Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Kombucha je fermentovaný čaj z rostliny Camellia sinensis, ze které se vaří také čaj zelený a černý. Lidé ji pijí už tisíce let.

Ačkoli se nápoj kombucha považuje za zdravý, nesprávná příprava může způsobit toxicitu a vyvolat dokonce i smrt.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Je kombucha houba?

Kombucha se vyrábí přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje. Poté se nechá alespoň týden kvasit. Při tomto procesu bakterie a droždí na hladině utvoří houbovitý film. To je důvod, proč někdy bývá kombucha chybně označována jako houba či houbový čaj.

Tato hrudka na povrchu je živá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek (často se označuje zkratkou SCOBY a jak ji vypěstovat vám porádím na konci článku) a může se použít znova a znova pro výrobu nové kombuchy.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky? Velké množství prospěšných bakterií žije také uvnitř kombuchy

Jaké má kombucha léčivé účinky?

Při fermentačním procesu vzniká řada kyselých sloučenin (například kyselina octová), o kterých se tvrdí, že přispívají ke zdraví svojí antioxidační a detoxikační schopností.

O kombuše se tvrdí také to, že prodlužuje život. Produkovány jsou také stopová množství alkoholu a plynů, díky nímž je nápoj sycený oxidem uhličitým.

Přestože je kombucha velmi populární, skutečné účinky na zdraví potvrzeny nebyly. Obsahuje více antioxidantů než jiné čaje, chybí však srovnání například s katechiny zeleného čaje a vitaminem C.

Kombucha obsahuje alkohol, ocet, vitamíny skupiny B, kofein, cukr a další látky. Hypoteticky by kombucha mohla napomáhat k detoxikaci (prostřednictvím své hlavní bioaktivní látky sacharolaktonu), na lidech to však testováno nebylo. Původ má nejspíše v Číně a Japonsku.

Nesprávná hygiena a příliš dlouhé období kvašení mohou vést k toxicitě kombuchy a to může způsobit až smrt. Smrt bývá nejčastěji způsobena špatným uvařením vlastní kombuchy doma, nebo vypití nadměrného množství (více než 0,5 litru).

Většina důkazů potvrzující potencionální benefity kombuchy byla potvrzena pouze na hlodavcích, zatímco většina jejích rizik se vztahuje na člověka. Právě z těchto důvodu není konzumace kombuchy lékaři a vědci obvykle doporučována.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky? Symbiotická kutura kvasinek a bakterií, ze které se domácí kombucha vyrábí

Nežádoucí účinky kombuchy

Kombucha je při ústním užívání pro většinu dospělých pravděpodobně bezpečná. Nesprávně připravená má však spoustu nežádoucích účinků a může vést dokonce až ke smrti. Když je kontaminovaná, může způsobit:

  • žaludeční potíže,
  • kvasinkové infekce,
  • žloutenku,
  • nevolnost,
  • zvracení,
  • bolesti hlavy i smrt.

Kombucha (zejména ta vyráběná doma, kde je obtížné udržet prostředí bez choroboplodných zárodků) může být kontaminována houbou Aspergillus a nebezpečnými bakteriemi, jako je například anthrax. V Íránu se antraxem při konzumaci kombuchy nakazilo už přes 20 lidí.

Kombucha je spíše nebezpečná u lidí s oslabeným imunitním systémem (například u lidí s HIV/AIDS), u nichž je pravděpodobnost infekce vyšší.

Nebezpečná může být také připravovaná olovem glazované keramické nádobě. Byla hlášena také otrava olovem po požití kombuchy.

POZOR také na kombinaci s lékem Disulfiram (Antabuse), jehož účinky může konzumace kombuchy negativně ovlivňovat.

Jak kombuchu užívat?

Existuje několik zpráv o nepříznivých účincích kombuchy. Způsobovat je mohou toxiny, patogeny nebo přebytek kyseliny vzniklé nadměrnou fermentací. Kvůli tomuto možnému poškození se pravidelná konzumace kombuchy nedoporučuje.

Nežádoucí účinky jsou však vzácné, většina z nich se projevila po vypití více než 125 ml. Nedoporučuje se proto konzumovat více než 125 ml kombuchy denně, aby se pravděpodobnost nežádoucích účinků minimalizovala.

Pokud kombuchu vaříte doma, dbejte na řádnou přípravu v dezinfikovaném prostřtedí a fermentaci trvající méně než týden, aby byla její konzumace bezpečná.

Doporučená denní dávka kombuchy stanovena nebyla. Dávkování se tedy odvíjí od několika faktorů, jako je například věk a zdravotní stav člověka, který kombuchu chce užívat.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky? Mějte na paměti, že “přírodní” nutně neznamená “bezpečné” a vždy důsledně dodržujte pokyny uvedené na štítcích výrobků

Na jaké zdravotní problémy se kombucha užívá?

Pamatujte, že žádné z následujících účinků věda zatím nepotvrdila.

  • Ztráta paměti, chuti k jídlu
  • Premenstruační syndrom (PMS)
  • Bolesti kloubů (revma)
  • Stárnutí
  • AIDS
  • Rakovina
  • Vysoký krevní tlak
  • Zvýšený počet bílých krvinek (T-buněk)
  • Posílení imunitního systému a metabolismu
  • Zácpa
  • Artritida
  • Růst vlasů
  • Bolest (při aplikaci na kůži)

TIP PRO ZMÍRNÉNÍ PREMENSTRUAČNÍHO SYNDROMU PMS:

České bylinné tobolky Proerecta WOMEN.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech účincích WOMEN na menstruaci, menopauzu a syndrom PMS. Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Kdo by kombuchu užívat neměl?

  • Těhotné a kojící ženy
  • Děti (obsahuje totiž mj. alkohol a kofein)
  • Alkoholici
  • Cukrovkáři
  • Lidé trpící průjmem či IBS (syndromem dráždivého tračníku)
  • Pacienti 2 týdny před plánovanou operací
  • Lidé se slabým imunitním systémem

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky? Zejména doma vyrobená kombucha obsahuje alkohol, díky čemuž pro spoustu lidí vhodná není

7 TIPŮ proč kombuchu užívat:

Kombucha je potencionální zdroj probiotik

Přestože stále neexistuje vědecký důkaz o probiotických benefitech kombuči, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které probiotickou funkci mohou mít.

Probiotika do vašich střev dodají zdravé střevní bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit několik aspektů zdraví, včetně trávení, zánětu i podpořit hubnutí. Kombucha je tedy skvělým doplněním zdravého jídelníčku.

Kombucha může mít stejné výhody jako zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů planety. Obsahuje totiž mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly fungující v našem těle jako silné antioxidanty.

Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných látek a zřejmě se může pochlubit i stejnými výhodami. Studie ukázaly, že pravidelné pití zeleného čaje může zvyšovat počet spálených kalorií, redukovat břišní tuk, zlepšovat hladinu cholesterolu, pomáhat s kontrolou hladiny cukru v krvi a další.

Studie tvrdí také to, že s konzumací zeleného čaje klesá riziko rakoviny prostaty, prsu i tlustého střeva.

Kombucha obsahuje antioxidanty

Antioxidanty jsou látky bojující s volnými radikály, reaktivními molekulami poškozujícími vaše buňky. Mnoho vědců tvrdí, že antioxidanty přirozeně získané z jídel a nápojů jsou mnohem lepší než ty z doplňků stravy.

Nejsilnější antioxidační vlastnosti má pravděpodobně kombucha připravovaná ze zeleného čaje.

Studie na hlodavcích potvrzují, že pravidelné pití kombuchy snižuje toxicitu jater způsobenou chemikáliemi často alespoň o 70 %. Přestože studie na lidech provedeny nebyly, zdá se, že kombucha může s onemocněním jater pomoci i lidem.

Kombucha může zabíjet bakterie

Jednou z hlavních látek produkovaných při kvašení kombuchy je kyselina octová. Hojně se vyskytuje například v octu. Podobně jako polyfenoly v čaji, kyselina octová je schopná usmrtit mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.

Je vysoce pravděpodobné, že kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti bakteriím způsobujícím infekci a kvasinkám Candida.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky? SCOBY neboli symbiotická kultura bakterií a kvasinek

Kombucha může snížit riziko srdečních chorob

Nejčastější příčinou smrti bývá ischemická choroba srdeční. Studie na hlodavcích ukázaly, že kombucha může výrazně zlepšit 2 markery srdečních chorob (“špatný” LDL a “dobrý “HDL” cholesterol) za pouhých 30 dní.

Ještě důležitější je, že pití čaje (zejména zeleného) chrání částice LDL cholesterolu před oxidací. Oxidace totiž může vést právě k srdečním chorobám.

Kombuča může pomoci s cukrovkou 2. typu

Diabetes typu 2 trápí více než 300 milionů lidí po celém světě. Charakterizuje ho vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistence.

Studie na potkanech s cukrovkou zjistila, že kombucha zpomaluje trávení sacharidů, což snižuje hladinu cukrů v krvi. Zlepšení vědci pozorovali také u funkce jater a ledvin.

Kombucha vyrobená ze zeleného čaje bude pravděpodobně ještě účinnější. Ukázalo se totiž, že hladinu cukru v krvi snižuje už samotný zelený čaj.

Revizní studie zkoumající téměř 300 000 jedinců zjistila, že pravidelní konzumenti zeleného čaje měli o 18 % nižší riziko vzniku cukrovky.

Kombucha může pomáhat chránit před rakovinou

Také rakovina je celosvětově jednou z nejčastějších příčin smrti. Charakteristická je buněčnou mutací a nekontrolovatelným buněčným růstem.

Ve studiích prováděných ve zkumavkách pomohla kombuča díky vysoké koncentraci čajových polyfenolů a antioxidantů zabránit růstu a rozšíření rakovinných buněk.

Není přesně známo, jak protinádorové vlastnosti čajových polyfenolů pracují. Předpokládá se však, že polyfenoly blokují genovou mutaci a růst nádorových buněk, zatímco podporují také zánik karcinomu. 

Z toho důvodu není žádným překvapením, že u konzumentů čaje hrozí mnohem menší riziko rakoviny různých typů.

Budete mít zájem:  Nejlepší Vitamíny Pro Děti?

Kombucha a antibiotika

Kombucha potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek, nemá však negativní vliv na prospěšné probiotické bakterie a kvasinky zapojené do fermentace (na rozdíl například od antibiotik). Zdravotní význam těchto antimikrobiálních vlastností zatím však zůstává skryt.

Někteří lidé tvrdí, že kombucha může nahradit antibiotika. Doporučuji s vaším lékařem raději probrat, jestli kombuchu můžete užívat jako doplněk klasické léčby.

Pokud byste se měli rozhodnout, zda kombuchu nebo antibiotika – rozhodně bych volila antibiotika.

Kombucha je zdravá, pokud je připravená správně

Kombuča je čaj bohatý na probiotika. Má mnoho potenciálních zdravotních přínosů. Prodává se běžně v obchodech a vyrobit si ji můžete i sami doma. Nejbezpečnější je kombuchu si koupit, ať už v obchodě kamenném či online (například MAGU KOMBUCHA). 

KDE KOMBUCHU KOUPIT? Kombuchu seženete ve zdravých výživách i běžných supermarketech, jako je například Tesco, Billa nebo Albert.

Kombucha obsahuje alkohol

Při domácí výrobě kombuči buďte však obezřetní. Kontaminovaná nebo nadměrně fermentovaná kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Doma vyráběná kombucha může také obsahovat až 3 % alkoholu.

Komerčně prodávaná lahvovaná kombuča je chutná a musí obsahovat maximálně 0,5 % alkoholu. Pozor však na nadbytek přidaného cukru.

Výroba kombuchy, čajová houba aneb kultura SCOBY

Rádi byste si kombuchu vyrobili sami doma? Potřebovat budete jenom čaj, cukr, SCOBY (zkratka pro: symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Je to hustá, gumovitá, zakalená hmota napomáhající kvašení), sklenici a plátýnko nebo kávový filtr.

Prvním krokem je obstarání si násady SCOBY. Startovací sadu můžete koupit online nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Kupujte pouze organickou SCOBY od renomovaného prodejce, abyste snížili riziko pesticidů a přinesli si domů opravdu kvalitní produkt.

Také si SCOBY můžete vypůjčit od přítele, který domácí kombuchu vyrábí. Další možností je připojit se k místní komunitě a najít někoho z vašeho okolí, kdo má SCOBY nazbyt.

TIP:

Kombucha místo antibiotik. Opravdu může posílit imunitu a vyhnat nikotin z těla

Jak bylo řečeno, jde o čajový nápoj s kvasinkovými kulturami, tento čaj má velká léčivé účinky.

Obsahuje hodně vitaminů jako vitamin C, D, E, K a také vitaminy skupiny B, kombucha je dále bohatá na draslík, železo, vápník, zinek, mangan a sodík. Kombucha je živý nápoj, který má přírodní zakalení.

Jeho barva záleží na kvašení stejně jako jeho chuť. Tento nápoj se používá na posílení imunity a zbavuje tělo jedovatých látek.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Také působí antibioticky, podporuje látkovou výměnu a zmírňuje artritidu, bolesti hlavy a kloubový revmatismus. Příznivě působí na střevní mikroflóru.

Kombucha v obkladech se používá na kožní vyrážky, je ale vhodná i jako kloktadlo do úst. Dokáže ulevit při menstruačních bolestech a pomoct od stresu, napětí, únavy.

Kombucha je zkrátka takový zázrak na všechno možné, jaké budou ale konkrétní účinky na vás, to musíte zjistit sami.

Doporučuje se vypít skleničku kombuchy ráno na lačno. Buď samotnou, nebo ji přidat do džusu, čaje a podobně. Nápoj je vhodný pro děti od 3 let, ale i těhotné a kojící ženy, protože nemá žádné vedlejší účinky a může se pít stále. Denní dávka je vhodná jeden šálek pro děti a tři šálky pro dospělé.

Opravdu dostane z těla nikotin?

Kdo kombuchu popíjí, měl by se zbavit jedovatých látek. To proto, že obsahuje kyselinu glukuronovou, která vzniká oxidací glukózy. Tato kyselina se v těle spojuje s jedovatými látkami jako je alkohol, aditiva nebo nikotin, a pomáhá při jejich vylučování močí. Kombucha tak skvěle detoxikuje organismus.

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Jak připravit kombuchu

Aby vyrostla, potřebuje jako potravu čaj a cukr. Hodí se černý čaj, zelený, Foibos, honeybush, lapacho nebo maté. Nejsou vhodné bylinkové čaje, ty totiž působí antibakteriálně a usmrcují tedy bakterie, tudíž nemůže dojít ke kvašení. Nevhodné jsou heřmánkový, šalvějový, meduňkový nebo mátový čaj.

Budeme potřebovat

  • kulturu kombuchy zvanou Scoby (koupíte na internetu nebo v obchodech zdravé výživy) a jeden šálek čerstvě připraveného nápoje kombuchy z předchozí dávky
  • čtyři šálky čaje (zelené, černé či směsi), nálev připravujeme s jednou lžící čaje na tuto dávku
    • čtyři polévkové lžíce cukru, nejlépe třtinového, můžeme použít i ovocný
  • čistou skleněnou dvoulitrovou nádobu
  • jednu sterilizovanou dětskou bavlněnou plenu pro zakrytí nádoby a gumičku

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Jak to vyrobit?

Vezmeme si dvoulitrovou nádobu. Dáme tam připravené 4 šálky čaje. Rozpustíme cukr a necháme ochladit. Pak přidáme houbu Scoby a jeden šálek kombuchy z předchozí dávky. Přikryjeme nádobu plátnem a upevníme gumičkou.

Směs necháme kvasit v pokojové teplotě 7 – 9 dnů. Scedíme a opakujeme proces pro další dávku. Pokud je nápoj příliš sladký nebo má nevýraznou chuť, není ještě hotový a je potřeba nechat kvasit déle.

Výsledný nápoj by měl mít nádech šampaňského.

Kombucha a její vliv na lidské zdraví

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Kombucha je druh čaje, který vzniká kvašením (fermentací) speciální „kombuchové“ kultury. Tradice tohoto nápoje sahá tisíce let zpátky do historie. Má pozitivní účinky na lidský organizmus, jako jiné čaje a navíc obsahuje probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty, které se podílí na odstraňování škodlivých bakterií a mikroorganizmů z těla. Tímto způsobem je možné se zbavit některých onemocnění. V tomto článku popisujeme osm vědecky doložených pozitivních účinků kombuchy na lidské zdraví.

Kombucha pochází z Číny a Japonska.

Jedná se o kolonii bakterií, kvasnic, cukru v černém nebo zeleném čaji. Tato kolonie obvykle podléhá kvašení po dobu jednoho týdne (1).

Během toho procesu se na povrchu nápoje tvoří kolonie, jejíž povrch připomíná povrch houby. Z tohoto důvodu se také nápoji někdy říká „houbový čaj“.

Povrch nápoje je ale ve skutečnosti tvořen symbiotickou kolonií bakterií a kvasinek. Tomuto útvaru se také říká SCOBY a je možné jej využít k vytvoření nového nápoje.

Kombucha vypadá například takto…

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Při kvašení vzniká kyselina octová a další kyselé sloučeniny, včetně alkoholů a plynů. Díky tomu je kombucha „perlivým“ nápojem (2).

  • Během kvašení dochází ale také k produkci velkého množství bakterií (3).
  • Probiotika pozitivně působí na váš zažívací trakt, také zmírňují zánět a v konečném důsledku mohou pomoci i při hubnutí.
  • Z tohoto důvodu je obohacení vaší stravy o probiotika jednou z možností, jak zlepšit stav vašeho zdraví.
  • O probioticích a prebioticích jsme psali v tomto článku, kde se dozvíte více.

Shrnutí: Kombucha je typ čaje, který podléhá fermentaci, čili kvašení. Z tohoto důvodu je to nápoj bohatý na probiotika, která mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.

  1. Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na této planetě.
  2. Je zdravý především z toho důvodu, že obsahuje mnoho bioaktivních složek, jako jsou polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty (4).
  3. Kombucha, která je vytvořena ze zeleného čaje obsahuje tedy tyto látky a má stejné účinky na naše zdraví.
  4. Studie ukazují, že pravidelným pitím zeleného čaje lze spálit více kalorií a tím snížit množství viscerálního tuku, snížit hodnoty škodlivého cholesterolu a lépe udržovat hodnoty krevního cukru (5, 6, 7, 8).
  5. Lze tedy říci, že zelený čaj pomáhá při hubnutí.
  6. Studie také potvrzují, že pitím zeleného čaje snižujete riziko vzniku rakoviny prostaty, prsu a tlustého střeva (9, 10, 11).

Shrnutí: Kombucha, která obsahuje zelený čaj, má příznivý vliv na naše zdraví. Pomáhá udržovat krevní cukr v normálních hodnotách, snižuje cholesterol a pomáhá nám zbavit se přebytečného tuku.

  • Antioxidanty jsou látky, které bojují s radikály, což jsou látky, které svojí reaktivitou ničí struktury našich buněk (12, 13).
  • Antioxidanty,které přijímáme v potravě nebo nápojích jsou pro naše tělo vhodnější, než antioxidanty v podobě doplňků stravy.
  • Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje antioxidanty, které mají pozitivní vliv například na funkci jater (14).
  • Studie prováděné na potkanech ukazují, že pravidelným užíváním kombuchy je možné redukovat až 70% toxického vlivu na játra způsobeného toxickými metabolity nebo toxickými látkami, které přijímáme potravou (15, 16, 17, 18).
  • Bohužel, zatím neexistují žádné podobné studie prováděné na lidech, i když výsledky na potkanech se zdají být slibné.
  • Shrnutí: Kombucha je bohatým zdrojem antioxidantů a její vliv na játra potkanů je významný z hlediska ochrany před toxickými látkami.
  • Jedna z hlavních látek, které je produkovaná během kvašení kombuchy je kyselina octová, které je jak název napovídá také jednou ze složek octa.
  • Podobně jako polyfenoly, je kyselina octová schopná redukovat mnoho škodlivých bakterií v našem těle (19).
  • Kombucha vyrobené z černého nebo zeleného čaje má zřejmě silné antibakteriální účinky, zejména proti bakteriím, které působí infekce a také proti kvasinkám (20).
  • Jedna studie prováděná na kuřatech ukazuje, že kombucha má podobné antimikrobiální účinky jako antibiotika (21).
  • Někteří vědci zastávají názor, že kombucha by mohla být alternativou ve výživě kuřat, které jsou často ve velkochovech krmeny růstovými hormony a antibiotiky.
  • Shrnutí: Kombucha je bohatým zdrojem polyfenolů a kyseliny octové, čímž působí na odstraňování škodlivých bakterií a mikroorganizmů z našeho těla.
  • Kardiovaskulární onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve vyspělých zemích (22).
Budete mít zájem:  Jak se u dětí prořezávají zuby

Studie prováděné na potkanech dokládají, že užívání kombuchy může mít příznivý vliv na dva parametry této nemoci, a to na hladinu LDL a HDL cholesterolu. LDL cholesterol e přezdíván jako „zlý“ a HDL jako „hodný“, změny jejich hodnot nastávají při užívání kombuchy již během 30 dní (23, 24).

Čaj a zejména ten zelený chrání částice LDL vůči oxidaci, která se pokládá za důležitý proces při rozvoji kardiovaskulárních onemocnění (25, 26, 27).

Lidé, kteří pijí zelený čaj, mají až o třetinu menší riziko rozvoje onemocnění srdce a cév. Kombucha obsahuje zelený čaj, proto těmito účinky disponuje také (28, 29, 30).

Shrnutí: Kombucha v testech provedených na potkanech upravuje hladinu LDL a HDL cholesterolu. V důsledku toho lze říci, že tímto mechanismem snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév.

Cukrovka druhého typu postihuje více než 300 millionů lidí po celém světě. Cukrovka neboli diabetes je onemocnění, při kterém je zvýšená hladina cukru v krvi. U cukrovky druhého typu je přítomna inzulinová rezistence.

Studie provedená na potkanech ukazuje vliv kombuchy na hladinu cukru v krvi, kterou snižuje. Také příznivě působí na funkci ledvin a jater (23).

Kombucha s obsahem zeleného čaje má rovněž příznivý vliv na hladinu cukru v krvi (31).

Studie provedená na 300 000 lidech dokládá, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj mají o 18% nižší riziko vzniku diabetu (32).

Shrnutí: Kombucha upravuje některé markery cukrovky u potkanů. Například snižuje hladinu cukru v krvi.

Rakovina je jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve vyspělých zemích. Jedná se o mutace buněk, které nekontrolovaně rostou.

  1. V laboratorních testech kombucha zabraňovala vzniku a šíření nádorových buněk pomocí polyfenolů a dalších antioxidantů (33, 34).
  2. To, jak přesně antioxidanty a polyfenoly působí, však není známo.
  3. Teorie je taková, že tyto látky blokují mutaci genů, které vede k přeměně zdravé buňky v nádorovou a že tyto látky také blokují růstové faktory nádorových buněk (35).
  4. Není divu, že lidé, kteří užívají kombuchu, trpí nádory méně, než zbytek populace (36, 37, 38).
  5. Shrnutí: Laboratorní testy prokázaly pozitivní vliv kombuchy v prevenci vzniku rakoviny.
  6. Kombucha je nápoj bohatý na probiotika s mnoha příznivými účinky na zdraví.

Sehnat ji můžete ve specializovaných obchodech nebo si ji můžete také připravit doma. Při její přípravě však buďte opatrní (2, 39, 40, 41).

Kontaminovaná nebo nadměrně zkvašená kombucha může být příčinou velmi závažných zdravotních komplikací, může člověka i usmrtit. Domácí kombucha může obsahovat až 3% alkoholu.

Bezpečnější je si kombuchu koupit ve specializovaném obchodě, což vám mimo jiné zaručuje obsah alkoholu v nápoji do 0.5% (42).

Nicméně si pečlivě projděte informace o složení a pokuste se vyvarovat kultur s vyšším obsahem přidaných cukrů. 

Jak si připravit kombuchu doma?

Na přípravu 3 – 4 litrů nápoje budete potřebovat:

  • 1 čtyřlitrovou sklenici (ta musí být opravdu dokonale čistá!!)
  • 3,5 litru oslazeného kvalitního čaje. Doporučuji použít kvalitní černý čaj nebo můžete vyzkoušet kvalitní zelený čaj či různé bylinné čaje podle chuti.
  • 1 bakteriální a houbovou kulturu (SCOBY). Použijte buď kulturu zakoupenou ve specializované prodejně nebo použijte kulturu z předešlé kombuchy, spolu s cca 1/2 litrem „staré“ kombuchy.
  • 1 filtrační papír na překapávanou kávu nebo tenčí plátno.

Pracovní postup

  • Nejprve si připravte sladký čaj. Na přípravu 3,5 litrů čaje použijte 8 – 10 čajových sáčků nebo odpovídající množství sypaného čaje.
  • Přidejte zhruba 200 gramů organického (nerafinovaného) cukru. Nepoužívejte med!
  • Nechte čaj vychladnout při pokojové teplotě a než vložíte kulturu ujistěte se, že je čaj opravdu studený. Nikdy kulturu nevkládejte do teplého čaje, protože hrozí, že dojde k zabití mikroorganizmů, které kombuchu „vyrábí“.
  • Až bude čaj úplně vychladlý nalijte ho do připravené čtyřlitrové sklenice tak, aby nahoře zbylo místo zhruba 2,5 cm. Nalijte zhruba půl litru „předchozí“ kombuchy do čtyřlitrové sklenice. Pokud nemáte předchozí kombuchu a koupili jste si kulturu na výrobu kombuchy v obchodě, nalijte zhruba 200 ml zákvasu, který jste koupili spolu s kombuchou do čtyřlitrové sklenice s čajem.
  • Před následujícím krokem si pečlivě umyjte a osušte ruce! Vezměte kulturu kombuchy, kterou jste si koupili v obchodě a opatrně jí rozprostřete na povrchu čaje se zákvasem. 
  • Pečlivě zakryjte čtyřlitrovou sklenici filtračním papírem na překapávanou kávu nebo plátýnkem a zagumičkujte. Dejte pozor, ať vám nikde nezůstane otvor, kudy by se do sklenice mohly dostat mouchy (pro ně je kombucha velmi oblíbenou pochoutkou).
  • Sklenici umístěte do teplé místnosti (20 – 25°C), ideálně někam, kde je stálá teplota .
  • Nechte kvasit po dobu 7 dnů. Poté můžete kombuchu buď slít do nové, čisté sklenice, uzavřít vzduchotěsným uzávěrem a vložit do lednice. A můžete začít pít. Anebo můžete nechat kombuchu dokvasit ještě po dobu dalších 2 – 7 dní (ideálně v nové, čisté čtyřlitrové sklenici). Tím získá kombucha výraznější chuť a bude více perlit. Záleží na vás a na vaší chuti. Během kvašení můžete kombuchu ochutnávat s pomocí brčka (slámky), které opatrně prostrčíte dovnitř sklenice s kombuchou. Správně by chuť kombuchy měla být hořkosladká.
  • Pokud si chcete hned připravit další várku, nechte si zhruba půl litru kombuchy na přípravu nového nápoje a postupujte dle výše uvedeného postupu jen s tím rozdílem, že namísto zákvasu použijete již vyrobenou kombuchu i s kulturou.

Co si z článku odnést?

Kombucha je velmi zdravý fermentovaný nápoj na bázi čaje, který obsahuje řadu antioxidantů, probiotik a dalších tělu prospěšných látek, které vás chrání před rakovinou a posilují imunitní systém našeho organizmu. Kombucha také účinně snižuje inzulínovou rezistenci, která je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu.

Příprava kombuchy je velmi jednoduchá a zvládnete jí i vy. Je jenom potřeba dodržovat čistotu a nenechávat kombuchu kvasit v blízkosti dalších kvašených potravin (aby nedošlo ke zkřížené kontaminaci). 

Kombucha – zdravá houba, ze které se dělá stejnojmenný fermentovaný nápoj

Kombucha čaj a zdraví – jaké má účinky?

Kombucha (čti kombuča) je houba, ze které se dělá stejnojmenný fermentovaný nápoj. Houba s největší pravděpodobností pochází z Asie. Ačkoli se u nás v současné době dostává stále více do obecného povědomí, nejedná se o žádnou novinku. Kombucha se totiž z Asie dostala do evropské části Sovětského svazu a odtud později i na naše území. Stalo se tak už mezi první a druhou světovou válkou. Dokonce i před rokem 1989, protože k nám přišla ze správného směru, se jednalo o jeden z mála tzv. alternativních nápojů, které se v tehdejším Československu pily pro jeho údajně blahodárné účinky na zdraví.

Budete mít zájem:  Pohybová Hra Na Vitamíny?

Zdravotní účinky kombuchy

O kombuche se často nehovoří v souvislosti s její chutí, ale
především díky zdravotním účinkům, neboť mj. obsahuje hojně vitamínů ze skupiny
B-komplex. Bývá dávána do spojitosti s posílením
imunity
, takže se pije pro celkové zvýšení obranyschopnosti organismu.

Dále
by měla pozitivně působit na trávení,
když pomáhá při žaludečních potížích, stejně jako na kardiovaskulární systém, neboť mj. snižuje krevní tlak.

Opomenout
nesmíme ani její kladné účinky na psychické
problémy
(včetně depresivních stavů) a účinkuje i při nadměrném stresu.

Kombucha pomáhá rovněž s revmatismem, artrózou a detoxikací organismu, neboť z těla odvádí
toxické látky. Zároveň zvyšuje vitalitu,
takže pokud se cítíte pod psa a bez energie, můžete ji vyzkoušet.

Léčivé účinky
jí bývají přisuzovány i při dně
(pakostnici) a různých kožních
problémech
. Navíc působí protizánětlivě
a účinkovat by měla také při cukrovce.

Z tohoto neúplného výčtu tedy vyplývá, že by se mohlo jednat o zázračný nápoj,
který nám může pomoci s rozličnými neduhy.

Patří kombucha opravdu mezi zdravé nápoje?

Ačkoli jsme vyjmenovali mnoho kladných účinků, jež by měla
mít kombucha na naše zdraví, pro taková tvrzení jaksi chybějí vědecké důkazy. To na druhou stranu nemusí vůbec znamenat,
že pozitivně skutečně nepůsobí.

Sice platí, že nápoji původem z Dálného východu
bývají přisuzovány dokonce některé negativní
účinky
(včetně poškození centrálního nervového systému či jater), jde spíše
o spekulace.

Kombucha by se neměla kombinovat s některými léky a může
způsobovat i alergickou reakci, ale v konečném výsledku vám spíše maximálně nepomůže, než že by vám uškodila.

Jak se kombucha vyrábí?

Kombucha bývá často označována za houbu, ačkoli jí z
biologického hlediska tak úplně není, na čemž se ovšem odborníci stále nemohou
shodnout. Nápoj se každopádně vyrábí ze slazeného
černého či zeleného čaje
, který se v podstatě jen smíchá s tzv.

kombuchovou „houbou“ a také se zákvasem. Následně dochází k procesu
kvašení, což obvykle trvá zhruba sedm až 14 dní. Výsledný nápoj je jemně
perlivý a chutná sladkokysele.

Ačkoli se někdy uvádí, že je lahodný, mnoha
lidem chuť zřejmě příliš vyhovovat nebude a budou si na ni muset zvykat.

Tip na závěr:
hotovou kombuchu si můžete koupit v obchodech s orientálními potravinami, nebo
se zdravou výživou. Pokud se vám tedy nechce připravovat doma, vůbec nic se
neděje. Navíc si ji lze pořídit s mnoha příchutěmi, když se např. prodává s
meduňkou či heřmánkem.

Zázračná houba kombucha. Nevábná chuť, zato léčivé účinky | Dobrá chuť

Ve sklenici ovšem neplave živočich, kterého většina z nás zná z vlastní a většinou velmi nepříjemné zkušenosti od moře. V zavařovačce totiž v oslazeném čaji plave kombucha (kombuša) neboli čajová „tibetská houba“.

Vůní by kombucha sice dokázala odradit i silnější jedince, ale miliony lidí na světě na ni nedají dopustit. Což dokazuje i fakt, že nápoje na bázi kombuchy pronikly už i do super- nebo hypermarketů.

Půllitr podivně vyhlížející a většinou lehce zakalené tekutiny tak můžeme najít hned mezi regály s pivem a Coca Colou.

Podle některých odborníků je sladkokyselý nápoj z kombuchy, chuťově podobný burčáku, přímo superzdravý. Kombucha má celou řadu příznivých účinků na lidský organismus. Pití kombuchy může zmírnit, nebo dokonce léčit artritidu, ateriosklerózu, bolesti hlavy nebo cukrovku.

Samotná kombucha, což je vlastně mix různých kultur kvasinek a bakterií, produkuje celou řadu zdraví prospěšných látek, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukonová a glukoronová.

Kombuchou byl prý léčen i bývalý americký prezident Ronald Reagan. Lékaři mu zhoubný nádor léčili chemoterapií a kombuchovým nápojem. O léčivých účincích kombuchy píše i ruský spisovatel Alexandr Solženicyn v knize Souostroví Gulag. Nápoj ze zázračné houby se prodává s mnoha příchutěmi. Oblíbená je meduňková nebo heřmánková. Kombuchový nápoj pijí i celebrity v Hollywoodu, například režisér Oliver Stone, herečky Daryl Hannah, Linda Evans nebo Madonna.

 Tyto dvě látky si sice lidské tělo vyrábí v játrech samo, ovšem jen v míře, která je například pro člověka žijícího v smogem zamořeném městě velmi malá. Neodbourané škodliviny se tak člověku pomalu ukládají v tukových tkáních a mohou v těle zapříčinit celou řadu nepříjemností. Látky obsažené v kombuše, zejména kyselina glukoronová, na sebe škodliviny vážou a odvádí je močí z těla. Dietolog a odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Pavel Suchánek soudí, že kombucha může pomoci jen někomu. „Mohou být lidé, kterým kombucha může pomoci, a lidé, kterým nepomůže ani trochu. Je to spíše otázka víry. Ta houba produkuje určité látky, které mají pozitivní účinky, ale je problém s uchováváním té houby a jejím předáváním,“ říká Suchánek.

S tím souhlasí i prezident Aliance poradců pro výživu Ivan Mach: „Kombucha samozřejmě obsahuje celou řadu velmi zdraví prospěšných látek. Na každého člověka ale může působit jinak. Stejně jako na každého člověka působí jinak léky. Mohou vám pomoci, ale mohou i uškodit. Kombucha prošla lidovým léčitelstvím ve Střední Asii a dnes se zkouší u nás. Je otázkou, jak dobře se projeví.“ Kombucha navíc obsahuje mnoho trávicích enzymů, které se ve stravě moderního člověka vyskytují jen velmi málo. „Ten nápoj je zdravý právě díky enzymům. Strava, kterou jíme, je většinou neživá a je velmi dobré, když přidáme cokoli, co enzymy má. Kombucha nám díky tomu může spravit zažívání. Sama jsem ji pila a jedinou nevýhodou byl cukr obsažený v nápoji. Na cukru totiž kombucha kvasí, ale může to být dobrý doplněk pitného režimu,“ soudí výživová poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.

Čínský dar

Kombucha má také velmi zajímavou minulost. Původně pochází z asijské části Ruska, kde ji tamní obyvatelé pili po staletí. Do širšího povědomí se ale dostala až v devatenáctém století, kdy její pozitivní účinky začali zkoumat vědci. Většího rozšíření se kombuše dostalo až po druhé světové válce.

V bývalém Sovětském svazu totiž po roce 1945 značně stoupal počet nádorových onemocnění. Ve dvou krajích na středozápadním Uralu ovšem lékaři zaznamenali, že obyvatelé trpí onemocněním mnohem méně. V Solikamsku a Bereznicích proto byly ustanoveny dvě výzkumné skupiny odborníků, které měly záhadu vysvětlit.

Vědci porovnávali životní prostředí obou oblastí s ostatními, kde lidé trpěli závažnými chorobami. Nakonec však zjistili, že v Solikamsku a Bereznicích není o nic lepší životní prostředí než jinde.

Dokonce laboratorní rozbory prokázaly, že obyvatelé těchto dvou oblastí jsou na tom, alespoň co se týče životního prostředí, ještě hůře než ostatní oblasti. Vědci si podivný případ vůbec nedokázali vysvětlit.

Navíc v obou oblastech bylo mnohem méně opilců a opileckých trestných činů, přestože tamní lidé pili úplně stejně jako jinde.

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek:Kyselina glukoronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnohých důležitých polysacharidů, které tvoří vazivo či chrupavku. Kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny. Vitaminy – B1, B2, B3, B6, B12, C. Kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, má preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem.

Záhadu nakonec pomohla vyřešit náhoda. Jeden z vedoucích lékařů výzkumného týmu šel navštívit jednu ze sledovaných rodin. Traduje se, že doma byla jen babička, která lékaře pohostila šálkem neznámého nápoje.

Babička lékaři vysvětlila, jak nápoj připravuje, a prozradila mu, že v obou zkoumaných oblastech jej pije každá rodina. Je to prý tradice, která trvá po staletí.

Houbu prý věnovali Číňané ruskému carovi, který ji pak věnoval svému lidu, aby si každý mohl připravit léčivý nápoj.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector