Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Čím víc se svět zmenšuje a čím víc ho omotává internetové připojení, tím snadnější je objednat si něco z druhého konce světa. Člověk není omezen ani tím, do jakého obchodu si dojde, ani tím, jací prodejci se nacházejí na území České republiky, ale klidně si může nechat poslat zásilku třeba až z Austrálie.

Z pohledu bohyně domácí kuchyně se logicky jednoho dne objeví otázka: mám si přes internet objednat něco levného z Číny? Stejně tam všichni výrobci známých značek své zboží vyrábějí. Ceny jsou tam směšné, poštovné nulové, ale bude kvalita taky směšná a využití při vaření nulové?

Samozřejmě mě tyhle věci taky zajímají. Takže jsem se do toho vrhla v nestřeženém okamžiku po hlavě.

Nakupování v Číně, když dojde na věci do kuchyně

Na zkoušku jsem objednala několik pomocníků do kuchyně a teď tady mám jejich hodnocení. U všech bylo poštovné zdarma, na cestě byly balíčky zhruba 1-2 týdny.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Lis na česnek

Cena: 8,24 dolarů (nejdražší z celé nákupní avantýry)
Zpracování: materiál vypadá vcelku bytelně, lis je docela lehký a dojem kovového zpracování vyvolává hlavně povrchová barva. Kvalita je hodně dobrá.

Použitelnost: Tenhle lis se tváří jako dva v jednom – kromě možnosti stroužek česneku prolisovat má taky druhou hlavu, ve které se dá česnek krájet na plátky. Funguje obojí, ale řekla bych, že je všechno dělané spíš na čínský jednostroužkový česnek.

Nemá smysl lisovat pouze jeden malý stroužek, protože odpad je poměrně velký, v hlavě toho zbude v obou případech dost, co neprojde lisem. Čím víc toho chcete prolisovat, tím líp, odpad budete řešit jen u posledního stroužku.

Asi všichni víme, jak se lisy na česnek špatně čistí, tady u tohoto naštěstí nechybí plastové vymačkávátko zbytků. Ale bylo by fér přiznat, že jsem si ho asi dva dny nevšimla, protože je součástí lisu samotného.

Co se týká krájecí hlavy, myslím si, že nožem dovedu česnek nakrájet na plátky líp. Břity jsou rozhodně ostré a vypadá to, že chvíli vydrží, ale kvůli jednomu stroužku bych tuhle věc určitě nevytáhla z šuplíku. Máte-li v plánu každý den rozkrájet dvě palice česneku, pak vám tenhle lis pomůže.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Struhadlo na parmazán

Cena: 5,64 dolarů
Zpracování: Plastové tělo, výměnné kovové struhadlo ve dvou verzích: jemné a hrubší.

Kvalita vcelku uspokojivá, možná se trochu šetřilo na materiálu, na dlouhou životnost struhadla bych nechtěla uzavírat žádné sázky
Použitelnost: Když chce člověk nastrouhat dvě lžíce parmazánu, tak to v pohodě zvládne na malém příručním struhadle.

Ale větší množství strouhaného sýra už je s prominutím opruz, na který si obvykle najímám děti nebo svého muže. A taky uklízečku, protože sýr je pak všude.

Tenhle produkt čínských továren vyřeší aspoň úklid: sýr kontrolovaně padá do misky nebo na jiné místo určení. Nevyřeší však lidskou sílu, kterou budete na strouhání potřebovat; struhadlo totiž nejlíp padne do mužské ruky. Pro dámské ruce mi přijde příliš velké.

Dítě si s ním nakonec taky nějak poradilo, to ano, dokonce jsme nastrouhali i měkčí sýr než parmazán, ale trvalo to přibližně stejně dlouho. Komora struhadla je rozdělená na dvě poloviny, takže do ní musíte ládovat úlomky sýra nebo sýr nakrájený na špalíčky.

Do černého plastového pístu nám v myčce zateklo a netuším, jak teď tuhle vodu dostat ven.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Kráječ na zeleninové špagety (zelený)

Cena: 3,40 dolarů
Zpracování: Pevný plast, ostré nože, spousta materiálu i na tak malém výrobku, celé to působí hodně dobře, draze a bytelně
Použitelnost: Jelikož u výrobku nebyl návod, musela jsem zapojit všechen svůj důvtip, co mi po několikanásobné mateřské dovolené zbyl, abych přišla na to, jak ho používat. Ale povedlo se a moje nadšení pak neznalo mezí (a nebyla to jen úlevná radost nad objevenými zbytky inteligence).

Zeleninové špagety, které vznikají, jsou jedinečné, prvotřídní, lepší jsem ještě neviděla. U jiného výrobku níže přidávám fotku mrkvových špaget pro srovnání. Jako jedinou nevýhodu vidím velikost zbylého kousku zeleniny, který projde prostředkem struhadla a zůstane nerozstrouhán na špagety, je zbytečně velký, ale zřejmě to nejde jinak konstrukčně vyřešit.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Kráječ na ananas

Cena: 2,89 dolarů
Zpracování: velmi levný plast, velmi levný kov (nebo spíš plech), oba dva materiály u sebe drží zřejmě jen na dobré slovo
Použitelnost: Každý ví, že očistit ananas je tak trochu opruz, ale větší opruz by byl se o tuhle vyviklanou věc pořezat. Ani jsem to nezkoušela, tuhle věc rovnou věnuju popelářům.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Nůž na krém

Cena: 2,10 dolarů
Zpracování: pružný kov, parádní povrchová úprava, pěkné dřevo, kvalitní spojení obou materiálů dohromady, působí velmi dobře a skvěle se drží
Použitelnost: Tohle je bez diskuze držák. Délka roztírací části nože je kolem 20 cm, podobné kousky, které se prodávají v českých obchodech, bývají delší, ale tohle mi přijde přirozenější a navíc i kvalitnější. Za tu cenu je to hit pro každého, kdo potírá dorty a řezy krémem.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Kráječ na jablka

Cena: 1,33 dolarů
Zpracování: pěkný pevný plast, kvalitní kov, břity ostré tak akorát, aby rozkrojily jablko, ale nezpůsobily při štrachání v šuplíku nechtěné zranění
Použití: Náš poslední podobný kráječ na jablka se dožil čtyř nebo pěti let, než popraskal a rozpadnul se. Děti ho milovaly, mně byla jeho existence vcelku ukradená. Tenhle vypadá, že bude odolnější a vydrží ještě déle. Pokud způsobí, že si děti samy od sebe vezmou ke svačině jablko, tak za mě je jeho pořízení víc než OK.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Kráječ na zeleninové špagety – růžový

Cena: 0,95 dolarů
Zpracování: kvalitní plast, velmi ostré břity struhadla, pevné spojení obou materiálů dohromady
Použití: U spiralizérů (tak se tyhle pomůcky nazývají) vždycky zůstane nerozstrouhaný vnitřek zeleniny.

Strouhání se děje krouživým pohybem, zelenina je okrajována po povrchu a postupně se protahuje struhadlem, až z ní skoro nic nezbude. Co se týká zbytků, lepší využití zeleniny jsem ještě u žádného spiralizéru neviděla. Dobře padne do ruky, cena je směšná, funkčnost stoprocentní.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Není co řešit, pokud ovšem výsledek strouhání neporovnáte s výše uvedeným zeleným kráječem na zeleninové špagety. Obrázek řekne víc než tisíc slov. Vlevo je výsledek zeleného spiralizéru, vpravo růžového. Jo a růžový se taky podstatně hůř čistí.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Silikonový štětec na potírání

Cena: 0,52 dolarů
Zpracování: lehoučký plast, měkký silikon, roztomilá velikost i barva
Použití: Peroutky alias mašlovačky nepřežily přelom tisíciletí, protože je nahradily moderní plastové vychytávky včetně těchto silikonových štětců. Menší a jemnější štěteček, než je tento z Číny, jsem zatím neviděla, je radost s ním něco natírat.

Stejně jako ve výtvarce ale i tady platí, že na větší plochy si člověk raději vezme pořádný štětec. Pro srovnání moje dosavadní sbírka kuchařských štětců, abyste měli představu o rozměrech.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Vyplatí se to?

Když se podíváte na výsledky mého testování, dopadlo to zhruba fifty-fifty. Co se týká extrémů, průšvih byl jen jeden, zato nadšení se konalo ve více případech.

V českém obchodě bych to za úspěšnou nákupní výpravu asi nepovažovala. Ale tohle je dobrodružství na docela jiné úrovni. Člověk se jen může domnívat, co ho vlastně čeká, a výměnou za to má klid duše, že ho to zas tak moc nestálo. Ceny jsou naprosto směšné, tudíž i riziko, že koupíte nepoužitelný nesmysl, je malé.

Základní vybavení kuchyně, o kterém jsem už psala na jiném místě (konkrétně zde: Vychytávky do kuchyně), potřebuju mít vybrané pečlivě, trpělivě, s ohledem na trvanlivost, výdrž a denodenní použití. Takže si ho chci předem osahat, rozmyslet a vůbec bych o objednávání z Číny neuvažovala. U základních kousků v šatníku to mám zrovna tak.

Ale když dojde na jednorázové extrabuřty, které vezmu do ruky dvakrát za rok nebo které mají hodně omezené využití při vaření všednodenní krmě, myslím, že stojí za tu legraci ušetřit a objednat si něco z Číny.

Třeba vánoční vykrajovátka ve tvarech, které příští rok už nebudou in, vypichovátko na sušenky ve tvaru netopýra, protože ho jedno z dětí momentálně chce na všem, nerezové tvořítko na masové kuličky jen tak pro legraci, různé zdobicí pomůcky pro domácí cukrářky, válečky s vzorem, to jsou přesně ty okamžiky, kdy nechci běhat po obchodech a něco shánět, ale raději si sednu k internetu a objednám to třeba z druhého konce světa.

Dá se na tom ještě nějak ušetřit?

Ani nevíte, jakou pecku jsem si pro vás nechala úplně nakonec. Budu kvůli tomu možná chvíli mluvit cizím jazykem, ale pokusím se o srozumitelnost.

Aliexpress

Při objednávání věcí z Číny momentálně nejvíc frčí Aliexpress, obrovský web s nabídkou neskutečného množství zboží od podobně neskutečného množství výrobků.

Shodou okolností chystá Aliexpress na 11. listopadu (to je už tenhle víkend) výjimečné slevy ve výši 50 až 90 procent. Tenhle slevový nákupní festival už se stal největší celosvětovou nákupní událostí, které Dny Marianne nesahají ani po nehet na palci u nohy.

Takže jestli vás tohle dobrodružství láká a máte chuť pustit si do kuchyně pár věcí pro zábavu, není lepší příležitost než teď. Zaplatíte jen zlomek ceny z toho mála, co jinak zboží z Číny stojí. A poštovné se u malých věcí neřeší a je nějakým záhadným způsobem zdarma.

Aliexpress je v angličtině, což je asi jediná nevýhoda. Ale nakupování na internetu je stejné všude na světě, takže se to dá zvládnout i se základní jazykovou výbavou.

Budete mít zájem:  Znáte fitbox? Je to skvělé kondiční cvičení

Naučte se cashback

A abych tomu přidala ještě jednu závěrečnou třešničku na dortu, když už jsem slíbila tu pecku, měli byste vědět, že existuje možnost, jak získat část peněz za své internetové nákupy zpět na účet.

Jedná se o jednotky procent z nákupní ceny, takže když nakoupíte za pár slupek, dostanete zpátky skoro nic, nicméně když se vaše nákupy na internetu postupně nasčítají, nasčítají se i vrácené peníze.

Tahle služba zpětného vracení peněz funguje nejen pro Aliexpress, ale i na další internetové obchody včetně oblíbených českých nákupních destinací jako Mall, Booking, Astratex nebo Bonprix.

Takže když pořídíte přes internet ledničku, letní dovolenou a nové prádýlko, ušetříte klidně několik tisíc, které vám zhruba po týdnu od nákupu přijdou zpět na účet.

Třeba si díky nim a díky tomu prádýlku uděláte hezčí dovolenou.

Celé se to jmenuje pěkně po anglicku cashback, dalo by se to přeložit jako peníze zpět a v Česku je největším provozovatelem cashbacku PlnáPeněženka.

Ta mluví plyně česky, nepotřebujete nic víc než registraci a hned můžete začít šetřit při nakupování.

Nemusíte se bát, že jde o nějaký lokální český úskok, cashbackové portály běžně fungují po celém světě a jsou hodně oblíbené.

Pokud chcete využít všeho výše jmenovaného, nakupte na Aliexpressu přes PlnouPeněženku tuto sobotu 11. listopadu. Jediný odkaz, který k tomu potřebujete a který kombinuje všechno dohromady, je zde:

Aliexpress na Plné Peněžence

Pro nákup dárků na Vánoce, které mají být hlavně pro zábavu, které mají překvapit a přitom nemají stát majlant, je to asi poslední příležitost v roce.

Tak ať se vám odteď nedělá v peněžence předvánoční vichr. Nezapomeňte – i meteorologové to potvrzují – že nejhorší jsou větry, které mají jméno. Ženské jméno.

PS. Pokud čínské virtuální nákupní domy nejsou nic pro vás, v pondělí 13. listopadu vypukne na českých e-shopech jiná horečka: dny dopravy zdarma. Potrvají jen tři dny – do středy. A konečně v pátek 24. listopadu ještě přijde slevový Černý pátek (často protažený na celý víkend).

ZLATÉ JABLKO

uživatel: CEWE FOTOLAB 18.03.2021 11:19

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

V aplikaci CEWE FOTOLAB fotosvět nebo přímo na stránkách www.cewe.cz najdete možnosti vytvoření – snadné a rychlé s dopravou na prodejnu nebo přímo k vám domů.

V aplikaci CEWE FOTOLAB fotosvět nebo přímo na stránkách www.cewe.cz najdete možnosti vytvoření – snadné a rychlé s dopravou na prodejnu nebo přímo k vám domů.

Diskuse

uživatel: ZLATÉ JABLKO 15.03.2021 11:07

Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Tak trochu jsme v něm všichni. Do kina nemůžeme a svět filmů a seriálů doma prokládáme knížkami, na které jsme neměli čas. A také nekonečným vařením, uklízením a skříně jste si už určitě také přeskládali nejméně třikrát. Času doma je zkrátka moc, tak nějak víc než dřív.

A zatímco na premiéry nových filmů si musíme počkat, nové knížky vycházejí nebezpečnou rychlostí. Dvakrát za rok, nás ale čeká hodně speciální nabídka – VELKÝ KNIŽNÍ ČTVRTEK. A ten jarní bude už 18.března 2021. A na co se můžeme těšit? Nabídka je opravdu pestrá a zajímavá – 12 nových knih, které představují to nejlepší čtení na letošní jaro.

Čemu dáváte přednost? Uchýlit se do pohádek, kde dobro zvítězí nad zlem nebo prožít skutečné příběhy? Iain MacGregor vám v knize Checkpoint Charlie nabídne nový strhující pohled na dějiny berlínské zdi, především slavného hraničního přechodu Charlie, jenž se stal symbolem studené války a střetu o moc mezi Západem a Východem.

Mezi dvanáctku nejlepších se dostala i kniha pamětí Woodyho Allena – Mimochodem. Jeho klasické filmy buď milujete, nebo nenávidíte a stejně to je i s jeho osobou a kontroverzním životem. Skutečným příběhem je i kniha Z rodu vyvolených, kterou napsal Alain-Fabien Delon.

Ano, to příjmení není náhodné – jde o syna slavného otce, který se v knize vyrovnává se svými démony, které mu život ve stínu otce přinesl. Pokud jste se schovávali pod dekou při čtení Trhliny, Propasti nebo Strachu, tak tu deku zase vytáhněte, protože je tady Smršť – novinka slovenského autora Jozefa Kariky.

Tentokrát vás čeká větrný démon v pustém regionu polsko-slovenského pohraničí, blízko přehrad Liptovská Mara a Orava, démon, před kterým není úniku. Biancu Bellovou si můžete pamatovat asi především díky románu Jezero.

Nyní přichází s knihou povídek, která zachycuje fragmenty lidských osudů jako je puberta, první lásky, povedené i nepovedené vztahy, až se přes problémy všedních dní dostaneme ke klidnému stáří. Této linky, kdy se střídají roční období a životy běží, se autorka drží v knize Tyhle fragmenty. Nebezpečný efekt autorky Mary Aiken je knihou dneška.

Tato světová kyberpsycholožka popisuje, jak online prostředí mění lidské chování. Zabývá se nejrůznějšími aspekty internetu, digitálních médií a sociálních sítí a jejich vlivem na člověka a jeho jednání. Jo, tohle všechno my žijeme dnes a denně a asi bychom si o tom měli něco přečíst.

No, a nakonec tady máme ideální knihu pro období „lockdownu“ – Mazej ven! autorky Catherine Ard. Takže dost bylo sezení doma, venku je toho hodně co objevovat! Moderní verze zálesácké příručky do města i na venkov je napsaná na míru dětem 21. století. Věříme, že si stejně jako my vyberete a nezapomeňte, že knihy si můžete objednat na eshopu Luxor.cz a vyzvednout si je u nás ve Zlatém Jablku v Knihkupectví Neoluxor v prvním patře. Tak šťastný výběr! Petra & Bára

Tak trochu jsme v něm všichni. Do kina nemůžeme a svět filmů a seriálů doma prokládáme knížkami, na které jsme neměli čas. A také nekonečným vařením, uklízením a skř… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: KNIHKUPECTVÍ LUXOR 12.03.2021 15:57

Seržant Corcoran a doktorka Palmerová luští tragickou hádanku podivného únosce, který bez zjevné příčiny přivádí své objeti k šílenství pobytem na samotce. Hraje se o každou vteřinu, když zmizí další žena. https://www.luxor.cz/product/bez-priciny-zbo000391980

Seržant Corcoran a doktorka Palmerová luští tragickou hádanku podivného únosce, který bez zjevné příčiny přivádí své objeti k šílenství… ukázat víc

Koronavirus bude komplikovat výrobu PC a HW ještě minimálně v březnu. Jak vypadá situace?

Jak si objednat tu nejzdravější čínuJsme v kontaktu s mnoha našimi partnery a ti potvrzují problémy, ale také snad i řešení.

Zatímco v obchodech je stále situace celkově velmi klidná, v následujících týdnech to bude složitější. Všichni už totiž jedou ze skladů a ty se vyprazdňují. Nové zboží až na výjimky ale není. Načasování Koronavirové nákazy, která uzavřela v Číně provozy, bylo o to horší, že vyšlo akorát na Čínské svátky nového roku, kdy jsou továrny obvykle zavřeny na 2 týdny. Už na to se tedy výrobci dlouhé týdny a měsíce před tím připravují a dělají si zásoby. Jenže po těch 2 týdnech se továrny tentokrát nerozjely. Většina se nerozjela stále. A stojí tedy už pátý týden. A to je velký problém. Výrazný útlum výroby v Číně dokládá i nevídané zlepšení ovzduší v Číně. Tak čistý vzduch tam už dlouho neměli:

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Jenže zastavení výroby je samozřejmě velký ekonomický problém, protože v Číně se vyrábí prakticky všechno. A i produkty, které se vyrábí jinde, tak často spoléhají na dodávky komponent a materiálů právě z Číny. A zasažena není jen Čína, ale i Korea a Japonsko, kde už některé nejvýznamnější továrny také stojí.

Je to bezprecedentní situace z ekonomického pohledu. Zaseknul se celý ten obrovský propojený globální produkční a dodavatelský řetězec, protože už i továrny a země, kde je Koronavirová nákaza prakticky zanedbatelná a nemá žádný vliv na chod věcí (to má až ta přehnaná zbytečná panika kolem), tak musí omezovat výrobu. Došly prosti komponenty a materiály z Číny.

Omezená je pochopitelně i doprava, cestování atd.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Mluvme tedy konkrétně. Pokud jde o výrobce HW a počítačů, silně jsou zasaženy všechny produkty s plošnými spoji, jejíž klíčová část produkce pro všechno se vyrábí právě v nejvíce zasažené oblasti.

Tamní továrny stále stojí a ty co jedou, tak jen na omezenou kapacitu a často vyrábí lékařské vybavení. Na jeho produkci navíc najely i některé další továrny mimo Čínu a zasaženou oblast.

Jedna z hlavních továren dodávající obrazovky pro monitory, TV a telefony, je přestala dodávat a místo toho vyrábí roušky.

Stojí také továrny kompletující produkty, jako notebooky, PC, telefony a mnoho dalšího. Jednak proto, že karantény a tradiční posváteční nedostatek pracovníků, ale také proto, že prostě došly suroviny a některé komponenty. Zasaženy jsou prakticky všechny oblasti, snad s výjimkou vysoce automatizovaných provozů.

Například výrobci procesorů a čipů obecně jsou na tom lépe, ale v jejich případě zase vyvstává problém, že vyrábí na sklad, protože ty čipy teď nemá, kdo jak osadit do finálních produktů a zkompletovat. S potížemi se tedy potýkají někteří výrobci finálních SSD disků a operačních pamětí. Došly totiž plošné spoje.

Samozřejmě výroba základních desek, grafických karet atd. je výrazně utlumena. A tak dále a tak dále.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Důsledek současné situace 100% pocítíme. Ale se zpožděním. Jak jsem řekl, dosud jedeme ze zásob a skladů, ale ty se tenčí a další dodávky je nedoplňují. Buď nejsou vůbec, nebo jsou omezené. Problémem je i komplikovanější a dražší doprava v tuto chvíli.

Továrny navíc stále z velké části stojí, takže ten měsíční výpadek nebude možné v žádném případě dohnat. Nedostatek produktů se tak začne viditelně na trhu projevovat v následujících týdnech. Jak dlouho potrvá, záleží na dalším vývoji situace.

Nějaké ty pozitivní zprávy ale přeci jen už máme.

  • Obnovení většiny produkce snad na přelomu března/dubna

Je samozřejmě otázkou, jak moc se dá věřit Čínským údajům, ale ty tvrdí, že počet vyléčených lidí roste a výrazné šíření nákazy se omezuje. Nepřítelem je ale čas, kdy Koronavirus, i když je nebezpečný stejně jako chřipka a u většiny lidí má i méně nepříjemný průběh než klasická chřipka, tak se léčí mnohem déle.

Budete mít zájem:  Aneurysma Břišní Aorty Příznaky?

U chřipky je to běžně týden, Koronavirus ale běžně 3 týdny, a i po vyléčení můžete být sami stále přenašečem viru. Takže měsíční karanténa je zcela běžná. A to je potíž z hlediska obnovení výroby a zatím se to nedá urychlit.

V současnosti stále není k dispozici účinný lék natož vakcína, takže radikální snahy zamezit šíření nemoci musí pokračovat.

Největším obecným nebezpečím Koronaviru, který je skutečně životu nebezpečný jen pro staré a už vážněji nemocné lidi (tedy podobně jako chřipka), je možné zmutování viru.

Realitou ale je, že pro většinu populace v tuto chvíli není o nic závažnější než běžná chřipka, kterou trpí v současnosti mnohem více lidí a nepoměrně více na ní už jen letos zemřelo.

Nikdo přitom kvůli tomu nepanikaří, i když svět má i mnohem zásadnější problémy, včetně některých nemocí. HIV/AIDS je mnohem rozšířenější a smrtelnější než Koronavirus a žádnou paniku kolem něj nevidíte.

Klimatické změny, znečištění řek a oceánů a další přímo na životě dnes a denně miliardy lidí ohrožující věci, které by se řešit měli, se také neřeší. Ale chřipečka jménem Koronavirus, která je zatím jen časovou komplikací kvůli nakažlivosti a délce léčení, tak to je problém hodný paniky? OMG.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Každopádně šíření se zatím nezastavilo, a nějakou dobu určitě nezastaví. Případů ve světě i u nás bude nepochybně přibývat, ale v celosvětovém měřítku a vzhledem k závažnosti nemoci je to zanedbatelný problém, který zdaleka nestojí za tu pozornost, jaká se mu dává.

Mnohem větší problém je ta panika samotná a samozřejmě ekonomicky je problémem, že Čína která měla možnost zastavit nemoc včas, místo toho umlčovala všechny, kteří o ní minulý rok informovali. Takže už bylo pozdě a následovalo tedy nucené zavírání továren, měst a obří karantény.

A protože se tak stalo pro ekonomiku a výrobu v klíčové světové oblasti, máme problémy rázem všichni. Nemoc nejspíše také jen tak nezmizí, a může se z ní stát další každoroční chřipka, kterou onemocní velká část populace a mnoho lidí na ní běžně umře. Taková jsou aktuální očekávání.

Budeme si tedy muset zvyknout.

Výrobci teď odepisují ještě prakticky celý březen, ale výrobu chtějí v závěru měsíce nastartovat skoro všichni, a doufají, že v nejpozději průběhu dubna obnoví plně všechny kapacity. Dvouměsíční výrobní výpadek každopádně pocítíme v cenách i dostupnosti mnoha produktů.

Odloženo bude také vydání a dostupnost mnoha novinek. Situace se tak bude srovnávat určitě celou druhou polovinu roku. A to jen pokud opravdu vše půjde dobře a výroba se nejpozději v dubnu plně rozjede.

Aktuálně také z bezpečnostních důvodů jsou rušeny velké akce, kde hrozí setkávání velkého množství lidí ze všech částí světa, aby se Koronavirus zbytečně nešířil.

To bych nenazval panikou, ale rozumným opatřením. Tím spíše, že mnoho akcí jde posunout a uspořádat jindy, anebo je uspořádat online. Aktuálně tedy bylo definitivně odloženo herní GDC a společnost NVIDIA svou GTC konferenci mění jen na online prezentaci bez účasti veřejnosti.

Podobných akcií nejspíše ještě přibude. Nevidím na tom nic špatného, nemá prostě smysl zbytečným cestováním a setkáváním se komplikovat situaci pro sebe i okolí.

Současně by ale bylo na místě přestat panikařit a kupovat v záchvatu od překupníků kus hadru přes pusu za 2 tisíce a zbytečně vykupovat respirátory a dýchací masky, které mohou být aktuálně potřeba jinde, skutečně nemocným lidem, nebo pracovníkům, kteří je opravdu potřebují.

Pokud chcete panikařit, nakupte si online tu půl tunu špaget a konzerv a zavřete se na několik týdnů doma a nevycházejte. Aspoň nebudete ostatním překážet ;).

Z hlediska našich milovaných počítačových věciček tak bohužel budou některé dražší a méně či vůbec dostupné a na novinky si počkáme déle. S tím se nedá nic dělat. Panikařit kolem toho také nemusíte. Něco na výběr a pokud by bylo oprvdu třeba tak ke koupi bude stále.

A že bychom neměli vůbec co dělat, o čem se bavit, o čem psát a s čím si hrát, také aktuálně nehrozí :). Takže klid.

Pokud něco opravdu potřebujete pro svůj PC, asi bych doporučil to koupit co nejdříve, protože situace bude výhledově reálně v obchodech v dalších měsících rozhodně spíše horší než lepší ….

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

Tvrzení, že některá populární čínská jídla obsahují nezdravé množství soli, nebude překvapením pro toho, kdo se někdy ráno probudil s totálně vyprahlými ústy a suchem v puse větším než na africké Sahaře.

Syndrom čínské restaurace

Tímto fenoménem, který je v zahraničí ironicky nazýván „syndrom čínské restaurace“, se zabývá článek na serveru TheGuardian.com. Ve skutečnosti se jedná o žízeň, která je způsobena právě značným množstvím soli v jídle.

Naše tělo se usilovně pokouší napravit dehydratační účinky přebytečné soli. Glutamát monosodný (glutaman sodný, MSG), který je základem čínského jídla, obsahuje asi jen třetinu sodíku oproti stolní soli a může skutečně pomoci spotřebu soli snížit.

Ale za jakou cenu?

  • Populární slangové označení pro alergie nebo nežádoucí reakce, které se objeví u některých lidí po požití glutamátu monosodného (MSG). Ten je používán v mnoha zpracovaných potravinách a přidáván do řady asijských jídel. Zajímavé je, že MSG a další jemu příbuzné glutamáty jsou přítomny i v rajčatech, sýrech, Angličany milované pomazánce Marmite, mořských řasách nebo Worcestrové omáčce.
  • V samotné Číně přitom mnoho stížností na alergii na MSG neuslyšíte. Číňané nemají čas se jí zabývat, přitom právě oni spotřebovávají každoročně 1,6 až 1,8 milionu tun krystalů MSG (podle čínského „krále MSG“ Li Xuechuna, předsedy skupiny Fufeng Group – společnosti, která se dostala na burzu v Hongkongu právě díky prodeji MSG).

Většina čínských restaurací disponuje obrovským množstvím krystalů MSG, známých v čínštině jako weijing nebo „chuťová esence“, které používají při přípravě všech slaných pokrmů. Dokonce i kuchaři, kteří nepoužívají přímo glutamátové krystaly, přidají do většiny receptů sójovou omáčku. A ta má svoji chuť právě díky tomu, že je plná glutamátů.

Test: Co ukrývají sojové omáčky?

Většina „čínských jídel“, analyzovaných odborníky ze skupiny Action Against Salt, obsahovala více než polovinu doporučené denní dávky soli. Je jistě vhodnější poskládat povolené denní množství soli jinak než zabít polovinu jedním čínským fast food jídlem. Co s tím?

  • doporučení WHO: 5 g/den (dospělý)
  • ČR: 15–16 g/den
  • evropský průměr: 8–12 g/den
  • Německo, Rakousko, Švýcarsko: 6 g/den
  • k pokrytí nutné potřeby soli v organismu stačí i 2 g/den

Více v článku 10 tipů, jak omezit sůl.

Pro mnohé Čechy to zní naprosto samozřejmě, jelikož v naší zemi ještě stále daleko více lidí vaří doma, než by se pravidelně stravovali v restauracích.

Při domácím vaření si přidáme soli podle chuti a můžeme tak nahradit glutamátové omáčky alternativami s nižším obsahem soli.

Rovněž se vyplatí zkontrolovat složení na kupovaných hotových pokrmech, stejně jako u kořenicích směsí a již připravených omáček, včetně těch sójových.

„Čínu“ vybírejme s rozmyslem, hlavní je složení

Balená čínská „hotovka“ s mletými vepřovými masovými kuličkami není sice jídlem s malým množstvím kalorií, ale pokud se snažíte zredukovat množství přijímané soli, raději zvolte sladkokyselé chilli než slané ústřice, omáčku z černých fazolí nebo omáčku hoisin (sladká pikantní tmavě červená omáčka vyrobená ze sóji, octa, cukru, česneku a různých koření, široce používaných v jihočínské kuchyni). Nejznámější čínské ústřicové omáčky obsahují 11,3 g soli na 100 g, zatímco jiná značka stejné sladkokyselé omáčky jen 0,6 g. Nejdůležitější je věnovat pozornost složení.

Britští vědci například spočítali, že nejhorší pokrmy čínské kuchyně obsahují tolik soli jako pět velkých Maců od McDonalda. Čínská jídla, nabízená coby hotovky v supermarketech, obsahují dvojnásobné množství soli než Pizza Express Margherita a některé rýžové pokrmy dokonce více než jedenáct sáčků solených lupínků, píše TheGuardian.com.

Nebezpečné skryté kalorie

Na to, jak si lépe objednat čínskou „takeaway“ kuchyni a fastfood, neexistuje přesný návod, ale mnohá doporučení. Hnědá rýže je zdravější než bílá, jarní závitky mají méně kalorií než ty vaječné; a měli bychom se vyhýbat všemu pod krycím názvem General Tso, doporučují odborníci v článku na CNN.com.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu
Autor: Depositphotos.com

Čínská kuchyně: raději v páře než smažené, raději rýži než nudle

Přestože obecně čínských fast foodů v Čechách ubývá a objevují se spíše „lepší restaurace“, i zde platí obdobná pravidla. Co si skutečně objednat, zůstává pro mnohé konzumenty záhadou.

„V čínské a asijské kuchyni obecně se vyskytují skryté tuky a různé detaily přípravy, které nám stále umožňují jen hádat,“ říká Angela Ginnová, mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics.

„A právě tyto neznámé mohou zdvojnásobit, dokonce i ztrojnásobit počet kalorií a obsah tuku našeho jídla.“ Následující rady alespoň napoví, jak se vyhnout schovaným kaloriím a nežádoucím složkám.

Pokrmy vařené v páře jsou zdravější

Čínské pokrmy, a nejen ty připravené na páře, jako jsou knedlíky, zelenina nebo mořské plody, mají nižší obsah soli než jídla smažená. Ale i zde bychom si měli dávat pozor na přílohové omáčky: chilli nebo octový základ jsou lepší volbou než slaná sója.

Ale pozor. Napařování sice šetří kalorie, ale například u plněných knedlíčků záleží na náplni. Napařený knedlíček s vepřovým má asi 80 kalorií, tedy jen o 10 méně než jeho pečená verze.

Knedlíčky plněné zeleninou mají naopak jen 35 kalorií.

„Zelenina obecně má přirozeně mnohem méně sodíku než krevety nebo vepřové maso,“ říká Elisa Ziedová, autorka knihy Nutrition at Your Fingertips (Výživa na dosah ruky).

Rýži raději než nudle

V páře připravená nebo vařená rýže je mnohem zdravější než čínské nudle, které jsou velmi často připravovány přímo v omáčce. Smažené nudle nezřídka kdy obsahují sójovou omáčku nebo další přidané glutamanové příchutě, před nimiž bychom se měli mít na pozoru.

Budete mít zájem:  Nastává čas pro jarní léčivé byliny

Vyhněme se polévkám a vývarům

Jak říkávaly naše babičky a rodiče, polévka je grunt. Neplatí to však u čínské kuchyně. Servírované polévky nejsou přes noc taženými čerstvými vývary ze zeleniny nebo kostí.

Bohatá, pikantní chuť kuřecí polévky se sladkými kukuřičkami nebo nejrůznější příchutě polévek pocházejí většinou ze slaných ingrediencí. Lepší je začít jídlo s dušeným zeleninovým knedlíkem a přeskočit krevetové krekry.

Místo křehkých lupínků zelený čaj

Na pohled lehounké krevetové lupínky, jež často zdobí okraj našich talířů nebo jsou jen tak postaveny na stole k běžné konzumaci, nejsou zdaleka tak lehké.

Zdají se sice zdravější než křupavé nudle, ale ve skutečnosti jsou směsí hluboce smažených krevet a škrobu a obsahují více než 200 kalorií a 14 gramů tuku na hrst.

Čekání na jídlo je lepší si zkrátit popíjením zeleného čaje než jejich pojídáním, protože byste denního množství kalorií docílili ještě dřív, než se hlavní chod vůbec objeví na stole.

Podceňovaná humrová omáčka

Humrová omáčka si naopak svou špatnou reputaci nezaslouží.

Pro svoji jako by hutnou chuť je většinou zařazována do kategorie „těžkých“ jídel, přestože obsahuje jen 50 kalorií na čtvrt šálku, což ji řadí k nejméně kalorickým omáčkám.

„Humrová omáčka není naložena v cukru jako například daleko populárnější omáčka sladko-kyselá,“ poznamenává Katie Chinová, kuchařka a autorka knihy 300 Best Rice Cooker Recepis (300 nejlepších rýžových receptů).

Čínská kuchyně není zrovna „vegetarian friendly“

Zelenina je základem řady diet. Je doporučována v jakémkoli množství. Přitom čínská zelenina a pokrmy vydávané za vegetariánské nejsou vůbec dokonalé.

Jak si objednat tu nejzdravější čínu
Autor: Depositphotos.com

I čínský fast food může být celkem zdravý, věnujte ale pozornost tomu, co si vybíráte

Co by mohlo být zdravější než příloha v podobě zelených fazolových lusků? Popravdě řečeno, téměř cokoli, pokud hovoříme o zelených fazolích z čínského menu.

„Než jsou zahrnuty do vegetariánského menu, většina čínských restaurací fazolové lusky předsmaží, aby byla uchována jejich na pohled zdravá barevná textura,“ uvádí Brian Ray, šéfkuchař Buddakanu, jedné z nejslavnějších asijských restaurací v New Yorku.

A co víc, některá zelenina absorbuje olej jako houba vodu. Například lilek vsakuje olej tak jako žádná jiná zelenina, proto je daleko lepší objednat si třeba brokolici, hrášek nebo papriky.

I tofu může být nezdravé

Tofu, které vzniká srážením sójového mléka z uvařených sójových bobů, získalo v posledních letech na popularitě a je jednou z důležitých součástí vegetariánské stravy. Ale ne všechna sója prospívá štíhlé linii a zdraví.

„Některé tofu je vysoce kalorické, protože již před jeho smažením na pánvi bylo orestováno, stejně jako některé druhy čínské zeleniny,“ říká Angela Ginnová.

Než si v čínské restauraci nebo fast foodu objednáme tofu, doporučuje zeptat se, jak bylo připraveno, zda bylo restováno, nebo je kuchařem označeno jako „křupavé“. V těchto případech je lepší požádat o tofu měkké nebo syrové.

Smažené nemusí zákonitě zničit naši dietu

Smažený pokrm vás samozřejmě bude stát více kalorií než pokrm vařený v páře – například smažená zelenina jako hlavní jídlo má něco kolem 370 kalorií – oproti stejnému množství zeleniny uvařené v páře, což představuje cca 140 kalorií.

Ale někdy tuto cenu rádi zaplatíme za chuť, kterou získáme. Smažená zelenina je pro mnohé prostě lahodnější.

„Nejlepším řešením pro naši dietu je zelenina vařená v páře, ale celkem v klidu si můžeme dopřát i smaženou míchanou zeleninu, pokud použijeme jen minimální množství oleje,“ říká Ming Tsai, šéfkuchař, kterému patřila roky vyhlášená restaurace Blue Ginger v Massachusetts.

Navíc můžete k zelenině přidat zázvor, který působí protizánětlivě, nebo česnek nabitý antioxidanty. Ve většině čínských restaurací požadavek bez problémů splní, stejně jako prosbu o malé množství oleje.

I čínská kuchyně tedy může být zdravá, věnujeme-li nějaký čas přípravě a studiu toho, co je pro náš metabolismus nebo dietu nejlepší.

Čínská jídla nejsou zdravá, tvrdí kuchař. Ale lidem chutnají

Zaplavily centrum města. Pražany si čínské restaurace získaly pikantní polévkou, kuřetem tajemné chuti a nízkými cenami.

Čínské restaurace: polstrované židle s čínskými motivy, čínský kalendář, ochotná obsluha a příjemná relaxační hudba. Standard, na který se Pražané mohou spolehnout. Nečeká je tu většinou žádné kulinářské překvapení, ale ani nepříjemný zážitek.

Čínské restaurace se staly pevnou součástí pražského koloritu. Jsou poblíž téměř každé stanice metra a v obchodních komplexech.
Čínské menu se stalo také nezbytnou součástí každého většího nákupního centra. Svoji roli hraje rychlost.

Kde jinde zákazníkům uvaří přímo před očima čerstvé jídlo během pěti minut? „Čína“ je zkrátka východní alternativou amerických fast foodů a jejich hamburgerů.
Podle sinologa Zdeňka Hrdličky má raketový nárůst počtu čínských restaurací svůj původ v krizi textilního průmyslu na konci devadesátých let.

„Početná komunita Číňanů a Vietnamců se musela rozhodnout, do jakého odvětví vloží své peníze,“ vysvětluje Hrdlička.

Dalším důvodem pak bylo silné zastoupení vietnamské komunity v Česku. Podobná historie obou států a spolupráce místních komunistických režimů do Československa lákala tisíce Vietnamců. Nepřestali přicházet ani po roce 1989.

Tajemství je v koření

V Čechách a zejména v Praze tak začaly vznikat asijské restaurace. Vietnamci a Číňané se chopili příležitosti a pozvolna učili konzervativní Čechy konzumovat i něco jiného než řízek či svíčkovou. Do češtiny se vžil krátký, jednoznačný pojem „čína“.
Podle Hrdličky je současný model většiny asijských restaurací podobný.

Jedná se o rodinné podniky s šéfkuchařem z Číny.
Skutečná exploze těchto zařízení nastala na přelomu tisíciletí. Poptávka po rychlém, dobrém a levném jídle je po celé Praze obrovská. Dnes už má „svého Číňana“ v okolí snad každý Pražan.
„Přestávku na oběd mám pouze půl hodiny, což je na čínské jídlo tak akorát.

Nikdy na něj nečekám déle než deset minut,“ říká Kamila Patáková, která pracuje na Praze 1.
Za popularitou stojí i trend zdravého stravování. Z nějakého důvodu totiž Češi začali považovat rýži, kořeněné kuřecí maso se spoustou restované zeleniny a exotickým bambusem za zdravé jídlo. Podle šéfkuchaře hotelu Tophotel Zbyňka Ženíška to je však velký omyl.

„Většina surovin v čínské kuchyni se upravuje na velkém množství rozpáleného oleje. Nejedná se zrovna o nejzdravější tepelnou úpravu masa či zeleniny,“ upozorňuje Ženíšek.
Podle Hrdličky je důvod prostší: Evropanům čínská kuchyně jednoduše chutná.
Tajemství „čínské“ chuti je v koření, často dováženém přímo z Číny.

Například provozovatelé čínské restaurace Tian Tong Zahrada ve Vladislavově ulici prozradili, že běžné koření jako pepř nebo majoránku nakupují v pražských supermarketech.

„Ale většinu koření nezbytného pro dochucení získáváme od známých, kteří provozují prodejny potravin v Praze, nebo v některých specializovaných prodejnách s čínským a vietnamským zbožím,“ říká jeden z nich, Zhou Xiu Li.
Nákladní letadlo čínské společnosti míří do Prahy ze Šanghaje až čtyřikrát týdně a na pár pytlíků s kořením se tam místo pokaždé najde.

  • „Mám rád ostrá, kořeněná jídla a v čínských restauracích si vždy vybírám podle počtu chilli papriček u každého pokrmu,“ vysvětluje svou zálibu v „číně“ Jindřich Veselý.
  • Pražané milují kung-pao

Typická je u těchto restaurací také skladba jídelního lístku. Často nabízí zcela stejný pokrm pouze s použitím jiného masa. Podle personálu všech oslovených čínských restaurací je nejoblíbenějším pokrmem mezi Pražany kung-pao. U žen vede kuřecí, u mužů vepřové.

Některé čínské restaurace se dokonce chtějí zavděčit i hostům, kteří „čínu“ zrovna nemusí. Ve Smaragdové zahradě na Můstku zašli až tak daleko, že v jídelním lístku nabízejí i smažený sýr, hranolky a tatarku nebo hamburger.

Na druhou stranu právě v této restauraci nabízejí i tradiční asijský styl servírování pokrmů, kdy se každá část jídla servíruje zvlášť na tác rozdělený na různé sektory. Na tácu je tedy zvlášť rýže, jarní závitek, okurkový salát, směs masa či nudlí a pikantní omáčka.

Podle šéfkuchaře Ženíška je pro „čínu“ charakteristická příprava zvaná Julienne. Znamená to, že všechny suroviny se krájí, včetně masa.
Nedílnou součástí jídelního lístku jsou samozřejmě nudle. V těchto restauracích podávají většinou nudle rýžové, které jsou nejpopulárnější.

Opět se servírují s nejrůznější směsí masa, nebo jen s opraženou zeleninou. V čínské restauraci se může stát, že obsluha ne vždy českým zákazníkům rozumí. Restaurační hantýrka si však většinou vystačí se znalostí několika slov a frází jako dobrý den, objednat, k pití, k jídlu, dobrou chuť a zaplatit.

Každý pokrm byl donedávna podáván vždy s tradičními hůlkami. Ovšem nyní se už hůlky pokládají doprostřed stolu, což každému hostu umožňuje svobodný výběr, jestli bude jíst jimi, nebo příborem. Pohled do čínských restaurací napovídá, že jíst hůlkami se Češi učit nechtějí. Hůlkami jí maximálně pětina hostů.

Poslední a neméně důležitý faktor popularity je cena, která se v jednotlivých restauracích příliš neliší. V centru Prahy je v poledních hodinách k dostání celé jídlo i s přílohou za pětašedesát až pětasedmdesát korun.

Ve standardní nabídce se pak nachází pokrmy od devětašedesáti korun v případě nudlí bez masa, za pokrmy s masem zaplatí host od pětasedmdesáti do devětaosmdesáti korun. Připlatit si Pražané musí třeba za krevety, které stojí 139 korun. Pokud jde o hygienu, netěší se tyto restaurace dobré pověsti.

Většinou jde ale o předsudky, čínské restaurace jsou na tom podobně jako jiná podobná zařízení.

  1. Doporučení sinologa hrdličky:
  2. Restaurace Peking Pujmanové 10 Praha 4
  3. Restaurace Zahrada Šmeralova 344/11 Praha 7 – Bubeneč
  4. Žlutá řeka Kolbenova 1 Praha 9
  5. Perly Asie Elišky Krásnohorské 133/11 Praha 1 – Josefov

Autor: Dominika Záveská, Ondřej Kňava

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector