Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvka je velmi chutné ovoce, dnes si popovídáme o tom, jak jsou borůvky prospěšné co se týče zdravotní stránky.  Nejčastěji známe borůvkové plody, které sbíráme většinou na koláč. Možná už mnozí z vás už víte, že borůvky, tedy plody mají léčebné účinky. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.

A dobrá zpráva je, že mají také kanadské borůvky léčivé účinky. Protože ne každý má možnost na borůvky vyrazit, navíc je po těch lesních borůvkách pořád větší poptávka a ne v každém lese rostou, nebo jsou na místech chráněného území, kde je sběr zakázán. Kanadské borůvky nemají sice tak výraznou chuť, ale léčivé jsou právě taky.

Některé zdroje uvádějí, že kanadské borůvky jsou léčivé stejně jako ty lesní, některé uvádí, že mají účinky slabší. Každopádně přínosné jsou. Dostaneme se tedy na závěr i na pěstování kanadských borůvek.

Tu lesní borůvku známe pod názvem borůvka černá, nebo brusnice borůvka. Latinsky Vaccinium myrtillus. Můžeme ji znát i pod lidovými názvy jako je borůvnice, černá jahoda, černice čičiretka, čičoretka, hafery, borůvčí, mystovka.

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Jaké mají borůvky léčivé účinky?

Léčivé jsou plody i listy. Obsahují mnoho cenných látek. Plody lesních borůvek obsahují:

  • přes 7 % tříslovin – třísloviny jsou látky, které jsou řazeny mezi přírodní antibiotika, působí tedy protizánětlivě
  • antokyanová barviva – jsou to antioxidanty, které mají celou řadu pozitivních zdravotních účinků – působí proti kardiovaskulárním chorobám, působí preventivně proti rakovině a demenci, podporuje dlouhověkost
  • organické kyseliny, citrónovou, jab­lečnou, jantarovou, mléčnou, šťavelovou a pektin, vitaminy A, B a C.
  • Ikdyž plody borůvek obsahují docela hodně přirozeného cukru (20 – 30%), obsahují také látky snižující obsah cukru v krvi, tak zvaný myrtillin

Obecná prospěšnost borůvek

Borůvky jsou velmi prospěšná potravina, hlavně působí preventivně díky mnoha antioxidantům proti degenerativním změnám organismu, působí proti nachlazení, děti velice dobře prospívají – borůvky podporují růst.

Borůvková šťáva působí také proti lupénce a ekzémům. Nejlepší efekt mají borůvky čerstvé jako potravina, nikoli jako prostředek na potírání ekzematické kůže. Protože ekzémy jsou většinou spojeny s funkcí střev tak proto je vhodné při ekzémech spíše konzumovat. Níže uvádím i léčebné účinky právě i na trávicí trakt.

Borůvky posilují také imunitu. Pokud vás zajímá, které další bylinky posilují imunitu, najdete to v eBooku zdarma 7+1 bylin na posílení imunity. Stáhněte si ebook tady >>>

Borůvky zlepšují zrak

Borůvky pomáhají zostřovat zrak, působí proti světloplachosti a šerosleposti. Zpevňují cévy, tak chrání oči zejména když někdo trpí cukrovkou, protože cukrovka způsobuje poškození očí – cukrovka poškozuje vlásečnice v těle, tedy i v oku vyživující sítnici. Proto je konzumace borůvek velmi vhodná právě pro lidi, kteří trpí cukrovkou.

Při zánětech očí použijeme silný odvar na obklad očí.

Působí proti křečovým žilám

Jak bylo zmíněno výše, borůvky posilují cévy, působí tedy také proti vzniku křečových žil. Je to díky pektinu, který je obsažen nejen borůvkách, ale také hojně v plodech černého bezu nebo černého jeřábu.

Plody borůvek působí proti průjmům a potížím trávicího ústrojí

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Ideální proti průjmu jsou nasušené plody borůvek. Je to velmi vhodné pro děti, je však důležité každý rok nasušit novou zásobu. Sušení je zdlouhavé, suším buď v troubě nebo sušičce do 40 °C, ale opravdu to pomáhá. Podáváme při průjmech 1 čajovou lžičku sušených borůvek každou hodinu, dokud se nedostaví zlepšení.

Čerstvé borůvky a borůvkové listí působí díky tříslovinám i protizánětlivě na sliznici střev. Působí proti střevním katarům, zánětům střev a zánětům močového měchýře, působí proti bakteriím E. Coli a stafylokokům. Pomáhají rozpouštět močové a žlučníkové kameny. Dospělý člověk by měl sníst za sezonu 1,5 kg plodů borůvek pro očistu těla.

Borůvky a cukrovka

Jeden z borůvkových antioxidantů – myrtillin funguje podobně jako léky na snižování škodlivého cholesterolu. Zároveň pomáhá regulovat množství cukru v krvi, je tak účinný i proti cukrovce druhého typu. Borůvkové listí obsahuje velké množství myrtillinu, který zlepšuje využití cukru. Myrtillin je přezdíván jako rostlinný inzulín.

Odvar z listů nebo sušených plodů pijeme jako náhražku pravého čaje. Odvar z listů by se neměl užívat dlouhodobě.

Listy obsahují hydrochinon, který při dlouhodobém užívání ve větším množství (především při cukrovce), může vést k chronické otravě. Obsah účinných látek v listech kolísá podle doby sběru a podmínek, kde borůvky rostou.

Pokud se borůvkový čaj z listů pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Odvar z listů

Necháme vařit listy cca 5 minut a ještě necháme 10 minut stát. Patnáct gramů borůvkových listů se zalije 0,5 litru studené vody, přikryje se, nechá 5 minut vařit na mírném ohni a pak se ještě nechá 10 minut vyluhovat. Pije se natřikrát po šálku, vždy ráno, v poledne a později odpoledne, ale nikdy po sedmnácté hodině. Je to z důvodu močopudnosti.

Čaj z borůvkového listí

Správně se to označuje jako nálev. Potřebujeme 20 až 30 gramů listů spaříme půl litrem vody, pijeme 2 až 3krát denně jeden decilitr. Borůvkové listí je lepší míchat ještě s dalšími bylinkami.

Při počátečních stadiích nebo pouze mírných formách cukrovky se dopo­ručuje směs borůvkového listí s natí jestřabiny, suchých slupek fazolových lusků, listů ořešáku a kořene lopuchu.

Já osobně bych se přikláněla spíš k tomu nálevu než odvaru, protože při vaření se ničí spousta dalších prospěšných látek, což je škoda.

Kdy sbírat borůvkové listy?

Borůvkové listy je třeba sbírat před květem borůvčí, nejpozději před dozráním plodů, protože jinak později velmi rychle ztrácí svůj účinek. Sbíráme jen tmavě zelené listy, ty nové světle zelené ještě taky nemají takový účinek.

Pokud chcete mít ucelené informace o tom, kdy které bylinky sbírat dle měsíců v roce, jakou jejich část a jak je uchovat, co z nich připravovat, dozvíte se to v eBooku Divoké bylinky.

Pěstování kandadských borůvek

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrakPěstování lesních borůvek na zahradě není možně, protože rostlina je přísně vázána na symbiózu s mykorrhizními houbami, které se vyskytují v lesní půdě. Zatím se je ne­podařilo úspěšně uměle přenést, a ani soužití není dosud dobře prozkou­máno.

Bez mykorrhizy lze pěstovat pouze borůvky kanadské (Vaccinum corymbosum). Ty tvoří keře s většími plody a světlou dužninou, která nebarví.

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Stačí upravit kyselost půdy – přidat do substrátu rašelinu aby pH půdy bylo kolem 4,5 – 5,5.  Můžeme je pěstovat v zahrádkách prakticky na celém našem území až do nadmořské výšky 800 m.

V dnešní době jsou odrůdy s různým obdobím dozrávání a tak si můžeme rozmanitostí odrůd na zahradě prodloužit i sklizeň.

Většina z nich je cizosprašná, tak je dobré mít jich u sebe více než jednu.

Borůvky potřebují pro svůj růst místo s vyšší vlhkostí vzduchu, ale současně by mělo být dostatečně slunné, mohou být i v mírném polostínu. Bez dostatku slunečního záření borůvky obvykle přežijí, ale méně plodí a takové plody pozbývají chutnosti.

Borůvky mají rády propustnější půdu, pokud máte jílovitou, borůvka by velmi strádala. Tady nestačí přidat jen rašelinu, ale je potřeba vykopat větší jámu, do které dáme vhodný substrát pro kanadské borůvky. V jílovité hlíně rostou kořeny borůvek velmi pomalu až se jejich růst úplně zastavuje. Pokud zajistíte vhodný substrát a stanoviště, životnost borůvky může být i 20 let.

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Bylinkovou zahrádku můžete mít na zahradě, ale i v nádobách, podrobné rady na pěstování více než 40 bylin najdete v eBooku Pěstujeme bylinky na zahradě a v bytě .

Jsem si jistá, že podrobnější návody jak pěstovat bylinky od semínka, přes sazeničky a následně s recepty jak je využít takto pohromadě nenajdete.

Zpět k borůvkám – dostáváme se konečně k receptu na borůvkový koláč. Není to zrovna ideální způsob využití borůvek, nejlepší jsou borůvky čerstvé třeba v dezertech se zakysanou smetanou. Ale když je to jen jednou za rok, nemůžeme si koláč nechat ujít, když je přece tak dobrý!

Budete mít zájem:  Co Dělat Abychom Byli Zdraví?

Náš nejlepší borůvkový koláč

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Ingredience:

Na těsto:

  • 10 lžic špaldové mouky
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic třtinového curku –  tmavého, nerafinovaného
  • 1 malý bílý jogurt Hollandia
  • 8 lžic rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 0,5 lžičky jedlé sody

Posyp:

  • 1/4 – 1/2 litru omytých borůvek (záleži na velikosti plechu), případně jiného ovoce, je však moc dobré, když jsou borůvky ve vrstvě na husto

Na drobenku:

  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic hrubé mouky (lze nahradit i nahrubo namletými ovesnými vločkami
  • 6 lžic třtinového cukru – tmavého nerafinovaného

Postup:

V míse rozšleháme vejce, přidáme olej, oba druhy mouky, cukr, jogurt a jedlou sodu. Vše důkladně prohněteme mixérem, až se vytvoří jednolitá směs.

Pečící plech důkladně vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou, posléze na něj vylijeme těsto. Navrch nasypeme borůvky, příp. jiné další ovoce (např. meruňky, rybíz, višně, třešně …).
Ovoce pak posypeme drobenkou, kterou vytvoříme smícháním másla, cukru a mouky. Je však dobrý i bez drobenky, ovšem drobenka zajistí, že ovoce zůstane šťavnatější.

Koláč dáme péci do vyhřáté trouby zhruba na půl až tři čtvrtě hodiny (horkovzdušná 170°C), dokud koláč nezezlátne.

Borůvky – superzdravá lokální dobrota – inPotraviny.cz – Když milujete své zdraví

Brusnice borůvka patří mezi nejznámější a nejoblíbenější letní ovoce v našich zeměpisných šířkách. Ale tyto chutné namodralé bobulky mají v sobě tolik látek významných pro naše zdraví, že si s jistotou zaslouží dnes tak populární označení “superpotravina”. A naprosto oprávněně, borůvky jsou skutečně všestranné.

Až si zase budete pochutnávat na borůvkovém koláči nebo na knedlících, vzpomeňte si, co užitečného pro svůj organizmus děláte. Borůvky jsou použitelné čerstvé i sušené, léčivé účinky má i nať a listy. Dokonce i ta modrá barva, která se nám usadí na jazyku a prozradí na nás, že jsme mlsali borůvky, je velmi zdravá pro vnitřní sliznice, protože má antibakteriální účinky.

Co borůvky obsahují a jak nám to pomáhá

velké množství antioxidantů, především karotenu, antokyanu, pterostilbenu a vitamínu C. Díky nim si tělo lépe poradí s volnými radikály, zlepšuje se mu imunitní systém a posiluje obranyschopnost proti virům a bakteriím. Antokyan zlepšuje noční vidění a pomáhá při šerosleposti.

Kromě vitamínu C jsou borůvky plné vitamínů skupiny B a provitaminu A, ze stopových prvků jsou to hlavně železo, hořčík, draslíkzinek, mangan, měď a chrom. Jsou bohaté na třísloviny (tanin) a vlákninu (pektin), která zlepšuje peristaltiku a má projímavé účinky. Na druhou stranu si sušené borůvky umí poradit s průjmem.

Třísloviny obsažené v borůvkách mírní menstruační bolesti, silné krvácení, pozitivně ovlivňují průběh menopauzy. Chrání sliznice a přispívají k jejich rychlejší regeneraci zejména při zánětech a respiračních onemocněních.

Borůvkami proti cukrovce

Je až neuvěřitelné, jak účinně pomáhají při léčbě diabetes a zdravotních komplikací, které ji provázejí. V první řadě snižují cukr v krvi.

Protizánětlivé účinky chrání sliznice, kombinace látek obsažených v borůvkách posiluje cévní systém a prokrvení končetin, další častý zdravotní problém lidí trpících cukrovkou.

Diabetici mívají také potíže s viděním, a že jsou borůvky pro dobrý zrak potřebné, to už bylo napsáno.

Většina diabetiků kromě hladiny krevního cukru řeší i nadváhu. I v úsilí zhubnout borůvky pomáhají.

Snižují cholesterol v krvi a zlepšují funkci lymfatického systému, navíc mají močopudné účinky, takže pomáhají tělu zbavit se přebytečné vody a tím i otoků, převážně dolních končetin.

Pomáhají játrům zvládnout detoxikaci organismu a dodávají jim energii při horečnatých stavech.

    VYZKOUŠEJTE:    

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky sušené

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky BIO

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky lyofilizované

Podávejte borůvky nemocným dětem

Průběh viróz a průjmových onemocnění je u dětí vždy dramatičtější, než jak to zvládají dospělí. Zahleněné děti mohou během nemoci trpět zácpou. Té se snažíme zbavit například borůvkovým kompotem. Naopak průjem se zastaví borůvkami sušenými, které můžete zamíchat do vařené rýže nebo odvaru z ovesných vloček.

Ve chvíli, kdy zažívání zase začne fungovat, doporučuje se zamíchat borůvkový kompot s hroznovým cukrem (Glukopur) a špetkou práškového vitamínu C (vit. C100 – kyseliny citrónová, jablečná, vinná aj. naleptávají oteklé sliznice) a několik dětských piškotů pro zahuštění smíchejte na kašičku a tu po malých dávkách dítěti podávejte s ohledem na jeho stav a chuť k jídlu.

Tato kaše je šetrný dodavatel energie při horečkách dřív, než dojde glykogenové cukrové palivo, což je život ohrožující stav nejen u dětí, ale i u seniorů, které nemoci také velmi oslabují a často hrozí úmrtí právě pro nedostatek energie.

Léčivé listí borůvek

Stejné léčivé účinky, jako mají plody, můžete očekávat i u listů borůvek.

Když si je v létě nasušíte, oceníte v zimě čaj z borůvčí vhodný při střevních a žaludečních potížích, při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi nebo odvodňováním při přílišném zadržování vody v organismu.

Celkově má příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje. Odvar z listů borůvky zmírňuje projevy lupénky a některých kožních nemocí.

    VYZKOUŠEJTE:    

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky sušené

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky BIO

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Borůvky lyofilizované

Borůvky, jejich léčebná síla a využití

Borůvky jsou nejen velmi chutné a oblíbené ovoce, ale ve všech formách pomáhají při řadě zdravotních problémů. Pojďme se podívat na to, jak tyto superpotraviny uchovávat a využívat.

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrakBorůvky jsou ovoce plné vitamínů

Rostlina s tmavě modrými plody roste u nás v jehličnatých lesích, kde vytváří souvislý porost.
Borůvky obsahují více antioxidantů než ostatní druhy ovoce. Kromě toho mají vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Z významných látek se mohou pochlubit ještě provitamínem A a vitaminem B.

Sušené, čerstvé nebo mražené pomáhají při léčbě průjmu, cukrovky nebo ekzému. Ve větším množství působí čerstvé borůvky projímavě, zatímco sušené průjem zastavují. To ale není ani zdaleka vše. Využívat je můžete i ve formě šťávy nebo kompotu.

Pomáhají také při žaludečních a střevních vředech, vně těla podporují zajizvení ran. Dokázán je jejich příznivý vliv na zrak, mozkovou činnost a činnost srdce a co je skvělé, redukují břišní tuk.

Jsou zdrojem antioxidantů, a tudíž mají pozitivní účinek proti rakovině. Pro ekzém nebo opařeniny se používá odvar z listů.

Užívání přípravků z borůvkových listů se dlouhodobě nedoporučuje s ohledem na možnosti otravy (Ottův průvodce přírodou – Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010).

Sven-David Müller zařadil borůvky mezi 100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny (Ikar, 2015). „Zjistilo se, že antokyany mohou inhibovat proliferaci (množení nádorových buněk, především zřejmě díky schopnosti vyvolat programovanou buněčnou smrt.

Rovněž došlo k potlačení invaze nádorových buněk (tvorby metastáz). Výzkum, který se zabýval možnými preventivními vlastnostmi borůvek proti karcinomu tenkého a tlustého střeva, však konstatoval jen velmi slabé protirakovinné účinky.

Chemopreventivní vlastnosti borůvek navíc pravděpodobně závisí na pohlaví (zaznamenáno hlavně u žen).”

Jak borůvky uchovávat

V čerstvém stavu lze borůvky nechat v lednici maximálně dva dny. Jinak změknou a často plesnivějí. Vhodné je mražení, zavaření a sušení. Sušené se skladují v uzavíratelných nádobách na tmavém místě.

Využití v kuchyni

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrakBorůvky samotné nebo z cukrem jsou velkou pochoutkou

Borůvky mají výrazně sladkou chuť. Nejčastěji se přidávají na palačinky, koláče, do buchet, dortů. Vyrábějí se z nich i nanuky, poháry, samozřejmě nesmí chybět v ovocných knedlících. Výtečně chutnají sirupy, vína, marmelády a džemy.

Borůvkové nanuky

  • (Dnes nepeču, Pavlína Berzsiová, Slovart 2015)
  • 10 ks, dva až tři dny dopředu
  • 400 g měkkého polotučného tvarohu, 500 g mražených borůvek, 150 g hnědého cukru, 100 g smetany na vaření, 2 lžíce medu, ca 100 g mléčné čokolády, 100 g hořké čokolády

Tvaroh necháme v hustém sítku do druhého dne vykapat od přebytečné tekutiny.

Dvě třetiny mražených borůvek dohladka rozmixujeme s cukrem, smetanou a medem. Vmícháme do tvarohu a přidáme zbylé celé borůvky.
Hmotou naplníme tvořítka na nanuky, do středu vtlačíme plastové držátko nebo dřívko a dáme zmrazit na 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Pak mléčnou i hořkou čokoládu zvlášť rozehřejeme v horké vodní lázni a necháme trochu vychladnout.

Budete mít zájem:  Zánět Středního Ucha Léčba?

Polovinu nanuků namočíme do mléčné čokolády a polovinu do hořké.

Kromě jídla se také borůvky využívají jako velmi kvalitní přírodní barvivo.

Tradiční zajímavou akcí je Borůvkobraní, které se již řadu let koná v jihočeských Borovanech. Ojedinělá gastronomicko-kulturní akce letos proběhne 9.-10. července. Návštěvníky čeká soutěž v pojídání borůvkových kynutých knedlíků, borůvkový jarmark a hospoda s borůvkovým pivem, likérem i pálenkou, ale také rady pro pěstitele kanadských borůvek.

Borůvka

Borůvky a jejich účinky na naše tělo – jsou na průjem, cukrovku i dobrý zrak

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když kleknete či usednete na paseku v létě nebo na horách až do příchodu sněhu, do typických různě nízkých keříčků od podkolení po podbřiší a obdržíte fialové fleky na oděvu, pokožce a puse, tak zřejmě sedíte v borůvčí a cpete se borůvkami, nejzdravějšími to plody zbytků naší pilně devastované a drancované přírody, dříve středoevropském ráji, nyní smetišti demokraticky vytunelovaného všeho, co mělo jakoukoliv hodnotu.

Zkrmovati lahodné plody borůvky budete nejméně do prvního pořádného štípance od hlídkujícího komára, ováda, milenky, majitele, příslušníka nebo do bolestí v kříži v souvislosti s dlouhodobým předklonem, podobným razítkosběrné obchůzce při žádosti o cokoliv na úřadě bez té správné obálky v igelitce nebo lépe krabice od vína. Na případné kolem klíšťat se v borůvčí hemžící dítka zavčas navlékněte fialové šatičky, aby neutrpěla estetickou újmu pihatého oděvu, což barva zčásti skryje. Posléze po marných pokusech to vyprat se to stejně vyhodí nebo nechá na domácí provoz.

Hlídkující klíšťata odrazujte pošplícháním oděvu či vás zředěnou hřebíčkovou silicí, jejíž zápach vás do dáli od minipotvor odradí nebo při opominutí této prevence klíště zakápnout dubovkami (dubovky.

cz) a na případný kousanec po odstranění potvory speciálním geniálním Háčkem na klíšťata z nich (z dubovek, ne klíšťat!) udělejte slušivý obkládek na nejméně 3 hodiny, že aby do vás z klíštěte vstoupivší borrélie a mozkoviry zase odstoupily.

Když říkám borůvka, myslím borůvčí, coby skromné keříky kyselých a chudých půd našich lesů, a ne zahradní pěstované druhy příbuzných rostlin, prodávané jako kanadská, kamčatská či jiná velkoplodá, prostě plodem podobné, ale rostliny jiné.

Na zahradě většinou pěstujete pod názvem borůvka vlohyni kanadskou nebo zimolez kamčatský – chuťově jsou dobré, což dosvědčí kosi z celého vašeho okolí, kteří přesně a lépe než vy ví, kdy je zralost vhodná ke zkrmení a označkování teritoria fialovými výkaly… Takže vám to sežerou den před vaší sklizní.

Sežerou všechno…! A podělají také…!!! Potom naleznete pochopení záliby moravských vinařů ve střelbě. Borůvku poctivou poznáte i podle toho, že je v řezu černě fialová a pozřená ve stolici černá.

Borůvka z lesa není jen dodavatelem chutných až lahodných a zároveň neobyčejně zdravotně prospěšných plodů, ale také důležitým zdrojem léčivého listu či nati.

Modré barvivo na jazyku a puse, které nás upozorní již z dáli, kdo že požil plody borůvky, je neobyčejně léčivé na sliznice od úst až po konečník – zevnitř! Zvenku to asi ještě nikdo nezkoušel, ovšem i to je třeba kvůli celoplošnému ekzému, kožnímu zánětu nebo atrofii pokožky pravděpodobné, nicméně v našich krajích barevně nedoporučeníhodné s výjimkou plánu si po obtočení krku zlatým kotevním řetězem dojet na sociálku mercedesem pro sociální dávky; tu naopak.

Odvarem ze sušených plodů lze provádět výplachy i jinde a to zvláště tam, kde dochází k překrvování sliznic. Nicméně si myslím, že na to je borůvky škoda, že zrovna tohle zvládne obvykle řepík se šalvějí, heřmánkem a jinými lépe, levněji a radostněji.

Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře způsobující průjmy.

Předznamenávám, že tady je zvláštnost borůvky, která v podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu nebo částečně i marmelády má spíše ve vztahu ke stolici ředivé účinky – zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující v sobě a tím i ve výkalu vodu, která výkalový kompakt výrazně zvláčňuje na dekompakt, lehce povrchově ředí a umožňuje jeho snazší až laskavé závěrečné vyklouznutí. Toho přednostní využití doporučuji zvláště majitelům hemeroidů, rakovin konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúženích střev například po operacích nebo při všelijakých polypech a jiných nežádoucích výrůstcích čnících omezujíc-ně nebo krvácivě do střeva. Když připočteme regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé nebo sušené, nebo jen odvaru, tak to nemá chybu a proto borůvku využijeme i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, paradentózách, povlacích na jazyku apod.

Když nás pálí žáha, tak bývá žaludeční kyselinou poleptán i jícen, což borůvka tiší.

Avšak tu pozor, tento nenápadný a důležitý kus trávicí trubky se jen velmi těžko opravuje, protože je v podstatě nepřístupný a na jeho život ohrožující nenápadné a nebolestivé krvácení do žaludku a na jeho preventivní údržbu byť jen borůvkou pomýšlí jen málokdo.

Záněty žaludku a slinivky lze také mírnit mimo jiné plodem borůvky právě pro jeho regenerační a lehce protizánětlivé vlastnosti, jinak samozřejmě nalezneme účinnější byliny protizánětlivé nebo hořce funkcestimulující. Já na tohle doporučuji také svou hojivou směs řepíkovou s heřmánkem, měsíčkem, šalvějí a dalšími.

Sušená borůvka má naopak brzdící výkalové vlastnosti. V podobě odvarů, nálevů a nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná a pozřená, účinně tlumí odedávna průjmy, ale, a to je důležité, stolici netuhne.

Děti se svými výrazně kratšími střívky trpí na průjmy častěji, neb běžná potrava je pro ně hůře stravitelná a rozkládá se až nepřiměřeně daleko ve střevech, kde se stává snadnější výživou patogenních mikrobů, protože vzdálené sliznice jsou určeny již jen pro vstřebávání přebytečné vody.

Střevo, bránící se agresivní mikroflóře, která snaživě chrlí dráždící až jedovaté metabolity do slizniční tkáně za účelem vzniku zánětů, vodu naopak z obranných důvodů vylučuje – takže natrávenina plná nevstřebaných kvasných plynů a vody se do bříška prostě nevejde, tlačí, bolí a snaží se dostat ven klasickou sic cestou, ale často za značných zvukových a expanzně kolorických efektů, obvykle výrazně akcelerována zrychlenou peristaltikou podrážděného bránícího se střeva i začastého značného řevu či pláče potomka. To platí také pro dospěláky testující stravu s obsahem choleru napodobujících a podobně účinkujících úplavicových pokakaných mikrobů, například salmonel nebo jiných, obvykle z potravních přebytků zavčas nevyhozených, ale v šetrnosti uložených na pozdější dobu se známým sloganem: Ať se třeba pos…me, přece to nevyhodíme!

I když si myslím, že dubovky a směs zeměžlučová mohou pomoci se silou nejvyšší, sušený plod borůvky bych do boje pozval také. Borůvka se svým stolicibrzdným působením, sliznici obnovujícím modrým barvivem a bakteriostatickými vlastnostmi je nanejvýš vhodná a jako bonus znepříjemní pobyt až po vyhazov drobným střevním parazitům.

Malé děti, které bacil našel, mají kašel. Většinou. Kromě jiného mají za krátký čas naplněno zažívání spolykaným hlenem z plic, který sice v obvyklém množství chrání trávicí sliznice před vlastními trávicími šťávami, ale v mnohonásobně zvýšené produkci robátka ukašlaňátka dramaticky omezí, až zastaví funkci trávení.

Snaživá matka vkládá do děťátka láskyplně potravu za účelem zvýšení jeho sil k boji s chorobou, ale ucpané děťátko to vzápětí vyzvrací a dál chřadne a chřadne a vypadá bledě až zelenobledě. Aby se úplně neuchřadlo a neubledlo, je nejlepší mu nabídnout lžíci borůvkové šťávy čerstvě vymačkané nebo šťávu z kompotu a po pětimiaždesetinutové chvíli to několikrát opakovat.

Nedávat víc najednou! Jinak se žaludek opět vzepře a budete mít tmavomodroflekaté okolí.

Posléze se trávení vzmátoží a začne zvolna fungovat a potom doporučuji zamíchat borůvkový kompot s hroznovým cukrem (Glukopurem) ochuceným špetkou práškového vitamínu C (vit.

Budete mít zájem:  S depresí pomůže něco, co nestojí ani korunu, říká Jeroným Janíček

C100; ochutnejte to; C je antioxidant pro játra, stimulant pro imunitu – přebytek se oxiduje nebo během hodiny stejně vymočí… jiné kyseliny jako citrónová, jablečná, vinná aj.

naleptávají oteklé sliznice a octová dokonce překrvuje dle mého pozorování i ledviny, takže se může objevit v moči krev!) a několika zahušťujícími dětskými piškoty a po malých dávkách zvících polévkové lžíce mu to podle jeho chuti podávat.

Tato kaše je účinná i při horečkách jako šetrný dodavatel energie pro hicování, aby se neoslabovala játra přeměňující krevní a vlastní bílkoviny na spalitelný cukr s následnou schváceností a předsmrtným zelenožlutým výrazem.

Ostatně tato směs je vhodná pro každého majitele horečky, kdy je zapotřebí dodat energii do jater dřív, než dojde glykogenové cukrové palivo, což je život ohrožující stav nejen u dětí, ale kupodivu zvláště u starců, kteří po dlouhých chorobách zmírají velmi náhle na skloncích jejich životů v podstatě hlady.

Sklonek se jen vzácně identifikuje na sklonku – většinou až po něm a před ním už vůbec, což se mi jeví jako pozoru hodný vědecký problém. Dosud však stále trvá vědecký pohov.

Antokyany v plodu borůvky mají údajně podobný vliv na šeroslepost a slábnutí zraku jako válečnými nočními piloty vyzkoušená mrkev a chovají se na cévní stěny příznivě jako vitamín P.

Obsah účinných látek nalezených v borůvce je neobyčejně dlouhý a všechny mají nějaký pozitivní (i pozitivně, též případně pozitivněm) vliv na lidskou figuru.

Zajímavý je vysoký podíl cukrů a zároveň látek tlumících cukrovku.

Při cukrovce je ale vhodnější si vařit čaj z nati nebo listu. Pije se zápar po každém jídle a já doporučuji pro dlouhodobější, šetrné a pravidelné pití spíše borůvkovou směs s dalšími bylinami podobných účinků, kterých je celá řada, které lze bez problémů smíchat.

Ovšem pro vyšší efekt je u cukrovky vhodné také masírování oblasti ztuhlých úponů a zduřelých vzpřimovacích svalů imitujících tuhé jitrnice podél páteře uskřinujících svým otokem odstupující nervy od míchy mezi lopatkami a níž – například na speciálním malém masážním bradavičnatém balónu (Zadbalon) nebo nebradavičnatým masérem (je to ale trpělivá práce na dlouho).

Jinak nepřehlédnutelný močopudný účinek listu borůvky je dobrou prevencí ledvinového kameniva a zvláště zánětlivých pochodů v urologickém traktu, i když příbuzné brusinka a medvědice jsou ještě více protizánětlivě výrazně účinnější. Na revmatizmus a dnu je ale čaj z listu borůvky velmi doporučeníhodný. Lépe však zase v mé krev čistící a adiabetické diabetické směsi borůvkové mimořádně vhodné pro majitele cukrovky a revmatizmu.

Borůvkový plod doporučuji sušit nejlépe do čtyřiceti, maximálně pětapadesáti stupňů, jinak přestane být lahodně šťavnatý a stane se méně účinným.

V černých svraštělých plodech se mnohdy ztratí i zuhelnatělé kousky značící produkt nedůvěryhodného sušitele.

Potom vám při žvýkání křupou nelibě mezi zuby nebo mezi čím a vy můžete skřípat zuby či protézou (obvykle zubní, ale není bráněno ani jiným protézám) nad neúspěchem v sušení, případně nad neseriózností sušitele.

Sušení borůvek vyžaduje trpělivost a sebekázeň k neujídání lahodných křížalek. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Suché plody bývají do roka napadeny parazity, většinou červíky slepujícími jednotlivé plody vlákny a následně se měnícími v bílé můrky. Proto je skladování nasušených borůvek nejlepší v mrazáku, protože potom je jejich trvanlivost mnohaletá.

List a nať se suší i skladují dobře. V uzavřených nádobách dobře nasušená droga vydrží také nejméně tři roky.

Borůvka je naše modročerné zlato a je těžká škoda, že ho pro třpyt kovového přehlížíme vlastní nevědomostí a z ní pramenící hloupostí. Borůvka je vynikající pro život, zlato je jen pro pozůstalé!

Borůvky jako lék

Plody brusnice borůvky patří mezi nejzdravější druhy ovoce vůbec. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů, podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

Modré barvivo na jazyku a rtech je neobyčejně léčivé pro sliznice od úst až po konečník. Borůvka je tak vhodná při zánětech v ústní dutině, angínách, parodontózách nebo povlacích na jazyku.

Pokud si borůvky dopřáváte, chráníte se před vředovou chorobou žaludku. Tyto kuličky se totiž postarají o to, aby sliznice dobře odolávala škodlivému vlivu žaludeční kyseliny.

Záněty žaludku a slinivky lze mírnit plodem borůvky právě pro jeho lehce protizánětlivé vlastnosti.

Plody i listy obsahují velké množství tříslovin, které „staví“ a k tomu ještě mírně dezinfikují zažívací trakt, takže pomáhají při průjmech. Ale pozor, při průjmech si dopřáváme borůvky sušené. V podobě odvarů, nálevů nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná tlumí průjmy.

Některé látky obsažené v borůvkách omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře, které průjmy způsobují. V podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu mají borůvky spíš ředicí účinky na stolici. Je to zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující vodu.

Z tohoto důvodu je borůvka vhodná pro osoby trpící hemeroidy, rakovinou konečníku a střev, Crohnovou chorobou, polypy a zúžením střev.

U malých dětí se při kašli, kdy spolykaný hlen v trávicí soustavě dráždí na zvracení, osvědčilo nabídnout lžíci čerstvě vymačkané borůvkové šťávy nebo šťávu z kompotu a po chvíli to několikrát opakovat.

Trávení začne zvolna fungovat a potom je dobré zamíchat borůvkový kompot s hroznovým cukrem ochucený vitaminem C, který zvyšuje imunitu. Zahustit několika dětskými piškoty a po lžíci podávat.

Tato kaše je účinná i při horečkách, kdy je šetrným zdrojem energie.

Antioxidant zvaný pterostilben napomáhá regulovat množství krevního cukru a proto jsou borůvky účinným bojovníkem s diabetem II. typu. Pomocí pterostilbenu, který aktivuje protein snižující hladinu cholesterolu, pečuje o naše cévy.

 Při cukrovce je ale lepší si vařit čaj z nati nebo listu. Pije se po každém jídle a pro dlouhodobější, šetrné a pravidelné pití se doporučuje spíš borůvková směs s dalšími bylinami podobných účinků.

Močopudný vliv borůvky je dobrou prevencí ledvinových kamenů a zánětlivých pochodů v urologickém traktu.

Díky obsahu tzv. antokyanů (rostlinných pigmentů) regenerují oční barvivo a pozitivně působí na sítnici. Antokyany mají podobný vliv na šeroslepost a slábnutí zraku jako mrkev a chovají se jako vitamin P.

Pozor na plísně! Sušení borůvek vyžaduje trpělivost. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Borůvky sušte nejlépe při teplotě do maximálně 55 °C, jinak ztrácejí své léčivé vlastnosti. List a nať se suší a skladují dobře. Nemáte-li možnost natrhat si nebo koupit čerstvé plody, zkuste „borůvky v tabletě“, které zakoupíte v lékárně.

Příbuzná brusinka

Brusinka lesní roste v Asii a v Evropě. Bobule obsahují velké množství antioxidantů, ale také flavonoidů. Čerstvé plody jsou bohaté na vitamin C, draslík, vlákninu, bílkoviny a uhlohydráty. Budete-li denně pít brusinkovou šťávu, uděláte to nejlepší pro předcházení infekcím močového ústrojí nebo ledvin.

Díky množství antioxidantů  pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály, které mají na svědomí i cukrovku, rakovinu a revmatická onemocnění. Zmenšují riziko kornatění tepen, protože snižují hladinu cholesterolu.

Látky obsažené v brusinkách zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se usazovaly na stěnách žaludku. Snižují tedy riziko vzniku vředů v zažívacím traktu. Zlepšují také průběh virových onemocnění, a to i včetně nepříjemných herpetických virů.

Aby brusinková prevence byla efektivní, je nutno brusinky konzumovat v určitém množství. Kontraindikace nebo vedlejší účinky užívání brusinek nejsou známy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector