Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Domů » Zahrada » Zelenina a byliny » Brambory » Jak připravit brambory na uskladnění, aby zůstaly dobré

Pěkné brambory ze zahrady lze uchovat až do jara.  Potřebujeme k tomu sklep, zdravé, neporaněné a suché hlízy a také postup, při kterém brambory na skladování připravíme.

Pro zachování kvality brambor uskladněných ve sklepě je zásadní, abychom do něj ukládali jen zdravé, neporaněné a suché hlízy, neboť do takových nepronikne žádná infekce.

Sklizní začíná výběr

Již při sklizni je výhodné brambory třídit, odstranit drobné, zelené, nahnilé, poškozené škůdci nebo od vidlí apod. a upotřebitelnou část z nich přednostně spotřebovat.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Pěkná úroda brambor

Při sklizni za sucha jsou hlízy krásně čisté, ale někdy se nevyhneme sklizni za vlhčího počasí a hlízy zůstanou špinavé. V takovém případě je lze vyprat, ale jen za podmínky, že je hned necháme dokonale oschnout; proto je pro praní nejvhodnější teplé a slunečné počasí, kdy po rozložení a případném otočení rychle oschnou.

Brambory sklízíme opatrně rýčem nebo rycími vidlemi či vykopáním. Snažíme se hlízy co nejméně poranit. Pokud některé hlízy poškodíme, dáme je stranou pro přednostní spotřebu, nebo aby se stihly před uskladněním zahojit. Nepoužitelné hlízy (zelené či nahnilé) vyřazujeme. Brambory nesklízíme z rozbahněné půdy.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Zdravé porosty brambor na uskladnění necháme přirozeně dozrát

Brambory cestou do sklepa

  • Druhou podmínkou úspěšného skladování  brambor je dodržet správný skladovací režim.
  • Na začátku uložení je pro hlízy optimální teplota 12–18 °C po dobu 10–14 dnů a dostatečné větrání pro vydýchání a hojení ran.
  • V tomto období hlízy vypařují přebytečnou vodu, slupka se zesiluje a na poraněných místech se tvoří korkové pletivo, které zabraňuje vstupu infekce do hlíz.

Nízká teplota zpomaluje hojení, které při 5 °C ustává; proto není správné uložit brambory hned po sklizni do chladného sklepa.

Po sklizni je vhodné asi na dva týdny uložit brambory v přepravce, v otevřeném pytli či v rašlovém pytli v místnosti, kde lze dobře větrat. Při odpařování přebytečné vody se brambory někdy opotí, v uzavřeném pytli by neosychly a mohly by začít hnít.

V chladu a ve tmě

Samozřejmostí je zamezit přístupu světla k hlízám, jinak zezelenají. Po dvoutýdenním hojivém období brambory pečlivě přebereme.

Pokud objevíme hlízy napadené mokrou hnilobou nebo plísní bramboru, necháme přebrané brambory ještě aspoň jeden další týden na místě (celkem tam budou nejméně tři týdny), než se objeví příznaky choroby na všech infikovaných hlízách. Pak brambory znovu přebereme.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

V chladném sklípku lze vhodné odrůdy uchovat až do jara

Jestliže uložíme do sklepa zhojené a pečlivě zkontrolované hlízy a v průběhu skladování udržíme jejich povrch suchý, nebudeme během zimy vyhazovat žádné shnilé brambory. V období skladování ve sklepě by správná teplota měla zajistit, že hlízy nevyklíčí ani nezesládnou, čehož nelze vždy dosáhnout; doporučovaná skladovací teplota je proto kompromisem těchto dvou požadavků.

Brambory začínají klíčit při teplotě 5–6 °C (při 5 °C klíčí tzv. živé odrůdy – tedy odrůdy náchylnější ke klíčení). Cukr se v hlízách začíná po určité době hromadit při poklesu teplot asi na 5 °C, ale zejména při ještě nižších teplotách, a to tím více, čím více se teplota blíží k 0 °C.

Jiná je situace při případném skladování sadbových brambor, neboť ty nesmějí vyklíčit, ale zesládnout mohou – proto je u nich optimální skladovací teplota 2–4 °C.

  • Pro brambory, které chceme skladovat s co nejmenším naklíčením až do jara, je nejlepší skladovací teplota 4–5 °C (4 °C u tzv. živých odrůd – náchylnějších na klíčení),
  • střednědobému skladování (do ledna, do února) vyhovuje i vyšší skladovací teplota 6–8 °C.

Na podzim je třeba některé skladovací prostory postupně ochlazovat větráním v noci nebo v chladnějších dnech, ale ne mrazivým vzduchem. V zimě se někdy sklady i přitápí.

Pokud skladované brambory někdy zesládnou, přeneseme je asi 14 dní před spotřebou do teplejšího prostředí (optimum asi 15 °C), aby se cukr zcela nebo aspoň z části prodýchal. Naklíčené hlízy lze po ulámání klíčků rovněž spotřebovat, ale je třeba okrájet slupku v syrovém stavu, na loupačku se nehodí.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Rané brambory sklízíme při dosažení dostatečné velikosti hlíz, nať je ještě zelená

  • Jak známo, rané brambory se pro skladování nehodí. Ty z první sklizně rychle spotřebujeme. Jestliže však velmi rané odrůdy necháme na záhoně vyzrát, což se projeví zasychající natí a zpevněnou slupkou hlíz, můžeme je v dobré kvalitě skladovat do podzimu, některé odrůdy dokonce až do jara.

Jak na problém s plísní brambor

Abychom brambory mohli dlouho skladovat, necháme je přirozeně dozrát.

Pouze pokud je porost brambor napaden plísní, musíme zabránit jejímu přechodu na hlízy. Vytrháme nebo posečeme natě a odstraníme ji ze záhonu a to nejpozději v době, kdy je napadeno 5–10 % natě. Hlízy pak necháme do sklizně v zemi po dobu deseti až čtrnácti dní vyzrát.

Jestliže plíseň v průběhu léta zničila nať a nové hlízy v zemi začaly hnít, se sklizní nespěcháme, naopak necháme infikované hlízy v zemi asi čtyři týdny zcela vyhnít a teprve poté sklidíme zbylé zdravé hlízy.

Foto autor

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily celer chlévský hnůj hrách jeteloviny košťáloviny paprika pór zelené hnojení 16. 1. 2021

Lednový plán celosezonního pěstování zeleniny, v němž si ujasníme, jak budeme střídat druhy a doplňovat živiny do půdy, nám může přinést novou zkušenost i pěknou úrodu. (Pokračování textu…)

číst více Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily duben organické hnojení výsadba brambor 16. 4. 2020

Od poloviny dubna se v teplejších oblastech začíná na humózních půdách s výsadbou narašených a předklíčených hlíz brambor. (Pokračování textu…)

číst více Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily hrůbkování hrůbky ochrana textilií rané brambory výsadba brambor 5. 3. 2020

Mnozí máme vybraný a od podzimu organicky pohnojený záhon pro rané brambory a připravenou sadbu. Během března vyčkáváme na příchod jarního počasí.  (Pokračování textu…)

číst více Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily celer červená řepa kapusta kedluben mrkev pastinák petržel zelí 22. 9. 2019

Které teploty a jaká vzdušná vlhkost  svědčí které zelenině, aby vydržela uskladněná až ke spotřebě? A kolik měsíců má zelenina vlastně vydržet v optimálních podmínkách? (Pokračování textu…)

číst více

Správné skladování brambor

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Mohlo by se zdát, že v dnešní době je téma skladování brambor v domácnostech tak, aby co nejdéle vydržely, už poněkud archaická záležitost. Ale není, věřte tomu.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Co si ale počít, když zjistíte, že kvalita brambor ze supermarketu je značně proměnlivá? Ty, které byly minule tak dobré, už příště v nabídce nenajdete a místo nich si domů přinesete hlízy, s kterými rozhodně spokojeni nebudete. A stejně proměnlivá může být i jejich cena, přičemž v tomto ohledu změny většinou nebývají k lepšímu.

Východiska tu jsou. Můžete se stát sami pěstiteli a část zahrady vyhradit na několik brázd brambor právě těch svých oblíbených odrůd. Nebo si najít farmáře a od něj po sklizni koupit několik pytlů na celoroční potřebu. V tom okamžiku musíte ale vyřešit jednu důležitou věc – kam s nimi.

Budete mít zájem:  Jak na povislou a povolenou kůži? jak zpevnit pokožku po velkém hubnutí? poradíme vám.

Skladujte správné odrůdy správně

Samotný proces dlouhodobého uchování začíná ještě dříve, než je umístíte do skladovacích prostor. Ke skladování vybírejte jen ty odrůdy, které jsou k tomu určené, to znamená odrůdy s delší vegetační dobou.

Velmi rané odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě nebo krátkodobému skladování maximálně do konce roku.

Pokud si délkou vegetační doby nejste jisti, pomůže vám databáze Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Do skladu patří jen zdravé a připravené hlízy. Proto je po sklizni nejprve přeberte, vyhoďte všechny napadené hnilobami, mechanicky poškozené či příliš malé hlízy.

Nechte brambory 1–2 dny dokonale oschnout a pak je umístěte v nízké vrstvě na 10 až 14 dní do tmy do suchého prostoru, kde teploty dosahují kolem 15 ˚C.

Zahojí se drobné rány a vytvoří se zesílené hojivé pletivo, jež bude hlízy lépe chránit.

Poté je přemístěte do vlastního vydezinfikovaného skladovacího prostoru.

Nejlépe do vrstvy bedniček nebo přepravek tak, aby spodní neležela přímo na zemi, ale například na jedné prázdné bedničce obrácené dnem vzhůru. Tím se zajistí spodní provětrávání.

Hlízy je možné skladovat i volně, ve vrstvě vysoké maximálně 1 m. Skladované brambory si zachovají svou kvalitu, pokud budou neustále ve tmě.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Sladké hlízy a zpětný proces

Cílem uskladnění je udržet hlízy s pouze minimálními ztrátami co nejdéle. Dlouhodobě (až 10 měsíců) se to podaří pouze při teplotě 4–6 ˚C. Ne více, ne méně.

Je jasné, že to je rozmezí jen těžko dosažitelné v přirozených prostorách bez možnosti automatického větrání a chlazení.

Rozhodně ale teplota nesmí klesnout pod 4 ˚C, protože by se v hlízách začal štěpit škrob na jednoduché cukry a hlízy by chutnaly sladce. Při teplotě pod bodem mrazu dochází k nevratnému zničení pletiv.

Sladkost hlíz v důsledku krátkodobého podchlazení k bodu mrazu se ale dá částečně vyřešit. Přeneste je na 5–7 dní ze skladu do místnosti s pokojovou teplotou a procesy, které se tak v hlízách spustí, dokážou sladkou chuť eliminovat. Nebo jedna „hraběcí“ rada: z takových brambor dělejte jen sladká jídla.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Jak zabránit klíčení

Také vyšší teploty jsou pro uskladnění škodlivé. Čím vyšší teplota nad 6 ˚C a čím je delší doba skladování, tím budou vyšší ztráty způsobené klíčením. V období od sklizně do konce roku nebývá problém uskladnit brambory v teplejších prostorách (kolem 10 ˚C), obtížnější je zamezit klíčení po Novém roce.

Proč je tomu tak? Po sklizni je hlíza v klidovém stadiu (dormanci), neklíčí ani při příznivých teplotních podmínkách 18–20 ˚C. Může za to hladina hormonů (fytohormonů), která hlíze říká, že ještě nenastal ten pravý čas.

Zhruba po dvou měsících se ale hladina hormonů zvýší, hlíza se „probudí“ a začíná klíčit. Právě teplota v rozmezí 4–6 ˚C dokáže významně klíčení omezit.

Ale při dlouhodobém skladování až do letních měsíců následujícího roku není zpravidla možné držet ve skladech tak nízké teploty, a tak si výrobci brambor pomáhají chemickými přípravky, kterými klíčení potlačují.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Vlhkost a vzduch

Kromě tmy a nízkých teplot je samozřejmě důležitá vlhkost, optimálně kolem 90 %. Výhodou je možnost větrání. K základnímu odvětrání hlíz sice dochází samovolně, ale aktivní výměna vzduchu (v optimální teplotě) je účinným opatřením, jak udržet hlízy v kvalitním stavu. Během skladování je třeba kontrolovat zdravotní stav hlíz a napadené hnilobami ihned odstraňovat.

Založte si krecht

Dokážete si vypěstovat nebo opatřit kvalitní brambory, ale žádné vhodné prostory ke skladování nemáte? I pro vás existuje řešení, i když možná trochu úsměvné. Vybudujte si krecht! Krechtování je tradiční metoda skladování venku a založení krechtu zvládne každý.

Na vhodné volné ploše, nejlépe chráněné před silnými mrazy, vyhloubíte základnu zapuštěnou 20 cm do země. Další rozměry se řídí množstvím (hmotností) brambor, které se chystáte skladovat. (Orientačně při šířce základny krechtu 80 cm se na každý běžný metr délky do krechtu vejde asi 350 kg brambor.)

Do jámy se nasype vrstva brambor, zakryje se pískem, izolační vrstvou stlačené slámy vysokou 20 cm a poté vrstvou hlíny 20 cm silnou. Je-li jáma hlubší, lze ukládat další vrstvu brambor, izolace a hlíny. Nad krechtem je třeba vybudovat slaměnou stříšku, aby voda při dešti stékala mimo uskladněné brambory.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Před příchodem mrazů zesilte vrstvu hlíny nejméně na dvojnásobek a zasypejte slámou i hlínou hřeben. Velmi důležité je izolaci neustále upravovat podle průběhu povětrnosti. Samozřejmě existuje řada modifikací krechtování daná zkušenostmi i mírou „kutilství“.

Podmínkou úspěchu je také zajištění větrání. U větších krechtů tuto funkci plní spodní větráky (svislé trojboké hranoly, sbíjené z latí o rozměrech 30 cm, odvádějí vzduch ze spodních vrstev vzhůru). Při menším množství skladovaných brambor postačí horní větrání buď samotným hřebenem zakrytým jen slámou, nebo zhotovením dřevěného žlábku položeného na hřeben krechtovaných brambor.

Ať už zvolíte jakoukoliv metodu, sklad, sklep nebo krecht, nejdůležitější bude vaše zkušenost a z toho plynoucí vylepšení pro další sezonu.

Brambory lze za vhodných podmínek skladovat až deset měsíců. Jejich hlízy jsou živé organismy, dýchají a mají látkovou výměnu. Obsahují 80 % vody, která se z nich po sklizni částečně vypařuje. Samy se připravují na to, že z nich vznikne nová rostlina, a tak začínají klíčit a tím se i vysilovat. Tomu všemu je třeba skladování uzpůsobit. Co si počít, když hlízy přesto vyklíčí? Takové hlízy lze po odklíčení bez problému konzumovat, jsou ale vysílené a seschlé. Vždy ale odkličujte jen to množství brambor, které budete brzy kuchyňsky upravovat. Jinak by dužnina ztmavla a také byste jen nastartovali nové klíčení.

Další užitečné informace najdete na webech Výzkumného ústavu bramborářského a ÚKZÚZ.

Jak skladovat brambory v bytě

3 Jak skladovat brambory v lednici Skladování brambor v lednici je sice možné, ale není ničím výhodné.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambor většinou kupujeme větší množství, proto zaberou v lednici více místa. I v bytě existuje možnost, jak na vhodné skladování brambor. V případě menšího prostoru se ale budete muset smířit s tím, že uchováte menší množství plodin.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Vhodným místem pro skladování brambor v bytě je například balkón. Brambory uschovejte do izolované bedny tak, aby se vám podařilo v. Jak skladovat zeleninu v bytě. Ne každý z nás má chatu nebo sklípek u domu.

A přesto by si chtěl uchovat v bytě kořenovou zeleninu nebo brambory. Jak na to? Jestliže bydlíme v bytě, máme na výběr prakticky jen ze tří možností, kde skladovat zeleninu. Tedy pokud nemáte jeden pokoj permanentně nebo alespoň na zimu volný.

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily Autor: Brambory k uskladnění patří do sklepa.

Co když ho nemáme? Jaké zajistit podmínky skladovaným bramborám a jsou ty naklíčené nebezpečné? Tereza Víchová Doba čtení: 3 minuty.

Jak uchovávat potraviny v krechtu – ukázka z přednášky Akademie soběstačnosi

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Autor v komentáři říká, pečivo nenechávat v mikrotenových sáčcích, začne brzy plesnivět. Má sice pravdu, ale již neříká jak pečivo uskladnit. Když ho nechám tak jak to je na snímku v nějakém košíčku nebo tácku, mohu ho druhý den vyhodit, protože je tvrdé. současné nekvalitní pečivo je. Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak týdny vydýchat v suchu a teple.

Budete mít zájem:  Tisíce nájemníků přijdou o výhody, zaplatí jako ostatní

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Brambory před uskladněním nejprve zbavíme přebytečné zeminy. V žádném případě brambory neomýváme. Zeminu na bramborách odrolíme rukou po zaschnutí. Sklep před použitím je třeba uklidit a pořádně vyčistit a nebo i vysíř. Jak skladovat brambory brambory – produkt, bez kterého dnesdělat.

Barbara O' Neill, Obklady a jejich pouziti, dabing

Jak skladovat brambory, aby nevyklíčily

Poprvé obyvatel Jižní Ameriky začali jíst divoké brambory, což bylo hořké chuti. takže lidé čekali, až se hlízy zmrzne a stanou sladká. vyrobený z brambor šťávy a sloužil ji jako dezert.

Uskladňujeme brambory. Víme, jak!

Brambory byly považovány za okrasnou rostlinu

Brambory – chutná příloha a základ mnoha pokrmů. Jejich cena a kvalita je závislá na jejich odrůdě, době sklizně a hlavně uskladnění. Jak zajistit, abyste se radovaly z kvalitních brambůrků, salátů, hranolků… co nejdéle? Zkusme se „projít“ správným uskladněním brambor.

Ačkoli bývají brambory prezentovány jako jídlo chudých, z počátku byly silně prestižní záležitostí. Kryštof Kolumbus, aby získal peníze na své zámořské výpravy, vozil do Evropy všechno zajímavé, co tam našel (respektive jeho botanik).

Kromě skořice, hřebíčku, dalších koření a tabáku „zavlekl“ na náš kontinent i rajčata a brambory. V jeho době byly brambory chápány jako exotická rostlina (v podstatě jako orchideje). Považovaly se za nejedlé a oceňoval se především jejich květ.

Zbohatlí šviháci nosili bramborový květ v náprsní kapsičce saka jako výraz svého bohatství. Bramborový květ vévodil ve vázách při večírcích šlechtických rodin.

Teprve postupně se zjistilo, že se brambory dají jíst a čeští horalé začali systémem pokusů a omylů zjišťovat, jak je pěstovat, rozmnožovat, ošetřovat a uskladňovat.

Když vystihnete období, kdy se prodávají pytle brambor za nejnižší cenu a hrdě přivezete domů – na zimu, třeba padesát kilo této jedlé hlízy, musíte se ještě porvat s tím, jak je zajistit, aby neplesnivěly, neklíčily, nehnily… Pozor si musíte dávat už při nákupu:

  • Brambory musí být zralé, nepoškozené, nezelené, očištěné od hlíny a jednoho druhu (různé odrůdy neslučujeme, mají různé nároky).
  • Nestyďte se, několik plodů – hlíz, rozkrojit a přesvědčit se o jejich kvalitě. Když budete kupovat třeba padesát kilo, máte naprostý nárok nekupovat zajíce (brambory) v pytli.
  • Rázné NE říkáme igelitovým pytlům či fóliím. Ideální jsou bedýnky, které mají mezery ve dně i stěnách. Běžně je vyhazují třeba v obchodních domech a jsou rádi, když si je někdo odveze. Jinak skončí v kontejnerech. Brambory prostě pro uskladnění potřebují vzduch ze všech stran.
  • Bedýnky s brambory musí být samozřejmě v suchých a větraných prostorech bez přímého světla, či dokonce vystavení slunci.
  • Asi by vám nechutnaly, kdyby vedle nich byly uskladněny třeba kanystry s benzinem…
  • Aby předčasně nevyklíčily, měly by odpočívat v teplotě kolem 5 stupňů.
  • Když přeci jen (jsou velmi životaschopné) začnou klíčit, klíčky ulamujte.
  • Brambory vystavené mrazu (to se vám může stát i ve sklepě), změní škrob v nich obsažený v cukr a chutnají pak nasládle. S tím se potkáte i u běžně nakupovaných brambor.
  • Brambory by neměly být uskladněny ve vrstvě vyšší než 80 centimetrů – aby nehnily.
  • Uskladněné brambory pravidelně kontrolujte a případně plesnivějící ihned odstraňujte!
  • Vápno nikdy neškodí – část sklepa, kam uložíte brambory, můžete vápnem vybílit, nebo jen do jejich blízkosti postavit nádobu s vápnem.

Foto: kreis-reutlingen.de

Umíte si vybrat správnou odrůdu?

Brambory si můžete uskladnit i v paneláku, je tam jen problém se suchým vzduchem. Prostě namočte několik cihel a rozložte je kolem úrody v panelákovém „sklepě“. Když budete cihly pravidelně vlhčit, zajistí přeci jen „sklepní ovzduší“ i v paneláku.

Opakem jsou příliš vlhké prostory – třeba ve starším domku. I tam si ale víme rady. Umístěte ve skladovacím prostoru několik plochých nádob se solí, která vlhkost vstřebává. Vlhkou sůl samozřejmě vyměňujte, ale ještě ji můžete vysušit a běžně používat.

Tip: Když už vám brambory zesládly: „Postižené“ brambory dejte na dva dny do teplé místnosti, potom je oloupané nechte máčet ve vodě a tu slijte. Pak už klasicky – brambory zalijte novou, teplou vodou a uvařte…

Pokud sklidíte brambor tolik, že vám nestačí prostory na jejich uskladnění, můžete jejich trvanlivost prodloužit usušením.

Uvařte je ve slupce, a když vychladnou, oloupejte je a nakrájejte na půlcentimetrové plátky.

Usušte je buď v sušičce, nebo v troubě, uskladněte opět v suchém, větraném prostředí a pak používejte jako jakoukoli sušenou zeleninu – prostě je hoďte na tuk, do fritézy, zapečte…

Aby si uskladněné brambory zachovaly svěžest, vitaminy a chuť, dají se přes zimu v bedýnkách proložit kousky dřevěného uhlí (toho na grilování – běžně ke koupi). Do bedýnky vložte něco jako rošt – aby hlízy (brambory) byly tak na dlaň nad uhlím. Jsou potom opravdu dobré a navíc uhlí zpomaluje proces klíčení – déle vám vydrží.

Je váš sklep vhodný ke skladování brambor? Můžete mít úžasný sklep, ale podstatná je větratelnost, vlhkost, materiál… Pokud se chcete ujistit, zda právě váš sklep vám zajistí celoroční zdravé plodiny, můžete provést květinový test. Položte do sklepa pár karafiátů – květin. Stejně tak dejte karafiáty do ledničky. Pokud květiny ve sklepě zvadnou – odumřou ve sklepě dříve než v lednici, něco tam není v pořádku.

Milý Kryštofe Kolumbe, díky za brambory! I kdybys neobjevil Ameriku, těmito jedlými hlízami jsi zachránil spousty lidí před smrtí hladem a nám způsobil bezpočet kulinářských potěšení.

Zembag funkční pytel pro 5kg brambor

Za puntíkem

  • ZEMBAG® je funkční designový pytel pro 5 nebo 10 kg brambor (vyberte viz velikost v produktu)
  • s kmínovou silicí proti klíčivosti
  • pro konzumní brambory
  • nebojte se vyšší pořizovací ceny, investice se vyplatí
  • prodlouží skladovatelnost brambor o měsíce
  • materiál: stoprocentní jutovina, 100% bavlna, černá netkaná textilie, hliníková folie potažená polypropylenem
  • výška 40 cm, šířka 20 cm, váha 240 g
  • produkt obsahuje 1x pytel na brambory a 2x balení s přírodní silicí z českého kmínu (2x pytlík 15 g)
  • kmínový pytlík vydrží po otevření až 5 měsíců, v původním obalu až 18 měsíců
  • lze dokoupit náhradní kmínovou náplň
  • ekologické nezávadné voňavé skladování kdekoliv v bytě
  • Zembag chrání hlízy před zelenáním a vysycháním
  • ušetří spoustu peněz, nebudete jídlem plýtvat
  • vyráběn v chráněné dílně Daneta
  • může se stát zajímavým dárkem
  • náš test – nic nevyklíčilo, brambory jsou krásně šťavnaté
  • koupí Zembagu přispějete také českému výzkumu

Je to tak jednoduché

  • zakoupené brambory proberte a vyřadťe ty, které jsou jakkoliv poškozené nebo nazelenalé
  • do pytle nevkládejte mokré hlízy
  • ze sáčku s kmínem vyjměte jeden pytlíček s kmínovou silicí
  • suché brambory vložte dovnitř a nahoru položte voňavý pytlíček
  • pytel utáhněte šňůrkou a je hotovo
  • čerstvě sklizené, rané a nové brambory skladujte v Zembagu bez vnitřní folie a kmínových pytlíčků
Budete mít zájem:  Biomasa

Stojí za to, přečíst si víc

Znáte to určitě všichni. Chcete uvařit oběd, ale místo nedávno zakoupených svěžích brambor objevíte ve spíži zelený chuchvalec svraštělých naklíčených hlíz. Skladování brambor je totiž docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí.

Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní.

Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké.

Při výzkumu přírodních látek na České zemědělské univerzitě v Praze se ukázalo, že některé rostlinné silice mají úžasný vliv na celkový stav brambor.

Až poté se zjistilo, že podobný systém uskladnění brambor vlastně praktikovali již staří Inkové. Přidávali ke skladovaným hlízám aromatické rostliny podobné našemu kmínu.

Nejenže brambory příjemně voněly, ale navíc vydržely několik měsíců ve vynikajícím stavu.

Zembag není jen obyčejný pytel! Je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete v panelovém domě, v bytě nebo máte rodinný dům, dokáže ochránit vaše brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností.

Vnější část Zembagu je vytvořena z přírodních vláken, zejména z dobře prodyšné juty.

Vnitřní část je z černé netkané textilie a speciální folie, která zabraňuje prostupu světla a úniku těkavých látek z kmínu, a navíc ji lze snadno vyměnit.

Spodní část tvoří nepropustná tkanina pro případ, že by se i přes provedená opatření stala bramborová nehoda. Zásadní součástí je však malý pytlík obsahující přírodní kmínovou silici.

Stejně jako pytel Zembag, i kmínový pytlík je vyráběn v chráněné dílně Daneta.

Vzhledem k suchu, které nás v posledních letech postihuje, je nižší úroda a ceny potravin rostou. U brambor o 50%! Pokud tedy zainvestujete do nezávadného uskladnění, peníze se Vám vrátí a především to ocení Vaše zdraví.

Proč nejíst naklíčené brambory?

Brambory jsou velmi chytré. Obsahují obranné jedovaté látky vůči predátorům. Nazývají se alkaloidy zejména chakonin a solanin.

Při poškození slupky, přehnojení, naklíčení nebo zelenání vytváří hlíza větší množství těchto toxických látek. Proto je lepší takto poškozené brambory nekupovat a nekonzumovat.

Neměli bychom jíst ani brambory, které nemají typickou chuť, jsou hořké, palčivé, pálivé.

Zelenání brambor způsobuje chlorofyl, který je naprosto neškodný, ale zároveň s ním brambora začne tvořit solanin, protože si myslí, že se dostala na povrch půdy. Solanin má fungicidní a insekticidní účinky, proto ho brambora syntetizuje jako přirozenou ochranu před okusem.

U zdravých brambor je nejvíce solaninu obsaženo ve slupce, kterou však před vařením odstraníme a další část se vyvaří při vaření. Po oloupání bychom s vařením neměli otálet. V běžné porci je tedy zanedbatelné množství této látky, která nikoho nemůže ohrozit. Mnohem horší je to např. u rajčat, pokud nejsou zralá a u technického máku.

Protože brambory ve správné kondici obsahují spoustu prospěšných látek – např. vitamín C, minerální látky především draslík, železo a jsou nízkokalorické – není rozumné je z jídelníčku vyřadit.

Vitamín C z brambor zachránil stovky námořníků před kurdějemi. Bohatá na tento vitamín je bramborová šťáva, která nemá žádnou chuť a můžeme ji přidat k ostatnímu ovoci nebo zelenině do odšťavňovače.

Abychom z hlíz získali tyto vzácnosti, stačí je jen nezávadně skladovat.

Jak Zembag používat?

Brambory uskladněné v Zembagu můžete samozřejmě používat kdykoliv a jak jste zvyklí, a přidávat nové. Jeden kmínový pytlík vydrží asi 5 měsíců, to závisí hlavně na tom, kolik hlíz se v Zembagu za tu dobu vystřídá.

Že potřebujete nový, poznáte jednoduše, brambory budou mít tendenci klíčit a vůně kmínu už nebude tak intenzivní. Tzv. nové brambory mají tenkou slupku a problém s klíčením u nich nenastává, takže kmínový pytlík zde není potřeba.

Zelenat na světle samozřejmě budou, ale o to se Zembag postará.

Samotný kmín fungovat nebude, v pytlíčku je koncentrovaná silice získaná z kmínu destilací.

V balení je 1 kus kmínového pytlíku (1 x 15 g). Jeden pytlík je určený na skladování asi 2,5 kg brambor, pokud máte Zembag plný, použijte oba dva kmínové pytlíky.

Nové brambory

Nově sklizené brambory a nové a rané brambory vkládejte do Zembagu pouze bez vnitřní folie a bez kmínových pytlíčků do doby, než se bramborám začne tvořit slupka. Cca do srpna.

Rané a nové brambory neklíčí a neskladují se. Jsou plné vody. Nemají vyvinutou slupku a jsou díky tomu velmi náchylné k plísním a hnilobám. Kmínová silice v pytlíčku je na ně příliš silná, proto si ji uzavřete zpět do ochranného obalu a použijte, jakmile vrátíte do Zembagu folii.

  • Jak poznáte rané, nové nebo konzumní brambory naleznete v tomto článku Brambory – je libo rané / nové nebo konzumní?
  • Náš test
  • Vyklíčí či nevyklíčí?

Nikdo nevyklíčil. Dokonce přestaly klíčit i brambory, které byly volně v misce vedle Zembagu. Klíčky nejenom nerostly, ale navíc se zmenšovaly – usychaly. Brambory se však také scvrkávaly, ale ty v Zembagu vydržely stejné a šťavnaté.

I při zcela naplněném Zembagu nám stačil jeden kmínový pytlík. Namísto uvedených 3 měsíců vydržel 5 měsíců.

Je konec vykrajování jedovatých klíčků.

Od doby (2 roky), co Zembag používáme, jsme nevyhodili jedinou bramboru! Už nemusíme vyhazovat jídlo! Užíváme si šťavnatost, chuť je stejná, jako první den. Musíme říct, že málokterý výrobek se může pochlubit perfektní funkčností, která předčí očekávání. Zembagu se to podařilo. Máme radost!

Už naše babičky přidávaly k bramborám při vaření a pečení kmín. Kmín k nim prostě patří.

Jsme hrdí, že máme v naší zemi takové chytré hlavy a rádi je podpoříme. Pyšně budeme šířit informaci o funkčním výrobku s českým patentem dál.

  1. Údržba
  2. Vnitřní vak můžete jednoduše vyjmout, otřít, a celý Zembag je pak pratelný na nízkou teplotu (30 °C) ideálně v ruce.
  3. O výrobci

Česká společnost Terpenix s.r.o. je spin-off firma České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Společnost jako taková vznikla v r. 2013, avšak naši odborníci mají dlouholeté zkušenosti v oblasti vědy a výzkumu právě díky působení na ČZU. Společnost je zaměřena na širší využití potenciálu přírodních látek z rostlin.

Od začátku nešlo o komerční úspěch, ale o pozitivní společenský nebo sociální dopad.

Vědeckovýzkumná činnost KKZP pokrývá řadu oblastí agro-potravinářské problematiky. V oblasti využití přírodních látek je výzkum zaměřen na sledování antioxidační a antimikrobiální aktivity léčivých rostlin.

Kromě hodnocení kvality masa a masných výrobků je katedra vybavena pro rutinní i speciální analýzy mléka a mléčných výrobků. Výzkum je zaměřen také na mléko kozí a ovčí.

Senzorická analýza zemědělských produktů se orientuje na sledování změn organoleptických vlastností rostlinných a živočišných produktů během jejich skladování a zpracování. Sledován je také vliv způsobu produkce.

Pokoukáníčko

Česká televize pořad POLOPATĚ … klikni

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector