Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

V 16. století Indiáni kmene Topinambus předali hladovým francouzským námořníkům k jídlu kaši z dosud  neznámých plodin. Těm kaše tak velmi chutnala, že do Evropy přivezli její hlízy. Od té doby máme v Evropě topinambury.

Nyní se topinambury využívají jako netradiční zelenina s příznivými účinky na lidské zdraví. Především zlepšuji imunitu a diabetikům snižují hladinu cukru v krvi.

A proto nebude moje první otázka v rozhovoru s pěstitelem topinamburů panem Křížem  pro Pražský zpravodaj  vůbec překvapující…

Můžou topinambury příznivě posílit obranu organismu v době epidemie koronaviru?

Jako každá jiná zelenina nebo ovoce. Topinambury mají však tu výhodu, že se pěstují spíše extenzivně bez Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíjakýchkoli pesticidů a bez neustálého prolévání vodou. Co se týče výživy rostliny, tak odborná literatura uvádí riziko přehnojení, kdy po té dochází k růstu nevzhledných tvarů. Proto když přičtu prebiotické působení v zažívacím traktu člověka, které je způsobeno vysokým obsahem vlákniny inulin, přirozený obsah vitamínů a stopových prvků např. hořčíku tak si troufám laicky tvrdit, že hlízy topinamburů patří do jídelníčku zdravého životního stylu. S tím pak souvisí i odolnost a imunita člověka.

Co rozhodlo ve Vašem životě o tom, že jste se začal zabývat pěstováním topinamburů?

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíTopinambury jsem znal jako mysliveckou plodinu, kterou jsme pěstovali na mysliveckých políčkách pro zvěř. Teprve později na jedné vysokoškolské přednášce na ČZÚ jsem se dozvěděl, že na americkém kontinentu existuje okolo 80-ti volně rostoucích druhů a že ve Francii a v Německu se používají v gastronomii. Tak jsem si pořídil dovezené odrůdy používané pro tyto účely a zkusil nasázet prvních deset řádků.

Jsou topinambury náročné na pěstování? 

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíNejsou. Jak jsem uvedl výše, na našem území neexistuje škůdce topinamburů a až 3 metry dorůstající nať žádný polní plevel nepřeroste.

Co topinambury obsahují a jaký mají vliv na naše zdraví?

Hlízy topinamburů obsahují průměrně 80% vody, 15% sacharidů a 2% bílkovin. Hlavní zásobní látkou je sacharid inulin.

 Hlízy obsahují dále vlákninu, esenciální aminokyseliny, vitaminy, kyselinu jablečnou, jantarovou a citronovou, jsou významným zdrojem minerálních látek – obsahují velké množství železa, manganu, draslíku, fosforu, vápníku, sodíku, křemíku a zinku. Z vitamínů je to provitamin A a řada ze skupiny B, C, D a H.

Hlavní zdravotní přínos topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu, který snižuje hladinu krevního cukru.

Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

Má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Pro svou nízkou energetickou hodnotu a zvyšování pocitu sytosti jsou hlízy topinamburů doporučovány k obohacení jídelníčku při redukčních dietách.

Komu by jste konzumaci topinamburů nedoporučil?

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíMožná tomu, kdo nesnese velký podíl vlákniny, někomu způsobují nadýmání. A pak už po konzumaci topinamburů nejít např. do divadla.

Máte nějaký zajímavý recept z topinamburů?

Velká výhoda je, že se topinambury mohou konzumovat jak syrové tak tepelně upravené. Je tak velká variabilita jak hlízy konzumovat. Při použití za syrova jsou z nich vynikající saláty, tepelně se upravují prakticky stejně jako brambory, můžeme je péct, dusit, smažit apod.

Recepty z topinamburů:

  •  Topinamburová pomazánka
  •  Suroviny: 5 větších hlíz topinamburů, 3 mrkve, citron,  sůl, pepř, kysaná smetana, majonéza.
  • Postup: syrové hlízy topinamburů a mrkev očistíme a nastrouháme, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a  přidáme zakysanou smetanu, případně majonézu dle chuti.

Topinamburový salát

Suroviny: 400 g topinamburů, 2 vejce, zelená cibulka nebo petrželka, zakysaná smetana nebo majonéza, sůl

Postup: syrové topinambury nakrájíme na nudličky přidáme nakrájené natvrdo uvařené vejce, cibulku, sůl, zakysanou smetanu a lehce promícháme.

Krémová polévka z topinamburů Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Suroviny:  500 g topinamburů 1 menší cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 100 g smetany, vývar nebo 1 kostka masoxu, 2-3 stroužky  česneku, sůl na dochucení, bylinky.

Postup: Topinambury nahrubo pokrájíme. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm cibuli dozlatova. Přihodíme topinambury a krátce osmahneme. Zalijeme vodou (tak, aby byly topinambury ponořené, ne více.

) Přidáme vývar nebo rozdrobenou kostku masoxu a povaříme doměkka. Změklé topinambury rozmixujeme ponorným mixérem do kašovité konzistence, zjemníme smetanou. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí, ozdobíme bylinkami (petrželkou).

Podáváme samotné nebo s opečeným chlebem.

Topinambury v bešamelu

Suroviny: Topinambury, máslo, bešamelová omáčka, parmezán, sůl, koření.

Postup: Drobněji nakrájené topinambury opékáme několik minut v kastrolu na másle. Pak je vložíme do vymazané zapékací mísy, přelijeme bešamelem, posypeme strouhaným parmezánem a zapečeme v horké troubě. Podáváme s pečivem

Topinamburové placky

Suroviny: Topinambury, hladká mouka, máslo, česnek, olej, sůl, koření.

Postup: Vařené vychladlé topinambury umeleme na masovém strojku, promícháme s moukou, okořeníme, osolíme. Tvoříme menší placičky, které obalíme v mouce a opékáme na oleji, případně i nasucho. Sypeme pažitkou, případně jinými bylinkami, strouhaným křenem. Podáváme se salátem a pečivem.

Více informací a receptů najdete na našich stránkách www.topinambury-rk.cz, kde si v případě zájmu můžete i topinambury objednat.

Panu  Křížovi děkuji za zajímavý rozhovor, který může inspirovat ke zvýšení zájmu o topinambury.

Šebík

Topinambur a jeho příznivý vliv na lidské zdraví

Od Michaela Romanova
Lis 6, 2020
1 575

Topinambur je zelenina pocházející ze Severní Ameriky. Tam ho poprvé ochutnali Indiáni – právě oni tuto potravinu pojmenovali. A následně byla převezena do Francie.

Jeho vliv na zdraví je nesporný. Jaký přínos pro nás znamená?

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíZdroj foto: Chatham172 / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy topinamburu

Co všechno topinambur obsahuje:

  • vodu,
  • uhlohydráty,
  • inulin,
  • bílkoviny,
  • skoro žádný tuk,
  • vlákninu,
  • esenciální aminokyseliny,
  • vitamíny,
  • kyselinu jablečnou, jantarovou a citrónovou,
  • minerální látky – draslík, vápník, hořčík a fosfor,
  • železo, mangan, křemík, sodík, zinek,
  • provitamín A, dále řada ze skupiny B, C, D a H.

Topinambury pomáhají hlavně při revmatismu. Ovšem musí se jíst pravidelně.

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíZdroj foto: LFO62 / Shutterstock.com

Topinambury jsou zásadní při cukrovce

Cukrovka – strašák lidí v celé zemi. Máme tu jeden z nejvyšších počtů takto nemocných v Evropě. Právě topinambury však na cukrovku působí. 16 % inulinu – to je to zásadní pro diabetiky. Jedná se o druh cukru obsažený v topinamburech, který snižuje hladinu krevního cukru. S cukrovkou jsou spojeny i další obtíže, třeba otoky nohou. I na to topinambury blahodárně působí.

Pomáhá řešit i další problémy, jako jsou cholesterol v krvi, zvýšený krevní tlak, potíže s ledvinami. S tím vším topinambury pomáhají. Mimo jiné – všechny vyjmenované choroby pramení častokrát právě také z cukrovky. Dá se říci, že jsou to v uvozovkách její doprovodné jevy.

Dále odvádí jedy z těla – neboli detoxikuje. Hlízy se dají konzumovat po celý rok. Avšak jejich chutě se mění v závislosti na ročním období.

Jak působí topinambury v zažívacím traktu?

Jednoduše – jako vláknina. Ta je obvykle obsažena v mléčných výrobcích. Ale existují lidé, co nemohou tyto výrobky jíst. Mají například alergii na laktózu, tím pádem také na mléko a smetanu. Vláknina následně tedy tělu chybí. A od toho jsou zde topinambury.

Topinambury se doporučují i při redukčních dietách. Mají totiž nízkou energetickou hodnotu a zvyšují pocit sytosti, což je skvělý pomocník, pokud se snažíte shodit nějaké to kilo.

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíZdroj foto: Magdanatka / Shutterstock.com

Pro žaludeční problémy jsou topinambury ideální

Konzumace nevhodných potravin je nešvar dnešní doby. Lidé nemají čas, a tak jí hlavně fastfoody. Potom z toho přijdou problémy, například žaludeční. Topinambury pomáhají i v této oblasti.

Topinambury pomohou, pokud vás trápí:

  • dna, žlučová kolika,
  • žaludeční vředy,
  • dokonce má protiastmatické účinky.

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíZdroj foto: Magdanatka / Shutterstock.com

Čaj z topinamburů

  1. Jako první se musí získat květy. Málokdy se dají koupit. Nezbývá nic jiného, než si je natrhat. Nesmí být utlačené ani vyschlé.
  2. Dále je třeba usušit květy při teplotě 45 stupňů. Na usušené květy nesmí svítit slunce.
  3. Nakonec už se jen přelije horkou vodou a je v podstatě hotovo. Sirup je něco obdobného.
Budete mít zájem:  První Příznaky Žloutenky A?

Příznivé účinky čaje

Nejenom samotný plod, ale i květy jsou výhodné pro zdraví. Čaj má medovou vůni. Kdo má rád sladké, musí to ocenit.

Mimo toho zvyšuje obranyschopnost organismu, pomáhá při poruchách metabolismu, oběhového systému a pohybového aparátu. Stejně jako u plodů, i v tomto případě je vhodný pro cukrovkáře.

Pomáhá trávení, je také vhodný pro celiaky. Dokonce bojuje proti stresu, což v dnešní době ocení asi každý. Je to vlastně takové přírodní antidepresivum.

Sirup z topinamburů

Z topinamburů se dá vyrobit i sirup. Hlízy se nastrouhají na struhadle a zasypou cukrem. Přikryjí se na dvě hodiny utěrkou. Ve skleněné nádobě se poté nechají odstát dva dny. Přecedí se přes plátno a dají se vařit na 10 minut. Skladuje se ve tmě a chladu. Poté můžete sirupem sladit čaj nebo si připravovat lahodnou šťávu, kterou ocení zejména děti.

Tak co – nezkusíte to sami?

Dobrý den, jmenuji se Michaela (věk raději uvádět nebudu 🙂 a mým největším koníčkem jsou mí dva synové – rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. A vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí 🙂

Předcházející příspěvek

Vřes: Jak jej pěstovat od léta až do podzimu

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Topinambury – léčivé brambory

Zdraví a štěstí začíná zevnitř (na úrovni našich myšlenek, pocitů, slov a činů…) To si připomínáme stále jako první. Nicméně je příjemné mu pomáhat zvenčí. ????

Aby se naše tělo cítilo dobře a zdravě,  je důležité, co mu dáváme. Je jasné, že čím méně škodlivin je nucena tato naše chemická laboratoř zpracovat a přefiltrovat, tím méně se vyčerpá a “zadře”. A naopak – čím více vitamínů v podobě zdravých živin, myšlenek a pocitů tělu dodáme, tím bude pro nás nadšeněji pracovat.

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

  • Topinambury!
  • Znáte je? ????
  • Slunečnice Topinambur, jak se tato krasavice jmenuje, je až 2 m vysoká houževnatá rostlina, která krásně kvete žlutými květy podobně jako slunečnice a pod zemí u kořenů si stejně jako brambory vytváří jedlé, chutné a zdraví velmi prospěšné hlízy.

Topinambury – léčivé účinky

Hlízy topinambur obsahují velké množství vitamínů, převážně vitamíny skupiny B, biotin, také vitamíny A, C i D. Dále řadu léčivých prvků a minerálů, především draslík, hořčík, vápník, fosfor a také železo, zinek a mnohé další.

Na rozdíl od brambor neobsahují škroby a oleje, ale zato vysoké množství inulínu, což je “cukr pro diabetiky”, který dokáže snížit hladinu krevního cukru, cholesterol i krevní tlak a zároveň se v těle chová jako zdravá vláknina a tedy pomáhá čistit střeva a zlepšuje trávení.

Topinambur se používá i jako dietní živina – protože zasytí a přitom má nízkou energetickou hodnotu. Antistresové a detoxikační účinky topinambur byly již vědecky prokázány. (O utišujících a povzbuzujících účincích už vypovídá samotné složení prvků a vitamínů).

Hlízy mají i protiastmatické účinky a vyrábí se z nich i utišující sirup.

Topinambury – pěstování

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

S jejich pěstováním si totiž nebudete muset dělat vůbec žádné starosti. Topinambura je jedna z těch rostlin, co se o sebe postará úplně sama i bez vašeho přičinění. Je to trvalka, vesele se množí i v chudobných podmínkách a nemá žádné zvláštní pěstitelské nároky na světlo, půdu ani vláhu.

Nadělá vám parádu, zastíní před sluncem, ochrání před větrem, zakryje nevzhledné části prostoru … a zároveň bude dávat nepřetržitě i chutné léčivé hlízy. ????

Nespornou výhodou je i to, že její hlízy můžete odebírat od kořenů postupně, aniž byste tím rostlinu zahubili. Pokud rostlinu necháte v hlíně, můžete šetrně odebrat od kořenů libovolné množství hlíz a rostlina si brzy vytvoří hlízy nové.

Topinambury jsou také značně mrazuvzdorné, takže je nemusíte ani z pole sklízet a odpadne vám tak i starost se skladováním.

Na zimu vrchní část rostliny seschne, ovšem její podzemní část (právě léčivé hlízy) jsou na rozdíl od brambor mrazuvzdorné a ponechané v hlíně přečkají bez úhony mrazy i -10°C a více.

Takže můžete hlízy vyhrabat i uprostřed ledna, teoreticky i z pod sněhu, pokud nebude hlína zmrzlá. Hlízy tak máte celý rok k dispozici – čerstvé, svěží a křupavé. ????

Topinambury – recepty

Na rozdíl od brambor se topinambury dají jíst i syrové (chutnají podobně jako lískové oříšky) a mají tenkou slupku, takže pokud nebudete chtít, nemusíte je ani nijak zvlášť loupat. Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Můžete je chroupat jen tak jako kedlubny nebo ředkvičky, nastrouhat do salátu samotné nebo s jinou zeleninou (například mrkví či celerem), pokapat citronem a olejem. Nebo je můžete přimíchat do tvarohu na pomazánku nebo do jogurtu na zálivku či dip. Čerstvé syrové jsou nejlepší. 

  1. V kuchyni se dají použít všude tam, kde se používají brambory – do polévky, do bramboráků, do těst… (Počítejte ovšem s poněkud netradiční sladší chutí a také s tím, že neobsahují škroby, takže těsto z nich “nedrží” tak dobře jako z brambor).
  2. Výborné jsou topinambury dušené na másle, chutnají podobně jako dušená mrkev.
  3. Přímo lahůdka je léčivá topinamburová polévka: Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Na másle zpěníte cibulku, přidáte česnek a kostičky topinambur. Restujete asi 10 min., pak zalijete zeleninovým vývarem (může být bujon), podusíte asi 20 minut a rozmixujete.

Pak už jen přidáte sůl pepř a koření dle libosti (koriandr, kari, zázvor… co kdo má rád), nakonec čerstvou petrželku nebo majoránku. Na talíři můžete přidat i smetanu a strouhaný sýr.

Polévka je příjemně krémová a lahodná. (Chutí připomíná tradiční polévku z dýně).

Z topinambur se prý dají v troubě upéct křupavé čipsy, nebo kostičky hlíz opražit na pánvi, umlít a pak povařit ve vodě – jako chutnou náhražku kávy (meltu). Ale to jsme ještě nezkoušeli.

  • Také se dají čerstvě nastrouhané topinambury díky své zásobě minerálů a vitamínů použít i jako povzbuzující pleťová maska a nebo se v nich můžete pro detoxikaci celého organismu rovnou vykoupat. ????
  • Pro úplnost ještě dodáváme: nesmíme zapomínat na to, že na živinách, lécích, léčivech a léčivkách… je nejzdravější náš vlastní pozitivní životní přístup. 
  • Naši pravidelní čtenáři už vědí, že veselá mysl je půl zdraví a že pro zdraví našeho těla a duše není ani tak podstatné to, čím se stravujeme, jako spíš to, čím se “otravujeme”…
  • Jak už kdysi pravil prorok a zdatný léčitel Ježíš: “Našemu tělu neubližuje to, co do něj (v podobě potravy a jiných cizích vnějších vlivů) vchází, ale to, co z nás (v podobě myšlenek, pocitů, slov a činů) vychází.”
  • Ať už tedy budete pěstovat, připravovat nebo konzumovat lahůdky jakékoliv, nezapomeňte si k tomu vždy naservírovat i vydatnou porci smíchu a radosti ze života.
  • Úspěšné už téměř jarní dny! ????

Topinambur – Jak v kuchyni

Slunečnice topinambur je hlíznatá bylina původem z Mexika. Často se pěstuje jako okrasná rostlina pro své sytě žluté květy, které vydrží až do prvních mrazíků. Od podzimu do jara se sklízejí jejich hlízy, pro které existuje mnoho označení – jeruzalémské artyčoky, židovské brambory nebo také zemská jablka. Jaké je využití topinamburu v kuchyni, jak ho skladovat a na co si dát pozor?

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Složení topinamburu

Topinamburové hlízy jsou zdrojem sacharidů, zejména inulinu a fruktololigosacharidů, které jsou důležitým zdrojem energie pro prospěšné bakterie střevní mikroflóry –  mají tedy tzv. probiotický efekt, díky kterému pomáhají zlepšovat naše zdraví.

Topinambur obsahuje široké spektrum aminokyselin, včetně všech aminokyselin esenciálních. Jsou zdrojem draslíku, železa, zinku, vápníku, hořčíku a jsou ceněné zejména pro vysoký obsah křemíku, který má pozitivní vliv na kardiovaskulární aktivitu, podporuje zlepšení metabolismu a posiluje imunitu.

Budete mít zájem:  Zpracování zeleného ječmene a testy jeho kvality

Využití topinamburu v kuchyni

Topinambury se nemusí loupat, je ale potřeba řádně je očistit od zeminy. Dají se konzumovat i syrové. Pokud se rozhodneme pro tepelnou úpravu, pak se připravují jako brambory – vařené, pečené, grilované.  Chuťově jsou příjemně nasládlé a pokrmům dodávají mírně kouřovou příchuť.

Nákup a skladování topinamburu

Topinambury bohužel nejsou obvykle k dostání v běžných obchodech. Nejčastěji na ně můžeme narazit na farmářských trzích (případně je od pěstitelů koupit přes internet), v prodejnách zdravé výživy nebo ve velkoobchodech potravin.

Nejlepší jsou nepotlučené a neseschlé hlízy. Na krátkodobé skladování jsou nenáročné. V lednici je můžeme skladovat v mikrotenovém sáčku až 14 dní.

Topinambur – na co si dát pozor?

Díky vyššímu obsahu nestravitelných polysacharidů (inulinu) mohou při větší konzumaci způsobit nadýmání nebo průjem, proto opět platí doporučení – všeho s mírou.

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Topinambury se nemusí loupat, je ale potřeba řádně je očistit od zeminy. Dají se konzumovat i syrové. Pokud se rozhodneme pro tepelnou…

Recept – suroviny a postup

Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdravíTopinambur (Helianthus tuberosus, sladká nebo židovská brambora, jeruzalémský artyčok) je jednoletá rostlina dorůstající výšky 1-5 m. Patří do čeledi hvězdnicovitých, její nadzemní část je velmi podobná slunečnici, na mohutné, někdy rozvětvený stonku rozkvétají na podzim žluté květy. Podzemní část – hlízy, jsou podobné bramborám, mají však odlišnou chuť. Pochází ze Severní Ameriky, kde i v současnosti v blízkosti Velkých jezer divoké odrůdy topinamburu zabírají velké plochy. První hromadné seznámení s touto kulturou nastalo při tragické události a je spojeno s objevením a osídlením kanadského pobřeží. Během velkého sucha v roce 1612 nastal hlad a jen hlízy topinamburu zachránili život usedlíků. Do Evropy, Francie, přivezli rostlinu francouzští námořníci v roce 1605. Název topinambur vznikl podle indiánského kmene Tupinamba. Díky svým chuťovým a léčivým účinkům se tato rostlina rychle rozšiřovala po celé Evropě.

Tři tisíciletí zná člověk topinambur a odedávna ho lákala unikátní životní síla rostliny, umožňující její přežít v extrémních podmínkách vnějšího prostředí a dávat mnohem větší úrodu ve srovnání s jinými rostlinami.

Současnost objevuje vlastnosti této téměř zapomenuté rostliny, která by měla být součástí kuchyně, zabývající se zdravou výživou.

Od jiných druhů zeleniny se topinambur odlišuje unikátním sacharidovým systémem na podstatě fruktózy a jejích polymerů: fruktooligosacharidů a inulinu.

Inulin v topinamburu – topinambur pro zdraví

Hlavní význam topinamburů spočívá v až 16 % obsahu inulinu (cukru), vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Topinambur je zelenina, kterou mohou lidé s cukrovkou bez obav jíst. (Je opravdu k politování, že ve světě si hlíz váží víc než u nás, kde jsou předkládány na venkově králíkům.)

Inulin je jedinečný přírodní polysacharid, který se skládá z 95% fruktózy. Kromě inulinu obsahuje topinambur i další biologicky aktivní látky, minerální látky – železo, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor a vápník, vitaminy skupiny B a C, pektinové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.

Význam topinamburu spočívá v prevenci a podpůrné léčbě cukrovky, obezity, metabolismu, vysokého cholesterolu, i při detoxikaci organismu.

Topinambur reguluje krevní tlak a trávicí systém, chrání játra a ledviny. Pomáhá také zvyšovat odolnost organismu při infekcích.
Působí antistresově, dodává organismu energii, detoxikuje ho a zvyšuje schopnost koncentrace. Doporučuje se také pro rekonvalescenty, v prevenci proti artritidě, revmatu, osteoporóze a proti jiným mnohým chorobám.

Proč právě topinambur?

Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
● Snižuje glykemický index
● Reguluje obezitu

Detoxikuje játra

Posiluje imunitní systém
● Podporuje vstřebávání minerálů
● Reguluje krevní tlak
● Je prevencí revmatu, dny a osteoporózy
● Chrání tlusté střevo před záněty

Je silné prebiotikum

Co z něj připravit? Topinambury v kuchyni

Z hlíz připravujeme teplá i studená jídla. Omyjeme je, oškrábeme a namočíme do mírně okyselené vody, aby během přípravy nezčernaly. Mohou se vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, ale použít i syrové jako přísada do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.

Skutečnost, že se topinambury řadí spíše mezi dietetické potraviny, ještě neznamená, že se z jejich hlíz nedají připravit velice chutná jídla. Můžeme je přidávat do jakéhokoliv zeleninového i ovocného salátu. Topinambur lze používat očištěn nebo se slupkou.

Pokud se používá se slupkou, nastrouhaná masa bude mít našedlý vzhled, proto je třeba ji namočit do vody okyselené citronem. Po očištění od slupky budou mít hlízy světlý vzhled, ale ztrácejí železo a křemík, které se nacházejí ve slupce a pod ní. Ze syrových topinambur je výborný salát s jablky, hruškami, vlašskými ořechy, rozinkami, medem a jogurtem.

Jako koření je vhodný strouhaný muškátový oříšek. Z vařených hlíz se připravuje podobný salát jako bramborový.

Recept z topinambury

Hrníčková polévka s topinambury

½ hrnku sekané cibule, 3 hrnky vařených topinamburů, 6 hrnků kuřecího vývaru, 2 hrnky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce nasekané pažitky

Do vařícího vývaru přidáme cibuli, oloupané a na tenké plátky nakrájené topinambury. Necháme 15 minut povařit. Potom přidáme smetanu, ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat teplou i studenou.

VIDEO: Topinambur

Zdroj obrázku: Wikipedia.org

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

TOPINAMBURY – plevel nebo skvělá rostlina?

Topinambur – co obsahuje a jaký má vliv na naše zdraví

Ačkoliv někteří lidé považují topinambury za plevel, tyto invazivní rostliny mají ve skutečnosti celou řadu skvělých vlastností. Na první pohled sice vypadají jako drobné slunečnice, pod zemí však ukrývají hlízy, které obsahují velké množství prospěšných látek. Díky tomu mají rostliny, kterým se někdy říká také jeruzalémské artyčoky, široké využití v kuchyni, i když by to lidé s jejich konzumací rozhodně neměli přehánět.

Co je topinambur?

Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je bylina z čeledi hvězdnicovitých, která svým vzhledem připomíná klasickou slunečnici roční.

Ačkoliv u nás není příliš rozšířená, má v našem jazyce celou řadu dalších pojmenování. Můžete ji tak znát třeba jako topinambur hlíznatý, ale používá se i označení jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory.

Stále častěji však lidé těmto bylinám říkají pouze topinambury.

Na rozdíl od klasické slunečnice jsou květenstvím topinambur drobnější úbory, které dosahují délky kolem deseti centimetrů. Lodyha pak dorůstá zhruba do výšky 1–3 metry, v horní části se začíná větvit a bývá porostlá drobnými bělavými chloupky, jež mohou být na bázi mírně načervenalé. Listy na vrcholu rostliny jsou poté střídavé.

Pokud jde o hlízy, kvůli kterým si lidé topinambury oblíbili, ty jsou protáhlé, mají zvrásněný povrch a žlutou, hnědou či načervenalou barvu. Jejich tenké slupky bývají pevně přirostlé k podzemním výhonkům, které se označují jako stolony. Co se týče úrody, z jednoho metru čtverečného je možné sklidit 4–7 kilogramů hlíz.

Podle pěstitelů je topinambur rostlina, která pochází ze Severní Ameriky, s čímž souvisí i její pojmenování.

Francouzští námořníci a kolonisté v Británii totiž tento pro Evropu dosud nepoznaný druh získali od amerického indiánského kmene Tupinambů někdy v průběhu 16. století.

Přirozený areál rozšíření topinambur sahá od Kanady až po Mexiko, dnes se však s touto rostlinou můžete potkat prakticky po celém světě.

Co se týče rozšíření na našem území, v České republice se topinambury vyskytují velice roztroušeně. Najdete je ale především v nižších a teplejších polohách, kde se jim velice dobře daří. Zejména na březích řek, na mezích, v zarostlých příkopech nebo i na místech, kde nedávno probíhaly zemní práce, pak tyto rostliny často zplaňují.

Budete mít zájem:  Vitamíny Vlasy Kůže Nehty?

Topinambur využití a účinky

Na co je topinambur dobrý? Ačkoliv se tato rostlina řadí do stejného rodu jako slunečnice roční, její využití je velice odlišné.

Zatímco v případě klasické slunečnice pěstitelé sklízí její drobná olejnatá semena, u topinambur jsou ceněné především chutné hlízy, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mají široké využití v kuchyni a dokáží vnést do připravovaných pokrmů netradiční chutě.

V dřívějších dobách se sice jeruzalémské artyčoky pěstovaly k jídlu, ale sloužily také jako krmivo pro černou zvěř. Později je však z našeho jídelníčku vytlačily brambory a lidé na tuto plodinu téměř zapomněli. Dnes se k jejímu pěstování opět vracejí, a to především z toho důvodu, že podle lékařů ovlivňují topinambury zdraví člověka velice příznivým způsobem.

Jaké mají topinambury léčivé účinky? Vzhledem k obsahu dietně příznivého polysacharidu inulinu jsou tyto hlízy velice vhodnou potravinou pro diabetiky. Zároveň se v nich neukrývá žádný škrob (jako například v bramborách), ale jsou plné zdraví prospěšných látek. Kromě inulinu obsahují topinambury vitamíny, které mají příznivý vliv na fungování našeho organismu.

Jaké látky obsahují hlízy topinambur?

  • Vitamín A
  • Vitamíny B
  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Železo
  • Křemík
  • Draslík
  • Betakaroten
  • Biotin

Jelikož se inulin obsažený v topinamburech neštěpí v tenkém střevě a nedochází zde k jeho využití, má velice nízkou kalorickou hodnotu. Nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru, z čehož vyplývá, že si tyto plody mohou bez problémů užít i diabetici. Topinambury navíc snižují cholesterol, zabraňují ukládání tuku v cévách, mají detoxikační účinky, podporují tvorbu kostí a mají pozitivní vliv na regeneraci pleti.

Inulin v množství od 30 do 80 gramů může lidský organismus bez problémů spotřebovat bez zapojení inzulinu, což je výhodné nejen pro diabetiky, ale také pro ty z nás, kteří se rozhodli pustit do redukční diety. Další výhodou inulinu obsaženého v hlízách topinambur je skutečnost, že podporuje funkci střev a má pozitivní účinky na obranyschopnost organismu.

Kromě toho, že příznivě ovlivňují naše zdraví, však mají topinambury nežádoucí účinky, na které je třeba dávat si dobrý pozor.

Ve větším množství totiž může jejich konzumace člověku způsobit nepříjemné zažívací obtíže. Pokud si jich dopřejete tak akorát, poradí si s nestravitelným polysacharidem jménem inulin naše střevní mikroflóra.

Ve větším objemu však způsobují topinambury nadýmání, zácpu či průjem.

Slunečnice topinambur je bylina, která patří do čeledi hvězdnicovitých. Jak název napovídá, svým vzhledem tato rostlina připomíná běžnou slunečnici roční.

Na našem území se sice topinambury tolik nepěstují, ale můžete je znát také jako topinambury hlíznaté, jeruzalémské artyčoky nebo židovské brambory.

Co se týče obecného pojmenování, to odkazuje na skutečnost, že tyto rostliny pochází ze Severní Ameriky, přičemž francouzští námořníci a britští kolonisté tento druh získali od kmene Tupinambů.

Lodyha dorůstá zhruba do výšky 1 až 3 metrů, bývá porostlá drobnými chloupky a v horní části se větví.

Listy na vrcholu rostliny jsou střídavé, a pokud jde o květenství, jedná se o drobnější úbory, které mohou dorůstat až do velikosti 10 centimetrů.

Samotné hlízy, kvůli kterým lidé topinambury pěstují, mají protáhlý tvar, zvrásněný povrch a žlutou, hnědou nebo načervenalou barvu. Jejich tenké slupky jsou přitom pevně přirostlé k podzemním výhonkům označovaným jako stolony.

Nejvíce ceněné jsou chutné hlízy, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a zároveň se dají využít v kuchyni na mnoho různých způsobů.

Kromě toho se v dřívějších dobách topinambury používaly nejen k jídlu, ale sloužily také jako krmivo pro černou zvěř.

Ačkoliv v průběhu let na tyto plodiny lidé částečně zapomněli, dnes se k jejich pěstování v hojné míře vracejí a užívají si jejich zvláštní chuť, která dokáže připravované pokrmy výrazně ozvláštnit.

Ačkoliv topinambury neobsahují žádný škrob, najdete v nich příznivý polysacharid inulin, a proto jsou vhodné pro diabetiky.

Kromě toho jsou tyto plody známé díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a stopových prvků, které příznivě ovlivňují fungování lidského organismu.

Mají také velice nízkou kalorickou hodnotu, snižují cholesterol, zabraňují ukládání tuku v cévách, mají detoxikační účinky, podporují tvorbu kostí či funkci střev a pozitivně ovlivňují imunitu člověka.

Příznivé zdravotní účinky topinamburu na zdraví

Příznivé zdravotní účinky inulinu a vlákniny

Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích.

Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu – cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. .

Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

Z hlediska potravinářského jsou ceněny hlavně jeho hlízy, a to především pro vysoký obsah inulinu, který z topinamburu činí nízkoenergetickou dietní potravinu. Inulin není člověkem tráven a v zažívacím traktu působí jako vláknina.

Jeho konzumace též příznivě účinkuje na snižování hladiny cukru v krvi (na rozdíl od energeticky bohatých potravin s velkým obsahem cukrů, živočišných tuků a škrobů.  Blahodárně působí zejména ve stravě diabetiků a osob s jakkoliv oslabenou slinivkou břišní.

Přitom je nutné nezaměňovat inulin a inzulin. Inulin je rostlinný polysacharid zcela nezávislý na inzulinu, tedy hormonu slinivky břišní, který řídí hladinu krevního cukru.

Pozitivní metabolický efekt inulinu spočívá v jeho minimálním ovlivnění glykémie a v tom, že nezvyšuje nároky na sekreci inzulinu.

Pro svou nízkou energetickou hodnotu a zvyšování pocitu sytosti jsou hlízy topinamburu doporučovány k obohacení jídelníčku při redukčních dietách.

jejich pravidelná konzumace působí preventivně i proti některým chorobám souvisejícím s nevhodnou výživou (nemoci kardiovaskulární, dna, revmatismus), mírní žlučové koliky – uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány.

Topinambury mají také prokazatelný protiastmatický účinek. 

Jejich blahodárný vliv na zdraví člověka vystihují lidová označení „diabetická brambora, potrava pro zdravá játra a žlučník, prostředek proti žaludečním vředům“. Topinambur není ovšem považován za klasickou léčivou rostlinu, ale spíše za dietní potravinu.

Lehká dietní strava z topinamburů je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty po překonaných chorobách, ale i jako pravidelná dietní složka výživy k aktivování přetíženého organismu.

Proto se v poslední době zvyšuje spotřeba topinamburů jako dietní zeleniny, která je vyhledávanou lahůdkou i v gurmánských restauracích v zahraničí, například ve Francii, Německu, Rakousku. Hlízy lze jíst syrové nebo tepelně upravené.

Topinambur je vhodný i pro zpracování na nízkoenergetické potravinářské výrobky, nápoje, potravinové doplňky i farmaceutické produkty.

Inulin

Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod.  Není prakticky  trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem.

Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus. Ty syntetizují vitamíny skupiny B a podporují absorpci některých důležitých iontů (Ca, Fe).

Hlízy jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev. Vedle lidí s nadměrnou hmotností jsou doporučovány i diabetikům.

Inulin je pro lidský organismkus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek.

Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 – 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector