Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Obecně o olivovém oleji

Olivový olej se od jiných olejů liší tím, že se vyrábí lisováním celých plodů oliv, nikoliv semen. Z olivové šťávy vzniklé lisováním plodů se oddělí vzácný olej plný zázračných látek, které působí jako prevence revmatoidní artritidy, rakoviny tlustého střeva, žaludku a konečníku.

Velmi snadno olivový olej také zatočí s gastritidou, pálením žáhy a poradí si s běžnými poruchami trávení (se zácpou a nadýmýním především), zlepšuje střevní mikroflóru a působí blahodárně na vředy, protože zamezuje překyselení žaludečními šťávami. Pomáhá také při jaterních a žlučníkových potížích.

Co se stane, když si budete dávat jednu lžíci oleje ráno na lačno?

Olivový olej na lačno?

Vyzkoušejte si to na vlastní kůži. Po dobu jednoho týdne si dopřávejte ihned po ránu 1 lžíci olivového oleje v pokojové teplotě na lačno, ještě před snídaní.

Podpoříte tím svůj metabolismus, pravidelným užíváním zabráníte zácpě a nadýmání, protože olivový olej hned po ránu nastartuje vaše trávení a vyprazdňování.

Díky rychlejšímu metabolismu budete štíhlejší a nebude vás tolik trápit pálení žáhy. I kdybyste si nechtěli dávat na lžíci olivový olej každý den, mějte ho ve spíži jako první pomoc při zácpě.

Když se zácpa dostaví, na lačno vypijte lžíci olivového oleje s čajovou lžičkou citronové šťávy a bude po problému.Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Olivový olej jako elixír dlouhověhosti

Dobře stravitelný extra panenský olivový olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, z toho až 70 % kyseliny olejové (omega-9), dále vitaminy A, D, E, K, minerály a fytochemické látky (fenoly) zabraňující rakovině a ukládání cholesterolu.

Díky obsahu omega-9 mastných kyselin (prototypu kyseliny olejové) snižuje olivový olej hladinu cholesterolu, a tím působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt. V tom je celý ten zázrak. A v čem je háček? Jako u každého jiného „léku“ zde hrozí riziko předávkování.

Omega-9 mastné kyseliny v příliš velkém množství potlačují účinky omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dále je vhodné držet se zásady, že olivový olej se používá především za studena nebo pouze na krátké orestování.

Zahřátím na více než 180 °C dochází ke škodlivé oxidaci a tvorbě toxických látek pro tělo škodlivých.

Jaký olej používat?

Před rafinovanými oleji určitě dávejte přednost panenským, nejlépe však extra panenským olivovým olejům. Extra panenský olej se lisuje za studena (maximálně do teploty 50 °C, nejčastěji do 30 °C), proto si také podržuje netknutý obsah všech tolik prospěšných látek, které se přílišným zahříváním znehodnocují.

Extra panenský olej je nejkvalitnější výrobek pocházející z úplně prvního lisování oliv, na trh se dostává bez dalších chemických a mechanických úprav. Panenský olivový olej je z druhého lisování, taktéž „studeného“.Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Kdežto olivový olej bez přívlastku „panenský“ či „extra panenský“, který najdete v regálech supermarketů za směšnou cenu, nedosahuje kvality panenských olejů, protože se jedná o mix panenského oleje a rafinovaného olivového oleje.

A jak je známo, všechny rafinované oleje prochází tepelnou a chemickou úpravou. Raději si připlaťte za kvalitu, která vás nemusí vyjít tak draho, jak se zdá, jen musíte umět hledat, sledovat odborné recenze a vybírat oleje podle nezávislých testů.

Řekové olivový olej používají už 3500 let, středomořská kuchyně se dlouhodobě řadí k nejzdravějším na světě. Inspirujte se jimi!

Diskuse

Vše důležité o olivovém oleji – OLIVUM.cz

Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu.

Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-)

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

1.      Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomace

Nabídka olejů na trhu je velmi pestrá a pro spotřebitele tak může být orientace poněkud složitější. Olivové oleje se podle kvality dělí do pěti základních kategorií.

  • Extra panenský olivový olej (označení Extra Virgin)
  • Panenský olivový olej (označení Virgin)
  • Nepanenské olivové oleje, tzv. olivový olej z pokrutin (označení Pomace)
  • Rafinované olivové oleje
  • Olej pro průmyslové účely (označení Lampante)

Pojďme se teď blíže podívat na jednotlivé kategorie a čím se od sebe liší.

Extra panenský olivový olej – EXTRA VIRGIN

Nejvyšší kvalitativní třída olivového oleje. Označení EXTRA PANENSKÝ znamená, že olej byl z oliv získán mechanickým lisováním a za studena. Jedním ze základních parametrů olivových olejů je acidita (kyselost).

Acidita vyjadřuje množství volných mastných kyselin a vyjadřuje se v gramech na 100 gramů nebo jako podíl v procentech. U extra panenského olivového oleje musí být acidita nižší než 0,8 %.

Špičkové extra panenské olivové oleje mají aciditu v rozmezí 0,1% až 0,2% po vylisování.

Panenský olivový olej – VIRGIN

Pomyslnou dvojkou je pak panenský olivový olej (Virgin). Vyrábí se také mechanickým lisováním za studena a liší se aciditou, která se pohybuje od 0,8% do 2%.

Vysoká acidita by pro vás měla být varováním! Vyšší acidita je totiž důkazem toho, že olivy nebyly před lisováním v úplně dobré kondici – mohly být nahnilé, dlouho skladované nebo napadené škůdcem.

Těmto olejům je dobré se vyhnout.

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Nepanenské olivové oleje – POMACE

Nepanenské olivové oleje se vyrábějí z pokrutin, tzn. z odpadu, který vznikl při lisování panenských olejů. Zbytky této hmoty ještě obsahují olej, ale ten se nedá již získat mechanickým lisováním.

Musíte použít vysoké teploty a chemická rozpouštědla, abyste olej z těchto zbytků extrahovali.

Výsledný produkt je sice zdravotně nezávadný, ale nemá požadované aroma a zdraví prospěšné látky.

Rafinované olivové oleje

Rafinace se používá u všech olivových olejů, které byly získány pomocí chemických rozpouštědel, nebo u těch, které mají vysokou aciditu. Cílem rafinace je odstranit defekty v chuti a vůni. Rafinace se provádí až při teplotě 250֯ C, takže olej ztrácí naprostou většinu zdraví prospěšných látek.

Lampante

Všechny výše uvedené kategorie olivových olejů patří mezi „jedlé“ oleje. Možná jste se ještě setkali s označením Lampante.

Tento olivový olej již není vhodný na konzumaci (kyselost je vyšší než 2%) a používá se k průmyslovým účelům. Dříve se používal například do lamp, odkud pochází i jeho označení.

Pojďme se tedy podívat podrobněji na jednotlivé druhy.

2.      Zázrak proměny LAMPANTE v EXTRA PANENSKÝ

Tak, jak Ježíš proměnil vodu ve víno, tak někteří producenti a obchodníci dokáží vyrobit extra panenský olivový olej z odpadu.

Je to sice v rozporu se směrnicemi EU, ale olivový olej se pančuje asi tak dlouho, jak se vyrábí.

Zcela logicky a také podle statistik, pěstitelé vyrobí nejméně kvalitního extra panenského olivového oleje a nejvíce je vyrobeno nízko jakostního „lampante“ olivového oleje.

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Zázrak nastává v okamžiku, kdy se podíváte na statistiky prodejů, kde jednoznačně převládá prodej extra panenského olivového oleje

Olivový olej a zdraví: 11 léčivých účinků, o kterých možná nevíte!

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Kolem tuků, které přijímáme v potravě, panují mezi odborníky rozporuplné názory. Nicméně prakticky všichni lékaři vám potvrdí, že olivový olej, zejména v takzvaném extra panenském provedení, je velmi zdravý. V tomto článku se podíváme na 11 vědecky ověřených kladných účinků olivového oleje na lidské zdraví.

  • Olivový olej je přírodní olej, který se získává z oliv, což jsou plody stromu zvaného olivovník.
  • Pouhých 24% olivového oleje je tvořeno nasycenými tuky a omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami (1).
  • Ovšem většina tuků v olivovém oleji (kolem 73%) připadá na zdravé mononenasycené tuky (kyselinu olejovou), které jsou velmi zdravé.
  • Kyselina olejová zmírňuje zánět a má řadu pozitivních účinků na geny spojované se vznikem nádorových onemocnění (2, 3, 4, 5).
  • Mononenasycené tuky v extra panenském olivovém oleji vynikají také velkou odolností vůči teplu, díky čemuž je olivový olej dobrou volbou na vaření.

Shrnutí: Olivový olej je bohatým zdrojem mononenasycené kyseliny olejové. Tato mastná kyselina má řadu kladných účinků na vaše zdraví a díky své tepelné stabilitě jí můžete používat i při vaření a smažení.

  1. Extra panenský olivový olej je bohatým zdrojem živin.
  2. Kromě zdraví prospěšných mastných kyselin, obsahuje také větší množství vitamínů E a K.
  3. Navíc je však olivový olej doslova nabitý účinnými antioxidanty.
  4. Tyto antioxidanty patří mezi biologicky aktivní látky a pomáhají v prevenci a léčbě závažných onemocnění (6, 7).
  5. Olivový olej obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji se zánětem a brání oxidaci cholesterolu v krvi, což jsou dva důležité rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (8, 9).
  6. Shrnutí: Extra panenský olivový olej obsahuje velké množství antioxidantů, které mají celou řadu pozitivních biologických účinků.
  7. Chronický zánět je považován za jednu z hlavních příčin řady onemocnění.
  8. Mezi onemocnění, na kterých má chronický zánět podstatný vliv, patří rakovina, kardiovaskulární onemocnění, metabolický syndrom, diabetes, Alzheimerova choroba, artritida a dokonce i obezita.
  9. Olivový olej zmírňuje zánět, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů, proč má tak pozitivní účinky na vaše zdraví.
Budete mít zájem:  5 nejčastějších chyb, které děláme při čištění zubů

Za protizánětlivé účinky olivového oleje do značné míry odpovídají antioxidanty. Mezi ty nejaktivnější patří oleokantal, která funguje podobně jako ibuprofen, oblíbený lék proti zánětu a horečce (10).

  • Někteří vědci tvrdí, že množství oleokantalu obsažené v pouhých 50 ml (3 – 4 polévkových lžicích) olivového oleje má stejné účinky jako 10% dávky ibuprofenu pro dospělé (11).
  • Existují také studie, které potvrzují, že samotná kyselina olejová, která je hlavní mastnou kyselinou olivového oleje, dokáže snižovat hladinu důležitých markerů zánětu, jako je například C-reaktivní protein (CRP) (2, 3).
  • Jedna studie také potvrdila, že antioxidanty obsažené v olivovém oleji umí potlačit vliv genů a bílkovin, které jsou odpovědné za vznik zánětu (12).

Shrnutí: Olivový olej obsahuje řadu živin, které pomáhají v boji proti zánětu. Mezi tyto živiny patří například kyselina olejová a také antioxidant oleokantal.

  1. Cévní mozková příhoda vzniká při porušení zásobování mozku krví, a to buď v důsledku ucpání cévy sraženinou nebo v důsledku krvácení do mozku.
  2. V rozvinutých zemích je mozková mrtvice druhou nejčastější příčinou smrti, hned po onemocněních srdce (13).
  3. Vztah mezi olivovým olejem a rizikem vzniku mozkové mrtvice byl zkoumán velmi důkladně.
  4. Analýza několika velkých studií, kterých se zúčastnilo více než 841 tisíc pacientů, potvrdila, že olivový olej je jediným zdrojem mononenasycených tuků, který snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění (14).

Tyto závěry byly potvrzeny další analýzou několika studií, kterých se zúčastnilo 140 tisíc pacientů. Tato analýza potvrdila, že lidé, kteří konzumují olivový olej, mají menší riziko vzniku cévní mozkové příhody (15).

  • Shrnutí: Řada velkých studií potvrzuje, že lidé, kteří konzumují olivový olej, mají mnohem nižší riziko, že onemocní cévní mozkovou příhodou, která je druhou nejčastější příčinou smrti v rozvinutých zemích.
  • Onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělém světě (16).
  • Pozorovací studie provedené před několika desítkami let potvrdily, že lidé, žijící v oblasti kolem Středozemního moře, trpí velmi málo na kardiovaskulární choroby.
  • Tato skutečnost vedla k rozsáhlému výzkumu takzvané středomořské diety a tento výzkum potvrdil, že tento způsob stravování podstatně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (17, 18).
  • Extra panenský olivový olej je jednou z hlavních součástí středomořské diety a chrání srdce a cévy před onemocněním řadou různých mechanizmů (19).
  • Zmírňuje zánět, brání oxidaci LDL cholesterolu, zlepšuje funkci endotelu (vnitřní stěna cév) a může také bránit nežádoucí tvorbě krevních sraženin (20, 21, 22, 23, 24, 25).

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Olivový olej má řadu kladných účinků na vaše zdraví

Je také zajímavé, že olivový olej pomáhá snižovat krevní tlak, což je jeden z nejzávažnějších rizikových faktorů onemocnění srdce a předčasného úmrtí. Jedna studie dokonce potvrdila, že pravidelná konzumace olivového oleje umožňuje snížit množství užívaných léků na krevní tlak o 48% (26, 27, 28).

Pravda je taková, že desítky, ne-li stovky studií potvrzují, že extra panenský olivový olej má významné pozitivní účinky na zdraví srdce.

Pokud trpíte kardiovaskulárním onemocněním, pokud se u vás v rodině tato onemocnění vyskytují nebo trpíte jinými závažnými rizikovými faktory, které mohou tato onemocnění vyvolat, měli byste zařadit extra panenský olej do vašeho jídelníčku.

Shrnutí: Olivový olej má řadu kladných účinků na zdraví srdce. Snižuje krevní tlak, brání oxidaci LDL cholesterolu a pozitivně ovlivňuje také řadu dalších rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění.

  1. Po tucích se netloustne a ani olivový olej není v tomto ohledu žádnou výjimkou.
  2. Četné studie potvrzují, že středomořská dieta, která olivový olej v hojném množství využívá, má pozitivní účinky na tělesnou hmotnost (29, 30, 31).
  3. Jedna studie na 7 tisících španělských vysokoškolácích, která trvala dva roky, potvrdila, že konzumace olivového oleje nevede ke zvýšení tělesné hmotnosti (32).
  4. Jinými slovy konzumace olivového oleje ve větším množství nevede k tloustnutí a ke vzniku nadváhy či obezity. 
  5. Navíc jedna studie trvající 3 roky, které se zúčastnilo 187 účastníků, prokázala, že strava bohatá na olivový olej, zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi a navíc pomáhá při hubnutí (33).

Shrnutí: Konzumace velkého množství olivového oleje pravděpodobně nezpůsobuje tloustnutí. Naopak může pomáhat při hubnutí.

  • Alzheimerova choroba patří mezi nejrozšířenější neurodegenerativní onemocnění na světě.
  • Jednou z příčin jejího vzniku je ukládání takzvaných beta amyloidových plaků uvnitř mozkových buněk.
  • Jedna studie provedená na myších prokázala, že látky obsažené v olivovém oleji mohou pomáhat odstranit tyto plaky z mozkových buněk (34).
  • Další studie provedená na lidech potvrdila, že středomořská dieta s vysokým obsahem olivového oleje, má kladné účinky na fungování mozku (35).
  • Shrnutí: Některé studie potvrzují, že olivový olej pomáhá v boji s Alzheimerovou chorobou, ale na definitivní potvrzení této skutečnosti je potřeba provést další studie.
  • Zdá se, že olivový olej může chránit před cukrovkou druhého typu.
  • Některé studie potvrzují kladné účinky olivového oleje na hladinu krevního cukru a citlivost buněk na inzulín (36, 37).
  • Randomizovaná klinická studie na 418 pacientech, kteří netrpěli diabetem, potvrdila, že konzumace olivového oleje má protektivní účinky a působí jako účinná prevence před cukrovkou druhého typu (38).
  • Tato studie potvrdila, že středomořská dieta s olivovým olejem snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu o více než 40%.
  • Shrnutí: Pozorovací (observační) studie a klinické studie potvrzují, že olivový olej, užívaný v rámci středomořské diety, může snížit riziko vzniku diabetu druhého typu.
  • Rakovina je jednou z nejčastějších příčin smrti na světě.
  • Obyvatelé středomořských zemí mají nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny, což řada odborníků přičítá pravidelné a hojné konzumaci olivového oleje (39).
  • Antioxidanty v olivovém oleji pomáhají bránit poškození buněk volnými radikály, což je považováno za jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik rakoviny (40, 41).
  • Řada laboratorních studií potvrzuje, že některé složky olivového oleje pomáhají likvidovat nádorové buňky (42, 43).
  • Ovšem je nutné provést další studie přímo na lidech, abychom mohli definitivně potvrdit, zda olivový olej opravdu účinně působí v prevenci rakoviny či nikoli.
  • Shrnutí: Existují předběžné důkazy, že olivový olej může pomáhat v prevenci rakoviny, ale je potřeba to potvrdit dalšími studiemi.
  • Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění charakterizované deformitami a bolestí kloubů.
  • Přesná příčina vzniku tohoto onemocnění není známá, ale podílí se na něm váš imunitní systém, který „se zblázní“ a začne omylem útočit na zdravé buňky vašeho těla.
  • Konzumace olivového oleje snižuje oxidativní stres a zánětlivé parametry v krvi u lidí s revmatoidní artritidou (44, 45).
  • Největší přínos pacienti získávají při současném užívání olivového oleje a rybího oleje, který je významným zdrojem omega 3 mastných kyselin.
  • Jedna studie potvrdila, že olivový olej a rybí olej podstatně zmírňují bolest kloubů, posilují stisk ruky a snižují ranní ztuhlost u lidí s revmatoidní artritidou (46).

Shrnutí: Olivový olej může zmírňovat bolest a otoky kloubů u lidí trpících revmatoidní artritidou. Tyto pozitivní účinky se ještě zesilují, pokud budete současně konzumovat i rybí olej.

  1. Olivový olej obsahuje řadu živin, které potlačují růst nebo dokonce zabíjí škodlivé baktérie (47).
  2. Jednou z těchto baktérií je Helicobacter pylori, která žije v žaludku a může se podílet na vzniku žaludečních vředů nebo dokonce rakoviny žaludku.
  3. Laboratorní studie potvrzují, že extra panenský olivový olej účinně působí proti 8 kmenům této baktérie, přičemž 3 z nich jsou rezistentní na léčbu antibiotiky (48).
  4. Studie provedená na lidech potvrdila, že 30 gramů extra panenského olivového leje denně dokáže zlikvidovat baktérii Helicobacter pylori u 10 – 40% lidí, a to do 2 týdnů (49).
  5. Shrnutí: Extra panenský olivový olej má antibakteriální účinky a studie potvrzují, že obzvlášť účinně působí proti baktérii Helicobacter pylori, která vyvolává žaludeční vředy a rakovinu žaludku.

Je důležité, abyste kupovali správný druh olivového oleje. Pokud totiž nekoupíte kvalitní olivový olej, jeho pozitivní přínos bude minimální.

Jediný druh olivového oleje, který obsahuje všechny antioxidanty a biologicky aktivní složky je extra panenský olivové olej. To je také jediný druh olivového oleje, který vám doporučujeme.

I tak je ale třeba mít se na pozoru, protože někteří výrobci na své výrobky dávají štítek „extra panenský“, ale ve skutečnosti se nejedná o extra panenský olivový olej, ale olej, který je naředěn jinými druhy rafinovaných olejů.

Proto si před nákupem extra panenského olivového oleje pořádně prověřte, zda opravdu kupujete pravý extra panenský olivový olej.

Co si z článku odnést?

Kvalitní extra panenský olivový olej je velmi zdravý a jeho užívání vám můžeme rozhodně doporučit.

Možná se jedná o vůbec nejzdravější jídlo na Zemi.

Proč a jak pít olivový olej na lačný žaludek? A jak poznáte kvalitní olivový olej?

Olivový olej můžete konzumovat ve velkémOdborníci na výživu říkají, že je třeba konzumovat dostatečné množství bílkovin, tuků a sacharidů. Existují speciální pravidla pro správné používání nezbytných látek, stopových prvků a vitamínů pro tělo. Bylo zjištěno, že mnoho užitečných látek obsažených v olivovém oleji se 100% vstřebává do lidského těla. Lidé, kteří si hodně oblíbili tento přírodní olej, mají velmi dobrý zdravotní stav. Je to skoro pravidlo.

Budete mít zájem:  Dubnové pročištění podle čínské medicíny

Co v olivovém oleji najdeme?

Kvalitní olivový olej obsahuje:

  • Mastné kyseliny (jako třeba omega-3), které jsou schopné zbavit tělo špatného cholesterolu;
  • Fenolové sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky;
  • Mononenasycené mastné kyseliny, zabraňují vzniku aterosklerózy, a závažnému onemocnění, jako je rakovina;
  • Vitamíny A, D, E, K, nezbytné pro zdravé fungování vnitřních systémů člověka;
  • Kyseliny linolovou, které je schopna urychlit proces obnovení vnitřního a vnějšího poškození.

Je možné konzumovat olivový olej na lačný žaludek?

Předpokládá se, že konzumovat olivový olej na lačný žaludek před snídaní je dobré řešení. V této době se totiž živiny z olivového oleje velmi rychle vstřebávají, mají tak příznivý účinek na organismus.

Takže než si připravíme vydatnou snídani, můžete pomoci tělu tímto způsobem pracovat lépe a naplnit svůj den energií a zdravím.

Olivový olej se doporučuje pít na lačný žaludek půl hodiny před jídlem – 1 lžička ráno a večer, nebo 1 lžíce ráno.

Výhody užívání olivového oleje před jídlem

  • Stimulace motoriky střev;
  • Stimulace pohybové funkce střeva. Tato skutečnost byla prokázána také vědecky, takže by neměl způsobit žádné pochybnosti;
  • Zabraňuje vzniku mnoha druhů rakoviny spojené s trávicím ústrojím;
  • Podporuje vstřebávání živin. Také se ukazuje, že spotřeba olivového oleje normalizuje proces pohybu potravy ze žaludku do střeva, a to zpomalení procesu zlepšuje vstřebávání živin a trávení;
  • Snižuje kyselost v žaludku;
  • Blahodárný vliv na játra a slinivku břišní;
  • Pomáhá snížit negativní dopady kouření;
  • Dobrý i na kocovinu;

Naše upozornění: Velmi pozor na kvalitu

Abyste dokázali svému tělu opravdu pomoci, zaměřte se na skutečně kvalitní olivový olej. Jejich zárukou nemusí být ani cena, protože v tomto případě neplatí čím dražší, tím lepší. Často jen nesmyslně platíte za značku. Testujte a hledejte ten nejlepší produkt, který vám “sedne”.

Jak poznat kvalitní olivový olej?

Olivový olej má řadu kvalitativních úrovní a bohužel často narážíme na to, že výrobce nabízí svůj produkt jako zástupce nejkvalitnější kategorie, přestože v obalu se ukrývá málo kvalitní olivový olej či dokonce směs různých druhů nekvalitních olejů.

S jakými druhy olivového oleje se u nás můžete setkat a v čem se liší?

Nejkvalitnější je Extra panenský olivový olej, který je získaný mechanickým zpracováním za studena, výhradně ze zralých oliv, které musí mít nejvyšší kvalitu (ne poškozené, plesnivé či jinak znehodnocené olivy). Pochází vždy z prvního lisování oliv a nemůže obsahovat žádné chemické příměsi.

Panenské, olivové a rafinované olivové oleje nepodléhají tak přísným kritériím zpracování, lisují se při vyšších teplotách ze zbytků, které zůstanou z prvních lisů.

Jejich výsledkem je méně kvalitní olej, který se často mísí s oleji nižších kategorií – např. slunečnicovým či řepkovým.

Stejně se při jejich výrobě používají méně šetrné postupy a obsahují také chemické příměsi.

Nejméně kvalitní jsou právě poslední – rafinované olivové oleje.

Bio olivové oleje musí být označeny etiketou pro biopotraviny (pokud jsou výrobky skutečně bio kvality etiketu určitě na obalu najdete) a musí pocházet výhradně z oliv, které nebyly chemicky ošetřeny, vypěstované ekologicky bez pesticidů či hnojiv proti škůdcům. Také nemohou být zpracovány chemickými postupy. Rovněž tyto olivy musí být vypěstované v lokalitách, v nichž nehrozí intoxikace chemickými látkami (např. z okolních továren, znečištěné vody atd).

Určitě si prostudujte etiketu

Pokud si kupujete skutečně kvalitní olivový olej, vždy musí být na etiketě uvedeno, že je zpracován mechanickými postupy za studena a nikoli chemickou rafinací.

Také si všimněte či olej pochází z oliv, nebo jen z výlisků – tedy odpadu (označovaný jako Pomace), který při zpracování oliv vzniká. Také nepočítejte s tím, že skutečně dobrý olivový olej najdete v plastové láhvi.

Chcete-li kvalitu, vždy preferujte sklo před plastem.

Pokud na etiketě uvidíte označení DOP narazili jste na skutečně kvalitní výrobek, u kterého se nemusíte obávat. DOP – Denominazione d’origine protetta znamená “chráněné označení původu”. Jde o certifikát, který najdete na nejkvalitnějších produktech.

Dá se kvalita poznat na první pohled?

Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že kvalitní olivový olej musí být tmavší a nemůže být zakalený, ale není to pravda. Nefiltrované olivové oleje mohou být zakalené a právě to lidi od koupě odrazuje.

Nejde však o vadu, ale o speciální postup výroby, při kterém se do oleje dostávají kousky dužiny, které časem sedimentují a usazují se na dně láhve.

Takový olej má nižší trvanlivost, ale nemusíte se obávat, že kupujete špatný a nekvalitní výrobek. Právě naopak.

Vybrat tedy světlejší nebo tmavší olivový olej?

Nesnažte se zjistit kvalitu oleje podle odstínu. Jediný rozdíl mezi tmavšími a světlejšími druhy je v tom, v jaké fázi zralosti oliv byl olej vyráběn. Nejzralejší olivy = nejtmavší olej, jeho jakost to však neovlivňuje.

Typickou barvou olivového oleje je zeleně barva a v případě, že narazíte na nažloutlé či dokonce téměř bezbarvé oleje, určitě nejde o čisté a kvalitní oleje. Výrobce často kvalitativní nedostatky kompenzuje barevnou lahví.

Ale pozor i kvalitní oleje bývají ve tmavé lahvi.

Co olivový olej a jeho vůně

Olivové oleje mohou mít různé vůně podle odrůdy oliv, která může být v každém regionu jiná. Naučte se proto spíše to, jak olivový olej nemá vonět.

V případě, že voní kysele, žlukle nebo je dokonce cítit plíseň, to, co držíte v ruce rozhodně není kvalitní olej, ale velmi nekvalitní napodobenina.

Pravý olivový olej by také neměl být cítit přidanými bylinkami či ovocným aroma.

Zkuste tzv. ledničkový test

Chcete-li rychle zjistit, jaký olivový olej jste skutečně koupili, dejte ho do lednice.

Jak jsme již zmínili, olivový olej obsahuje mononasycené mastné kyseliny, které při nízkých teplotách rychle mění svou konzistenci, houstnou a rychle tuhnou. Čím dříve olej v chladničce ztuhne, tím je kvalitnější.

Tento experiment nijak nenaruší kvalitu oleje. Doporučuje se však dlouhodobě skladovat olivový olej při pokojové teplotě.

Co si ještě přečíst?

VIDEO: Test olivových olejů na českém trhu

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

Označení extra panenský neboli extra virgin vzbuzuje ve spotřebiteli pocit, že se jedná o výjimečný výrobek. Pojem extra panenský označuje olivový olej, který byl vyroben tradičním způsobem, tzv.

 mechanickým lisováním za studena a jehož kyselost nepřekračuje 0,8 %. Pokud byl olivový olej lisován mechanicky a má aciditu v rozmezí 0,8 % až 2 % je označován jako „panenský“.  Zbytek jsou oleje nepanenské, z pokrutin.

Na ty opravdu pozor, nemají žádné zdraví prospěšné látky, všechny totiž zanikly při rafinaci.

Láhev na olivový olej musí být tmavá

Tmavá láhev chrání olivový
olej před nežádoucím světlem, které může zhoršit senzorické vlastnosti
olivového oleje. Špičkoví výrobci olej uchovávají v nerezových tancích pod
ochrannou atmosférou a lahvují jej do tmavých lahví až před expedicí.
Alternativou k tmavé láhvi mohou být ještě plechové nádoby. Do plastu
dobrý olivový olej opravdu nepatří.

Podezřele nízká cena

Výroba
kvalitního olivového oleje má svá pravidla a staletí osvědčené postupy, je to
komodita, která má svou cenu. V západní Evropě se dobrý olivový olej
prodává od 10 EUR a prémiový olivový olej od nejlepších výrobců v rozmezí
20-30 EUR za 500 ml.

Neznámý původ oliv aneb „směs olivových olejů pocházejících z EU“

Tímto
označením říká výrobce svému zákazníkovi, že jeho nákupčí projeli Evropu a
nakoupili ten nejlacinější olivový olej, který mohli. Je to typický postup pro
hromadnou průmyslovou výrobu.

Olivové oleje se nakoupí od různých producentů,
z různých lokalit, různé kvality, různých odrůd a různé úrovně zpracování.
Firma vyrábějící masovou produkci tyto vstupní suroviny smíchá a požadované
chuti dosáhne pomocí aditiv a chemických úprav.

Pravděpodobně to byl olej
vyrobený mechanickým lisováním, ale zpravidla je to olej nevalné kvality. V některých
případech dochází i k míchání olivového oleje s jinými rostlinnými oleji.

Nejlepší extra panenský olivový olej se vyrábí z oliv sklízených v říjnu

Špičkový
výrobce prémiových extra panenských olivových olejů sklízí olivy v říjnu.
Olivy jsou zpravidla jasně zelené (záleží na odrůdě), správně zralé,
v nejlepší kondici a farmáři se snaží sklidit vše co nejrychleji, ideálně
do 14 dnů od zahájení sklizně.

Z olivových hájů putují olivy okamžitě do
mlýna a nejpozději do 24 hodin jsou vylisované na olej. Takto vzniká olivový
olej nejlepší kvality. Pokud ovšem výrobce chce kvantitu, tak nechá olivy o
měsíc či dva na stromech déle. Ty postupně tmavnou a při lisování dají výrazně
více oleje, ale kvalitativně horšího.

Budete mít zájem:  Placebo a nocebo – Jekyll a Hyde našeho zdraví

Tuto informaci se na etiketách zpravidla
nedočtete a musíte si ji zjistit na webu farmáře, importéra anebo od znalého
prodejce.

Kupujte jen filtrovaný olej

Poslední
dobou se ze zcela nepochopitelných důvodů rozmohla móda kupovat nefiltrovaný
olej. Lidé si pravděpodobně myslí, že když v oleji plavou zbytky oliv a
hromada nečistot, tak je to asi zdravější. Opravdu není. Při velkovýrobě se
příliš neřeší oddělování listů, větviček a dalších nečistot od oliv.

Olivy se
před vstupem do mlýna osprchují vodou, ale větší nečistoty stále zůstávají.
Proč tedy konzumovat v olivovém oleji zbytky pecek, listí a větví?
Filtrování je jedním ze základních technologických procesů výroby kvalitního a
poctivého olivového oleje.

Například chorvatský výrobce, farma Chiavalon,
používá špičkové švýcarské filtry, které mu zajistí dokonalou čistotu oleje a
tím také dokonalou chuť.

Kyselost menší než 0,2 %

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je jeho acidita, česky kyselost. Na začátku jsme uvedli, že extra panenský olivový olej musí mít aciditu maximálně do 0,8 %. Ty nejlepší olivové oleje mají aciditu v rozmezí 0,1 % až 0,2 %.

Ve spoustě článků se dočtete, že se máte podle této hodnoty rozhodovat, když hledáte dobrý olivový olej. Je to dobrá rada, ale v praxi se podle ní obtížně řídí, protože acidita se většinou na etiketách neuvádí. Důvodem je, že acidita s časem roste.

Tedy, když po vylisování uděláte rozbor, je acidita nižší než třeba za rok, kdy doprodáváte poslední zásoby sezóny. Podívejte se na web farmy, případně požádejte o tuto informaci obchodníka, který vám olivový olej prodává.

Také je potřeba si uvědomit, že nízká acidita je nutná podmínka, ale ne jediná, pro výběr dobrého olivového oleje. I olej s nízkou aciditou může mít chuťové defekty.

Čím více polyfenolů, tím je olej zdravější

Je
známým faktem, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví. Obsahuje
různé zdraví prospěšné látky jako jsou vitamíny nebo antioxidanty a jedním
z nejdůležitějších jsou polyfenoly.

Podíl polyfenolů se zpravidla také
neuvádí na etiketách, ale výrobce jejich hodnotu zná díky rozborům, které si
nechává zpracovat v laboratoři. Zkuste tuto informaci získat od prodejce.
Polyfenoly se projevují i chuťově.

Čím více jich olivový olej obsahuje, tím je
„štiplavější“.

Zjistěte si, jaká ocenění farmář získal

Ve světě se každoročně pořádá spousta soutěží, kde se vybírají nejlepší olivové oleje. Soutěže jsou lokální i mezinárodní a nepořádají se jen v tradičních olivových zemích.

K nejprestižnějším patří soutěže v USA, Japonsku nebo ve Velké Británii. Pokud farma vyrábí prémiový olivový olej, je získání ocenění z podobných soutěží velmi důležitou referencí a dobrou reklamou.

 Dalším vodítkem může být zařazení konkrétní značky do katalogu nejlepších olivových olejů.

Olivový olej ochutnejte

Není nad vlastní zkušenost! Pokud je to možné, olivový olej ochutnejte. Olivový olej se degustuje podobně jako víno. Skleničku v dlani zahřejte, krouživými pohyby olej rozlijte po stěnách sklenice a přivoňte. Následně jej v ústech nechejte převalovat u předních zubů, provzdušněte a pomalu nechte sklouznout do krku.

U běžného olivového oleje ze supermarketu cítíte zpravidla v ústech mastnou hmotu. U špičkových prémiových olejů převládá pocit krémovitosti, ne mastnoty. Podle odrůdy můžete cítit chuť jablek, banánů, artyčoků nebo třeba bylinek. Na kořenu jazyka zase pikantnost, která může být u některých druhů (např. španělská Cornicabra nebo Manzanilla) velmi výrazná.

Jsou olivové oleje jemné, ale také velmi silné a výrazné. Záleží na vaší chuti, stejně tak jako na účelu použití. Na ryby je vhodnější jemný olivový olej, zeleninové saláty nebo těstoviny se lépe kombinují s výraznějšími chutěmi. Na steaky jsou nejlepší ty nejvýraznější olivové oleje.

Uvidíte, že pokud ochutnáte opravdu dobrý olivový olej, běžný ze supermarketů a velkovýrobců už chtít nebudete.

Zdroj: olivum

Olivový olej a zdraví a účinky

Dle nejnovějších poznatků nezáleží na množství tuků, které zkonzumujeme jako na jejich kvalitě. Ale pozor – u olivový ch olejů zvláště platí, že příznivá cena jde většinou na vrub kvality. Jak ale poznat ten nejlepší?

  • Sotva najdete zdravější stravu, má středomořská kuchyně a k ní nezbytně patří olivový olej.
  • Velké množství nezávislých studií potvrdili to co je ve středozemí známo již tisíciletí: Olivový olej je nejlepší pro zdraví.
  • Nejvíce vyniká v prevenci proti onemocnění srdce a krevního oběhu což jsou zároveň nejčastější zdravotní problémy dnešní doby.

Zdraví v záplavě olivového oleje

Je zajímavé, že právě na Krétě kde se v Evropě konzumují nejtučnější jídla je nejnižší výskyt srdečního infarktu. Kréťané kryjí 42% svého příjmu energie tukem a to z velké části olivovým olejem.

Zelenina pak doslova plave v olivovém oleji a krétští sedláci dokonce pijí k snídani sklenku olivového oleje. Považují olivový olej za jejich studnici mládí a věří, že jim dodá zdraví a vitalitu až do vysokého věku.

Již mnoho studií prokázalo, že konzumace olivového oleje ve velkém i přes vysokou spotřebu tuků má za následek mnohem méně problémů s onemocněním srdce a krevního oběhu.

Ukazuje se, že je totiž důležitá kvalita tuků a ne množství.

Proč je olivový olej tak zdravý?

Toto lépe pochopíme při srovnání 2 oblastí a to Skandinávie a Kréty. V obou zemích se spotřebuje přibližně stejné množství tuku na osobu.

Ve Skandinávii připadá ½ všech úmrtí krůli srdci a krevnímu oběhu zatímco na Krétě je to pouze 5%.

Je to zároveň nejnižší hodnota mezi evropskými zeměmi. Není plně jasné čím olivový olej toto způsobuje.

Podle jedné teorie hrají roli jednoduché nenasycené mastné kyseliny v olivovém oleji. Ty snižují obsah škodlivého LDL-cholesterolu a obsahují dobrý cholesterol HDL.

Další teorie hovoří o látce oleurepein. Již malé množství dokáže značně snížit krevní tlak a podporuje prokrvení srdce, rozšiřuje srdeční i věnčité cévy a odstraňuje poruchy srdečního pulsu.

Působí preventivně i proti křečím.

Olivovým olejem nahraďte živočišné tuky

Nahradit olivovým olejem živočišné tuky se rozhodně vyplatí. Lidé se zvýšenou hladinou cholesteolu by měli přejít na olivový olej. Ten totiž plně nahrazuje jiné tuky a tak je možné příjem ostatních výrazně omezit.

Jako nejlepší stolní tuk je považován právě olivový olej. Získává se pouze lisováním za studena z oliv bez chemických či jiných přísad.

Je vhodný i na pěčení a vaření. Teplota přepálení extra panenského olivového oleje kyselsoti 0,3% je až 210°C což úplně postačí na veškeré vaření, pečení a dokonce i opatrné smažení

Přehled olejů a bodů přepálení

  1. Extra panenský olivový olej kyselost 0,3%……210°C
  2. Extra panenský olivový olej 0,8%………………..191°C
  3. Řepkový olej rafinovaný……………………………..204°C
  4. Slunečnicový olej rafinovaný……………………….227°C

Výroba běžného řepkového a slunečnicového oleje

V prvé řadě je třeba říct, že se jedná o rafinované oleje. Tedy oleje které prošly tepelným zpracováním a dále chemickým čištěním – rafinací při které se mění chemická struktura oleje a dochází k tvorbě volných radikálů.

Tyto volné radikály jsou zdraví škodlivé a dochází k zánětlivým procesům v těle.

Výroba probíhá v těchto bodech

  1. Lisování, v některých případech za použití organického rozpouštědla n-hexan
  2. Hydratace – do oleje je vstřikována voda a přidává se kyselina fosforečná, dochází ke srážení bílkovin teplota 60-80°C
  3. Neutralizace – přidává se louh sodný
  4. Bělení – přidává se aktivní uhlí za sníženého tlaku při teplotě 80-90°C
  5. Plnění do obalů

Olivový olej a zdraví

Olivový olej je velmi dobře stravitelný a dokonce se míchá i do kojenecké výživy v regionech středozemí.

Není se čemu divit. Kyseliona olejová je obsažena již v mateřském mléce a je velmi důležitá pro vývoj nervového systému malých dětí.

  1. Extra panenský olivový olej chrání srdce, krevní oběh a slouží jako prevence proti rakovině, zvýšenému cholesterolu, cukrovce, zácpám i rakovině tlustého střeva.
  2. Prevenci proti rakovině si vhodným složením stravy si vytváří každý sám a zařazením olivového oleje do jídelníku vytváříme první předpoklad.
  3. Důležitý je i obsah vitamínuu E a beta karotenu.

Olivový olej –  dělení a kvalita

Olivový olej se zjedušeně dělí na panenské, rafinované a směsi.

Platí, že umělé zásahy jsou vždy nežádoucí a nejlepší jsou vždy extra panenské oleje lisované za studena.

Kvalitní olivový olej je vždy dražší. Příznivá cena jde často na úkor kvality.

Pár vychytávek s olivovým olejem

  • Olivový olej bělí zuby a odstraňuje stopy kávy, čaje, červeného vína i nikotinu. Stačí menší lžíce olivového oleje a nechat v ústech psobit co nejdéle. Masírováním dásní s olejem také posílíte jejich odolnost
  • Na masáže je výborný olivový olej, pro ještě lepší účinky můžete smíchat s medem v pomeru 1:1.
  • Zakořeněný předsudek, že extra panenský olivový olej se hodí jen do studené kuchyně (na saláty) a ne k vaření je chybný. Toto bude vyvracet každý kdo o olivovém oleji něco ví včetně všech Kréťanů. Pravda je, že pokrmy velmi ochutí a dodá jim úplně jiný rozměr.

Navíc má kvalitní extra panenský olivový olej s kyselostí 0,3% kouřový bod často vyšší než jiné rostlinné tuky a to bez chemie!!!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *