Pamlsková vyhláška bude sladší i tučnější. Krok kupředu, nebo zpět?

publicistické články

Ačkoliv je porucha štítné žlázy častá nemoc, mnozí se setkávají s nepochopením. Onemocnění člověku přitom může razantně změnit život.

Mikuláš Stoklasa | 28. 02. 2021 09:32

Popularita kryptoměn zaznamenává obrovský nárůst. I když králem těchto elektronických peněz je bitcoin, analytici se stále nedokážou dohodnout, zdali se nejedná o tikající bombu.

Mikuláš Stoklasa | 27. 02. 2021 08:02

Jaké to je mít covid-19 o Vánocích? O tom napsala redaktorka Stisku ve svém deníku z karantény.

Lenka Hubáčková | 11. 01. 2021 20:14

S určitou formou poruch příjmu potravy se někdy setkala zhruba každá desátá žena. Cesta k nim bývá jednoduchá, léčba však může trvat i celý život. 

Kateřina Špásová | 10. 01. 2021 18:49

V roce 2021, kdy má naše osobní údaje leckterý obecní úřad, opět proběhne akce, která bude státní pokladnu stát více než dvě miliardy korun. Ano, čeká nás pravidelné sčítání lidu.

Eliška Procházková | 10. 01. 2021 16:54

Omamy pochádzajúce z vylúčených komunít, pomáhajú deťom vzdelávať sa a rozvíjať ešte pred nástupom do školy. Zároveň učia ich matky ako deti ďalej rozvíjať. Projekt realizuje organizácia Cesta von. Cieľom iniciatívy je zvýšenie vzdelanosti vylúčených rómskych komunít. 

Eva Štefanková | 09. 01. 2021 22:04

Skiareály se po devíti dnech provozu musely znovu uzavřít pro veřejnost. Od 27. prosince nejezdí vleky, lidí je ale na svazích stále dost.

Marie Matějková | 09. 01. 2021 20:22

Od loňského března jsou už potřetí zavřeny všechny bary, kavárny i restaurace. Strach o přežití tak nemají jen jejich majitelé, ale i zaměstnanci. Kvůli složité finanční situaci, do které se během předešlých měsíců dostali, tak zvažují odchod z gastro průmyslu.

Kateřina Špásová | 09. 01. 2021 19:35

Jak se má člověk nechat otestovat na covid-19, když najde nejbližší volné termíny testování za týden? To už má skoro po nemoci i karanténě. 

Lenka Hubáčková | 06. 01. 2021 19:00

Vánočních tradic je celá řada, a tak jsme se zeptali lidí v Brně, které mají nejradši.

Lenka Hubáčková | 22. 12. 2020 18:17

Chanel, Versace nebo Dior. Celosvětově známé módní domy nabízí neplacené stáže těm nejtalentovanějším studentům módy. Stejně tak i československý módní fenomén Vanda Janda dává příležitost mladým lidem získat cenné poznatky ve svém salónu. 

Kateřina Špásová | 19. 12. 2020 19:12

Politická situace v Bělorusku je od letošního podzimu velmi napjatá. Ani v předvánoční době neopadá nejistota ohledně jejího dalšího vývoje. Pro Bělorusy žijící mimo svou domovinu je tak letošní vánoční návštěva rodné země v ohrožení.

Kateřina Špásová | 18. 12. 2020 21:02

DOLNI RAM

Přehled starších zpráviček

28.2. 2017     Obdobá Masopustu pokračuje Masopustním úterým.

Tradiční čínská medicína – průvodce pro začátečníka ….. Tradiční čínská medicína (TČM) dokáže vyléčit řadu zdravotních potíží. Dobře známá je její schopnost ulevit od bolesti, ale ve skutečnosti toho dokáže daleko víc. Zlepšení plodnosti, problémy se zažíváním, alergie nebo redukce stresu, to je jen několik věcí, s nimiž vám může TČM pomoci.

Kromě dobře známé akupunktury obsahuje čínská medicína také použití moxování, masáže, bylinky a baňkování. Každou z těchto metod si krátce popíšeme. 

Akupunktura … Akupunktura je vpichování tenkých jehliček do specifických bodů na těle. Lékaři ve staré Číně zmapovali za tisíce let celkem 12 hlavních cest energie neboli meridiánů, kterými v těle proudí životní energie zvaná čchi (psáno také qi). 

Každý meridián je napojen na konkrétní orgán nebo skupinu orgánů, které mají na starosti dané tělesné funkce. Akupunkturní body se nacházejí podél těchto meridiánů a když se do nich vpíchnou jehličky, dochází k regulaci čchi v meridiánech, což aktivuje přirozenou schopnost těla uzdravit se. Zdraví je nastoleno v okamžiku, když čchi proudí volně a bez zábran.

Další pojem, s nímž se v čínské medicíně setkáte velmi často, je jin a jang. Vlastně je to všechno o tom dostat tyto dvě protichůdné síly do rovnováhy. Když vpíchnu jehličky na správná místa, rovnováha v těle bude nastolena. Když má pacient chronické potíže, je třeba několik sezení, a když jde o problém akutní, pomoct může už jedno nebo dvě sezení. 

Léčba bylinkami (fytoterapie) … Léčba čínskými bylinkami zahrnuje použití rostlin a minerálů. Každá z bylin se používá pro konkrétní problém a každá má rozmanité vlastnosti, které míří na různé stránky choroby. Byliny se dělí na ty, které ochlazují nebo zahřívají, na hořké a sladké a tak dále. Pokud je vaše nemoc chladného typu, použije se bylina, která je zahřívacího typu.

Jako příklad si uveďme obyčejné nachlazení. Příznaky mohou být zahřívajícího typu, jako horečka, žlutý hlen a bolest v krku. Složení bylinek tedy musí zahrnovat látky, které organismus ochlazují a dokáží horkost z těla vyhnat. Protože každý pacient je jiný, je třeba sestavit bylinný lék přesně na míru každého člověka.

Bylinky se obvykle předepisují v podobě tablet a čajů. Pokud se používají správně, pod dohledem praktika TČM, jsou bylinné přípravky obecně bezpečné a k vedlejším účinkům dochází zřídkakdy. 

Baňkování … Baňkování je starobylá technika, při níž se přikládají nahřáté skleněné baňky na kůži a vytvářejí vakuum. Tkáň pod nádobkou se částečně nasaje dovnitř, čímž se dosáhne zlepšení krevního oběhu, uvolnění bolesti, odstranění „horkosti“ a vyplavení toxinů. 

Pacient obvykle cítí, jak se kůže pod baňkou napíná, což může být chvilkově nepříjemné, ale následně dojde k pocitu uvolnění bolavého svalstva. Zpravidla se baňky na těle nechávají 5-20 minut.

Po baňkování bude pokožka narudlá, namodralá nebo nafialovělá, a to zejména v případech, kdy se pod baňkou nachází zablokovaná energie.

Zabarvené kruhy po baňkách zmizí po několika dnech, maximálně dvou týdnech.

Mně se baňky osvědčily u pacientů s chřipkou, nachlazením, bolestmi zad, svalů, alergiemi, zarudlou svědivou pokožkou, horečkami a nejrůznějšími druhy bolesti.        (Čtěte na stránkách Velká Epocha)

Budete mít zájem:  3 nejčastější typy rakoviny v Česku

Totální ztráta soukromí? Tyto televize poslouchají, co se u vás doma děje, záznam posílají dál. Asi je máte i doma …..

Televize značky Samsung jsou ve světě velmi oblíbené a i Češi si oblíbili jejich řadu Smart TV.

Ta má ale kromě řady technických vychytávek i jednu velkou nevýhodu, může totiž poslouchat, co se u vás doma děje. A záznamy hovorů z vašeho bytu následně zasílá dál.

Na problematiku ztráty soukromí upozornil jako první portál Daily Beast, který uvádí, že Samsung sice věc nekomentuje, veřejně se k ní ale přiznává. A to hned v manuálu k televizi, kde na tento problém sám upozorňuje.

„Vezměte na vědomí, že všechna vyřčená slova, včetně osobních informací a dalších citlivých údajů, budou uložena a odeslána třetí straně“. Podobná věta se nachází na mnoha návodech k používání televizí této značky.

Sám Samsung tvrdí, že data neukládá ani nijak jinak nepoužívá, už ale nezodpovídá otázku, kdo je ona třetí strana, o které se hovoří.

Následně však vyšlo najevo, že onou třetí stranou je společnost Nuance Communications Inc., americká firma, která celosvětově zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Specializuje se právě na komunikaci a telekomunikaci skrze moderní systémy včetně internetu a práci se slovy a s textem. Jak přesně ale data získaná z domácností používá už není jasné.

 Server BBC upozornil, že záznam zvuku z místnosti je aktivní pouze tehdy, pokud uživatel televize používá funkci na rozpoznání hlasu. To je také zároveň způsob, jak nechtěného špeha ve vašem bytě vypnout. Stačí si v menu otevřít nastavení a v záložce funkcí Smart rozpoznání hlasu zablokovat.        (Zdroj: Svět kolem nás)

Nejhlubší česká propast je jako stará dáma, která se odhaluje postupně, říká speleopotápěč ….. Nejhlubší sladkovodní propast na světě se nachází u Hranic na Moravě. O její rekordní hloubce vědci spekulují už dlouho, ale až loni v září dokázal česko-polský tým spustit v Hranické propasti sondu do hloubky 404 metrů.

Český speleolog Jiří Pogoda, který v 60. letech s potápěním na tomto místě začal, vzpomněl v Magazínu Leonardo na své první badatelské úspěchy.

  „Dýchací přístroje tehdy byly na ubohé úrovni, takže to bylo spojeno s více než nezbytnou dávkou štěstí.

V propasti jsem byl něco přes 65 metrů, změřil jsem nejužší místo, které jsem nazval krk, a pak už jsem pouštěl olovnici, protože s tehdejším vzduchem to nemělo cenu chodit hlouběji.“ 

Dosavadní nejhlubší sestup lidského potápěče do hloubky 265 metrů trval mezi 25 až 35 minutami. „Výstup potom trvá asi osm hodin. Je nutné dělat dekompresní zastávky, takže od určité hloubky postupujete velmi pomalu nahoru.“

Díky Pogodově ponorům vznikl první přesnější nákres propasti v měřítku. „Objevil jsem také spojení s Bečvou, přímo jsem pozoroval rozhraní dvou vod, kdy byla kyselka dole a prostá voda nahoře.“ 

„Povedlo se mi chemicky vysvětlit i změny ve viditelnosti v propasti o 0,5 do 70 metrů, což má značný význam,“ dodal speleolog. 

Členem úspěšného česko-polského týmu z minulého roku byl také Michal Guba, který vzpomněl na průběh loňských ponorů. „Došli jsme do hloubky 404 metrů, ale to byl jen test robota. Na něm jsme měli jen 500 metrů kabelu, takže nám vlastně došel kabel.“ 

Jak by mohla být propast skutečně hluboká? „Jsou různé teorie, někdo uvádí, že by to mohlo být nějakých 1200 metrů. Poslední rozbory vody ale uvádí, že se ve vodě nachází izotopy helia, které pochází až ze 40km hloubky.         (Čtěte na stránkách ČR Leonardo)

Co se stalo s pšenicí, že po ní všichni tloustneme? ….. Taky jste si všimli, že stále více lidí hlásí různé formy intolerance nebo alergie na pšenici, resp. lepek? Jak se stalo, že plodina, která byla základem jídelníčku naší civilizace, začala škodit?

Docela dobře by se pšenice mohla označit za plodinu, která vyvedla naší civilizaci z jeskyní až do nákupních center: snadno se obdělává, její semeno lze bez zvláštních podmínek skladovat po celé roky a má velkou nutriční hodnotu.

Pšenice nás živí nějakých deset tisíc let. Za tu dobu samozřejmě prošly způsoby jejího pěstování a zpracování obrovskou proměnou, kterou můžeme zjednodušeně roztřídit do dvou velkých technologických revolucí: mletí a šlechtění.

Obě transformace měly na nutriční hodnotu pšenice tak drastický vliv, že část populace už nemůže pšenici pozřít a rostoucí množství lidí trpí kvůli konzumaci pšeničné mouky vleklými zdravotními problémy.

      (Čtěte na stránkách Czech Free Press)

Bojujte proti únavě s pomocí bylinek …..  Cítíte se věčně unavení? Večer v osm už usínáte a ráno vypínáte budík s pomyšlením na to, kolik dní ještě zbývá do víkendu? Chronická únava patří mezi nejčastější problémy jinak zdravých lidí. Žijeme v hektické době, jsou na nás kladeny čím dál vyšší nároky a čas na odpočinek nezbývá.

Pomocnou ruku podává sama příroda. Pokud vás trápí únava, je zbytečné chodit kvůli tomu do lékárny a kupovat si chemicky vytvořené doplňky stravy. Přírodní přípravky jsou pro organismus šetrnější.

Bylinky jsou už odnepaměti využívány pro léčbu různých neduhů. V přírodě můžeme najít celou řadu životabudičů, které dodají energii, vitalitu i chuť do života.

Mezi takové patří například ženšen, často označovaný jako kořen života, ginkgo biloba nebo maca peruánská.

Bylinky léčí tělo i duši … Příroda dokáže vyléčit neduhy na těle i na duši. Pokud vás trápí zdravotní potíže, ale lékaři nic nezjistili, je možné, že máte v těle zánět. Takový zánět se kolikrát ani výrazně neprojevuje, přitom vytváří doslova živnou půdu pro rakovinotvorné zárodky. Jako prevence i léčba zánětů jsou vhodné bazalka, kopřiva, chlorella nebo kurkuma.

Budete mít zájem:  Černá ředkev: silné přírodní antibiotikum skvěle rozpouští hleny

Bylinky se často využívají i na deprese a úzkosti. Pomáhají třeba nať z třezalky či brutnáku a kořen kozlíku. V každém případě je ale nezbytné chovat se ke svému tělu hezky i v jiných ohledech než podáváním přírodních léků. U každé nemoci je nutné hodně relaxovat a správně jíst.

Spolehněte se na správnou stravu… Podobné účinky jako bylinky mají mnohé potraviny. Do každodenního jídelníčku se doporučuje zařadit čočku, brokolici, čokoládu (hořkou), ořechy, ovesné vločky, ovoce a zeleninu. Chybu neuděláte ani s bylinkovými čaji. To je koneckonců nejpřirozenější způsob, jak dostat do těla sílu bylinek.       (Čtěte na stránkách Esoterika)

České balónové létání se může pyšnit novým rekordem! ….. České balónové létání se může pyšnit novým rekordem. Horkovzdušný balón řízený Janem Suchým a Ondřejem Kostrhunem včera stanovil nové rekordy ve třech parametrech v kategorii AX10: nejdelší doba letu, největší dosažená vzdálenost i nejvyšší dosažená výška.

Start balónu proběhl v sobotu 25. 2. v 7:07 z okolí Turnova. Posádka strávila ve vzduchu 9 hodin, 59 minut, urazila celkem 550,57 kilometrů a během letu dosáhla maximální výšky 4 012 metrů.       (Zdroj: flyMag)

Nejslavnější falza českých dějin ….. 19. století bylo obdobím, kdy si český národ opět začal uvědomovat svou existenci. Začal se zajímat o své dějiny a měl ambice zařadit se mezi ostatní vyspělé národy Evropy. O tom, že tento proces byl složitý, svědčí i slavný spor o Rukopis královédvorský a zelenohorský.

Emancipační proces českého národa byl nastartován již koncem 18. století. V dalších letech pak zaznamenal bouřlivý rozvoj. Začátkem 19. století byl počet Čechů odhadován na 6 milionů, což bylo 15 % veškerého obyvatelstva rakouské monarchie. Velice rychle se začal rozvíjet kulturní, politický i ekonomický život českého národa.

Vznikla první česká spořitelna, česká pojišťovna, bylo zakládáno české vyšší školství. Aktivisté národního hnutí však byli německým živlem často zesměšňováni. Český národ podle nich neměl žádnou historii, a jestli ano, jedná se o dějiny prostých zemědělců, kteří nikdy neoplývali bohatou kulturou.

Obrozenci se snažili podat důkaz, který zdokumentuje tradici staré české kultury a literatury. Každá vyspělá evropská literatura totiž disponovala něčím, co ukazovalo na její starobylost.

Němci měli svou Píseň o Niebelunzích, Angličané Legendu o králi Artušovi, Francouzi Píseň o Rolandovi, Rusové Slovo o pluku Igorově (což je ale pravděpodobně také podvrh).V tomto ohledu měli Češi ve své literatuře mezeru. 16. září 1817 ale objevil pedagog a literát Václav Hanka ve věžní kobce děkanského kostela sv.

Jana Křtitele ve Dvoře Králové sedm pergamenových dvojlistů. Podle tehdejších odhadů měly být vytvořeny ve 13. století. V tomtéž roce na zámku Zelená Hora u Nepomuku našel místní úředník Josef Kovář podobnou relikvii.Ta měla být ještě starší, měla pocházet z předkřesťanské doby.

V českých intelektuálních kruzích vyvolaly oba Rukopisy obrovskou senzaci. Ale už krátce po jejich nálezu vyvstaly první pochybnosti. Kupodivu útok na ně nebyl veden ze strany Němců, ale z vlastních řad. Rukopis královédvorský zatím zpochybněn nebyl, ale Rukopis zelenohorský se zdál být podezřelý, a to nikomu menšímu než Josefu Dobrovskému (1753–1829).

Nadšení pro nový objev však nebralo konce a „Co je české, to je hezké!“ se v té době stalo hlavním heslem české kultury. Rukopisy se staly tichým protestem proti politice přicházející z Vídně. Pokud někdo měl o pravosti Rukopisů pochybnosti, raději si je nechával pro sebe. V opačném případě se vystavoval riziku, že bude prohlášen za zrádce národa.       (Čtěte na stránkách [email protected]í)

Muslimská šéfová BBC, co dává prostor islamistickým extremistům, jmenována šéfovou náboženských programů ….. Redaktorka BBC, co jako průvodce dokumentárních pořadů vybírala sympatizanty Islámského státu, byla jmenována novou šéfovou náboženských programů této korporace.

Fatima Salaria je už druhým muslimem, který tuto pozici zastává po Aaqilu Ahmedovi, který se stal šéfem BBC přes náboženství a etiku v roce 2009. Paní Salaria byla jmenována Asistentem komisaře BBC v roce 2015, během sháňky po lidech, které je třeba povýšit z „BAME (tj.

z černých a z menšinových etnik)…, která byla vymyšlena k tomu, aby ‚otevřela dveře‘ novým talentům s rozrůzněnými kořeny.“V září 2016 jmenovalo BBC svým korespondentem pro náboženské otázky rovněž Martina Bashira, který svého času v americké televizi navrhoval, že někdo by měl Sarah Palin „nas*at do držky“.

Paní Salaria loni spustila televizní reality show Muslimové jako my, která byla popisována jako ‚Muslimský Velký bratr‘.Ta se zaměřovala na sledování Anthonyho Smalla – rovněž známého jako Abdul Haqq – tj. na příznivce uvězněného radikálního duchovního Anjem Chodaryho, který hájil Islámský stát a byl zapojen do zakázané teroristické skupiny Al-Muhajiroun.

Ten byl také v roce 2014 zatčen v Doveru a později obviněn ze spiknutí za odchod do Sýrie, aby tam bojoval za Islámský stát, když předtím po internetu rozšířil spoustu teroristických materiálů. BBC toto rozhodnutí hájila tvrzením, že pan Small „představuje hlas“ z vnitřku muslimského obyvatelstva Británie.

Profesor Anthony Glees z Centra pro bezpečnostní a zpravodajská studia Daily Mail řekl: „Když BBC ředitelství udělá program hrůzy, který pak BBC propaguje, tak mi to říká, že BBC v této oblasti ztratila svůj morální kompas.“

BBC paní Salariu v pátek v noci hájila: „Lidé by se měli posuzovat podle své schopnosti odvést svou práci, ne podle svých náboženských kořenů,“ řekl The Times její mluvčí. „Fatima byla do funkce jmenována, jelikož jde o nesmírně talentovanou komisařku.“„Posílili jsme v rámci televize své zaměření na náboženství a etiku a dali jsme na srozuměnou, že plánujeme ještě více zviditelňovat roli náboženství v moderní Británii, kdy křesťanství je v srdci těchto reportáží.“

Zpráva o náboženské televizní a rozhlasové produkci BBC z května 2016 tvrdila, že tato korporace je zaujatá k nadržování křesťanství.Na konci loňského roku se referovalo o vnitřních tlacích na zlepšení reportáží o jiných náboženstvích, do čehož by mohlo patřit vysílání pro muslimy zvané páteční modlitby.       (Čtěte na stránkách AC24)

Budete mít zájem:  Běžný virus snižuje inteligenci, má ho většina z nás

Kolega redaktorů České televize chce, aby se 12leté holčičky dívaly v šatně na pyje mužů

Děti čeká sladší a tučnější návrat z prázdnin. Pamlsková vyhláška „vyměkne“

Vyhláška o prodeji potravin ve školách bude od září mírnější. Budou v ní upraveny současné přísné limity obsahu tuku, cukrů a soli v prodávaných výrobcích. Ministři školství Robert Plaga (ANO) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek novináře informovali, že její změnu předloží do meziresortního připomínkového řízení.

„Již při svém nástupu jsem avizoval, že pamlsková vyhláška je postavena příliš represivně a v reálu nevedla k tomu, co bylo zamýšleno,“ řekl ministr školství. Podle něj jde o návrat k normálnosti nabídky ve školních bufetech.

Díky zmírnění bude možné prodávat ve školách širší sortiment potravin, jako jsou chléb s máslem, kvalitní šunka a sýr, vícezrnné pečivo, obložené chleby nebo tvarohové dezerty. Podle Vojtěcha stále nebude možné ve školách prodávat slazené či energetické nápoje či vysloveně nezdravé potraviny.

Takzvanou pamlskovou vyhláškou se základní školy musejí řídit od počátku loňského roku. Zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech.

Provozovatelé školních kantýn i ředitelé škol si však stěžovali na to, že řada běžných potravin nevyhovuje parametrům, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Proti předpisu vznikla i petice.

Kritici vyhlášky také namítají, že děti si nezdravé potraviny chodí kupovat do obchodů či bufetů v blízkosti škol.

Co nyní můžete a nemůžete podle pamlskové vyhlášky

Od 1. září 2018 platí novela pamlskové vyhlášky, která přináší řadu změn. Připomeňme, že touto vyhláškou se řídí prodej školních bufetů, ale lze ji použít i pro přípravu svačin ZŠ. Tam se jídelna musí rozhodnout, zda potraviny použité pro přípravu svačiny bude evidovat ve spotřebním koši, nebo zda pro jejich výběr použije pamlskovou vyhlášku.

Poznámka: Není-li uvedeno jinak, pak množství soli, tuku a cukru jsou v článku uváděna na 100 g potraviny.

Masné výrobky a ryby

Byla zvýšena nejvyšší přípustná hodnota pro masné výrobky, výrobky z vajec z produktů rybolovu z 1,5 g na 2,1 g/100 g. Tzn. v bufetech bude možno nabízet kvalitní šunky, jejichž obsah soli se často pohybuje kolem 2 g. Tato změna podporuje i nabídku nutričně hodnotného rybího masa.

Mléčné výrobky

Byl zvýšen limit pro tuky v tvarozích z původních 5 g na 10 g/100 g potraviny.

Zatímco dřívější znění umožňovalo prodávat pouze polotučné a nízkotučné tvarohy (obsah tuku v polotučných se pohybuje v rozmezí 4–5 g), nyní lze používat i tvarohy plnotučné, jejich obsah tuku se pohybuje kolem 10 g, což rozšiřuje sortiment použitelných potravin. Je třeba ovšem dávat pozor na to, že na trhu jsou i tvarohy s tučností kolem 12 g.

Další změnou v oblasti mléčných výrobků je to, že byla zvýšena nejvyšší přípustná hodnota soli v sýrech ze 2 g na 2,5 g.

Dříve byly i běžné tvrdé sýry na hranici stanoveného limitu, dnes ho většina tvrdých sýrů splňuje. Vyhovovat budou i některé plísňové sýry, rovněž některé bílé jadely se vyrábějí s obsahem soli 2,5 g.

Samozřejmostí již z minula je, že vyhlášce vyhovují sýry typu mozarella.

Tyto změny umožňují podstatně rozšířit sortiment mléčných výrobků. Výjimkou ale budou ochucené mléčné výrobky (například s ovocnou složkou), kde limit pro obsah cukru (11 g) nebyl změněn. Tomuto požadavku stále nevyhovuje většina ochucených ovocných jogurtů, tvarohových dezertů a zakysaných mléčných nápojů.

Pečivo

Ke značnému zmírnění maximálních hodnot došlo u pečiva. Byl navýšen limit tuku u chleba z 5 g na 10 g, limit tuku u pečiva (z 5,0 g na 8,2 g) a limit soli u běžného pečiva (z 1,5 g na 2,0 g).

Tyto změny znamenají, že zcela bezpečně může bufet prodávat běžné housky a rohlíky, které podle staré vyhlášky byly s obsahem soli na hraně. Vyhovují však už také výrobky s podílem celozrnných obilovin a olejnatých semen, např.

pečivo sypané semínky, vícezrnné, šestizrnné a rustikální.

U jemného pečiva byl zvýšen limit tuků (z 10 g na 15 g) a cukru (z 15 g na 20 g). To znamená, že i sortiment pečiva může být širší než dříve, lze nabízet takové výrobky, které obsahují větší množství ovoce, a tím i vyšší množství cukru. Tedy nejen vánočku, ale i více druhů tvarohových a ovocných koláčů nebo některé croissanty.

Obložené pekařské výrobky

Novela velmi rozšiřuje možnosti pro výrobu a prodej různých obložených chlebů a pečiva. Pro tyto výrobky byla ve vyhlášce stanovena samostatná kategorie s limitem 2,5 g soli, 20 g tuku a 10 g cukru. Tzn.

oblíbené kombinace se šunkou/sýrem/zeleninou nyní budou vyhovovat požadavkům vyhlášky, a protože z vyhlášky zmizelo nejasné omezení u samotných tuků a olejů, je nyní jasné, že pečivo lze bez problémů mazat máslem. Pravděpodobně projde i bílé pečivo namazané nutelou apod.

, bude však velmi záviset na složení konkrétních použitých potravin.

Při přípravě těchto výrobků se však nepřipouští smažení a grilování. Nově je ale možné tyto výrobky v omezené míře dochucovat majonézami, dresinky, hořčicí, kečupem, oleji a tuky. Tyto pochutiny ale nelze nabízet volně, aby si zákazníci zakoupené výrobky sami dochutili

Pro výrobce těchto svačin bufetů bude pravděpodobně vhodné, aby na tyto výrobky připravili receptury a z vlastností použitých surovin sami vykalkulovali obsah soli, tuku a cukru

Ovoce a zelenina

V této oblasti došlo ke zpřísnění požadavků. U zpracovaného ovoce a zeleniny byl snížena maximální hodnota obsahu cukru. Tyto výrobky také nesmí být doslazeny, podobně jako suché skořápkové plody, olejnatá semena, luštěniny a výrobky z nich, což však předepisovala už předchozí verze vyhlášky.

Nápoje

Byla zvýšena nejvyšší přípustná hodnota pro cukry u nealkoholických nápojů ze 4 g na 5 g/100 ml. Zatímco dříve požadavkům vyhlášky vyhovovala snad jen pitná voda, dnes je splní řada ochucených minerálek (Mattoni, Magnesia, Poděbradka, Korunní apod.), i když ne všechny! Požadavkům vyhlášky nevyhovují nápoje typu Coca cola, Kofola, Sprite, Fanta apod.

V novém znění vyhlášky byl odstraněn požadavek na „bez přidaného cukru“ pro ovocné a zeleninové šťávy a nektary – to nyní umožní prodej doslazovaných ovocných šťáv.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *