Bylinkový speciál: Černý bez

Bylinkový speciál: Černý bezBylinkový speciál: Černý bez

Bez černý – květ

Bez černýSambucus nigra L.

Lidové názvy:

Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.

“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” – staré přísloví.

Výskyt:

Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně slétá ptactvo.

Popis:

Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, obsahující velké množství černofialově zbarvené šťávy.

Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z Nazareta.

Sbíraná část:

Květy (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).

Sbíráme:

Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do července.

Sběr:

Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství, nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody – bezinky.

Sušení musíme začít na slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.

Sesychací poměr

je u květů 6 : 1, u plodů 8 : 1 a u listů 4(5) : 1.

Účinné látky:

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Použití:

  • Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
  • Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
  • Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
  • Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.

Čaj z usušených květů (nálev):

  • pijeme jako prostředek potopudný při
  • nachlazení,
  • začínající chřipce,
  • rýmě,
  • kašli
  • a při horečce.

Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).

Chladný neslazený čaj popíjíme při

  • žaludečních nevolnostech,
  • žaludeční a střevní kolice ,
  • žaludečních křečích,
  • k uvolnění plynatosti,
  • při žlučníkových obtížích,
  • menstruačních bolestech 
  • neuralgických bolestech,
  • migréně.

Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti

  • zácpě,
  • vysokému krevnímu tlaku,
  • jako močopudný prostředek,
  • při ledvinových chorobách
  • nemocech močového měchýře,
  • ledvinových a močových kamenech,
  • prostatě,
  • vodnatelnosti,

Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle

  • upravení zažívacích poruch
  • a jako mírně projímací prostředek.

Kloktáme:

vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při

  • bolestivých a krvácejících dásních,

teplý odvar držíme po douškách v ústech

  • při chrapotu,
  • začínajícím kašli,
  • bolení v krku,
  • obtížném odkašlávání,
  • zánětu dásní,
  • otoku dásní
  • a při aftech v ústech.

Žvýkámepři bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička

Obklady:

Obklady z teplého odvaru přikládáme též na

  • vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem)

Čaj z listů (nálev):

  • čistí krev,
  • je močopudný
  • projímavý.

Může se užívat jen dva měsíce!

Tinktura

  • se užívá 3x denně 8 kapek při
  • svalovém a kloubovém revmatizmu,
  • nadměrném pocení,
  • při suchých sliznicích v nose (zejména po probuzení),
  • akutní rýmě,
  • křečích v oblasti hrtanu,
  • při nadměrném vylučování moče,
  • bolestech kloubů a svalů,
  • zánětech a zahlenění horních cest dýchacích,
  • horečnatých onemocněních z nachlazení
  • astmatu bronchiale.

Obklady z listí (černý bez):

Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na

  • bolestivé záněty kloubů,
  • znehybněné klouby,
  • na končetiny postižené revmatizmem.

Bezinkový ocet:

Používáme k obkladům a k masírování

  • únavou namožených údů
  • bolestivých údů.

– Jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme.

Bylinkový speciál: Černý bez

Bezinky jsou velmi zdravé pro obsah minerálů a vitaminů.

Bezinková nesvařená šťáva:

Pronikavé úspěchy černých bobulí, mě utvrdily v názoru, že černý bez, zvláště čerstvá nesvařená šťáva z plodů, má v sobě protizánětlivý analergický faktor.

Tento přírodní lék doporučuji jako pomocnou léčbu 

  • při bolestivých zánětech trojklanného nervu
  • a sedacího nervu (ischias).
  • Hojný vitamín C2 chrání proti
  • zápalu plic
  • V bezinkách byla nalezena i látka
  • snižující krevní cukr.

Nejjednodušší a přitom dosud nejúčinnější způsob výroby a užití je následující:

     Z košíku natrhaných plodů vytlačíme dřevěným lisem (šťáva nesmí přijít do styku s kovovými předměty, jako je masový strojek) nebo prostě v čistém šátku pouhým tlakem rukou šťávu, které mají dozrálé plody velké množství.

Do půllitrové láhve vlijeme 50 ml čistého lihu nebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot nože Petolu (benzoanu sodného nebo kyseliny benzoové) a ostatek dolijeme čistou (možno-li přefiltrovanou šťávou). Takto připravená tekutina vydrží v chladu uložena až do příští úrody plodů.

Benzoan a líh (v jakékoliv výše jmenované podobě) zesiluje účinek a činí šťávu stravitelnější.

Při potížích (speciálně bolestivý zánět trojklanného nervu a ischias) se užívá po jídle 3x denně 1 lžíce, je-li připraveno s lihem nebo 4 lžíce s ostatními destiláty. Je dobré zajíst kouskem suchého chleba.

  1. Je-li šťáva užita nalačno nebo ve větším množství, může vyvolat žaludeční odpor, nechutenství, vyjímečně i zvracení či průjem.
  2. Podle potřeby se užívá 5 až 14 dní.
  3. Bylinář Pavel

Bezinková povidla:

Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech

  • neuralgiích,
  • ischiasu,
  • zánětu trojklaného nervu,
  • zánětu mezižeberního nervu ,
  • neuralgických bolestech hlavy ,
  • revmatizmu
  • proti zácpě.

– Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

Pozor aby se povidla nepřipálila – zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem nebo je normálně zavaříme a uložíme.

Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.

Bezinkový diabetický rosol:

Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.

 

Bezinkové víno:

Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.

Domácí bezinkové víno:

Celé bezinkové plody otrháme, necháme očištěné asi 2 dny odležet, pak obereme ze stopek, dáme do 4 litrové láhve od okurek, ovážeme papírem, ten propícháme a necháme asi 4 dny stát. Pak propasírujeme a přidáme 900g cukru. Šťáva se svaří a víno je hotové.

Bezinkové víno z povařených bezinek:

Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500g cukru a 10g kvasnic.

Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit.

Budete mít zájem:  Jaký je rozdíl mezi brambůrky a chipsy?

Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.

Bezinkové portské víno:

  • 5 l bezinkové šťávy,
  • 2,5 – 3 kg cukru,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření.

Vše se krátce povaří a dolije do 10 litrů převařenou vodou.

Potom přidáme jeden balíček živné soli a 2 balíčky vinných kvasinek značky Portské. Necháme 48 hodin předtím zakvašené ve šťávě či v moštu. Víno necháme pod kvasnou zátkou zkvasit.

Po bouřlivém kvašení přetočíme, necháme znovu kvasit a ještě několikrát přetočíme. Pravidelně doléváme.

Vermutové bezinkové víno:

  • Do 10 litrů bezinkového portského vína stočeného po prvním bouřlivém kvašení přidáme
  • kůru z jednoho pomeranče,
  • 5g pelyňku,
  • 2g hořcového kořene,
  • 1g koření anděliky,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření,
  • 1g listu máty peprné,
  • 1g listu meduňky,
  • 1g celé skořice,
  • 3g puškvorce,
  • 1g fenyklu nebo jiné vermutové aromatické koření.
  • Přidáme ještě 1000g cukru a jedny kvasinky Portské. Po skončení kvašení přetočíme a můžeme přisladit podle chuti.

Šťáva a likér z bezinek:

  • 2 litry černých kuliček bezinek,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 4 lžíce odvaru černé kávy,
  • 1 dl rumu.

Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé.

Uvaříme je v 1 litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5 minut, přidáme vanilku a nakonec 4 lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum.

Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1:1. 

Tento likér prý chutná velice ženám.

Babiččin bezinkový likér:

Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citrónovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky.

Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10g hřebíčku a svaříme jej s 500g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu).

Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.

Med z květů černého bezu:

  • 25 květů z černého bezu,
  • 1 velký citrón,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg krystalového cukru.

Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky.

Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout.

Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.

Polévka z květů černého bezu:

Očištěný, opláchnutý květ vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zašleháme žloutky. Jako vložka se podávají sněhové noky.

Bezinky jako borůvky – džem:

  • 2 kg jablek,
  • 1 kg bezinkových bobulek,
  • 0,8 kg krystalového cukru,
  • 30 g kyseliny citrónové, případně šťáva ze dvou citrónů,
  • 1 – 2 dl rumu.

Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje.

Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Tento džem je výborný na omelety.

Řízky z bezinek – kosmatice:

  • 3 vejce,
  • trochu soli,
  • trochu vegety,
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany,
  • hladká mouka podle potřeby.

Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu.

Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety.

V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.

Bylinkový speciál: Černý bez

Bylinkový speciál: Černý bez

Bez černý

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Plody černého bezu: pomoc nejen při bolestech hlavy

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, zní jedno lidové moudro. A jak je známo, na každém moudru je něco pravdy. Na podzim dozrávající černé kuličky v hustých plodenstvích v sobě ukrývají látky prospěšné pro zažívání, na různé neduhy i bolesti. Přečtěte si více o tom, jak na sklizeň i praktické užití plodů černého bezu. Nechybí ani recept na bezové víno.

Bylinkový speciál: Černý bez

Něco o pěstování a sklizni

V přírodě roste černý bez (Sambucus nigra) planě, ale můžeme jej pěstovat i na zahradě. Na jeho šíření v přírodě se podílí mimo jiné i ptactvo, pro které jsou jeho plody potravou.

Keř může dorůstat výšky až 10 metrů. Lze jej použít jako okrasný solitér i součást živého plotu.

Vyhovuje mu slunné místo, případně polostín a vyžaduje půdu bohatou na živiny.

Pro hmyz jsou velmi lákavé jeho bílé květy, které se objevují na jaře a také obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Běžně se používají v bylinných směsích na nachlazení apod.

Plody začínají dozrávat během měsíce srpna. Na samotnou sklizeň je však dobré si počkat obvykle až do září, kdy jsou už všechny plody černočerné.

Bezinky mají hořkou a svíravou chuť. Při vnímání nosem je cítit výrazné aroma. Mnohým lidem čerstvé plody i chutnají, potíž je v tom, že po pozření ve větším množství dochází k nevolnosti. Tepelné zpracování plodů je proto nutností, díky němu dochází také k odstranění mírně jedovatého glykosidu sambunigrinu.

Dle lidového léčitelství…

V plodech najdeme látky působící pozitivně na zrak (antokyany), také provitamin A. Neschází v nich ani rutin (vitamin P), zlepšující pevnost a pružnost cévních stěn, a ani vitamin C.

V drobných černých kuličkách se nachází látky usnadňující pocení a mírnící bolest způsobenou zánětem nervů. Také působí protizánětlivě a snižují krevní tlak. Čaj ze sušených plodů je doporučován v lidové léčbě při nachlazení a horečnatých onemocněních dýchacích cest. Usušené plody také pomáhají zastavit průjem.

Podle babek kořenářek mírní bezinky bolest trojklaného nervu, páteře, kloubů. Trápí vás ischias? Zkuste černý bez popíjet ve formě čaje, sirupu či likéru. Uvidíte, že se vám uleví, říkají sběrači bylin.

Bylinkový speciál: Černý bezZ čerstvých plodů černého bezu lze připravit bezové víno nebo likér

Jak zpracovat plody

Než začnete čerstvé plody zpracovávat, důkladně je omyjte, zbavte se všech nevyzrálých zelených plodů. Abyste si usnadnili odstraňování plodů ze stopek, použijte třeba vidličku.

Z bezinek si můžete vyčarovat výborný likér s kávovou či rumovou příchutí. I do marmelád nebo povidel se často pro vyladění chutě používá rum. V džemech dělají skvělého parťáka bezinkám jablka, ale chutné jsou i hrušky. Obvykle se používá poměr ovoce doplňkového 2 : 1, někdy 1 : 1, záleží jen na vás.

Důležité je nechat čerstvé bezové plody dlouze projít teplem, ideálně ve vodní lázni, zbavíte se tak nežádoucích složek reagujících s cukrem. Na druhou stranu to s tepelnou přípravou nepřehánějte, chceme přijít o minimum prospěšných látek. Na závěr recept na léčivé víno.

Budete mít zájem:  Léčebná vína a kosmetika bez chemie vznikají ve sklepě činžáku

Bezové víno

Z 1 kg plodů se získá lisováním šťáva. Ta se následně nalije do demižonu (min. 20 l), do kterého přilijeme 10 l vody a přidáme 2 kg rozpuštěného cukru. Následně přidáme kvasinky (ušlechtilé portské) a zakryjeme hrdlo nádoby vatou či celofánem a gumičkou. Kvašení je na počátku divoké, proto je důležitá dostatečně velká nádoba.

Po 7 dnech odstraníme nečistoty, abychom zabránili tvorbě plísně. Po vykvašení přelijeme čistou část do jiné nádoby a necháme 1 rok odstát. Poté přelijeme do menších lahví. Víno v malých dávkách pomáhá při migrénách, zánětech trojklaného nervu i jiných neuritidách. Větší konzumace může přivodit bolestivé střízlivění.

ZDROJ:
ADAMS, Katharina. Ovocné dřeviny a bobuloviny: sadba, péče, sklizeň. Přeložila Jana VODVÁRKOVÁ. Praha: Euromedia, 2019.

BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babkine bylinky: sprievodca našimi liečivými rastlinami. Praha: Cesty, 2002.

HÖHNE, Johannes a Paul Gerhard WILHELM. Dvanáct měsíců v zahradě: plánování, výsadba, pěstování, sklizeň. V Praze: Knižní klub, 2000.

https://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach—humorny-special/bez-cerny.html

Jak pěstovat bez černý, největší léčivou bylinu? Udělejte si bezový ocet či bezinkový sirup

BEZ ČERNÝ: Jak vypěstovat největší léčivou bylinu a udělat bezový ocet z květů a bezinkový sirup z plodů Bez černý je u nás původní listnatý keř, který hojně roste ve volné přírodě, ale můžeme ho pěstovat i na zahradě. Lidově se mu říká třeba bezinky, kosmatice nebo taky smradinky – to pro jeho charakteristickou vůni. Černý bez se hřeje na výsluní popularity i proto, že jeho léčivých schopností se dá využívat celý rok – na jaře jsou to květy, v létě listy, na podzim plody a v zimě nám pomáhá sušený či ve formě bezových a bezinkových sirupů, octů a dalších zavařenin. Poradíme, jak bez černý pěstovat na zahradě, jak a proč pomáhá našemu zdraví, a prozradíme recepty, co s květy a plody dělat. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Víte, proč se traduje, že bez černý (Sambucus nigra) je největším přírodním lékařem? Především pomáhá tělu zbavovat se toxinů, posiluje pružnost cév a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Usnadňuje pocení a tím snižuje teplotu těla. Dobré výsledky jsou zaznamenány při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný.

BEZ ČERNÝ: plody – bezinky – působí mj. analgeticky, a proto pomáhají i při migrénách

Jak pomáhají léčit květy a listy černého bezu

Květy černého bezu obsahují silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny, vitamin C a minerální látky. Jsou to právě květy, které obsahují kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na žádoucí úbytek váhy.

Jsou velmi účinné i při detoxikaci a vylučování škodlivin ven z těla. Květy černého bezu jsou vynikající potopudnou bylinkou s močopudnými účinky. Doporučují se při chorobách z nachlazení, podporují vykašlávání. Jsou osvědčeným přírodním prostředkem proti nadýmání a křečím trávicího traktu nebo neurologickým problémům.

 Příznivě také ovlivňují cévní stěny a pomáhají s kožními potížemi. Bezové květy se sbírají zhruba do konce června za suchého slunečného dne v pozdních dopoledních hodinách a nikdy ne po dešti! Nejlépe do košíku, aby se nezapařily.

Ať už budete s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je – a to i před sušením – pečlivě opláchněte, protože se v nich ukrývá hmyz. Listy bezu černého obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a množství vápníku.

Sbírají se hlavně na jaře a v létě a připravuje se z nich výluh, který čistí krev, je projímavý a močopudný. Rozdrcené mladé listy lze použít zevně ve formě zábalu při revmatismu, kašovitý obklad z listů údajně dokáže „vytáhnout vodu z kolena“.

BEZ ČERNÝ: traduje se, že bez černý (Sambucus nigra) je největším přírodním lékařem

Jak pomáhají léčit plody černého bezu

Plody černého bezu – bezinky – dozrávají od srpna do poloviny listopadu. Drobné lesklé černé plody obsahují glykosidy, karoteny, antokyan, cholin, cukry, organické kyseliny, vitamin C, vitaminy A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Působí analgeticky, pomáhají tak při migrénách a při bolestech trojklaného nervu, páteře a kloubů.

Na tlumení bolestí vypijeme třikrát denně hrnek odvaru: 1 lžíci sušených bezinek povaříme 15–20  minut v 400 ml vody, necháme vychladnout a scedíme.

Jako účinnou prevenci před chorobami z nachlazení v sychravých dnech ráno a večer po jídle pijeme nálev: 1 lžičku sušených bezinek zalijeme 200 vody vroucí vody, zakryjeme, necháme 15 minut vyluhovat, scedíme a ihned vypijeme.

BEZ ČERNÝ: jako prevenci před chorobami z nachlazení pijeme ráno a večer po jídle nálev se sušených bezinek

Domácí recept na bezový ocet z květů

Asi 10 čerstvě natrhaných bezových květů propláchneme, zbavíme stopek a necháme osušit. Vložíme do uzavíratelné lahve a zalijte asi půl litrem vinného nebo jablečného octa – květy musí být ponořené. Uzavřeme a necháme na tmavém a chladném místě zhruba 6 týdnů, scedíme.

Bezový ocet má vynikající léčebné účinky. Při revmatických potížích si každé ráno nalačno dáme 2 lžíce bezového octa a bolestivá místa jím potíráme. Bezový ocet používaly babky kořenářky při léčení vysoké horečky – potírání chodidel a spánků snižuje teplotu těla a podporuje pocení.

Bezový ocet je také skvělým kořenícím přípravkem.

BEZ ČERNÝ: domácí recept na bezový ocet z květů

Domácí recept na bezinkový sirup z plodů

Zhruba 1 kg dobře vyzrálých plodů bez stopek vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodu, aby byly všechny ponořené. Přivedeme k varu a pomalu za stálého míchání dusíme zhruba 25 minut.

Scedíme přes sítko, šťávu nalijeme do kastrolu a přidáme 700 g cukru, 1 lžičku skořice a šťávu ze 3–4 citronů. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sejmeme z plotýnky a necháme částečně vychladnout.

Pak nalijeme do lahví a uchováváme v ledničce.

BEZ ČERNÝ: domácí recept na bezinkový sirup z plodů

10 pravidel pěstování černého bezu

  1. Bez černý je listnatý keř obvykle dorůstající do výšky až 5 metrů s šedozelenou až šedou kůrou, drobnými bílými až žlutobílými kvítky v bohatých květenstvích se silným aroma a lesklými kulovitými černými až černofialovými plody, které po rozmačkání barví.

    U nás roste skoro všude – v listnatých lesích a parcích, u potoků, podél plotů, mezi různými křovinami i na rumištích.

  2. Bez černý potřebuje nejlépe hlinitopísčitou půdu, zásobenou vodou a živinami. Bez nemá žádné zvláštní nároky na podnebí, dobře snáší třeskuté mrazy, časné podzimní i pozdní jarní mrazíky.

  3. Černý bez není náročný na pěstování a kromě každoročního řezu (keř můžeme různě tvarovat) a dostatku dusíku (podporuje růst nových výhonů) nic dalšího nepotřebuje. Nemá moc rád sucho.
  4. Když na zahradu vysadíme keř bezu, vyženeme z ní krtky a hlodavce.

    Jejich vyhnání urychlíme, když do nor zahrabeme čerstvé bezové listí Velmi specifický pach, navíc umocněný tlením, by je měl donutit k úprku.

  5. Pokud se pro pěstování bezových keřů rozhodneme, můžeme je pěstovat v blízkosti kompostu, kde poroste rychle a dobře. A navíc údajně černý bez vylučuje látky, které urychlují zrání kompostu.

  6. Černý bez množíme semeny, na jaře a v létě řízkováním či hřížením. Můžeme si najít pod keřem mladé, už vzrostlé rostlinky vyrašené ze semen a přesadit je na zahradu. Nebo na podzim posbírat zralé černé bezinky, semena z nich zasít do květináčků a na jaře přesadit na místo. Při výsadbě bychom měli mezi keři dodržovat vzdálenost 4,5–5,5 metrů.

  7. Černý bez plodí na jednoletých výhonech. Pro získání co největší a nejkvalitnější úrody je ideální každoročně odstranit odplozené výhony, nejlépe ihned po sklizni.
  8. Pro zpracování květu sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství ulamováním nebo odstřiháváním z větví. Sušíme je buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo je zavěsíme v dobře větrané místnosti.

    Světle nažloutlé, případně nahnědlé květy vyhodíme. Sušené květy skladujeme v tmavé uzavíratelné nádobě.

  9. Při sběru plodů, bezinek, pamatujme, že je musíme zpracovat ještě téhož dne, kdy plody sbíráme. Zralé bezinky se uříznou celé a ukládají se tak, aby se nepomačkaly. Okamžitě také odstraníme stopky, protože negativně ovlivňují chuť.

    Nikdy nejíme ani neochutnáváme bezinky syrové, protože jsou jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

  10. Pokud víme, že všechny plody nevyužijeme, necháme je na keři ptákům. Rádi je sezobnou, navíc díky svému složení pro ně před zimou představují jeden z nejlepších druhů potravy.

    Ze semen, která roznesou, pak mohou vyrůst nové keře.

BEZ ČERNÝ kvete drobnými bílými až žlutobílými kvítky se silným aroma

Co asi děláme špatně, že nám bez černý chřadne

Keř je obalený mšicemi

Černý bez extrémně napadají mšice, konkrétně mšice bezová (Aphis sambuci). Tato mšice tvoří velké černé kolonie jen na bezu, sladká šťáva bezu jim prostě chutná.

  Zkusíme na ně postřik z rebarbory – listy a řapíky nahrubo nasekáme, zalijeme vodou (hladina by měla být asi 10 cm nad rebarborou), přivedeme k varu a pomalu asi půl hodiny vaříme.

Po vychladnutí odvar scedíme a aplikujeme na keř.

BEZ ČERNÝ má lesklé kulové černé až černofialové plody, které po rozmačkání barví

Bez černý v kuchyni

V kuchyni se dají využít jak květy, tak plody černého bezu. Květy jsou vhodné pro přípravu bezových sirupů a šťáv, které se mohou dále využívat při pečení moučníků, do zmrzlin, nanuků a sorbetů, do domácích limonád a koktejlů nebo na dochucení ovocných i zeleninových salátů.

Drobné kvítky se hodí jako ozdoba na ovocné koláče a čokoládové moučníky či zmrzliny. Bezové květy se dají také smažit – stačí připravit řídké těstíčko (vejce, mléko, hladká mouka, sůl), květenství v něm namočit a usmažit dozlatova. Této úpravě bezu černého se říká kosmatice.

Skvělá je i studená polévka z bezových květů: 300 g čerstvě nasbíraných květů spaříme horkou vodou a dáme do 250 ml teplého mléka. Necháme asi 30 minut vyluhovat, potom scedíme. Do výluhu přidáme 1 lžíci medu, špetku sušeného zázvoru a 3 žloutky. Důkladně promícháme a zahřejeme (nevaříme!).

Necháme vychladnout a dáme na 2 hodiny do ledničky. Před podáváním dochutíme několika kapkami citronu. Ze zralých bezinek se dají připravit marmelády, džemy, šťávy, mohou se přidat do kompotů či zákusků. Připravit si z nich můžeme bezinkové víno, likéry nebo bezinkovou pálenku.

Šťáva z plodů černého bezu se používá také k přibarvování kompotů, sirupů a dalších zavařenin.

Bezové květy se dají smažit obalené v těstíčku, této úpravě bezu černého se říká kosmatice

Doporučené kultivary bezu  černého

Kromě u nás původního černého bezu se můžeme poohlédnout po některém z vyšlechtěných kultivarů. Nejčastěji se u nás pěstuje slovenský Sambo s velkými, červeně purpurovými plody, dužina je tmavě červená, šťáva intenzivně barví.

V Rakousku byly vyšlechtěny kultivary Donau s velkými květy a hladkými, sytě zelenými listy, a Haschberg, nejčastěji pěstovaný v Evropě. Květenství má až 18 cm široké, bezinky mají osobitou chuť.

Plody dozrávají až ve druhé polovině září, vydrží dlouho na stromě.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bylinky pro těhotné maminky | Žena.cz

Uspěchaná civilizace nás vzdaluje od přírody, a tak máme alespoň v těhotenství příležitost využít zvýšené citlivosti a vnímavosti jiného stavu k návratu do přírody.

Miminko v bříšku nabádá jíst co nejčistší přírodní potraviny, mezi které patří i bylinky. Pobyt v přírodě či na zahradě navíc posiluje a uklidňuje psychiku. Nehledě na to, že jarní a letní „ženské“ bylinky dokážou působit přímo zázračně.

Nejen horké čaje

Bylinky nepředstavují jenom horké čaje v podzimních nebo zimních plískanicích. Na jaře a v létě využíváme hlavně čerstvé bylinky ve formě osvěžujících nápojů připravovaných za studena, čerstvých zeleninových a ovocných šťáv a čerstvých bylin jako koření do jídel.

Pro letní nápoje za studena se hodí čerstvé bylinky a drobné ovoce: maliník s několika lístky bazalky, jahodník, rakytník (listy i plody), borůvky a rybízu (plody), kontryhel (listy a květy), meduňka a máta vonná či kadeřavá (listy), černý bez, měsíček a lípa (květy).

Nápoje snadno připravíme rozmixováním čerstvých bylin či ovoce spolu s troškou čisté vody. Necháme louhovat 10 – 30 minut a scedíme, doplníme další vodou podle potřeby a dosladíme medem, hroznovým cukrem či bylinným sirupem, podle chuti dochutíme citrónem.

Svěží zelenina

Nápoje lze připravovat i nesladké, a nejen ze zeleniny. Příjemná je kombinace salátová okurka s koprem či lístkem máty nebo třeba listy maliníku a kopřivy.

V létě si snadno připravíme i květovou vodu – nápoj pro víly. Čistou vodu k pití můžeme ovonět květy černého bezu, lípy, měsíčku, růže, levandule nebo mateřídoušky.

Stačí je vložit do skleněné nádoby s vodou a nechat chvilku působit.

Další variantou jsou bylinné sirupy připravované z květů pampelišek, černého bezu, sedmikrásek, fialek nebo mateřídoušky. Ty uchováváme na zimu a přidáváme po lžičkách do čajů nebo do vody. Chutnají i dětem a pomáhají proti kašli nebo nadýmání.

Bylinky a těhotenské nevolnosti

V těhotenství se často tělo samo brání zvracením proti nevhodným potravinám: chemicky zpracovaným, kávě, alkoholu, nadměrnému množství masa, uzenin a tropického ovoce. Při ranních nevolnostech může pomoci snídaně ve formě celozrnné obilné kaši, müsli nebo zeleninové polévky.

Proti těhotenským nevolnostem pomáhá také čaj z koprového semene, meduňky či ze zázvoru nebo samotný kandovaný zázvor. Vyzkoušet můžete i bylinné čaje pro uklidnění nervů a zažívání: heřmánek, fenykl, anýz, mateřídoušku, meduňku. K běžnému pití se hodí čaj z maliníku, ostružiníku a jahodníku, slézu, růží, kmínu, jablečných slupek, fenyklu či anýzu.

Od čtvrtého měsíce a před porodem se doporučuje pít čaj z kontryhele pro zpevnění svalstva v podbřišku, aby se zabránilo případnému potratu. Po poradě s lékařem lze obden provádět vlažnou koupel z řebříčku.

Bylinky a psychika

Jak to souvisí? Člověk je bez spojení s přírodou a duchovního rozměru jako prázdná nádoba. Podle Pabla Russella, duchovního vůdce indiánského kmene kanadských Černonožců bylinky pomohou jen málo, když si je koupíte v lékárně.

Musíte si je natrhat sami, jako Indiáni. Ti je při sběru nejdříve v duchu nazývají jménem a prosí, aby pomohly. Vyhýbají se také negativním myšlenkám.

Bylinky, které pomáhají v psychické rovině: heřmánek, levandule, růže, mateřídouška, třezalka, dobromysl, majoránka, meduňka, lípa.

zdroj: Magdaléna Dobromila Staňková, Bylinky pro děti a maminky, Grada 2009, respektkporodu.cz

Vstoupit do galerie | 20 Soutěž ukončena! Vítěze vybírejte už v pondělí!

Bylinky nevhodné v těhotenství

  • řebříček
  • libeček
  • puškvorec
  • aloe
  • medvědice léčivá
  • podražec
  • arnika
  • pelyněk pravý
  • vlaštovičník
  • přeslička
  • máta peprná
  • rozmarýn
  • vrba bílá
  • ostropestřec mariánský
  • petržel

Vstoupit do galerie | 12 Těhotné první dámy – které to byly?
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *