Který druh kávy je nejzdravější?

– čokoládové chuťové tóny
– ovocné chuťové tóny
– oříškové chuťové tóny
– kyselejší, ovocnější chuť

– méně kyselá chuť

Jak si kávu připravujete?

– v kávovaru – espresso
– moka konvička
– french press
– AeroPress
– drip
– turek nebo džezva

– filtrovaná káva

Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?

Chutě a vůně kávy jsou nekonečné – můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky. Základní charakteristika kvalitní kávy je sladkost.

Ostatní chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu připravíte.

Připravili jsem pro vás návody jak na jednotlivé přípravy kávy doma, na cestách, nebo třeba v kanceláři.  Velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí sladkost spojená s:

  • Čokoládové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s chutí ananasu a citrónu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Ovocné tóny
    – Káva Ethiopia Guji Ana Sora natural – lehká káva s chutí  mandarinek a kakaa
    – Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
  • Oříškové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek

Sladkost kávy

U kvalitní kávy je základní její vlastností sladkost. Další vlastnosti je její přirozená ovocistost někdy popisovaná jako kyselost. Kyselost může mít již mnoho dalších podchutí a charakterů. Dá se v souvislosti s kyselostí mluvit o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.

O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutě.

 Méně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.

  1. Čokoládové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s chutí ananasu a citrónu
  2. – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  3. Ovocné tóny
    – Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
    – Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu

Způsoby přípravy kávy

Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na milované espresso, jiný dává přednost moka konvičce, jiný propadl kouzlu přípravy kávy třeba v AeroPressu.

Ať už milujete to, či ono, způsob přípravy kávy má zásadní vliv na její výslednou chuť.

 Pro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, ale i jiná hrubost jejího mletí nebo teplota vody a podobně.

Kávy vhodné na espresso

Který druh kávy je nejzdravější?Kávovarů na přípravu espressa je celá řada, liší se kvalitou, cenou i možnostmi upravit parametry přípravy. Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je silná a její chuť intenzivní.

  • Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s chutí ananasu a citrónu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Pokud vás ovšem baví ovocitější espressa hodí se pak i tyto kávy – jejich výsledná chuť bude výrazně kyselejší:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas(BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
    – Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu
  • Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)

Moka konvička

Který druh kávy je nejzdravější?Moka konvička je velice oblíbenou alternativou k espressu. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní a zároveň má větší objem než espresso.

  1. Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:
  2. – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s chutí ananasu a citrónu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  3. Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
    – Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu
  4. Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)

french press

Který druh kávy je nejzdravější?French press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka/turečka“ k čistší, ale výrazné kávové chuti. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.

  • Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:
  • – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s chutí ananasu a citrónu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
    – Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu
  • Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)

AeroPress

Který druh kávy je nejzdravější?Káva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy, který se právě u AeroPressu dá zcela měnit a upravovat – sky is the limit! 

Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:
– Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
– Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu

drip

Který druh kávy je nejzdravější?Káva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená a opět dovoluje objevovat jemnější chuťové nuance a podchutě. Díky možnosti přesně ovlivnit teplotu i objem spolu s hrubostí mletí je tato metoda skvělá pro každodenní pití kávy. Nesporná výhoda je i objem kávy, kterou si člověk jednoduše připraví. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:

– Káva Colombia Tolima Bilbao Planadas (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice
– Káva Ethiopia Guji Ana Sora – lehká káva s chutí sladkých citrusů, karamelu a jasmínu

džezva nebo turek

  1. Který druh kávy je nejzdravější?Káva připravená tímto velmi tradičním způsobem je velmi silná.
    Pokud pijete turka, turečka zkuste jej obměnit za velice jednoduchou přípravou kávy v french pressu ta je díky odfiltrování velké části lógru a přesnější přípravě rozhodně zdravější příprava kávy a přece život a zdraví je důležité, aby si člověk mohl užívat svou oblíbenou kávy déle a radostněji

Nejdražší kávy světa

Zajisté nás občas zláká ochutnat nějakou výjimečnou a jedinečnou kávu, některou z nejdražších káv na světě.

Například můžeme zmínit kávu Kopi Luwak, která se nesklízí zcela běžným způsobem na plantážích. Její nenapodobitelná chuť je oceňována všemi znalci, ovšem někdy jen do doby, než zjistí, jak vzniká její nenapodobitelné aroma. Jméno „luwak“ totiž v Indonésii patří jednomu kunovitému zvířátku, cibetce.

Ta se živí hmyzem a tropickými plody, ale také plody kávovníku, které prochází jejím trávicím traktem. V trusu tohoto zvířátka zůstávají peckovice kávovníku a tak po nich denně pátrají sběrači. Když je naleznou, odstraní obal a tradičním způsobem upraží nepoškozená kávovníková zrna.

Cena kávy za kilogram se pohybuje kolem tisíce dolarů a tak může být právem tato káva považována za nejdražší kávu na světě.

Který druh kávy je nejzdravější?

Vědci se pokoušeli zjistit proč má káva tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť. Nejprve byla cibetka považována za „odborníka“, který si vybírá jenom ty nejlepší zrna kávovníku, ale pak se zjistilo, že je tomu jinak.

Vědci z Ontaria přišli na to, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který je způsoben bakteriemi (hlavně bakterie kyseliny mléčné) a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a tím se ztratí z kávy některé hořké látky.

Budete mít zájem:  Valentýnský obchod s láskou

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky v zajetí se odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká.

Který druh kávy je nejzdravější?

Dnes se už sice daří chovat cibetku uměle, ale přesto se dělají aromatizované kopie a vlastně jen 5 % kávy Kopi Luwak je opravdu z cibetky, zbytek je totiž pančován. Proto při koupi této kávy je nutností vyhledat renomovaného obchodníka s přímými obchodními styky, protože jinak se nám může stát, že narazíme jen na předraženou náhražku této kvalitní kávy.

A jak tedy chutná? Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

Který druh kávy je nejzdravější?

Mezi další skvělé kávy jistojistě patří i Jamaica Blue Mountain, která je už ale pěstována na plantážích a sklízena tradičním způsobem. Je to velmi ušlechtilý druh, který pochází z ostrova Jamajka, kde se pěstuje v oblastech s nadmořskou výškou okolo 2000 metrů. Typická jsou pro ni větší, tmavě modrozelená zrna.

Káva vyniká jemnou kyselostí a bohatou oříškovou chutí. Nejlepší je středně upražená a je ceněna především pro sytou a zároveň delikátní vůni.

Většina produkce této kávy skončí na japonském trhu, kde je velmi vyhledávaným druhem. U nás se dá samozřejmě také sehnat, ale velmi pravděpodobně se nebude jednat o ty nejkvalitnější druhy.

Který druh kávy je nejzdravější?

Do třetice všeho nejlepšího zmíníme kávu Kona, která je pěstována na havajských plantážích, na vulkanické půdě svahů sopky Mauna Loa. Jsou zde ideální podmínky pro její pěstování – je zde vyvážený poměr srážek, slunečního záření a pravidelná odpolední oblačnost zastiňující kávovníky před prudkým sluncem.

Káva má špičkovou kvalitu a je proslulá svým jedinečným aroma, má vynikající měkkou chuť s oříškovou příchutí, decentní a bohatou kyselost.

Nejzdravější způsob přípravy kávy

Bez kávy si mnozí z nás nedokážou představit den. Šálek voňavého horkého nápoje dokáže probudit smysly, cítíme se plní energie a zvládáme snadněji každodenní povinnosti. Káva přináší spoustu benefitů pro náš organismus. Víte ale, jaká příprava kávy je podle odborníků nejzdravější?

Každý z nás má rád kávu trochu jinak, někdo nedá dopustit na šálek silného espressa, jiný si pochutná na cappuccinu s bohatou mléčnou pěnou. Ať si připravíte kávu jakkoliv, vždy vám dodá dávku kofeinu a potřebnou energii. Přesto však může být některá volba zdravější.

Stejně jako výběr kávových zrn, tak ani správnou přípravu není radno podcenit. Každý způsob přípravy může z kávových zrn dostat jiné nuance chutí. Vhodně připravená káva uvolní kromě neodolatelné vůně i spoustu prospěšných látek. Pokud kávu připravíte špatně, například ji necháte dlouho louhovat, můžou se kromě nepříjemné chuti dostavit i potíže jako bolest hlavy nebo podrážděný žaludek.

Připravte si zdravou kávu

Podle závěrů studie švédských vědců z Göteborské univerzity je nejzdravější způsob přípravy kávy filtrování. Filtrovaná káva nejenže skvěle chutná, ale díky procesu filtrování přes speciální papírový filtr dokáže zachytit škodlivé látky. Jedná se hlavně o látky, které zvyšují hladinu tzv. špatného cholesterolu v krvi.

Filtrovaná káva pomáhá zvyšovat soustředění, pozornost, dokáže zlepšit náladu, paměť i vaše sportovní výkony. O zdravotních přínosech kávy se můžete dočíst v mnoha studiích, to nejlepší z kávy pro vaše tělo získáte, když si denně dopřejete 3-4 šálky.

Káva přispívá ke snížení rizika vzniku melanomu, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby, cukrovky, onemocnění jater apod.

A dámy, pozor, díky pití kávy můžete i zhubnout, přispívá totiž ke zrychlení metabolismu a podporuje rozklad tuků, navíc vám dodá pro cvičení více energie.

Který druh kávy je nejzdravější?

Správný postup při přípravě filtrované kávy

Nemusíte mít obavy, příprava kávy v dripperu je snadná a zvládne ji každý. Budete potřebovat nádobu, dripper V60, filtrační papír, mlýnek a středně mletou kávu.

Pojďme na to:

  1. Na konvičku nebo nádobu, do které se bude káva filtrovat nasaďte dripper a do něj vložte papírový filtr odpovídající velikosti.
  2. Propláchněte filtr horkou vodou, pročistíte tak filtr, který bude hezky držet a zároveň ohřejete konvičku. Nakonec vodu vylejte.
  3. Do filtru nasypte mletou kávu, na 100 ml vody se dává 6-7 g kávy. Vybírejte vždy výběrovou kávu a namelte ji nejlépe těsně před přípravou.
  4. Dejte vařit vodu a po uvaření ji nechte zchladnout na 93°C (počkejte asi 45 vteřin). Kávu zalijte 30 ml vody, aby se vsákla do kávy a počkejte 30 vteřin.
  5. Pomalu dolévejte zbytek vody krouživým pohybem od středu filtru ke kraji. Kávu nechte extrahovat maximálně 3 minuty. Při delší době extrakce by měla káva hořkou chuť.
  6. A můžete servírovat.

Podívejte se na video, jak si filtrovanou kávu připravit.

Který druh kávy je nejzdravější?

Kdy je pravý čas na kávu?

Většina lidí pije kávu hned ráno po probuzení. Ale je to ten pravý čas? Pokud jste si dali někdy kávu a měli jste pocit, že její účinky nezabírají, zřejmě jste si ji dali v nesprávný čas.

Chronofarmakologie je věda, která zkoumá vhodný čas použití léku, aby správně účinkoval. Podobný princip lze aplikovat i pro pití kávy a nástup jejich povzbuzujících účinků.

Podle neurovědce Stevena Millera může pití v nesprávnou dobu dokonce vést k nižší toleranci a účinnosti kofeinu na lidský organismus.

Který druh kávy je nejzdravější?

Ve studii, kterou Miller provedl, hovoří o důvodech, proč pít kávu v určitou dobu.

V lidském těle se během 24hodinového cyklu mění hladina kortizolu, což je stresový hormon, který je zodpovědný za úroveň bdělosti a s konzumací kofeinu jeho hladina roste. Nejvyšší hodnoty máme v těle mezi 8 a 9 hodinou ráno, poté se jeho úroveň snižuje.

Když vypijete šálek kávy právě v době maximální úrovně hladiny kortizolu, efektivita účinků kofeinu bude mnohem nižší než v době, kdy je jeho přirozená produkce nižší.

Ideální čas na kávu je tedy mezi půl desátou a půl dvanáctou dopolední. Druhý šálek kávy vám dodá energii odpoledne mezi půl čtvrtou a půl pátou. 

Káva a její účinky – je zelená káva nejzdravější?

Pro jedny je káva zdravý nápoj a životabudič, pro druhé se jedná o největší zlo. Jak je to s pitím kávy? Která je vhodná a kolik šálků bychom měli denně vypít?

KÁVA S MLÉKEM – KÁVA BEZ KOFEINU – ZELENÁ KÁVAKÁVA V TĚHOTENSTVÍ

Který druh kávy je nejzdravější? Foto: PixaBay

Káva a její účinky

Názorů na účinky a vhodnost pití kávy je mnoho. Různí se i názory expertů, ale jedno je v zásadě jasné: pitím kávy tělo získá mnoho prospěšných látek – káva je bohatá na obsah antioxidantů, které mají příznivý vliv na náš organismus.

Káva také příznivě podporuje mozkové funkce a zvyšuje metabolismus. Vhodná je také v zátěžových situacích vyžadujících pozornost (např. řízení automobilu), ale také umí jednoduše zahnat únavu z nedostatku spánku či odehnat bolest hlavy a kruhy pod očima.

Podstatné pak ale je, jaký druh kávy se pije, jak často a také kdo ji pije. Je rozdíl, pokud čerstvou a silnou kávu pije mladý člověk anebo starý nemocný člověk, případně, pokud se jedná o nekvalitní kávu.

Rizika mohou být například spojená s kardiovaskulárními onemocněními, citlivější lidé si mohou při pití kávy stěžovat na bolesti žaludku nebo pálení žáhy. Kofein pak může některým narušit spánek. Zkrátka je to individuální.

Když se vrátíme k vysokému obsahu antioxidantů, potom můžeme kávu řadit mezi jedny z nejvíce prospěšných nápojů. Průměrný člověk, který za den vypije několik šálků, získá z kávy více oxidantů než z ovoce a zeleniny. Mezi tradiční mýtus patří rychlost účinku kávy. Mnozí věří, že vliv je okamžitý, ale není tomu tak.

Účinek vrcholí za jednu až dvě hodiny po té, co se dostane do krve. Pokud potřebujete svůj organismus povzbudit, doporučuje se vypít několikrát denně malý šálek kávy. Velký hrnek kafe po ránu rozhodně nezajistí povzbuzení na celý den. Kofein obsažený v kávě také zrychluje metabolismus – ideální je například vypít šálek před cvičením.

Navíc tato látka navozuje příjemný pocit spokojenosti a štěstí.

Káva a zdraví – vliv kávy na zdraví

Podle průzkumů také pití kávy chrání před neurodegenerativními chorobami jako je Alzheimerova choroba. Závěry klinických studií ukázaly, že lidé pijící pravidelně kávu mají až o 65 % nižší riziko vzniku této choroby.

Podobné závěry byly zveřejněny i v souvislosti s Parkinsonovou nemocí. Pitím toho nápoje také snížíte riziko vzniku cukrovky 2. typu (Diabetes mellitus 2. typu).

Káva je přínosná i pro dobrou funkci jater – pravidelné pití snižuje riziko vzniku jaterních onemocnění.

Který druh kávy je nejzdravější? Foto: PixaBay

Negativní účinky kávy

Když už jsme zmínili vesměs všechna pozitiva, je také třeba uvést rizika spojená s konzumací kávy. Je třeba varovat zejména lidi trpící na tzv. vysoký tlak. Pro ty je pití kávy rizikové a v některých případech i zcela nevhodné. Konzumace kávy se nedoporučuje ani lidem s duševními poruchami. Kofein má sice vliv na tzv.

Budete mít zájem:  Příznaky Nízkého Krevního Tlaku?

 pocit štěstí, ale má také odvrácenou stránku: velké množství kofeinu může způsobit bušení srdce, a také může vést ke vzniku neklidu, úzkosti a raritně se také objevují záchvaty paniky. Ale jak už jsme uvedli, je to hodně individuální a každý si musí vyzkoušet, co mu bude vyhovovat a jaké má své limity.

Řešení je pak jednoduché – omezit pití kávy a raději si koupit něco dobrého a zdravého třeba na farmářských trzích.

Škodlivé účinky kávy – jaká je škodlivost pití kávy

V souvislosti s konzumací kávy se také hovoří o závislosti. Na vině je opět kofein – jedná se totiž o návykovou látku.

Při pravidelné konzumaci dojde k vybudování tolerance na jeho účinky, a aby na vás pití kávy mělo vliv, budete muset zvyšovat četnost jejího pití.

V případě nedodání pravidelné dávky se mohou objevit abstinenční příznaky jako bolest hlavy, únava, podrážděnost, ale často vymizí během pár dní. Nejedná se tedy o nic nebezpečného.

Pozor na nadměrné pití kávy

Často se v souvislosti s konzumací kávy upozorňuje na rizika spojená s nadměrným pitím. Ale abyste se dostali do této kategorie, museli byste za den vypít dvanáct a více šálků kávy.

Otrava kofeinem by nastala asi při zkonzumování nějakých 100 šálků silné kávy. Většina milovníků kávy se k takovým hodnotám nedostane.

A ještě připomeneme, že účinek vypité kávy vrcholí za hodinu až dvě, kdy se dostane do krve.

Je pití kávy zdravé – je káva zdravá?

Pití kávy je zdravé, ale pouze za předpokladu, že netrpíte nějakým onemocněním, které by mohlo příjem komplikovat. Například onemocněním trávicího ústrojí, případně nějakým srdečním onemocněním. Ale v zásadě se většina studií shoduje na prospěšnosti pití kávy.

Důležité ale je pít správnou kávu – stačí rozlišovat dvě základní jakostní skupiny – arabiku a robustu. První jmenovaná má sametovou chuť, je aromatická a není moc hořká. Naopak robusta je silnější, chutná hořce, ale postrádá aroma – není to tak kvalitní káva.

Při pití kávy by se také nemělo zapomínat na doplňování tekutin – samotná káva odvodňuje!

Zelená káva účinky

Zelená káva je něco zcela odlišného, než na co jsou zvyklí tradiční konzumenti. Jedná se o kávová zrna před pražením, a proto pak taková káva obsahuje více antioxidantů a kyselin. Pražením se jich mnoho zničí.

Díky obsahu kyseliny chlorogenové má taková káva ve spojení s kofeinem velký vliv na vstřebávání cukrů z potravy a následné přeměny na tuk. Podle posledních objevů je tato káva vhodná jako prostředek k hubnutí.

Dále má příznivé účinky na trávení – omezuje riziko vzniku žlučových kamenů. Má pozitivně působit na celulitidu. Z dalších příznivých účinků už se můžeme jen opakovat – tedy platí totéž, co u běžné kávy.

Zelená káva obsahuje více kofeinu, a proto není vhodná pro těhotné/kojící a samozřejmě pro lidi s vysokým tlakem či diabetiky. Chuťově je zelená káva přirovnávána k zelenému čaji.

Káva s mlékem a zdraví – káva s mlékem účinky na zdraví (smetana do kávy)

Často se ve spojitosti s kávou diskutovalo, jestli je vhodné, nebo dokonce zdraví škodlivé, přidávat do kávy mléko. Objevovala se varování, že mléko v kávě může způsobovat rakovinu a další vážné zdravotní komplikace.

Hned z kraje uklidníme všechny konzumenty, kteří si kávu bez mléka nemohou představit: žádné riziko nebylo prokázáno. Snad jedině, že byste trpěli intolerancí na laktózu. Podrobně na tuto otázku odpověděli na serveru Technet.

Naopak mnozí výživoví specialisté doporučují si mléko do kávy přidat, abyste snížili dráždivost nápoje pro žaludek.

Pití kávy v těhotenství

Těhotné ženy by se pití kávy měly vyhýbat. Mohly by si tak způsobit komplikace při vývoji plodu a navíc i u dítěte by mohla vzniknout závislost na kofeinu, což by se později mohlo podepsat na jeho nespavosti.

Pití kávy při kojení

  • Pití kávy při kojení už není takový problém jako v těhotenství.
  • Doporučuje se konzumovat kávu co nejdéle před kojením – minimální odstup jsou tři hodiny.
  • Pokud není uživatelka kávy nutně závislá na kofeinu, může zkusit kávu zbavenou právě této látky.

Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu, jak název předesílá, je zbavená této látky. Přesněji její obsah je výraznou měrou zredukován na zcela zanedbatelnou hodnotu. Existují dva způsoby zbavení kávových bobů kofeinu.

Proces může být přírodní – máčením ve vodě, anebo chemický. Druhý jmenovaný už pak zanechává v kávě řadu přidaných chemických příměsí. Chuťově ale nebude stejná jako běžná káva.

Nicméně obsah antioxidantů a dalších prospěšných látek si dopřejete i z bezkofeinové kávy.

Tip: Hledáte slevu nejen na kávu Tchibo? Máme pro vás cenné rady!

Kdy pít kávu

Jak už v článku mnohokrát zaznělo, pití kávy je zcela individuální a každému vyhovuje něco jiného. Ale pokud si vezmete k srdci výsledky práce vědců, možná vám to napomůže s dobrým soustředěním během dne a s kvalitním spánkem.

Kdy tedy pít kávu?

  • Není zcela ideální pít hned po ránu.
  • Podle vědců je ideální si dát první šálek mezi půl devátou a půl desátou dopolední (to za předpokladu, že vstáváte mezi 6.–8. hodinou).
  • Další šálek je vhodný odpoledne mezi půl druhou do pěti odpoledne.
  • Poslední kávu byste měli pít mezi půl šestou až půl sedmou večerní.
  • Potom už byste neměli konzumovat žádný nápoj s kofeinem – vyhnete se tak potížím s usínáním a nespavostí.

Foto: PixaBay

Čerstvá káva

Patříte mezi kávové fajnšmekry? Pak jistě již máte svou oblíbenou značku a ještě lépe svou oblíbenou pražírnu, kam si chodíte pro čerstvou kávu. Taková káva je maximálně čerstvá, plná aroma a chuti.

Navíc ji budete mít přesně takovou, která vám chutná a bude splňovat požadavky ze zdravotního hlediska. Káva vydrží čerstvá jen několik dní, maximálně týdnů. Na vzduchu žlukne. Většina prodávaných káv už je vyčpělých a žluklých..

. Pozor tedy na to!

Cibetková káva

Cibetková káva patří mezi nejžádanější druh kávy mezi gurmány a je také jedna z nejdražších. Získává se z trusu cibetek, které mají rády sladké kávové třešně. Ty pak cestují trávicím traktem a téměř neporušené projdou v žaludku tzv.

 fermentací – zde právě bob získá specifickou a nezaměnitelnou chuť a aroma. Následně ke slovu přichází sběrači, kteří musí objevit trus a z něj pak kávu získat. Po omytí se usuší a dále praží.

Cibetkovou kávu najdete pod označením Kopi Luwak.

Druhy kávy

Základních druhů kávy je několik, ale hlavním, co byste si měli zapamatovat je, že piccolo neexistuje. Základem je espresso, pak můžeme například zmínit lungo, americano, cappuccino, latte macchiato a další. Základní přehled najdete třeba zde.

Zrnková káva

Zrnková káva se do Evropy dostala nejpozději v první polovině 16. století. Nejprve byla výsadou privilegovaných vrstev, postupně se však rozšířila.

Kávu rozdělujeme na dvě základní odrůdy: robustu a arabiku (arabica).

Arabica má menší obsah kofeinu, ale je co do chuti a aroma velice lahodná, zatímco robusta má silnější a výraznější chuť a není tak kvalitní. Z dalších odrůd můžeme zmínit excelsu a libericu.

Rozpustná káva neboli instantní káva

Instantní káva se vyrábí sušením vyextrahovaných mletých pražených zrn. Silný kávový extrakt se z vysokých teplot zprudka zchlazuje. Káva se následně suší. Výsledkem je buď rozpustný prášek, nebo granule. Na výrobu instantní kávy se většinou používají méně kvalitní zrna (robusta). Aby taková káva měla chuť a vůni, musí se chemicky aromatizovat.

Ledová káva

V letních měsících se jedná o velmi vyhledávaný druh kávy. Složení je stejné, jen s rozdílem, že káva neprojde varem. Receptů, jak vytvořit ledovou kávu je mnoho. Zkuste některý z nich a uvidíte, jak je takový nápoj osvěžující.

Překapávaná káva

Překapávaná káva – nejlépe připravená v tzv. překapávači má jednu nespornou výhodu. Díky filtraci přes papír se do kávy nedostane látka kafestol (zvyšuje hladinu cholesterolu) a hlavně káva získá na bohatosti chutí. Samozřejmě za předpokladu, že nepoužijete cukr, mléko a další ochucovadla.

Irská káva

Skutečná irská káva obsahuje pravou irskou whiskey doplněnou filtrovanou kávou s třtinovým cukrem. Na povrchu je asi 2 cm vysoká vrstva vyšlehané smetany, která je ale stále tekutá.

Turecká káva

V české podobě se také příprava označuje jako „turek“. Káva se nasype do hrnku a zalije horkou vodou. Ale tento postup nemá s tureckou kávou nic společného. Správně se připravuje v džezvě. Káva musí být najemno umletá (asi jako hladká mouka).

Do džezvy se nadávkuje káva, smíchá se studenou vodou a zamíchá. Džezva se dá nad plamen a začne se s ohříváním. Jakmile káva začne tvořit pěnu, je potřeba proces ohlídat a těsně před přetečením džezvu z plamene sundat. Po chvilce ji vrátíme zpět a proces třikrát opakujeme (káva třikrát vzkypí).

Budete mít zájem:  Zánět Uzlin Na Krku Léčba?

Tak se uvolní všechny potřebné látky.

Týden kávy

Týden kávy je každoročně pořádaný festival konaný k oslavě Mezinárodního dne kávy, který připadá na 1. října. Akce pravidelně probíhá od roku 2011. Kdy a kde se můžete zapojit do Týdne kávy se dozvíte na oficiálních stránkách.

Co pít místo kávy

Jsou situace, kdy si nemůžete dát kávu – třeba ze zdravotních důvodů, nebo vám zkrátka nechutná. Existují i kávové náhražky, které jsou navíc zdravé! Pít můžete „kávové“ nápoje jako je Melta, nebo Caro. Melta je z praženého kořene čekanky, praženého žita a ječmene, a kořene cukrové řepy.

Pokud máte klasickou podobu, je nutné nápoj převařit a následně scedit. Meltu můžete zakoupit i v nálevových sáčcích, které stačí vylouhovat. Dalším náhražkovým nápojem je Caro – ze sušeného mletého kořene čekanky, obsahuje dále obilné produkty a slad z ječmene. Caro se rozpouští v horké vodě.

A pokud řešíte dopad na zdraví, pak si nenechte ujít podrobný článek, který se věnuje účinkům a druhům soli.

Jaké jsou rozdíly v kávovarech: jsou lepší automatické, nebo pákové?

Poslat článek na e-mail

Nejzdravější způsob přípravy kávy

Hlavní obsahFiltrovaná káva je považována za nejzdravější.
Foto: Profimedia.cz

Za naprosto nejzdravější způsob přípravy kávy odborníci považují filtrování. „Káva připravovaná jinak než filtrováním obsahuje látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Filtr dokáže tyto látky eliminovat, díky čemuž snižuje rizika spjatá se srdečními záchvaty a předčasnou smrtí,” upozorňuje autorka nejnovější vědecké studie zveřejněné v Evropském věstníku preventivní kardiologie Dag Thelleová ze švédské University of Gothenburg.

Podle ní může zvýšit riziko srdečních chorob nejen klasický český „turek”, ale i příprava kávy pomocí pressovačů či stále oblíbenějšího french pressu.

„Nefiltrované kávy obsahují vyšší množství cafestolu a kahweolu – chemikálií, které se nacházejí v olejových kapénkách vznášejících se nad kávou, ale i v kávovém sedimentu,” vysvětluje pro CNN dietoložka Lisa Drayerová.

Vědecké studie podle ní prokázaly, že právě tyto látky mohou zvyšovat hladiny  triglyceridů a LDL cholesterolu (tzv. zlého cholesterolu).

Proč je třeba hlídat triglyceridyStyl

Papírový filtr přitom dokáže i tyto látky na rozdíl od ostatních filtrů skutečně zachytit. Což potvrdila i rozsáhlá norská studie, která v souvislosti s pitím různých druhů káv sledovala více než půl milionu lidí po dobu 20 let.

Jasně z ní vyplynulo, že lidé, kteří denně vypili jeden a čtyři šálky filtrované kávy, měli nejnižší úmrtnost, a to i ve srovnání s lidmi, kteří kávu vůbec nepili.

Výhodnost pití filtrované kávy potvrdil podle American Heart Association i další výzkum zaměřený na zdravotní přínosy kávy. Podle něj může filtrovaná káva významně zostřit mentální pozornost a koncentraci, zlepšit náladu a zároveň i zlepšit výkon při sportu.

Odpolední cappuccino jako tabu aneb Jak pít kávu jako ItalovéStyl

Rozsáhlá studie z roku 2017, jež analyzovala více jak 200 dalších studií zaměřených na zdravotní přínosy kávy, zjistila, že maximální možné zdravotní benefity dodají 3-4 šálky denně.

Káva například snižuje riziko melanomu, rakoviny prostaty, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, cukrovky, onemocnění jater, Alzheimerovy choroby, bolestí zad apod.

Vyhnout se pití kávy by naopak měli lidé mající problémy se svým spánkem a lidé trpící na časté zlomeniny. Kávu by si ve velkém neměly dopřávat ani těhotné ženy, u kterých hrozí riziko předčasného porodu či nízké porodní váhy dítěte. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že poločas rozpadu kofeinu je během těhotenství dvojnásobný.

Další benefit kávy. Pomáhá při cvičeníZdraví

Pokud chcete získat z kávy co nejvíce benefitů, pak kromě toho, že budete pít jen filtrovanou, přidejte si do ní nízkotučné mléko, které pomůže vyrovnat ztráty vápníku.

Podle odbornice má lžíce mléka pouze 6 kalorií, ale 19 miligramů vápníku. Naopak je dobré se vyvarovat přidání cukru do kávy.

Hlavní zprávy

Známe nejzdravější způsob přípravy kávy!

čtení na 3 minut | kategorie : Blog, Kofein a zdraví

Spousta lidí bez kávy nedá ani ránu. Pokud jste jedním z nich, určitě vás bude zajímat, jakou pít kávu, aby byla pro vaše tělo co nejzdravější.

Díky dlouhodobé studii, která byla provedena na univerzitě v Gothenburgu ve Švédsku, byl zjištěn rozdíl mezi pitím filtrované a nefiltrované kávy.

Pojďte si rozšířit své obzory a začněte pít kávu tak, aby byla pro vás nejen požitkem ale i prospěšná pro váš celý život.

Káva je dobrá nejen pro vaše zdraví, náladu a energii, ale může vám také prodloužit život. Řeč je především o kávě, kterou připravíte pomocí filtru. Tento fakt oznámila nová dlouhodobé studie, která byla zveřejněna 22. dubna 2020 v Evropském deníku preventivní kardiologie.

Nefiltrovaná káva obsahuje látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Pomocí filtru látky odstraní a snižuje pravděpodobnost srdečních záchvatů a předčasné smrti,“ uvedla autorka studie Dag Thelle, vedoucí profesorka oddělení veřejného zdraví a komunitního lékařství na University of Gothenburg ve Švédsku. Studie poskytuje silný a přesvědčivý důkaz o spojení mezi různými způsoby přípravy kávy, srdečními záchvaty a dlouhověkostí. 

Teď máme špatnou zprávu pro všechny, kteří milují kávu z french pressu, kávy na bázi espressa nebo klasickou tureckou kávu. Tyto varianty mohou skutečně zvýšit riziko srdečních chorob.

Všechny nefiltrované kávy obsahují vyšší množství kavestolu a kahweolu. Kavestol a kahwol jsou chemikálie nalezené v olejových kapičkách obsažené v kávě a jejím sedimentu.

Studie ukázaly, že tyto látky mohou zvyšovat hladiny triglyceridů a hladiny LDL cholesterolu.

Pokud máte zvýšené množství těchto krevních tuků, jste náchylnější k riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy chorob srdce a cév.

Raději tedy pijte filtrovanou kávu. Filtr, přes který se káva filtruje, pomáhá zachytit tyto škodné chemikálie.

Nová studie sledovala více než půl milionu zdravých norských mužů a žen ve věku 20 až 79 let v průběhu 20 let. Výsledky ukázaly, že pití nefiltrované kávy zvýšilo riziko smrti u mužů ve věku 60 let a více, v důsledku zvýšené kardiovaskulární úmrtnosti.

Díky studii však bylo také zjištěno, že pití filtrované kávy je zdravější než pití nefiltrované kávy. Filtrovaná káva byla spojena s 15% sníženým rizikem úmrtí z jakékoli příčiny, 12% sníženým rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění u mužů a 20% sníženým rizikem úmrtí na srdeční onemocnění u žen ve srovnání s pitím nefiltrované kávy.

Studie zjistila, že ti, kteří pili jeden až čtyři šálky filtrované kávy denně, měli nejnižší úmrtnost.

Nestíháš sledovat všechny naše články, ale zároveň nechceš, aby ti něco uteklo? Jednou za 14 dní ti můžeme poslat shrnutí těch nejzajímavějších článků na našem blogu. Odhlásit se můžeš kdykoliv.

Káva snižuje riziko melanomu, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, cukrovky typu 2, onemocnění jater, rakoviny prostaty a Alzheimerovy choroby. Nic však není dokonalé. Existuje tedy několik důvodů, proč byste měli kávu trochu omezit nebo se jí vyhnout.

1. Spánek

Pokud máte problémy při usínání nebo se ráno cítíte, jako kdyby jste celou noc nespali, je nejlepší se vyhnout kávě a všem zdrojům kofeinu večer a těsně před spaním. Přečtěte si náš článek o tom, kdy je nejlepší pít kávu. Zjistíte, kdy byste měli naposledy pít kávu před spaním, aby vám neovlivňovala kvalitu spánku.

2. Časté zlomeniny

Pokud jste náchylnější na zlomeniny a máte často něco zlomeného, možná víme, kde je zakopaný pes. Vysoká spotřeba kávy (více než čtyři šálky denně) byla spojena s vyšším rizikem zlomenin u žen. U mužů tento aspekt nebyl potvrzen.

3. Těhotné ženy

Těhotné ženy by také měly být opatrné při pití kávy. Bylo zjištěno, že vyšší úroveň spotřeby kávy zvyšuje riziko předčasně narozených a mrtvě narozených dětí, stejně tak i nízké porodní hmotnosti kojenců. To je pravděpodobně způsobeno skutečností, že kofein je během těhotenství pro ženu dvojnásobný. Zkuste raději bezkofeinovou verzi kávy.

Naštěstí pro většinu lidí je káva v pořádku. Pro lidi, kteří vědí, že mají vysokou hladinu cholesterolu, je lepší pít především filtrovanou kávu.

Aby bylo pití kávy ještě zdravější, máme pro vás jeden tip. Zkuste pít kávu bez cukru. Nejen, že poznáte opravdovou rozmanitost a chuť kávy, ale vaše tělo vám z hlediska vašeho zdraví také poděkuje. 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho..
98% spokojených zákazníků
89 značek kávového vybavení
při objednávce nad 990 Kč
Autor : Mirka Vnenková
“Akce (a káva) je základní klíč k jakémukoliv úspěchu” – Picasso (a já).Káva mě uchvátila před cca 7 lety a rozhodla jsem se, že bude mou prací, koníčkem i posláním. Začala jsem u myčky a dostala se až k provozu kavárny. Jsem baristka, která píše o kávě.
Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector