Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

Kdo by neznal americké či britské filmy, kde distingovaní gentlemani popíjí whisky z masivních sklenic, v nápoji se vznáší kostky ledu a v ústech každého z těchto gentlemanů vidíme doutník. Celá scéna bývá lehce zadýmená a je z ní cítit pocit vznešenosti až nadřazenosti.

Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

Whisky s ledem nebo bez?

Je pravdou, že whisky, a kvalitní whisky obzvlášť, je pitím spíše bohatších vrstev, které pitím whisky utvrzují své sociální postavení. Není ovšem důvod, aby si i řekněme obyčejný člověk nemohl dopřát kvalitní a hlavně dobrou whisky. Je ovšem velká škoda, když někdo neumí whisky ani pořádně pít.

Nejčastější chyby při pití whisky

V následujících odstavcích vám představíme nejčastější přešlapy při pití whisky. Vyvarujete-li se jim, bude váš požitek z pití a hlavně ochutnávání whisky o poznání lepší.

Whisky s ledem

Řada lidí se domnívá, že whisky se pije výhradně s ledem. Je to pochopitelné, neboť většina alkoholických nápojů se podává chlazená a whisky pouze sebraná z barového pultu jim připadá nehotová. Opak je však pravdou.

Whisky totiž, na rozdíl od jiných alkoholických nápojů, chutná nejlépe, pokud má pokojovou teplotu. Přidáním ledu zkrátka otupíte její už tak jemnou chuť.

Jednotlivé chuťové nuance tak nebudete schopni vnímat! Proto si objednávejte whisky zásadně bez ledu.

Whisky se sodou

Svým obsahem alkoholu, který se pohybuje kolem 40%, se whisky řadí spíše mezi ostřejší alkoholické nápoje. Nabízí se však možnost jejího ředění.

Pokud ale naředíte whisky sodovkou, bublinky velmi neblaze ovlivní váš chuťový zážitek. Je-li na vás whisky moc silná, nařeďte ji raději kohoutkovou vodou, která je odstátá na pokojovou teplotu.

Odstátím z ní rovněž vyprchá většina chlóru. Whisky se tak příjemně zředí bez negativních vlivů na její chuť.

Sklenice na whisky

Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

_

Když byste se zeptali lidí, jak má vypadat správná sklenice na degustování whisky, v drtivé většině případů vám odpoví, že se jedná o nízkou sklenici s masivním dnem.

Takhle tedy sklenice na ochutnávání whisky tedy rozhodně nevypadá. Správná sklenice na ochutnávání whisky totiž mívá nožičku, je z poměrně tenkého skla a navrchu se zužuje.

Tento tvar je důležitý hlavně pro zachování správného aromatu.

Pro standardní popíjení je však možné použít i výše zmíněnou sklenku válcového tvaru s masivním dnem (tzv. Old Fashioned Glass), neboť tenké sklenice na ochutnávání jsou opravdu křehké. Jejich použití je tak nejlepší hlavně pro zmíněné degustování.

Panákování whisky

Pravděpodobně nejméně častá chyba, ovšem naprosto zásadní. Whisky se popíjí, ochutnává, nechává se rozplynout její chuť na celém jazyce i ve zbytku úst. Pokud si chrstnete whisky do chřtánu jako lacinou vodku, nikdy její skutečnou chuť neobjevíte. Whisky se prostě nepanákuje a basta.

Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

CC Stephan Ridgway

A co whisky a doutník?

Zde se ovšem názory různí. Najdou se zastánci, kteří tvrdí, že se chutě whisky a doutníku navzájem doplňují, a že se tedy k sobě náramně hodí. Jiní zas tvrdí, že se jsou obě chuti tak osobité, že si každá musí ubrat něco z té druhé. Názor na toto si tak musíte udělat sami, zvláště holdujete-li rádi obojímu.

Opravdu jen pár slov závěrem

Pití whisky tedy není žádná věda. Stačí o ní trochu přemýšlet a pamatovat na pár základních pravidel, abyste si whisky vychutnali v její nejskvělejší podobě.

Tipy na 10 druhů whisky, jež musíte zaručeně ochutnat

Jak si správně vychutnat whisky

Hovoříme-li o degustaci či ochutnávce (odborně organoleptické hodnocení vzorku), jedná se z valné většiny (některé prameny uvádějí až z 80 %) o hodnocení aroma. Zatímco vědecky prokázaných základních chutí máme pět – sladká, slaná, hořká, kyselá a umami, existují tisíce rozdílných vůní, které jsou lidé schopni rozlišit. 

Připravujete-li degustaci více vzorků, je příjemné mít všechny whisky dopředu nalité. Je však potřeba zamezit jejich oxidaci (uvědomte si, že k ochutnání poslední sklenky dojde přibližně až za hodinu od nalití).

Tento problém se řeší tzv. hodinovým sklíčkem, kterým se sklenka zakryje. Nemáte-li jej, zastoupí jej například kroužky z tvrdého papíru, papírové cukrářské kornoutky apod. Invenci se meze nekladou.

Důležité je zamezit oxidaci nápoje.

Velmi častou otázkou je, zda do whisky přidávat vodu, či nikoliv. Správná odpověď na tuto otázku však neexistuje. Obě varianty mají svoje pro i proti. Na jedné straně je nutno si uvědomit, že etanol je anestetikum, které ve vyšší koncentraci „umrtví“ chuťové a čichové buňky.

Podle posledních průzkumů je proto optimální hodnota alkoholu ve zkoumaném vzorku okolo 17 %. Ale pokud destilát naředíte, nezjemníte pouze jeho sílu, ale kvůli chemickým reakcím, které při ředění probíhají, výrazně změníte poměr jednotlivých aromatických složek. Některé složky budou více potlačeny, jiné se naopak zvýrazní.

Zředěný destilát tak nebude pouze jemnější, ale též aromaticky a chuťově naprosto jiný. Budu-li navíc puristicky lpět na zákonné definici, whisky je destilát, který má minimálně 40 % alkoholu. Takže pokud do něj přidám vodu a zředím jej na méně než 40 %, již to technicky není whisky.

Přidání či naopak nepřidání vody je proto zcela individuální a záleží na osobních zkušenostech a preferencích každého jednotlivce. 

Jste připraveni, takže můžeme začít s vlastní degustací. Nalijte si do sklenky degustační vzorek (0,02 l – uvědomte si, že při průměrné degustaci ochutnáváte 4–8 vzorků, což při tomto objemu činí 0,8–1,6 dcl destilátu o minimální síle 40 % alkoholu) a začněte. Sklenku uchopte a pozdvihněte. Nápojem v ní však nekružte.

Proč? Protože whisky není víno, které má 11 až 15 % alkoholu, ale destilát, který má alkoholu minimálně 40 %.

Při zakroužení byste zintenzivnili proudění a přednostně uvolnili volně těkavé látky, čímž byste okamžitě lehce pozměnili aromatické spektrum nápoje, a výsledné aroma by tak bylo velmi výrazné, s převažujícími agresivními tóny.

Naopak, zakružte sklenkou kolem nápoje tak, aby se hladina pokud možno co nejméně pohnula a vy jste pokryli stěny sklenky tenkým filmem z whisky. Tím lehce „zawhiskujete“ sklo a nenásilně zvětšíte plochu odparu. Whisky se vám tudíž odpařuje z mnohem větší plochy, a tím pádem podstatně intenzivněji.

Pohlédněte na nápoj. Jak se vám jeví? Je subtilní a lehký, či naopak olejovitý, viskózní? Jaká je jeho barva? Slámová, žluté zlato, červené zlato, jantar, či bronz? Při pohledu se můžete kochat i tvorbou tzv. legs neboli slz, které na sklence tvoří stékající tekutina.

 Nabažíte-li se pohledu na sklenku a její obsah, přistupte k dalšímu a dlužno říci, že nejdůležitějšímu kroku – k hodnocení aroma. Čich nám totiž dává mnohokrát více informací než chuť. Postupujte tak, že sklenku přiblížíte na asi 10 centimetrů k nosu, kterým se lehce nadechnete, přičemž máte mírně pootevřená ústa.Takto si aroma whisky vychutnáte skutečně nejlépe.

Aroma totiž vnímáte nejen nosem, ale částečně i ústy, protože chemické sloučeniny rozpuštěné ve vzduchu atakují olfaktorické receptory v čichovém epitelu umístěném na stropu nosní dutiny. Jak často na svých ochutnávkách říkám – whisky se nečichá, whisky se dýchá.

 Sklenkou také před nosem lehce pohybujte, abyste pokryli veškeré spektrum aroma, která se na základě individuálních chemických a fyzikálních vlastností jednotlivých chemických sloučenin z nápoje uvolňují. Díky pohybu sklenky ze strany na stranu získáváte komplexní vjem.

Whisky „dýcháte“ tak, že se lehce nadechnete nad sklenkou, soustředíte se na to, co vše dokážete ve vůni rozpoznat, a dáte si 10–20 vteřin přestávku, aby se čichové buňky zregenerovaly (dejte jim čas, ať se proberou z anestetických účinků etanolu).

Během přestávky se snažte utřídit si, jaká aroma jste rozpoznali. Nenechte se přitom rozptylovat okolím. Degustace whisky, to je intimní dialog mezi vámi a nápojem, do něhož není v daném okamžiku nikdo připuštěn (pouze později si případně vyměňte názory s přáteli).

Budete mít zájem:  Detoxikační koupele (lázeň) – mohou léčit nemoci? třeba nachlazení?

Dialog, který by měl trvat minimálně 5–10 minut. Whisky se totiž během degustace vyvíjí. Je to dáno silnou adaptabilitou lidského čichu na jednotlivá aroma. Při prvním nadechnutí vnímáte přednostně výrazná a dominantní aroma.

Jak pokračujete, mozek postupně začíná selektivně potlačovat dominantní aroma a umožňuje vám vnímat i ta jemnější, zpočátku skrytá. 

Je čas na ochutnání. Je třeba si uvědomit, že v uvedeném degustačním vzorku jsou 3–4 doušky (objem vzorku v ústech by měl být přibližně 5 ml). Proto do sebe nehodíme vzorek naráz jako ruský mužik, ani jej necucáme jako bábinka absint. Napijeme se tolik, abychom chuťovým buňkám poskytli dostatek materiálu a nemuseli honit jednu kapku po celých ústech.

Uvědomte si, že chuťové receptory jsou po celých ústech, zejména na jazyku a měkkém patře.

Proto nápoj lehce poválíme na jazyku, pustíme jej pod jazyk, vrátíme zpátky a lehce se s ním mazlíme a hrajeme (asi 5 vteřin, protože alkohol, jak jsem už zmínil, má silné anestetické účinky, přičemž vědecky udávaná fyziologická hranice pro narkotizaci chuťových buněk u 40% alkoholu je 12–15 vteřin).

Po celou dobu se soustřeďte na jednotlivé vjemy. Whisky vám totiž bude v ústech pracovat, bude se vyvíjet. Často se stane, že některé prvotní chutě trvají jen vteřinu či dvě a zmizí, aby uvolnily místo jiným. Je potřeba je nepropást.

Když se dostatečně pomazlíte, nechte nápoj vklouznout do útrob. A dejte mu čas. Chuť se totiž bude neustále vyvíjet, tak počkejte dalších několik minut a hodnoťte vývoj chuti. Po pár minutách se opět napijte. Jak zjistíte, objeví se nové chuti, které vám předtím zůstaly ukryty.

Takto si se sklenkou můžete hrát 10–20 minut a mít z ní krásný požitek.

Whisky – nápoj starý více než 500 let. Víte, jak se má správně pít?

Jsou tři země na světě, které můžeme pokládat za domovinu whisky. Je to Skotsko, Irsko a Spojené státy americké. V každé z nich se malinko liší její výroba a suroviny. Whisky se dnes ale vyrábí téměř všude, i u nás v České republice máme palírny. Dalšími zeměmi jsou například Indie, Nový Zéland, Japonsko, Tchajwan a další. Správná whisky se dělá ze sladového ječmene nebo další obiloviny. Bourbon se dělá z kukuřice. Je to vlastně destilát z obiloviny.

Historie whisky

Tento nápoje je starý více než 500 let, tedy pokud se budeme odkazovat na první písemnou zmínku. V královských pokladních svitcích, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494 najdeme: „Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.“ Je to první záznam o prodeji sladového ječmene.

Pálení v minulosti

Velmi dlouho se whisky vyráběla ilegálně. Palírny lidé stavěli na odlehlých místech – v údolích nebo na ostrovech, kam se výběrčí daní nedostali. V roce 1777 bylo ve Skotsku více než 400 ilegálních palíren.

Zlom přišel až v roce 1823, kdy vešel v platnost zákon, který oficiálně výrobu whisky povolil. Podle zákona z roku 2009 bylo ve Skotsku registrováno 105 palíren sladových a 8 obilných.

Ale odhaduje se, že jich je dnes už o něco víc.

Název whisky

Slovo jako takové je původem z gaelštiny. Jde o pojem „uisge beatha“ (lat. aqua vitae), což v překladu znamená „voda života“, nebo také „živá voda“. Jak už bývá zvykem, lidé si názvy zkracují a zjednodušují, a tak se začalo vyslovovat „usky“, což už je kousek k odvozenině whisky. Název „whisky“ se používá pro Skotskou whisky, výraz „whiskey“ se používá v Irsku a ve Spojených státech.

Základní dělení

Whisky se dělí podle použitých surovin – na obilnou a sladovou. Ale rozdělit je můžeme i podle druhu – whisky z jedné palírny a směs z více palíren. To se označuje i termíny: single malt – jednodruhová whisky z jedné palírny a blended – tedy něco jako cuvé u vína – jde smíchání několika druhů whisky.

Regionální tříděníPevnina: Severní Vysočina (Northern Highlands): Balblair, Dalmore, Glenmorangie, Glen Ord, TeaninichVýchodní Vysočina (Eastern Highlands): Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Royal LochnagarNížina (Lowland): Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Inverleven, Littlemill, Rosebank, St. MagdaleneOblast Campbeltown: Glengyle, Glen Scotia, SpringbankOblast Perthshire: Aberfeldy, Blair Athol, Dalwhinnie, Deanston, Edradour, Glengoyne, Glenturret, Loch Lomond, Tullibardine

Suroviny

Na výrobu obilné whisky se používá pět základních surovin: voda, ječný slad, nezpracované obilí, kvasnice a přírodní karamel. U sladové whisky je to už jen čtvero ingrediencí: voda, ječný slad, kvasnice a karamel. Whisky se pak vyrábí kotlíkovou neboli periodickou destilací. O chuti i vůni výsledného nápoje rozhodují i sudy, ve kterých whisky zraje.

Barva nápoje

Udává se, že okolo 70 % výsledného charakteru whisky dává sud. Používají se dva typy sudů. Buď je to sud, ve kterém zrálo cherry nebo sud po bourbonu. Zatímco sud po cherry dává whisky tmavou – až rumovou barvu, tak ten po bourbonu světlou – slámovou. Neznamená to ale, že čím tmavší whisky, tím je lepší.

Stáří a kvalita

Když jsme u toho – naučíme se číst i čísla. Máte-li na etiketě číslo 10 – jde o whisky, která zrála v sudech 10 let. Její kvalita ale už nebude růst.

Když najdete ve sklepě po 40 letech láhev 10leté whisky, nebude z ní 50letá. Stále budete mít 10letou. U Blended whisky číslo navíc označuje nejmladší stáří ze všech použitých whisek ve směsi.

Může tak obsahovat i 50letou whisky, ale té nejmladší je 10 let.

Jak pít whisky?

Pokud si chcete vychutnat whisky, zapomeňte na širokou sklenici zvanou whiskovka. Lepší je malá koňakovka nebo degustační sklenička tvaru tulipánu. Neunikne vám tak nic z vůně whisky. A taky si nedávejte do sklenice led – whisky se má pít teplá, aby zazněly všechny její tóny. Podávejte při 18 nebo 20 °C.

Široké sklenice

Whiskovky se používaly dříve, kdy se whisky uchovávala v broušené karafě a ten, kdo si chtěl dál lok „živé vody“, si ji nalil a případně i zchladil kostkou ledu. Pila se ale hned a na jeden lok. Led tak neměl šanci roztát a ovlivnit chuť a vůni nápoje.

Jak pít skotskou whisky

  1. 1

    Rozlišujte single-malt a blended whisky. Jeden z nejvýznamnějších rozdílů ve světě skotské whisky je technického rázu. Může se to zdát jako marginální záležitost, ale identifikací single-malt nebo blended whisky se ve skutečnosti o svém nápoji dozvíte mnoho informací ještě než předtím, než usrknete první doušek. Tak cože to je vlastně ten rozdíl mezi single-malt a blended?

    • Single-malt skotská whisky je vyrobena pouze z vody a 100% ječmene. Ačkoli se jedná o whisky pocházející z jedné palírny, může být namíchána z několika různých sudů nebo dokonce různých várek.[1]
      Tím pádem může například palírna Bruichladdich nabízet single-malt whisky z různých sudů, ale vždy se bude jednat o whisky destilovanou pouze v Bruichladdich.
    • Blended malt skotská whisky se skládá z jedné nebo více single-malt whisky, destilovaných v různých palírnách. [2]
      Většina palíren prodává své whisky pro použití do směsí (blends). Několik nezávislých stáčíren uvádí, z jakých destilátů a kterých palíren jsou jejich blended whisky složené, ale obvykle se uvádí pouze geografická oblast původu.
  2. 2

    Neupřednostňujte za každých okolností single-malt před blended.

    Ačkoli jsou single-malt whisky obecně považované za prestižnější než blended – cenovky se nás o tom snaží přesvědčovat – existuje mnoho velmi chutných a kvalitních blended whisky, které svou příjemnou chutí single-malt často převyšují.

    Celkově musíme přiznat, že více kvality najdete mezi single-malt whiskami, které jsou ale mnohem dražší než blended a jak už jsme říkali, neznamená to, že by byly vždy nutně lepší.[3]
    Při pití skotské buďte soudní. Nenechte se strhnout k nezřízenému snobství.

  3. 3

    Uvědomte si, že skotská whisky se zráním zlepšuje. Skotská zraje nejméně tři roky v dubových sudech. Tyto sudy byly v některých případech původně používány pro dozrávání sherry nebo bourbonu.

    [4]
    Původ samotných dubů použitých pro výrobu sudů se značně liší: Některé palírny používají americké duby, zatímco jiné dávají přednost evropským. Proces zrání v dubových sudech, mnohdy i desítky let dlouhý, často podporuje rozvoj jemnější chuti.

    Jak kdysi řekl jeden moudrý muž, „Nikdy se na skotské nedopouštějte pedofilie!“

    • Proč se whisky s věkem zlepšuje? Duby jsou, stejně jako jiné stromy, porézní. Skotská, která je uskladněná v dubových sudech, se pak dostane do pórů a nabere něco z jejich unikátní chuti. Postupem zrání se část alkoholu vypaří a chuť se celkově zjemní. Whisky odpařená při procesu zrání se hovorově nazývá „andělský podíl.“ [5]
    • Před uskladněním whisky se dubové sudy někdy vypalují, což nápoji dodá na další specifické příchuti. Vypálené dřevo také zvyšuje čistotu whisky, protože uhlík postupem času filtruje nečistoty.
    • Whiskám se často dodává, řekněme, „dovršení“. Whisky celou dobu zrají v jednom sudu a na závěr se přepouští do jiného sudu, ve kterém po dobu 6-12 měsíců dozrají.[6]
      Tento postup dodá whisky na bohatším chuťovém profilu.
    • Obecně se uvádí, že whisky již po stočení do lahví nepokračuje ve zrání. Stále ještě může docházet k částečnému vypařování alkoholu a následnému „zjemnění“, ale většinu své hluboké chuti destilát získá během uskladnění v sudech.
  4. 4

    Vybírejte kompletně přírodní whisky bez přidaných barviv. Do některých skotských bývá před stočením do lahví přidáváno karamelové barvivo, které má nápoji dodat na vizuální konzistenci v jednotlivých dávkách a lahvích.

    Těmto destilátům se úplně vyhněte.

    Když whisky chutná dobtře, proč by mělo záležet na tom, jak vypadá? Právě toto je jednou z negativních stránek pálení whisky-když vám stáčírna lže ohledně barvy destilátu, o čem všem dalším je vám ochotna lhát?

  5. 5

    Zjistěte, odkud whisky pochází. Ačkoli se whisky dají technicky vzato vyrábět kdekoli na světě-výborné whisky produkuje Kanada, Austrálie a dokonce i Japonsko – měli byste začít s whisky pocházející z některé oblasti Skotska. Tam v podstatě nemůžete sáhnout vedle. Následující tabulka uvádí stručný přehled regionů Skotska, jejich charakteristiku a nejvyhlášenější whisky:

Regionální whisky Skotska[7]

Region
Originální chutě regionu
Příklady značek

Nížina (Lowland) Lehké, jemné, sladové, travnaté Glenkinchie, Blandoch, Auchentoshan
Vysočina (Highland) Těžší, kořeněné, suché i sladké Glenmorangie, Blair Athol, Talisker
Speyside Sladké, jemné, často ovocné Glenfiddich, Glenlivet, Macallan
Islay Těžce rašelinové, kouřové, ostřejší Bowmore, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich
Campbell Střední až plné, rašelinové, slané Springbank, Glen Gyle, Glen Scotia
  1. 1

    Připravte si správnou sklenku na whisky. Ačkoli se whisky dá pít z jakékoli staré sklenky, výběrem té „správné“ svůj zážitek z ochutnávky celkově pozvednete. Odborníci se shodují, že nejvhodnější je sklenka tvaru tulipánu: umožní vám kroužit nápojem, aniž byste ho rozlili a navíc skvěle udrží aroma dané whisky.[8]

    • Pokud zrovna žádnou podobnou sklenku nemáte po ruce, použijte sklenice na víno nebo šampaňské.
  2. 2

    Nalijte do sklenky trochu whisky a jemně s ní kružte. Nalijte si malou sklenku – podle vašeho rozhodnutí, samozřemě – obvykle ne více než 30 ml. Jemně zakružte sklenicí a pokryjte její stěny tenkou vrstvou whisky. Umožníte tím nápoji dýchat. Užívejte si barvu a texturu whisky při pohledu na destilát, stékající po stěnách sklenky.

  3. 3

    Přičichněte. Přivoňte ke své whisky. Pozvedněte sklenku k nosu a zhluboka se nadechněte. Oddalte svůj nos (první přičichnutí bude plně alkoholové) a potom se vraťte k whisky.

    Ve vnímání vůně své whisky pokračujte 20-30 sekund. Vždy přivoňte, odtáhněte nos a opět se vraťte ke sklence. Během celého procesu si snažte vybavovat asociace, které dané aroma evokuje.

    Buďte soustředění a všímejte si hlavně následujících vůní[9]
    :

    • Kouřová vůně. Mezi tyto vonné nóty spadá i rašelinová vůně, kterou již při výrobě vyvolává sladový ječmen, který se přehazuje přes hořící rašelinu.
    • Slanost. Dokážete rozeznat jakousi mořskou slanost u destilátů z ostrova Islay? Spousta skotských whisky má tento originální přímořský nádech.
    • Ovocitost. Rozpoznáte ve své whisky tóny sušeného rybízu, meruňky nebo třešní?
    • Sladkost. Velké množství skotských whisky spoléhá na karamelové, vanilkové nebo medové tóny. Jaké cukrovinky cítíte ve své whisky vy?
    • Dřevitost. Ve skotských je často přítomná silná dřevitá vůně, a to hlavně díky dlouhému zrání v dubových sudech. Toto aroma se často doplňuje s typickou sladkostí.
  4. 4

    Usrkněte malý doušek. Napijte se takového množství whisky, které pokryje celý jazyk, ale ne zase tolik, aby alkohol otupil vaše chuťové pohárky. Nápojem chvíli v ústech kružte a snažte se vyvolat co nejlepší chuťový vjem. Jak whisky chutná? Připomíná vám její chuť něco?

  5. 5

    Vychutnejte si „ocas“. Spolkněte doušek a lehce otevřete ústa. Lépe tak vychutnáte doznívající chuť whisky.

    Jaké chutě, pokud vůbec, se po požití celého doušku rozvinuly? Tento požitek se označuje za jakýsi „závěr“ nebo „dovršení.

    “ U elegantních a kvalitních destilátů se rozvinou další chutě, odlišné od předchozího prožitku při ochutnávání uvnitř úst, a dotvoří tak komplexnost chuťového zážitku.

  6. 6

    Přidejte do whisky malé množství vody. Spousta nadšenců svou whisky ředí vodou, aby celkový obsah alkoholu snížili zhruba na 30%. [10]
    Obvykle se jedná o množství menší než by se vešlo na jednu čajovou lžičku. Některé whisky potřebují více vody, jiné méně, a stejně jako u jiných delikátních destilátů je lepší, když přidáte spíše méně než příliš mnoho.

    • Pro určení potřebného množství vody zkuste použít následující tip. Přidávejte najednou vždy jen několik málo kapek vody a pokračujte v tom, dokud nezmizí typická štiplavost a pálivost v nose.
    • Proč do whisky přidávat vodu? Voda whisky zředí. U destilátů s vyšším obsahem alkoholu může docházet k úmyslnému přebití některých nepříjemných příchutí nebo vůní. Teprve když pocítíte silné alkoholové aroma a ochutnáte, začne pomalu probleskávat skutečný profil daného nápoje. Řekněme, že přidávání vody tedy odděluje muže od chlapců.
    • Zkuste po přidání vody sklenku whisky něčím překrýt (například čistým táckem) a nechte ji po dobu 10-30 sekund zjemnit. Dáte tím destilátu dostatek času na plné propojení s vodou a opět o něco více obohatíte svůj prožitek z daného nápoje.
  7. 7

    Opakujte celý proces ochutnávání, tentokrát se zředěnou whisky. Kružte sklenkou, přivoňte, usrkněte a vychutnejte svou whisky znovu. Jak vám zředěná whisky chutná? Rozeznáte rozdíl mezi zředěnou a nezředěnou whisky? Dokážete objevit nějaké nové aroma nebo příchuť, kterou jste v nezředěném stavu nezaznamenali? Pokračujte v pomalém ochutnávání, nejlépe se skupinou přátel.

  1. 1

    Vytvořte si vlastní směs. Kdo tvrdí, že se musíte spoléhat jen na směsi, které pro vás připravila palírna? Zvláště když si můžete svou vlastní směs vytvořit snadno a rychle. S trochou tréninku i velmi efektivně. Postupujte následujícím způsobem:

    • Začněte se dvěma whiskami, nejlépe ze stejné palírny. Hodit se k sobě budou třeba dva různé druhy od Bruichladdich nebo dvě různé vintage whisky z Taliskeru. Vždy je jednodušší míchat whisky od stejného producenta.
    • Smíchejte velmi malé množství dvou nebo tří whisek a nechte je na několik týdnů usadit stranou. To bude vaše „testovací várka“ k určení kvality finálního produktu. Pokud budete po dvou až třech týdnech spokojeni s výsledkem, můžete těchto přísad smíchat větší množství beze strachu, že způsobíte pohromu.
    • Připravte si prázdnou láhev na whisky a naplňte ji téměř po okraj svou novou směsí. Můžete použít poměry 50/50, 45/55, nebo u tří dokonce 33/33/33. Volba je jen na vás. Plnění až po okraj sklenice zamezí oxidaci, která by mohla negativně ovlivnit chuť vaší nové whisky.
  2. 2

    Jakmile otevřete láhev whisky, vypijte ji do jednoho roku. Po přímém vystavení whisky kyslíku začne destilát okamžitě ztrácet svůj charakter. Kyslík totiž začne rozkládat alkohol na ocet. Pijte proto s rozvahou, ale ne zase příliš pomalu, aby se vaše zásoby neproměnily na nepitelnou kyselinu. Takže až do dna!

  3. 3

    Experimentujte se zráním za pomoci dřeva. Whisky sice dozrávají v dubových sudech, ale producenti ještě často poskytují informace, jak si každý konzument může vyladit nápoj podle svého za pomoci opečeného dřeva a provázku.

    Zkuste experimentovat s dřevem jako je bříza, třešeň nebo dub a přidejte své whisky extra příchuť. Takové úpravy ovšem dělejte jen s whisky, která je podle vašeho úsudku skutečně potřebuje.

    Velmi dobré whisky dodatečné zrání pravděpodobně potřebovat nebudou.

    • Ujistěte se, že vybraná větev nebo dřívko je dostatečně malé, aby se vešlo do vaší lahve s whisky.
    • Zahřívejte větvičku několik hodin ve své horkovzdušné troubě a vysajte z ní tak všechnu vlhkost.
    • Opalovací lampou větvičku ještě trochu opražte. Cílem není úplné seškvaření, ale pouze lehké ohoření, které otevře cestu vonným složkám.
    • Přivažte k větvičce provázek a ponořte ji do whisky. Tu potom každých třicet minut ochutnávejte. K dosažení velkého efektu není potřeba dlouhodobé namáčení. Třicet minut až jedna hodina je často více než dostatečná doba pro příjemné vylepšení chuti.
    • Poznámka: Ujistěte se, že použité dřevo je bezpečné pro kontakt s destilátem určeným ke konzumaci. Některé typy dřeva jsou pro člověka jedovaté a/nebo negativně ovlivňují chuť či aroma dané whisky. Vaše zdraví by mělo být vždy na prvním místě.
  4. 4

    Zkuste se zdržet přidávání ledu. Samozřejmě v případě, že máte rádi whisky ledově vychlazenou a velmi zředěnou, ledu se nebraňte. Většina odborníků už dnes ovšem považuje led ve whisky za přežitek. Chladné teploty mají tendenci překrývat určité chutě a příliš zředěná whisky je stejně ve výsledku více voda než whisky, nemyslíte?

    • Pokud chcete svou whisky skutečně chladnou, použijte raději speciální kameny do whisky. Ty nejprve vložíte do lednice nebo mrazáku a nachlazené pak vhodíte do whisky. Kvalitní, správně vyrobené kameny by neměly zanechat v nápoji žádnou pachuť.
  5. 5

    Zkuste hned od počátku založit vlastní sbírku. Pokud jste úplný začátečník, může vám to znít jako podivná rada, ale mnoho lidí si ze sbírání whisky vytvořilo velmi zábavný a povznášející koníček. Nabízíme vám několik tipů, které byste před založením vlastní sbírky měli vzít do úvahy:

    • Kupujte jen to, co vám bude chutnat, a ne to, o čem si myslíte, že se za vynaložené peníze vyplatí. Aukční trh s whisky je velmi volatilní a ceny často značně kolísají. Při doplňování sbírky je nejdůležitější kupovat jen to, co vám chutná; pokud potom cena v průběhu deseti let klesne nebo nepředběhne inflaci, budete si moct svou whisky stále užívat.
    • Nechávejte si účtenky. Schovávejte si účtenky za své lahve whisky. Je to hezká malá vzpomínka na to, za co jste zaplatili a pomůže vám užít si nápoj, když už se ho konečně rozhodnete odšpuntovat.
    • Rozdělte svou sbírku a schovávejte jednotlivé lahve na různých místech. Pro případ, že vám neopatrné dítě nebo devastující požár zlikviduje část domu, je lepší diverzifikovat svou sbírku. Nenechávejte všechno na jednom místě.
  • Skotská whisky se dá použít do chutných koktejlů, ale kvalitní whisky je lepší vychutnávat čisté.
  • Při pití skotské buďte společenští. Skotská, kterou si vychutnáte se svými přáteli je mnohem lepší než o samotě vypitá sklenka.
  1. ↑ http://www.whiskymag.com/nosing_course/part1.php

wikiHow je „wiki“, což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 10 lidí, někteří anonymně, aby jej v průběhu času vylepšili. Tento článek byl zobrazen 4 344 krát

Kategorie: Nápoje

Stránka byla zobrazena 4 344 krát.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector