Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Zná ji každý! Ať už ze zahrádky nebo alespoň z obrázku na pytlíčku od tohoto koření. Troufám si říct, že toto koření nám v kuchyni tak zevšednělo, že když se vysloví jeho jméno, představíme si většinou brambory nebo pizzu. A přitom toto běžné koření umí mnohem víc než ochutit a provonět pokrm! Toto je úvodní článek o majoránce, aby jste si udělali představu, s jakým kořením máte tu čest, až ho budete příště přimíchávat do bramboráku.

Není majoránka jako majoránka

Na úvod bych ráda zmínila, že majoránka zahradní Origanum majorana syn. Majorana hortensis je příbuznou oregana, česky označovaného jako dobromysl obecná nebo také jako planá majoránka Origanum vulgaris. Obě jsou z řádu hluchavkovitých, který se v rostlinné říši vyznačuje vysokým podílem éterických olejů.

Zásadní rozdíly mezi těmito po vůni velmi podobnými bylinami lze určit na první pohled. Majoránka zahradní, jež nesnáší mrazy, je zpravidla jednoletá a v našich podmínkách se pěstuje účelně. Vzrůstem je menší, kvete bílými kvítky. Dobromysl je trvalka a lze ji najít ve volné přírodě, kvete starorůžově až nafialověle.

Pro terapeutické účely je zásadní obsah látek a jejich chemické složení. Velmi zkráceně uvedu hlavní rozdíl.

Dobromysl má vyšší množství chemické fenolové látky zvané karvakrol, který jí propůjčuje její intenzivnější, štiplavě teplou vůni.

Majoránka zahradní obsahuje převážně monoterpenoly, které jsou svým účinkem fenolům podobné, avšak na rozdíl od nich jsou bez toxicity.

Rozdíl v terapeutickém využití popisuje bylinář Mathioli: „Majoránka má moc rozpouštěti, srážeti, ztenčovati a z hloubky táhnouti, origanum rozděluje, ztenčuje a otvírá.“ Moc nad tím nepřemýšlejte! Jejich účinky na zdraví jsou téměř totožné, přičemž největší podíl léčivých látek obsahuje u majoránky kvetoucí nať, u dobromysli nať před rozkvětem.

Účinky majoránky na zdraví

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdravíMajoránka zahradní je jednoletka

  • Zůstanu v té kuchyni, abych odůvodnila, proč je majoránka vůbec vhodným dochucovadlem. Majoránka zvyšuje podíl žaludečních šťáv, a tak působí velmi pozitivně na náš žaludek a střeva. Má příznivé účinky při špatném zažívání, ztrátě apetitu, nadýmání i žaludečních vředech.
  • Upravuje stolici – průjem zahustí, zácpu zvláční. V souvislosti se střevy je konkrétně oregano využíváno jako antihelmetikum, tedy v boji proti parazitujícím červům.
  • Je také vhodná u těžkostí se žlučníkem, protože podporuje produkci žluče. Tím zároveň posiluje játra, ale i slezinu, které navíc prospívá její teplá a suchá energie.  V souvislosti se slezinou (slinivkou)  ji doporučuji i diabetikům typu 2 a zatím jsem se setkala jen s pozitivní odezvou.
  • Teplá a suchá energie také podporuje pocení a rozpouštění hlenů během nachlazení. Majoránka zklidňuje suchý dávivý kašel, eliminuje rýmu a tiší astma. Vedle skořice a hřebíčku patří k nejsilnějším antibakteriálním a protiplísňovým kořenným bylinám.
    Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdravíOregáno – dobromysl obecná je trvalka
  • Výše uvedené je dobře uplatnitelné také u žen, které bojují s výtoky v genitální oblasti. Protiplísňové vlastnosti majoránky formou výplachů zamezují růstu kvasinek jako je např. Candida albicans, která se může přemnožit v krvi, ale i v genitálním traktu.
  • Své uplatnění najde majoránka také u žen trpících premenstruačním syndromem či nepravidelnou menstruací. Jako čaj pomáhá při bolestech hlavy, vnější použití formou masti uvolňuje křeče v břiše, sedací koupele pak snižují otoky dělohy a navíc posilují močový měchýř a močové cesty. Čaj působí diureticky.
  • Vysoký podíl látek s antimikrobiální aktivitou lze využít i na plísňová onemocnění pokožky, třeba formou koupele. Eterický olej z majoránky se používá na odstraňování bradavic a kuřích ok.
  • A k tomu všemu je silným neurotonikem a stimulantem, což znamená, že posiluje naše nervy, působí povzbudivě na centrální nervovou soustavu. Uklidní bušení srdce a pomáhá při depresích a těžkých stavech psychické vyčerpanosti.  Je vhodná pro ty, kteří se cítí být sami, opuštění nebo izolovaní.

Obecně:  Majoránka má především rozpouštěcí a prohřívací efekt.

Pozor! Je kontraindikována v těhotenství!

V kuchyni jsem začala, v kuchyni skončím

Ne, otřelé recepty tu nebudu kopírovat. Každému podle jeho chuti. Podělím se ale o jeden zajímavý tip.

Místo špejle u špízu, ať už masitého či zeleninového, lze využít odrhnutý stonek dobromysli. Je dostatečně dlouhý, dřevitý a přitom pružný, a má chuť po koření. Při sklizni dobromysli si ponechte tyto náhradní špejle, mile překvapíte své kamarády při grilování.

A nezapomeňte jim říct taky něco o tom, jak majoránka působí na naše zdraví. Určitě si na něco vzpomenete, vždyť má tak široké využití.

Více informací o majoránce i dalších bylinách se dozvíte v Bylinkách našich babiček

Další díly seriálu:

Autorkou článku je Veronika Němcová, odborná aromaterapeutka/kräuterpraktikerin, kontakt: vondrus(zavináč)gmail.com. Zdroje: Kateřina Svoboda: Rostlinné silice, biochemické složení, působení na lidský organismus – II. Skriptum AČA. Praha 2013; Elisabeth Kairath: Gewürzskriptum. Innsbruck 2014. Foto: Freeimages.

„Nejraději trávím čas v přírodě. Nalézám v ní inspiraci, poučení i útěchu. Jsem fascinována její rozmanitostí a důmyslností. Vnímám ji jako dar, který je tu pro naši radost i užitek. Věřím, že vše má svůj smysl a zákon a proto hledám souvislosti a logická vysvětlení.“

Veronika trávila několik let cestováním. Po návratu do České republiky vystudovala geografii pro pedagogy, na matěřské dovolené absolovala Institut aromaterapie v Praze. Nyní žije v rakouském Tyrolsku, kde vystudovala Innsbruckou Kräuterschule.

V minulém roce dokončila Aromaterapeutickou akademii PRIMAVERA v Německu a je členkou mezinárodní asociace aromaterapeutů IFPA.

Vyučuje na Institutu Aromaterapie v České republice předmět Úvod do fytoterapie a pořádá různé workshopy a semináře v Česku i zahraničí.

Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém

Majoránka a česká kuchyně se k sobě hodí jako zmrzlina a pořádný kopec šlehačky. Bez této bylinky by nebyly pravé jitrnice, chutné bramboráky ani poctivá bramboračka. Pravděpodobně ji taky máte doma a pravděpodobně ji také přidáváte skoro do všeho. Víte ale, že kromě skvělé chuti má tahle léčivá bylinka i zázračné účinky na lidský organismus?

Přidává se do zabijačkových jitrnic, bramboračka by bez ní nebyla bramboračkou a je stálicí receptů na poctivé bramboráky.

Majoránka patří k nejpoužívanějšímu koření v tradiční české kuchyni a zřejmě ji i vy často přidáváte do svých kuchařských výtorů.

Napadlo vás ale někdy při práci s touto bylinkou, že kromě výtečné chuti může vašemu tělu dodat i prospěšné živiny a pomoci třeba od rýmy, křečí v břiše nebo ekzémů?

Článek z magazínu

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Bylinka s malými zelenými lístky se dá při příznivém počasí poměrně snadno vypěstovat i v květináči za oknem, nejlépe se jí ale daří v opravdu teplých krajích, kde je dokonce schopná dát svému pěstiteli i zralé plody. Zřejmě proto z ní už starověcí Egypťané a posléze i Řekové a Římané připravovali nápoj lásky.

Zda byl účinný, to už se dnes nedozvíme, platí ale, že majoránka jako léčivá bylinka působí protinádýmavě a nejlepší účinek má na zklidnění rozhozeného trávení a zmírnění křečí v žaludku. Snad i proto se tolik hodí do bramboráků, které mohou být pro žaludek sice lahodnou, ale velkou zátěží.

Majoránka zároveň podporuje tvorbu žaludečních šťáv a podněcuje chuť k jídlu.

Tato květinka má rovněž mírně močopudné účinky, působí desinfekčně a protizánětlivě a funguje jako antioxidant, takže dokáže pomoci i na typicky ženské problémy jako je třeba infekce močových cest. I z těchto důvodů je vhodné použít ji k léčbě ekzémů a kožních zánětů.

Další oblastí využití majoránky mimo kuchyni je léčba migrény a stresu. Majoránka totiž podporuje normální činnost nervové soustavy a platí tak proti neurózám, nespavosti a slabosti.

Bylinka rovněž pomáhá urdžovat normální hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu a přispívá k normální funkci jater.

Článek z magazínu

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Jak majoránku konzumovat?

Majoránka má nejvíce účinků, pokud se konzumuje čerstvá anebo sušená formou hlubokého zmrazení. Pokud si ji nechcete přidat do polévky, salátu nebo jiného jídla, je možné připravit si z ní čaj.

Dvě polévkové lžíce sušené majoránky přelijeme 250 mililitry vroucí vody a necháme louhovat 10 až 15 minut. Čaj pijeme ještě teplý a nejlépe se hodí při žaludečních obtížích, křečích či zácpě.

Případně se takto připravený nálev dá přidat do relaxační koupele pro lepší spánek a uvolnění svalů.

Při bolestech zad či při migréně dobře funguje majoránkový olej. Ten si připravíme smícháním extra panenského či jiného kvalitního rostlinného oleje s majoránkou v poměru 1/2 litru oleje na 3 dkg sušené majoránky.

Olej s bylinkou se musí dobře promíchat, nalít do čisté a suché uzavíratelné láhve a následně je nutné nechat jej 14 dní odležet. Při použití jej vtíráme buď na bolavé místo na zádech, nebo při bolesti hlavy do spánků.

Článek z magazínu

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Na ekzémy a záněty kůže platí mast z kokosového oleje s majoránkou, ještě lepší je ale mastička, které se při rýmě a podražděných dutinách vtírá přímo do nosu.

Vyrobíme ji tak, že v malém rendlíku rozehřejeme 1 polévkovou lžíci kvalitního červeného vína, přisypeme do něj 1 lžíci sušené majoránky, promícháme a po minutě přidáme ještě lžíci másla, sádla nebo kokosového oleje.

Přelijeme do uzavíratelné nádobky, necháme z vychladnout a uchováváme v lednici.

Majoránka a její léčivé účinky – Vše o bylinkách – použití, účinky, pěstování

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Majoránka byla dříve ve starém Řecku a Egyptě známá spíš jako okrasná a léčivá bylinka než jako koření. Dnes je to koření, bez kterého by se neobešla řada jídel a co potom zabijačka. Je to jednoletá i víceletá bylina, původem ze severní Afriky, přední Asie a jižní Evropy, kde jí také dodnes najdeme nejvíce. U nás se pěstuje ve velkém na jižní Moravě, na Strakonicku a také u sousedů na jižním Slovensku. Také majoránka a její léčivé účinky nejsou zanedbatelné.

Budete mít zájem:  Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Popis

Majoránka (Origanum majorana), lidově také „marjánka“, je silně aromatická bylinka patřící do čeledi hluchavkovitých. Z jejího kořene vyrůstá čtyřhranná lodyha, se vstřícnými listy okrouhlého tvaru, do výšky až 50 centimetrů.

Listy jsou na povrchu plstnaté a mají šedozelenou barvu. Kvete v červenci a srpnu. Květy jsou setaveny do lichopřeslenů, jejichž listeny tvoří hustý klas. Koruna květu je bílá, často také s nachovým nádechem.

Vytrvalý druh majoránky má dřevnaté stonky a listy o něco menší a huňaté.

Použití

Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs sušených květů a listů. Má použití ve všech evropských kuchyních, nechybí však ani v Amerických a Afrických jídlech.

Dáváme jí do polévek (hrachová, bramborová), na dušená masa (skopové, hovězí), do karbanátků, paštik, uzenin a samozřejmě je nedílnou součástí „pochoutek“ připravovaných na domácí zabíjačce.

Majoránka se používá také do směsí různých bylinkových koření ponejvíce v Itálii, Francii a Španělsku.

V lidovém lékařství se používá jejich listů s kvetoucími vrcholky nebo celá nať. Majoránka působí dobře na trávicí soustavu, je dobrá proti neurózám a pomáhá při nachlazení.

Majoránka a její léčivé účinky

Všeobecně se majoránky u nás používá jako oblíbeného koření, ale své místo má i v lidovém lékařství. Obsahuje silně aromatickou silici, třísloviny, hořčiny, vitamín C a další látky. Má uklidňující, protizánětlivé a dezinfekční účinky. Použití majoránky v lidové medicíně je mnohostranné.

Vnitřní účinky

Pro své uklidňující účinky se užívá při nespavosti, nervové slabosti a také tiší migrény. Dobře působí na trávení, pomáhá při nadýmání, je účinná na střevní koliku a průjmy, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím urychluje trávení, zvyšuje tvorbu žluči a zklidňuje zažívání.

Nadýmání a migrény
Při nadýmání se užívá majoránkový odvar ze 2 lžiček majoránky a 1/4 l vroucí vody. Krátce se povaří, nechá vychladnout, přecedí a vypije nadvakrát s dvouhodinovou přestávkou. Stejného odvaru se používá i při migrénách a pro uklidnění.

Nachlazení, kašel, zánět průdušek
Pro její protizánětlivé účinky se používá při zánětu průdušek a proti kašli.

Při těchto problémech se vaří majoránkový čaj na kašel z 1 lžičky sušené nati, která se přelije 1/4 l vroucí vody a krátce povaří. Na odkašlání se užívá 3× denně jeden šálek majoránkového čaje.

Při rýmě, nachlazení a astmatu se také doporučuje inhalace nálevu z majoránky. Při senně rýmě pomáhá vložit si do nosu tampón namočený v silném odvaru z majoránky.

Menstruační potíže

V neposlední řadě je majoránka součástí čajových směsí a zevně i posilujících koupelí používaných na menstruační potíže a různá ženská onemocnění.

Zevní účinky

Majoránková mast
Majoránka a její léčivé účinky se zevně používají při léčení špatně se hojících ran. K tomuto účelu si můžeme připravit domácí mast z 10 g rozdrcené majoránky a 50 g vepřového sádla, která se také vtírá do nosu při rýmě.

Majoránkový olej
Jiné mazání se připravuje z 30 g sušené nati majoránky naložené v 1/2 l olivového oleje, nechá se 2 týdny stát ve tmě a přecedí. Používá se při bolestech zad, hlavy a na namožené svaly.

Nežádoucí účinky

Tato bylinka je sice v mnohých směrech pro náš organismus prospěšná, ale nic by se nemělo přehánět. To platí i u majoránky, protože její konzumace ve větším množství může působit až omamně. V těhotenství by její používání v menším množství nemělo způsobit žádné problémy. Větší dávky však můžou způsobit překrvení pánevních orgánů a působit omamně, jak již bylo výše řečeno.

Související články:

Majoránka – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování

Majoránkový olej a jeho použití pro naše zdraví

Majoránka zahradní je všeobecně známé a oblíbené koření. Těžko si bez majoránky představím mnoho oblíbených pokrmů, jako například gulášovou polévku, některé omáčky, pečená masa, nádivky nebo klasické pochoutky domácí zabijačky. Pro tento účel se u nás pěstuje, neboť ve volné přírodě neroste.

Účinky rostliny:

Má příjemnou vůni. Nepatrné kvítky a skromné lístečky majoránky žádnou krásou nevynikají, rostlinu se pěstuje pouze pro potěchu a bylinu si většinou lidé kupují jako běžné koření v obchodě s potravinami.

 Sláva majoránky je velmi stará a od začátku se prolínaly její přednosti – jednou byla oblíbená jako koření, jindy jako léčivo. Znali ji už ve starém Egyptě a v Římě, k nám ji dovezli křižáci z Jeruzaléma.

Dobrým zvykem středověkých matron bylo pěstovat majoránku v květináči na okně.

Hlavní léčivou vlastností majoránky je její silně tišící vliv na nervovou soustavu. Používá se proto při rozčilení, stresech, nespavosti, migréně a pocitech slabosti.

Prý vyléčí všechny lidské žaly, i ten největší – nešťastnou lásku. Její další dobrou vlastností je, že ulehčuje průběh menstruace, příznivě ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka.

Jako každé koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a střeva odstraňuje plynatost.

Doporučuje se také do koupelí, na rány, jako inhalace nebo jako přísada při rýmě, astmatu a prochladnutí. Při senné rýmě pomůže, když si do nosních dírek vložíme tampon namočený v silném odvaru z majoránky. 

Majoránka je běžné a známé koření, ale její blahodárné léčivé vlastnosti ji opravňují k širšímu použití v kuchyni a též jako dobře dostupný, neškodný lék. Samozřejmě i u majoránky platí dobrá zásada, že ani jedno z obou druhů použití není třeba přehánět, mohli bychom si pokazit jídlo i zdraví.

Pěstování majoránky – na záhonku, v truhlíku i za oknem v zimě

Pěstovat majoránku můžete jak na záhoně, tak v truhlících na balkoně či za oknem. Nejlépe se jí bude dařit na teplém slunném stanovišti, které bude zároveň chráněno před větrem. Semínka zasejte na záhon koncem dubna na povrch půdy. Jemně je zasypte zeminou.

V půlce května můžete vysadit předpěstované sazeničky po dvou až třech rostlinkách. Záhon okopávejte a udržujte ho bez plevele. Na podzim ji pak klidně přesaďte do truhlíku. Ti z vás, kteří nemají zahradu, mohou pěstovat majoránku v truhlících nebo bylinkových nádobách na balkóně. Vysévejte ji klidně již koncem ledna do půdy bohaté na živiny.

Je zapotřebí ji často hnojit a udržovat přiměřenou zálivku.

Majoránku je možné pěstovat také v truhlíku za oknem, kde vám vydrží až do jara. 

Pro pěstování majoránky je třeba volit místo, které se vyznačuje zejména tím, že je teplé. Optimální volbou jsou místa, která jsou velmi dobře chráněna před severními větry.

Půda pro pěstování majoránky musí být hodně hnojená, jelikož tato rostlinka si vyžaduje velké množství živin. Co se týká zálivky, tak ta by měla být přiměřená. Pozor je třeba si dát na zbytečné přelévání majoránky.

Hnojit je třeba organickými hnojivy.

Pokud budete chtít sehnat semínka majoránky, určitě to nebude problém. Jsou k dispozici prakticky ve všech obchodech se zahradním sortimentem. Setí majoránky je také jednoduché. Vysadit by se semínka měla někdy koncem měsíce dubna či na počátku května. Až semínka vyrostou v menší rostlinky, je třeba je přesadit.

Dít by se tak mělo v trojsponu s mezerami zhruba o 15 centimetrech. Rostlinky se totiž záhy rozrostou do šířky. Záhon je potřebné pravidelně proplívat a také čas od času okopat. Majoránka je řazena mezi jednoletky. Na podzim není problém ji přesadit do truhlíku a mít ji přes zimu v čerstvém stavu.

Na pěstování majoránka nikterak složitou rostlinou není!

ZPŮSOBY UŽITÍ MAJORÁNKY:

  • Čaj z majoránky – 1 lžičku sušené majoránky zalijte 1 šálkem vroucí vody a po 3 minutách sceďte.
  • Majoránková mast – 3-4 lžičky majoránkového prášku zalijte 2 lžícemi vinného destilátu a 1 hodinu nechejte stát přikryté. Přidejte 2 lžíce másla a za stálého míchání zahřívejte 10 minut ve vodní lázni. Mast proceďte přes gázu a naplňte jí dobře uzavíratelnou skleničku. Aplikujte vychlazenou. Mast skladujte v ledničce nejdéle čtyři týdny.
  • Majoránkový olej – 3-4 lžíce čerstvé majoránky nasekejte najemno a smíchejte se 100 ml oleje. Nechejte asi čtyři týdny stát na teplém místě, poté přeceďte, naplňte do tmavé, uzavíratelné lahvičky a používejte při masáži bolestivých míst. 

Čajová směs proti migréně: 

  • nať majoránky 5 (dílů)
  • nať meduňky 5
  • květ prvosenky 5
  • nať levandule 5
  • nať vachty 3 (díly)
  • kořen kozlíku 3
  • nať třezalky 3

Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vody a necháme asi 20 minut přikryté vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme třikrát denně. Při typických migrénových bolestech hlavy můžeme čaj použít i na vlažný obklad.

Jak se jinak říká majoránce – synonymní názvy:

Marjánka ☼ Majorán ☼ Voněkras

Zdravý nápoj se dá udělat nejen ze zázvoru, ale i z pohanky, skořice či majoránky

Majoránku jsme si zvykli používat do všelijakých pokrmů hlavně kvůli jejím chuťovým vlastnostem a výrazné vůni. Nevím, jestli jste si někdy uvědomili, jak se po jídle ochuceném majoránkou cítíte, ale předpokládejme, že dobře.

Budete mít zájem:  Zelený Zákal Léčba Konopím?

Majoránka totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, takže zabraňuje problémům s trávením jinak těžkých jídel. Působí proti nadýmání a uvolňuje křeče. Také posiluje nervový systém, tlumí bolesti a navozuje příjemnou náladu. Také ředí hleny v těle a. usnadňuje usnadnění vykašlávání.

Proto se hodí majoránku užívat při onemocněních dýchacího ústrojí – při kašli, rýmě, astmatu, nachlazení a zánětech dutin. V těchto případech je majoránka skvělá i z toho důvodu, že tlumí bolesti hlavy, které takové nemoci často doprovázejí. Tato její schopnost tlumit bolesti, křeče a působit zklidňujícím způsobem se mimochodem skvěle hodí při migrénách a také při menstruačních bolestech.

A protože špetka majoránky v trošce polévky by neměla takový účinek, vyplatí se majoránku využít ve větším množství a ve formě, která je příjemná. Prostě si z ní uvařte čaj. 1 čajovou lžičku majoránky jednoduše zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Přislaďte medem, ochuťte třeba citrónem a vypijte.

Pokud jste ještě nikdy majoránkový čaj nepili, nejspíš budete překvapeni, jak výborně chutná, a hlavně – jak rychle se vám po něm uleví! A chutnat bude i dětem, pro které je majoránkový nápoj také vhodný. A při kašli také určitě chuťově příjemnější, než čaj cibulový.

Jak vylepšit „cibulový čaj“, aby chutnal

Máme před sebou mnoho dní, kdy budeme ohrožováni nachlazením, rýmou a kašlem. Pokud vás něco z toho postihne, neutíkejte hned do lékárny, ale zajděte si do spíže pro cibuli a udělejte si z ní čaj. Uvidíte, jak vám pomůže.

Cibule je velmi prospěšná syrová kvůli obsaženým silicím, které mají antibakteriální účinky. Ale při kašli a rýmě je výhodnější cibuli vařit. Silice a vitamíny se sice zničí, ale z cibule pořád zůstane spousta zajímavých látek: fluor, draslík a železo, které povzbudí imunitní systém.

A hlavně (to je při kašli a rýmě velmi prospěšné) sirné látky z cibule se naše tělo snaží co nejrychleji vylučovat, a to za pomoci zvýšené tvorby hlenů. To usnadní odkašlávání a zbavování se virů a bakterií usazených v dýchacím ústrojí.

Čaj z cibule jde připravit velmi snadno: dvě velké cibule pokrájejte, dejte do půllitru horké vody a buď nechejte 15 minut louhovat a nebo společně 5 minut povařte a nechte zchladnout. Pokud vám vadí typická cibulová chuť, přidejte kousek zázvoru a lžičku majoránky. Tento výluh si můžete jemně osolit a popíjet jako polévkový vývar.

Pokud chcete sladkou variantu, přidejte k vaření skořice dva hřebíčky, kousek badyánu a skořice. Pak oslaďte medem a ochuťte citronem. Všechny doporučené ingredience navíc pomohou s léčbou, protože mají také skvělé účinky při nachlazení.

Při nachlazení, chřipkách a angínách by se měla skořice objevit ve všech nápojích

Jestli vás začne trápit rýma, kašel a podobné nemoci, sáhněte po skořici a uvařte si z ní nápoj. Ve skořici je obsažena látka, která se jmenuje aldehyd skořicový. A ten umí fungovat jako mírné sedativum. Takže proto máme vůni skořice spojenou s pocitem klidu a pohody. Kromě toho tato látka zmírňuje bolest, což se při nemocech vždycky hodí.

Skořice našemu zdraví prospívá ve všech směrech. Prohřeje celé naše tělo a pomůže nastartovat celou řadu pochodů k našemu uzdravení, posílí obranyschopnost, pomáhá odstranit únavu, má protizánětlivé účinky a můžete ji využít jako přírodní prostředek usnadňující vykašlávání hlenu.

Pokud povaříte skořici samotnou ve vodě, získáte účinný prostředek k inhalaci. Skořici můžete jednoduše přidávat do každého čaje nebo jiného teplého nápoje a vylepšit tak nejen jeho chuť, ale především z něj udělat nápoj s ozdravnými účinky.

Vyzkoušejte třeba tuto indickou recepturu, která funguje jako učiněný životabudič a rychle vás zbaví kašle, rýmy i bolavých svalů: do litru vody vsypte polévkovou lžíci černého čaje, ruličku skořice, 5 hřebíčků, pár zrnek kardamomu, kousek pokrájeného zázvoru, 20 kuliček bílého nebo červeného pepře a vše povařte 10 minut. Potom přilijte 200 ml mléka a oslaďte třtinovým cukrem.

Nápoj z pohanky zvaný sobča

Možná vás to překvapí, ale z pohanky, ze které připravujete kaše, knedlíky a pečivo, si můžete uvařit velmi chutný nápoj. Říká se mu sobča, a je velmi oblíbený v Japonsku a Číně, a to nejen pro svoji příjemnou oříškovou chuť, ale hlavně kvůli ozdravným účinkům.

Pohanka je totiž plná látek, které naše tělo potřebuje pro svoje běžné fungování. Draslík, zinek, železo a vitamín C velmi pomáhají imunitnímu systému. Selen a mangan jsou velmi silné antioxidanty, vitamíny řady B prospívají nervové soustavě.

V pohance je velmi vysoký obsah rutinu, který má protizánětlivé účinky a velmi pomáhá našim cévám a srdci. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je účinná proti herpetickým virům, které způsobují opary. Navíc je pohanka skvělým zdrojem bílkovin a je bezlepková.

Pohankový nápoj připravíte snadno. Pohanku pražte na suché pánvi do chvíle, než začnou zrna pukat. Můžete si pohanku opražit do zásoby a pak příležitostně dvě lžičky pražených zrnek zalijte dvěma decilitry vroucí vody a po vychladnutí slijte, přislaďte a vypijte.Pohanku takto můžete zalít i na podruhé a potom i sníst, takže její přednosti využijete beze zbytku.

Nedoceněné jablečné slupky

Jablka jako taková jsou dostupným lékem snad na všechno. Obsahují spoustu látek, které nám pomáhají s metabolismem, podporují trávení, posilují srdce, zlepšují krevní obraz, prospívají při revmatismu, cukrovce, při potížích s ledvinami a játry, posilují imunitu. Bez nadsázky můžeme říci, že jakoukoliv látku naše tělo potřebuje, najdeme ji v jablku.

Nejvíc prospěšných látek se skrývá ve slupce. Proto se vyplatí jablečné slupky nasušit a dále využívat. Namleté je třeba můžete přidávat k jogurtům nebo do těsta na pečivo.

Nejsnadnější způsob jejich využití je ale v nápoji. 2 polévkové lžíce jablečných slupek jednoduše zalijte dvěma decilitry vody. Ta by měla být horká, ale ne vroucí. Můžete ochutit medem, citronem nebo i kouskem skořice a získáte velmi chutný nápoj, který si určitě oblíbíte celá rodina včetně dětí.

Tento nápoj má navíc zklidňující účinky, takže se skvěle hodí do období stresů a podzimních dnů s ponurými náladami. A využít ho můžete i jako prostředek, po kterém se vám bude lépe usínat.

Související příspěvky

Máslo, skořice, citrón, tvaroh… Jací jsou další pomocníci při bolestech v krku?

Skořice není jen koření. Je to i lék na Alzheimerovu chorobu, cukrovku a další onemocnění

Pohanka? Téměř všelék a navíc zdroj rutinu!

Bojujete s rýmou? Pomůže majoránková mast nebo eukalyptový olej!

autor: Jindra Moravcová

Esenciální olej Majoránka

Esenciální olej z majoránky působí v duševní oblasti k těm
hlavním, které mají schopnost posilovat i uvolňovat.


Můžete po něm tedy sáhnout, když se cítíte velmi vyčerpaní a přemáhá
vás letargie. Vhodný je i pro chvíle, kdy jste pod stresem, trápí vás
přílišné starosti a přemýšlení.

I zde se dobře projeví
sladké, vyživující a vyrovnávající kvality
majoránky
.

Esenciální olej Majoránka je dobrý pomocník také v situacích, kdy se
vám zdá, že jste osamělí, bez lásky a podpory. Jeho
vůně vás zklidní a navodí pocit vřelosti a pohody, pomůže smířit se
s hlubokými ztrátami a přijmout je. Majoránka je rostlina lásky,
která obnovuje naši sílu dávat.

Majoránkový esenciální olej se získává destilací celé rostliny
v době květu. Ta pochází z jižní Evropy a Blízkého východu, dnes se
pěstuje v Evropě a severní Africe.

Český botanický název: Majoránka zahradní
Anglický název: Marjoram
Latinský název: Origanum majorana
Země původu: Francie

Nařízení Evropského parlamentu nám neumožňují uvádět u výrobků neschválená zdravotní tvrzení. Není to možné ani v případech, kdy jsou tato zdravotní tvrzení potvrzená vědeckými studiemi. Zdravotní tvrzení zde není možné uvádět ani v rámci osobních zkušeností a referencí. Pro zjištění podrobnějších informací Vás proto odkazujeme na jiné zdroje.

Oksana Ogorodnikovova

19.04.2021 07:31

Fejfájásra és izomfájdalmak csökkentésére vásároltam. A Bewit
által forgalmazott Aromaterápiás könyvben az összes izomlazító,
fájdalomcsillapító keverék összetevője (az egyik legfőbb összetevője az
édes majoránna), így nem kerülhette el a figyelmem, hogy a házipatikámba
kerüljön egy 5 ml-es…

Zobrazit vše (1)

Všechny esenciální oleje BEWIT® (CTEO® – Certified Therapeutic Essential Oils) jsou pečlivě vyrobeny a harmonizovány pro dosažení maximálních výsledků. Pochází ze sklizní z nejlepších zdrojů z celého světa. Harmonie silic je podpořena jedinečnými postupy pyramidizování (PYRAMIDIZED®), BEWIT SPAGYRIC, GEMSTONE BALANCED a MERKABA FREQUENCY pro dosažení harmonie, největší síly a účinnosti.

100% čisté a přírodní esenciální oleje BEWIT® v CTEO kvalitě jsou jedním z nejcennějších darů přírody na této planetě. Lidstvo používá esenciální oleje tisíce let. V bibli jsou zmíněny přibližně na třista místech. Byly a jsou součástí mnoha terapeutických systémů.

Nejslavnější lékař starověku a „otec medicíny“, zakladatel racionálního lékařství Hippokrates doporučoval každý den vonnou koupel. Více jak sto let se působení esenciálních olejů věnuje věda aromaterapie. Byly a jsou předmětem zkoumání desítek tisíc vědeckých studií.

Bezpočet lidí pocítilo a ocenilo jejich pomoc. Mnozí o nich hovoří v superlativech. Je třeba ale respektovat jejich sílu. Jsou to přírodní koncetráty, které by mohly v případě nadměrného, nebo neodborného používání působit nerovnovážně i škodlivě.

Budete mít zájem:  Akné na zádech – co pomáhá?

Pro mnoho uživatelů je velmi dobrý, účinný a bezpečný způsob používání pomocí ultrasonických difuzérů. Do difuzéru nalijte vodu, přidejte 5 – 10 kapek esenciálního oleje a nechte na sebe působit nádherný svět vůní, přírody a harmonie.

Vyberte si z nabídky BEWIT difuzér, který se vám líbí a vyhovuje vám svými parametry.

Určeno do aromalamp a difuzérů a k přímé inhalaci. Nepoužívejte vnitřně. Pokud jste těhotná, kojící, konzultujte použití s lékařem. Pokud jste v jakékoli zdravotní péči, tak konzultujte použití se svým ošetřujícím lékařem. Neaplikujte neředěné na kůži. Chraňte před dětmi.

Disclaimer: Informace uvedené na tomto webu jsou prezentovány pouze se záměrem sdílení a podpory osobního vzdělání. Nejsou určeny k nahrazení individuálního vztahu s lékařem nebo kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Cílem není zmírnit, nebo léčit jakékoliv zdravotní, či psychologické stavy, ani působit preventivně, ani diagnostikovat, ani k takové činnosti vybízet.

Pokud jste právě v lékařské péči, nebo v jakémkoliv lékařském ošetření, tak změny ve výživě, nebo změny ve vztahu k popisovaným informacím konzultujte se svým ošetřujícím lékařem.

Uvedené informace nejsou míněny jako lékařská rady, ale spíše jako sdílení znalostí a informací.

Vyzýváme vás k tomu, abyste si ve spolupráci s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem vytvořili v oblasti zdravotní péče vlastní názor a udělali vlastní rozhodnutí na základě vašeho úsudku a průzkumu.

Uvedená prohlášení nebyla hodnocena regulačními orgány. Doporučujeme vám, abyste si před tím, než si něco zakoupíte, nebo uděláte nějaké rozhodnutí, provedli svůj vlastní individuální průzkum.

Oregano? Opravdový poklad pro naše tělo!

Bez oregana je těžké představit si především středomořskou kuchyni. Kromě toho má ale tento „sourozenec majoránky“ obrovské množství vlastností prospěšných pro naše zdraví.Oregano (Origanum vulgare) je aromatická, keřovitá trvalka, pocházející ze Středomoří a střední Asie. Může dosahovat výšky až 80 cm a roste i v těžkých, skalnatých půdách.

Její květy mají bílo-fialovou barvu.  Rostlina je bohatá na vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, měď, bor, mangan a vitaminy C a A, ale obsahuje dlouhou řadu dalších zdraví prospěšných látek, jako karvakrol, thymol, borneol, kyselinu rozmarýnovou, terpenoidy, steroly, flavonoidy ad.. První historický záznam o použití oregana pochází z roku 3000 př.

nl od Asyřanů – a ti již prokazatelně věděli o jeho léčivých vlastnostech. Starověké Řecko uctívalo oregano jako magickou bylinu a lék proti všem chorobám. Již tehdy se z oregana destiloval „olej se zázračnými účinky“. A napříč historií si řecké oregano dodnes pyšně nese punc nejlepšího na světě. Zajímavé je, že ve Spojených státech bylo oregano ještě před čtyřicátými lety 20.

století poměrně neznámé. Údajně se do této rostliny „zamilovali“ až američtí vojáci v Itálii během druhé světové války a vzali si ji s sebou domů. V Česku známe oregano jako dobromysl obecnou. Patřila mezi tzv. svatojánské kvítí a i u nás jí od nepaměti lidé přisuzovali léčivou až kouzelnou moc.

Je ale potřeba zdůraznit, že dobromysl rostoucí na území České republiky nemá ani zdaleka stejnou „sílu“ a účinky jako středomořské (a obzvláště řecké) odrůdy. Svoji roli tu hraje podnebí, složení půdy a další faktory.Vedle toho, že nám oregano chutná a prospívá, jde rostlinu, která je skutečným pokladem pro náš organismus.

Esenciální olej, získávaný destilací, se používá při výrobě mnoha léčiv, ale stále je předmětem dalších a dalších intenzivních výzkumů coby širokospektrální až zázračný lék. „Oreganový esenciální olej je špička a vždy mi poskytuje úžasné výsledky v léčbě infekčních onemocnění. Kromě baktericidního účinku také zabraňuje křečím a nervovým poruchám.

Podle mého názoru působí efektivně a jeho vynikající antiseptické vlastnosti mě ohromují pokaždé, když jej předepisuji svým pacientům,“ prohlásil francouzský lékař Paul Belaiche-Danios  (zakládající prezident francouzského Národního ústavu bylinného lékařství).Oreganový olej je známý již dlouhá staletí, ale jeho léčivé účinky stále více uznává i moderní věda. Dr.

Belaiche a jeho kolegové vymysleli model, který by určil, který oreganový olej může mít odpovídající terapeutické výsledky. Pozoruhodnou terapeutickou aktivitu vykazují především dvě složky v oreganovém oleji – karvakrol a thymol (technicky označované jako fenoly).

Pečlivá studie oreganových esenciálních olejů z různých zemí určila, že oreganový olej by měl obsahovat více než 50% fenolů s minimálně 40% karvakrolu a zbytek s thymolem. Řecký oreganový esenciální olej na základě certifikátů pravosti obsahuje až 78,5% carvacrol a 3,9% thymolu, takže je považovaný za nejlepší na světě díky vysokému obsahu karvakrolu v kombinaci s nízkým obsahem thymolu.

Další velmi účinnou sloučeninou je podle německých a švýcarských vědců beta-karyofylen (E-BCP). E-BCP , který působí jako brzda v řadě zánětlivých reakcí organismu a je prevencí řady vážných onemocnění oběhové i nervové soustavy. Podle výzkumů profesora Adrease Zimmera z Universität Bonn pokusy ukázaly, že tato látka je také účinná proti osteoporóze.

Oregano má prokazatelně např. 42krát vyšší antioxidační účinek než jablka nebo 12krát vyšší než pomeranče.

Vědci z amerického ministerstva zemědělství zjistili, že v antioxidačních aktivitách oregano překoná jakékoliv ovoce, zeleninu, a dokonce i česnek. Biochemik Shiow Y.

Wang z amerického ministerstva zemědělství řekl, že oregano má 3-20 krát větší antioxidační účinky než kterékoli další účinné rostliny, které studoval.

Vědecké studie, dokazující, jak zázračný dar přírody je oreganový esenciální olej, dnes se počítají na tisíce a stále přinášejí nová fakta.

Podstatné přitom je, že jde o rostlinný produkt, tedy lék, který lze užívat po dlouhou dobu s významně menší (až žádnou) pravděpodobností vedlejších účinků a navíc bez vypěstování si rezistence (jako např. u klasických antibiotik).

Plně prokázaných i na základě výzkumů předpokládaných účinků je dlouhá řada. Některé z nich:

  • nejsilnější antioxidant
  • povzbuzuje činnost imunitního systému
  • nejúčinnější přírodní antibiotikum a antivirotikum, bojovník proti plísním a parazitům
  • antiseptikum, analgetikum a anestetikum
  • významný protijed a látka účinná na alergie
  • prevence a podpora při řešení trávicích, žaludečních i žlučníkových obtíží, redukce tělesné váhy
  • regenerace játer a ledvin
  • detoxikace organismu (odstraňuje z těla těžké kovy ad.)
  • ochrana organismus před radiací
  • odstraňování příčin chronické únavy
  • ovlivnění hormonální nerovnováhy (návaly při menopauze)
  • ochrana srdce a cév, regulace krevního tlaku
  • antidepresivum, regenerace nervového systému, terapeutický efekt na neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba ad.)
  • řešení infekčních průjmů, ale také zácpy
  • terapie mnohých kožních a podkožních problémů
  • léčba infekcí dýchacích cest
  • protirakovinné účinky
  • bojuje proti bakteriím, plaku, špatnému dechu a bolesti zubů, dokonce i paradentóze

Dr. Supriya Bavadekar, PhD, RPh, odborná asistentka farmakologie z Long Island University, dlouhodobě zkoumá karvakrol, hlavní složku oregana, na buňkách rakoviny prostaty. Výsledky studií ukazují, že karvakrol způsobuje apoptózu („programovanou sebevraždu“) nádorových buěk.

„Víme, že oregano má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, ale účinky na rakovinné buňky doslova zvednou bylinku na úrovni super-bylin,“ říká Dr. Bavadekar ve studii z roku 2012. „Důležitou výhodou je, že oregano je široce používáno v potravinách a je obecně uznávané jako bezpečné.“Název oregano pochází z řeckých slov „oros“ – hora a „ganos“ – radost, lesk.

Oregano je tedy doslova „radost z hor“ nebo „horská záře“. Tuhle horskou radost rozhodně stojí za to mít ve své kuchyni i přírodní lékárničce! Upozornění a způsoby použití oreganového esenciálního oleje:Oreganový esenciální olej je velmi silný a může být dráždivý, proto je pro použití na kůži nutné ředit ho základním rostlinným olejem. Totéž platí pro vnitřní užívání.

Zde je navíc nutné pečlivě vybírat olej certifikovaný jako „pitný“ (GRAS) a dodržovat doporučení.Esenciální oreganový olej není vhodný pro těhotné, kojící ženy a pro děti do dvou let.

Kontraindikací užívání je léčba antikoagulanty, stav po rozsáhlejších chirurgických zákrocích, peptický vřed, hemofilie a veškeré nemoci spojené s poruchou krevní srážlivosti, též alergie na rostliny stejného druhu (bazalka, šalvěj, tymián). Oreganový olej také může snížit schopnost těla absorbovat železo (může vyžadovat doplňování železa).

Podpora imunity, zažívací obtíže, detox těla, boj proti chronické únavě, nachlazení a bolesti v krku, záněty dutin, virózy ad.:Užívejte 1-2x denně 2-4 kapky dobře promíchané se lžící olivového oleje a dostatečně zapijte. Po 15 dnech užívání udělejte min. týdenní přestávku.Plísňové infekce, zánět kůže, uvolnění svalů a kloubů, revmatoidní artritida a křeče

5-10 kapek na 10 ml olivového oleje. Aplikujte na postiženou oblast několikrát denně. Pocit tepla je normální. U plísní a zánětů je zároveň dobré užívat vnitřně na podporu imunity.

Problémy se zuby a dásněmi

Do zubní pasty na kartáčku přidejte kapku éterického oleje nebo 1-2x denně „masírujte“ s pomocí kartáčku namáčeném v roztoku 1-2 kapek ve lžíci olivového oleje.

Inhalace

Přidejte několik kapek do teplé vody a inhalujte nebo aplikujte 1-2 kapky na kapesník a vdechujte.

Koupele

Smíchejte 6-10 kapek se lžící neutrálního koupelového oleje a rozmíchejte v koupeli. Doporučená doba koupele je 10-15 minut.

Repelent

Namíchejte 10-15 kapek s 50 ml převařené vody a aplikujte ve spreji na kůži či oděv. Před použitím důkladně protřepejte (olej není rozpustný ve vodě a zůstal by plavat na hladině).

Aromaterapie

Nakapejte 3-5 kapek do misky s vodou aromalampy nebo difuséru.

Autor: (jas)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector