Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Rady, tipy, triky

14.12.2016

Vánoce jsou za dveřmi a většina z nás peče cukroví.

Pokud jsme se nevrhli na cukroví bez cukru, ale na známou klasiku, tak v průběhu svátků spořádáme velké množství bílého zabijáka, který je bohužel návykový.

Většina z nás vchází pravidelně do nového roku s kilečkama navíc a s nezkrotnou touhou na další sladkosti a jiné dobroty. Pojďme se společně podívat na několik způsobů, jak se závislosti na cukru zbavit.

Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Prostě NE!

Ani kousek sladkého! Někteří z nás si říkají, že když si dáme jen čtvereček čokolády, tak nám nemůže ublížit. Bohužel opak je pravdou.

Pokud už pár dní odoláváme cukru, tak náš mozek si pomalinku odvyká, a pokud mu dáme například lžičku cukru do kávy nebo čaje, tak mozek dostane opět svoji drogu a bude se dožadovat větších porcí.

Ano, kousíček čokolády nám kilogramy jistě nepřidá, ale následná žravost, už ano.

Znát složení

Někteří z nás si už možná všimli, že ne vše, co je dietní, je bez cukru. A naopak existují i potraviny, které jsou sladké a bílý cukr neobsahují. Zde zní jednoduchá rada: Číst etikety potravin. Na každé potravině by měla být tabulka, ve které je napsané složení. Nás bude zajímat hlavně políčko: Sacharidy – z toho cukry.

Pohyb

Nejen že je pohyb zdravý, ale také při něm pálíme kalorie. A právě aktuální pálení kalorií reguluje hladinu cukru v krvi. Opravdu málokdy se nám stane, že po dobrém tréninku bychom měli chuť na něco sladkého.

Pokud dostaneme chuť na něco sladkého, tak podle jedné studie, stačí rychlejší pohyb po dobu 12 minut a chutě se zmenší.

Další vědecká studie uvádí, že pokud si před každým jídlem dáme 20 dřepů, tak toho sníme daleko méně.

Dostatek vody

Bylo zjištěno, že pokud jsme dehydratovaní, tak máme častěji chutě na sladké. Pokud přes den vypijeme dostatek vody, tak automaticky snižuje hladinu cukru v krvi. Nejlepší řešením je vypít každou hodinu sklenici vody.

Ovoce

Ovoce obsahuje přírodní cukr, a pokud toužíme po něčem sladkém, tak sáhněme například po jablku nebo bobulovitém ovoci. Ovoce ukojí naše chutě a dodá našemu životu sladkost.

Některé vědecké studie prokázaly, že bílý cukr znecitlivuje chuťové pohárky.

Pokud bílý cukr delší dobu nekonzumujeme, tak naše pohárky budou vnímat daleko lépe chutě a například obyčejné jablko bude sladší, než kdy předtím.

  • Ing. Kateřina Škrlová
  • Redaktorka OnlineFitness.czJak se zbavit závislosti na sladkostech?
  •  Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Rady, tipy, triky

9 tipů na rychlá a zdravá jídla

Rychlá auta, rychlý internet, rychlé služby a rychlá doba, ve které žijeme, se často neobejde ani bez rychlého jídla. Lze se ale stravovat v dnešní uspěchané době kvalitně a nestrávit přitom celé mládí v kuchyni, nebo ze zoufalství (a lenosti) zajíždět na drive-in známých fastfoodů? Lze. A na to se v dnešním článku zaměříme.

Čtěte více

Jak se zbavit závislosti na sladkém

Rafinovaný cukr je droga stejně jako alkohol nebo cigarety. A stejně jako přestat s kouřením nebo skleničkou „na náladu“, je i snaha zbavit se závislosti na sladkém cestou, na které na vás čeká mnoho těžkých překážek. Touha „osladit si život“ bývá totiž silnější než rozum.

Pro všechny, kteří se rozhodli se svojí závislostí na sladkém definitivně skoncovat, jsem připravil celodenní školení, kde každému z účastníků pomohu odhalit příčiny jeho závislosti, ukážu, jak ji zvládnout a předám vzorové recepty, se kterými závislost na sladkém zvládne natrvalo.

Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Na co se především zaměříme?

  • Detailně se seznámíte s příčinami závislosti na sladkém – jak vzniká a proč, koho nejčastěji postihuje, jaké jsou její příznaky.
  • Řekneme si, jak cukr působí na organismus a proč – co dělá jejich nadměrný příjem s glykémií, jak působí v mozku na „hormon štěstí“ serotonin, jak ovlivňuje naši psychiku.
  • Probereme nejzávažnější zdravotní rizika, která z nadměrného příjmu cukru plynou – obezitu, cukrovku, metabolický syndrom, ale také osteoporózu či onemocnění kardiovaskulárního systému.
  • Dostanete praktický návod, jak chuť na sladké ovládnout i v těch nejnáročnějších situacích a jak předejít selhání („ještě dneska si dám tabulku čokolády, zítra už ne“).
  • Součástí skript jsou vzorové recepty a tipy, jak nahradit cukr ve stravě zdravou alternativou.
  • Naučíte se účinné mentální techniky (zvládne je každý), kterými překonáte abstinenční příznaky.

Často se ptáte

Jak rychle se dokážu po školení zbavit závislosti na sladkém? Na školení získáte funkční návod „jak na to“ – recepty, jednoduchá a účinná mentální cvičení. První výsledky se dostavují už po několika dnech změny režimu, trvalé “přepnutí“ metabolismu je pak otázkou individuality.

Je nutné mít pro absolvování školení nějaké speciální vzdělání nebo znalosti? Ne. Školení je vhodné pro nejširší veřejnost bez rozdílu věku a pohlaví.

Zmiňujete vzorové recepty. Používáte v nich běžně dostupné potraviny? Ano. Recepty pro zvládání závislosti na sladkém, které jsou součásti skript, nahrazují rafinovaný cukr či často konzumované potraviny s vysokým glykemickým indexem běžně (i cenově) dostupnými surovinami.

Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Forma školení

Po uhrazení kurzovného Vám zašleme unikátní heslo pro vstup do studentské sekce (přihlašovací formulář je umístěn na webu vpravo nahoře). Zde budete mít k dispozici veškeré studijní materiály: sérii výukových MP3 nahrávek a skripta ve formářu PDF ke stažení. Ke kurzu se můžete kdykoliv vrátit.

Skoncovat se závislostí na cukru je zásadní podmínkou zdraví, říká bioložka | Dobrá chuť

Na knize s názvem Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví, která objasňuje principy vyváženého jídelníčku, pracovala výživová specialistka Ivana Stenzlová neuvěřitelných třináct let.

Vymyká se všem známým stravovacím směrům a prý se v ní najdou vyznavači paleo i veganské kuchyně. Objasňuje cestu k pevnému zdraví a štíhlosti díky vyvážené stravě.

V čem je jiná než ostatní knihy o výživě, jak poznáte funkční metabolismus a co je to zdravá hormonální odezva?

LN Vystudovala jste mikrobiologii, teď vaříte podle pěti elementů, s nimiž pracuje čínská medicína. Jak to jde dohromady?Jestliže se někdo zabývá na odborné a vědecké úrovni výživou, tak potřebuje vědecké a odborné základy.

Věda hraje ve výživě důležitou roli. Ale pak jsou tu ještě východní nauky jako například tradiční čínská medicína, ze které čerpám já. Od našeho západního pojetí vědy se liší tím, že je prověřena tisíciletou praxí.

Já pracuji tak, že poznatky obou propojuji a dohromady to dává holistický celek.

LN Takže mezi nimi neexistuje žádný konflikt?Ne. Naopak. Jdou velice dobře dohromady.

LN Dají se nějak shrnout principy, které prosazujete?Jako bioložku mě zajímá, jak funguje tělo v návaznosti na výživu. Ale vycházím z předpokladu, že člověk chce vědět, co má mít na talíři.

Cílem tedy je, aby pochopil, že to, jak bude jeho tělo fungovat, nastavuje přes pokrm. Já s oblibou říkám, že výživa je volant, kterým řídíme tělo a nastavujeme buď rovnováhu, nebo nerovnováhu.

Vysvětluji, co tyhle pojmy přesně znamenají a jak se z nerovnováhy opět dostat do kýžené rovnováhy, která je základem opravdového zdraví a trvalé štíhlosti.

LN Strava by měla být tedy především dobře vyvážená?Každý člověk, který se o výživu trochu zajímá, už dneska ví, že jídlo by mělo obsahovat zdravé makro- a mikroživiny. Ale spousta z nás si neuvědomuje, že musíme jíst tak, aby jídlo vyvolalo zdravou hormonální odezvu.

LN Co si pod tím představit?To znamená, že aby tělo dobře spalovalo, nevylučovalo moc inzulinu, musí být jídlo správně sestavené. A poskládat je tak, aby vyvolalo zdravou hormonální odezvu, není žádná věda. Naopak je to nadmíru jednoduché, což podrobně a srozumitelně vysvětluji.

Také objasňuji význam, proč strava musí být dostatečně sytá a jak si pokrm správně poskládat. Mohu uvést příklad. Sacharidové jídlo na bázi celozrnné rýže se škrobovou zeleninou není vyvážené, dobře nesytí a většinou se nakonec dojídáme sladkým.

Takový pokrm jistě nepovede ke kvalitnímu spalování, pouze vychýlí hladinu inzulinu směrem nahoru a zablokuje spalování.

LN A jak je to vlastně s těmi pěti elementy?To je takový nadstandard, který jsem do knihy přidala. Víc než 10 let tvořím vlastní pětielementové recepty.

Pětielementová kuchyně, i když vychází z učení tradiční čínské medicíny, má hodně co říci každému z nás, jelikož učí stravovat se v závislosti na biorytmech přírody, se kterou by měl být člověk v souladu.

Kvůli stále stejné celoroční nabídce v supermarketech lidé nerozlišují, jaké je roční období. V zimě vyhledávají mátu, okurky, rajčata, spousty mléčných výrobků a jogurty, což jsou potraviny, které silně zchlazují.

LN Proč je to špatně?Například v zimě potřebuje tělo prohřívat. Tyto jednoduché principy postavené na střídaní ročního období chápali již naši předkové a věděli, proč je důležité je dodržovat. Chybí nám sounáležitost s přírodou. Pětielementová kuchyně pracuje s pěti chutěmi, které by měly být obsažené v každém jídle.

Díky těmto chutím – kyselé, hořké, sladké, pálivé a slané – je jídlo vyvážené, harmonizuje naše tělo a uvádí ho do rovnováhy, a navíc fantasticky chutná. To je pětielementová kuchyně! Nejde o žádný stravovací směr, pětielementové recepty si může připravovat jak vegan, tak i zastánce paleo směru.

Budete mít zájem:  Zánět Nosních Dutin Příznaky?

Důležitá je již zmíněná vyváženost pokrmu.

LN To jste mi krásně nahrála na další otázku. Jak se díváte na veganství a vegetariánství?Já sama jsem byla v minulosti vegetariánka, pak veganka. Časem jsem se ale propracovala k tomu, že je lepší nedržet se žádného směru, bez ohledu na to, co je zrovna moderní. Ať už je to strava bez sacharidů, nebo veganství.

Každého nabádám, aby se nenechal ovlivňovat tím, co se právě ve výživě „nosí“. Je především důležité poznat sám sebe, co nám vyhovuje nejvíce, po čem se cítíme nabití energií a v pohodě. Pro někoho je veganství skvělé, u někoho nepovede ke zdraví. I to má své vysvětlení. Každý jsme naprosto individuální nejen ve tváři, ale ve fungování těla.

Každý jsme jiný metabolický typ.

LN Co to znamená ve stravovací praxi?Pokud bude člověk s rychlým spalováním jíst vegansky a hlavně sacharidově, může si po čase vypěstovat vážné zdravotní problémy. To si lidé často neuvědomují. Myslím, že by každý měl vědět, co je právě pro něj ideální strava. 

LN Vaše knížka je kuchařka?Ano i ne. S nakladatelstvím jsme dlouho diskutovali o názvu a podtitulu knihy. Jedním z návrhů byla Kuchařka pro přirozenou rovnováhu. Můj názor byl ale jiný. Nazývat knihu kuchařkou by bylo zavádějící, jelikož její polovinu představuje zásadní know-how. Nekupujete si jenom recepty. Jsou ale nedílnou součástí knihy.

Ivana Stenzlová Po absolvování oboru mikrobiologie na Masarykově univerzitě se vzdělávala v oblasti výživy, a to zejména v zahraničí, u předních odborníků na západní i východní (čínskou) dietologii. Vzdělání a praxi v obou těchto směrech propojuje ve své poradenské a školící činnosti a na svých kurzech zdravého vaření podle pěti elementů. Je autorkou Metody metabolické rovnováhy a projektu Vitální kuchyně do gastronomických zařízení. Její knihu Dej tělu šanci vydalo v říjnu 2018 nakladatelství Smartpress.

LN Na vašich stránkách mě zaujala nabídka protinádorové diety. Není to v časech nedávné kauzy centra AKTIP, které doporučovalo podivnou léčbu na různé neduhy, poněkud odvážné?To ani ne, jde právě o navození té kýžené rovnováhy, ať už metabolické, či mikrobiální.

Pokud máte v těle neustále zvýšenou hladinu inzulinu a kvůli tomu nic nefunguje tak, jak má, ženete se do spirály chronických nemocí. Kromě toho bychom měli také jíst pro zdravé střevo a silný imunitní systém. Věda potvrzuje, že zdravé střevní prostředí je základem našeho zdraví.

Říkám, že nejsme to, co jíme, ale to, co trávíme. Důležité je pochopit, jak stravou můžeme přispět k budování zdravého střevního prostředí, a právě to popisuji ve své knize.

Jíst pro zdravou hormonální odezvu a zdravé střevo je cesta k léčení mnoha civilizačních, chronických i autoimunitních chorob.

LN Opravdu všichni potřebujeme detoxikaci?Žijeme v prostředí plném toxických látek z ovzduší, vody, kosmetiky, čisticích prostředků i potravin, proto čištění organismu je určitě nedílnou součástí toho, jak být zdravý a cítit se skvěle.

Tělo se vyznačuje svou vlastní detoxikační schopností, ale k tomu potřebuje důležité živiny. V případě, že ze stravy nepřicházejí, účinná detoxikace nemůže probíhat.

A tak je organismus stále zanesenější, až se odpadu nemůže bránit a přichází vážná nemoc.

LN Hodně lidí začíná s detoxikací právě teď, po svátcích. Je to tak správné?Podle tradiční čínské medicíny je ideální dobou na čištění organismu jaro nebo podzim. Přes dobře sestavené pokrmy ho můžeme velmi účinně čistit.

Správně řízená detoxikace nespočívá jen v pití zeleninových šťáv nebo držení několikadenních půstů, jak si většina z nás myslí. Řízená detoxikace vyžaduje komplexní příjem živin, a jestliže se rozhodneme pro hladovky, tak doporučuji krátké např.

v podobě přerušovaných půstů.

LN Všimla jsem si, že pořádáte také školení personálu gastronomických zařízení. Jak na tom obvykle podle vašich zkušeností jsou, pokud jde o nabídku zdravé stravy?Většina mých zkušeností je ze zařízení na Moravě. Jak z wellness hotelů, tak z klasických restaurací. Všechny používají většinou polotovary nebo zmrazené produkty a nevaří sezonně a z regionálních potravin.

Mým cílem je naučit je vzít do ruky nůž a začít krájet čerstvou sezonní a regionální zeleninu. Učím, že přílohou nemusí být jen klasické brambory, rýže či knedlíky, ale plnohodnotné zapomenuté prastaré obilniny.

Vařit z neupravených základních potravin je základem nové, moderní gastronomie s cílem, aby kromě zdravé přílohy, kvalitní bílkoviny, byla i zelenina součástí každého pokrmu.

LN A co děti? Měl by se jejich vyvážený jídelníček lišit od dospělých? Rozhodně ne. Stále máme pocit, že bychom to měli rozdělovat. Dětská strava by měla jít ruku v ruce s tou naší, děti jedí to co my.

Děti by měly být zvyklé, že se v rodinách vaří, a ty starší, řekněme od deseti let výš, by měly být schopné si sami připravit zdravou svačinku ze základních potravin. Hlavně bychom je měli dostat pryč od sladkostí. Děti, které znají od narození základní chutě průmyslově neupravených potravin, si nevybudují závislost na cukru.

Pokud má tělo málo živin, stává se závislé na cukru. Moje šestnáctiletá dcera sladkosti nechce a nechutnají jí, protože se od svého narození stravuje základními výživnými potravinami.

LN Jak se můžeme závislosti na cukru zbavit?Přestat být závislý na cukru je jednou ze zásadních podmínek zdraví! I velmi malé děti dnes bez cukru nemohou být, jejich hormonální odezva je kvůli tomu špatná a do budoucna směřují k nemoci. Nicméně zvrátit se to dá. Základem je postavit vyvážený jídelníček na plnohodnotných potravinách, které tuto závislost postupně odbourají.

Jak se zbavit závislosti na sladkostech?

Sladkosti a jiné závislosti aneb 10 rad, jak se zbavit chuti na sladké

Dopřát si občas nějakou sladkost je fajn, mnohdy tím ušetříš za psychologa, který by tě, většinou za drahé peníze, rozebíral a zase skládal dohromady. Ale když to začneš přehánět, hrozí ti nejen kila, co poletí raketově vzhůru, ale také zdravotní obtíže…

Proč si ubližujeme?

Příběh Andy začal rozchodem s přítelem – celé to bylo jako tanec v minovém poli. Tehdy si začala kupovat čokolády, které neuždibovala nenápadně po čtverečcích, ale hryzala čokoládu jako hladový vlk, až do chvíle, dokud nezašustil staniol z prázdného obalu.

Verča zůstala ze dne na den bez práce, když zaměstnavatel zkrachoval a dlouho nemohla najít pořádné místo. Utěšovala se lineckými slepovanými rohlíčky, které nakonec ukrývala sama před sebou do mrazničky, aby je nejedla po celých baleních. Bohužel, ani tam nevydržely.

Nikola měla smůlu na chlapy, k mání byli jen flirtuchtiví ženáči. A protože tím pádem jí PD, neboli Pan Dokonalý unikal, náplastí na bolístku byla kola a plechovky sladkého mléka.

Ventro versus dorzo

Máš to podobně? A nechápeš, proč to na tvé bolavé srdce, stres i nervy zabírá? Zajímá tě, co se při tom děje v mozku? Jakmile podlehneš chuti na dobroty přeštědré na cukry, vítězí ventromediální prefrontální kůra, která se nachází uprostřed čela nad očima. Pokud dokážeš odolat, trumfuje dorzolaterální prefrontální kůra, umístěná u spánků. Já tomu říkám “ventro versus dorzo”. Co s tím udělá tělo, to pak vidíš názorně na váze a někdy tě nemoci doženou až do ordinací doktorů…

Čeho je moc, toho je příliš

Ne, že bychom cukr vůbec nepotřebovali, naopak, dokonce se z cukru a kyslíku v mitochondriích tvoří “palivo” pro další reakce v buňce. Chybou ovšem je se cukrem předávkovat.

Přebytek cukrů může poškodit slinivku, množí se kvasinky, říkáš si dokonce o vážné nemoci. Proto bys měla říct DOST, tohle ne! A když už musíš sladit, zkus aspoň občas místo cukru používat med nebo stévii.

Pořád se nechytáš? Možná tě přesvědčíme…

Jak se zbavit závislosti na sladkostech? Zdroj: Shutterstock.com

Kdy jsi závislá?

Jestli cokoliv děláš přes míru, opakovaně a bez schopnosti se ovládnout, roztáčíš spirálu závislosti. Obsedantně kompulzivní chování se může kombinovat i s jinými posedlostmi, často jedna střídá druhou nebo na sebe různě navazují.

Někdo pak vymetá až moc často alkoholové večírky a kupuje si pokaždé i láhev  “na doma”, jiný hodně kouří a pluje v oblaku marihuany nebo se zblázní do hazardu, další neustále nakupuje, i když na to nemá, případně pracuje málem až do bezvědomí…  Závislá můžeš být na čemkoliv.

Je to jako závod bez brzd

Jestli jsi na tom podobně, je to, jako bys seděla v závodním autě a nebrzdila.

To nemůže dobře dopadnout! Závislák se snaží dosáhnout blaženého stavu, kdy s určitou činností začal a v mozku se mu vyplavil dopamin, chemický neurotransmitter, stimulující centrum rozkoše v mozku.

A protože se mu nedaří dosáhnout původního vysokého skóre, opakuje to znovu a znovu. Při vytvoření závislosti čelní lalok zodpovědný za úsudek ztratí šanci s tím zápasit.

Budete mít zájem:  Mořské řasy Nori – zbavují tělo těžkých kovů

Nikdo to neudělá za tebe

Změnit své špatné návyky, to chce hodně silnou vůli a odhodlání! Bohužel to však nikdo neudělá za tebe. Většinou nefunguje, když si s účinností IHNED – zakážeš svůj zdroj potěšení. Hlava to prostě nepřijme. Zkus jít k cíli oklikou, přes celkovou změnu životního stylu, uvidíš, že to z toho samo vyplyne. A aby ti to šlo lépe, tady máš účinné desatero:

DESATERO ODVYKAČKY:

  1. Sestav si jídelníček. Znáš to – zelenina, ovoce, olivový olej, ryby, docela se strefíš se středomořskou stravou. Dojde tím k přeskupení nervových drah v mozku a výsledkem bude nejen hubnutí, ale navíc jasné myšlení, lepší spánek i dobrá nálada.
  2. Prevence: Nenechávej si doma zásoby sladkostí.
  3. Odvykni si jíst u televize.

    Při napínavém filmu toho sníš víc, po pravdě ani nevnímáš co a kolik jídla konzumuješ.

  4. Jestli jsi zvyklá jít do lednice pro něco “na zub”, nakrájej si na malé kousky třeba papriku nebo salátovou okurku, povolené jsou i kostičky sýra. Zasytí tě lépe a zdravěji než sušenky.
  5. Řekněme, že tě paprika neoslovila.

    Když už slintáš jako Pavlovův pes a bažíš po sladkém, dej si protiúkol. Udělej napřed něco, co nemáš v oblibě – třeba umyj okno, přeskládej prádelník. Až poté se můžeš maličko odměnit.

    Možná tyčinka s proteiny?

  6. Choď cvičit, plavat, běhej, jezdi na kole, zhubneš nejen díky pohybu, ale také proto, že u sportu se mlsat moc nedá…
  7. Nepovol si nudu, buď neustále v akci.

    Na světě je asi tisíc činností, které jsi nikdy nezkusila, tak proč to odkládat?

  8. Buď hodně s přáteli, ale vyhýbej se těm, kteří tě stresují a vyzařují negativitu. Víš přece dobře, jak tě to v depce honilo k laskominám jako útěše.
  9. Čti dobré knížky, které tě nabíjejí a posunují výš.

    Ideální je, když tvou mysl zaplní natolik, že o nich stále přemítáš a zaberou tak místo myšlenkám nutkajícím k návštěvě cukrárny.

  10. Pracuj tak, jak se má, ale nestrhej se. Workholici mívají zásuvku stolu vystlanou ňamkami, a to nechceš.

Jak jsi na tom ty a sladkosti? Odoláváš a umíš si cukry zakázat, nebo ti to nejde? Napiš nám do diskuze, těšíme se na příspěvky.

Foto: Shutterstock.com

Jak se zbavit závislosti na cukru

Najít dnes v obchodě potravinu bez cukru je opravdový oříšek.

Cukr je přidáván nejen do sladkostí a limonád, ale výrobci ho sypou i do pečiva, uzenin, cereálií, jogurtů, hotových omáček, konzervované a sterilované zeleniny, salátových dresingů, prostě všude.

Češi v průměru konzumují 2x více cukru, než je doporučená denní dávka. I proto se jako národ často potýkáme s obezitou, cukrovkou a dalšími nemocemi a civilizačními chorobami. 

Co je na cukru špatného

Cukr způsobuje závislost. Proto ho výrobci přidávají do svých výrobků. Chtějí, abyste bez nich již nemohli existovat. V mozku se po snědení dobroty uvolňuje dopamin a vy tak zažíváte slastné pocity štěstí, které jsou samy o sobě návykové.

Jenže zatímco vy si po skleničce coly užíváte příjemné pocity, cukr ve vašem organismu útočí na zubní sklovinu, zadělává na cukrovku, obezitu, způsobuje stres, zhoršuje pleť a oslabuje imunitu.

Kontrolní otázka: Víte, jaký je rozdíl mezi cukry a sacharidy? 

Když hladina cukru, kterou jste konzumací sladkosti vystřelili do vesmíru opadne, začnete se cítit podráždění, unavení a nervózní. A hlavně okamžitě začnete bažit po nové dávce, ještě vyšší, než byla předchozí. 

Cukr jako balzám na nervy?

Jen si vzpomeňte na filmové scény, kdy dívka po rozchodu pláče a k tomu velkou lžící likviduje kyblík zmrzliny. Bez cukru by takový efekt zmrzlina neměla.

Cukr krátkodobě (!) uklidňuje nervy a poskytne našemu mozku iluzi štěstí a spokojenosti.

V kombinaci s rostlinnými tuky a moukou se ho ale už jen těžko zbavíte a na vašem těle se jeho konzumace podepíše nevzhlednými tukovými polštáři. 

Kromě pravidelného cvičení vám potom už nezbývá nic jiného, než konzumaci cukrů výrazně omezit nebo je ze svého jídelníčku zcela vynechat. To ale není tak jednoduché.

Abstinenční příznaky

Je to zkrátka nekonečný příběh. Ráno se vzbudíme, hladina cukru v krvi je nízká a spěch do práce velký. Popadneme tedy koblihu a to, že po ní budeme mít ještě větší chuť na sladké, už neřešíme.

Nejlepší je tedy dát si úplný detox a cukru se na nějaké období kompletně vzdát. Uvidíte, jak vám to půjde. Třeba se vám podaří přestat s ním už napořád.

Podle toho, jak je vaše závislost na cukru velká, budou vážné i vaše abstinenční příznaky po jeho vysazení. V prvních 3 – 5 dnech tak můžete očekávat točení hlavy, zvýšenou únavu, výkyvy nálad, podrážděnost a neklid.

Potom se váš organismus se změnou srovná a další „absťák“ přijde přibližně po 3 týdnech, kdy se vaše závislost připomene s otázkou, jestli jste si to náhodou nerozmysleli. Buďte silní a vydržte určitě alespoň měsíc.

Odměnou vám bude úbytek na váze, čistší pleť, více energie a lepší imunita. Jestli si nejste jistí, jak na to, prostudujte články, zabývající se keto dietou nebo cukrfree životním stylem. A buďte silní. Držíme vám palce!

Číst dál:

  • Domácí saunování podpoří imunitu
  • Na podrážděný žaludek pomohou bylinky
  • Čokoláda, víno, cigarety? Stres zaženete i zdravěji

 

4 signály závislosti na cukru. Který se týká vás?

Cukr je velké téma. Většina z nás si sladkou chuť neumí ani nechce odepřít. Od dětství ji máme spojenou s odměnou, sladkost si dáváme ve chvílích klidu a uvolnění, doplňujeme jím kontakt se svými blízkými.

Je to v pořádku, nebo už jíme cukru moc? Kde je ta hranice, kdy si sladké dopřáváme a kdy už se mluví o závislosti, která vede k nežádoucím a nebezpečným zdravotním problémům?

Nejprve je potřeba definovat, co závislost na cukru vlastně je. Tělo glukózu (cukr) potřebuje, především pro mozek je nezbytná jako okamžitý zdroj energie, bez které nebude pracovat správně. Tím váš mozek hraje důležitou roli v chuti na cukr a může způsobit, že budete toužit po určitých potravinách více a povzbudí vás to tak ke špatnému výběru stravy, navíc v nepřiměřeném množství.

Závislost na cukru se projevuje jemnými signály. Už pouhá pozornost k těmto signálům vám může pomoct se závislostí zatočit. Pojďme se podívat na ty 4 nejčastější.

Jedním z prvních příznaků závislosti na cukru může být to, že vás v době večeře přepadají chutě na sacharidová jídla. Láká vás představa vychutnat si velkou misku těstovin, nebo si namazat několik krajíců chleba? Váš mozek prahne po glukóze, kterou získá právě ze sacharidů. Podobně tomu může být, když máte neodolatelnou chuť na slané a tučné jídlo. Jak moc jsou tyto chutě neodbytné, tak silnou závislost na cukru máte.

Ukazatelem závislosti na cukru může být také to, že se odměňujete sladkým za podaný výkon. Nebo jdete cvičit do „fitka“ pouze proto, abyste si pak mohli dopřát něco sladkého jako odměnu. Je dobré si hledat motivaci ke cvičení, ale konzumací cukru pouze posiluje dobrý zvyk tím méně vhodným.

Je to podobné jako když se drogově závislí či alkoholici pokouší skoncovat se svým zlozvykem. Pouhé radikální vyřazení cukru z diety často vede k selhání a následně zvýšená dávka cukru ukazuje na závislost. Vzhledem k množství cukru, které je v každodenním životě všude kolem nás, je snaha omezit konzumaci cukru velkou výzvou.

Vaše omluvy pro konzumaci cukru mohou být způsobem, jak zakrýt chutě na sladké a s tím už spojený návyk. Pokud se snažíte ospravedlnit jídla plná cukru a pití sladkých nápojů, je pravděpodobné, že jste již na cukru závislí.

Dobrá zpráva je, že závislosti se dá zbavit. Vyzkoušet si to můžete s naším akčním plánem v e-knize Sladký Restart – Jak se zbavit závislosti na cukru?, ve kterém vás během 7 dnů provedeme cukrovou očistou a dozvíte se mnoho potřebného k tomu, abyste mohli skoncovat s tímto návykem jednou pro vždy.

A pamatujte. Každý krok se počítá. Cokoliv uděláte jinak oproti tomu, co děláte teď, vás posune.

Za Restart tým,

Monika

Závislost na sladkém: Proč toužíme po cukru a jak s tím skončit?

Patříte k těm, kteří nikdy neodolají, když jim někdo nabídne kousek čokolády? Sledujete se závistí ty, kteří řeknou „díky, nemám chuť“ a nechápete, kde berou tu vůli? Možná jste závislí na cukru. Ano, taková závislost opravdu existuje. A v našem těle se projevuje podobně jako třeba závislost na alkoholu.

V dřívějších dobách jídlo sloužilo pouze ke dvěma účelům. Mělo utišit hlad a doplnit energii nutnou k životu. V dnešní moderní době je to však jiné. Obzvláště sladkosti začaly sloužit jako prostředek psychické úlevy a způsob, jak potlačit nepříjemné myšlenky.

„Mnozí z nás vyhledávají cukry pro pocit uspokojení, řešíme tak naše úzkosti nebo stres. Sladkosti tak nejíme z výživové potřeby, ale pro příjemné pocity, které navozují. Zvyšující se konzumací cukru se u mnohých může zvyšovat potřeba dalších a dalších dávek,“ vysvětluje výživová specialistka Margit Slimáková důvody, proč jsou sladkosti neodmyslitelnou součástí jídelníčku mnohých z nás.

Konzumací potravin s vysokým obsahem cukru se v mozku aktivuje systém odměny a alespoň krátkodobě vznikne onen příjemný pocit. Ten má na svědomí hormon touhy po odměně, tak zvaný dopamin.

Pokud si dopřejeme sladkost plnou jednoduchých cukrů, náš mozek vyprodukuje velké množství tohoto hormonu.

Právě touha po dopaminu má na svědomí vznik závislosti, ať už například na alkoholu nebo právě na cukru.

Když cukr chybí

To, že máme k sladkostem nezdravý vztah, může být u někoho zřejmé hned na první pohled. Jedním z rizik spojených s nadměrnou konzumací cukru je totiž obezita. U některých se však závislost nemusí projevit na jejich tělesné schránce. Doktorka Slimáková popisuje některé z projevů, které značí, že jsou pro nás sladkosti víc než jen občasné zpestření jídelníčku.

„Příznaky mohou být velmi rozdílné. Ve většině případů se však projeví neschopností odolat sladkostem. Časté je také opakované přejídání se jimi i přesto, že jsme si dobře vědomi toho, že nám neprospívají. Nezvládáme však tyto své znalosti a rozhodnutí převést do praxe,“ říká.

Pokud našemu tělu nedodáme dávku cukru, na kterou je zvyklé a kterou vyžaduje, mohou se dostavit, podobně jako například u závislosti na alkoholu, abstinenční příznaky. Bolest hlavy, závratě, deprese… To vše může mít na svědomí absence cukru v našem těle.

Řešení? Jezte zdravě

Pozorujete některé příznaky závislosti na cukru sami na sobě? S ozdravením svého jídelníčku můžete začít hned.

„Možností, jak se zbavit závislosti na cukru, je více. Já osobně namísto omezení cukru jako první doporučuji přidat do jídelníčku více skutečných jídel. Hlavní jídla postavte na kvalitních bílkovinách, tucích a zelenině.

Důležité přitom je jíst do sytosti tak, aby vás nehonily chutě, které by vedly k pojídání nejrůznějších nezdravostí. Až v okamžiku, kdy se budeme cítit sytí, tedy spokojení, je snadnější omezovat cukr.

Co může pomoci, je vedle typických sladkostí s jednoduchými cukry alespoň trochu omezovat i potraviny se složenými cukry, jako jsou typické přílohy od pečiva až po knedlíky,“ radí doktorka Slimáková.

Ačkoliv může znít problém závislosti na cukru banálně, rozhodně jej není radno podceňovat. Nadměrná konzumace sladkých jídel může vést kromě obezity také k diabetu nebo onemocnění srdce a cév. Pokud tak máte pocit, že je potřeba udělat změnu vašeho jídelníčku, rozhodně ji neodkládejte.

Zajímá vás více o zdravém jídle a životním stylu? Sportujete? Více zajímavých tipů a rad najdete na www.isportlife.cz, na webu plném radosti z pohybu, motivace a pozitivního a zdravého životního stylu.

Přečtěte si například článek o tom, zda jsou cola ligt nebo bonbóny bez cukru opravdu zdravější, proč nejsou všechny cereálie nejvhodnější snídaní, nebo o tom, že závislí můžete být i na sportu.

Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky? | Žena.cz

Není dne ani hodiny, kdy byste nepomysleli na čokoládu, dortík, zmrzlinu nebo alespoň bonbón? Máme pro vás špatnou zprávu, jste závislí na sladkém a potřebujete odvykačku. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?

I když to zní šíleně, cukr je droga, která nám dokáže pořádně zkomplikovat život, ale nemějte strach, i když se vám doma válí krabičky od bonboniéry, papírky od čokolády a sušenek, nejste ztracený případ. Co vám pomůže, se dozvíte v článku.

S chutí na sladké se nerodíme

Nadměrné chutě na sladké nemáme proto, že se narodíme jako milovníci cukru, tuto „závislost“ si pěstujeme špatným stravovacím režimem a stresem.

Sacharidy potřebujeme pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu. Při nepravidelném stravování může být hladina v krvi nižší. Pokud si v takové chvíli dáme nějakou cukrovinku, je jasné, že tělo a mozek tuto vysokou dávku energie bude brát jako psychickou vzpruhu.

Doporučujeme: Foto recept: Rychlá jablečná buchta bez cukru

Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma „na roztrhání“, zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu.

Jak se zbavit chyb?

Jak se vlastně taková závislost projevuje? Hlavními příznaky jsou:

  • celková slabost
  • třes
  • pocení
  • hlad

Pravidelný příjem cukru aktivuje v mozku stejné receptory jako nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret či užívání jiných drog. V těle nastává zmatek.

Příjem sladkostí nutí tělo vylučovat inzulín, což může člověk špatně vnímat jako hypoglykemii.

Ale tato závislost nebyla laboratorně nijak potvrzená, jde jen o subjektivní pocit, na který bychom se ale vymlouvat rozhodně neměli.

Nejčastěji je na vině nepravidelná strava, potraviny s vysokým glykemickým indexem GI, nízký kalorický příjem nebo psychická nepohoda. V těchto situacích je zcela normální, že vaše tělo volá o potřebnou energii a další přísun sacharidů.

Co tedy dělat, abychom na sladkém nebyli závislí?

„Nestačí se „neřesti“ vyhýbat, čím víc si dobroty budete zakazovat, tím to bude horší. V prvé řadě je třeba upravit jídelníček, co do pravidelnosti, množství i druhu potravin.

S tím by vám měl pomoci kvalifikovaný odborník na výživu. Neméně důležitý je i kvalitní odpočinek a psychický relax,“ vysvětluje RNDr.

Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:

  • obezitu
  • kardiovaskulární onemocnění
  • zhoršení pleti
  • rychlejší tvorba vrásek
  • kazy na zubech
  • záněty dásní

Než se vám povede jídelníček zcela upravit, zkuste se sami zamyslet nad tím, proč chutě na sladké přichází. Stačí si projít výše zmíněné důvody k mlsání (nepravidelná strava, vysoký GI…).

Budete pak sami sobě více rozumět a pomůže vám to se chutí zbavit. „Vhodné je vždy začít s nějakou činností, která vás myšlenkově odvede od náhlé potřeby mlsat.

Jako další prevence je nekupovat domů žádné sladkosti do zásoby aneb Co doma není, to nesním,“ dodává Lucie Svobodová.

Potraviny s vysokým GI

  • křupavé zapečené müsli
  • bílé pečivo
  • omáčky
  • knedlíky
  • noky
  • těstoviny
  • bílá rýže
  • sladkosti
  • větší množství ovoce

7 triků, jak odolat sladkostem

  1. Chce to čas: Když „to“ na vás přijde, zkuste rychle začít něco dělat, obvykle postačí jen deset minut nějaké činnosti a chuť na sladké poleví.
  2. Vypijte čaj: Možná to bude znít šíleně, ale v této chvíli je nejlepší si uvařit čaj s medem. Naše chuťové buňky se takto dají lehce „oblafnout“.

  3. Dentální hygiena: Dali byste si čokoládu? Pak rychle utíkejte do koupelny, vezměte kartáček a vyčistěte si zuby. Nejen, že zaměstnáte ruce, hlavu, ale mentolová příchuť vám pomůže na sladké na chvíli zapomenout. Stejně zafunguje vypláchnutí ústní vodou.
  4. Jděte na to nosem: A jsme zase u taktiky.

    V případě nepřekonatelné touhy po sušence, zapalte v bytě svíčky, aromalampy či tyčinky s vůní vanilky, sladkého ovoce či skořice. Mělo by to zabrat.

  5. Buďte šťastní: Dobrá nálada pomáhá s tvorbou serotoninu a cvičení vyplavuje endorfiny.

    V takovém příjemném stavu se cukrů z vašeho jídelníčku zbavíte jednodušeji.

  6. Pomozte si minerály ve formě doplňků stravy: Kupte si chrom a hořčík.
  7. Sklenice horké vody: Poslední trik nezní zrovna lákavě, ale podle nás je nejspolehlivější.

    Vždy, když si jen vzpomenete na nějaký zákusek či bonbón, dejte si sklenici horké vody. Uvidíte, zda i vám pomůže.

Konečně mlsat se dá i zdravě!

Pokud nemáte dostatek vůle, postupně si snižujte dávky cukru a nahraďte jednoduché sacharidy těmi složitějšími. Najdete je v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, atd…

Náš tip: Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte

Udělejte si třeba tvarohový želatinový dort s ovocem, ke snídani jahelník (nákyp) nebo ovesnou kaši. Na trhu jsou i tyčinky pouze z ovocné dřeně, ochucené třeba kakaem nebo kokosem. Splníte si tím potřebu sladkého a přitom neporušíte žádnou ze zásad zdravého stravování.

Foto: sovobodne-hubnuti

Recept na jahelník

Budete potřebovat:

  • 140 g jáhel v suchém stavu
  • 130 g směs ořechů, semínek, rozinek
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 vejce
  • 6 lžiček javorového sirupu
  • 150-200 g sezónního ovoce
  • špetku soli

POSTUP:

  1. Jáhly nejdříve spařte horkou vodou a poté je uvařte v lehce osoleném mléce a vodě.
  2. Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte se směsí ořechů, rozinek a semínek. Poté k tomuto základu přidejte žloutky, javorový sirup a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  3. Jahelník dozdobte sezonním ovocem a pečte v dortové formě v troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

Jak řešíte chutě na sladké vy? Používáte nějakou zdravější náhražku cukru? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak využít ovesné vločky i mimo kuchyň?
  • Zahoďte šampony. Nového trendu se chytly i celebrity
  • Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector