však zjistilo, že na destruktivní procesy v ústech nemají žádný vliv a navíc právě v rozinkách jsou látky, které se podílejí na ničení škodlivých bakterií. Jsou pro děti lepší alternativou než bonbony.

Obsahují hodně přírodního sladidla. Hodně glukózy a fruktózy. Rozinky jsou plné antioxidantů. Obsahují hodně vitamínů i minerálů. Jsou zdrojem energie. Přitom se z nich prakticky nepřibírá! Mají pozitivní vliv na metabolismus a trávení. Nemají zdaleka tolik negativních účinků než běžný cukr. Týká se to nejen metabolismu, ale například i chrupu.

V porovnání s čerstvým ovocem jsou rozinky mnohem bohatším zdrojem minerálních látek a stopových prvků (K, Ca, Mg, P, Zn, Fe a B), stejně tak vitamínů A, C a E.

Tip na recept – Ovesná kaše s rozinkami a jablky

Potřebujeme:

  • 250 ml mléka
  • PL vanilkového extraktu
  • 75 g cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 1-2 PL másla
  • 2-3 PL třtinového cukru
  • 2 jablka
  • rozinky
  • lískové oříšky
  • zakysaná smetana

Postup:
1. Mléko, vanilkový extrakt a cukr dáme do středně velkého kastrolu a pomalu přivedeme k varu, vsypeme ovesné vločky a povaříme 2-3 minuty nebo do zhoustnutí.
2. Kaši promícháme a rozdělíme do misek. Máslo rozpustíme v pánvi, přisypeme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat a mírně zhoustnout.

3. Potom do pánve přidáme plátky jablek, rozinky a zlehka je opečeme. Směs dáme na kaši a posypeme sekanými lískovými oříšky. Podáváme s kopečkem smetany.

Nejlepší recepty z kuskusu: 5 tipů na sladké i slané rychlovky

Kručí vám v břiše, ale nechce se vám stát hodinu u plotny? Pak vyzkoušejte lehké těstoviny původem z Maroka, jejichž příprava vám zabere jen pár minut.

Jídlo do 15 minut na stole

Kuskus (v arabštině cous cous) má původ s největší pravděpodobností v Maroku a dodnes je neodmyslitelnou součástí severoafrické kuchyně. Jedná se o krupici z pšenice, ječmene nebo prosa tvarovanou do malých kuliček. Je velmi dobře stravitelný a plný zdraví prospěšných látek.

Najdeme v něm hlavně vlákninu, které máme ve stravě žalostně málo, a také bílkoviny, vitaminy skupiny B, vitamin E, hořčík, fosfor, vápník, zinek a železo. Pokud zvolíte celozrnnou variantu, bude pro vás skvělým zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem.

Proč si dopřávat kuskus?

  • Je vhodný i při dietě
  • Chutná skvěle
  • Dodává energii
  • Spolehlivě zasytí
  • Hotový během chvíle
  • Mohou si ho vychutnat i diabetici
  • Celozrnná varianta pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • Zlepšuje činnost střev
  • Díky antioxidantům ničí volné radikály
  • Pomáhá předcházet cévním onemocněním

Základní příprava

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

Obrovskou výhodou je, že kuskus není nutné vařit. Stačí nasypat do misky, přelít stejným množstvím vroucí vody, přikrýt pokličkou a nechat asi 10 minut nabobtnat. Pak už jen promícháte a přidáte další ingredience podle chuti a fantazie. Chutná skvěle na slano i na sladko s masem, zeleninou i ovocem.

5 tipů na rychlé a zdravé recepty

Slané

S bazalkovým pestem a mozzarellou

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 150 g cherry rajčátek
  • Hrst sušených rajčat
  • 1 lžíce černých oliv
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 balení mozzarelly
  • Čerstvé nebo sušené chilli
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá bazalka

Postup:

Mozzarellu i cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky a přidejte k uvařeným kuličkám. Chilli, olivy a čerstvou bazalku nasekejte najemno a zamíchejte do směsi. Nakonec dochuťte bazalkovým pestem, solí a pepřem.

S červenou řepou a kozím sýrem

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 1 vařená červená řepa
  • 150 g kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrst baby špenátu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • Sůl
  • Barevný mletý pepř

Postup:

Červenou řepu i kozí sýr nakrájejte na kostičky a společně s baby špenátem zamíchejte do směsi. Přelijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Promíchejte a dochuťte solí a barevným pepřem.

Jako příloha na indický způsob

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • 0,5 hrnku uvařené nebo konzervované červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • Kurkuma
  • Semínka koriandru
  • Mletý kmín
  • Mletý kardamom
  • Mletý černý pepř

Postup:

Na troše oleje krátce osmahněte na plátky pokrájený česnek, kurkumu, koriandr, kmín, kardamom a pepř. Poté přidejte červenou čočku a těstoviny a pořádně promíchejte.

Sladké

S jablkem a skořicí

Suroviny:

  • Hrnek uvařeného kuskusu
  • 1 jablko
  • Skořice
  • Hrst rozinek
  • 2 lžíce rýžového sirupu (nebo jiného sladidla)

Postup:

Jablko nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k uvařeným kuličkám a dochuťte rýžovým sirupem, skořicí a rozinkami.

Se sušeným ovocem a ořechy

Suroviny:

  • 1,5 hrnku uvařeného kuskusu
  • Rozinky
  • Sušené brusinky
  • Sušené datle
  • Vlašské ořechy
  • Pekanové ořechy
  • Skořice
  • Sušený zázvor
  • Muškátový oříšek

Postup:

K uvařeným těstovinám přidejte sušené ovoce, ořechy a koření. Množství záleží na vaší chuti. Pokud chcete, můžete přihodit i mletý kokos, lískové oříšky nebo sušené švestky.

Přejeme dobrou chuť!

4 cesty, jimiž vám hrozinky pomohou zhubnout

Foto: amornchaijj, Shutterstock.com

Sladké, ale přitom dietní. Ne, neděláme si legraci. Sušené kuličky hroznového vína zvané hrozinky sice obsahují cukry, ale zároveň napomáhají redukci hmotnosti. Víme o čtyřech způsobech, jak to dokážou.

Hrozinky jsou chutné, výživné a plné vlákniny. Ideální pro hubnutí. Proč? Protože nahrazují bílý cukr. Proto nevadí, že jsou hodně sladké.

Jedná se o přírodní sacharidy, které v kombinaci s vlákninou nezvyšují hladinu glukózy v krvi tak rychle, a dokonce i zasytí.

Proto jsou podle Gabriely Svobodové, výživové poradkyně z brněnské poradny Začnu Dnes, hrozinky vhodné i pro jedince s tendencí k přejídání.

„Hrozinky představují možnost, jak ochutit mléčné jogurty, tvarohy či kaše.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Děti Od 1 Roku?

Potřebu sladké chuti uspokojí v rozumném množství a ve srovnání s medem nebo sirupy získáte relativně větší množství ochucující složky,“ vysvětluje Monika Tělupilová, výživová poradkyně a nutriční terapeutka z Brna.

Rozumné množství je přibližně 10 gramů hrozinek denně – přidejte je ráno do snídaně nebo jako svačinku před cvičením. A hodí se i do slaných jídel. Už jste ochutnali rozinkovo-rýžový pilaf anebo pečené kuře s mandlovou nádivkou?

Pozor si ale dávejte na kvalitu. „Sušené ovoce bývá velmi často dobarvováno nebo doslazováno, někteří výrobci do hrozinek přidávají i siřičitany, které ovoci dodají lákavější vzhled,“ varuje Gabriela Svobodová.

Redukci hmotnosti i celkové zdraví hrozinky podporují po svém, nepřímo. A jak to konkrétně dělají? Následujícími čtyřmi způsoby. Dokážete to využít?

Foto: Flying object, Shutterstock.com

Rozinky jsou skvělou alternativou medu a sirupů. Osladí kaši, jogurt nebo tvaroh

Pokud to myslíte s hubnutím vážně a chcete, aby byly výsledky trvale udržitelné, musíte do redukčního plánu začlenit i pravidelný pohyb. Na ten však, třebaže se snažíte omezovat počet přijímaných kalorií, je nutné mít dostatek sil.

A právě hrozinky jsou skvělým zdrojem rychle využitelné energie. Jsou za to zodpovědné nejen přírodní cukry glukóza a fruktóza, ale také kombinace vitaminů a minerálů, které pomáhají dodávat energii z buněk do svalů.

Jedná se třeba o železo, měď, vitaminy skupiny B a také antioxidanty, jež chrání před škodlivým působením volných radikálů.

Vláknina v hrozinkách zrychluje trávení, kartáčuje střeva a uvádí do normálu vyměšování. Její obsah je ovšem přiměřený, takže se nemusíte obávat, že byste po hrozinkách trpěli průjmem nebo zácpou.

Pravidelná konzumace napomáhá správnému pohybu střev, odplavit toxiny a udržovat čistý gastrointestinální trakt. To znamená rychlé a dobré trávení a využití živin z potravy.

Získáte tak energii, metabolismus se zrychlí a bude svižně pálit kalorie.

Foto: Imcsike, Shutterstock.com

Hrozinky díky vláknině zasytí, zlepší trávení a navíc skvěle chutnají

Lidé s nadváhou vystavují kosti, klouby a chrupavky nadměrné zátěži. Ty potom bolí, chátrají a znesnadňují pohyb. Díky přírodnímu cukru a řadě antioxidantů zlepší hrozinky náladu a dodají energii k pohybu.

Vlivem sladké chuti alespoň nakrátko zapomenete, že vás bolí každý krok. Když se překonáte a začnete se pravidelně hýbat, uvidíte první výsledky poměrně brzy. Se shozenými kily postupně zmizí i bolesti (pokud ovšem byly způsobeny kily navíc).

Pohybový aparát bude mít méně práce, uleví se mu a svou funkci bude plnit plnohodnotně a bez utrpení.

Přestože tedy hrozinky pomáhají s hubnutím nepřímo, kus práce, který odvádějí, může být významný. Čistí tělo od nahromaděných škodlivin, zprůchodňují trávicí trakt a zrychlují metabolismus.

Nedávná studie dokonce ukázala, že pravidelná konzumace hrozinek (zmíněných 10 gramů denně) se příznivě podepisuje na celkovém zdraví. „Podporují snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu a srdečních chorob,“ potvrzuje Gabriela Svobodová.

„Mají pozitivní vliv na snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi a pozitivně působí v prevenci zánětlivých onemocnění.“

Zdravé a dietní potraviny? Realita je často jiná

Hlavní obsahMüsli obsahuje hodně cukrů.
Foto: Profimedia.cz

Celozrnné rýžové chlebíčky, často přezdívané “polystyreny”, se řadí mezi nízkokalorické jídlo, jen pokud si je budeme dopřávat bez sladké polevy. V opačném případě silná vrstva čokolády, karamelu či jogurtem ochuceného tuku na jejich povrchu může být stejně kalorickou bombou jako hrst sladkých bonbonů.

Jen proto, že jsou sušené chipsy z krájeného jablka, banánu, mrkve nebo celeru, neznamená, že jsou zdravé. Některé druhy jsou smažené na tuku a obsahují spoustu kalorií. Získejme ovoce a zeleninu raději v čerstvé podobě tak, jak je příroda stvořila – a pokud nás touha po něčem slaném a křupavém neopustí, stačí si dopřát malou hrst ořechů nebo 100% celozrnné sušenky.

Domácí uvařený čaj z pytlíku nebo sypaných listů je zdravý nápoj, ovšem s baleným čajem, který si můžeme koupit v každé večerce či potravinách, má pramálo společného.

„Balený čaj sice začíná 'čajem', ale končí pořádnou dávkou přidaných chutí, barviv a cukrů. Mnoho čajových nápojů má dokonce i dvojnásobnou dávku cukrů, než je potřeba. Nejlepší volbou je uvařit si čaj doma a dochutit si ho podle svých preferencí,“ upozorňuje Susan Bowermanová, odborná konzultantka společnosti Herbalife.

Müsli jistě zní samo o sobě zdravě, ale pozor na obsah cukrů. Navíc v těchto „rádoby“ zdravých tyčinkách je velmi malé množství celozrnné mouky. Lepší volbou by pro nás byla malá hrst fíků nebo sušených švestek, aspoň bychom měli trochu pravého ovoce.

Není správné předpokládat, že ryba je vždy zdravější než ostatní druhy masa – vše totiž záleží na tom, jak je připravena.

Tuňákové sendviče jsou obvykle plné majonézy (100 kalorií na lžíci) a obsahují tolik kalorií a gramů tuku jako hamburger z fast foodu. Namísto této majonézové kalorické bomby vyzkoušejte libová krůtí nebo kuřecí prsa.

Pokud se přesto nechcete vzdát chutě na tuňáka, připravte si ho doma bez majonézy – v kombinaci s tvarohem nebo avokádem to bude rozhodně mnohem zdravější varianta.

Pokud si myslíte, že tato kombinace je vhodným způsobem, jak získat svou denní dávku jogurtu a ovoce, raději se znovu zamyslete. Obalené rozinky mají jen malou špetku jogurtu utopenou v bohaté vrstvě tuku. Obsah kalorií se může zdát nízký, ale to pouze proto, že jde o nízké dávkování. Mnohem zdravějším řešením je zamíchat si hrst rozinek do obyčejného bílého jogurtu.

Budete mít zájem:  Práce v zahraničí II. aneb Taky jsme naletěli

Hlavní zprávy

Při úspěšném hubnutí je důležitá pestrá strava, v níž nechybí žádné důležité vitamíny a minerály, ale která zároveň obsahuje méně energie, než většina našich oblíbených jídel.

Neznamená to ale, že byste měly jíst jídla, která vám nechutnají. Ideální řešení vám nabízí naše krabičková dieta, která je levným a efektivním řešením, jak zkubnout.

Dále jsme pro vás připravili několik dalších užitečných tipů.

Mrkvozelný salát

Tento lehký salát je výborným zdrojem vlákniny a vitamínů. Jeho dostupnost oceníte obzvláště v zimě, kdy většina ovoce a zeleniny na trhu není zrovna nejčerstvější a je velmi drahá. Salát můžete chroupat celý den, pochutnáte si, pročistíte střeva a zhubnete.Ingredience:1 malá hlávka bílého zelí4 mrkve1 lžíce kvasného octa1 lžíce slunečnicového oleje1 lžíce cukru

Zelí nakrouháte, mrkev nahrubo nastrouháte, zalijete zálivkou z oleje, octu a cukru a vše promícháte. Necháte v ledničce hodinu odležet a podáváte.

Tzatziki

Tato řecká pochoutka je velice osvěžujicí především za horkých letních dnů. Ttzatziki můžete jíst samotné, s pečivem nebo jako přílohu k masu.

Originální tzatziki se připravují z hustého řeckého jogurtu, ale věříme, že vám bude chutnat i tato nízkotučná varianta.

Ingredience:2 salátové okurky400 g bílého jogurtu 3,5% tukuSměs koření Zaziky (lze nahradit solí, pepřem, koprem a lisovaným česnekem 1 – 2 stroužky dle chuti).

Do připraveného jogurtu prolisujte česnek, přidejte nastrouhanou okurku, olivový olej a jemně nasekaný kopr (popř. přímo směs koření). Promíchejte, dochuťte citrónovou šťávou, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem.

Grilovaná zelenina

Pokud vám už saláty lezou až ušima a máte chuť na něco teplého, vyzkoušejte zeleninu ogrilovat. Grilovanou zeleninu můžete podávat jako přílohu k masu či k rybám nebo jíst samotnou – skvělá je s lehkou omáčkou z jogurtu a majonézy.

Ke grilování se výborně hodí rajčata, cibule, papriky, cuketa nebo lilek. Zeleninu před grilováním lehce pokapejte olivovým olejem. V obchodech už jsou k dostání speciální směsi koření na grilovanou zeleninu, tak je vyzkoušejte!

Pomazánky a sladké dezerty z tvarohu

Nízkotučný tvaroh je neocenitelným pomocníkem při dietě. Je chutný, osvěžující, snadno stravitelný, obsahuje velké množství bílkovin a lze jej připravit naslano a i nasladko.

Výbornou tvarohovou pomazánkou je třeba rozhuda – s nadrobnou nakrájenou cibulkou a sladkou mletou paprikou (nebo paprikovou pastou) nebo česneková pomazánka s pažitkou a petrželí.

Tyto pomazánky lze zjemnit lžící kysané smetany.

Z tvarohu vytvoříte i nespočetně dietních dezertů. Chutný je tvaroh sám o sobě s trochou cukru, delikatesou se stane, když v něm rozmícháte lžíci kakaa. Rafinovanou pochoutkou je tvaroh s vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zdravý a osvěžující je tvaroh po řeckém způsobu s medem a ořechy. Tvaroh lze ochutit také jakoukoli zavařeninou a samozřejmě i čerstvým ovocem.

Strouhaná mrkev s jablkem

Pochoutka z dětství, na které si smlsnou i v dospělosti nejen dietářky. Mrkev je lehká, plná vitamínů a příjemně sladká, nastrouhané jablko a citrónová šťáva její chuť jen podtrhnou. Pokud si chcete dopřát, můžete k jablku a mrkvi přimíchat hrst rozinek.

Zeleninový krém

Výborná hustá polévka, která zasytí a zahřeje a přitom neobsahuje žádný tuk. Čím více zeleniny doma najdete, tím bude polévka lepší, obecně by v ní neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule a česnek; pokud ale přidáte brokolici, květák, kapustičky, kukuřici nebo pórek, určitě nic nezkazíte.

Zeleninu deset minut povaříte a potom propasírujete nebo rozmixujete ponorným mixérem, aby vznikl hustý krém. Polévku můžete zjemnit lžící zakysané smetany a před podáváním ozdobit nahrubou nastrouhanou mrkví.

Rychlá italská rajská polévka

Další výborná lehká polévka, která přijde vhod hlavně za lezavých podzimních večerů.Ingredience:1 l rajčatového džusu (nebo italský rajský protlak passata di pomodoro)2 stroužky česneku1 mrkevSůl a pepř na dochuceníLžíci strouhaného parmazánu100 ml vody

Ve vodě krátce povaříme mrkev nakrájenou na kolečka a česnek nakrájený nadrobno. Přilijeme džus/passatu a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Podáváme sypané strouhaným parmazánem.

Přehled potravin vhodných pro dietní jídla

  • MasoRyby, drůbež, telecí, hovězí, jehněčí, králík, zvěřina.
  • Konzumace v uvedeném pořadí zajišťuje nejnižší energetický příjem.
  • Mléčné výrobkyPouze nízkotučné a zakysané (jogurty, jogurtové nápoje, tvaroh, acidofilní mléko).
  • PečivoTmavý chléb, knuspi chléb, racio chléb (nejlépe rýžový, špaldový, bezlepkový).

TekutinyNeslazené minerálky, bylinné či ovocné neslazené čaje (zelený čaj, roibos, čistící čaje apod.). Minimálně 1,5 I tekutiny denně.

  1. Ovoce a zeleninaNejlépe jablka, ananas, banány, hroznové víno, papája.
  2. Zelenina je nejvhodnější brokolice, kapusta, květák, paprika, petržel, kapusta.

Proč jíst dietní jídla?

To, že strava je důležitá pro naše zdraví i hubnutí je prostě fakt. Naše výživa nám dodává veškeré živiny a stavební látky, které pak organismus využívá.

Nevhodná skladba stravy, stejně jako nedostatek živin či nadbytek dodávané energie způsobí různé potíže. Je tedy velmi důležité, aby strava byla zdravá a vyvážená.

Dietní jídla je třeba velmi pečlivě sestavovat s ohledem na jejich výživové a energetické hodnoty, stejně jako je třeba dbát na správné kombinace potravin.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector