Zázvorový olej a jeho účinky na zdraví – kdy může pomoci?

Užívala jej už dokonce „matka české gastronomie“ Magdaléna Dobromila Rettigová, autorka Domácí kuchařky, podle níž vařívaly celé generace českých žen. Přidávala jej nejen do cukroví, ale do všeho, co mělo člověka v zimě zahřát. Mám na mysli zázvor.

Koření o specifické štiplavé chuti, lék a údajně i úspěšné afrodiziakum. Nyní je už v našich obchodech k dostání celoročně. Ovšem hlavně s prvními plískanicemi a nosy červenými od rýmy si na něj vzpomeneme jako na nezbytný prostředek prevence a podpůrné léčby při respiračních chorobách, chřipkách a nachlazení.

Kde se vzal zázvor?

Tato léčivka pochází ze zemí Dálného východu. Pro svou příjemnou, sladce pikantní chuť se pěstovala již ve starověké Indii a Číně. První písemná zmínka o zázvoru a jeho účincích pochází z čínské a indické tradiční medicíny ze 4. století př. n. l. Z doby, kdy u nás začíná doba bronzová.

Poprvé v české kotlině

U nás první zmínky o zázvoru pocházejí z 13. století, kdy se k nám toto koření dostalo společně s obchodníky z Blízkého východu. Kořen byl nejčastěji dovážen a používán v sušené formě, hlavně jako součást koření kari a také jako kandovaný – naložený v cukru. Používal se hlavně v pekařství a cukrářství.

Kořeny zázvoru lékařského se hned začaly těšit velké oblibě pro své schopnosti tišit zažívací problémy, zahřívat organismus a podporovat jeho obranyschopnost nejen v zimním období.

Nepostradatelný a mocný všelék

Kořen zázvoru je nenahraditelný hlavně v orientální kuchyni, ale lidové léčitelství vyzdvihuje jeho schopnosti působit preventivně, léčit a zmirňovat příznaky mnoha chorob. Zázvor totiž:

  • má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • pomáhá při nevolnostech (cestovní, těhotenské, žaludeční) a migrénách
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • léčí rýmu a chřipku, působí preventivně
  • stimuluje krevní oběd
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • snižuje cholesterol
  • redukuje váhu
  • uvolňuje křeče
  • posiluje imunitu
  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • působí jako afrodiziakum

Zázvorový olej a jeho účinky na zdraví – kdy může pomoci?

Pár receptů na tradiční i netradiční nálev

Zapečený zázvorový čaj

Kousek oddenku podrtíme i se slupkou, dáme “zapéct” do trouby na pár minut a teprve potom z něj připravíme čaj.  Nejlépe zalijeme vařící vodou, necháme chvíli povařit.

K dochuceni se hodí citronová šťáva, med, cukr, nálev můžeme doplnit plátkem pomeranče, jakýmkoli ovocným, zeleným nebo černým čajem.

Klasická verze

Čerstvý zázvor nakrájíme nebo nastrouháme bez loupání. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med a citronovou šťávu dle chuti.

Na nachlazení a potenci

Do půl litru vařící vody vsypeme dvě lžíce neochuceného černého čaje a necháme půl minuty natáhnout. Až čaj zezlátne, zalijeme jej mlékem a opět přivedeme k varu. vsypeme cukr a čerstvě nastrouhaný zázvor a odstavíme. Čaj pomáhá při nachlazení, je dobrý na trávení a prý účinkuje i jako afrodiziakum.

S kokosovým mlékem

Připravíme si klasicky zázvorový čaj, kdy s kořenem zázvoru přelijeme i špetku kurkumy. Po vyluhování přidáme trochu kokosového mléka a medu dle chuti.

Pozor! Zázvor nemá přijít do styku s kovem. Proto je třeba používat keramické nože nebo škrabky a plastová struhadla.

Dokonce i na klouby a na náladu

Lidové léčitelství jej doporučuje jako léčivku podporující trávení, posilující odolnost a rozehřívající organismus. Zázvor obsahuje látky, které mají velmi silné imunostimulační a protizánětlivé účinky.

Zázvorový čaj je pomocníkem i při úpravě krevního toku, zmírnění nadměrného pocení či zvýšené tělesné teploty.Ženy, které trpí menstruačními bolestmi, jistě ocení jeho pozitivní účinky při zmirňování křečí.

Na problémy se zánětem kloubů či únavou a bolestmi svalů pomáhá obklad ze silného horkého zázvorového čaje. Ten dokonce dovede redukovat otoky.

Zázvor ve formě čaje může pomoci i při redukci stresu a navození lepší nálady. Osvěžuje a uklidňuje.

Na civilizační choroby

Díky obsahu aminokyselin a množství minerálních látek pomáhá zlepšit celkovou imunitu a působí jako prevence před vznikem závažných civilizačních chorob.

Zázvor „umí“ blokovat usazování tukových sedimentů v tepnách a pomáhá snižovat cholesterol v krvi. Jeho dlouhodobé užívání může omezit riziko vzniku mrtvice.

Je vhodný také pro zmirňování příznaků revmatoidní artritidy.

Používá se hlavně k léčbě nachlazení, v boji proti chřipce, používá se k posílení imunity. Podporuje také trávení a některé zdroje jej řadí i mezi přírodní afrodiziaka.

Příznaky respiračních nemocí zmírní zázvorový čaj nebo kapka zázvorové esence do zeleného čaje dvakrát denně.

Proto není marné mít po ruce závorovou tinkturu, kterou lze používat zevně nebo i do čaje.

Jak na tinkturu:

Šálek nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1,5 šálku olivového nebo jiného, za studena lisovaného oleje.

Olej nalijeme do misky, kterou lze zahřívat. Přidáme zázvor, dobře promícháme.

Směs dáme do trouby a ponecháme při teplotě cca 65 stupňů Celsia po dobu nejméně dvou hodin.

Filtrujeme přes látku nebo filtrační papír. Slijeme do čistých lahviček a skladujeme na chladném suchém místě. Tato infúze zázvorového oleje může zůstat čerstvá po dobu až šesti měsíců.

Zázvor si poradí s kily navíc i zdravotními problémy

Zlepšili jste svůj životní styl, dodržujete zdravý jídelníček, pravidelně cvičíte, ale ručička na váze se zastavila na mrtvém bodě? Zkuste zázvor. Skvěle ochutí jídlo a přiblíží vás k vysněné váze.

Zázrak pro celé tělo

Zázvor obecný je vytrvalá bylina, pěstovaná pro až 10 cm dlouhé oddenky. Mohou mít žlutou, okrovou až červenou barvu. V kuchyni lze zázvor využít na nespočet způsobů. Většina hospodyněk jej strouhá či krájí na miniaturní kousky a přidává do rozmanitých pokrmů.

Podle serveru Healthline patří zázvor mezi nejzdravější a zároveň nejchutnější koření na celé planetě. Je plný živin a bioaktivních látek, které mají přínos pro celé naše tělo.

Do jídel i nápojů

Jako první začali zázvor používat Asiaté, jedni z nejlepších kuchařů na světě. Dnes se běžně přidává do slaných i sladkých pokrmů. Skvěle dochutí masové či zeleninové směsi, polévky, luštěninové pokrmy i sušenky. Chutnat vám bude také ve smoothie nebo čerstvě vylisované ovocné šťávě.

Čaj, koření nebo kandovaná pochoutka?

Pokud se chcete zahřát, připravte si čerstvý zázvorový čaj. Pokrájený zázvor jednoduše zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat. Vynikající aromatický čaj s mnoha příznivými účinky pro tělo i ducha můžete popíjet během celého dne.

Jako koření je výborný sušený zázvor. V dnešní době ho seženete snad v každém obchodě s potravinami. Méně známá je kandovaná varianta zázvoru, která může sloužit jako o něco zdravější varianta běžných cukrovinek.

S kandovaným zázvorem to ale rozhodně nepřehánějte. Obsahuje sice zdraví prospěšné látky, ale zároveň je plný cukru a obsahuje velké množství kalorií. Ze zázvoru se rovněž vyrábí nejrůznější esence a oleje, které jsou známé charakteristickou štiplavou vůní.

RECEPT: Pikantní mrkvová polévka se zázvorem a chilli

Látky obsažené v zázvoru

Zázvor a hubnutí

Pravidelnou konzumací zázvoru se můžete zbavit nadbytečných kil. Obsahuje totiž látky, které prohřívají organismus, urychlují metabolismus, potlačují chuť k jídlu, stimulují trávicí enzymy a pomáhají k účinnému spalování tuků. Podobnými vlastnostmi oplývají také známé chilli papričky a kajenský pepř.

Zařazení zázvoru do jídelníčku vám tak může pomoci v boji proti nechtěným kilogramům a navíc působí i jako prevence mnoha civilizačních onemocnění.

Podpora imunity

Čaj připravený z oddenku zázvoru radí bylinkářky popíjet hlavně při nachlazení a jiných nemocech spojených s respiračním systémem. Funguje i jako účinná prevence. Horký nápoj rozpouští nepříjemné hleny a navíc má protizánětlivé účinky. Pikantní chuť zázvoru dokonale prohřeje tělo a pomůže i při léčbě onemocnění bakteriálního původu, kam se řadí např. angína.

Domácí zázvorová léčba

Nachlazení a bolesti kloubů

O tom, že zázvor působí jako přírodní lék, věděli už naši předkové. V tradiční čínské medicíně i ajurvédě se používá k léčbě artritidy, srdečních onemocnění, kolik a dalších potíží už více než 3000 let. Zázvor se totiž pyšní nejenom svými účinky na úspěšné redukování hmotnosti, ale také mnoha pozitivními vlastnostmi prospěšnými našemu zdraví.

Magazín Healthline vychvaluje zejména antioxidační účinky zázvoru. Obsažené gingeroly redukují volné radikály a dokážou potlačit zánět.

Důležitou roli hrají v zázvoru obsažené terpeny, což jsou aromatické organické látky. Jednou z aktivních složek je také látka zvaná gingerol, která nejenom že předurčuje pikantní a ostrou chuť tohoto oddenku, ale zároveň má i léčivé účinky.

Zdravé srdce i trávení

Zázvor obecný je dobrý jako účinná prevence kardiovaskulárních chorob, protože významně aktivuje naše srdce a cévy a napomáhá odbourávání špatného cholesterolu z těla.

Je známý i pro své úžasné účinky na zažívací systém, jelikož pomáhá stimulovat tvorbu trávicích šťáv.

Zázvor celkově ulevuje i při nevolnosti, kinetóze (nevolnost, která se objevuje při cestování dopravními prostředky) a pomáhá tělu od nadýmání a plynatosti.

Podle Medical News Today pomáhají fenolické sloučeniny v zázvoru zmírňovat podráždění gastrointestinálního traktu a stimulují produkci slin i žluči. Zázvor má současně příznivé účinky na enzymy trypsin a pankreatickou lipázu, a tak urychluje pohyb potravy trávicím traktem. Díky tomu může zázvor zabránit vzniku zácpy a rakoviny tlustého střeva.

Budete mít zájem:  Původ viru sars-cov-2 – co je konspirační teorie a kde je pravda?

Zářivý úsměv a svěží dech

WebMD uvádí, že antibakteriální síla zázvoru dokáže ozdravit i ústní dutinu. Gingeroly zabraňují růstu nebezpečných bakterií v ústech, které způsobují paradontózu.

Další blahodárné účinky zázvoru

  • regulace cholesterolu
  • zmírnění menstruačních bolestí
  • prohřívací a relaxační účinky
  • zlepšení funkce mozku a prevence Alzheimerovy choroby
  • zmírnění bolesti a otoků svalů po fyzické námaze
  • afrodiziakum
  • snížení bolestí hlavy

Hlídejte si správné množství

Jako u všeho i tady platí, že nic se nemá přehánět. Zázvor obsahuje velké množství aktivních látek, které by v některých případech mohly být spíše na škodu. Pozor by si měli dávat především diabetici a lidé, kteří dlouhodobě užívají některé léky, se kterými by si účinky zázvoru nemusely „sednout“.

Pozor na kombinaci s některými léky

Zázvorový olej a jeho účinky na zdraví – kdy může pomoci?

Zázvor se společně s grepem, pomelem a granátovým jablkem řadí mezi inhibitory enzymů, což znamená, že může zadržovat některá léčiva uvnitř těla. Léky se pak v organismu kumulují a odbourávají mnohem pomaleji. Zvyšuje se tak nejen léčebný účinek léků, ale i jejich nežádoucí účinky, což může být v některých případech velmi nebezpečné. Zázvor je přísně zakázaný v kombinaci s betablokátory, tabletkami na cukrovku a antikoagulanty.

Doporučená denní dávka zázvoru

Denně je dobré sníst maximálně 4 g čerstvého nebo 1 g sušeného zázvoru. Větší množství může způsobovat průjem, plynatost, žaludeční nevolnost, pálení žáhy, bušení srdce a další srdeční potíže. Citliví jedinci mohou reagovat i vyrážkou nebo podrážděním sliznic.

6 případů, kdy je moc zázvoru na škodu

1. Trávicí potíže

Pokud vás často trápí žaludeční problémy, nadýmání nebo máte uvnitř trávicí soustavy zánět, agresivní zázvor by mohl vaše potíže jen prohloubit. Místo zázvoru zkuste raději mátový, heřmánkový nebo levandulový čaj.

2. Vysoký nebo nízký krevní tlak

Máte-li nízký nebo naopak vysoký krevní tlak, buďte při užívání zázvoru obezřetní. Látky obsažené v zázvoru tlak stimulují, a proto je dobré se o možné konzumaci zázvoru poradit s lékařem.

3. Problémy s krvetvorbou

Protože zázvor podporuje cirkulaci krve, roztahuje cévy a stimuluje krevní tok, může mít neblahý vliv na hemofiliky. Konzumace zázvoru často zdravotní stav hemofiliků ještě zhoršuje a vede k nadměrné krvácivosti.

4. Těhotenství

Zázvor pomáhá při nevolnostech i zvracení, ale těhotné ženy by s ním měly být velmi opatrné. Doporučuje se pouze v množství 1 g čerstvého oddenku denně a pouze v prvních dvou trimestrech těhotenství. Ve třetím trimestru může vyvolávat brzké kontrakce nebo dokonce předčasný porod. Jakmile ranní nevolnosti ustoupí, je lepší zázvor přestat konzumovat.

5. Snaha o otěhotnění

Pokud se snažíte otěhotnět, buďte se zázvorem opatrné. Zázvor sice nehatí samotnou schopnost otěhotnění, ale může odsunout termín menstruace a rozhodit tak celý cyklus. Pokud jste zvyklé počítat si plodné dny, půjde vám to podstatně hůře.

6. Podváha

Jestliže chcete zhubnout, bude vám zázvor skvělým parťákem. Pokud však bojujete s podváhou, může zázvor vaše snahy o nabrání kil hatit. Tlumí totiž touhu po jídle a stimuluje spalování energie. V tomto případě je lepší se vyhýbat zázvoru i doplňkům, které ho obsahují.

Ačkoliv může mít v některých případech zázvor na tělo i neblahé účinky, díky svým pozitivním vlastnostem se právem označuje jako superpotravina. Uvařte si léčivý čaj na hubnutí třeba hned teď.

Vše o zázvoru a jeho blahodárných účincích

Zázvor je známý především jako koření, které tvoří vynikající doplněk pro každý jídelníček. Pro naše zdraví má však důležitý význam ve své čerstvé podobě. V tradiční čínské medicíně se používá jako přírodní lék a v posledních letech je velmi oblíbený také u nás.

Zázvor není pouze koření, ale jeho využití je daleko pestřejší. Ačkoliv je velice zdravý, pro svou typicky pálivou a výraznou chuť je prakticky nezaměnitelný, je třeba jej konzumovat s opatrností. Není totiž vhodný pro každého a také se s ním můžete předávkovat. Pojďme si zázvor představit blíže.

Vyzkoušet také můžete skvělé zázvorové čaje na ManuTea.cz

Zázvorový olej a jeho účinky na zdraví – kdy může pomoci?Do jakých receptů můžete dát zázvor?

  • Zázvorová limonáda
  • Kandovaný zázvor
  • Hovězí maso na zázvoru
  • Mrkvová polévka

Dar přírody

Zázvor je exotická rostlina, která pochází z Číny a Indie. Její účinky lidé znali již před více než třemi tisíci lety. Ve středověku byl zázvor považován za jedno z nejpoužívanějších dochucovadel vůbec. Postupně se objevil také v Evropě.

Tvoří neodmyslitelnou součást indických a čínských pokrmů, přidává se do slaných i sladkých jídel, piva či limonád. Lze jej konzumovat vařený, pečený, sušený i nakládaný.

Zázvor má velmi výraznou chuť i aroma a především v sobě uchovává řadu cenných látek.

Pěstování zázvoru doma? Není problém

Ačkoliv k nám zázvor dorazil až z jižní Asie, není složité si jej vypěstovat doma. Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli rozvětveným oddenkům.

Pokud se rozhodnete pustit se do pěstování zázvoru, budete potřebovat semena. Ty zakoupíte nejlépe v zahradních centrech, případně v obchodech s potravinami.

Zvolit můžete také rovnou sazenici, případně zasadit kořen zakoupený v supermarketu.

Zázvor se rozmnožuje oddělením části kořene. Jakmile rostlinky vyrostou, můžete je rozdělit a opět zasadit. Nejjednodušší pro vás bude zasadit přímo čerstvý kořen zázvoru, ideálně takový, který má rašící pupen na vrcholu.

Zasaďte jej do středně velkého květináče s kvalitní zeminou a umístěte na teplé místo. Zázvor potřebuje pravidelnou zálivku. Nemá rád přímé slunce, vítr a mráz. Jakmile oddenek vyklíčí, můžete jej nechat vegetovat. Při zasychání je nutné kořen vyndat, část zkonzumovat a zbylou část zasadit.

Podobným způsobem lze postupovat při pěstování zázvoru ze semínka.

Jaké má zázvor účinky na naše zdraví?

Naši předkové věřili, že zázvor dokáže nahradit lékaře a je to do jisté míry pravda. Obsahuje esenciální oleje, vitamíny skupiny A, B, C, E a minerální látky (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo a jiné).

Velmi důležitou složku zázvoru tvoří takzvaný gingerol, který mu dává typickou pikantní chuť podobnou kapsaicinu, který se nachází například v chilli papričkách. Právě gingerol má významné terapeutické účinky při některých zdravotních potížích.

Běžně má podobu žlutého oleje.

Kdy nám zázvor může pomoci?

  • Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • Pomáhá urychlovat léčbu při nachlazení
  • Stimuluje krevní oběh a snižuje cholesterol
  • Prohřeje tělo a má relaxační účinky, oceníme jej zejména v zimním období
  • Pomáhá při hubnutí
  • Zmírňuje nevolnosti
  • Je to účinné afrodiziakum
  • Odstraňuje plynatost a nadýmání
  • Rozpouští hleny

Kde všude využijete zázvor?

Využití zázvoru je velmi rozmanité. V kuchyni tvoří nenahraditelného pomocníka, který slouží k dochucování slaných i sladkých pokrmů.

  • Sušený zázvor je výborné koření vhodné k vaření, pečení, přidává se do omáček, polévek i kořenících směsí.
  • Čerstvý zázvor slouží k přípravě čaje, jako přísada na vaření pečení, do jogurtových nápojů nebo příloha k sushi.
  • Nakládaný zázvor – nejčastěji se nakládá do medu, cukru nebo etanolu, konzumuje se jako cukrovinka v podobě lízátek, bonbónů, žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk či přísada do alkoholických nápojů.

Zejména v období chřipek a nachlazení nejvíce oceníme čerstvý zázvor, ze kterého lze uvařit velmi chutný čaj. Oloupaný kousek kořene stačí nakrájet na tenké plátky, případně nastrouhat, zalít vroucí vodou a nechat chvíli louhovat. Poté dochuťte dle potřeby medem, případně hřebíčkem a přidejte citrón. Získáte tak doslova vitaminovou bombu.

Kdy se mít na pozoru?

Zázvor nedávejte dětem do 2 let

Zázvor není vhodný pro každého, navíc je třeba hlídat si jeho konzumaci. Zcela nevhodný je pro malé děti do dvou let. Vyhýbat by se mu měli lidé, kteří trpí cukrovkou, nebo trpí jinou dlouhodobou nemocí. V kombinaci s jinými léky může vyvolat zdravotní potíže. Raději se zeptejte svého lékaře nebo lékárníka.

Doporučené denní množství je 1 gram v sušené podobě a přibližně 4 gramy v čerstvém stavu u zdravých lidí. Při větším množství hrozí předávkování, které se může projevit nevolností, zvracením, průjmem a v krajním případě také srdeční poruchou.

Zázvoru neholdujte ani v těhotenství

Na pozoru by měly být také nastávající maminky. Ačkoliv je zázvor vhodným pomocníkem při nevolnostech, při jeho konzumaci je třeba velké opatrnosti.

Užívání zázvoru v těhotenství není nebezpečné pro plod, ale ve vyšším množství by mohl vyvolat potrat nebo předčasný porod.

Zázvoru se tedy nemusíte zcela zříkat, je však lepší jej konzumovat krátkodobě a v malých dávkách, případně vše konzultovat se svým lékařem.

Budete mít zájem:  Waardenburgův syndrom – příznaky, příčiny a léčba

Zázvoru a kojení?

Stejné opatrnosti je třeba při kojení, i když zde nehrozí předčasný porod, látky přechází do mateřského mléka. Opět ale platí, že v malém množství a jen občas by žádné potíže vám ani miminku způsobovat neměl.

Do jakých receptů použijete zázvor?

Zázvorová limonáda

Pokud máte rádi zázvor, tak si zamilujete zázvorovou limonádu.

Ingredience

  • zázvorový sirup
  • med
  • vodu
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • špetku soli
  • vymačkaná šťáva z 1 citrónu
  • trochu máty

Všechny tekuté suroviny smíchejte a na závěr přidejte nakrájený zázvor a mátu.

Kandovaný zázvor

Ingredience

Zázvor oloupete a nakrájíte na tenké plátky. Poté jej dejte do hrnce, přidejte vodu, nasypte cukr a nechte asi 30 minut vařit. Poté odstavte a nechte zchladnout. Vznikne sirup, který můžete nalít do skleniček a časem použít jako výborné dochucovadlo. Kousky zázvoru smíchejte s trochou cukru, aby se hezky obalily, a máte hotovo.

Hovězí maso na zázvoru s bramborovým knedlíkem

Ingredience

  • 1,5 kg nejlépe zadního hovězího masa
  • 100 g špeku
  • 120 g sádla
  • 6 cibulí
  • 300 ml bílého vína
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 citron
  • 60 g mouky
  • 50 g másla
  • sůl na dochucení

Maso nakrájejte na malé špalíčky a prošpikujete kousky špeku, osolte, posypte zázvorem a zakápněte pár kapkami bílého vína. Vše dobře zapracujte. Připravte si cibuli nakrájenou nahrubo.

Mezitím si do kastrolu dejte kousek sádla, nechte rozpálit a přidejte cibulku. Jakmile je osmažená do zlatova, vložte maso a opékejte z obou stran.

Přidejte plátky čerstvého zázvoru, podlijte vývarem a duste do měkka.

Až bude maso měkké, vyndejte jej a šťávu nechte vydusit na tuk. Poté jemně poprašte moukou, orestujte, zalijte vývarem a povařte 15 – 20 minut. Můžete lehce zakápnout citronovou šťávou a osolit. Servírujte ideálně s bramborovým knedlíkem.

Mrkvová polévka

Ingredience:

  • 6 větších mrkví
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 750 ml vývaru
  • 4 cm vysoký kousek čerstvého zázvoru
  • 1 limetka nebo pomeranče
  • petržel nebo koriandr na ozdobu
  • sůl
  • pepř

Mrkev a cibuli nakrájejte na menší kousky, orestujte společně na rozehřátém oleji, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte horký vývar, nahrubo nastrouhaný zázvor a povařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Nakonec rozmixujte do hladka, dochuťte podle potřeby solí, pepřem a šťávou z limetky.

Dobrou chuť!

Návykový zázvorový čaj: nepijte ho pravidelně

Patří mezi nejpopulárnější rostliny v zimním období. Je hodně prodávaný a většinu domácností provoní společně s medem a citronem. Pokud ale chcete, aby vám pomohl na chřipku a nachlazení, musíte se naučit jej připravovat úplně jinak.

Zázvor toho umí opravdu mnoho. Tím, že je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý, se dokonale postará o naše zdraví. Výborné výsledky jsou s ním v léčbě chřipky – a to i střevní. Dále pomáhá proti nevolnostem všeho druhu, zažívacím potížím, při bolestech hlavy, bolestech kloubů a svalů či škrábání v krku.

Připravit si můžete buď zázvorový čaj, obklad, nebo koupel. Pro koupel si však ideálně pořiďte nebo vyrobte zázvorový olej. Ten pak po troškách lijte do koupele. Nebo použijte zázvorový éterický olej.

Nakapejte tři až pět kapek do trochy mléka (či čehokoliv tučného, v čem se kapky éterického oleje rozpustí, aby neplavaly jako mastná oka na hladině), promíchejte a přilijte do teplé vody.

Pro obklad je nejvhodnější silný odvar.

Zázvorový olej a jeho účinky na zdraví – kdy může pomoci? Autor: Depositphotos.com

Nejen, že si jej můžete dopřát jako přísadu do koupele, ale rovněž jej můžete využít v kuchyni do jídla. A jak na to? Zázvor si nakrájíme ideálně na tenčí plátky a vložíme do uzavíratelné lahve. Zalijeme čistým, za studena lisovaným olejem (mandlový, slunečnicový, olivový) a necháme týden louhovat. Pak scedíme, přelijeme do čisté lahve a používáme dle libosti.

Strouhaný, nebo krájený?

Nejpopulárnějším využitím pro zázvor je však lahodný čaj, který nám přináší nejen chuťový požitek, ale zejména ochranu proti bakteriím a virům. Zjednodušeně řečeno – umí nás ochránit proti nemocem, a pokud nás už nějaká viróza postihla, dokáže nás jí velmi rychle zbavit.

V této souvislosti se pak velmi často řeší, zda zázvor před použitím stačí nakrájet, nebo je nutné jej nadrobno nastrouhat. Obě varianty mají své zastánce. Jak je to tedy správně? Záleží spíše na vás, každá varianta má svá specifika. Budete-li zázvor krájet, pak volte ideálně tenčí plátky a použijte větší kus.

Čaj i tak bude o něco slabší než v případě, že jej nastrouháte. Pokud se vrhnete do strouhání, pak vám stačí opravdu jen malý, půlcentimetrový kousek zázvoru na šálek čaje. Louhování bude intenzivnější a do čaje se dostane více účinných látek. Je to tedy na vás a vaší chuti.

V každém případě však nezapomeňte zázvor před přípravou důkladně omýt a škrabkou nebo menším nožem oloupat.

V našich končinách se stalo jakousi tradicí dochucování zázvorového čaje sladidlem a citronem. Co se sladidla týče, zde preferujte ideálně med (nebo například javorový sirup, i když zde mají odborníci jisté výhrady). Případně třtinový cukr. Klasickému bílému, rafinovanému, se snažte vyhýbat. Což ostatně platí nejen u čajů (podívejte se na 13 tipů, jak nahradit cukr).

A pozor na citron – ten totiž do zázvorového čaje nepatří. I když je to milá a pro někoho chutná tradice takto zázvorový čaj popíjet. Pro boj našeho těla s případnými nevítanými škůdci to rozhodně není to pravé.

Pamatujte na to, že není nikdy a za žádných okolností vhodné míchat přírodní prostředky, které zahřívají a zároveň ochlazují. Rozhodněte se, co od čaje požadujete, a takový si i připravte. Zatímco zázvor vaše tělo rozehřeje na maximum, citron jej v tu samou chvíli až nepříjemně zchladí.

Máte-li tedy chuť na dobrý zázvorový čaj, dejte si jej buď samotný, nebo jen se lžičkou medu. Pro své zdraví tak uděláte maximum.

Aby zázvor nepřestal účinkovat

Zázvorový čaj není vhodné pít pravidelně. Pro chuť si dejte šálek jen občas a jinak jej využívejte výhradně jako přírodní léčivo. Zázvor totiž patří mezi návykové rostliny.

V praxi to znamená, že budeme-li zázvor užívat velmi často, naše tělo si na jeho obsahové látky navykne a začne být vůči němu rezistentní. Pokud jej tedy budeme pít denně pro chuť, v případě nemoci nám už s největší pravděpodobností nepomůže.

Přírodní pomoc na nevolnost

Ať už jste snědli něco špatného, vypili nadmíru alkoholu, nebo trpíte nevolností například z cestování, určitě vyzkoušejte zázvorovou první pomoc. V pětasedmdesáti procentech případů zabírá velmi rychle a její účinky jsou pozitivní. Vhodné jsou kapsle, tobolky nebo silnější zázvorový čaj.

Před cestováním se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba tři až čtyři hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor. Co se nevolnosti z jídla či pití týče, tak v těchto případech je kořen zázvoru využíván už tisíce let.

TIP: Jak vyrobit zázvorový sirup a kandovaný zázvor

Voňavá kuchyně

Díky své citrusové vůni a nezaměnitelné pikantní chuti můžeme zázvor využít jak do slaných, tak i sladkých jídel. Hodí se do masitých pokrmů, ale třeba i do cukroví nebo sušenek.

Pečené maso nebo marinovaná ryba dostanou se zázvorem tu správnou chuť. Díky své pikantnosti se stává čím dál tím populárnější také jako přídavek do džemů a marmelád.

Pochopitelně nesmí chybět v čínské a indické kuchyni.

Než se vydáte na nákup zázvoru do obchodu, přečtěte si, na co je třeba před jeho koupí dávat pozor. V žádném případě nesmí být zavadlý. Jedině čerstvý zázvor si uchová tu správnou chuť a vůni. A maximum účinných látek.

Doma jej pak důkladně omyjte a uložte do chladu – do sklepa, chladné předsíně nebo do lednice. Přidávat ho můžete i do všech jídel, kde jste zvyklí běžně používat kari koření.

A pamatujte si – bohatě stačí jedna zarovnaná kávová lžička na čtyři porce připravovaného jídla.

  • Suroviny: 800 g kuřecích prsou, 2 cibule šalotky, 2 cm zázvoru, kůra z 1 citronu, šťáva z 1–2 citronů, 50 ml kuřecího vývaru, 3 lžíce rýžového vína (příp. bílé suché víno), 3 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce medu, sůl, olej
  • Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, nasolíme, zakapeme olejem a necháme alespoň dvě hodiny odležet v chladu. Cibuli nakrájíme na kostičky, oloupaný zázvor na jemné nudličky. Z dobře omytého citronu okrájíme tence vrchní kůru bez bílé nahořklé části a nakrájíme také na jemné nudličky.
  • Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, zázvor a kůru, poté přidáme odležené maso a zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.
  • Kuře podlijeme citronovou šťávou, přidáme vývar, víno a dochutíme sójovou omáčkou a medem. Odkryté maso podusíme, až se tekutina vstřebá. Ideální přílohou je rýže.
Budete mít zájem:  Kyfóza (hyperkyfóza) – mimořádně velké konvexní zakřivení páteře – jaké cviky pomohou?

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Jak zázvor léčí | Časopis Vital

Filozof Konfucius prý nikdy nejedl nic bez toho, aby současně nepožil trošku zázvoru. Také anglická královna Alžběta I. měla slavný džbán sušeného zázvorového kořene, který používala k lepšímu trávení, celkovému zahřátí a oživení těla.

Slavný lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli o zázvoru ve svém Herbáři píše: Někteří se domnívají, že zázvor jest kořen pepře, ale v tom se znamenitě mýlí.

Protož toto o něm každý věděti má, že zázvor jest obzvláštní strom, kterýž na větším díle v troglodytské a arabské zemi roste, též i v Indii a jeho koření odtud do Benátek a až k nám se dostává. Listí má třtinovité a kořen hrbovatý. Ranní zázvor v chuti od jiného jest rozdílný.

Čas kopání kořene jest, když listy uvadnou, sic brzo zčerviví a zpráchniví. Břicho lehce měkčí, žaludku užitečný jest a dává se proti jedu. S fíky jedený zacpalosti otvírá.

Kdo nemá chuti k jídlu, vezmi zázvoru, bílého pepře, učiň prach, přidej mízky kdoulové, octa a cukru, povař trochu a učiň lektvar, výborný jest. Vůně koření zanechává stopy v různých oblastech lidské činnosti a každé z nich dodá specifické aroma. Nejvýraznější je v kuchyni – dráždí nejen nos, ale i jazyk. Pozadu nezůstává ani v léčitelství, parfumérství, likérnictví či magii.

Zázvor v kuchyni

V asijských kuchyních je nenahraditelný. Je součástí různých směsí koření např. kari. Ostrá citrónová příchuť dotváří především pokrmy z masa a ryb. Nakládaný růžový zázvor, v Japonsku zvaný gari, se přidává do sushi. Příznačnou ostrou svěžest dodává pokrmům z mořských živočichů, pozvedá chuť fádních jídel, snižuje tučnost vydatných masitých pokrmů, jako je kachna nebo vepřové.

Marinovaný zázvor se dobře hodí k citrusovým plodům, česneku, sojové omáčce a cibuli. U nás se často přidává do pekařských či cukrářských výrobků. Se zázvorem se také můžeme setkat v marmeládách, džemech a indickém čatní (chutney). Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou jablka, ananas či hrušky. Oblíbený je také zázvorový čaj, zázvorové pivo, víno nebo zázvorová limonáda.

Zázvorový olejPoužíváme při přípravě čínských pokrmů. Čerstvý oddenek zázvoru nakrájíme na plátky, které v horkém oleji osmahneme dozlatova. Na litr oleje dáme asi 50 g sušeného zázvoru. Po vychladnutí olej scedíme a dále používáme podle předpisu.

Zázvorové vínoLze snadno připravit vyluhováním nastrouhaného oloupaného čerstvého oddenku zázvoru v přírodním bílém vínu. Na 100 ml vína použijeme 5 g zázvoru.

Zázvorové perníčkyNa 30-40 perníčků potřebujeme 150 g medu, 90 g jemného hnědého cukru, 30 g másla, 375 g mouky, 2 lžíce mletého zázvoru, špetka mleté skořice, špetka mletého hřebíčku, špetka mletého kardamomu, 1 žloutek, 1 lžíce jedlé sody.

V pánvi smícháme med, cukr a máslo a zvolna zahříváme za stálého míchání, až se suroviny rozpustí. Odstavíme a necháme zchladnout. V misce smícháme dvě třetiny mouky, koření a žloutek s medovou směsí a dobře promícháme.

V jedné lžíci vlažné vody rozpustíme sodu a přidáme do těsta. Pomalu přisypáváme zbývající mouku a vymícháme tuhé těsto. Vyválíme je na placku jeden centimetr tlustou a vykrájíme z ní perníčky.

Na vymazaném plechu pečeme perníčky v troubě vyhřáté na 160 stupňů C – asi 10 – 12 minut. Po upečení je necháme vychladnout na mřížce.

Jak zázvor léčí

Podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva, pomáhá při nadýmání, plynatosti a jiným trávicím potížím, potlačuje příznaky spojené s nevolností v dopravních prostředcích. Při nachlazení pomáhá především díky hřejivému pocitu, který podporuje pocení.

Jeho protizánětlivé účinky mohou pomoci utišit svalové bolesti a bolesti kloubů. Snižuje srážlivost krve a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum. Těhotné ženy by se měly velkých pravidelných dávek vyvarovat.

Hřejivou vitaminovou bombou při nachlazení je zázvorový čaj.

Zázvorový čaj s medemLitr vody, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru (může se přidat podle chuti), 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu, 3 hřebíčky, svitek skořice na ozdobení, třtinový cukr (kdo chce na dochucení).

Kandovaný zázvorOdstraňuje cestovní nevolnost a zlepšuje krevní oběh. Kandování zázvoru: 500g čerstvého zázvoru oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do kastrolku, zalijeme vodou, aby plátky byly zakryté a mírně povaříme do změknutí (asi 30 minut).

Slijeme, zvážíme a dáme do kastrolu se stejným váhovým množstvím cukru a 3 lžícemi vody. Vaříme za častého míchání, dokud zázvor není průsvitný a voda se téměř neodpařila. Zmírníme oheň a za stálého míchání pokračujeme ve varu, dokud se všechna voda neodpaří.

Plátky zázvoru obalíme v cukru a uložíme do dobře uzavřených sklenic.

Prohřívací mast se zázvoremJe vědecky prokázáno, že zázvor uvolňuje mikrostahy svalů pleti, které příčiňují  vznik vrásek. Tím působí jednak jako prevence vzniku nových a zároveň hloubkově vyhlazuje již existující vrásky. Prohřívá pokožku, čímž podporuje její správné prokrvení. Vypíná pleť a vrací jí přirozenou krásu a pružnost.

Uchování zázvoru

Čerstvý: Oddenky je nejvhodnější zabalit do papírového ubrousku, vložit do mikrotenového sáčku, dobře zavázat a uložit do chladničky, kde vydrží několik týdnů v čerstvém stavu.Sušený: Uložený v dobře uzavřených nádobách na chladném, tmavém místě.Naložený: V uzavřených sklenicích v chladničce.

Zázvor jako král koření: Zbaví vás bolestí hlavy, chřipky i rýmy

Zázvor je rostlinou se zlutými květy, která je známá především díky svým oddenkům, které mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Jeho typickou chuť způsobují různé esenciální oleje.

Dvojí síla grapefruitu: Dokáže zničit chřipku, ale také hodně uškodit

Obsahuje také až 640 různých chemických látek. Největšími vývozci jsou Indie, Čína a Indonésie. Zázvor je původem z Asie a pěstuje se v jihovýchodní části totoho světadílu, dále pak v západní Africe a také v karibské oblasti.

Denní množství by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i v rámci zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit známky předávkování, nevolnost, zvracení, průjem nebo také srdeční poruchy. 

U nás je zázvor možné snadno sehnat ve všech větších obchodech supermarkety počínaje. Ten nejlepší a nejkvalitnější je ale k dostání u vietnamských obchodníků. Ti mají tuto rostlinu vždy čerstvou a neseschlou. 

Na takových oddencích si pak lze nejlépe pochutnat. Může se konzumovat v mnoha různých podobách. Nejčastěji je to ve formě čaje, drinku, kandovaného typu nebo nakládaného, což se primárně využívá jako příloha k suschu. Strouhaný či sušený nebo drcený se využívá hodně v indické kuchyni. Zázvor také podporuje tvorbu slin, což samozřejmě usnadňuje konzumaci potravin. 

 

 

Několik podob

Zázvor nemá jen jednu podobu, je jich více. Obecně se používá v gastronomii jak v rámci slaných, tak i sladkých jídel. Najdeme ho tudíž jako ochucovadlo mořkých plodů či vepřového masa, ale také v cukroví nebo limonádách.

  • Sušený zázvor – využívá se na vaření, pečení, omáčky, polévky, sladké pečivo
  • Čerstvý zázvor – vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi
  • Nakládaný zázvor – nakládá se do medu, cukru nebo etanolu, využívá se jako součást bonbónů, lízátek nebo žvýkaček, ale též jako potravinový doplňek nebo přísada do alkoholických nápojů

Účinky nahradí lékaře

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, a to například A, B1, B2, C, E, a minerálních látek od sodíku, fosforu, draslíku až po vápník či železo.

Bez je zázračným lékem, na kterém si pochutnáte

Zázvorový čaj: čerstvý oddenek nastouháme a přesypeme do konvice, kterou zalijeme vařicí vodou, necháme 5 minut vylouhovat a zázvor odstraníme, podle chuti přidáme citronovou či pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout, po čemž přidáme lžíci medu a špetku hřebíčku.

Jednou z několika desítek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je také gingerol, který má na svědomí jeho typickou pikantní chuť. Svým složením je velmi podobný kapsaicinu, což je složka, kterou velmi dobře známe, protože se nachází v chilli papričkách.

Při tepelné úpravě se gingerol proměnuje na zingeron. To je látka, která se velmi hojně využívá například v potravinářství a také při výrobě oblíbených parfémů. 

V nejrůznějších podobách má tato rostlina velmi pozitivní účinky na trávicí trakt, přičemž velmi spolehlivě potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu. Využívá se také jako prevence proti rýmě a chřipce.

Pomáhá také s bojem proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě také podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a také uvolňují ztuhlé svaly. 

Na druhou stranu, zázvor a jeho účinky jsou zcela nevhodné pro děti do dvou let a také pro dlouhodobě nemocné osoby. V kombinaci s jinými léky může způsobovat zdravotní potíže, proto je lepší se o kombinacích radit s lékařem nebo lékárníkem. 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *