Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Snažíte se dodržovat zdravý životní styl, ale přesto se potýkáte s nešvary, jako jsou ekzémy, akné či padání vlasů? Cítíte se unavení, často zapomínáte nebo nemůžete spát? Za všemi těmito problémy se může skrývat nedostatek některého vitaminu ze skupiny B.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybíDostatek vitaminu B je důležitý pro fyzické ale i psychické zdraví. Foto: Pixabay.com

Vitaminy skupiny B, souhrnně nazývané jako B-komplex, jsou esenciální látky, které zajišťují správné fungování našeho organismu.

V dnešní době se už prakticky nesetkáváme s tím, že by jeho nedostatek v organismu vyústil až v nechvalně proslulou nemoc beri beri, ale i tak může tento deficit řádně znepříjemnit život.

Pokud si uvědomíte, který typ vitaminu B vám chybí a doplníte jej, můžete si ušetřit mnoho obtíží.

Vitamínů označovaných písmenem B, existuje vícero typů. Každý má vliv na trochu jinou část lidského zdraví. Za nejdůležitější bývají označovány B2 (riboflavin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin). Společnou mají hlavně rozpustnost ve vodě. Díky tomu není riziko předávkování tak velké jako u jiných druhů vitamínů.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybíMáte chuť na arašidové máslo? Pravděpodobně máte nedostatek vitaminu B. Foto: Pixabay.com

Udělejte si jednoduchý test, zda vám nechybí vitamin b

Pokud se potýkáte s některými zdravotními obtížemi či neodbytnými chutěmi, ale je vám nepříjemné strávit celý den v čekárně u lékaře a podstupovat řadu testů, můžete se pokusit sami zjistit, v čem je problém. Způsobů, jak odhalit, po kterém typu vitaminu vaše tělo hladoví, je celá řada. „Dr. J. M.

Ellis vyvinul rychlý časný test, který má varovat před nedostatkem vitaminu B6 pyridoxinu. Natáhněte ruku dlaní vzhůru a snažte se ohnout dva poslední klouby prstů, až špičky prstů dosáhnou dlaně (to neznamená sevřená ruky v pěst, protože jsou ohnuty jen poslední klouby). Zkuste tento test na obou rukou.

Pokud se špičky prstů nedotknou dlaně, je nedostatek vitaminu B6 pravděpodobný,“ radí E. Mindell ve své knize Vitaminová bible pro 21. století.

Pokud jste u testu neuspěli, je pravděpodobné, že se potýkáte s nedostatkem vitaminu B6, který se u mnoha jedinců projevuje v podobě aft či rozpraskaných koutků.

Deficit se může podepsat také na vašem celkovém špatném rozpoložení, které vyúsťuje v nervozitu. Některé pacienty dokonce v noci budí úporné křeče v nohách, jiní se potýkají s tím, že jejich tělo zadržuje tekutiny.

Řešení je jednoduché, buďto se můžete spolehnout na tablety anebo dodat tělu, co si žádá, přirozenější cestou.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybíVlašské ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu B6. Foto: Pixabay.com

Vitamin B6 se vyskytuje v mnoha potravinách. Milovníci masa si mohou zvýšit jeho hladinu prostřednictvím konzumace vepřového masa, ryb, jater a dalších vnitřností.

Vegetariáni a příznivci lehčí stravy si mohou dopřát luštěniny, vejce, kapustu, mrkev, ořechy, celozrnný chléb anebo sušené kvasnice.

Při přípravě pokrmů byste měli pamatovat na to, že během varu klesá množství obsaženého vitaminu B6.

Máte chutě na arašídy? Chybí vám zřejmě celý B-komplex

Snad každý zná lidovou moudrost babiček, které říkají, že pokud dítě či pes okusuje omítku, je to kvůli tomu, že mu chybí vápník.

I když odborníci považují tento názor stále za sporný, zdá se, že některé chutě mohou vskutku napovědět o tom, co si naše tělo žádá, příkladem může být arašídová pomazánka.

„Není překvapením, že patří mezi deset nejčastěji se vyskytujících naléhavých žádosti. Je velmi bohatým zdrojem vitaminu B-komplexu. Příčina této chutí může spočívat v nedostatečném příjmu tohoto vitaminu.

Ale má to jeden háček – 50 g pomazánky, což je asi třetina šálku, poskytuje navíc i 284 kalorií, které znamenitě přispějí k zaoblení vašeho těla,“ konstatuje  E. Mindell ve své knize. V našich podmínkách sice není „burákové máslo“ tak populární, samotné arašídy však ano.

Nejdůležitější B vitamíny

  • Vitamín B2 (riboflavin) – Najdeme jej v mléku, luštěninách, obilninách či vejcích. Podporuje činnost enzymů důležitých pro látkovou výměnu. Doporučená denní dávka: 1,5–1,7 mg.
  • Vitamín B5 (kyselina pantotenová) – Vyskytuje se v zelenině, ovoci, ořechách, zrninách, semenech. Podporuje růst vlasů, nehtů, kloubních pouzder. Doporučená denní dávka: 8 mg.
  • Vitamin B6 (pyridoxin) – Najdeme jej v droždí, pšeničných klíčcích, zelenině, ovoci, ořechách, bramborách, luštěninách. Zvyšuje imunitu, vyživuje centrální nervový systém, působí preventivně proti oční chorobám a cukrovce. Podporuje dýchání buněk, práci nervů, svalů, žaludku. Doporučená denní dávka: 1,6–1,8 mg.
  • Vitamin B12 (kobalamin) – Výskyt v mléčných výrobcích, vejcích, játrech. Zabraňuje anémii, krevním chorobách, encefalii. Doporučená denní dávka: 5 mg.
  • Vitamin K (fylochinon) – Najdeme jej ve veškeré listové zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci, sýrech. Má význam pro krevní srážlivost. Jde o antikarcenogen. Doporučená denní dávka: 100 ug.

Využití B-komplexu je univerzální

Nedostatek B-komplexu se může na vašem těle podepsat v podobě ekzémů, akné, aftů ale i nespavosti, únavy a celkové nechuti k vykonávání fyzické aktivity. Někteří jedinci se také potýkají se zácpou. Asi nejjednodušším řešením je začít konzumovat klasický tabletový B-komplex či B-komplex forte.

Doplnit si jej můžete ale i díky změně jídelníčku. Pokud si nechcete zničit linii kvůli mlsání arašídové pomazánky, začněte konzumovat více kvasnic, hroznů nebo ananasu. Zdrojem vitaminů jsou i pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny či sýry.

  Výroba klasické „bílé“ mouky naopak mnohé B vitamíny ničí, což v kombinaci s nevhodnou stravou může i v dnešní době vést k nedostatku celého B-komplexu.

Dobrý zdroj vitamin B – lahůdkové droždíVýborným zdrojem vitaminu B může být také lahůdkové droždí. Jedná se o kvasnice, které jsou ale deaktivovány a vysušeny. Lahůdkové droždí má nejčastěji podobu jemného béžového prášku nebo vloček. Používá se jako dochucovadlo zejména ve vegetariánské a veganské kuchyni – v pokrmech je zdrojem kýžené umami chuti. Lahůdkové droždí je ale také dobrý zdrojem vitaminu B a obsahuje také hodně bílkovin. Zkuste.

B vitamíny se doporučuje užívat i při nadměrné psychické i fyzické zátěži. Hodí se i pro posilování imunity a je doplňujícím vitamínem pro léčbu velkého množství chorob.

Vzhledem k snadné dostupnosti byste s jeho získáváním neměli být problém. Pokud analyzujete jeho nedostatek, stačí se zastavit v první lékárně nebo upravit jídelníček.

Přestože se B vitamínů tělo snadno zbavuje, snažte se zejména při konzumaci umělých přípravků dodržovat doporučované denní dávky.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

30ti denní výzva – Co nám říká naše tělo pomocí chutí

Krásný den, nevím jak vy, ale já jakmile slyším nebo čtu slovo „chutě,“ okamžitě mi hlavou projede klasický pás někde u kasy v potravinách a na něm spousta potravin – čokoládou počínaje a flákem masa konče.

🙂 Na světě je snad jediný člověk, kterého znám a nemá nikdy na nic chuť a je jím můj muž, ten člověk nemá nikdy chutě na nic, i když abych mu nekřivdila, jednou se po 4 letech ozval, že by si dal Moravského vrabce, jak dělala jeho babička – no pááni, málem mě kleplo, že má taky na něco chuť a skoro jsem se přetrhla, abych mu vyhověla – když už, že?

No ale my si povíme, co nám říká naše tělo, když už si na nějakou potravinu nebo pochutinu vzpomene – čím ji nahradit, abychom naše chutě pomalu proměnili za zdravější. A poslechli svůj „chrám,“ co mu chybí k naprosté dokonalosti a kráse. Protože i závislosti na cukru, hambáči a cole se můžeme zbavit, stačí mít silnou vůli anebo prostě jen chtít. Dámy a pánové, jdeme na věc.

Toužíte-li po:

Čokoláda

Kromě vlivu, který má na chemii mozku, čokoláda obsahuje také hořčík. Je to velmi důležitý minerál, který má zásadní význam pro několik funkcí v těle a poskytuje nám energii. Výborným a příjemným zdrojem hořčíku je hořká čokoláda.

Pokud ovšem nemáte rádi chuť hořké čokolády, využijte alternativních zdrojů hořčíku – bobule Açai, nepasterované černé olivy, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, datle, nepražené kakaové boby, banány, jablka, kapustu, rozinky, fíky, celozrnné obilniny, baobab, avokádo, mořské řasy.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Chléb/pečivo

Vaše tělo potřebuje nějakou pomoc v oddělení aminokyselin, protože nemůže dělat esenciální aminokyseliny, které potřebuje na jeho vlastní. Místo chleba se snažte dostat aminokyseliny z ořechů, ryb a vajec.

Nebo ještě lépe, zkuste porce quinoa, který obsahuje kompletní sadu všech esenciálních aminokyselin, jakož i plnou porci vlákniny, a směs vitamínů a minerálů.

Další zdroje: rozinky, špenát, sladké brambory, celozrnné obilniny.

Káva

Když instinktivně sáhneme po kávě v dopoledních hodinách, co opravdu hledáme, je energie. Problémem je, že po konzumaci kávy – kofeinu se po určité době cítíme více unaveni, než před kávou. To, co vaše tělo potřebuje, je skutečná energie z přírodních zdrojů. Zkuste například vyměnit kávu za zelený čaj. Případně chlorella.

Budete mít zájem:  Žárlivost A Její Léčba?

Cukr/sladkosti

Vaše tělo potřebuje glukózu, aby přes den udrželo správnou hladinu cukru v krvi. Ujistěte se, že spolu s glukózou dostanete do těla vitamíny, minerály a vlákninu stejně. Sáhněte po ovoci, které obsahuje fruktózu a poskytne tělu spolu s antioxidanty i další živiny.

Dále vám může scházet: Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí Chrom: brokolice, hroznové víno, obilné klíčky, listová zelenina, divoké byliny, para ořechy, lískové ořechy, datle, rajčata, švestky, naklíčená semínka, mořské řasy. Fosfor: chlorella, Lucuma, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, koriandr, hlávkový salát, divoké byliny.

Smažené potraviny

Pokud potřebujete snížit tuk ve vaší stravě, je na čase vrátit se zpět ke zdravým tukům, které váš ve skutečnosti pomohou zasytit. Velkým zdrojem zdravých tuků je avokádo, jehož součástí jsou i minerální látky a vláknina, stejně jako ořechy, mandle a kešu.

Alkohol

Zde se můžeme dostat do „začarovaného kruhu“. Pokud sáhneme po alkoholu, minerály spolehlivě „vyplavuje.“ Opět můžeme pocítit chuť na alkohol. Draslík a vápník jsou dva z těchto minerálů, o které si tělo říká. Minerály je potřeba doplnit z jiných zdrojů (rajčata, sušené ovoce, fazole, listová zelenina apod.) Také si může říkat o bílkoviny.

Perlivé nápoje

Perlivé nápoje jsou obvykle plné cukru, kofeinu a dalších chemických látek a mohou přivodit naopak dehydratační účinek. Sáhněte raději po pramenité vodě.

Slané potraviny

Pozor! Obyčejná kuchyňská sůl, či sůl průmyslově zpracována vede k zadržování tekutin v těle, což může zvýšit celkovou tělesnou hmotnost i krevní tlak. Ideálním zdrojem k doplnění sodíku v těle je himalájská růžová sůl a mořská sůl. Při používání běžné kuchyňské soli v potravě je zapotřebí vyvážit její používání s fyzickou činností, která vede k „vypocení“ přebytku sodíku z těla.

Jídlo z fast foodu

Většina občerstvení a restaurací typu fast foodu nabízí svým zákazníkům jídla, která okamžitě zaženou pociťující hlad a chuť „na něco“.

Tato strava je ovšem „prázdná,“ nedodá tělu potřebné vyvážené živiny, působí negativně na náš organismus a její konzumace vede ke zdravotním obtížím typu obezity, vysokému krevnímu tlaku a dalším. Zvolte raději stravu vyváženou, obsahující libové maso, sacharidy a zdravé tuky.

Navíc klasicky je jídlo “nasolené,” aby vyvolalo žízeň a co se nejvíce hodí k zahnání hodně slaného jídla? Hodně sladké nápoje – a už se vezeme.

Pizza

Pizza je v konečném důsledku mastné jídlo – jen si představte to množství sýra a nemluvíme už o mražených výrobcích. Pokud na ni máme chuť, tělo vydává signál absence důležitých mastných kyselin. Dostatek mastných kyselin najdeme v potravinách jako je losos, lněné semínko a ořechy. Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Sýr

Tato potravina obsahuje vysoký obsah kalorií. Často dochází k chuti na sýr při dodržování nízkokalorické diety.

Jezte potraviny, které obsahují zdravé hladiny kalorií a také poskytují vitamíny, minerály a další živiny, které udrží vaše sýrové chutě na uzdě.

Chybí vám omega 3 mastné kyseliny – najdete je v rybách a obsahují je také Chia semínka, kokosový olej, konopné semínko, lněné semínko, bobule Açai.

Kyselé potraviny

Hořčík je velmi důležitý minerál, který nám pomáhá udržet se v klidu bez stresu, pomáhá nám v noci spát a obecně zlepšit kvalitu života. Pokud začne v těle docházet, tělo se bude snažit kompenzovat tím, že hledá kyselé potraviny. Při konzumaci potravin dostatečně bohatých na hořčík bude touha po kyselém klesat. Dejte si banán, jablko, kapustu, fíky nebo třeba datle.

Polévky a koktejly

Ve chvíli, kdy tělu chybí voda, dostáváme chuť na koktejly, smoothies, polévky a další formy tekuté stravy namísto pevné. Řešením je zvýšení příjmu vody během dne.

Studená jídla

Jednoduše doplňte tekutiny, nevystavujte se přímému slunci a vyhněte se pobytu ve vyhřátých místnostech.

Přejídání obecně a touha po větším množství potravin

Přejídání se je jeden z nejhorších zlozvyků v novodobém stravování. Tělo dostává příliš mnoho sacharidů nebo příliš mnoho bílkovin a vzniká přirozená závislost na velkých porcích. Tím se tělo dostává do nerovnováhy.

Zaměřte svou pozornost na poměr sacharidů a bílkovin v potravě vzhledem k výšce a váze těla. Může vám také chybět vitamin C anebo křemík, který najdete např.

: v jablcích, pomerančích, třešních, mandlích, červené řepě, okurce, celeru, medu, rozinkách, celozrnných obilovinách, naklíčených semínkách, zelí, cibuli.

Přejídání při PMS

Chybí vám hlavně zinek a ten si můžete dopřát v těchto potravinách: bobule Açai, dýňová semínka, slunečnicová semínka, listová zelenina, divoké byliny, luštěniny, naklíčená semínka.

Sacharidy

Chuť sacharidů je jednou z nejoblíbenějších chutí pro ty, kteří se snaží zhubnout tím, že sledují jejich příjem. Vyberte si správné zdroje sacharidů, které vám nejvíce nutričně „sedí.“ Nedostatek důležitých vitamínů a minerálů může mít za následek chuť na potraviny příliš bohaté na sacharidy.

Protein

Tělo nemůže správně bez bílkovin „fungovat.“ Pokud pozorujete zvýšenou chuť na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, rozhodně tomu věnujte pozornost. Chuť na bílkovinovou stravu může také kompenzovat přílišnou konzumaci potravin, ve kterých je příliš mnoho sacharidů.

Nechutenství

stejně jako v případě s přejídáním u PMS vám chybí zinek. Pokud se vytratila vaše chuť k jídlu, tělu chybí dostatek vitamínů a minerálů. Zinek je důležitý minerál, který ovlivňuje vaše chuťové pohárky, vaše tělo ho potřebuje každý den.

Také chlorid sodný, nebo mangan – zkuste ananas, kozí mléko, česnek.

Říkáte si, že chutě na pizzu vám lněné semínko opravdu nezažene? Ono vše je jen otázkou času, mě samotnou od doby, co jím hodně ráno a snažím se vydatně a vyváženě snídat, nehoní hlavně večerní mlsná – nepotřebuju se něčím dojíst, něco si dát a necpu se pořád do ledničky v naději, že najdu poklad… 😀 Pečujeme o sebe zvnějšku – jdeme ke kadeřnici, na nehty, na kosmetiku, tak hýčkejme se taky zevnitř. 🙂 Zkuste svému tělu dopřát především pestrou stravu, a pokud tak jíst neumíte? Nevadí, my Vám pomůžeme, stačí si kliknout na naší skvělou výzvu VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK.

Vaše Anet

Neodolatelná chuť signalizuje, že tělu něco chybí

Určitě to znáte: sedíte odpoledne v práci, před chvílí jste se vrátili z oběda, a najednou dostanete neodolatelnou chuť na čokoládu (hranolky, těstoviny, zmrzlinu, chipsy…). Brzy se nemůžete soustředit na nic jiného a musíte si jít čokoládu koupit.

Takzvanými prudkými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku a obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje.

„Prudké chutě však mohou být i výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy,“ vysvětluje psycholožka Marcela Vojířová. „Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.“

Pokud se naučíte svým chutím rozumět a ovládat je, snáze budete dodržovat zásady zdravého životního stylu.

„V podstatě lze rozdělit chutě na dva základní druhy: psychologické, kdy organismus v zásadě žádné jídlo nepotřebuje, ale člověk jimi v podstatě sytí své emoce, případně se zbavuje napětí.

Druhým typem jsou prudké chutě, kterými organismus dává najevo, že mu chybí určitá výživa“ vysvětluje Marcela Vojířová.

Co vám tedy chce tělo naznačit konkrétními chutěmi?

Chuť na sladké

Za chutí na sladké stojí ve většině případů psychika. Z podstatné části je totiž závislá na serotoninu, hormonů, který odpovídá za regulování nálady, apetitu, tělesné teploty a spánku. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře.

Pokud jste v depresi, nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje organismus na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokáží krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu.

Samostatnou kapitolou je čokoláda. Ta je totiž pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni.

Zejména u žen může být také chuť na čokoládu spojená s nedostatkem hořčíku, mědi a železa. Chuť na čokoládu je proto u žen spojená zejména s premenstruačním syndromem.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Neodolatelnou chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody.

Sůl reguluje množství vody v těle a pokud se začíná projevovat dehydratace, reakcí může být otevřený sáček chipsů.

Budete mít zájem:  Jak Se Píše Na Zdraví?

Sůl totiž zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody.

Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Studie ukázaly, že ženy, které měly v jídelníčku málo kalcia, pociťovaly mnohem větší chuť na slané než ženy, které měly přísun vápníku dostatečný.

Jedním z možných vysvětlení je skutečnost, že sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.

Chuť na maso

Muži podle výzkumů upřednostňují maso víc než ženy, které dávají přednost spíše sladkým jídlům. Pokud však nemáte chuť na nic jiného než maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.

Chuť na pečivo a těstoviny

Jestliže vás často přepadne chuť na těstoviny či na pečivo, jde nejspíš o důsledek příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění.

Nicméně takzvané prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, váš problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.

– Jezte každé tři hodiny malé porce. – Počkejte patnáct minut a místo jídla si zkuste dát sklenici vody. Budete překvapeni, kolik chutí je pouze dočasnou záležitostí. – Sport produkuje endorfiny, které vám pomohou zlepšit náladu. Nebudete tak muset sahat po jídle.

  • – Nikdy nevynechávejte jídlo.
  • – Dopřejte si dostatek spánku.
  • – Zařaďte do svého jídelníčku víc syrových potravin, zejména ovoce a zeleniny.

– Dávejte si pozor na situační chutě. Například pokud jste si zvyklí dávat v hospodě k pivu nakládaný hermelín a podobně.

Podivné chutě, které signalizují zdravotní problémy

Úvod  ›  ŽIVOTNÍ STYL  › 
Zdraví Předchozí článek   Další článek

Pronásledují vás divné chutě? Možná se vám jimi vaše tělo snaží naznačit, že mu něco chybí, nebo bojuje s nějakým zdravotním problémem. Víte, co znamenají vaše zvláštní chutě?

Na tom, že vás čas od času přepadne chuť na čokoládu, hamburger, nebo slané chipsy, není nic divného. Ale co když vás pronásledují chutě, které jsou mírně řečeno, zvláštní? Možná se vám těmito podivnými chutěmi snaží vaše tělo naznačit, že mu něco důležitého chybí, nebo se aktuálně potýká s nějakým zdravotním problémem.

Máte chuť na: Vodu

Možná příčina: Diabetes

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Častý pocit intenzivní žízně je jedním z časných symptomů diabetu. Tento pocit žízně nemá nic společného s vyprahlostí, kterou pociťujete po sportovním tréninku. Jde o prakticky permanentní pocit žízně, který pramení z nadměrné frekvence močení.

Když máte diabetes, ve vaší krvi se nachází mnohem více cukru a ledviny tak musí mnohem víc filtrovat a odvádět větší práci. S močí samozřejmě odchází víc vody, což poté pociťujete jako permanentní žízeň.

Pokud se vaše okolí podivuje nad tím, kolik tekutin za den vypijete, nebo sami pozorujete výrazné změny ve svém pitném režimu, raději si zajděte na odborné vyšetření, které podchytí případný diabetes v začátcích.

Máte chuť na: Sůl

Možná příčina: Addisonova chroba

Pokud nepatříte mezi vrcholové sportovce, podíl soli ve vašem jídelníčku by vám měl zcela dostačovat. Naopak, většina populace se potýká s tím, že jejich jídelníček obsahuje příliš velké množství soli. Přesto je občasná neodolatelná chuť na slané chipsy zcela normální.

Jestliže vás však pronásleduje chuť na výrazně slaná jídla prakticky nepřetržitě, může se jednat o symptom takzvané Addisonovy choroby. Jde o onemocnění, jehož podstatou je selhání nadledvin, které přestávají produkovat hormony kortizol a aldosteron.

Addisonova choroba se rozvíjí nejčastěji mezi třiceti a padesáti lety. Protože neléčené onemocnění může vygradovat až k závažným zdravotním komplikacím a v krajním případě až ke smrti, je potřeba odhalit je co nejdřív.

Pokud si tedy, společně s chronickou chutí na slané, povšimnete i únavy, ochablosti svalů, nechutenství, změny pigmentace, nebo častých průjmů, vyhledejte co nejdříve lékařské vyšetření.

Máte chuť na: Led

Možná příčina: Nedostatek železa

Chutě na potraviny, které nemají žádnou výživovou hodnotu – jako je například led, nebo papír – označují odborníci jako piku. A ve většině případů se jedná o symptom chronického nedostatku železa. Podle výzkumu zveřejněného v magazínu Medical Hypotheses je pro nedostatek železa typická zejména nutkavá potřeba cucání a žvýkání ledových kostek.

Ohodnoťte tento článek: Přečtěte si také: Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? Chutě na nezdravá jídla: Proč nemůžete zhubnout? Skončete s přejídáním: Jak zvládnout své chutě Co říkají chutě o vašem zdraví

Tudy cesta k hubnutí nevede: Odhalte 7 skrytých sabotérů štíhlé linie

Hlídáte si stravu, pravidelně sportujete, ale výsledky na sebe stále nechávají čekat? Možná děláte některou ze zásadních chyb, které hubnutí zbytečně brzdí.

Nedbáte na dostatečný spánek

Kvalitní spánek je alfou a omegou našeho zdraví a celkové spokojenosti. Jeho deficit se projevuje pocitem nepohodlí a nedostatku energie, který mimo jiné způsobuje zvýšenou chuť na sladké a tučné pokrmy.

I když je to v každodenním shonu náročné, udělejte ze spánku prioritu. Odměnou vám bude o poznání vyšší kvalita života a možnost užít si dobu, kdy jste vzhůru, mnohem intenzivněji. Přirozená úprava hmotnosti směrem ke zdravé normě pak bude příjemným bonusem.

ETA TIP: Chcete se vyspat do růžova? Poradíme vám, jak na to.

Přijímáte skryté kalorie

Džusy sice mohou být plné vitamínů, ale zpravidla i cukrů. Kaloriemi nabitý je také alkohol, který navíc podporuje chuť k jídlu. Abyste nadbytečné kalorie průběžně nepopíjeli, vyhněte se také slazeným nápojům včetně limonád a kávy s cukrem. Pitný režim raději řešte čistou vodou ochucenou citronem či mátou nebo si najděte oblibu v neslazených čajích.

Chutě, které odhalí, co vám v těle chybí

Skryté kalorie však číhají také ve zdánlivě dietních pokrmech – typickým příkladem jsou tučné salátové dresinky, zdravé, ale kalorické zdroje tuků, jako jsou ořechy a avokádo, nebo velké množství ovocných smoothie koktejlů, které si dopřáváte nad rámec běžných porcí jídla. Zkuste si pár dní psát, co všechno sníte a vypijete – viníka vašich nezdarů tak objevíte mnohem snadněji.

Hledáte v tom složitosti

Hubnutí je v podstatě matematika, která by vás ale neměla svazovat. O potřebách vašeho těla i energetických hodnotách potravin se vyplatí mít všeobecný přehled. Ještě výhodnější je však naučit se (znovu) poslouchat své tělo a zapojit zdravý selský rozum.

ETA TIP: Orientační množství kalorií, které byste měli přijmout, si snadno vypočítáte podle tohoto vzorečku.

Co se pohybu týká, nemusí vás spasit ani ten nejefektnější a nejmodernější trénink. Ten totiž stále tvoří jen malý zlomek z celého dne. Soustřeďte se proto také na přirozený pohyb, a to i když pracujete z domova. Alespoň jednou za hodinu se protáhněte, místo výtahů choďte po schodech a menší vzdálenosti zdolávejte pěšky nebo na kole. Každý drobný energetický výdej navíc se postupně nasčítá.

Chybí vám podpora a motivace

Co vám opravdu chybí v těle? Prozradí to vaše chutě | Žena.cz

Není to náhoda. Neodolatelná chuť – psychologové jí říkají „prudká“ – obvykle znamená, že máte akutní nedostatek nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje.

Charakter vašich chutí vypovídá o aktuálním stavu těla mnohem víc, než si možná myslíte.

Sladké

Cukr je droga stejně mocná jako kokain; čím víc ho jíme, tím víc ho chceme. Závislost podporuje smutná skutečnost, že je bohužel obsažený téměř ve všech hotových jídlech. Nemyslíme tím hotovky v restauraci, ale běžné potraviny, které kupujeme. Třeba v uzeninách byste ho asi nehledali, ale přesto tam je. Často se maskuje jako fruktóza, sacharóza, glukózový sirup a podobně.

Nezřízené chutě na sladké zkrotí brokolice, sýr a hrozny – obsahují totiž chrom. Dobrou zprávou je, že z hroznů přejde i do vína, takže když si dáte skleničku a k ní kostičky sýru, účinkovat to bude stejně.

Čokoláda

  • Tělo zřejmě baží po hořčíku.

Čokoláda je sice taky sladkost, ale „funguje“ jinak. Hořčík, důležitý minerál, můžete získat také z ovoce, oříšků a zelené zeleniny – to je hlavně ta listová. Potřebnou hladinu nejrychleji doplní banán, třeba posypaný mletými oříšky. 

Kus masa

I když je kus „flákoty“ pro někoho nenahraditelný, můžete zkusit své chutě oklamat například korýši, čočkou a dalšími luštěninami, špenátem, dýňovými semínky nebo třeba sýrem. Imunitní systém ale neoklamete, protože ten všechny uvedené látky potřebuje ke své správné funkci.

Zacvičte s lupénkou, vám i kůži bude lépe

Chléb a pečivo

Možná se vám zdá, že dusík tělo nepotřebuje a spíš se ho snaží zbavit (slouží k tomu dýchání), ale není to tak. Potřebuje ho, ale spíš v podobě látek, které ho obsahují.

Dusík je totiž stavebním prvkem bílkovin a nukleových kyselin. U dospělých je udržována rovnováha mezi dusíkem přijatým v potravě a dusíkem vyloučeným z těla.

Vytváří-li organismus novou živou hmotu (během růstu, v těhotenství, po zranění apod.), musí být příjem dusíku vyšší než výdej.

Pečivo nahradíte ořechy a ještě na tom „vyděláte“ – obsahují navíc správné tuky a minerály. 

Chipsy a buráky

Odborníci nás varují, že soli jíme mnohem víc, než bychom měli, ale někdy přece jen chybí. Je to například po velké námaze, ale i po pobytu v  klimatizované kanceláři. Chuti na nezdravé pochoutky zabrání ryby, mořské plody a také výrobky z kozího mléka.

Prohlédnout grafiku 12 citátů Coco Chanel, podle kterých byste měli žít

Nápoje s bublinkami

Zkuste brokolici, kadeřávek nebo kapustu, které jsou na vápník bohaté a navíc je v nich i spousta dalších minerálů. Vápník je i v máku, ale toho člověk sotva na posezení sní třeba pět deka.

Na alkohol a cigaretu

Pokud je to váš trvalý problém, tak s chutěmi a potřebami těla nemá nic společného, je to závislost a potřebujete léčbu. „Jinak to může být nedostatkem aveninu, což je protein podobný glutenu,“ říká výživová poradkyně Marta Jenčíková. Tento problém se týká hlavně těch, kdo jsou dlouhodobě na bezlepkové dietě. Doplnit zásoby pomohou obyčejné ovesné vločky. 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Zahrada Na Valech na Pražském hradě: Návštěvníci tu najdou pyramidu i etruské motivy | Video: TV Architect

Chutě ukazují, co tělu chybí

Čokoládě                      hořčík                      bobule Açai, nepasterované černé olivy, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí),   luštěniny, datle, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), banány, jablka, kapusta, rozinky, fíky, celozrnné obilniny, baobab, avokádo, mořské řasy…

Sladkostech               chróm                      brokolice, hroznové víno, obilné klíčky, listová zelenina, divoké byliny, para ořechy, lískové ořechy, datle, rajčata, švestky, naklíčená semínka, mořské řasy…

  •                                      uhlík                        čerstvé ovoce
  •                                      fosfor

                    Chlorella, Lucuma, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, koriandr, hlávkový salát, divoké byliny, naklíčená semínka, physalis, mořské řasy …
síra                         Maca, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, brusinky, křen, kapusta, zelí, česnek, cibule, růžičková kapusta, chřest, naklíčená semínka…

             tryptofan                ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), rozinky, špenát, sladké brambory…

Chlebu/pečivu              dusík                        potraviny s vysokým obsahem bílkovin: ryby, maso, ořechy, fazole

Brambůrkách                vápník                     Maca, Chia semínka, moruše, bobule Açai, baobab, ořechy (mandle, lískové), Lucuma, semínka (sezam, mák, konopí), luštěniny, červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, divoké byliny, naklíčená semínka…

Kávě/čaji                       fosfor                     Chlorella, Lucuma, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, koriandr, hlávkový salát, divoké byliny, naklíčená semínka, physalis…

                                       síra

                         Maca, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, brusinky, křen, kapusta, zelí, česnek, cibule, růžičková kapusta, chřest, naklíčená semínka…
železo                     Chlorella, Maca, moruše, dýňová semínka, čočka, celozrnné obilniny, chřest, divoké byliny (kopřiva), listová zelenina, kapusta, sušené meruňky, rozinky, naklíčená semínka, baobab, physalis, mořské řasy…
chlorid sodný          mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterované kozí mléko…

Alkoholu                          bílkoviny                 Spirulina, Chia semínka, ořechy, konopná semínka, luštěniny, quinoa, listová zelenina, mořské řasy…

                                        avenin                    musli, ovesné vločky…

                                        vápník

                   Maca, Chia semínka, moruše, bobule Açai, baobab, ořechy (mandle, lískové), Lucuma, semínka (sezam, mák, konopí), luštěniny, červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, divoké byliny…
draslík                     Maca, chlorella, moruše, Lucuma, nepasterované černé olivy, mořské řasy, banány, citrusy, meruňky, rajčata, semínka (dýně, slunečnice), luštěniny, jablka, česnek, švestky, višně, rozinky, naklíčená semínka, mořské řasy …
glutamin                  celozrnné obilniny, červená řepa, zelí, fazole, špenát, petržel…

Kyselém jídle                    hořčík                      bobule Açai, nepasterované černé olivy, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, datle, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), banány, jablka, kapusta, rozinky, fíky, celozrnné obilniny, baobab, avokádo, mořské řasy…

Slaném jídle                      chlorid sodný          mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterizované kozí mléko, ryby…

Tabáku                              křemík                     jablka, pomeranče, třešně, mandle, červená řepa, ourka, celer, med, rozinky, celozrnné obiloviny, naklíčená semínka, zelí, cibule…

                                         tyroxin                    vitamín C (bobule Açai, goji, baobab, citrusové plody, kiwi, jahody, physalis, Maca…)

Sýrech                   omega-3 mastné kyseliny  Chia semínka, kokosový olej, konopné semínko, lněné semínko, bobule Açai…

Připáleném  jídle                uhlík                        čerstvé ovoce

Sodě, sycených nápojích  vápník                     hořčice a listy tuřínu, brokolice, kapusta, luštěniny, sýry, sezam…

Chladné nápoje                  mangan                  vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, ananas, borůvky…

Přejídání při PMS               zinek                       bobule Açai, dýňová semínka, slunečnicová semínka, listová zelenina, divoké byliny, luštěniny, naklíčená semínka…

Přejídání obecně               tyroxin

                   vitamín C (bobule Açai, goji, baobab, citrusové plody, kiwi, jahody, physalis, Maca…)
  tryptofan                ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), rozinky, špenát, sladké brambory…
křemík                     jablka, pomeranče, třešně, mandle, červená řepa, ourka, celer, med, rozinky, celozrnné obiloviny, naklíčená semínka, zelí, cibule…

Nechuť k jídlu                     vitamín B1  

             Chlorella, bobule Açai, goji, ořechy, naklíčená semínka, luštěniny, řeřicha, česnek, celozrnné obiloviny, rozinky, nepasterované kozí mléko…
vitamín B3                Lucuma, naklíčená semínka, ořechy, avokádo, datle, fíky, švestky…
mangan                    Spirulina, panenské kakaové máslo, ananas, para ořechy, sezamová semínka, luštěniny, datle, jablka, rozinky, mango, rybíz, celozrnné obilniny, baobab, goji, bobule Açai, mořské řasy…
chlorid sodný            mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterované kozí mléko…  

Zdroj:

https://www.naturopathyworks.com/pages/cravings.php

Více:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector