Houby rostou. Co s nimi, aby vydržely?

Houby rostou. Co s nimi, aby vydržely?

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků je sušení hub. Časopis dTest přinesl několik tipů na zpracování a uchování hub pro pozdější spotřebu. Abyste si na oblíbených pokrmech mohli pochutnat i mimo hlavní sezónu, zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

Pokud nestihnete z čerstvých hub něco uvařit, uchovejte si zdravé a pevné kusy k pozdějšímu použití.

„Způsobů, jak houbám prodloužit život, je celá řada, tím nejběžnějším typem je sušení,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Nejčastější chybou začátečníků je, že nenechají plátky pořádně doschnout.

Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na 5 %, čímž se zabrání růstu plísní. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se. Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly plísním ani molům.“

Zamražení

Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.

Zasolení

Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, tak zkuste syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1.

Následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila.

Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu připraveného z kilogramu soli a litru vody. Postup je stejný jako u prokládání solí. Houby napěchujte do sklenice a nechte nahoře trochu prostoru. Napěchovanou sklenici zalijte připraveným svařeným solným roztokem, který by měl sahat asi 1 cm nad vrstvu hub.

Dušení

Dušení hub ve vlastní šťávě a následná sterilace je další alternativou. Řádně očištěné a nakrájené houby propláchnete přes sítko a podusíte v hrnci za občasného míchání. Můžete přidat malé množství soli.

Vychladlou směs uložíte do sklenic a zalijete šťávou, kterou houby pustily. Pokud je šťávy málo, dolijte ji převařenou vodou. Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá těsně pod bodem varu (cca 95 °C) necelou hodinu.

Druhý den je potřeba sterilaci zopakovat.

Sterilování

Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganizmy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu.

Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice.

Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka).

Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.

Uzení

Houby zpracované blanšírováním lze dále udit. V takovém případě je potřeba blanšírovat výhradně opravdu tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem. Po vyuzení je můžete zpracovat do sladkokyselého nálevu a sterilovat.

Nakládání do octvého nálevu

Kdo má rád kyselé, může u sladkokyselého nálevu vynechat cukr nebo naložit houby přímo do octového nálevu. Pro tento způsob zpracování se hodí malé houby, například ryzce.

Aby se houby nemusely ještě dále konzervovat sterilací, připravte si 2% octový nálev. V obchodech je běžně k sehnání ocet 8%, který je třeba naředit vodou.

Na přípravu zhruba litru nálevu je potřeba 100 ml vody, 30 g soli a 870 ml octového nálevu.

Nakládání do tuku

Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým tukem a vloží do sklenic, případně se nejdříve mohou naskládat do sklenic houby a poté přelít tukem, typicky sádlem. Následně je nutné provést hodinovou sterilaci na 95 °C s opakováním po dvou dnech. Takto konzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky na jakýkoliv houbový recept.

Zkvašování

Zkvašování hub se u nás moc nepoužívá, jedná se ale o velmi starou metodu. Oblíbeným typem hub pro kvašení jsou hřiby, lišky, ryzce a václavky. Očištěné houby se v celku předvaří v 2% solném roztoku. Poté se vyndají na sítko, propláchnou a nechají okapat. Následující postup je podobný jako u zelí.

Houby se kladou do kameninových nádob či škopků. Zalijí se nálevem složeným z vody, soli, cukru a živého jogurtu. Podle chuti lze přidat i koření. Důležité je, aby byly všechny houby pod hladinou a zatížené. Houby kvasí v závislosti na podmínkách zhruba 4 týdny. Využít je lze jako přílohu k masu nebo třeba do salátů.

ŽENA-IN – Konzervujeme houby

Pokud patříte mezi vášnivé a především úspěsné houbaře, určitě vás dnešní článek zaujme. Nejchutnější jsou houby pochopitelně čerstvé, ale jak je zpracovat, máte-li jich nadbytek?

Houby se dají konzervovat více způsoby. Sušit, nakládat do octového nálevu či soli, zkvašovat, upravovat na různé výtažky nebo prášky a také se dají nakládat do čisté vody.

Konkrétní způsob volíme především podle druhů hub. Rozhodující nejsou při tom vlastnosti hub za čerstva, ale po konzervaci.

Například bedly jsou za čerstva výborné, ale po usušení nebo naložení nemají přijatelnou konzistenci ani chuť.  

Hřiby jsou lahodné za čerstva a je škoda s nimi plýtvat na konzervaci do různých polévek. Hřiby můžeme nahradit při konzervaci jinými běžnými houbami.Krom toho při nakládání do octa dosti slizovatějí.

    Například udušené Muchomůrky růžovky nebožampióny jsou určitě chutnější, než stejně upravenéhřiby. Správný houbař materialista se snaží co nejvíce bílých hřibů usušit.

Sušeným hřibům se totiž chutí a vůní nevyrovná žádný jiný druh.

Většinu hub konzervujeme na podzim, protože jich také v této době roste nejvíce. Navíc je již chladno, a tak nacházíme méně červavých hub. Při sušení se připouští mírná perforace hub, protože z usychajících plátků se larvy odstěhují. Lepší je však napadené části před sušením vykrojit.     

K ostatním způsobům konzervace používáme jen zcela zdravé plodnice!Předností podzimní konzervace je i to, že nám houby pokud je nesníme vydrží nejméně do jara.

Při správné konzervaci mají totiž zakvašené houby, houbové výtažky a houby v soli, minimálně půlroční a houby v octě asi dvakrát delší trvanlivost.

Sušené a dobře uzavřené houby jsou upotřebitelné ještě i po dvou letech.

Sušení je nejstarším a nejrozšířenějším způsobem konzervace hub.Očištěné houby, rozkrájené na plátky o síle maximálně 5 mm, sušíme na vzdušném místě a podle možností na plastikových sítech či proutěných mřížkovaných podložkách po případě na nitích. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak od spodu.

Houby nám rychleji proschnou. Nedoporučuji sušit houby na papírech , zejména není vhodný novinový papír.  Máme-li mít doma 1 kg sušených hub, tak si musíme nasbírat 9 kg čerstvých zdravých hub, řádně je očistit, nakrájet a narovnat na plata.

Trvá to celý den a dlouho do noci.

Sušit se dají skoro všechny druhy hub. Někteří houbaři to také tak dělají. Nejvhodnější je sušit tzv. klasiku. Vyplatí se též sušit i voňavé a kořeněné houby. Z těchto sušíme třeba václavky, které oddělíme od ostatních hub. Nevyplatí se sušit ryzce, bělolanýže a bedly. Ty buď ztvrdnou, nebo ztratí chuť.Sušené houby v plátcích nebo v prášku vždy skladujeme ve vzduchově uzavřených sklenicích. Jinak by nám z nich ta pravá houbová vůně vyprchala. Též by mohly zvlhnout, dostat se do nich moli a veškeréhouby by byly znehodnoceny. Pro specialisty kulináře je dobré si sklenice označit druhovým složením a datem sběru hub. Zásadně neskladujeme houby v papírových nebo plátěných sáčcích.Využití sušených hub je mnohostranné. Přidávají se nejen do polévek a omáček, ale dávají se do nádivek, ochutí se jimi rýže, možno je přidat do sekané, atd. Ovšem před použitím je musíme alespoň hodinu máčet ve vodě nebo v mléce, aby změkly a zvláčněly. Houbové prášky se ovšem nemáčí.

Budete mít zájem:  Kvalitní Vitamíny Pro Děti?

Nakládání do octových nálevů patři k  nejoblíbenějšímu způsobu konzervování hub v Česku.   Na nakládání používáme vždy čistý a nezkalený ocet. Dobrý nálev lze připravit z 1,6 l vody, 0,3 l octa, 4 zarovnaných lžic soli, 5 vrchovatých lžic krystalového cukru, 1 lžičky hořčičného semínka a asi 40 zrnek celého pepře. Tuto směs po projití varem ihned odstavíme a nálev je hotov. Dá se skladovat v uzavřených sklenicích i několik týdnů. Dále se dají připravit nálevy z různých konzervačních přípravků jak je DEKO, PIKANT a NOVA. Občas tyto nálevy dochutíme koprem, bobkovým listem nebo jiným kořením. Záleží na druhu hub, které chceme konzervovat. Pro uskladnění tohoto nálevu do něj přidáváme trochu kyseliny sorbové. Jako sladidlo používáme spolarin a 1 až 2 kostky cukru.     

Jednoduchý je i postup při zavařování. Očištěné houby pokrájíme na větší kousky, menší houby necháváme celé a nebo půlíme. Dáme je do přiměřeného množství mírně osolené vody a vaříme asi 10 minut. Tvrdší houbyvaříme déle. Zhruba asi do 20 minut.

Pokud se při vaření vytváří pěna, tak ji sbíráme lžicí. Po uvaření houbyscedíme, propláchneme teplou vodou, a necháme okapat. Po vychladnutí je naskládáme do skleniček asi tak do 3/4 a zalijeme nálevem zhruba asi 1 cm pod okraj sklenice.

Pro vylepšení vzhledu a chuti prokládáme někdy houby různou zeleninou jako je paprika, feferónka, cibule apod. Zavíčkujeme a dám do hrnce, ve kterém máme na dně hadr, konzervujeme při mírném varu asi na 15 – 20 minut. Po ukončení konzervace je necháme pomalu vychladnout.

Před uložením si je vždy označíme štítkem na kterém máme popis.

Na nakládání do octa se hodí většina jedlých hub. Nejchutnější jsou však lišky, václavky, hnojníky, ryzce a další.          

Takto nakládané houby je možno mnohostranně použít. Výborné jsou sami o sobě, záleží však na tom jak jsme si je namíchali a jaký nálev jsme si připravili. Dobře se uplatní jako příloha k masům, do salátů, pomazánek smetanových omáček, nádivek a jako ozdoba na chlebíčky nebo jednohubky. Pokud jsou moc kyselé, nebo slizké je vhodné před použitím je propláchnout studenou vodou. Pokud přidáváme k některým druhům hub více cibule, musíme počítat tím, že nám zeslizovatí. Mléčné kvašení hub Je to málo používaný, ale výhodný způsob konzervacehub. Potřebujeme k němu soudek, nebo větší okurkové sklenice. Postup: Očištěné houby nakrájíme na větší kusy a 5 – 8 minut vaříme v roztoku který tvoří 2 l vody, 2 lžíce octa a 1 lžička soli. Předvařené houbyochladíme studenou vodou a necháme okapat, poté je naklademe do soudku nebo sklenice a zalijeme nálevem do kterého přimícháme lžíci zákvasu. Může to být jogurt nebo acidofilní mléko. Nálev si připravíme předem tak, že na 1 kg hub převaříme 1/2 l vody, 4 dkg soli a 1,5 dkg cukru. Zalité houby uzavřeme víkem s tzv. vodním uzávěrem. Ve sklenicích  nám pod hladinouhouby udržuje dřevěná pružina. Houby necháme kvasit 2 – 3 týdny při teplotě 18 stupňů C. Odpařený nálev doplňujeme vychlazenou převařenou vodou. Při správném zakvašení nám houby vydrží nejméně 1/2 roku  uskladněné v chladnějším místě. K tomuto způsobu konzervace používáme libovolné druhy hub, zejména však ryzce, holubinky a lišky.. Kvašené houby používáme do polévek, omáček a sami o sobě jsou velmi chutné a tak se dají použít jako příloha k masům a různým jídlům. Houby podušené ve vlastní šťávě  Tato příprava vyžaduje více času, ale není složitá. Očištěné, nakrájené a osolené houby bez koření a jiných přísad podusíme asi 20 minut ve vlastní šťávě. Potom je naplníme do menších sklenic a pokud nemáme dosti šťávy, tak je dolijeme převařenou vodou zhruba tak 1 cm pod okraj. Potom houby vzduchotěsně uzavřeme a sterilujeme 1 hodinu při teplotě 100 stupňů. Druhý den je sterilujeme ještě jednou a to opět při teplotě 100 stupňů ale stačí pouze 30 minut. To proto, aby se zničili veškeré spory,které by mohli zapříčinit zkažení hub.

Konzervace uzením Předvařené houby je možné vyudit  a pak nakládat do octového nálevu,nebo zmrazit při teplotě -18 až – 25 stupňů C. Nevystoupí-li teplota v mrazničce nad – 18 stupňů C, můžeme mražené houbyz podzimu použít na jaře bez obav k jakýmkoliv úpravám, ke kterým používáme čerstvé houby.

Nakládání do čisté vody Tento způsob je náročný na čas, výsledek však stojí za to. Očištěné houby povaříme asi 7 minut v osolené vodě, potom je řádně propláchneme a nasypeme do sklenic asi tak 1 cm pod okraj.

Potom na ně napustíme z vodovodu vodu, vzduchotěsně uzavřeme a steriluji při teplotě 100 stupňů první den 1/2 hodiny, druhý den sterilaci opakuji. Třetí den vynechám a čtvrtý den opět steriluji 1/2 hodiny při teplotě 100 stupňů. Takto sterilované houby používám na jakékoliv úpravy, protože chutnají jako čerstvé.

Mohu osobně potvrdit, že mi vydržely rok a nezměnily svoji chuť ani vůni.

                           

houby

⇒ PH: Koruna královská
– pomůcky: papírová koruna, židle
– uprostřed kruhu sedí dítě na židličce
– má na hlavě papírovou korunu a spí
– děti chodí okolo něj v kruhu a říkají říkanku
– vyvolený princ sebere spícímu korunu z hlavy
– uhání s ní okolo kruhu a usedá na trůn
– oloupený princ honí lupiče, ostatní fandí, dělají brány – jako na kočku a myš

– „Král sedí na trůně v papírové koruně. Kdo korunu z hlavy zvedne, na královský trůn si sedne.“

  • ⇒ PH: Koruna stromu
    – každý strom má kořeny, kmen a korunu, které si můžeme pro lepší pochopení zobrazit
    – vymyslíme si pevné symboly pro 3 pojmy
  •           – kořen – stoj rozkročný

          – kmen – najít si kamaráda a chytit se s ním za ruku
          – koruna –  vytvořit kruh ze všech dětí
– děti se volně pohybují po prostoru
– úder tamburíny zastavuje děti do štronza
– následuje některý z pokynů (kořen, kmen, korunu)

– pokyny stejně jako pohyb v prostoru se zastavením se rychle střídají

⇒ Rozcvička: Oživlé stromy a rostoucí houby
– „Jsme stromy, které se nemohou hýbat.

“ – stoj na jednom místě
strom se podívá po okolí: pohyb očima: nahoru dolů, do stran, kroužení hlavou
rozhýbání větví: kroužky a kruhy paží, předloktím, zápěstím
rozhýbání kmenu: kroužení v pase, úklony
rozhýbání kořenů: kruhy nohama, stoj na 1.

noze, pomalu se dává do pohybu, zrychlujeme
v lese rostou i houby: dřep, z rukou nad hlavou uděláme klobouček
– houba roste: zvedáme se
je to bledla: stoj na 1. noze
kousek vedle další houba: poskok, dřep a růst

⇒ SH: Najdi houbu (zrak)
– pomůcky: barevné houby z papíru
– sedneme si do kruhu, jednotlivě oslovujeme děti

– „Najdi červenou, modrou, zelenou houbu.“
– „Najdi červenou houbu s puntíky.“
– „Kterých hub je nejvíce, nejméně?“

  1. ⇒ SH: Co je kryto v krabici? (hmat)
    – pomůcky: tašky, mech, smrková větvička, kámen, šiška
    – děti si sednou na koberec a utvoří kruh
    – každé dítě si sáhne do tašky, ale má zamčenou pusu
    – o uplynutí kola děti řeknou, co si myslí, že se skrývalo v tašce
  2. – můžeme mluvit i o pocitech, zda předmět byl příjemný, píchal, byl studený
Budete mít zájem:  Máme víc věcí, ale letos jsme si žili hůř, míní Češi

⇒ SH: Co mám v ruce? (zrak +hmat)
– pomůcky: šiška, kamen, mech, smrková a borovicová větvička, listy dubu, kůra( od smrku a břízy), klacek,…
– hmatová hádanka
– posílání přírodnin – osahání, pojmenování
– všímat si, že kámen je studený a těžký; jehličí píchá a voní,..

– hra na vyvození tématu: LES – „Co mají všechny předměty společného?“

DIDAKTICKÉ

⇒ DH: Mnoho domů, mnoho stromů
– tvorba množného čísla
– houba-houby, strom-stromy, šiška-šišky, zajíc- zajíci,…

⇒ DH: Strom, stromek, stromeček
– tvorba zdrobnělin
– př.: malý strom je …. (stromeček), malý zajíc…. (zajíček), malá houba…… (houbička), malý les …. (lesík, lesíček), malá liška, zajíc…

  • ⇒ DH: Opadává / neopadává
    – učitelka  ukazuje různé stromy na obrázcích
    – děti buď zůstanou stát (neopadává) anebo jdou do dřepu (opadává)
  • ⇒ DH: Třídění na listnaté a jehličnaté stromy
    – učitelka na tabuli na kreslí jednoduchý listnatý  a jehličnatý strom
  • -učitelka ukazuje obrázky různých stromů, vyvolá dítě, to umístí obrázek pod listnatý nebo jehličnatý strom
  • ⇒ DH: Co patří / nepatří do lesa
    – pomůcky: smajlíci
    – děti mají v každé ruce jednoho smajlíka
  • – slova: houby, televize, strom, zajíc, sklenice, knížka, veverka, borůvky, hruška, včela, láhev, motorová pila, auto, hluk, slepice, prase…
  • DH: Muchomůrky puntíkaté (počítání teček)

– pomůcky: karty A6 s nakreslenými houbami lišící se barvou klobouků a tečkami (6 ks červených, zelených, žlutých, hnědých, každá z nich má na sobě 1, 2, 3, 4, 5, 6 puntíku = celkem 24 karet)
– každé dítě si vezme 1 kartu
– vytvoření skupin se stejnou barvou, se shodným počtem teček
– řazení hub do řady a sebe podle barvy a počtu (práce v kruhu na koberci)

⇒ Říkanka: Co se děje na dubu
Včera ráno na dubu                -utvoříme kruh a chodíme dokola
řekl žalud žaludu:                    -stop
Já už tady nebudu!                  -ruce v bok, děláme hlavou: ne, ne a mračíme se
Spustím se a spadnu dolů,      -dřep
zavrtám se do země,               -ukazováčky vrtáme do země
budu spát a odpočívat,           -naznačujeme spaní
bude mi tam příjemně!“         -dlaně přiložíme na tváře
Hříbek
Hřiby nebo muchomůrky, (tleskání nad hlavou)
schováme se do komůrky. (dřep)
Muchomůrky nesbíráme, (vrtíme hlavou)
jen se na ně podíváme. (dlaň kolmo k čelu, rozhlížení)
Hřiby nebo lišky, (stoj, tleskání nad hlavou)
jdeme jako myšky. (chůze po špičkách na místě)
Listy nebo jehličí, (třepotat prsty)
v lesíku se nekřičí. (prst přes ústa)
Hřiby nebo bedly, (stoj, tleskání nad hlavou)
veverky je snědly. (pleskání o boky)
Pozor, slyším hromy, (hrozit prstem)
nechoď mezi stromy. (dva kroky vzad)
Lesní školka (F. Hrubín)
Stromky také školku mají,
sedí v řadě, nešeptají,

  1. do souseda nestrkají.
  2. A kde je pan učitel?
  3. Všude, kam se podíváte.
    Žáčkům v létě od půl páté
    ukazuje slunko zlaté
  4. na pasece plné včel.
  5. Kdo je ten pan učitel?
  6. Všichni ho tak dobře znáte,
    o borůvky obíráte,
    hlavu má až do nebes.
  7. My už víme, je to les.

Dup, dupy, dup (V. Nezval)
Dup, dupy, dup,
našel jsem pět hub,
první byla muchomůrka,
byla u ní zlatá šňůrka,
druhá byla liška,
je jich plná spížka,
třetí byl smrž,
vrž si jen, vrž!,
čtvrtá byla křapáč,
jaký jsi ty střapáč,
pátá byla hřib,
měl jsem hledat líp!

V lese
Když je pěkný den,
vyrazím hned ven.
Sovička už na mě houká,
ze stromu se dolů kouká.
Medvěd Bručoun je tu hned,
nese dobrý, sladký med.
Od rybníka žába kváká,
z dálky na mě vodu cáká.
zajíc malý kamarád
spěchá za mnou, chce si hrát.
Ferda volá z mraveniště:
„Dnes nemůžu – přijdu příště!“

  • Houby
    Mají svoje schovávačky
    v mechu, v trávě, v jehličí,
    houbař našel plný košík,
  • které nezná, nezničí.

l

⇒ RV: Co tě napadne, když se řekne les?
– asociační hra
– děti vyslovují libovolná slova, o kterých si myslí, že patří do lesa

⇒ RV: Čím stromy dýchají, pijí, slaví narozeniny?
– „Čím dýcháme my a čím stromy?“ (listy)
– „Čím pijeme my a čím stromy?“ (kořeny)
– „Jak poznáme, jak je strom starý?“ (letokruhy)

⇒ RV: Popis stromu + názvy, plody
– v rostlinách je jediný král s korunou = strom
– „ Jak to? Copak nosí korunu jako král?“
– popis stromu: kořeny, kmen, koruna
– pojmenování stromů, určení, zda je listnatý/jehličnatý, plody

  1. ⇒ Rozdíl mezi listnatým a jehličnatým stromem
    – necháme osahat větvičku, jehličí; kůru dubu a smrku
    – kůra: hladká, drsná
    – větvička (list, jehličí)-hladký, píchá
    – plody: dubu (žaludy), smrku (šišky)
  2. – porovnávání přírodnin s obrázky
  3. ⇒ RV: Listnatý, jehličnatý, smíšený les
    – ukázka obrázků a objasnění pojmů
    – následné přiřazování listů+ jehličí k lesům jehličnatým, či listnatým
  4. ⇒ RV: Koruna (homonyma)
    – koruna stromu, peníze, koruna pro princeznu

⇒RV: Kdo se stará o  les a zvířátka?
– objasnění pojmů: hajný a myslivec
– „Jaký význam má les? Jak se v lese chováme?“

  • – motivace ke sběru žaludů pro zvířátka, aby neměli v zimě hlad
  • ⇒ Grafomotorika: „Letokruhy“
    – navážeme na RV, kdy slaví stromy narozeniny
    – jeden kruh = 1 rok
    – vytvoříme starý strom s mnoha kruhy
  • – začínáme od nejmenšího a ten zvětšujeme
  • ⇒ VV: LES – podrobný popis námětu ZDE
    ⇒ VV: Před školkou rostou houby – podrobný popis námětu ZDE
    ⇒ VV: Muchomůrky puntíkaté – podrobný popis námětu ZDE
    ⇒ VV: Dětičky houbičky – podrobný popis námětu ZDE

PÍSNIČKY

⇒ HV: Já do lesa nepojedu 
⇒ HV: Stojí, stojí bedla

Chutné houby po celý rok: 5 tipů, jak je zpracovat, aby vám vydržely

  • Houby teď všude rostou doslova jako „po dešti“. Jenže co s nimi, když jich domů donesete hned několik košů najednou? Máme pro vás pár tipů, díky nimž si budete voňavé hříbky užívat až do příštího jara.
  • Jde o nejstarší způsob, jak houby uchovávat. Při sušení postupným odpařováním vody zbude z původního obsahu 90 % vody jen 14 %.
    Jak na to:
    Houby velmi pečlivě očistěte, červivé bez milosti vyřaďte a nařežte je na plátky, pokud možno podélně (s kloboukem i tření dohromady). Plátky můžete rozložit na lísky či rámy se silonovým pletivem, vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit.
    Dříve se plátky hub navlékaly na režnou nit jako houbové korálky a zavěšovaly se do oken do proudícího letního vzduchu. V dnešní době můžete využít elektrické sušičky zeleniny a hub. Aby byly houby správně usušené, musí „chrastit“ a plátky se lámat, ne jen ohýbat.
    Usušené houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. Plátěné pytlíky se k uložení moc nehodí, protože zejména v kuchyni bývá vyšší vzdušná vlhkost. Plátnem navíc mohou proniknout i škůdci. Houby by tedy mohly plesnivět a také být napadeny moučnými moly.

  • Zmrazené houby mají v kuchyni široké využití. Takhle zpracované vydrží až do dalšího roku, nesmí ovšem rozmrznout. Před kuchyňskou úpravou je nerozmrazujte, do hrnce je dávejte ještě zmrzlé.
    Jak na to:
    Pokud chcete zmrazit větší kusy hub, postupujte následovně. Nakrájené plodnice dobře propláchněte vodou. Do vyššího hrnce dejte vařit vodu se solí (na litr vody jedna zarovnaná čajová lžička soli). Jakmile voda začne vřít, houby do ní vhoďte a povařte je asi 5 minut. Pěnu, která se vytváří, odstraňujte lžící. Houby opět dobře propláchněte studenou proudící vodou, čímž je zároveň zchladíte. Na závěr houby uložte do mikrotenových sáčků a zmrazte je.
    Pokud chcete mít předpřipravené houby do omáček, pod maso, na smaženici a podobně, směs nadrobno nakrájených hub nejdříve s kmínem poduste ve vlastní šťávě bez podlévání. pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek másla. Duste je asi 20 minut, nechte vychladnout a pak v sáčku uložte do mrazničky. 

  • Naše babičky sice podušené houby zalévaly jen sádlem nebo máslem, ale to vám nedoporučujeme. Nemusely by vám totiž takhle dlouho vydržet a to by byla škoda. Tuhle metodu nezavrhujte, ale důležité je houby sterilovat.
    Jak na to:
    Houby po očištění pokrájejte, vložte do kastrolu a poduste na menším množství kvalitního oleje nebo jen ve vlastní šťávě. Můžete je mírně přisolit a podle chuti přidat mletý pepř a drcený kmín. Podle typu a kvality hub duste asi 15 minut, pak necháme směs vychladnout.
    Houbami naplňte zavařovací skleničky a zalijte je tukem (ideální je sádlo nebo kvalitní olej) nebo vlastní šťávou. Nad povrchem nechte pod víčkem vzduchovou mezeru. Po uzavření sterilujte v zavařovacím hrnci ve vodní lázni při 95 °C asi hodinu. Zchlaďte. Za dva dny pak sterilaci opakujte. Obsah sklenic je pak lepší spotřebovat najednou, proto používáme sklenice s menším obsahem.

  • Nakládání hub do různých nálevů prodlužuje jejich trvanlivost, ale také umožňuje přidáním různých ingrediencí ovlivnit a upravit jejich chuť. Do octových roztoků můžete naložit téměř všechny druhy jedlých hub, musí být ale tvrdé a zdravé.
    Jak na to:
    Doubře očištěné houby povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Slijte je, nechte okapat, vložte do sklenic a zalijte čistým vychladlým nálevem, který jste si předtím uvařili z vody, octu, cukru, soli a koření. Na nálev pro 1 kg hub potřebujeme 250 ml vody, 60 ml octa, 1 lžičku cukru, několik kuliček pepře a nového koření, hořčičné semínko, 1 bobkový list, sůl. Houby můžete také proložit kolečky cibule, případně zeleniny povařené v osolené vodě. Sterilujte 20 minut při 90 °C.

  • I tuhle metodu používaly už naše prababičky. Její drobnou nevýhodou je ale vysoká koncentrace soli. Takhle zakonzervované houby se používají jen na polévky a na omáčky, i tak je ale potřeba před kuchyňskou úpravou přebytky soli z hub odstranit prolitím vodou, čímž se z nich ztrácejí aromatické a chuťové látky.
    Jak na to:
    Vždy používejte jen tvrdé, zdravé a raději mladší a plodnice. Nakrájejte je, rozložte a nechte mírně zavadnout. Mezitím v troubě na plechu vysušte sůl. Zavadlé houby v míse nebo pekáčku promíchejte se solí. Na 1 kg zavadlých hub potřebujete 250 g soli. Houby pustí vodu, ta rozpustí sůl, takže vznikne poněkud nevábná hnědá kaše. Občas ji promíchejte a udržujte v teple, aby se voda odpařovala. Asi za dva dny jsou sůl i houby suché, když je nalomíte, musí praskat. Přes hrubší síto sůl prosijte. Nevyhazujte ji! Je sice hnědá, ale krásně voní a má skvělé využití v kuchyni. Houby uložte do sklenic s pevným uzávěrem.

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu Pokud přemýšlíte, jak naložit s nasbíranými houbami během houbařských žní, máme pro vás 6 praktických rad, tipů a receptů, které vám poradí, jak houby zpracovat a skladovat, abyste si je mohli užívat třeba i celý rok. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Právě vrcholí houbařská sezona, košíky i příležitostných hledačů hub jsou plné a na jídelníčku se to hemží smaženicemi, kulajdami, houbovými řízky a dalšími dobrotami. Ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet, protože obsahují velké množství vody a rychle se kazí. A klidně se může stát, že se jich lehce přejíte nebo jich dost vyhodíte. Pojďme si proto ukázat, co vše lze s houbami dělat, jak je zpracovat a uchovat na zimu. Až udeří plískanice a mráz,  budete rádi, že máte k dispozici houby nasušené, zamrazené nebo zavařené.

Houby na zimu: ať už sbíráte hříbky, nebo je vaší nejoblíbenější houbou například klouzek nebo holubinka, je dobré vědět, jak s houbami správně zacházet

1. Houby sušené

Nejstarší i nejbezpečnější způsob konzervace hub je sušení. Houby se suší již od pravěku. Tehdy pravděpodobně vedla k této činnosti snaha o uchování hub nasbíraných v létě na zimní období, kdy býval jídla nedostatek. Jde o to, že houba sice při sušení ztrácí vodu, ale zachovává aroma a chuť. 

Základem správného sušení je nakrájet očištěné, zdravé a nepřezrálé kusy na plátky 3 až 4 mm tlusté. Nejjednodušeji je připravíte v sušičce, kde naleznete návod, jak dlouho by se měly  nechat sušit.

Pokud sušičku nemáte, rozložte je na síto či mřížku, aby se nepřekrývaly. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak zespodu. Správně usušené houby šustí či chrastí a plátky se lámou, nikoliv ohýbají.

Pokud vám sušené houby zvlhnou, zvolna je vysušte v troubě, aby nezplesnivěly. 

Po usušení je vhodné houby vložit do neprodyšné nádoby a na 1–2 dny dát do mrazáku, což je dobrá prevence proti molům. Proti případné vlhkosti se doporučuje přidat do sklenice několik zrnek rýže.

 Pokud chcete sušené houby uchovávat déle než čtvrt roku, tak vložte celou uzavřenou nádobu do lednice, kde je pak trvanlivost opravdu dlouhá.

  Až houby budete potřebovat, stačí je zalít horkou vodou a přihodit je například do polévky.

Sušené houby by se měly lámat

2. Houbové koření

Udělejte si houbový prášek k dochucení polévek a omáček. Dobře usušené houby roztlučte v hmoždíři a prášek přesijte přes síto. Prášek nasypejte do skleněné nádoby, důkladně uzavřete a dejte na suché a tmavé místo.

3. Houby v octě

Ingredience

  • 200 ml octa
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • 7 g hořčičného semínka
  • 300 ml vody
  • mladé, zdravé, pevné houby
  • 1 cibule

Postup

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout.

Očištěné houby buď necháme celé, nebo je nakrájíme a 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem.

Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut. Neméně skvělá je houbová čalamáda se zeleninou. 

Houby v octě

4. Houby v soli 

Vždy používejte tvrdé, zdravé a raději mladší a nikoli mokré plodnice. Nakrájejte je, rozložte a nechte „zavadnout“. Pak je buď promíchejte přímo se solí, nebo je po vrstvách napěchujte do sklenic a prosypávejte solí.

 Na 2 kg hub potřebujete zhruba 500 g soli (můžete ji předtím dát do trouby vysušit).

Takto konzervované houby se hodí výhradně na polévky a na omáčky, i tak je však nutno před kuchyňskou úpravou přebytky soli z hub odstranit prolitím vodou.

5. Houbová pasta

Pasta vydrží až rok a je ideálním řešením, když nevíte, co se zbytkem horších hub. Její výroba je velmi jednoduchá a dá se použít do celé řady pokrmů, jako jsou omáčky nebo polévky. Pokrájené houby podusíme v hrnci a posléze rozmixujeme do hladka.

Pak s přidáním malého množství vody prudce povaříme. Konzistence by měla zůstat kašovitá. Přidáme sůl, pepř a kmín. Vařící směs nalijeme do sklenice a otočíme dnem vzhůru.

Poté zkontrolujeme, zda se dobře chytla víčka, pokud se tomu tak nestane, je potřeba co nejdříve houby sníst.

Houbová pomazánka je naše oblíbená

6. Mražení

Jestli jste si mysleli, že mrazit houby není dobrý nápad, tak vás možná překvapíme. Houby se dají mrazit jak syrové, tak tepelně upravené. My doporučujeme houby vždy alespoň krátce povařit, protože při rozmražení budou držet více u sebe.

Mražené houby by měly být vždy důkladně zabaleny, aby nenarušily ostatní potraviny v mrazáku. Spotřebovat bychom je měli do půl roku, pak ztrácejí na chuti. Před použitím houby nerozmrazujte, pouze houby vyklopte na síto a přelijte studenou vodou.

O houbách by vás ještě mohlo zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector