Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?

Katy, Petra a Marek nedají dopustit na ryby a dobré víno. Společně si jejich chutě užívali tak dlouho, až vznikl projekt Boxxi. Díky němu můžete konzumovat kvalitní mořské ryby spolu s vínem v pohodlí domova i vy.

Marku, co vás vedlo k rozhodnutí založit e-shop primárně s mořskými rybami?

S rybami pracujeme na velkoobchodní bázi již 5 let. Bohužel vnímáme, že ryba je v ČR stále taková popelka, kvalita dostupných ryb je velmi kolísavá a znalosti běžné populace o rybách nízké. Rádi bychom z kvalitní mořské ryby udělali běžnou součást českého jídelníčku.

Boxxi není jen e-shop, chceme našim zákazníkům přinášet o rybách užitečné informace, učit je s nimi pracovat a poznávat nové druhy. Chceme vyvracet mýty, kterých je okolo ryb velmi mnoho. Chceme do všech českých domácností přinést kvalitní rybu bez kompromisů.

Ryby dovážíte převážně z Islandu. V čem jsou výjimečné?

Vody okolo Islandu jsou dnes jedny z nejčistších na světě, a tak ryby z tamních vod obsahují minimum škodlivých látek (těžké kovy, PCB, atd.), které se bohužel např. v mořích okolo kontinentální Evropy objevují ve větší míře. Je to způsobeno samozřejmě průmyslem, intezivním zemědělstvím a hustou námořní dopravou.

Dále je dnes Island celosvětovým leadrem v udržitelném rybolovu. Jednoduše žádná ulovená ryba nepřijde nazmar, populace nejsou přelovovány a to je velmi přísně kontrolováno vládou a systémem kvót. Udržitelnost pro nás není jen prázdný claim, ale prostupuje celým Boxxi.

Chceme i tímto zodpovědným přístupem přispět svou trochou do mlýna k problému udržitelného rybolovu a obecně problému udržitelné produkce potravin.

Čím vším si ryba projde od vylovení až po doručení zákazníkovi?

U nás je to relativně jednoduché. Ihned po ulovení ji naši partneři naporcují, zabalí a šokově zamrazí. Tím si naše ryby uchovají fantastickou kvalitu. Následně po moři putují do přístavu a odtud kamionem k nám do Boxxi house v Nuslích.

První změnu teploty ryby zaznamenají až u vás v lednici, kdy si rybu pomalu a šetrně rozmrazíte. Když dodržíte tento postup, dostanete rybu v té nejvyšší kvalitě, která krásně voní mořem.

Proč je důležitá pravidelná konzumace mořských ryb?

Mořské ryby obsahují látky, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Ať jsou to omega3 mastné kyseliny nebo jód.

Dále jsou mořské ryby skvělým zdrojem např. vitaminu D. A v neposlední řadě jsou v drtivé míře i dietní. O blahodárném účinku konzumace ryb bychom si mohli povídat dlouho.

Jak často a v jakém množství by se měly mořské ryby objevovat ve zdravém jídelníčku?

Zdravý člověk by měl mořské ryby podle doporučení výživových odborníků a lékařů konzumovat 2x týdně. Ale pozor, kvalitní mořské ryby, nikoliv něco, co bylo 3x přemraženo a je napuštěné vodou a chemií.

V Boxxi kladete důraz na kvalitu rybího masa. Co všechno ji může negativně ovlivnit?

Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?
Hlavní vizuál boxxi.cz.

Absolutně, ta nejvyšší kvalita je pro nás alfou a omegou. Bohužel těch faktorů je velmi mnoho. Začíná to prostředím, ve kterém ryba žije.

Dále je to způsob, jak je lovená – zde se samozřejmě snažíme v maximální možné míře volit ryby, které byly uloveny šetrně na háčky a šňůry před těmi, které pochází z rybolovu vlečnými sítěmi. Tento způsob není hezký ani vůči rybám, ani vůči mořím.

Velmi zásadní je samozřejmě i to, zda se do ryby něco přidává a jak je s ní nakládáno. Dále to, jak dlouho trvá rybě, než se dostane na talíř a co po té cestě zažije a zda-li je po celou dobu v té správné teplotě a prostředí.

Pozná spotřebitel kvalitní produkt od méně kvalitního, aniž by se v rybách zvlášť vyznal?

Troufnu si říct, že spíše ne. Rybí standard tady za posledních 30 let nebyl příliš vysoký. Samozřejmě jsou místa, kde seženete vždy super ryby, ale pořád jich není mnoho a v běžné obchodní síti tomu tak stále není. Tam je nejdůležitější otázkou stále cena. A tomu bohužel odpovídá většinou i kvalita.

Pokud tedy běžný spotřebitel nemá srovnání a neví, jak by taková ryba měla správně vypadat, vonět a chutnat, má to těžké.

My radíme jedno:

Stejně jako si člověk vybírá svého řezníka, zelináře nebo pekaře, kterému věří a může se na něj spolehnout, měl by si vybrat i svého rybáře.

Říká se, že mražená ryba dosahuje nižší kvality než ryba čerstvá. Je to pravda?

To je jeden z těch mýtů, které se snažíme vyvracet. Ono to tak obecně dlouho platilo, pokud se podíváme na nabídku mražených ryb v obchodech – ve velké míře to byly produkty velmi nízké kvality naprané v lepším případě vodou, v horším případě bůhvíčím.

Pokud vezmete superkvalitní rybu, nic do ní nepřidáte, zpracujete ji ihned po ulovení a šokově zamrazíte, tak při šetrném rozmrazení dostanete stejnou kvalitu, jakou jste měli před mražením.

Co se týče čerstvých ryb – samozřejmě čerstvě ulovená ryba je vždy nejlepší. Ale: jsme uprostřed Evropy, nejbližší moře máme stovky kilometrů daleko (a to navíc ještě taková, ze kterých tu rybu spíše nechcete) a domácí trh s rybami je opravdu malý.

Jen pro představu, průměrná konzumace mořských ryb je zde 4x nižší než je průměr Evropy a 6x nižší, než je světový průměr. Tedy ryba, kterou si kupujete v běžné obchodní síti je buď rozmražená (a vydávaná za čerstvou) nebo má za sebou již pěkných pár dní.

Samozřejmě jsou tu místa, a zaplať pánbůh jich přibývá, kde kvalitní čerstvou rybu seženete. Ale představa, že je zde k dostání každý den nepřeberné množství mořských ryb v absolutní kvalitě a čerstvosti, je bohužel stále ještě naivní.

My proto přinášíme extrémně kvalitní mražené ryby, u nichž má náš zákazník jistotu, že jejich kvalita bude stále stejně vysoká. A rozmrazí si je přesně v okamžiku, kdy na ně dostane chuť.

Jaké druhy ryb jste si nejvíce oblíbili v týmu Boxxi a proč právě je?

Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?
Oblíbené Fish and Chips s treskou od boxxi.cz.

Katy: Momentálně naše novinka pražma je velmi často na mém jídelníčku a dále jsou to mé stálice jako tuňák, losos a de facto co se týče mořských plodů, miluji vše.

Petra: Treska loin, a protože jsem máma, tak velmi oceňuji její bezvadnou chuť, a děti zase, že nemá kosti. Dále krevety Vanammei jsou ideál na gril, anebo jako rychlá večeře s těstovinami. Nesmím opomenout sivena, kterého jsem dříve neznala a velmi mile mě překvapil.

Budete mít zájem:  V e-shopu Košík.cz už nenajdete klecová vejce. Jinde to potrvá roky

Marek: U mě se to dost střídá. Aktuálně mám asi nejčastěji na talíři tresku. Má neuvěřitelně mnoho možností úpravy a je to pro mne taková zimní ryba. Ale už se zároveň těším na start grilovací sezóny, tam to bude více o lososu, okouníkovi, tuňákovi a třeba pražmě a mečounovi.

V regionu Praha a okolí dovážíte ryby až domů. Jak doručujete ryby mimopražským zákazníkům?

V tuto chvíli máme malou síť spolupracujících partnerů, kteří fungují jako výdejní místa. Tedy objednáte si, my vám objednávky doručíme k danému partnerovi a vy si ji tam vyzvednete. Všichni jsou to stejní blázni ohledně kvalitního jídla a potravin jako my. Společně chceme zlepšovat stravování v naší zemi.

Nově v roce 2021 hledáme partnery, kteří by naše produkty zařadili do svého prodeje. Partnery ve městech a městečkách, kam bohužel zatím nedosáhneme naší logistikou.

Pokud tedy někdo z vašich čtenářů má tip na někoho, kdo má kvalitu a transparentnost na prvním místě, pro koho je kvalitní potravina více než jen kšeft, ať se nám ozve. Budeme rádi za každé doporučení, za každý kontakt.

Naším dlouhodobým cílem je dostat kvalitní rybu do každé domácnosti.

Patří mezi vaše pravidelné odběratele i renomovaní čeští kuchaři, příp. kteří?

Boxxi je projekt pro obyčejné smrtelníky, nikoliv pro kuchařské megastar. Do restaurací nedodáváme, to ani není cílem Boxxi a nejsme na to zařízeni.

Spousta kuchařů je však již našimi zákazníky. Jména ale prozrazovat nebudu, to mi nepřísluší. Kupují naše ryby jako běžní zákazníci, protože jim chutnají.

K rybě patří také víno. Poradili byste našim čtenářům, jak s výběrem ryby a k ní vhodného vína nešlápnout vedle?

Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?
V nabídce boxxi.cz je i tuňák v sashimi kvalitě, vhodný i pro přípravu sushi.

V Boxxi se nikdy nestavíme do pozice nějakých arbitrů chutí, abychom říkali, že toto je správně a toto špatně. Jednoduše si dejte víno, které vám chutná.

My rádi doporučíme takové kombinace ryb a vína, které spolu hrají. U každé naší ryby najdete doporučené snoubení s vínem. Ale finální rozhodnutí je na každém z vás a jezte a pijte hlavně to, co máte rádi.

Dobré jídlo je hlavně radost a tak by to mělo zůstat, člověk by se neměl nutit do chutí a kombinací jen proto, že někdo je prohlásí za správné.

E-shop Boxxi.cz necílí jen na prodej. Předává originální recepty i tipy a triky na jejich úpravu a podávání. Jakou tepelnou úpravou lze chuť i kvalitu ryby znehodnotit?

Jak už jsem zmínil výše, naším cílem není jen prodat, ale chceme rybám dělat osvětu a naše zákazníky provázet příběhem našich ryb od začátku, od ulovení, až do konce – po ten kulinářský zážitek na talíři.

Obecně platí, že ryby jsou jemné a nejvíce jim ublížíte příliš dlouhým vařením a vysušením. Ryba by měla zůstávat vždy krásně šťavnatá.

V jaké tepelné úpravě zařadit rybu do zdravého jídelníčku?

V jakékoliv, tady je paleta široká. Od syrových ryb v podobě sushi, tataráku nebo třeba ceviche až po veškeré myslitelné teplené úpravy.

Ne každá ryba je vhodná na každý způsob úpravy. Ale možností je opravdu nepřeberné množství.

K čemu rybu nikdy nepodávat?

Na to se nedá jednoduše odpovědět. Většina ryb snese hodně příloh. Zase bych se vrátil o pár odstavců výše. Dbejme hlavně o kvalitu surovin.

Chuťové kombinace jsou už jen a pouze o osobních preferencích. Jezme tedy tak, aby nám to přinášelo hlavně radost.

Jakou přílohu k jaké rybě zvolit?

Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?
Arktický losos podle Marka.

To bychom tu byli také dlouho a nakonec bychom skončili u odpovědi stejné, jako je u předchozí otázky. Dejte si takovou, která vám chutná.

Jeden příklad za všechny – osobně mám například k našemu arktickému lososovi nejraději rýži, když ho dělám v asijské úpravě. Partnerka preferuje úpravu na grilu s grilovanou zeleninou zakápnutou citrónem a javorovým sirupem a naše dcera ho má nejraději s bramborovou kaší.

Obecně platí, že dobré rybě stačí opravdu málo – kvalitní sůl a kvalitní pepř, kvalitní olivový olej.

Osobně jsem u ryb zastáncem jednodušších kombinací, aby koření nepřebilo chuť ryby, ale aby ji naopak podrthlo.

Kde berete nápady na nové recepty?

Z cestování, od kamarádů kuchařů, z internetu. Vlastně kde se dá. Jsem moc rád, že v rámci Boxxi spolupracujeme s několika opravdovými profesionály, kteří vymýšlejí nové recepty s našimi rybami. Kdyby to bylo jen na mne, obávám se, že by se naši zákazníci začali brzy bouřit ????

Měli byste pro naše čtenáře nějaký dosud nepublikovaný oblíbený recept na zdravou a dietní úpravu ryby?

Na stránkách ho ještě nemáme, ale určitě se tam časem dostane.

Cevich ze sivena s mangovým pyré

  1. Nakrájejte sivena na malé kostičky, dejte ho marinovat do směsi citrónové a pomerančové šťávy – cca 1,5 až 2h v lednici.
  2. V mezičase nahrubo rozmixujte zralé mango s trochou medu (nebo třeba agávového sirupu), olivového oleje, kůrou z citrónu a pomeranče.

    Můžete přidat trochu chilli omáčky, pokud chcete dostat trochu pálivosti.

  3. Dochuťte podle představ. Pyré by mělo být příjemně sladkokyselé.
  4. Šťávu následně slijte, dochuťte sivena solí a pepřem.
  5. Podávejte třeba na lasturách z hřebenatek – lůžko z polníčku, pyré, siven.

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Jezte vše dohromady, aby se vám chutě spojily.

Marku, děkujeme za milé povídání a senzační recept. Držíme palce nejen při hledání nových partnerů.

Kapří maso

Kalorie v rybách – kolik kalorií má ta která ryba?

Maso z Třeboňského kapra patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek.

Složení kapřího masa

Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 -83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %).

Tabulka základních nutričních hodnot kapřího masa (údaje jsou uváděné v % ve 100g svaloviny kapřího masa)

živina Průměrná hodnota  Minimální a maximální hodnoty
Energie  kJ 484 239 – 636
 voda 67,6 39,8 – 81,6
sušina 21,8 13,5 – 27, 6
bílkoviny 16,7 9,3 – 19,2
tuky 4,7 2,1 – 9,2
sacharidy 0,3 0,1 – 0,6
Celkový cholesterol (v mg na 100 g svaloviny) 9,56

Zdroj: Novotný L., Vácha F., Bencko V. Sladkovodní ryby ve výživě. Prakt. Lék. 2008, 88

Cenné bílkoviny v kapřím mase

Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou.

Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech.

Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu.

Obsah tuků v kapřím mase

Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy.

Příznivá hodnota obsahu tuku v mase Třeboňského kapra (průměrně 2,6 %) souvisí s velkým podílem přirozené potravy v jeho výživě. Mezi velmi cenné látky v rybím tuku patří polynenasycené mastné kyseliny řady n-3, které pozitivně působí na naše zdraví.

Především je známé jejich preventivní působení proti kardiovaskulárním chorobám.

Polynenasycené mastné kyseliny získávají ryby složitým způsobem z fytoplanktonu. V rybím těle mají významnou funkci, protože díky nim si ryby dokáží udržet tuky v tekutém stavu i při velmi nízké teplotě vody. Tuk kaprů, jejichž výživa je založená na přirozené potravě, má vyšší obsah těchto látek oproti rybám, které jsou uměle přikrmovány.

Porovnání nutričních hodnot kapřího masa a masa teplokrevných živočichů

Dru masa (100g) Energie (kJ) Bílkoviny (g) Tuk        (g) Sacharidy (g)
kapr 280 9,3 3,3 0,1
vepřové maso 1175 10,8 26,4 0,1
hovězí maso 506 10,4 8,7 0,1
kuřecí maso 385 12 4,7 0,2

Zdroj tabulky: Merten M. Zpracování ryb. Informatorium 2002

Skladování kapřího masa

Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě -1 až 5 °C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě -18 °C.

Při skladování čerstvé ryby je nutné dbát na to, aby teplota neklesla pod -1 °C, kdy se v kapří svalovině začínají tvořit velké krystalky ledu, které mechanicky narušují buněčnou stěnu svalových buněk a tím dochází k nežádoucím změnám ve struktuře masa. Z tohoto důvodu může také dojít ke zhoršení původní kvality kapřího masa při jeho neodborném domácím zmrazování.

Při výrobě mraženého kapra se používá tkz. šoková metoda, při které je kapří maso vystaveno velmi nízkým teplotám ( – 35 až -40 °C) a tím se rychle překoná nežádoucí teplotní pásmo ( -2 až -8 °C).

Produkty z Třeboňského kapra a jeho zpracování

V České republice je nejběžnější prodej kapřího masa ve formě živé ryby v předvánočním čase. Nákup živého kapra a jeho následné domácí zpracování můžeme zařadit mezi tradiční české vánoční zvyky. Pokud se rozhodnete pro zpracování živé ryby, tak názorné návody s fotografiemi a videem, jak usmrtit, provést kuchání či porcování kapra najdete v rubrice zpracování kapra.

Třeboňského kapra si můžete zakoupit i ve formě již zpracovaných kapřích výrobků. Z hlediska nutriční hodnoty je nejhodnotnější čerstvé kapří maso nabízené v podobě zpracované chlazené ryby.

Kapří maso bez kostí

Konzumaci kapřího masa někdy doprovází obavy z přítomnosti kůstek v jeho svalovině. Třeboňského kapra si však můžete zakoupit i ve formě kapřích filetů, které jsou zpracované speciálními „prořezávačkami“, které tyto drobné kůstky rozruší.

Při tepelné úpravě se rozrušené části kostí zcela vytratí.

Dalším produktem z Třeboňského kapra, kde se nemusíte obávat drobných kostiček, je polotovar Kapří.

Tento zmrazený výrobek se skládá z drceného kapřího masa bez kostí a kůže, ovesných vloček a koření a dá se z něj snadno připravit mnoho chutných pokrmů.

Úpravy kapřího masa v kuchyni

V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr.

Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.

Vložte nový kometář

Vložte komentář či dotaz. U článku – Kapří maso – zatím není zveřejněn žádný komentář.

Komentáře

Nutriční hodnoty základních druhů ryb

 

Ryby obsahují plno prospěšných živin a měli bychom je kvůli tomu pravidelně zařazovat do jídelníčku, více se můžete dočíst v článku Jaká pozitiva přináší konzumace ryb.

 Ryb nicméně existuje mnoho druhů a je tak výhodou se trochu zorientovat v tom, jak se od sebe navzájem liší, a to především co se týče obsahu tuku a potažmo energetické hodnoty.

Ale u ryb určitě neplatí, čím méně tuku, tím lépe!

Přehlednou tabulku s jednotlivými hodnotami si můžete i vytisknout a nalepit třeba na lednici. Možná vás inspiruje i k vyzkoušení nových druhů ryb. 🙂

Hodnoty jsou uvedeny na 100 g suroviny v syrovém stavu.

Ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
candát 350 19 1 0
lín 330 19 0 0
platýz 340 18 1 0
štika 360 19 1 1
tilapie 490 20 1 0
treska aljašská 310 17 1 0
Ryby středně tučné (2–10 %) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
pstruh 500 18 5 0
kapr 530 18 6 0
sumec 500 16 6 0
tuňák 500 22 4 0
žralok 550 21 5 0
Ryby tučné (více než 10 % tuku) Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
losos 850 22 12 0
makrela 750 18 12 0
sleď 700 18 10 0
úhoř 1000 19 17 0

Nutriční hodnoty dalších druhů ryb naleznete v databázi potravin zde.

Vylaďte si jídelníček v programu Sebekoučink

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním jídelníčku. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma.

Ryby jsou sice někdy tučné, ale při hubnutí ideální

Ryby mají jako jediné z mas výhodu, že v nich obsažený tuk často nevadí, ba naopak. Snad s výjimkou tuku zjevného, kterým se někdy obaluje i kapr.

Rybí tuk svědčí srdci i mozku a nervům. Ryby navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin.

Kromě nich v rybách najdete vitaminy, D, A, B12 a jód. Odborníci na výživu proto jejich konzumaci doporučují nejen kvůli relativně nízké energetické hodnotě.

A nemusí přitom jít jen o mořské ryby, protože mastné kyseliny omega-3, které chrání srdce a cévy, do těla dostanete, i když si dáte třeba uměle chované sladkovodní živočichy.

Někdy však jdou rady lékařů trochu proti sobě – nejvíc má být těchto zdraví prospěšných látek v potravinách, jako je losos růžový, makrela, mořský pstruh či v tresčích játrech, které by se proto měly jíst dvakrát týdně.

Na druhou stranu v sobě ryby a výrobky z nich skrývají zdravotní rizika. A to zejména těžké kovy, jako je rtuť a dioxiny, které se ukládají do těl mořských ryb z oblastí, jež jsou znečištěné průmyslovým odpadem.

Větším rizikem jsou v tomto ohledu velké dravé ryby, ale i tak, pokud je jíte nejvýše jednou týdně, nic by se vám stát nemělo.

  • Treska – 300 Kj/100 g Z mořských ryb se jí nejčastěji
  • Kapr – 560 kJ/100 g
  • Losos – 800 kJ/100 g Stále slušná kalorická hodnota; pro někoho může být příliš mastný, a způsobovat tak zažívací potíže
  • Makrela -750 kJ/100 g
  • Uzená makrela – 1050 kJ/100 g

Sáhnout můžete i po některých dalších rybích výrobcích, protože i v nich najdete zdravé mastné kyseliny. Ale pozor – třeba právě uzená makrela může obsahovat některé choroboplodné zárodky, vyvolávající zažívací potíže, a proto se vůbec nehodí pro malé děti a těhotné ženy. Vyhnout by se jí měli i lidé s oslabenou imunitou. Může jít zejména o salmonely nebo listerie.

Populární jsou i sardinky – mezi těmi v oleji a v tomatě není rozdíl jen v chuti. Olejové mají stejně energie jako uzená makrela a jsou tak dvakrát výživnější než rybičky v červené omáčce, které mají jen 530 kJ.

Tuňák v oleji má 830 kJ v deseti dekagramech, kdežto ten ve vlastní šťávě jen 460 kJ. V Česku je možná populárnější než tuňák v konzervě zavináč se 760 kJ na 100 gramů.

Stále populárnější jsou rovněž krabí tyčinky – s krabem nemají nic společného, pro malé děti se tak moc nehodí, ale s dietou se snesou vcelku dobře, protože mají jen 410 kilojoulů. Podobně málo energie má i většina mořských plodů – krab 400 kJ, krevety 310 kJ a slávky jen 220 kJ.

Naproti tomu opravdovou kalorickou bombou jsou tresčí játra v oleji, která ve 100 gramech skrývají 2560 kJ, a také kaviár s 1010 kJ, kterých však jen málokdo sní více najednou.

Středy doktora Středy: Vánoce v kilojoulech

Redakce

Východní Čechy – Minulý týden jsme věnovali nadcházejícím svátkům a v tomto trendu budeme pokračovat. Nenajdete zde ale žádné další tipy na dietní sváteční dobroty a hody. Zaměříme se na to, kolik kalorií mají různé pokrmy, které během Štědrého dne sníme. A že jich není málo. Však si přiznejme, že je to vanilkový rohlíček sem a perníček tam, za chvilku jednohubka nebo chlebíček…

Doktor Leoš Středa. | Foto: Michal Horák

Mohlo by se zdát, že Štědrý den a následující dva sváteční dny se od těch běžných vůbec neliší, co se stravování týká. Spousta z vás si řekne, že jí úplně normálně jako vždycky. Ale není tomu tak.

Během vánočních svátků zkonzumujeme průměrně až o tři tisíce kilojoulů více, než je obvyklé. Na stole je vždy přichystané malé občerstvení v podobě jednohubek, chlebíčků nebo sladkého cukroví.

Málokdo odolá, když prochází kolem.

Začneme snídaní, která se příliš od té klasické neliší, a proto ani kalorická hodnota nebude jiná. Průměrná energetická hodnota prvního jídla dne se pohybuje kolem 1300 kJ.

K obědu většina českých rodin tradičně připravuje houbového kubu. To je výživný pokrm, který se připravuje z vařených krup a hub.

Základ je cibulový a jídlo následně dochucujeme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a česnekem.

Pokud při přípravě použijeme přiměřené množství tuku, lze houbového kubu považovat za dietní pokrm vhodný také při redukčních dietách. Kalorická hodnota jedné porce o 300 gramech je přibližně 1500 kJ.

Různé mlsání během dne může náš energetický příjem během dne velmi navýšit. Jeden klasický šunkový chlebíček s vejcem může mít až 750 kJ.

Pokud si dáte jednohubku s máslem, klobásou a sýrem, přijmete tak zhruba 150 kJ. Sladkému cukroví také neodoláme.

Jeden vanilkový rohlíček obsahuje 170 kJ, perníček má 250 kJ, plátek vánočky až 700 kJ a například vosí hnízdo s máslovou náplní obsahuje až 600 kJ.

Slavnostní večeře

Hlavní jídlo dne je samozřejmě večeře. Ta začíná zpravidla rybí polévkou. Domácí polévku chystá každá hospodyňka podle svého osvědčeného receptu. Základ je většinou stejný a skládá se z ryby, cibule, kořenové zeleniny a koření. Polévka se na závěr zahušťuje jíškou z mouky a podává se často s krutony opečenými na másle. Kalorická hodnota 200 ml této pochoutky je asi 750 kJ.

Hlavní chod, večeře, se skládá z bramborového salátu a smaženého kapra nebo řízků. Bramborový salát obsahuje zhruba 880 kJ na 100 gramů. Lze ho připravit i dietněji, pokud použijeme namísto majonézy bílý jogurt. Smažená ryba nebo řízek jsou tzv. kalorickou bombou na talíři.

Smažená ryba v sobě ukrývá cca 1150 kJ na 100 gramů. Klasický kuřecí řízek obsahuje 1500 kJ. Kapří maso si zachová více živin a je o mnoho zdravější, pokud ho připravíte na přírodno. Trváte-li na obalované rybě, můžete maso namísto smažení upéct na vymaštěném plechu v troubě.

Nyní si sami dokážete spočítat, kolik kalorií (kilojoulů) přijmete během svátečních dnů. Držíte-li dietu, je důležité se předem smířit s jejím mírným porušením a následné mlsání si nevyčítat. Vždyť hned po Vánocích se ke svému dietnímu režimu zase vrátíte a vše doženete. Přeci jen ale raději hlídejte svoji hmotnost, ať případný váhový nárůst není příliš velký.Veselé Vánoce!

Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi. Více zde.

  • Vánoce,
  • Východočeský kraj,
  • Štědrý den,
  • Ryby,
  • pokrm,
  • chlebíček,
  • vanilkové rohlíčky,
  • svátek,
  • Česko,
  • máslo,
  • bramborový salát,
  • dieta,
  • rodina,
  • houby,
  • sýr

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector