Největší omyly o vánočních kaprech

Jíst na Vánoce kapra je na našem území mladá “tradice”. Smaženého kapra zpropagovala až Dobromila Rettigová a doslova masovou reklamu mu udělali až komunisté. Jak to tedy bylo? Co se na Vánoce jedlo dříve? A jak můžeme slavit soucitněji? 

Proč se nad kaprem zamyslet

Vynechat na Vánoce kapra na slavnostní tabuli se může zdát podobně absurdní jako jet na hory bez lyží. Přitom až do 19. století byste na štědrovečerní tabuli hledali jakoukoliv rybu marně. A dokonce ještě před 100 lety ho na našem území skoro nikdo k vánoční večeři nejedl. Sváteční menu se lišilo kraj od kraje i rodina od rodiny.

Co se jedlo na Štědrý den? Třeba:

  • houbová, hrachová nebo zelná polévka,
  • Největší omyly o vánočních kaprechkuba,
  • houbová omáčka,
  • pučálka (naklíčený a opražený hrách),
  • muzika/chamula (kaše ze sušeného ovoce),
  • vánočka (dlouho to byl bílý chléb bez cukru),
  • vinná klobása,
  • hlemýždi (v bohatějších rodinách),
  • trouboválky,
  • vepřové maso (z vánočních zabíjaček).

Kdy se začal jíst kapr

Největší omyly o vánočních kaprechO Vánocích začaly jíst kapra měšťanské rodiny v 19. století. Mezi venkovany a nižší vrstvy obyvatelstva se tento zvyk šířil až po první světové válce. Připravoval se “na modro” se zeleninovou omáčkou nebo “na černo” ve sladké omáčce z povidel a perníku. Až po druhé světové válce se rozšířil recept na smaženého kapra, který původně pocházel z Rakouska. Komunisté začali chovat kapry ve velkochovech, kapři tak byli cenově dostupní a bylo jich hodně.

Největší omyly o vánočních kaprech

Proč vynechat kapra

Stejně jako se už nepečou neslazené vánočky, neprostírá se sláma a ani s ní hospodyňky doma “nečarují”, je možné pustit k vodě i “tradici” vánočního kapra.

Říkáte si proč?

  • Velkochovy kaprů fungují na stejném principu jako velkochovy hospodářských zvířat. Intenzivní chov ryb je živnou půdou pro nemoci (kapří erythrodermatitida, kapří virémie), parazity a plísně.
  • Největší omyly o vánočních kaprechMnoho kaprů prodávaných na ulici je ve větší či menší míře nemocných.
  • Během přesypání z kádí se bouchají o kraje kádí a o stovky dalších kaprů. Bolestivé je pro ně také vytahávání z kádě za žábry, které je v ČR sice zakázané, ale stále k němu dochází.
  • Převážení a manipulace s kapry je pro ně velký stres, trpí teplotními šoky, nedostatkem kyslíku a prostoru.
  • V kádích jsou pro kapry naprosto nevyhovující podmínky.
  • Kapr bývá zabíjený také brigádníky bez znalostí. To vede k tomu, že kapři někdy nejsou dobře omráčeni a jsou zabiti při plném vědomí.
  • Výlov kaprů na podzim je proti jejich přirozenému chování. Dva měsíce jsou o hladu a mají přitom daleko větší výdej energie než v přirozeném prostředí, kde by se v klidu zazimovali.

Největší omyly o vánočních kaprechPokud kapra chcete, kupte si ho od rybáře, nebo ho sami vylovte. Čím rychlejší je smrt od vylovení, tím méně stresových hormonů v sobě bude mít, doporučují odborníci z řad vědců i veterinářů. Ušetříte mu bolest, hlad, strach a nevyhovující podmínky.

Jestli si dáváte na vánoční stůl lososa, makrelu nebo jinou rybu, tak většina z nich přišla o život udušením na lodi po vylovení z moře. Podle MVDr. Jana Žáka je to jedna z nejkrutějších smrtí pro ryby i savce.

„Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl.

Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí.

Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích.”[ref[https://vanocebeznasili.cz/[/ref] Zoolog Andrzej Elzanowski

Soucitné Vánoce

Největší omyly o vánočních kaprechMožná se i ve vašem okolí stalo, že děti oplakaly kapra, který už neplave ve vaně, nebo “záhadně” přestaly jíst po Vánocích ryby, protože jim došlo, že ten kapr na talíři je také rybička jako jejich ploutvičkový miláček v akvárku. Kdo by chtěl argumentovat tím, že jsou maso a ryby důležité pro lidské zdraví, tak ho odkážeme na naše články o veganství (především na Pokořených 10+ nejčastějších mýtů o veganství). A na Mgr. Pavlu Širokou z České veganské společnosti, která v tomto kurzu učí nejen odborníky, jak plnohodnotně a správně nahradit ryby v jídelníčku.

Nám v Econea.cz zkrátka přijde absurdní, aby se svátky klidu, míru a lásky oslavovaly zabíjením zvířat. A je jedno, jestli to jsou kapři, krocani, husy nebo vepři. A aby to soucitnější hodování bylo jednodušší, připravili jsme pro vás recepty na vánočního NEkapra ke stažení.

5 největších výživových omylů v historii lidstva

Chybami se člověk učí a lidstvu trvalo v některých případech celou jednu generaci, než mu došlo, v jakých výživových bludech žije. Taky do vás v dětství rodiče lili hektolitry mléka, nutili vás jíst margaríny místo másla a dámy ve vašem okolí se cpaly nízkotučnými potravinami? Tohle jsou největší výživové omyly naší historie.

1. Nejezte máslo, dlabejte margaríny

Máslo je utlučená smetana. Nic víc. Přesto jsme desítky let poslouchali, jak máme jíst margaríny, průmyslově upravenou náhražku másla z rostlinných olejů, s uměle přidávanými vitaminy, emulgátory a barvivy.

Celé tohle vzniklo proto, že kdosi přišel s teorií, že živočišné tuky s nasycenými mastnými kyselinami a cholesterolem zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Jenže nedávno se zase přišlo na to, že margaríny obsahují trans tuky, a ty jsou pro naše těla ještě škodlivější.

Co si z toho vzít? Jezme opravdické potraviny, které neprocházejí chemickými úpravami. A konzumujme jich tak akorát.

Největší omyly o vánočních kaprechDesítky let jsme poslouchali, jak máme jíst margaríny, průmyslově upravenou náhražku másla z rostlinných olejů, s uměle přidávanými vitaminy, emulgátory a barvivy.

2. Všechny tuky jsou fuj

Před třemi desítkami let provedli Američané studii, na základě které zjistili, že tuky díky obsahu cholesterolu zvyšují riziko infarktu a mrtvice.

Dietologové a výživáři po celém světě tedy zbystřili a všem doporučovali snížit příjem tuků na maximálně 30 % denního energetického příjmu, a těch „špatných“, živočišných, dokonce jen na 10 %. A teď se držte.

V roce 2015 se poradní tým expertů americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, rozhodl varování před tuky s vysokým obsahem cholesterolu zrušit. Důvod? Původní studie byla provedena na příliš malém vzorku nemocných mužů a vůbec neměla vzniknout.

Když se navíc porovnaly výsledky několika dalších studií, zjistilo se, že hladina cholesterolu v krvi nijak zásadně nesouvisí s množstvím cholesterolu přijímaným v jídle, a není proto třeba ho extrémně hlídat.

Největší omyly o vánočních kaprechHladina cholesterolu v krvi nijak zásadně nesouvisí s množstvím cholesterolu přijímaným v jídle.

3. S nízkotučnými potravinami zhubnete

Zdá se, že tuky byly v uplynulých dekádách strašákem na n-tou. Věřili jsme, že jsou špatné, a tak jsme svou pozornost zaměřili na jídla, co jich obsahovala minimum. Boom nízkotučných potravin už je za námi proto, že jednoduše nefungují.

Snížený obsah tuku v nich totiž nahrazují umělotiny, cukry a umělá sladidla. To všechno naopak podporuje chuť k jídlu, takže místo toho, abyste si dali jeden poctivý plnotučný jogurt, zdlábnete tři nízkotučné. Efekt je rázem nula.

A o tom, že nízkotučné potraviny jsou zase z ranku něčeho průmyslově upravovaného, ani nebudeme mluvit.

Budete mít zájem:  Meditace pro všední den

Největší omyly o vánočních kaprechSnížený obsah tuku v light potravinách nahrazují umělotiny, cukry a umělá sladidla.

4. Pijte mléko, je zdravé

Kdosi (asi z nějaké mlékárny) kdysi přišel s tím, že mléko je nezbytné pro zdravé kosti. Protože vápník je prevencí osteoporózy. A tak vznikla spousta projektů, kdy se mléko nutilo dětem ve škol(k)ách, pacientům v nemocnicích i seniorům v domovech důchodců.

Jenže se časem zjistilo, že kravské mléko je velmi silný alergen, jenž má na svědomí astma, ekzémy, záněty a autoimunitní onemocnění. Jestli vám mléko nikdy nechutnalo, můžete zajásat a prostě ho škrtnout z jídelníčku. Do kafe si dejte nějaké rostlinné (nebo kapku kravského), vápník do sebe dostanete z fermentovaných mléčných výrobků (jogurty nebo kefíry) nebo z rostlinných zdrojů.

Třeba z kysaného zelí, kapusty, brokolice, květáku, mletého máku nebo konopných semínek. Takhle je navíc mnohem lépe vstřebatelný než z mléka.

Největší omyly o vánočních kaprechKravské mléko je silný alergen, jenž má na svědomí astma, ekzémy, záněty a autoimunitní onemocnění.

5. Obiloviny a pečivo mají být základem jídelníčku

Dlouhé roky jsme žili v zajetí výživové pyramidy. Tu představili Švédové už v roce 1974 a tvrdila nám, že největší podíl na naší každodenní stravě by měly mít cukry v podobě pečiva, těstovin, rýže.

Jenže neříkala ani slovo o typu sacharidů. V důsledku toho jsme se ládovali bílou moukou, vesele kynuli a pěstovali si cukrovku a další civilizační nemoci.

Mnohem lepší je řídit se novodobým Zdravým talířem, který reflektuje vědecké poznatky o zdravé výživě.

Největší omyly o vánočních kaprechPodle výživové pyramidy, kterou představili Švédové v roce 1974 měly mít největší podíl na naší každodenní stravě cukry v podobě pečiva, těstovin a rýže.

V Mutumutu máme rádi pohyb a skutečně zdravý životní styl.  Za radost ze sportu vás odměníme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.

Tradice spojené s kaprem

Největší omyly o vánočních kaprech

Štědrovečerní kapr patří k tradičním symbolům Vánočních
svátků. Již v předvánočním čase v ulicích každého českého města
nejdete veliké kádě plné ryb. Tradiční štědrovečerní večeře se
skládá z rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým
salátem.

Tolik oblíbená štědrovečerní večeře se smaženým kaprem patří mezi
nejmladší vánoční tradice. Ryby se na vánočním stole začaly častěji
objevovat až na začátku 19. století, dříve byly spíše vzácností,
především v rybníkářských oblastech anebo v zámožných rodinách.

Původní vánoční úprava kapra – kapr na černo – se připravoval
dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a
švestkami. Smaženého kapra poprvé připravila M.D. Rettigová. V kuchařce
se smažený kapr společně s bramborovým salátem objevil až v roce
1924. Tradiční součástí štědrovečerní večeře se stal až
v 50. letech 20. století.

Kapří šupiny pro štěstí

U štědrovečerní večeře se dodržuje několik zvyků – chystá se
talíř navíc pro náhodného hosta či se pod talíře dávají kapří
šupiny pro štěstí, a aby bylo příští rok dostatek peněz. Ze stejného
důvodu si někteří kapří šupinu z vánočního kapra schovávají do
peněženky.

Kapr ve vaně

V některých domácnostech patří ke koloritu Vánoc přechovávání
živého kapra ve vaně, které je atraktivní především pro děti.

Pro kapra však pobyt v chlorované vodě společně
s teplotním šokem (rozdíl teplot vody v kádích a ve vaně) je velmi
stresující.

Pokud si domů přinesete živého kapra,
tak je nejlépe ho co nejdříve usmrtit a vykuchat, abyste ho ušetřili dalšího strádání,
případně by měl být pobyt ve vaně co nejkratší. Kapr by se nikdy neměl
nechávat ve vaně přes noc.

Pouštění kaprů na svobodu

Někteří lidé v dobrém úmyslu zakoupeného vánočního kapra na
Štědrý den pouští na svobodu do rybníka či do řeky. Tímto způsobem
však kapra vystavují dalšímu strádání, díky kterému s největší
pravděpodobností zahyne.

V rybníce kapr zimu přečkává zimním spánkem,
kdy pobývá u dna rybníka v nehybném stavu. Pokud je však na podzim sloven a pak sádkován, je neustále
v pohybu a ztrácí zásobní látky, není tudíž připravený na
přezimování.

Navíc, pokud kapra, kterého jste měli ve vaně, vypustíte do
rybníka, tak ho vystavíte teplotnímu šoku.

Kapr a Velikonoce

Kapr společně s dalšími velikonočními pokrmy, jako jsou mazance,
velikonoční sekaná, jehněčí či kůzlečí maso patřil na sváteční
stůl v době Velikonoc. Tradice velikonočního kapra se v některých
rodinách dodržuje dodnes, obzvlášť v rybníkářských oblastech.

Kapr
jako zdroj postního jídla byl už před mnoha staletími chován
v klášterních rybníčcích, odkud se jeho chov rozšířil i do
šlechtických a městských rybníků.

Na našem území ještě za první
republiky patřil kapr k oblíbeným pokrmům v době předvelikonočního
půstu a jeho spotřeba o Velikonocích byla jen o málo nižší, než
spotřeba v době vánočních svátků.

Prodej vánočních kaprů bez účtenek, kdo další má výjimku z EET?

Z evidence byly rovněž vyjmuty různé sociální služby či tržby z hazardních her. Výjimku naopak nezískali lékaři ani lékárníci, kteří o ni při projednávání novely usilovali.

Kdo má výjimku už od počátku

Novela zákona o evidenci tržeb, které od května 2020 startují poslední dvě vlny EET a jejíž část nabyla účinnosti už letos v listopadu, stanovila některé výjimky z EET. Zákon o evidenci tržeb nicméně už před novelou některé tržby z povinnosti evidovat vyňal. Konkrétně šlo (a stále jde) o tržby:

  • státu,
  • územního samosprávného celku,
  • příspěvkové organizace,
  • České národní banky,
  • držitele poštovní licence.
  • banky, včetně zahraniční banky,
  • spořitelního a úvěrního družstva,
  • pojišťovny a zajišťovny,
  • investiční společnosti a investičního fondu,
  • obchodníka s cennými papíry,
  • centrálního depozitáře,
  • penzijní společnosti,
  • penzijního fondu,
  • z podnikání v energetických odvětvích na základě licence udělené podle energetického zákona,
  • z podnikání na základě povolení krajského úřadu podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • uskutečněné do přidělení daňového identifikačního čísla a během 10 dní následujících po jeho přidělení,
  • z poštovních služeb a zboží a služeb poskytovaných v přímé souvislosti s nimi,
  • ze vztahu souvisejícího s pracovněprávním nebo obdobným vztahem,
  • ze stravování a ubytování žákům a studentům poskytovaného školou, vysokou školou nebo školským zařízením,
  • z jízdného nebo související platby hrazených v dopravních prostředcích při pravidelné hromadné přepravě osob,
  • na palubě letadel,
  • z osobní železniční přepravy,
  • z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků,
  • z prodeje zboží či služeb prostřednictvím prodejního automatu.

Kdo nově také nemusí EET řešit?

Novela zákona o evidenci tržeb tento výčet rozšířila. Nově nejsou evidovanými tržbami také tržby:

  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.10 – sociální péče ve zdravotnických zařízeních ústavní péče,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.20 – sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osoby závislé na návykových látkách,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.20.1– sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.20.2– sociální péče v zařízeních pro osoby závislé na návykových látkách,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.30– sociální péče v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.30.1 – sociální péče v domovech pro seniory,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.30.2 – sociální péče v domovech pro osoby se zdravotním postižením,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 87.90 – ostatní pobytové služby sociální péče,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.10 – ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.10.1 – ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.10.2 – ambulantní nebo terénní sociální služby pro osoby se zdravotním postižením,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.91 – sociální služby poskytované dětem,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.99 – ostatní ambulantní nebo terénní sociální služby j. n,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.99.1 – sociální služby pro uprchlíky, oběti katastrof,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.99.2 – sociální prevence,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.99.3 – sociální rehabilitace,
  • z činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 88.99.9 – jiné ambulantní nebo terénní sociální služby j. n.
  • ve formě platby za poskytování telekomunikačních služeb nebo jiných služeb uskutečněné prostřednictvím veřejné mobilní telefonní sítě, které jsou následným čerpáním nebo zúčtováním jiné platby,
  • z hazardní hry,
  • z obchodní letecké dopravy a ze služeb poskytovaných v přímé souvislosti s ní.
Budete mít zájem:  Příznaky Vyhřezlé Krční Ploténky?

Z evidence byli dále vyňati prodejci kaprů. Evidenci totiž nebudou podléhat ani tržby prodeje sladkovodních ryb a souvisejících služeb uskutečněné vždy v období od 18. do 24. prosince v provozovně, ve které se v tomto období uskutečňují pouze tyto tržby.

Výjimku opětovně získali i nevidomí podnikatelé. Konkrétně se osvobození týká prakticky fyzických osob, kterým je přiznán nárok na průkaz ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty. Dále musí jít o poplatníka daně z příjmů fyzických osob,

  1. který provozuje podnikatelskou činnost bez spolupracujících osob podle zákona upravujícího daně z příjmů a bez zaměstnanců, ledaže tyto osoby splňují podmínku nároku na průkaz ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty,
  2. který není společníkem společnosti, z jejíž činnosti tržba plyne, ledaže všichni společníci společnosti splňují podmínku ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty, a
  3. který tuto tržbu přijímá sám nebo prostřednictvím zaměstnance, spolupracující osoby nebo společníka společnosti, kteří splňují podmínku ZTP/P z důvodu úplné nebo praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty.

U prodejců vánočních kaprů a nevidomých podnikatelů nejde o úplnou novinku, jelikož se jich EET netýkala až do konce roku 2018, a to díky nařízení vlády.

Ústavní soud však na konci roku 2017 zrušil některá ustanovení zákona o evidenci tržeb, přičemž některá ze zrušených ustanovení byla i ta, která zmocňovala vládu k vydání nařízení, jimiž lze některé tržby evidovat ve zjednodušeném režimu, některé tržby vyloučit úplně a rozšířit seznam dočasně vyloučených tržeb. Ačkoli je soud zrušil až s platností 31.

 prosince 2018, ministerstvo nestihlo novelu, která by nevidomé podnikatele opět z EET vyňala, schválit včas. Nevidomých podnikatelů se tak EET začala letos týkat a až do začátku listopadu tak měli povinnost tržby elektronicky evidovat.

Čtěte více: Nevidomých OSVČ se opět dotkne EET, výjimka se nestihne schválit 

Podle odhadů Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR) se tak EET dotkla několika desítek nevidomých podnikatelů.

Skutečně krizová situace by nastala, kdyby povinnost elektronické evidence dopadla na subjekty třetí a čtvrté vlny, která by se týkala pro nevidomé podnikatele typických a mnohem více zastoupených živností, zejm. ladičů, masérů, popř. těch, kteří prodávají své rukodělné výrobky formou stánkového prodeje (keramika, košíky atp.

), uvedl před časem serveru Podnikatel.cz Luboš Zajíc ze SONS ČR. Krizová situace by však nastat neměla, jelikož nevidomé podnikatele vyňala z EET již zmíněná novela, a to s účinností od 1. listopadu 2019.

Lékaři u ministerstva nepochodili

Při projednávání zákona usilovali o vynětí z evidence i některé další profese. Šlo třeba o lékaře, lékárníky nebo exekutory. Zatímco lékaři argumentují tím, že hotovostní tržby jsou u nich marginální, lékárníci zase upozorňují, že evidenční povinnost už plní kvůli zákonu o léčivech. Ministerstvo financí však jejich připomínky odmítlo.

Čtěte také: Kromě lékařů žádají výjimku z #EET také lékárníci nebo exekutoři

Vánoce 2020 | Kapra si můžete nechat zabít i vykuchat. Kdy nakoupit bez front?

Pro kapra na vánoční stůl letos jen v roušce a v rozestupech. Rozhovor s Michalem Kratochvílem, ředitelem Rybářského sdružení ČR. (Video: Silvie Friedmannová)

Už za pár dnů se v ulicích objeví stánky s káděmi. Letos však prodej vánočních kaprů bude probíhat za přísných hygienických opatření včetně roušek a rozestupů.

Dlouho nebylo vůbec jasné, jak letos budou Češi kupovat vánočního kapra. Nešlo o cenu za kilogram, ale jestli zamíří šupináči z kádě pod paličku rovnou na místě, nebo se do českých domácností vrátí ve velkém tradiční vánoční scénky s kaprem ve vaně a následně pod skříní.

Dobrá zpráva, u stánků bude možné pořídit nejen živé ryby, ale je povoleno také jejich zpracování – tedy zabití nebo kuchání či porcování.

Už teď je po celém území Česka zaregistrováno zhruba 2500 prodejních stánků, což odpovídá počtu z minulého roku. Rybářské sdružení ČR však upozorňuje, aby lidé nenechávali nákup na poslední chvíli. Těsně před vánočními svátky hrozí, že budou kupující na kapra muset vystát dlouhé fronty.

„Když si lidé koupí rybu teď, určitě nevydrží do Vánoc a bude muset do mrazáku. Doporučuji nákup okolo 20. prosince,“ poradil ve studiu SZ Byznys Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení ČR.

A přidal i další rady pro kupující, zejména tu, aby rybu nepřechovávali doma ve vaně. „Nákup živých ryb rádi nevidíme, nemůžeme to lidem zakazovat, nicméně my jako rybáři to nedoporučujeme. Nejlepší je nechat si rybu zabít na stánku,“ řekl Kratochvíl.

V tom jsou rybáři zajedno s organizací Compassion in World Farming (CIWF), která ve vánoční výzvě apeluje na zákazníky, aby nekupovali živé ryby, natož aby je vypouštěli zpět do přírody.

„Vana či podobná nádrž je pro zvíře nepřirozené a silně stresující prostředí. Chlorovaná voda mu navíc může poškodit žábry a dýchací soustavu. Teplota vody ve vaně je většinou příliš vysoká, což rybě může přivodit teplotní šok.

Kapr navíc pociťuje nedostatek kyslíku, škodit mu také mohou jeho vlastní odpadní látky hromadící se ve vodě.

Jakákoli manipulace, včetně hlazení dětmi, u kapra vyvolává další stres, řekla koordinátorka kampaně RyboLove Lucie Moravcová.

Pro rybáře je vánoční prodej kaprů vrcholem sezony. Doufají, že alespoň prosinec vylepší jinak velmi ztrátový rok. Kvůli téměř zastavenému exportu do zahraničí, zejména do Německa, Polska, Francie nebo na Slovensko, zůstanou tuny ryb v rybnících i přes zimu.

Nejčernější odhady mluví o tom, že ztráty v českém rybářství by mohly přesáhnout 100 milionů korun. Teprve na jaře příštího roku by přitom producenti ryb mohli požádat o kompenzace z programu Rybářství, v němž zbývá nedočerpáno zhruba 60 milionů korun.

Kdo dojídá kapra? Největší chlapi! | Žena.cz

Kdopak u vás doma snědl nejvíc kousků vánočního kapra? Pochutnat by si měli hlavně pánové – ryby z nich dělají  větší chlapy!

Vědci totiž zjistili, že tuky obsažené v rybím mase mají příznivý vliv na mužskou plodnost. Jde o důsledek obsahu esenciálních kyselin.

Budete mít zájem:  Komáři - potenciální přenašeči viru Zika, jsou v Evropě, říká odborník

Konečně zdravé tuky

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách a jejich nesporném blahodárném vlivu na srdce a cévy, centrální nervovou soustavu či imunitní systém toho bylo napsáno již mnoho.

Odborníci ale odhalili další, neméně důležitý význam těchto kyselin v souvislosti s mužskou neplodností. Ukázalo se totiž, že jejich nedostatek u mužů negativně ovlivňuje tvar, a tedy i funkci spermií.

Pokud byste si mysleli, že se tento blahodárný vliv vztahuje pouze na tyby mořské, pak jste na omylu. Týká se stejně tak sladkovodních ryb, zejména těch tučnějších, kam kapr se svými 4,8% tuku patří.

Konzervy nepomohou

Navíc uvedené výhody poskytuje pouze maso z čerstvých ryb, takže pokud byste se spolehli jen na oblíbené konzervy, nezískáte téměř nic. Rybí  konzery nás sice obohatí o bílkovinu a jód, ale kýžené prospěšné tuky nám nepřinesou.

Tolik oblíbený konzervovaný tuňák neobsahuje ze svých tuků skoro nic, protože tuk se oddělí již na moři a prodává se zvlášť firmám, které z něj vyrábějí kapsle s tuky z mořských ryb.

Do konzervy jdou jen kousky masa nebo drť,  do níž se přidává olivový olej.  Lépe jsou na tom sardinky (naložené ve vlastním oleji, který je na esenciální kyseliny velmi bohatý) a tresčí játra, vhodná je také uzená makrela.

V lepší kondici

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny naše tělo bohužel neprodukuje, takže je musí získat z potravin.  Snižují riziko vzniku srdečního infarktu. Regulují krevní tlak a krevní srážlivost, zvyšují imunitu a působí protizánětlivě.

Příznivě ovlivňují i nervový systém.** A pokud držíte jakoukoliv dietu, je důležité příjem omega 3 kyselin obzvláště hlídat.

Rybí maso obsahuje rovněž dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. Jsou v něm obsažené i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jód.

Vápník je důležitý pro pevné kosti. Málokdo však  ví, že ve také snižuje ukládání tuku a zvyšuje jeho spalování.

Dejte si ještě kapra!

Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi **třetinu až polovinu doporučované dennídávky bílkovin.** Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat.

Sladkovodní ryby obsahují tolik důležitých živin, že by se měly stát hlavní součástí našeho jídelníčku.  Přesto je v současné době spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká. 

Pohybuje se okolo 5 kg na osobu a rok, přičemž na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství – –asi 1 kg na osobu a rok.** Vypadá to tedy, že na chudákovi vánočním kaprovi leží velká zodpovědnost. Běžte se honem podívat, jestli v pekáči ještě řece jenom kousek nezbyl!

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Zavřené školy jsou nesmysl. Ohnisko se dělá z jednoho nakaženého, říká Pecková | Video: Daniela Drtinová, Martin Veselovský

Vánoční kapr patří do strouhanky, tvrdí prodejce ryb

Chtěli byste zažít cestu kolem světa? Alena Grycová

Jižní Morava /ANKETA/ – Jedině smažený v trojobalu.

Takový musí být podle hodonínského majitele prodejny ryb Miroslava Žampacha kapr na Štědrovečerní večeři. Důvod je jednoduchý – zaručený úspěch.

„Když kapra lidé pečou, tak ho vytáhnou z trouby a jednou není hotový, jindy je až moc. To se při smažení nestane. Jakmile strouhanka zezlátne, tak je hotový i kapr,“ vysvětlil muž.

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační foto | Foto: Deník/Alena Grycová

Hodonínští k němu do rybárny můžou zavítat ještě na Štědrý den. Příliš to ale nedoporučuje. „Jedná se jen o doprodej, není už na výběr. Otevírám pro opozdilce, kteří zapomenou,“ sdělil Žampach.

Kromě živých kaprů nabízí i chlazené a mražené mořské i sladkovodní ryby. „Největší zájem je ale rozhodně o kapra,“ dodal.

To tvrdí i majitel rybárny u vyškovského autobusového nádraží Petr Uhlíř, podle něj vede kapr z osmadevadesáti procent. „Nejčastěji lidé berou tří až čtyřkilovou rybu, bývají nejchutnější. Nabízíme ale až osmikilové kapry,“ uvedl Uhlíř. A to čerstvé i vakuované chlazené. „Díky tomu vydrží zcela bez problému do Štědrého dne v lednici,“ ujistil.

Přečíst článek ›

Na pultě má i amura, tolstolobika a štiku. „Nabízíme také mořské ryby jako tresku, halibuta, lososa nebo mořského úhoře,“ vyjmenoval Uhlíř. Naposledy otevře v neděli do sedmi do večera.

Ve Znojmě, u bývalého Intersparu, pod radnicí a na sádkách v Jaroslavicích, prodává kapry Rybníkářství Pohořelice – středisko Jaroslavice. Všude budou ryby nabízet do nedělního poledne. „I když si je ale lidé koupí už dnes, bez problémů vydrží i nevakuované.

Chlazené ve čtyřech stupních mají záruku sedm dní,“ řekl ve čtvrtek za rybářství Martin Kozlík. Největší zájem lidí čeká v pátek a sobotu dopoledne. Na stáncích mají i vnitřnosti a hlavy na polévku. Řada lidí zkouší na sváteční večeři i experimentovat.

Například Martina Skácelová z Vyškova preferuje jiné druhy ryb než kapra. „Má specifickou chuť, která mi nesedí. Pochutnám si třeba na pstruhovi. Jenže manželovi vadí, že se nehodí k obalení,“ povzdechla si.

Podle vedoucího chovu ryb ze pstruhařství Skalní mlýn na Blanensku Jiřího Honzáka se však jedná o rozšířený omyl. „Lidé jsou v tomto směru konzervativní a mají zafixováno, že se kapr smaží a pstruh se dělá na másle. Ale na Vánoce máme připravenou edici ryb, která má nad kilo a ve své podstatě se s ním pracuje úplně stejně jako kaprem,“ vzkázal Honzák.

Ceny vánočních ryb• Ryb mají prodejci dost, sucho jejich množství ani váhu neovlivnilo. Neprojevilo se tak ani na cenách letošních vánočních kaprů.

• V hodonínské prodejně ryb lidé dají 95 korun za kilo živé váhy, 175 korun za kilo očištěného chlazeného a půleného kapra. V Rybárně u Petra ve Vyškově stojí kapr první třídy 99 korun za kilo, výběr 109 korun.

• Rybníkářství Pohořelice – středisko Jaroslavice na Znojemsku prodává na sádkách kapra první třídy za 85 korun, výběr za 95. Stánkový prodej je o čtyři koruny dražší.

• Punkevní pstruh z prodejny u Skalního mlýna nedaleko Blanska stojí kuchaný vakuovaný 175 korun, kuchaný 170 korun a živá váha 140 korun za kilogram.

Přečíst článek ›

Nahravá se anketa

21.12.2018

MONTÁŽNÍ DĚLNÍCI VÝROBKŮ Z PRYŽE A PLASTŮ – VÝROBA OKEN, 22 000 Kč OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PRYŽE,PLASTU A PAPÍRU, 16 800 Kč OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PRYŽE,PLASTU A PAPÍRU, 16 800 Kč POMOCNÝ STAVEBNÍ DĚLNÍK, 18 000 Kč SEŘIZOVAČ HYDRAULICKÝCH A KLIKOVÝCH LISŮ, 25 000 Kč OBSLUHA STROJŮ NA VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PRYŽE,PLASTU A PAPÍRU, 16 800 Kč OPERÁTOR/OPERÁTORKA VÝROBY – OBRÁBĚČ KOVŮ, 28 000 Kč ŘIDIČ ODTAHOVÉHO VOZIDLA, 30 000 Kč + PODAT INZERÁT Peugeot 2008 nové vozidlo, servisní knížka Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v D Ford Focus servisní knížka, koupeno v D Ford Focus servisní knížka, koupeno v D, v záruce Ford C-Max první majitel, servisní knížka, koupeno v D Ford S-Max servisní knížka, koupeno v D Ford Mondeo servisní knížka, koupeno v D, v záruce Ford Kuga první majitel, servisní knížka, koupeno v D + PRODAT AUTO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector