Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Makadamové ořechy pochází původně z Austrálie a patří mezi ořechy s největším obsahem tuků. I když je jejich cena celkem vysoká, za jejich chuť a zdravotní přínos jistě stojí.

Makadamie celolistá

Makadamové oříšky pochází z rostliny zvané makadamie celolistá (Macadamia integrifolia). Makadamie je rozložitým zeleným listnatým stromem, kterému se daří v tropických či subtropických deštných lesích.

Svým původem je z deštných lesů východní Austrálie. Rozšířila se však i do subtropických oblastí celé Ameriky, do Afriky, Asie i Pacifiku.

Je pěstován především pro plody, z kterých se staly jedny z nejžádanějších druhů ořechů.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Využití

Makadamie je pěstována především pro své plody, vysazovány jsou stále nové a nové plantáže. Dřevo je považováno za vedlejší produkt, podobně jako jeho estetický vzhled.

Z oříšků je lisován také makadamový olej, který je používán v kosmetice, ale i potravinářství. Často se stává náhradou za norkový olej.

Obsahuje totiž kyselinu palmitovou, navíc je nealergenní a netoxický a má změkčující účinky na pokožku.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Makadamové oříšky

Makadamové oříšky jsou opravdu chutné, nutričně velmi hodnotné, a to především z toho důvodu, že obsahují velké dávky tuků, které jsou prospěšné pro zdraví.

Jejich chuť je sladká a konzistence opravdu krémová. Makadamové oříšky se konzumují syrové, vařené, pražené či solené. Využití mají i při výrobě pamlsků či cukrovinek. Jedná se o jedny z nejdražších oříšků.

Jeden kilogram vychází přibližně na 1000 Kč.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Nutriční fakta

Makadamové oříšky jsou skvělým zdrojem vitamínu A, vitamínů ze skupiny B a vitaminu E, také draslíku, hořčíku, železa, fosforu a bílkovin. Obsahují také antioxidanty, jako jsou aminokyseliny, flavony či selen. Nechybí v nich ani sacharidy, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza a maltóza.

Zdravotní přínos

Pokud si dopřejete makadamové oříšky pravidelně, můžete si užívat jejich pozitivních účinků na vaše zdraví. Mnohdy stačí jen 3 makadamové oříšky denně.

Kardiovaskulární onemocnění

Díky tomu, že jsou makadamové oříšky 100 % bez cholesterolu a jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, jsou skvělé pro ochranu kardiovaskulárního systému. Snižují hladiny LDL cholesterolu a jsou zdrojem mononenasycených tuků. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Antioxidanty

Makadamové oříšky jsou také skvělým zdrojem flavonoidů. Chrání buňky před poškozením a vlivem toxinů. Antioxidanty ničí volné radikály v organismu před mnoha onemocněními i vznikem rakoviny.

Při hubnutíMakadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdraví

Vhodné jsou makadamové oříšky také při hubnutí. Obsahují totiž kyselinu palmitoolejovou, která je stavebním blokem pro enzymy, kontroluje spalování tuků a dokonce potlačuje chuť k jídlu. Má vliv také na zrychlení metabolismus. Makadamové ořechy obsahují také velký podíl bílkovin a udržují zdravou pokožky, vlasy i nehty. Obsah vlákniny také podporuje pocit sytosti.

Zdraví mozku

Přínosné jsou makadamové oříšky i pro zdraví mozku. Podporují zdraví nervového systému a podporují správné kognitivní funkce. Udržují mozek fit.

Zdraví kostí

Díky obsahu fosforu a dalších minerálních látek jsou makadamové oříšky dobrými pomocníky pro udržení zdraví kostí a zubů. Obsahují fosfor, který mineralizuje, mangan, který pomáhá při vytváření nové kostní tkáně a omega-3 zabraňující vzniku osteoporózy.

Makadamové ořechy – vše co o nich potřebujete vědět

Makadamy patří mezi krále ořechů. Už jste je zkoušeli? Jedná se o opravdovou lahůdku. Jakmile ochutnáte, zamilujete si jejich máslovitou chuť a příjemné křupnutí. Kde se ale tyto kouzelné ořechy vzaly a jak se pěstují?

Co jsou makadamové ořechy

Makadamový ořech vyhrává hned ve třech kategoriích. Jedná se o nejdražší ořech ze všech ořechů, zároveň je to nejtučnější ořech a jeho skořápka je údajně nejtvrdší na světě. Tento ořech je opravdu královský.

Ořechy plodí strom Makadamie celolistá, která se pěstuje především v tropickém podnebí Austrálie, Brazílie, Indonésie, Keni či Afriky. My nabízíme ořechy z JAR, Keni i Austrálie.

Věděli jste, že na světě existuje 7 druhů makadamových ořechů? Ale pozor, pouze 2 druhy jsou pro člověka jedlé. Jedná se o Macadamia integrifolia, což je ořech, který má hladkou skořápku. Druhý ořech se jmenuje Macadamia tetraphylla, který má naopak hrubou skořápku.

Chuť makadamových ořechů by měla být nasládlá, máslovitá a ucítit byste měli krásné křupnutí. Konzumují se celá velká jádra makadamových ořechů.

Víte, jak se pozná čerstvý makadamový ořech? Bude mastný, což na první pohled nemusí vypadat v balení hezky, ale věřte, že mastnota značí čerstvost. Naopak vysušený ořech značí starší sklizeň.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdravíČerstvý makadam

Makadamové ořechy a zdraví

I když makadamové ořechy obsahují 68-79 % tuků, nemusíte se jim vyhýbat, jedná se totiž o mononenasycené tuky. Tyto tuky snižují riziko onemocnění srdce a cév.

Nepřímo s tím souvisí i fakt, že makadamové ořechy jsou zcela bez cholesterolu. Naopak pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol a ten dobrý HDL cholesterol zvyšují.

Makadamové ořechy také pomáhají snižovat hladinu triglyceridů, a tím pádem i riziko koronárních onemocnění. Triglyceridy je potřeba snižovat, jelikož jejich vysoká hladina má za příčinu kornatění tepen, a také onemocnění jako je mozková mrtvice či infarkt.

Díky vysokému obsahu flavonoidů řadíme makadamové ořechy mezi účinné antioxidanty. Flavonoidy jsou sloučeniny, které najdeme v zelených potravinách, ale právě i v ořeších. Chrání buňky našeho těla před volnými radikály, posilují imunitu a brání růstu nádorových buněk.

Co obsahují makadamové ořechy?

  • Vitamín A
  • Vitamíny B komplexu
  • Železo
  • Zinek
  • Měď
  • Vápník
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Draslík
  • Antioxidanty 

Kvalita makadamových ořechů

Obzvlášť u makadamových ořechů je potřeba dbát na kvalitu, která se označuje pojmem styl nebo třída. Na českém trhu se běžně prodávají ořechy označovány styl 2-7, tyto ořechy jsou spíše nahořklé než nasládlé a často se jedná o malé půlky místo celých jader.

???? TIP: My nabízíme makadamové ořechy jakosti 0 nebo 1. Tedy ty nejkvalitnější na trhu ????

Styly se od sebe liší velikostí konzumovaných jader, kdy nejkvalitnější je styl 0 (jedná se opravdu o celé krásné jádro) a nejméně kvalitní jsou styly 6 a 7, ořechy jsou nasekány na tak malé kousky, že byste možná ani nepoznali, že se jedná o makadamové.

  • Styl 0: 95 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 1: 90 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 2: nejméně 50 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 3: 90 % polovičních nebo větších jader včetně 15 % celých jader
  • Sty 4: nejméně 50 % polovičních jader, 5 % větších jader
  • Styl 5: jádra jsou menší než poloviční
  • Styl 6 až 7: jádra jsou hodně jemně rozdrcené na malé kousky

Sklizeň makadamových ořechů

Makadamové ořechy se sklízí poté, co spadnou zralé ze stromu na zem. Zralost ořechů můžete poznat podle slupky ořechu – pokud se lepí, je ořech nezralý. Další tip, jak poznat, že je makadamový ořech zralý je v barvě slupky. Pokud je slupka uvnitř hnědá, je ořech zralý. Pokud je bílá, ořech je ještě nezralý.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdravíSklizeň makadamů

Když se začínají sklízet makadamové ořechy, vždycky se sbírají jen ze země. Pokud by se se stromem začalo třást, shodil by pravděpodobně i ořechy nezralé, a to pěstitelé nechtějí.

Aby se zabránilo zhoršení kvality jádra, vnější slupka ořechu by měla být do 24 hod od sklizně odstraněna.Slupka má vysoký obsah cukrů, a kvůli ní by se ořech mohl dříve zkazit a vytvořit se na něm plísně. Ořechy jsou obvykle loupány na farmě a poté převezeny k procesu sušení.

Při sklizni mají makadamové ořechy vlhkost okolo 30 %, je potřeba ji sušením snížit zhruba na 1,5-4 %, aby mohl ořech snadněji prasknout a dostali jsme se lépe k jádru. Po prasknutí se ořechy třídí podle kvality, praží se a následně balí.

Kde použít makadamové ořechy

Makadamové máslo

Makadamové ořechy jsou skvělé jen tak jako svačinka, ale přidat je můžete i do salátůcukrářských výrobků či k ozdobě sladkých delikates. Pokud jste opravdoví gurmáni a chcete se připravit opravdovou dobrotu z makadamových ořechů, vyzkoušejte náš recept na makadamové máslo.

Makadamové sušenky

Pokud máte bezlepkovou dietu, ale i přesto si chcete dopřát něco sladkého, máme pro vás skvělý recept na sušenky s makadamovými ořechy, které si můžete dopřát nejen ke kávě či čaji, ale zkuste je upéct třeba pro návštěvu a uvidíte, že budou chutnat všem.

Budete mít zájem:  Léky Na Zvětšení Prsou?

Makadamový olej

Makadamové ořechy můžeme použít nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Vyrábí se z nich oblíbený makadamový olej, který má přirozený UV faktor a zabraňuje poškození buněčných membrán. Takový olej se získává lisováním semen za studena.

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdravíMakadamiový olej

Olej má silně vyhlazující efekt a je vhodný spíše pro suchý a problematický typ pleti. Okamžitě a dlouhodobě hydratuje, hojí drobné ranky a vyživuje pokožku.

Pokud jste makadamové ořechy nikdy nezkoušeli, určitě je doporučujeme zkusit, ovšem raději kupujte opravdu ty kvalitní. Ořechy nepatří mezi ty nejlevnější a nic nenaštve víc, než když si koupíte drahé ořechy horší kvality a ony budou hořké. Z tohoto důvodu vsaďte na kvalitu, ať nekoupíte zajíce v pytli.

Ořechy pro vaše zdraví | Fitness Muscle Shop

Přinášíme vám výhody a nevýhody jednotlivých druhů ořechů a ty nejlepší i nejhorší produkty na poličkách supermarketů.

Ale i příliš dobrého škodí: ořechy jsou plné tuku a kalorií, hrst ořechů vám proto pomůže vydržet do večeře ale ještě pár navíc už může být na škodu.

A i když jsou ořechy dobrou volbou, mohou se rychle stát zkázou každé diety pokud k nim přidáte sladké nebo slané polevy či směsi. 

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdravíNejlepší ořechy pro vaši dietu

Mandle, Kešu, Pistácie 

Všechny tyto ořechy obsahují přibližně stejné množství kalorií na 100 gramů a obecně jsou všechny dobré pro zdraví. „Jejich obsah omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny vás zasytí a potlačí apetit.“ Říká Judy Caplan, RD – mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics. 

Ořechy s nejnižším obsahem kalorií jsou mandle, kešu a pistácie – 20 gramů mandlí obsahuje pouze 114 kalorií. Vyhýbejte se ořechům balených nebo pražených v oleji – vyberte si místo nich syrové ořechy nebo ořechy pečené na sucho. Pražené ořechy mohly být připraveny v nezdravém tuku a vysoká teplota zničí jejich živiny. 

Makadamové ořechy a jejich přínosy pro vaše zdravíNejlepší ořechy pro mozek

Arašídy 

Technicky luštěniny ale považovány za ořechy – arašídy obsahují mnoho folátu, látky esenciální pro rozvoj mozku, který vás může ochránit před zhoršením kognitivních schopností.

Je to také skvělá volba pro vegetariány, kterým často folát chybí a pro těhotné ženy – folát může podle doktorky Caplan ochránit miminko před různými poruchami. Jakož i jiné ořechy jsou arašídy plné tuku zdravého pro mozek a vitamínu E.

Asi 28 neloupaných arašídů obsahuje přibližně 170 kalorií, 7 gramů bílkovin a 14 gramů tuku.

Nejhorší ořechy pro vaši dietu

Makadamové ořechy, pekanové ořechy 

Deset až dvanáct makadamových ořechů (2 gramy bílkovin, 21 gramů tuku) a 18 až 20 pekanových ořechů (3 gramy bílkovin a 20 gramů tuku) obsahují nejvíce kalorií – až 200 – a mají nejnižší obsah bílkovin a nejvyšší obsah tuku. 

Nicméně jsou to stále dobré ořechy – mají jen o 40 kalorií na 30 gramů více než mandle. Pokud dokážete udržet porce na uzdě, jakékoliv surové ořechy budou dobré. 

Nejlepší ořechy pro vaše srdce

Vlašské ořechy 

I když všechny ořechy obsahují pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny, vlašské ořechy (14 polovin obsahuje 185 kalorií, 18 gramů tuku, 4 gramy bílkovin) mají vysoký obsah afla-linolenové kyseliny (ALA).

Výzkum ukázal, že ALA může pomoci při srdečních arytmiích a španělská studie z roku 2006 prokázala, že vlašské ořechy redukují záněty a oxidační procesy v arteriích po konzumaci tučného jídla stejně dobře jako olivový olej.

Autoři této studie doporučují konzumovat asi 8 vlašských ořechů denně pro dosažení podobného efektu.

  • Zdroj: Natural Muscle
  • Preklad: Mário Heleš
  • Editor: Mgr.David Alex Skoumal

8 Překvapivé výhody oleje z ořechů z makadamie – Jídlo – 2021

2021

Mezi nejdůležitější příno y oleje z makadamových ořechů pro zdraví patří jeho chopno t nižovat hladiny triglyceridů, zlepšovat zdraví rdce, zvyšovat hladinu energie, zlep

Obsah

Mezi nejdůležitější přínosy oleje z makadamových ořechů pro zdraví patří jeho schopnost snižovat hladiny triglyceridů, zlepšovat zdraví srdce, zvyšovat hladinu energie, zlepšovat trávicí proces a pomáhat těm, kteří trpí celiakií. Pomáhá posilovat zdraví kostí, stimulovat oběh, chránit zdraví očí, předcházet chronickým onemocněním a optimalizovat imunitní systém a další ochranné systémy.

Co je to olej z makadamových ořechů?

Makadamové ořechy, které jsou jednou z nejoblíbenějších odrůd ořechů, možná znáte díky jejich bohaté chuti a vysokému nutričnímu profilu. Co je však ještě cennější, je olej z makadamových ořechů, který lze z těchto ořechů extrahovat pro řadu použití. Je jasné až mírně jantarové barvy a zachovává si lehce oříškovou chuť, protože makadamové ořechy jsou ve své chuti poměrně silné.

Obsah mastných kyselin

Díky složení mastných kyselin je olej z makadamových ořechů mimořádně cenný jako rostlinný olej pro smažení nebo vaření; Skládá se z téměř 60% kyseliny olejové, stejně jako významného množství kyseliny palmitoleové a menšího množství kyseliny linolové.

Ačkoli mnoho lidí považuje tuky za špatné plošně, pravdou je, že určité mononenasycené tuky potřebujeme k vyrovnání hladiny cholesterolu a zajištění hladkého chodu našeho těla.

Tento olej je k dispozici na mnoha místech po celém světě, i když není tak populární jako jiné alternativní rostlinné oleje.

Zdravotní přínosy oleje z makadamových ořechů

Zdravotní přínosy oleje z makadamových ořechů zahrnují následující:

Zdraví srdce

Olej z makadamových ořechů se pyšní vysokým obsahem prospěšných mastných kyselin, díky nimž je lepší než mnoho jiných olejů, dokonce i posvátný olivový olej, který tolik lidí chválí! Triglyceridy jsou v podstatě tuky v krvi, což může být pro vaše srdce velmi nebezpečné, protože může ucpat tepny, což zvyšuje vaše šance na aterosklerózu, infarkty a mrtvice. Vysoký obsah kyseliny olejové v oleji z makadamových ořechů (ještě vyšší než v olivovém oleji) je důležitý pro opětovné vyrovnání hladiny vašeho cholesterolu a ve skutečnosti snížení hladin triglyceridů v krvi. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou nejčastěji diskutované tuky a v ideálním případě by naše tělo mělo rovnoměrnou rovnováhu. Olej z makadamových ořechů má v zásadě tuto rovnováhu, takže je pro lidské tělo optimální jako zdroj těchto tuků.

Úrovně energie

Ačkoli jsou přínosy pro zdraví srdce a rovnováhu cholesterolu zřejmé, makadamové ořechy mají také extrémně vysoký počet kalorií, což může představovat rychlé zvýšení energie pro tělo, což může olej také poskytnout.

Při konzumaci byste však měli být opatrní s dávkou makadamových ořechů a oleje z makadamových ořechů, protože se může rychle promítnout do přibývání na váze a obezity, což s sebou nese dlouhý seznam zdravotních rizik.

Potenciál antioxidantů

Výzkum ukázal, že olej z makadamových ořechů obsahuje vysokou úroveň antioxidantů, včetně tokotrienolů, které mohou mít silný vliv na celkové zdraví těla.

Antioxidanty jsou molekuly, které neutralizují volné radikály, nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit celou řadu chronických onemocnění, včetně apoptózy a buněčných mutací.

Vysoký obsah antioxidantů v oleji z makadamových ořechů z něj činí účinný doplněk vašeho imunitního systému a může pomoci vyčistit celý váš systém.

Zdraví očí

Některé z antioxidantů v oleji z makadamových ořechů byly spojeny s posílením zdraví očí, zejména prevencí makulární degenerace a zpomalením vývoje katarakty. Toho je dosaženo stejným postupem neutralizujícím volné radikály jako ostatní antioxidační účinky oleje z makadamových ořechů.

Péče o kůži

Jeden z antioxidantů v oleji z makadamových ořechů, skvalen, je vzácný a má obzvláště silný dopad na naši pokožku.

Skvalen je v našem těle přirozeně se vyskytujícím antioxidantem, ale přidání více prostřednictvím oleje z makadamových ořechů může pomoci snížit oxidační stres na tělesné tuky a pokožku, pomáhá předcházet vzniku vrásek, stařeckých skvrn, pomalého hojení a dalších známek stárnutí.

Holení a zvlhčování

Ačkoli je to podobné jako u výše uvedených přínosů pro pokožku, olej z makadamových ořechů může být skvělým způsobem, jak denně zvlhčovat pokožku, zejména pro muže, kteří se pravidelně holí. Hladká, protizánětlivá povaha oleje z makadamových ořechů může místo používání tradičních olejů na holení pomoci pokožku zklidnit a zároveň zvlhčit, takže zanechá hladší a zdravější pokožku.

Budete mít zájem:  Analýza letáků: obchodníci vědí, na co nalákat do prodejen

Zdraví vlasů a rtů

Bohatý obsah kyselin v oleji z makadamových ořechů je také prospěšný pro vaše vlasy; smíchání s přírodními šampony může pomoci zvýšit lesk a zdraví vašich vlasů a posílit folikuly v jejich lůžkách a omezit vypadávání vlasů.

Díky svým vynikajícím vlastnostem se používá v řadě kosmetických přípravků včetně rtěnek, pleťových kondicionérů, opalovacích a koupelových přípravků, odstraňovačů laků, šamponů, sprchových olejů a dalších pleťových přípravků.

Můžete také vyrobit přírodní balzám na rty s olejem z makadamových ořechů a včelím voskem, který výrazně zvýší vzhled a zdraví vašich rtů; vlastnosti rychlého hojení pomáhají popraskaným rtům velmi rychle a snižují jakýkoli zánět vředů nebo ran.

Zachovává zdravé tuky

Ačkoli to není definitivní přínos pro zdraví, olej z makadamových ořechů má vyšší bod kouře než jiné rostlinné oleje, jako je olivový olej.

Proto když vaříte s olejem z makadamových ořechů, je mnohem méně pravděpodobné, že spálíte prospěšné tuky, což jsou hlavní důvody, proč olej používáte na prvním místě.

To také pomůže zachovat chuť oleje, což je příjemné a prospěšné pro mnoho jídel, zvláště pokud se používá jako salátový olej.

Využití

  • Olej z makadamových ořechů se používá v kulinářských aplikacích (obvykle jako olej na smažení),
  • Používá se také v některých kosmetických přípravcích pro vlasy a pokožku.
  • Složení kyseliny je velmi stabilní, a proto je v kosmetických aplikacích tak chváleno.

Slovo varování: Jak již bylo zmíněno dříve, vysoká hladina tuků v těle, dokonce i prospěšných, může vést k nárůstu hmotnosti a vzhledem k tomu, že mnoho lidí bude spojovat olej z makadamových ořechů se samotnými ořechy (které mají šokujících 718 kalorií na 100 gramů), mohou si dopřát a ve výsledku vidět nějaký přírůstek hmotnosti. Také je známo, že olej z makadamových ořechů v omezených případech způsobuje zácpu. Konečně, pro ty, kteří trpí alergií na ořechy, extrahované oleje ne vždy způsobují alergické reakce, ale v některých případech může dojít k podobné alergické reakci. Před provedením jakýchkoli zásadních změn ve vaší stravě, režimu doplňků zdraví nebo stylu vaření se poraďte s lékařem.

Top 9 druhů ořechů pro vaše zdraví

Ořechy se skvěle hodí coby zdravá a výživná svačina.

Ačkoli obsahují hodně tuku, jedná se o tuk zdravý, který je v těle nenahraditelný. Jsou také kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.

  • Díky mnohým studiím víme, že ořechy jsou zdraví velmi prospěšné zejména co se týče snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • V následujících řádcích vám představíme top 9 druhů ořechů a jejich přínos pro zdraví.
  • Proč jsou ořechy zdraví prospěšné?
  • 1. Mandle
  • 2. Pistácie
  • 3. Vlašské ořechy
  • 4. Kešu
  • 5. Pekanové ořechy
  • 6. Makadamové ořechy
  • 7. Para ořechy
  • 8. Lískové ořechy
  • 9. Arašídy
  • Závěrem

Proč jsou ořechy zdraví prospěšné?

Obecně lze tvrdit, že všechny ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin.

Většinu tuku tvoří v ořeších mono nenasycený tuk, omega-6 a omega-3 polynenasycený tuk. Najdeme v nich ale i tuk nasycený.

  1. Ořechy také obsahují řadu vitamínů a minerálů včetně hořčíku a vitamínu E.
  2. Mnoho studií se zabývalo otázkou, jak ovlivňuje zvýšená konzumace lidské zdraví.
  3. Jenda metaanalýza 33 studií zjistila, že strava s velkým množstvím ořechů nijak výrazně neovlivňuje nárůst či úbytek hmotnosti (1).

U dalších studií se ukázalo, že lidé, jejichž jídelníček zahrnoval konzumaci ořechů, žijí déle než lidé, kteří ořechy nejí. Tato skutečnost může být způsobena faktem, že ořechy pomáhají předcházet řadě chronických onemocnění (2, 3, 4, 5).

Bylo například prokázáno, že ořechy mohou snížit rizikové faktory metabolického syndromu jako je vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu (6, 7, 8, 9).

Další studie, které se účastnilo více než 1200 účastníků zjistila, že konzumace středomořské stravy v kombinaci s 30 gramy ořechů denně snižuje výskyt metabolického syndromu daleko více než nízkotučná strava či středomořská strava v kombinaci s olivovým olejem (10).

Ořechy mohou kromě toho snížit riziko výskytu i jiných chronických onemocnění. Jejich konzumace může například i zlepšit hladinu cukru v krvi, a dokonce snižuje riziko některých druhů rakoviny (11, 12).

SHRNUTÍ: Konzumace ořechů může pomoci snížit rizikové faktory mnoha chronických onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

1. Mandle

  • Mandle jsou ořechy, které obsahují řadu prospěšných látek (13).

Jedna porce mandlí– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba: kalorie: 161 tuky: 14 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 6 g vláknina: 3,5 g vitamín E: 37 % doporučené denní dávky (DDD)

hořčík: 19 % DDD

Mandle pomáhají zlepšit hladinu cholesterolu. Řada menších studií zjistila, že konzumace stravy, která zahrnuje dostatečné množství mandlí dokázala snížit „špatný“ LDL cholesterol, celkový cholesterol a oxidovaný LDL cholesterol, který je pro zdraví srdce obzvláště škodlivý (14, 15, 16).

  1. Jedna větší studie kombinující výsledky pěti dalších studií na druhou stranu dospěla k závěru, že důkazy o faktu, že mandle zaručeně zlepšují hladinu cholesterolu nejsou dostatečné (17).
  2. Mandle konzumované jako součást nízkokalorické stravy však mohou u lidí s nadváhou nebo obezitou napomáhat k hubnutí a k snížení krevního tlaku (18, 19).
  3. Kromě toho denní doporučená dávka mandlí, což je asi 28 g nebo menší hrst zkonzumovaná společně s dalším připraveným pokrmem může pomoci snížit nárůst hladiny cukru v krvi, ke kterému dochází po jídle až o 30 % pacientů s diabetem, u zdravých jedinců snížení nárůstu hladiny cukru v krvi díky mandlím není tak razantní (20).

Navíc bylo prokázáno, že mandle pomáhají ke zmírnění zánětu zejména u lidí trpících diabetem 2. typu (21).  

Ve výčtu zdraví prospěšných účinků mandlí je také nakonec třeba zmínit jejich příznivý vliv na střevní mikrobiotu tím, že podporují růst prospěšných bakterií ve střevech jako jsou například bifidobakterie a laktobacily (22).

SHRNUTÍ: Mandle obsahují řadu důležitých látek a živin, které mohou pomoci snížit vznik srdečních onemocnění a rizikové faktory diabetu. K potvrzení těchto účinku jsou však ještě zapotřebí větší studie.

2. Pistácie

  • Pistácie patří k velmi oblíbeným ořechům a obsahují velký podíl vlákniny (23).
  • Jedna porce pistácií – cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 156 tuk: 12,5 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 8 g vláknina: 3 g vitamín E: 3 % DDD

hořčík: 8 % DDD

Podobně jako mandle mohou pistácie srovnat hladinu cholesterolu. Dvě až tři porce (cca 56–84 g) pistácií denně může pomoci se zvýšením „dobrého“ HDL cholesterolu (24).

  1. Pistácie také pomáhají upravit a zlepšit další rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění včetně krevního tlaku, hmotnosti a oxidačního stavu.
  2. Oxidační stav označuje hladinu oxidovaných látek v krvi, které mohou přispívat k srdečním onemocněním (25, 26, 27, 28).
  3. Navíc mohou pistácie pomoci se snížením nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle (29).
  4. SHRNUTÍ: Pistácie mají evidentně příznivé účinky, co se týče rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění jsou-li konzumovány ve větším množství (více než cca 28 gramů denně).

3. Vlašské ořechy

  • Vlašské ořechy patří k nejoblíbenějším ořechům a jsou výborným zdrojem alfa-linolenové kyseliny omega-3 (ALA) (30).
  • Jedna porce vlašských ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 182 tuky: 18 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 4 g vláknina: 2 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 11 % DDD

  1. Vlašské ořechy pomáhají snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, což je pravděpodobně zapříčiněno vysokým obsahem ALA a dalších důležitých živin.
  2. Díky mnohým studiím bylo zjištěno, že konzumace vlašských ořechů dokáže výrazně snížit hladinu celkového cholesterolu a „špatného“ LDL cholesterolu a současně zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu (31, 32, 33).
  3. Vlašské ořechy také dopomáhají dalším faktorům v souvislosti se zdravím srdce jako je krevní tlak nebo normální průtok krve v cévách (34, 35).
  4. Navíc tyto ořechy pomáhají tlumit zánět, který se podílí na vzniku mnoha chronických onemocnění (36).

Zajímavým faktem, který přinesla studie u vysokoškolských studentů je, že konzumace vlašských ořechů pozvedla účastníkům míru tzv. „inferenciální myšlení“, což naznačuje, že vlašské ořechy příznivě působí i na mozek (37).

Budete mít zájem:  Seriál o víně: Burčák je tady!

SHRNUTÍ: Vlašské ořechy jsou zdrojem bohatým na omega -3 mastnou kyselinu ALA a řady dalších nepostradatelných látek a živin. Konzumace těchto ořechů prospívá zejména zdraví srdce a mozku.

4. Kešu

  • Kešu ořechy se u nás těší čím dál větší oblibě a vyznačují velmi dobrými nutričními hodnotami (38).
  • Jedna porce kešu ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 155 tuk: 12 g bílkoviny: 5 g sacharidy: 9 g vláknina: 1 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 20 % DDD

  1. V řadě studií bylo zkoumáno, zda pomáhá strava s vysokým podílem kešu ořechů redukovat příznaky metabolického syndromu.
  2. Jedna studie prokázala, že strava, jejíž 20 % příjmu kalorií pocházelo z kešu ořechů pomohla účastníkům trpícím metabolickým syndromem srovnat krevní tlak (39).
  3. Podle jiné studie kešu oříšky zvyšují antioxidační potenciál stravy (40).
  4. Několik studií zjistilo, že strava s vysokým příjmem kešu může u lidí s metabolickým syndromem zvýšit hladinu cukru v krvi (39, 41).

Další komplexní studie zjistila, že strava bohatá na kešu pomohla ke snížení krevního tlaku a zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Neměla však nijak výrazný vliv na tělesnou hmotnost ani na hladinu cukru v krvi (42).

SHRNUTÍ: Kešu ořechy obsahují řadu důležitých látek a živin a studie naznačují, že pomáhají srovnat hladinu lipidů v krvi a snížit krevní tlak.

5. Pekanové ořechy

  • Pekanové ořechy se hodně podobají vlašským ořechům a často se používá jako zdobení dezertů, ale výživné jsou i samy o sobě (43).
  • Jedna porce pekanových ořechů– 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 193 tuky: 20 g bílkoviny: 3 g sacharidy: 4 g vláknina: 2,5 g vitamín E: 2 % DDD

hořčík: 8 % DDD

  1. Několika studií prokázalo pozitivní účinky při snížení „špatného“ LDL cholesterolu (44, 45).
  2. Stejně jako další druhy ořechů obsahují i pekanové ořechy polyfenoly, sloučeniny působící jako antioxidanty.
  3. V jedné čtyřtýdenní studii bylo zjištěno, že účastníci, jejichž denní příjem kalorií tvořily z 20 % pekanové ořechy vykazovali ve své krvi zlepšené antioxidační profily (46).

SHRNUTÍ: Pekanové ořechy obsahují celou řadu prospěšných látek a živin. Jsou také plné antioxidantů a pomáhají snížit „špatný“ LDL cholesterol.

6. Makadamové ořechy

  • Makadamové ořechy obsahují širokou škálu živin a jsou zdrojem bohatým na zdravé, mononenasycené tuky (47).
  • Jedna porce makadamových ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 200 tuky: 21 g bílkoviny: 2 g sacharidy: 4 g vláknina: 2,5 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 9 % DDD

  1. Mnoho zdraví přínosných účinků makadamových ořechů souvisí se zdravím srdce, což je způsobeno vysokým obsahem mononenasycených tuků.
  2. Řada studií dokázala, že strava bohatá na makadamové ořechy pomáhá pacientům s vysokou hladinou cholesterolu snížit jak celkový cholesterol, tak „špatný“ LDL cholesterol (48).
  3. Strava bohatá na tyto ořechy dokonce měla podobnou účinnost jako jídelníček pro zdravé srdce sestavený a doporučený Americkou kardiologickou asociací (AHA) (49).
  4. Kromě toho makadamové ořechy také pomáhají snížit další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění jako je oxidační stres nebo zánětlivost (50).
  5. SHRNUTÍ: Makadamové ořechy mají velmi vysoký obsah zdraví prospěšných, mononenasycených tuků, což může vysvětlovat jejich schopnost redukovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

7. Para ořechy

  • Para ořechy pochází z divoce rostoucích tropických stromů v Amazonii a ukrývají v sobě neuvěřitelné množství selenu (51).
  • Jedna porce para ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 182 tuky: 18 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 3 g vláknina: 2 g vitamín E: 8 % DDD

hořčík: 26 % DDD

Selen je minerál, který má antioxidační účinky. Přestože je nepostradatelný pro řadu tělesných funkcí, z potravy jej stačí přijímat malé množství. Stačí si dát pouze jeden para ořech k tomu, abyste do těla dostali 100% denní doporučenou dávku selenu.

Výrazný nedostatek selenu je poměrně vzácný a obvykle se tak stává pouze v určitých stavech v důsledku nemocí. Například podle jedné ze studií trpěli nedostatkem selenu pacienti podstupující při onemocnění ledvin hemodialýzu.

Pacienti dále měli za úkol sníst jeden para ořech denně, a to po dobu tří měsíců. Po této době bylo zjištěno, že hladina selenu pacientů se vrátila do normálu, a navíc byly prokázány antioxidační účinky těchto ořechů (52).

Para ořechy dokážou také snížit hladinu cholesterolu a jak výzkumy ukazují, u obézních dospívajících jedinců také přispívají k redukci oxidačního stresu a podpoře funkce krevních cév (53, 54).

Závěrem je nutno zmínit, že para ořechy působí také protizánětlivě nejen u zdravých lidí, ale i pacientů podstupujících hemodialýzu (55, 56).

SHRNUTÍ: Para ořechy jsou znamenitým zdrojem selenu. Přispívají také ke snížení hladiny cholesterolu, oxidačního stresu a působí protizánětlivě.

8. Lískové ořechy

  1. Lískové ořechy obsahují spoustu důležitých živin a jsou velice dobře stravitelné (57).
  2. Jedna porce lískových ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 176 tuky: 9 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 6 g vláknina: 3, 5 g vitamín E: 37 % DDD

hořčík: 20 % DDD

Lískové ořechy stejně jako mnoho dalších druhů ořechů mají příznivé účinky na rizikové faktory srdečních onemocnění.

Vedená studie potvrzuje fakt, že strava, která je doplněna o větší množství lískových ořechů pomáhá snižovat hladinu celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Rovněž bylo viditelné snížení zánětlivých markerů v krvi a bylo dosaženo zlepšení funkcí krevních cév (58).

Díky jiným studiím bylo zjištěno, že lískové ořechy přispívají ke srovnání hladiny cholesterolu a zvýšení množství vitamínu E v krvi (59, 60).

SHRNUTÍ: Lískové ořechy obsahují mnoho důležitých živin jako je například vitamín E. Mohou také pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.

9. Arašídy

Arašídy se správně řadí nikoli mezi ořechy, ale mezi luštěniny. Nutričními hodnotami, obsahem důležitých a zdraví prospěšných látek se však podobají výše zmíněným ořechům (61).

Jedna porce arašídů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 176 tuky: 17 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 5 g vláknina: 3 g vitamín E: 21 % DDD

hořčík: 11 % DDD

  • Studie, na které se podílelo více než 120 000 zjistila, že vyšší příjem arašídů ve stravě souvisel s nižší úmrtností (2).
  • Arašídy, podobně jako ořechy, pomáhají snižovat rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (62).

Zajímavý výsledek přinesla další studie, díky které bylo zjištěno, že ženy, které jedly arašídové máslo více než pětkrát týdně byly daleko méně náchylné k propuknutí cukrovky 2. typu (63).

Kromě toho může být výskyt astmatu a alergií nižší u dětí matek, které během těhotenství konzumovaly arašídy jednou nebo vícekrát týdně (64).

 Mnoho značek nabízející arašídová másla však prodává produkty s velkým množstvím přidaných olejů, cukru a dalších přísad. Proto je nejlepší zvolit arašídové máslo s nejvyšším obsahem arašídů.

Další oblíbenou variantou jsou pro změnu solené arašídy. Ani ty nejsou ke konzumaci příliš vhodné, jelikož sůl na druhou stranu může zdraví prospěšné účinky arašídů vyloučit.

Proto se zaměřte raději na obyčejné, přírodní, nesolené arašídy bez přidaných dochucovadel.

SHRNUTÍ: Na rozdíl od výše zmíněných ořechů, arašídy patří do skupiny luštěnin. Obsahem živin a látek jsou však ořechům velmi podobné, a navíc stejně jako ostatní ořechy přispívají se snížení rizika srdečních onemocnění.

Závěrem

Ořechy jsou velmi vhodné jako vydatná a zdravá svačina, protože obsahují širokou škálu pro tělo nepostradatelných živin a látek.

Jejich zdraví prospěšné účinky je ale třeba přisuzovat pouze ořechům minimálně zpracovaným, které neobsahují žádné přidané složky. Mnoho zpracovaných ořechových produktů jako je například arašídové máslo často obsahuje velké množství soli či přidaného cukru. Nejlepší a nejzdravější volbou jsou tedy ořechy samotné, přírodní a nesolené.

Pokud ořechy alespoň v malé míře začleníte do své stravy, doplní vaše tělo o nezbytné vitamíny a minerály, zdravé tuky a pomáhají tak předcházet a redukovat rizika vzniku mnoha chronických onemocnění.

Přeloženo z: https://www.healthline.com/nutrition/9-healthy-nuts

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector