Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Hlad zaženou rychle, ale jsou napěchované solí a „éčky“.

Pozitiva: Polévky neobsahují žádné škodliviny. Těžké kovy či syntetická barviva v nich nejsou.

Negativa: Jsou přesolené a přesycené éčky. K častému jídlu se podle expertů nehodí.

Máte rádi čínské polévky, které zalijete vroucí vodou a za tři minuty je můžete jíst? Pokud ano, nedělejte z toho pravidelný zvyk.

Podle výsledků z laboratoře sice neobsahují zakázané škodlivé látky, ale je v nich většinou mnoho soli a takzvaných „éček“, která zvýrazňují chuť, barvu nebo vůni.

Jenže jak se ukázalo při degustaci, i tato kombinace může způsobit zažívací potíže. Po ochutnání vzorků většina porotců cítila problémy.

Čínské polévky jsou hlavně české

Do testu jsme zařadili sedm polévek s kachní příchutí a sedm s hovězí, které analyzovala laboratoř Ústavu chemie potravin a biotechnologií na Vysokém učení technickém v Brně.

Už samotný nákup vzorků ukázal, že „kudrnaté“ polévky jsou mezi kupujícími patrně kvůli nízké ceně začínající na 3,30 Kč oblíbené.

Regály přetékaly nabídkou různých značek. Své vlastní polévky v této kategorii vyrábí například Nestlé, nabízí je Vitana a privátní značky si v této kategorii produktů nechávají vyrábět i řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Billa či Globus.

Polévky, pro které se vžil název čínské, však z Číny nebo alespoň z Asie ve většině případů nepocházejí. V nabídce řetězců je častější česká konkurence. Do testu se tak dostalo osm polévek z Česka, jedna z Litvy a zbytek z Vietnamu či Thajska.

Ačkoliv řada výrobků byla pestrá, ve výsledném hodnocení mezi nimi překvapivě nebyly výrazné rozdíly. Jednoznačného vítěze ani poraženého testu jsme nakonec vyhlásit nemohli.

Chuťově-chemický paradox

  • Za to, že se všechny vzorky srovnaly kolem průměrné známky 3, mohl paradox související s obsahem dochucovadel a soli.
  • Pokud výrobek pozitivně zabodoval tím, že měl méně éček než ostatní, jako například polévky Justinn, Knorr  či Mammita, nabral negativní hodnocení za to, že porotě laiků a odborníků nechutnal, nebo za to, že byl výrazně přesolený.
  • Polévky, které dostaly docela dobré známky za chuť (například Mi Kim Chi a YumYum), naopak sbíraly velmi špatné hodnocení za velký obsah přidaných éček.
  • Když se oba vlivy složily dohromady, hodnocení se vždy přiblížilo k průměru.

„Velká část veřejnosti je navyklá na různé zvýrazňovače chuti. To, co chutná přesoleně, přeslazeně, nepřirozeně, pak považují za normu. Velký problém je to také u dětí, které si na tyto zvýrazněné chutě zvykají a následně je vyhledávají v dospělosti,“ okomentovala výsledek Zuzana Douchová, expertka projektu Vím, co jím a piju.

Kachní polévky jsou sladší

Všechny polévky obsahovaly pšeničné nudle, přibližně stejný obsah tuku, sacharidů, bílkovin a srovnatelnou kalorickou hodnotu pohybující se od cca 250 do 350 kcal na průměrnou porci (60 g).

Hovězí a kachní polévky se od sebe lišily výrazněji jen obsahem cukrů. Kachní ho obsahovaly v průměru zhruba dvakrát více než hovězí, a na chuť tak byly celkově sladší. Neplatilo to však stoprocentně, například hovězí polévka Mi Kim Chi měla 5,6 gramu cukrů na 100 g dehydrovaného výrobku, což bylo nejvíc ze všech polévek.

Škodliviny v polévkách nebyly

Žádný výrobek také neobsahoval těžké kovy ani syntetická barviva. Laboratoř VUT v Brně zjišťovala přítomnost olova či kadmia, jejichž limity kontrolují české normy, a zaměřila se i na nikl, chrom, hliník a arzen, které doporučuje sledovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ani jeden vzorek však tyto kovy neobsahoval.

Stejně úspěšná byla analýza také u kontrolovaných syntetických barviv, jako je například azorubin či amarant, jejichž používání je v Česku omezeno a v USA zakázáno. „Nebyly prokázány ani stopy těchto barviv. Barvu dodávají polévkám vesměs přidaná přírodní barviva,“ řekla profesorka VUT v Brně Ivana Márová.

Přesolené vody

Slabou stránkou polévek byla sůl. V jedné porci polévky byla obsažena minimálně polovina denní dávky doporučené Světovou zdravotnickou organizací (5 gramů/den). V případě polévky Justinn bylo toto doporučené množství o pětinu překročeno.

„Dle vyjádření dodavatele jsou při výrobě dodržovány veškeré předpisy a legislativa. Obsah soli na 100g hotového výrobku nepřekračuje Evropskou unií stanovené normy. I přesto jsme vzorky výrobku odeslali k dodatečnému laboratornímu rozboru. Pokud zjistíme nedostatky, bude samozřejmě zjednána náprava a obsah soli v polévce bude snížen,“ reagovali zástupci řetězce Norma.

Problémem byl i obsah soli uváděný na obale. Její množství se u polévek zatím povinně udávat nemusí, ale když už ho výrobce uvede, musí ho dodržet. U třetiny vzorků to tak však nebylo.

Polévky Vishu a YumYum měly na obale uvedeno zhruba o polovinu méně soli, než obsahovaly ve skutečnosti, a polévka Knorr dokonce téměř o 70 procent.

Uvedený obsah soli překročily také polévky Shanghai Garden a Mi Kim Chi.

Porota trpěla

Ačkoliv všechny polévky odpovídaly předpisům a žádná z nich nebyla v laboratoři označena za škodlivou, zdraví prospěšné nejsou.

Většina degustátorů si totiž po hodnocení 14 vzorků stěžovala na obdobné potíže – přestože každou polévku jen okusili a samozřejmě nejedli celé porce.

„Při degustaci jsem se cítila divně, ale čekala jsem, že to rychle pomine. Překvapilo mě, že ne. I po několika hodinách mě bolelo břicho. Měla jsem hlad, přitom jsem však nemohla jíst. Ani jsem nemohla cvičit, jen jsem ležela a čekala, až to přejde,“ říká Veronika Dolečková, redaktorka iDNES.cz, která se degustace účastnila.

Podobně si stěžovala i vedoucí Testu DNES Lenka Vichnarová. „Měla jsem cihlu v břiše a neustálou žízeň. Hlava mě bolela tak, že jsem si po 7 letech musela vzít prášek.“ Obdobné potíže hlásil i čtenář MF DNES Petr Braun. „Večer jsem měl v ústech pocit, jako když si je opařím,“ uvedl.

Podle odborníka na zdravou výživu je lepší nejíst tyto polévky příliš často. „Jednou týdně to u zdravých lidí není problém. Ale děti či osoby geneticky predisponované k onemocnění ledvin či nádorovým onemocněním by je raději neměly jíst vůbec,“ uvedl Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji.

Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévkyČínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévkyČínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Známé čínské polévky mohou obsahovat tolik nebezpečných látek, že nás přímo ohrožují na životě –

Čínské polévky vůbec nejsou čínskou kuchyní ani to často nejsou polévky

Instantní čínské polévky jsou velmi oblíbenou formou stravy
mnoha lidí po celém světě. Jsou rychlé na přípravu, nepotřebujete k nim
moc surovin ani nádobí. Bohatě vám stačí miska, lžíce, horká voda a trochu
pečiva. Převařenou vodou zalijete nudle s kořením, necháte chvilku odstát
pod pokličkou nebo talířem, zamícháte a můžete směle baštit. Rychlé, jednoduché
a mnohdy i velmi chutné. Má to ovšem jeden háček. Tyto čínské polévky obsahují
totiž něco, co byste rozhodně ve svém těle mít nechtěli. Jakmile tedy dnes
zjistíte, o co se jedná, pevně věříme, že příště rozhodnutí, zda jíst či nejíst
čínskou polévku, určitě zvážíte.

Není polévka jako polévka

Není ovšem čínská polévka jako čínská polévka. Čína je známá
po světě svou znamenitou kuchyní, a právě mnohé polévky má opravdu výborné.
Velká část z nich slaví ve světě stále úspěchy a lidé je milují pro jejich
báječnou chuť a výživovou hodnotu.

Je ovšem potřeba umět rozeznat kvalitní
čínskou polévku od té jednoduché a méně kvalitní. Taková polévka by nám totiž
mohla více ublížit než pomoci.

Právě zde je řeč o našich známých instantních
polévkách, které najdete v každém obchodě s potravinami v malém
barevném obalu, jenž obsahuje formu nudlí a pár pytlíčků s kořením a
olejem.

Poznáte je skvěle také podle ceny, protože tyto polévky se
většinou pohybují dokonce kolem 10 Kč, mnohdy i méně. Jsou tedy skvělým řešením
stravy pro lidi, kteří mají aktuální hmotnou nouzi a nemohou si dovolit
kvalitní jídlo.

Velmi často se těmito polévkami živí studenti, protože si ještě
nemohou vydělávat peníze na pořádné jídlo. Navíc taková polévka je opravdu
rychlá na přípravu, takže nemusí trávit čas vařením, ale mohou se věnovat
studiu, případně jiným činnostem.

Budete mít zájem:  Jak se v létě neutopit a nezranit při plavání

Proč jsou ovšem tyto polévky tak nebezpečné?

Způsobují rakovinu

Sáčky s těmito polévkami obsahují vysoké zdravotní
riziko, které si mnohdy vůbec neuvědomujeme. Složky, které balíčky obsahují,
jsou pomalými jedy, které nás mohou postupně likvidovat a škodit nám.

Převážná
většina těchto polévek je připravena z glutamátu sodného, což je látka,
která při pravidelném vstupu do lidského těla může stát za vznikem rakoviny,
migrény nebo problémy s tlustým střevem.

Navíc je tato látka velmi
návyková, stejně jako kofein nebo nikotin.

Instantní čínské polévky: Pokrm, který vám může v těle nadělat pořádnou paseku

Ačkoliv již tento pokrm v dnešní době nepatří k těm nejprodávanějším, pořád se najdou i tací, kteří konzumují instantní čínské polévky ve velkém. Jenže jak se ukázalo již dříve, pro naše zdraví nejsou vůbec přínosné, ba spíše naopak, proto je dobré si o tomto „jedu“ znovu něco připomenout.

Nudle stačí vysypat do misky, přidat k nim všechny ingredience, které jsou obsaženy v balení, zalít je vroucí vodou a vyčkat dvě tři minuty.

Navíc jsou velmi levné, proto je nejvíce konzumují studenti, kteří nějakou tu kačku vždycky potřebují ušetřit.

Jenže zde nastává otázka – je opravdu nutné šetřit na vlastním zdraví? Jak se totiž ukázalo, tyto instantní pokrmy neobsahují nic dobrého a v krajních situacích mohou člověka i zabít.

Jsou plné konzervačních látek

Když se podíváte na datum, do kdy tyto nudle můžete konzumovat, rázem zjistíte, že je klidně můžete dát na dno vašeho šuplíku a vytáhnout je i za několik let. Tyto pokrmy jsou plné konzervačních látek, jako je třeba terciární butylhydrochinon (TBHQ).

Hrozí vám riziko metabolického syndromu

Jíst instantní nudle dvakrát nebo třikrát za týden může zvýšit riziko onemocnění metabolického syndromu především u žen. Je to spojeno s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, přebytečným tukem v oblasti břicha a vysokým obsahem cukru v krvi, což následně vede k cukrovce, mrtvici anebo srdečním nemocem.

Obsahují velké množství sodíku

Takto vysoké množství sodíku sice udělá nudle chutnější, ale v poměru, který je v jednom pokrmu obsažen, může dojít k poškození ledvin a dokonce se mohou objevit i srdeční onemocnění.

Chybí živiny

Instantní nudle neobsahují žádné důležité živiny, jako jsou například bílkoviny, vitamíny nebo minerály. Ve skutečnosti během trávení živiny jen pohlcují, takže všechny zdravé potraviny, které jsme během dne snědli, se minuly účinkem.

Zdroj: Shutterstock

U žen hrozí riziko potratu

Jestliže jste žena a jste v očekávání, tyto nudle byste konzumovat vůbec neměla. Složky, které jsou v nich obsaženy, mohou poškodit vývoj plodu, což vede k samovolnému potratu. Místo instantních jídel raději volte zdravá a pro vás mnohem vhodnější jídla.

Obsahují sacharidy

Instantní čínské polévky nemají žádnou nutriční hodnotu, pouze jsou plné sacharidů. Jediná živina, která je zde obsažena, je sodík, ovšem opět ve velkém množství, což způsobuje, že nám tento pokrm sice nic „nedá“, za to nás alespoň zasytí.

Přispívají k obezitě

Nudle jsou plné cukru, soli, rostlinného oleje a jiných nepříliš zdravých látek. Následně konzumace tohoto pokrmu vede k přírůstku hmotnosti a k obezitě. Jakmile se člověk dostane za tuto hranici, mohou se pro něj instantní pokrmy stát doslova závislostí.

Obsahují propylenglykol

Propylenglykol je syntetická sloučenina, která se obvykle vyskytuje v šampónech a kondicionérech a bohužel i v instantních polévkách. Tělo tuto sloučeninu vstřebává, přičemž dochází k oslabení imunitního systému, poškození jater, ledvin a srdce.

Phở, ramen, Tom Yum ???? Vyznáte se v asijských jídlech?

Také se při procházení asijských jídelních lístků cítíte
občas ztraceně? Nevíte, co si dát, a ani fotky jídel vám příliš
nepomáhají? Nezoufejte a naučte se rozklíčovat názvy nejoblíbenějších
asijských jídel v Česku. Pokaždé tak s jistotou najdete minimálně jedno
jídlo, které dobře znáte. Tak s chutí do toho, pojďme zjistit, co je to
to slavné bún bò Nam Bộ, bún chả nebo tajemné shabu-shabu.

Polévka phở bò – vietnamský hit

Snad nejoblíbenější asijskou polévkou pod sluncem je vietnamská
polévka phở. Je to lahodný vývar se širokými rýžovými nudlemi, plátky
masa a jarní cibulkou. Populární je zejména polévka phở bò neboli
hovězí vývar a phở gà čili kuřecí vývar.

Phở bò najdete v každé vietnamské restauraci. Tohle je z pražské restaurace Tonkin v Dejvicích.

Věděli jste, že… phở je název nudlí
využívaných při přípravě této polévky? Mohou být součástí jiných
jídel, takže když uvidíte phở v názvu pokrmu, nemusí jít nutně
o polévku.

Polévka phở se zpravidla dochucuje limetkou, chilli papričkami, rybí
omáčkou, vietnamskou pálivou omáčkou tương ớt nebo srirachi,
bambusovými výhonky a čerstvými bylinkami jako koriandr, thajská bazalka
nebo máta. Přímo u stolu si ji můžete vytunit ještě porcí chilli a limetkovou šťávou.

  • Phở bò – hovězí vývar
  • Phở gà – kuřecí vývar
  • Phở chay – vegetariánský vývar, místo masa v něm může být
    tofu, ale pozor, některé polévky jsou dochucované rybí omáčkou
  • Phở vịt – kachní vývar
  • Phở thập cẩm – mix s různými druhy masa

Doporučil bych ještě Phở bò tái – hovězí vývar, ve kterém se během pouhých 2 vteřin spaří syrové maso, které je pak krásně
šťavnaté a má silnou chuť. Mezi Vietnamci je toto jídlo velmi
populární.

Zui, kolega, který na vietnamské
kuchyni vyrostl

Jak jíst phở? Polévka phở se jí hůlkami a lžící.
Ze začátku to může být boj, ale s trochou cviku hůlky rychle zkrotíte.
Pomocí hůlek naberte nudle na lžíci, tu ponořte do vývaru a šup s ní do pusy. Zajímavé také je, že hovězí maso není v polévce nakrájené tak,
jak jsme zvyklí. Plavou v ní celé plátky.

Kromě klasiky s hovězím masem zkuste také variantu s kuřecím neboli phở gà.

Tradičně se polévka phở podává ve velkém talíři a poslouží jako
plnohodnotný oběd, druhé jídlo byste už nejspíš nesnědli. Některé
restaurace ale nabízejí i menší porci, abyste si mohli dát druhý
chod.

Slevomatí tip: V Praze je spousta dobrých
vietnamských restaurací. Pokud jste místní nebo se sem chystáte na výlet,
zkuste třeba některý z těchto podniků.

Ukázat
asijské restaurace ve vašem okolí

Vietnamský salát bún bò Nam Bộ

Dalším vietnamským jídlem, které se v Česku těší nesmírné
oblibě, je salát bún bò Nam Bộ. Základem jsou kulaté rýžové nudle
bún, následuje hovězí maso, sladkokyselá rybí omáčka, pražené
arašídy, bylinky a zelenina – typicky mrkev, okurka, salát, mungo klíčky
a restovaná cibulka. Rybí omáčku dostanete k jídlu zvlášť, můžete si
tedy nalít jen tolik, kolik chcete.

Bún bò Nam Bộ je v Česku hodně populární. Takhle krásně vám ho naservírují v pražské restauraci Khomfi.

Kromě této klasiky se dá sehnat i verze bez rybí
omáčky
neboli bún bò khô a také bún bò xào, což je stejné
jídlo jen s restovaným hovězím.

Věděli jste, že… Nam Bộ je vietnamský název pro oblast Kočinčína na jihu Vietnamu a východě Kambodže?

Grilovaný vietnamský bůček bún chả

Ve Vietnamu ještě chvilku zůstaneme. Musíte totiž ochutnat bún chả
neboli marinovaný a poté grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi
bún, koriandrem a sladkokyselou pikantní zálivkou nước chấm, ve které
maso i nudle namáčíte.

Tohle senzační jídlo pochází z Hanoje a zajímavé je, že v každé části Vietnamu je zálivka trošku
jiná
. Základem je sice vždy tradiční rybí omáčka, ale můžete
narazit na jemnější nebo naopak výraznější chuť zálivky.

Tohle je bún chả, marinovaný a poté grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi bún, koriandrem a sladkokyselou pikantní zálivkou nước chấm.

  • Bún [bun] – kulaté rýžové nudle, jedny z nejoblíbenějších
  • Bò [bo] – hovězí maso
  • Gà [ga] – kuřecí maso
  • Lợn [lon] – vepřové maso
  • tôm [tom] – kreveta
  • Đậu phụ [dau fu] – tofu
  • Gạo [gao] – rýže
  • Nước chấm [nuoc čam] – zálivka na namáčení pokrmů
  • Nước mắm [nuoc mam] – rybí omáčka
  • Phở [fə] – stejnojmenné široké rýžové nudle
  • Bánh mì [báň mi] – vietnamská bageta
  • Bún chả [bun ča] – grilovaný bůček s nudlemi bún
  • Bún bò Nam Bộ [bun bo Nam Bo] – hovězí maso s nudlemi bún,
    zeleninou a sladkokyselou zálivkou
  • Cơm rang [kom záng] – smažená rýže s masem a zeleninou neboli
    „vietnamské rizoto“

Bageta bánh mì – fantastická rychlovka

Vietnamské bagety bánh mì jsou top! Poctivé a plné čerstvých surovin,
které se chuťově skvěle doplňují. Zakousnete se třeba do marinovaného
hovězího masa s okurkou, nakládanou mrkví, koriandrem a majonézou.

K dostání jsou také bagety s vepřovým či kuřecím masem nebo
vegetariánské s tofu. Rozhodně to není jídlo do ruky, vyplatí se k bagetě sednout.

Budete mít zájem:  Jak obědvá poslanec a jak dělník?

Je totiž nacpaná k prasknutí a byla by škoda, kdyby
vám dobroty vypadly na zem.

Bagety bánh mì jsou plné masa a zeleniny. Vietnamci mají rádi zejména ty s paštikou (paté).

Zajímavost: Ve Vietnamu jsou nejoblíbenější bagety
s paštikou (paté), na plátky krájeným vepřovým masem, trochou zeleniny a chilli.

Najít
asijskou restauraci ve vašem okolí

Vietnamské jarní a letní závitky

Jde o rolky z rýžového papíru, které jsou naplněny nejrůznějšími
surovinami. Uvnitř najdete hlavně rýžové nudle se zeleninou, bylinkami,
krevetami, masem nebo tofu.

Podávají se jako předkrm a můžete je znát
také pod jejich anglickými názvy. Letní závitky neboli summer rolls jsou
příjemně osvěžující a lehké, jarní závitky neboli spring rolls jsou
naopak trochu těžší, protože se po zabalení ještě smaží.

Často se k nim přidávají omáčky, do kterých můžete rolky namáčet.

Závitky z restaurace Tonkin v pražských Dejvicích. Vzadu vidíte letní závitky, uprostřed smažené jarní závitky.

Co se týče pálivosti, vietnamská jídla nejsou tak pálivá. Vietnamci
mají sice hodně rádi chilli, ale většinou není součástí jídla.
Přidává se až přímo u stolu, aby si každý mohl jídlo dochutit podle
sebe. Na druhou stranu v Thajsku, Indonésii nebo Malajsii jsou jídla
většinou ostřejší, protože se míchají s chilli hned.

Zui, kolega, který na vietnamské
kuchyni vyrostl

Phad thai – thajské jídlo číslo jedna

Z Vietnamu se pro změnu přesuneme do Thajska. Právě odtamtud pochází
oblíbený asijský pokrm zvaný phad thai někdy psaný i jako pad thai. Jsou
to rýžové nudle, které se podávají buď s kuřecím či hovězím masem,
krevetami, nebo tofu. Smaží se na pánvi spolu s vajíčkem, rybí omáčkou,
česnekem, chilli papričkami, tamarindovou pastou a mungo klíčky.

Phad thai z pražské restaurace Yori. Můžete si ho dát s hovězím či kuřecím masem nebo tofu.

Věděli jste, že… phad thai není tak úplně
thajské jídlo? Původní verze se do Thajska nejspíš dostala díky
čínským osadníkům a Thajci si ji upravili k obrazu svému.

Vše se pak servíruje s praženými arašídy, čerstvým koriandrem,
limetkou a jarní cibulkou. Není to ale žádné dogma, vždy záleží na kuchaři, jak přesně phad thai dochutí. I přesto, že jsou v receptu
uvedeny chilli papričky, phad thai v českých restauracích většinou
nepálí.

Thajská polévka Tom Yum

Až příště vyrazíte do thajské restaurace, ochutnejte krevetovou
polévku Tom Yum. Patří mezi nejoblíbenější asijské polévky vůbec a není se čemu divit.

Je totiž příjemně štiplavá díky chilli a kyselá
díky limetce. Základ polévky Tom Yum (někdy také Tom Yam) tvoří kuřecí
vývar, rybí omáčka, kokosové mléko, tom yum pasta, nudle a samozřejmě
krevety.

Sehnat se dá i varianta s kuřecím masem, pokud mořským plodům
neholdujete.

Polévka Tom Yum je příjemně štiplavá díky chilli a kyselá díky limetce.

Ramen – vydatný vývar z Japonska

Český vývar se sice nikdy nepřejí, ale co takhle zkusit japonský ramen?
Je to silný nudlový vývar s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem,
čajovým vejcem, zeleninou a houbami shiitake.

K dostání je ramen udon se širokými pšeničnými nudlemi nebo ramen soba s tenkými, tmavými nudlemi
z žita či pohanky. A pokud si na maso nepotrpíte, dá se sehnat
i vegetariánský ramen s tofu.

Zajímavé je, že recept na ramen se v různých koutech Japonska liší, a tak je dost pravděpodobné, že ani
v Česku nenarazíte vždy na stejnou polévku.

Japonský ramen je silný nudlový vývar s vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem, čajovým vejcem, zeleninou a houbami shiitake.

Japonské shabu-shabu

Vyzkoušejte tradiční japonské shabu-shabu. Je to silný vývar, který si
sami připravíte přímo u stolu ve speciálním kotlíku. Do vroucího
vývaru postupně přidáte tence nakrájené maso, zeleninu a nudle.
K shabu-shabu se může podávat kuřecí, vepřové, jehněčí i hovězí
maso, nejčastěji roštěnec. Název pokrmu je odvozený od zvuku, který se při vaření line z kotlíku.

Japonský vývar shabu-shabu si doladíte sami přímo u stolu.

Tradiční japonská polévka Miso

Tak jako my milujeme vývar, tak Japonci zbožňují polévku miso
s nudlemi, tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou. Dávají si ji dokonce
i na snídani, aby je nastartovala do nového dne. Základem pravé miso
polévky je japonský vývar dashi připravovaný z mořských řas a ryb a miso pasta, což jsou fermentované sójové boby se solí a houbou kóji.

Japonci zbožňují polévku miso s nudlemi, tofu, mořskými řasami a jarní cibulkou.

Pak už jen přidáte tofu, zeleninu a houby shiitake a máte luxusní pokrm.
Miso zvládnete připravit i doma, evropská verze se dá udělat také
z kuřecího nebo zeleninového vývaru a miso pasty. Poctivá japonská je ale
stejně nejlepší.

Slevomatí tip: Chcete se dozvědět také něco
o sushi? Třeba proč je zdravé nebo jak ho správně jíst? Podívejte se na tento článek.

Čínské knedlíčky dim sum

Čínská kuchyně se u nás rychle zabydlela. Znáte ale oblíbené
knedlíčky dim sum? Na rozdíl od kung-paa nebo pekingské kachny jsme je
zaznamenali se zpožděním, ale jsou super. Jsou to vařené nebo smažené
taštičky s nejrůznějšími náplněmi.

Často v nich najdete krevety,
mleté maso a zeleninu. Mohou mít různé tvary a podobají se ruským
pelmením. Dříve se dávaly jako pohoštění k čaji, dnes si je vychutnáte
klidně i k obědu nebo večeři.

Setkat se můžete také s názvem gyoza,
což je japonská obdoba knedlíčků dim sum.

Knedlíčky dim sum jsou vařené nebo smažené taštičky s nejrůznějšími náplněmi. Často v nich najdete krevety, mleté maso a zeleninu.

Druhy asijských nudlí

Nudle hrají v asijské kuchyni zásadní roli. Existuje ale tolik druhů,
že se v nich člověk tak trochu ztrácí. Mrkněte proto na stručný
přehled nejčastějších asijských nudlí, ať příště víte, co
jíte.

Skleněné nudle

Nebo taky čínské nudle. Vyrábějí se především ze škrobu fazolí
mungo a jsou oblíbené hlavně v čínské kuchyni. Jsou kulaté a po uvaření průsvitné. Někdy se jim říká také celofánové nudle. Nemusejí
se vařit, jen se zalijí horkou vodou, aby nabobtnaly. Hodně se používají
do polévek, závitků, ale i při restování.

Skleněné nudle jsou kulaté a po uvaření průsvitné. Hodně se používají do polévek, závitků i při restování.

Rýžové nudle

Bílé nudle typické například pro vietnamské jídlo bún bò Nam Bộ.
Vyrábějí se z rýžové mouky a vody a často je můžete najít
v asijských polévkách, třeba ve phở.

Rýžové nudle neboli bún najdete hlavně v asijských polévkách, třeba ve phở.

Udon nudle

Tlusté nudle z pšeničné mouky vhodné do polévek i hlavních chodů.
Najdete je hlavně v japonské kuchyni.

Na udon nudle narazíte hlavně v japonských polévkách a hlavních chodech.

Ramen nudle

Nudle z pšeničné mouky a vajec. Pocházejí z Číny, ale oblíbili si
je také Japonci, kteří je dávají do stejnojmenné polévky. Nudle ramen
jsou nažloutlé, zvlněné, pevné a pružné.

Nažloutlé, zvlněné, pevné a pružné nudle ramen najdete hlavně ve stejnojmenné japonské polévce.

Soba nudle

Světle hnědé japonské nudle vyrobené z pohanky. Dávají se do vývaru,
např. do ramenu, i do studených salátů. Oproti udon nudlím jsou
tenké.

Světle hnědé japonské soba nudle jsou vyrobené z pohanky. Dávají se do vývaru, např. do ramenu, i do studených salátů.

Výborně, teď jste dokonale vyzbrojeni znalostmi a můžete bez obav
vyrazit do asijské restaurace. Určitě tam najdete minimálně jedno jídlo,
o kterém jste se tu dočetli. Přejeme vám dobrou chuť!

Fast food? Ani náhodou, tvrdí Rychnováci

Čínská polévka? Ano či ne?Někteří lidé nedají dopustit na instantní čínské polévky. Jejich příprava je rychlá, nudle se zalijí horkou vodou a přidá se koření.

Podle odborníků to rozhodně není vhodný oběd.

Polévky obsahují mnoho soli a také dost chemie.

Vitamíny a minerální látky by v nich člověk hledal marně. Cena polévek je nízká – klidně i tři koruny.

Polévky některých značek však stojí často i sedmkrát více. Odborníci však konstatují, že cena vůbec nehraje roli.

To je otázka, na kterou má řada lidí vyhraněný názor. Moderní je stravovat se zdravě, obliba rychlého občerstvení však stále neklesá.

Na Rychnovsku se v pobočkách známých fastfoodových sítí nenajíte. Důvod je jednoduchý, žádná se tu nenachází. Stále oblíbenější jsou však asijská bistra nebo arabská bistra.

Cena za jídlo v nich není nijak závratná. V porovnání s poledními nabídkami některých restaurací se však příliš neliší. „Prostě mi to chutná. Mám ráda asijskou kuchyni a občas si ráda dám nudle s masem.

Nevidím na tom nic špatného, ale je pravda, že kolegyně se mi kvůli tomu trochu smějí. Bývá mi po takovém jídle těžko, ale když je chuť, tak je chuť,“ prozrazuje Iveta Novotná, která pracuje v Rychnově nad Kněžnou.

Podle svých slov také oceňuje, že je jídlo připraveno rychle a může si ho vzít s sebou do kanceláře.

U stolu v kanceláři se stravují také některé její kolegyně. „Ano, je to tak, ale například spolupracovnice Monika má naprosto jiné návyky než já. Jí pravidelně, chystá si zdravé svačiny i oběd. Opravdu dbá na to, čím se „láduje“. Nakupuje v obchodech se zdravou výživou. Když o tom tak přemýšlím, asi bych se nad sebou měla zamyslet,“ uzavírá se smíchem Novotná.

Co by někteří lidé dali za možnost zdravě se najíst a ještě k tomu u stolu v restauraci? Řeč je například o řidičích kamionu, kterým často nezbývá, než se stravovat nejrůznějšími polotovary.

Budete mít zájem:  Jak budou vypadat šperky budoucnosti?

Lenka Horská z Kostelce nad Orlicí strávila za volantem kamionu déle než rok. Nakonec netradiční zaměstnání opustila. „Byla to kvůli samotě a psychické únavě, ze které pramenilo hodně věcí.

Neměla jsem například sílu připravit si jídlo, takže jsem se stravovala různými polotovary a přibrala za rok deset kilo,“ svěřuje se.

Jednoznačná odpověď: Burgery ani nudle jíst nechceme

Rychnovsko – Odpolední realita nejen na autobusovém nádraží v okresním městě – děti a studenti s hamburgery v ruce.A jak to tak vypadá, tento styl stravování láká hlavně mladší ročníky.Rychnovský deník totiž vyrazil do ulic okresního města a ptal se „dospěláků“, zda dávají přednost zdravé stravě nebo fastfoodu. Odpovědi byly jednoznačné.

  • Většina dospělých totiž považuje rychlé občerstvení za nezdravé a nestravuje se tak, jak je zvykem u jejich dětí a vnoučat.
  • Věra Palová, 67 let – důchodkyně, Rychnov

Rychlé občerstvení? Mohu vás ubezpečit, že bych ho nenavštívila. Je to z toho důvodu, že se tam nevaří zdravě. Podle mého názoru je nejlepší, když si člověk uvaří doma sám. Mimo domov se proto nikdy nestravuji.

Tomáš Havlín, 49 let – učitel, Rychnov

Do podniků typu rychlého občerstvení nechodím. Můj názor je, že je to velmi nezdravé. To je jeden z důvodů, proč se fastfoodům vyhýbám. A vím, že ani moji známí takovému stylu stravování nejsou nakloněni.

Jarmila Vítková, 81 let – důchodkyně, Rychnov

Rychlá občerstvení nikdy nenavštěvuji, nemám je totiž vůbec ráda. Myslím si, že takový typ stravování není vůbec zdravý. Nejvíc ho podle mě využívá dnešní mládež, a to není dobře, to se mi rozhodně nelíbí.

Ladislav Flegl, 46 let – podnikatel, Rychnov

Pochutnat si v rychlém občerstvení? To určitě ne, není to příklad dobré gastronomie – především tedy z pohledu zdraví a také chuti. A to je ten důvod, proč se v takových podnicích nestravuji.

O zdravé výživě často rozhodují peníze

Rychnov n. K. – Rychlému občerstvení se lidé na Rychnovsku většinou vyhýbají, zdravá výživa ale také není pro místní obyvatelé úplnou senzací.

Specializované obchody příliš nenavštěvují, tyto potraviny jsou prý příliš drahé, proto raději vyhledají levnější pokrmy nebo zdravě nakupují přes internet. V Rychnově existují specializované obchody, v kterých se můžete i zdravě naobědvat.

„Připravujeme speciální menu z čerstvých a sezonních potravin. Zákazník si může oběd předem objednat a pak si ho jen u nás vyzvednout,“ prozradila Lenka Neugebauerová z rychnovského obchodu Bylinka.

Chat: Iva Špačková — Sama doma — Česká televize

Kateřina: „Dobrý den, chci se zeptat, jestli je na čínských polévkách něco zdravého. Děkuji“

Iva Špačková: „Dobrý den, dle českých norem v nich není rozhodně nic nezdravého. Že by v nich však bylo něco významně dobrého, se říci nedá. Všechny mají zhruba stejný poměr základních nutričních živin – bílkovin, cukrů, tuků a sacharidů a podobný energetický příjem. Na zahnání rychlého hladu, kdy nemáte možnost si udělat poctivé jídlo, je využít určitě lze.“

NSanct: „Celkově – obecně – jaké jsou čínské polévky po testu?“

Iva Špačková: „Ve všech je velmi velký podíl soli, který dokonce někdy i překračuje deklarovaný obsah. Každá z nich obsahuje umělá dochucovadla. Někde jich je relativně málo (tři až pět), někde až dvě desítky. Nejsou v nich však žádné škodliviny, tedy těžké kovy a syntetická barviva.“

NSanct: „Co dopadlo dobře v testu čínských polévek?“

Iva Špačková: „Pozitivní zprávou určitě je, že v polévkách nejsou těžké kovy ani syntetická barviva, čehož se leckdo obává. Většina barviv vychází z přírodní báze. Některé dobře chutnají.“

lenka: „V životě jsem to nekoupila. Kdo to jí?“

Iva Špačková: „Jí to hojně studenti na koleji, pro které je „čínská polévka“ a horká voda v konvici tou nejrychlejší a nejlevnější možností, jak zahnat hlad.

Polévky jí i lidé, kteří bydlí sami a nebaví je vyvařovat pro někoho dalšího. V práci so je občas dává kdekdo.

I šéfkuchaři, kteří byli přítomni degustaci, se shodli v tom, že tuto polévku ochutnal aspoň jednou v životě každý. Bohužel je jedí i děti, když je najdou doma ve spíži.“

Petra: „Dobrý den, cena mluví za vše. To není jídlo. Ptam se z čeho jsou ty nudle?“

Iva Špačková: „Nudle byly pšeničné, často bezvaječné.“

NSanct: „Co vše bylo špatně u čínských polívek?“

Iva Špačková: „Špatný byl rozhodně velký obsah soli. Ta nejslanější o pětinu přesáhla denní doporučený obsah soli pro dospělého člověka dle doporučení Světové zdravotnické organizace (5 g/den).

Nevhodný byl také velký podíl „éček“ u některých polévek. Slabinou bylo i balení u některých polévek, olej a přísady špinily a mastily ruce při jejich přípravě.

Některé nudle byly po přípravě dle návodu tvrdé.“

Adam S.: „Dobrý den, osobně si jednou za čas (cca jednou za měsíc) koupím „čínskou“ polévku – ovšem tu originální, která není instantní, ale nudle je třeba vařit několik minut, posléze se přidávají další ingredience atd.

Tahle polévka je opravdu jednou za čas velmi dobrá z důvodu obsahu mořských řas a dalších „exotických“ přísad.

Co mě ale zajímá je to, jestli jste testovali i čas, za který je tělo schopno právě tyto nudle z běžných „čínských“ polévek strávit, tedy za jak dlouho a jak se lidský metabolismus s touto hmotou vyrovná. Děkuji za odpověď a přeji hezký den! AS“

Iva Špačková: „Čas jsme se stopkami nesledovali, ale zpětnou vazbu jsme měli. Většina členů poroty složené z laiků a šéfkuchařů se shodovala v tom, že měla velké zažívací potíže – pocit cihly v břiše, veliká žízeň, hlad, ale zároveň nemožnost cokoliv dalšího pozřít, nepříjemný pocit na patře, pálení v puse, někoho bolela hlava… tyto potíže u někoho přetrvaly i do druhého dne.“

NSanct: „Co vše se v testu u čínských polívek sledovalo?“

Iva Špačková: „Sledovali jsme podíl základních nutričních hodnot – sacharidů, tuků, cukrů a bílkovin a porovnávali jsme je s deklarovaným podílem. Deklarace odpovídala obsahu a všechny polévky měly zhruba stejný poměr těchto základních živin. Dále jsme sledovali podíl soli a to, zda odpovídá deklarovanému podílu.

Zde několikrát skutečnost překročila deklaraci až téměř o 70 procent. Dále jsme sledovali přítomnost těžkých kovů – hliníku, kadmia, olova, arsenu, chromu a niklu – ta nebyla detekována. Dále jsme sledovali přítomnost syntetických barviv – nebyla nalezena ani stopa.

Následně dvě poroty (expertní a složená z laiků a šéfkuchařů) hodnotily chuť polévek. Sledovali jsme také složení výrobku a podíl éček v každém vzorku. Mírnou váhu jsme přiřadili i hodnocení obalu výrobku – např. jak je srozumitelný pro spotřebitele, zda obsahuje povinné údaje a zda písmo na něm je čitelné.

Mírně jsme zohlednili i to, jak komfortně jde polévku dle návodu připravit.“

Jitka B.: „Dobrý den, jaké je složení samotných nudlí? Předpokládám, že ty neobsahují závratné množství soli a „ochucovadel“ Daly by se použít samotné tyto nudle jako instantní příloha k jinému jinému jídlu? I pro děti?“

Iva Špačková: „Laboratoř hodnotila polévku jako celek, ne odděleně na nudle a přísady. Ale ano, pokud by si člověk dával jen samotné nudle, byl by obsah soli a dochucovadel určitě lepší, problém je v tom, že mnoha lidem by, jak ukázal test, nechutnaly.“

lucie: „dobry den, chtela bych se zeptat jestli kdyz clovek ji z tehle polevek jen ty nudle bez koreni jestli jsou v tom okamziku na urovni beznych testovin, a jestli potom by se ev. sem tam dali dat i detem nebo radsi tohle nekupovat vubec“

Iva Špačková: „Dobrý den, nudle jsme samostatně bohužel netestovali a je to dobrý tip na příště je porovnat s běžnými nudlemi. Děkujeme 🙂 Nicméně ve složení byla éčka i v samotných nudlích, takže kdo dbá na správnou stravu, dětem bych je nedoporučovala dávat. Obecně však bez přísad nebude v polévce tolik rizikových složek jako s přísadami. To šlo poznat i podle vůně při přípravě.“

lucie: „dobry den, rada bych se zeptala jestli kdyz tyhle polevky jim ciste bez toho koreni, opravdu jen ty nudle, jestli je to taky nezdrave?“

Iva Špačková: „Bez koření to je lepší. Vhodnější je to také v případě, když si polévku vylepšíte zeleninou či vajíčkem. Nicméně ani poté se o „zdravé a vyvážené“ stravě mluvit nedá.“

Sofie35: „Jak dopadl olej v polévkách?A koření?“

Iva Špačková: „Olej ani koření jsme zvlášť neanalyzovali. Některé polévky měly více přísad než ostatní. Podle složení na obale jde však říci, že v přísadách je více éček než v samotných nudlích. Odpovídala tomu i vůně polévek při přípravě – čím výraznější byla a čím více čpěla, tím byla u porotců oblíbenější a měla více dochucovadel.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector