Kimchi je pokladem korejské gastronomie a jedna z 5 nejzdravějších potravin světa. S tímto návodem si ho hravě a za pár korun připravíte i ve vlastní kuchyni.
Tato tradiční korejská kvašená pochoutka vyrobená z kvašené zeleniny a koření se v Korei podává jako příloha ke každému jídlu. Říká se mu sice zelný salát v korejském podání, ale od našeho českého kvašeného zelí (nebo klasického pickles) má daleko. Kimchi kvasí kratší dobu, chuť je pikantní, slanější, méně kyselá a více křupavá.
Historie kimchi se počítá od 7. století (1), ale tehdy se ještě nejednalo o kimchi, jak ho známe dnes. Používala se pouze čerstvá zelenina (čínské zelí) a sůl.
Další ochucovadla se přidávala až postupem času a chilli, bez kterého si dnes kimchi nedokážeme představit, se v Asii začalo používat až teprve na začátku 17. století. Až v 19.
století se recepty na kimchi začaly podobat těm, které známe dnes. (2)
Slovo kimchi v překladu znamená kvašená zelenina. V Koreji existuje více než 200 různých druhů kimchi – například pouze ze zelí či jen z okurek, anebo jarních cibulek. Každá rodina má svůj recept, který si předává z generace na generaci.
Pro zmírnění ostré chuti se kimchi v Korei často konzumuje společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem, anebo se používá do teplé kuchyně (např. kimchi smažená rýže, korejské palačinky naslano s kimchi aj.). Jihokorejci ho ročně zkonzumují až 18 kg na osobu!
Kromě jeho lahodné (a návykové) chuti má i spoustu benefitů pro naše tělo. Obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů (zejména A, B1, B2, C) i minerálů (např. železo, vápník, selen), antioxidantů a probiotických bakterií příznivých pro náš trávicí trakt.
O významu kimchi pro korejskou kulturu a stravování svědčí i korejské přísloví: „Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi.“
V Korei je kimchi dokonce tak oblíbené, že hodně rodin na něj má vyhrazenou speciální ledničku, určenou už od výrobce pouze na kimchi.
Ingredience (2 velké sklenice, tj. 1,5 kg):
Chilli pasta:
- 70 g paprikového prášku na kimchi (k sehnání na internetu nebo v asijských obchodech)
- 3 stroužky česneku
- 20 g zázvoru
- 1 lžíce kokosového nebo jiného cukru (případně najemno nastrouhané/na pyré rozmixované čerstvé jablko) – slouží jako krmení pro bakterie
- 5 g mořské řasy Kombu nebo Wakame
- 150 g vlažné vody
Zelenina:
- 1 menší čínské zelí
- 1 střední mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1 střední žlutá cibule
- 4 lžíce soli
1. Nasolíme zelí
Čínské zelí rozkrojíme na dvě půlky a pak na čtvrtky. Každou čtvrtku nakrájíme šikmo na pásky.
Pásky vložíme do mísy a zasypeme solí. Jemně rukou promícháme a necháme 30–50 minut změknout. V polovině času opět lehce promícháme. Hotové zelí zmenší svůj objem, bude mírně průhledné, pružné až gumové (bílé části půjdou bez zlomení ohnout) a pustí šťávu.
Podle pružnosti zelí poznáme, že už je dostatečně naložené
2. Připravíme chilli pastu
Do vlažné vody namočíme řasu a necháme ji 30 minut louhovat.
Česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme na co nejmenší kostičky (pokud se nám nechce krájet, česnek protlačíme a zázvor nastrouháme na jemno). V misce smícháme cukr (nebo jablko), paprikový prášek, česnek, zázvor a vodu z louhování řasy.
Tip: Namočenou řasu použijeme například do polévky, dušené zeleniny nebo jiného jídla. Skladujeme ji namočenou ve vodě v lednici a spotřebujeme do 3 dnů.
3. Zelí zbavíme soli
Změklé zelí vložíme do síta a 2× promyjeme, aby nebylo příliš slané. Ochutnáme. Pokud by bylo hodně slané, ještě párkrát propláchneme. Necháme odkapat a vložíme zpět do mísy.
4. Nakrájíme zbylou zeleninu
Mrkev nakrájíme na tenké nudličky (sirčičky), jarní cibulku na tenká kolečka a cibuli na tenké půlměsíčky.
5. Vše smícháme, natlačíme do sklenice a necháme kvasit
Do mísy k zelí vložíme zbylou nakrájenou zeleninu a 3/4 množství chilli pasty. Vše pořádně promícháme.
Čistou dobře vymytou (horkou vodou nebo vyvařenou) větší sklenici nebo dvě menší naplníme kimchi. Každou vrstvu dobře utlačíme. Plníme do 3/4. Vrch pomažeme zbylou pastou, pevně utáhneme víčkem a necháme v teple v pokojové teplotě dva dny kvasit.
Poté víčko otevřeme, aby odešel plyn (pozor, bude natlakované) a uzavřené přemístíme do lednice. Po týdnu můžeme konzumovat. Uchováváme v lednici. Pokud dodržujeme hygienu a nesaháme do kimchi špinavým příborem nebo rukama, vydrží kimchi dlouhé měsíce.
Čím starší kimchi je, tím silnější má chuť.
Jak kimchi v kuchyni využít? Hodí se jako součást hlavních jídel (například do super-misek), k rýži, nudlím, polévkám, součást náplní do placek, tortill, wrapů, sendvičů, slaných závinů, quiche, jako příloha k hamburgerům, grilovaným dobrotám, do salátů, vařených jídel (např. kimchi stir-fry, kimchi smažená rýže, kimchi pizza, kimchi palačinky naslano).
Denně se doporučuje jíst zhruba 1–3 lžíce kimchi pro dospělé osoby, pro děti je kimchi příliš ostré a slané. V Korei se dětem dává propláchnuté cca od 1,5 roku.
Ze začátku, když ještě trávení není na přísun kvašené zeleniny zvyklé, je vhodné začít s menším množstvím a postupně navyšovat.
Maximální denní dávka kvašené zeleniny není stanovena, je třeba si sám na sobě otestovat, kolik vaše trávení snese, ale obecně (jako se vším) to není dobré přehánět.
Větší množství kvašené zeleniny u citlivějších jedinců může způsobovat nadýmání, plynatost a trávicí potíže a navíc obsahuje i velké množství soli. Množství soli můžeme snížit lehkým propláchnutím pickles pod tekoucí vodou.
Tipy na závěr
Aby se kimchi vždy povedlo:– Používejte vždy čerstvou a neponičenou zeleninu. – Dodržujte důkladnou hygienu (sklenice i ruce si dobře umyjte – ruce teplou a pomůcky horkou vodou; do kimchi vždy sahejte čistýma rukama/příborem).
– Sklenice s kimchi naplňujte vždy pouze do 3/4. Pokud je naplníte víc a teplota v místnosti je vyšší, mohou explodovat.
Publikováno před rokem
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Autorem článku je Eva Horáčková (Dudíková)
Milovnice fermentovaných rostlinných potravin a spoluzakladatelka Superkvašáků.
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Otestovat si střevo
Kimchi – kvašený zelný salát z Koreje pro lepší trávení a silný imunitní systém (+ 6 receptů)
Kimchi (čte se a u nás se i často píše Kimči) je národní korejské jídlo připravené z kvašené a nakládané zeleniny společně s dalšími ingrediencemi.
Jak už to u národních jídel bývá, neexistuje jeden jediný správný recept. Receptů na pikantní kimči je nespočet, každá korejská rodina má svůj vlastní. Podává se jako příloha s rýží, polévkou či jiným hlavním jídlem.
Proč ale nějakému salátu až z daleké Koreje věnujeme celý článek? Kimči totiž není obyčejný salát. Kromě neobyčejné chuti se jedná o velmi zdravé jídlo, které si našlo cestičku do různých koutů světa včetně naší naší malé krásné země. O kimči se tvrdí, že zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a má spoustu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.
Ostrý korejský salát, jehož základem je pekingské zelí, se podává samostatně i jako příloha k hlavnímu jídlu.
Co je kimchi?
Národní korejský pokrm kimči je domácí kvašený salát, který Korejčané nejčastěji s rýži konzumují dennodenně už přes 2 000 let. Kvašení je přitom osvědčený celosvětově známý a používaný způsob, jak uchovat sezónní zeleninu přes celou zimu, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek.
Kvašením si zelenina uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Však si stačí vzpomenout jenom na úplně obyčejné tradiční české kysané zelí.
Z čeho se korejské kimči připravuje a bez čeho se nikdy neobejde? Základní surovinou je pekingské zelí, ke kterému se přidávají další suroviny dle chuti.
Nejčastěji je to okurka, mrkev, ředkve, papriky, jarní cibulka a další zeleniny. O nevšední chuť tradičního salátu se postarají mleté krevetky, ústřice, rýžová kaše či pražené sezamové semínko.
Součástí receptu na kimči je samozřejmě různé koření. V kimči nesmí chybět pálivé chilli, česnek a sójová nebo rybí omáčka. Někdo přidává také zázvor nebo sekanou pažitku. Kimchi může být velmi pálivý salát, ale také jemně pikantní. Záleží, co máte rádi, a jak si pohrajete s kořením a jeho množstvím.
V žádném kimchi nesmí chybět čínské zelí a ostré chilli.
Kimči – jak jíst korejské národní jídlo?
Nečekejte žádné složité rituály spojené s konzumací kimči podobně jako u sushi nebo pití zeleného čaje. Kimči se prostě jí jako salát nebo příloha k hlavnímu jídlu.
Můžete si doma nachystat klidně celé korejské menu. Ke kimchi Korejci často podávají rýži, která mírní jeho pikantní chuť. Kimchi salát si ale můžete dát například ke grilovanému masu jako chutnou a zdravou přílohu neobyčejné chuti.
TIP PRO ZDRAVĚJŠÍ TRÁVENÍ A FUNGUJÍCÍ TRÁVÍCÍ SYSTÉM: 11 probiotických potravin, které jsou super zdravé
Kimči je v českém podání ještě netradiční příloha k hlavnímu jídlu.
Pálivý korejský salát kimči jako nejzdravější pokrm na světě
Než se vrhneme do tipů na variace tohoto úžasného korejského salátu, povězme si něco málo o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví.
Možná vám bude jako důvod k jeho ochutnání stačit pouze fakt, že kimchi chutná naprosto famózně. Pokud si libujete v pálivém, kimči je skvělá volba k osvěžení každého zdravého jídelníčku.
Označení salát vlastně není v případě kimči úplně přesné. Kimči je spíše něco jako naše nakládané okurky, červená řepa a další nakládaná zelenina.
V tomto konkrétním případě se jedná o kvašenou (fermentovanou) zeleninu nebo spíše směs zeleniny a koření. Procesem kvašení se likvidují žádné prospěšné látky, naopak se jejich množství v některých případech zvýší.
Zdraví prospěšné kimči je navíc nízkokalorické a nízkosacharidové jídlo.
Obsah nutričních látek:
7 pozitivních účinků na zdraví
Korejský všelék kimči je doslova nadupané cennými látkami. Jeho konzumací tedy děláte dobře nejen svým chutím, ale také svému zdraví. Korejci jej berou jakou národní poklad a lék na dlouhověkost.
Zlepšuje funkce trávicího systému
Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimči tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.
Snižuje hladinu cholesterolu
Česnek, který se do kimči přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob.
Má antioxidační účinky
Kimči je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému.
Posiluje imunitní systém
Kimči obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému.
Prospívá diabetikům
Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimči nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně.
Chrání před rakovinou
Zelí obsažené v kimči obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimči podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže.
Podporuje hubnutí
V žádném případě nebudeme tvrdit, že konzumací kimči zhubnete. Nicméně kimči obsahuje zdravou bakterii Lactobacillus kimchi, která zmírňuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.
Negativní účinky na zdraví kimči nejsou známy. Negativem může být maximálně to, že se jedná o relativně hodně pálivé jídlo. Míru ostrosti však lze zmírnit přidáním menšího množství pálivého koření. Docílit se tak dá velmi jemné pikantní chuti.
Když v roce 2008 letěl do vesmíru první korejský astronaut, letělo s ním také oblíbené kimči.
Jak připravit Kimči? 5 receptů + 1 videorecept
Najít originální recept na výrobu kimči není snadné. Takový recept totiž neexistuje. Stejně jako my máme tisíce receptů na nejchutnějších nakládané okurky či zelí, tak Korejci mají nesčetné množství receptů na to jediné pravé kimchi.
Jak udělat kimči doma v Česku? Níže pro vás mám tipy na 5 různých receptů na výrobu kimči doma, z nichž každý je trochu odlišný, co se týče použitých ingrediencí.
TIP: Sehnat jednotlivé ingredience není náročné. Většinu jich seženete v běžných obchodech nebo si můžete pro originál zaskočit do speciálního obchodu s asijskými surovinami. Skvělá je například pražská SAPA, kde seženete úplně vše. Vyzkoušejte klidně všechny recepty a najděte si vlastní recept na kimči ????
Kimči podle blogerky Koko (Menudomu.cz)
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček
- 4 stroužky česneku
- lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- sezam na posypání
- dle chuti lze přidat tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku
Zelí je nutné důkladně nasolit. Korejci to provádí za sucha 8 až 10 hodin. Poté následuje odsolení v podobě propláchnutí. Zelí ochutnávejte. Dokud bude zelí příliš slané, proplachujte stále dokola.
Z česneku, zázvoru, chilli a rybí omáčky utřete pastu, kterou poté promíchejte se zelím. S ohledem na pálivé koření doporučujeme si vzít gumové rukavice.
Konzumovat můžete ihned, ale lepší je nechat kimchi uležet cca 2 dny v lednici.
TIP: Proces nasolování lze urychlit tím, že zelí naložíte do solného nálevu (4 až 5 lžic soli na 1 litr studené vody) na cca 2 hodiny. Pak propláchnete a zelí je připravené na další krok.
Na závěr kimchi posypte sezamovými semínky.
Sladko-ostrá medová variace kimči
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 1 na jemno nakrájená cibule
- 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
- tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jablka
- sezam na posypání
- 5 lžic korejské mořské soli
- 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo 5 lžic drcených čerstvých korejských feferonek)
- 4 stroužky utřeného česneku
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce medu
Zelí nasolíme a propláchneme dle prvního receptu. Připravené zelí smícháme s ostatní zeleninou a nakonec důkladně avšak jemně promícháme s medovou zálivkou. Na závěr posypejte sezamovými semínky.
Do zálivky na kimči lze přidat i med, který ostrou chuť´zmírní.
Jednoduché kimči se sójovou omáčkou
Suroviny na 4 až 5 porcí:
- 1 kg pekingského zelí
- 3 mrkve
- 2 šalotky
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce chilli
- 3 lžíce sójové omáčky
- lžička mořské soli
Nasolené a pokrájené zelí smíchejte s nakrájenou mrkví a šalotku a promíchejte s pastou s ostatních ingrediencí. Kimči vložte do nádoby, pevně uzavřete a nechte fermentovat v lednici alespoň 2 dny. Hotové kimči vám v lednici vydrží cca 1 měsíc. Do té doby jej ale určitě sníte.
Veganská verze bez rybí omáčky
Suroviny:
- 1 kg pekingské zelí
- 2 mrkve
- 2 bílá ředkev daikon
- 3 zelené šalotky
Na pastu:
- 2 hnědé cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1 lžíce utřeného česneku
- 2 lžíce chilli vloček
Na zálivku:
- 4 šálky vody
- 4 lžíce mořské soli
- 1 lžíce jablečného octa
Nakrájené zelí smícháme s nakrájenou šalotkou. Mrkev rozmixujeme s ředkví. Zvlášť rozmixujeme surovinu na pastu a smícháme suroviny na zálivku. Nakonec vše promícháme a poté vše umístíme do sklenice a pevně uzavřeme. Necháme zrát 4 až 7 dní při pokojové teplotě. Jakmile kimči ochutnáme, skladujeme v lednici.
Kimči může mít tisíce různých podob.
Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou
Suroviny:
- 2 hlávky čínského zelí
- 700 gramů hrubé soli
- 4 litry vody
- 1 kg ředkve
- 100 g řeřichy
- 200 g jarní cibulky
- 1 litr ústřicové omáčky
- 1 litr rybí omáčky
- 130 g mletých červených chilli papriček
- 80 g nasekaného česneku
- 35 g nasekaného zázvoru
- 100 g solených minikrevet
Chili smícháme s nasekanou ředkví a zbylým kořením. Promícháme s nakrájenou zeleninou a přidáme ústřicovou omáčku. Osolíme. Směsí naplníme předem prosolené zelné listy, naložíme do sklenice a zalijeme zálivkou připravenou z vody a soli.
TIP NA VIDEO RECEPT: Kimči podle Kluků v akci
Kimči tak, jak je připravují v pořadu Kluci v akci.
Kde koupit Kimči, když se vám nechce čekat?
Chcete ochutnat pravé kimči, ale nemáte odvahu si jej připravit doma? Kupte si jej již hotové. Navíc je pravda, že je lepší nejprve ochutnat kimči od Korejců, než se o něj pokusíte doma. Přece jen byste měli vědět, jak takové správné originální kimči má chutnat.
3 možnosti, kde koupit pravé korejské kimči:
- Navštivte korejskou restauraci a ochutnejte kimči i další korejské pokrmy.
- Zajděte do asijského obchodu, které nabízí nejen čínské, japonské, indické, vietnamské, thajské, ale také korejské suroviny a potraviny.
- Kimči prodej na e-shopu – objednejte si kimči on-line. Kimči mají například v e-shopu Bezobalu.cz (100 g za 27 Kč), Rohlik.cz (Noptaste Mat Kimchi 119,90 Kč za 300 g), Bionebio.cz (62,10 Kč za 200 g) a další.
SLOVO AUTORKY:
Zdravý životní styl není nic složitého. Je to pouze o přístupu konkrétního člověka. Vymlouvat se na nedostatek času nebo peněz už dávno nefunguje. Při dnešních možnostech si lze vybrat, zda budu jíst kvalitně a zdravě či nikoliv. Hledat zázračnou potravinu nebo pokrm, který za mě vyřeší všechny problémy na těle i duši je holý nesmysl.
To platí také pro korejský salát kimči. Zcela určitě jde o skvělý, chutný a zdravý salát. Tak ho berme a dopřávejme si ho s chutí, protože nám prostě svědčí. Neočekávejme ale, že když si ho budeme dopřávat každý den, budeme zdravější, štíhlejší, hezčí a šťastnější. To neumí žádná superpotravina. Osobně se v jídle řídím prostým “všeho s mírou” a nic mi nechybí ????
10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI
8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU
Korejské kimči kvašená národní zdravá pochoutka)
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
1974andrea
-
+2 další fotky - Přidat fotku
- Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.)
Bezzubí námořníci, mor a Čína bez Velké zdi. Tak mohl vypadat svět, nebýt kysaného zelí
- Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.
- Zelí sceďte a nálev uchovejte.
- V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.
- Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.
Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di
Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Snad se dostanu i k tomu, přidat několik pokrmů s jeho využitím.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Nahlásit chybu v receptu
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9
Danca
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9
1974andrea
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Danca
Načíst daší
Tématické fráze: recept na kimči
kimči
kimči recept
kvašená zelenina kimči
kim či
korejské kimči
domácí kimči
kvašená zelenina kimchi
kde koupit kimči
korejské zelí kim či
korejské chilli
kvašené zelí kimči
recept kimči
korejská kvašená zelenina
kimči recepty
kvašená zelenina kimchi recept
kimchi recept
korejské recepty
korejské jídlo kimči
jak se dela kimci
Suroviny: zelí pekingské, sůl mořská, cibulka jarní, zázvor čerstvý, česnek, koření chilli, cukr krupice
Kimchi (Kimči) a zdraví – zdravé korejské národní jídlo
Ke zdraví prospěšným účinkům Kimchi patří zejména pozitivní účinky na srdce (celý kardiovaskulární systém) a na trávicí systém. Množství antioxidantů v kimchi se projevuje v boji proti rakovině, cukrovce, obezitě, atopické dermatitidě i žaludečním vředům. Flavonoidy a probiotika, na které je kimchi bohaté, pomáhají v boji proti stárnutí, pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu a posilují imunitní systém.
Co je vlastně to Kimchi?
Kimchi (nebo někdy také nazývané kimchee) je tradiční fermentovaná korejská pochoutka, která je vyrobena ze zeleniny a koření. Je to národní pokrm z Koreji a je staré jako Korea sama.
Pojem “kimchi” byl odvozen od korejského slova “shimchae”, což znamená “nasolená zelenina”. Zpočátku kimchi nebylo nic víc než jen solená zelenina. Postupně přidáním koření a příchutí se kolem 18. století stalo Kimchi tím, čím je dnes (také se přidala červená pálivá papriky jako hlavní složka).
Zajímavost o Kimchi
Kimchi si také vezli sebou do vesmíru astronauti na vesmírné lodi. Byl proveden mnoha miliónový výzkum, který trval několik let a byl zaměřen na vývoj Kimichi, které zůstane neškodné a bez bakterií i po působení kosmického záření. Tato verze Kimchi se označuje jako “space Kimchi”.
Nutriční hodnoty kimchi
Kimchi je nízkokalorické, s vysokým obsahem vlákniny a živin. je často podáváno jako příloha. Je zásobárnou řady vitaminů, jako je vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 a vitamin C.
Kimchi je také bohaté na esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník, selen. Kimchi má v sobě impozantní množství silných antioxidantů a má i výhody probiotik ve formě Lactobacillus bakterií.
Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy a isothiokyanáty s nízkým obsahem tuku a cukru.
Kimchi a zdravotní benefity
Kimchi má opravdu delikátní chuť. A jako bonus navíc – má spoustu zdravotních výhod. To potvrzuje ostatně i množství výzkumů. Zde je soupis několika zdravotních benefitů, které Kimchi nabízí:
1. Trávení a trávící systém
Kimchi je opravdu vynikající jídlo na podporu trávení. Je perfektním zdrojem probiotik. Proces fermentace kimchi nejen zvyšuje chuť, ale také vytváří zdravé bakterie Lactobacillus, které v těle udržují zdravý stav střevní mikroflóry.
Kimchi je vyrobeno ze zelí, které je již dobře známé pro své detoxikační kvality a pomáhá tělu zbavit se odpadů a toxinů. Pomáhá při čištění střev a stimuluje lepší vstřebávání živin v těle.
Obsah vlákniny přítomný v kimchi také pomáhá při stabilizaci střevních pohybů a zabraňuje zácpě.
2. Cholesterol
Pravidelná konzumace kimchi má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Česnek, který se používá k přípravě kimchi, je bohatý na selen a allicin. Allicin je významný prvek, který pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Snižuje tak riziko vzniku srdečních poruch, jako jsou mrtvice a infarkt. Selen má rovněž ochranný vliv na stěny tepen tím, že zabraňuje hromadění plaku a snižuje nebezpečí poruch, jako je ateroskleróza.
Studie prokázaly, že fermentované kimchi pomáhá při snižování celkového cholesterolu a LDL (špatného) cholesterolu.
3. Antioxidanty
Kimči je bohaté na silné antioxidanty. Tyto antioxidanty spolu s fenoly a flavonoidy vyvíjí ochranný účinek proti oxidačnímu poškození a chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů.
4. Atopická dermatitida
Přítomnost Lactobacillus bakterií v kimchi rozšiřuje léčebné účinky na různá kožní onemocnění, jako je atopická dermatitida, která je charakterizována zvýšenými hladinami IgE a kožními problémy, jako je otok a krvácení. Studie provedená v tomto ohledu ukazuje, že zdravé bakterie přítomné v fermentované kimchi působí supresivními účinky na dermatitidu a také pomáhá při snižování zánětu.
5. Bojuje proti obezitě
Jak již bylo uvedeno, kimchi je zdrojem zdravých Lactobacillus bakterií, které tělo využívá pro zdravé fungování. Tato dobrá bakterie také pomáhá při hubnutí tím, že řídí chuť k jídlu a snižuje hladinu cukru v krvi.
Obsah vlákniny přítomný v kimchi udržuje tělo bez pocitu hladu delší dobu, tím vám znemožňuje častější přejídání.
Studie provedená na obézních pacientech potvrdila příznivé účinky fermentovaného kimchi na tělo s ohledem na index tělesné hmotnosti.
6. Imunitní systém
Rozmanitost ingrediencí, to je oč tu běží. Zázvor, česnek, paprika, které jsou v kimchi, to všechno jsou super chrániče naší imunity. Pomáhají v boji proti infekcím a jsou cenné při léčbě nachlazení a chřipky.
7. Anti-aging vlastnosti
Dalším cenným přínosem kimchi je jeho anti-aging vlastnost. Tedy chrání proti stárnutí díky přítomnosti antioxidantů a vitamínu C.
Studie hodnotící aktivitu anti-agingu kimchi odhalilo, že kimchi pomáhá při procesu stárnutí. Stejná studie také ukázala, slibné výsledky, pokud jde o faktory, jako je snížení oxidačního stresu v buňkách.
Prostě a jednoduše s kimchi budete déle mladí a budete stárnout pomaleji.
8. Rakovina
Kimchi je opravdu cennou potravinou, která pomáhá při snižování rizika rozvoje různých druhů rakoviny. Studie provedena na vzorcích kimchi potvrdila její protirakovinné účinky. Zelí obsaženo v kimchi obsahuje zdravé flavonoidy, které, jak známo, inhibují růst rakovinných buněk.
9. Curovka
Kimchi je potravina prospěšná při diabetu. Studie prováděná na cukrovkářích ukázala lepší toleranci glukózy a nižší hladiny glukózy po konzumaci kimchi. Je to tedy perfektní příloha pro diabetiky.
10. Žaludeční vředy
Kimchi vykazuje terapeutické účinky v žaludku u vředové choroby způsobené bakterií Helicobacter pylori.
Kulinářské využití
Kimchi je připravena na užití v mnoha různých variantách. Kimchi je vynikající přílohou nebo i předkrm. Může být také přidána do polévek, dušených pokrmů nebo rýžových pokrmů. Kimchi slouží lahodně dobře i jako zálivka na sendviče, nebo s palačinkami na slano.
TIP: Kimchi je úžasný vyprošťovák. Skvělá příloha k čemukoli asijskému. Pojídáme ho místo chipsů u televize. Je jednoduchý jako facka. A výborný.
Zajímavost: Různé studie prokázaly účinnost kimchi při léčbě ptačí chřipky a mnoho dalších virových onemocnění postihující drůbež.
Jak na přípravu Kimchi?
Kimchi lze připravit mnoha různými způsoby v závislosti na vlastní chuti. Existuje mnoho různých druhů kimchi k dispozici, které jsou vyrobeny s použitím různé zeleniny včetně čínského zelí, pórku, šalotky, ředkviček, okurek, ženšenu, česneku, kajenského pepře, papriky a podobně. Tato zelenina je smíchána s kořením a uchovávána při fermentaci (několik dní leží za příznivých podmínek).
Když jsme u těch zdravých národních jídel, znáte Irský mech?