Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Dlouho se tato naše typická zelenina musela cítit méněcenná. Byla jen součástí nedělních polévek nebo vánočního bramborového salátu, nyní však potvrzuje svůj obrovský potenciál. Zázrak jménem celer je bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a E.

Kromě jiného obsahuje také důležité minerály, jakými jsou hořčík, draslík, železo, zinek, jód a hlavně velké množství éterických olejů.

Pro vaši lepší představivost – již 100 g čerstvého celeru obsahuje 344 mg draslíku, což činí 10 % doporučené denní dávky!

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

1) Zásadité účinky

Celer, stejně jako citrón, vyrovnává překyselení těla.

2) Nevyčerpatelný zdroj antioxidantů

Kromě vitaminu C a Beta – karotenu, které jsou důležitými antioxidanty, obsahuje celer významné množství tzv. polyfenolů. Polyfenoly (flavonoidy, fytosteroly) jsou druhotné rostlinné látky se silným antioxidačním účinkem.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

3) Levnější než B-komplex

Díky vysokému podílu vitaminů skupiny B, léčí celer tolik nepříjemné afty v ústech a napomáhá zpevnění nehtů a vlasů.

4) Přírodní afrodisiakum

Jeho blahodárné účinky na mužskou potenci objevili už ve starodávném Egyptě.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

5) Ničí lupy

Ano je to tak, odvar z celerové natě si hravě poradí s vašimi lupy. Na odvar potřebujete nať z velkého celeru, kterou asi 5 minut povaříte přibližně v litru vody. Uvařenou nať vyndejte, odvar nechte vychladnout a pravidelně masírujte do pokožky hlavy.

6) Má antibakteriální účinky a povzbuzuje metabolismus

Měl by se stát nedílnou součástí vašeho jídelníčku, pokud právě bojujete s nadváhou.

7) Obsahuje zdraví prospěšnou přirozenou sůl

Tato zelenina obsahuje nejvyšší podíl přirozené soli, tu si prosím nepleťte se solí kuchyňskou. Ta naopak našemu zdraví moc neprospívá.

Šťáva z celeru

Čerstvá šťáva z celeru je pro naše tělo nejideálnější variantou. Abychom maximálně podpořili jeho léčebné účinky, měli bychom vypít 3x denně 100 ml čerstvé šťávy.

Celer je poměrně dost aromatická zelenina a ne každému chutná, proto si můžete šťávu z celeru doplnit ještě o další typ zeleniny např. mrkev.

Ale nezapomeňte dodržet doporučené množství celerové šťávy – 100 ml! Kúru doporučujeme držet jeden týden a několikrát do roka opakovat.

Ne každý má doma odšťavňovač, takže nabízíme jednodušší variantu.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Čaj z celeru

Potřebujete drobněji nasekanou celerovou nať, kterou krátce cca 7 – 10 minut povaříte v litru vody. Necháte pod pokličkou ještě 5 minut odstát. Pak čaj zcedíte a pijte vlažný po jídle.

Celer v kuchyni

Celer lez přidávat do salátů. Také z něj připravíte chutné hranolky nebo řízečky.

Závěrem – celer stejně jako i jiné druhy zeleniny bývají často ošetřeny pesticidy, proto je důležité kupovat celer v biokvalitě nebo od prověřeného farmáře.

Celer: Všelék, nebo jen všemi přeceňovaná potravina?

Celer, správně miřík celer, je dvouletá bylina patřící do čeledě miříkovitých. Na trhu se můžeme setkat jak s celerem bulvovým, tak i s řapíkatým a listovým. Využít a spotřebovat se dají bulvy, listy i semena, u řapíkatého však pouze listy, především tedy jejich řapíky. Celer je prý hodně zdravý, ale je to opravdu tak?

Celer je známý přibližně od prvního tisíciletí, a dokonce se o něm zmiňoval samotný Homér ve své Odyssee. Listy zdobily vítěze her, květy ve věncích zase hrobky. Jeho semena využívali léčitelé ajurvédské medicíny jako diuretikum, také s ním léčili nachlazení, chřipku, zažívací potíže, artritidu nebo nemoci jater i sleziny.

K lékařským účelům sloužil i za dob Ludvíka XIV., tehdy se začal používat rovněž jako dochucovadlo. Temné období zažil snad jen v době eklektismu – v 19. století, kdy byl považován za pouhou slabou náhražku petržele.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Kupte se slevou Celer bulva.

Porovnat slevy

Celer jako takový je plný cenných látek. Obsahuje hned několik vitamínů – provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K. A také éterické oleje, které mohou za jeho typické aroma, a navíc chrání rostlinu před plísněmi, působí antibakteriálně a antimykoticky.

V celeru najdeme i množství minerálů, jako je draslík, hořčík, chrom, jód, sodík, vápník, zinek nebo železo. Dále také mastné kyseliny, aminokyseliny a mnoho dalšího.

Celkově tak pozitivně působí snad na každou část našeho těla. Od zmíněného trávicího ústrojí, přes dýchací cesty, močový měchýř a ledviny, až po pleť, vlasy, nehty nebo mozek a nervy. Není tedy ani nejmenších pochyb o tom, že celer je právem vyzdvihovanou zeleninou.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky? Pixabay

Podpora správného trávení, chuti k jídlu i omezení plynatosti, to vše příznivě ovlivňují hlavně semena celeru. Ale ani celerová šťáva a salát nejsou v tomto případě k zahození. Nálev z natě se zase používá při plynatosti a střevních kolikách a také je pro trávicí ústrojí přirozeně antibakteriální.

Co se týká hubnutí, ani tady se celer nenechal zahanbit. Je ideální potravinou pro redukci váhy a zbavení se tuku. Vhodný je při běžných dietách i pro lidi trpící silnou obezitou. Jeho účinnost spočívá ve stabilizaci cukru v krvi, navíc je nízkokalorický – na 100 g připadá jen 19 kcal a obsahuje pouze vodu a vlákninu.

Kromě toho má tzv. negativní kalorie, jejichž trávením se hubne výrazněji. Tím, že je nízkoenergetický, by však neměl být samostatnou složkou jídelníčku, dobré je konzumovat jej ve všech podobách.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky? Pixabay

Řapíkatý celer obsahuje bioaktivní flavonoid apigenin, který je známý pro své protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky. Díky němu je celer schopný snížit projevy akné, v mnoha případech tento problém dokonce úplně vyléčit.

Pozitivně působí i na léčbu periorální dermatitidy a chronických ekzémů. Odvar z celerové natě, pár minut povařené, příznivě redukuje tvorbu lupů, stačí si jen pravidelně omývat vlasy vychladlým roztokem několikrát týdně.

Glykokvin obsažený v celeru je látka s podobným účinkem jako inzulin. Snižuje tedy hladinu cukru v krvi, a celer se tak stává více než vhodnou zeleninou pro diabetiky. Kromě toho je schopen snížit také hladinu špatného cholesterolu, obsahuje hodně vlákniny, rozšiřuje cévy a pročišťuje krev.

Jeho pozitivní účinky na vliv cholesterolu v krvi potvrzují i studie Chicagské univerzity nebo laboratorní výzkum v Singapuru. Pro snížení cholesterolu by se měl pravidelně konzumovat nejlépe celer syrový nebo připravený v páře.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky? Pixabay

Kromě výše zmíněného je celer schopen zmírnit bolestivé záněty v těle. Je to přírodní diuretikum – odstraňuje krystaly kyseliny močové, které se hromadí kolem kloubů a zhoršují pohyblivost. Snižuje hodnoty krevního tlaku, pozitivně působí na funkci srdce nebo upravuje nepravidelnou menstruaci, také ovlivňuje mužskou potenci.

Má uklidňující účinky, dokonce ho psychologové doporučují lidem, kteří trpí panikou. Zabraňuje ztrátě paměti, zbavuje stresu a pomáhá usnout. Řeší potíže s překyselením a obsahuje přirozené soli nezbytné pro naše zdraví.

Také ovlivňuje zdraví očí a zabraňuje poruchám zraku. A na závěr – bojuje proti rakovině zabíjením pankreatických nádorových buněk. Celer zkrátka není žádnou malou rybou, ale pořádně neobyčejnou zeleninou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Celer jako lék na depresi i afrodisiakum – Príma receptář.cz

To, že celer již dávno nepatří jen do svíčkové je snad už dávno jasné a pokud jste dosud patřili mezi ty, kteří utajenou sílu celeru doteď neobjevili, je pomalu na čase tento fakt změnit. Jeho výjimečné léčebné účinky byly známy již starým Egypťanům. Ti ho využívali především jako afrodisiakum, ale v dnešní době jsou již známé i jeho jiné účinky na naše zdraví.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Jaké druhy celeru známe?

Rozhodně nepěstujeme jen jeden druh celeru, ale dokonce tři. První je celer hlíznatý, který se jak již název vypovídá, pěstuje především pro jeho hlízu, ale své využití mají i listy.

Dalším druhem je celer řapíkatý, který hlízu nevytváří, ale zato má spoustu řapíků. A posledním druhem je celer listový, který má velké množství listů.

Poslední dva druhy se u nás téměř nepěstují, ale jako doma se cítí například ve Francii, Itálii, nebo ve Španělsku.

Jaké má celer účinky na naše zdraví?

Celer je pro naše zdraví opravdu blahodárný. Má skvělý vliv na naše ledviny, pomáhá zmírňovat projevy revmatismu a pomoci může i při silné migréně. Mimo to také pomáhá při depresích, zvyšuje činnost pohlavních žláz a je doslova zázrakem pro ty, které trápí cukrovka.

Budete mít zájem:  Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba

Celer obsahuje velmi vysokou hodnotu hořčíku, a proto je také velmi vhodné ho konzumovat při boji s rakovinou. Pokud to večer přeženete s alkoholem, můžete si ráno udělat celerovou šťávu. Ta by vás měla zaručeně z kocoviny vysvobodit. Mimo to obsahuje i velké množství vitamínu B, který je blahodárný pro kvalitu naší kůže, nehtů a vlasů.

Pokud tedy chcete mít zdravé a dlouhé vlasy, dejte si každý den kousek celeru, nebo si připravte celerovou šťávu.

Kde a jak se dá celer použít?

Jestliže vás celer zaujal a přesvědčil o tom, že je na čase pustit ho trochu více do svého jídelníčku, jistě ale přemýšlíte o tom, jak na to.

Pomocí celeru se koření vlastně jakákoliv zapékaná masa se zeleninou, výborně doplní pokrm, ve kterém používáte mleté maso, ale hodí se také do polévek, pomazánek, nebo salátů. Použít se ale samozřejmě dají i celerové listy. Ty se využívají jak čerstvé, tak i sušené.

Sušenou variantu můžeme smíchat spolu se solí a používat ho jako zajímavé koření na dochucování pokrmů. Nejen, že jídlu dodá ten správný šmrnc, ale také uděláte něco pro své zdraví. Konzumovat se dá také i syrový, bez jakékoli tepelné úpravy.

Tato varianta je dokonce ta nejzdravější, protože se nám při vaření neztratí žádné vitamíny. Připravit si můžete jednoduchý salát, pyré, nebo ve formě šťávy. Tu můžete připravit v kombinaci s jinou zeleninou, nebo si samozřejmě můžete dát i celerovou šťávu samotnou.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Jak je na tom řapíkatý celer?

Řapíkatý celer má také blahodárné účinky na naše zdraví. Je výborným pomocníkem při zánětech močových cest, pomáhá dýchacímu ústrojí a je také pomocníkem při redukci váhy. Oproti klasickému celeru má o trochu více aromatickou chuť, která nemusí chutnat každému.

Ale pokud mu přijdete na chuť, určitě nebudete litovat. Řapíkatý celer dokonce obsahuje mnohem více vitamínu C než citrony. Obsahuje také zinek, jód, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík. Připravit ho můžete vařený, ale opět ho můžete konzumovat i syrový, v různých podobách.

Jediné na co si musíte dát pozor je to, že bývá velmi silným a také častým alergenem. Pokud vás po jeho konzumaci začnou pálit ústa, objeví se vám vyrážka, nebo se objeví potíže s dýcháním, máte právě na celer alergii. Nejčastěji je tato alergie doprovázena také alergií na jablka.

Pokud trpíte alergií, její projevy může zmírnit tepelná úprava celeru.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Celer – vitamínová bomba i účinný prostředek na hubnutí

Miřík vonný

Celer neboli miřík vonný se do našich kuchyní dostal z Egypta, kde jeho listy původně používali při pohřebních obřadech, protože tehdy se ještě jíst nedaly. Staří Řekové je začali bělit, listy se tak staly jemnějšími a Řekové v nich objevili nejen pochoutku, ale také působivé afrodiziakum.

K ochucení pokrmů se používal celer již ve starém Římě. Do Čech se dostal z Itálie, pěstuje se tu od 19. století, přičemž své nezastupitelné místo si u nás podobně jako v ostatních státech střední Evropy našel především celer bulvový.

Oproti tomu ve Francii, Španělsku, dnešní Itálii a v USA bulvy celeru téměř nepoužívají a favoritem jejich kuchyní je celer řapíkatý.

Zelenina, lék i koření

Celer je fantastická plodina, jejíž konzumace má na naše tělo spoustu pozitivních účinků. Tato zelenina obsahuje velké množství éterických olejů, díky nimž si celer získal svou jedinečnou chuť.

Oleje se uvolňují při cestě trávicím traktem a proto v ústech, žaludku i ve střevech působí antibakteriálně a antimykoticky. Účinnou ochranou jsou tyto látky i pro naše ledviny a močové cesty, které dokáží zbavit obávaných infekcí.

Pozor ale, pokud trpíte nějakým onemocněním ledvin, celer má močopudné účinky a pak je nutné se o jeho konzumaci poradit s lékařem.

Při zácpě i na hubnutí

Celer obsahuje skoro 95 % vody a je nejbohatší potravinou na chlorid sodný, tedy organickou sůl, která je tělu prospěšná (narozdíl od té anorganické).

Nejzdravější jsou u celeru hlavně jeho listy, které obsahují deset různých aminokyselin, vitamin C (více než citron), vitaminy B (výborný pro krásné vlasy, nehty a psychickou pohodu), vitaminy A, K a E. Z minerálních prvků jsou to pak chróm, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.

Celerová bulva dokáže v kuchyni doplnit celou řadu receptů a při pravidelném užívání upravit střevní peristaltiku a vyřešit zácpu. Výborný je celer i při redukční dietě.

Celerová šťáva

Celer je od pradávna známý jako velmi účinné mužské afrodiziakum. K tomuto účelu se používají všechny jeho části – semeno, nať i bulva, a protože nejlépe působí v syrovém stavu, nejlepší je připravovat z něho čerstvě vylisovanou šťávu.

Tato šťáva má ale více blahodárných účinků! Doporučuje se pít 1 dl nalačno po dobu 6 týdnů, pokud potřebujeme snížit hladinu krevního cukru a tlaku. Pomáhá i při chřipce a nachlazení, kdy 2× denně 1 dl šťávy užívané po sedm dní dokáže rozpustit hlen a ozdravit sliznice.

Velmi účinná je celerová šťáva i při potížích s klouby, rozpouští v těle usazeniny, které následně pomáhá odplavit z těla.

Pěstování pro pokročilé

Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je ho nutné včas předpěstovat. Nejlépe v únoru, nejpozději v březnu vysít a dávat na semínka velký pozor. Předpěstování je složitější, nejvhodnější je skleník nebo zimní zahrada s dostatkem světla a teplotou nad 10 °C.

Ven se semínka této dvouletky pečlivě vysazují až v druhé polovině května, vhodná vzdálenost je pro bulvový celer půl metru mezi sebou i mezi řádky, listový a řapíkatý celer může mít vzdálenost o něco menší. Po výsadbě je důležitá pořádná zálivka. Celer je navíc náročný i na živiny a citlivý na obsah vápna v půdě.

Za péči se nám ale dokáže odměnit. Pokud je navíc v bio kvalitě, jeho účinky na sobě rychle pocítíme.

Tip: Aby chuť řapíků a listů byla ještě jemnější a sladší, je vhodné celer od konce léta začít bělit. Jednou z možností je nakopčení lehčí půdy podobně jako u pórku, jednodušší a čistší je zabalení nadzemní části do tmavého papíru nebo lepenky na dobu asi tří týdnů. K rostlince se tak nedostane sluníčko a ona tolik nezezelená.

Tip na vitaminovou vzpruhu:

V odšťavňovači zpracujeme celerovou bulvu a 1 lžíci celerových listů, mrkev, červenou řepu a citron. Ochutíme medem a popíjíme po douškách. Posiluje ledviny, játra a srdce.

Tip na chuťovku:

Zkuste si v troubě z bulvy připravit vynikající chipsy. Obdobně jako řepné či bramborové.

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Recepty:

Jemný celerový krém/4 porce:

  • 500 g celeru
  • 1 kyselejší jablko, oloupané a pokrájené na kousky
  • 1 cibule
  • 250 g lučiny
  • 50 g másla
  • 150 g nivy na nudličky
  • sůl a pepř na dochucení

Pokrájenou cibulku zpěníme v hrnci na másle, přidáme na kostky pokrájenou bulvu celeru, lehce orestujeme a zalijeme litrem vody. Vaříme 10 minut pod pokličkou a dalších 10 minut pak ještě s přidaným jablkem. Polévku stáhneme z plotny, necháme malinko vychladnout, dochutíme solí a špetkou pepře a rozdrobíme do ní lučinu. Vše důkladně rozmixujeme a podáváme posypané nivou. Výborné!

Celerový salát s citronem/4 porce:

  • 2 celery nastrouhané nahrubo
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 biocitron
  • mořská sůl
  • nať z petrželky

Nejdříve do mísy vymačkáme citron, pak přidáme nudličky celeru, kousky cibule, petrželku a vše promícháme s olejem a prolisovaným česnekem. Osolíme a hned podáváme. Ručím za to, že výjimečná chuť vás překvapí a salát dodá potřebnou sílu!

Celerové sušenky/ množství 2 plechy

  • 3 velké uvařené brambory nastrouhané najemno
  • 100 g nastrouhaného celeru
  • 1 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • mořská sůl
  • biosezam

Nejdříve si na vál připravíme nastrouhané brambory.

Přidáme mouku, máslo, celer, vejce i sůl a vypracujeme polotuhé těsto. Je-li potřeba, zahustíme ho ještě trochou mouky a těsto vyválíme. Nakrájíme ho na čtverečky, které vyložíme na plech s pečicím papírem, pak sušenky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme do zezlátnutí v troubě rozehřáté na 170 ˚C.

Vhodné jako pochoutka při posezení s přáteli, ale i dětem ke svačině do školy.

Budete mít zájem:  Seriál o víně: Proč bio?

Dušené celerové nudličky/ 4 porce přílohy

  • 1 větší bulva celeru, oloupaná a nastrouhaná na nudličky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce Tamari sojové omáčky

Tuto pochoutku jsme poprvé ochutnali u Markéty Ovsíkové na PDČ obědě a úplně nás dostala! Poprosila jsem o recept a se svolením ho posunuji dál. U nás už má své čestné místo, celer v této podobě chutná i dětem a to mě těší dvojnásob.

V hluboké pánvi rozehřejeme olej a na něm podusíme celer. Když začne měknout, rozhrneme nudličky ke kraji a doprostřed přidáme na pánev cukr. Necháme ho zkaramelizovat a promícháme s celerem. Osolíme a dusíme doměkka.

Přilijeme sojovou omáčku a minutku ještě prohřejeme. Nakonec můžeme zakápnout citronovou šťávou, ale tu já nedávám. Vhodné jen tak jako teplý salát, klidně jako příloha k zeleninové omáčce nebo masu. Jednoduché a geniální.

Celer – léčivá potravina

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.

Celer může být konzumován syrový, může být přidáván do salátů, ale také může být součástí vařených jídel. Další velkou výhodou této zeleniny je, že, na rozdíl od ostatních druhů zeleniny, velice dobře snáší vysoké teploty, proto během vaření neztrácí vitamíny.

Léčivé účinky celeru

1. Snižuje hladinu cholesterolu

Nedávná 8 týdenní studie, provedená na zvířatech, dokázala rapidní pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučování žluče u zvířat, která jedla celer. Pokud máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí vyloučit z jídelníčku mastná jídla, proces uzdravení můžete urychlit tím, že budete pít celerový džus. Po dobu 3 týdnů vypijte každé ráno na lačno sklenku celerového džusu.

2. Ulevuje od zácpy

Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu. Pokud tímto problémem trpíte často, je nejlepší jíst celer pravidelně, aby k zácpě nedocházelo.

3. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku

Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto vás konzumace celeru může ochránit před rakovinou žaludku. Z toho důvodu doktoři doporučují denní konzumaci celeru, pokud možno ve velkých dávkách.

4. Snižuje krevní tlak

Nedávná studie odhalila, že u lidí, kteří pijí celerový džus po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve.

5. Zlepšuje funkci ledvin

Konzumace celeru vede k lepší činnosti ledvin tím, že napomáhá tělu urychlit proces odstraňování toxinů. Navíc, tento proces zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Abyste se vyhnuli tomuto problému, je doporučeno pít celerový džus ve velkých množstvích; nicméně, konzumace čerstvého celeru je také velice prospěšná.

6. Pomáhá zhubnout

Celer je výživné jídlo, kterého úkolem je, kromě jiného, snížit apetit a chuť na sladká a mastná jídla. Umyjte celer, nakrájejte ho na plátky a jezte ho v průběhu celého dne. Na konci dne uvidíte, že jste snědli podstatně méně jídla.

7. Pomáhá k detoxikaci těla

Jestliže se cítíte být unaveni, nebo jestliže jste v poslední době konzumovali jídla obsahující hodně chemických látek, či chcete-li své tělo pročistit, jezte celer a pijte celerový džus denně.

8. Urychlí odstranění ledvinových kamenů

Celerový džus pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny. Evidentně, abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte celerový džus pít přibližně jeden měsíc. Zároveň se tím chráníte před vznikem dalších ledvinových kamenů.

9. Zklidňuje nervový systém

Alkalické minerály obsažené v celerovém džusu mají zklidňující účinek na nervový systém; jeho pití je proto skvělým řešením pro lidi, kteří trpí nespavosti. Jestliže máte tento problém, pijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.

10. Regulátor hormonů

Vědci zjistili, že celer obsahuje látku, která reguluje hormony u žen i u mužů. Navíc, celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu a dokonce bojuje proti impotenci.

Celer a jeho léčivé účinky – Vše o bylinkách – použití, účinky, pěstování

Celer a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Celer je všeobecně známá a hojně využívaná naťová a kořenová zelenina. Existují tři druhy a to celer hlíznatý, pěstovaný především pro hlízu, ale lze použít i jeho listy. Celer řapíkatý nevytváří hlízu, ale mnoho silných řapíků, používaných jako jemná zelenina. Celer listový vytváří pouze mnoho listových výhonků. Nať a kořeny obsahují cenné léčivé látky. Celer a jeho léčivé účinky na náš organismus jsou známy a vysoce ceněny již odnepaměti.

Použití

V kuchyni se využívá nať, bulva i semeno. Celerová nať má výraznější aroma než nať petrželová. Celer (nať i bulva) se používá čerstvý nebo sušený při zapékání nebo dušení masa se zeleninou, do pokrmů z mletého masa, do polévek, salátů a podobně.
Usušené celerové listy uchováváme v dobře uzavřené tmavé nádobě. Sušit lze také strouhanou celerovou bulvu.

Celer a jeho léčivé účinky

Celer je u nás oblíbený nejen pro své výrazné chuťové vlastnosti, ale i díky nezanedbatelným léčivým účinkům. Bulvy celeru obsahují bílkoviny a množství minerálních látek, listy mají vysoký obsah vitamínů, tak potřebných pro naše zdraví. Kromě jiných léčivých účinků celer příznivě ovlivňuje látkovou výměnu a povzbuzuje chuť k jídlu.

Celer je významným zdrojem vitamínů skupiny B (obsahuje je všechny). Vitamíny skupiny B jsou důležité pro zdravou kůži, vlasy, nehty, upravují činnost ledvin a jater a přispívají k psychické rovnováze. Nať celeru má vysoký obsah vitamínu C.

Jsou zde ještě zastoupeny vitamíny A,K a E. V celeru najdeme ještě další zdraví prospěšné minerály, mezi nimi valin, podporující mechanismus vidění, kyselinu jablečnou a citrónovou, sodík, draslík, hořčík, mangan, chlór, síru, vápník, fosfor a železo.

Jeden kilogram celeru poskytne 40 kalorií.

Syrový celer užívaný vnitřně má diuretické účinky, takže podporuje tvorbu moči, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavit z organismu. Proto je také dobrým pomocníkem při dně, revmatismu a artritidě.

Celer také snižuje hladinu krevního cukru, snižuje hodnoty krevního tlaku, příznivě působí na srdeční obtíže, mírní kornatění tepen, působí dobře na trávení, upravuje nepravidelnou menstruaci a příznivě působí i při kataru průdušek.

Celer a jeho léčivé účinky jsou, společně s účinky petržele a květáku, nejcenějšími na choroby močových cest.

Semena celeru povzbuzují chuť k jídlu, trávení a podporují uvolňování plynů. Nálev z natě a semen se užívá jako lék při plynatosti a střevních kolikách.

K vnitřnímu použití si můžeme připravit například celerový salát nebo celerovou šťávu. Léčivé účinky si zachovává rovněž celerová nať, lodyhy i hlízy v sušeném stavu.

Příliš dlouhým vařením se ztrácí z celeru cenné vitamíny a éterické silice.

Celer a jeho léčivé účinky zevně působí tišivě do koupelí na rány a omrzliny, buď ve formě celerové šťávy nebo vývaru z lodyhy či hlízy.

Celerová šťáva

Z nastrouhaného celeru a cukru v poměru 5:1 získáme šťávu, která působí příznivě na celkovou kondici i při krvácivém zánětu ledvin. Užívá se 1 – 2 lžičky po jídle. Inhalace celerové šťávy se používá při migrénách a bolestech hlavy. Zevně se celerová šťáva používá na omývání ran, k obkladům na rány a do koupelí.

V těhotenství, hlavně v prvním trimestru, je nadměrné užívání celeru, tak jako petržele a jiných léčivých bylin (např. pelyněk, šalvěj, tymián, majoránka, zázvor) nevhodné, protože může způsobit překrvení pánevního dna.

Související články:

Nenápadný celer prospívá zdraví víc, než byste mysleli

Bulvový, řapíkatý i listový celer jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jeho výhodou je i příznivá cena. Tato vydatná vitaminová injekce vám tedy rozhodně nezruinuje rodinný rozpočet. Jak se účinky jednotlivých druhů celeru na lidské zdraví liší? A jak nejlépe různé celery použít? 

Bulvový, řapíkatý i listový celer jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jeho výhodou je i příznivá cena. Tato vydatná vitaminová injekce vám tedy rozhodně nezruinuje rodinný rozpočet. Jak se účinky jednotlivých druhů celeru na lidské zdraví liší? A jak nejlépe různé celery použít?

Budete mít zájem:  Mořské řasy Nori – zbavují tělo těžkých kovů

Bulvový celer

Bulvový celer je ideální surovina pro všechny, kteří se snaží snížit hmotnost. Obsahuje totiž úplně minimální množství kalorií, ale poměrně dost vitaminů a minerálů.

Dodá vám hlavně vitamin C, z minerálních látek pak vápník, draslík, hořčík a fosfor. Spolu s mrkví vytvoří ideální základ zeleninových polévek, dá se ale konzumovat i syrový.

Pokud jej hodně najemno nastrouháte spolu s mrkví, přidáte tvaroh a česnek, získáte zdravou a chutnou pomazánku plnou vitaminů.

Řapíkatý celer

Na rozdíl od bulvy se řapíkatý celer obvykle konzumuje syrový. Máte-li odšťavňovač, můžete si doma připravit i tekutou vitaminovou bombu z celerové šťávy. Pro lepší chuť se do nápoje přidává třeba jablečný mošt. Kromě vlákniny a vitaminu C doplní řapíkatý celer také vitaminy skupiny B a stejné minerální látky jako celer bulvový.

Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru podporuje vylučování tekutin z organismu, a proto je vhodná pro lidi trpící močovými či ledvinovými kameny. Protože vitaminy skupiny B jsou klíčové pro správně fungující nervový systém, je vhodné zelené řapíky si dopřát v období zvýšeného stresu.

Můžete je buď pokrájené přidat do různých zeleninových salátů, nebo je vcelku namáčet do tvarohové pomazánky či jogurtového dipu.

Listový celer

Listový celer, tedy celerová nať, poslouží jako výborné a zdravé koření. Dá se použít sušený nebo mražený. Silnější aroma si ale udrží ten sušený.

Kromě vitaminů skupiny B obsahuje celerová nať vitaminy C, A a K a také minerální látky, které najdete v bulvě a řapících.

Jeho specifická chuť se hodí jak do polévek a omáček, tak do pomazánek a salátů.

Řapíkatý celer a zdraví

Celer si nejčastěji představíme jen jako nezbytnou součást zeleninové polévky. To je ale velká škoda, protože jeho účinky pro zdraví a imunitu jsou opravdu úctyhodné. Tušili jste například, že celer působí antisepticky a obsahuje velké množství prospěšných vitamínů a minerálů?

Historie využití celeru ve všech jeho podobách sahá už do starověku. Jeho listy sbírali už staří Římané, Řekové a Egypťané. Používali je nejenom jako koření, ale přisuzovali mu i afrodiziakální účinky. Do naši provenience se dostal až v 17. století a to přímou cestou z Itálie.

Víte, že: zatímco ve střední Evropě je oblíbený celer bulvový, Francouzi, Španělé nebo Američané používají k přípravě jídla téměř výhradně celer řapíkatý? A jeho podzemní část často nejsou schopni ani identifikovat.

Proč nás řapíkatý celer umí ochránit před mikroorganismy?

Specifická chuť a vůně celeru už odradila celou řadu konzumentů. Všechno je ale jen otázka zvyku. Vždyť malé děti musí ochutnat nový druh jídla až patnáctkrát, aby si zvykly na jeho chuť. A ani u dospělých to není jiné. Řada lidí vám potvrdí, že přes počáteční odpor se lze projíst i k olivám nebo třeba k mořským plodům. A stejné je to i celerem.

Jeho kořenité aroma a vůně navíc není samoúčelná. Způsobují ji éterické oleje, které rostlinu celeru chrání před nevítanými mikroorganismy, jakými jsou plísně, viry nebo bakterie. A tytéž éterické oleje dokáží při konzumaci celeru prostoupit našimi sliznicemi (ústy, žaludkem a střevy) a cíleně zaútočit tam, kde je to zrovna potřeba.

Chrání a desinfikují náš zažívací trakt a dokáží působit i v jiných částech našeho těla, zejména v ledvinách a močových cestách. Celer se tak velmi dobře uplatní jako podpůrná léčba při celé řadě onemocnění.

Při zánětech dýchacích cest kupříkladu čistí nosní a krční sliznice a pomáhá rozpouštět hleny.

Nejlépe se uplatní v syrovém stavu, takže si s chutí připravte celerový salát, pomazánku ze řapíkatého celeru nebo jednoduše použijte odšťavňovač a přidejte celer do svého oblíbeného smoothie.

Prospěšné vitamíny a minerály v celeru

Pojďme se nyní na celer podívat z hlediska nutriční hodnoty. Jaké vitamíny a minerály v něm najdeme zastoupené nejhojněji?

  • Listy celeru obsahují množství vitamínu C (dokonce více než citron), takže pomáhají budovat naši imunitu.
  • Vitamíny skupiny B jsou v něm také hojně zastoupeny – potřebují je naše nervy, ale i pokožka, nehty a zdravě fungující zažívání.
  • Vitamín A podporuje tvorbu zrakového pigmentu a působí proti vzniku šerosleposti.
  • Z dalších vitamínů můžeme jistě jmenovat vitamín K (nutný pro správnou srážlivost krve a mineralizaci kostí) a vitamín E.
  • Nejvýznamnějšími minerály jsou jód, zinek, vápník, sodík, železo, chrom, draslík a hořčík.
  • Obsahuje rovněž fytochemikálie, které stimulují tvorbu bílých krvinek a působí tak preventivně proti rakovině a dalším onemocněním.

Zdravotní účinky řapíkatého celeru

Tím ale výčet pozitivních přínosů řapíkatého celeru pro naše zdraví ani zdaleka nekončí. Působí například také močopudně (celer jako diuretikum byl používán už ve středověku) a pomáhá tak z těla rychle odplavovat škodlivé látky a toxiny. Díky tomu pomáhá léčit nemoci kloubů, artritidu, dnu a revmatismus.

Snižuje také hladinu krevního cukru, což ocení zejména diabetici a podporuje rovněž tvorbu žluče, která přirozeným způsobem bojuje proti vysokému krevnímu tlaku. Silice obsažené v celeru pak působí jako ochranný štít pro sliznice žaludku.

Bojují tak proti žaludečním vředům případně dokáže napomoci i s jejich léčbou. Řapíkatý celer také přispívá k odstranění zácpy.

Ve 100 gramech celeru totiž najdeme přibližně 1,6 gramu vlákniny, což se na pohyblivosti střev a konzistenci stolice rozhodně projeví pozitivně.

Nesmíme zapomenout ani na afrodiziakální účinky řapíkatého celeru. Povzbuzuje především mužské libido (častější chuť na sex) a stará se i o zdraví spermií a ejakulátu všeobecně.

Pokud chcete mít v manželském životě častější sex, vařte jednoduše zdravě.

A navíc celer stejně jako skořice způsobuje, že je sperma nasládlejší a chuťově přijatelnější – to kdybyste pomýšleli i na orální sex.

POZOR: Řapíkatý celer řadíme mezi nejčastější alergeny. Při jeho konzumaci proto věnujte pozornost možným příznakům (vyrážky, pálení úst a jazyka, případně potíže s dechem) a při podezření ho konzumujte výhradně tepelně upravený. Rovněž platí, že lidé alergičtí na celer obvykle nesnášejí i jablka a naopak.

Zázrak, který podporuje hubnutí

Otázku řapíkatého celeru a zdraví ocení i všichni, kteří si chtějí udržet štíhlou linii.

Kromě již zmíněných diuretických účinků, které pomáhají z těla vyplavovat toxiny a další látky vznikající při ztrátě tuku a tělo tak efektivně čistí a podporují ho v dalším spalování kalorií, se řapíkatý celer může pochlubit také velmi nízkým počtem kalorií. Vždyť ve 100 gramech celeru je ukryto pouhých 19 kalorií. Pro dietu je tedy jako stvořený, pokud si ho tedy zrovna nepřipravíte jako smažený řízek v trojobalu.

Jednostranná celerová dieta se však zaručeně dodržovat nedoporučuje. Vysoký obsah draslíku může narušit rovnováhu a hydrataci organismu, což vede mimo jiné k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.

Celerový olej v aromaterapii

Pronikavá vůně celeru se ale může uplatnit i v roli sólového hráče. V aromaterapii je doporučován především jako prevence únavy a depresí. Dokáže stimulovat organismus a napomáhá lepší koncentraci.

Několik kapek celerového oleje přimíchaných do masážních nebo tělových krémů pak osvěží pokožku, obnoví její ochrannou vrstvu, vyživí ji a mírně hydratuje. A v neposlední řadě si jedlý celerový olej můžete nakapat i na pečivo a konzumovat po vzoru italské ciabatty pokladené čerstvými rajčaty a sýrem.

Řapíkatý celer: Netradiční příloha k pečenému masu

Na závěr jsme si nechali jeden velmi chutný recept, který vás donutí nahlížet na řapíkatý celer z úplně jiné perspektivy. Budete potřebovat:

  • 1 větší řapíkatý celer
  • 3 nasládlá jablka
  • 250 gramů kysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 100 gramů slunečnicových semínek nebo vlašských ořechů
  • 100 gramů rozinek
  • podle chuti sůl a pepř

Stonky řapíkatého celeru důkladně očistěte (pozor zejména na zdřevnatělé části), nakrájejte je asi na půlcentimetrové kousky a vložte do mísy. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rovněž pokrájejte.

Přidejte nasekané vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka, rozinky a vše důkladně promíchejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Osolte a opepřete podle chuti a nechte půl hodiny odpočívat pod pokličkou nebo potravinářskou fólií. Uložte do chladničky.

Můžete konzumovat jako přílohu k pečenému masu nebo si recept vychutnat jako nevšední salát například pro lehkou večeři nebo svačinu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector