Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku
Vytisknout Odeslat emailem
Zdá se, že grilování není žádná věda. Opak je pravdou. Abyste namísto černého uhlíku dosáhli dokonalého výsledku, je třeba dodržovat správný postup. Sepsali jsme pro vás pár praktických grilovacích rad.
Kvalitní a správné maso nejlépe vyberete přímo v řeznictví, kde vám zkušený řezník s výběrem poradí. U vakuovaných mas v supermarketu bývá stáří a původ masa neznámý a hrozí, že mohou být napuštěná vodou. „Nejlepší maso, jaké můžete koupit, je to lokální, které na váš stůl neputuje přes půl světa.
Na našem trhu máme spoustu dlouhodobě prověřených českých dodavatelů s nejlepší pověstí,“ říká Jiří Kulda, retail manažer ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny. Ideální volbou je chlazené maso, zamrazená masa mohou mít poškozenou svalovinu a maso pak bude ve výsledku tuhé.
2. Zmražené maso negrilujte
Z lednice maso vyndejte přibližně 30 minut před grilováním, aby získalo pokojovou teplotu. Pokud maso přece jen vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, aby mělo nejméně 15 °C.
Nejlépe rozmrazujte přes noc v lednici, nikoli na kuchyňské lince nebo ve dřezu, kdy působením tepla v místnosti může dojít k množení bakterií.
Nedoporučuje se ani mikrovlnná trouba, protože může dojít k poškození a částečnému uvaření masa.
3. Jak zjistit, že je maso dostatečně vyzrálé
Jestliže se chystáte grilovat steak, u hovězího masa je důležité, aby bylo vyzrálé a prorostlé tukem, který zajistí, že zůstane šťavnaté. Vyzrálost otestujete zatlačením prstu do masa, kdy ve správně vyzrálém zůstane otisk. Hovězí steak by měl být vysoký asi 2,5 až 3 cm, u ostatních mas stačí 1,5 cm.
4. Marinování aneb co je zásadní
Maso před grilováním nesolte. Sůl totiž z masa vylučuje vodu, tím pádem bude jeho povrch stále mokrý a nepodaří se při grilování vytvořit křupavou zlatavou kůrčičku. Maso marinujte nejlépe přes noc v oleji s bylinkami, ale před grilováním nechte okapat.
Olej, který kape do žhavých uhlíků, produkuje jedovaté karcinogeny. Případně můžete použít alobalový tácek, nebo maso do alobalu zabalte. Zamezit tomu lze také použitím kombinovaného nebo elektrického grilu, u kterého tuk odtéká do samostatné vaničky (např.
Gril BBQ Steba VG 300).
5. Jak dosáhnout pokaždé dokonalého výsledku
Snadno se může stát, že neodhadnete sílu žáru v grilu a maso zvenku spálíte – bude vysušené a tvrdé, ale zároveň zůstane uvnitř syrové. Zkuste použít metodu sous-vide. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jedná se tepelnou úpravu potravin ve vodní lázni při nízké a konstantní teplotě.
Potravina je přitom uzavřena do vakuového obalu, aby si zachovala uvnitř veškerou chuť a šťávu. Potřebujete k tomu vařič na sous-vide (např. Steba SV50) a vakuovačku. Ve finále stačí jen hotové maso hodit na pár minut na gril. Odpadne vám tak netrpělivé čekání a hlídání masa a vyhnete se nerovnoměrnému opékání.
Další výhodou je, že pokud bylinky zavakuujete spolu s masem, prostoupí skrz celou surovinu. Silně je následně ucítíte i v hotovém jídle, přestože je již při grilování nepoužijete.
Příprava sous-vide také umožňuje předpřipravit zásobu masa nebo zeleniny pro grilování, když čekáte větší společnost, abyste se mohli najíst současně.
6. recepty sous-vide
Grilované sous-vide kachní prsíčko a pórek
Suroviny:
- 1 kachní prso s kůží
- snítka tymiánu, rozmarýnu nebo estragonu
- 1 tenčí mladý pórek
- 5 g másla
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- kousek špeku na pomazání mřížky grilu
Postup přípravy:
Nastavte sous-vide lázeň podle toho, jak moc růžové nebo propečené kachní prso máte rádi. Pohybujte se ve škále 57 °C, kdy i po ogrilování bude téměř rare, až po 67 °C, kdy ve finále bude mít jen lehce růžovou barvu. Očistěte kachní prso od případných zbývajících kusů peří a ostrým nožem nakrojte kůži na proužky.
Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem. Vložte maso do sáčku určeného pro sous-vide vaření spolu s bylinkou – tu dejte na stranu bez kůže. Zavakuujte. Přesuňte do lázně předehřáté na požadovanou teplotu a nechte zde maso 60 minut. Lázeň nyní nastavte na 85 °C.
Proces opakujte s pórkem zavakuovaným spolu se solí, pepřem, kouskem másla a bylinkou podle jeho šířky 30 – 60 minut. Maso i pórek vyndejte z pytlíku a odstraňte bylinky. Mříž rozpáleného grilu pomažte špekem a na místo s nejvyšší teplotou položte prsíčko kůží dolů do doby, dokud nezezlátne.
Po pár minutách přidejte do méně horkých míst i podélně rozpůlený pórek. Vše dogrilujte i z druhé strany.
Sous-vide biftek dokončený na grilu
Suroviny
- 150 g vyzrálé pravé hovězí svíčkové
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- 15 g másla
- několik kuliček růžového pepře
- kousek špeku na pomazání mřížky grilu
Postup přípravy:
Nastavte sous-vide lázeň o dva stupně níže, než je daná teplota odpovídající kýženému propečení masa v jeho středu (tj. rare 50 °C, medium rare 53 °C, medium 58 °C). Očistěte hovězí svíčkovou, osolte ji, opepřete čerstvě mletým pepřem a zabalte ji do pruhu potravinové folie, aby držela tvar válce.
Vložte do pytlíku určeného pro sous-vide vaření spolu s čerstvými bylinkami a zavakuujte. Přesuňte do předehřáté lázně, aby maso bylo zcela ponořeno a nechte zde maso 60 – 120 minut podle průměru masa. Po vyndání z lázně z masa odstraňte folii a bylinky.
Mříž maximálně rozpáleného grilu pomažte špekem a na místo s nejvyšší teplotou položte vždy každou stranou biftek tak, aby se na povrchu utvořila hnědá “kůrka”. V ohnivzdorné misce na grilu rozpusťte máslo s několika kuličkami růžového pepře. Vložte ogrilované maso do tohoto lůžka a nechte ho pár minut odpočinout mimo gril.
Následně servírujte například s uvařenými brambory, které pomažete sádlem a ogrilujete. Nebo s grilovanými žampiony či plátky fenyklu.
autorka receptů: Veronika Kokešová
Dalších pár rad:
U grilování se může snadno stát, že neodhadnete sílu žáru v grilu a maso zvenku spálíte – bude vysušené a tvrdé, ale zároveň uvnitř zůstane nedodělané. Při použití mezikroku, úpravy sous-vide, se tomu vyhnete a navíc učiníte grilování zdravějším.
KROK JEDNA – SOUS-VIDE
Použít můžete třeba designovou novinku od německé značky Steba. Spotřebič na sous-vide Steba SV 50 lze využít na jakýkoli hrnec o minimální hloubce 15 centimetrů. Je velice skladný, takže se bez potíží vejde i do malé kuchyně.
Steba SV 50 umožňuje vaření s přesností na 0,5 °C, přičemž 20 litrů tekutiny při teplotě 56 °C ohřeje přibližně za tři čtvrtě hodiny. Snadné intuitivní ovládání umožňuje přesnou elektronickou regulaci teploty na 99 °C. Oceníte i podsvícený LCD displej.
Sous-Vide Steba SV 50 je k zakoupení za běžnou cenu 4 799 Kč na www.steba.cz nebo ve vybraných e-shopech.
Jak sous-vide funguje? Vybranou surovinu spolu s kořením stačí zavakuovat do speciálního sáčku, vložit do hrnce s vodou a přístroj připevněný na hrnec už odvede práci za vás. Potraviny se připravují ve vakuu ve vodní lázni při nízkých konstantních teplotách. Výsledný pokrm bude šťavnatý a zachová si chuť a vůni potravin.
Spotřebič na sous-vide Steba SV 50
KROK DVA – KRÁTCE NA GRIL
Po uvaření a vyndání z vodní lázně stačí maso jen na pár minut hodit na gril pro docílení voňavé krustičky. Odpadne vám netrpělivé čekání a hlídání masa, a vyhnete se nerovnoměrnému opékání.
Grilování se navíc stane zdravějším díky tomu, že nebude z masa odkapávat přepálený tuk.
Bylinky, které spolu s masem zavakuujete, prostoupí skrz celou surovinu a budou v hotovém jídle cítit, přestože je již při grilování nepoužijete.
GRIL BBQ STEBA VG 400 – XXL
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku
PředchozíAnglický Mixed grill
DalšíGrilovaní ryb na venkovním grilu
4 kroky k dokonale rozpálenému grilu
A tím tajemstvím je správné rozpálení grilu. Přitom stačí myslet na 4 jednoduché zásady.
1. Vyberte správné palivo
Většina lidí se rozhoduje mezi kusovým dřevěným uhlím a briketami. Výhodou uhlí je, že rychle chytne, ale také poměrně brzy shoří. Zato brikety hoří dlouho, dá ale o něco víc práce je zapálit. O tom, jak dlouho bude dané uhlí či brikety hořet, rozhoduje samozřejmě i velikost. Víc menších kusů poskytne vyšší teplotu rychleji, ale udrží jí kratší dobu než větší kusy.
„Jak u dřevěného uhlí, tak u briket je na trhu velká variabilita v kvalitě i ceně. Je dostupné i velmi kvalitní české dřevěné uhlí, které se vyrábí z tvrdého dřeva listnatých stromů jako buk nebo dub.
Nejkvalitnější, ale současně dost nákladné je dovozové dřevěné uhlí vyráběné z jihoamerických dřevin jako je quebracho nebo algarrobo.
U briket představují špičku brikety ze slupek kokosových ořechů,“ vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef, švýcarského výrobce grilů.
2. Podpalovací komín vám ušetří práci
Na rozpálení dřevěného uhlí se používá stále častěji podpalovací komín, který se dá sehnat ve více provedeních. Není divu. Vše je díky němu rychlejší a jednodušší.
„Při výběru doporučuji pohlídat, aby měl vybraný model dvě madla, aby s ním šlo pohodlně a bezpečně pracovat. Pokud je komín plný žhavých uhlíků, není zrovna šikovné s ním manipulovat jen jednou rukou,” radí Václav Bartoš.
Výhodou je také podstavec, který zajistí, že si nevypálíte kolečka v trávníku nebo nezašpiníte terasu.
3. Na druhu masa záleží
Při vlastním grilování je potřeba se rozhodnout, zda chcete opékat zprudka (ryby, burgery, steaky v první fázi, ale i prudké opékání či restování zeleniny), nebo pomaleji (větší kusy masa či steaky při dopékání).
Pokud se chystáte opékat zprudka, dejte maso na gril ve chvíli, kdy jsou uhlíky rozpálené doruda. Pracovní teplota lze také zvýšit tím, že žhavé uhlíky nerozprostřete na gril pouze v jedné vrstvě, ale necháte je alespoň v části grilu ve dvou či třech vrstvách nad sebou.
Tak dosáhnete vyšší aktuální teploty a rychlejšího povrchového opečení, ale palivo tak samozřejmě i dřív shoří.
Rozdělit si gril na víc částí a udržovat v každé jinou teplotu se hodí na optimální přípravu: v horké části s více vrstvami pečete zprudka, v o něco chladnější části, kde je jen jedna vrstva žhavých uhlíků, necháte maso dojít na požadovaný stupeň propečení.
Pro méně prudké grilování se hodí chvíli počkat a maso dávat na gril, až se na uhlících objeví šedá vrstva popela (čím silnější vrstva, tím nižší teplota).
4. Pracujte správně s teplotou
Grily na dřevěné uhlí při běžném grilování pochopitelně teplotu s časem ztrácejí, ale to je například pro steaky ideální průběh. Teplotu grilu nejlépe kontrolujete s použitím dvousondového vpichovacího teploměru. Ten měří teplotu na hrotu sondy / ve středu pečeného masa a současně též teplotu v bezprostředním okolí. Pro prudké grilování je třeba mít minimálně 250–300 °C.
Jak ale správnou teplotu poznáte bez teploměru? “Jde to s použitím jednoduchého triku: při této teplotě udržíte ruku ve výšce asi 10 cm nad mřížkou přibližně 3 sekundy. Pokud je to kratší doba, teplota je vyšší, pokud delší, je teplota příliš nízká,” radí Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.
Samostatnou kapitolou je udržování teploty při technikách barbecue nebo low&slow, při kterých se grilují větší kusy masa (vepřová plec vcelku, hovězí hrudí a další) při teplotách pouze mezi 100 a 120 °C, přičemž se maso současně peče a “zauzuje”. To je samozřejmě možné pouze u uzaviratelných grilů. Postupuje se tak, že do grilu dáte pouze jeden rozpálený uhlík a od něj vyskládáte ve spirále palivo. Oheň pak postupuje, jednotlivé uhlíky prohořívají a zajišťují v grilu stabilní teplotu.
TZ, (klam)
10 tipů pro šťavnatý hamburger: na grilu i na pánvi
Grilovací sezóna se rozjíždí, vůně pečeného masa se nese zahradou, zábava je v plném proudu a mistr grilu tak tak stíhá obracet steaky na roštu.
Grilované ryby, zelenina, k tomu vyladěné omáčky a čerstvé pečivo. Jednou ze stálic připravovaných na grilu jsou hamburgery. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, měli byste to napravit!
Grilovací pánev z litiny, zdroj: MlsnýHrnec.cz
- Litinovou pánev rozpálíte na vysokou teplotu, která je ke grilování hamburgeru potřebná
- Grilovací drážky na dně pánve se postarají o to, aby se burger na pánvi griloval, a nikoliv dusil ve vlastní šťávě
- Hamburger z litinové pánve bude chutnat jako ten z venkovního grilu
- Pravý hamburger tak jak jej miluje Amerika se dělá z hovězího! (Pohlreich ve svých receptech na hamburgery doporučuje hovězí plecko, které je šťavnaté a prakticky se nedá vysušit). Ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso, na hrubé zrno. Pokud si kupujete mleté maso, mělo by obsahovat alespoň 20 % tuku, jen tak bude hamburger šťavnatý a při pečení bude držet pohromadě. Příliš libové maso se na tradiční hamburger nehodí.
- Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka! Teď je řeč o klasických hamburgerech, nikoliv o českých karboších a sekané. Máte-li dobré čerstvé maso, stačí k ochucení sůl a pepř. Nepřebíjejte základní chuť masa výrazným kořením, je to škoda. Oblíbené chutě přidáte nakonec, až si burger dozdobíte při servírování.
- Před tvarováním hamburgerů si namočte ruce do studené vody a maso chvíli prohněťte. Vmícháte tak do něj sůl s pepřem a také jej rozmělníte, díky čemuž bude hamburger při pečení lépe držet pohromadě (Florentýna z Kuchařky pro dceru radí před vytvarováním karbanátku 20x bouchnout každým kusem masa o kuchyňskou linku).
- Z masa tvarujte hamburgery asi 2 cm vysoké, o průměru něco přes 10 cm. Snažte se, ať jsou rovnoměrně silné, a prostředek jemně smáčkněte pomocí otočené lžíce, protože burgery mají snahu se při pečení smrsknout a uprostřed vyboulit.
- Hamburgery opékejte na rozpáleném grilu nebo pánvi, aby se maso hezky zatáhlo a zavřelo uvnitř šťávu. Pánev jen lehce vytřete olejem, burgry nesmí plavat v omastku! A ještě jeden tip pro hamburgery na pánvi: pánev by měla mít silné dno, nevypouklé, aby na ní nevznikala chladná místa a hamburger se propekl rovnoměrně (ideální je LITINOVÁ PÁNEV, pokud chcete mít burger s mřížkováním, osmažte jej na grilovací pánvi).
Zahradní gril Cattara Party Point, zdroj: Alza.cz
- Nejprodávanější zahradní gril
- Snadná montáž, jednoduchá obsluha
- Ideálně pro 5 kg PB lahev, pod gril se však schová i 10 kg
- Nevyžaduje lávové kameny
- Grilovací plocha 48,5×37,5 cm
- Chcete-li hamburgery medium rare, tedy tak, aby po rozkrojení byly růžové a při stisknutí z nich trochu vytékala šťáva, opékejte je 4 minuty na jedné straně, pak je otočte a opět 4 minuty opékejte na straně druhé. Hamburger propečený na medium získáte po 5 minutách opékání z každé strany. Zcela propečený hamburger, tedy well done, fajnšmekři vůbec nedělají; takový hamburger je přesušený a ztratí značnou část šťavnatosti.
- Hamburgery se otáčejí pouze jednou, při obracení použijte kleště nebo obracečku, nenapichujte je na vidličku, jinak z nich vyteče šťáva. TIP:
Kluci v akci doporučují po otočení hamburgeru položit na něj plátek čedaru, který se teplem rozteče. - Hotové hamburgery nechte v teple odpočinout (klidně je zabalte do alobalu) a připravte si housku nebo bulku, do které hamburger vložíte. Rozřízněte ji napůl a řeznou stranou nasucho opečte.
- Před podáváním potřeme dolní opečenou část housky majonézou, vložíme hamburger, potřeme hořčicí, a dále vrstvíme podle chuti sýr (výborný je čedar), plátky rajčete, listy salátu, kolečka cibule, kyselou okurku, a prostě to, na co máte chuť a najdete v ledničce.
- K hamburgerům se hodí různé dipy, omáčky a dresinky, nemusíte se držet jen majonézy a kečupu. Zdeněk Pohlreich například k burgrům připravuje avokádovou majonézu z cibule, avokáda a rajčat, ochucenou česnekem, limetkovou šťávou a ozdobenou natí čerstvého koriandru.
Příprava domácího hamburgeru není žádná extra věda, chce to jen znát pár fíglů při přípravě a o kulinářský zážitek máte postaráno. Držte se našich 10 tipů pro dokonalý hamburger, který bude šťavnatý a při pečení se nerozpadne.
TIP: Nejlepší maso na hamburger je doma čerstvě semleté před přípravou jídla. Jste-li milovníky mletého, měli byste mít ve své kuchyni kvalitní mlýnek na maso.
Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.
Jak vybrat gril
Rozhodli jste se, že si zakoupíte gril a nemůžete si vybrat či nevíte jaký gril je pro vás ideální? Nevadí, v tomto článku si projdeme krok za krokem všechna kritéria, které bychom při vybírání grilu měli zohlednit.
Rádi bychom Vám připomněli, že na veškeré dotazy rádi odpovíme a neváhejte nás kontaktovat ať už telefonicky či emailem nebo dokonce v naší kamenné prodejně, kde jednotlivé grily vystavujeme a rádi předvedeme jednotlivé vlastnosti všech druhů grilů.
Krok 1: Rozdělení grilů dle paliva
Před výběrem vhodného grilu bychom měli znát základní rozdělení grilů dle paliva, kterým topíme.
Jde o nejzákladnější dělení grilů, protože každé palivo má své specifické vlastnosti a víceméně se tak odvíjí i styl grilování. Pojďme se tedy podívat, jaké druhy grilů známe:
- Grily na dřevěné uhlí
- Grily plynové
- Grily elektrické
Potom můžeme narazit na tzv.: udírny a nově také na grily infračervené.
Teď si jednotlivé grily popíšeme abychom znali jejich vlastnosti a výhody a pokusíme se vžít do jedné z variant.
Grily na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí či na brikety je ideální pro všechny uživatele, co mají rádi přímí kontakt s přírodou a ohněm. Díky poklopu (kettle grily) dosáhnete možností i nepřímého grilování a tím se vám otevírají miliony možností jak jednotlivé potraviny různě připravovat na grilu.
Při dobrém výběru sáhnete po variantě s více účelovým roštem, který nabízí možnost přidat nejrůznější komponenty jako litinová pánev, kámen na pizzu a další… Co se týče provonění masa pomocí udících lupínků nebude u grilu na dřevěné uhlí žádný problém.
U tohoto tipu grilu musíme dbát na bezpečnost provozu, doporučujeme si zakoupit alespoň základní ochranné pomůcky jako jsou například grilovací rukavice pro bezpečné manipulování s roštem a palivovým komínem.
Plynové grily
Plynový gril je volbou činu. Plynové grily mají tu výhodu, že se snadno a rychle rozpálí a tudíž jednoduše přijdete, zapálíte a grilujete. U těchto grilů můžete snadno regulovat teplotu uvnitř grilu a tím mít maximální kontrolu nad teplotou připravovaných potravin.
Kdo má pocit, že plynový gril nemůže nahradit vůni klasického grilu na dřevěné uhlí si může zakoupit plynový gril se zásobníkem na grilovací lupínky a docílit jedinečného aroma i uvnitř grilu na plyn. Jedná se o největší pracanty mezi grily a je jedná se o velmi luxusní a pohodlné grilování.
Kdo plánuje pořádat velké BBQ party či posezení s více přáteli, plynový gril se pro něj stává ideální volbou.
Doporučujeme vybírat takový plynový gril, který díky svému roštu umožňuje používat nejrůznější příslušenství jako litinové nádobí, pomůcky na přípravu špízů či dokonce takový gril, který umožňuje přidat komponenty jako například motor pro obrácení špízů, kuřat a ostatních potravin.
Elektrické grily
Elektrické grily jsou volbou kompromisu a rovnováhy. Zatímco budete připravovat steak na balkoně vašeho bytu v panelovém domě, nikdo nepozná, že se nejedná o steak z grilu na dřevěné uhlí. Elektrický gril jednoduše zapojíme do zásuvky, rozpálíme ho a můžeme začít grilovat.
E – gril je pravou volbou pro uživatele, který počítá s častým přesouváním grilu a nebo pro někoho, kdo jednoduše nemá baráček se zahrádkou či tolerantní sousedy a rozhodl se tedy ke kompromisu. Elektrické grily jsou většinou menších rozměrů než u předchozích druhů a tím jsou vhodnější do menších prostor či dokonce do prostor uzavřených.
S elektrickými grily se nemusíte bát grilovat přímo na jídelním stole v pohodlí vaší kuchyně.
Krok 2: Místo a četnost grilování, počet osob
Druhým a naprosto důležitým faktorem při výběru grilu se pro nás stává místo, kde budeme grilování provozovat. Je asi každému z nás jasné, že budu vybírat jiný gril pro grilování na velké otevřené zahradě a jiný gril pro grilování na balkoně 1×3 metry.
Dalším faktorem je četnost grilování, jestliže plánuji grilovat každý den 24/7 například v restauraci či si otevřít nějaký stánek, vybírám jiný gril než pro příležitostné grilování. S tím úzce souvisí i počet osob, pro které budu nejčastěji grilovat. Jde především o velikost roštu, neboť pro čtyřčlennou rodinu budeme vybírat jinou velikost grilovacího roštu než pro BBQ party s přáteli.
Jelikož už jsme se seznámili s jednotlivými druhy grilů, můžeme si tedy znázornit pár příkladů míst, kde chceme gril obsluhovat s příslušným vhodným přiřazením grilu:
Grilování na zahradě
Pokud máte vlastní zahrádku nebo zahradu, netrápí vás omezení jako je tomu u bytů. Tudíž si můžete zvolit ze všech třech druhů grilů. Závisí tedy na počtu osob a četnosti grilování.
Pokud jste osoba, která považuje grilování za normální formu přípravy jídla, plynový gril je pro vás tou ideální volbou.
Velikost grilu (grilovacího roštu) zvolíte podle počtu osob ve vaší rodině, nebo přátel, se kterými budete pořádat ty nejlepší grilovačky ve vašem okolí.
Jste-li osoba toužící po přímém kontaktu s ohněm a žárem, jste pokročilí v grilování a s čistým položením steaku na rošt se nespokojíte. Pak je pro vás ideální volbou kettle gril na dřevěné uhlí. Všichni vás budou obdivovat jak skvěle zvládáte manipulaci s ohněm a rozpálenými uhlíky a díky jedinečnému aroma si u vás všichni pochutnají. Pro vás to však znamená kontrolovat teplotu v grilu, regulovat přívod vzduchu a pro složitější pokrmy a aromata se po vás vyžadují pokročilé znalosti v grilování.
Grilování na balkoně, terase
Pokud sháníte gril na balkon či terasu, elektrický gril je pro vás možná tou jedinou vhodnou volbou. Nikdo si na vás nemůže stěžovat za obtěžováním kouřem. Na chuti nějak nestrádáte a navíc elektrické grily bývají z pravidla skladnější než grily plynové nebo grily na dřevěné uhlí a tudíž umožňuje lepší manipulaci pro časté stěhování grilu.
Grilování na cestách
Pokud jste fanouškem cestování a pobyt v přírodě je pro vás samozřejmostí, budete se určitě koukat na cestovní plynové grily nebo elektrické grily. Na campování doporučujeme plynové cestovní grily zatímco pro fanoušky cestování autem či karavanem doporučujeme grily elektrické.
Kdykoliv a kdekoliv si dopřejete prožitek voňavého grilovaného masa a dokonalou chuť.
Restaurace & Bar, stánek s grilováním
Zamýšlíte-li otevření restaurace či stánku, určitě sáhnete po variantě plynového grilu. Díky velké grilovací ploše dosáhnete nejefektivnějšího grilování pro více osob naráz.
Rychlé roztopení grilu a snadná obsluha umožňuje obsluhovat gril téměř každému a hodí se právě pro tyto účely.
Pro restaurace do kuchyně dokonce nabízíme plynové grily vestavné, díky čemuž se gril stane plnohodnotným členem vaší kuchyně a vaši zákazníci budou maximálně spokojeni.
Jaký gril do restaurace & baru? Neváhejte nás zkontaktovat! Rádi pomůžeme s výběrem i montáží!!!
Krok 3: Cena vs. kvalita
Atribut, podle kterého vybíráme nejčastěji je cena. Měli bychom ale zvážit kvalitu prodávaného zboží. Ne vždycky jsou drahé grily taky kvalitní, tím ale nenavádíme kupovat zboží levné.
Levné grily od známých prodejců (hobby markety) jsou sice grily levné, ale od výrobců nejčastěji z Číny, které vůbec nesplňují parametry pro kvalitní grilování.
Propalují se, rozpadají se, jejich konstrukce nepřináší účinky, které očekáváme.
Abychom poradili za jakou cenu si gril zakoupit, dovolili jsme si připravit jednoduché rozdělení:
Gril do 10 000,-
Při koupi grilu do 10 000 korun získáte kvalitní gril na dřevěné uhlí nebo gril elektrický. Pokud za tuto cenu hledáte gril plynový, sice najdete, ale kvalitou budete hodně dole a nepočítejte s dlouhodobou zárukou. Sem tam propálený materiál a nákup náhradních dílů bude zapotřebí dříve, než si grilování stačíte užít.
Gril do 20 000,-
Při koupi grilu do 20 000 korun získáte ty nejkvalitnější grily na dřevěné uhlí a už se můžete začít koukat po grilech plynových. V této cenové kategorii si už můžete pořídit menší plynový gril z kvalitních materiálů od světových prémiových výrobců.
Gril do 40 000,-
Pokud si zakoupíte gril v cenovém rozmezí 40 000 korun a budete dbát na výrobce, nešlápnete vedle. Bavíme se o poloprofesionálních plynových grilech z kvalitních materiálů s velkými grilovacími plochami. Na těchto grilech je radost grilovat a nabídnou vám vše co potřebujete k zvládnutí i složitějších postupů a receptů.
Gril do 80 000,-
Tady už se pohybujeme na profesionální úrovni špičkové kvality. U grilů zakoupených v této cenové kategorii rozhodně chybu neuděláte.
Pohybujeme se v plynových grilech s velkými grilovacími plochami z těch nejlepších materiálů. V tomto cenovém rozmezí najdeme grily, které používají ty nejznámější profesionálové z celého světa.
Grily jsou z kvalitních materiálů a jejich výroba podléhá nejpřísnějším postupům.
Gril nad 80 000,-
Luxus, extravagance a prvotřídní kvalita. Nejdražší grily od těch nejlepších výrobců jsou luxusní, kvalitní a exkluzivní. Takovýto gril si bude hýčkat nejen vás, ale vaše okolí. U těchto grilů vám rozhodně nebude nic chybět.
Kvalitu jednotlivých grilů zjistíte především díky použitým materiálů a postupu výroby. Je tudíž nesmírně důležité dbát na výběr výrobce (značky) grilu.
Krok 4: Výrobce (značka) & prodejce
Nesmírně důležitý faktor na který bychom měli přihlížet při vybírání grilu je značka grilu s tím související jeho kvalita a také prodejce, od kterého gril koupíme. Můžeme se setkat s případy kdy gril stejné značky prodává více prodejců, dokonce i ve velkých hobby marketech.
Prodejce
Je zapotřebí si uvědomit, že velké řetězcové hobby markety vám nikdy nenabídnou takové služby jako specializovaní prodejci. V dnešní době je naprosto běžné, že produkty mají stejné ceny u více prodejců a tak raději zaběhnete do zaběhnutého hobby marketu, kde naložíte gril na košík a jdete k pokladně. Jenomže už vám k tomu nenabídnou montáž, příslušný servis, manuál nebo nějakou jinou výhodu formou dárku nebo služby. Reklamace zde bývají také velký problém, většinou vám řeknou něco na ten způsob, že jste si to mechanicky poškodili sami a víc se s vámi nebaví.
Proto je lepší zvážit nákup u specializovaného prodejce, kde vám dokážou poradit, nabídnou vám rady a montáž. Specializovaný servis od proškoleného personálu.
Není specialista jako specialista, proto se i zajímejte o aktivity prodejce, pokud narazíte na prodejce s prostě vystaveným zbožím na internetu s pár recepty vložených na stránkách, nejedná se tak úplně o specializovaný obchod.
Specializovaný prodejce by měl být schopen nabídnout vám i zboží navíc, příslušenství, nádobí, ochranné pomůcky atd. pro případné rozšíření vašeho grilovacího umu. Měl by být schopen vám kompletně poradit při výběru grilu a navést vás na tu nejlepší cestu.
Jednoduše a prostě řečeno prohlídněte si, zda-li se opravdu jedná o specializovaného prodejce a zda je schopen vám nabídnout více.
Výrobce
U výběru výrobce je nejdůležitějším faktorem použitý materiál a postup výroby. Historie a vývoj výrobce je také nedílnou součástí v konečné kvalitě produktu.
Krok 5: Shrnutí
V předchozích krocích jsme se zaměřili na základní kritéria pro výběr grilu. V tomto posledním kroku se zaměříme na konečný výsledek. Sloučíme jednotlivé body ze všech předchozích kroků a znázorníme si pár příkladů.
Jste osoba, která má ráda pocit kontroly nad ohněm a žárem, grilujete venku na zahradě a s grilováním začínáte.
V tomto případě je pro vás nejvhodnější gril na dřevěné uhlí typu kettle. Jelikož rádi trávíte čas venku, je pravděpodobné, že si svoje schopnosti grilování budete chtít vylepšit a tak sáhnete po grilu s vyměnitelným roštem pro případné přidání ostatních komponentů.
Jelikož trávíte čas venku na zahradě a tudíž se pohybujete v obchodech s hobby vybavením, rozhodli jste se zakoupit gril do 10 000,- za tuto cenu však hledáte gril kvalitní od prodejce, který vám do budoucna umožní kvalitní služby a inspiraci.
V tomto případě nám dovolte nabídnout vám Kettle gril od prémiového výrobce NAPOLEON, kanadské značky č.1.
Jste osoba, která považuje grilování za nejlepší formu přípravy jídla, grilování není pro vás cizí a pár steaků už jste úspěšně připravili. Jelikož chcete grilovat v pohodlí vaší zahrady či terasy i přes týden, hledáte něco s rychlím podpalováním a s větší grilovací plochou.
V tomto případě je pro vás nejvhodnější gril plynový, díky němu můžete grilovat téměř hned. Velká grilovací plocha vám umožní připravovat větší množství potravin.
Jelikož jste osoba zkušená v připravování potravin na grilu, sháníte plynový gril s možností přidání nejrůznějších komponentů a s infračervenou technologií pro lepší opékání za otáčení.
Navrhujeme vám zakoupit plynový gril LE3 485 od kanadského výrobce kvalitních grilů NAPOLEON.
Jste osoba, která ráda cestuje. Pobyt v přírodě a na cestách je váš životní styl. Rádi posedíte někde u vody a chtěli by jste si tyto chvíle nějak zpestřit.
V tomto případě sáhnete po plynovém nebo elektrickém grilu určeném na používaní při cestách, takovéto grily najdete u nás v kategorii GRILY NA CAMPING, kde pro vás máme připravenou kompletní nabídku od výrobce CADAC, který má dlouholeté zkušenosti s výrobou vybavení do přírody a výrobou nejkvalitnějších grilů na cesty.
Náš tip je cestovní grily CADAC CARRI CHEF 2 BBQ/SKOTTEL v jehož balení se nachází taška pro přemisťování a pánev SKOTTEL pro kontaktní grilovaní, těleso hořáku, skládací nohy a to vše v ceně grilu! Nutno připomenout, že gril je vyvinut tak, aby jeho skládání bylo snadné a nepotřebujete k tomu žádné nářadí, zkrátka ideální pro camping a caravaning.
Jste osoba, co si ráda dopřeje luxus a za špičkovou kvalitu a služby zaplatíte cokoliv. Nejen že chcete být mistrem grilu, ale chcete udělat dojem na své hosty a i jim dopřát to nejlepší co můžete. Rádi si vychladíte šampaňské a připravíte steak z toho nejlepšího masa. Grilování a pořádání grilovaček s přáteli či uspořádání firemních večírků je váš životní styl.
V tomto případě nekoukáte na cenu ale na kvalitu. Plynový gril NAPOLEON z vyšší cenové kategorie je pro vás tou nejlepší volbou. Dokonalé provedení při výrobě a použité materiály k vám do života vnesou luxus a pohodu.
Infračervené technologie či zásobníky na udící lupínky tu jsou samozřejmostí. Takovéto grily jsou vybaveny integrovanými chladícími boxy se zásobníkem na led. Boční hořák a velká pracovní plocha vám umožní se stát králem grilu.
Dokonalý design z tohoto grilu dělá skvělý doplněk vaší zahrady nebo terasy vašeho domu.
Jste osoba provozující restauraci, hospodu či bar a hledáte něco nového, čím by jste uspokojili vaše zákazníky.
Jedinou vhodnou volbou je pro vás gril plynový. Jedná-li se o gril, který by jste rádi zařadili do vybavení vaší profesionální kuchyně, nabízíme také plynové grily vestavné, tyto grily snadno zakomponujete do kuchyňské linky a nemusíte pro ně hledat zvláštní místo. Tyto grily jsou vhodné i do venkovních kuchyňských linek. Kompletní nabídku vestavěných grilů naleznete zde.
Nejčastější chyby při grilování: Špinavý rošt i vlhké palivo ovlivňují kvalitu pokrmu
Češi grilování milují, jedná se o naši nejoblíbenější letní stravovací aktivitu. A aby také ne, vždyť se jedná o poměrně snadný, rychlý, chutný a zdravý způsob, jak naplnit žaludek. Navíc se zpravidla schází při této činnosti celá rodina a přátelé, tudíž s ní máme často spojené hezké vzpomínky.
Jak docílit toho, aby bylo vaše jídlo z grilu dokonalé? Čemu se vyhnout a jak správně při grilování postupovat?
Používejte suché palivo
Pokud si myslíte, že gril roztopíte vlhkým palivem, tak jste na omylu. Budete se vztekat, nadávat, snažit, ale nic vám nepomůže. Aby se tedy z vašeho grilování s přáteli nestalo totální fiasko, myslete vždy na správné skladování uhlí, dříví nebo briket. Ideální jsou fóliové sáčky nebo tašky. Palivo v nich nenavlhne a vy ho tak můžete kdykoliv vyndat a začít hned grilovat.
Pozor na teplotu
Velmi častou chybou je teplota roštu. Vždy musí být perfektně rozpálený, než na něj maso dáte. Když teplotu roštu podceníte, budete na jídlo zbytečně dlouho čekat a navíc se s velkou pravděpodobností ještě nepálí uhlí, ale podpadlovač, kterým jste gril roztápěli. Není ale vhodný ani velký plamen, který na maso šlehá. Zkuste to vybalancovat tak, aby se maso nedotýkalo ohně.
Otevírání pokličky
Poklička na grilu pomáhá udržet správnou teplotu a umožňuje ugrilovat maso ze všech stran. Pokud ji však stále otvíráte, uniká spousta tepla a vaše pokrmy se mohou připálit dřív, než budou správně propečené a hotové.
Špinavý rošt
Pokud na něco musíte být opravdu pečliví, je to na údržbu grilu. Jak ho správně čistit jste se už dozvěděli, osvědčených babských rad jste také dostali dostatek, tak by to pro vás neměl být problém. Pamatujte, že zbytky jídla z předchozí grilovačky nejen mění chuť jídla následujícího, ale mají také negativní vliv na zdraví. Myjte tedy gril po každém použití.
Bezpečnostní pravidla
Grilování, dobrá nálada a smích s přáteli se může během chvíli změnit v katastrofu, pokud nedodržujete určitá bezpečnostní pravidla.
Vemte v úvahu všechna rizika spojená s vysokou teplotou a ohněm. Děti samozřejmě držte od grilu co nejdál a vysvětlete jim, že se nesmí dotýkat ani rozpálené konstrukce.
Po ukončení grilovačky nezapomeňte zařízení správně vypnout, uhasit plamen a zabezpečit.
KAM DÁL: Jak správně vybrat gril: Rozhodně to není o tom přijít do obchodu a popadnout, co vás napadne