Proč se stáváme závislými na sladkém

Proč se stáváme závislými na sladkém

„Bylo to pro mě potěšení a příjemné odreagování od pracovních povinností,“ říká s rozpačitým úsměvem. Když pak vypráví, jak se své závislosti na cukru zbavoval, zvážní. Byl to pro něj opravdu dlouhý a těžký boj. Zvládl ho až na třetí pokus. „A i tak mi trvalo celé dva měsíce, než se to povedlo. Během té doby jsem cukr úplně vysadil a pečlivě jsem si hlídal etikety na výrobcích. Vyhýbal jsem se všemu, co cukr byť jen trochu připomínalo. Nejedl jsem ani ovoce, protože v něm je fruktóza. Teď můžu konečně říci, že nejsem na cukru závislý. Už sedmý měsíc.“

Bude vás také zajímat: Otesánkovský syndrom: jaký je život s nekonečným hladem?

Byl jsem cukrový feťák Navždy si přitom hodlá odříci cereálie, sušené ovoce, marmelády, sirupy, med i ochucovadla, jako je kečup nebo salátové dresinky. A samozřejmě všechny sladkosti. Když to vypráví, netváří se přitom úplně přesvědčivě. Rezolutně ovšem tvrdí, že to stoprocentně zvládne. Svůj jídelníček totiž při cukrové karanténě rozšířil o zdravé tuky, které mu hodně zachutnaly. „Používám přepuštěné máslo, kokosový olej, pochutnávám si na tučném mase, vajíčkách, tučných sýrech, smetaně, mám rád ořechy nebo avokádo,“ vypočítává.

Vypráví o sobě jako o feťákovi. Jen s tím rozdílem, že nešňupal, ale cpal se hromadami cukru.

Jak tedy prožíval absťáky? „Odvykačka není zadarmo, je to jako v normální odmašťovně. Ale když má člověk motivaci, zvládne to. Taky je nutné si uvědomit, že čím více sníte cukru, tím víc ho zase chcete. Takže když ten řetěz někde přerušíte a zabojujete, jste na dobré cestě,“ říká.

Na cukrové krize přitom měl (a stále má, i když přicházejí méně a méně) jednoduchý fígl. „Chuť na sladké funguje na základě nějakých procesů v mozku. Je to automatický návyk. A když víte, že to tak je, dokážete se tomu postavit. Jakmile jsem tedy pocítil chuť na sladké, snažil jsem se na deset minut zabavit něčím jiným, abych na to přestal myslet,“ mrkne.

Když to úplně nezabralo, dal si místo cukrovinek hrst ořechů nebo lžíci kokosového oleje.

Závislost vzniká rychle a jednoduše Jak vlastně vzniká závislost na cukru? Rychle a jednoduše. Sladkosti totiž vyvolávají potěšení, a proto je proti nim tak těžké bojovat. Když jste na cukru závislí, dokážete si živě představit, jak voní a chutná vaše oblíbená cukrovinka. O to se stará dopamin, což je neurotransmiter v mozku – dokonale vás naladí na první sousto. A jakmile se opravdu zakousnete, mozek začne uvolňovat opioidy, díky kterým se cítíte skvěle. Endorfiny jsou vaší odměnou – přinášejí dobrou náladu a uvolnění. Stačí to párkrát zopakovat, „vybrousit“ dopaminové dráhy, které se aktivují stále snáz a rychleji, a jste v tom až po uši. Už sladkosti nutně potřebujete, abyste vůbec mohli fungovat.

A navíc je tu stres. V práci, doma, kdekoliv. To je hajzlík, který jen přispívá k prohlubování závislosti, protože vytváří spouštěče nutkavých chutí.

Je to prosté: Měli jste už dávno odevzdat nějakou práci, ale místo toho se se svěřeným úkolem trápíte a netušíte, zda to vůbec zvládnete? No tak se přeci odměníte nějakou laskominou a skutečně se – v tu chvíli – cítíte lépe. Stres navíc výrazně ovlivňuje i naši volbu jídel.

Jen těžko si na zahnání stresu dáte mrkev nebo brokolici, že? Místo toho sáhnete po něčem sladkém nebo slaném.

Tím si zafixujete návyk a jakýkoliv další stres pak spustí automatickou reakci – vzpomenete si na úlevu při poslední takové příležitosti, kdy jste sáhli po sušenkách (třeba polomáčených, hmm?), a zopakujete to. Výsledek? Pak už můžete sahat po cukru kdykoliv, i když nejste zrovna stresovaní.

Třeba při únavě nebo špatné náladě. Ale to už zase ve stresu jste, protože jste snědli na posezení celou tabulku čokolády, i když jste si původně chtěli dopřát jen jeden čtvereček. Začarovaný kruh je dokonán a cesta z něj je zatraceně těžká, jak už říkal Pavel Rada.

Bojujete s emocemi i experty Perete se přitom nejen se silnými emocemi, ale také s experty v potravinářském průmyslu, kteří přesně vědí, jak na to. Vyrábějí jídla tak, aby poskytovala abnormální stimuly. Co to znamená? Cukrovinky jsou chuťově o dost velký fous intenzivnější než cokoliv, co najdete v přírodě. Proto s přehledem položí na lopatky jakoukoliv přírodní chuť. Čokoláda nebo bonbon jsou zaručeně sladší než ovoce. Prožitky s nimi spojené jsou mnohem intenzivnější, takže dostanou vždy přednost

To vše jsou důvody, proč někteří experti považují cukr za stejně nebezpečný jako tabák.

I cukr je návykový, prý má na mozek podobný efekt jako kokain. Navíc nadváha podle vědců zrychluje úbytek mozkové hmoty, takže takový 50letý tlouštík má mozek ve stavu o deset let staršího štíhlého člověka. Ups! A tak se s tím v některých zemích moc nepárali a zavedli daň z cukru. Ve Velké Británii bude platit od letošního dubna, v Maďarsku ji mají už delší čas.

Výsledky přinesla – spotřeba cukrovinek tam klesla o 27 procent, sladkých nápojů o 26 procent. Maďaři si navíc pochvalují, že výrobci začali snižovat obsah cukru ve výrobcích, přičemž před zavedením daně k takovému kroku nechtěli dobrovolně přistoupit. Na druhou stranu třeba Dánsko od „cukrové“ daně ustoupilo. Zdá se, že debata na tomto poli bude ještě výživná.

Běžný den: nahoru, dolů Ale zpátky k  jídelníčku a stravovacím návykům. Pokud vás zatím nic z napsaného nepřesvědčilo, že byste se měli nad svou konzumací cukru vážně zamyslet, zkuste si zrekapitulovat své stravovací návyky v průběhu běžného dne. Nevypadá to třeba takto? Budík zazvoní kolem sedmé, o pár minut později podruhé, pak potřetí. Možná vstanete při jeho třetím pokusu, možná až při čtvrtém nebo pátém. I po ránu jste utahaní, takže zamíříte rovnou do kuchyně, abyste si uvařili kafe. K tomu v rychlosti zakousnete koláč. Po cestě si dáte ještě jednu kávu v oblíbeném podniku před kanceláří. Hladina cukru se rychle zvýší, pociťujete příval energie a cítíte se fajn.

Už kolem desáté ale energie vyhasíná a cítíte se, jako byste padali do nějaké hluboké propasti. To může zachránit jen další káva v kuchyňce. A nějaká sladká tyčinka k tomu.

Takto vydržíte do poledne, kdy nastává čas na oběd. K němu džus, po něm ještě malý zákusek a samozřejmě kafe. Energie znovu šplhá do výšin, vypadá to, že dneska zvládnete práci levou zadní. Jenže o pár hodin později už jste zase unavení, hladoví a zoufale nekoncentrovaní. Čert aby tu práci vzal.

Naštěstí je po ruce opět nějaký cukr, třeba v podobě müsli tyčinky. I tak ale domů dorazíte vyčerpaní a podráždění. Přejíte se, na chvíli je vám fajn, ale později večer se ozve chuť na něco dobrého. Koneckonců byl to těžký den, tak proč si nedopřát.

Říkáte si, že bude stačit pár lžiček zmrzliny, po chvíli u televize je ale půl kelímku, možná dokonce celý, pryč. A tak to jde den za dnem. Nebo ne?

Cukrového démona musíte vyhladovět Hlad a chutě na sladké způsobuje kolísající hladina krevního cukru. Navíc ztěžuje také usínání a zhoršuje kvalitu spánku. To proto se i ráno cítíte nevyspalí a unavení. K tomu se perete i se zdravotními neduhy – nějakým tím kilem navíc, bolestmi hlavy, zhoršenou a stárnoucí pletí, infekcemi, nadýmáním, zácpou či průjmem, ekzémy, záněty a spoustou dalších věcí. V tom všem může (a většinou má) prsty cukr. Dallas a Melissa Hartwigovi, autoři programu Whole30, tvrdí, že to, jaké jídlo si dáte na začátku dne, do značné míry rozhodne o tom, jaký bude celý den. „Když si ráno jako první věc dopřejete dávku cukru, je mnohem pravděpodobnější, že ve zbytku dne zakusíte výkyvy energie, chutě na sladké a sžíravý hlad. Myslete na to,“ píšou v knize Jídlo na prvním místě. Pokud tedy jako první ochutnáte cukr, bude těžké se té chutě později během dne zbavit – i samotného nutkání na sladké

Hartwigovi zdůrazňují, že cukr nenabízí žádné vitaminy, minerály ani fytonutrienty. Jsou to pouze prázdné kalorie, jde tedy o energii bez sebemenší výživové hodnoty. Pokud tedy máte s cukrem vřelý vztah a dáváte si s ním častá dostaveníčka, měli byste s tím přestat. Jakmile se rozhodnete, musíte cukrového démona nechat vyhladovět. Bez slitování.

#Martin Kavka

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. I když se na ně předem nejde úplně připravit, něco málo se udělat dá… Dali jsme pro vás do kupy speciální microsite s názvem Kolik stojí zdraví.

 Přečtěte si, jak dlouho trvá průměrná pracovní neschopnost, na jakou podporu od státu máte nárok, když dlouhodobě onemocníte a ve které nemocnici najdete nejlepší specialisty na různé neduhy.

Přečtěte si také: Láska místo bonbonu: Jak předcházet obezitě u dětí?

Jste závislá na sladkém? Prozradíme vám proč a poradíme, jak to řešit

Náš organismus ke správnému fungování cukr potřebuje. Podle diabetoložky Ingrid Dravecké je glukóza významný zdroj energie pro svalové a tukové buňky a hlavní zdroj energie pro mozek. Potřebná je i pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu.

Budete mít zájem:  Jak Se Zbavit Alergie Na Roztoče?

„Při nepravidelném stravování může být hladina cukru v krvi nižší, takže konzumace sladkostí za poměrně krátkou dobu zvýší tuto hladinu, tím pádem i přísun energie pro mozek, takže to člověk může vnímat jako psychickou vzpruhu,“ říká Ingrid Dravecká.

Jenže když hladina cukru v krvi klesne, tělo se dožaduje další dávky.

  • Komu chybí cukr

Lékařsky zatím není závislost na cukru u zdravého člověka prokázaná. Takže se nemůžete vymlouvat, že sladkosti vaše tělo prostě potřebuje. „Existuje nádorové onemocnění slinivky břišní, při kterém se nadměrně tvoří inzulin, tedy hormon snižující hladinu cukru v krvi, ale objevuje se jen vzácně. Tento pokles cukru může pacient vnímat jako celkovou tělesnou slabost, provází ho pocení, třes a hlad. Tyto stavy mizí po konzumací sladkého,“ objasňuje diabetoložka případ fyzické potřeby doplnit cukr.

Podle některých odborníků je chuť na sladké naprogramovaná, protože jako první ochutnáme sladké mateřské mléko.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Začarovaný kruhZávislost na cukru totiž vyvolávají stejné látky jako závislost na jiných drogách. Pravidelný příjem cukru aktivuje centra v mozku, k tomu samému dochází při závislosti třeba na nikotinu. A podobně to podle diabetoložky funguje, když si neumíme přísun sladkostí odepřít.

„Při nadměrné konzumaci cukru dochází reflexně i ke zvýšenému vylučování inzulinu ve slinivce, což umožňuje vstup glukózy do buněk a jeho ukládání do zásob. Následný relativní pokles hladiny cukru v krvi může člověk s nesprávnými stravovacími návyky vnímat jako hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi), která je ale subjektivní a laboratorní rozbory ji většinou nepotvrdí.

Přesto to člověka nutí dát si znovu další sladkost. Tak vzniká začarovaný kruh,“ varuje lékařka.

Zvedněte si náladu? Cukr v krvi podporuje produkci hormonu štěstí – serotoninu. Právě on v našem nervovém systému zodpovídá za změny nálad. Jeho nedostatek snižuje přenos nervových vzruchů. Tak vznikají deprese, podrážděnost, agresivní chování a poruchy. Nahraďte cukr mléčnými výrobky, krůtím masem, banány, rajčaty a švestkami, které tvorbu serotoninu přímo ovlivňují.
Nahraďte cukr třeba švestkami, které tvorbu serotoninu přímo ovlivňují. Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Bere zdraví a přidává kilaNadváha je nejviditelnější, i když ne zdaleka jediný následek konzumace nadměrného množství sladkostí. Diabetoložka varuje před dalšími komplikacemi.

„U pacientů s dispozicí k cukrovce konzumace sladkostí urychluje rozvoj onemocnění. Při dlouhodobém příjmu většího množství cukru dochází k rozvoji obezity, které často vede ke kardiovaskulárním nemocem.

“ Zuby plné kazů, problematická pleť a rychlejší tvorba vrásek jsou také důsledky naší nezřízené lásky ke sladkostem.

Snižujte dávkyPostupné snižování dávek se tedy opravdu vyplatí. Jestli budete mít příště chuť na sladké, sáhněte raději po hodnotnějším cukru, který vás zasytí na delší dobu.

„Sladkosti jsou totiž jednoduché sacharidy, ve střevě se rychle tráví a vstřebávají, takže se hned projeví vzestup hladiny cukru v krvi. Když se nahradí složenými sacharidy, které najdete v luštěninách, ovoci a zelenině, rozkládání jim trvá déle.

To vede ke zmírnění výkyvů této hladiny,“ vysvětluje Ingrid Dravecká. Je třeba si dát pozor i na skrytý cukr. Ten najdete v alkoholu a různých nealkoholických nápojích.

NÁŠ TIP

Jestli bez sladkého nedokážete vydržet, dejte si ho s potravinou, která obsahuje vlákninu, bílkoviny nebo tuky. Ty zpomalí přísun cukru do krve. Takže sladký rohlík s máslem je zdravější než jen s kávou. Kofein navíc tento proces ještě urychluje.

PhDr. Jana Galátová, psycholožka Autor: archiv

Jak vzniká závislost na sladkostech?
Nejen sladkosti, ale jídlo všeobecně patří ke konzumní závislosti. Sladkosti mají příjemnou chuť a můžou vyvolávat pocit dočasného štěstí. Touto závislostí trpí většinou ženy a děti. Lidská psychika si umí vypěstovat silný zvyk, takže můžeme mít pocit, že bez dané věci vůbec nemůžeme žít.

  1. Proč jsme závislé na sladkém, a ne na slaném?
  2. Podle některých odborníků je chuť na sladké naprogramovaná, protože jako první ochutnáme sladké mateřské mléko.
  3. Co si pomocí sladkostí nahrazujeme?

Navzdory tomu, že se chorobná závislost na cokoli definuje jako synonymum slova touha, skutečnou touhou opravdu není. Je jen náhražkou nějaké jiné potřeby našeho skutečného „já“. Základním krokem v léčbě závislosti je nalezení skutečné potřeby, která je maskovaná nějakou „náhražkovou“ vášní.
Kdy začíná být konzumace sladkého nebezpečná?
Pokud celý den myslíme jen na jídlo nebo na sladkosti, je to už vážný problém, která může vést k poruchám příjmu potravy. Proto je důležité uvědomit si včas, že jídlo nemá být smyslem našeho života. Ideální je dodržovat zdravý životní styl, naučit se konzumovat všeho s mírou, ale především je třeba učit se zpříjemňovat život i něčím jiným než jídlem nebo tabulkou čokolády.

Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky? | Žena.cz

Není dne ani hodiny, kdy byste nepomysleli na čokoládu, dortík, zmrzlinu nebo alespoň bonbón? Máme pro vás špatnou zprávu, jste závislí na sladkém a potřebujete odvykačku. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?

I když to zní šíleně, cukr je droga, která nám dokáže pořádně zkomplikovat život, ale nemějte strach, i když se vám doma válí krabičky od bonboniéry, papírky od čokolády a sušenek, nejste ztracený případ. Co vám pomůže, se dozvíte v článku.

S chutí na sladké se nerodíme

Nadměrné chutě na sladké nemáme proto, že se narodíme jako milovníci cukru, tuto „závislost“ si pěstujeme špatným stravovacím režimem a stresem.

Sacharidy potřebujeme pro metabolismus každé buňky. Tělo cukr zpracovává pomocí inzulinu. Při nepravidelném stravování může být hladina v krvi nižší. Pokud si v takové chvíli dáme nějakou cukrovinku, je jasné, že tělo a mozek tuto vysokou dávku energie bude brát jako psychickou vzpruhu.

Doporučujeme: Foto recept: Rychlá jablečná buchta bez cukru

Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma „na roztrhání“, zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu.

Jak se zbavit chyb?

Jak se vlastně taková závislost projevuje? Hlavními příznaky jsou:

  • celková slabost
  • třes
  • pocení
  • hlad

Pravidelný příjem cukru aktivuje v mozku stejné receptory jako nadměrné pití alkoholu, kouření cigaret či užívání jiných drog. V těle nastává zmatek.

Příjem sladkostí nutí tělo vylučovat inzulín, což může člověk špatně vnímat jako hypoglykemii.

Ale tato závislost nebyla laboratorně nijak potvrzená, jde jen o subjektivní pocit, na který bychom se ale vymlouvat rozhodně neměli.

Nejčastěji je na vině nepravidelná strava, potraviny s vysokým glykemickým indexem GI, nízký kalorický příjem nebo psychická nepohoda. V těchto situacích je zcela normální, že vaše tělo volá o potřebnou energii a další přísun sacharidů.

Co tedy dělat, abychom na sladkém nebyli závislí?

„Nestačí se „neřesti“ vyhýbat, čím víc si dobroty budete zakazovat, tím to bude horší. V prvé řadě je třeba upravit jídelníček, co do pravidelnosti, množství i druhu potravin.

S tím by vám měl pomoci kvalifikovaný odborník na výživu. Neméně důležitý je i kvalitní odpočinek a psychický relax,“ vysvětluje RNDr.

Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Co způsobuje nadměrná konzumace cukru:

  • obezitu
  • kardiovaskulární onemocnění
  • zhoršení pleti
  • rychlejší tvorba vrásek
  • kazy na zubech
  • záněty dásní

Než se vám povede jídelníček zcela upravit, zkuste se sami zamyslet nad tím, proč chutě na sladké přichází. Stačí si projít výše zmíněné důvody k mlsání (nepravidelná strava, vysoký GI…).

Budete pak sami sobě více rozumět a pomůže vám to se chutí zbavit. „Vhodné je vždy začít s nějakou činností, která vás myšlenkově odvede od náhlé potřeby mlsat.

Jako další prevence je nekupovat domů žádné sladkosti do zásoby aneb Co doma není, to nesním,“ dodává Lucie Svobodová.

Potraviny s vysokým GI

  • křupavé zapečené müsli
  • bílé pečivo
  • omáčky
  • knedlíky
  • noky
  • těstoviny
  • bílá rýže
  • sladkosti
  • větší množství ovoce

7 triků, jak odolat sladkostem

  1. Chce to čas: Když „to“ na vás přijde, zkuste rychle začít něco dělat, obvykle postačí jen deset minut nějaké činnosti a chuť na sladké poleví.
  2. Vypijte čaj: Možná to bude znít šíleně, ale v této chvíli je nejlepší si uvařit čaj s medem. Naše chuťové buňky se takto dají lehce „oblafnout“.

  3. Dentální hygiena: Dali byste si čokoládu? Pak rychle utíkejte do koupelny, vezměte kartáček a vyčistěte si zuby. Nejen, že zaměstnáte ruce, hlavu, ale mentolová příchuť vám pomůže na sladké na chvíli zapomenout. Stejně zafunguje vypláchnutí ústní vodou.
  4. Jděte na to nosem: A jsme zase u taktiky.

    V případě nepřekonatelné touhy po sušence, zapalte v bytě svíčky, aromalampy či tyčinky s vůní vanilky, sladkého ovoce či skořice. Mělo by to zabrat.

  5. Buďte šťastní: Dobrá nálada pomáhá s tvorbou serotoninu a cvičení vyplavuje endorfiny.

    V takovém příjemném stavu se cukrů z vašeho jídelníčku zbavíte jednodušeji.

  6. Pomozte si minerály ve formě doplňků stravy: Kupte si chrom a hořčík.
  7. Sklenice horké vody: Poslední trik nezní zrovna lákavě, ale podle nás je nejspolehlivější.

    Vždy, když si jen vzpomenete na nějaký zákusek či bonbón, dejte si sklenici horké vody. Uvidíte, zda i vám pomůže.

Konečně mlsat se dá i zdravě!

Pokud nemáte dostatek vůle, postupně si snižujte dávky cukru a nahraďte jednoduché sacharidy těmi složitějšími. Najdete je v luštěninách, ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, atd…

Náš tip: Čím nahradit bílý cukr? Na stévii zapomeňte

Udělejte si třeba tvarohový želatinový dort s ovocem, ke snídani jahelník (nákyp) nebo ovesnou kaši. Na trhu jsou i tyčinky pouze z ovocné dřeně, ochucené třeba kakaem nebo kokosem. Splníte si tím potřebu sladkého a přitom neporušíte žádnou ze zásad zdravého stravování.

Foto: sovobodne-hubnuti

Recept na jahelník

Budete potřebovat:

  • 140 g jáhel v suchém stavu
  • 130 g směs ořechů, semínek, rozinek
  • 300 ml polotučného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 vejce
  • 6 lžiček javorového sirupu
  • 150-200 g sezónního ovoce
  • špetku soli

POSTUP:

  1. Jáhly nejdříve spařte horkou vodou a poté je uvařte v lehce osoleném mléce a vodě.
  2. Uvařené a vychladlé jáhly smíchejte se směsí ořechů, rozinek a semínek. Poté k tomuto základu přidejte žloutky, javorový sirup a nakonec jemně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  3. Jahelník dozdobte sezonním ovocem a pečte v dortové formě v troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

Jak řešíte chutě na sladké vy? Používáte nějakou zdravější náhražku cukru? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak využít ovesné vločky i mimo kuchyň?
  • Zahoďte šampony. Nového trendu se chytly i celebrity
  • Vesnice mě donutila změnit život. Odešla jsem z práce

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Závislost na sladkém: Proč toužíme po cukru a jak s tím skončit?

Patříte k těm, kteří nikdy neodolají, když jim někdo nabídne kousek čokolády? Sledujete se závistí ty, kteří řeknou „díky, nemám chuť“ a nechápete, kde berou tu vůli? Možná jste závislí na cukru. Ano, taková závislost opravdu existuje. A v našem těle se projevuje podobně jako třeba závislost na alkoholu.

V dřívějších dobách jídlo sloužilo pouze ke dvěma účelům. Mělo utišit hlad a doplnit energii nutnou k životu. V dnešní moderní době je to však jiné. Obzvláště sladkosti začaly sloužit jako prostředek psychické úlevy a způsob, jak potlačit nepříjemné myšlenky.

„Mnozí z nás vyhledávají cukry pro pocit uspokojení, řešíme tak naše úzkosti nebo stres. Sladkosti tak nejíme z výživové potřeby, ale pro příjemné pocity, které navozují. Zvyšující se konzumací cukru se u mnohých může zvyšovat potřeba dalších a dalších dávek,“ vysvětluje výživová specialistka Margit Slimáková důvody, proč jsou sladkosti neodmyslitelnou součástí jídelníčku mnohých z nás.

Konzumací potravin s vysokým obsahem cukru se v mozku aktivuje systém odměny a alespoň krátkodobě vznikne onen příjemný pocit. Ten má na svědomí hormon touhy po odměně, tak zvaný dopamin.

Pokud si dopřejeme sladkost plnou jednoduchých cukrů, náš mozek vyprodukuje velké množství tohoto hormonu.

Právě touha po dopaminu má na svědomí vznik závislosti, ať už například na alkoholu nebo právě na cukru.

Když cukr chybí

To, že máme k sladkostem nezdravý vztah, může být u někoho zřejmé hned na první pohled. Jedním z rizik spojených s nadměrnou konzumací cukru je totiž obezita. U některých se však závislost nemusí projevit na jejich tělesné schránce. Doktorka Slimáková popisuje některé z projevů, které značí, že jsou pro nás sladkosti víc než jen občasné zpestření jídelníčku.

„Příznaky mohou být velmi rozdílné. Ve většině případů se však projeví neschopností odolat sladkostem. Časté je také opakované přejídání se jimi i přesto, že jsme si dobře vědomi toho, že nám neprospívají. Nezvládáme však tyto své znalosti a rozhodnutí převést do praxe,“ říká.

Pokud našemu tělu nedodáme dávku cukru, na kterou je zvyklé a kterou vyžaduje, mohou se dostavit, podobně jako například u závislosti na alkoholu, abstinenční příznaky. Bolest hlavy, závratě, deprese… To vše může mít na svědomí absence cukru v našem těle.

Řešení? Jezte zdravě

Pozorujete některé příznaky závislosti na cukru sami na sobě? S ozdravením svého jídelníčku můžete začít hned.

„Možností, jak se zbavit závislosti na cukru, je více. Já osobně namísto omezení cukru jako první doporučuji přidat do jídelníčku více skutečných jídel. Hlavní jídla postavte na kvalitních bílkovinách, tucích a zelenině.

Důležité přitom je jíst do sytosti tak, aby vás nehonily chutě, které by vedly k pojídání nejrůznějších nezdravostí. Až v okamžiku, kdy se budeme cítit sytí, tedy spokojení, je snadnější omezovat cukr.

Co může pomoci, je vedle typických sladkostí s jednoduchými cukry alespoň trochu omezovat i potraviny se složenými cukry, jako jsou typické přílohy od pečiva až po knedlíky,“ radí doktorka Slimáková.

Ačkoliv může znít problém závislosti na cukru banálně, rozhodně jej není radno podceňovat. Nadměrná konzumace sladkých jídel může vést kromě obezity také k diabetu nebo onemocnění srdce a cév. Pokud tak máte pocit, že je potřeba udělat změnu vašeho jídelníčku, rozhodně ji neodkládejte.

Zajímá vás více o zdravém jídle a životním stylu? Sportujete? Více zajímavých tipů a rad najdete na www.isportlife.cz, na webu plném radosti z pohybu, motivace a pozitivního a zdravého životního stylu.

Přečtěte si například článek o tom, zda jsou cola ligt nebo bonbóny bez cukru opravdu zdravější, proč nejsou všechny cereálie nejvhodnější snídaní, nebo o tom, že závislí můžete být i na sportu.

Jak přestat mlsat jednou provždy? Není to tak složité

Pocit chutě na něco sladkého známe všichni moc dobře. Chutě nás přepadají ve chvílích, kdy nemáme celý den kvůli práci možnost pravidelně jíst.
Foto: Profimedia.cz

Pocit chutě na něco sladkého znám moc dobře. Chutě mě přepadají ve chvílích, kdy nemám celý den kvůli práci možnost pořádně a pravidelně jíst. Doma pak převrátím vzhůru nohama všechny tajné šuplíky svých dětí.

Má známá zase vypozorovala, že spouštěčem je večerní stav nečinnosti – je sama, po rušném dni v práci večer sice u televize odpočívá, ale ten kýžený klid jako by se jí proměňoval v prázdno. A to má potřebu zaplnit – něco opojně sladkého jí přitom na chvíli krásně rozptýlí a udělá jí radost.

A moje kamarádka zjistila, že mlsá hlavně v noci. Čokoládu má spojenou se snadnějším usínáním. Stává se jí tak poměrně pravidelně, že si musí zamlsat, aby byla vůbec schopná usnout. Zrovna nedávno mi říkala, že jí už připadá, jako by byla závislá na cukru.

Cukr spouští v mozku kaskádu biochemických reakcí stejně jako drogy typu nikotin či kokain. S touto závislostí se nikdo nerodí, ale vzniká postupným ochutnáváním sladkých potravin, které následně probouzejí chuť.

Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné, dietnější jídlo se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem kalorií a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé, a dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly.

Ať krysy, nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně: cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století.

„Nadbytečná konzumace cukru vede k vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje riziko infarktu i jiných srdečně-cévních chorob.

Organismus se překyseluje, cukr ho okrádá o vitaminy, bílkoviny a minerály, hlavně o vápník, což pak může způsobovat kazivost zubů a u žen osteoporózu. Podílí se na vzniku Alzheimerovy choroby i gastroenterologických chorob.

A především: způsobuje nadváhu a obezitu,“ říká výživová poradkyně Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

Lidské tělo cukr potřebuje, aby pokrylo své metabolické nároky. Ale měl by být získáván např. z ovoce nebo kvalitních obilovin a luštěnin. Doporučené množství je zhruba 25 g cukru denně.

V současné době je ale velmi těžké toto množství dodržet, protože k jeho dosažení plně postačí pouhá plechovka coly nebo sladká tyčinka. A to nemluvíme o skrytých cukrech, které najdete v omáčkách, dresincích, pečivu, alkoholu apod.

Jak si užít chybějící sladkou chuť, pokud zcela vynecháme jakýkoli cukr? Stačí si uvědomit, že kromě ovoce, kterého také nemůžeme sníst příliš, je přirozeně sladká zejména zelenina.

Foto: Profimedia.cz

Abyste se oné „závislosti na cukru“ zbavili, je nutné omezit jeho konzumaci. „Nejíst tolik průmyslově zpracované potraviny, vyhnout se polotovarům, sladkostem, sladkým limonádám. Nesnažte se ale o úpravu režimu ze dne na den. Postupujte krok za krokem. Zhruba tři týdny až měsíc trvá, než se chuťové pohárky zatížené cukrem vyčistí a začnou vnímat i jiné chutě,“ radí odbornice.

Máte-li pocit, že až příliš ujíždíte na cukru, pak zkuste hledat vhodnější zdroje, než je klasický bílý řepný cukr. Vždy ale myslete na to, že se stále jedná o jednoduchý cukr. Tedy o zdroj rychle vstřebatelné energie, což v řadě případů není vhodné.

Alternativy: Med: obsahuje i řadu enzymů, vitaminů a minerálních látek.

Různé druhy sirupů (agávový, javorový, rýžový…): je důležité rozlišovat, jaké konkrétní jednoduché cukry obsahuje, protože každý je v těle jinak zpracován.

Stévie: jedná se o bylinku, která osladí, ale obsahuje jen minimum kalorií a neovlivňuje hladinu krevního cukru.

Zajímavost: Bílý cukr neobsahuje kromě cukrů nic navíc, co by bylo pro tělo přínosné. Naproti tomu například ovoce obsahuje kromě jednoduchých cukrů i vlákninu, vitaminy, minerální a další zdraví prospěšné látky.

I po přírodních sladidlech ale můžete tloustnout. Třeba med i javorový sirup mají vysokou kalorickou hodnotu a pořád jsou to cukry. Ani tyto sacharidy však nemusíte z jídelníčku úplně vyloučit, jen je důležité hlídat jejich množství.

Pokud však budete používat na slazení stévii, nemusíte se bát ani nárůstu hmotnosti, protože její kalorická hodnota je zanedbatelná.

A co umělá sladidla? „Pokud to nevyžaduje přímo situace, pak umělá sladidla nedoporučuji,“ říká odbornice. Jak tedy ponechat v jídelníčku sladkou chuť, aniž by do sebe člověk rádoby „zdravě“ cpal místo bílého cukru ty přírodní?

Abyste předešli chuti na sladké, je dobré si podle výživové poradkyně hlídat u potravin glykemický index. Tabulky najdete snadno na internetu a v řadě dostupných publikací. Stojí za to je prostudovat, protože mezi největší hříšníky patří kromě vyslovených sladkostí třeba hranolky nebo pečené brambory.

A čím je GI vyšší, tím rychleji se po konzumaci dané potraviny objeví znovu chuť na sladké. Potraviny s nižším GI jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. Což je velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy.

Na velké množství cukru často zapomínáme při konzumaci ovoce, zvláště pak toho letního, které ze značné části tvoří voda. Ovoce obsahuje jednoduchý cukr zvaný fruktóza, který dokáže velmi výrazným způsobem rozkolísat hladinu krevního cukru.

Pozor si dávejte hlavně na banány, hroznové víno nebo přezrálé plody. Pro tělo je z hlediska dlouhodobé využitelnosti energie mnohem lepší zaměřit se na cukry složité. Ano, klidně v kombinaci s ovocem, ale složité a jednoduché cukry by se měly v jídle vyskytovat zhruba v poměru dvě třetiny ku jedné ve prospěch složitých.

Tzv. polysacharidy vám poskytnou hlavně luštěniny, zelenina, zejména kořenová, brambory, obiloviny i ovoce.

Ovoce je ideální ke svačinkám (hlavně těm dopoledním), protože vás nikdy nemůže zasytit na delší dobu. Jeho nadbytek vám pak může přinést i další problém – rozhází vám zažívání.

Právě vlivem vysokého obsahu cukru ve střevech výrazně kvasí a vy pak pořád hledáte záchod. Tady stoprocentně platí najít si to, co vám prospívá. Ne to, o čem se píše, že by vám prospívat mělo. Pokud vám například čerstvé ovoce v kombinaci s mléčnými produkty nesedí, nekombinujte jej a najděte si jiný způsob, jak si ho v úměrném množství užít.

A kolik že to vlastně je, to úměrné množství? U ovoce jde o dvě až tři porce denně. Obecně se doporučuje 150 g ovoce, což je např. jedno větší jablko. U zeleniny se doporučuje až pět porcí denně nebo 450 g. Toto množství zahrnuje např. i zeleninové polévky, dušenou nebo pečenou zeleninu.

Zajímavost: I v zelenině jsou sacharidy, ale jejich množství není tak velké. Překvapivým zdrojem cukru je ale například kukuřice. Sladká a kořenová zelenina mají vyšší obsah cukru, a proto i více energie. Navíc nám může poskytnout sladkou chuť, kterou bychom jinak v jídle po vynechání bílého cukru postrádali.

Svou roli hraje i forma zpracování zeleniny. Kuchyňská úprava nebo konzervování zvyšují její glykemický index. Větší část zeleniny by tedy měla být konzumována v čerstvém stavu.

Přestože jde o věc velmi individuální, obecně lze říci, že přemíra cukru přetěžuje organismus, ovlivňuje krevní cévy a zrychluje proces stárnutí pleti. Výživa, ať už správná, nebo ne, se projevuje nejen na našem zdraví zevnitř, ale také na našem vzhledu. A to třeba špatnou kvalitou vlasů, nehtů nebo pokožky.

Sůl, cukr, alkohol a různé konzervované potraviny jsou největšími nepřáteli pleti, protože ji vysušují. Např. sůl dehydruje nejen organismus, ale také pleť. A jak známo, suchá pleť rychleji stárne a více se na ní tvoří vrásky.

Cukr zase působí negativně na tvorbu kolagenu, který má mimo jiné na starosti udržovat pokožku jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru v některých konzervovaných potravinách je pak přímo kritická.

I alkohol silně dehydratuje organismus. Stejně tak má za následek vysušenou a zašedlou pleť.

Základem správné hydratace pleti je pitný režim. Vypijte alespoň 2–3 litry vody denně. Se suchou pletí také zatočí zdravé tuky – ořechy, rostlinné panenské oleje, avokádo a tučné ryby.

Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, který patří mezi hlavní antioxidanty našeho těla. Neutralizuje volné radikály, které poškozují naše buňky a urychlují proces stárnutí.

Vitamin C se podílí také na syntéze kolagenu, který je důležitý pro pevnost pleti, zamezuje tvorbě vrásek a ozdravuje cévy (např.

kiwi, pomeranče a další citrusy, borůvky, šípky, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, zelí, papája).

Na pleť pozitivně působí kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Potravinami, které proces stárnutí zpomalují, jsou např. rajčata, květák, mořské plody, sardinky a losos.

Foto: Profimedia.cz

Na pleť pozitivně působí také kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Třeba ideálním zástupcem je chřest, který je považován přímo za elixír mládí.

Také olivový olej chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomaluje stárnutí organismu.

Dalšími potravinami, které proces stárnutí zpomalují, jsou rajčata, květák, brusinky, maliny, přírodní jogurt, zakysané nápoje, ovesná kaše, česnek, kurkuma, zázvor, klíčky a semena, mořské plody, sardinky a losos.

Jak na změnu ve 4 jednoduchých krocích

Základem zdravého stravování jsou právě bílkoviny, které by měly tvořit 10 až 30 % z celkového denního příjmu.

Potřebujeme je nejen pro růst, regeneraci kůže, vlasů, šlach, vazů a svalů, ale také ke správné produkci enzymů, hormonů apod. Právě díky jejich správnému příjmu se cítíme sytí a nepřepadají nás chutě na sladké.

Jak na to: Střídejte rostlinné a živočišné bílkoviny, vejce, jogurt, tvaroh, ryby, maso nebo luštěniny.

I když v honbě za dokonalou postavou máme potřebu vynechávat tuky, není to pro naše tělo vůbec prospěšné. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečních onemocnění.

Navíc mají také funkci, abychom se cítili plnější a sytější po delší dobu, pomáhají při termoregulaci a díky nim vstřebává tělo člověka důležité vitaminy A, D, E a K. V jídelníčku pak tvoří 30 až 35 % z celkového denního energetického příjmu.

Jak na to: Zařaďte do jídelníčku například potraviny, jako je losos, libové maso, avokádo, olivy, olivový olej, mandle nebo vlašské ořechy.

Tělo dlouhodobě zásobují hlavně tuky, bílkoviny a vláknina. Sladkosti a jednoduché sacharidy dodávají rychlou energii, ale poté následuje rychlý pokles krevního cukru a přichází znovu ta známá chuť.

Zaměřit byste se proto měli na komplexní sacharidy ze zeleniny, obilovin a luštěnin. Dostavuje se pocit zasycení.

Dostatečný pitný režim zabraňuje zbytečnému zobání a mlsání mezi jednotlivými jídly. Hlad i žízeň jsou ovládány stejnou částí mozku. Je tedy dost možné, že mozek považuje mírnou dehydrataci za hlad.

Pijte čisté a minerální vody, zařaďte zelené, bylinné a rooibos neslazené čaje. Nápoje neslaďte. Ani kávu.

Delší spánek pomůže ovládat chutě na sladké, stačí i dvacet minut navíc

Průměrný Čech sní ročně až 40 kg cukru. Není divu, že jsme pak nemocní! Jak ho ze stravy eliminovat a čím ho nahradit?

  • 1. Vyhoďte všechny limonády, alkohol, kávy s mlékem a cukrem a pijte prostě jen vodu, ovocné nebo zelené neochucené čaje.
  • 2. Dejte vale dezertům. Pokud máte silné nutkání sníst zákusek, dejte si, stejně jako Francouzi, sýr a ovoce.
  • 3. Zvyšte přísun bílkovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, abyste měli více dlouhodobé energie.
  • 4. Sledujte etikety na potravinách a nápojích. Výrobci cukr přidávají všude možně, aby „vylepšili chuť“ svých produktů. Bývá například v instantních polévkách nebo dresincích.

Jak si užít chybějící sladkou chuť, pokud zcela vynecháme jakýkoli cukr? Stačí si uvědomit, že kromě ovoce, kterého také nemůžeme sníst příliš, je přirozeně sladká zejména zelenina.

Většina druhů dýní (ty navíc mají naprosto minimální počet kalorií) nebo taková dušená mrkev na másle či mrkvový salát s jablky nám mohou mlsání skvěle nahradit. I petržel je přirozeně sladká.

Už jste třeba zkoušeli kaši z kořenové zeleniny dušené na másle jako přílohu k masu? Dýni k ní můžete klidně přidat. Dýňovou kaši s mrkví si pro změnu můžete udělat k snídani místo obvyklých sladkých cereálií – přidejte k ní třeba bobulové ovoce (čerstvé nebo z mrazáku) a uvidíte, jak se budete skvěle cítit…

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector