Mořské řasy dokáže naše tělo velmi snadno strávit. Mají vysoký výživový potenciál, jsou plné zdraví prospěšných látek a patří k těm vůbec nejčistším organismům na Zemi. Mořské řasy obsahují bílkoviny, sacharidy, chlorofyl, celou řadu vitaminů a minerálů.
Konkrétně mají 20krát více minerálů než zelenina a 14krát více vápníku než mléko. Naše tělo dokáží účinně detoxikovat od škodlivých toxinů, těžkých kovů (jako je např. olovo, rtuť či kadmium) nebo chemických látek.
Některé druhy řas mají dokonce schopnost zbavit tělo karcinogenních látek a působí tak jako prevence vzniku rakoviny. Mořské řasy jsou plné antioxidantů, a tak posilují náš imunitní systém a zpomalují proces stárnutí buněk.
Také poslouží jako účinné přírodní antibiotikum, ničí bakterie, plísně a infekce, působí proti zánětům. Konzumace řas prospívá trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, ochraňuje srdce a cévy. Prokazatelné účinky mají mořské řasy na mužskou i ženskou plodnost.
Kromě zdraví mají mořské řasy vliv i na krásu – zlepšují kvalitu vlasů a pleti. Pokud řasy rozemelete, můžete je snadno použít jako účinnou pleťovou masku. Pokožce prospěje právě vysoký obsah aminokyselin, minerálů a vitaminů, řasy ji hydratují, zjemňují, zpevňují, uzavírají póry a působí proti vráskám.
Z mořských řas si snadno můžete připravit pleťovou vodu. Jednu lžíci drcených řas přelijte asi 3 dl vroucí vody. Nechte asi půl hodiny louhovat, přeceďte a máte hotovo. Pleťovou masku zase připravíte z nadrcených řas, zakysané smetany a pár kapek citronové šťávy.
Chcete mořské řasy zařadit do svého jídelníčku? V kuchyni mají všestranné využití. Můžete je přidat třeba do polévek, salátů, zeleninových pokrmů, kuskusu, rýže či těstovin. Z mořských řas je rovněž možné připravit čaj, hodí se jako koření či na balení sushi.
Arame
Jedná se o mořskou řasu rostoucí v Pacifiku. Arame má své tradiční uplatnění v japonské kuchyni. Typické jsou pro ni hnědé listy, které po sušení zčernají.
V kuchyni ji můžete použít do luštěninových pokrmů či do salátů. Má velmi jemnou vůni i chuť, obsahuje jód, vlákninu, vápník a minerální látky.
Tradiční japonská medicína využívá řasu arame k léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů
Arame umyjte před použitím alespoň dvakrát ve studené vodě. Poté ji do studené vody namočte asi na pět minut, konzumujte v syrovém stavu nebo deset minut povařte. Výborná je arame v polévkách, v kombinaci se zeleninou a tofu.
Wakame
Wakame, to je dlouhá mořská řasa, která má tmavě zelené listy. Jejím domovem je okolí japonského ostrova Hokkaidó. Znát ji můžete také pod názvem mořské kapradí.
V japonské medicíně našla tato řasa uplatnění při čištění krve a upravování krevního oběhu. Wakame před jakoukoli úpravou v kuchyni nechte namočenou pět minut ve studené vodě.
Konzumovat ji pak můžete syrovou nebo třeba restovanou na olivovém oleji.
Hijiki
Hnědá mořská řasa Hijiki je bohatá na minerály a vlákninu. Je pro ni charakteristická výrazná chuť. Našli bychom ji při pobřeží Japonska, Číny a Koreje. Obsahuje velké množství jódu, hořčíku, sodíku, zinku, bílkovin, vitaminů a vlákniny.
V Japonsku řasu užívají na podporu obranyschopnosti a pro zkrášlující účinky. Jedná se o jakousi specialitu mezi mořskými řasami. Její tradiční přípravou je dušení v rybím vývaru, přičemž se dochucuje sójovou omáčkou.
Skvěle se hodí do salátů nebo k těstovinám.
Nori
Jedná se asi o všeobecně nejznámější a nejrozšířenější řasu. Vyznačuje se výbornou chutí. Černé listy této řasy se využívají k balení sushi, jako náhrada pita chleba či tortilly.
Kombu
Kombu je hlubokomořská řasa, která obsahuje velké množství jódu. Ve staré čínské medicíně má své uplatnění jako lék na poruchy štítné žlázy. Tmavě zelené listy této řasy mají pozitivní účinky na trávení, čistí střeva, detoxikují organismus, snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak.
Dulse
Mořská řasa pocházející ze severního Atlantiku, to je dulse. Údajně ji do svého jídelníčku zařazovali již Keltové či Normané. Oproti jiným druhům řas je dulse malá s tenkými a měkkými listy.
Je bohatá zejména na železo, jód, magnézium, vápník a fosfor. Pomáhá ustálit krevní oběh.
V kuchyni je ideální přísadou do polévek, kdy ji v ní však vařte nejdéle deset minut, jinak ztrácí vitaminy a minerální látky.
Mořské řasy – agar, nori, Syrské, hijiki, dulse, wakame, kombu
Základ životního biotopu, který má vliv i na lidský organismus… Jaký účinek mají mořské řasy? Co obsahují tyto povětšinou zelené rostliny? Mořské řasy nejsou běžná potravina ale, když si na ně zvyknete, můžete si zpestřit a zvýšit sílu svého zdraví
Zelené, červené či hnědé všechny mořské řasy nehledě na jejich barvu jsou zdravé a výživné potraviny. Mořské řasy můžete používat ve studené i teplé kuchyni.
Většina řas má speciální návod k použití a proto dobře čtěte příbalový leták.
Mořské řasy obsahují cenné látky jako jsou například: vitamíny, minerální látky, chlorofyl, bílkoviny a stopové prvky, které když přidáte ke svému původnímu stravování, tak si buďte jisti, že o krátkou dobu se budete cítit lépe.
- Mořské řasy obsahují
- Voda, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny (A, B, C, E, K), minerální látky (sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, zinek, železo, molybden, jód), omega 3, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, chlorofyl, betakaroten, lutein, cholin, biotin
- Mořské řasy – účinky na zdraví
- Detoxikační účinky
- Odstraňují těžké kovy z těla
- Antiseptické účinky
- Antirakovinové účinky
- Odkyselovat organismus
- Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- Snižují vysoký krevní tlak a cholesterol
- Odstraňují migrény
- Podporují trávení
- Urychlují metabolismus
- Odstraňují plynatost a bolesti břicha
- Zlepšují pravidelnou stolici
- Pročišťují tlusté střevo
- Upravují funkci štítné žlázy
- Zabezpečují pevnou kosti a klouby
- Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
- Rozdělení mořských řas
- Popis druhů mořských řas a nutriční hodnoty
Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM
- Nutriční hodnota – agar (100g)
- KJ– 1 264,2 Kcal– 301 Bílkoviny– 7,1 g Sacharidy– 74,2 g
- Vláknina– 8 g Tuk – 0,15 g Voda – 9,3 g
- Agar obsahuje minerály – 100 g
Železo | 23 mg | Zinek | 6,4 mg |
Vápník | 638,7 mg | Měď | 0,77 mg |
Hořčík | 764 mg | Sodík | 119 mg |
Fosfor | 55 mg | Mangan | 4,95 mg |
Draslík | 1 118 mg | Selen | 8 ug |
Agar obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin B2 | 0,35 mg | Omega 3 kyseliny | 95 mg |
Vitamin B3 | 0,29 mg | Omega 6 kyseliny | 4,4 mg |
Vitamin B6 | 0,37 mg | Kyselina listová | 597 ug |
Vitamin E | 6,2 mg | Kyselina pantotenová | 3,8 mg |
Vitamin K | 27 ug | Cholin | 66 mg |
Nori – nori je známá díky sushi v níž hraje hlavní roli jako tenký plát mořské řasy do níž se sushi balí. Plátky pro balení sushi nejsou jediným produktem řasy nori, tato řasa se dá koupit i ve formě sušené jako koření. Koření nori můžete použít do libovolného jídla, podobně jako kopr nebo pažitku
- Nutriční hodnota – nori (100g)
- KJ– 163,8 Kcal– 39 Bílkoviny– 6,2 g Sacharidy– 4,6 g
- Vláknina– 0,6 g Tuk – 0,19 g Voda – 86 g
- Nori obsahuje minerály – 100 g
Železo | 2,3 mg | Zinek | 1,3 mg |
Vápník | 75,5 mg | Měď | 0,38 mg |
Hořčík | 2,4 mg | Sodík | 52 mg |
Fosfor | 63 mg | Mangan | 1,23 mg |
Draslík | 367 mg | Selen | 0,9 ug |
Nori obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 5 220 IU | Vitamin K | 5 ug |
Vitamin B1 | 0,13 mg | Betakaroten | 3 050 ug |
Vitamin B2 | 0,65 mg | Kyselina listová | 150 ug |
Vitamin B3 | 1,9 mg | Kyselina pantotenová | 0,9 mg |
Vitamin B6 | 0,3 mg | Cholin | 13 mg |
Vitamin C | 44 mg | Omega 3 kyseliny | 90 mg |
Vitamin E | 1,47 mg | Omega 6 kyseliny | 6,2 mg |
- Arame – tato hnědá řasa má vyšší podíl vápníku, jódu a minerálních látek a je vhodná pro použití v kuchyni do různých zeleninových, těstovinových nebo jiných salátů se sýry. Tato mořská řasa má detoxikační účinky na organismus, protože „vytahuje“ z těla i těžké kovy a normalizuje i krevní tlak a pružnost cévního systému
- Nutriční hodnota – arame (100g)
- KJ– 537,6 Kcal– 128 Bílkoviny– 11 g Sacharidy– 41 g
- Vláknina– 47 g Tuk – 0,3 g Voda – 0,1 g
- Arame obsahuje minerály – 100 g
Železo | 3,9 mg | Zinek | 1,14 mg |
Vápník | 820 mg | Měď | 0,27 mg |
Hořčík | 510 mg | Sodík | 2 290 mg |
Fosfor | 277 mg | Mangan | 0,3 mg |
Draslík | 3 300 mg |
Arame obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 240 IU | Vitamin B12 | 2 ug |
Vitamin B1 | 0,11 mg | Vitamin E | 0,9 mg |
Vitamin B2 | 0,4 mg | Kyselina listová | 122 ug |
Vitamin B3 | 2,9 mg | Kyselina pantotenová | 0,33 mg |
Vitamin B6 | 0,1 mg | Vitamin K | 290 mg |
- Hijiki – tato mořská řasa zajišťuje krásné vlasy, nehty, pleť a je i řasa s nejvyšším podílem vápníku což je velmi nápomocné i ženám po přechodu. Minerální a stopové prvky stimulují zdraví a navíc i zbavují těla závislosti na sladkém
- Nutriční hodnota – hijiki (100g)
- KJ– 558,6 Kcal– 133 Bílkoviny– 11,4 g Sacharidy– 47 g
- Vláknina– 39 g Tuk – 0,7 g Voda – 1 g
- Hijiki obsahuje minerály – 100 g
Železo | 58 mg | Zinek | 2,1 mg |
Vápník | 1 460 mg | Měď | 0,2 mg |
Hořčík | 639 mg | Sodík | 1 430 mg |
Fosfor | 108 mg | Mangan | 1,9 mg |
Draslík | 4 350 mg | Selen | 6 ug |
Jód | 46 500 ug | Molybden | 18 ug |
Chróm | 30 ug |
Hijiki obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 280 IU | Vitamin K | 350 ug |
Vitamin B1 | 0,41 mg | Biotin | 18 ug |
Vitamin B2 | 1,5 mg | Kyselina listová | 90 ug |
Vitamin B3 | 3,4 mg | Kyselina pantotenová | 0,6 mg |
Vitamin B6 | 0,2 mg | Omega 3 kyseliny | 0,31 g |
Vitamin E | 1,9 mg | Omega 6 kyseliny | 0,39 g |
- Dulse – tato krvavě červená řasa je vhodná na studenou přípravu. Obsahuje vysoký podíl železa, jódu, minerálů a vitamínu B je to řasa vysoké kvality což podporuje imunitní systém a také další funkce těla
- Nutriční hodnota – dulse (100g)
- KJ– 420 Kcal– 100 Bílkoviny– 23 g Sacharidy– 41 g
- Vláknina– 3 g Tuk – 1,3 g Voda – 27 g
- Dulse obsahuje minerály – 100 g
Železo | 36 mg | Zinek | 2,9 mg |
Vápník | 2,9 mg | Měď | 18 mg |
Hořčík | 3,1 mg | Sodík | 2,3 mg |
Fosfor | 420 mg | Mangan | 1,5 mg |
Draslík | 770 mg | Fluorid | 5,8 mg |
Jód | 6,1 mg | Chróm | 17 mg |
Dulse obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 680 IU | Vitamin B6 | 9,7 mg |
Vitamin B1 | 0,7 mg | Vitamin B12 | 7,4 mg |
Vitamin B2 | 2,3 mg | Vitamin C | 69 mg |
Vitamin B3 | 2,24 mg | Vitamin E | 17 ug |
- Wakame – tato řasa je vhodná pro každou kuchyni (studenou, teplou). Vápník, minerály a železo jsou podstatné složky této mořské řasy
- Nutriční hodnota – wakame (100g)
- KJ– 201,6 Kcal– 48 Bílkoviny– 3,16 g Sacharidy– 10,4 g
- Vláknina– 1 g Tuk – 0,9 g Voda – 83 g
- Wakame obsahuje minerály – 100 g
Železo | 3 mg | Zinek | 0,6 mg |
Vápník | 165 mg | Měď | 0,5 mg |
Hořčík | 120 mg | Sodík | 860 mg |
Fosfor | 87 mg | Mangan | 1,8 mg |
Draslík | 59 mg | Selen | 0,9 ug |
Wakame obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 377 IU | Omega 3 kyseliny | 195 mg |
Vitamin B1 | 0,15 mg | Omega 6 kyseliny | 13 mg |
Vitamin B2 | 0,34 mg | Kyselina listová | 220 ug |
Vitamin B3 | 2,1 mg | Kyselina pantotenová | 0,85 mg |
Vitamin C | 3,9 mg | Cholin | 16,3 mg |
Vitamin E | 1,12 mg | Vitamin K | 6 ug |
- Kombu – řasa kombu je silnou detoxikační pomůckou na pročištění trávení, celého organismu a na stimulaci štítné žlázy. Vhodná příprava je do vařených jídel (rýžové, zeleninové, houbové)
- Nutriční hodnota – kombu (100g)
- KJ– 567 Kcal– 135 Bílkoviny– 7,9 g Sacharidy– 51 g
- Vláknina– 39 g Tuk – 1,1 g Voda – 0,1 g
- Kombu obsahuje minerály – 100 g
Železo | 3,35 mg | Zinek | 1,2 mg |
Vápník | 440 mg | Měď | 0,25 mg |
Hořčík | 715 mg | Sodík | 2 970 mg |
Fosfor | 330 mg | Mangan | 0,6 mg |
Draslík | 5 190 mg | Selen | 2,1 ug |
Jód | 205 000 ug | Chróm | 6 ug |
Molybdén | 19 ug | Biotin | 17 ug |
Kombu obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 66 IU | Vitamin B12 | 0,2 ug |
Vitamin B1 | 0,22 mg | Vitamin C | 23 mg |
Vitamin B2 | 0,61 mg | Vitamin E | 0,5 mg |
Vitamin B3 | 2,5 mg | Vitamin K | 270 ug |
Mořské řasy a jejich využití v kuchyni – inspirujte se Asií
V dnešním článku se podíváme na přírodní zázrak, jehož obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků je naprosto mimořádný. Ano, hovoříme o mořských řasách, které jsou pro lidský organismus prospěšné po mnoha stránkách. Řasy byly jedním z prvních organismů na naší planetě schopných fotosyntézy, neboli vytváření kyslíku.
Je opravdu zajímavé, že až 50 % kyslíku, který dýcháme je tvořen právě jimi. Nejen to je ale výhodou řas. Jak už jsme se zmínili, jsou velmi prospěšné pro naše zdraví a staly se součástí mnoha pokrmů konzumovaných po celém světě. V největší míře jsou konzumovány zejména v Japonsku a Číně, v Evropě je jejich konzumace mnohonásobně nižší, což je opravdu veliká škoda.
Pojďme se tedy podívat, čím jsou pro nás mořské řasy tak prospěšné.
Mořské řasy v jídelníčku
Věděli jste, že se na světě ročně sklízí kolem 7 milionů tun mořských řas, přičemž více než polovina je využívána do potravinářského průmyslu a zbytek putuje do průmyslu kosmetického a dalších? Mořské řasy nejsou téměř vůbec kalorické, na druhou stranu však obsahují vysoký poměr vlákniny a bílkovin, jsou tedy vhodné do redukčních jídelníčků.
Zejména důležitý je pak obsah rozpustné vlákniny, která má příznivé antioxidační účinky. V kuchyni se mořské řasy využívají nejen k přímé konzumaci, ale zejména pak k obohacení pokrmů, jako jsou například saláty, raw sushi, dají se použít do smoothie nápojů a na mnoha jiných místech.
Pokud si chcete řasy přidat například do svého oblíbeného smoothie nápoje či salátu, pak vám doporučujeme zvolit řasy, které jsou nasekané na drobné vločky.
Vliv mořských řas na naše zdraví
Mořské řasy se využívají zejména v čínské medicíně. Mořské řasy mají prokázané protirakovinné účinky, a to zejména díky flukonadům, které jsou obsaženy například v řasách wakame.
Další blahodárné účinky jsou antioxidační a protizánětlivé účinky, řasy dále obsahují až 20 x více minerálních látek, než je obsaženo v zelenině, zejména pak železo a vápník, který je u některých druhů až 15 x vyšší než vápník obsažený v mléce.
Mořské řasy mají také pozitivní vliv na naše srdce, vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti, orgány a další. Algináty, které se nacházejí v řasách, vážou těžké kovy a vylučují je z organismu.
V neposlední řadě jsou pak mořské řasy používány jako prevence poruch štítné žlázy, arteriosklerózy, alergií, revmatu, gynekologických problémů a mnoha dalších onemocnění.
Vláknina a jiné…
Mořské řasy jsou velmi bohaté na rozpustnou vlákninu, a to zejména karagenan a agar, které, mimo jiné, zapříčiňují pocit zasycení a podporují udržení štíhlosti.
Řasy jsou dále bohaté na aminokyseliny, které jsou v nich obsaženy ve srovnatelném množství, jako je ve vejcích a luštěninách.
Mezi vitamíny pak musíme vyzdvihnout zejména vitamíny A, C, E a také B 12, čímž jsou vhodné jako doplněk stravy pro vitariány, vegetariány a vegany.
Jak často konzumovat mořské řasy?
Mořské řasy konzumujte pouze v malém množství, ale zato pravidelně. Jedná-li se vám pouze o brzké uzdravení, nikdy to s nimi nepřehánějte. Jednotlivé řasy nezapomeňte střídat, neboť každý druh obsahuje jiné cenné látky.
Detoxikace
Jedním z výborných účinků mořských řas jsou jejich detoxikační účinky. Nejen, že zbavují tělo toxických látek, ale také radioaktivity. Díky schopnosti detoxikace udržují naše tělo pružné a svěží.
Nejen konzumace mořských řas působí na detoxikaci organismu, ale také zábaly z nich, které se navíc postarají o pružnou a mladistvou pokožku bez vrásek a akné. Ne nadarmo jsou mořské řasy používané v kosmetickém průmyslu po celém světě.
Velmi populární se pak řasy staly zejména pro talasoterapie, neboli koupele v mořské vodě, do které se přidávají právě mořské řasy. Také masáž mořskými řasami je ozdravující, neboť působí jako přírodní peeling, tedy vyhlazuje, zjemňuje a čistí pleť.
Druhy řas
Kombu
Kombu se vyskytuje zejména ve větších hloubkách a tvoří jej zelené listy dorůstající až několika kilometrů. Kombu řasy jsou vhodné zejména na snížení špatného cholesterolu v krvi a na upravení metabolismu.
Kombu obsahuje vysoký podíl minerálních látek, zejména pak jódu. Řasa je nejlépe stravitelná tehdy, je-li uvařena do měkka.
Pouze v tomto stavu je pak naše tělo schopno využít veškeré prospěšné látky v ní obsažené.
Wakame
Wakame se stejně jako Kombu řadí mezi velmi dlouhé řasy se zelenými listy. Mezi nejpříznivější účinky této řasy patří zejména blahodárný vliv na vysoký krevní tlak, vyživuje naši pokožku, vlasy a nehty. Wakame patří mezi řasy, které se dají konzumovat syrové i tepelně opracované. V obou případech si zachovávají veškeré blahodárné látky.
Arame
Řasa Arame patří mezi nejaromatičtější řasy, které se po sklizni vaří až 7 hodin a poté se opět suší. Mezi zdraví prospěšné účinky patří zejména schopnost snižovat krevní tlak, má blahodárný vliv na naše cévy a vývoj mozku.
Nori
Řasy Nori jsou pro vás určitě jedny z nejznámějších – používají se zejména na výrobu sushi a prodávají se jako tenké plátky s výraznou chutí. Řasy Nori obsahují vysoký poměr bílkovin a minerálních látek, zejména pak železo a vápník.
Pár slov na závěr…
Mořské řasy jsou velmi významným zdrojem důležitých a zdraví prospěšných látek. Jsou bezpečné pro naše zdraví, i když některé druhy, jako například Hijiki, by měly být konzumovány s rozmyslem, zejména pak pro vysoký podíl sodík a jódu. Nezapomeňte řasy vyzkoušet nejen ve formě pokrmů jimi obohacenými, ale také v kosmetických výrobcích, které jsou pro vaši pokožku lékem.
Mořské řasy
Mořské řasy, též nazývány jako mořská zelenina, jsou zcela jistě potravinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Jejich kořeny vyrůstají z půdy mořského dna, která je považována za velmi úrodnou.
Proto si jich ceníme zejména pro vysoké nutriční hodnoty, které jsou mnohonásobně vyšší než u klasické zeleniny a řadíme je mezi tzv. superfood – výživově nejhodnotnější potraviny na zemi.
Mořských řas existuje několik stovek druhů a nejsnáze je rozdělíme podle barvy na zelené, červené a hnědé.
Jaké látky obsahují
Řasy obsahují průměrně 10 – 20x více vitamínů a minerálů než běžná zelenina. Jsou výborným zdrojem jódu, vápníku (některé druhy 10x více než mléko), železa, fluoru a dalších stopových prvků, jejichž potřebu nám běžná strava nepokrývá. Dále obsahují vitamíny E, K, B, C a kyselinu listovou. Jsou také významným zdrojem bílkovin.
Jaké jsou jejich účinky
Tyto vzácné dary moře mají mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Alkalizují krev (neutralizují kyseliny z nezdravého životního stylu), čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, snižují cholesterol, zlepšují průchodnost cév a rozpouštějí tuky a hleny.
Posilují vlasy, nehty, kůži, dásně a zuby. Působí jako prevence osteoporózy a díky jódu zase udržují zdravou funkci štítné žlázy. Pomáhají při snižování váhy, skvěle tedy mohou podpořit proces hubnutí.
Díky vyvážené kombinaci nutričních látek, stojí za to je do jídelníčku občas zařadit.
Pokud tedy máte sklon nebo trpíte vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce a cév, osteoporózou, obezitou nebo často konzumujete uzeniny, bílé pečivo, cukr, sladkosti, mléčné výrobky a v životě vás provází stres a shon, určitě nezapomeňte podpořit svůj organismus a dopřejte mu alespoň 2x týdně kvalitní mořské řasy. Doporučená maximální denní dávka je 5-15g v suchém stavu, je ale potřeba si dát pozor na zvýšené množství při onemocněních štítné žlázy. Proto je vhodnější používat řasy občas a v menším množství.
Jak řasy používat a konzumovat
V případě, že jste se s mořskými řasami nikdy nesetkali a ve vaší kuchyni s nimi teprve začínáte, poradíme vám jak na to. Mořské řasy zcela jistě seženete v bioobchodech nebo prodejnách zdravé výživy, kde máte na výběr hned z několika druhů. Pro začátek je nejvhodnější zvolit řasy Wakame, Nori, Kombu nebo Agar agar, které nemají tak výraznou chuť a vůni.
Co se týče neobvyklé chuti, pravdou je, že jako mořská surovina mají řasy svou specifickou chuť i vůni v našich podmínkách ne úplně běžnou. Proto je možné, že vám při prvním otestování nebudou chutnat a nebudete je chtít používat. Nenechte se tím však odradit. Jsou lidé, kteří si k řasám musí najít cestu stejně jako například k olivám.
Chce to jen se k nim postupně vracet a zkoušet je. Výborné je začít s těmi méně chuťově výraznými a přidat je do polévky,(která se vám může mírně zazelenatJ) nebo je zamaskovat ve směsi luštěnin či obilovin.
Velkou výhodou pak je, že při pravidelné konzumaci ušetříte za různé chemické multivitaminy z lékárny, neboť vám do těla dodají spoustu živin.
U nás se většinou prodávají v sušené formě jako prášek, vločky nebo větší listy. Jedí se buď syrové, namočené nebo se různě tepelně upravují – vaří, grilují a smaží. Můžete je také přidat při vaření luštěnin a rozmixovat společně s nimi na chutnou pomazánku.
Další jednoduchá možnost je přidat ke konci vaření hrst vloček nebo kousek listu do polévky. Dají se také na pár minut namočit do vody a nakrájet do salátu. Rychlou, chutnou a výživnou variantou jak do sebe dostat mořské řasy je konzumace sushi.
Výborné a ne tak nápadné je vyzkoušet agar při přípravě dezertů, který je úplně bez chuti a aroma.
Zde se můžete nechat inspirovat některými recepty :
http://www.countrylife.cz/nudlovy-salat
http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/cokoladovy-chia-pudink-s-malinami-11-6-2012.html
http://www.biopekarnazemanka.cz/admin/files/ModuleText/109-Recept-Polevka-z-cervene-cocky-pdf.pdf
http://www.bio-life.cz/clanky/tipy-a-rady/recepty-z-morskych-ras.html
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=588
Wakame – bez výrazné chuti, konzumujeme syrovou nebo vaříme posledních 10-15min v polévce či s dušenou zeleninou. Pročišťuje krev, posiluje organismus po porodu nebo velkém vyčerpání. Podporuje kvalitu vlasů a pokožky. Pomáhá při vylučování sodíku a těžkých kovů.
Nori – má jemnou chuť, obsahuje množství dobře stravitelných bílkovin. Zdroj Ca, Fe, K, I, provitamin A, vit. B a C. Snižuje cholesterol, rozpouští tuky, pomáhá při trávení těžkých jídel. Nejčastěji sušená ve tvaru čtvercových listů. Používá se při výrobě sushi.
Kombu – je třeba vařit cca 60min, pro tělo je dobře stravitelná pokud je měkká. Odvádí toxické látky ze střev, pomáhá při potížích se štítnou žlázou, posiluje ledvin, léčí anémii a vysoký krevní tlak.Podporuje hubnutí. Nedoporučuje se v těhotenství. Snižuje cholesterol, obsahuje K, I, Ca, provit. A, vit.C. Usnadňuje stravitelnost luštěnin a obilovin.
Agar – neutrální chuť, bez zápachu a barvy, má nulovou kalorickou hodnotu, váže vodu – používá se jako velmi výživný želírovací prostředek pro zahušťování dezertů, omáček, polev či marmelád. Zlepšuje trávení, pomáhá vylučování toxinů, prospívá při snižování váhy. Zdroj Ca a Fe.
(Použité zdroje: internet a Bioabecedář Hanky Zemanové)
Mořské řasy možná znáte z lékárny. Co je vyzkoušet na talíři?
Mořské řasy jsou tradičním pokrmem v Japonsku, Koreji nebo v Číně. Ale jejich obliba roste postupně i nás a není to jen v souvislosti se sushi.
U nás je ještě poměrně nedávno řešili pouze vegetariáni, makrobiotici nebo milovníci japonských specialit. Jenže v souvislosti s tím, jak se stále intenzivněji zamýšlíme nad tím, co jíme, sahá po mořských řasách stále více lidí.
Zásilka zdraví z moře
A není divu. Mořské řasy jsou totiž bohatým zdrojem minerálů a vitamínů – obsahují jich dokonce větší množství než zelenina, která má v našem jídelníčku už svoje tradiční místo. V řasách najdeme hlavně vápník, železo, jód, zinek, hořčík, draslík, mangan, vitamíny E, B, C a kyselinu listovou.
Vedle toho všeho jsou řasy také dobrým zdrojem bílkovin.
Přispívají k rozpouštění tuků a hlenů, ke snížení hladiny cholesterolu, zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky a většina odborníků se shoduje i na tom, že zbavují tělo těžkých kovů a radioaktivních látek, podporují dobré trávení a jsou účinným doplňkem při snahách o snížení tělesné hmotnosti.
Pravidelně, ale s mírou
Známo je několik stovek druhů mořských řas, jen zlomek z nich seženete u nás a to v sušené formě. V supermarketech už jsou úplně běžně k dostání plátky řas nori, které jsou nezbytnou ingrediencí při výrobě už zmíněného sushi.
Větší výběr nabízejí prodejny se zdravou výživou, některé z řas, které jsou v nich k dispozici, krátce představujeme na konci článku. Kromě toho je k dostání i mořská nebo himálajská sůl s přídavkem mořských řas. Řasy můžeme používat na dochucení i dozdobení rýže, těstovin i do pomazánek.
Většinou je vhodné je před podáváním spařit horkou vodou, aby nabobtnaly, nebo je povařit třeba v polévce. Naučte se je přidávat při vaření do luštěnin – zlepšují totiž jejich stravitelnost. Specialisti na výživu vyzdvihují důležitost mořských řas pro náš organismus, ale zároveň varují, že se nic nemá přehánět.
Shodují se v doporučení řasy konzumovat maximálně dvakrát týdně, celkem asi tak deseticentimetrový kousek.
Nori
Nori je nejpoužívanější mořskou řasou, také díky tomu, že se používá při přípravě sushi
Tyto řasy jsou ideální pro ty, kteří chtějí mořskou zeleninu vyzkoušet a nevědí přesně, jak na to. K dostání jsou totiž i ve formě jemných vloček, které nemusíte namáčet a můžete je rovnou přisypávat do polévek, těstovin nebo pomazánek, klidně místo sušené petrželky. Obsahují spoustu minerálů a velké množství bílkovin. Jsou dobrou volbou při překyselení organismu nebo jako prevence kornatění cév.
Agar
Je to bezbarvý želatinový přípravek, který se vyrábí z mořských řas. Používá se místo želírovacího prášku při zavařování marmelád nebo jako zdravá náhrada želatiny při výrobě ovocných dezertů či aspiků.
V prodejnách se zdravou výživou je agar k dostání v levnější práškové podobě nebo jako dražší a zároveň kvalitnější a zdravější vločky. Agar je dobrým zdrojem vápníku, železa a jódu.
Agar hospodyně objevují i jako zdravou ingredienci při zavařování.
Wakame
Pokud uvažujete o tom, že mořské řasy konečně vyzkoušíte, můžete sáhnout i po Wakame
Tato temně zelená řasa je tradiční součástí japonské kuchyně a je vhodná i pro našince, má totiž velice jemnou chuť, není z ní jako z ostatních řas tolik cítit moře. Je výborná do salátů a polévek, ale před použitím je dobré kousek, který budete potřebovat, minimálně na deset minut namočit nebo povařit. V Japonsku se wakame podává v polévce na posilnění žen po porodu. Stejně jako agar obsahuje wakame spoustu vápníku, železa a jódu, navíc na sebe dokáže vázat těžké kovy, takže je dobrá při detoxikaci organismu.
- (bras)
- Mohlo by vás zajímat: