Jaké sýry jsou zdravé? Jaké na hubnutí? Poradíme vám…

Jaké sýry jsou zdravé? Jaké na hubnutí? Poradíme vám…

Sýr, pro
někoho pochoutka pro jiného nutné zlo. Ať patříte k jedné, či druhé
skupině, musíte vzít na vědomí fakt, že v České republice spotřeba sýrů
neustále roste. V průměru každý z nás za rok sní něco kolem 17 kg
sýrů. A není to jenom eidam „třicítka“, pojďte se podívat na druhy sýrů, které
si můžete koupit.

Každý druh sýra se hodí pro jinou příležitost. Funguje to
obdobně jako s masem nebo s uzeninami. Hodí se k němu jiné
ingredience, způsob úpravy i uchovávání. Způsobů,
jak můžete sýry rozdělit je hned několik.
Třídit je můžete podle obsahu
tuku, tvrdosti, či způsobu srážení.

Druhy sýrů podle obsahu tuku

Tuk
je důležitým nositelem chuti a také konzistence. Dá se říct, že čím je vyšší
podíl tuku v sušině, tím je sýr měkčí a jemnější. Nejméně tuku najdete v sýrech, kterým se říká čerstvý sýr.
Jsou to například Cottage nebo Ricotta. Mezi nejtučnější patří velmi tvrdé a
suché sýry jako jsou Parmezán nebo Pecorino.

  • Vysokotučné sýry obsahují minimálně 65 % tuku v sušině,
    mezi zástupce patří Mascarpone.
  • Smetanové sýry obsahují minimálně 55 % tuku v sušině a jejich
    nejznámějším zástupcem je Hermelín.
  • Plnotučné sýry obsahují alespoň 45 % tuku v sušině. Tato
    skupina je poměrně široká a patří sem sem Ementál, Leerdamer, Balkánský sýr
    nebo Niva.
  • Tučné sýry obsahují 40–45 % tuku v sušině, patří sem
    Mozzarella.
  • Sýry s ¾ obsahem tuku obsahují alespoň 35 % tuku v sušině. v Čechách
    bude jejich nejtypičtějším zástupcem Eidam.
  • Polotučné sýry obsahují minimálně 25 % tuku v sušině a patří
    sem Eidam 30 %, který je oblíbený především mezi dietáři.
  • Sýry s ¼ obsahem tuku obsahují minimálně 15 % tuku v sušině a právě
    sem sáhnou lidé na dietě nejčastěji, tyto sýry nesou označení „light“ nebo
    „figura“.
  • Netučné (nízkotučné sýry) obsahují méně než 15 % tuku v sušině a
    patří mezi ně většina tzv. čerstvých sýrů, o kterých již byla řeč.

Druhy sýrů podle tvrdosti

Rozlišujete sýry na tvrdé, ty co se dají strouhat a měkké,
které se dají mazat? Tak jednoduché to opravdu není. Sýry můžete rozdělit podle
obsahu vody v sušině, v podstatě se dá říci, že čím více má
v sobě sýr vody, tím méně je vyzrálý a tím pádem i měkčí. 

  • Čerstvé sýry se konzumují bezprostředně po výrobě. Je to například tvaroh, brynza,
    crème fraîche, Cottage.
  • Měkké sýry zrají
    zhruba 4 týdny, ale zachovávají si krémovitou konzistenci a dají se namazat na
    chléb. Patří sem typicky české syrečky nebo plísňové sýry typu camembert či
    brie.
  • Polotvrdé sýry jsou sice hutnější, ale relativně snadno je nakrájíte. Tyto sýry
    najdete na pultech často jako krájené nebo plátkové – Gouda, Eidam, Ementál.
  • Tvrdé sýry už si jen
    tak na plátky nenakrájíte. Jsou vyzrálé, hodně suché a vhodné na strouhání. Patří
    sem Pecorino nebo Parmazán.

Druhy sýrů podle způsobu srážení

Sýr se z mléka vyrábí pomocí srážení, podle
způsobu srážení je můžeme rozdělit do tří skupin.

  • Tvarohové (kyselé) sýry se vyrábí tak, že se do mléka přidají kyselé složky, které ho vysráží. Syrovátku můžete doma použít k pečení, v průmyslové výrobě se využívá pro krmné účely. Na konci srážení je tvaroh, který se dál zpracovává.
  • Sýřené sýry mají sladkou chuť. Připravují se pomocí syřidla a dalších látek, které se přidávají do teplého mléka. Následný proces zahrnuje krájení, vytužování, sušení, nasolování a lisování. Na jeho konci je sýr, který ještě dle požadovaného výsledku zraje. To může trvat i několik let.
  • Tavené sýry jsou v Čechách velmi oblíbené, zároveň jsou však nejméně kvalitní a zdravé. Vyrábí se za pomoci tavných solí, kdy se taví rozemleté nejrůznější typy jiných sýrů tak, aby vznikl trvanlivý sýr mazlavé konzistence.

Vybrat správný sýr na váš stůl už nebude tak složité, ale pokud chcete mít
jistotu, bude lepší poradit se
s profesionály, kteří pro vás vyberou ty nejlepší sýry a dokáží je vyladit
se zbytkem menu.

Nezdravé hubnutí – jaké zdravotní potíže si můžete způsobit?

Na začátku nového roku si spousta z nás sepisuje předsevzetí a touží po dosažení nejrůznějších cílů. Jedním z nich, a pravděpodobně asi nejčastějším, bývá shodit nějaká ta kila. Internet i knihy jsou plné nejrůznějších způsobů, jak zhubnout.

Od jablečné diety, přes nízkosacharidovou, bezlepkovou až po různé hladovky a podobné drastické způsoby. Jenže ne každá cesta k hubenějšímu já je zdravá pro vaše tělo. To pak může reagovat negativně, což se projeví různými zdravotními potížemi.

Co si můžete nezdravým hubnutím způsobit?

Jojo efekt zná asi každý z nás.

Snažíte se co nejrychleji zhubnout, odpíráte si všechny nástrahy, které na vás číhají v ledničce a ve spíži, ale jednoho dne to stejně nevydržíte a přecpete se vším, na co máte chuť.

Místo úbytku tuku se dostaví opačný efekt a vy ještě přiberete. Tak přesně to je jojo efekt – rychle zhubnete a zase rychle přiberete.

K jojo efektu dochází při drastickém hladovění. To, co hladověním rychle zhubnete, ale nejsou tuky, nýbrž svalová hmota a voda.

Tělo se za chvíli začne bránit a žadonit po chybějících živinách. Vy se najíte a spolu s tím naberete shozená kila plus ještě něco navíc.

Je to logické, protože tělo se bojí, že ho opět ochudíte, proto si všechno z vaší stravy ukládá na „horší časy“.

Jak se tedy jojo efektu vyhnout? Buďte trpělivínespěchejte na své tělo, hubněte pomalu, a hlavně u toho nezapomínejte pravidelně jíst.

Malnutrice

Nezdravým hubnutím a drastickým hladověním, při kterém tělu nedodáváte potřebné živiny, si můžete způsobit také onemocnění zvané malnutrice, jinak také podvýživa.

Jedná se o dlouhodobý stav výživy pacienta, ve kterém tělo nedostává správné množství živin potřebných pro normální vývoj a fungování organismu. Může se jednat například o nedostatek vitaminů či aminokyselin.

Pozor, malnutrici může způsobit i přeživování, a to, pokud se příliš dopujete různými doplňky stravy v podobě vitaminů nebo minerálů.

Nebezpečné na tomto onemocnění je, že na první pohled nemusí být poznat. Podvyživený člověk nemusí být nutně vyhublý.

Vitaminová deficience

Vitaminová deficience znamená nedostatek vitaminů. Vitaminy jsou pro fungování organismu životně důležité, bez nich by nemohl fungovat.

Sám si je ale vyrobit neumí, a tak je musíme tělu dodávat ve stravě.

Pokud se snažíme rychle zhubnout a zvolíme tak cestu hladovění, nedostane naše tělo dostatek potřebných vitamínů, což může způsobit poruchy funkcí organismu a některá vážná onemocnění.

Mezi první signály, že vaše tělo trpí už delší dobu nedostatkem vitamínů, může být ospalost, nechuť, bolest hlavy, vyrážka, ekzém, lámavé vlasy a nehty, zpomalené reflexy, poruchy vidění a poruchy trávicího traktu.

Hormonální nerovnováha

Stejně tak, jako jsou pro fungování organismu důležité vitaminy, jsou důležité i hormony, které mají v našem těle nezastupitelnou funkci.

Aby byly hormony v rovnováze, je důležité se správně stravovat.

Špatným stravováním si celý hormonální systém můžete rozhodit a spustit tak lavinu zdravotních problémů.

Mezi časté ukazatele hormonální nerovnováhy patří nepravidelná menstruace nebo její úplná ztráta, špatná pleť, výkyvy váhy, náladovost, sklon k depresím, ztráta libida, únava, vypadávání vlasů nebo návaly horka.

Rada na závěr: Než se pustíte do hubnutí, poraďte se s odborníkem, který vás prohlédne a na základě toho vám doporučí dietu vhodnou pro váš organismus.  

1 Naučíme se vařit ještě lépe a úsporněji Na první položku v našem seznamu opravdu nepotřebujeme dar jasnozřivosti ani věšteckou kouli. Loni se z nás všech zcela neplánovaně stali šéfkuchaři a pekaři na plný úvazek. Bez pomoci školních…
Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního…
Keto dietaKeto dieta patří mezi nejpopulárnější diety posledních let. Jinak se jí říká také bílkovinová, ketonová či proteinová. A co to vlastně keto dieta je? Naše běžná strava je složena ze sacharidů, tuků a bílkovin,…
„Z mnoha zdravotních problémů, se kterými se dnes lidský druh potýká, se obezita stala největším – jak doslova, tak obrazně. Byť obezita sama o sobě není nemoc, vzniká z přebytku dříve vzácného stimulu: energie. Příliš mnoho…
Poruchy příjmu potravyAbychom na toto téma upozornili a třeba tím i někomu pomohli, rozhodli jsme se popsat tři nejčastější poruchy příjmu potravy, ke kterým může dojít v souvislosti s držením diet a touze po štíhlé postavě…
Poruchy příjmu potravyAbychom na toto téma upozornili a třeba tím i někomu pomohli, rozhodli jsme se popsat tři nejčastější poruchy příjmu potravy, ke kterým může dojít v souvislosti s držením diet a touze po štíhlé postavě…

Keto dieta: Co jíst a jak zhubnout a znovu nepřibrat?

Ketogenní dieta je založena na vědecky ověřeném faktu: Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek krevního cukru, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob. V játrech začne produkovat z mastných kyselin takzvané ketony, které slouží jako zdroj energie, a proto se tento přirozený stav nazývá ketóza.

Budete mít zájem:  Zinek

Jak dosáhnout ketózy?

Většinou se udává, že k dosažení stavu ketózy je potřeba snížit podíl sacharidů ve stravě na minimum. Udává se maximálně 50 gramů za den, ještě lepší je stáhnout to na dvacet.

Chybějící sacharidy je ovšem potřeba doplnit bílkovinami a zdravými tuky. Po dvou až třech dnech by se vaše tělo mělo dostat do avizovaného stavu ketózy.

Tento tav nejbezpečněji poznáte díky testu (z moči), který se dá koupit v lékárně.

Zkušení dietáři možná zbystří – tohle není zase taková novinka! A mají pravdu, na podobném principu vlastně fungovala populární Atkinsonova dieta, na kterou nedaly dopustit například Catherine Zeta-Jones, Jennifer Aniston nebo Renée Zellweger.

Co jíst při keto dietě

Mezi doporučené potraviny tedy patří: maso, ryby a mořské plody, vejce, sýry a zelenina. Nejoblíbenější a nejvýhodnější zelenina je květák, zelí, avokádo, brokolice, cuketa, špenát, chřest, kale, zelené fazole a růžičková kapusta. Nevhodná je naopak mrkev a brambory. Vhodné jsou i ořechy, například pekanové, para nebo macadamové. Vyhněte se naopak pistáciím nebo kešu.

Co při keto dietě nejíst?

Zakázány jsou naopak cukr, mléko, bílá rýže, brambory, bílá mouka, pečivo (z bílé mouky a sladké), těstoviny, některé ovoce – například banány, hroznové víno), alkohol. Můžete pít vodu, kávu (bez mléka), čaj a příležitostně vinný střik.

Výhody ketogenní diety

K výhodám této diety patří to, že ketony potlačují pocit hladu. Bílkoviny zase zaženou chuť na sladké. Úbytek tuku bývá poměrně velký.

Nevýhody ketogenní diety

Je třeba si uvědomit, že ketóza je v podstatě stav nouze a nehodí se pro každého. Určitě by o této dietě neměly uvažovat těhotné nebo kojící ženy. Dále není vhodná pro nemocné s cukrovkou, ledvinami nebo pro ty, kteří mají potíže se srdcem.

Největší nevýhodou této diety je ovšem hrozící jojo efekt. Každá dieta, která trvale nezmění alespoň některé vaše stravovací návyky, přináší totiž riziko, že při přechodu na vaši normální stravu opět přiberete. A většinou ještě více, než jste zhubli. Mimochodem, ukazuje se, že takové rychlé shazování a přibírání má mnohem horší zdravotní účinky, než se dosud předpokládalo.

Pokud si budete kupovat keto přípravky v prášku, odpadnou vám sice starosti s nákupy a jídelníčkem, přechod na běžnou stravu bude ale horší. Pokud si hodláte vařit sama, připravte se na to, že budete muset na jídlo hodně myslet a hodně plánovat dopředu. V prvních dnech také můžete cítit únavu, nesoustředěnost a možná i zažívací potíže (často jde o zácpu), než si tělo zvykne na nový režim.

Výživový poradce Petr Havlíček o ketóze a jak se do ní dostat:

Pro koho se hodí

Keto dieta se hodí pro vysoce obézní lidi, kteří potřebují rychle zhubnout. Abyste ale dosáhli trvalého snížení váhy, je důležité začít zdravěji a pravidelně jíst, dostatečně spát a hýbat se. Pokud byste tedy o keto dietě uvažovali, zkonzultujte svůj záměr a zdravotní stav s odborníkem.

Příklad jídelníčku:

  • Snídaně: vaječná omeleta se zeleninou
  • nebo tučný jogurt se zeleninou a sýrem
  • nebo míchaná vajíčka
  • Svačina: zeleninový talíř
  • Oběd: zeleninová polévka, pečené maso, slanina, zelenina
  • Svačina: jogurt, zelenina
  • nebo jogurt a lesní ovoce
  • Večeře: zeleninový talíř se sýrem nebo vejce a zelenina nebo pečené maso se zeleninou

Přemýšlíte o tom, jak shodit nežádoucí kila? Máme skvělé tipy – podle toho, zda potřebujete zhubnout 5, 8, 10 nebo 20 kg.

Základní informaci o tom, jestli máte nadváhu vám dá vaše BMI. Vypočítejte si ho zde.

Podívejte se, jak vypadá zdravý jídelníček na hubnutí, se kterým shodíte 5 kilo za dva měsíce.

Hubnutí s kozím sýrem

Kozí sýr platil donedávna jen za výsadu gurmánů. Nyní je důležitou složkou zdravé stravy a celosvětově se produktů z kozího mléka prodává více než z kravského. Přečtete si, proč tomu tak je, a jak zařadit kozí sýr do jídelníčku, pokud chcete zhubnout.

6 výhod kozího mléka a výrobků z něj

  1. Kozí mléko se lépe a rychleji tráví než mléko kravské. Jeho složení je totiž velmi podobné mateřskému mléku – zejména obsažený poměr tuku a bílkovin.
  2. Obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské mléko.

    Představuje tak vítanou alternativu pro ty, kterým kravské výrobky nedělají dobře.

  3. Při uložení do chladu se nerozděluje na dvě složky, zůstává tzv. homogenní. Nemusí tak v sýrárnách procházet složitými úpravami, které mohou být zdrojem škodlivin.

  4. Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A, zhruba o 30 % více vitamínu B1 a o 25 % více vitamínu B2 než kravské mléko.
  5. Na 100 ml obsahuje cca o 10 % méně kalorií, tuku a cukrů než kravské mléko a dokonce o třetinu méně cholesterolu.

  6. V kombinaci s dalšími obsaženými látkami podporuje imunitu, obnovu buněk a má celou řadu dalších blahodárných účinků. Zklidňuje například alergie nebo zánětlivá onemocnění.

Jak je to s kozím sýrem a hubnutím?

Dostatečný příjem bílkovin je alfou a omegou úspěšného hubnutí. Jistě víte, že sýr je jedním z jejich nejvýznamnějších zdrojů. Kozí sýr obsahuje více zdravých mastných kyselin a pomáhá rychle dodat energii. I u něj ale musíme při redukční dietě obsah tuku bedlivě hlídat.

Kromě již zmiňované lehkosti vyniká ještě jednou výbornou vlastností, podporuje spalování tuků. Také působí blahodárným dojmem na sliznice žaludku a střev, uklidňuje jejich podráždění, ať už stresem či nevhodnou stravou. Trávicí systém pak lépe pracuje.

Jaký druh vybrat

Při dietě volte kozí sýry s obsahem tuku v sušině kolem 40 %. Zároveň ale sledujte i kolik sušiny samotný sýr má. Například u mladých čerstvých sýrů nevadí ani o něco vyšší podíl tuku v sušině, protože jí celkově neobsahují tolik. Obecně řečeno, čím tvrdší sýr, tím méně vody v sobě má a více kalorií obsahuje.

  • Čerstvé „tvarohové“ – měkké sýry, které zrají krátce, jsou pro hubnutí ideální. V ledničce vydrží i přes 14 dní a perfektně doplňují třeba listové saláty.
  • Kozí tvarůžky – trumf českých sýrařů z Podkrkonoší je pro hubnutí výhodný díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu hodnotných živin. Můžete si je zkusit vyrobit z kozího mléka sami doma.
  • Typu Gouda – u tvrdých sýrů sledujte pozorně podíl tuku a opět upřednostněte mladé druhy s dobou zrání do 1 roku. Bývají méně slané.
  • Pařené – vydrží v ledničce až 30 dní a mají téměř univerzální použití od salátů až po zapékání. Paření je jedna z nejvhodnějších úprav sýra i při redukční dietě.
  • S plísní – zrající kozí sýry existují v mnoha variantách od bílé plísně na povrchu až po vnitřní modrou plíseň typu niva. Perfektně se hodí například k těstovinám.

3 tipy, jak zařadit kozí sýr do redukčního jídelníčku

1. Předkrm: Carpaccio z červené řepy s rukolou a čerstvým kozím sýrem

Nestárnoucí evergreen mezi předkrmy prostě musíte vyzkoušet. Upečte v troubě v alobalu zabalenou řepu a pak ji pokrájejte na velmi tenké plátky. Navrch položte rukolu dle chuti a cca 50 g čerstvého tvarohového kozího sýra. Dochuťte vše zálivkou z balzamikového octa s trochou hořčice a olivového oleje. Hotový předkrm můžete posypat sezamovými semínky.

2. Salát: Rychlý salát se špenátem a sušenými rajčaty

Kozí sýr výborně souzní s rajčaty a listovým špenátem. Na 150 g lístků baby špenátu pokrájejte sušená rajčata, zakápněte je olejem, ve kterém byly naloženy a přidejte k nim hrst ořechů dle vlastního výběru. Navrch rozmělněte 50 g čerstvého kozího sýra. V „hřešící dny“ můžete čerstvý sýr nahradit 200 g grilovaného plísňového kozího sýra.

3. Hlavní chod: Celozrnné těstoviny s čerstvým kozím sýrem

Uvařte těstoviny na skus. Na másle si zlehka opražte asi 30 g piniových oříšků, přidejte k nim 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a nechte vše zpěnit. Pak do směsi vmíchejte 200 g čerstvého kozího sýra a obsah pánve zalijte 100 ml mlékem. Míchejte vše tak dlouho, až začne omáčka houstnout. Zalijte s ní těstoviny a ozdobte je snítkou petrželky nebo bazalky.

Kozí sýr chutná nejlépe z jara a pak hlavně v létě, kdy je pastva nejšťavnatější. Sýry se ale vyrábějí po celém světě, a tak u nás seženete výborné druhy – třeba z Francie – celoročně. Bon appétit!

Zdraví, sílu najdeš v sýru

Sýry se celosvětově řadí mezi nejoblíbenější pochoutky. Statistika uvádí, že průměrný Čech ročně zkonzumuje 13,8kg sýrů. Většina z nás si jídelníček bez sýrů nedokáže vůbec představit.

Ráno si mažeme na chleba lučinu, v poledne si zasypeme těstoviny parmazánem, ke svačině si obložíme sendvič eidamem a večer si zasypeme salát balkánským sýrem. Reklamy nám tvrdí, jak jsou sýry zdravé, někteří odborníci jsou však opačného názoru.

Kde je tedy pravda? Jakým sýrům bychom měli dát přednost a jakým se naopak vyhýbat?

Proč sýry konzumovat?

Sýry bychom rozhodně z jídelníčku neměli vyřazovat. Jsou nenahraditelné zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin – dokonce vyššímu, než maso. Obsahují také vápník, který je důležitý jak pro prevenci osteoporózy, tak pro pevnost našich kostí a zubů. Sýry dodávají našemu tělu dokonce i fosfor a hořčík. V neposlední řadě v nich nalezneme také vitamíny A, D, E, vitamín B6 a B12.

Na co si dát pozor?

Přestože v sýrech najdeme spoustu pozitivních nutrientů, obsahují také velké množství soli a tuků, proto bychom při jejich nákupu měli sledovat etiketu. Obsah soli by neměl překročit 900mg/100g výrobku.

Co se týče obsahu tuků, dle zásad zdravého stravování bychom měli volit sýry do 30% tuků v sušině. Neznamená to však, že bychom si jednou za čas nemohli dopřát tučnější sýr, je však třeba hlídat si množství.

Výrobci na etiketách často uvádí obsah tuku v sušině. Většinou ale neuvádí obsah tuku v celkovém produktu, jen množství sušiny. Pak je tedy na nás, abychom si množství tuku spočítali sami.

Uvedeme si příklad u Eidamu, kdy tuk v sušině je 30% a obsah sušiny 50%. Tato dvě čísla stačí znásobit a následně vydělit 100. Vyjde nám číslo 15. Víme tedy, že na 100g výrobku obsahuje tento sýr 15g tuku.

Z tohoto důvodu bychom neměli hledět jen na procenta tuků v sušině, ale také na množství sušiny jako takové.

Jaké sýry preferovat?

Trh nám nabízí širokou škálu sýrů. Některé jsou zdraví prospěšné, některé naopak můžou škodit. Mezi tělu nejprospěšnější patří ČERSTVÉ SÝRY. Nejsou přesolené a obsahují dobře vstřebatelný vápník. Řadíme sem žervé, lučinu, cottage, tvaroh, ricottu, ale také mascarpone. Na trhu nalezneme také řadu TVRDÝCH A POLOTVRDÝCH SÝRŮ. Sem patří např.

Eidam, Gouda, Čedar,… tyto sýry již obsahují větší množství soli. Pozor na množství by si tedy měli dát osoby s vyšším krevním tlakem a osoby s onemocněním ledvin. U těchto sýrů je také třeba si hlídat obsah tuku v sušině.

PLÍSŇOVÉ SÝRY, jako je Hermelín, Niva či Camembert, bychom do jídelníčku měli zařazovat v omezeném množství, jelikož obsahují velké množství tuku i soli. Zvláštní kategorii představují TAVENÉ SÝRY. V Česku se řadí mezi jedny z nejoblíbenějších. Do zdravého jídelníčku však nepatří.

Obsahují velké množství fosfátových solí, které přispívají k odvápňování kostí a zubů. Přes veškeré marketingové tahy reklam jsou tavené sýry zejména pro děti a seniory naprosto nevhodné. Většinu z nás možná překvapí příznivé složení OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ. Obsahují kvalitní bílkoviny a díky nízkému obsahu tuku se hodí i pro redukční diety.

Kvůli vyššímu množství soli však nejsou příliš vhodné pro děti a osoby s vyšším krevním tlakem. Přijatelné množství tuku má však také MOZZARELLA (případně její odlehčená verze „light“), která díky nízkému obsahu soli je skvělou součástí zdravého jídelníčku.

Jak vybrat sýr? Kterému se radši vyhnout? | Žena.cz

Sýry jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Co je v mléku dobrého, je v sýrech ještě znásobeno. Sýry jsou vhodné i pro osoby s nesnášenlivostí laktózy, protože její obsah v sýrech je minimální.

Jak si ale z široké nabídky sýrů správně vybrat? S tím poradí ve video seriálu Vím, co jím odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Nejčastější chyby

„Asi největší chybou je, že se buď orientujeme pouze na malý výčet druhů sýra, nebo si vybíráme sýry levné.

U sýrů je pak především potřeba sledovat množství tuku a také obsah soli,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. Mezi sýry se řadí i tvarohy, které obsahují velké množství bílkovin a vápníku.

Pokud vybereme ty s nižším obsahem tuku, jsou i nízkokalorické. Ve výběru by ale měly převažovat sýry do 30 % tuku v sušině.

Několik důležitých rad, jak vybrat zdravý sýr!

Tip: Konkrétní množství tuku ve výrobku zjistíme tak, že vynásobíme procento sušiny a procento tuku v sušině, děleno 100.

Tučný sýr není ani při dietě úplné tabu

I lidé, kteří mají problémy s váhou, si mohou čas od času dát tučnější sýr. „Tučnější sýr si mohou dopřát i ti, kteří hubnou, jen musí omezit velikost porce.

Pro hubnoucí jsou jinak například vhodné sýry typu cottage, olomoucké tvarůžky, lučina linie, ricotta – zde se jedná o syrovátkový sýr, který má sice oproti jiným sýrům menší podíl bílkovin, ale obsažené syrovátkové peptidy jsou zdraví velmi prospěšné. Ricotta je vhodná i pro děti,“ vysvětluje dietoložka.

Pozor na sýry tavené

Tavené sýry patří mezi nejoblíbenější sýry u nás, ale z hlediska zdravého životního stylu nepatří mezi dobrou volbu v rámci jídelníčku.

Tavené sýry obsahují tavicí soli, jejichž nadbytek by mohl narušit vstřebávání vápníku. Dalším negativem je vysoký obsah soli a mnohdy vysoký obsah tuku. Nejezte je proto pravidelně a ve větším množství.

Ovšem pro zpestření jídelníčku je občas zařadit můžeme.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak v obchodě vybrat správné pečivo, radí Petr Havlíček
  • Jak si ohlídat špatné tuky? Poradí vám Petr Havlíček
  • Na co se zaměřit při výběru šunky, poradí Petr Havlíček

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Hubnutí nemusí být vůbec dřina – Viviente

Přejete si zhubnout, odlehčit svůj jídelníček? V tom případě vám doporučuji přečíst si tento článek a uvědomit si, jak to určitě nedělat. Naopak si přečtěte, jak se dá snadno přejít na vyváženější a nutričně bohatý jídelníček. Stačí jen vědět, co nakoupit. Průvodce uvnitř.

Všichni, co čtou naše články, či na to přišli vlastními zkušenostmi ví, že hubnutí by nemělo být o radikálním omezení jídla a hladovění, jelikož jde o dočasný stav . Ten v lepším případě nikam nevede, v tom horším vede, ale po pár menších „zhřešení“ se hmotnost vrací jak bumerang. A pak se stává, že mi většina lidí v poradně říká, já držím stále nějaké diety.

Bohužel těmito různými omezováními, méně či více extrémnějšími se stává to, že nejsme schopni odhadnout ani to, jak má vypadat běžná porce. Když pak lidé vidí jídelníček, který jim sestavím na základě individuální potřeby, často slyším, „to ani nemůžu sníst“. „Jsem zvyklá jíst jen polovinu“.

A tohle „můžu“?… A o tom to pak celé je, není divu, že tělo najede na šetřící mechanismy, jelikož mu často neposkytujeme ani energii na základní životní procesy v těle. A pak se divíme, proč jsme tak unaveni, či proč máme pořád chutě. Signál, že máme málo energie. (Avšak samozřejmě musím doplnit energie z vhodných živin.

) Je třeba si uvědomit, že jídlo má být palivo pro náš organismus a dobře víme, že auto také bez paliva nepojede. A neméně důležité je, jak pojede, tedy jaké palivo mu dodáme.

Dalším velkým problémem je hubnutí s počítáním energie. Dogma 5000 kJ za den se ve spoustu hlavičkách stále drží, jako magický kód při hubnutí.  A to už stojí kus námahy.

Do 5000 kJ se toho opravdu moc nevejde (navíc když se počítá i zelenina, které máme sníst aspoň 400 g). Stačí se tím měsíc řidit, po měsíci si párkrát „vyhodit na oslavě z klopýtka“ a snaha je tutam.

Stojí to za to? Být otrokem počtů?

Navíc hodnota 5000 kJ je opravdu velmi nízká, jelikož tak nízký bazální metabolismus má minimum lidí (žen). Proto již snaha dodržovat jídelníček nastavený na 5000 kJ znamená pro všechny zbytečně omezování a hladovění se zaručeným jojo efektem.

Nehledě na to, že jedna věc je počítat energii, ale spousta těch hlaviček si už neláme hlavu se skladbou jídelníčku.

Kolik bych měla sníst bílkovin, sacharidů a tuků, aby organismus nestrádal?   (Víme všichni, kde se nachází tyto živiny, co je jejich zdrojem?)  Takže zjednodušeně, denně můžeme sníst 2 čokolády a ještě bychom ušetřili nějakých 500 kJ k dobru. Ale asi je všem jasné, že takto by se žádná redukce tuku nekonala.

Proto bych vám ráda poradila zcela jiné triky, které pomohou ke zhubnutí a k ozdravění jídelníčku a ani to nemusí stát tolik úsilí

  • Tedy co zůstane je pravidelnost a nevynechávání jednotlivých chodů , to je opravdu základ. Všem, kteří se na tyto prvotní změny opravdu zaměří, pomohou zredukovat prvních pár kilogramů. Takže snídat, svačit, obědvat, svačit, večeřet. Neodbývat se. A vše je jen o zvyku a o tom, že chci a začnu . Doporučuji si to klidně i sem tam zapisovat. Není nad tuto kontrolu.
  • Dále bude důležité zaměřit se na skladbu právě těch jednotlivých chodů , jelikož na rovinu říkám, ovoce či zelenina na svačinky opravdu nestačí. Aneb typické bývá buď hladovění a nebo naopak zobání každou chvilku něčeho, co nemá vysokou nutriční hodnotu. Takže tyto zobky nezasytí, ale spíše pobízejí k dalšímu jezení (bonbónky, sušenky, müsli tyčinky). Tyto chutě potlačí právě vyvážený jídelníček a vhodný výběr potravin. Nebo-li preference nutričně bohaté stravy . To znamená, že není až tak bohatá na energii (minimum tuku či jednoduchých sacharidů=cukrů), ale obsahuje živiny či látky, které zvyšují výživovou hodnotu. Např. vláknina, vitaminy, minerální látky a já tam ještě řadím nízkotučné bílkoviny, které dokáží zasytit.
  • Co by však při cestě za zdravějším životním stylem a při odlehčování jídelníčku mělo být zásadní, je umět vybrat vhodnější alternativy potravin za méně vhodné potraviny . (Takže ne rapidně zmenšit porce a jíst jen zeleninu.) Dále pozor. Ne vše, co se v reklamě tváří, že je zdravé, je opravdu vhodné. Proto zde malé vodtíko, jak se dá velmi snadno ušetřit spoustu tuku, aniž by to člověka „bolelo“ . Však vyzkoušejte a sami uvidíte. Co chutnat nebude, prostě jíst nebudete. Touto prostou záměnou potravin, bez jiného počítání, je možné velmi snadno redukovat dalších pár kilogramů .

Co za co nakupovat

  • zmínka je o těch potravinách, kde většina lidí tápe…
PEČIVO A OBILOVINY méně vhodné potraviny vhodnější alternativy
PEČIVO – na snídani, na večeři běžné pšeničné pečivo celozrnné, žitné, vícezrnné pečivo – dbát na podíl vlákniny (nad 6 g vlákniny na 100 g výrobku) či sledovat jaká mouka je psána 1. místě
ALTERNATIVY PEČIVA – na snídani, v rámci svačinek, na večeři pufované rýžové chlebíčky, kukuřičné křehké chlebíčky (příliš nezasytí, vždy doplnit bílkovinnou potravinou s nižším % tuku – např. tvarohová pomazánka, sýr..) knäckebroty, křehké celozrnné rohlíčky – z důvodu vysokého podílu vlákniny
SLADKÉ a TRVANLIVÉ PEČIVO – minimálně, jen pokud přijde velká chuť, nenahrazovat nimi jídla sladké pečivo (buchty, koláče, vánočky…), oplatky, sušenky, výrobky s polevami, tukovými náplněmi celozrnné sušenky bez polevy *(avšak vždy doplnit např. vhodným jogurtem, tvarohem, mlékem, kefírem = nízkotučnější bílkovinnou potravinou)*
CEREÁLIE – na snídani, v rámci svačinek slazené a plněné cereálie, čokoládové (často mají dost tuku na zdravé si jen hrají), corn flakes (příliš nezasytí) ideální jsou ovesné vločky a celozrnné lupínky
RÝŽE – v rámci oběda či večeře jako příloha bílá rýže natural, celozrnná, basmati rýže
TĚSTOVINY – v rámci oběda jako příloha vaječné těstoviny semolinové nevaječné těstoviny, jsou dnes běžně k dostání, zkoušet i celozrnné, špaldové…
OSTATNÍ PŘÍLOHY – v rámci oběda jako příloha knedlíky prostřídat běžné přílohy i s méně běžnými: celozrnný kuskus, bulgur, pohanka, jáhly, ..
MLÉČNÉ VÝROBKY méně vhodné potraviny vhodnější alternativy
TVRDÉ A POLOTVRDÉ SÝRY – ke snídani, v rámci svačinek, na večeři – výborný zdroj vápníku a bílkovin 40%, 45% , 48% t.v.s. – Eidam, Gouda, Krolewski, Alpener, Emental, Madeland, Parmezán … 20% a 30% t.v.s. sýry – Krolewski light, Ementaler Boryna, Eidam 20% t.v.s., Madeland light 30% t.v.s., Leerdammer Lightlife, Eidam 30% t.v.s.
UZENÉ SÝRY – stejné jako polotvrdé sýry, ale uzené potraviny se snažit obecně spíše omezovat, jen jako zpestření běžně k dostání bývají spíše tučnější druhy 40% a 45% t.v.s. uzený sýr eidam 30% t.v.s. (málokdy k dostání), Slovenská rolka uzená s pepřem či bez pepře Bluedino (Lidl) 30% t.v.s.
PLÍSŇOVÉ SÝRY doporučuji spíše pro zpestření jídelníčku, mohou se podílet u lidí se slabší imunitou na vzniku plísní 45% t.v.s = 25 g tuku na 100 g (Hermelín, Král sýrů), 50% t.v.s (Niva, Modřenín, Gorgonzola), 60% t.v.s.(Brie) Hermelín Figura (16 g tuku na 100 g), Stříbrňák 30% t.v.s. (12 g tuku na 100 g), Camembert 13% Fett (Lidl)
ZRAJÍCÍ SÝRY pro zpestření jídelníčku 40% t.v.s. = 17 g tuku na 100 g (Romadúr) tvarůžky (1 g tuku na 100 g)
TAVENÉ SÝRY obecně nejsou vhodné (špatné využití vápníku, vysoký obsah soli), ale když už je koupíte, tak ať alespoň koupíte menší zlo všechny ochucené druhy (šunkou, ořechy, nivou…) a všechny nelight nefitness, neactive tavené sýry (20 – 25 g tuku na 100 g) light tavené sýry, active tavené sýry, linie tavené sýry (6 -10 g tuku na 100 g)
TERMIZOVANÉ ČERSTVÉ SÝRY doporučuji používat na mazání pečiva místo másla či margarínů ačkoliv jsou si všechny velmi podobné, rozdíly v tuku bývají značné – klasická Lučina, Gervais, Almette, Buko natural, Tartare (obsah tuku okolo 20-30 g na 100 g) i zde je třeba upřednostňovat light a různé active a fitness formy, jelikož tyto druhy obsahují okolo 10-15 g tuku na 100 g, a tak se ušetří často i více než 10 g tuku – Lučina linie, Lučina Bioaktiv, PIC frisch fitness joghurt z Lidlu, Philadephia light
ČERSTVÉ SÝRY do salátů, na namazání pečiva či alternativ pečiva sýr Balkánského typu, Feta sýr, Mozzarella (obsah tuku okolo 20 g na 100 g, u sýrů typu balkán se jedná navíc i velmi slané sýry) do vhodných čerstvých sýrů se řadí Cottage sýr, Mozzarella light, Riccota (obsah tuku 5-10 g na 100 g)
TVAROHOVÉ POMAZÁNKY místo másla a margarínů na mazání tvarohový krém Bonté, Česílek, Křemlíek (zde obsah tuku okolo 20-25 g tuku na 100 g) výbornou náhražkou za másla, kdy se tuk omezení téměř na minimum, za to se však doplní ve větší míře bílkoviny jsou tvarohové pomazánky, které obsahují do 3 g tuku na 100 g (proto je množné sníst bez obav i 100 g pomazánky v rámci jednoho chodu) Svačinka od Milka, Tvaroh od Prezidenta, Milblu tvaroh bylinkový z Kauflandu či samozřejmě využít neochucený nízkotučný tvaroh 0,5 % tuku a vyrobit si vlastní pomazánku jen za pomocí bylinek a zeleniny
JOGURTY – ke snídani, v rámci svačinek, jako II. večeře smetanové jogurty – Florián červený obal, Choceňský jogurt, Cavalier, Pierot…, jogurty enormě slazené a zahušťované – většina od Danone a 0,1% jogurty jogurty do a včetně 3% tuku – Hollandia Selské jogurty, Jihočeské jogurty ve skle, většina bílých jogurtů do 3% je vhodných, slazené jsou na tom hůře vždy, proto doporučuji spíše si jogurt dochutit ovocem, medem, marmeládou, skořicí, kakaem…
TVAROHOVÉ POCHOUTKY nejen pro děti – velmi vhodné jako svačinky, díky vyššímu obsahu bílkoviny také větší sytivost – výborný zdroj vápníku a bílkovin Pribináček, Bobík, Tvaroháček, Termix – zde je velký podíl smetany a obsah tuku může být až 13 g na 100 g výrobku Milko tvarohy – Ovofit, Milko, tvarohové dezerty s jogurtem od Madety – obsah tuku do 3%, ačkoliv jsou tvarohy slazené, mnohem vhodnější je vzít si je, když je chuť, než čokoládu, která má tuku 30 g na 100 g.
UZENINY méně vhodné potraviny vhodnější alternativy
obecně nejsou UZENINY příliš doporučované z důvodu vysokého množství soli, dusičnanů, a polyfosfátů, nehledě na to, že většina uzenin opravdu obsahuje masa poskromnu a až 50% může být tuk, který je živočišný, tedy pak obsahují vysoké množství cholesterolu, proto je třeba dbát striktně na výběr uzenin a do jídelníčku je zařazovat kvůli vyššímu množství bílkovin u šunek s vysokým podílem masa a z důvodu rozmanitosti trvanlivé salámy typu Poličan, Vysočina, Herkules, Uherský salám…dále šunky, párky, klobásy s obsahem masa pod 85% a vyšším podílem soli a tuku (proto pozor na tzv. Schwarzwaldskou šunku) ideálně šunky s obsahem masa nad 90%, do 2,5% soli a do 3% tuku na 100 g, párky by měly mít obsah masa alespoň 85% masa (s vyšším obsahem je nad lidské úsilí najít), sůl do 2,5%, bohužel tuk budou mít párky stále vysoký okolo 25%
MASNÉ VÝROBKY játrová paštika luštěninové paštiky Svačinka
  • A posledním krokem je vědět, co si kdy vzít a kolik si toho vzít . Avšak to doporučuji zatím zcela neřešit, zaměřte na nevynechávání jednotlivých chodů, dále na vhodnější výběr potravin. Jak člověk nad vším začne moc přemýšlet, tak to dopadne tak, že si na večeři vezme jen kedlubnu, aby neudělal chybu. Přitom tohle je mnohem větší chyba, než kdyby si člověk vzal celozrnný chléb a snědl např. tuňáka a k tomu rajče. No sami uvažte, kdy se budete cítit lépe? Nehledě na to, že po kedlubně půjdete na kus čokolády.
  • Tvarování, zpevňování postavy, zvyšování fyzické kondice je už o pravidelném pohybu a fyzické aktivitě . Avšak s dostatkem vhodné energie se to mnohem lépe zvládá a hlavně jsou vidět výsledky 8-).

Tipy:

  • Všechny, co zajímají informace o vhodném nakupování a chtěli by se dozvědět více, rádi uvítáme v poradně VIVIENTE v Brně. Pomůžeme Vám sestavit individuální jídelníček, tedy jak si sestavit jednotlivé chody a jaké je optimální množství, aby Vám nechyběly živiny a organismus neaktivoval šetřící mechanismy a neukládal tuky do „rezervy“ (do viscerální oblasti).
  • Nákupní seznam s obrázky vhodných potravin dostanou všichni, kteří přijdou na analýzu složení těla do poradny a projeví zájem o úpravu stravování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector