Příliš malá jablka se nesmí prodávat

Příliš malá jablka se nesmí prodávat jablka moderní odrůdy staré odrůdy 24. 3. 2021 Ivan Dvořák

Mám výborný sklep a nad ním ve svahu sádek. Na jaře 2020 mě vypekly jarní mrazíky. Nebylo skoro nic. Ani meruňky, ani broskve, hrušek tolik, že jsme se o ně s vosama a sršněma  prali.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat broskve dárek jablka maska nálepka ovoce šablona 23. 12. 2020 Ivan Dvořák

Nablýskané jablíčko zdobené dekorem, ikonkou či slovem je pěkným dárkem, který umí okouzlit. Vyžaduje ovšem poměrně dlouhou přípravu a vhodný termín provedení. 

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat burák čert jablka Mikuláš pro děti rozinky 4. 12. 2020 Miroslava Kubišová

Máte-li rádi veselé tvoření s dětmi, může se vám začátkem prosince hodit nápad, jak jablka proměnit v hlavičky čerta, anděla a Mikuláše. Třeba protentokrát poslouží místo těch, kteří jindy přicházejí dveřmi jako lidé.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat jablka jabloně Otava 22. 11. 2020 Zdroj: časopis Zahrádkář

Některé z odrůd jablek se během let stanou oblíbenými v sadech na různých místech světa. Jiné zůstanou tuzemské, méně vídané, přitom výborné.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat Goldstar Granny Smith jablka jabloně odrůdy 10. 11. 2020 Marián Komžík

Odrůdám jabloní se může snadno stát, že v množství jiných nestihnou upoutat větší pozornost pěstitelů, a zůstanou stranou hlavního zájmu. Připomínáme dvojici takových.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat historické odrůdy jablka jabloň 22. 10. 2020 Ivan Dvořák

Na velkých výstavách, jako je Zahrada Čech, se objevují plody historických odrůd. Přivážejí je pěstitelé i ze zahraničí.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat chuť jablka jablka jabloně odrůdy odrůdy jabloní 14. 10. 2020 Zdroj ZO ČZS Horní Bělá

Pro velký zájem o poznatky a hodnocení zahrádkářů z Horní Bělé na Plzeňsku, kteří dlouhodobě zkoušejí odrůdy jabloní, nabízíme podrobnosti k výběru těch nejlepších.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat jablka jabloně odrůdy 25. 9. 2020 Zdroj ZO ČZS Horní Bělá

Odrůdám jabloní a jejich zkoušení v nadmořské výšce 500 m se už na konci padesátých let minulého století začala věnovat Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Horní Bělé na Plzeňsku.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat houbová choroba hrušky jablka moniliniová hniloba obaleč strupovitost jádrovin 19. 1. 2020 Zdeněk Simek

Onemocnění se projevuje nejprve nahnědlými skvrnami, které postupují z povrchu plodu dovnitř dužniny, postupně se rozšiřují a napadají celý plod.

číst více Příliš malá jablka se nesmí prodávat jablka prosinec sklep vlhkost 26. 12. 2019

Pokud to jde, ovoce uchováváme v jediné vrstvě. Sice k tomu potřebujeme víc přepravek, ale ty nám zase usnadní pravidelnou kontrolu.

číst více

Diskuse: Česká jablka nemohou do obchodu, kvůli suchu nedorostla do norem EU

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Příliš malá jablka se nesmí prodávat No vy si z toho všichni děláte srandu, ale já bych jabko menší jak 6,5 cm nesežral ani náhodou. A také si myslím že ta norma je příliš mírná. Měl by být nařízen i odstín jablek podle vzorkovníku RAL nebo NCS.
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Je zajimave, ze v zapadni EU se prodavaji plody mimo normy EU s tim, ze se tam da cedulka a je to tam velice popularni … takze ne EU, ale supermarkety
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Tak ať nám to prodají s cedulkou „jablka pro výrobu moštu“. Pokud vím, žárovky se nyní jmenují „tepelné zdroje“ a prodávají se také.
Příliš malá jablka se nesmí prodávat To nechteji, SM chteji prodavat draha jabka, ne levna … a to je cele.
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Zase si dělají z lidí srandu? malá jablka s enesmí prodávat? Blbost. Kašlu na EU a její normy, jím co mi chutná, jablka se snad kupují na váhu,piju mlíko od krav, pořádáme zabijačky a chci vystoupit z EU
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Ja tomu nerozumim. ..obchodníci nesmí prodávat mala jablka? To je úchylne…
Příliš malá jablka se nesmí prodávat to víte, EU řeší kraviny a na podstatné věci brzy dojede
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Ano. A bohužel nejen to. Je už na čase vystoupit z EU.
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Já jezdím pro jablka přímo k sadaři a ten tam nemá žádnou měrku. Je mi úplně jedno jestli je malý, nebo velký. Hlavně, že mi chutná.
Příliš malá jablka se nesmí prodávat Mozna je to tim, ze v cizine jsou zvykli kupovat jabka na kusy a zakaznik by se tam citil podveden.
Jojo, on se neumí podívat a neumím se kouknout, zda je jablko, které bere do ruky velké nebo malé. Ach jo.
Ta jablka tam na pocet prodavaji i primo balena v pytlicich. … ale to jsem jenom uvazoval … v cem to asi vadi. Je tam proste min duziny, neoplati se tim asi zabyvat davat do toho praci bud zpracovanim, okrajovanim, nebo okusovanim … na Zapade jsou zhniloni, tam se se s vecma moc neparou jako my u nas. 
A já si vždycky myslel, že se jablka kupují na váhu…
Vetsina. Ale I u nas uz jsou davno odrudy, ktere se kupuji na kusy.
Nehloupnete, zase je na scene clanek, ktery ma dehonestovat EU, normy na jablka zde byly vzdy, i za komunistu a ty normy nebyly jen o velikosti.Vzdy se jablka tridila a vzdy se tridit budou, vzdy se mohla a mohou prodavat, tato norma je beznym voditkem pri posuzovani cenotvorby a obchodni strategie, avsak i male jablko je obchodovatelne smerem ke konzumentovi.Rozhodne to neznamena, ze se nesmi prodavat.
PRESNE, jen je pak levnejsi.
A jak jsem měl dnes v Marketu možnost vidět,tak banány „zakřivené“ víc než povolili aparátčíci v Bruselu se prodávat mohou ? !
netvrdím, že EU nevymýšlí kraviny, ale zakřivenost banánů je mýtus
Banan snad logicky zakriven byt musi … pokud spravne vim, tak to platilo na okurky, ale uz to zrusili.
Neni, uvazovalo se o tom, nebo to mozna i platilo, ale pak se mnoho veci zrusilo jako blbost, jine se z navrhu vubec nedostaly ke schvaleni.Vim ze probihala reforma a ta u mnohych plodin onen tvar zrusila.
Pro Mirka Turečka. Turečku neurážím vás. Nařízení EK 85/2004 s odkazem tuším na ES něco okolo 2000-2200 z roku 1996. Zde pozor na 1996 to ČSFR byla mimo EU. OBCHODNÍ NORMA. Tam je stanovena velikost jablek při obchodování ve třídách nic víc. Nikde zároveň není stanoveno, že se nemohou prodávat jablka mimo tyto třídy. Doučte se ty nařízení o banánech. Pokud ne. Pokuste se třeba pojednat o třídách pevnosti ocele, nebo betonu. Udělejte mi radost. Pro vás
Mám rád malá jablka a chci, aby Česko vystoupilo z EU.
Pokud se v EU řeší takové prkotiny,  tak to se máme čeho bát, to nás ta uprchlická krize převálcuje.
Vážení zemědělci, sedláci, není čas vyrazit s vidlema vycisit v Bruselu tu soc- dem budovatelskou chátru?
Clanek na urovni Blesku. Hlavne, ze se nepsalo neco proti EU. Stejnou normu jsme tu uz meli bez EU….
Uživatel požádal o vymazání
EU : ROZUM 1:0
Kašlat na tyhle nesmysly!
Skoda, ze EU nema normu na minimalni IQ politiku
Naprosto nechápu tuto normu, Jsou snad jablka menší než 6 a půl cm škodlivá? My máme na zahradě takové pidijablka, a jsou náhodou vynikající 
Zato nám na horách narostlo jablek jako nikdy dříve. Obsypané jabloně megajablky 🙂
Vykašlete se na normy EU! Cožpak někdo, kdo má zahrádku, zlikviduje jablka proto, že jsou o centimetr menší nebo vyhodí mrkev, která je křivá? Vždyť to je do nebe volající plýtvání potravinami !
Nevyhodí, ale musí z nich udělat mošt, šťávu, džus nebo marmeládu .No, je to samozřejmě úplně absurdní. Tak co čekat od európskejo sajuzu po pomazánkovém máslu, žárovkách, rostlině z polí v benzínu a já nevím po čem ještě .
Tak to by mohl zlevnit cider
Bóže můj, my se z té EU opravdu pose..me ?  Copak velikost má vliv na kvalitu ???  nebo je to jenom zvýhodňování některých pěstitelů, kteří mají dopředu dané výhodnější podmínky, protože jsou ve vhodnějších zeměpisných lokalitách ???  To je fakt bordel nad bordel !!!!!
Nemohou do obchodu nebo se nesmi prodavat?Myslim to vazne. Je to sice slovickareni ALE pokud ta jablka „pouze“ nesmi do obchodu, lze je stale prodavat (a kupovat) na trhu, ze dvora, na doporuceni znamym, atd. Je mi jasne, ze se takhle neprodaji tisice tun, ale urcite se to narizeni nejak obejit da.
Jablka samozřejmě do obchodů můžou, akorát na ně zemědělci nedostanou dotaci.
Na jablka normy, na uprchliky ne… kam to jen spejeme… 🙁
Fakt, dáme si normu na uprchlíka, na běžence: kdo neprojde jede domů, ale za svoje !!!  A plně by stačil dotaz a nebo chcete-li tak výzva: předlož doklady (pas, osobní průkaz, řidičák )  ŽE  NEMÁŠ , TAK HYBAJ TAM, ODKUD JSI PŘIŠEL
Budete mít zájem:  Leukémie U Dětí Příznaky?
A taky nebyla spravne zakrivena..
Bych na ty stromy hned uvalil sankce! Ja bych jim dal, produkovat jablka neplnici evropske normy!A ted vazne… To jako vazne???
I s malým jablkem se dá zahrát velké divadlo!
…mela babka tri jabka a dedousek jen jedno…dej mi babko jedno jabko a budeme mit stejne 🙂
4 a 2, pokud si dobře pamatuji a taky, aby se to rýmovalo…
čtyři jabka a dědoušek jen dvě
Klidně budu  žít v oplocené republice ostnatým drátem, když se budu moc zase pořádně nažrat jako před 89.
Nestydite se ani trochu za napsani takoveho prispevku, Kraidle?!
Můžu se zeptat co Vám v tom brání?
Zato oni k nám posílají humus a že si to tady zákazník přeje. Jestliže si z  nás EU dělá  prdel, tak se na ně vyserem.

Ovoce, zelenina a jiné dobroty ve výživě koní

9. 05. 2013 08:00

Obrázky: 2

Snad každý z nás dá koni občas jako odměnu nebo pamlsek kousek jablka, mrkve či sušeného pečiva. Někteří svým koním přilepšují také hruškami, banány, švestkami, prakticky čímkoli, co můžete najít v oddělení ovoce a zeleniny. Co však s jídelníčkem vašeho koně udělá větší množství těchto krmiv? A jak je to s tolik diskutovaným pečivem? Na to se podíváme v následujícím článku.

Ovoce a zelenina se koním nejčastěji přidávají pro zchutnění a zpestření krmné dávky. Kromě snahy zamaskovat krmivo, které kůň zrovna nemusí, zde také často figuruje snaha majitele koni přilepšit, ozvláštnit krmnou dávku, aby nebyla tak fádní.

To může fungovat, pokud koni dáte pár jablek, když mu však zničehonic vyklopíte do výběhu kolečko padavčat, pravděpodobně se nevyhnete zažívacím potížím. I pro ovoce a zeleninu platí, že navykat na jakékoli nové krmivo se má postupně.

Co se týče chutí, koně jsou stejně různí, jako lidé – někteří mají rádi peprmintové bonbony, jiní příchuť hořké čokolády. Pokusy ukázaly, že koně nejvíce vyhledávají chuť pískavice řecké seno, banánů, třešní, rozmarýnu, kmínu, mrkve, peprmintu a oregána (Goodwin a kol., 2005).

Což může být zajímavá informace v momentě, kdy koně krmíte průmyslově vyráběnými krmivy, která velmi často bývají ochucená.

Jablečno-mrkvový evergreen

Nejčastěji najdete v krmných dávkách koní různé množství jablek nebo mrkve. Jsou snadno dostupné a také nejlevnější. Mrkev je poměrně bohatá na jednoduché cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza), a proto se často nedoporučuje koním obézním nebo náchylným k laminitidě.

Pravdou je, že mrkev sice obsahuje značné množství cukrů, ovšem v sušině. V čerstvém stavu, tedy tak, jak ji koni dáváme, obsahuje téměř 90 % vody, takže aby výše zmíněná obava byla oprávněná, museli byste koni mrkve dávat opravdu kvanta.

Přesto, pokud máte doma například snadno krmitelného ponyho nebo koně na dietě, neměli byste to s mrkví přehánět. To je dáno tím, že obézní koně jsou náchylní k inzulínové rezistenci a jejich krmná dávka by měla být, co se týče jednoduchých cukrů, stažena na minimum.

Aby se však projevily nějaké negativní vlastnosti zkrmování mrkve u zdravých koní v normální kondici, museli by jí mít k dispozici téměř adlibitně. Při zkrmování opravdu velkého množství mrkve byla u některých koní zaznamenána změna barvy kůže, což je dáno značným obsahem karotenů. Závažné zdravotní obtíže ovšem zaznamenány nebyly.

Mrkev naopak díky obsahu vlákniny napomáhá udržení střevní peristaltiky, u sportovních koní je právě díky vysokému obsahu vody výborným pomocníkem pro udržení dostatečné hydratace organismu. Používá se také u koní v rekonvalescenci pro zvýšení chuti k jídlu.

Příliš malá jablka se nesmí prodávatCo se týče jablek, ta obsahují mnohem více jednoduchých cukrů než mrkev, takže výše zmíněná doporučení pro ně platí dvojnásob. Kromě monosacharidů jsou jablka bohatá také na pektiny (cca 1 % objemu), které organismus zpracovává podobně jako tolik obávané fruktany, tedy mikrobiální fermentací v tlustém střevě. Proto není příliš vhodné koni předkládat velké množství jablek najednou. Koně se mohou vyššímu příjmu jablek do jisté míry přizpůsobit, nicméně zdraví trávicího traktu to rozhodně neprospívá. Dochází k nežádoucímu snižování pH v tlustém střevě, změnám ve složení střevní mikroflóry a také zhoršenému využívání nerozpustné vlákniny.

A malá zajímavost k jablkům na závěr: semínka jablek (a také třešní, hrušek nebo mandlí) obsahují mimo jiné také kyanogenní glykosidy, takže se můžete setkat i s radou jablka koni krájet a zbavovat jádřince.

Obsah kyanovodíku, který se z glykosidů může uvolnit, je však pro zvíře velikosti koně takřka zanedbatelný, takže se nemusíte ničeho bát.

Naopak mnohem větší riziko při krájení jablek na příliš malé kousky a u hltavých koní je potenciální ucpání jícnu.

Ostatní ovoce a zelenina

V některých oblastech Německa se můžete setkat s krmením koní hruškami spíše než jablky.

Oblíbené jsou tam také hruškové výlisky, které se prodávají jako vedlejší produkt při výrobě pálenky. Jejich výhodou je velký obsah vlákniny (20-30 %).

Ve Francii se zase můžete setkat s hroznovými výlisky, které slouží jako doplněk energie. Aneb jiný kraj, jiný mrav :-).

Stále častěji se ve výživě koní začínají objevovat banány. Mohou se krmit loupané i neloupané. Velmi často se krmí distančním koním, protože obsahují vyšší množství škrobu.

Zvyk jíst banány v průběhu sportovního výkonu mají také lidští sportovci, kteří potřebují rychle získat energii.

Jejich další výhodou je zvýšený obsah draslíku, který pomáhá udržet acidobazickou rovnováhu organismu, k jeho značným ztrátám dochází pocením.

Pravděpodobně jste již slyšeli o krmení koní sušenými datlemi nebo fíky, nejčastěji je toto ovoce zmiňováno ve spojení s arabskými koňmi a ano, je to velmi hodnotné krmivo.

Speciálně fíky jsou vynikajícím zdrojem vápníku a vlákniny. Sušené datle jsou velmi sladké a koním chutnají, stejně jako banány obsahují vyšší množství draslíku, cca 10 % vlákniny a 65 % cukru.

Ve Španělsku se koním dávají speciální druhy fazolí nebo rohovník.

A co dál?

Výborným zdrojem energie je med, obsahuje vysoké množství fruktózy, která je organismem odbourávána o něco pomaleji než čistá glukóza, takže je vhodný zejména pro distanční koně. Například Francouzi svým vytrvalostním koním med často dávají mezi jednotlivými koly dostihu.

Příliš malá jablka se nesmí prodávatNakonec se podívejme na pečivo. To je neustálým zdrojem debat, zda krmit, či nekrmit, popřípadě kolik. Prvním problémem je obsah škrobu, který způsobuje vyšší glykemickou reakci organismu, většinou však kůň pečiva nedostává tolik, aby to představovalo problém. Další věcí je pšeničný gluten, který může v trávicím traktu koně nadělat škody, nicméně pečení jeho účinky do značné míry zmenšuje a opět zde hraje roli množství, které koni dáte. Obecně se nedoporučuje krmit více než půl kila pečiva denně. A co se týče toho, zda sušit nebo nesušit, v mnoha zemích se krmí den starý chléb, který je spíše polosuchý a pokud se koni dává jako odměna, nepředstavuje to žádný problém. Pečivo se suší spíše kvůli zvýšení doby skladování. Takže pečiva není třeba se bát.

A abychom to shrnuli, zde najdete přehledný seznam ovoce a zeleniny, která je a není pro koně vhodná:

Pro koně vhodné:

  • Jablka
  • Mrkve
  • Hrušky
  • Hrozny
  • Vodní meloun
  • Datle, fíky
  • Dýně
  • Banány

Pro koně nevhodné:

  • Avokádo
  • Cibule
  • Květák, brokolice
  • Paprika
  • Rajčata
  • Čokoláda

Použitá literatura:

– Crandell, You feed your horse what?, Equinews, ročník 15, číslo 1, dostupné na http://www.ker.com/library/equinews/v15n1/v15n134.pdf – Goodwin a kol., Selection and acceptance of flavours in concentrate diets for stabled horses. Applied Animal Behaviour Science, 2005, abstrakt dostupný na http://www.journals.elsevierhealth.com/periodicals/applan/article/S0168-1591%2805%2900097-3/abstract- Kennedy, et al., The influence of fruit flavor on feed preference in thoroughbred horses, Kentucky Equine Research , 1999, dostupné na http://www.ker.com/library/advances/220.pdf- http://www.esc.rutgers.edu/ask_expert/ate_nuto.htm#bok – Zde najdete vyčerpávající odpověď na otázku, zda koně krmit pečivem a jak (v angličtině)

Další díly

  • Příliš malá jablka se nesmí prodávat

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 2 čtenářů. Celkový počet bodů: 8.

Jak vybrat ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina by měly být zralé, ale nesmí být přezrálé. Zboží totiž musí být schopno přečkat manipulaci a přepravu až ke koncovému zákazníkovi, což může trvat i řadu dní.

Přes všechnu péči producentů i obchodníků zůstává ovoce i zelenina rychle se kazícím sortimentem, jehož kvalita je závislá na mnoha přírodních vlivech. Proto se v každé šarži povolují jakostní odchylky. Minimální jakostní požadavky tak nemusí splňovat až 10 % zboží, z toho až 2 % mohou být napadena hnilobou.

Vedle obecně platných požadavků nařízení dává přesnější jakostní požadavky pro jablka, rajčata, saláty, citrusy, hroznové víno, jahody, papriku, hrušky, broskve a nektarinky. Katalog požadavků se v těchto případech rozšířil například na předpisy o velikosti plodů nebo přesnější požadavky na zralost.

Oproti obecným druhům se zde také zavádějí dvě až tři jakostní třídy. Nejnižší jakost nabízí zboží II. třídy, kvalitnější produkty naleznete v I. třídě, případně ve výběrové. Při nákupu výše vyjmenovaných druhů musí být zákazník o třídě jakosti informován.

Rozdíly v kvalitě můžeme představit na příkladu ovoce a zeleniny z našeho testu.

Budete mít zájem:  Svalová Dysbalance Krční Páteř?

Ledový salát první třídy musí být dobré jakosti, zejména se vyžaduje dobré tvarování, pevný, bez vad a poškození zhoršujících jeho poživatelnost, bez poškození mrazem a musí mít jedno dobře vyvinuté srdíčko.

 Ve druhé třídě se mohou prodávat saláty nevyhovující výše uvedeným požadavkům, ale bez vad a poškození zhoršujících jeho poživatelnost. Zároveň se u ní tolerují lehké vady zbarvení a lehké vady způsobené škůdci. Srdíčko salátu může být malé, u salátů ze skleníku ovšem může zcela chybět.

I v těchto případech platí tolerovaný 10 % vad, z toho až 1 % (resp. 2 %) může být zboží s hnilobou.

U jablek jsou zavedeny tři třídy, nejvyšší kvalitu nabízí výběrová třída, ve které se smí prodávat pouze jablka vynikající jakosti vykazující typické znaky své odrůdy a musí mít neporušenou stopku.

Plody musejí mít typické vybarvení, naprosto zdravou dužinu a tolerují se u nich pouze velmi malé vady slupky, mírná rzivost a nahnědlé skvrny, které nenarušují celkový vzhled či uchovatelnost produktu. Do první třídy se řadí jablka dobré jakosti s typickými znaky dané odrůdy.

I zde se požaduje typické zbarvení povrchu, oproti předchozí třídě však může pokrývat menší plochu plodu. Dužina musí být naprosto zdravá, povolují se lehké vady tvaru, lehké vady vývoje, lehké vady zbarvení, malé, nezbarvené otlačeniny, malé vady slupky a nahnědlé skvrny a rzivost.

Druhá třída zahrnuje jablka nesplňující předchozí požadavky, ale stále musí vykazovat základní jakostní znaky a jejich dužina nesmí trpět závažnými vadami. Tolerují se u nich ve vyšší míře i růstové, povrchové a vývojové vady, pokud negativně neovlivní jakost a uchovatelnost jablek.

Prodávat lze jablka o minimální velikosti 60 mm měřeno podle průměru, nebo 90 g měřeno podle hmotnosti. Výjimečně lze nabízet i plody o velikosti vyšší než 50 mm nebo 70 g s refraktometrická sušina šťávy alespoň 10,5° Brix.

Jahody by se vždy měly prodávat nemyté a s kališními lístky. I zde se rozlišují tři třídy jakosti. Ve výběrové třídě se nabízejí kusy vynikající kvality, vzhledu a čistoty a tolerovány jsou jen velmi lehké vady povrchu.

U první třídy se již tolerují některé mírné vady tvaru, lehké bílé zbarvení a lehké otlaky.

Druhá třída zahrnuje jahody splňující alespoň základní požadavky na jakost a připouští se u ní výraznější vady tvaru, zbarvení i lehké stopy zeminy.

Etikety ovoce a zeleniny se od běžných potravin v mnohém liší, například na nich nenajdete ani složení, ani datum spotřeby. Na baleném zboží musí štítek vždy prozradit název zboží, jeho hmotnost, zemi původu a adresu dodavatele. Dále na každé etiketě najdete označení I.

nebo II. jakostní třídy a také číslo šarže. To poznáte podle písmene L. Nejběžnější systém číslování šarží používá čtyři číslice, kdy první dvě označují číslo kalendářního týdne a zbylé pořadové číslo dne v týdnu, kdy bylo zboží zabaleno. Například mrkev označená kódem L2305 byla zabalena v pátek 23. kalendářního týdne.

U některých vybraných druhů, například jablek, rajčat, hroznového vína či paprik se kromě výše uvedených informací navíc uvádí ještě název odrůdy a také tzv. kalibr často vyjádřený příčným průměrem plodu, či hmotností kusu.

Při nákupu nebaleného ovoce a zeleniny se poskytují skromnější informace. Povinně se uvádí země původu, jakostní třída, název, případně i odrůda.

Sháníte-li bio ovoce a zeleninu, poznáte je podle slova bio u názvu a evropského loga zeleného lístku. Zboží bez tohoto označení pochází z běžné produkce, i když se nabízí na farmářských trzích.

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst Jablko, plod jabloně domácí, je chutné, šťavnaté, voňavé a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Ochrání nás před chřipkou a nachlazením, pomůže s nespavosti, hubnutím nebo nadýmáním. Jabloň je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Poradíme, jak a jaké odrůdy pěstovat, jak se pozná, že jsou jablka tak akorát zralá, a jak je sklízet. Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a plné vitaminů až do jara, pokud je správně uskladníme – máme pro vás 7 tipů, jak uchovat jablka přes zimu. I když nejzdravější a nejchutnější jsou jablíčka syrová, neodříkejme se ani takových dobrot, jako jsou štrúdl, koláč, žemlovka nebo bramborový salát. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé. Už jedno snědené jablíčko denně nás ochrání před mnoha neduhy – aspoň tak praví stará lidová moudrost. Jablko obsahuje až 85 % vody, ale také množství vitaminu C, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, betakaroten, kyselinu pantotenovou, vitaminy E a K, z minerálních látek železo, vápník, zinek, křemík, mangan, hořčík a draslík. Je také bohatým zdrojem vlákniny, zejména pektinu.

Jablko, plod jabloně domácí (Malus domestica), je chutné, šťavnaté a lehké ovoce, navíc neobyčejně zdravé

Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka jablka, takže jejím oloupáním bychom se připravili o to nejlepší! Jablko pročišťuje organismus od škodlivých a toxických látek, posiluje imunitní systém, a tak chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými infekcemi. Pomáhá při chřipce, angíně, horečce, kašli, rýmě a chrapotu, uleví při nadýmání, plynatosti a bolestech břicha. Obsah vlákniny zajišťuje dobré vyprazdňování střev a lepší vstřebávání živin do těla.

Jablka pomáhají při potížích s menopauzou, protože zvyšují hladinu estrogenu, snižují hladinu cholesterolu v krvi, upravují vysoký krevní tlak, podporují krvetvorbu, a v neposlední řadě při hubnutí.

Pravidelná konzumace jablek se doporučuje při onemocněních žlučníku a jater, pomáhají při dně a revmatismu. Blahodárně působí na nervový systém a prokazatelně snižují nervozitu, poradí si i s nespavostí. Jsou sice sladká, ale mají nízký obsah cukru a málo kalorií.

Nejzdravější jsou jablka syrová, tepelnou úpravou se mnohé živiny ztrácejí.

Kdy jablka sklízet

Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně.

Přetrvává tradiční rozdělení na jablka letní (sklízejí se od konce července do konce srpna), polozimní či někdy nazývané podzimní, jejichž čas je limitován zářím, a pak jablka zimní, která se nechávají na stromech do konce října. Abychom jablka mohli otrhat, plody musí dosáhnout sklizňové zralosti.

Začneme-li dříve, riskujeme jejich scvrkávání, hnědnutí slupky a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň jablek není vhodná – ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnilobě.

Pokud pěstujeme jablka se zelenou slupkou, trháme je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta, jablka s červenou slupkou sklízíme, jakmile se vybarví do hnědočervené až zářivě červené barvy. Další znaky jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větve. Do trhání zralých jablek bychom se měli pustit při suchém a slunečném počasí, nejlépe odpoledne.

Jablka sklízíme od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně

Jak jablka sklízet

Každý plod při česání rukou nadzdvihneme, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abychom plody nemačkali a nezranili je třeba nehty. Opatrně je dáme do košíku, přepravky, bedýnky či lísky. Pokud máme česáček, bereme do něj vždy jen jedno jablko.

Kdybychom do něj nechali spadnout více plodů, budou se na nich dělat otlaky a dlouho nevydrží. Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat – jestli je hned sníme, uskladníme nebo použijeme na koláč, povidla, křížaly nebo pálenku.

Z košíku jablka bereme po jednom a přebíráme je hned na místě.

Když máme jablka natrhaná, vytřídíme je opatrně podle toho, co s nimi budeme dělat

7 tipů, jak jablka skladovat

  1. Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být  opatrně trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou. Kvalitní jablka ukládáme do čistých, nejlépe vydezinfikovaných, vzdušných bedýnek a lísek zásadně stopkou dolů a bubákem nahoru; nedoporučuje se ve více vrstvách na sobě.

  2. Letní jablka není vhodné skladovat, a to ani přechodně, nejlepší je hned je sníst. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, ovšem jen pokud jsou správně uskladněné.
  3. Ideálním místem na skladování je sklep. U sklepa je podstatné, aby byl vzdušný, chladný a čistý.

    Doporučuje se vydezinfikovat sířením (na 1 m3 10 g sirného knotu). Stěny sklepa je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit bedýnky nebo lísky, které ale musíme nechat dobře vyschnout.

  4. Sklep nesmí být příliš teplý, ale ani mráz jablkům neprospívá. Nejvhodnější teplota k uskladnění je kolem 4 °C.

    V mrazivých dnech ve sklepě nikdy nevětráme!

  5. Pro jablka potřebných nejméně 85% relativní vlhkosti vzduchu docílíme kropením podlahy (nikdy ne ovoce!!!) nebo umístěním namočených cihel.
  6. Několikrát týdně kontrolujme stav uskladněných jablek a napadené plody okamžitě zužitkujeme nebo vyhodíme.

    Abychom nenarušili chuť a vůni, neskladujeme jablka nikdy společně s mrkví, celerem, petrželí, červenou řepou a bramborami.

  7. Pokud sklep nemáme, můžeme jablka přes zimu skladovat v prázdném skleníku, nevytápěné chodbě, prázdné chladné garáži nebo na balkoně v bedně zevnitř vyložené silnou a souvislou vrstvou polystyrénu.

    Patří tam však pouze pečlivě vybrané, opatrně trhané, zcela zdravé plody, které zabalíme raději jednotlivě do měkkého papíru.

Jablka ze zahrady, která chceme uchovat přes zimu, musí být trhaná, zdravá, nepoškozená a se stopkou

8 pravidel pěstování jabloní

  1. Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Daří se jí u nás všude, v nížinách i na horách. Jabloně jsou vyšlechtěny do nespočtu odrůd, díky čemuž je můžeme sklízet od léta až do pozdního podzimu.

  2. Zároveň  lze jabloň pěstovat v různých velikostech, od zákrsků až po vysokokmeny. Díky zakrslých odrůdám s kmenem třeba jen půl metru vysokým si mohou více různých odrůd dovolit i malé zahrádky.

    Do větších zahrad jsou vhodnější odolnější polokmeny s výškou kmene mezi 130 až 150 cm, nebo vysokokmeny, které se větví v dvoumetrové výšce.

  3. Jabloně patří mezi velmi přizpůsobivý ovocný druh, průměrná roční teplota by se měla pohybovat mezi 7–9 °C.  Jabloně nesnášejí mrazové kotliny, zamokřené pozemky a severní svahy.

     

  4. U nás pěstované odrůdy jabloní jsou cizosprašné, to znamená, že každá odrůda musí být opylena pylem jiné odrůdy. Předpokladem správného opylení je dobře klíčivý pyl, přibližně stejné období květu obou odrůd a dobré počasí v době květu, aby mohly létat včely. Na malé zahradě, kde pěstujeme více odrůd, nebývají většinou s opylením problémy.

  5. Pro úspěšné pěstování je také nutné vybírat půdy bohaté na živiny, přiměřeně provzdušněné, dostatečně zásobené půdní vláhou, středně těžké i těžší. Jen zamokřené půdy nejsou pro jabloně vhodné. Nejlépe se jim daří v půdách s neutrální, případně nepatrně kyselou reakcí.

  6. Nejvhodnější termín pro výsadbu nových stromků jabloní je podzim. Při jarní výsadbě je ochuzujeme o zimní vláhu. V prvních letech  po výsadbě (2–3 roky) děláme výchovný řez stromků, později, když jsou stromky v plné plodnosti, stačí řez udržovací. Většinou kolem 10. roku dochází ke snížení plodnosti, a to je čas na zmlazovací řez.

     

  7. Pro správnou prosperitu jabloně je důležité, abychom pod stromy odstraňovali pravidelně plevel a dodávali stromu potřebné živiny – dusík, vápník, fosfor, draslík a hořčík. Nejkvalitnější hnojení zajistíme dobře odleženým kompostem.
  8. Před zimou se vyplatí natřít kmeny a nejsilnější větve tzv.

    vápenným mlékem; jedná se o 20% směs hašeného vápna s vodou. Před samotným nátěrem je vhodné odstranit starou a odumřelou kůru kmene. Takto ošetřený strom je chráněný před mrazem i před sluncem. Mladší stromy lze obalit jutou, rákosovou rohoží apod.

Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu; na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody

Co asi děláme špatně, že jablka hnijí

Jednou z nejčastějších chorob jablek je moniliová hniloba. Projevuje se hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světle hnědých výtrusnic na povrchu plodů. Tuhle hnilobu způsobuje houba, jejíž zárodky vnikají do ovoce i nepatrným poraněním.

Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných. Jablka na stromech hnědnou a postupně mumifikovatí, jsou tedy scvrklá a vysušená. Skladovaná černají.

Právě kvůli této infekci odstraňujeme napadené plody, včetně těch spadaných ležících pod stromy a mumifikovaných, které zůstávají na větvích i po opadu listí a na jaře jsou nejzávažnějším zdrojem infekce.

V souvislosti s touto chorobou je důležitá i dobře udržovaná, prosvětlená koruna ovocných stromů. Chorobu tlumí účinná ochrana plodů před poraněním obaleči, vosami, mravenci a včasná likvidace plodů poškozených ptáky či kroupami.

Jednou z nejčastějších chorob jablek je moniliová hniloba, kterou známe jak z dozrávajících plodů, tak z uskladněných

Doporučené odrůdy jablek

Průsvitné letní

Známá letní odrůda jablek. Strom plodí brzy po výsadbě, a to hojně, ovšem střídavě. Plody jsou středně velké nebo malé, tvarově tupě kuželovité až kulovité, barva světle zelená, později voskově žlutá. Dužina je bílá, křehká, šťavnatá, navinulá až nakyslá. Sklizeň začíná koncem července, nehodí se ke skladování. 

Jablko: odrůda Průsvitné letní

Melodie

Česká odrůda s výbornými plody, je vhodná k pěstování do všech oblastní, nenáročná. Plody jsou středně velké, zelenožluté, překryté červenofialovým líčkem. Dužina je lehce nakyslá, velmi jemná, šťavnatá. Sklizeň nastává koncem září, dozrává v prosinci a uchovávat můžeme do ledna.

Jablka: odrůda Melodie

Šampion

Odrůda původem z ČR je vhodná do všech oblastí a půd, stromy jsou velmi úrodné. Kvalitní plody jsou středně velké, kulovité, zelenožluté s červeným žíháním. Dužina je aromatická, sladce navinulá a šťavnatá. Sklízí se na přelomu září a října, konzumní zralosti dosahuje v listopadu, skladovatelnost do března.  

Jablka: odrůda Šampion

Jonagored

Barevná mutace odrůdy Jonagold je vhodná do teplejších oblastí. Atraktivní střední až velké plody jsou zbarvené červeně, zelená podkladová barva prostupuje formou žíhání a mramorování. Dužina krémové barvy je pevná, nasládlé chuti, šťavnatá a aromatická. Sklizňová zralost je začátkem října, konzumní v listopadu se skladovatelností do března. 

Jablka: odrůda Jonagored

Rubinola

Česká odrůda je nenáročná, vhodná do teplých a chráněných středních poloh. Vysoce kvalitní a lahodné plody jsou středně velké, základní barva slupky žlutá, překrytá zářivě červeným žíháním. Dužina je šťavnatá a velmi chutná. Sklízíme od začátku října, konzumní zralost v listopadu, skladovatelnost je do února.

Jablka: odrůda Rubinola

Goldstar

Zimní česká odrůda, hodící se do všech pěstitelských oblastí, vyznačuje se vysokou a pravidelnou plodností. Plody jsou velké, kulovité, pravidelné, zelenožluté a později žluté. Dužina je nažloutlá, křehká, jemná a velmi šťavnatá. Sklízíme koncem října, dozrávají v lednu. Skladovat můžeme do dubna.

Jablka: odrůda Goldstar

Gala

Odrůda vhodná do teplejších podmínek s lepší půdou a dostatkem vláhy. Plodí pravidelně, plody jsou střední až menší. Zbarvení je jasně červené a nepravidelně žíhané. Dužina je pevná a šťavnatá. Sklizňová zralost nastává začátkem října, ke konzumaci vhodné v prosinci, při vhodném uskladnění vydrží až do května.

Jablka: odrůda Gala

Rajka

Česká odrůda potřebuje teplé a slunečné místo s vlhkou, ale dobře propustnou půdou. Plody jsou středně velké až velké, kulovité až kulovitě kuželovité, červeně vybarvené. Dužina je šťavnatá a sladší chutí. Sklizeň v září, konzumně dozrávají v říjnu, skladovat můžeme do února.

Jablka: odrůda Rajka

Braeburn

Zimní odrůda jabloně je vhodná do všech pěstitelských oblastí, vyžaduje dostatek vláhy a slunce. Plody jsou červené s žlutooranžovým žíháním. Dužina je sladká, pevná a mírně nakyslá. Sklízíme koncem října, při správném skladování vydrží až do června.

Jablka: odrůda Braeburn

Topaz

Česká odrůda, která není příliš náročná na polohu a lze ji s úspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Je odolná nemocem, pozdním mrazům a má vysoké výnosy. Plody jsou velké a kulaté, dužina je sladce navinulá. Sklízíme začátkem října, konzumně dozrávají v prosinci a uchovávat je můžeme až do dubna. 

Jablka: odrůda Topaz

Jablka v kuchyni

Zralá jablka konzumujeme nejlépe čerstvá, syrová, a to buď přímo, nebo jako součást ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirup, džus i pálenka. Jsou vítanou součástí masitých pokrmů.

Stačí například přidat čtvrtky jablek k pečícímu se vepřovému masu, kachně nebo kuřeti, pokrm hned chutná a voní pikantněji. Stejně tak se dá jablky vylepšit dušené zelí, zelný salát nebo bramborový salát. Z jablek se dá upéct například jablečný závin neboli štrúdl, jablečný koláč, bábovka, vdolky, žemlovka, stará dobrá jablka v županu.

Nesmíme opomenout sušená jablka čili křížaly, jablečnou přesnídávku, které v sobě uchovávají všechny vitaminy a důležité látky.

Z jablek se připravuje se spousta skvělých moučníků

O pěstování a zpracování ovoce by vás ještě zajímat: 

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector