Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Střevní chřipka se odborně nazývá gastroenteritida, kterou způsobují viry nebo bakterie různých původů. Postihuje žaludek a střeva. S chřipkou jako takovou nemá nic společného, možná jen některé podobné příznaky, jako zmiňovaná horečka nebo malátnost a nadměrná únava. V tomto článku se na střevní chřipku podíváme blíže, abychom uměli toto onemocnění včas rozpoznat a začít proti němu bojovat, protože způsobuje odvod tekutin z těla a ztrátu důležitých minerálů, což je stav, jehož následky mohou být velmi závažné.

Střevní chřipka a inkubační doba

Inkubační doba, tak je nazýváno období, které uplyne od chvíle, kdy se nákaza dostane do organismu, až do okamžiku, kdy u člověka propukne.

Střevní chřipka ji má různě dlouhou, vždy záleží na původci onemocnění, a tak může trvat několik hodin i několik dní, zpravidla ne více než 4 až 5.

Pro střevní chřipku je typický velmi náhlý nástup.

Střevní chřipka – příznaky

Hned v úvodu byly připomenuty vůbec nejčastější a nejzákladnější příznaky, kterými je střevní chřipka charakterizována. Příznaky střevní chřipky jsou tedy následující:

  • pocity na zvracení/zvracení

Jak se střevní chřipka léčí?

V případě, že se nemocný rozhodne jít k lékaři, což by měli učinit všichni, u nichž střevní chřipka neustupuje ani po týdnu, bude podroben vyšetření, které bude mít za úkol zjistit původce tohoto onemocnění.

Na základě získaných údajů se pak zvolí medikamenty, které zmírní projevy, ale také pomohou nastolit opětovnou rovnováhu v trávicím traktu.

U virové nákazy se musí dodržovat víceméně jen přísná dieta, u bakteriální střevní chřipky se k ní musí přidat i desinfeciencia (především známé živočišné uhlí), někdy se také mohou zvolit antibiotika.

Dieta je velmi důležitá

Stěžejním bodem léčby střevní chřipky je dieta. Pokud je pečlivě dodržována, dosáhne se požadovaných výsledků velmi rychle. Důležité je ale vytrvat s úsilím, i když už je člověku trochu lépe.

Podrážděný trávicí trakt je zpravidla po střevní chřipce velmi citlivý, a tak určitě není vhodné dopřávat si týden po prodělání této nemoci mastná, smažená a jinak dráždivá jídla, především tučná.

Dieta u střevní chřipky má při domácím léčení obecné zásady:

  • 1. den: nemělo by se jíst vůbec
  • 2. a 3. den: přijde vhod suchá strava v podobě pečiva, sucharů nebo piškotů, případně neochucená rýže
  • 4. a 5. den: je možné zařadit do dietního jídelníčku některé druhy ovoce
  • 5. den a dále: postupně a opatrně se lze vracet k běžně konzumovaným pokrmům (s výjimkou tučných, mastných, slaných a smažených jídel)

Do diety lze zahrnout i pitný režim, který je třeba důkladně dodržet.

Střevní chřipka totiž odvádí z těla spoustu vody, a tak se velmi často stává, že nemocný trpí dehydratací.

Nejlepším nápojem je v tomto případě neslazený černý nebo bylinný čaj, který je třeba pít po douškách a opatrně. Mimo to je možné pít minerální vody, vždy však v neperlivé podobě.

U dětí je střevní chřipka zvláště nebezpečná

Dětský organismus, který schvátila střevní chřipka, je ve velkém ohrožení, a proto je třeba reagovat na onemocnění pružněji než u dospělých.

Jelikož u malých dětí dochází k odvodňování mnohem rychleji, je třeba zajistit, aby byl příjem tekutin opravdu dostačující. Riziko dehydratace je v takových případech opravdu velmi vysoké.

Pokud střevní chřipka trápí kojence, pak je třeba ho nechat hospitalizovat, aby mohl dostávat výživu nitrožilně.

Nejlepší obrana je prevence

Kdo někdy střevní chřipku zažil, jistě ji hodnotí jako hodně nepříjemné onemocnění, které postihnutého jedince zcela vyřadí z běžného fungování.

I proto je úplně nejlepší obranou prevence, která spočívá v dodržování základních hygienických návyků (časté mytí rukou, omývání syrové zeleniny a syrového ovoce apod.

) a také vyvarování se konzumaci zkažených pokrmů nebo surovin, které neprošly řádnou tepelnou úpravou, i když to jejich vlastnosti vyžadují. Vhodné je také posilovat imunitní systém a zvyšovat jeho odolnost, a to nejlépe přírodní cestou (bylinné doplňky stravy apod).

Střevní chřipka, onemocnění, kterému je rozhodně lepší se vyhnout, vyžaduje trpělivost a vůli dodržet dietu, která je často jediným účinným prostředkem, jak funkci trávicího traktu obnovit a zbavit se zánětu, co se v žaludku nebo střevech rozvinul.

V rámci prevence je samozřejmě doporučením dodržovat zdravý životní styl a uchovávat pestrý a vyvážený jídelníček, který nebude tělu upírat žádné důležité látky, co jsou jednou z podmínek fyzické i psychické kondice.

Na závěr se podívejte na stručný výčet dostupných potravin, které lze zařadit do kategorie léčivých a které se rozhodně vyplatí zařadit do našeho stravování, protože ovlivňují právě trávicí soustavu:

  • květák
  • papája
  • cuketa
  • ječmen
  • olivy

Skutečně chcete smazat komentář?

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se… více o tomto dni Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se… více o tomto dni

Boj s covidem se hystericky přehání a zneužívá. právní stát skončil, říká advokátka Zwyrtek Hamplová

Boj s pandemií koronaviru se hystericky přehání a zároveň zneužívá k protiústavnímu nakládání s právy občanů. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásila advokátka a bývalá poslankyně za ČSSD Jana Zwyrtek Hamplová. Samotné onemocnění COVID-19 prý nezlehčuje, ale pozastavuje se nad řadou vládních opatření. Právní stát podle ní již z velké části skončil.

Zwyrtek Hamplová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že horší než samotný vir je hysterie kolem něj. „Kroutím hlavou nad nelogikou, nezákonnostmi a nad tím, co jsme schopni kolem tohoto viru vymyslet,“ prohlásila advokátka.

K tématu

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

„Místo toho, abychom se soustředili na boj se skutečně nemocnými a na prevenci, rozdělujeme národ nesmyslnými příkazy, cedulemi a vyvoláváme zbytečnou nenávist. Je to až smutné,“ pokračovala Zwyrtek Hamplová.

Naštvaní podle ní mohou být jak neočkovaní lidé, tak i ti, kteří vakcinaci absolvovali.

Prvně jmenovaní mohou mít například problém dostat se na nějaké akce, druzí se zase můžou podivovat, proč nepobírají výhody, které jim byly slibovány.

„Měli by se spojit a po státu chtít efektivní boj s virem, který se hystericky přehání a zneužívá k protizákonnému a protiústavnímu nakládání s našimi právy,“ uvedla Zwyrtek Hamplová.

Přitvrdí vláda a občané půjdou do ulic

Ta dále hlásí, že začínají platit až absurdní výklady práva. „Tady končí právní stát. Já neříkám, že je ohrožen… On už z velké části skončil,“ doplnila bývalá poslankyně. Myslí si, že pokud by stát znovu přitvrdil v opatřeních, „přitvrdili by i občané a vyšli by do ulic“.

Kvůli opatřením, která vyhlašuje vláda, prý spolu s dalšími advokáty připravuje ústavní stížnost. „Hysterie kolem viru je nevídaná. Tím nesnižuji jeho nebezpečnost, ale to, jak se s tím nakládá, značí, že už vůbec nejde o naše zdraví,“ zakončila Zwyrtek Hamplová.

Během úterý přibylo v Česku 599 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce za jeden den za poslední skoro čtyři měsíce. V nemocnicích se kvůli onemocnění COVID-19 aktuálně nachází 169 lidí, přičemž 26 z nich má těžký průběh.

K tématu

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat
Tagy: Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

redaktor CNN Prima NEWS

Všechny články autora Sdílejte článek

Bylinkami proti chřipce a nachlazení

Nachlazení i chřipka mají společnou příčinu, a sice viry, které
denně útočí na náš imunitní systém. Pokud je včas nestačíme zničit,
může se jim podařit probít až dovnitř našeho těla a začnou páchat
problémy.

Nachlazení má obvykle hladší průběh, trvá tři až sedm dní a je
doprovázeno rýmou, kašlem, bolestí v krku a někdy také zvýšenou
teplotou. Chřipka má rychlou inkubační dobu (asi tři dny) a velmi rychlý
nástup.

Jedná se o nakažlivé a nebezpečné onemocnění. Viry se
přenáší vzduchem, usadí se nám na sliznicích dýchacích cest a začnou
se množit. Horečka může vystoupat až na 40°C, začne nás bolet celé
tělo, jsme unavení a vyčerpaní.

Každý z nás to ale nejspíš
dobře zná…

Tentokrát jsme pro vás připravili pár tipů, jak překonat chřipku a
nachlazení rychle a s pomocí přírodních pomocníků z řady bylin:

1. Zůstaňte doma a odpočívejte alespoň pár dní

Pokud se vám podaří podchytit nemoc v začátcích a nebudete tělo
zatěžovat zbytečnými aktivitami, podpoříte ho v boji se zákeřnými viry
a vyléčení bude o to snazší. Nebojte, nic vám neuteče a každá práce
může počkat.

Budete mít zájem:  Jak se zbavit tuku na krku?

2. Doplňujte tekutiny

Znáte to, už jste slyšeli tisíckrát, ale je to opravdu tak. Je
důležité dopřát tělu dostatek tekutin, aby se neustále z těla
vylučovaly škodlivé látky. Ideálně popíjejte bylinné čaje a teplou
vodu. A které bylinky se hodí nejvíc?

Přírodní antibiotika = takto můžeme nazvat bylinky
jako třapatka nachová, bez
černý
 a licho­řeřišnice větší.

 Třapatka
stimuluje imunitní systém, černý bez vám pomůže s pocením (ideálně
v kombinaci s lípou obecnou) a lichořeřišnice  působí
protizánětlivě. Černý bez pomáhá také od zalehlých uší.

Skvělým
pomocníkem je i zázvorový čaj z čerstvého nebo i kvalitního sušeného
mletého zázvoru. Mletý zázvor má výhodu, že ho můžete rychle přidat  
i do vařených jídel.

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Jak na to? Sušené bylinky se dají lehce sehnat a můžete si z nich
udělat nálev a popíjet 1 až 3 krát za den. Nálev připravíme tak, že
se jedna lžička sušené byliny na šálek zalije vroucí vodou a nechá se
louhovat 5–15 minut s občasným mícháním.

Skvělé jsou i alkoholové
extrakty z těchto bylin, které pak přidáváte po kapkách do vody nebo
teplých nápojů. My jsme letos připravili naši novinku, zahuštěné
extrakty z osmi bylin včetně echinacey, lichořeřišnice, květu bezu,
proskurníku, divizny a zimolezu. Třeba Vás tako kombinace pod názvem Imunita
osloví.

Bylinné extrakty a bylinky vůbec je třeba začít užívat
u prvních příznaků. Lichořeřišnice se dá také krásně vypěstovat
v květináči na balkóně a daří se ji do prvních mrazíků, takže
můžete mít stálý přísun listů a květů do salátu. Já na podzim pak
bylinu seříznu, dám  do sklenice z okurek, zaleju domácí slivovicí nebo
vodkou (42%).

Nechám postát 2 týdny , pak zcedím, přeliju do skleněné
láhve a mám domácí tinkturu. Dávkuji 30 kapek nebo malou čajovou lžici
3 x denně.

3. V případě silné rýmy, kašle a dalších nepříjemných
doprovázejících příznaků nachlazení

Teče vám z nosu? Pomůže vám bylinka zvaná světlík
lékařský.
 Pokud vás naopak trápí v nose hustý hlen,
vyzkoušejte si uvařit čaj z celíku zlatobýlu.

Zalijte
lžičku a pijte třikrát až šestkrát denně, ideálně před jídlem. Pozor
celík není vhodný pro dlouhodobé užívání, proto ho pijte maximálně
5 dnů. Je také vhodné udržovat vlhké sliznice. Já ráda používám
olejíček Nasja.

Je to starodávná ájurvédska receptura, kde najdete
extrakty 14 bylin v sezamovém oleji. Je

A jak správně smrkat? Nejdříve jednou, a pak druhou dírkou. V noci si
podestelme více hlavu a snažme se zvlhčovat vzduch v ložnici.

Pokud máte kašel, pomůžou vám bylinky jako divizna
velkokvětá, proskurník lékařský
 (ten je ideální v případě
suchého a dráždivého kašle) nebo lípa obecná, celík zlatobýl,
zimolez japonský…

Můžete vyzkoušet bylinný sirup G.C.M s emblikou
lékařskou
, justiciou adhatodou, vrcho­lákem
myrobalánovým
 a dalšími bylinkami. U čaje z divizny si dejte
pozor na dráždivé usazené mikročástice. Nálev přeceďte přes jemné
sítko, nebo nepijte až do dna.

4. Když je vám zima

Zahřejte se kořením – skvěle zahřejí například
skořice nebo zázvor. Je dobré mít doma sušený mletý zázvor, který je
vždy po ruce a lze ho přidat do všech jídel i nápojů.

Skvělá je
i směs Trikatu, kde je pepř dlouhý, pepř černý a zázvor
lékařský
 a lze ji přidat do všech masových i zeleninových
jídel. K mým oblíbeným patří také kurkuma a kardamom.

Kardamom si
přidávám i do kávy.

Můžete si udělat koupel s levandulí. 10 polévkových lžic sušených
květů levandule zalijeme horkou vodou (2–3 litry) a necháme louhovat
15 minut. Poté nálev scedíme přes sítko a nálev nalejeme do připravené
lázně. Krásný rituál před spaním. 

5. Nezapomínejte na vitamíny a minerály

Nejlépe je přijímat vitamíny a minerály přirozeně ve stravě. Jezte
ovoce v barvách duhy avšak přiměřeně.

Ovoce obsahuje fruktózu, která
patří k jednoduchým cukrům stejně jako glukóza avšak na rozdíl od
glukózy jde přímo do jater (její látková přeměna  není závislá na
inzulinu) a v případě, že ji máte nadbytek, přeměňuje se na tuk, který
se může usazovat v cévách, mezi orgány (viscerální tuk), může
způsobovat poruchy metabolismu jater a další zdravotní komplikace včetně
obezity. Kdysi se ovoce jedlo jen v létě, když přirozeně dozrávalo
v přírodě. 

Minerální látky i vitamíny najdeme ve tmavé listové zelenině.
Skvělými zdroji jsou polníček, rukola, pažitka, petržel, křen, kopr…ale
i v jedlých květech jako například sedmikrásky, květy
lichořeřišnice…

Abychom vstřebali z naší potravy vše co potřevbujeme, musíme mít
v pořádku trávicí systém.

Často může být problém se vstřebáváním,
kdy vlivem řady různých faktorů (například věk, záněty střev, poruchy
střevních sliznic, nadužívání antibiotik a s tím spojená zvýšená
proputnost střeva nebo narušená mikrobiota ve střevech…) nejsme schopni
potravu dobře natrávit, nebo vstřebávat.

Dnes jsou známé skutečnosti, že
mikroorganismy v našich střevech nám pomáhají natrávit potravu a
produkuji řadu vitaminů. V tomto případě se věnujte obnovení rovnováhy
trávicího traktu a než se Vám to podaří, nebojte se sáhnout po kvalitním
multivitaminu.

Problémy může působit i nedostatek žaludečních šťáv. V žaludku
potřebujeme kyselé prostředí, které likviduje patogeny přijímané ve
stravě a také brání bakteriím ze střevi (které nesnášejí kyselé
prostředí), aby posutupovali směrem nahoru trávicím traktem.

Věkem, vlivem
antacid může docházet ke snižování produkce žaludečních kyselin, může
se zvednout pH v žaludku a nedojde k dostatečnému rozložení bílkovin.

Produkci žaludečních šťáv podpoříte hořčinami, pro regeneraci tenkého
střeva a snížení střevní propustnosti můžete
použít L-glutamin, quercetin, deglykorizovanou
lékořici
jilm plavý, aloe vera, proskurník
lékařský, zinek­.
 V případě refluxu můžete vyzkoušet
osvědčenou kombinaci embliky lékařské a chebule
srdčité.

Pro zlepšení mikrobioty je vhodné užívat probiotika a prebiotika
(potrava pro probiotika jako například FOS, inulin). Opět vyhledávejte
kvalitu a pokud možno enterosolventní obal kapsle.

Kontrolujte si pravidelně hladiny vitaminu D, který je
důležitý pro normální funkci imunitního systému a
společně s vi­taminem K a zinkem hrají důležitou roli
v podpoře přirozené obranyschopnosti. Vitamin D hraje důležitou roli
i při regeneraci střevní výstelky. Když máme nedostatek vitaminu D,
nefunguje nám dobře jak imunitní systéme tak ani regenerace střevních
sliznic.

6. Vyhýbejte se stresu

Kromě milovaného člověka nebo dobrého přítele, pomůžou
adaptogeny – jako je například bazalka posvátná známá jako
Tulsi, indický ženšen Ašvaganda, chebule srdčitá známá jako
amrita
 a mnoho dalších. Tulsi čaje mají výjimečnou chuť a
v kombinaci s mátou, zázvorem, zeleným čajem nebo ašvagandou poskytnou a
spoustou dalších bylinek je lze popíjet v zimě i v létě jako
ledové čaje.

Pokud máte strachy a bojíte se „co bude?“, nebojte se požádat
o pomoc odborníky, kteří Vás naučí meditovat nebo objevit kouzlo jógy.
I hluboké prodýchání po dobu 5 minut pomůže uvolnit tlak v našem
nitru. Pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek jsou zásadní pro
regeneraci a duševní pohodu.

Vnitřní nespokojenost, špatné vztahy v rámci rodiny nebo na pracovišti
způsobují negativní energii, která se v těle ukládá. Pamatujte, že
naše podvědomé negativní programy se nám zrcadlí na vztazích
s nejbližšími. Potlačme svoje ego a přemýšlejme více srdcem.

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovatRECEPT:
Bylinný lektvar první pomoci při nachlazení

INGREDIENCE:

  • 30 g sušeného květu divizny velkokvěté
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vodky nebo domácí slivovice
  • čistá sklenice s víčkem

POSTUP:

Předehřejte pánev na slabém plamenu, přidejte med, vodku a sušený
květ divizny a chvíli zahřívejte (do maximálně do 45°C) a za pomocí
vařečky umíchejte těstíčko. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte
více alkoholu nebo medu. Stále teplé dejte do sklenice, uzavřete a dejte do
lednice odležet asi na 4 dny.

Základ vydrží až rok a stačí jej kdykoliv
zalít horkou vodou jako čaj a nechat louhovat 10–15 minut. Poté stačí
scedit a můžete popíjet. Nezapomeňte při přípravě povědět bylinkám,
s čím by vám měly pomoct a hezky jim za to poděkujte. Ozdravný šálek
připravený s láskou ocení také vaši blízcí.

Pro děti a před
řízením se ovšem nehodí.

Inhalace pro případ rýmy:  

  • 1 l vody
  • 50 g sušených bylinek (heřmánek, tymián, šalvěj)

Bylinky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli louhovat. Pak si přikryjeme
hlavu ručníkem a inhalujeme alespoň 10–15 minut. Na noc můžete potřít
okolí nosu bylinnými kap­kami Nasja.

Cibule na bolest v krku

  • 1 velká cibule
  •  2–3 lžíce vody
  • Utěrka nebo plátýnko

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hrnce, podlijeme vodou a za stálého
míchání podusíme. Cibuli rozložíme po delším okraji plátýnka,
zabalíme zbytkem plátýnka a přiložíme na krk. Necháme působit 1–3
hodiny.

Cibule na kašel

Cibuli nakrájíme nadrobno. Posypeme cukrem, nebo medem a nechám odstát do
doby, než vznikne šťávička, která chutná i dětem. Podáváme po
lžičkách po 3 hodinách nebo podle potřeby.

Přeji Vám pevné zdraví a dobrou
imunitu

Za celý tým Ecce Vita Ing. Iveta
Ječmík Skuherská,
 na­turopat, @y­vylife

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovatDěkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte
se na nás obrátit na [email protected]­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat
články:
 vitamin D
a jeho význam pro náš imunitní systém, SARS- CoV-2, Viry a naše tělo, recepty: Pic­kles –
domácí fermentovaná zelenina

Budete mít zájem:  10 tipů, jak omezit sůl

Chřipka nemá šanci – jak jí předcházet a jak s ní bojovat?

Pobolívání v krku, únava, malátnost, bolest hlavy i celého těla a především horečka – chřipka nás umí vyřadit z běžného provozu minimálně na týden. Shromáždili jsme proto osvědčené rady, jak posílit imunitu, abyste nákaze nepodlehli, a čím podpořit léčbu, když vás přeci jen dostane.  

Prevence je základ

Abyste z chřipkové sezóny vyvázli zdraví, potřebujete silnou obranyschopnost, kterou je nezbytné budovat dlouhodobě. Samozřejmostí je dodržování zdravé životosprávy, vyplatí se však přidat i něco navíc – například pravidelné otužování či saunování

Do svého jídelníčku také můžete zařadit tzv. superpotraviny, které jsou proslulé svou schopností imunitní systém posílit. Jedná se například o sušené bobule goji neboli kustovnice čínské, ale i u nás rostoucí rakytník, hlíva ústřičná či lněné semínko. 

Mějte však na paměti, že základnou našeho imunitního systému je náš mikrobiom, tedy střevní mikroflóra.

Pečujte o ni pravidelným přísunem vlákniny a probiotik z (nejlépe domácích) jogurtů a jiných zakysaných mléčných výrobků.

Prospěšné bakterie najdete také v kvašených pokrmech – především v zimním období proto pravidelně konzumujte kysané zelí, korejské kimči a poctivý kváskový chléb. 

ETA TIP: Ideálním pomocníkem pro přípravu kváskového chleba i domácího jogurtu vám bude pekárna ETA Duplica Vital Plus se 14 programy včetně kvašení.

Během chřipkové sezóny pak uděláte nejlépe, když se vyhnete kolektivům a uzavřeným prostorám s velkým počtem lidí. Pokud je to možné, omezte cestování hromadnou dopravou a jakmile cítíte, že na vás něco leze, nebo vám „odpadá“ jeden kolega za druhým, požádejte šéfa o home office.  

Hygiena především

Viry a bakterie, které se šíří vzduchem, dokážou polapit účinné čističky vzduchu. Pokud si navíc vyberete čističku s funkcí UV sterilizace a dezinfekce vzduchu, získáte bezpečnou domácí zónu, ve které je riziko nákazy mnohem nižší. Vlhkost vzduchu by pak neměla klesnout po 40 %.

V případě, že ve vaší domácnosti chřipka už řádí a vy se staráte o nemocné děti či partnera, dbejte na důkladné mytí nádobí. Nejlépe uděláte, když tuto práci svěříte myčce nádobí, která vodu dokáže zahřát na velmi vysoké teploty, a zneškodnit tak všechny bacily.

S důkladnou dezinfekcí všech místností vám pak pomohou parní čističe, které si poradí s různými povrchy. Snadno s nimi vycídíte koupelnu i kuchyň. Pára však pronikne také hluboko do čalouněného nábytku, a tak přijde vhod například při čištění sedací soupravy, na které si vaši domácí pacienti krátí dlouhou chvíli sledováním televize.

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Lékárna ve vaší kuchyni

Když na sobě pocítíte první příznaky, hledejte úlevu v kuchyni. Důležité je dbát na pitný režim i zvýšený přísun vitamínů. S tím vám pomůže například ovocné smoothie, ale i poctivý vývar. Chybějící stopové prvky pak pomohou doplnit také minerální vody.

Nezbytným společníkem každého maroda jsou horké čaje. Vsaďte na blahodárné účinky bylinek, zázvor a bez obav si dopřejte i lžičku medu. Přírodní cukry tělo při boji s nemocí mile rádo využije, med se navíc pyšní regeneračními účinky a zklidňuje kašel.

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Pokud máte chuť k jídlu, volte lehce stravitelné, ale výživné pokrmy. Vrhněte se na husté polévky nebo na jídla plná živin šetrně připravená na páře.

ETA TIP: Když nemáte sílu postávat dlouho u plotny, pomůžou vám praktické elektrické hrnce, které vaří takřka za vás. Jednoduše zapněte funkci časovače a vraťte se zpět k odpočinku – multifunční rýžovar Granello i parní hrnce ETA vám mezitím připraví pokrmy, které vám dodají potřebnou energii.

V kuchyni pak nešetřete cibulí, česnekem, křenem a chilli. Mají antibakteriální a prohřívací účinky, a tak vám zaručeně udělají dobře.

Témata: čaj, čistička vzduchu, ETA Ventum, chřipka

Koronavirus jako chřipka? Podívejte se do Švédska! Profesor Chýla ocenil v našem přístupu zejména věc, která se přehlíží

Dnešní mladí – ti narození po roce 2000, tedy tzv. mileniálové, si už před koronavirovou pandemií stěžovali, že jsou ztracenou generací, nebo minimálně první generací, která se bude mít hůře než jejich rodiče. Jsou podobné úvahy, že budoucnost je černá a „dobře už bylo“, opodstatněné a jaké důvody pro takový pesimismus vidíte?

Nejsou opodstatněné. A předpovídat budoucnost nemá smysl. Kdo před pěti lety předvídal vlnu migrace a letos v lednu pandemii koronaviru. Dnešní mladá generace bude pravděpodobně čelit výzvám, které dnes ani netušíme. Ale to neznamená, že se bude mít hůře. Bude záležet jen na ní, jak se s nimi vypořádá. Já jsem přesvědčen o tom, že to zvládne. Z toho opravdu nemám obavy.

Dá se říci, že jsou klimatické změny a různé pandemie tím nejhorším, co může na lidstvo v blízké budoucnosti dopadnout? Lze očekávat, že po letošní zkušenosti budeme lépe připraveni na příští epidemie, aby se v zemi skoro nezastavil život tak, jak tomu bylo od března do května?

Klimatická změna je skutečné nebezpečí, zatímco pandemie lze zvládnout. Za pozornost přitom stojí, jak silně byla pandemií postižena Evropa, ale takřka vůbec ne Afrika.

Může to být tím, že ohniska nákazy jsou daleko, že její obyvatelé také mnohem méně cestují po světě, ale i geneticky mohou být jinak vybavení. Nákaza se prudce rozjíždí v Latinské Americe, ale třeba v takové Indii není dopad nijak strašlivý.

Ale obojímu – klimatické změně i pandemiím – lze efektivně čelit jen v rámci mezinárodní spolupráce.

Proto vidím vážné nebezpečí v rozpadu mezinárodních institucí a organizací, především Evropské unie a NATO, v důsledku nárůstu národovectví a jako reakci na stinné stránky globalizace. A obecně se obávám nárůstu izolacionismu, jenž by jen posílil Rusko a Čínu. Přitom se stačí podívat na Blízký východ, o němž dnes nerozhoduje Amerika, ale Rusko a Turecko.

V minulosti jsme se připravovali na různé druhy ohrožení. Na migrační krizi, na ohrožení terorismem, na ohrožení ze strany Ruska. Které „přípravy na krize“ byly zbytečné a jen plýtváním silami? A nerýsuje se další hrozba, která souvisí s výbuchy nespokojenosti ve Spojených státech poté, co byl při policejním zásahu zabit černoch George Floyd?

Na uvedené druhy ohrožení jsme se příliš nepřipravovali, ani to nebylo dost dobře možné, důsledky „arabského jara“ nikdo neodhadl. Na nebezpečí terorismu reagoval Hrad nepřiměřenými bezpečnostními opatřeními. Aktuální dění v USA skutečně může vyvolávat obavy, k čemu to povede.

Jeden šílený policista, který devět minut někomu klečí na krku, může úplně zvrátit svět. Přitom podle záběrů byli další policisté vedle něj, to nechápu. Na zemi ležící Floyd opakovaně říkal, že nemůže dýchat.

Byl úplně bezmocný, ti ostatní jen přihlíželi a nechali toho policistu, aby mu devět minut klečel na krku, dokud ho neudusil.

Mě z toho svým způsobem nejvíc děsí to prostředí, které to umožnilo, tomu nerozumím. A když se to stalo, tak pak i reakce prezidenta Trumpa byla nevhodná. Postupně se ty demonstrace zklidňují.

Ale že jich využijí určité živly, že budou zapalovat cizí majetek, rabovat, jak tomu bylo v prvních dnech, se dalo čekat. Ten výbuch nespokojenosti byl ale obrovský. Šíří se to dál, do Británie i jinam. Jaké budou důsledky na volby ve Spojených státech nebo na situaci v Británii, nevím.

Ale jsou to události a problémy, před nimiž také bude mladá generace stát a bude je muset řešit.

Česká společnost začala podle statistik po roce 1989 bohatnout. Nicméně využili jsme posledních třicet let k tomu, abychom si zajistili dobrou budoucnost? Kritikům tohoto vývoje vadí, že jsme až příliš mnoho českého průmyslu a majetku odevzdali do zahraničních rukou. Převažují spíše pozitiva, nebo negativa tohoto jevu?

Jednoznačně převažují pozitiva, vlastně ani žádná rozumná alternativa k tomuto vývoji nebyla.

Na počátku transformace neexistoval významný český kapitál, mladoboleslavská Škodovka a velké banky by bez převzetí zahraničními partnery zkrachovaly stejně, jako zkrachovala Poldi Kladno. A dát je do kupónové privatizace by byl jejich konec.

Odstrašujícím příkladem české cesty jsou Mostecká uhelná a Škoda Plzeň, na nichž český stát prodělal. Celkově si nemyslím, že by si tehdejší vlády počínaly špatně. A určitě to neberu tak, že jsme náš majetek rozprodali.

Velice frekventovaným pojmem se v poslední době i v souvislosti s uzavřením hranic během nouzového stavu stala „potravinová soběstačnost“.

Jednou z cest k ní může být pozměňovací návrh poslanců k zákonu o potravinách, podle něhož by obchody měly v příštím roce povinně nabízet 55 procent českých potravin a kvóta by se navyšovala až na 85 procent potravin českého původu do roku 2027.

Máme o takovou „potravinovou soběstačnost“ usilovat, i když se to podepíše na ceně produkce, jak upozorňují odpůrci této vize?

Jedna věc je usilovat o soběstačnost v potravinách, které nevyrábíme nebo jich vyrábíme málo či neefektivně, což nemá smysl.

Uzákonit minimální procento českých potravin v obchodech je vyslovený nesmysl, mimo jiné i proto, že mnoho „českých potravin“ obsahuje ingredience ze zahraničí. Říct, co je český výrobek, je proto někdy těžké.

Budete mít zájem:  Máme vítěze poukazu na sportovní kurz…

Navíc by takový zákon byl v rozporu minimálně s duchem jednotného trhu a asi by narazil v Evropské unii.

Druhá věc je dobrovolně podporovat produkty českých zemědělců tím, že budeme kupovat přednostně české výrobky, byť budou dražší. To má smysl a to sám dělám. Kupuji české maso, české víno, máslo z Madety a dělám to dobrovolně.

Je to sice dražší, ale chci, aby naši zemědělci prosperovali. Dává smysl, aby to politici i média propagovali, ale ne to uzákoňovat. Stačí se podívat k našim jižním sousedům.

Povědomí rakouské společnosti o tom, kupovat si domácí rakouské zboží, je silné.

Do jaké míry je česká společnost nyní „otřesena“ a „ochromena“ neviditelným nepřítelem viru? Obstojí počáteční slova o „největší krizi“ v kontextu druhé světové války či jiných konfliktů? Je takové srovnání vůbec relevantní?

V polovině května jsem napsal blog na Aktuálně, v němž se ptám, kolik mrtvých zachránila vláda. Reagoval jsem jím na výzvu jedenácti lékařů Univerzity Karlovy vedených jejím rektorem Tomášem Zimou o zrušení nouzového stavu a omezujících opatření.

Je třeba si uvědomit, že počet nakažených i mrtvých v souvislosti s koronavirem u nás je takřka srovnatelný se sezónní chřipkou. Počet obětí chřipky v jednotlivých letech se výrazně liší, pohybuje se od deseti až do tří set.

Jenomže opatření, která jsme přijali, byla hodně silná, a tak nelze říci, že těch 330 obětí koronaviru je srovnatelných s chřipkou.

Podívejme se na Švédsko, které žádná omezení nezavedlo. Nakažených má proti nám téměř pětkrát tolik, ale v důsledku koronaviru zemřelo přes 4 800 lidí, tedy zhruba 16x víc než v Česku. V počtu obětí na milion obyvatel Švédsko dokonce „překonalo“ i Francii.

Když srovnáme situaci ve Švédsku teď a při epidemiích chřipky, tak má v průměru 600 obětí chřipky v sezóně, vlivem pandemie koronaviru jich je skoro pět tisíc, a to ještě není konec. Jsem přesvědčen, že naše společnost koronaviem otřesena či ochromena není, a věřím, že většina našich občanů z nákazy přehnaný strach nemá.

Mimo jiné i proto, že naše zdravotnictví nájezd koronaviru zvládlo velmi dobře, což je pro získání důvěry občanů ve stát velmi důležité. Srovnání s druhou světovou válkou tedy bylo úplně mimo realitu.

Kdo kromě politiků by v této krizi měl být „lídrem“ a autoritou, která bude lidem ukazovat směr? Mohli by to být umělci? V minulosti sehráli svou roli v sametové revoluci, v poslední době z nich však zejména voliči Miloše Zemana byli rozpačití. Nebo od nich takové lídrovství očekávat nemůžeme? Od koho tedy, od vědců? Bylo pokus hnutí Vědci pro ČR, které se loni zúčastnilo evropských voleb, jen epizodou, ale jinak vědci do věcí veřejných mluvit nechtějí?

Od umělců, ale ani od vědců vůdcovskou roli v takových krizích očekávat nemůžeme. Žádný ze současných umělců takovou autoritu ve společnosti nemá.

Umělci i vědci mohou každý svým způsobem přispět k vytvoření a udržení důvěry lidí v kroky vlády, ale skutečnou autoritou musejí být politici.

Dobrým příkladem je německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž popularita díky jejímu klidnému, ale rozhodnému vystupování během krize dramaticky stoupla.

Opakem jsou americký prezident Trump a britský ministerský předseda Johnson.

Případ Švédska, kde takovým lídrem je státní epidemiolog Anders Tegnell, ukazuje na nebezpečí, které přináší přílišná závislost na jednom odborníkovi bez politické odpovědnosti.

Proto lídrem v takových situacích musí být primárně politik. U nás byl zajímavou osobou Roman Prymula, ale nemyslím, že byl centrální postavou. Byl hodně vidět i z titulu své funkce náměstka ministra zdravotnictví.

A také proto, že ministr Adam Vojtěch je úředník, kdežto on specializací epidemiolog, a tak se na ty týdny dostal na výsluní. Ale rozhodně nehrál takovou roli jako Tegnell ve Švédsku. Tam je situace úplně jiná, protože vláda postupuje přesně podle toho, co určí státní epidemiolog. Ten je v té jejich strategii naprosto centrální osobou.

V souvislosti s ekonomickým propadem po celém světě se znovu připomněla otázka, kam až lze zajít při neustále se rozšiřujících výrobách čehokoli. Politikům bývá vyčítáno, že je zajímá jen, jak roste ekonomika, ale přehlížejí ostatní aspekty rozvoje.

Filozof Václav Bělohradský kriticky nazývá růst HDP jako „růst růstu“, podle bývalého europoslance Hynka Fajmona je to však „pouhé pejorativní označení pro přirozenou snahu lidí produkovat více, aby se měli lépe“.

Více rovná se lépe? Ale copak lze otočit kola a začít cíleně vyrábět méně?

K tomu bych zmínil situaci v zemi, které u nás až tak velkou pozornost nevěnujeme.

Reálný HDP Japonska posledních dvacet let stagnuje, inflace je téměř nulová, nezaměstnanost 2,5 procenta znamená prakticky plnou zaměstnanost, přitom celkový dluh Japonska je gigantický a činí 236 procent HDP.

Takže to bez růstu jistě jde, záleží na postoji obyvatel. A nikdo nemluví o „lost generation“, o ztracené generaci. Více neznamená lépe, a to, že mají více jiní, neznamená, že musím mít více i já.

Já osobně nepotřebuji ničeho více, stačí mi to, co mám. Mezi různými zeměmi jsou ovšem obrovské rozdíly a v mnoha zemích touha mít více je zcela přirozená.

Někdo chce mít víc, protože soused má víc, zatímco jiný chce mít víc, protože má tak málo. Tomu druhému to nikdo nemůže vyčítat.

Jinak souhlasím s Václavem Bělohradským, ale zase to nesmí vést k tomu, že když nebudeme chtít růst, tak podniky přestanou vyrábět a začnou propouštět.

Rýsují se kontury toho, jak by se v rámci EU měly řešit následky pandemie.

Podle návrhu Evropské komise by měly mít členské země k dispozici 750 miliard eur, tedy přes 20 bilionů korun, z toho 500 miliard eur mají být nevratné granty a dalších 250 miliard eur by mohly státy využít jako půjčky.

Itálie má získat 173 a Španělsko 140 miliard eur, Česku má být vyhrazeno 19,2 miliardy eur. Andrej Babiš si odmítáním tohoto plánu vysloužil kritiku. Jde o prostou solidaritu s těmi nejvíce postiženými, nebo bude naše země vysávána bohatšími?

Naše země není a nebude vysávána těmi bohatšími. Už 16 let jsme celkovými čistými příjemci dotací z rozpočtu Evropské unie, loni to bylo 68 miliard a od roku 2004 celkem 800 miliard korun, a ještě nějaký čas čistými příjemci budeme.

Bez členství v EU a přístupu na jednotný trh bychom byli nesrovnatelně chudší.

To, co se Andreji Babišovi na návrhu, jak rozdělovat oněch cca 500 miliard eur na granty, tedy de facto dotace, nelíbí, je skutečnost, že její výše se má kromě počtu obyvatel a HDP na obyvatele odvíjet i od průměrné nezaměstnanosti za roky 2015–2019.

Tedy před pandemií, ale přitom granty mají postihovat míru dopadu pandemie na ekonomiku jednotlivých zemí EU. To skutečně není logické a v důsledku toho máme dostat z těch 500 miliard eur pouze 6,8 miliardy, zatímco Polsko 63. Maďarsko 15 a Slovensko 13 miliard eur.

Když si vezmeme jeden z ukazatelů, který byl při výpočtu použit, tak Poláků je přibližně čtyřikrát tolik co nás, ale dostanou skoro desetinásobek. Maďarů je o málo méně než Čechů, ale dostanou víc než dvojnásobek. Slováků je polovička, ale dostanou dvakrát tolik.

Přečetl jsem si na Aktuálně komentář Davida Klimeše, že jsme zůstali z V4 sami proti této pomoci, ale ten je zcela matoucí.

Proč by měli naši kolegové z V4 protestovat, když je to pro ně tak výhodné a dostanou daleko více než my? Otázkou je, jak posuzovat zasažení nákazou.

Pomoc pro ty nejpostiženější země, jako jsou Španělsko a Itálie, je nejen přirozená, ale je v našem nejvlastnějším zájmu prokázat s těmito zeměmi solidaritu, protože v tomto okamžiku se možná rozhoduje o budoucnosti Evropské unie. Jen mi nepřipadá férové volit jako jedno z kritérií průměrnou nezaměstnanost v posledních pěti letech.

To má být dopad za dobu koronaviru, ale když se to počítá za dobu před ním, tak to nemá logiku. Nemám nic proti tomu, aby se Itálii a Španělsku pomohlo, ale ten propočet nedává smysl. Zřejmě to kritérium nezaměstnanosti nejvíce odpovídá tomu, jak je vnímáno postižení Itálie a Španělska, ale v rámci V4 to nedává smysl.

Kvantifikovat dopady na jednotlivé země není jednoduché, ale tenhle výpočet není v pořádku.

  • Nezávislost naší redakce můžete podpořit peněžitým darem v jakékoliv výši bankovním převodem na účet:
  • 123 – 4175230287/0100
  • QR kód obsahuje údaje k platbě, výši částky si určete sami.

Chřipka? Podívejte se jakým jídlem s ní můžete efektivně bojovat

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

EU , klima , pandemie , koronavirus , Chýla , Floyd , Hůř už bylo?

autor: Jiří Hroník

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector