Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Co jsou palačinky?

Palačinky jsou velmi tenké nekynuté placky, které se opékají v pánvi. Pečou se z litého těsta připraveného z mouky, vajec a mléka, a následně se plní náplní, nejčastěji sladkou.

V západním světě si je objednáte pod názvem crêpes (čti krep francouzky nebo krejp anglicky). Tedy minimálně ty sladké. Název pochází z francouzštiny, ale přijala ho spousta dalších zemí včetně Anglie a Ameriky.

Pokud máte radši palačinky se slanou náplní, poohlédněte se po názvu galette (čti ga-let).

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Sladké palačinky (crepes)

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Slané palačinky (galette)

Nejlepší palačinky jsou tenké jako papír, aby se do nich dala náplň krásně zarolovat. Pokud přidáváte do těsta nejrůznější kypřidla a pečete půl centimetru tlusté placky, které přes náplň sotva přehnete, pusťte se raději do klasických českých lívanců nebo amerických pancakes.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Co budete potřebovat

Suroviny na těsto:
Vejce, mouku, mléko a špetku soli. To je všechno. Nejlepší vajíčka jsou vždycky ta domácí nebo od poctivého farmáře. Mouku použijte hladkou.

Nejobvyklejší je pšeničná, ale pokud jíte zdravě, nebo chcete zkusit něco nového, vynikající palačinky jsou i z mouky pohankové, která má jemně oříškovou chuť. Do každého těsta, i do sladkého, patří špetka soli, která vám pomůže krásně vytáhnout výslednou chuť.

Bez špetky soli budou výsledné palačinky mdlé a rozhodně si nepochutnáte.

Na přípravu těsta:
Lité těsto připravíte snadno ručně, stačí vám k tomu větší mísa a metlička. Pokud si chcete usnadnit práci, skvělé a ultrarychlé je těsto připravené v mixéru. Hodit se bude i váha k odvážení mouky a naběračka na nalévání těsta do pánve.

Na pečení palačinek:
Trochu tuku, metličku na jeho rozetření a pánev. Nepřilnavá vám usnadní práci, ale skvělé a o něco křupavější palačinky upečete i na kvalitní nerezové nebo litinové pánvi. Jen to chce víc cviku. Hodit se vám bude také dřevěná špachtle nebo jiná obracečka.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Suroviny na těsto

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Příprava těsta

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Pečení palačinek

Palačinkové těsto neslaďte, bude se vám lépe opékat a upečenou palačinku můžete použít nasladko i naslano. Cukr totiž při pečení v pánvi karamelizuje a má má větší tendenci se k pánvi chytat a přilpalovat. Navíc je v tenkých palačinkách zbytečný. O výslednou chuť se postará náplň, ať už slaná, či sladká.

Velká nepřilnavá pánev vám usnadní práci

Na přípravu palačinek existují speciální palačinkové pánve. Mají většinou široké dno a velmi nízký okraj, aby se palačinka dobře obracela.

Pánve na palačinky jsou často s teflonovou úpravou a u některých najdete i teplotní bod, který vám ukáže, kdy je pánev dobře rozpálená. Potřebujete takovou pánev? Pokud se hodláte pečení palačinek věnovat denně, můžete si ji koupit.

Ale jinak je to jen další zbytečná věc do kuchyně, kterou nevyužijete na nic jiného.

Palačinky určitě zvládnete upéct i v obyčejné pánvi. Pánev je pro pečení palačinek zásadní. Vyberte si buď nepřilnavou, nebo ji dobře potřete vrstvičkou oleje a nechte správně rozpálit.

Pánev s nepřilnavým povrchem je ideální pro začátečníky a rozhodně vám hodně usnadní práci. Palačinky se k ní nelepí, snadno se obracejí a není potřeba používat moc oleje. Pánev stačí lehce vymazat po upečení každé třetí nebo čtvrté palačinky. Také s teplotou si není potřeba příliš lámat hlavu, palačinka se vám nepřilepí ani pokud není pánev dostatečně rozpálená.

Nerezová pánev je ideální pro zkušenější kuchaře. Palačinky z ní mají krásnou zlatou barvu a křupavé okraje, ale práce s ní vyžaduje více zkušeností.

Nejprve je potřeba nechat ji nasucho dobře rozpálit. Pokud pánev rozpálíte nedostatečně, palačinky se vám budou lepit a trhat.

Když máte pánev správně rozpálenou, nezapomeňte ji dobře vymazat olejem a opakovat tento krok po každé palačince.

Litinová pánev je spíš pro fajnšmekry. Palačinky z ní jsou nádherně hladké, hebké a na okrajích křupavé. Je však třeba dodržet stejná pravidla pečení, jako u nerezové pánve a chce to trochu cviku.

Hlavně při nastavení správné teploty, protože litina dlouho a dobře drží teplo, takže rychlá regulace teploty je téměř nemožná. Navíc je pánev hodně těžká, takže rozhodně zapomeňte na obracení palačinek ve vzduchu.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná Proč je opečená palačinka z každé strany jiná Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Jak připravit palačinkové těsto

Základem dokonalé palačinky je dobře připravené těsto. Mělo by být poměrně řídké, aby se dobře a rychle rozlilo po pánvi. Lité těsto můžeme připravit dvěma jednoduchými způsoby:

Ruční příprava těsta – hladkou mouku prosejeme do větší mísy a promícháme se solí. Do menší misky rozklepneme celá vejce a dobře je prošleháme metličkou. Do rozšlehaných vajec přidáme mléko a opět promícháme. Směs mléka a vajec postupně přiléváme k mouce a vše šleháme metličkou, až vznikne hladké, řídké těsto bez žmolků.

Připravené těsto musí mít správnou konzistenci, aby se dobře rozlilo v pánvi a zároveň palačinka držela pohromadě. Ideální je konzistence husté smetany.

Když do těsta namočíme prst nebo konec vařečky a vyjmeme ho, nesmí z něj těsto ihned ztéct. Většinou budte mít tencenci dělat těsto spíš příliš husté.

Pokud se vám tedy při pečení nebude dobře rozlévat, nebojte se ho naředit mlékem. Větší hustoty naopak dosáhnete přidáním více mouky.

Elektrické usnadnění – Pokud se vám nechce do ručního šlehání, můžete si pomoct metlami elektrického šlehače. Úplně nejrychlejší je příprava těsta v mixéru. Do mixéru nasypete mouku, sůl, rozklepnete celá vejce a přilijete mléko. Poté vše dohladka rozmixujete. Těsto pak můžete do pánve lít rovnou z nádoby mixéru, nebo pomocí naběračky.

Ruční příprava těsta

Příprava těsta v mixéru

Pro krásné a jemné palačinky je dobré nechat těsto chvíli odležet, aby mouka měla čas nabobtnat. Postačí alespoň půl hodiny, ale pokud si zaděláte těsto už večer a necháte ho do rána v lednici, určitě nic nezkazíte.

Základní recept na palačinky

Příprava: 10 minut Aktivní čas: 30 minut 4 porce  (8 – 12 palačinek)

  • ½ l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
  • špetka soli
  • olej na pečení

KROK 1:

Vypracujte těsto: mouku, mléko, vejce, a sůl (případně další ochucovací ingredience podle vašeho přání) dejte do mixéru. Mixujte, dokud těsto nebude hladké, asi 30 sekund. Případně vše rozmíchejte v misce metličkou. Těsto musí být poměrně řídké, hladké a lehce napěněné.

KROK 2:

Nechte těsto odpočívat: zakryjte nádobu s těstem a nechte ho odpočívat nejméně 30 minut při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.

KROK 3:

Upečte palačinky: Na plotýnku umístěte nepřilnavou pánev. Při střední teplotě ji dobře rozehřejte, a pak potřete malým množstvím oleje a nechte ho ještě chvíli ohřát.

Nalijte jednu dávku těsta do středu pánve (na poprvé vyzkoušejte, kolik těsta budete potřebovat na tenkou palačinku, u velké pánve je to asi jedna naběračka).

Okamžitě zvedněte pánev a krouživým pohybem těsto rozlijte do tenké jednolité vrstvy.

KROK 4:

Obraťte palačinku: Když palačinka na okrajích mírně zhnědne a těsto přestane být tekuté, opatrně pod ní zasuňte špachtli a palačinku otočte. Nechte ji ještě krátce opéct z druhé strany.

KROK 5:

Zchlaďte palačinku: Pod upečenou palačinku opět zasuňte obracečku a vyndejte ji. Upečenou palačinku nechte vychladnout na mřížce, kde může volně odcházet pára. Pokračujte v pečení dalších palačinek.

Skladování palačinek

Po vyndání palačinky z pánve je dobré nechat ji vychladnout na mřízce, kde může volně odcházet pára.

Pokud budete rovnou palačinky stohovat na sebe na talíř, pára z nich nebude unikat a palačinky budou víc mokré a méně křupavé. Po vychladnutí je klidně naskládejte na sebe.

Pokud jsou hotové palačinky dobře zabalené v uzavíratelném plastovém sáčku, mohou být uloženy v chladničce na několik dní a v mrazáku i několik měsíců.

Hromada palačinkové inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Budete mít zájem:  Dieta formou polohladovky slibuje zhubnutí a omlazení

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Palačinková inspirace

Související recepty

Dokonalé palačinky

Věřte mi to nebo ne, palačinky jsou tím nejlepším cvičením kuchařské rovnováhy.

Nenarážím tím vůbec na nutnost vyrovnaného postoje, abyste nevrávorali, když jednoruč obracíte palačinku ve vzduchu, zatímco druhou rukou držíte dítě stranou od rozpálené plotýnky.

Vyváženost se tu projevuje především v přípravě těsta, které nesmí být ani moc husté, protože by se nerozlilo na pánvi, ani moc řídké, díky čemuž by se palačinka trhala.

Dále se správná dávka přiměřenosti projevuje i v teplotě pánve, neboť špatně vyhřátá pánev palačinky opět trhá, zatímco moc horká pánev je dokáže v mžiku spálit.

A když už se vám povede krásně kulatá palačinka, která nemá žádnou stranu šišatou a ani se nevyznačuje zvláštně roztřepenými cancoury, ještě je tu otázka, zda má taky správnou tloušťku a není náhodou příliš tlustá. Protože ty nejkrásnější palačinky, jak známo, mají křupavé krajkové okraje a jsou téměř průsvitné.

Pokusím se vám dát co nejlepší návod, jak udělat právě takové.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Recept na palačinky

Stejně jako u bramboráků, i zde platí, že to největší tajemství receptu se skrývá ve správně zvolené pánvi.

Nejlepší, nejtenčí, nejdokonalejší palačinky uděláte v nerezové pánvi. Případně, pokud si troufáte, tak i v pánvi litinové.

Vůbec se nemusíte bát, že by nerezové dno palačinku nalepilo a pak už nikdy nepustilo. Naopak. Nerezová pánev je ta nejdokonalejší nepřilnavá pánev na světě, pokud víte, jak s ní zacházet. Nikdy o svou nepřilnavost nepřijde – na rozdíl od umělých povrchů, které vydrží nepřilnavé nanejvýš pár let.

Kouzlo nerezu spočívá v tom, že umožní rozlít palačinkové těsto opravdu dotenka. S novou teflonovou nebo keramickou pánví se vám to nejspíš povede taky, ale jakmile mají tyhle pánve něco za sebou, jejich povrch přestane být hladký a stává se poréznějším, takže na něm ulpí vyšší vrstva těsta. Výsledkem jsou sice pořád palačinky, ovšem palačinky tlustší a houbovitější.

Druhé kouzlo spočívá v lepším propečení, protože nerez způsobuje hezčí, výraznější zezlátnutí a když se zadaří, tak i křupavý krajkový okraj. Pokud byste vedle sebe položili dvě palačinky ze stejného těsta, ovšem jednu opečenou v nerezové pánvi a druhou v teflonové, tak je od sebe poměrně snadno rozeznáte.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Jak pracovat s nerezovou pánví

Nerezová pánev má ráda, když ji nejprve rozehřejte nasucho a naprázdno. Teprve když do sebe dno nashromáždí dost tepla, je připravena k použití. Pak stačí jen pár kapek tuku, které se v podstatě samy od sebe rozlijí po teplém dně, a můžete přistoupit k nalévání a rozlévání těsta.

Jakmile se palačinka po spodní straně dost opeče a na vrchní straně zaschne a zatáhne, můžete ji lehce obrátit – z pánve se odlepí sama, bez násilného odškrabávání a zbytečného spílání.

Jelikož je dobrá nerezová pánev poměrně těžká, připravte se na nezanedbatelnou trochu posilování.

Syndrom první nepovedené palačinky

Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Dost často naštěstí, protože jinak by nebohá kuchařka ani neměla šanci palačinky ochutnat. Tím nechci nikterak diskriminovat muže, jen si myslím, že ti z nějakého mně neznámého důvodu nebozí nejsou, neboť se dovedou o svůj spravedlivý příděl mnohem lépe postarat a hlady po zbytek dne netrpí.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Pokud vás zajímá, proč se první palačinka trhá, zde je moje teorie.

Buď za tím stojí zatím ještě málo vyhřátá pánev (která se dovyhřeje, než první palačinku doděláte), anebo se ještě dno pánve nepotáhlo rovnoměrným jemným tukovým filmem, který funguje jako nepřilnavá vrstva.

Tím pádem se první kráska nechce zcela dobrovolně odlepit a díky své jemnosti a tenkosti se roztrhne. Trochu se před tím můžete pojistit tím, že na ni použijete do pánve o něco víc tuku, než na další palačinky v řadě.

První palačinka tak vlastně pánev připraví na další opékání, takže pokud se vám potrhala, vychutnejte si ji a těšte se na další, jistě už vydařenější kousky. Pokud se však trhá i druhá a třetí palačinka, buď budete muset trochu přidat s teplem, které dopřáváte pánvi, anebo se problém vyskytuje ve složení těsta, k čemuž se hned dostanu.

Odstranění katastrofy z pánve

Pokud by se vám náhodou přihodilo takové neštěstí, že první palačinku budete z pánve doslova seškrabávat, ještě než si z plných plic zanadáváte a ještě než mě pošlete k šípku a ke všem čertům, dovolte mi pár slov na moji obhajobu a na snadnou záchranu vaší pánve.

Nejpravděpodobnější příčinou tohoto pánevního neštěstí byla hodně málo rozehřátá pánev. Takže si nepřidělávejte zbytečnou práci a nenechte pánev vychladnout.

Tak, jak je, se všemi zbytky připečeného těsta, do ní nalijte sklenici vody a přiveďte k varu. Vroucí voda uvolní přípečky, takže je snadno seškrábnete.

Obsah odvařené pánve vylijte (do záchodu, pokud si nechcete ucpat dřez) a vytřete dosucha papírovými utěrkami. Samozřejmě opatrně, dno je horké.

Kdyby se vám na první pokus nepovedlo dosáhnout dokonale čistého dna, opakujte nalití vody, odvaření, odškrábnutí, vylití, vytření. Žádný saponát, žádná chemie, jen voda, teplo a vytřít.

Resuscitovanou pánev zahřejte ještě trochu víc, než byla prve, potřete tukem a můžete pokračovat. I kdyby druhý pokus nedopadl zcela dokonale, určitě uvidíte aspoň posun k lepšímu.

Tímhle počátečním experimentováním si vyzkoušíte, jak moc musí být pánev rozehřátá, aby byla ochotná palačinky uvolnit, a zvyknete si na sebe navzájem.

Jestliže jste v nerezové pánvi nikdy předtím palačinky nedělali, nebojte se maličko zatnout zuby a touhle cestou si projít. Pak už se vám totiž nebude chtít vracet zpátky.

Vlastnosti těsta na palačinky

Na palačinky potřebujete jen pár surovin: vejce, mléko a mouku. A špetku soli, pochopitelně.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Mléko

Mléko dělá těsto řidším, takže se lépe rozlije. Za tenkými palačinkami stojí dostatek mléka v těstě. Pokud se těsto nerozlévá dotenka podle vašich představ, zkuste k němu přilít několik lžic mléka.

Mouka

Mouka naopak drží všechno pohromadě. Za palačinkami, které se netrhají, stojí dostatek jemné, tedy hladké mouky. Jdou i z polohrubé, ale už se vám nepodaří udělat je tak tenoučké.

Účinkům mouky značně pomůže, když jí dáte čas nabobtnat. Proto se těsto ve spoustě receptech nechává aspoň půl hodiny odpočinout v lednici. Jestliže chcete mít palačinky hotové během pár minut po příchodu z práce domů, zadělejte si těsto už ráno nebo den předem. Tak dlouhý odpočinek mu vůbec neublíží.

Vejce

Vejce přispívají k oběma zmíněným projevům. Jednak dovedou těsto naředit a zároveň ho drží pohromadě. Proto se trhající a přesto se špatně rozlévající těsto dá spravit přidáním vajíčka. Ale stejně tak vajíčko vyřeší jak špatné rozlévání, tak i zbytečné trhání.

Cukr

Do těsta rozhodně nemusíte přidávat cukr. Jednak si tím nezavřete možnost naplnit hotové palačinky slanou náplní, druhak to není potřeba, stejně je budete promazávat sladkými zavařeninami, a konečně se palačinkové těsto bez cukru mnohem lépe peče.

Cukr v těstě totiž při opékání karamelizuje. Takové těsto pak sice líp a rychleji zlátne, ale zároveň se mnohem víc přichytává a připaluje. Za mě tedy cukr ne, ale to neznamená, že to s ním nejde. Jde, jen to má svou cenu.

Co se týká přesného složení těsta, rozhodně není tak důležité jako volba pánve. Takže pokud máte svůj oblíbený palačinkový recept a nesedí vám poměry nebo suroviny s tím mým, o nic zásadního nejde.

Sádlo, vždycky sádlo!

Sádlo a nerezová pánev představují v kuchyni neporazitelnou dvojku. S nimi nic nezkazíte ani v případě sladkých jídel.

Sádlo totiž, na rozdíl od rostlinných olejů, už jednou prošlo něčím jako smažením. Vždyt se v něm škvařily škvarky, jinak by nevzniklo. A díky tomuto předchozímu zážitku je mnohem méně přilnavé než oleje, které to zatím nezažily.

Budete mít zájem:  Laktogen

Pokud nemáte sádlo, můžete místo něj klidně vzít vyčištěný, uložený olej z nějakého předchozího smažení a smíchat ho s nepoužitým olejem, bude to fungovat stejně. Jen teda olej ze smažení rybích karbanátků bych asi pod palačinky nenalévala 🙂

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Jak zrychlit

Palačinky, jak známo, patří k jídlům, které mizí pod rukama. Tempo jejich přípravy se nikdy nevyrovná tempu konzumace.

Ze své zkušenosti k tomu ještě dodávám, že toto pravidlo platí za všech okolností a vůbec nezáleží na tom, jak velký si uděláte náskok a na kolika pánvích najednou palačinky pečete. Jakmile máte poblíž aspoň jednoho strávníka, rozlučte se s myšlenkou, že byste mohli být rychlejší než on. Dokonce si všimněte, že když zrychlíte vy, zrychlí i oni.

Tenhle závod nemůžete nikdy vyhrát. Jedinou možností je zavřít se v kuchyni, zamknout na sedm západů, zatlouct dveře, utěsnit otvory, aby do zbytku domácnosti nepronikl ani závan připravované dobroty, a teprve s talířem do výšky vyrovnaných palačinek, uklizenou kuchyní a vítězoslavným úsměvem pustit dobývající se vetřelce dovnitř.
 

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Suroviny

  • 125 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • sádlo (nic lepšího na pečení palačinek opravdu není)

Postup

  1. Mouku prosijte do mísy a smíchejte ji se solí. Vejce rozkvedlejte v mléku. Vaječno-mléčnou tekutinu začněte postupně přilévat k mouce, metličkou ji hned druhou rukou zašlehávejte a vytvářejte těstíčko. Jakmile spotřebujete všechno vaječné mléko, ještě chvíli míchejte, aby vzniklo hladké těsto bez žmolků, které má konzistenci husté smetany.
  2. Mísu uzavřete a nechte aspoň půl hodiny v lednici odpočinout. Pobyt tamtéž od rána do večera nebo od večera do rána mu také neublíží.
  3. Těžkou nerezovou pánev rozehřejte nasucho, výkon plotýnky nastavte zhruba na dvě třetiny maxima. Jakmile na otevřené dlani umístěné asi 5 cm nad pánev ucítíte sálající teplo, můžete zkusit přistoupit k prvnímu cvičnému kousku. Přidejte polovinu lžičky sádla, a jakmile se rozpustí, zmírněte žár plotýnky na středně silný. Těsto kratičce a rázně promíchejte a do pánve z něj odměřte jednu malou naběračku. Ihned začněte naklánět pánví do všech stran, aby se těsto rozteklo po celém povrchu dna. Pokud je dostatečně řídké, jde to bez problémů. Palačinku opékejte, až horní strana zaschne a všechny bublinky v těstě popraskají, takže po nich zůstanou jen minikrátery. Pak ji podeberte, obraťte a už jen malou chvíli pečte i po druhé straně. Stačí do zlatých puchýřků, ne déle.
  4. První palačinka se obvykle nepodaří, proto při neúspěšném pokusu nezoufejte. Jejím životním posláním je připravit pánev pro další, povedenější sestřičky a naplnit roztoužený žaludek kuchařky. Před druhou palačinkou vytřete pánev papírovou kuchyňskou utěrkou a použijte už jen poloviční množství sádla, tedy jen co by se na špičku lžičky vešlo. Postup opékání dalších palačinek už zůstává stejný.
  5. Upečené palačinky rovnejte na talíř a udržujte v teple — buď ve velmi mírně vyhřáté troubě (60-70 stupňů), anebo na teplé (nikoli horké) plotýnce. Nakonec je podávejte s výběrem domácích džemů k namazání, anebo je naplňte čerstvými jahodami, ušlehanou oslazenou šlehačkou a zarolujte do jednoho z nejhezčích palačinkových výtvorů vůbec.

Poznámky, rady, tipy:

Kdyby se vám stalo, že se palačinky při obracení příliš trhají, znamená to jediné – těsto je příliš naředěné mlékem a potřebuje zahustit moukou. Naopak těsto, které se špatně roztéká, potřebuje zředit. Přimíchejte k němu do mísy trochu mléka (zhruba tři lžíce) a důkladně rozmíchejte.

https://www.kucharkaprodceru.cz/palacinky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Palačinkový dort

Je pravda, že hodně peču. Hlavně dorty. Jsme velká rodina a každou chvíli má někdo narozeniny, nebo je jiná příležitost k menší oslavě, případně se sejdeme jen tak posedět. A já téměř pokaždé připravuji dezert. To je také důvod, proč má můj muž chvilky, kdy dort nemůže ani vidět.

Když se blížila oslava jeho narozenin, musela jsem vyřešit, jaký dort mu upeču. On totiž žádný nechtěl, a pro mě je zase naprosto nemyslitelné, aby ode mě nějaký nedostal. A tak mě napadlo upéct mu něco, co miluje, a zároveň ho překvapit.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

  • 350 g mouka hladká
  • 300 ml MLÉKO
  • 300 ml pramenitá voda (může být i jemně perlivá)
  • 20 g vanilkový cukr
  • 3 ks vejce
  • SŮL
  • PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ (nebo olej)
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml smetana ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkový cukr (sle chuti)
  • 2 lžička vanilkový extrakt
  • 1 sklenička marmeláda (nejlépe domácí)
  • ovoce na ozdobení
  • Smícháme všechny sypké suroviny a postupně přidáme mléko, extrakt, vodu a vajíčka. Rozmícháme do hladkého těstíčka, které nebude hutné, ale ani vodové.
  • Na rozpálenou nepřilnavou pánev mašlovačkou naneseme trošku rozpuštěného másla, nebo oleje. Jen v tenké vrstvě.
  • Doprostřed nalejeme jednu malou naběračku palačinkového těsta a krouživým pohybem zápěstí těsto rozlejeme po celé ploše pánve.
  • Na mírném plamenu pečeme dozlatova, většinou to je pár vteřin po tom, co zmatní povrch ještě nepečené strany palačinky. Nebo to poznáme tak, že nám palačinka začne klouzat po pánvi. Obrátíme pomocí špachtle (nebo vyhozením do vzduchu). A opečeme dozlatova i druhou stranu.
  • Upečené palačinky skládáme na sebe na mělký talíř a necháme úplně vychladnout.
  • Mascarpone špachtlí smícháme s cukrem, ale nešleháme, aby nezřídlo. V jiné míse vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do mascarpone.
  • Začneme skládat dort. Jednu palačinku pomažeme lžící marmelády, na ni položíme druhou palačinku a tu pomažeme 1-2 lžícemi krému. Potom opět palačinku, marmeládu, palačinku krém atd. Tento postup opakujeme do vypotřebování všech palačinek. Poslední by měla být palačinka s krémem.
  • Na poslední palačinku dáme větší vrstvu krému a ozdobíme ovocem, případně zbylou marmeládou.

Náročnost: snadné, jen si dejte pozor na skládání dortu, viz můj tip pod receptem (lepší připravit si vícekrát 4 palačinky na sebe, dát do ledničky zatuhnout krém, a vše spojit dohromady až na konec). Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

POZOR! Jsme velká rodina, a tak jsem tento palačinkový dort udělala z trojité dávky.

Proč je opečená palačinka z každé strany jináProč je opečená palačinka z každé strany jiná

Palačinkový dort: jak na to – tipy a rady

  • Do mascrapone krému můžeme přidat i lemon curd. Lemon curd je citrónový krém, známý především v anglických zemích.
  • Palačinky je možné proložit i vanilkovým nebo čokoládovým pudingem nebo nutelou.

V případě, že budete dělat dort z více dávek, jako například já, tak si skládání palačinek na sebe rozdělte na části vždy po dávce. Kdybyste na sebe naskládali všechny palačinky, dort by Vám klouzal do strany a nedržel by.

Je lepší udělat 1 dávku, nechat aspoň ½ hodiny vychladnout a ztuhnout krém, potom druhou atd.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat.

Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím.

Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Palačinky jsou hitem v každé rodině. Milují je děti i dospělí

U nás jsou nejoblíbenější palačinky francouzského typu. Jsou to opravdu tenoučké placky, které podáváme s rozmanitými druhy sladkých nebo slaných náplní a skládáme do trojúhelníků nebo smotáváme do ruličky. Je to rychlá pochoutka, kterou zdobíme tím, co máme rádi. Stačí nám na ně jen několik málo ingrediencí.

Budete mít zájem:  Vitaminy Na Podporu Chuti K Jídlu Pro Děti?

Jejich příprava je jen zdánlivě jednoduchá, nicméně nesprávný poměr tekutých a pevných ingrediencí těsta nebo jejich špatné promíchání může v palačinkách způsobit hrudky, mohou být gumové nebo se dokonce budou při převracení na druhou stranu trhat. S námi se vám to nestane.

Poradíme vám postup, jak připravit lahodné, dokonale tenké palačinky s nádherně křupavými okraji.

6 osvědčených ingrediencí aneb v jednoduchosti je síla

Na přípravu klasických nejoblíbenějších palačinek potřebujete pouze 6 ingrediencí:

V klasickém receptu je hladká bílá mouka, díky níž získáte to nejhladší a nejjemnější těsto. Podle libosti však můžete přidat jiné typy, např.

polohrubou (textura těsta bude hrubší), pohankovou (placky budou tmavší a chuťově výraznější), mandlovou (palačinky budou sladší a aromatičtější) a dokonce i žitnou (hodí se na sušší verze). Bez ohledu na to, jaký typ mouky si vybereme, musíme ji nejdříve prosít přes sítko.

To dodá placičkám na lehkosti a odstraní část hrudek. Prášek do pečiva se do mouky přidávat nemusí. Na rozdíl od amerických lívanců by klasické palačinky neměly být tlusté a nakypřené. Čím tenčí, tím lépe.

Na přípravu palačinek se nejlépe hodí plnotučné mléko (3,5 %), i když se dá podle chuti použít také nízkotučné mléko nebo mléko bez laktózy. Placky lze připravit také ze sójového, kokosového nebo mandlového mléka. Rozdíl v konzistenci těsta je pak nepatrný (palačinky mohou být jen trochu křehčí). Plnotučné kravské mléko však ovlivňuje chuť a vůni palačinek.

Aby palačinkové těsto nebylo příliš husté, je také nutné do něj přidat odpovídající množství vody (asi polovinu množství mléka). Obvykle se k tomuto účelu používá perlivá voda, díky níž jsou palačinky jemnější.

Do palačinkového těsta se dávají jak bílky, tak žloutky. Nemusíte šlehat sníh, jako v případě omelet. Díky vejcím budou placky pružnější. Pokud je jich v poměru k jiným ingrediencím málo, mohou se palačinky lámat a při skládání nebo obracení na druhou stranu během smažení trhat. Pokud je jich příliš mnoho, těsto změní konzistenci – bude trochu gumovější.

Koření slouží k zdůraznění chuti palačinkového těsta, ale nesmí ji ovládnout, takže stačí jen špetka. Měla by se přidávat jak do palačinek, které chceme podávat na slano, tak do těch, které budou na sladko.

Používá se nejen na smažení placek, ale také do samotného těsta. Nejdříve je však třeba jej důkladně rozpustit, aby se snadněji propojilo s ostatními ingrediencemi. Díky máslu budou palačinky krásně vonět. Pokud je třeba, můžeme jej nahradit rostlinným olejem. Je zajímavé, že pokud přidáme do těsta odpovídající množství tuku, nebudeme muset do pánve stále přidávat omastek.

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

Jak připravit dokonalé palačinky krok za krokem

Pokud jde o pořadí, ve kterém se do mísy přidávají tekuté a suché přísady, existují různé školy – jedna doporučuje nejprve nalít mléko a vodu, jiná – nasypat mouku. Dobrý tyčový mixér se šlehacím nástavcem si však s palačinkovým těstem poradí bez ohledu na pořadí přidávání ingrediencí a zabrání tvorbě hrudek.

Když už tedy budete mít všechny přísady v nádobě, použijte tyčový mixér se šlehacím nástavcem a vyšlehejte jednolitou hmotu. Mixér také umožňuje nastavit intenzitu šlehání pomocí více či méně intenzivního stlačování tlačítka, takže se tím vyhnete rozstřiku tekutého těsta během šlehání.

Hotové těsto na palačinky by mělo mít jednotnou barvu a nemělo by obsahovat hrudky. Před smažením je dobré jej nechat na chvíli v klidu (aspoň po dobu 30 minut), aby se odleželo.

V mezičase důkladně vymažte pánev (může být ta samá, na které jsme předtím rozpouštěli máslo, které jste přidávali do těsta) a nechte ji rozehřát.

Dávky těsta můžete nalévat do pánve naběračkou nebo odměrkou s nálevkou. Palačinky by měly být tenké, takže byste neměli těstem hned zaplnit celý povrch pánve, ale nalít pouze trochu těsta doprostřed. Poté otáčejte pánví do stran a pečlivě rozprostřete těsto až ke krajům.

Smažení z jedné strany by mělo trvat asi 2 minuty (těsto musí zaschnout i shora). Po uplynutí této doby palačinku jemně podeberte obracečkou a obraťte na druhou stranu. Důkladné usmažení palačinky z druhé strany již nevyžaduje tolik času.

Hotové palačinky odkládejte na talíř, jednu na druhou a shora je zakryjte dalším talířem. Díky tomu zůstanou teplé jak ty dole, tak i nahoře.

Dobrou chuť!

Proč je opečená palačinka z každé strany jiná

7 nejčastějších chyb při přípravě palačinek

Palačinky se připravují z velmi málo surovin, takže na každé surovině záleží a každá má velký význam. To je důvod, proč je používání pouze vysoce kvalitních surovin tak důležité a opravdu změní chuť i strukturu palačinek. 

Jak to napravit? 

Na své palačinky používejte pouze čerstvé a vysoce kvalitní suroviny. Cesta do obchodu jen proto, abyste si koupili mouku, kterou potřebujete, nebo vyzvedli dvě čerstvá vejce, se může zdát jako ztráta času, ale určitě bude stát za to.

Chyba č. 2: Odhadování surovin

Pokud jde o přípravu moučníků, přesnost je nanejvýš důležitá. Pokud své suroviny odhadujete, můžete snadno zničit všechnu svoji tvrdou práci a dokonce i ty nejmenší chyby by mohly způsobit obrovskou katastrofu. 

Jak to napravit? 

Nesnažte se ušetřit pár minut odhadováním surovin – vezměte váhu a odměrku ze skříňky a použijte je. Může to trvat trochu déle, ale konečný výsledek bude mnohem lepší.

Chyba č. 3: Nadměrné mixování nebo šlehání těsta

Možná je to překvapivé, ale hrudky nejsou tím nejhorším, co se může těstu stát – tím je nadměrné mixování nebo šlehání. Takže až se budete příště snažit co nejdůkladněji těsto promíchat, ještě si to rozmyslete.

Jak to napravit? 

Míchejte suroviny jen tak dlouho, jak je nezbytně nutné pro jejich smíchání – a pak přestaňte. Je lepší mít pár hrudek (jakmile budou palačinky hotové, ani si jich nevšimnete!), než připravit tuhé palačinky.

Chyba č. 4: Používání nadměrného množství oleje

Pokud jednoduše nalijete olej na pánev, s největší pravděpodobností skončí na jedné části pánve. To způsobí, že se vaše palačinky na některých stranách spálí a jinde zůstanou syrové, takže bude těžké je usmažit rovnoměrně.

Jak to napravit? 

Přidejte velmi málo oleje a nikdy jej nelijte přímo do pánve. K nanesení tenké vrstvy tuku na pánev použijte mašlovačku, sprej nebo papírové utěrky.

Chyba č. 5: Míchání čokolády nebo ovoce do těsta

Palačinky s čokoládovými lupínky nebo ovocem – zní to skvěle, to ano, ale bohužel to není nejlepší nápad. Pokud zamícháte čokoládu nebo ovoce přímo do těsta, s největší pravděpodobností se spálí během doby, po kterou je nutné palačinky smažit.

Jak to napravit? 

Místo přidávání do těsta přidejte čokoládu nebo ovoce, až když budou palačinky hotové. 

Chyba č. 6: Používání nevhodné pánve při špatné teplotě

Palačinky jsou velmi citlivé, takže vám může trvat nějakou dobu, než najdete tu správnou pánev a přesně tu správnou teplotu. 

Jak to napravit? 

Nejlepším řešením je pánev vyrobená speciálně na palačinky. Vyzkoušet můžete palačinkovou pánev z řady Delicia Ceramica Forte, která má navíc zvednutý okraj pro snadné obracení.

Chyba č. 7: Předčasné nebo nadměrné obracení palačinek

Pokud palačinky obrátíte příliš brzy nebo je obrátíte více než jednou, je zaručeno, že je potrháte, spálíte nebo skončíte s mírně syrovými palačinkami.

Jak to napravit? 

Počkejte, než se na horní straně palačinky začnou tvořit bublinky. Jakmile tyto bublinky popraskají, je na čase palačinku obrátit – jen jednou! Buďte trpěliví a věřte svému postupu – vaše palačinky vám řeknou vše, co potřebujete vědět!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector