Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami

Mezi nejčastější zdravotní diety patří ta, kterou by měli držet lidé trpící cukrovkou. Podle nejnovějších dat trpí touto nemocí přes milion Čechů, navíc 9 z 10 diabetiků 2. typu má nadváhu či obezitu. Diabetolog pacientovi doporučí omezovat zejména cukry, jednoduché sacharidy a sacharidy s vysokým glykemickým indexem.

Přečíst článek ›

Omezit koblihy, sušenky, chipsy či slazené limonády by ale neměli pouze lidé s diagnostikovanou cukrovkou, ale i ti ostatní. Do jídelníčku byste měli co nejvíce zařadit syrovou i tepelně upravovanou zeleninu, která může nahradit i klasické přílohy ve formě knedlíků či těstovin. Přidejte také houby, ořechy a maso, které je bohatým zdrojem bílkovin.

Americká diabetologická asociace dokonce v loňském roce vydala nové doporučení týkající se životního stylu diabetika, kde hovoří o výhodách nízkosacharidové diety.

Ta je podle nich jednou z možností stravování osob s cukrovkou 2. typu. Řada studií totiž prokázala, že u pacientů s prediabetem nebo s diabetem 2.

 typu, kteří dodržovali nízkosacharidovou stravu, došlo ke zlepšení výsledků glykémie a lipidů už během jednoho roku.

Nízkocholesterolová dieta

Už ve škole se učíme, že cholesterol se dělí na „hodný“ (HDL) a „zlý“ (LDL). Pro lidské tělo jsou nepostradatelné obě formy, ale měly by být v rovnováze. Nejvíce cholesterolu si navíc tělo vytvoří samo v játrech. Je-li vaše strava vyvážená a neobsahuje vysoký podíl průmyslově zpracovaných jídel, nemusíte se bát.

Pravdou ale je, že vysoký cholesterol dnes trápí čím dál více Čechů a je jedním z nejrizikovějších faktorů kardiovaskulárních onemocnění, které jsou na prvním místě v příčinách úmrtí u nás. „Cholesterol je sám o sobě číselná hodnota, která může být vyšší.

Pokud chceme přesně vědět, jak na tom člověk metabolicky je, musíme znát nejen jeho BMI, ale i hodnoty HDL a LDL. Z toho nám vyjde, zda může být člověk ohrožen.

Pak je jedním z prvních opatření, které doporučujeme, změna stravovacího režimu s omezením potravin, které mají vysoký podíl cholesterolu,“ říká praktický lékař Josef Štolfa.

Přečíst článek ›

Podle něj je vhodné omezit nasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích, zejména másle.

To má daleko větší potenciál tvořit tukové zásoby a zvyšovat cholesterol než například vepřové sádlo.

Při nízkocholesterolové dietě byste měli do stravy zařadit více rostlinných olejů (řepkový, olivový, lněný), ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, libové maso a ryby (zdroj omega-3 mastných kyselin).

Naopak byste se měli vyhýbat tučnému masu a mléčným výrobkům, jako jsou šlehačka, smetana, tučné sýry či máslo, ale také uzeninám a sladkostem. Lékař Štolfa přiznává, že pro většinu pacientů je nejhorší omezovat se právě v jídle: „Sice je úprava stravy a více pohybu moje první rada, ale řada lidí přijde za měsíc, za dva, a řekne, že toho nejsou schopni, ať jim dám radši tablety.“

Znáte Pegan dietu:

Existují ovšem i případy, kdy se lidé chtějí za všech okolností lékům vyhnout. „Lékařka mi před rokem řekla, že mám vysokou hladinu cholesterolu a je nezbytné nasadit léky, že jídlem se nic nevyřeší. Tak jsem se rozhodla, že než je začnu brát, zkusím změnit jídelníček.

Až budu 100% vědět, že mi to nepomohlo, pak s klidným svědomím budu léky brát. Po třech měsících byla lékařka nadšená, že je cholesterol v normě, a já jsem přiznala, že léky zatím neberu. Omezila jsem ve stravě maso a mléčné výrobky, naučila se v kuchyni více využívat zeleninu a obiloviny a nemůžu si to vynachválit.

Léky nepotřebuji,“ popisuje svou zkušenost čtyřicetiletá Alžběta.

Dieta při dně

O této nemoci nemusíte dlouho vědět, protože se zpočátku nijak neprojevuje. Postupně ale ukáže svou sílu při bolesti a otoku kloubů. Napadá především palce u nohy, ale i klouby ruky či kolena.

Bolesti trvají několik dnů, pak zmizí a za pár měsíců se zase vracejí. Tato „nemoc králů“ postihuje především muže nad čtyřicet let a ženy po menopauze.

Může za ni genetika, ale také špatný pitný režim a strava, kterou si způsobujeme nejeden zdravotní problém.

Přečíst článek ›

Dnu totiž často „doprovází“ vysoký cholesterol, cukrovka a obezita. Za tuto nemoc také může nadměrné pití alkoholu a holdování červenému masu, vnitřnostem, paštikám a dalším potravinám s vysokým obsahem purinů.

Při onemocnění je základem léčby dlouhodobá speciální dieta, která zabrání tomu, aby se tvořily další krystalky v kloubech. Zásadní je omezit potraviny jako jsou maso, masové vývary, uzeniny, kakao, čokoláda, chřest, houby, fazole a hrách.

Vyvolat záchvat dny mohou i ty, které puriny neobsahují, zejména alkohol, káva a černý čaj. Brání totiž vylučování kyseliny močové z těla. Aby tělu nechyběly bílkoviny, zařaďte do jídelníčku alespoň dvakrát týdně libové maso, které ale uvařte, zapomeňte na smažení a pečení. Také si dopřejte vejce a mléčné výrobky, jako je například tvaroh. Podle některých studií na nemoc pomáhají třešně.

Dieta při intoleranci laktózy

Někdo mléčné potraviny odmítá, někdo na ně nedá dopustit. Co když ale nejste schopni mléko strávit? Jedná se o tzv. intoleranci laktózy (nesnášenlivost mléčného cukru) z důvodu nedostatku či úplné absence enzymu laktázy, která ve střevě laktózu štěpí.

Může jít však i o alergii na bílkovinu kravského mléka, tedy nepřiměřenou reakci imunitního systému. „V obou případech je potřeba ze stravy kravské mléko a mléčné výrobky úplně vyloučit.

V případě alergie většinou nepomáhá ani náhrada kozím či jiným mlékem,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninamiZdroj: Deník

Jestliže problém se strávením mléka zjistíte u dítěte, měli byste složení jídelníčku začít řešit co nejdříve. Zjistit si, jaké potraviny jsou zakázané a v jakých se alergen může vyskytovat, číst složení na obalech. Je třeba také zajistit, aby dítě prospívalo, což sleduje praktický dětský lékař, případně specialista, s dietou vám pak může pomoci nutriční terapeut.

Přečíst článek ›

Kvalitní bílkoviny, které získáváme z mléka, můžete nahradit z jiných živočišných zdrojů, jako jsou vejce nebo maso. Problematický může být však příjem vápníku, který můžeme získat z ostatních živočišných zdrojů jen zčásti.

Je proto důležité zařazovat v dostatečném množství  na vápník bohaté potraviny rostlinného původu, mezi ně patří mák, sezamové semínko, mandle či květák.

Budete mít zájem:  Stěhuji se, musím změnit praktika?

Vzhledem k jeho horší vstřebatelnosti (v porovnání s živočišnými zdroji) může být podle Věry Boháčové ale dostatečný příjem, zejména v dětském věku, problematický.

Příklady dalších zdravotních diet

Jaterní dieta – pro lidi, kteří trpí zánětem (hepatitida) nebo cirhózou jater. Zásadní je vynechání tučných jídel, jako jsou hranolky, máslo, bůček, vepřové maso, majonéza, uzeniny a alkohol. Naopak si dopřejte libové maso, dušenou šunku, mléčné výrobky, olivový olej a samozřejmě ovoce.

Neslaná dieta – vhodná pro pacienty s chorobami srdce a cév a pro všechny, u nichž dochází k zadržování tekutin. Zakázaná je samozřejmě sůl, nakládaná zelenina, mořské ryby, solené maso, uzeniny, sýry, sójová omáčka, brambůrky či slané pečivo. Jezte zejména ovoce a zeleninu, libové maso, jogurty, tvaroh, rýži, brambory nebo těstoviny.

Nízkobílkovinná dieta – doporučována pacientům s nemocnými ledvinami a jejím cílem je snížit bílkoviny na polovinu běžné dávky. Vhodné je jíst libové maso (například drůbeží, kuřecí či krůtí, ale v polovičních dávkách) a sladkovodní ryby, opečené brambory nebo rýži. U této diety je důležité omezit sůl, pálivé koření a alkohol.

Dieta s omezením tuků – podává se při zánětu žlučníku a slinivky břišní a má být složena z potravin, které při sníženém obsahu tuků mají i snížený obsah cholesterolu.

Zakázány jsou vnitřnosti, zrající, plísňové a tučné sýry, smetana, slanina, přepálené tuky, tučná a smažená jídla, vaječný žloutek maximálně 1x denně. Doporučuje se jídla dusit nebo vařit.

Mezi dovolená jídla patří libové maso (hovězí zadní, vepřová kýta, vepřová panenka, telecí, jehněčí, kuře a krůta bez kůže, králík), zakysané mléčné výrobky (podmáslí, kefírové mléko), mrkev, celer, petržel.

Správná strava – strava, která vám pomůže

Vzhledem k tomu, že žádné jídlo neobsahuje všechny nezbytné živiny v optimálním množství, pouze vyvážená dieta sestavená z velkého množství různorodých potravin, zajistí dostatečný příjem všech nepostradatelných živin. Jak bychom si měli náš jídelníček sestavit a uspořádat, nám ukazuje potravinová pyramida.

Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami

Základna pyramidy, je tvořena základní potravinou, kterou bychom měli konzumovat denně.
Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom
neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden.

V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, celozrnné a vícezrnné pečivo,
mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou pokrýváme jídelníček ze 3-4 porcí za
den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální housce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo
těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu.

Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat
1-2 denně.

Vrchol pyramidy tvoří všechno, co se týká tuků, jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a
alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní
konzumaci. Je lépe si od těchto potravin postupně odvykat.

Nezapomínejte na vitamíny a minerály Kromě živin poskytujících energii, Vaše tělo potřebuje i tak zvané stavební a regulační
živiny, mezi které patří vitamíny a minerály. Vitamíny jsou společně s minerály potřebné pro
regulaci tělesných procesů.

Jsou součástí enzymů účastnících se na buněčném metabolismu a
samy mají specifické funkce. Vzhledem k tomu, že tělo tyto živiny netvoří nebo je netvoří v
dostatečném množství, musíme mu pravidelně dostatečné množství vitamínů a minerálů
dodávat.

Vitamíny se rozdělují podle jejich rozpustnosti a jejich vlastností na rozpustné ve vodě a
rozpustné v tucích. Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří vitamíny skupiny B a vitamín C, v
tucích rozpustné jsou vitamíny A, D, E a K.

Vzhledem k tomu, že Orlistat Teva může snižovat množství vitamínů rozpustných v tucích
vstřebávaných Vaším tělem, měli byste každý den užívat multivitamínové přípravky
obsahující v tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K. Multivitamíny byste měli užívat před
spaním, aby se zajistilo, že se vitamíny vstřebají.

Užitečné informace ohledně vyvážené a zdravé diety Mnoho vitamínů může být zničeno teplem, světlem nebo oxidací. Ovoce a zelenina
by proto měly být skladovány pouze krátkodobě a měly by být pečlivě připravovány.

    Následující rady založené na 10 pravidlech Německé nutriční společnosti (German Nutrition
    Society) jsou návodem pro zdravější, pestřejší a chutnou stravu:

  • Ve svém dietním plánu používejte pestrou stravu.
  • Několikrát denně jezte chleba, těstoviny a cereálie – celozrnné jsou nejlepší, stejně
    jako brambory.
  • Pětkrát denně si dopřejte ovoce a zeleninu, především čerstvé, krátce povařované nebo
    ve formě čerstvé šťávy.
  • Dávejte přednost libovým druhům masa a uzenin a nejezte tento typ potravin denně.
  • Mléko a mléčné výrobky by měly být denní součástí Vašeho jídelníčku.
  • Jednou nebo dvakrát týdně jezte mořské ryby.
  • Buďte nápadití v používání koření, sůl používejte pouze minimálně.
  • Buďte střídmí v používání cukru a tuku, stejně jako v jídlech, které obsahují velké
    množství těchto živin.
  • Pijte 1,5 až 2 litry tekutin denně, především vodu, neslazený bylinný nebo ovocný čaj.
  • Více fyzických cvičení je dobré nejen pro Vaši figuru, ale i pro Vaše zdraví.
    Následující dietní rady Vám pomohou snížit hmotnost:

  • Omezte vysokotučná jídla.
  • Jako zdroje energie upřednostňujte jídla s tak zvanými komplexními sacharidy, jako jsou
    celozrnné přípravky, brambory, rýže a těstoviny.
  • Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako ovoce, zelenina a cereální přípravky jsou
    nejenom zdravé, ale také dobře a dlouhodobě zasytí.
  • Buďte opatrní při pití alkoholu. Alkohol je totiž vysokokalorický s obsahem 7 kalorií na
    gram.
  • Udělejte si na jídlo čas, všechna jídla pořádně kousejte.

Ačkoliv byste se měli zaměřit na obsah kalorií a tuků ve Vaší stravě, je důležité, aby Vaše
dieta byla vyvážená. Doporučujeme vybírat si jídla, která obsahují rozličné živiny a naučit se
jíst dlouhodobě zdravě a pestře.
Dietní jídla mohou být chutná a pestrá.

Doporučené potraviny u nízkotučné diety

Zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, libové maso – rybí, kuřecí, méně tučné
druhy hovězího, ale i vepřového masa (např. vepřová panenka, vepřová kýta). Základem
je přijímat hodně tekutin (bez cukru), minimálně 2 litry za den (pitná voda, čaj, stolní
vody – neperlivé).

ZELENINA

dostatek čerstvé zeleniny dodá tělu potřebné vitamíny, vlákninu a další látky
prospěšné Vašemu tělu. Denní příděl čerstvé zeleniny by měl být minimálně 400 g.

Budete mít zájem:  Farmářské trhy - tipy na víkend

OVOCE

čerstvé ovoce by mělo být součástí každého jídelníčku. Aby byla strava vyvážená,
je ideální kombinovat více druhů ovoce. Ne ale každý druh je vhodný například při dietě kvůli
vysokému obsahu cukru. Kalorické hodnoty potravin je tedy třeba sledovat i u ovoce, zvláště
snažíme-li se o redukci váhy.

MASO

je nejvýznamnějším zdrojem dobře využitelného železa a zinku, některých vitaminů a
dalších důležitých látek. Nejvhodnější je konzumovat maso kuřecí, krůtí a rybí. Vhodná je
také zvěřina. Méně vhodné je maso hovězí a vepřové.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

jsou nedílnou součástí jídelníčku, ale pozor na ochucené
tvarohy a dezerty, které jsou zpravidla velmi tučné a navíc obsahují velké procento cukru.
V jídelníčku by neměly chybět zakysané nízkotučné mléčné výrobky (kefíry, kysané
podmáslí, jogurty bílé bez cukru, kam si lze přidat k ochucení ovoce).

  • Potraviny nežádoucí
  • Uzeniny,smažená jídla, bílé pečivo, alkohol, sladkosti.
  • Uzeniny obsahují nejen vysoké procento tuku, ale i soli, která zadržuje vodu v těle.

Bílé pečivo připravené z bílé mouky na rozdíl od celozrnného pečiva obsahuje velké
množství tzv. prázdných kalorií a má vysoký glykemický index. To způsobuje, že velmi
brzy po jeho snězení dostanete opět hlad.

Alkohol zaměstnává naše játra, která mají spoustu práce s jeho odbouráváním a
odstraňováním z těla a neplní tak svou primární funkci. Nedostatečná funkce jater tak
způsobuje nedostatek cukru v krvi, ale také ukládání tuků, které se po dobu zpracování
alkoholu nestihnou spalovat.

Sladkosti jako sladké limonády, džusy, mléčná a bílá čokoláda a sladké a tučné zákusky
můžeme občas nahradit konzumací hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, která bude
nejen pomocníkem při chuti na sladké, ale také vám zlepší náladu. Mějte vždy po ruce
záchranu v podobě ovoce, ale i např. mrkve.

Také typicky česká kuchyně, není moc vhodná. Tradičně se používají velmi kalorické
přílohy, které se při troše snahy dají upravit tak, aby neztratily nic ze své chuti, ale naopak
ztratily po kalorické stránce. Pokud je naším cílem snížení váhy, měli bychom se úplně vzdát
smažených hranolek a např. knedlíků z bílé mouky.

Je také vhodné naučit se číst etikety potravin – složení výrobku.

Co se stane s tělem, když budete jíst denně jedno vejce?

Zdroj: Sopon Phutthima / Shutterstock.com

05. 02. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Milujete vajíčka a bojíte se, jestli jich nekonzumujete příliš? Prozradíme vám, co se s vaším organismem stane, když budete jíst jedno vajíčko denně. Vejce patří k potravinám, na kterých v určité době ulpělo podezření, že to s jejich konzumací není zcela v pořádku. Teď se však názory poněkud mění.

Odborníci se obávali, že vaječné žloutky obsahují příliš vysoké množství cholesterolu a před vyšší konzumací vajec proto spotřebitele varovali. Následné studie ukázaly, že mají pro naše tělo množství pozitivních dopadů.

Český průměr: 262 vajíček ročně

Průměrná spotřeba slepičích vajec na jednoho obyvatele České republiky byla předloni 262 kusů. V tomto čísle jsou započítána i vece, která konzumujeme jako součást pečiva a dalších pokrmů. Pokud započítáme i všechna vejce obsažená v již hotových potravinách, možná budeme překvapeni tím, kolik vlastně vajec sníme.

Vejce můžeme připravit na mnoho různých způsobů. Zdroj: Lenasirena / Shutterstock.com

Čím je konzumace vajec organismu prospěšná

  • Dobře zasytí – vejce obsahují množství živin a bílkovin. Ideální je jejich konzumace ke snídani. Vejce se s oblibou používají i jako základ některých diet. Energetická hodnota vajec kolísá podle jejich velikosti. Průměrné vejce (cca 60 g) má energetickou hodnotu 332-387 kJ. Hlavní zdroj využitelné energie (přibližně 75%) připadá na žloutek.
  • Dodají našemu tělu řadu zdraví prospěšných látek – vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, bohatým zdrojem riboflavínu, selenu, vitamínů a živin. Žloutek je zvláště bohatý na vitamíny A, D, E, K, dále na karotenoidy, vápník či železo.
  • Podporují paměť a koncentraci – konkrétně tomu napomáhá lecitin, kterého jedno vejce obsahuje až 1700 mg.
  • Pomáhají chránit zrak – antioxidanty obsažené ve vejcích (leucin, lutein a zeaxantin) hrají důležitou úlohu v prevenci šedého zákalu a senilní degenerace makuly.

vejce na hniličku, ideální snídaně Zdroj: Shutterstock.com / Olga Miltsova

Vejce jsou zdravá, ale…

Vejce sama o sobě jsou našemu zdraví prospěšná. Záleží však také na způsobu jejich úpravy. Podle nutričních specialistů je nejlepším způsobem jak zachovat všechny nutriční hodnoty klasické vaření.

Záleží na osobních preferencích, zda dáte přednost vejcím natvrdo, naměkko nebo nahniličko.

Naopak tolik oblíbená vejce smažená se slaninou či uzeninami mají k dietnímu jídlu hodně daleko a strážcům cholesterolu radost neudělají.

Kdy je lépe konzumaci vajec omezit?

Jsou však osoby, kterým nižší konzumaci vajec doporučí lékař. Méně vajec, maximálně 3-4 týdně, by měly konzumovat osoby s vrozenou dispozicí k vyšší hladině cholesterolu v krvi a také diabetici.

Čím větší, tím lepší?

V obchodě bývají vejce rozlišena podle velikosti a označena písmeny (S = malá, M = střední, L = velká a XL = velmi velká). Méně je známé, že s velikostí vajec se zvyšuje především obsah bílku, obsah žloutku je ve vejcích přibližně stejný.

  • S – hmotnost do 53 gramů
  • M – hmotnost 53-63 gramů
  • L – hmotnost 63-73 gramů
  • XL – hmotnost nad 73 gramů

Zdroj: www.vitalia.cz, www.ceskavejce.cz, sdilejte.to 

Cholesterolu není nutné se bát!

Cholesterolu není nutné se bát!

Zdroj: Thinstock

Musíte ale vědět, co váš cholesterol zvýší, a snažit se těmto potravinám vyhnout. Chcete si přece život užívat, a ne jen přežívat, že?

Červená masa

Vegetariáni jsou na tom s cholesterolem většinou o dost lépe, ale vy si maso úplně zakazovat nemusíte. Stačí ho jíst s mírou a vybírat si libové kousky. A to se týká i tradičně zatracovaných červených mas.

Dát si můžete libovou kýtu, svíčkovou či panenku nebo kotletu. Záleží i na úpravě, ideální je dušení, vaření nebo grilování na kapce kvalitního oleje. Z masa před přípravou nezapomeňte odstranit viditelný tuk.

  • ZDRAVÉ MENU
  • • dušené hovězí maso se zeleninou
  • • grilovaná vepřová panenka s bylinkami
Budete mít zájem:  Kdo je tady hyperaktivní?

Jídla z vajec

I když vajíčka obsahují cholesterol, bez obav si je dejte. Zároveň totiž obsahují látky, které vstřebávání špatného cholesterolu zabraňují. Kromě toho jsou zdrojem bílkovin, minerálů, vitaminů a kyselin omega 3. Jezte klidně celá vejce, ale nekombinujte je s živočišným tukem nebo jinou bílkovinou. Nejzdravější jsou vařená a doplněná zeleninou, můžete je ale i osmahnout na kapce oleje.

  1. ZDRAVÉ MENU
  2. • vejce na tvrdo s rajčatovým salátem
  3. • omeleta s cuketou a rukolou

Mléčné výrobky

Vybírejte si je podle množství tuku – vyhněte se všem plnotučným, ať už jde o jogurt, smetanu, šlehačku nebo mléko. Mléčných výrobků jako takových se ale nevzdávejte, jsou důležitým zdrojem vápníku a vitaminů. Výborné jsou zvlášť ty zakysané, které hladinu špatného cholesterolu naopak pomáhají snižovat a z těla ho vylučovat. Nezakysané výrobky doprovoďte oříšky nebo semínky.

ZDRAVÉ MENU

• Polotučný tvaroh či jogurt zakápněte olivovým olejem a přihoďte libovolná semínka

Sýry

Platí u nich stejná pravidla jako u mléčných výrobků. Vyhýbejte se všem tučným a smetanovým, naprostým tabu by měly být ty tavené. Maximum by mělo být 30 procent tuku. Dobrou volbou je i mozzarella, cottage, feta či parmezán. Máte-li na tučný sýr chuť, dejte si ho maximálně jednou za týden jako dezert. Neměli byste ho ale kombinovat s pečivem, daleko lepší je zeleninový salát.

  • ZDRAVÉ MENU
  • • carpaccio z mozzarelly, rajčat a bazalky
  • • zeleninový salát s kostičkami fety

Uzeniny

Vybírejte si jen ty libové, nejlépe krůtí či kuřecí šunky. Dobrou alternativou jsou i kvalitní sušené šunky nebo sušené maso. Špatnou naopak prorostlá slanina nebo tučné salámy. V každém případě si uzeniny dávejte s mírou, obsahují totiž i velké množství soli. Dát si je můžete s krajícem celozrnného chleba a zeleninou. Vyhněte se ale už jakékoli pomazánce nebo dokonce máslu.

  1. ZDRAVÉ MENU
  2. • zeleninový salát s kostičkami krůtí šunky
  3. • sušená šunka s celozrnným chlebem a rajčetem

Smažená jídla

Smažení je nejnevhodnější způsob úpravy jídla. Máte-li smažené rádi, pořiďte si zdravou fritézu, která frituje na minimu oleje. Vyrábí ji třeba značka Tefal. A místo strouhanky použijte hrašku (směs z hrachu a obilovin, kterou koupíte v prodejnách zdravé výživy). Smažené si dávejte zcela výjimečně a doprovoďte ho zeleninou, obilím nebo brambory. A zbytek dne jídelníček odlehčete.

ZDRAVÉ MENU

• smažená cuketa, lilek či květák v hrašce se zeleninovým salátem

Dezerty z cukrárny

Hladinu špatného cholesterolu nejvíc zvedají ty poctivé se šlehačkou, máslovým krémem a pořádnou porcí čokolády. Nejlepší je dívat se po ovocném základu s želé nebo tvarohem a tenkou vrstvou piškotu. Dát si můžete i dezerty s jablečnou náplní, tvarohem či pudinkem nebo lehký zmrzlinový sorbet či ovocný salát. U všeho ale platí, že jen zcela výjimečně.

  • ZDRAVÉ MENU
  • • tvarohový dezert s ovocem
  • • ovocné želé

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 690 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605923338b8b42.79893713.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-hostka-k-vinici-4022998″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Jindřichov“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“2 590 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605921769e1ba3.02954033.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-jindrichov-4022995″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592113a359f1.05750004.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022993″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592102705394.83249050.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022992″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Františkovy Lázně“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605920f3e204c5.74900747.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-frantiskovy-lazne-4022991″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Krhanice“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění na polosamotě, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“5 700 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_605920a5d30878.09857674.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-krhanice-4022990″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Benešov, Hráského“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 4. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 485 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60592088ac2c71.80679309.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-benesov-hraskeho-4022989″}]}>

Vejce je ideální přírodní multivitamin a nezvyšuje cholesterol v těle

Chcete-li pro své tělo udělat dobře, jezte aspoň dvě vejce denně. Vejce obsahuje tolik prospěšných látek, jako skoro žádná jiná potravina. Vejce je navíc dobře stravitelné, zahání pocit hladu a pomáhá při léčbě.

Vejce obsahuje 65% vody. Větší množství vody najdeme v bílku. Bílkovina je v něm asi 11%, ve žloutku je bílkovin 17%. A pozor, cholesterol z vajec nezvyšuje hladinu cholesterolu v těle. To potvrdilo mnoho klinických i populačních studií.

Vejce obsahuje prospěšné tuky – nenasycené mastné kyseliny. Těch máme dnes nedostatek, a přitom je najdeme ve vejcích. Poměr Omega 3 : Omega 6 by se měl v ideálním případě blížit jedna ku jedné. Ve slepičích vejcích je poměr správných nenasycených mastných kyselin k ne úplně dobrým je 14:1!

Tuky z vajec, i bílkoviny, jsou dokonale stravitelné. Proto se vejce používají jako dietní potravina nebo do jídel při nějaké rekonvalescenci.

Vejce snižují pocit hladu, proto vajec nemůžeme najednou sníst mnoho. Ale pozor, emulgovaný cholesterol může dráždit trochu žlučové cesty. Toto se projevuje, pokud sníme více jak 5 vajec najednou.

Přírodní vitamínová bomba

Někdo při dietě konzumuje jen bílek a zbavuje se žloutku. Prosím, nedělejte to. Žloutek obsahuje tuky, třetina z nich jsou fosfolipidy důležité pro buněčnou stěnu a zbytek jsou nenasycené mastné kyseliny Omega 3, kterých máme. Cholesterolu je tam málo, ale navíc je krytý emulgátorem tuků, a to je dobře!

Množství vitamínů ve vejcích je obrovské.

  • Množství vitamínu D v jednom žloutku pokrývá 30% denní potřebné dávky pro člověka. Lidé, kteří neradi jedí rybí tuky, si dají tři vejce a splní povinnou denní dávku.
  • Ve žloutku najdeme 19 % denní potřebné dávky vitamínu A, který slouží pro regeneraci kůže a zrakového pigmentu.
  • Vitamínu E, je ve žloutku 11% doporučené denní dávky pro člověka. To je vitamín dlouhověkosti.
  • Ve vejci najdeme i vitamín B6, který je důležitý pro mozkovou činnost. Jeho množství pokrývá 30% doporučené denní dávky pro člověka. Tudíž tři vejce stačí.
  • Úplným favoritem je vitamín PP, který napomáhá regeneraci kůže, působí protizánětlivě a zvyšuje obranyschopnost. Toho je tam celá polovina doporučené denní dávky.

Jezte vejce!

Vařte je a upravujte vařením ve vodě. Je to zdravější způsob přípravy než vejce smažená.

Žloutek je v každém vejci stejný, mění se pouze množství bílků. Prospěje nám více bílku. Proto je lepší kupovat vejce velikosti L nebo XL.

Pro průměrného zdravého dospělého člověka je vhodné jíst 2 – 3 vejce denně! A jezte je raději ráno a dopoledne.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *