Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Vhodná semínka luštěnin nakoupíte nejlépe v prodejnách se zdravou výživou. Pokud byste zašli do prodejny semen nebo do zahradnictví, získali byste s největší pravděpodobností semena namořená, určená k sadbě. Ke konzumaci jsou ale naprosto nevhodná.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Cizrna, mungo a čočka (zleva) v suchém stavu.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Hrstička munga vám po třech dnech klíčení nabude na téměř litrový objem.

Vybírejte luštěniny neloupané a nepůlené. Může to být například červená i zelená čočka, hrách, římský hrách neboli cizrna či bezkonkurenčně nejoblíbenější sója mungo. Půlkilový sáček vás přijde zhruba na 30 až 50 Kč, a to i při bio kvalitě semínek.

Případně si nechte s výběrem poradit, personál většinou mívá osobní zkušenost. Na fazole ale raději zapomeňte, obsahují jedovatou látku, která se spolehlivě ničí teprve varem, proto se konzumují převařené.

Musíte zajistit proudící vodu

Hrst vybraných suchých semínek propláchnete vodou, přes noc namočíte do vody, aby nabobtnaly, opět propláchnete a dáte klíčit. K tomu vám postačí nejobyčejnější PET lahev a čistá voda. Případně si můžete zhruba za tři tisícovky pořídit speciální klíčidlo, které za vás obstará veškerou péči o klíčící semínka.

Základem úspěšného naklíčení je, že semínka nemají být ponořená ve vodě, ale přesto potřebují neustále udržovat vlhká. Nejvíc jim vyhovuje, když přes ně průběžně proudí čistá voda, což jim ideálně zajistí právě ono drahé klíčidlo. Jinak hrozí, že začnou zahnívat či plesnivět.

Když ale semínka umístíte do PET lahve, do jejíhož dna uděláte pár otvorů menších než semínka, můžete je několikrát za den propláchnout čistou vodou také úplně bez problémů. Ideálně třikrát až čtyřikrát. Pokud jste v práci, stačí ráno, po návratu z práce a večer. Případně semínka namočte v pátek večer, věnujte jim pár minut přes víkend a v pondělí večer už budete sklízet.

Postup krok za krokem

Hrst luštěninových semínek propláchněte čistou vodou, vysypte například do hrníčku a na noc dostatečně zalijte vodou. Do rána nabobtnají a pod slupkami se začnou rýsovat probuzené klíčky. Pro srovnání jsme použili hrst munga, čočky a cizrny a nechali je klíčit za stejných podmínek.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtuNakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtuNakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Ráno nabobtnalá semínka přesypte do PET lahve s několika otvory ve dnu. Buď si vyberte láhev se širokým hrdlem (například od mléka), případně úzké hrdlo odřízněte. Několikrát semínka propláchněte a umístěte do tmavé místnosti, nejlépe do koupelny. Pokud semínka klíčí ve tmě, jsou klíčky křehčí.

  • Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu
  • Každý den je minimálně třikrát důkladně propláchněte.
  • Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtuNakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtuNakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu
  • Semínka munga, čočky a cizrny po prvním dni nakličování.
  • Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu
  • Semínka munga, cizrny a čočky po druhém dni nakličování.

Semínka munga, čočky a cizrny po třetím dni nakličování. Klíčky jsou dostatečně velké a obsahují maximum živin. Ještě se neobjevily kořínky, se kterými naklíčená semínka živiny začnou opět ztrácet. (Pokud toužíte po klíčcích s obsahem chlorofylu, dejte je poslední den na světlo.)

„Hotové“ klíčky vysypte na cedník, propláchněte důkladně čistou vodou, nechte důkladně okapat a uložte do lednice. Nejlépe v mikrotenovém sáčku nebo v uzavíratelné dóze. Vydrží tam až týden, každý den můžete podle potřeby odebírat.

Naklíčené luštěniny obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. A pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl. S konzumací klíčků začínejte pomalu, zpočátku stačí přidat si lžíci denně do jogurtu nebo zeleninového salátu.

Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka?

Konzumace různých klíčků již není nic nového a jak jsem viděla, jsou k dostání i ve velkých supermarketech přímo připravené k použití do salátů a jiných pokrmů.

Raději však volím klíčení v domácích podmínkách, nehledě na to, že tímto procesem vnášíme do našeho domova kousek přírody a je kouzelné pozorovat probuzený život v malém zrníčku a i to jak se dere na svět jeho klíček.

Nemusíme ani vlastnit nakličovaní soupravu misek a můžeme si snadno připravit klíčky, předklíčit obiloviny nebo předpěstovat malé rostlinky sami.

Luštěniny

Klíčit lze hrách, fazolky, čočku, cizrnu a jiné další luštěniny, které tímto probuzením získají veliké množství výživných látek.

Například fazolky mungo, které pouze na talíři zalijeme vodou, nám poskytnou za pár dní klíčky dlouhé asi 2–3 cm, které spolu s probuzeným zrníčkem chutnají jako mladý hrášek.

Vodu na talíři musíme denně vyměňovat, aby nám nezačaly zrníčka kvasit. Tyto chutné klíčky ale tělo ochlazují a tak jsou vhodné do teplejších dnů do salátů anebo jako příloha k teplým pokrmům.

Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky a pod.

Přínosem klíčení luštěnin je, že se částečně rozštěpí bílkoviny i škroby a také látky, působící v těle nadýmání. Všeobecně se zlepší i jejich stravitelnost.

Obiloviny

Nabobtnat až předkličovat můžeme i různé obiloviny, ze kterých pak vaříme vydatné kaše jako např. Kaše z naklíčené špaldy či pudingy nebo je přímo uvaříme jako přílohu k zelenině.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Když si nechávám předklíčit pšenici špaldu nebo žito na vaření kaší, postupuji velice obdobně jako při klíčení luštěnin. Zrníčka na talíři zaliji vodou a nechám je první den celé ponořené.

Další den je vodou již jenom promývám a mám je přikryté sítkem, přes které položím utěrku, aby neosychaly. Promýt stačí 2–3 × denně a za dva dny budou připravena k vaření.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Z takto předklíčené obilniny, zde žita, nejraději připravuji celozrnné kaše.

Zrníčka mají již malé klíčky a stane-li se nám, že to s klíčením přeženeme a již se začínají objevovat i tenké kořínky, nic se neděje, takové zrno je stále možné ještě na kaši použít.

 Vodu při klíčení vyléváme též z toho důvodu, že se do ní uvolňuje kyselina fytová, která tělu odebírá minerální látky.

Naopak zrníčka vzbuzená klíčením zvýší obsah vitamínů, stavebních látek a enzymů a jsou velice výživná. Dalším šetrným zpracováním si velkou část nutričních hodnot v sobě zrno podrží a tělu jsou daleko více prospěšnější pokrmy připravené z předklíčených obilovin než třeba rohlíky či klasický chléb.

Předpěstování řeřichy

I když nevlastníme žádnou zahrádku, můžeme si přímo doma na okně předpěstovat zelenou nať řeřichy, která je velice chutná a použijeme ji tam, kde bychom jinak dali čerstvou pažitku. Ta se v tento čas sice již v obchodech objevuje, ale její použití je omezeno tím, že roste pomalu a když ji ořežeme, tak další sklizeň je v nedohlednu.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

  • To řeřicha setá roste přímo před očima a můžeme si ji rychlit jenom na buničině.
  • Nepotřebujeme ani žádnou zeminu a navíc postupným vyséváním s časovou prodlevou získáme čerstvou řeřichu na stůl téměř denně.
  • Vím, že mnoho čtenářů asi tento postup dobře zná, a tak je prosím o shovívavost, protože možná jiné, právě začínající „pěstitele“, můj popis může inspirovat.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Na podnos, misku či na talíř naliji vlažnou odstátou vodu a do ní rozložím rovnoměrně obyčejnou vatu, neboli buničinu. Na zvlhčený vatový podklad nasypu hustě zrníčka řeřichy a celé i s podnosem vložím do igelitového sáčku, který nechám mírně pootevřen.

Misku umístíme zatím jen na teplé místo. Již druhý den můžeme vidět, jak zrníčka nabrala vodu a začínají klíčit. Dokud se neobjeví větší klíčky, ponecháme misku v pootevřeném igelitovém sáčku, kde je zajištěna stálejší teplota bez výkyvů způsobených například větráním.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Při klíčení se zrnka většinou již druhý den nejdříve obalí rosolem, ale pak po uchycení kořínku v buničině se z klíčku začne vztyčovat tenká rostlinka.

V okamžiku, jak se nám objevují klíčky, sejmeme z misky igelit a klíčící řeřichu umístíme i s podnosem na okno.

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Každý den doléváme na buničinu vodu a to nejlépe tak, že ji lijeme jenom na okraje a nakláněním misky necháme zatéci po celém dně. Nalití proudu vody na mladé rostlinky shora by nám tyto tenké a křehké výhonky mohlo zohýbat.

  1. Asi tak po 10-ti dnech je řeřicha pěkně vzrostlá, rozvinutá a připravena ke sklizni. Nůžkami postupně malé „políčko“ sklidíme 🙂
  2. Tímto jednoduchým způsobem získáme chutné zpestření jarních pokrmů, které volíme především pestré, plné zeleniny a celozrnných obilovin.
  3. Řeřicha je velice pikantní na chlebu s nějakou pomazánkou nebo též v polévce místo petrželky jako například u šetřící zeleninové polévky.
Budete mít zájem:  Houby jsou výborné do jídelníčku na hubnutí

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Řeřicha setá (zahradní) obsahuje množství minerálů jako hořčík, draslík, železo a vápník, ale nejvíce si ji budeme cenit pro její obsah vitamínu C. Též tělu dodává účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu a je prospěšná při detoxikaci našim ledvinám a močovým cestám.

Pravidelnou konzumací řeřichy svému tělu prospějeme a odměnou nám bude lepší zvládání jarní únavy.

Poznámka: Je určitě mnoho možností jak a co ještě naklíčit i předpěstovat. Zde jsem se dotkla spíše toho, na co se chci v dalších receptech odvolat.

Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!

Patrové klíčící misky
Patrové sady obsahují několik samostatných nakličovacích misek plus spodní nádobu na zachytávání přebytečné vody. Voda protéká miska z horní do nejspodější, podpěry umožnují dostatečné proudění vzduchu mezi miskami.

Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku, a i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody. Na těchto miskách je možné klíčit současně více druhů semen nebo na jednotlivých miskách klíčit výhonky v různých fázích zralosti.

Verdikt: Osobně nemám vyzkoušeno, ale při rozhovorech s řada majitelů těchto klíčících misek si při rozhovoru stěžovala na plesnivění.

Automatická klíčidla
Kromě ručních existují i automatická klíčidla. Výhodou je časté vlhčení v malých dávkách a možnost pěstovat nejen klíčky, ale už i zelené výhonky plné chlorofylu – tzv. microgreens. Na českém trhu je známá především značka Fresh Life.

Verdikt: Je to investice za několik tisíc korun, který se hodí především pro profesionální použití.

Kde koupit semínka ke klíčení

Jakkoliv mám dobrou zkušenost s klíčením hrachu za pár korun, koupeného v „obyčejného“ krámu, běžná semínka typu pšenice, oves, pohanka, mungo, slunečnice atd. obvykle kupuju ve zdravých výživách.

V tomto případě doporučuju jednoznačně vybírat suroviny v bio kvalitě, které mají z mojí osobní zkušenosti vyšší klíčivost. Určitě se naopak vyhýbejte semenům určeným pro výsadbu, mohou být chemicky ošetřena.

Některé e-shopy pak nabízí velká balení méně obvyklých semen jinak běžně dostupných surovin, jako jsou červené zelí, brokolice, řeřicha a mnohé další. Jedním z nich je třeba Grizly.cz.

Kupte si semínka ke klíčení

Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu

Jak klíčky využít

Hotové klíčky jsou vítaným zpestřením zeleninových salátů. Jsou to právě kličky, které v nich přidají kalorie a pocit zasycenosti. Klíčky také hojně využívejte jako oblohu ke každému jídlu, kde se alespoň trochu typově hodí (rizota, míchané „asijské“ pánve, wrapy…).

U větších zrn (cizrna, hrách) se mi neosvědčilo jejich přímé využití – cítil jsem, že jsou pro můj žaludek obtížněji stravitelné. Proto je ještě tepelně zpracovávám – většinou kratším opražením na pánvi.

Z opečeného a česnekem, pepřem a solí ochuceného hrachu tak třeba dostanete tradiční staročeskou pučálku. Můžete si ji připravit do zásoby a uschovanou v lednici používat třeba místo krutonů do krémových polévek.

Tepelnou úpravou samozřejmě zničíte i část látek, citlivých na teplo. Pořád ale v semenech zůstává benefit snadno stravitelného jídla.

Uchování klíčků

Jakmile jste spokojeni s jejich délkou, klíčky propláchněte a uložte v uzavřené misce do ledničky. Vydrží v ní několik dní. Já osobně je konzumuju syrové první 3-4 dny, pak už je pro jistotu vždy zpracovávám tepelně. S delší praxí najdete svůj rytmus, kolik kličků využijete a jak často budete namáčet novou várku pro stále čerstvý přísun vitaminů.

Další zdroje

Na youtube najdete spousty videí pod klíčovými slovy jako sprout/sprouted/sprouting beans.

Co nejraději klíčíte vy? Pochlubte se s vašimi úspěchy s klíčením do komentářů.

Klíčení semínek :

Využití klíčků rozmanitých semen jako plnohodnotné stravy je známé v Číně již 5000 let. Moderní plnohodnotná výživa by měla obsahovat především bohatou syrovou rozmanitou stravu, co nejméně zpracovanou, čerstvé potraviny s vysokým obsahem přírodních látek a co nejnižším obsahem škodlivin.

V dnešní době civilizačních chorob, na jejichž vzniku se podílí i chemické ošetřování a hnojení rostlin v zemědělství či také nevhodně upravená strava v restauracích a závodních jídelnách, jsou klíčky v naší stravě ideální doplňkovou formou zdravé výživy a především zdrojem životně důležitých látek. Hrstka klíčků denně může pokrýt Vaši potřebu vitamínů a minerálních látek.

Tyto látky jsou v klíčcích obsaženy v koncentrované formě.

Přednosti čerstvých klíčků

Nenaklíčená semena jsou ideální zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů.

Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah v semenech o 50 – 200 procent (závisí na druhu semen a době klíčení).

Například pšeničná zrna 5 dní klíčená zdvojnásobí svůj obsah vitamínu E. V 5 dní klíčených sojových bobech se zdvojnásobí obsah vitamínu B2.

Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu.

Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty. Klíčky můžete jíst i s kořínky a s výhonky.

Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole můžete před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, mějte však na paměti, že teplem se mohou zničit některé hodnotné látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové.

V obchodech se zdravou výživou je velký výběr speciálních zdravých semen s vysokou klíčivostí. Každý druh má svoji specifickou chuť i vůni. Při těchto možnostech není těžké najít svůj oblíbený druh semen.

Klíčky přinášejí osvěžení a pestrost do Vašeho jídelníčku. Zatímco zelenina nebo ovoce ztrácejí na hodnotě délkou skladování, klíčky jsou stravou bez jakéhokoliv úbytku vitamínů

Nakličováním lze získat s minimálními náklady chutný doplněk stravy s vysokým obsahem vitamínů. Při klíčení dochází v semenech k enzymatickým pochodům. Přijímá-li zrno vodu, enzymy se stávají aktivními a dochází ke přeměně organických látek v zrnu.

Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Klíčením roste v zrnu množství esenciálních aminokyselin, které tělo nezbytně potřebuje, stoupá až několikanásobně obsah vitamínů (především vitamínů skup.

B -thiamin, riboflavin, pyridoxin, vit.C a vit. E).

Podle biochemických výzkumů působí chlorofyl a nitrolsidy obsažené v klíčcích proti zhoubnému rakovinému bujení.

V podstatě dochází k jakémusi oživení mrtvého semínka. Vzniká klíčící organismus který je plný hodnotných látek. To je důležité zejména v zimě a předjaří, kdy naše tělo dostává málo čerstvých a svěžích rostlin.

Zrna vhodná ke klíčení

Pšenice ozimá, Špalda, Kamut, oves, žito, ječmen, soja Mungo, hrách, cizrna, čočka, fazole

  • semínko hořčice, řeřichy a vojtěšky (Alfalfa)
  • – neloupaná pohanka a slunečnice
  • Pro začátečníky jsou vhodné čočka, Mungo a vojtěška.
  • A jak nakličovat?
  • Semínka dobře opláchneme, přibližně na 8 -12 hodin namočíme, poté slijeme zbylou vodu a propláchneme.
  • Je mnoho způsobů nakličování. Předem namočené zrno:
  1. semena nasypeme do sklenice a zakryjeme propíchaným umělohmotným víčkem nebo řídkým plátnem.

  1. – 2-3x denně proplachujeme – vodu necháme vždy dokonale odtéct, aby klíčky nezačaly plesnivět
  2. – postavíme ji na tmavé místo nebo zakryjeme utěrkou
  3. – ke konci nakličování dáme sklenici na světlo, aby klíčky zezelenaly
  1. namočená semínka rozložíme na vlhkou utěrku a druhým koncem přikryjeme. Kropičkou 2-3x denně

pokropíme povrch utěrky.

  1. semínka nasypeme na vatu nebo na hlínu a několikrát denně kropíme aby nevyschla. Za 3-4 dny

  • narostou rostlinky, které postupně stříháme.
  • 4. nebo v nakličovací misce (dá se objednat v obchodech se zdravou výživou)
  • ZÁSADY PRO NAKLIČOVÁNÍ:
  • Přesné dodržování doby klíčení není nutné.
  • Doba klíčení závisí na druhu semene a ročním období.
Budete mít zájem:  První Příznaky Těhotenství Diskuze?

– Důležitým kritériem je chuť. Např. mladé slunečnicové klíčky mají chuť jemnou, starší klíčky ostrou.

– Naklíčená semínka uchováváme ve vlhkém plátně nebo ve sklenici překryté plátnem v ledničce.

Je velmi důležité dodržet systém proplachování, jinak semínka vyschnou a anebo se na nich může tvořit plíseň! (v takovémto případě se musí vyhodit).

Využití klíčků pro přípravu chutných a zdravých pokrmů:

Můžeme je konzumovat přímo jako součást přílohy (u slunečnice a pohanky je třeba odstranit slupky, nebo jíst pouze klíčky bez semínka).

  • přidávat do zeleninových salátů, do různých masitých jídel a polévek
  • posypeme jimi chléb nebo je vkládáme do baget
  • podáváme je jako součást zeleninového talíře apod.
  • tepelným zpracováním se ničí jejich cenné látky – přidáváme je až při konečné úpravě pokrmů.
  • U luštěnin nezapomeneme klíčky před konzumací 5-10 minut spařit, aby se zničily některé sloučeniny, které se klíčením odbourávají jen částečně.

ALFALFA (vojtěška) – Medicago sativa) je semínko euroasijské rostlinky, ze kterého klíčením ve vodě získáme křehké, vysoce výživné klíčky. Výhonky vojtěšky obsahují až 40 % bílkovin, mezi kterými najdeme všechny pro člověka nepostradatelné aminokyseliny.

Klíčky vojtěšky jsou stejně jako každé jiné klíčky, čerstvá zelenina a ovoce tím nejideálnějším zdrojem vitamínů, minerálů a enzymů. Vojtěška se doporučuje pro děti, jimž se tato forma zeleniny „travička“ většinou líbí a pro ženy, kterým dodává ideální kombinaci vitamínu C a železa.

Její použití je vhodné i při žaludečních vředech, žaludečních potížích, nadýmání, protože vojtěška obsahuje takzvaný vitamín U – protivředový vitamín. Vojtěška je také dobré laxativum a mírné diuretikum (podporuje vylučování moči a práci ledvin), podporuje tvorbu mateřského mléka.

Poslední vědecké výzkumy hovoří o vysokém preventivním účinkům klíčených semen proti nádorovým onemocněním.

Mungo – je ideální plodinou k nakličování. Naklíčená semena obsahují mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení krátce povařit.

Chutí připomíná zelený hrášek. Mungo se vyznačuje snadnou klíčivostí. Po 12 hodinovém namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a přikryjte vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchněte. Takto nakličujte 3 – 6 dní.

Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.

DIVOCE ROSTOUCÍ BYLINY

Na jaře je pro náš organismus velice přínosné konzumovat také divoce rostoucí byliny. Samozřejmě bychom byliny, které chceme konzumovat měli dobře znát.

Můžete přidávat například mladé lístky břízy do salátu – čistí krev a ledviny, lístky z lesního jahodníku lze přidat do pomazánek, do polévek či k dušené zelenině, jitrocelové lístky mají hodně železa, křemíku a vitaminu C, uvolňují hleny z těla a upravuje vylučování.

Používejte ho v malém množství – spíše jako koření – povařte v polévce, nebo přidejte při dušení zeleniny. Samozřejmě lze používat kopřivu např. do polévky, špenátu, nádivky, sekané, karbanátků.

Mladé lístky lípy do salátu či na posypání polévky, listy maliníku, pampelišky, řebříčku obecného, květ pupalky, podbělu, lichořeřišnice, sedmikrásky… .Látky, které jsou v divokých bylinách obsaženy, zvyšují naši odolnost proti nemocem. Přidávejte si kvítky do pokrmů nebo na ně těsně před servírováním, krásně vám ozdobí talíř.

  1. RECEPTy:
  2. Zeleninový salát s naklíčeným ovsem
  3. 100 g naklíčených zrn ovsa, uzeného tofu nakrájené na tenké nudličky, 2 uvařené vejce, 1 cibule, 100 g barevných paprik, 50 g okurek, 1 rajče, sojová omáčka Shoyu či Tamari, 250 g bílého jogurtu, hořčice.

Zeleninu a vejce nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky, dáme do mísy, Přidáme bílý jogurt smíchaný s kořením nebo tofunézu (majonéza z tofu), naklíčené zrna ovsa, tofu, dobře promícháme a dochutíme sojovou omáčkou a hořčicí. Necháme chvíli odstát v lednici a podáváme s chlebem.

Jarní salát z naklíčených fazolek Mungo

150 g naklíčených fazolek Mungo, 1 mladá karotka, kedlubna a svazek malých ředkviček, 2 jarní cibulky i s natí, 100 g směsi barevných paprik ( zelená, červená, žlutá ), 1 rajče, 1 malý bílý jogurt, sojová omáčka Shoyu či Tamari, koření dle chuti, čerstvá zelená nať.

Zeleninu nakrájenou na menší kousky a naklíčené mungo dáme do mísy a jemně ochutíme sojovou omáčkou. Bílý jogurt a koření smícháme s bylinkami a přidáme k zelenině. Zdobíme snítkou zelené natě nebo bylinek.

Zeleninová polévka s klíčky

1 l vody,1 cibule,2 rajčata, 1 mrkev,1/2 petržele, hrst polévkových nudlí, 1 dl naklíčené cizrny, 1 dl vojtěškových klíčků, 1 lžička soli,špetka bazalky (čerstvé nebo sušené).

Pokrájenou zeleninu vložíme do vroucí vody. Po 5 minutách hodíme do polévky nudle a vaříme dalších 5 minut.Nakonec přidáme naklíčené fazole,ochutíme bazalkou a osolíme. Podáváme zdobené vojtěškovými klíčky.

Klíčkový salát

1/2 hlávky ledového salátu, 1/3 pórku, 1 hlávka čínského zelí, 2 rajčata , kousek okurky, 2 dl podušených žampionů,. 1 červená paprika,2 dl naklíčených malých bílých fazolí, 2 dl nakl. vojtěšky, 1 lžíce za studena lisovaného oleje, sůl.

Zelí, rajčata a okurku nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. Smícháme s klíčky a žampióny,osolíme a pokapeme olejem.

„Zelená revoluce“ dle R. M. Nöckerové

2 strouhaná jablka, 1 dl klíčků vojtěšky, 1/2 dl pšeničné trávy nastříhané na kousky, 2 lžíce řeřichových klíčků, 2 lžíce slunečnicových klíčků, 2 lžíce naklíčené pšenice, 1 lžíce sezamového(lněného) semínka nahrubo umletého, šťáva z 1 pomeranče,1 kelímek bílého jogurtu.

Všechny přísady smícháme v misce a podáváme ke snídani. Pokrm nám dodá síly a vitalitu na celý den!

Delikatesní přílohová rýže s naklíčenými semínky

300 g rýže, 500 ml vývaru, sůl, 2 větší Červené cibule, olej, pepř, dobromysl, 400 g směsi naklíčených semínek ( cizrna, obilí, pohanka, ředkvičky… ), 2 papriky, 1 menší pórek, petrželka, pažitka.

Rýži propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Pak ji zalijeme 400 ml vývaru, přidáme trochu oleje a červenou cibuli nakrájenou na plátky.

Na malém ohni vše dusíme pod poklicí ( bez míchání ) dokud se všechna tekutina nevsákne ( objem rýže se výrazně zvětší a vytvoří se kanálky na průnik páry ). Přidáme směs naklíčených semínek, nakrájené papriky a pórku.

Dochutíme pepřem a dobromyslem, zalijeme zbylým vývarem, dobře promícháme a přikryjeme poklicí. Vše pomalu dusíme cca 5 minut. Poté přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku, znova promícháme a v případě potřeby podlijeme co nejmenším množstvím vody.

Odstavíme z ohně a přikryté poklicí necháme cca 10 minut stát. Tuto vynikající a zdravou přílohu podáváme s různými omáčkami, zeleninou nebo masem. Poznámka: větší klíčky ( ředkvička, sója, vojtěška ) nebo mladé rostlinky

  • ( řeřicha ) přidáme k rýži až po odstavení ze sporáku nebo je sypeme přímo na talíře.
  • Naklíčená cizrna na rajčatech
  • 3 šálky naklíčené cizrny, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 šálek zeleninového vývaru, 500 g rajčat, 4 stroužky česneku, pepř, mletý koriandr, 150 ml kysané smetany, špetka oregána a saturejky.

Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme k ní naklíčenou cizrnu, opražíme, okořeníme, zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme do poloměkka.

Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, oregáno, saturejku a společně chvíli provaříme. Odstavíme z ohně a před podáváním přimícháme smetanu ochucenou s rozetřeným česnekem.

Zdobíme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem, rýží nebo vařenými brambory.

Sardinková pomazánka s klíčky vojtěšky

40 g naklíčené vojtěšky, 100 g sardinek, 1 Lučina, uvařené a jemně nastrouhané vejce, 1 nakrájená cibule, sůl, pepř, 1 čajová lžička hořčice.

Sardinky vymícháme s Lučinou do hladka, přidáme uvařená a nastrouhaná vejce, cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Pomazánku natíráme na chléb, pečivo nebo toasty a bohatě zdobíme naklíčenou Vojtěškou. Tuto pomazánku můžeme použít i na plnění vajec, přičemž klíčky Vojtěšky tvoří zdravou a velice dekorativní ozdobu.

Pestrý salát s naklíčenými semínky

100 g naklíčeného hrášku, 100 g naklíčené pohanky, 150 g čínského zelí nakrájeného na tenké nudličky, 1 rajče nakrájené na kostičky, 1 větší nakrájenou cibuli, 2 lžíce za studena lisovaného oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 velký bílý jogurt, 50 g sterilované červené papriky nebo kapie, 4 lžíce ostrého kečupu, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, 3 lžíce směsi nasekaných čerstvých bylinek ( oregano, tymián, saturejka, petrželka, pažitka, aj. )

Budete mít zájem:  Rosacea Léčba Laserem Zkušenosti?

V salátové míse smícháme naklíčený hrášek, naklíčenou pohanku, zelí, rajče a cibuli, přidáme olej, citrónovou šťávu a necháme chvíli odležet.

Do bílého jogurtu přidáme rozmixovanou sterilovanou kapii, kečup, česnek a 2 lžíce bylinek. Dochutíme solí a pepřem. Připravenou zálivku přidáme k nakrájené zelenině a semínkům.

Podáváme v salátových sklenicích. Povrch jednotlivých porcí posypeme zbylými bylinkami.

  1. Naklíčená pšenice s ovocem
  2. 100 g naklíčených zrn pšenice, 1 banán, 1 broskev, 1 meruňka, 50 g rozinek, citrónová šťáva, Javorový sirup.
  3. Ovoce nakrájíme na drobné kousky, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky, naklíčená zrna pšenice a osladíme Javorovým sirupem.
  4. Ovocný salát s jogurtem a naklíčeným žitem
  5. 100 g naklíčeného žita, 1 bílý Biojogurt, 250 g různého ovoce ( jablko, meruňky, černý a červený rybíz, banán ), trochu kokosových plátku, med nebo Javorový sirup

Různé ovoce nakrájené na drobné kousky smícháme s naklíčeným žitem, přidáme kokosové plátky polámané na menší kousky a spojíme ovocným nebo bílým jogurtem. Můžeme dosladit medem nebo Javorovým sirupem.

Meruňkové pyré s naklíčeným žitem

200 g zralých nebo kompotovaných meruněk, 100 g naklíčeného žita, mandlové lupínky.

Meruňky rozmixujeme a smícháme s naklíčenými zrny žita. Podáváme v pudinkových sklenicích a hustě posypeme mandlovými lupínky.

Mléčné produkty v těchto receptech lze nahradit sojovými výrobky a sůl sojovou omáčkou Shoyu nebo Tamari.

Klíčky a výhonky: Jak správně nakličovat a sklízet tenhle zdravý zázrak

Škoda, že tento zlatý důl prospěšných látek zůstává mnoha lidem utajen. Zvlášť když je nakličování  v pohodlí domova skoro primitivní. A rychlé! Mocný zdroj živin můžete mít na talíři už za čtyři dny od namočení semínek.

Neumíte v nakličování chodit? Poradíme, jak se v semínkách, pomůckách a metodách nakličování zorientovat.

Začnete doma nakličovat?

Co je dománcí nakličování?

Klíčení je nádherné počáteční stadium rostliny, během něhož semínko pukne a světu se ukáže sytě zelený výhonek (nebo světlý klíček). Aby rostlina vykoukla, potřebuje speciální péči a podmínky. Většina semínek miluje vlhko, teplo a čerstvou vodu. Proto se musí často proplachovat. Ale o tom později.

Co lze nakličovat?

Kdo jednou naklíčí, ten zelenou školku roztančí! Klíčení je návyková věc. Probouzí euforii, neboť sledujete, jak zdánlivě mrtvé semínko přichází k životu. A to všechno se děje skoro před očima.

Skvělé je, že ani nenasytným „nakličovatelům“ nebude nikdy kručet v břiše. Při správné péči se na kuchyňské lince vyrojí ředkvička, rukola, fazole mungo, jetel, řeřicha, salát, cizrna, čočka, hrách, pohanka, slunečnice, vojtěška, pšenice, ječmen, sezam, chia semínka, lněná semínka i roketa.

Potřebujete správná semena bez pesticidů a ideálně v bio kvalitě

Důležité upozornění – volte pouze semena vhodná ke konzumaci a nejlépe v bio kvalitě. Ta určená pro vysazení jsou naložená pesticidy a dalšími chemikáliemi proti plesnivění a nežádoucímu klíčení.

Proč nakličovat?

Nejen kvůli fotogeničnosti zelených trávníčků. Klíčky v těle způsobují ozdravný třesk. Jsou až po okraj nacpané vitaminy, minerály, enzymy a bílkovinami.

Každý klíček vyniká unikátními zdravotními benefity, ale v základu naše zdraví občerství vápníkem, vitaminy skupiny B a C, fosforem, železem, hořčíkem, aminokyselinami i chlorofylem. Obyčejný chleba s máslem tak promění v luxusní svačinu, co nejen zaplácne žaludek, ale přinese do těla čerstvou energii.

Klíčky obsahují mnoho vitaminů

Co budu potřebovat?

Nakličovací sklenici, klíčicí misku, sklenici překrytou plátýnkem či mušelínem, notoricky známou vatu nebo obyčejnou PETku.

První dvě varianty jsou nejspolehlivější a nejsnáze se s nimi manipuluje. Nakličovací sklenice mají místo víka sítko. Umožňují tak rychlé a pohodlné proplachování. To se hodí vzhledem k tomu, že semínka vyžadují spršku aspoň dvakrát denně. Nakličovací sklenice tak šetří čas.

Nahradit ji můžete obyčejnou větší zavařovačkou překrytou mušelínem nebo plátýnkem. Ty zafixujte gumičkou. Upevnění plátýnka zkontrolujte dvakrát. Nechcete, aby klíčky a investovaná péče skončily ve dřezu plném špinavého nádobí.

Klíčicí misky připomínají sítko se zvýšeným okrajem. Dodávají se obvykle se dvěma keramickými talířky, které přijdou na řadu po nabobtnání semínek.

Nakličovací miska usnadní práci

PET lahve se zase šiknou tehdy, nemáte-li peníze nazbyt a coby správní pečovatelé o naši planetu chcete zpomalit vstup plastů do volné přírody. Do dna lahve udělejte několik vpichů horkou jehlou. Díky tomu klíčky nebudou stát ve vodě a vyhnou se plísním. Po naklíčení ale budete muset zřejmě lahev rozstřihnout, abyste se dostali ke všem výhonkům.

A nakonec legendární vata, se kterou jsme do tajů nakličování pronikali na základce vždy o Velikonocích. Navlhčená vata dělá řadě semínek dobře. A stejně tak neustále zaměstnaným lidem. Není totiž nic jednoduššího než namočit vatu.

V bílých chomáčích ale číhá řada úskalí – semena nejde dost dobře proplachovat, což zavání vznikem plísní. Semínkům zároveň chybí optimální přístup světla a sklidíte je pouze nůžkami nebo nožem. O část úrody tak přijdete.

Klíčit se dá i klasiky na vatě

Jakou pomůcku tedy pro nakličování zvolit? Řiďte se spolehlivostí i časovou nenáročností. A druhem semínek.

Takzvaným hydrofilním semenům (těm, která kolem sebe ve fázi bobtnání tvoří „gel“) by se v nakličovací misce nelíbilo. Ráda se ovšem uvelebí na klíčicí misce. To jsou případy chia semínek, rukoly či lněného semínka.

Jak postupovat?

Nejprve necháme semínka nabobtnat. Doba se liší s velikostí semen – malá (pohanka, vojtěška nebo quinoa) se spokojí s 3 až 5 hodinami. Velká (čočka nebo cizrna) potřebují na „rozehřátí“ 12 hodin.

Semenům s hydrofilními vlastnostmi (ta, co kolem sebe vytváří „gel“) stačí i půlhodinová lázeň. Tato semena následně přelijeme na klíčicí misku se sítkem, rozprostřeme je nožem, položíme na keramický talířek a přiklopíme druhým.

Jakmile vyraší kořínky (za jeden, dva dny), podléváme je vodou, kterou alespoň dvakrát denně měníme. Svrchní talířek už v této fázi přidávat nemusíme.

Nakličovat můžete prakticky jakákoli semena

Nehydrofilní semena smícháme alespoň s dvojnásobkem vody a necháme je několik hodin stát při pokojové teplotě mimo dosah slunečních paprsků. Vodu slijeme, sklenici se sítkem obrátíme vzhůru nohama na mřížku a sledujeme, jak se jim daří (bílé „vlásky“ začnou vyrůstat už následující den). Semena dvakrát denně proplachujeme.

Při správné péči se vám třetí čtvrtý den naskytne v kuchyni uchvacující podívaná. Klíčky na vaši píli odpověděly a spojily se v hustý, zelený porost. V tuhle chvíli výhonky sklízíme. Z nakličovací misky jdou jednoduše vytáhnout nebo odstřihnout, ze sklenice je po propláchnutí vysypeme.

Nakličovací miska se dá běžně koupit a není drahá

Na klíčkách mohou ulpívat slupky ze semínek – nejsou na škodu, ale ani tělu nic nepřinesou. Záleží tedy jen na vás, zdali je před servírováním vysbíráte. Dobře se oddělí propláchnutím. Nebo do sklenice napusťte vodu a rukou výhonky jemně promněte. Slupky by měly vyplavat.

Jak výhonky skladovat?

Rozjeli jste nakličování ve velkém a nechcete se klíčky zase otrávit? Uložte je do lednice – vydrží tu i týden. Rozprostřete je do krabičky na látkový ubrousek, aby se nerochnily ve vodě, a krabičku zavřete. Jejich čerstvost poznáte podle barvy i vůně.

Pokud klíčky ihned nesníte, pořádně je osušte, než je uložíte do lednice

Jak servírovat?

Do salátů, rizota, asijských nudlí, obilovin (jáhly, bulgur, quinoa, kus kus…) či wrapů… Výhonkům to sluší v řadě pokrmů. Pokud hrachové výhonky krátce a jemně orestujete na pánvi s česnekem, pepřem a solí, vykouzlíte staročeskou pučálku, co zpestří krémové polévky namísto krutonů. Nejlépe však vyniknou posolené na kvasovém chlebu s vrstvičkou másla.

Klíčky v kuchyni určitě využijete

Budou problémy?

Snad největším rizikem je tvorba plísní. Předejdete jí častým proplachováním semen a včasnou konzumací. U hydrofilních semen se ale u kořínků někdy tvoří bílé chloupky, chomáčky, které jsou přirozené a rozhodně jedlé. Můžete je spatřit například u semínek ředkvičky.

Text: Andrea Vránová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector