Jedno selhání neznamená konec diety

Hubnutí je nejvíce přetřásané téma vůbec. Sledujeme, jak hubnou celebrity či významné osobnosti, ale také pozorujeme lidi ve svém okolí, jestli nemají nějaké to kilo nahoře nebo naopak dole. Ostatně, když se podíváte na novoroční předsevzetí svých blízkých či přátel, nebo i na ta svoje, hubnutí je jedním z nich téměř ve většině případů.

Každý se prostě neustále snaží zhubnout, přestože to kolikrát u některých jedinců není ani potřeba, zvlášť pokud naříkají, jak jsou tlustí a přitom váží 50 kilogramů i s postelí. Samozřejmě, že jsou i tací, kteří se bojí podívat do zrcadla, aby se vůbec poznali, zejména ve spodním prádle.

Jakmile se někdo přece jen rozhodne držet nějakou dietu, ať už je to dieta podle celebrit, hubnutí podle horoskopu nebo třeba krabičková dieta, vždy je potřeba si dávat pozor, aby se člověk vyhnul nejčastějším chybám, které během procesu shazování kil děláme. Často totiž chceme zhubnout co nejrychleji, ale některé věci prostě nejdou uspěchat a hubnutí je jednou z nich.

Jedno selhání neznamená konec diety

Dá se říci, že jakákoliv dieta je vlastně začarovaný kruh, bez ohledu na to, jaký druh držíme.

Začneme shazovat, pak zase něco málo přibereme a následně opět pár kilo shodíme, no a takhle se to točí stále dokola, až dokud nás to pak nepřestane bavit.

Což je zase škoda, protože pokud je to opravdu potřeba, není dobré hubnutí vzdávat jen kvůli menšímu neúspěchu. Podívejme se teď na nejběžnější chyby, kterých se dopouštíme.

Příliš mnoho zákazů

Určitě to známe všichni, že si neustále snažíme něco zakazovat. Každou chvilku si říkáme, že nebudeme pít kávu, alkohol, nebo také sladké limonády. Pak zase tvrdíme, že se už nikdy nedotkneme čokolády, různých cukrovinek nebo třeba zákusků a dortů. Nakonec si dáme jasný zákaz přejídání. No a takhle to je v podstatě pořád.

Několikrát v měsíci nás přepadne touha po cvičení a říkáme si, tak dnes na to vlítnu a půjdu si zaběhat, projet se na kole, případně zaskočím do fitness centra a zapotím se na rotopedu, běžeckém pásu nebo si dám nějaké ty kliky či dřepy. Jsou to však téměř vždy jen takové výkřiky do tmy, protože je běžné, že to, co si slíbíme, hned vzápětí porušíme a začínáme zase od začátku.

Každému se sice nepodaří mít štíhlou postavu jako proutek, ale i tak se může snažit něco málo shodit a dopřát si lepší kondici, cítit se lépe a mít mnohem zdravější tělo. Faktem je, že přibírání kil nám jde daleko rychleji než jejich shazování.

Jedno selhání neznamená konec diety

Spousta z nás se snaží držet různé drastické diety, které slibují shození mnoho kil v krátkém intervalu, což nám sice urychlí hubnutí například do plavek, ale zase se to může podepsat na našem zdravotním stavu. Místo takového drastického hubnutí či spíš hladovění si začněte hlídat co, kdy a kde jíte, počet kalorií atd.

Ideální je, když se váš denní příjem kalorií bude pohybovat cca na 5 500 kJ za den. To je tak akorát, aby tělo dostalo to, co potřebuje, ale zároveň nepřibíralo a naopak hublo. Samozřejmě, že v případě zvýšené fyzické zátěže musí být příjem kalorií o něco vyšší.

Moc na sebe tlačíte a stresujete se

Nestresujte se tím, kolik chcete zhubnout. To znamená, abyste si třeba neslibovali, že během tří měsíců budete mít 20 kilogramů dole, přestože to vůbec není vhodné. Jasné je, že být o tolik lehčí je sice hezké, ale chce to hubnout pomalu.

Pro začátek vám bude stačit shodit například 3 kilogramy za první měsíc. To je realizovatelné a dá se to snadno splnit. Dobré je, když na sebe nemáte moc vysoké nároky, pak se totiž hubne mnohem jednodušeji a dá se u toho vydržet, aniž by to člověk vzdal hned po pár týdnech.

Pomůže i motivace, například v podobě různých odměn či dárků, které si za svou snahu slíbíte. Důležitá je motivace a pak vás bude hubnutí i bavit. Jen nesmíte moc tlačit na pilu a chtít zhubnout ze dne na den. Zkuste se na hubnutí dívat spíš jako na příjemnou zábavu než povinnost a půjde vám o hodně lépe.

Jedno selhání neznamená konec diety

Naučte se trpělivosti

V tomto případě totiž platí heslo, že trpělivost růže přináší. Jestli je vám tato vlastnost cizí, bude pro vás jakékoliv hubnutí hodně složitou záležitostí. Hubnutí je o kompletní změně životního stylu.

Není to jen o tom, že třeba dva měsíce budete jíst zdravě, vynecháte smažená či tučná jídla, stravování ve fast-foodech, sladkosti všeho druhu a podobně, abyste se po uplynutí této doby zase vrátili k původnímu způsobu stravy.

Jediné čeho tím dosáhnete je, že se za hodně krátkou dobu vrátíte ke své původní váze a klidně ještě naberete nějaká ta kila navíc. Tělo potřebuje čas, aby si zvyklo na jiný styl stravování i zcela nový životní styl, a ten mu musíte dopřát. Jinak vám nebude dieta nic platná. Až budete starší, tento styl naopak uvítáte a vaše tělo vám bude vděčné, že jste o něj tak dobře pečovali.

Strach z osobního selhání

To bývá při dietách hodně velký problém. Jste v procesu hubnutí, ale vaši příbuzní či kamarádi pořádali oslavu, kde byla spousta skvělého jídla i pití, takže jste se snažili ochutnat vše, co se dalo? Pokud si to druhý den budete vyčítat, je to naprosto zbytečné.

Budete mít zájem:  Lékař: Pacienti s Crohnem jsou tvrďáci

Přece jen jsou to vaši nejbližší a rozhodně by byli smutní z toho, že s nimi jejich den nechcete oslavit jen kvůli dietě. To, že si jeden den dopřejete trochu více jídla, včetně sladkého, ještě neznamená, že nemůžete dietu dotáhnout do úspěšného konce. Zkrátka si jí jen prodloužíte o pár dní a budete pokračovat tak, jako jste to dělali před tou oslavou.

Jedno selhání neznamená konec diety

Je škoda, abyste hned po prvním uklouznutí a porušení dietního režimu házeli flintu do žita a vzdali to. Naopak, věřte, že takové věci se stávají a pokud se vám to stalo poprvé, buďte klidní, rozhodně to nebylo naposledy.

Motivace je pro hubnutí důležitá, a když to vzdáte hned při prvním pochybení, byl váš styl motivování nesprávný. Perfektní je vydržet s hubnutím minimálně dva týdny, jakmile toto období překonáte, půjde to už téměř samo a naopak vás to bude bavit.

Hlavně si opakujte, že mlsání na nějaké oslavě nebo jakékoliv jiné porušení diety není hned považováno za osobní selhání a určitě to není důvod proč přestat se shazováním nadbytečných kil. Naopak začněte další den s úsměvem a pokračujte ve svém novém životním stylu.

Pokuste se vyhnout stereotypu

Žlučníková dieta

Jedno selhání neznamená konec diety

Žlučníková dieta neboli dieta s omezením tuků. Je plnohodnotnou dietou poskytující tělu všechny potřebné živiny. Na rozdíl od některých alternativních diet, se může dodržovat i dlouhodobě.

Zaměřuje se na konzumaci potravin se sníženým obsahem tuku a cholesterolu. Tento princip stravování je základem nejen pro jedince s onemocněním žlučníku, nýbrž je vhodná i pro ty, kteří bojují s častými zažívacími problémy.

Podstata žlučníkové diety

Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Žlučníková dieta se podává při odeznění větších potíží při zánětu žlučníku a slinivky břišní. Při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období zhoršení a na přechodnou dobu po operaci žlučníku, nemocným po infekční žloutence a nemocných s chronickým zánětem slinivky břišní.

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Technologická úprava pokrmů

  • Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu, v konvektomatu, dušení, úprava na teflonu bez přidání tuku.
  • Maso péct na sucho, podlévat netučným vývarem.
  • Zahušťování nahrazujeme na sucho opraženou moukou.
  • Povolené množství tuku se dává až do hotového pokrmu.
  • Smažení je přísně zakázáno.

Povolené potraviny

  • Maso: libové, netučné hovězí, vepřové, telecí, kuře, krůta, králík, rybí filé, kapr, pstruh
  • Uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa, kuřecí, krůtí, drůbeží párky
  • Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky a oleje
  • Mléko a mléčné výrobky: vhodnější zařazení netučných kyselomléčných výrobků, acidofilní nápoje, kefír, nízkotučný tvaroh, jogurty, měkké a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině
  • Vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina
  • Pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • Příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny
  • Zelenina: mladá, čerstvá, mražená
  • Ovoce: čerstvé, vyzrále, mražené i kompotované

Zakázané potraviny

  • Masa: tučná, smažená, nakládaná, nevhodná husa, kachna, masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina
  • Vnitřnosti: všechny druhy
  • Tuky: přepalované a ztužené tuky, škvarky, sádlo, slanina
  • Sýry: zrající, plísňové, pikantní
  • Zelenina, lušteniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu
  • Ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, hrozinky, mák, kandované a sušené ovoce
  • Nápoje: veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, čokoláda, sycené minerální vody, příliš studené a horké nápoje
  • Pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy
  • Pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka, a jiná dochucovadla

Zkušenosti se žlučníkovou dietou

Žlučníkový záchvat (žlučníková kolika) dnes trápí kde koho. Neznamená to, že bychom nad tím měli jen mávnout rukou a říct si „ono to za chvíli přebolí“. Takovéto situace jsou předzvěstí možných dalších žlučníkových obtíží a nejen jich.

Dlouhodobě neléčené žlučníkové kameny mají vztah např. k rakovině žlučníku. Obvykle je to důsledek našich dietních chyb. Dodržování žlučníkové diety pomáhá od bolestí a vede ke zdravému životnímu stylu.

Tvorba žlučníkových kamenů, odborně cholelithiáza, je velmi časté onemocnění, které se v české populaci nad 50 let vyskytuje u poloviny žen a třetiny mužů. Velký vliv na vznik kamenů má vydatný energetický příjem, dietní návyky a dědičnost.

Jak vypadá jídelníček se žlučníkovou dietou

Snídaně: houska, margarin (máslo), krůtí šunka, sýr eidam (30 % t. v. s.), mátový čaj

  1. Přesnídávka: acidofilní mléko, banán
  2. Oběd: bramborová polévka, rybí filé pečené v alobalu se zeleninovou směsí, rýže
  3. Svačina: jarní pomazánka, veka
  4. Večeře: hovězí plátek na přírodno, bramborová kaše

Recept – Pangasius pečený v alobalu

Suroviny:

  • Pangasius
  • citron
  • petržel
  • kmín
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Alobal rozprostřeme, vložíme plátek ryby, nakrájíme plátky citronu, posypeme posekanou petželkou, jemně posolíme a okmíníme.
  2. Balíčky zabalíme a pečeme v troubě zhruba 20 minut.
  3. Podáváme s brambory vařenými s libečkem.

Výhody a nevýhody žlučníkové diety

Výhody

  • Plnohodnotná dieta.
  • Lze ji dodržovat dlouhodobě, neohrožuje zdraví.
  • Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.
  • Dieta složena z potravin se sníženým obsahem tuku, což je doporučení u většiny diet zaměřujících se na zdravý životní styl.
  • Lehce stravitelné pokrmy.
  • Prevence žlučníkových záchvatů.
Budete mít zájem:  Hyperaktivní Močový Měchýř Lecba?

Nevýhody

  • U těch co mají obtíže se žlučníkem a trávením obecně se často rozvine intolerance k mléku a některým mléčným výrobkům bez předchozích problémů.
  • Přináší velké množství omezení v podobě zakázaných potravin.
  • Nedodržení diety v předoperační fázi onemocnění (před chirurgickým odstraněním žlučníku) nebo při odeznívání akutní fáze, může navodit závažnější zdravotní potíže.

Jedno selhání neznamená konec diety

Poznáváte se? Pak si přečtěte šest tipů, jak zatočit s nezdravými chutěmi jednou provždy.

1. Každý hřeší

Můžete být sebevíce odhodlaní, ale nemůžete očekávat, že budete perfektně dodržovat dietu po celé dny, týdny či měsíce. Každý zažíváme chvíle, kdy si dopřejeme něco, co bychom neměli. Klíčem k úspěchu je zjistit, jaké situace vás přivádějí do potíží a začít s nimi bojovat. Chyby děláme všichni.

Důležité však je se sebrat a nevzdávat svou cestu kvůli jednomu uklouznutí. Řešení je jednodušší, než by se mohlo zdát. Pokud ojediněle sníte něco nezdravého nebo překročíte svůj denní kalorický limit, není třeba se hroutit. Zamyslete se však, co způsobuje tyto chutě a snažte se tomu v budoucnu předejít.

A nezapomínejte, že v tomhle nejste sami.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

2. Uvědomění si problému

Ve většině případů se na touze po nezdravých svačinkách podílí hlavně stres. Když lidé jedí, aby zahnali stres, myslí si, že jim malá odměna pomůže. Pravdou je, že po chvilce uspokojení přichází fáze výčitek, která opět způsobuje stres.

Tím se člověk snadno dostane do začarovaného kruhu přejídání se. Únava, osamělost, frustrace, nuda – existuje celá řada emocí, které ve vás vyvolávají tyto chutě.

Někdy se dokonce stačí rozhlédnout kolem sebe, zda ve vašem životě nejsou lidé, kteří jsou problémem – jako ti, kteří vás vždy vyzývají k tomu, abyste si „výjimečně“ dopřáli něco nezdravého.

TIP: Emoční přejídání – zajídáme nepříjemné, příjemné, únavu i nudu

Pokud se emoční přejídání týká i vás, je třeba zapátrat, kde je ten spouštěč. Někdo tvrdí, že se přejídá, aby potlačil své emoce a necítil se smutně či osaměle.

Ale mnozí lidé také říkají, že jídlem zahánějí strach z daných pocitů, v rámci jakési „prevence“. U obou skupin je ovšem důležité se naučit ovládat a řešit emoční výkyvy jinak než právě jídlem.

Zkuste se ve chvílích úzkostí zastavit, zavolat někomu blízkému, pustit si relaxační hudbu nebo si své pocity sepsat.

4. Sebeúcta

V případě, kdy si dopřejete nějakou tu neřest, neměli byste hned o sobě přemýšlet jako o nejhorší osobě na světě. Místo negativních myšlenek o tom, jak jste slabí a nikdy nedosáhnete svých cílů, zaměřte se na vybudování zdravého sebevědomí a přijetí sama sebe.

Čím více se budete vnitřně přesvědčovat o své neschopnosti, tím větší je pravděpodobnost, že tomu uvěříte a svůj boj vzdáte. Zkuste se ve slabší chvíli zamyslet, co byste poradili svému kamarádovi ve stejné situaci. Určitě byste mu nezačali hned nadávat, ale snažili se ho uklidnit, že kvůli jedné koblize se svět nezboří.

Chovejte se k sobě stejně tak jako ke svým blízkým.

5. Na chvíli se zastavte

Odkládání věcí není v běžném životě úplně žádoucí vlastnost, v tomto případě je to ale dokonce prospěšné. V momentě zkratu se zkuste ovládnout a počkat alespoň deset minut, než se afektovaně vrhnete na ledničku. Dejte si pauzu. Najděte si manuální činnost, která vás zabaví na pár minut.

Galerie: Stopněte stres: 7 aktivit, které vás zabaví

Možná si to neuvědomujete, ale jakmile opadne prvotní nával vzteku, nebudete už mít tak silné chutě a dokážete odolat.

6. Připomeňte si své dosavadní úspěchy

Občas po menším selhání je dobré si dopřát malý „restart“. Zapřemýšlejte o tom, co vás motivovalo k tomu, abyste se sebou začali něco dělat. Nebo o tom, jak daleko jste už ušli a čeho všeho jste dosáhli.

Nebuďte k sobě příliš kritičtí a nezapomínejte, že každý má jiné cíle a nemůžete srovnávat sebe s ostatními.

Buďte sami sobě motivací a až dojdete do fáze, kdy pro vás budou nezdravé pamlsky pouze občasným zpestřením, nikoli řešením problémů, máte vyhráno.

Novoroční hubnutí 7: Co dál?

Poslední článek na téma novoroční hubnutí vám osvětlí, co dělat dál. Ohlédněte se za svým prvním měsícem hubnutí a zhodnoťte svůj dosavadní výsledek. Dařilo se vám a můžete přejít ke 2. kroku diety? Nebo je potřeba nejdřív udělat drobné změny? Poradíme také 6 způsobů, jak si udržet motivaci i nadále a malý trik, jak jíst více a přitom nepřibírat.

Jak zhodnotit dosavadní výsledky a udělat případné změny?

Průběžné hodnocení je důležitou součástí hubnutí. Jak nejlépe zhodnotit dosavadní výsledky?

  1. Vypočítejte si své BMI a porovnejte ho se svým počátečním BMI. Jste už v kategorii zdravé ideální hmotnosti?
  2. Změřte se. Porovnávat své míry je přesnější, než porovnávat pouze BMI. Už jste naměřili méně centimetrů v pase?
  3. Zvažte se. Stará dobrá váha vám dá jasně najevo, jestli jste zhubli.
  4. Měřte svůj progres pomocí fitness aplikací na vašem mobilu.
  5. Posuďte, jak vám sedí oblečení.

Jaké jsou vaše dosavadní výsledky? Pokud jste spokojeni – výborně! Pokračujte dál. Pokud ne, zamyslete se nad tím, kde děláte chyby a co ještě můžete zlepšit. Poučte se jak z toho, co se vám dařilo, tak z toho, co se vám příliš nedařilo a udělejte případné změny a posuny, abyste se ke svému cíli blížili více.

Budete mít zájem:  Nedostatek Vitamínu D Příznaky?

Jak přejít z do 2. a 3. kroku keto diety?

Pokud držíte keto dietu a máte za sebou radikální úbytek na váze díky 1. kroku diety, je načase přejít ke kroku druhému.

Jezte 3x denně dietní výrobky Chia Shake a 2x denně nízkosacharidové jídlo, například maso/rybu/vejce se zeleninou a doplňte jídelníček zdravými tuky.

Třetí krok diety potom můžete držet dlouhodobě, zařaďte do jídelníčku ovoce a malé množství zdravých obilnin a luštěnin. Udělejte si z přípravy jídla radost. Díky těmto krokům se nemusíte bát jojo efektu.

Jak si udržet motivaci pro hubnutí

Ne každý den se cítíme motivovaní. Důležitou součástí procesu hubnutí je proto znovu nalézání vnitřní motivace. Aby to pro vás bylo jednodušší, využijte následujících 6 tipů:

  1. Svoji cestu za hubnutím a zdravým životním stylem si užívejte. Pokud nebudete spokojení, je větší šance, že s tímto novým stylem skončíte.
  2. Selhání neznamená konec. Buďte k sobě vlídní, učte se ze svých chyb.
  3. Obklopte se lidmi, kteří vás ve vašem snažení podporují.
  4. Dbejte na konzistenci a vytrvalost, ne na dokonalost.
  5. Odměňujte se zdravě. I za malé úspěchy.
  6. Dívejte se na víc, než jen na číslo na váze. Hodnoťte své úspěchy podle toho, jak vám sedí oblečení a jak se cítíte.

Vsaďte na potraviny bohaté na živiny a chudé na kalorie

Jak si užít velké porce chutného jídla? Připravte ho ze surovin, které nemají moc kalorií, zato ale překypují důležitými živinami. Je to zelenina, ovoce, luštěniny a obilniny.

Vašimi nejlepšími společníky při dalším, pozvolnějším hubnutí a následném udržování hmotnosti budou tedy polévky, zeleninové i ovocné saláty, luštěninové směsi apod.

Tím, že budete jíst tato jídla, budete mít pocit, že jíte hodně, ale přesto nebudete přibírat.

Co se stane, když při dietě sníte tabulku čokolády?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Úspěšně držíte dietu několik dní, možná týdnů. Cítíte se skvěle, máte ze sebe radost, možná už jste i něco shodili. A pak se to stane! Přepadne vás mlsná a dřív, než se vzpamatujete, slupnete tabulku čokolády. Podívejte se, co to pro vaše hubnutí znamená.

Slovo „dieta“ má hodně negativní pachuť. Obecně by se jím měl rozumět jakýkoliv způsob stravování. Většina z vás si ale nejspíš představí několik perných týdnů, během kterých drží super zdravý jídelníček a za žádnou cenu si nesmí dát ani sousto něčeho, co zavání velkou dávkou cukru nebo tuku. A když náhodou sníte celou čokoládu, dieta se vám zhroutí jako padající domino.

Moc dobře to znáte. Jste na dietě a jíte jen zeleninu, semínka, bílé jogurty… Jenže pak se vám splaší apetit a do tohohle top jídelníčku mrsknete tabulku mléčné čokolády. Po chvíli si to v hlavě srovnáte, uvědomíte si, co se stalo, a napadne vás zhruba tohle:

  • Tak tohle je konec.
  • Tři týdny diety jsou tytam.
  • Zítra budu mít na váze o tři kila víc.
  • Už teď mi nějak oteklo břicho.
  • Dneska na to kašlu, jdu si dát maxikebab a větrník.
  • Nikdy se mi nepodaří shodit, do konce života budu mít figuru jako pytel brambor.
  • S hubnutím jednou provždy končím.

Foto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Také si myslíte, že jediné vybočení dokáže zničit týdny snahy?

Všechno výše popsané se děje jen ve vaší hlavě. Ve skutečnosti se totiž kvůli jedné nedovolené tabulce čokolády nestane nic extra. Konkrétně to pro vás znamená tohle:

  • Dostali jste do sebe zhruba 550 kcal navíc. To není málo, ale když vynecháte odpolední svačinu a odlehčíte večeři, pravděpodobně to dorovnáte a stále zůstanete v dietním režimu.
  • Nebo se nebudete trápit a dáte si svačinu i večeři podle plánu. Tento den zkrátka nebudete v kalorickém deficitu, tedy přijmete zhruba stejné množství kalorií, jaké vydáte, nikoli méně.
  • Nehodláte se vzdát svačiny, avšak zároveň nechcete polevit v redukčním režimu? Jděte si na hodinu zaběhat. Nehledě na to, jak zdatní v této oblasti jste, hodinovým během čokoládu hravě spálíte – a to i v případě, že budete běh střídat s chůzí. Kdo totiž na tento pohyb není zvyklý, spaluje mnohem více.
  • I sebepřísnější dietáři si sem tam (zhruba jednou za dva týdny) dopřávají takzvaný cheat day čili den, kdy si trochu vyhodí z kopýtka. Dají si bez výčitek právě čokoládu, pizzu, koláč, zkrátka cokoli, co mají rádi, ale obvykle to nejedí. Takže si můžete říct, že svůj cheat day jste si právě vybrali.

Ze všeho nejdůležitější je, abyste kvůli jedinému selhání všechno nevzdali. Z jedné tabulky čokolády opravdu neztloustnete. Pro zajímavost – uvádí se, že pro nabrání kilogramu tuku musíte přijmout o 7000 kcal více, než vydáte. Tudíž byste museli jíst tabulku čokolády každý den skoro dva týdny, aby opravdu došlo k nárůstu tukové tkáně.

Budete-li mít den poté, co jste si trochu vyhodili z kopýtka, na váze přece jenom o něco víc, s nejvyšší pravděpodobností se bude jednat o vodu. Tělo dostalo dávku cukrů, na kterou teď není zvyklé, a reaguje dočasným zadržováním tekutin. Další den už o svém malém selhání ani nebudete vědět.

Vzdali jste někdy dietu kvůli jednomu porušení?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector