Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

S volnými radikály, ačkoliv si to neuvědomuje, se setkává každý z nás každý den. Vlivu radikálů jsme vystaveni již od rána, kdy vyjdeme z domu na ulici, kde se nachází smog, potkáme kuřáka, v práci nestíháme a podléháme stresu, otevřeme okno a vidíme tovární komíny… Volné radikály jsou součástí našeho organismu a mohou působit jak škodlivě tak prospěšně.

Vysvětlení pojmů

Radikál: v chemii označuje vysoce reaktivní částice, která má jeden nebo více volných elektronů.

Zdroje volných radikálů, se kterými se setkáme v běžném životě: Dusitany, chlór, těžké kovy, železo a měď, zejména v určitých sloučeninách a kombinacích, herbicidy, pesticidy, i jinak cenné polynenasycené tuky, tuky přepálené a vlivem tepla, světla a času za přístupu vzduchu oxidované (žluklé).Příklady sloučenin: superoxidový (hydroxidový) radikál, hydroxylový radikál, peroxylový radikál, alkoxylový radikál, peroxid vodíku, kyselina chlorná.

Antioxidant (AO): látka, jejíž molekuly  omezují aktivitu volných  radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Další antioxidanty se vyskytují (nejčastěji ve formě enzymů) v organismu.

Vznik radikálů a působení v organismu

Volné radikály jsou látky, které se v těle tvoří při látkové přeměně, při obraně před bakteriemi a při expozici ultrafialovým nebo ionizačním zářením.

Nemoci, kouření či nadměrné vystavení vlivům znečištěného životního prostředí přispívají k intenzivnější tvorbě volných radikálů. Aktivní sportovec navíc daleko intenzivněji než pasivní absorbuje radikály z exogenního prostředí.

Některé volné radikály jsou běžnou součástí zdravého metabolizmu – chrání ho, některé se objevují nebo se jejich množství zvyšuje v průběhu nemoci, psychické a fyzické zátěže.

Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

AO v našem těle a sport

Kdykoli cvičíme, vytvářejí se milióny superoxidových, hydroxylových volných radikálů a hydroperoxid. Poškození, které tyto sloučeniny napáchají, je hlavní příčinou vleklé svalové bolesti a slabosti, kterou cítíme pár dní po těžkém cvičení. Jejich hladina stoupá úměrně se spotřebou kyslíku.

Tělo se proti oxidaci brání třemi hlavními endogenními antioxidanty: kataláza neutralizuje peroxid vodíku, SOD (superoxid dismutáza) ničí superoxidové radikály a glutathion peroxidáza detoxikuje peroxidy.

Katalázu a SOD formou potravinových doplňků vůbec nemůžeme přijmout, protože je zničí náš trávicí systém a i kdyby molekula SOD přežila trávicí proces, je příliš velká, aby prošla buněčnými membránami.

Jedním z hlavních endogenních antioxidantů, jejichž hladinu můžeme ovlivnit perorálně, je glutathion. Bez přiměřených zásob glutathionu nemůžeme předcházet poškození svalů ani si zachovat intenzitu tréninku.

Glutathion jako dobrý ochránce svalů je produkován v lidském těle. (Teplota svalů se při zátěži zvyšuje, uvádí se až na 45 oC, což též vede ke zvýšené tvorbě volných radikálů). Je dokázáno, že zvýšený příjem cysteinu zvýší i hladinu glutathionu v těle.

Jeho hladina s věkem rychle klesá (bere se jako index lidského stárnutí).

Spolu s glutathionem působí jako ochrana těla celá řada antioxidantů nacházejících se v potravě a v různých doplňcích stravy. Jedná se o vitamíny C, E, selen a koenzym Q10, flavonoidy, beta- karoteny, jedná se o tzv. nízkomolekulární AO.

Důsledky působení radikálů

Převaha volných radikálů nad antioxidační ochranou vede k tzv. oxidačnímu stresu lokálnímu nebo celkovému. Dochází k poškození lipidů a lipidových membrán lipoperoxidací, poškození bílkovin, nukleových kyselin aj.

, Dochází k poškození buněčných membrán, mitochondríi a sarkoplazmatu, lipoperoxidace, poškozuje se tekutost membrány, změny průchodů iontovými kanálky mohou vést až k smrti buňky.

Do buněk proniká vápník, dochází k nekontrolovatelné elastolýze, stoupá buněčná permeabilita (propustnost), ze svalových buněk se více uvolňují např. kreatinkináza, pyruvátkináza, laktátdehydrogenáza, myoglobin aj. Vznik prostaglandinů, př.

PGE2 – důležitý regulátor přeměny svalových bílkovin, ale i látky působící zánětlivou reakci a tromboxanů, které podporují srážení krve a působí vazokonstrikci. Tím zpomalují svalovou regeneraci po výkonu.

Dlouhodobé poškozování buněk podporuje vznik aterosklerózy, diabetu, nádorového bujení, řady neurodegenerativních onemocnění,(Alzheimerova, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza) aj.

Zdroje AO v potravinách

  • Vit. E- tokoferolEnzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo
  • ořechy, slunečnicová semena, sojové a kukuřičné výhonky použití v  konzervaci rostlinných olejů, margarinů a výrobků z kakaa a čokolády.
  • Vit. C- kyselina askorbová
  • Citrusy, ananas, rybíz , čípky, meruňky, borůvky
  • Vitamin C a jeho různé soli (E300-E302) se přidávají jako ochrana nealkoholických nápojů, džemů, kondenzovaného mléka a párků,
  • Flavonoidy Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo
  • zelený a černý čaj, petržel, pórek, brokolice, grapefruit, cibule, jablka, olivový olej, citrusové  plody, sója, maliny, jahody, červené hrozny
  • Q10
  • Kukuřice, špenát, brokolice, mořské plody

Závěr

Suplementace antioxidanty má ve sportu stoupající význam jak pro samotný výkon, tak ve fázi regenerace. Doplňky s AO ovšem uvítáme i při stresovém zaměstnání, psychické a fyzické únavě.

Pozn:

Londýn: Pokud je ve vaší ložnici snížená aktivita, doplňte „sexuální“ vitamíny a AO: vit. A, vit. E. Pokud máte problémy s dosáhnutím  orgasmu, přidejte vit. C.:-)Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

Význam zdraví jater a fungování jednotlivých živin v přípravku Vetri-Liver Canine

Játra také produkují žluč, která je potřebná pro trávení tuků, neutralizaci volných radikálů, které jsou toxické pro tkáně (vysoce reaktivní molekuly kyslíku) a regulační hormony.

Také některé proteiny a krevní proteiny jsou produkovány a uloženy v játrech, které také poskytují úložný prostor pro vitamíny a glykogen.

 

Vetri-Liver Canine kombinuje 15 živin!, které spolupracují tak, aby podporovaly fáze I a II detoxikačního procesu. Byl navržen tak, aby podporovaly produkci glutathionu, neutralizoval a vyloučil nebezpečné toxiny a chránil játra před ppoškozením volnými radikály.

Faktory, které mají negativní dopad na zdraví jater:

  • Léky
  • Toxiny
  • Podvýživa
  • Nemoc
  • Stárnutí

Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše těloÚčinné látky ve Vetri-Liver Canine

  • Gluta-Syn – podporuje produkci glutathionu a detoxikaci jater
  • DMG – podporuje produkci SAMe a podporuje imunitu
  • Betain (TMG) – podporuje produkci DMG a podporuje zdravý metabolismus tuků
  • Kurkuma – podporuje játra, funkci žlučníku a tvorbu a průtok žluči
  • N-acetyl cystein – podporuje produkci glutathionu a je antioxidant
  • Extrakt z mléka bodláku – Ostropestřec mariánský – je zdrojem silymarinu, což je silný antioxidant, který chrání játra, podporuje detoxikaci a zvyšuje hladinu glutathionu
  • Vitaminy A, B a E – antioxidanty na podporu jater
  • Zinek – Antioxidant

Poznámka: Obsahuje prášek arabinogalactan jako doprovodný produkt pomáhá absorbovat toxiny, které jsou eliminovány z jater a dopraveny z těla ven. Toxiny uvolněné z jater musí opustit tělo přes tlusté střevo. V případě zácpy to nebude možné a toiny by byly znovu resorbovány.
Vše ve formě chutných žvýkacích kousků místo tablet.

Doporučené dávkování:

  • 1 žvýkací kousek na 15 kg tělesné hmotnosti denně
  • pro psy o této hmotnosti tak vydrží jedno balení na 2 měsíce podávání ochranné podpory jater.

O jednotlivých živinách ve Vetri-Liver Canine

Extrakt artyčoku

Extrakt z listů artyčoku (Cynara scolymnus) je fytonutrient a bylo prokázáno, že podporuje detoxikaci jater, normalizuje metabolismus jater a brání dalšímu poškození vlivem vnitřních a vnějších toxinů jako jsou například jedy ze životního prostředí. Obsahuje cynarin, sloučeninu, která podporuje tvorbu žluči, což je velmi důležité. V případě, že žluč není dostatečně transportována do žlučníku, jsou játra vystavena zvýšenému riziku poškození. Také má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Betain (TMG)

Betain je lipotropic (tukový metabolizer), který podporuje zdravý metabolismus tuků v játrech a podporuje tvorbu SAMe, důležitého kofaktoru funkce jater. Skládá se ze tří methylových skupin připojených k atomu glycinu.

Aby se mohly methylové skupiny „uvolnit“ pro methylaci při detoxikaci v játrech.

Poznámka: Játra jsou závislá na methylaci mnoha enzymatických reakcí potřebných k detoxikaci každého léku a cizích substancí, jimž je tělo vystaveno.

DMG

Dimethylglycin (DMG) je intermediární metabolit (látka, která se rychle člení na další látky, které tělo potřebuje), který je přirozeně produkován v těle v malých množstvích. Je součástí cholinového, betainového a sarkosinového cyklu (metabolická cesta) v buňce.

Poskytuje užitečné stavební látky nebo methylové skupiny, které podporují tvorbu vitamínů, hormonů, neurotransmitery, protilátky, nukleové kyseliny a další metabolicky aktivní molekuly.

Jako nepřímý dárce metylových skupin DMG podporuje tvorbu SAMe a dalších molekul, které přispívají ke zvýšení hladiny glutathionu.

Zvířata produkují DMG v malém množství a výzkumy naznačují, že se doplněním DMG zlepšuje využití kyslíku na buněčné úrovni a moduluje imunitní reakci (protilátkovou a produkci lymfocytů). DMG má také protizánětlivé vlastnosti. Firma VetriScience získala 4 americké patenty na DMG v těchto oblastech.

Kyselina listová

Kyselina listová je nutná pro první fázi detoxikačního procesu v játrech a na opravu a dělení buněk. Poznámka: Kyselina listová je limitujícím faktorem remethylační reakce převodu homocysteinu na methionin – sulfatovanou aminokyselinu, která podporuje fázi II detoxikačního procesu.

Gluta-SynTM – syrovátkový proteinový isolát

Gluta-SynTM je jedinečný multi-patentovaný, nedenaturovaný mléčný sérum proteinový izolát ze syrovátky. Byl rozsáhle testován ve studiích na jeho dopad na aktivity imunitního systému a na antioxidační podporu.

Poskytuje lactoferrin, alpha-lacto albumin a sérum albumin, což jsou bílkoviny, které obsahují stabilní, vysoce biologicky potřebné prekurzory glutathionu (glutamát, glycin a cystein), které projdou snadno do krevního řečiště, kde jsou přijaty do jednotlivých buněk, transportovány přes buněčnou membránu a metabolizovány na produkci glutathionu.

Budete mít zájem:  Březová voda (březová míza) a její účinky na zdraví

Mléko z bodláku – ostropestřec mariánský

Ostropestřec je přírodní bylina použitá na podporu detoxikačních funkcí jater. Obsahuje skupinu aktivních flavonoidů souhrnně označovaných jako silymarin.

Je známo, že silymarin chrání játra posílením struktury vnější buněčné membrány jaterních buněk a brání vstupu toxinům. Také způsobuje zvýšenou syntézu glutathionu.

Poznámka: Ostropestřec chrání, opravuje a regeneruje játra v případě poškození jater, stagnace žluči a chemicky vyvolaném ztučnění jater.

N-acetylcystein (NAC)

N-acetylcystein je derivát aminokyseliny cysteinu. Bylo prokázáno, že má antioxidační vlastnosti, které chrání před volnými radikály, které vznikají při fázi l detoxikačního procesu. Je to také předchůdce produkce glutathionu, silný antioxidant, který je potřeba k odbourávání znečišťujících látek a toxinů.

Je také důležité poznamenat, že NAC obsahuje síru, která je potřebná pro fází II detoxikačního procesu. Takže se chová jako donor síry podporující sulfatační cyklus.

Poznámka: Doplnění NAC je velmi efektivní způsob, jak nejen doplnit hladinu glutathionu v játrech, ale také plících, ledvinách, kostní dřeni a mozku, který chrání a snižuje škody způsobené volnými radikály.

Kurkuma

Kurkuma je bylina, která podporuje játra a funkci žlučníku tím, že stimuluje tok žluči. Pomáhá chránit játra před toxiny a poškozením volnými radikály.

Vitamin B1 (thiamin)

Thiamin spolupracuje s ostatními vitamíny skupiny B na přeměně bílkovin, sacharidů a tuků na energii. Jedná se o klíčový faktor pro zdravé fungování všech buněk v těle.

Vitamin B2 (riboflavin)

Je nezbytný během fáze I detoxikačního procesu v játrech a je zásadní při výrobě energie.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin B6 je nezbytný pro efektivní průběh fáze I detoxikačního procesu v játrech a má zásadní význam pro fyzické a duševní zdraví. Vitamín B 6 inhibuje tvorbu toxické chemikálie zvané homocystein, která urychluje kardiovaskulární onemocnění.

Vitamin B12

Podporuje proces methylace a je nezbytný pro přeměnu nebo remethylaci homocysteinu na metionin.

Vitamin E

Vitamin E je silný antioxidant, který chrání tuky před poškozením. Vzhledem k tomu, že buněčné membrány jsou složeny z tuků, je vitamin E nejlepší ochranou buněčných membrán. Brání volným radikálům, aby oxidovali buněčné membrány, a tím brání jejich žluknutí.

Tak vitamín E může chránit membrány v okolní jaterních buňěk. Vitamin E je také potřebný ve „ztučněných jaterních buňkách“, kde je nahromaděný nezdravý oxidovaný tuk.

Poznámka: Antioxidanty omezují škody způsobené ve fázi I detoxikačního procesu v játrech a jsou zvláště důležité pro chemicky citlivé lidi, kteří mají tendenci mít více aktivní fázi I.

Zinek

Zinek podporuje fázi I. Má antioxidační vlastnosti a je součástí silného antioxidačního enzymu superoxid dismutáza (SOD). Zinek je nezbytný pro efektivní fungování buněčného imunitního systému potřebného k boji proti virovým infekcím, parazitům a houbovým mikroorganismům.

Mladý ječmen – Studio Andrasa – Zdraví, krása a relaxace!

Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

Mladý ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Představte si rostlinku mladého ječmene, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste směrem vzhůru ke slunci. V tomto období přímo saje nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. V oblasti jeho užitku jsou více jak třicetileté zkušenosti.

Na účinky ječmenné šťávy bylo vypracováno několik desítek vědeckých prací a studií. Mladý ječmen je zpracován natolik šetrně, že obsahuje celé spektrum živých enzymů.

Enzymatická aktivita byla změřena u 20 známých enzymů, jako např. superoxid dismutáza, kataláza, cytochrom oxidáza a dalších.

Unikátní látky

Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu – prvku, který přebývá ve většině poživatin.

Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acido-alkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava.

Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů.

Mladý ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B.

Nedostatkem vitamínů trpíme z důvodu převahy zpracovaných potravin a skutečnosti, že některé naše potraviny ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl.

Obsah vitamínu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu o polovinu již za pět minut. Množství vitamínů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesne při vaření.

Avšak vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené.

Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí – trávení, dýchání, pohybu atd. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů.

V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti Mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %).

Ty mají nízkou molekulovou hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené“ bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak – chlorofyl.

Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve“ a v lékařství je kromě protizánětlivých a desinfekčních účinků ceněn pro deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání.

V zeleném extraktu jsou i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci, peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla, oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň atd. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii“.

V Mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2″-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pět setkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plasmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.

Mladý ječmen

Pěstování Mladého ječmene

Náročné standardy výroby Mladého ječmene prodražují náklady, přesto ale David Sandoval trvá na pěstování organickou cestou, tj. zásadně bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízíme mladé listy ječmene v době, kdy dosahují 20 až 25 centimetrů, neboť v této prvotní fázi růstu vykazují nejvyšší obsah aktivních složek. Při délce 40 cm již výtěžnost látek výrazně klesá.

Ječmen je pěstován společně s vojtěškou na více než 1100 hektarech panenské půdy, na ploše bývalého sladkovodního jezera v Utahu. Tisíce let docházelo ke splachování minerálních látek z okolních hor do jezera. Zároveň se usazovaly organické zbytky. Po vyschnutí jezera ležela půda ladem stovky let v polopouštní krajině. Dnes je obdělávána šetrným rotačním způsobem.

Vojtěška se pěstuje s ječmenem střídavě, v souběžných pruzích proto, aby v krajině nevznikla jednotvárná a nepřirozená monokultura prostá života. Vojtěška dodává půdě dusík, který přirozeně zvýší obsah chlorofylu v listech ječmene.Vyšší nadmořská výška přispívá k vysokému obsahu bílkovin.

Každoroční střídání plodin a pěstování v půdě bohaté na minerály zajišťuje výživnou hodnotu sklizně.

Výrobní proces Mladého ječmene a testy kvality

Listy jsou sklizeny, opláchnuty, vylisovány a získaný extrakt se necelé 2 minuty suší pouze při teplotě 31 °C. Tím vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášek pro přípravu živé šťávy jemné chuti. Zpracovatelský proces Davida Sandovala umožňuje získat „živou“ zelenou šťávu. Skutečnou rostlinnou mízu. Účinné složky nejsou poškozeny a je to dosud nejšetrnější způsob zpracování.

Od okamžiku sklizně přes vylisování, vysušení do vakuového zabalení suroviny neuplynou víc jak dvě hodiny! Prášek je sám o sobě světle zelený, ale po rozpuštění ve vodě získá sytě zelenou barvu. Světlá zeleň prášku je dána lomem světelných paprsků dopadajících na jemné částečky prášku. Prášek udržujte v naprostém suchu, při pokojové teplotě a v temnu. Jeho záruční doba je dva roky.

Ječmen Green Ways je enzymatický nápoj plný biologicky aktivních látek

  • Léčí nemoci kůže
  • Pomáhá při normalizaci hladiny cukrů v krvi
  • Reguluje hladinu cholesterolu LDL cholesterolu
  • Pomáhá při chudokrevnosti

Možnosti plateb

Černým česnekem proti oxidačnímu stresu

1.11.2020 O zdraví se dnes píše pořád a všude. Názory na problematiku se rozcházejí, kvalita zdrojů pokulhává a v množství doplňků stravy se už nikdo nevyzná. Pravdou je, že komplexní témata lze jen těžko zjednodušit, nabízená řešení nelze zobecnit a proto se musíme spoléhat na vlastní úsudek, který budujeme nikdy nekončícím vzděláváním.

Tento článek Vám má pomoci rozšířit povědomí o antioxidačních účincích v lidském těle a o roli černého česneku v tomto procesu. Dýchání, okysličení krve, ATP tvorba energie – základy života, ale zároveň procesy oxidující organismus.

Budete mít zájem:  Svatební hostina ve fastfoodu

Konzumujeme tepelně upravovaná jídla, průmyslově zpracovaná jídla, dýcháme smog, manipulujeme s plasty a používáme chemické látky v kosmetice nebo čistících prostředcích. To je také součást života, ale zároveň spuštění řetězové reakce volných radikálů. Naše míra zdraví/nemoci ovlivňuje antioxidační mechanismy v těle.

Jinými slovy ANTIOXIDACE se týká nás všech, je nedílnou součástí živých organismů a například jeden z antioxidačních enzymů – superoxiddismutáza (SOD) – je součástí každé buňky.

(1)(2) Bavíme-li se o závažných onemocněních jako Alzheimerova choroba, diabetes mellitus, ateroskleróza či o různých typech rakoviny, můžeme se zároveň bavit o oxidačním stresu – nerovnováze mezi antioxidačními mechanismy a množstvím volných radikálů (= také příčina stárnutí). Tento stav v těle přinejmenším koreluje s výskytem a trváním nemoci.

Avšak nemoc se může opravdu vyvinout ze stavu této nerovnováhy, protože volné radikály poškozují buněčné obaly, mění proteiny a aminokyseliny a mění i DNA. Epigeneticky ovlivňují expresi genů a to negativním způsobem. Nemoc se nám nepřihodí ze dne na den, trvá to dlouho a někdy zcela skrytě.

Ač je naše poznání stále nedokonalé a nikdy si nemůžeme být zcela jisti, minimálně víme, že podpora antioxidačních mechanismů k udržení rovnováhy volných radikálů je jedním z esenciálních pilířů zdraví. (1)(2) Pro zájemce o kvalitní text na téma antioxidace, volné radikály a stárnutí doporučujeme článek pro internisty a praktické lékaře zpracovaný MUDr. Pláteníkem, kterého zde sami citujeme jako zdroj. Dostupné z: www.internimedicina.cz/Volne_radikaly_antioxidanty_a_starnuti

Při rešerši vědeckých článků o černém česneku lze často narazit na studie zaměřené na měření antioxidačních účinků. Děje se tak ze dvou důvodů:

  1. Již je zjištěno, že černý česnek je silným antioxidantem. Badatele zajímá, jak moc silným je a které látky za tím stojí. Zkoumají tento efekt ve vztahu k různým nemocem či jiným látkám.
  2. Klasický čerstvý česnek nedisponuje silnými antioxidačními účinky a proto ho výzkumníci často staví jako referenci k porovnání a snaží se identifikovat hlavní rozdíly.

Představme si látku a její efekty, která při zkoumání černého česneku vyčnívá nade všechny.

S-Allyl Cystein (SAC)

  • inhibituje (=zabraňuje) formaci zasítěných proteinů (crosslinking) jako produktů glykace (důsledek mj. oxidačního stresu) a to v mnoha stádiích oproti jiným inhibitorům 
  • po absorpci SACu trávicím traktem ho stále nalézáme v plazmě, játrech a ledvinách (na rozdíl od látek obsažených v čerstvém česneku jako alliin, allicin, gamma-glutamyl cystein a řadě sulfidů)
  • inhibituje NF-kappa B transkripční faktor negativně ovlivňující geny a produkující volné radikály
  • chrání proti vnitrobuněčnému oxidativnímu stresu
  • v konkrétní in vivo (živé) studii se ukazuje jako efektivní při snížení toxicity srdce a jater při použití chemoterapie
  • jeho efekt je posílen synergií s dalšími drobnými antioxidanty (3)(4)

O SACu od nás neslyšíte poprvé ani naposledy. Tato nenápadná sloučenina je v černém česneku obsažena až 50x více oproti běžném česneku (5). Co ale naznačují jeho efekty?

Zdravý člověk/člověk bez chronické nemoci

Konzumováním černého česneku do sebe dostáváme kombinaci vitamínů, aminokyselin, flavonoidů, polyfenolů, antioxidantů a dalších látek, které pozitivně ovlivňují činnost našeho organismu.

Ve více než 40 klinických pokusech s černým česnekem nebyl zaznamenán žádný vedlejší účinek (3).

Život v našem prostředí již bohužel není přirozený a externí podpora vnitřních antioxidačních enzymů je prevencí a ochranou našeho budoucího zdraví. 

Člověk trpící konkrétním onemocněnímEnzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

Samotná nemoc zesiluje nerovnováhu tvorbou nových volných radikálů a oslabením regulačních mechanismů našeho organismu. Jedna studie provedená na myších, které byly ve stavu podobném cukrovce 2.

typu, ukazuje na omezení tvorby volných radikálů a na likvidaci těch aktivních ve prospěch černého česneku oproti normálnímu a oproti skupině bez intervenční složky. Díky černému česneku došlo k podpoře činnosti všech vnitřních enzymů.

Studie poukazuje na možnou prevenci proti diabetickým komplikacím. Jiná studie ukázala na prevenci proti tvorbě produktů pokročilé glykace, které rovněž komplikují průběh cukrovky, dále také kardiovaskulárních, neurodegenerativních a plicních onemocnění.

Jiný nález ukazuje na omezení tvorby volných radikálů spojených s příjmem léků, kterými se nemocní léčí (díky inhibici CYP2E1). (3)(4)(5)

Černý česnek má oproti ostatním výhody ve své síle, jednoduchosti konzumace, minimální potřebě úpravy a dlouhodobé trvanlivosti. Také nedráždí žaludek, ani nezpůsobuje zápach z úst jako klasický česnek. Jeho pravidelná konzumace v malých dávkách jako prevence nebo ve vyšších dávkách při akutním problému může být jedním z řešení na vaší cestě k dlouhodobému zdraví. Vybrat si můžete mezi stroužky nebo kapslemi.

Zdroj:

(1) ŠTÍPEK, Stanislav, 2000. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. B.m.: Grada Publishing. ISBN 978-80-7169-704-6. (2) PLÁTENÍK PH. D, Jan, 2009. Volné radikály, antioxidanty a stárnutí. Interní medicína pro praxi. 1.3., roč. 11, č. 1, s. 30–33. ISSN 12127299, 18035256. (3) AHMAD, Muhammad Saeed, Monika PISCHETSRIEDER a Nessar AHMED, 2007. Aged garlic extract and S-allyl cysteine prevent formation of advanced glycation endproducts. European Journal of Pharmacology [online]. 30.4., roč. 561, č. 1, s. 32–38. ISSN 0014-2999. Dostupné z: doi:10.1016/j.ejphar.2007.01.041 (4) BANERJEE, S. K., Pulok K. MUKHERJEE a S. K. MAULIK, 2003. Garlic as an antioxidant: the good, the bad and the ugly. Phytotherapy Research [online]. 1.2., roč. 17, č. 2, s. 97–106. ISSN 1099-1573. Dostupné z: doi:10.1002/ptr.1281 (5) LEE, Young-Min, Oh-Cheon GWEON, Yeong-Ju SEO, Jieun IM, Min-Jung KANG, Myo-Jeong KIM a Jung-In KIM, 2009. Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus. Nutrition Research and Practice [online]. roč. 3, č. 2, s. 156–161. ISSN 1976-1457. Dostupné z: doi:10.4162/nrp.2009.3.2.156

Green Ways-chlorella, ječmen

Chlorella obsahuje širokou škálu biologicky aktivních látek. Je například jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, jemuž vděčíme za život na této planetě. Abychom chlorellu co nejvíce zpřístupnili našemu trávicímu traktu, používáme metodu sprejového sušení STEAM.

Ta zaručuje ideální poměr dvou kvalit: vysoké vstřebatelnosti nutričních látek (minimálně 80 %) a minimálního poškození buněčného obsahu.

Na chlorelle a dalších fotosyntetizujících organismech závisejí vyšší formy života. Řasy jsou proto základem celého vyššího potravního i životního řetězce.

Chlorella je jednobuněčná, pro život dokonale vybavená sladkovodní řasa, jež patří mezi nejjednodušší, ale nejdynamičtější formy života.

Tablety Chlorelly Green Ways lze přirovnat k zeleninovým konzervám nejvyšší kvality. Jde o vitální a neuvěřitelně rychle se dělící rostlinné buňky, které tělu dodají vitamíny, minerály, aminokyseliny či antioxidanty. Díky tomu jsou dokonalou nutriční základnou pro uspěchané a unavené lidstvo.

BLIŽŠÍ INFORMACE O ZELENÝCH POTRAVINÁCH, I MOŽNOST ZAKOUPENÍ – po osobní konzultaci (viz kontakty).

Zelené potraviny – JEČMEN

Enzym Superoxid dismutáza (SOD) – silný antioxidant, chrání naše tělo

Ječmen Green Ways je enzymatický elixír plný života. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a roste vzhůru ke slunci.

Tento cílevědomý, mladistvý organismus je sklízen v období svého rozpuku. Je zpracován v okamžiku, kdy nasál nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce.

Tyto základní elementy se přirozeně přetváří na komplexnější látky, jež poté využívá vyšší potravní řetězec, a tudíž i my.

Hans Günter Berner v knize Hladovění nad plným hrncem popisuje situaci, v níž člověk, který dosyta jí, umírá na nutriční podvýživu, protože se sytí „hladovými“ plodinami vzešlými z vyčerpané půdy.

Jak vidíte, přebytek nekvalitní stravy nepřináší našemu tělu užitek, ale škodu. Proto u zelených potravin Green Ways dbáme dvou zásad.

Pro pěstování vybíráme nutričně bohaté lokality a pro zpracování produktu šetrné technologie, které zajišťují zachování všech živin.

BLIŽŠÍ INFORMACE O ZELENÝCH POTRAVINÁCH, I MOŽNOST ZAKOUPENÍ – po osobní konzultaci (viz kontakty).

Jaký je účinek zelených potravin na organismus?

Jejich složení a účinek na lidský organismus je komplexní. Neobsahují žádné „prázdné“ kalorie, jedovaté látky, barviva, stabilizátory, plnidla, pojidla či jiné nežádoucí nebo nevhodné balasty.

Svým složením jsou nejblíže přirozené racionální stravě. Samy jsou totiž přirozenou a racionální stravou.

  • Díky svému složení mají na organismus a jeho funkce vysoce pozitivní vliv.
  • Organismus zbavují toxických látek, nežádoucích balastů a usazenin.
  • Doplňují do organismu základní stavební kameny pro správnou funkci jednotlivých orgánů, metabolismu a imunitního systému (vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, chlorofyl a několik zcela unikátních látek).
  • Podporují přímo (přes lehce zásadité pH – 7,5) i nepřímo (zvyšováním přirozené obranyschopnosti) hojení veškerých zánětů v organismu.
  • Působí probioticky.
  • Pro své komplexní složení a komplexní účinky na organismus jsou nadřazeny potravním doplňkům.
  • Působí jako adaptogeny, tedy mají schopnost zvýšenou funkci orgánů a systémů zklidnit a naopak jejich sníženou činnost povzbudit.

Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Zjištěno měřením hodnoty elektronegativity buněčných jader.

  1. Dodávají jak fyzickou, tak i psychickou sílu a vytrvalost, protože mají vysokou bioenergetickou hodnotu.
  2. Nijak zásadně neovlivňují klasické léky, jejich účinek ani nezvyšují, ani nesnižují.
  3. Jejich účinek na organismus je komplexní. To znamená, že jej čistí, hojí jeho záněty, podporují obnovu normální střevní mikroflóry, doplňují do něj veškeré důležité látky (vitaminy, minerály, všechny esenciální aminokyseliny, stopové prvky, antioxidanty a další) a zvyšují jeho přirozenou obranyschopnost
Budete mít zájem:  Seriál o víně: Máme víc než Müller Thurgau?

Na co všechno lze zelené potraviny použít?

  • k prevenci a podpůrné léčbě zánětů a infekčních onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě metabolických poruch
  • k prevenci a podpůrné léčbě onkologických stavů
  • k prevenci a podpůrné léčbě kardiovaskulárních onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění dýchacích cest
  • k prevenci a podpůrné léčbě poruch trávicího systému
  • k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění ledvin a močové soustavy
  • k prevenci a podpůrné léčbě kožních onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě neurologických onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění pohybového systému
  • k prevenci a podpůrné léčbě poruch žláz s vnitřní sekrecí
  • k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění lymfatického systému
  • k prevenci a podpůrné léčbě gynekologických onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě chorob prostaty a m. pohlavních orgánů
  • k prevenci a podpůrné léčbě některých duševních poruch
  • k prevenci a léčbě zubního kazu, nemocí dásní a parodontózy
  • k prevenci a léčbě alergií a autoimunitních onemocnění
  • k prevenci a podpůrné léčbě i toho, co zde není uvedeno
  • ke zvýšení celkové psychické i fyzické odolnosti a výkonnosti
  • k urychlení regenerace po operacích a úrazech
  • k odstranění překyselení organismu
  • k šetrné denní očistě těla
  • k doplnění chybějících důležitých látek
  • k pochopení skutečnosti, že nejlepší lékař je naše vlastní tělo, a pokud ho správně podpoříme, dokáže zázraky

Již dvě desetiletí se věnujeme kvalitě zelených potravin, dvě dekády zvyšujeme standardy kvality GW. Pro potvrzení našeho postoje ke kvalitě níže uvádíme stručný výčet certifikací od akreditovaných a nezávislých autorit, které jsme získali a na nichž nadále pracujeme.

Norma ISO 9001

Organizace, která vlastní certifikaci ISO 9001:2016, musí v souladu s jejími požadavky vytvářet, dokumentovat, uplatňovat a udržovat systém managementu jakosti a neustále zlepšovat jeho efektivnost.

Také musí identifikovat, jaké procesy je třeba následovat pro dosažení a udržení kvality svého produktu, a ty aplikovat v celé organizaci.

Norma zavedla do praxe řízení jakosti některé nové přístupy, jako například zapojení všech pracovníků do snahy dosáhnout co nejvyšší kvality výrobku, dokumentování rozhodujících provozních činností, identifikaci klíčových procesů, striktní monitorování a měření procesů a výrobků nebo vyhodnocení zjištěných údajů.

Certifikovaný systém HACCP

HACCP je certifikovaný systém mapující kritické body ve výrobě, přípravě a skladování, přepravě a uvádění pokrmů do oběhu.

Tento systém hledá a popisuje, v jakých bodech přípravy produktu existuje největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti pokrmů, jak provádět jejich kontrolu a vede o nich evidenci. Mezi zajímavosti patří fakt, že tento systém byl původně vyvinut v 60. letech 20.

století v NASA ve spolupráci s výzkumnými laboratořemi armády USA. Již tehdy bylo hlavním posláním stanovit kontrolní mechanismy výroby a distribuce potravin, v tomto případě pro předcházení alimentárních potíží astronautů.

Certifikát o zdravotní bezpečnosti Státního zdravotního ústavu

Tento certifikát vydává Státní zdravotní ústav, který svou působností spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR. Dokládá, že naše produkty jsou zdravotně nezávadné a dodržují všechny legislativní standardy České republiky, potažmo Evropské unie. Certifikát je vydáván vždy na konkrétní období dané zákonem.

Aktuálně jsme získali certifikaci s platností do roku 2022. Následně budeme opětovně procházet certifikačním procesem, který zahrnuje detailní laboratorní analýzu.

Protože nám však na kvalitě zelených potravin Green Ways záleží, podrobujeme všechny výrobní šarže důkladným rozborům, nehledě pouze na požadavky dané legislativou.

Atesty obalových materiálů

Důležitou součástí našich produktů jsou také obaly, které je uchovávají a chrání.

I ty musí splňovat stanovené normy dané nejen zákony České republiky a Evropské unie, ale také našimi vlastními požadavky na vysokou kvalitu.

Soulad našich obalových materiálů s legislativou hodnotí nezávislá certifikační autorita, konkrétně Institut pro testování a certifikaci, a.s. ve Zlíně.

Zelené potraviny: dvě odborné studie z roku 2018

Období intenzivního tréninku bývá u mnoha lidí spojené se zhoršením imunity. Řada vědeckých studií a experimentů ukazuje, že sportovci (často vytrvalostní atleti), kteří se věnují namáhavému a dlouhodobému tréninku, častěji trpí na výskyt infekcí v horních cestách dýchacích.

Předpokládá se, že jejich vyšší náchylnost k těmto onemocněním (takzvaná imunodeprese) souvisí právě s přílišným a delší čas trvajícím zatížením organismu, které tvrdý trénink obnáší.

Jakýkoli přírodní prostředek, jenž dokáže zvýšit odolnost samotné imunity při sportovní zátěži, je tedy velmi žádaný.

Jedním z nutričních doplňků s prokázaným vlivem na imunitní systém je právě jednobuněčná řasa Chlorella pyrenoidosa.

Její pozitivní přínos pro imunitu sportovců ukázala už například studie s názvem Užívání chlorelly zmírňuje sníženou sekreci SlgA ve slinách účastníků sportovního soustředění Kendó (Otsuki, Shimizu, Iemitsu, Kono), kterou najdete přeloženou ve Sborníku odborných studií Green Ways. Kromě ní se na vliv chlorelly na imunitní systém sportovců během zvýšené zátěže zaměřila také studie, za jejíž realizací stojí Corinna Chidley a Glen Davidson, dvojice vědců z Fakulty tělovýchovy a sportu univerzity v britském Kentu.

Badatelé dle principů experimentální studie rozdělili 26 účastníků do dvou skupin.

Na počátku experimentu oběma skupinám odebrali vzorky slin pro stanovení množství takzvaného imunoglobulinu A (lgA; v tomto případě přesněji jeho sekreční formy – slgA).

Imunoglobulin A neutralizuje antigeny na povrhu sliznic a spolupodílí se na obranném mechanismu sliznic. Potýká-li se tělo s jeho nedostatkem, je náchylnější právě k onemocnění horních cest dýchacích.

Následující čtyři týdny dostávala experimentální skupina 6 g chlorelly denně. Kontrolní skupina pokračovala bez přidání jednobuněčné řasy do jídelníčku. V průběhu 4.

týdne experimentu proběhl dvoudenní intenzivní intervalový trénink, a to včetně fyzického testu VO2MAX, který je považován za jeden z nejobjektivnějších ukazatelů kondice. Po tréninku byl znovu odebrán vzorek slin.

Další dva týdny pokračovala experimentální skupina s konzumací chlorelly, než došlo k závěrečnému měření.

Podle výsledků konečného testování chlorella zvyšovala u experimentální skupiny vylučování sekretu slgA v klidových fázích před tréninkem a po něm.

Výsledky tudíž naznačily, že Chlorella pyrenoidosa může být pro sportovce prospěšná právě v době před i po intenzivním tréninku a může potenciálně snižovat náchylnost k onemocněním horních cest dýchacích, které přicházejí společně s oslabením organismu po tréninku. U kontrolní skupiny naopak ke zvýšené sekreci ochranných sIgA nedošlo.

2) Preventivní a terapeutická role funkčních složek ječmene u chronických nemocí

Mladý ječmen je jednou z nejlepších funkčních potravin, která nejen vyživuje lidské tělo, ale zároveň ho zbavuje toxinů.

Ječmen je bohatý na kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), flavonoidy (například saponarin nebo lutonarin), superoxid dismutázu (SOD), ale i draslík, vápník, chlorofyl, dietární vlákninu, polyfenoly a samozřejmě celou řadu vitamínů (A, B1, C či E).

Ječmenná tráva díky tomu podporuje spánek, má antidiabetické účinky, reguluje krevní tlak a rovněž má antidepresivní, detoxikační i protizánětlivé účinky. A to zdaleka není vše.

I proto byl zelený ječmen skupinou čínských vědců z nejrůznějších národních univerzit vyhodnocen jako potravina, která může hrát zásadní preventivní a terapeutickou roli také pří léčbě chronických onemocnění. Díky funkčním látkám, jež obsahuje, může konkrétně pomoci při následujících obtížích:

Poruchy spánku

Jak již bylo řečeno, sušená šťáva z listů mladého ječmene obsahuje vysoké množství GABA (až několikanásobně více než jiné potraviny, v tomto konkrétním případě rýže), vápníku, kalcia a tryptofanu, které podporují zdravý spánek.

Negativní projevy diabetu

Mladý ječmen je schopen zachytit volné radikály kyslíku, snižuje hladinu cholesterolu a hladinu krevního cukru. Například saponarin v něm obsažený se podílí na stabilizaci hladiny glukózy v krvi po jídle.

Zvýšený krevní tlak

Vzhledem k podobnosti porfyrinových jader chlorofylu a hemoglobinu má chlorofyl významný terapeutický účinek při nedostatku hemoglobinu. Vliv na regulaci (přesněji snížení) krevního tlaku má i zmíněný saponarin. Kromě toho ječmen napomáhá průtoku krve.

Snížená odolnost imunitního systému

Extrakt z listů mladého ječmene má takzvané imunomodulační účinky, tudíž pozitivně ovlivňuje funkci imunitního systému a zvyšuje aktivitu jeho složek.

Poruchy funkce jater

Mladý ječmen chrání játra před zánětlivými reakcemi vyvolanými například alkoholem. Nedostatek výše jmenovaného enzymu SOD (superoxid dismutázy, přesněji CuZn-SOD) navíc může způsobit až rozvoj rakoviny jater.

Deprese

Deprese není jen jedním z nejrozšířenějších psychických onemocnění na světě, ale rovněž bývá spojována s rizikem vzniku rakoviny, demence, obezity či diabetu. Už dřívější studie prokázaly silnou korelaci (prozatím ne kauzalitu) mezi sníženým množstvím kyseliny gama-aminomáselné a výskytem deprese.

Kromě uvedených příkladů podle dané studie napomáhá konzumace zeleného ječmene též při léčbě nádorových onemocnění, léčbě zánětlivých onemocnění, při modulaci metabolismu tuků, při prevenci kardiovaskulárních chorob, onemocnění srdce či zmírnění atopické dermatitidy.

Také dodává tělu antioxidanty, vitamíny, minerály či enzymy. Ječmen tak aspiruje na post vůbec nejlepší funkční potravy a buněčné výživy na světě.

Zdroj:

https://www.gw-int.net/produkty/

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector