Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Produkce bio a organických potravin zažívá v poslední době velký boom. Ve snaze o zdravý životní styl kvalitně produkovanou stravu jsou vyhledávány zejména produkty bez různých chemických zásahů, hormonů nebo GMO.

 Na to, abyste o zelenině nebo ovoci mohli říci, že je bio nebo organické, potřebujete splnit jisté podmínky.

 

Je však konzumace organických potravin opravdu zdravější, a nepřináší s sebou jistá rizika a nevýhody?

Organické potraviny – co to vlastně znamená?

Termín ,,organické“ je populárnější v USA a pro Evropana bude zřejmě známější označení ,,BIO“. Etiketa ,,bio“ nebo ,,organické“ je pro mnoho lidí důležitá, avšak poznáte skutečný rozdíl v pěstování a chovu běžných potravin bioproduktů?

Organické potraviny v USA

Označení ,,organické“ je regulováno, a podmínky pro tento termín je potřeba dodržovat.

 V USA to znamená, že plodiny se pěstují bez GMO, syntetických pesticidů nebo hnojiv na bázi ropy nebo splaškových kalů.

 V případě chovu zvířat na maso a jejich produkty musí organický chov obsahovat organické krmivo a umožňovat zvířatům pohyb venku. Kromě toho jim nemají být podávány růstové hormony, antibiotika a vedlejší živočišné produkty. [1]

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Farmáři si nemohou dát svévolně označení ,,organické“ jen proto, že se o plodiny a zvířata starají s láskou.

 V USA se může označení ,,organický“ používat pouze na produktech, které jsou v souladu s ekologickými normami Národního organického programu (NOP) na ministerstvu zemědělství Spojených států amerických (USDA).

 Produkty musí splňovat standardy tohoto programu, které zahrnují pesticidy, hnojiva, bioinženýrství a záření, antibiotika a růstové hormony, ale i udržitelné postupy. V USA se odlišují tři úrovně organických produktů [2]:

  1. 100% Organické – všechny složky jsou organické a rovněž je organické i zpracování.
  2. Organické – minimálně 95% složení je organického původu, při zpracování však mohou být použita jistá aditiva, která schválilo USDA.
  3. Vyrobeno z organických složek – některé ze složek jsou organické, nejde o standardní USDA prohlášení a nemůže se použít mimo panel se složením na štítku. Může se tak stát pouze v případě, že certifikovaný zaměstnanec USDA ověřil tvrzení, že některé složky jsou organické.

USDA nedává organický ,,štempl“ zdarma a nestačí pouze to, že na zeleninu nepoužíváte syntetické hnojivo, nebo že jsou krávy ,,na vzduchu“. Nařízení se týkají i kontrol škůdců a plevelů nebo kvality půdy. Pokud jde o půdu, nemůžete ji ze dne na den považovat za ,,panenskou“ a prohlásit ji za vhodnou na bioplodiny.

 Razítko dostanete, pokud na půdě nebyly použity zakázané látky 3 roky před sklizní. V případě organického masa musí být pro zvíře zajištěny životní podmínky přizpůsobené jejich přirozenému chování.

 Organické hovězí maso je z krav, které měly možnost pást se na pastvinách a krmili je organickou potravou bez hormonů a antibiotik. [3]

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Organické potraviny v EU

Podobně jako v USA, i Evropská unie má pro organické potraviny pravidla a označení.

 Podle oficiální definice EU je organické zemědělství udržitelným zemědělským systémem, který respektuje životní prostředí a životní podmínky zvířat.

 

Kromě toho zahrnuje všechny fáze potravinového řetězce.  [4]

Normy pro ekologické potraviny nejsou pouze o zelenině, ovoci nebo zvířatech a jejich produktech. Zvláštní pravidla se vztahují i na kvasnice, akvakulturu a víno. Nemáte představu, co je to akvakultura? Je to totéž, jako agrikultura, jenže na vodních plochách.

 Dokonce také nařízení zahrnuje sběr volně žijících rostlin za předpokladu, že jsou respektovány přirozené podmínky. Do organické produkce není zařazeno pouze lovení divoké zvěře a rybolov.

 

Z toho vyplývá, že můžete mít biovíno, biokapry nebo ekologické kvasinky, avšak ,,paroháči“ z lesa se nepočítají. [5]

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

Pravidel a podmínek, které EU vyžaduje pro organické potraviny, je mnoho. Za všechny lze zmínit například [4] [5]:

  • zákaz geneticky modifikovaných organismů (GMO)
  • zákaz minerálních dusíkatých hnojiv
  • chov zvířat na čerstvém vzduchu
  • přísné limity užívání antibiotik u zvířat
  • omezení umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů
  • prevence nadměrného množení zvířat
  • používání organického krmiva

Pro všechny balené organické potravinářské výrobky, které byly vyrobeny na území států EU a splňují příslušné normy, platí i jednotné logo. Možná jste si ho všimli, je na něm vyobrazen list z hvězd na zeleném pozadí. 

Naturgreen Chlorella Pyrenoidosa Taiwan 500 1200 tablet 240 g

Různá balení : 100 gr – 240 gr – rozklikněte

Chlorella Pyrenoidosa je jednobuněčná zelená řasa, která představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů, bílkovin, aminokyselin, nukleových kyselin (DNA a RNA), glykoproteinu, polyamidů, chlorofylu a dalších vzácných látek. Nejúčinnější látkou chlorelly je takzvaný růstový faktor – Chlorella Growth Factor (CGF).

Kdy Chlorellu používat:

Účinné je provést alespoň dvakrát ročně detoxikační kůru trvající 4-6 týdnů, a to na jaře a na podzim. Důležité je dodržovat pitný režim, aby škodliviny mohly být dobře vylučovány z organismu. 100 g / 500 tablet 150 g / 750 tablet 200 g / 1000 tablet 240 g / 1200 tablet

Chlorella Pyrenoidosa –Taiwan

Chlorella Pyrenoidosa je jednobuněčná zelená řasa, která představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů, bílkovin, aminokyselin, nukleových kyselin (DNA a RNA), glykoproteinu, polyaChlorella midů, chlorofylu a dalších vzácných látek. Nejúčinnější látkou chlorelly je takzvaný růstový faktor – Chlorella Growth Factor (CGF).

Bílkoviny obsažené v chlorelle jsou více podobné živočišným, než rostlinným, ale jsou o hodně zdravější, než klasické živočišné proteiny.

Chlorella se vyznačuje vysokou koncentrací chlorofylu, obsahuje více chlorofylu než jakákoli jiná známá rostlina (5x více než spirulina a 10x více než vojtěška). Chlorofyl je ceněn jako nejsilnější detoxikační a čisticí prostředek v přírodě.

  • Chlorella je čistě přírodní produkt a proto jsou živiny v ní obsažené v přesně takové formě, rovnováze a struktuře, v jaké je příroda chtěla.
  • Protože je chlorella řasa, má celulózovou stěnu, kterou nedovedeme strávit, proto ji náš výrobce velice šetrně mechanicky rozruší a Vaše tělo se dostane k jejím vzácným živinám.
  • Za 9 roků se na našem trhu „vyrojilo „spousta různých prodejců řasy typu „chlorela“ Každý však pouze na svých stránkách tvrdí, že ta jeho je ta nejlepší.
  • Jsou však, tito různí prodejci své tvrzení na svých stránkách seriózně podložit certifikáty s měřením na čistotu, či na těžké kovy s tím, tak abyste věděli, co to vlastně za „čistou“ řasu Chlorellu užíváte?
  • Naše firma Vám nabízí pouze tu naši osvědčenou 100% Chlorellu Taiwan, která je jedna s mála těch nejlepších nejčistějších a dohledatelných chlorell na trhu.
  • Právě proto, se Vám zde nebojíme ukázat výsledky s našich kontrol, které u nás provádí pravidelně SZPI.
  • Kontroly, rozbory, certifikáty a protokoly na měření těžkých kovů a čistotu (pigmentaci) pro 100% řasu chlorelu ,najdete na naších stránkách dole.
  • Nabízí vám takové seriózní jednání i konkurence tak abyste věděli, co vůbec za jejich Chlorelu užíváte?
  • Na základě těchto vyhovujících rozborů a kontrol se pak naše chlorela jako jedna s mála, může „pyšnit“ názvem 100% čistá Chlorella Taiwan

Chlorella Pyrenoidosa je organizmus starý skoro stejně jako život sám. Spolupodílela se na tvorbě kyslíku, který dýcháme a může nám pomáhat i jako velmi cenná potravina. Chlorella má detoxikační účinky a obsahuje velmi cenné živiny, které naše tělo potřebuje ke zdraví.

Bílkoviny obsažené v chlorelle jsou více podobné živočišným, než rostlinným, ale jsou o hodně zdravější, než klasické živočišné proteiny.

Chlorella se vyznačuje vysokou koncentrací chlorofylu, obsahuje více chlorofylu než jakákoli jiná známá rostlina (5x více než spirulina a 10x více než vojtěška). Chlorofyl je ceněn jako nejsilnější detoxikační a čisticí prostředek v přírodě.

  1. Chlorella je čistě přírodní produkt a proto jsou živiny v ní obsažené v přesně takové formě, rovnováze a struktuře, v jaké je příroda chtěla.
  2. Protože je chlorella řasa, má celulózovou stěnu, kterou nedovedeme strávit, proto ji náš výrobce velice šetrně mechanicky rozruší a Vaše tělo se dostane k jejím vzácným živinám.
  3. Země původu: Taiwan.
  4. Studie a certifikáty o obsahu těžkých kovů u naší chlorelly možné nebo schválené učinky na lidský organismus
Budete mít zájem:  Vybavujeme dětský pokoj: jak vybrat vhodnou a zdravou židli?

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16. května 2012), které platí od 14.12. 2012 nám neumožňuje popisovat účinky našich doplňků na lidský organismus.

Chcete-li se o tomto produktu dozvědět více, poslouží vám jako zdroj informací stránka s tématikou léčivých rostlin a biologického smyšlení v medicíně, kde se dozvíte vše co Vás o daném produktu zajímá.

Stačí, když kliknete na tento odkaz:

Chlorella Pyrenoidosa Chlorella potřebuje ke svému zdravému růstu čistou vodu, ovzduší a spoustu slunečního světla. Naše chlorella je ekologicky pěstovaná na Taiwanu, kde má optimální podmínky pro svůj růst a proto syntetizuje všechny živiny tak, jak to příroda chtěla.

Nukleové kyseliny

Chlorella je cenným zdrojem DNA a RNA a jak jistě víte, tyto nukleové kyseliny jsou základními kameny života na Zemi. DNA je chemický plán pro nové buňky, který vysílá molekuly RNA jako tým dobře vyškolených pracovníků, které umožňují své buňky reprodukovat.

Rozsáhlý výzkum ukázal, že Chlorella obsahuje více než 10% ribonukleové kyseliny (RNA) a 3% deoxyribonukleové kyseliny (DNA), a je nejbohatším zdrojem nukleových kyselin.

Doporučená denní porce chlorelly 3g poskytuje sedmnáctkrát vyšší množství DNA a RNA než byly nalezeny v sardinkách a jiném jídle, které je bohaté na tyto nukleové kyseliny.

Chlorella Growh Faktor

Chlorella také obsahuje velmi zajímavou látku, kterou nalezneme pod zkratkou CGF (růstový faktor). Je to neuvěřitelně silná látka, která se používá v léčbě mnoha nemocí.

CGF obsahuje celou řadu jedinečných látek, jako jsou nukleové kyseliny, aminokyseliny, peptidy, vitamíny a polysacharidy, které poskytují vše, co vaše tělo potřebuje ke stavbě nové, silné a zdravé buňky.

Úžasný CGF podporuje tvorbu bílkovin, enzymů a ATP (energie molekuly). Takto chlorella posiluje celé tělo na buněčné úrovni.

Polysacharidy

Polysacharidy obsažené v chlloreře stimulují produkci interferonu, který je důležitý pro imunitní systém. Rovněž poskytuje materiály pro buněčnou opravu a revitalizaci, což přispívá k rychlému hojení, stupňovaní energie života a pro mladistvý vzhled.

Komplex živin

V chlorelle také nalezneme řadu antioxidantů, které v těle vychytávají volné radikály a brání tak poškozování buněk. Beta-karoten z chlorelly ocením zejména v létě, protože pomáhá kůži chránit před sluníčkem. To ale není jediná funkce beta-karotenu, je to také antioxidant.

V neposlední řadě je v chlorelle také obsažen vitamín K, C a komplex vitamínů řady B. Nalezneme v ní také železo, vápník a stopové prvky.

  • Zde najdete rozbory, certifikáty a protokoly od SZPI s kontroly pro rok 2018 na měření těžkých kovů a čistotu (pigmentaci) pro naši 100% Chlorelu Taiwan.
  • Pigmentace certifikát- měření je to, že se jedná o 100% chlorellu ničím „nenastavenou“ najdete zde a zde a zde org.
  • Certifikát- měření na těžké kovy najdete zde a zde
  • Na základě těchto vyhovujících rozborů a kontrol se pak naše chlorela jako jedna s mála, může „pyšnit“ názvem 100% čistá Chlorella Taiwan.
  • Užívání : 6 – 12 tablet 2x denně 10 – 15 minut před jídlem. Tabletky můžete bez problému rozdrtit lžičkou, aby byly poživatelné i pro děti.
  • Nutriční hodnoty Obsah ve 100g Obsah v denní dávce 24 tablet % RHP* Energie Cal / kJ 426 /1782 Bílkoviny 68,1 g Sacharidy 12,4 g Vláknina 8,6 g Tuky 11,6 g Chlorofyl 2,60 mg Draslík 915 mg Beta karoten 70,59 mg B12 40.29 uq Kyselina listová 1,20 mg CGF 1.91 UNIT Vápník 357.8 mg Hořčík 316.4 mg Fosfor 1324 mg Železo 62.02 mg Zinek 2.42 mg Vitamín A 11,77 mg Vitamín E 12.94 mg Vitamín B6 2.97 mg Vitamín C 49.18 mg 2,35mg 2,93 Lutein 149 uq Sůl 43mg * = referenční hodnota příjmu kyseliny listové je 200 µgSložení: 100% řasa Chlorella Pyrenoidosa,hmotnost obsahu balení +- 5g,tabletky po 200mgMožnost balení je po

100 g / 500 tablet 150 g / 750 tablet 200 g / 1000 tablet 240 g / 1200 tablet

Pokud chcete provádět srovnání s konkurencí, je třeba vždy vycházet se stejných nutričních hodnot a měrných jednotek a přepočítat je. Uvedená tabulka uvádí pouze výčet nejběžnějších základních nutričních hodnot. Naše chlorela navíc obsahuje další širokou škálu vitamínů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek, jako jsou např. aminokyseliny.

Doporučení :není určeno dětem do 3 let, skladujte v suchu, temnu a chladu, v dobře uzavřeném obalu.

Citlivým osobám se mohou ve výjimečných případech vyrazit vřídky, akné, vyrážky či ekzém. Mohou nastat bolesti břicha hlavy i pocit na zvracení. či lehká horečka. Jde o projevy návratu vnitřní rovnováhy, kdy tělo opět aktivně vylučuje toxické látky. Nejedná se o alergii, ale o očistné projevy.

V těchto případech pokud nevydržíte tyto projevy „očisty“, doporučujeme snížit dávku po dobu 14 dnů, nebo udělat krátkou přestávku v užívání na 10-15 dnů. Po této době začnete opět chlorellu užívat v menších dávkách. nebo ob den.

V případě , že i přes toto zmírněné opatření (užívání) vám chlorella nesedne, jste na ní vyjmečně alergická (citlivá) což bývá výjmečně v několka případech s 1000. Pro tyto osoby je pak vhodný pouze Zeolit , který má obdobné účinky jako chlorella,avšak bohužel je určen pouze na export.

Vaše tělo je nejlepší indikátor, chlorellou se nemůžete ani v zesílených projevech detoxikace otrávit či poškodit zdraví, jedná se čistě o přírodní potravinu.

Postup výroby naší chlorelly

Přesný postup výroby naší chlorelly naleznete krok po kroku na schématu zde

Výrobce naši chlorellu pěstuje v čistém prosluněném prostředí na Taiwanu. Zde roste ve vodních jezírcích na čistém vzduchu až do doby sklizně. Poté se chlorella sklidí, zbaví nečistot a putuje k dalšímu zpracování.

Abychom zajistili dobrou vstřebatelnost všech látek, které chlorella obsahuje, jsou buněčné stěny naší chlorelly dezintegrovány (rozbity). Jedná se o mechanické rozrušení buněčné stěny chlorelly, kdy jsou touto citlivou formou zachovány veškeré přírodní minerály a vitamíny.

Tento proces je nezbytný, aby lidský organismus využil všechny užitné látky. Pokud totiž není řasa dezintegrována, tělo ji nevstřebá a vyloučí. Naši výrobci na Taiwanu používají k mechanické dezintegraci speciální mlýn Dino-mill chlorellu rozemele za přísné kontroly teploty.

Po rozrušení celulózové stěny nastává proces sušení. To se musí provézt velmi rychle, aby se teplem nezničily vitamíny a další bioaktivní látky, proto používáme sprejové sušení. Takto zpracovaný produkt po rehydrataci (oddělení vody) je vysoké kvality s nejvyšším poměrem aktivních látek.

Má lepší chuť, složení a také vzhled a barvu při srovnání s jinými technikami sušení. Touto formou sušení lze dosáhnout extrémně nízkého obsahu vlhkosti produktu 1 – 2% a zabránit růstu bakterií, plísní a enzymů a tak inhibovat průběh reakcí, které ovlivňují kažení produktu.

I proto je a musí být cena takto zpracovaného produktu vyšší než u obyčejného zpracování chlorelly, protože tento postup je 5x dražší než sušení horkým vzduchem.

  1. Po vysušení vznikne prášek, který se lisuje do tabletek bez přidávání jakýchkoliv konzervantů či jiných plnidel.
  2. Jihokorejský přístroj na rozbití buněčné stěny
  3. Jak poznáte kvalitní chlorellu?
  4. Pěstování

Jak bylo již na začátku řečeno, chlorella potřebuje k růstu čisté prostředí a spoustu slunečního svitu. Proto je na světě jen málo míst, kde se dá pěstovat chlorella nejvyšší kvality.

Do nedávné katastrofy atomové elektrárny Fukušima jím bylo Japonsko.

Vzhledem k tomu, že se tam dostalo do vzduchu velké množství radiace a dalších škodlivých látek, není jisté, že místa na pěstování chlorelly zůstala nezasažena.

Chlorella se také pěstuje v Číně, ale zajisté všichni víme, jak Čína dbá o ekologii a ochranu čistého ovzduší a vody. Také není jisté, že je všude v Číně zajištěn dostatek slunce. Chlorella zde může být pěstována na živných roztocích, ale její kvalita je podstatně nižší a je spíš dobrá jako krmivo pro zvířata.

Proč se musí chlorella pěstovat v netoxickém prostředí? Jde o to, že tato malá řasa do sebe absorbuje těžké kovy a další toxiny. Tento účinek je velmi cenný, pokud jde o detoxikaci našeho organizmu.

Chlorelle je ale jedno, kde tyto škodliviny absorbuje, a pokud se pěstuje v nečistém prostředí, naváže je na sebe již tam a my bychom v dobré víře jedli chlorellu toxickou.

Budete mít zájem:  Cibulová Nať A Zdraví?

Například chlorella z Číny obsahuje nadlimitní hliník a arsen, olovo, rtuť a další těžké kovy.

Kde tedy chlorellu pěstovat?

Ideálním místem je Taiwan, ne však celý, ale pouze jeho jižní a jihovýchodní část. Zde v čisté vodě roste pod blankytným nebem ta nejlepší chlorella. Díky slunečnímu záření získává energii a akumuluje pro Vás ve svých buňkách živiny. Po její dezintegraci Vaše tělo využije maximum živin, které obsahuje.

Rozrušení buněčné stěny

Možností jak chlorellu dezintegrovat je více. Nejlevnější je chemická dezintegrace, kde se celulózová stěna rozbije za pomocí chemikálií. Tyto látky také bohužel poškodí i vnitřek chlorelly, takže již nelze mluvit o zdravém produktu. Většina minerálů a účinných látek je totiž nenávratně zničena a není jisté, zda část chemikálií nezůstává i ve výsledném produktu.

Aby se účinné látky ve chlorelle nepoškodily, je ideální používat mechanické rozrušení buněčné stěny. To je oproti chemické cestě o dost dražší, ale jistě se vyplatí. Mechanické rozrušení buněčné stěny se provádí ve speciálním mlýně z jižní Koreje, kde se chlorella mele tak, aby nedošlo k jejímu zahřátí a zničení obsahu.

Pozor na tabletky řas s pojivy a éčky!

Většinou se jedná o levné produkty nabízené na slevových portálech.

Pokud kupujete sladkovodní řasy chlorellu nebo spirulinu, vždy si přečtěte složení tabletek. Neměly by obsahovat žádná pojiva či jiné přídavné látky. Pouze kvalitní, technologicky a patentově zpracovaná 100% čistá řasa spirulina i chlorella se všemi certifikáty a od ověřených výrobců, se dá lisovat do tabletek bez pojiv, tedy bez éček a dalších přídavných látek.

Některé menší firmy, většinou s Číny koupí řasu od renomovaných výrobců, tu zředí a namíchají s pomocnými látkami typu „E“, ztabletují na tabletky, a poté za účelem zisku nabízejí k prodeji do Evropy za super ceny.

Tato „ředěná“ řasa chlorella nebo spirulina však obsahuje pouze 30-50% řasy a zbytek jsou pojivé látky, které se zdravím nemají nic společného. Potom naleznete ve složení např. v 500mg tabletce pouze 300mg řasy a 200mg pojiv a jiných chemikálií, nebo dokonce jen 100mg řas a zbytek jsou látky, které Vašemu zdraví rozhodně nepřispívají.

Zanášejí Vaše tělo toxiny a řasy, které v dobré víře konzumujete, ztrácí svůj detoxikační efekt, protože musí odbourávat pojiva a éčka, která s nimi polykáte.

Proto je velmi důležité kupovat kvalitní prověřené zboží a ne jen vyhledávat nejlevnější zboží nevalné kvality, které místo aby Vašemu zdraví pomohlo, spíše uškodí. Toto nekvalitní zboží se objevuje zejména na slevových portálech za super ceny a má nabudit dojem kvalitního výrobku. Kvalitní a zdravý produkt takovou vůbec reklamu nepotřebuje.

  • KOMPLETNÍ SMYSLOVÁ KONTROLA
  • Chlorella Taiwan extra kvalita
  • Špatná kvalita Chlorella (A)
  • Špatná kvalita Chlorella (B)
  • Barva tmavá (hluboká) zelená světle zelená světle zelená
  • Vůně vůně charakteristická pro řasy nebo zelený práškový čaj protein kvašení zápach zápach po pražení
  • Chuť chutná charakteristiky po řasách špatná, chybí jí charakteristická chuť po řasách, není chutná špatná chuť, po pojivých látkách, není chutná
  • Vzhled

V tabletce nejsou vidět žádné cizí předměty, bakterie a jiné řasy. Naprosto hladký až skoro lesklý povrch, který skoro odráží světlo.

Obsahuje minerální cizí předměty, jiné rostliny pojivé látky a jsou pozorovány ostatní buňky jiných řas.

Na první pohled je řasa vláknitá jsou v ní vidět cizí objekty (bakterie), má pórovitý povrch neodráží světlo.

Cena Chlorelly s výše popsaného vyplívá, že šetrný postup zpracování naší chlorelly je dražší. Ale i přesto se vám snažíme naši chlorellu prodávat za co možná nejlepší cenu.

Proč tomu tak je? Je to hlavně díky tomu, že naši chlorellu nakupuje přímo od výrobce. To vše děláme bez jakýchkoliv prostředníků.

Chlorellu prodáváme přímo vám zákazníkům a díky tomuto systému vám pak můžeme nabídnout dobrou kvalitu za dobrou cenu.

Země původu

Taiwan

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

Představujeme devět nových kandidátů na pečeť Regionální potravina Libereckého kraje

Letos nebylo kvůli koronavirové krizi jisté, zda se soutěž bude vůbec konat. Možná i proto ji obeslalo poněkud méně producentů než loni, dvacet čtyři oproti loňským jednatřiceti. Přihlášeno bylo 81 výrobků. Pozitivní je, že mnoho výrobců se účastnilo poprvé a i v oceněné devítce je šest nováčků.

O soutěži již médii proběhla řada informací v uplynulém týdnu a všude se již psalo o oceněných, což není zcela přesné. Stačí nahlédnout do pravidel. Hodnotitelská komise je osmičlenná, přičemž předseda je z Ministerstva zemědělství a v komisi jsou i zástupci dozorových orgánů (Státní veterinární správa, Zemědělská a potravinářská inspekce, Potravinářská komora, Agrární komora) a zástupce Libereckého kraje. Kromě senzorických vlastností a regionálního původu hlavní suroviny (minimálně 70%) se hodnotí i etiketa, balení výrobku, správnost uvedených údajů a rovněž počet „éček“. Letos například jednomu nejmenovanému, velmi chutnému uchazeči uteklo ocenění o jedno zbytečné „éčko“, kterým byl zdůrazňovač chuti. Výrobky jsou hodnoceny bodováním (max. 20 bodů) a nakonec proběhne hlasování o každé kategorii. Ale to ještě není všechno, protože ocenění musí schválit ministr zemědělství a hejtman Libereckého kraje. To se ještě nestalo, a proto je korektnější o oceněných výrobcích stále psát jako o vybraných kandidátech. Podívejme se na letošní devítku blíže. Výrobky jsou uvedeny podle řazení do devíti soutěžních kategorií na www.regionalnipotravina.cz.

1. Masné výrobky tepelně opracované – Krůtí klobása PROMINENT, výrobce PROMINENT CZ s.r.o.
Firma PROMINENT CZ s.r.o. byla založena společností ZOD Brniště a.s. v lednu roku 2007. Dnes je největším zpracovatelem krůtího masa a výrobcem krůtích specialit v České republice. Vlastní řadu ocenění nejen v kategorii Regionální potravina Libereckého kraje, ale má i certifikáty Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj a Výrobek roku Libereckého kraje. V soutěži o Regionální potravinu Libereckého kraje loni bodovala klobása s medvědím česnekem. Letos k ní Prominent přidá krůtí klobásu Prominent.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy – Prase na citronech, výrobce MASS.NA Marek Piroch a Eva Jiřičková mají řeznictví v Českém Dubu. Jsou výrobci i klasického masa a masných polotovarů (například salsice a vinné klobásy). Eva Jiřičková vypočítává: „Celkem vyrábíme čtyři druhy sušeného masa, Zázvorovou a Baby krůtu, Krávu ala jerky a toto Prase na citronech. Už když jsme s výrobou sušeného masa začínali, snažili jsme se inspirovat recepty, které nám chutnají a připodobní maso chuti nějakého pokrmu. A tady to Prase na citronech vychází z varianty řeckého souvlaki, což je vepřové maso na citronu s tymiánem. Nám moc chutnala ta kombinace, tak jsme to zkusili přenést do sušené pochoutky.“

3. Sýry včetně tvarohu – KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem, Farma pod Ještědem s.r.o. Firma Iva a Aleny Vrbkových funguje šestým rokem, majitelé jsou původem stavaři a přišli z Prahy. Alena Vrbková mi vysvětluje: „Vrátili jsme se na rodnou hroudu do Libereckého kraje, protože jsme se rozhodli žít tak nějak v souladu s přírodou a rozhodli jsme se farmařit. Chováme kozy a z jejich mléka rovnou vyrábíme všechno možné. Sýry, zakysané výrobky i mléko jako takové. Soutěže se účastníme každý rok, ale teprve náš kozí sýr s česnekem se umístil na stupních vítězů.“ Používají sušený česnek z Makra. Zákazníky jsou zejména malí prodejci zdravé výživy, restaurace, školy a školky

Budete mít zájem:  Srůsty Po Operaci Příznaky?

4. Mléčné výrobky ostatní – Farmářský rakytníkový jogurt, Farma Volavec s.r.o. Historie rodinné farmy z Radostné pod Kozákovem se začala psát již v devadesátých letech v době restitucí. Firma Farma Volavec je ale velmi mladá, byla založena po restrukturalizaci původního hospodářství v srpnu 2018. Zabývá se výhradně chovem skotu (113 kusů) s převahou plemene Brown Swiss, což je jedno z nejstarších kulturních plemen a mezi skotem je považováno za jedno z nejkrásnějších zvířat. Sortiment obnáší kolem třiceti výrobků, od jogurtů a zákysů přes acidofilní mléko až po tučný tvaroh a různé druhy sýrů, které si přímo na místě můžete koupit sedm dní v týdnu. Farma je dalším z těch, kteří získali ocenění poprvé.
„V sortimentu máme pochopitelně takové ty základy jako je jahoda, malina, borůvka, lesní směs, ale pak vyrábíme i jogurty, které mají i exotičtější příchuti, tedy myslím nečeské, jako kiwi nebo ananas, takže ty nemůžeme přihlašovat do Regionální potraviny. Ani ty jahody nepochází z regionu, což byl další důvod, proč padla volba na rakytník,“ vysvětluje mi Marek Lacina z farmy Volavec a prozrazuje původ surovin jogurtu: „Je to spojení dvou výrobců z regionu, jogurtu z mléka našich krav a rakytníkového ochucovadla, které vyrábějí manželé Cvrčkovi. Ale na tu výbornou myšlenku dát dohromady jogurt a rakytník přišli manželé Brožkovi, kteří v devadesátých letech rodinné hospodářství založili. Upřímně řečeno, kdo znal před deseti, patnácti lety rakytník. Dnes každý minimálně ví, jak ta rostlina vypadá. “

5. Pekařské výrobky včetně těstovin – Učňovská houska, SŠ hospodářská a lesnická Frýdlant
Další oceněný výrobek je trochu netypický zástupce regionální produkce. Jak napovídá název Učňovská houska, nepřihlásil ho do soutěže farmář nebo soukromý výrobce, ale škola, konkrétně Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Kromě vítězné housky měla v soutěži ještě další dva výrobky, Podmáslový chléb a Učňovskou sekanou. Ocenění bude mít jistě velký význam pro budování prestiže školy a pro praktickou demonstraci toho, co své žáky naučí. 

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – Borůvkovo tvarohový dort z Ralska, Ivana Jablonovská – Zmrzlinárna Ralsko
Ačkoliv se už zdálo, že kvůli problémům s partnerem slavná zmrzlinářka Ivana Jablonovská skončí, nakonec vše dopadlo ke spokojenosti Ivany i jejich zákazníků. Svoji zmrzlinárnu přesunula ze Stráže pod Ralskem do Mimoně, do bývalé samoobsluhy nedaleko Zámeckého rybníka, a návštěvnost již překonává bývalé působiště. Slavná výrobkyně zmrzlin všech myslitelných příchutí letos přihlásila jahodový sorbet a borůvkovo tvarohový dort. Uspěl dort, který vznikl vlastně jako vedlejší produkt výroby borůvkové zmrzliny. Její podnik je jedním z mála, o kterém se dá říci, že mu pomohla koronavirová krize. „Kraj je teď plný turistů, když je pařák, všichni k nám jezdí se osvěžit, a když je pod mrakem nebo prší, tak je to vlastně stejné, lidé se nemůžou koupat, hledají tipy na výlety a jezdí k nám. Jedeme sedm dní v týdnu od devíti do devatenácti každý den,“ chlubí se paní Jablonovská a na otázku, jak davy zákazníků zvládá, dodává: „Je to o organizaci, s dobrou organizací se dá zvládnout všechno. Mám teď partnera, který mi hodně pomáhá, a šikovné holky brigádnice. Vyrábím já, partner rozváží, nakupuje, brigádnic máme sedm, ale je to málo, potřebovali bychom jich dvanáct.“

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) – Prezidentský speciál 12°, Pivovar Volt s.r.o. Jablonecký pivovar Volt má v sortimentu čtyři desítky piv. Do soutěže přihlásil tři klasické české ležáky. Proč padla volba právě na ně, mi vysvětluje sládek Martin Palouš: „Většinu děláme piva typu „ale“ a ty jsou ze zahraničních navoněných chmelů, takže jsme je do Regionální potraviny nemohli přihlásit. Přihlásili jsme tedy tři klasické české ležáky a ani jsme příliš nepočítali s nějakým oceněním. O to je naše potěšení větší.“ Jednatel pivovaru Roman Gaal dodává: „My již získali řadu ocenění na různých českých soutěžích, ale tohoto ocenění si nesmírně vážíme, protože Regionální potravina je to, co potřebujeme. Potřebujeme, aby spotřebitelé podpořili regionální potraviny, regionální výrobce, aby byli ekonomicky silní a přežili. A funguje to, mám osobní zkušenost, že řada lidí se tak již opravdu chová a vybírá si regionální výrobky. Projevuje se to i u nás, každým rokem nám roste výstav a prodej.“ A ještě tip na konzumaci speciálů z Voltu od Romana Gaala: „Kraftová piva se dají ochutnávat stejně jako vína. Můžete sledovat různé chutě, vůně, barvy a můžete si je stejným způsobem vychutnat.“

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – Český česnek z Podkrkonoší, Jan Hradecký – Alena Mihulková, sdružení FO Český česnek pěstitelů z Bělé na Semilsku získal ocenění už potřetí. Alena Mihulková je tedy osobou nejpovolanější k tomu, aby smysluplnost této značky zhodnotila: „Ta značka nám velmi pomohla v tom, abychom se vyčlenili. Český česnek je velké téma a díky té značce, kdy se za nás postavila Agrární komora a Ministerstvo zemědělství, máme stoprocentní důvěru zákazníků a příznivců česneku, že ten česnek je opravdu český. I když stále dochází k záměnám a zneužívání značky, tak jsme se dostali do širšího povědomí a lidé nám věří.“ A v čím je tento česnek výjimečný, když česneku s označením „český“ je v supermarketech dost? Paní Mihulková pokračuje: „My pěstujeme jen české odrůdy. V Čechách se totiž přepěstovávají cizí odrůdy, francouzské, španělské a další. Takže v obchodech se sice prodává v Česku vypěstovaný česnek, ale málokdy najdete českou odrůdu, protože není dostatek satbového materiálu. To je ten problém. České odrůdy mají malý množitelský koeficient a pro velkopěstitele jsou neefektivní.“

9. Ostatní – Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku, DobroTY z ráje, Martina Papežíková Martina Papežíková a Karel Šilhán provozují DobroTY z ráje třetím rokem. Vyrábějí bylinkové a ovocné sirupy, džemy, marmelády.

Ze slaných výrobků mají vynikající grilovací omáčku, cuketovou omáčku, houbovou směs a přepuštěné máslo produkují i bez příchutí. Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku získala ocenění i loni. „Je to vlastně ghí pesto, ale nemůže to být pesto, jsme regionální, jsme v Česku, tak máme název pasta.

Je pravda, že kdyby se to jmenovalo „pesto“, lidé by spíš věděli, o co jde, ale za ty tři roky, co ji vyrábíme, není problém,“ vysvětluje Martina možná trochu zavádějící název produktu. Máslo je jihočeské, ale medvědí česnek je zdejší. Rodina pana Šilhána má lesík, takže vlastní úžasný zdroj medvědího česneku je po ruce.

Kromě másla a medvědího česneku obsahuje pasta jen minimální množství soli. „Složení je naprosto jednoduché a přesto to má plnou chuť a velmi široké využití v teplé i studené kuchyni. Můžete si to namazat na topinku, na bramborové placky, je vynikající na pečení ryb na nakládání a grilování masa.

Můžete to přidat do polévky, na saláty, udělat si palačinky na slano… Od začátku, kdy jsem to vyrobila, tak jsem věděla, že to je bomba,“ uzavírá paní Martina

Asi se ptáte, kde potraviny s pečetí Regionální potravina Libereckého kraje seženete. Dobrým vodítkem vám můžou být stránky www.regionalnipotravina.cz. Letošní kandidáti zde bohužel zatím chybí, protože, jak píši výše, certifikáty ještě nejsou podepsány.

Zatím je nejjednoduší, když navštívíte nějaké regionální farmářské trhy nebo stránky výrobců. Na propagaci je zatím naplánováno 16 akcí (info naleznete na www.apic.cz). Z nich největší bude tradičně Den regionální potraviny před libereckou radnicí. Ten se má konat 19.

září a letošní kandidáti na něm slavnostně převezmou svá ocenění. 

Text a foto (kromě úvodního) Mad

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector