Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Ta jsou totiž plná životodárných enzymů, vitamínů a energie. Právě tyto enzymy dokážou naše tělo očistit a správně nastartovat. Na jejich tvorbu však naše tělo spotřebovává velké množství živin i energie, a proto nám bude vděčné, pokud mu je dodáme v podobě naklíčených semen. Jak na to? Tradičně se semínka mnoha luštěnin nebo obilnin nechají nejprve ve vodě nabobtnat, protože voda a teplo je pro ně signálem, že se blíží jejich vegetační období a že je potřebné se vzbudit. Potom je necháme na vlhkém vzduchu vyklíčit a syrové klíčky následně konzumujeme. Abychom životodárné enzymy ohřátím nad teplotu 45 °C nezabili, klíčky nepřidáváme ani do horké polévky, ale počkáme, až vychladne.

Mladé rostliny

Naklíčená semínka však nejsou jedinou možností předjarní detoxikační kúry. Naklíčená semena dvouděložných rostlin můžeme nechat i vyrůst, ať se zazelenají. Takovéto mladé rostlinky potom konzumujeme.

Samozřejmě, aby to mělo dostatečný ozdravný efekt, jíme je hlavně syrové ve formě salátů a natí namísto koření, nebo také jako vitamínový přídavek v pomazánkách či nádivkách.

Chuť mladých rostlinek si můžeme i trochu regulovat, protože ta se mění od nasládlé po nahořklou, a to podle toho, čím dříve a déle jsou vyrostlé rostlinky osvětlené. Beze světla jsou více nasládlé. Na vytvoření žádoucího chlorofylu je však často stačí osvětlovat jen půl dne.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Lěk z okenního parapetu

Naklíčená semínka i mladé rostlinky nejsou pro nás jen vitaminózní a enzymatickou salátovou pochutinou, ale jsou dokonce plnohodnotnou potravinou.

Po procitnutí semínka ze zimního spánku se totiž aktivuje program rozvoje a ze zásobních látek se začnou tvořit zpočátku hlavně bílkovinové enzymy, které následně odpovídají za tvorbu bohatého množství bílkovin, aktivních sacharidů a energetických látek, tuků, množství vitamínů, hlavně celého B komplexu, betakarotenu, vitamínu E, K, C, ale i za aktivaci látek chránících klíčící semínko před predátory. Tímto způsobem, přímo zázračnou vnitřní aktivitou genetického programu vzbuzeného semínka, se ze zásobárny menšího množství živin stane hotová výživová, stavební i ochranná bomba. Ta nás zbaví škodlivých usazenin vytvořených během zimy a vytvoří ochranu před civilizačními chorobami.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Pokud po vyklíčení semene z něj necháme vyrůst mladou rostlinku, kterou osvětlíme, vytvoří se v ní chlorofyl, jenž pomocí sluneční energie mění vzdušný oxid uhličitý a vodu z kořenů rostliny na energetické cukry. Ty jsou základem tvorby ostatních látek potřebných pro život rostlin.

Kouzelný chlorofyl

Jeho složitá struktura prakticky totožná s naším krevním hemoglobinem, v němž je však ústředním atomem železo, zatímco v chlorofylu je to hořčík, napovídá (a praxe tomu dává za pravdu), že chlorofyl může podporovat tvorbu hemoglobinu, a tím doslova léčit často nebezpečnou chudokrevnost. Je proto dobré kombinovat v jídle zdroj železa se zdrojem chlorofylu. Příkladem může být čočková kaše s volským okem – v obou je dostatek železa, v čočce i dostatek sacharidů. Ideálně podáváme se salátem hlavně ze zelené listové zeleniny.

Chlorofyl však chrání naši pokožku zevnitř a v léčebných i kosmetických přípravcích i zvenčí proti mnoha kožním nemocem, vředům, ale i chronickému akné. Dostatek chlorofylu v syrové zeleninové stravě dokonce pomáhá proti mužské neplodnosti.

Chlorofyl bezkonkurenčně neutralizuje i nepříjemné tělesné pachy nejen jejich překrytím, ale především odstraněním jejich příčin. Jsou to různé dechové pachy od jídla, alkoholu, tabáku, dokonce i česneku, ale i od hnisavých zubů, zanícených dásní či hrdla.

Zmírňuje i zápach z nadměrného pocení, menstruace, moči, stolice. Má mimořádně hojivé a antiseptické účinky na rány, u nichž výrazně zlepšuje všechny tři fáze jejich hojení, přičemž snižuje i bolest a tvorbu jizev. Prakticky působí i jako přírodní antibiotikum.

Nejednou stačí, jak to dělali i naši prapředkové, přiložit na ránu rozdrcené zelené listy.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Velmi výživné jsou například brokolicové klíčky.

Jak nakličovat

Propláchnutá semínka stačí namočit na 24 hodin do vody, někdy stačí od večera do rána, a potom je nechat stát například na velkém umělohmotném sítě položeném na hrnci s trochou vody na dně (semínka nesmějí stát ve vodě) zakrytá pokličkou někde v rohu kuchyně.

Je vhodné je denně dva až třikrát propláchnout vlažnou vodou. Podle druhu semínka vyklíčí během 2–4 dnů, a pokud je necháme dále růst, tak po 5–10 dnech můžeme sbírat úrodu mladých chutných rostlinek.

Takovéto klíčení je nejjednodušší, ale můžeme si zakoupit i různé misky na klíčení, nicméně výsledek bude stejný.

Čím je teplota prostředí vyšší, tím rychleji rostlinky vyrostou, ale je tu i vyšší riziko tvorby plísní.

Tomu můžeme zabránit, pokud na několik hodin nebo na noc vložíme naklíčené zrno do chladničky nebo na něj namíříme proud vzduchu z ventilátoru, čímž snížíme nadměrnou vlhkost vzduchu, která podporuje růst plísní.

Naklíčená semínka nebo vyrostlé mladé rostlinky konzumujeme pouze syrové a čerstvé, neboť jen tehdy mají nejvyšší hodnotu a jsou tím nejlepším detoxikantem a stimulátorem. Používáme je jak do salátů, tak i na oživení všech pomazánek, polévek, kaší, omáček a na mixované živé nápoje.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Koktejl z klíčků a mladé zeleniny můžeme dochutit i konzervovaným ovocem.

Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: autor, isifa/Shutterstock

Zelené klíčky – domácí úroda plná vitaminů za pár dní

Naklíčené mungo, hrách, čočka, žito, špalda a mnohé další by neměly být součástí stravování pouze u veganů a vegetariánů, ale nás všech, kdo chceme do těla dostat důležité živiny.

Obzvláště nyní na jaře je vhodná doba si doma nějaké tyto poklady nechat naklíčit a podpořit své tělo pořádnou dávkou vitamínů.

Možná to bude vaše první čerstvá „zelenina“ tento rok, kterou jste si vypěstovali sami doma, a nemusela za vámi cestovat z druhého konce světa.

Výživová bomba v malém kousku

  • Proč jsou klíčky tolik výživově bohaté?

Obsahují totiž všechno, co potřebuje rostlina pro svůj růst a vývoj.

Budete mít zájem:  Medvědí česnek (Allium ursinum) a zdraví – má opravdovou léčivou sílu

Když se malá semínka probouzí a proměňují se přes klíček na výhonek, vzniká v rostlince i celá řada enzymů, vitamínů, minerálních látek a bílkovin.

Jedná se především o vitamíny B a C, vápník, fosfor, železo, hořčík, chlorofyl a aminokyseliny, které jsou důležité pro imunitní systém a správné fungování metabolismu.

Nadýmání se nebojte

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymůPo konzumaci luštěnin nás často trápí nadýmání, takže si je určitě nedáte, když vás čeká společenská událost. U klíčků se ale bát nemusíte! Díky naklíčení se látky způsobující nadýmání rozštěpí a nafouklé bříško vás tedy trápit nebude. Složené sacharidy se totiž v celém zrnu po naklíčení změní na jednoduché a lépe stravitelné. Proto také chutná řada klíčků sladce.

„Naklíčená zrna a semena jsou pro nás snadnější na strávení – nejen sacharidy se rozkládají na cukry, i bílkoviny a tuky se štěpí na své základní stavební látky (aminokyseliny a mastné kyseliny). Klíčení také snižuje množství tzv.

antinutričních látek, které zhoršují využitelnost některých látek z potravy – u obilovin, ale třeba i u luštěnin. Jedná se např. o látky negativně ovlivňující enzymy a jejich reakce, “ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

Z čeho „vyrobit“ klíčky?

Prakticky cokoliv, co máte v kuchyni, můžete nechat vyklíčit. Avšak ne všechny klíčky jsou jedlé.

  • Určitě se vyhýbejte lilkovitým rostlinám, rajčeti i paprice, jejichž klíčky jsou jedovaté!

Raději se zaměřte na luštěniny a obiloviny. Některé druhy je lepší nechat dorůst až do výhonků s listy (např. řeřicha, ředkvička, hořčice) a jiné jsou skvělé pouze naklíčené (např.

hrách, čočka, mungo, adzuki, fenykl, chia, lněné semínko).

Z obilovin vyzkoušejte žito a špaldu, ze kterých můžete po naklíčení připravit skvělé kaše, pudingy nebo je použít po uvaření jako přílohu.

„Klíčky poslouží pro ozdobení chleba namazaného žervé nebo pomazánkou z tvarohu, můžete je ale přidat také do zeleninového salátu nebo si je dát jen tak, samotné. Ať v té či oné podobě, poslouží jako další zdravá součást pestrého stravování, “ doporučuje Jitka Laštovičková.

Zahrádka za pár dní – jak na to?

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymůNa vaši domácí malou zahrádku budete potřebovat pouze vatu, trochu vody a vhodnou misku. Semínka nasypte na namočenou vatu a pak pár dní čekejte.

  • Nezapomeňte vodu pravidelně doplňovat a udržovat misku na teplejším místě, avšak ne na přímém slunečním světle.
  • Důležité je semínka pravidelně kontrolovat, aby se na nich nevytvořila plíseň, či se nezapařily.

Pro lepší manipulaci a dodržení hygieny jsou vhodnější volbou klíčící misky nebo sítka, které lze zakoupit již prakticky všude.

Semínka nasypete na sítko a vložíte ho na misku, kterou zaplníte vodou a pár dní počkáte. Opět je nutné semínka kontrolovat a vodu pravidelně měnit. Za pár dní si už můžete pochutnávat na vitamínové bombě!

„Výhonky a klíčky, které hned nespotřebujeme, můžeme nechat okapat a uskladnit v chladničce (při teplotách do 5°C), Po 12 hodinách bychom je ale opět měli proprat ve vodě a nechat okapat.

Ideální je ale samozřejmě spotřebovat je co nejdříve.

Pomůcky pro klíčení bychom měli vždy dobře umýt horkou vodou a také vhodným čistícím přípravkem – abychom je připravili pro další bezpečné použití,“ radí Jitka Laštovičková.

Klíčky – zelené poklady

Klíčky nazýváme zjednodušeně rostlinné části, které získáme naklíčením obilovin, luštěnin nebo jiných rostlin. Jsou asi třikrát až čtyřikrát delší než samotné semínko a ke konzumaci je ve většině případů použijeme i se semínkem.

Oproti tomu jako výhonky označujeme již zazeleněné mladé rostlinky, které jsme vypěstovali ze semínka a většinou je konzumujeme po odříznutí nebo odstřihnutí od kořenů.

Naklíčení totiž radikálně mění nejen složení samotného semínka, v této fázi také dochází ke znásobení tvorby enzymů a vitaminů.

Obsah aminokyselin a složení bílkovin

Pravdou je, že málokomu se podaří ve výživě vyladit nejen příjem bílkovin, ale i jejich složení. Přitom duševní i fyzickou kondici a růst svalů ovlivňuje právě bohatý obsah základních stavebních složek, bílkovin a aminokyselin. Některé si naše tělo nedokáže vyrobit, jsou pro nás esenciální.

Při jednostranném složení stravy nám ale mohou chybět i ty, které si tělo vyrobit dokáže.

V naklíčených obilovinách a luštěninách, například cizrně, pšenici, ječmenu, fazolích mungo nebo třeba čočce, o jednotky až desítky procent narůstá nejen celkový objem bílkovin, ale především podíl některých důležitých aminokyselin, například tryptofanu, lysinu, methioninu, beta-alaninu nebo kyseliny gama-aminomáselné (GABA). 

Kvalitní tuky

Tuky rostlinného původu jsou samy o sobě cenným zdrojem energie.

Při klíčení například lněných semen nebo semínek hořčice však výrazně stoupá podíl omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA), která je důležitým zdrojem pro syntézu dalších omega-3 mastných kyselin.

Důležité pro zdravou tělesnou kondici je také to, že při klíčení klesá celkový objem tuků v semínku, proto jsou naklíčené potraviny dieteticky výhodnější, tedy energeticky méně výtěžné, což je skvělá zpráva pro všechny, kdo zrovna hubnou nebo si hlídají linii.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymůStravitelné sacharidy

Klíčením se poměrně zásadně mění i struktura některých polysacharidů, škrobů, které se stávají pro lidské tělo daleko stravitelnějšími a využitelnějšími.

Pouhým naklíčením se totiž mění nejen složení a velikost molekul polysacharidů, ale některé těžko stravitelné nadýmavé škroby po pár dnech klíčení dokonce ze semene úplně vymizí.

Již naše babičky věděly, že dobře napučený hrách nebo fazole tělu prospějí daleko více než pouze dlouze vařené luštěniny. Další výhodou především pro imunitu organismu je vysoký obsah betaglukanů, polysacharidů speciálně ovlivňujících imunitu organismu. 

Vitaminy

Platí to především o vitaminu C, ale i obsah některých dalších vitaminů roste v naklíčených potravinách skokově.

V naklíčené pohance je až 171 % denní dávky vitaminu C na 100 gramů klíčků, významně narůstá i zastoupení vitaminů skupiny B, především B1, B3 a aktivního folátu, což je dobře využitelná podoba vitaminu B12.

Budete mít zájem:  Nejčastější omyly a mýty o brigádách a přivýdělcích

Vysoké množství ho najdeme speciálně v naklíčené sóji a výrobcích z ní. V některých klíčcích, například fazole mungo, dochází i ke zvýšení aktivní formy vitaminu E.

Minerály

Železo ve formě železitých solí, takzvané nehemové železo, s sebou nese celou řadu omezení při vstřebávání, například složení trávicích šťáv, kyselost střevního prostředí, fungování mikrobiomu. Při klíčení semínek však dochází ke snížení obsahu rostlinných fytokyselin, které blokují vstřebávání železa.

Proto se v klíčcích zlepšuje biologická dostupnost železa, navíc je zde podpořena vysokou koncentrací vitaminu C přímo v klíčku. Ostatní minerály se vyskytují v podobném množství a koncentraci, jako tomu je u samotného semínka podle jeho druhu, jsou však dobře vstřebatelné díky koncentraci enzymů v dané potravině.

 

Klíčky, ale i mladé zelené výhonky jsou přímo požehnáním pro naše tělo. Po pár dnech klíčení a s minimálními náklady si doma vyrobíme biologicky hodnotnou, velmi chuťově bohatou a zajímavou přísadu do mnoha jídel nabitou živinami a plnou přírodní energie.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčidlo.  S klíčením se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů, aminokyselin… Zároveň se stává stravitelnějším a látky v něm obsažené pro lidský organismus využitelnější. 

Nejpopulárnější jsou fazole mungohrách, cizrna, čočka hnědá i červená, sója žlutá, fazole adzuki, brukvovité rostliny (ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha). 

A můžeme též použít: pšenici, ječmen, oves, žito, špaldu, pohanku, kukuřici, rýži, sladkou rýži, ale také vojtěšku, hořčici, slunečnicová semínka, lněná semena.

Zeleninová semínka:

  • Brokolice ( zdroj antioxidantů antioxidantů – klíčky i zelené výhonky )
  • Ředkvička ( naklíčená semínka i zelené výhonky ) lžíce naklíčené ředkvičky se vyrovná 30 kusů zralých ředkviček
  • Zelí bílé i červené ( olistěné výhonky )
  • Řeřicha ( zelené výhonky s plně otevřenými lístky )
  • Roketa ( výhonky )
  • Rukola ( výhonky )
  • Mizuna  ( výhonky s listy )
  • Fazole mungo či adzuki

Olejná semena:

  •  slunečnice 
  • sezam
  • hořčice
  • dýně

Luštěniny:

  • hrách
  •  čočka 
  • fazole ( adzuki, mungo,bango…)
  • cizrna
  • soja

Obiloviny:

  • žito
  • oves, ovesné vločky
  • proso, jáhly
  • pohanka
  • pšenice, bulgur, kuskus
  • ječmen

Ostatní semínka:

  • vojtěška ( AL-FAL-FA) – z klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek  – je zdrojem vitamínů A, E, D, B6, železa a proteinůZdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1353-klicky-vojtesky-dokazou-omladit-a-pozitivne-ovlivnit-sexualni-zdravi-zeny)
  • jetel
  •  pískavice 
  • rukola

Čerstvé klíčky a nakličovadlo?

  •  https://www.awashop.cz/cerstve-klicky-c821/ 

Jak postupovat? Semena stačí na osm hodin namočit do vody. Pak je dát do plastového cedníku, ten vložit do misky a přikrýt talířem. Pak už stačí umístit někde v teple a pravidelně několikrát denně síto proplachovat vodou. Sklízet můžete za tři až pět dní, podle druhu semen. Variantou je i pořízení speciálních nakličovacích misek.

Jde o velmi mladé rostlinky – obvykle ze semínka vyrostlé děložní lístky či první dva pravé lístečky. O microgreens lze říct, že je koncentrátem všech látek, které najdeme v dospělých rostlinách. Můžete si tak obohatit zeleninové saláty, vypěstovat ozdobu talířů.

Jak na to? Doma si mikrozeleninu dokáže vypěstovat úplně každý, i když nevlastní zahradu či ji má zařízenou jen odpočinkově bez záhonků. Dokonce tak můžeme dělat v průběhu celého roku, mít ji k dispozici kdykoli. Stačí k tomu velká miska, zemina a podle volby semena – sáhnout můžete po hrachu, pohance, slunečnici, ředkvičkách, kapustě… Fantazii se meze nekladou.

Semena namočte na noc do vody, ráno je slijte a nechte osm hodin klíčit. Pak je rozsypte na zeminu, pozor není potřeba je zahrnovat. Potom misku přikryjte černou fólií a nechte klíčit čtyři až pět dní, každý den zalévejte.

Čtvrtý až pátý den, kdy už mají rostlinky dva až tři centimetry (záleží na druhu), misku odkryjte a na světle nechte dva až tři dny růst. Pak malé rostlinky stačí nad úrovní zeminy ustřihnout, opláchnout a použít třeba do salátu.

Více o klíčení

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů
26.02.2021 01:34

VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY:
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod.
Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice
Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením…

Rostlinné klíčky jsou plné živin a prospěšných enzymů. Jak si je doma naklíčit?

Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hotovému pokrmu, do polévky, salátu či na namazaný chléb hrst křupavých klíčků a výhonků. Naklíčit je v domácím prostředí je snadné a rychlé.

Klíčky, naklíčená semena, výhonky a zdraví – plné zdravých enzymů

„Celá jarní příroda je v procesu změny, probouzí se a začíná nový život. Tento nádherný proces si můžete navodit i u sebe doma.

Probuďte život ukrytý v semínkách, začněte klíčit! Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek.

Navíc je to moc krásná podívaná denně semínka pozorovat, jak se probouzí, mění a rostou,“ říká specialistka firmy PROBIO.

Proč klíčit?

Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.

  • Co klíčit?
  • Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:
  • Obiloviny-pšenice, ječmen, žito, oves, špalda
  • Luštěniny-mungo, sója, čočka, cizrna, adzuki, hrách
  • Olejniny-dýně, sezam, len, slunečnice
  • Ostatní-pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška, quinoa, amarant, řepa
  • Jak klíčit?

Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky či třípatrové misky plastové.

Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3x denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění.

Budete mít zájem:  Alfalfa (tolice vojtěška) semínka a klíčky – její účinky na zdraví + přínosy pro krásu

Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha) či v PET lahvi (mungo).

Jak klíčky využít?

Čerstvé klíčky a výhonky již dále tepelně neupravujte, zničily by se tak hodnotné živiny. Využijte je vždy za studena například do polévky, posypte jimi chléb, vmíchejte do zeleninových salátů či jimi posypte na talíři jakýkoliv pokrm.

Neloupaná pohanka

Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličován.

Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce.

Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se  obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky.

Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

Mungo

V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.

Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků.

Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost.

Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci.

Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou. Výborně chutnají i dětem!

Řeřicha

Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x rosit. Řeřich roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.

Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

zdroj: Babinet, PROBIO

Konzumujte naklíčená semínka. Je to jednoduchá cesta k vlastnímu zdraví

Poměrně novým trendem ve stravování je konzumace klíčků. Naklíčená semínka se hodí jak do salátů, tak třeba i místo popcornu k televizi. Jak ale správně naklíčit a co všechno můžeme v této podobě konzumovat, to nám poradila Mgr. Veronika Hájková.

Naklíčené luštěniny, obiloviny i zelenina jsou velmi prospěšné našemu organismu. „Všechna semínka mají tvrdý obal, který obsahuje mnoho antinutričních látek, které způsobují například nadýmání, nebo jsou hůř stravitelné,“ upozorňuje Veronika Hájková, specialistka na zdravou výživu.

Abyste předešli možným nežádoucím problémům při konzumaci, je proto dobré je namočit. V případě luštěnin je tento postup opravdu nutný, a to alespoň na 10 až 12 hodin – nejlépe s nějakým startérem, který probudí v namočené luštěnině to zdravé a který pomáhá odstranit antinutriční látky. Dobrými startéry těchto procesů jsou třeba sůl, jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Luštěniny pak musíte důkladně opláchnout a správně uvařit s vhodnou kombinací dalších potravin, abyste docílili toho, že nebudou při konzumaci nadýmat. Koupit se ale dají i luštěniny, které jsou zbaveny slupek, proto se mohou vařit bez předešlého namočení.

Fazole nechte klíčit jedině v zemi

Ne každé semínko je vhodné ke klíčení a konzumaci. Z běžných luštěnin můžeme konzumovat čočku, hrách, cizrnu a mungo fazole. Normální fazole se ale klíčit nedají, jelikož obsahují až jedovaté látky – tuto luštěninu lze pouze dlouho vařit, než se dá konzumovat.

Mnoho lidí má předsudky o celém procesu: že je náročný a pracný. V jednoduchosti je ale krása. „Stačí, když semínko hodíme do vlhké hlíny, protože je tam tma a vlhko. A to přesně to semínko potřebuje,“ popisuje Veronika Hájková.

Můžete si také pořídit klíčící misky, nebo stačí klasická vata, na které jste možná jako děti nechávali klíčit řeřichu. Do tří dnů můžete očekávat úrodu klíčků, které můžeme okamžitě konzumovat.

Podle Veroniky Hájkové jsou klíčky dobré jako svěží příloha na talíři. Tepelně byste je ale rozhodně neměli upravovat – pak byste totiž ztratili veškeré vitamíny, minerály a enzymy, které takto čerstvě naklíčená semena obsahují.

Nechat klíčit můžete kde co

Krom zmíněných luštěnin se dají klíčit i obiloviny, jako je například quinoa nebo pohanka. Když je rozmixujete například s banánem nebo jablkem, dostanete super živou kaši plnou vitamínů a minerálů.

Nechat klíčit se dají i semínka různé zeleniny – například ředkviček, zelí, brokolice nebo cibule.

Vždy byste měli myslet na jednu věc – jakákoliv semínka, luštěniny nebo traviny, které chcete konzumovat, musíte nakupovat tam, kde jsou určena k naklíčení nebo konzumaci. Běžná semena, která jsou určená k sazbě, jsou totiž často mořena a chemicky ošetřována proti škůdcům.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector