Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Dnes už ale šéfkuchaři i znalci jídla, kteří vaří pro sebe a své blízké, umí ocenit a rozlišit specifické vlastnosti různých typů gurmánských solí, které dokáží povznést a završit chuť připravovaných pokrmů.

Cílem této příručky je zdůraznit charakteristické rozdíly jednotlivých unikátních lahodných mořských solí a popsat každý z našich produktů tak, aby si zákazníci společnosti SaltWorks mohli vybrat tu nejlepší GURMÁNSKOU MOŘSKOU SŮL, která bude vyhovovat jejich kulinářským potřebám.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Coarse Salt (Hrubozrnná sůl)

Také známá jako Gos Sel, Sale Grosso

Sůl Coarse je hrubozrnná sůl a stejně jako ostatní hrubozrnné soli se nejlépe hodí do mlýnku, coby nejsnadnější způsob jak dochutit jídla čerstvě mletou solí.

Hrubá sůl je méně jemná a vlhčí než její drobnozrnné varianty, a tak dobře odolává zasychání a snadno se skladuje.

Namletou hrubou sůl používejte k ochucení jakéhokoliv jídla, k vytvoření slané krusty na masu nebo rybách či k dochucení polévek, směsí a těstovin.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Finishing Salt (Dochucovací sůl)

Soli pro konečné dochucení jsou prvotřídní kombinace speciálních solí, které se sklízejí ručně v určitých regionech světa. Dochucovací soli jsou ceněny pro jejich unikátní texturu – vlhké krystaly nebo křehké vločky.

Obě varianty jsou krásně křupavé a rychle se rozpouštějí, což má za výsledek čistou, přirozenou chuť, kterou v pokrmech podtrhují s každým soustem a obohacují vaše stolování.

Rozmanité barvy a vločky dochucovacích solí jsou skvělou ozdobou každého jídla.

Viz. také Vločková sůl (Flake Salt), sůl Fleur de Sel a francouzská mořská sůl (French Sea Salt) níže.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Flake salt (Vločková sůl)

Také známá jako Flakey Salt

Vločková mořská sůl Flake Sea Salt obsahuje drobné krystaly připomínající sněhové vločky. Vznikají tak, že se mořská voda přirozeně vypařuje pomocí slunce a větru, čímž vzniká solný roztok, který se roztéká do otevřené vypařovací pánve.

Roztok se poté pomalu zahřívá, dokud se nevytvoří jemné krystaly soli, které tvarem připomínají pyramidy.

Výsledným produktem je tedy jemná, vločková mořská sůl, která existuje v mnoha tvarech a velikostech – od vloček ve tvaru pyramidy až po delikátní vločky tenké jako papír.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Flavored Salt (Ochucená sůl)

Naše ochucené soli Fusion® spojují přírodní ingredience s každým jedním krystalkem mořské soli. Výsledkem je působivá chuť, která předčí běžné kořenící směsi. Navíc celý proces ochucování je 100% přírodní, od ingrediencí po jejich celkové zapracování.

Ochucené soli umožňují větší kreativitu při vaření i vytváření netradičních kombinací.

Samozřejmě, že Thai Ginger chutná skvěle s asijskými nudlemi, ale už jste ji ochutnali s vanilkovou zmrzlinou? Rozhodně to vyzkoušejte! Naše přírodně ochucené mořské soli Fusion vám připomenou, že byste se v kuchyni nikdy neměli nudit.

Navštivte naši příručku JAK POUŽÍVAT OCHUCENÉ SOLI, kde najdete tipy a návrhy receptů s našimi více než dvaceti variantami ochucených solí.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Fleur de Sel

Také známá jako sůl Flower of Salt, Flor de Sal (portugalská)

Zatímco dochucovací soli jsou prvotřídními kombinacemi solí, Fleur de Sel je ta nejlepší z nejlepších solí pro konečnou úpravu. Fleur de Sel, což v překladu doslova znamená „Květina solí“, je světovými šéfkuchaři také často nazývána „kaviárem mezi solemi“.

Pravá Fleur de Sel pochází z francouzského regionu Guérande a skládá se pouze z „mladých“ krystalků na povrchu odpařovacích jezírek. Paludieři (sběrači soli v regionu Guérande) opatrně shrabují krystalky pomocí dřevěného náčiní, přesně podle keltských tradic.

Ke sběru dochází pouze jednou za rok v létě, protože k celému procesu vzniku dobré Sel de Fleur musí přispět správné počasí.

Podobně jako existují vybrané vinařské regiony, různé oblasti v regionu Guérande produkují soli s vlastními jedinečnými chutěmi a aromaty. Sůl Fleur de Sel se hodí na saláty, vařenou zeleninu a grilovaná masa.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

French Sea Salt (Francouzská mořská sůl)

Francouzské mořské soli se sklízejí z nedotčených vod Atlantického oceánu. Tyto vynikající mořské soli nejsou nijak průmyslově upravovány, takže obsahují minerály, které se přirozeně vyskytují v mořské vodě, jako je například jód.

Sůl French Grey Sea Salt, neboli Sel Gris, se sklízí za použití tradičních keltských metod.

Tento ceněný proces je prováděn pouze ručně za použití výhradně dřevěného náčiní, což nechává soli její čistou chuť a vytváří velmi specifickou, vlhkou, krystalovou texturu.

Sel Gris má nižší obsah chloridu sodného než běžné mořské soli, obvykle okolo 83 – 87%. Francouzské mořské soli se hodí na přípravu salátů, vařené zeleniny a grilovaného masa. Jsou dostupné v hrubozrnné (ideální pro ruční solení nebo do stolních slánek), drobnozrnné (výborná náhrada za stolní soli), nebo zvlášť drobnozrnné variantě (skvělá sůl na popcorn).

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Grey Salt

Také známá jako sůl Sel Gris

Grey Salt je „vlhká“, nezpracovaná mořská sůl, obvykle původem z francouzského regionu Brittany u pobřeží Atlantiku. Její přirozeně světle šedou barvu dotvářejí minerály, které tato sůl absorbuje z jílu lemujícího solná jezírka.

Sůl se sklízí ručně za použití tradičních keltských metod a dřevěného náčiní. Šedá sůl si v posledních letech získala oblibu v běžném kulinářském světě.

Je dostupná jako hrubozrnná (skvělá ke konečnému dochucování nebo ruční solení), drobnozrnná (výborná náhrada za stolní soli), nebo zvlášť drobnozrnná sůl (Velvet), která je vynikající na dosolení ořechů nebo popcornu.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Grinder Salt (Sůl do mlýnku)

Soli, které mají velké, suché krystaly a hodí se tedy nejvíce do mlýnku na sůl nebo obecně na mletí. Velké krystaly se v mlýnku snadnou rozemelou a díky nižší vlhkosti sůl snadno padá z mlýnku. Používá se k dochucení pokrmů přímo u stolu, pokud se hostitel domnívá, že není třeba používat jemnější, kvalitnější sůl. Hodí se také při vaření, kdy jídlu dodá chuť čerstvě mleté soli.

Poznámka: Vždy používejte mlýnek na sůl s keramickým nebo plastovým mlecím mechanismem. Kov s nerezavějící ocelí, který se používá do mlýnků na pepř, po delším kontaktu se solí zreziví. 

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Hawaiian Sea Salt (Havajská mořská sůl)

Známá také jako sůl Alaea, Alae, Hawaiian Red Salt (Havajská červená sůl), Hiwa Kai nebo Black Hawaiian Salt (Černá havajská sůl)

Mořská sůl Alaea je tradiční havajská stolní sůl, která se používá k dochucování a konzervování potravin. Přírodní minerál „alae“ (sopečný červený jíl) se přidává, aby obohatil sůl o oxid železitý. Tento přírodní doplněk dodává soli nezaměnitelnou červenou barvu.

Jíl obohacuje sůl o lehkou příchuť, díky které je v porovnání     s ostatními mořskými solemi zralejší a zemitější. Používá se jako

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Mořská sůl Black Hawaiian, nebo také Hiwa Kai, obsahuje aktivní uhlí, které jí dodává jedinečnou černou barvu, hedvábnou texturu a charakteristickou chuť zvýrazňující vlastnosti pokrmů. Uhlí je populární složkou očistných diet. I když ho v mořské soli Hiwa Kai Black HawaiiAN není tolik, aby sloužilo jako očistný doplněk, dodá vašim pokrmům doslova explozi barvy a vynikající chuť.

Hiwa Kai je dostupná v hrubozrnné variantě, ideální pro solné mlýnky či k servírování.

Italian Sea Salt (Italská mořská sůl)

Známá také jako Sicilian Sea Salt (Sicilská mořská sůl), Sale Marino, Sel de Mer

Italská mořská sůl se získává z vod na dně Středozemního moře u sicilského pobřeží. Mořská voda na jaře naplní solné pánve, ze kterých se voda odpařuje pod horkým sicilským sluncem a silnými africkými větry.

Když se voda zcela vypaří, sůl se rozdrtí, namele a dál se ponechá bez dalšího zpracování. Tyto soli mají spoustu chuti, aniž by byly moc silné nebo slané. Italské mořské soli skvěle poslouží ve slánce, dobře chutnají na salátech a báječně dochutí pečeně či omáčky.

Poslouží také jako ozdoba na bruschettách. Naše sůl Sel de Mer je dostupná v drobnozrnné a hrubozrnné variantě.

Kala Namak

Známá také jako Black Salt (Černá sůl), Sanchal

Kala Namak, jinak také indická černá sůl, je nerafinovaná minerální sůl. Má spíše perleťovou, růžovo-šedou než černou barvu a výraznou sirnou chuť a aroma. Tuto sůl proslavili veganští šéfkuchaři, kteří ji začali přidávat do pokrmů, jako je tofu scramble, kterým dodává vaječnou příchuť. Kala Namak se požívá v původní indické kuchyni a je populární v mangových smoothies.

Kosher Salt (Košer sůl)

Výraz „košer sůl“ může označovat dva typy solí – jedna z nich má vločkové krystalky a dostala své jméno díky svému použití při přípravách mas dle židovských stravovacích pravidel. Obsahuje méně přídavků a má čistší a vyrovnanější chuť než obyčejná stolní sůl.

Vločky se snadno rozpouštějí a mají méně pronikavou příchuť než průmyslově zpracovaná stolní sůl. Díky tvaru krystalků je ve špetce košer soli jednoduše méně soli, než v soli běžné. Tento druh soli se nejčastěji používá na posypání preclíků a na ozdobu okraje sklenic na koktejl Margarita.

Je nutno podotknout, že ne všechna košer sůl je mořská.

Druhým typem soli košer je sůl, která byla certifikována košer prestižními organizacemi či certifikačními orgány jako je Ortodoxní židovská unie.

To znamená, že tato sůl splňuje požadavky určené židovskými zákony, potvrzené košer certifikačními agenturami a příslušníky židovské víry.

Certifikace zaručuje, že produkt je vyroben a je s ním zacházeno v souladu s vysokými standardy a je vhodný pro konzumaci těmi, kteří preferují košer stravu. Všechny soli SaltWorks® obdržely certifikaci košer od Ortodoxní židovské unie.

Další informace se dočtete v naší PŘÍRUČCE O KOŠER  SOLÍCH.

Organic Salt (Přírodní sůl)

Ve Spojených Státech zatím Ministerstvo zemědělství USA nepovažuje sůl za produkt, který by mohl obdržet certifikaci bio, protože neobsahuje žádné sloučeniny uhlíku.

I když tedy sůl není ve Spojených státech označována jako bio, jako je tomu u rostlinných, živočišných a masných výrobků, existují nejméně tři organizace, které nastavily přísná pravidla pro výrobu solí v jejich domovských zemích.

Budete mít zájem:  Protizánětlivé Léky Pro Kočky?

Tato pravidla zajišťují čistotu vody a odpařovacích nádrží i dodržování správných postupů při sklízení a balení solí. Z organizací, které poskytují označení bio:

  • Nature et Progrès (Francie)
  • BioGro (Nový Zéland)
  • Soil Association certification (Wales)

Sea Salt (Mořská sůl)

Známá také jako sůl Sal del Mar, Sel de Mer, Sale Marino

Mořská sůl je široký pojem, který obvykle označuje nezpracovanou sůl pocházející přímo z moře nebo oceánu. Získává se přiváděním mořské vody do velkých jílových pánví, kde se voda sluncem a větrem přirozeně odpaří. Výrobci mořské soli ji obvykle zpracovávají méně než ostatní druhy, takže si udrží přírodní stopy minerálů, jako je železo, vápník, draslík, mangan, zinek a jód.

Zastánci mořské soli vychvalují její výraznou, ryzí, čistou chuť a jemné nuance vytvářené stopami minerálů. Nejčastějšími zdroji mořské vody jsou Středozemní či Severní moře a Atlantický oceán (zejména ve Francii u bretaňského pobřeží). Oproti tradiční stolní soli je mořská sůl považována za zdravější a chutnější. Je dostupná v různých zrnitostech, od velmi jemně zrnité až po hrubozrnnou.

Smoked Sea Salt (Mořská uzená sůl)

Ve Spojených státech jsou uzené mořské soli poměrně novou, atraktivní gurmánskou solí. Dodávají jedinečnou chuť širokému spektru pokrmů, jsou skvělé ke grilování, pečení – jsou zcela nezbytné při přípravě lososa.

Pokud zvažujete nákup uzené soli, ujistěte se, že je uzená přírodně a neobsahuje tekutá kouřová dochucovadla, která mohou zapříčinit hořkou chuť. Na rozdíl od uměle dochucených uzených solí, se všechny uzené soli SaltWorks vyrábí za použití přírodního uzení.

Jsou uzeny pomalu ve studených udírnách na pravém dřevě, aby se krystalky napustily 100%ně přírodním kouřem.

Uzené mořské soli dodávají polévkám, salátům, sendvičům a těstovinám autentickou vůni udírny. Jsou dostupné v jemné, hrubé a vločkové zrnitosti.

Table salt (Stolní sůl)

Stolní sůl je nejběžnější typ soli, který najdete v každé průměrné kuchyni. Sůl se obvykle těží v solných dolech.

Po vytěžení prochází rafinací, přičemž se z ní odstraňuje většina minerálů, dokud se nezíská čistý chlorid sodný.

Převládá názor, že tímto procesem vzniká sůl, která má méně výraznou a hořčejší chuť než nezpracované soli, a to nemluvíme o tom, že je taková sůl zbavena možných blahodárných vlastností stopových minerálů.

Většina stolních solí je k dostání v prosté nebo jodované podobě. Při jodování je sůl opatřena postřikem jodidu sodného nebo draselného. V USA začali výrobci soli s jodizací soli ve 20. letech minulého století během hospodářské krize.

Jodizaci podporovala i vláda, protože se zjistilo, že v některých částech USA trpěli lidé zvětšením štítné žlázy (struma) v důsledku nedostatku jódu, čemuž šlo jednoduše předejít. Dnes již víme, že většina lidí potřebuje denně méně než 225 mikrogramů jódu.

Mořské plody a mnoho druhů sytě zelené zeleniny, ale i mořská sůl obsahují jód, a pokud má člověk dostatek těchto potravin ve svém jídelníčku, žádné doplňky jódu nepotřebuje. Přírodní mořská sůl je tak zdravou náhradou za běžnou stolní sůl.

Není sůl jako sůl: Jaké druhy soli jsou pro tělo nejzdravější

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Pod pojmem sůl si mnozí z nás představí obyčejnou kuchyňskou sůl, chlorid sodný. O této soli se nedá říci, že by byla zdravá. Naopak její vyšší konzumace je spojená s řadou zdravotních rizik.

Kromě tohoto druhu soli existují jiné druhy soli, které mohou být prospěšné pro naše zdraví. Podívejme se na nejzdravější z nich.

Himalájská sůl

Himalájská sůl je růžová sůl, pocházející čistých ložisek soli, ležících vysoko v horách. Za růžovou barvu je zodpovědný vysoký obsah železa. V himalájské soli najdeme také červený pigment, zdroj betakarotenu.

Himalájská sůl patří mezi nejzdravější soli nejen díky vysokému obsahu železa a zdroji betakarotenu. Je doslova nabitá minerály. Díky tomu nám může pomoci v mnoha zdravotních potížích. Zbaví nás svalových křečí, sníží hladinu glukózy v krvi, zlepší vstřebávání živin, podpoří správnou funkci nervové soustavy, snižuje riziko vzniku osteoporózy, nemocí srdce i nemocí ledvin.

Na rozdíl od běžné soli, chloridu sodného, udržuje rovnováhu buněčných tekutin, což znamená tekutin uvnitř i vně buněk. Její mírný zásadotvorný účinek jí zařazuje mezi potraviny, které lze konzumovat při detoxikaci těla.

Příznaky alergie dokáží pořádně znepříjemnit život. To je důvod, proč alergici užívají antihistaminika, léky tlumící příznaky alergie. Stejnou službu může prokázat himalájská sůl. Při její konzumaci vás na rozdíl od antihistaminik nečekají nežádoucí vedlejší účinky.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Červená sůl

Další solí, pocházející z Havaje, je červená sůl. Za svou barvu vděčí červené sopečné hlíně s názvem alaea. Patří mezi soli s nejvyšší koncentrací minerálů, zejména železa.

Perská modrá sůl

Tato sůl vděčí za svou jedinečnost nejen díky modré barvě. Patří mezi nejvzácnější soli na světě. Vyrábí se odpařováním vody ze slaného jezera v Íránu, nesmírně bohatého na minerály. Od ostatních druhů soli jí odlišuje také její mírně sladká chuť.

Za krásnou modrou barvou této soli nestojí žádná minerální látka. Modrá barva je způsobená přírodním stlačováním struktury soli, které probíhá po tisíciletí.

Šedá sůl

Šedá sůl, nazývaná Keltská mořská sůl, pochází z francouzské Bretaně z míst mořského pobřeží, kde je jíl a písek bohatý na minerály. Kromě velkého množství minerálů je pro tuto sůl charakteristické zachování si vlhkosti.

Šedá sůl může díky svým zásadotvorným účinkům posloužit jako detoxikační prostředek. Kromě toho obnovuje rovnováhu elektrolytů v těle a zabraňuje svalovým křečím.Properties:

Černá sůl

Černá sůl pochází z černé lávy havajských sopek. Černou barvu způsobuje vysoký obsah aktivního uhlí. Aktivní uhlí podporuje trávení a odstraňuje škodlivé odpadní látky z těla. Černá sůl nám může posloužit jako detoxikační prostředek.

Mořská sůl

Mořská sůl se získává odpařovacím procesem, během něhož dojde k oddělení soli a mořské vody. Díky tomu si zachovává nemalé množství minerálů. Najdeme v ní jód, zinek, draslík, železo, hořčík, vápník, mangan, zinek.

Murray River růžová sůl

Jedná se o říční sůl, pocházející z australské řeky Murray River, bohaté na minerály. Její jemná chuť a růžová barva jí získala oblibu u kuchařů na celém světě.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Uses:Fleur de sel

Francouzský název této soli v překladu znamená „solný květ“. Její krystaly totiž připomínají květy a sněhové vločky. Vyrábí se odpařováním vody na pobřeží Atlantského oceánu, v okolí Bretaně. Krystaly lze sbírat z hladiny mělkých solných rybníků pouze za teplého a lehce větrného počasí, jinak klesnou ke dnu. Fleur de sel je ceněná pro svoji kvalitu i obsah minerálů.

Superslaná alchymie. Vyplatí se za sůl připlatit, nebo jde jen o marketing? | Dobrá chuť

Soli, stejně jako cukru, se někdy přezdívá bílý jed. Jenže zatímco cukr se aktuálně dostává do ještě temnějšího koutu zdravotního pekla, sůl se z něj naopak zvedá. Zejména pak ta „zdravá“, kvalitní, luxusní cenou i chutí. Je to ale opravdu tak? A je nutné si za sůl deklarující samé benefity i požitek pro labužníky připlatit?

Kamenná, mořská, vakuovaná, technologicky upravená rafinovaná anebo panenská přírodní… Kdo touží posypat si pokrm něčím lepším, může si vybrat ještě například narůžovělou himálajskou, diamantovou, ájurvédskou kouzelnou sůl nebo sůl černou, vulkanickou, které se v Indii říká kala namak a jež chutná po síře.

Jedna z nejdražších solí na světě pochází z Jižní Korey. O několikrát pražené nebo pečené bambusové soli výrobce tvrdí, že obsahuje na osmdesát minerálů a stopových prvků, pomáhá udržovat vyrovnané pH v těle a je mnohem zdravější než ta mořská.

Vzniká v dutém bambusovém stvolu, který se ucpe jílem a následně zahřívá na velmi vysokou teplotu, proces pečení a zrání trvá skoro tři roky. Jíl prý ze soli vytáhne nečistoty, bambus ji zase obohatí o minerály a vůni dodá kouř z borovicového dřeva, nad kterým se zahřívá.

Kolik za kilo tmavě zbarvené zázračné bambusové soli s nasládlou, až uzenou chutí zaplatíte? K dostání je přes Amazon a stojí 260 dolarů, což je necelých šest tisíc korun.

Supersůl, nebo jen NaCl?

Se všemi druhy (nejen) bílého slaného prášku se lze setkat od domácího vaření až po špičkové restaurace. Mnohé navíc bývají k nalezení na e-shopech v segmentu superpotravin.

„Himálajská sůl je jedna z nejčistších, také s ní solím.

Ale superpotravina? Stále jde z 97 až 100 procent o NaCl, chlorid sodný,“ komentuje „zdravé soli“ výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě, který o mýtech o zdravých potravinách natáčí spolu s gastronomickým expertem Romanem Vaňkem pro Mall TV.

I u té nejvybranější soli podle Havlíčka platí, že by se na ni nemělo pohlížet jako na zázračnou ingredienci a absolvovat dobrovolně solné kúry. Ani té nejlepší soli by člověk neměl konzumovat příliš.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

Internistka a specialistka v oblasti výživy Hana Mojžíšová k tomu dodává: „Můžeme experimentovat a výsledek posoudit sami. Ochutnat solný květ, fleur de sel, nebo maldonskou sůl. Sama doporučuji zejména pestrost všech dalších potravin. Doma solíme běžnou kamennou solí obohacenou jodem nebo mořskou solí.

Vyzkoušela jsem i speciální kamennou hrubozrnnou sůl, himálajskou sůl a uzenou sůl. Nejsem velký odborník na to, jak moc dokáže drobek soli vytáhnout chuť upravované potraviny, jak uvádí někteří šéfkuchaři. To spíš experimentuji s vyladěním pokrmu jednodruhovými bylinkami a kořením.

Vliv druhu soli na naše zdraví je podle mého názoru minimální.“ 

A upozorňuje, že pokud by se sůl měla prezentovat jako zdroj dalších minerálů, tedy důvod, proč hledat speciální, „divotvornou“ sůl, musela by pokrýt alespoň 15 procent denní potřeby daného minerálu. Původ soli je podle ní ale důležitý z jiného důvodu: tím je znečištění životního prostředí.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Ket?

„Nemůžeme podceňovat jeho vliv, mám na mysli například plasty nebo ropu v oceánech nebo následné chemické úpravy produktu. V souvislosti s rostoucím znečištěním vody je podle mě důležité, ve které oblasti a za jakých podmínek výroba mořské soli probíhá,“ zamýšlí se Mojžíšová.

Kolik je v soli minerálů a dalších látek, jak moc solí nebo nesolí a zda se její kvalita liší podle ceny, zkoumal nedávno časopis dTest. Jeho nezávislý test ukázal, že nemá smysl spoléhat se na jakoukoliv sůl coby zdroj jiných minerálních látek než sodíku a chloru.

„Ani ty nejdražší himálajské soli nedokážou v maximální denní porci pokrýt více než 3,7 procenta doporučené denní dávky železa a jedno procento vápníku nebo draslíku,“ říká k šetření Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Do testu bylo zahrnuto 19 vzorků kamenné, mořské a himálajské soli. 

„Rozdíly ve složení jedlé soli nebyly zásadní, zato ceny se pohybovaly od 4 do 116 Kč za kilo. Chemický základ je u všech stejný,“ doplňuje Hoffmannová.

V dTestu si také všímají, že někteří výrobci porušují vyhlášku, která zakazuje používání některých slov: „Obaly například nesmějí vyvolávat dojem, že některá potravina je přírodní, pravá nebo čistá (…), jsou rovněž zakázány jakékoliv zmínky o tom, že potraviny zlepšují stav organismu, nebo dokonce léčí.“

Kolik je málo a kolik moc

Pět až šest gramů, to je množství soli v potravě, které lékaři doporučují pro zdravého jedince. Jde ovšem o gramáž, kterou průměrný Čech překročí i třikrát a spořádá 15–16 gramů soli za den. Nesolit, nesolit, zní roky v různých výživových doporučeních.

Sůl je pro tělo důležitým zdrojem sodíku, který je sice nezbytný, ale většinou ho máme v dostatečném množství. „Klesá při stavech spojených s velkým pocením, při závažném zvracení a průjmech.

Naopak pozornost musíme věnovat jeho nadbytečnému příjmu, který se stále udává v souvislosti s řadou zdravotních problémů, zejména onemocnění cév,“ vypočítává Hana Mojžíšová. U pacientů s kardiovaskulárními onemocněními se doporučené množství snižuje i na 2–3 gramy za den.

„Jde o oficiální výživová doporučení, která si každý stát průběžně upravuje v souladu s novými ověřenými poznatky. Podobně jako v jiných oblastech poznání existují studie, které neprokázaly souvislost mezi množstvím soli ve stravě a výskytem například hypertenze.“

Kamenná sůl – získává se z přírodní čisté kamenné soli. někdy se do ní přidává jod a fluor. Stojí pár korun. Mořská sůl – nejběžnější varianta ke kamenné soli. Cenové rozpětí za balení je obrovské – ceny začínají na zhruba dvaceti korunách za kilogram. Himálajská sůl – stojí asi padesát korun za půl kilogramu. Díky vyššímu obsahu železa je narůžovělá.Fleur de sel – královna solí se sbírá ručně. Vzniká v horkých a větrných dnech, kdy se na mořské hladině tvoří slané vločky. Deset deka stojí sto i více korun. Černá vulkanická sůl – jde o nerafinovanou vulkanickou sůl s obsahem železa a také siřičité složky (proto trochu voní a chutná po vejcích). Těží se v Indii a Pákistánu. Deset deka stojí cca šedesát korun.

Internistka Hana Mojžíšová říká, že doporučení pro množství zkonzumované soli se aktuálně nemění a probíhá diskuse týkající se míry účinku na naše zdraví. Přidává rady, které si z konzultací nad stravovacími návyky odnášejí její klienti.

Problémem jsou zpracované potraviny, pečivo, uzeniny, některé sýry a dochucovadla: pokud strávník vymění rohlík nebo jinou přílohu na talíři za zeleninu, sníží obsah soli a zároveň pokrm odlehčí. Lékařka také upozorňuje, že pestrost našeho jídelníčku se nám zdá samozřejmá, ale není.

„Jsme zvyklí nakupovat a vařit pár jídel stále dokola. Doporučuji zvýraznit chuť jídla bylinkami a nekupovat hotové směsi se solí.“

Netrapte se solí

Úsporné solení jakožto cesta ke zdraví je podle další výživové expertky Margit Slimákové spíše domněnka. „Nemáme dostatek důkazů, že by snižování příjmu soli mělo jednoznačně jenom příznivý efekt na zdravotní stav,“ zamýšlí se na svém blogu Margit.cz.

Sůl však podle ní zůstává i nadále kontroverzním tématem. „Většina lékařských a státních organizací doporučuje všem lidem její omezování, přestože rozsáhlé studie prospěšnost plošného omezení soli nepotvrzují a přestože je sodík esenciální mikroživinou.

Ti, kdo chtějí doporučení omezovat sůl ve stravě podložit fakty, mají smůlu. V současné době není prokázáno, že by snižování příjmu soli vedlo ke snížení nemocnosti či úmrtnosti, a to jak v případě kardiovaskulárních, tak všech ostatních chorob.

Strava bez soli je nechutná a kampaň za omezování soli (a cholesterolu) maskuje skutečný problém naší stravy, kterým je přejídání se cukry,“ poukazuje Slimáková.

Vyhnout bychom se také měli vysoce průmyslově upraveným potravinám. „Jezte skutečné potraviny a netrapte se solí,“ vzkazuje svým čtenářům. Těm nemocným pak připomíná: zapomeňte na cukr. „Příjem cukru podporuje uvolňování hormonu inzulinu ze slinivky břišní.

Inzulin podporuje zadržování vody a sodíku v ledvinách. Vyšší objem vody a sodíku v našich cévách je pak základem vyššího krevního tlaku. To je však pouze jedna cest. Inzulin nám zvyšuje tlak i dalšími mechanismy.

Třeba podobně jako stresový hormon kortizol aktivací sympatiku podporuje zúžení cév, které také vede ke zvýšení krevního tlaku,“ připomíná Slimáková.

Její řádky ale nelze brát jako návod, jak si do jídla obrátit celou solničku, spíš nabádá k selskému rozumu: skutečné jídlo s sebou přináší automaticky menší příjem soli, zároveň ale není nutné vařit podle některé z kuchařek, které propagují jídlo zcela bez soli.

Nesolit vůbec je podle posledních výzkumů (například kanadské studie publikované letos v létě v odborném časopisu Lancet) pro zdraví podobně rizikové jako solit až moc. Vědci nabádají ke střídmému užívání: ani málo, ani moc.

Jako odstrašující příklad uvádí například Číňany, kteří kvůli hojné konzumaci sójové omáčky mnohonásobně překračují doporučovaných 5 gramů soli a dostávají se přes 12 gramů denně.

Chuť podle šéfkuchařů

Slaný trend pronikl i do špičkových kuchyní. „Sůl je samozřejmě nezbytná, pomůže chuti, téměř bez dodání soli se obejdou snad jen mořské plody, které jsou přirozeně slané od mořské vody,“ říká Leonardo Di Clemente, šéfkuchař restaurace Cotto Crudo v pražském hotelu Four Seasons.

Při práci nejčastěji využívá stolní nebo mořskou sůl obohacenou o jod, někdy sáhne i po himálajské růžové nebo keltské šedé mořské soli. „Soli se trochu chuťově liší podle místa původu nebo podle toho, jak nahrubo je namelete.

Tu nejlepší si necháváme na doladění jídla před podáváním, například pokud mám v plánu, aby v prvním soustu trochu zakřupala.“

Slavný americký šéfkuchař Thomas Keller, držitel několika michelinských hvězdiček a majitel restaurací The French Laundry a Per Se upozorňuje na největší chybu při solení u amatérských kuchařů: zrníčka nechávají padat na pokrm až moc zblízka.

Šéfkuchaři solí pěkně zvysoka, aby se sůl na jídle rovnoměrně rozprostřela. Zatímco během vaření využívá jemně namletou sůl, na finální doladění sáhne stejně jako Leonardo di Clemente po hrubší.

Na dotažení při posledním kroku se hodí mořské soli ve tvaru vloček, například maldonská sůl nebo fleur de sel.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

A jaké soli v českých kuchyních právě frčí? V hypermarketech a supermarketech Albert zákazníci volí spíš klasiku. „Stálicí je s převahou tradiční kamenná sůl s jodem. Mezi další oblíbené patří alpské, mořské či himálajské soli.

Poptávka u těchto prémiovějších produktů roste v řádu jednotek procent ročně,“ uvádí za Albert Barbora Vanko. Při nákupech v online supermarketech, které zaváží zboží hlavně ve větších městech a okolí, se lidé pouštějí do většího experimentování.

„I vzhledem k skladbě našich zákazníků, kteří si často vybírají prémiové zboží, je u nás prodej soli také trochu odlišný než v běžném supermarketu,“ vysvětluje Rostislav Brzobohatý, marketingový ředitel Rohlik.cz.

Nejprodávanější soli jsou na Rohlíku mořské soli – bretaňská a hrubozrnná, následuje himálajská sůl. Na třetím místě je pak klasická kamenná.

Keltská sůl (šedá sůl) a její účinky na zdraví

10 důvodů proč používat mořskou sůl

Použití soli bylo a je stále v rámci “zdravého životního stylu” kontroverzní . Většina lékařů alopatické medicíny považují sůl za nezdravou a za původce vysokého krevního tlaku. Ale lékaři a terapeuti holistické medicíny považují čistou mořskou sůl jako nezbytnou pro dobré zdraví. Různé skupiny proti používání soli napadají skupiny, které sůl zastávají.

Podobné problémy mají skupiny, které jsou zastánci či naopak k používání nasycených tuků ve vztahu k cholesterolu v krvi.

Některé skupiny tvrdí, že by bylo lepší margarín nahradit zdravým bio máslem a oleje zpracované chemickou cestou vyměnit za bio kokosové a palmové oleje .

Tímto problémem se zabývá mnoho odborníků a bylo o tomto problému napsáno mnoho publikací a článků. Se solí je to podobné.

Lékaři tvrdí: Vysoký příjem soli vede k vysokému krevnímu tlaku, což má za následek srdeční infarkt nebo mozkové mrtvice. Proběhly epidemiologické studie, které naznačují, že lidé, kteří jedli stravu chudou na sodík – t.j. sůl omezující diety, jsou ještě náchylnější ke kardiovaskulárním onemocněním než lidé, kteří solí vice než normalně.

Jedna studie zkoumala dvě skupiny: jedna skupina lidí byla s vysokým krevním tlakem a druhá skupina měla krevní tlak normální.Výsledek studie byl takový, že nebyli zjištěny žádné rozdíly v riziku vzniku srdečního infarktu. Vypadá to tak, že zřejmě příčinná souvislost spotřeby soli na vysoký krevní tlak vedoucí k srdečnímu infarktu, je falešná.

Pro optimální zdraví, by měla být take použita I optimální sůl. Proč je doporučována právě sůl mořská? Normální rafinované komerční stolní sůl je poměrně toxická a neobsahuje žádné živiny a neprošla rafinací, jako sůl stolní. Toxicita běžné soli pochází z rafinace a bělícího procesu, ten odstraňuje vše co je právě přítomno přirozeně v soli mořské a to jsou stopové prvky.

Všichni potřebujeme pro životní fukce sodík. Tím čím se stravujeme, máme většinou nevyvážený metabolismus a trávení. Naše krev je podobná svým obsahem soli mořské vodě.

Všechna nerafinovaná sůl, bez ohledu na svůj původ pochází původně z moře. Čistá sůl může pocházet ze starých jeskyní, stejně jako z přímořských lůžek.

Budete mít zájem:  Perforace Tlustého Střeva Příznaky?

Většina čisté ryzí soli byla spotřebovávána postupně lidmi po celá staletí.

Rafinovná sůl se stala během několika posledních desetiletí automatickou součástí v naší kuchyni a byla v nadměrném množství používána do balených a rychlých občerstvení. A to je právě druh jídla, který by měli omezit osoby, kterým je doporučena neslaná dieta. Nutričně “prázdné” potraviny jsou také plné toxických přísad a ještě toxické soli bez stopových prvků.

  • Proč používat nerafinovanou mořskou sůl
  • 1) Sůl pomáhá stabilizovat a regulovat srdeční tep, a to díky obsahu hořčíku a sodíku je nezbytná pro správnou svalovou funkci
  • 2) Obsah sodíku
  • 3) Sůl pomáhá minimalizovat účinky stresu tím, že udržuje správnou hladinu melatoninu, serotoninu a tryptaminu v mozku.
  • 4) Sůl pomáhá udržovat tělo ve správné a dostatečné buněčné hydrataci.
  • 5) Sůl pomáhá v procesu alkalizace v těle a to zejména v mozku a ledvinách.
  • 6) Mořská sůl posiluje váš imunitní systém.
  • 7) Pomáhá předcházet osteoporóze.
  • 8) Mořská sůl obsahuje vyrovnávací paměť pro hladinu cukru v krvi, proto je vhodná pro diabetiky
  • 9) Mořská sůl obsahuje jód, proto pomáhá regulovat endokrinní system a štítnou žlázu

10) Všechno je potřeba dělat s mírou. Mořská sůl by měla být v rovnováze s odpovídající spotřebou vody.

Kilo soli může stát pětikorunu i tisícovku. Proč je mezi druhy soli takový rozdíl?

10. července 2018 08:12 / Shutterstock

Sůl je nad zlato, říká se už od pradávna. Trh nabízí velké množsví druhů solí a na své si tak přijdou i fajnšmekři. Jen to s experimenty moc nepřežeňte a než se rozhodnete domů pořídit nějakou speciálku, dobře se o ní informujte. Ne s každou solí se dá solit tak, jak jste zvyklí. Existuje totiž třeba i druh, který vašemu jídlu dodá vajíčkovou chuť, což nemusí být vždy žádoucí.

Nejnovější

Sůl je hodně ošemetná surovina. Přemíra soli lidskému zdraví škodí, její nedostatek ale zrovna tak. Pokud by člověk neměl dostatek soli, hrozil by mu nízký tlak, dehydratace, celková slabost i deprese.

Na druhou stranu nadbytek soli může naopak krevní tlak zvyšovat, ale také můžete v tomto ohledu trpět otoky a v krajním případě vede přemíra soli i k selhání srdce či ledvin. Podle odborníků je optimální denní dávka soli asi pět až šest gramů.

O účincích soli jsme blíže psali zde.

Možná vás někdy zaujalo, kolik druhů soli se dá dnes v obchodě pořídit. A možná vás láká nějaký nevšední typ soli i osobně vyzkoušet. Buďte ale obezřetní a než tak učiníte, trochu se o druzích solí informujte. Každá se totiž hodí k něčemu jinému. Zatímco běžnou sůl lze pořídit doslova za pár korun, jiné typy mohou přijít i na tisícikorunu za kilo.

Není sůl jako sůl

Pořídit si domů obyčejnou sůl už může někomu připadat jako nuda. Obzvláště, když se na vás z regálů smějí takové zvláštnosti, jako je himalájská sůl, sůl s lanýži, zauzená či bylinková sůl. V některých specializovaných obchodech ale natrefíte i na opravdu exoticky vypadající černou sůl či červenou lávovou sůl.

Kamenná (stolní) sůl

Pokud chcete zdravější variantu, sáhněte  po čisté kamenné soli. Tento typ soli má všestranné využití při vaření všeho druhu. 

Na každé, i té nejobyčejnější soli musí být uvedeno složení podle použitých surovin a přídatných látek. Minimální obsah soli v sušině jedlé soli činí 97 %, v soli s jódem dokonce 98 %. Minerálních příměsí, jako jsou uhličitany, sírany vápníku, sodíku a hořčíku a podobně, v nich nesmí být více než dvě procenta.

Mořská sůl

Mořskou sůl už většina hospodyněk používá zcela běžně jak alternativu ke klasické kuchyňské soli. Obvykle máte na výběr nejrůznější hrubost.

V souvislosti s mořskou solí také můžete narazit na nejrůznější ‚příchutě‘. Oblíbená je například bylinková mořská sůl, ale k dostání je i lanýžová či ibišková. Tyto ochucené varianty bývají ale o něco dražší.

Himalájská sůl

Himalájskou sůl bezpečně poznáte už na první pohled – má typickou růžovou barvu. Zabarvení je způsobeno vyšším obsahem železa a betakarotenu.

Těží se v Himalájích a díky svému složení zlepšuje vstřebávání živin, snižuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje správnou funkci nervové soustavy.

Díky zásadotvorným účinkům se navíc řadí mezi potraviny, které pomáhají při detoxikaci našeho těla.

Uzená sůl

Uzená sůl patří mezi ty vůbec nejdražší, kilo koupíte za asi tisíc korun.

 Udí se podobně jako maso v udírnách nad pečlivě vybraným dřevem, není do ní přidáno nic jako umělá ochucovadla, aroma a barviva.

Jídlo posolené touto solí získá typickou kouřovou chuť a vůni, aniž by absolvovalo cestu udírnou, která například u masa na rozdíl od soli znamená i vznik některých karcinogenních zplodin.

Pokud se rozhodnete tuto sůl vyzkoušet, buďte při ochucování pokrmů opatrní. Vzhledem k tomu, že má oproti běžné soli výrazně intenzivnější aroma, stačí jí použít opravdu jen malé množství. Výborně s její pomocí dochutíte maso i ryby. 

Fleur de Sel

Nejjemnější a nejdražší sůl na světě pochází z italské chráněné přírodní rezervace Trapani na Sicílii. Je známá jako Fleur de Sel, což v překladu znamená solný květ.

Její sběr je velmi složitý a je možný jen za určitých podmínek. Solné krystaly se tvoří v tenké vrstvě na vodní hladině mělkých solných rybníků za teplých a lehce větrných dnů.

Ručně se sbírají a následně suší na slunci. Protože je tato sůl velice kvalitní a obsahuje množství minerálních látek, nemusí se už dále zpracovávat.

Díky poměru vápníku a hořčíku je tato sůl křupavá a používá se hlavně k dochucení jídel přímo u stolu.

Diamantová sůl

Jedná se o druh himalájské soli. Je složena z krychlových krystalů, které připomínají diamanty. Pro svoji čistotu, obsah minerálních látek snadno vstřebatelných buňkami lidského těla, schopnost ničit cizorodé látky v těle a vysokou bioenergetickou hodnotu je již přes 3 000 let využívána Ajurvédskou medicínou k očistným kůrám organismu.

Těží se ručně v pákistánské provincii Punjab, omyje se vodou a poté suší na slunci. Pro potravinářské a léčivé účely se používá pouze nejlepší kvalita – jen 10 % z vytěženého množství.

Košer neboli vločková sůl

Košer sůl se rychle rozpouští a uvolňuje chuť do připravovaných pokrmů. Je proto vhodná při vaření masa i zeleniny. Vločková sůl je typická drsnými krystaly. Košer sůl se získává speciálním odpařováním mořské soli.

Textura a tvar zrnek soli typu košer je lehčí a o dost křehčí, než je tomu u zrnek běžné jemnozrnné stolní soli. Texturu této soli si mnozí oblíbili kvůli její jemné chuti a příjemně jemnému křupnutí na skus. Sůl stylu košer se v pokrmech během vaření rychle a rovnoměrně rozpouští a krásně se propojuje s ostatními chutěmi.

Černá sůl

Pochází z černé lávy havajských sopek a je velmi oblíbená u příznivců zdravého stravování. Černou barvu jí dodává aktivní uhlí, které odstraňuje škodlivé látky z těla a podporuje trávení. Její typická vajíčková chuť a vůně je způsobená velkým množstvím síry. Černá sůl má na naše tělo přímo detoxikační účinek.

Existuje také další černá sůl, kala namak, která pochází z Indie. Je ve skutečnosti růžová, když se ale spojí s prvky v zemi, je černá. Černá sůl je vysoce sirná – v chuti a obsahu. Z tohoto důvodu je považována za přínosnou pomoc při trávení.

 Těží se v sopečných oblastech Indie, Pákistánu, Bangladéše a Nepálu. Používá se hodně do omáček, zálivek salátů a zejména v Indii jako kořenící směs pro Chaat masala. Dává se do čatní, rajtas (jogurtová omáčka), sabdží (dušená zelenina s kořením) a chladivých nápojů.

Červená lávová sůl

Další havajská sůl, červená sůl – získává barvu z vulkanické havajské jílové půdy tzv. Alaea (také ji někdy najdete pod označením Alaea sůl).

Odhaduje se, že tato sůl má nejvyšší koncentraci stopových minerálů z jakýchkoliv solí a je obzvláště bohatá na železo. Pokud tedy máte problém s nízkým množstvím železa v těle, může být tato sůl dobrým doplňkem k vaší vyvážené stravě. Nejlépe ji využijete v teplé kuchyni a v nasolování masa před jeho sušením (při výrobě sušeného masa).

Šedá (keltská, francouzská) sůl

I tato netypická sůl získává svou barvu díky jílu, podobně jako červená lávová sůl. Je ručně těžena v Bretani, což je část Francie. Právě zde přírodní jíl, hlína a písek vytvářejí krystaly soli bohaté na různé minerály. Tato sůl si obecně zachovává svou vlhkost.

Šedá sůl může pomoci obnovit rovnováhu elektrolytů, má alkalizační vlastnosti a může předcházet svalovým křečím, podobně jako růžová sůl. Tato sůl je však o něco dražší kvůli pracnému a náročnému procesu ruční těžby.

Korejská bambusová sůl

Vzniká velmi zvláštním způsobem. Peče se totiž v dutině bambusu, který se nejprve naplní mořskou solí. Oba konce bambusu se pečlivě uzavřou žlutým jílem a několikrát se nechá celý bambus projít ohněm. Jíl ze soli vytáhne všechny škodliviny a společně s bambusem naopak předá do soli všechny své prospěšné látky.

Perská modrá sůl

Tato jedinečná sůl se těží ze starého solného jezera v Íránu. Je extrémně minerální a překvapivě i trošku sladká. Její modrá barva nepochází z minerálního obsahu, ale z přirozeného stlačení struktury soli po tisíciletí. Jednotlivé krystaly zkrátka lámou světlo pod určitým úhlem a tím se sůl jeví jako modrá.

Modrá perská sůl je také jedna z nejvzácnějších solí na světě, obsahuje opravdu hodně draslíku a chloridu draselného.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector