Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Žádné náhražky, jen čokoláda. Často však bez chuti.

Zákazníci se naučili číst etikety na cukrovinkách, a tak z regálů téměř zmizely vánoční pamlsky, které se jako čokoláda jen tvářily. Jenže splnit vyhlášku ještě neznamená udělat dobrou čokoládu.

Jára Cimrman složil operetu Proso metodou frustrační kompozice, v níž střídal prvky očekávání a zklamání. V muzikologii se tento koncept sice neujal, ale degustace čokoládových adventních kalendářů, kterou v minulých dnech uspořádala MF DNES, se často držela takového rytmu.

Porotě dětské i odborné, již tvořili specialisté na potravinářskou chemii i čokolatiéři, a dvojici grafiků jsme předložili dvanáct kalendářů, které podle etiket obsahují jen mléčnou čokoládu. Žádné náhražky.

Milý, hravý, trochu kýčovitý

Ukázalo se, že atraktivní obal nemusí nutně ukrývat chutný obsah. Pohyblivého Santu Windel srazily příliš malé a nevýrazné figurky až na deváté místo, mléčné pralinky s rýžovými křupinkami pokazily dojem z kalendáře Orion.

Jistě, můžete namítnout, že cukrovinky se přece nekupují kvůli obalu. Jenže při nákupu adventních kalendářů se rozhodujeme hlavně podle vzhledu, jak připomněla i anketa na portálu AkcniCeny.cz. Grafika nás stále zajímá víc než složení.

„Děti chtějí milé, hravé, trochu kýčovité obrázky se zvířátky a roztomilými postavičkami. Proto jsme hodnotili jako nejhorší fair trade kalendář, který má nepřehlednou grafiku a smutné barvy,“ vysvětlují marketingoví specialisté Simona Šalamonová a Patrik Kozák, proč od nich dostal kalendář čistou čtyřku.

Pokud ovšem nechcete, aby se z kalendáře stal pouze dekorativní prvek na zdi, musíte vybírat podle složení na etiketě. Vyhlášky a předpisy výrobcům říkají, co musí zveřejnit na obalu, aby zákazníci přesně věděli, zda koupili opravdu mléčnou čokoládu, nebo jen mléčnou pochoutku či polevu.

Kvalitní mléčná čokoláda obsahuje jen kakaové máslo, kakao, sušené mléko, cukr, vanilku a sójový lecitin,“ vypočítává Klára Frycová z Čokoládové cukrárny suroviny, jež v pravé čokoládě nic nenahradí.

Až tedy budete nakupovat adventní kalendář, vyhraďte si vhodnou chvíli, abyste měli čas porovnat, nakolik se vámi vybraná dobrota blíží vzorovému složení. Aby vůbec splnila vyhlášku č. 76/2003 Sb., musí standardní mléčná čokoláda obsahovat minimálně 25 procent kakaové sušiny, nejméně 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku.

„Nejméně kvalitní výrobky obsahují kakaovou sušinu na spodním limitu. Čím více jí čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější,“ připomíná Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT fakt, který empiricky ověřila i degustace MF DNES.

Mezi prvními šesti není žádný vzorek, který má méně než 30 procent kakaa. Až na osmém místě skončily pralinky Orion, jejichž čokoládovou polevu tvoří sušina jen ze čtvrtiny.

Množství kakaa přesto nemusí vypovídat o tom, jak chutná čokoláda nakonec je. Takový kalendář Figaro splňuje všechny požadavky na složení, kvalitu a bezpečnost surovin – a přece v degustaci propadl.

„Výrobek je na trzích Visegrádské čtyřky již několik let a je možné, že chutě spotřebitelů se mírně liší v každé zemi. Přesto není vyloučené, že v budoucnosti změníme jeho chuťový profil, aby lépe vyhovoval zákazníkům,“ vzkazuje Gabriela Smerigová ze společnosti I.D.C. Holding, jíž značka Figaro patří.

Tuky se špatnou pověstí

Pokud si znovu pročtete složení pravé mléčné čokolády, zjistíte, že je založena na kakau, cukru a kakaovém másle. Tedy na žádných rostlinných tucích. Diskvalifikuje proto rostlinný tuk automaticky kvalitní čokoládu?

Odpověď zní: Ne. Rostlinné tuky povoluje i vyhláška, jen jich v mléč- ných čokoládách nesmí být víc než pět procent, nesmějí nahradit kakaové máslo a musí pocházet pouze z určitých druhů rostlin.

Přidané rostlinné tuky ani nebývají výrazem škudlení výrobců, jak už v minulosti MF DNES potvrdil Jan Pivoňka z VŠCHT v Praze. „Výrobci je přidávají z technologických důvodů, aby zlepšili vlastnosti čokolády. Mají vyšší bod tání, takže čokoláda se v teple nerozpouští tak rychle,“ konstatoval Pivoňka.

Nemluvil přitom o částečně ztužených tucích, které najdete obvykle jen v náhražkách čokolády a které jsou zdrojem transmastných nenasycených kyselin. Ty jsou pro lidský organismus nevhodné.

Ovšem malý podíl rostlinných tuků chuti čokolády neublíží, jak opakovaně ukázal Test MF DNES. Tentokrát obsadily první a druhé místo kalendáře s přídavkem nekakaových tuků, před čtyřmi lety se umístily takové vzorky hned na prvních třech pozicích.

Kousek čokolády nevadí, ale…

Jestliže se tedy chystáte dopřát rodině drobné čokoládové radosti, mějte také smysl pro míru. Slavný belgický cukrář Laurent Gerbaud sice říká, že nejlepší čokoládu poznáte podle toho, že chcete ještě kousek. Jenže každý dílek z kalendáře odpovídá přibližně jedné kostce cukru a přijatým 200 kilojoulům.

Takže byste správně měli každý bonbon „odpracovat“ třeba 45minutovou lekcí aerobiku…

Na Vánoce se cukr a tuk rády převlékají za čokoládu

Vypadá jako čokoláda, voní jako čokoláda, v první chvíli tak i chutná. Jenže ve skutečnosti se takový adventní pamlsek k opravdové čokoládě sotva přiblížil.

Ještě zhruba před pěti lety byly regály před Vánoci nacpány čokoládovými náhražkami, jimž se v souladu se zákonem říká mléčná pochoutka či cukrovinka.

„Ty obsahovaly pouze několik procent kakaového prášku, zbytek tvořil cukr a tuk z tropických palem či částečně ztužený,“ popisuje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT cukrátka, v nichž se cukr a tuk za čokoládu jen převlékaly.

Letos je zatím obtížnější náhražky objevit, přesto by pořád mohl nepozorný zákazník přinést domů kalendář plný transmastných nenasycených kyselin.

Jak je tedy rozpoznat? Cenou se nenechte zmýlit, i skutečné čokoládové kalendáře seženete za pětadvacet korun.

Chce se to však vyvarovat každé „pochoutky“, „dezertu“ či „polevy“, byť vás dobrácký Santa na přebalu přesvědčuje, že přináší „Happy Choco“. Rozhodující je obsah a kvalita tuků a kakaové sušiny.

„U mléčné čokolády je nejnižší povolený obsah 25 procent. Čím je procento vyšší, tím kvalitnější čokoládu byste si měli koupit,“ dodává Vojtěch Ilko ze senzorické laboratoře VŠCHT. (

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Neutrácejte zbytečně. Stačí pero za pár korun.
Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun. Nechte školáka vybrat, čím se mu dobře píše, a vyhněte se obyčejným propiskám.

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Výrobci o nich tvrdí, že jsou bio, bez přidané soli či cukru a jen ze samých prvotřídních surovin. Rodiče je naopak podezírají, že jsou nezdravé a ještě bez chuti. Kde je pravda? Někde uprostřed.

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Kdysi školákům stačil nosič z drátů, dnes se na aktovky používají nejmodernější technologie. Znamená to, že jsou všechny stejně kvalitní?

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Čistá, neplesnivá jablka a až na jednu výjimku žádný přidaný cukr. Kapsičky vypadají jako ideální přesnídávka pro děti, hlavně na cestu díky šikovnému balení. Nebýt jejich často vysoké ceny. Ale i mezi nimi lze najít levnější varianty.

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Vybíráte pastelky? Ty nejlevnější nechte v regálu. Mají málo syté barvy a lámou se. V testu MF DNES vyšly nejlépe cenově průměrné pastelky Maped.

Pozitiva: Většina jídel se dětem líbila a hezky jim voněla. Dvě jídla z fastfoodu byla nutričně dobře vyvážená.
Negativa: Všechna jídla byla přesolená. Většině vzorků chyběla vláknina, jídla byla moc tučná a malá. Některá dětem příliš nevoněla.

Co jste možná nevěděli o pravé čokoládě – Príma receptář.cz

Fakta a mýty o milované sladkosti nás pronásledují dnes a denně. Pojďme si některé z nich představit. Zkuste si sami odpovědět ANO či NE.

Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Foto: aleksandra85foto, Pixabay

  • Čím větší obsah kakaa, tím lépe,
  • palmový olej škodí a je nezdravý,
  • bílá čokoláda není čokoláda.

Mýty kvalitní čokoládě nejen poškozují pověst, ale především ochudí konzumenty. Na první místo – zvlášť v zimních měsících – patří: pravá horká čokoláda je hustá. Pravá horká čokoláda je naopak vždy řídká skoro jako voda. Má pouze příchuť luxusní čokolády, která se v ní rozpustí.

S hustými nápoji se spoustou ztužovadel se nedá srovnávat, „Otestovat tento nesmysl může každý sám podle belgické tradice: stačí rozpustit ve 110 až 120 mililitrech mléka půl 100gramové tabulky vysokoprocentní kvalitní mléčné čokolády. Je jedno, zda se použije mléčná nebo bílá.

Výsledkem je vždy luxusní chuť pravé horké čokolády,“ doporučil tradiční test kvality výrobce belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899 Peter Rudolf Braun.

Dalším mýtem je tvrzení: čím více procent kakaa, tím lepší je čokoláda. „Mnoho zákazníků po nás v obchodě požaduje čokolády, které mají 90 procent kakaa. Dokonce chtějí 99procentní čokolády.

Jenže taková čokoláda má velmi suchou, až drolící se konzistenci. Skoro by se dalo říct, že je to až nepoživatelná hmota, která je navíc extrémně hořká.

Zasvěcené osoby vědí, že tato hořká čokoláda se primárně používá na výrobu čokoládových delikates,“ vysvětlil Peter Rudolf Braun.

Chuť čokolády hodně záleží na prvotním zpracování. Vše záleží na technice a separaci kakaového másla a kakaového prášku. Také záleží, jak a kde se kakaový bob pěstuje, například zda je to vlhká oblast.

Budete mít zájem:  Paragraf 69 Zákona O Ochraně Veřejného Zdraví?

Kakaovník se musí pěstovat ve stínu jiné palmy, nemůže růst na přímém slunci, protože by se spálil. Proto v Africe kakaovníky kácejí a sázejí místo nich například kaučukovníky nebo jiné rychle rostoucí palmy.

Důvod je ryze ekonomický: vše je rychlejší a je s tím méně práce.

Třetím oblíbeným nesmyslem je přítomnost palmového oleje v čokoládě. Zde striktně záleží na množství. „Tady ale dochází k nepochopení, že je to škodlivé pro zdraví člověka. Škodlivé je to spíše pro přírodu z ekologického hlediska.

Kvůli velké spotřebě palmového oleje v posledních letech dochází ke kácení deštných pralesů ve velkém množství, což není dobré,“ uvedl Peter Rudolf Braun. Palmový olej má blahodárné účinky na zdraví a z dermatologického hlediska je využíván kosmetickými firmami po celém světě.

Použití palmového oleje v případě výroby čokolády souvisí s tím, zda výrobce dohání chuť, tvar a konzistenci jinými stabilizátory. Palmový tuk má bohužel špatnou pověst, ale pro zdraví člověka není škodlivý.

Oblíbeným hodnocením z řad samozvaných odborníků je i prohlášení, že bílá čokoláda není čokoláda. Mnoho lidí má zafixováno, že barva čokolády má být jen hnědá. To však není pravda. Čokoláda může být světle i tmavě hnědá, samozřejmě také bílá.

Pravá bílá čokoláda totiž obsahuje kakaové máslo, které má po separaci kakaového prášku barvu slonové kosti. „Záleží, jak se výrobce rozhodne s kakaovým bobem naložit.

Pokud má k dispozici speciální lis, tak může vyrobit kakaové máslo pro výrobu kvalitní bílé čokolády,“ přiblížil problematiku Peter Rudolf Braun, výrobce a distributor belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899.

Bílá čokoláda je zdravá, protože obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Kakaové máslo se pro své kvality hojně používá také v kosmetice. Pravá čokoláda se pozná podle procent kakaového másla. Složení bílé čokolády je následující: kakaové máslo, mléko a vanilka.

Pokud tedy nechce výrobce použít levnější sójové složky. „V bílé čokoládě máme přes 27 procent kakaového másla. Z toho paradoxně vyplývá, že je bílá čokoláda dražší než mléčná čokoláda.

Musíme použít víc kakaového másla a speciálním lisem vyprodukovat kvalitní kakaové máslo pro výrobu bílé čokolády. Tím se zvýší náklady, a proto je bílá čokoláda opravdu o dost dražší.

Pokud někdo prodává mléčnou čokoládu za stejnou cenu bílé čokolády, tak musí používat náhražky, aby byla výroba levnější,“ upřesnil výrobce belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899 Peter Rudolf Braun.

Pokud čokoláda neobsahuje třtinový cukr, je méně kvalitní než čokoláda s kvalitním třtinovým cukrem? V podstatě se dá říct, že je vlastně jedno, zda se konzumuje bílý nebo třtinový cukr. Konzumace třtinového cukru je momentálně moderní, ale pořád je to cukr.

Našedlá čokoláda je prošlá či zkažená. Šedivost čokolády nemusí být vždy na závadu chuti, mnohdy se jedná pouze o estetický problém vzniklý špatným skladováním nebo špatnou manipulací při přepravě. „Existuje takzvaná suchá kuchyň neboli sklad, kde je teplota temperovaná kolem 15 stupňů.

Pokud by to bylo chladnější prostředí, tak kakaové máslo obsažené v čokoládě má tendenci vylézat na povrch. Na kvalitě a chuti čokolády se nic nezmění, ale po estetické stránce už bude tabulka čokolády zašedlá.

A luxusní zákazník potřebuje luxusní zboží, proto i estetika čokolády hraje velkou roli,“ upřesnil výrobce belgické čokolády RUDOLF BRAUN 1899 Peter Rudolf Braun.

Valentýnský speciál: sladkosti, müsli nebo třeba tematická vykrajovátka

Troufáte si posunout své cukrářské dovednosti o úroveň výš? Vyzkoušejte Grizly Belgickou čokoládu z růžových bobů Ruby a vytvořte rozkošné domácí čokoládové pralinky. Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády, která je pro jejich přípravu nezbytná, pocházejí ze specifické odrůdy.

Ta přináší nový chuťový zážitek a unikátní přírodní barvu, kterou čokoláda přebírá z rubínově zabarveného kakaového bobu intenzivní ovocné chutě. Prémiové čokoládové pecky mají min. 47,3 % kakaového másla.

Tento druh čokolády se skvěle páruje s chutí pepře, skořice, vanilky, perníku, máty, maracuji, meruněk, ananasu, kokosu, citrusových plodů či manga.

Příprava pralinek

Pro přípravu pralinek budete potřebovat ideálně silikonovou formu např. ve tvaru srdíček, čokoládu z růžových bobů Ruby a krémovou náplň, vystačíte ale i jen s domácí marmeládou.

Dle návodu na obale rozpusťte čokoládové pecky, vylijte do formy rozpuštěnou čokoládu po celé ploše tvořítka, následně přebytečnou čokoládu odstraňte. Dejte vychladit do ztuhnutí. Mezitím si připravte krém dle libovolné chuti.

Jím naplňte vnitřek pralinky a přelijte vrstvou čokolády. Hranou stěrky odstraňte přebytek čokolády a dejte důkladně zatuhnout do lednice.

Zdobení ve tvaru srdíček nesmí chybět.

Růžová čokoládová srdíčka

Ozdobte muffiny nebo jiný dezert, kterým chcete překvapit svého partnera na Valentýna, romantickými čokoládovými srdíčky. Drobná srdíčka vyrobená z hořké čokolády v růžovém odstínu jsou tou pravou třešničkou na valentýnském dortu. Můžete jimi ozdobit muffiny, cookies nebo cokoli jiného s oblibou pečete na svátek zamilovaných.

Srdce z Lagarta

Síť Lagarto si na Valentýna připravila nádherné tartaletkové srdce. Dokonalost nabízená ve všech pobočkách v Teplicích, Mostu a Chomutově je dostupná již nyní a jak to vypadá, čas na lásku je vždy, tak tedy v nabídce zůstane i po 14. únoru. Lze objednat na e-shopu a vyzvednout osobně či využít rozvoz.

Nechce se vám letos péct? Zajděte si pro sladké srdce do Lagarta.

Samotné srdíčko v sobě ukrývá linecké těsto, maliny sušené i mražené. Neskutečná krása, chuť a symbol. Tajným komponentem je vanilkový pudink, dle receptury šéfcukrářky Dominiky Tesařové. Maličkost, která potěší každého. Malý vstřícný krok, který zkrášlí svět.

Sladký Valentýn s muffiny

Překvapte svého partnera či milované členy rodiny (nejen) na sv. Valentýna tím, že připravíte nadýchané slaďoučké muffiny. A vůbec se nemusíte bát, že by se nepovedly.

S předpřipravenou směsí Grizly Sweets na muffiny to hravě zvládnete. Lahodnou recepturu a směs suchých ingrediencí na muffinové těsto nachystala renomovaná cukrářka Darina de Oliveira Costa.

Do předpřipravené směsi stačí přidat jen pár mokrých surovin a těsto je hotové.

Pečete na Valentýna muffiny nebo cupcaky?

Bezlepková směs má snížený obsah cukru, je bez barviv a umělých aromat. Jsou v ní použity kvalitní suroviny jako bílá belgická čokoláda, kokos, tapioka, pohanková mouka, rýžová mouka či lyofilizované maliny.

Romantický valentýnský dárek bez klišé

I letošní valentýnská nabídka Mixitu má vymazlený obal a ještě lepší obsah.

Na romantickém tubusu láska maluje na oblohu ty nejkrásnější výhledy, uvnitř to svatý Valentýn hraje na chuť (a afrodiziaka).

Druhý valentýnský speciál je pak ideální dárek, třeba pokud si nejste jistí, jestli svátek zamilovaných slavíte. Je to totiž prostě lahůdka, kterou můžete rozmazlovat partnera nebo partnerku klidně po celý rok.

Ani Mixit nezapomíná na zamilované.

Elixír (z) lásky

Mix müsli, přírodně růžové čokolády Ruby z růžových kakaových bobů, růžové (no dobře, spíš červené, ale s trochou fantazie…) křupavé lyofilizované jahody a maliny, specialita Mixitu, borůvky v hořké čokoládě s jahodovým prachem, plátky mandlí a afrodiziakální guarana. To je obsah valentýnského mixu. 

Mandle v jogurtu s jahodovým prachem

Ve valentýnské nabídce Mixit.cz se poprvé objeví nový produkt – mandle v jogurtu obalené v prachu z lyofilizovaných jahod. Pokud tedy hledáte drobný dárek, kterým řeknete, že jste si vzpomněli, tak je tohle sladké zobání ideální volba. A mimochodem, hodí se i jako dárek jen tak a kdykoliv. To pro případ, kdybyste neslavili Valentýna. 

Vykrajovátko na perníkové srdce z lásky.

Vykrajovátko na srdce

Valentýnský čas přeje krásným důkazům lásky. Na zamilované pečení se hodí jednoduchá formička srdce. Na Dortisimo.cz seženete celou řadu pomocníků pro zamilované pečení. Plastová vykrajovací formička ve tvaru srdce se hodí na cukroví. Pusťte se letos třeba do perníčků, které následně ozdobíte cukrovou polevou. Můžete zkusit napsat i milé romantické věnování.

Pozor na "čokoládové" Mikuláše, varuje dTest. Jak poznat náhražky?

Jak od sebe odlišit skutečnou čokoládu a sladkou hnědou hmotu, která se jako čokoláda jen tváří? Spotřebitelský časopis DTest testující kvalitu výrobků se v rámci svých zkoušek kvality zaměřil na čokoládové figurky, jež tvoří tradiční součást mikulášské nadílky. Zjistil přitom, že figurky z náhražek se na první pohled od těch skutečně čokoládových nijak neliší.

„Koupili jsme je ve stejném obchodě, stály vedle sebe na stejném regálu, mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny.

Přesto se šedesátigramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší. Anděl, za kterého jsme zaplatili 24,90 koruny, je z mléčné čokolády.

Mikuláš, který stál 21,90 koruny, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Přečíst článek ›

Kvalitativně jde tedy o dva zcela odlišné výrobky. Rozdíl poznáte pouze tak, že zapátráte po informacích uvedených malým písmem na etiketě na zadní nebo spodní straně staniolového obalu. Na prvním místě ve složení obou figurek stojí cukr. V případě anděla však jde o čokoládu, v případě Mikuláše o výrobek označený jako „Mléčná pochoutka. Cukrovinka“.

„Mikuláš obsahuje jen 9 % kakaového prášku se sníženým obsahem tuku, takže nesmí nést název ‚čokoláda‘.

Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Vysokého Cholesterolu?

Ve výčtu jeho složení najdeme na prvních místech cukr, plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušenou mléčnou syrovátku a až pak zmíněný kakaový prášek.

Figurka Anděla z pravé čokolády oproti tomu obsahuje nejméně 32 procent kakaové sušiny a je správně označena jako ‚mléčná čokoláda‘. Na prvních místech ve složení najdeme cukr, kakaové máslo, kakaovou hmotu a sušené odstředěné mléko,“ říká Hana Hoffmannová.

Není čokoláda jako čokoláda

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje vyhláška č. 76/2003 Sb. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta kakao neobsahuje) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny.

Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o jejím množství. Mikulášské figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné.

Přečíst článek ›

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje „kakaová pochoutka“, „kakaová poleva“ či „kakaová hmota“, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády.

Pročtete-li etiketu dál, dozvíte se složení výrobku, které vám dá jistotu. Ve výrobcích, které čokoládové nejsou, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá.

Přečíst článek ›

V případě čokoládové figurky bude na druhém místě ve složení kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk. Etiketa také musí obsahovat větu „kakaové sušiny nejméně x %“.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 procent), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 procent mléčné sušiny) a sladidel.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 procent celkové kakaové sušiny a 3,5 procenta mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně třicetiprocentním podílem celkové kakaové sušiny, 18 procent mléčné sušiny a 4,5 procenta mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 procent celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 procent.

Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí od 60 do 75 procent, u čokolád s vyšším podílem už může nad ostatními chuťovými vjemy převažovat hořkost.

Chat: Hana Večerková — Sama doma — Česká televize

babel: „Stane se, že ve vánoční čokoládě byl i červ?“

Hana Večerková: „Dobrý den. Stát se asi může. Obzvláště, když je to nějaká plněná figurka. A je třeba špatně skladovaná. Ale v testu jsme se s tím nesetkali.“

babel: „Jaké všechny nešvary, nekvalita provázní prodej vánočních čokolád?“

Hana Večerková: „Největší nešvar asi je, že zákazník v obchodě často nepozná pravou čokoládu od falešné čokolády. když ale prozkoumá pečlivě etikety, tak to pozná.“

Eva: „Dobrý den, máte nějaký výborný recept na čokoládu? Děkuji“

Hana Večerková: „Nemám. Řeč bude o kupovaných čokoládách.“

babel: „Je na trhu bohužel dost nelegálních vánočních čokolád?“

Hana Večerková: „“Nelegální“ není to správné slovo. Na trhu jsou i náhažkové čokolády, které nemají s pravou čokoládou nic společného, ale většinou jsou správně označeny, takže zákazník má šanci je rozeznat. Test potvrdil, že výrobci označují vánoční pamlsky většinou správně.“

Jana O.: „Mikulášské a vánoční čok. figurky mi přijdou odporné, když je jím, cítím jen tuk a cukr, kakao ani náhodou. .. Bohužel písmo je tak malé a mnohdy pomačkané že to nejde přečíst.. Dá se koupit figurka, kde se dočkám opravdové čokolády? PS. Mikulášské z loňska mám ještě ve spíži, ani děti to nechtěly jíst ;)“

Hana Večerková: „Čokolády se dočkáte u všech figurek, které jsou označeny jako „čokoláda“. Možná jste koupil figurky, které nejsou z čokolády, ale z náhražkových rostlinných tuků. Ty nikdy nemohou chutnat tak jako čokoláda.

Kakaové máslo má výjimečné vlastnosti, které žádný jiný tuk nemá. Ale i mezi čokoládou je rozdíl v kvalitě. Pravda je, že výrobci na figurky používají méně kvalitní čokoládu, ale myslím, že se to lepší.

Letos se na trhu objevily i figurky špičkových značek.“

Iva: „Dobrý den.Testovali jste třeba čokoládu Kinder pro děti?Je opravdu plná mléka a dětem prospěšná?“

Hana Večerková: „Netestovali. Věnovali jsme se jen neplněným čokoládám. „Plná mléka“ je jen reklamní slogan, v mléčné čokoládě je pochopitelně i mléko, ale prezentovat čokoládu jako zdroj mléka je nezodpovědné. Čokoláda je a vždycky bude jen kalorickou pochoutkou, která by neměla mít pravidlené místo v dětském jídelníčku.“

jirina Miskechova: „dobry den,co rikate na detske kinder cokolady. Moje dcera by ji mohla mit kazdy den. Je to vubec prava cokolada a kvalitni. Dekuji.“

Hana Večerková: „Odpověděla jsem v předchozím dotazu. Kinder čokoládu jsme netestovali, ale pokud vím u kinder vajíčka je vnější vrstva z čokolády, ta vnitřní je z rostlinných tuků. Určitě to zjistíte, když si pečlivě prozkoumáte složení.“

Tereza: „Dobrý den jak poznám tu správnou čokoládu? V poslední době se mi zdá, že ty čokolády nejsou ty pravé.“

Hana Večerková: „Podle složení. Pravá čokoláda je označena jako mléčná (nebo hořká, případně bílá) čokoláda a ve složení bude na předním místě (většinou hned za cukrem) kakaová hmota a kakaové máslo.

Nepravá čokoláda bude označena jako mléčná pochoutka, cukrovinka nebo kakaová poleva a mezi surovinami bude na předním místě rostlinný tuk a z kakaových součástí jen kakový prášek.

Vůbec neobsahuje kakové máslo.“

Petra: „Dobrý den,Chtěla jsem se zeptat když je na čokoládě napsané že obsahuje máslový tuk je to dobře a nebo by to tam nemělo být vůbec?Děkuji“

Hana Večerková: „Mělo by tam být kakaové máslo. Je to skutečně čokoláda? Není to právě ta pochoutka nebo cukrovinka, o nichž jsme mluvili? Máslový tuk není žádný oficiální pojem, těžko říct, co tím výrobce míní.“

Jitka: „Dobrý den, prosím z čeho by se měla skládat kvalitní čokoláda alespoň 3 hlavní složky. Myslíte že čokoláda : kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, kakaový prášek se sniženým obsahem tuku atd je kvalitní“

Hana Večerková: „3 hlavní složky jsou kakaová hmota, kakaové máslo a cukr. Z tohoto pohledu by vaše čokoláda zřejmě skutečně čokoláda.

Fakt, že je na prvním místě kakaová hmota a ne cukr, jedná se nejspíš o hořkou čokoládu. U mléčné bývá ve výrobku na prvním místě cukr (znamená to, že je ho tam nejvíc).

Jak již bylo řečeno, kvalita čokolády není dána jen surovinami, ale také jejich zpracováním. A to ze složení nevyčtete.“

Eliška: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, která čokoláda je kaloričtější. Bílá nebo mléčná. Děkulji za odpověď.“

Hana Večerková: „Energetická hodnota všech druhů čokolád je zhruba stejná. Pohybuje se kolem 2300 a 2500 kJ na 100 gramů.

Mají sice rozdílný obsah tuku – bílá je tvořena jen kakovým máslem, ale zase je ho o trochu více než v mléčné, ale tam je ale také mléčný tuk a hodně cukru. Hořká nemá mléčný tuk, ale zase má větší podíl kakaového másla.

Hořká bývá někdy o trochu kaloričtější než mléčná, ale rozdíl není významný. Hořká má ale zase povzbuzující účinky.“

Lucka: „Co říkáte na kvalitu čokolád zn.Lindt? Děkuji“

Hana Večerková: „je to velmi kavlitní čokoláda.“

mila: „dobrýden,paní Večerková,můžete mi napsat kdo vyrábí kvalitní čokoládu v česku“

Hana Večerková: „V našem testu dopadla dobře čokolády od Nestlé i od firmy Carla. Takže snad na tyto výrobce se lze spohenout.“

Pavlína: „dobrý den, vy se dneska máte,mluvíte o čokoládě, do toho vám zpívají krásní chlapci…:-) Práce jedna radost!:-)“

Hana Večerková: „Taky se mi to líbí. A ještě k tomu tady voní čočka. :-)“

Jana O.: „Dobrý den ještě jednou, výsledky testu jsou někde k vidění? Děkuji.“

Hana Večerková: „Výsledky testu vyjdou v pátek v Mládě frontě DNES.“

Mirka: „Dobrý den když je na adventním kalendáři napsáno že se skládá s mléčné čokolády můžu se spolehnout že to tak je ?“

Hana Večerková: „Myslím si že ano. test potvrdil, že výrobci nelžou a své výrobky označují správně.“

pan Stodola: „dobrý den je možné že značka kraš, může mít podobnou fabriku, která vyrábí umělou čokoládu ???“

Hana Večerková: „Bohužel o tom nic nevím. Pokud se ptáte, jestli je možné, že jeden výrobce vyrábí pravou čokoládu a vedle toho i náhražku, tak to možné je. V testu jsme takové případy měli.“

Kalika: „Jak velké jsou rozdíly ve značkových čokoládách téhož názvu – Milka, Figaro, Orion,… Hočká, Mléčná,Oříšková, Mandlová,…“

Hana Večerková: „Máte na mysli, rozdíl mezi hořkou, mléčnou, oříčkovou a mandlovou? Rozdíl je velký, pro každou z těchto kategorií jsou předepsané minimální hodnoty pro jednotlivé složky.

Zásadní rozdíl je v tom, že hořká neoibsahuje mléčnou složku, mléčná ano, proto je také jemnější, hořká má zase víc povzbuzujícíh účinků.

Budete mít zájem:  Lupavý Palec Alternativní Léčba?

A oříšková? Ta může být jak hořká, tak mléčná, jsou do přidány lískové oříšky – množství byste měla najít na obale.“

Jana: „Dobrý den, takže „ledové kaštany v bílé čokoládě“ je správná a „zdravá“ čokoláda?“

Hana Večerková: „Ledové kaštany jsme v testu neměli. Vyrábí je ale známá firma, takže předpokládám – i po zkušenosti z testu – že neklame a čokoláda je skutečně čokoláda. A jestli je zdravá? Je to především pochoutka s velkou kalorickou náloží.“

janos: „Snedl jsem 10 velkych kakaovych pribinacku na jednou jak moc to zatezuje organismus.“

Hana Večerková: „Nevím, jak souvisí vaše otázka s čokoládámi a myslím, že odpověď znáte a že jste se o ní přesvědčil na vlastní kůži. Velký pribináček je pořádná kalorická bomba.“

Tereza: „kolik procent má mít čokáda?“

Hana Večerková: „Nevím, co máte na mysli. pro hořkou čokoládu je předepsán minimální podíl celkové kakaové sušiny 18 procent.“

monika: „Dobry den ve slozeni cokolady jsem objevila slunecnicovy lecitin a polyglycerol polyricin oleolat. Mam se techto latek obavat a vybirat si radej cokoladu bez nich? Dekuji“

Hana Večerková: „Nemusíte se jich obávat, jsou to emulgátory, které jsou povolené pro výrobu potravin, o tom není pochyb. A v čokoládách se používají, aby spojily všechny složky čokolády.“

Test figurek na stromeček. Je v nich čokoláda?

Jsou čokoládové ozdoby na stromeček opravdu z čokolády?

Chcete mít jistotu, že si na stromeček dáte ozdoby z čokolády, a ne její náhražky? Poradíme vám, jak to poznat. Potěšitelné je, že většina figurek opravdu z čokolády je. Vyberte si ty své!

Na trhu jsme vybrali pět různých balení čokoládových ozdob, a podle etiket jsme zjišťovali, zda jsou opravdu z čokolády, nebo jen její náhražky.

Normy v tom mají zcela jasno. Pravá čokoláda je hořká, vyrobená z kakaového másla, bez jakýchkoli přídavků jiných rostlinných tuků. Kakaové sušiny má mít nejméně 35 procent. Pokud jde o mléčnou čokoládu, tak vznikne přidáním sušeného mléka – nejméně 3,5 %, ale kakaové sušiny musí být nejméně 25 procent.

Čokoláda s rostlinným tukem, tedy ekvivalentem, je taková, do které kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru výrobce přidal ještě schválený rostlinný tuk.

Kakaové sušiny musí být alespoň 35 procent a jako zákazníci se musíte už na obale dozvědět, že výrobek obsahuje rostlinný tuk.

Výrobce si ale nesmí pomáhat žádnou přídatnou látkou, která by takový výrobek „vylepšila“ a napodobila chuť pravé čokolády.

Náhražky čokolády se vyrábějí z kakaového prášku a rostlinných tuků. Kakaové máslo v nich nenajdete. Většinou na nich výrobce uvádí, že jde o polevu, pochoutku či jinak obchází fakt, že čokoládu pouze imitují. Jako zákazníci se musíte dozvědět i z obalu o tom, že výrobek obsahuje rostlinné tuky.

Co tedy kupujete, když sáhnete po vánočních „čokoládových“ ozdobách na stromeček? To jsme se snažili zjistit v redakčním testu.

Hned v úvodu je třeba říct, že výrobci nám naši snahu zjistit složení opravdu neulehčují. Modré miniaturní písmo na průhledném obalu je skoro k nepřečtení. Pokud budete mít s luštěním také problémy, hledejte jen dvě položky – kakaovou hmotu a kakaové máslo – pokud místo toho objevíte jen kakaový prášek a rostlinné tuky, pak o čokoládu rozhodně nejde.

Složení: cukr, kakaové máslo, obsah kakaové sušiny 30 %, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, sušená sladká syrovátka, emulgátor: sojový lecitin, aroma: extrakt z vanilky

Cena: 29,90 Kč, balení 100 g

Hodnocení:Pokud vás na srdíčkách se Santou nezarazí nápis, že jde o zajíčky, pak dostanete čokoládu s vyšším obsahem kakaové sušiny, než diktuje norma. Příznivé je, že obsahuje i extrakt z vanilky, tedy přírodní aroma.

Složení:kakaová sušina nejméně 30 %, cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko (mléčné sušiny nejméně 18 %), kakaová hmota, laktóza, emulgátor slunečnicový lecitin, polyglycerolpolyricinoleát, přírodní vanilkové aroma

Cena: 69,90 Kč, balení 300 g

Hodnocení: Co se podílu kakaové sušiny týče, vyhovuje normě. O případných negativních vlivech polyglycerolpolyricinoleátu se diskutuje, ale u nás je povolen. Za kladné lze označit, že čokoláda obsahuje pro alergiky příznivější slunečnicový lecitin a také přírodní aroma.

Složení: kakaová sušina 30 %, cukr, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, laktóza, sušená sladká syrovátka, emulgátor: sójový lecitin E 322, vanilkový extrakt

Cena: 29,90 Kč, balení 100 g

Hodnocení: Proti složení opět nemůžeme mít námitky, čokoláda si toto označení zaslouží a oceňujeme vyšší podíl kakaové sušiny.

Složení:cukr, kakaová máslo, sušené mléko, kakaová hmota, palmový olej, mléčný tuk, sušená syrovátka, laktóza, emulgátor: slunečnicový lecitin, polyglycerolpolyricinoleát, aroma. Kakaová sušina 25 %. Vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky

Cena: 215 Kč, balení 500 g

Hodnocení: Tato čokoláda má nejnižší podíl kakaové sušiny z testovaných – i když stále odpovídající označení čokoláda. Bohužel obsahuje i rostlinné tuky, což jí sráží pomyslné body. Pozitivní je, že obsahuje slunečnicový lecitin – ten je příznivější pro alergiky.

Složení:cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, emulgátory: Sójový lecitin, E 476, aroma. Obsah kakaové sušiny min. 30 %, obsah mléčné sušiny min. 16,1 %

Cena: 24,90 Kč balení 5 ks 60 g

Hodnocení:Obsahem kakaové sušiny i mléčné sušiny patří mezi ty kvalitnější, ve složení není nic navíc, čili ji můžeme klidně doporučit.

Co říci závěrem? Čokoládové ozdoby, které jsme nakoupili v rámci testu, byly opravdu z čokolády, některé až překvapivě kvalitní.

Kupujete na stromeček čokoládové kolekce, nebo je nahrazujete něčím jiným? Napište nám!

Pozor na figurky z falešné čokolády

Vydáno: 4.12.2017   

Na příchod Mikuláše, čerta a anděla se připravují nejen děti, ale i dospělí. Mikulášská nadílka ve formě čokoládových figurek je dlouholetou tradicí. Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na její náhražky. Problém je, že na první pohled jsou k nerozeznání. Víte, jak od sebe odlišit čokoládu a sladkou hnědou hmotu? 

V počínajícím předvánočním shonu jsme koupili dvě mikulášské figurky, obě zabalené do pestrobarevného staniolu. První 42gramový Mikuláš stál 9,90 Kč, druhý 60gramový Mikuláš stál 16,90 Kč.

Přepočteno na hmotnost čokolády nejsou mikulášské odlitky cenově (236 vs. 281 Kč/ kg) ani kaloricky (2303 kJ vs. 2262 kJ/ 100g) příliš rozdílné. Přesto jde o kvalitativně dva odlišné výrobky, byť rozdíly musíte sami vypátrat. Ukrývá je etiketa malým písmem na zadní nebo spodní straně staniolového obalu.

Na prvním místě ve složení u obou stojí cukr. V jednom případě jsme však koupili čokoládu (na fotce vpravo), ve druhém cukrovinku označenou jako „dutá figurka z kakaové hmoty – sezónní cukrovinka“.

Menší figurka obsahuje jen 3 % kakaového prášku, takže nesmí nést název „čokoláda“. Větší figurka z pravé čokolády obsahuje nejméně 32 % kakaové sušiny a je správně označena jako „mléčná čokoláda“.

Opravdová čokoláda

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje vyhláška č. 76/2003 Sb. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta kakao neobsahuje) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. 

Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o jejím množství. Mikulášské figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné.

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje „kakaová pochoutka“, „kakaová poleva“ či „kakaová hmota“, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků.

V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho nečokoládového Mikuláše jde o 3 %.

Cena takových výrobků sice může být nižší (a také byla), jejich kvalita tomu ale odpovídá.

Jak poznáte čokoládovou figurku?

  • dejte si práci a čtěte informace na etiketě, zvlášť je-li cena figurky nebývale nízká
  • v názvu výrobku najdete slovo čokoláda
  • etiketa musí obsahovat větu „kakaové sušiny nejméně x %“
  • na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku. 

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector