5 tipů, jak udržet víno v chládku

Čas od času mi přijdou dotazy „Jaké si mám vybrat portské?“ nebo „A pije se studený nebo teplý?“ Jo jo, máte pravdu, ten návod tu na blogu chybí od začátku, takže si v tom pojďme konečně udělat jasno.

1. Kupte si jen pravé portské

Ano, tohle je zajisté nejdůležitější pravidlo. Vím, co piji a za co dávám peníze.

Takže jak poznat pravé portské víno? Sáhněte pouze po láhvi, která přes korkový uzávěr papírovou etiketu zvanou Selo de Garantia, anglicky Guarantee Label a po našem jí říkejme třeba kolek.

5 tipů, jak udržet víno v chládkuSleva 5 % pro čtenáře O portském.cz – při nákupu zadejte kód OPORTSKEM5

Tuhle garanci vydává Institut pro portské víno IVDP a smí ji použít pouze jím schválený výrobce portského. Nikdo jiný. Víc jsem se o tom rozepsal v tomto článku.

5 tipů, jak udržet víno v chládkuTento kolek na hrdle láhve je jistota. Garantia. A přes ní nejede vlak.
5 tipů, jak udržet víno v chládkuI u nás se vyskytují náhražky, které přiživují své prodeje na oblíbenosti portského vína. Vyhozené peníze. Fuj tajxl. Fakt nebrat. (Zdroj: akcniceny.cz tvl)

2. Experimentujte s chutěmi a vůněmi

Je libo portské s chutí lesního ovoce nebo máte jazyk spíš na kořeněné vůně a své patro si necháte polaskat sušenými plody a skořicí? Podle toho si vyberte i typ portského.

Ovoce hledejte ve vínech typu RubyVintage. Zrají téměř bez přístupu vzduchu, v nerezových tancích, velkých sudech nebo nakonec v láhvi.

Proto do sebe téměř nepřejímají senzorické vlastnosti dřeva, navíc jejich barva zůstává stále temně rudá.

5 tipů, jak udržet víno v chládku

Naopak mlsálci lačnící po Tawny se pravděpodobně těší na víno, které převzalo vlastnosti dřevěných sudů, v nichž odpočívalo roky i desetiletí.

Jejich postupnou oxidací se barva mění na jantarovou ne nepodobnou koňaku a chutí připomínají leckdy rozinky či vlašské ořechy, záleží na stáří a způsobu zrání.

Můj tip:
Datované Tawny Quinta do Noval 20 Years Old – lahodně vyvážená chuť po oříšcích a sušených mandlích. Pečlivě vybraná kupáž vín o průměrném stáří 20 let. Podávejte k sýrům a slaným crackerům při teplotě 9 – 14 °C.

3. Sami sobě nejlepším číšníkem

Jako každé víno potřebuje i portské při podávání ty správné podmínky. Jednou z nich je teplota.

Portské bývá obvykle podáváno příliš teplé, kdy ke škodě konzumenta nevynikne jeho vůně, ale naopak vyšší obsah alkoholu.

Někteří výrobci doporučenou teplotu při podávání uvádějí na zadní etiketě, tam kde není, se můžete řídit těmito pravidly:

Bílá vína – určitě servírujte chlazená, ideální teplota je kolem 8 °C. Při delším pobytu láhve mimo chladničku či sklep ji umístěte do chladiče vín.

Ruby, LBV, Vintage – aby vyniklo ovocité aroma vína, podáváme tyto druhy vín při pokojové teplotě, tedy kolem 15 – 18 °C, přičemž základní Ruby snese právě nižší teplotu z tohoto rozsahu.

PŘEČTĚTE SI VÍC:  Libé tóny dobrého Tawny – 1. díl

Tawny, datovaná Tawny, Colheita – portská vína zrající ve dřevě je dobré před podáváním vychladit na 13 – 16 °C. Více si pochutnáte, pokud necháte starší Tawny chladit déle než to mladší.

Především vína Vintage bude dobré nebo dokonce nutné dekantovat. Použijte skleněný denkantér a víno do něj pomalu nalejte skrz dekantační trychtýř s jemný sítkem.

Zachytí přirozené usazeniny z láhve a zároveň víno provzdušní. Podávejte ihned, po delší době dochází k oxidaci a zážitek z jeho kvality rychle mizí.

5 tipů, jak udržet víno v chládkuSleva 5 % pro čtenáře O portském.cz – při nákupu zadejte kód OPORTSKEM5

A co skleničky? Byla by velká škoda lít portské do whiskovky nebo koňakovky, tam se nehodí.

Ono svou ideální sklenici má – je tulipánového tvaru na krátké stopce, aby vůně zůstala uvnitř a brzy nevyprchala. Nic moc se ale nestane, pokud ji nemáte.

Není úplným prohřeškem vychutnat si jej ze sklenice na červené víno – tvarem oblé na vyšší stopce.

5 tipů, jak udržet víno v chládkuOficiální skleničky navržené IVDP speciálně pro degustaci portského vína
5 tipů, jak udržet víno v chládkuU Churchillů mi ale hooodně chutnalo i z těchto vyšších a zaoblenějších

4. Spárujte jej s pochutinami

Ještě lepšího zážitku dosáhnete při kombinování s něčím malým k snědku. K vínům typu Ruby vyzkoušejte třeba čokoládové bonbóny či sladké muffiny.

Na Tawny bych zase šel se sýrem Stilton, slanými tyčkami nebo krekry. Výlet k nebeským gastronomickým výšinám je pak pošírovaná hruška na portském víně.

V článku S čím chutná portské o tomto tématu píšu víc.

Moje tipy:

V horkých letních dnech krásně osvěží Port Tonic. Do long sklenice dejte nejprve led, poté 1/3 bílého suchého portského vína, dolejte tonikem, nahoře ozdobte limetkou a snítkou máty.

Teď v zimě však zkuste Glogg – kouzelný svařák z portského s tajuplnými účinky na lidskou psychiku a stabilitu těla.

5. Vytvořte si tu správnou atmosféru

Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu v portském víně si pravděpodobně jen tak běžně lahvinku k televizi neotevřete, natož s cílem podívat se jí ještě ten večer na dno.

Teda – nechci vás samozřejmě podceňovat, i to se zvládnou dá. Svou příležitost ovšem dostane především při oslavách jubilea, před nebo po dobrém obědu či večeři a jako přípitek.

Svým šarmem však osloví také zádumčivé single samotáře či zamilované párečky. A je jedno kdy.

Nejste-li si jistí s výběrem portského vína, napište mi dolů do komentářů nebo na e-mail, rád vám poradím. A když na něj dostanete chuť,  nahlédněte do e-shopu s portským vínem s velkým výběrem a dostupnými cenami.

7 tipů, jak si nejlépe vychutnat víno – Globus Havířov

Sklenička na vodu je sice praktická, ale dokáže víno zcela znehodnotit. Sklo byste měli vybírat podle aromatického profilu a školení vína, tedy podle toho, jak se víno zpracovávalo a zrálo. Jen tak vyniknou všechny jeho vlastnosti, včetně chuti a vůně.

„Lidé si často myslí, že čím větší je sklenička, tím lépe bude víno chutnat. Není to ale pravda – například pro mladá bílá vína se hodí uzavřenější tvar a sklenička by neměla mít objem větší než 350 ml.

Pokud takové víno nalijete do větší sklenice, snadno se vytratí jeho aroma a bude rychleji teplat, což je nežádoucí.“

Pojem označuje proces výroby vína, od lisování hroznů a filtraci až po plnění do lahví. Součástí školení je i takzvané čiření, při kterém se všechny nečistoty obsažené ve vínu stlačují ke dnu nádoby. Používají se přírodní čiřidla, kolem kterých se nečistoty vlivem opačných elektrických nábojů shromáždí. Při stáčení vína se pak nechtěné látky odstraňují.

Naopak pro červená „velká vína“ a některá ročníková bílá vína se hodí širší a otevřenější tvar. „Po pár minutách ve skleničce bude víno dokonce lepší než v lahvi.

Než začnete ochutnávat, s vínem ve skleničce lehce zatočte, aby se takzvaně nadechlo – tedy okysličilo a uvolnilo aromatické látky.

Šumivá vína naopak vyžadují úzký tulipánový tvar skleničky, díky kterému ve víně vydrží bublinky co nejdéle.

Pokud si chcete víno vychutnat jako opravdový profesionál, ujistěte se, že sklenička není cítit myčkou ani saponátem. Sommeliéři totiž vždy nejprve přivoní k prázdné sklence, aby se ujistili, že vůně nebude zavádějící.

Sklenička na víno by rovněž měla být průhledná a nezdobená – tak, aby vynikla jeho barva. Jednoduché a průhledné sklo nicméně není samozřejmostí ani na ochutnávkách.

„Setkala jsem se i s tím, že nám na degustaci podávali víno v jemně zabarvených skleničkách z broušeného křišťálu.

Byly sice krásné, ale všechny vlastnosti vína jsme v nich nemohli pořádně zhodnotit.“

Zkuste totožné víno ochutnat ze dvou různých skleniček a porovnejte rozdíl. Někdy stačí i základní výbava, a víno si vychutnáte se vším všudy. Sommeliérka Eva Svobodová doporučuje pořídit sklenice na červené, bílé a šumivé víno, od každého šest kusů. Najdete je například v oddělení domácích potřeb, které je součástí Globusu.

5 tipů, jak udržet víno v chládku

Že je nejlepší červené víno podávat, když má pokojovou teplotu? Kdepak. Opět záleží na druhu vína – často ideální teplotu pro servírování prozradí etiketa. Mladá a lehká červená vína si dobře rozumí už s 13 stupni, zatímco ta těžší a archivní vyžadují i o šest stupňů víc.

Některá mladá bílá vína naopak nejlépe chutnají vychlazená na sedm stupňů, starší snesou i o pět stupňů víc. Pokud tedy doma nemáte opravdu chladno, podávání při pokojové teplotě je mýtus, kvůli kterému můžete víno znehodnotit. „Dokonce jsem se setkala s tím, že si lidé skleničku nahřívají.

To se hodí tak akorát u svařáku.“

Víno byste neměli oteplovat ani rukou. „Známé filmové scény, kde si dvě postavy povídají a drží skleničku s vínem v dlani. Sice vypadají pohodově, ale vínu takové zacházení uškodí – rukou obsah skleničky zahřejete.“ Proto platí: vždy sklenku držte za stopku!

Některá vína vám nemusejí chutnat, to však ještě neznamená, že by byla špatná. „Mnohým například nechutnají vína, která mají výraznou kyselinku. Jiným zase vadí výrazná tříslovina, protože pak víno drhne na jazyku. Jiným lidem naopak nesedí vína, která jsou sladká, protože obsahují hodně zbytkového cukru. I taková vína však můžou být vysoce kvalitní.“

Abyste se naučili oddělovat dojmy od skutečnosti, měli byste vědět, jak poznat víno s vadou. „Často chutná po korku – když je vadný, zaznamenáte vůni, kterou přirovnávám k zetlelému pařezu v lese.

Objevují se rovněž plísně nebo takzvaná oxidáza: bílé víno ztmavne a má až punčové tóny. Základem je tedy identifikovat, proč vám víno nechutná – zdali jde o subjektivní pocit, nebo je opravdu špatné.

Takzvaný depot neboli usazenina na dně lahve, není na škodu. Tvoří ji mimo jiné tanin, tříslovina, která neodmyslitelně patří hlavně k těžkým červeným vínům, jež dlouho leží.

Depot můžete při podávání odstranit pomocí dekantační karafy – nalévejte do ní víno rovnou z lahve, ideálně nad rozsvícenou svíčkou, díky které usazeninu lépe uvidíte. Víno musí po stěnách karafy pomalu stékat, aby depot zůstal na dně lahve.

V dekantační karafě se pak víno krásně provzdušní, a vyniknou tak všechny jeho vlastnosti.

5 tipů, jak udržet víno v chládku

Pokud víno smícháte s kolou nebo vodou a ledem, jeho vlastnosti zaniknou. „Vinný střik je skvěle osvěžující, tedy pokud ho mícháte v poměru 2:1 ve prospěch vody. Avšak zředíte tak chuť i vůni.

Chuť vína naopak dokáže podpořit správná kombinace s jídlem – platí, že k červenému masu se hodí červené víno, k bílému masu, rybám a mořským plodům naopak sedne víno bílé.

A co vaření? Dobré suroviny podlijte dobrým vínem – neplatí, že byste pro tepelnou úpravu museli používat jen nekvalitní vína. Pokud vaříte vegansky, měli byste myslet i na to, abyste jídlo párovali s veganskými víny.

Při výrobě vína se často používají produkty živočišného původu. Například při čiření vinaři pracují s želatinou, vaječnými bílky nebo vyzinou vyrobenou z rybích měchýřků, hlavně z jesetera a sumce.

Veganská vína se čiří pomocí rostlinných látek, jako je například hrachový protein, případně se používají čiřidla na minerální bázi, od kaolinu až po bentonit.

Případně můžou být veganská vína zcela nečiřená.

5 tipů, jak udržet víno v chládku

Pokud chcete být dobrý hostitel a nabídnout návštěvě ten nejlepší zážitek z vína, dolévejte bílé víno do zcela prázdné skleničky nebo když je obsah sklenky u dna. Červené víno můžete doplňovat kdykoli, ale nikdy by ve skleničce nemělo být víc než 0,15 l tekutiny. Dolévání až po samý okraj je tabu.

„Naši vinaři ušli za poslední roky velký kus cesty a můžeme na ně být hrdí – vyrábějí nádherná vína, která jsou uznávaná na mezinárodních soutěžích. Mekkou vína ale zůstává Itálie a Francie, kde je vinařská kultura ještě více rozvinutá,“ popisuje sommeliérka. Na jihu Evropy jsou běžné dvouhodinové obědy, při kterých nechybí ani to nejlepší víno.

Když v lahvi zbyde víno, můžete si ho vychutnat i o dva nebo tři dny později. Stačí lahev utěsnit pomocí vakuové pumpy, která z něj dostane vzduch, a těsnicího špuntu. Otevřené víno patří do ledničky, a to jak bílé, tak červené. Rozhodně by nemělo zůstat na stole do dalšího dne.

Trendy jsou rovněž vína se šroubovacími uzávěry, která skladování otevřené lahve usnadňují. „Trvalo, než si na tento typ uzávěru lidé zvykli. Dlouho si mysleli, že je takové víno nekvalitní a že na lahev vždy patří korek. To však rozhodně neplatí, zejména pro mladá vína se klasické zátky hodí.“

Morava je nejznámějším vinařským regionem, kam se sjíždějí milovníci vína z celé republiky i zahraničí.

Může mít ale kvalitní víno i hlavní město plné aut? Například vinice svaté Kláry v pražské Troji ukazuje, že ano. Na víno totiž nemá znečištěné ovzduší výraznější vliv.

„Réva si veškeré živiny bere z kořenů, potažmo z půdy. Vždy tedy záleží na půdním profilu a podnebí,“ vysvětluje sommeliérka.

Vzdělávací a sommeliérské kurzy, ochutnávky, nespočet knih i prohlídek sklípků. Pokud to s vínem myslíte vážně, neváhejte se o něm dále vzdělávat.

Jak říká sommeliérka Globusu Eva Svobodová: „Kultura pití vína se každoročně zlepšuje a osvěta je čím dál tím větší.

Výrazně se posunula situace v restauracích, kde bylo víno dřív běžně podáváno v malých lisovaných skleničkách s tlustou stopkou. Ty teď vídám méně a mám z toho obrovskou radost – víno si totiž zaslouží naši pozornost.“

5 tipů, jak v létě vychladit víno i bez ledničky

Funguje na podobném principu, jako chladivé obklady – obsahuje gel, který dokáže po dlouhou dobu udržet nízkou teplotu. „Rukáv“ necháte zchladit v mrazáku, vsunete do něj víno a poté máte na několik hodin vystaráno. Tento návlek se prodává i ve formě praktické tašky, se kterou dorazíte na letní večírek stylově a s perfektně vychlazenou lahví.

2. Chladivé vinné kostky

Dávat do vína led? To klidně můžete, ale ne ledajaký. Aby nedošlo k ředění vína vodou, zkuste si udělat ledové kostky z další lahve stejného vína. Víno rozlijte do formiček na led a nechte zmrznout. V horkých letních měsících tak víno neztratí chuť a bude mít stále nízkou teplotu. Tento postup se samozřejmě hodí k méně drahým a lehčím vínům. 

3. Spousta ledu

Ta nejjednodušší metoda bývá často nejúčinnější – do termotašky nasypte hromadu ledu, vložte lahve s vínem a vyrazte třeba do parku. Použití termotašky a ne obyčejné igelitky je důležité – kromě ochrany před teplem je vyrobena z odolnějšího materiálu a také je možné uzavřít ji i v horní části. Ledu se pak můžete vždy elegantně zbavit, po chvíli na slunci z něj nezbude nic.

4. Chladící zátka

5 tipů, jak udržet víno v chládku

Sofistikované a elegantní řešení – není nutné chladit celou lahev vína, stačí vychladit tekutinu, která protéká hrdlem lahve ve chvíli, kdy naléváme. Sežeňte si speciální chladící zátku, kterou necháte namrznout v lednici, než vyrazíte ven za zábavou. Díky ní si vychutnáte víno s ideální teplotou a beze změn v chuti.

5. Termoizolační nádoba

Milovníci vína mohou sáhnout i po speciálních elegantních „termoskách.“ Víno se do nich nepřelévá a drží v chladu celou lahev po dobu až 24 hodin. Existují také verze s elektrickým pohonem na baterie, které víno chladí díky cirkulaci vody okolo kostek ledu.

-jk-

Mohlo by vás taky zajímat:

Obecně platí staré dobré „dá sa pít“ a „nedá sa pít“ nebo jednoduše chutná a nechutná. Pokud se ale chcete opravdu zaměřit na to, jak kvalitní víno máte ve skleničce, existují 4 atributy, které mají všechna vysoce ceněná vína:

Pokud se jedná o lepší a komplexnější víno, na nose nemá jen 1-2 přímočaré vůně, jako třeba citrony a jablka, či jahody, ale má několik vrstev vůně, od ovoce čerstvého, přes marmeládové a kandované ovoce, dřevo, vanilku, čokoládu, až pak například kořenité nebo minerální tóny. Jednoduše vás baví zkoumat aroma tohoto vína a daří se vám objevovat stále nové vůně. Samozřejmě, že z vína nevystupuje alkohol ani jiné nelibé pachy například po síře nebo vlhkém sklepu.

Žijeme jen jednou, proč si tedy chvilky na Zemi pořádně neužít? Zpříjemněme si je například sklenkou lahodného moku, jehož kvalitu oceňovali už králové na svých hradech.

Nejenže si na „dvojce“ vína opravdu pochutnáme a dopřejeme si okamžiky „lehké hlavy“ a „velkých plánů“, protože ve stavu ovínění pro nás přece nic není problém, ale zároveň i děláme něco pro sebe. O pozitivních účincích nápoje z bobulí už toho bylo tolik napsáno.

Tušili jste ale, že byste si mohli vybrat víno podle vašeho znamení? Třeba zjistíte, že máte „přidělenou“ odrůdu nejraději. Nebo se naopak přiučíte a poznáte něco nového.

Proč? Patříte mezi lidi, kteří nejsou tuctoví a rozhodně se neztratí v davu. Originální jste i co se týče volby nejoblíbenějšího vína – nesáhnete po bílém či červeném, ani růžové vám nestačí. Vaší jedničkou je oranžové víno, jehož barva tolik připomíná západ slunce. Milí Berani, váš inovativní přístup v myšlení z vás dělá výjimečnou osobnost, která si cení originality.

20 tipů jak vybrat kvalitní červené víno – VÍNO MAPA

Červené víno je velmi oblíbený nápoj řady lidí. I v tomto případě platí, že vína mají různou úroveň. Jak se zorientovat na trhu a jak poznat, že pijete opravdu kvalitní víno?

Co lze najít na etiketě

Hledání kvality začíná už v obchodě. Pro začátek se můžete řídit jednoduchou zásadou: Pokud výrobce vyprodukuje kvalitní víno, ochotně o tom spotřebitele informuje. Zjednodušeně lze tedy říci, že čím více informací se na etiketě nachází, tím by mělo víno být kvalitnější.

Druh vína

Základní údaj, který je na etiketě možné najít, je označení druhu vína. V Česku je rozšířený stále primárně tzv. germánský systém, podle kterého se vína kategorizují.
Pod tím se ukrývá označení jakosti.

Jakost je dána především cukernatostí moštu. Ta se měří ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM). Ačkoli tento systém dokáže napovědět o kvalitě vína, neplatí to do důsledku.

Nijak totiž nepracuje s parametrem původu hroznů.

Dělení vína dle jakosti

  • vína (dříve vína stolní) = nejméně 11 °NM
  • zemská = nejméně 14 °NM
  • vína jakostní = nejméně 15 °NM
  • odrůdová
  • známková

Jakostní vína s přívlastkem

  • kabinetní = nejméně 19 °NM
  • pozdní sběr = nejméně 21 °NM
  • výběr z hroznů = nejméně 24 °NM
  • výběr z bobulí = nejméně 27 °NM
  • výběr z cibéb = nejméně 32 °NM
  • vína slámová = nejméně 27 °NM
  • vína ledová = nejméně 27 °NM

5 tipů, jak udržet víno v chládku

1. Barva vína

V tomto směru je to jednoduché, barva může být červená, růžová i bílá. Kvalitou jsou si rovnocenné.

2. Obsah zbytkového cukru cukru

Vína se v základu dle obsahu zbytkového cukru dělí na sladká, polosladká a suchá. O kvalitě to rovněž nijak nevypovídá, kupte si takové, jaké vám vyhovuje.

3. Označení odrůdy

Na etiketě se můžete dočíst, zda pijete Rulandské, Pálavu atd. Vyloučeno není ani tzv. cuvée, tedy vína skládající se z více odrůd. Povoleny jsou však maximálně tři. I takovéto víno může být kvalitní, rozhodně se nejedná o jakousi podřadnou směs.

4. Původ vína

Ačkoli se někteří kloní k tomu, že je nejlepší kupovat si vína z České republiky, neplatí to do důsledku a vybrat si můžete takové, které vám chutná.

5. Specifikace lokality

Vinaři kromě země uvádějí rovněž název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě.

6. Šarže vína

Každá šarže vína musí být označena. Číslo šarže se tak na lahvi jednoznačně musí nacházet.

7. Obsah alkoholu

Na etiketě se uvádí i obsah alkoholu. Ten se v červeném víně pohybuje zhruba v rozmezí 10 až 15 %. Silnější či slabší víno je otázkou preferencí konzumenta.

8. Označení stáčírny

Tento parametr obvykle uvádí název stáčírny a její adresu.

9. Uvedení objemu

Standardně se prodávají lahve o objemu 0,75 litru. Pouze slámová a ledová vína najdete v lahvích o objemu 2 nebo 3 decilitry. Mají velmi intenzivní chuť, nepočítá se tak zpravidla s tím, že byste je konzumovali ve velkém objemu.

10. Ročník sklizně

Ročník může o kvalitě napovědět významně. O kvalitě daného ročníku rozhodují zpravidla přírodní podmínky v dané oblasti, zejména srážky a sluneční svit. Některá vína navíc mají potenciál k archivaci, s postupujícími lety tak nabírají na kvalitě. Jen ojediněle se doporučuje víno archivovat déle než 25 let.

11. Alergeny

Obvykle vína obsahují oxid siřičitý. Ten má antibakteriální účinky. Funguje i jako antioxidant, chrání víno před hnědnutím a před ztrátou aroma. Nadměrné používání oxidu siřičitého se může projevit nepříjemným sirným zápachem.

12. Označení výrobkové řady

Pokud výrobce prodává prémiovou kvalitu, na tomto místě vám to dá najevo. Na etiketě tak bývá vyznačeno, zda se jedná o řadu prémiovou nebo standardní.

13. Dobré víno má správnou barvu

Rozlišení na vína červená, bílá a růžová chápe zpravidla i naprostý laik. U červeného vína můžete čekat širokou škálu odstínů od světle rubínových po temně rudé tóny. Oranžové tóny ukazují na víno starší, naopak temně fialové odstíny poukazují na to, že se jedná o víno mladší.

14. Kvalitní červené je čisté

S barvou souvisí také čistota vína. Pakliže se podíváte do sklenice, jednoznačně by neměl být přítomen žádný zákal. Ten je typicky vyvolán mikroorganismy. Kvalitní víno tak působí jiskrně.

15. Víno musí chutnat

Od červeného vína můžete dlouhé macerace lisovaných hroznů čekat vyšší obsah tříslovin. Díky tomu jsou chuťově těžší a hodí se k jinému způsobu servírování.

Platí však, že není červené víno jako červené víno. Některé druhy jsou aromatické, jiná vína jsou naproti tomu více hutná. Subjektivní dojem je tak rozhodující.

Pít víno, o kterém vám někdo řekl, že je kvalitní, ale vám chuťově nevyhovuje, nemá smysl.

Podle chuti však kvalitu poznat můžete. Tóny ovoce nebo čokolády jsou zcela v pořádku. Kyselá chuť upozorňuje na nadbytek kyseliny octové. Pokud si všimnete nepříjemně kovové pachuti, může za to vyšší obsah železa nebo mědi.

V souvislosti s chutí můžeme ještě zmínit jeden parametr kvality vína, jímž je tzv. dochuť. Jde o chuť vína, která zůstane na jazyku po polknutí.
Platí, že čím je delší, tím je víno lepší. Dobrá vína mají dochuť cca 10 až 30 vteřin. U velmi dobrých vín už to je 30 až 60 vteřin. Zároveň zde nesmí být patrná nadměrná hořkost nebo kyselost.

16. Dobré víno je vyvážené

Dobrý vinař u svého produktu dbá na vyvážený poměr kyselosti, cukru a ovocných tónů. Sladká a kyselá chuť by tedy, jednoduše řečeno, měly být v rovnováze.
S vínem by to tak mělo být podobné jako s lidmi: Po ochutnání nám musí vyhovovat a být nám sympatické. Pakliže v něm toto kouzlo neobjevíte, prožitek z něj bude nulový. Vyplatí se proto hledat dál.

17. O kvalitě rozhoduje i vůně

O vůni vína rozhodují aldehydy, estery a ketony. Chcete-li zjistit, jaké víno máte před sebou, zkuste si přivonět. Objevit byste v něm neměli žádný nepříjemný vjem. Pokud například víno páchne, máte jasno o tom, že to s jeho kvalitou není příliš valné. Vyloučeny jsou vjemy octu, aldehydu, síry, acetonu či plísně.

Kvalitní víno vždy příjemně voní, zpravidla po ovoci, květinách, rozeznat lze i minerální aroma. Ovšem vůně není zbytečně přímočará. Místo jednoho nebo dvou vjemů najdeme v kvalitním víně několik vrstev.

Vůně je příjemně komplexní a po opakovaném přičichnutí se „otevírá“ a objevují se v ní další a další jemné nuance

18. Špatné víno se prozradí v čase

Dobré víno obstojí se svou chutí a vůní i v čase. Nalijte si víno do sklenice, ochutnejte jej a vyčkejte 10 až 15 minut. Poté degustaci zopakujte.

Méně kvalitní vína jsou určena k rychlé konzumaci, proto vás možná výsledný vjem druhého ochutnání překvapí.
Podobně by neměla degradovat ani vůně. K vínu si tak přivoňte a po zhruba 15 minutách to zopakujte.

Víno během této krátké chvíle ve sklenici zteplá a ovlivní jej i kontakt se vzduchem, dostane tak možnost odhalit svůj skutečný potenciál.

19. Uzávěr pod lupou: korek nebo šroub?

Vína s plastovým uzávěrem mnozí přecházejí bez zájmu. Domnívají se, že ke kvalitním vínům patří výhradně korek.

U mladších svěžích vín, která by se měla do dvou let spotřebovat, však vinaři běžně používají plast, což je v pořádku, kvalitu vína to nijak nedegraduje.

Plast je ale levnější, důvod jeho užití je primárně ekonomický. Lehká červená vína se zase běžně prodávají se šroubovacími uzávěry.

Korek má smysl především u vín určených k delšími zrání v lahvi. Díky tomu, že je tento materiál porézní, žádoucí proces umožňuje.

20. Jak důležitá je cena

Kvalita do určité míry ceně úměrná bezesporu je. Pro zjednodušení dávají vinaři dobrou radu: Dívejte se v obchodě po lahvích v cenové relaci 150 až 200 Kč. Zde už máte poměrně dobrou šanci, že vyberte dobré víno. Pokud si chcete zvlášť pochutnat, volte vína nad 300 Kč.

Zchladit hubnutí

Milujete smoothies a chcete se obohatit novými recepty, které jsou speciálně sestavené pro maximální výživu a energii vašeho těla? Nechte se inspirovat, experimentujte a dopřejte svému tělu porci zdraví každý den, nejlépe hned po ránu. Dostaví se příjemný pocit zasycení, nadopování vašich chuťových pohárků a nálady, nastartování metabolismu a očistných.Zkuste se zchladit jídlem.

Je Vám Vedro? Zkuste se zchladit jídlem. 27.06.2017. O termickém vlivu potravin se obecně moc neví, nicméně pivo na ochlazení si dává většina z nás a při pomyšlení na chilli papričky se většinou hned opotíme. – zdravé hubnutí – Vitalita.Na únavu i hubnutí. Čerstvý hrášek stačí krátce povařit ve vroucí vodě a prudce zchladit ve vodě ledové, tedy blanšírovat. Foto: ziashusha.

Pokud máte někdy obrovskou chuť na pizzu, a víte, že dát si večer porci sacharidů není zrovna ideální, vyzkoušejte tento recept, který mi dodala Evča.Místo klasického těsta totiž upečete krustičku z kuřecího masa.Vznikne tak výborná sytá pochoutka plná bílkovin a zeleniny.Když je vedro k padnutí, tak přijdou vhod osvěžující nápoje a koktejly.

Je nám jasné, že i ty se potřebuješ nějak zchladit, ale dost možná řešíš.Pravý vývar můžeme dát zchladit a potom přebytečný tuk sebrat. Zeleninu v polévce nemusíme vždy vařit, můžeme ji krátce osmahnout na pánvi a potom ji do vývaru přidat. Zelenina zůstane krásně křupavá a zdravá. a dokonce i při hubnutí. Podělte se s námi.TĚLO NA MAXXIMUM – 004 Základní jogínské pozice Evropa 2.

TĚLO NA MAXXIMUM – 004 Základní jogínské Zdravý jídelníček pro hubnutí.Nejlepší výsledek dosáhnete použitím šlehacích metliček. Nechte 5 minut zchladit v lednici, nebo v mrazáku. Hmotnost: Proteinový jahodový koktejl na hubnutí Express Diet 59g 74,00.Necháme zchladit, nejprve venku, pak dáme ztuhnout do lednice. Recepty na hubnutí Low carb recepty a informace o nízkosacharidové stravě.

Keto recepty a informace o ketogenní stravě. Online kurz hubnutí – Zhubni jinak.Voda je tím pravým. Když má voda správnou teplotu, tak může být osvěžující, ale zároveň příjemná. Existuje několik variant, kde se můžete zchladit.Příjemné hubnutí ve 4 fázích na úkor tukové tkáně a bez pocitu hladu. Dáme alespoň na 15 min zchladit do lednice.

Rozmixovanou směs v pánvi / hrnci poduste s trochou vody do měkka, nechte zchladit. Zpevněte slezinu a nastartujte hubnutí. Ricotta-skořicový.Mýty a fakta o hubnutí. Hubnu, hubneš, hubneme. Všichni neustále hubnou a výsledkem je, Musím vás trošku zchladit ve vašem nadšení.6.

leden 2016 Pravidla zimního hubnutí: Jaké potraviny jíst, abyste spalovali tuky? Stejně, jako v létě se hodí organismus trochu zchladit, v zimě je dobré.Když si koupíte „extra panenský olivový olej“, stačí ho zchladit. Pokud olej ztuhne, Stejně dobře pomáhá při hubnutí a zlepšuje mozkové funkce.Necháme zchladit, nejprve venku, pak dáme ztuhnout do lednice.

Recepty na hubnutí Low carb recepty a informace o nízkosacharidové stravě.Nejlepších výsledků, co se hubnutí týká, dosáhnete také konzumací skořice. Samotná skořice nedokáže zázraky, Dejte zchladit do ledničky.Koktejl na hubnutí. Ten, kdo právě hubne a chce si zachovat optimální celodenní příjem energie, určitě nepohrdne sklenicí dobrého koktejlu.

Koktejly su výborné při hubnutí, jejich příprava je velmi jednoduchá a namixujete si to, na co máme právě chuť.Koktejly obsahují málo tuků a hodně živin, je však třeba použít vhodné přísady.Pomohlo by treba rychle zchladit od 2 let fazole fermentace fitness strava fit strava hubnutí jáhly kmín krémová polévka low carb luštěniny léto mandle.Je tady druhý díl seriálu Cesta za lepší postavou.

V tom prvním jsem vám pověděla něco o tom, kdy a jak jsem se rozhodla začít žít zdravě a dnešní věnuji mému jídelníčku. Jak už jsem vám v předchozím článku pověděla, nikdy není dobré jídelníček generalizovat nebo něčí jídelníček napodobovat.Na hubnutí jsou tedy vhodné polévky zeleninové, krémové, vývary z masa se zeleninou a polévky luštěninové Nechte zchladit a pak rozmixujte.

Není se čemu divit, hubnout musíte především hlavou. Zdraví jako vášeň: Hubnutí začíná v hlavě, ne v posilovně. 23. 4. 2015. Vložili jste svůj osud a Čím se nejlépe zchladíte aneb jak lehká je lehká limonáda? Čím se nejlépe zchladíte .

Jak si zchladit žáhu, když pálí, bolí a v ústech zanechává nepříjemně kyselou pachuť? Tomuto jevu se odborně říká pyróza a většina lidí ji zažila na vlastní kůži. Objevuje se denně u 10 % obyvatelstva. Nejméně jednou do měsíce jí trpí až 44 % lidí.Co vám dosud tvrdili o hubnutí: Lež. Saláty raději nejezte. Buřtový paradox známé české herečky.

Nejde ale ani o to kolik jíme, ale co, vyvrací Jana Hollanová populární představu a dodává, že zchladit se je ve velkých vedrech samozřejmě povoleno.V teplých měsících je hubnutí snadné. Jídelníček postavíte na salátech, ovoci či mléčných výrobcích. Ovšem tyto potraviny tělo ochlazují.Nechte 5 minut zchladit v lednici, nebo v mrazáku.

Hmotnost: Proteinová vanilkovo-malinová kaše na hubnutí Express Diet 53 g 74,00.Proč pomáhá čaj při hubnutí? Poctivě připravený nápoj dokáže rychle zchladit organismus a zrychlit metabolismus. V horkém dni je to doslova spása.

Jenže občas na ni dostanu chuť i v parném létě, a to pak neskutečně trpím, otevírám na sebe okno se snahou se trochu zchladit, což je docela obtížné, když se nehne ani lísteček. A tak jsem vymyslela ovesnou kaši po studenu.Hlavu květáku omyjte, rozdělte na menší růžičky a v mixéru rozmixujte tak, aby vznikla zrnka velikosti rýže.

Rozmixovanou směs v pánvi / hrnci poduste s trochou vody do měkka, nechte zchladit. Po zchladnutí zabalte směs do plátna, vymačkáme přebytečnou.Lahev, kterou potřebujete zchladit, důkladně zabalte do mokrých papírových utěrek, ubrousků nebo třeba toaletního papíru. Pak ji dejte na pár minut.

Koktejl na hubnutí Ten, kdo právě hubne a chce si zachovat optimální celodenní příjem energie, určitě nepohrdne sklenicí dobrého koktejlu.Vychutnejte si léto bez zbytečných problémů s vedrem.V parném počasí je pití základ, bez kterého nelze přežít a v žádném případě ani hubnout. Ve zdravém jídelníčku je čistá voda jasným favoritem.

Proč si ale nepochutnat, podpořit zdravé hubnutí a ještě zchladit své rozhicované tělo? Zdravý nápoj, který ti teď prozradím, toto vše dovede.Jak si „zchladit“ žáhu, když pálí, bolí a v ústech zanechává nepříjemně kyselou pachuť.7. červenec 2015 Zmrzlina zchladí jen na chvíli, pak je člověku znovu horko a navíc ho může ze studeného bolet hrdlo.

Minerálkami je zas dobré doplnit .Na nešťastných tučných lidech kořistí mnoho podnikavců. Jedním z výkřiků jsou i kalhoty na hubnutí. Mohou vás lákat zdánlivě logickou argumentací.Kopírování přesného postupu hubnutí, Jenže když si ráno uděláte čerstvý čaj, je strašně horký a pokud ho chcete zchladit vodou.Obecná pravda o hubnutí.

Často publikovaný fakt je, že kdo chce hubnout, měl by trénovat především na nízkých tepových frekvencích, protože při této intenzitě se pálí nejvíce tuky (vzpomeňte si, jak vaše maminka či babička škvaří sádlo, škvaří ho dlouho a na nízké teplotě), viz obrázky.Tyto umělina podle zkušeností více žen doslova smrdí.

Jde o to, že kalhoty na hubnutí nesmí propouštět vodu a vzduch. Tím vytvoří teplo a donutí tělo více se potit. Proč se tělo potřebuje potit? Protože se tím způsobem ochlazuje. Pokud během cvičení tělo potřebuje zchladit, reguluje si to právě tímto mechanismem.Krabičková dieta je určena pro ty, které trápí nadváha, obezita nebo jen chtějí zdravě jíst. Zdravé hubnutí = Krabičková dieta Praha. Volejte.Hubnutí. Humor. Knihy. Kosmetika. Napsal život. Psychologie. Rodina a děti. Sex a vztahy. Terapie. Vitamíny. Zdravá výživa. Zdrav.A přestože ubrání na kaloriích je při hubnutí jedině správně , že ve vodě se dá tíže zchladit. O to důležitější je zůstat hydratovaný.

Pomocí vah sledovat vaše hubnutí a pomůže vám dosáhnout vaší cílové hmotnosti 2 zchladit , když se začnete cítit velmi vyčerpaná.Odborné studie prokázaly, že lidé, kteří cvičili ve vyšších teplotách (cca 36 ° C) snědli po tréninku o 300 kalorií méně než lidé, kteří cvičili při větším chladu (cca 27 ° C).

A přestože ubrání na kaloriích je při hubnutí jedině správně , dbejte na to, abyste po tréninku dostatečně doplnili energii.Dezert Express Diet s vanilkovou příchutí je bohatý na bílkoviny a má nízky obsah tuků a cukrů, proto je vhodný pri držení proteinové diety.Detox a jeho role při hubnutí či nabírání svalové hmoty.

Na jaro a léto je skvělá, a také nás dokáže zchladit při stresových situacích.5 tipů, jak udržet víno v chládku 1. Chladicí návlek Funguje na podobném principu jako chladivé obklady – obsahuje gel, který dokáže po dlouhou dobu udržet.Poté jdete na zhruba 15 minut do sauny. U nás se vyskytují dva druhy, suchá a párová.

Suchá sauna má teplotu 100°C a párová sauna nemá tak vysokou teplotu, ale za to 100% vlhkost. Po uplynutí této doby se jdete zchladit do ledového bazénku nebo pod studenou sprchu.Matcha Tea je velmi lahodný zelený čaj, který se považuje za nejlepší zelený čaj vůbec s významnými účinky na naše zdraví. Tento úžasný elixír má velký vliv na hubnutí a může se používat při přípravě moučníků.

Dodává jim exotickou barvu. Tento čaj na hubnutí jistě oceníte.Zdravě připravené polévky mohou být součástí pestrého jídelníčku a v hubnutí mohou Pravý vývar můžeme dát zchladit a potom přebytečný.Fitness muffiny při hubnutí. Citronové pralinky. Hotový cheesecake nech pěkně vystydnout a poté ho můžeš ještě dát zchladit do lednice.

Vyhýbáme se také slanině, šunce, kuřecí, hovězí, zvěřina, chobotnice či uzenému lososovi. Cereálie si určitě nebudete muset polévat plnotučným mléke a v létě se nedoporučuje zchladit se zmrzlinou, protože i ta je zakázaná.5. březen 2018 Recepty z medvědího česneku: Je levný a skvělý na hubnutí! Jarní hubnoucí zázrak! Víme, jak chřest zařadit do jídelníčku ráno, v poledne.

„Zchladit si na někom žáhu akné babské rady bakterie Cholesterol citron cukr Cukrovka cvičení detoxikace dieta domácnost hubnutí jablečný ocet játra.Dále ze zeleniny mezi zahřívací druhy patří cibule, pórek, česnek či křen. Z příloh je pak nejlepší zvolit rýži, jáhly a k hubnutí určitě pohanku.

„Pohanka má detoxikační účinky, a je tak ideální potravinou na nastartování redukční diety a očisty organismu, podotýká odbornice Barbora Hernychová.Maso se musí z hygienických důvodů po porážce jatečného zvířete co možná nejrychleji zchladit. Blog o všem kolem hubnutí.O tom, že se kvůli hubnutí musíte pořádně zapotit, asi v létě slyšíte nerada.

Zajděte se raději zchladit na kryolipolýzu a těšte se ze stejného zeštíhlujícího účinku! Vystavte v plavkách ladnější křivky. Ve studiu krásy a zdraví Jamarti vás čeká 1 ošetření vybrané oblasti těla nasávací kryolipolýzou.Léto nám přináší kromě příjemných a zábavných chvil i extremní horka, kdy hledáme všemožné způsoby, jak se zchladit.

Teď v létě jsou úžasné horské túry, kde se můžeme ve vyšších nadmořských výškách aspoň trochu zchladit. Myslete na to, že jak při běhání.Mám pro vás horký letní tip. Marně tápete, čím se zchladit? Vzpomínáte na báječné zasněžené pláně, vánoční atmosféru, vůni mrazu ve vzduchu.Naučte se jíst zdravě! Sepsali jsme pro vás několik tipů na jak si připravit zdravé obědy a večeře.

Vyzkoušejte tyto recepty, kterým zkrátka nejde odolat.Polední menuLosos na citrónech se zázvorem a salátem1 filet z lososa3 lžíce citrónové šťávyolivový olejocetzázvorsůl a pepřFilet nechte pomar.3. březen 2012 Hubnutí v sauně Po uplynutí této doby se jdete zchladit do ledového bazénku nebo pod studenou sprchu. PRODUKTY NA HUBNUTÍ.22. květen 2017 Pomáhá při hubnutí a vykouzlíte z něho skvělé dobroty Čerstvý hrášek stačí krátce povařit ve vroucí vodě a prudce zchladit ve vodě ledové, .

recepty na diety

Jak zhubnout 5 kg za 2 týdny. Čeká vás důležitá událost, na které chcete zazářit a vypadat skvěle, ale bohužel jste zrovna nedávno trochu přibrali? Pokud potřebujete rychle zhubnout, bude to chtít více, než jen chvilku běhání a trochu salát.Hořká síla – nejlépe zabírá na hubnutí Ledové plátky vodního melounu. stačí ho předem nakrájet a nechat pořádně zchladit.12.

červenec 2011 Hubnete? 6 rad, jak nejen začít, ale hlavně vytrvat. Nedostatek motivace je bohužel pro spoustu lidí, kteří se snaží zhubnout, zásadním .Milujete rýži, ale dopřáváte si ji kvůli vyšší kalorické hodnotě jen občas? Vědci odhalili skvělý způsob, jak snížit rýžové kalorie.

začatečníci tréninkové tipy motivace anaerobní běh prevence zranění zranění hubnutí závodní tipy treninkové prostředky silový trénink maraton.„To není pro hubnutí dobré. Větším objemem, i když by byla polévka jen vývar, si roztahujeme žaludek, a tak budeme mít stále pocit hladu a ve výsledku budeme ještě víc jíst.

Na hubnutí jsou tedy vhodné polévky zeleninové, krémové, vývary z masa se zeleninou a polévky luštěninové (ty raději na oběd).Detoxikace je základní předpoklad úspěšného hubnutí. Neznamená to ovšem, že kilogramy, které vypotíme v sauně, Nezapomeneme zchladit i hlavu.Tento čaj na hubnutí jistě oceníte. asi 2 gramy a zalijte vodou v množství 100 ml. Vodu nejdříve převařte a nechte zchladit.

Hubnutí podle krevní skupiny. 14. Cereálie si určitě nebudete muset polévat plnotučným mléke a v létě se nedoporučuje zchladit se zmrzlinou.Maso se musí z hygienických důvodů po porážce jatečného zvířete co možná nejrychleji zchladit. Chlazení však vyvolává chemické a fyzikální změny. Probíhá-li chlazení příliš rychle nebo také příliš pomalu, ovlivňuje to kvalitu masa.

Negativně může být takto postižena zejména ztráta odkapem a křehkost.Odborná konzultace 500,- Kč. 60 minut; konzultace v oblastech – zdravé hubnutí – Vitalita – Sportovní výživa – Vegetariánská a Veganská strava.Náš tip: připravte si domácí ledový čaj. Poctivě připravený nápoj dokáže rychle zchladit organismus a zrychlit metabolismus. V horkém dni je to doslova spása.

Základem je kvalitní čaj, ze kterého lze jednoduše vykouzlit celou řadu zajímavých a osvěžujících letních nápojů. Ocení ho i vaše děti.9. září 2016 Co když ale jde hubnout bez hladu a jo-jo efektu? a sní nevhodné potraviny, které jim většinou zchladí trávení a hubnutí nemá šanci. „Váty“ .21. červenec 2018 V takovém případě je potřeba myslet na to, jak se adekvátně zchladit.

Horko může mít zásadní vliv na náš organismus, stejně tak ale nesprávný .Hubnutí v sauně Zveřejněno: 3. březen 2012 O tom, kdy přesně první sauny vznikly, se dodnes spekuluje. Podle nalezišť by mohla historie saunování.tabletky na hubnutí; Jak předvídat spouštěče návalů horka. Například v letním horkem dnu využijte po cestě nějaké místa, kde se můžete zchladit.

Zchladit po hádce chtěla svého partnera opilá žena v Praze ve večerních hodinách. Hubnutí začíná v kuchyni: Co doporučuje Marie Kondo.Babské rady: Jak správně uvařit a zchladit vejce natvrdo tak, aby neprasklo? 18.3.2019 hubnutí, infarkt, bílkovina, jaro, mýtus, vědec.Krabičková dieta je určena pro ty, které trápí nadváha, obezita nebo jen chtějí zdravě jíst.

Zdravé hubnutí = Krabičková dieta Praha. Volejte.Proč si ale nepochutnat, podpořit zdravé hubnutí a ještě zchladit své rozhicované tělo? Zdravý nápoj, který ti teď prozradím, toto vše dovede.Po uplynutí této doby se jdete zchladit do ledového bazénku nebo pod studenou sprchu. Pro tělo je tato fáze velmi důležitá, PRODUKTY NA HUBNUTÍ.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *