Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Hodnoty optimálního krevního tlaku jsou 120/80 mmHg. Pokud si doma naměříte nižší hodnoty, dá se říct, že vás trápí nízký krevní tlak. Hodnoty nízkého tlaku jsou méně jak 100/70 mmHg. Nízký krevní tlak není nemoc, na rozdíl od vysokého tlaku, který škodí hlavně srdci, cévám a ledvinám.

Příznaky nízkého tlaku jsou:

  • závratě a motání hlavy,
  • únava a spavost,
  • mžitky před očima,
  • mdloby a studený pot,
  • poruchy soustředění,
  • hučení v uších,
  • bolest hlavy,
  • studené končetiny,
  • občasné ztráty vědomí.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě Co způsobuje nízký tlak?

Naše srdce, životně důležitý orgán, funguje jako pumpa. Pravidelnými rytmickými kontrakcemi nasává okysličenou krev z plic a pumpuje ji dále, do cév a všech orgánů, až do poslední buňky.

Cévy zase fungují jako pružné trubky, které se stahují a roztahují podle toho, jak je potřeba. Tlak, kterým krev působí na cévy, je krevní tlak. Při zvýšení tlaku se cévy roztahují a při nízkém naopak stahují, čím dokáží krevní tlak v těle regulovat.

Pokud se cévy neumí dostatečně stahovat a roztahovat, vzniká špatný tlak.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě 10 nejčastějších příčiny nízkého tlaku

  1. Srdce, které nedokáže pumpovat do cév dostatek krve. Patří sem i nízký tlak při infarktu.
  2. Nepružné cévy, co se projeví jako nízký diastolický tlak.
  3. Nesprávně zvolené léky na vysoký tlak.
  4. Rychlý růst, kterému se tělo nestihlo dostatečně přizpůsobit.

  5. Ztráta tělních tekutin, jako je krev při krvácení, plazma při popáleninách a voda při dehydrataci organizmu.
  6. Slabá fyzická kondice.
  7. Endokrinologické onemocnění.
  8. Nedostatek vitamínů a celkově živin v jídle.
  9. Prudká alergická reakce, tzv. anafylaktický šok.

  10.  Onemocnění mozku a míchy.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě Jaká jsou rizika nízkého tlaku?

Zažíváte tyto nepříjemné situace a pořád hledáte, co na nízký tlak? Možná vás trochu uklidní, že nízký tlak sám o sobě není nebezpečný. Rizika nízkého tlaku spočívají nebezpečí pádu, když se vám zamotá hlava.

Při dlouhém stání, slabém pitném režimu, navíc v horkém počasí nebo vydýchané místnosti, může dojít k náhlému poklesu krevního tlaku. Důsledkem je, že srdce a cévy nedokážou dopravit do mozku dostatek krve. Při tom cítíte nevolnost, bušení srdce, studený pot, mdloby a mžitky před očima. Na čas můžete i ztratit vědomí a upadnout.

Podobné pocity zažíváte i při rychlém vstávání, čemu se říká ortostatická hypotenze.

Pozor na nízký tlak by si měli dát starší lidé, protože následky jejich pádu mohou mít vážné následky. Opatrné by měly být i těhotné ženy.

Nízký tlak se u nich může vyskytnou i v případě, že s tlakem neměli žádné potíže. Krev se soustředí do oblasti bříška a navíc se budoucí maminka dělí o svou krev s rostoucím miminkem.

Zbytek těla funguje tak trochu v úsporném režimu.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě Jak okamžitě zvýšit krevní tlak?

Pokud míváte nízký tlak, tyto situace jste už určitě zažili. Při dlouhém stání vám alespoň částečně pomůže, když si budete střídavě přešlapovat a křížit si nohy.

Poklesu krevního tlaku zabráníte i tak, že snížíte polohu hlavy zvednutím rukou nahoru nebo skloněním se.

Pokud máte možnost se na chvíli posadit, dejte si hlavu mezi kolena, čímž se rychleji nahrne krev do mozku.

Motá se vám hlava při prudkém vstávání? Zvykněte si vstávat pomalu a postupně. Z lehu se nejdříve posaďte, a počkejte pár vteřin, než do mozku doteče dostatek krve. Až poté opatrně vstaňte.

Byli jste svědkem toho, že někdo omdlel? Podložte mu nohy tak, aby byly zvednuté nad úroveň hlavy a krev tak mohla proudit z končetin do mozku. Pokud máte možnost, položte na čelo studený obklad.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě Co pomáhá na nízký tlak?

Cesta za normálním tlakem není jednoduchá. Nestačí vzít si tabletku na srovnání tlaku jako je tomu při vysokém tlaku. Co je tedy dobré na zvýšení krevního tlaku? Na nízký tlak je dobré v průběhu dne dostatečně pít, aby kolovalo v cévách dostatek tekutin a vytvářel se tak ten správný krevní tlak. Také si můžete dovolit vyšší příjem soli.

A co káva, pomáhá na nízký tlak? Káva obsahuje kofein, který je vyhledávaný pro své povzbudivé účinky. Ten přichází rychle a stejně rychle i odezní.

Kofein povzbudí činnost srdce, ale zároveň i rozšíří cévy. Ke krátkému zvýšení tlaku může dojít, ale po chvíli je účinek pryč. Delší dobu působí tein, látka nacházející se v černém a zeleném čaji.

Pravidelné popíjení může být způsob, jak zvýšit krevní tlak.

Spolehlivou metodou, jak na nízký tlak, je pravidelné cvičení a zvyšování fyzické odolnosti. Svaly, které si cvičením vybudujete jsou pevnější, mají vyšší svalový tonus a vytvářejí tak cévám lepší oporu. Nemusí jít o žádné silové sporty, právě naopak. Vhodné je plavání, jízda na kole či běhání.

Pružnost cév podpoříte i střídavou sprchou. Otužujte se střídáním studené a teplé vody ve sprše, čím podpoříte celý oběhový systém. Krevní tlak zvyšuje i malé množství alkoholu. I když krátkodobě se může zdát sklenička vína jako řešení, z dlouhodobého hlediska nadělá alkohol více škody než užitku.

Krevní tlak a cholesterolDoplňky stravy na srdce a krevní tlak

Vysoký tlak: Jaké jsou jeho příznaky a léčba přírodní cestou

Obsah článku:

 

ZNÁTE VÁŠ SRDEČNÍ TLAK?

Měření tlaku je jedna z prvních aktivit, které vám lékař udělá a to bez ohledu na to, s jakým onemocněním jste ho navštívili. Hodnota srdečního tlaku mu poskytne rychlý odhad vašeho zdraví. Vysoký krevní tlak patří mezi časté zdravotní problémy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že až 40% lidí nad 25 let trpí tímto tichým, ale vážným nepřítelem. Co je však alarmující – stále častěji ho můžeme pozorovat iu mladistvých a dětí.

Nepozorovaně příznaky mohou ústit až do vážných srdečních chorob.

Podívejme se blíže na to, jak vysoký tlak diagnostikovat a jak ho léčit.

CO JE SRDEČNÍ KREVNÍ TLAK?

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Srdce je orgán, který neustále pracuje. Celých 24 hodin denně pumpuje krev do cév a tím zásobuje kyslíkem a živinami všechny orgány těla. To se děje pod určitým tlakem. Výška tlaku závisí na stavu cév. Pokud jsou cévy průchodné, bez usazenin tuku, srdce musí na „protlačení“ krve vyvinout menší energii. Naopak při dlouhodobě špatné stravě nebo při některých onemocněních (jako je například vysoký cholesterol) se průchodnost cév snižuje a proto je u lidí trpících těmito onemocněními často průvodním jevem právě vysoký tlak. O tom, proč se začne usazovat tuk v cévách a cévy ztrácejí průchodnost se dočtete v našem dalším článku o inzulínové rezistenci.

Hodnoty tlaku nejsou stále, během dne se neustále mění podle aktivity člověka – pokud je člověk ve stresu, tlak se zvyšuje, stejně i během fyzické aktivity – cvičení, procházky. Naopak tlak přirozeně klesá během relaxace a spánku.

Při měření tlaku nám přístroj na měření tlaku ukazuje dvě hodnoty – vyšší hodnota se označuje jako systolický tlak. Je to hodnota tlaku v cévách v momentě vypuzení krve ze srdce. Nižší hodnota – diastolický tlak – označuje tlak během klidové fáze mezi dvěma údery srdce.

Za normální tlak se považují hodnoty kolem 120/80 mm Hg. Od hodnoty 140/90 mm Hg se hodnota tlaku označuje jako zvýšený a od 160 / 100mm Hg za vysoký tlak. Jako nízký tlak se označují hladiny pod 100/70 mm Hg.

PROČ JE VYSOKÝ TLAK NEBEZPEČNÝ?

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Při hypertenzi se srdce a cévy více namáhají. Při dlouhodobém působení vysokého tlaku se cévy postupně opotřebovává, což může vést až k jejich poškození, či dokonce protržení. . Srdce musí na pumpování vynaložit větší energii a proto jeho stěny hrubnou (hypertrofie) a ztrácejí svou elasticitu.

Pokud se toto děje dlouhodobě, může tento stav vést k cévní mozkové příhodě nebo srdečnímu infarktu. Hypertenze také negativně ovlivňuje ledviny.

 

VYSOKÝ TLAK – PŘÍČINY

Dnes trpí zvýšeným a vysokým tlakem až 40% lidí nad 25 let. Podle WHO je vysoký tlak v současnosti hlavní nebo vedlejší příčinou úmrtí až v 12,8% případů všech úmrtí na světě. (Zdroj)

Příčiny vzniku vysokého tlaku jsou dlouhodobě známé a množství z nich se označuje jako „civilizační“ příčiny. Mezi hlavní příčiny vzniku hypertenze se zařazují:

  • obezita
  • nedostatek tělesné aktivity
  • alkohol a cigarety
  • stres
  • inzulínová rezistence

Na vznik vyššího tlaku ovlivňuje i věk – u mužů se toto onemocnění rozvine nejčastěji mezi 35. a 50. rokem života, u žen se problémy s vysokým tlakem ozývají hlavně po menopauze.

Co se týče dědičnosti, její vliv je velmi malý – v tomto případě jde spíše o dědění stravovacích návyků jako o genetickou predispozici.

Už i moderní medicína stále častěji označuje za příčiny vysokého tlaku nevhodné stravování s vysokým obsahem sacharidů a s nimi spojenou inzulínovou rezistenci.

 

VYSOKÝ TLAK – PŘÍZNAKY A PROJEVY

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Vysoký tlak se často označuje také jako „tichý zabiják“ – toto označení si vysloužil kvůli tomu, že jeho projevy jsou nepozorovaně, dokonce u některých jedinců se několik let příznaky vysokého tlaku nemusí vůbec projevovat specifickými projevy.

Zpozornět byste však měli pociťujete tyto symptomy:

  • bušení srdce
  • závratě
  • bolesti hlavy
  • mravenčení prstů na rukou a nohou
  • zmatenost
  • únava
  • ospalost

 

LÉČBA VYSOKÉHO TLAKU 

Ačkoli k léčbě vysokého tlaku je na trhu několik léků, vždy je podmínkou úspěšné léčby i úprava hmotnosti, změna stravy a zařazení fyzického pohybu. Právě tyto body pacienti trpící vysokým tlakem často ignorují a proto je léčení vysokého tlaku u nich proces, který vlastně nikdy nekončí, ba dokonce se jim často tlak navzdory léčbě stále zvyšuje.

Farmakologická léčba se nasazuje pacientům s tlakem nad 180/110 mmHg i některým rizikovým skupinám s tlakem nad 160-179 / 100-109 mmHg.

 Farmakologická léčba sestává z těchto léků:

  • diuretika – pracují s předpokladem, že snížení sodíku v krvi pomůže snížit tlak a proto tyto léky zvyšují jeho vylučování z těla. Riziko užívání těchto léků je však u pacientů s vysokým cholesterolem, kde se ukazuje, že užívání diuretik zvyšuje koncentraci celkového cholesterolu (až o 6,5%) LDL cholesterolu (až o 15%) a triglyceridů (zdroj). Nejsou zcela vhodné ani pro pacienty, kteří trpí cukrovkou (mohou způsobovat výkyvy glukózy během jejich užívání) a aterosklerózou. Jelikož vysoký tlak a vysoký cholesterol jsou často spojené nádoby a mnoho lidí trpí oběma problémy, je léčba diuretiky vzhledem k zmíněné nežádoucí účinky minimálně na zvážení. Pozor by si měli dávat i pacienti se slabšími ledvinami, diuretika mohou způsobovat akutní selhání ledvin.
  • Beta-blokátory – laicky řečeno zpomalují činnost srdce, jejich působením srdce bije o několik úderů za minutu méně. Opatrní při jejich užívání by měly být opět lidé s cukrovkou nebo s předpokladem na rozvinutí diabetes mellitus a také pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí.
  • ACE inhibitory
  • Alfa – blokátory
Budete mít zájem:  Alergii lze diagnostikovat již u ročního dítěte

Léčba chemickými látkami je zaměřena na odstranění symptomů, pro dlouhodobé úspěchy je však důležité hlavně odstranit příčinu vzniku vysokého tlaku. Cílem skutečné léčby by mělo být poznání vlastního těla a jeho fungování a postupné vyloučení léků na vysoký tlak.

JAK SNÍŽIT VYSOKÝ TLAK

Léčba farmakologickými prostředky, které jsme zmínili výše je dlouhodobá, u mnoha jedinců doživotní a častokrát bez významnějších výsledků. Mohlo by se zdát, že neexistují způsoby jak snížit krevní tlak bez léků, opak je však pravdou. Pomocí správných prostředků je možné mít vysoký tlak dlouhodobě pod kontrolou.

  •  Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě
  • Jedním z možných řešení je, že do stravy zařadíme potraviny na snížení tlaku, bylinky na vysoký tlak nebo čaje na vysoký tlak.
  •  Z běžných potravin doporučujeme zařadit do stravy:
  • česnek a cibule – jejich účinky na snižování tlaku jsou známé již od dávných dob
  • celer, červená řepa
  • grapefruity a banány – obsahují vysoké množství draslíku, které pomáhá při snižování krevního tlaku
  • pohanka – díky obsahu bioflavonoidu rutin podporuje pružnost cév, doporučuje se při vysokém tlaku a ateroskleróze

Na trhu je také dostatek bylinných produktů určených pro léčbu hypertenze – z nich si můžete vybrat kvalitní čaje, které je vhodné užívat jako dlouhodobé doplnění léčby, ale i jako prevenci. Čaje na tlak mají uklidňující účinek, proto dobře ovlivňují i ​​na akutní zvýšený tlak z důvodu nervozity. 

Masticha Vena je přírodní výživový doplněk, který díky obsahu extraktu z oliv příznivě působí při oxidaci LDL cholesterolu a pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku.

JAK NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK PŘÍRODNÍ LÉČBOU NEBO-LI PŘÍRODNÍ VÝTAŽKY S ENORMNÍ SILOU

Až neuvěřitelná rozšířenost vysokého tlaku na světě – WHO uvádí, že jím trpí 40% lidí nad 25 let a komplikovanost farmakologické léčby s množstvím vedlejších účinků tlačí vědců na hledání nových léčiv. Cílem je najít složky, které by nezpůsobovaly nepříjemné vedlejší účinky, ale naopak – měly by pozitivní dopad i na jiná onemocnění.

  1. Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě 
  2. Výzvou je také najít přípravek, který by byl bezpečný i pro diabetiky – protože to je skupina lidí, která je vedlejšími účinky léků nejvíce ohrožena.
  3. Z nových objevů vědecké scény nás nejvíce zaujal extrakt z oliv.

Je známo, že olivový olej je velmi zdravý a prospěšný pro srdce. Tato jeho vlastnost vyplývá z vysokého obsahu polyfenolů a především jednoho z nich – hydroxytyrozolu. Několik vědeckých studií naznačuje, že právě hydroxytyrozol snižuje hyperglykémii a zlepšuje inzulínovou citlivost. (Zdroj)

Kromě těchto účinků polyfenoly obsažené v olivách a olivovém oleji (včetně hydroxytyrozolu) pomáhají udržovat normální hladinu krevního tlaku, mají příznivý vliv na oxidaci LDL cholesterolu, podporují cirkulaci krve v cévách. (Zdroj)

Právě tyto polyfenoly se vědcům podařilo pomocí patentované technologie extrahovat do výtěžku, který může být základem pro tvorbu nových přírodních výživových doplňků, který je součástí přírodního produktu Masticha Vena.

POZNEJTE PRODUKTY S OBSAHEM PRAVÉ CHIOSKÉ MASTICHY

Masticha Vena je přírodní výživový doplněk s obsahem chioské mastichy. Masticha Vena obsahuje velké množství polyfenolů a flavonoidů. Kromě chioské mastichy obsahuje přírodní extrakty z olivovníku, granátového jablka, pepře, červeného hrozna a resveratrol. Díky tomuto jedinečnému spojení Masticha Vena má příznivý vliv na:

✅ tlak a cholesterol – pomáhá udržovat normální hladinu krevního tlaku (extrakt z oliv)✅ imunitu organismu – podporuje vstřebávání živin, působí proti mikrobům a parazitům (piperin – extrakt z černého pepře)✅ srdečně-cévní systém – resveratrol přispívá ke zdraví srdečně-cévního systému✅ játra – přispívá k očistě jater (extrakt z černého pepře)✅ trávení – chioská masticha podporuje správné fungování trávicího traktu

Užívání Masticha Vena je bez vedlejších účinků. Nakupujete přímo od výrobce.

Cholesterol v potravě – mnoho povyku pro nic?

23. Listopadu 2016

Vysoké hladiny cholesterolu v krvi zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob – tento fakt je neotřesitelný. Jakou roli v tom ale hraje cholesterol, přijímaný ve stravě a jak dokáže ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi, pokud vůbec? Na to se podíváme na následujících řádcích.

Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Cholesterol je látka, která se přirozeně vyskytuje v našem organismu. Spousta lidí mu přisuzuje negativní účinky, ale pravdou je, že jeho funkce jsou pro naše zdraví velmi důležité – zodpovídá za podobu membrány každé buňky v našem těle, stejně tak je důležitý pro tvorbu vitaminu D, či testosteronu.

Naše tělo si vytváří dostatek cholesterolu samo, ale malé množství také přijímá z potravy, hlavně z vajec, tučnějšího masa, nebo plnotučných mléčných výrobků.Hlavním předmětem našeho zájmu a důvodem, proč je cholesterol spojován s rizikem srdečního onemocnění jsou jeho přenašeče – lipoproteiny. Těchto struktur existuje několik druhů, ale nejznámější jsou dva podtypy:  

  • HDL – high density lipoprotein      
  • LDL – low density lipoprotein.

Podtyp LDL tvoří okolo 60-70 % celkového množství lipoproteinů v našem těle. Často je mu přisuzován název „zlý“, protože je spojovaný s aterosklerózou a tvorbou usazenin v cévách.

Čím více tohoto lipoproteinu v našem těle máme, tím je vyšší riziko srdeční příhody. 1,2 Velikostně existuje LDL lipoproteinů několik typů, a je prokázáno, že osoby s velkou prevalencí malých LDL části mají vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

3 I přesto je hlavním rizikovým faktorem počet těchto částic, ne jejich velikost.

Podtyp HDL je často označován jako „hodný“, jelikož přepravuje přebytečný cholesterol z našich cév do jater, kde je poté cholesterol buď využit k dalším účelům anebo vyloučen, a HDL lipoproteiny tedy mají ochranný účinek na zdraví našich cév a srdce. 4,5

Jaký vliv na poměr mezi jednotlivými podtypy lipoproteinů má strava samotná? V poslední době se ukazuje, že minimální.

Ukazuje se, že množství cholesterolu, které je obsaženo v potravě, a toho, který je v krvi, spolu souvisí jen velmi málo.

Naše tělo si totiž dokáže samo nastavit množství cholesterolu, které vyprodukuje – pokud je tedy příjem cholesterolu z potravy nižší, tělo si jej vyprodukuje více, a naopak. 6,7

  • Výjimkou mohou býti takzvaní hyperrespondenti (cca 20% populace), u kterých po pozření potravin s vysokým obsahem cholesterolu krevní cholesterol mírně narůstá, jedná se ale o nárůst HDL lipoproteinů a také LDL lipoproteinů o velké velikosti, který není spojován s vyšším rizikem vzniku srdečního onemocnění. 3,8,9,10
  • Naprostá většina populace se tedy dokáže adaptovat na vyšší příjem cholesterolu z potravy tím, že jej naše tělo začně vyrábět méně samovolně
  • Cholesterol a krevní tlak – několik důvodů proč se stravovat zdravě

Krevní cholesterol samotný není jediným rizikovým faktorem vzniku srdečních chorob. Další faktory mají také podíl na jejich vzniku. Patří sem zánětlivé procesy, oxidativní stres, vysoký krevní tlak, či kouření.

Studie, která vedla k rozšíření paniky ohledně cholesterolu byla před několika desetiletími prováděna na králících, což jsou býložravci, kteří cholesterol ve své stravě nepřijímají – špatná interpretace dat poté vedla k několik desítek let trvajícímu rozruchu. V současné době však studie opakovaně prokazují, že cholesterol přijímaný potravou nemá žádný efekt na zvýšení výskyt srdečních onemocnění. 11,12

Jak jsou na tom potraviny s vysokým obsahem cholesterolu?

Například u tolik obávaných vajec se zjistilo, že zvyšují podíl HDL lipoproteinů oproti LDL a mají tedy ochranný efekt na naše srdce, což je opačný efekt, než se dlouhá léta proklamovalo.

13 Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu jsou paradoxně možná jedny z nejzdravějších, které známe.

Kromě zmiňovaných vajec sem patří hovězí maso, plnotučné mléčné výrobky, mořské plody, rybí olej, nebo játra.

Závěr:

S vysokým krevním cholesterolem se tedy musí bojovat jinými způsoby. Velký vliv na jeho snížení má naše hmotnost. Některé potraviny mají tu vlastnost, že cholesterol snižují – patří sem hlavně ovoce a zelenina, nebo ořechy.  Obrovský efekt na náš cholesterol má fyzická aktivita.

  1. Zdravý životní styl a kontrola hmotnosti tedy naše srdce ochrání mnohem více, než vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem cholesterolu.
  2.                                                                                                                                                                             Jakub Kalus
  3. Reference:

1) The Lipid Research Clinics Coronary Primary Prevention Trial results. I. Reduction in incidence of coronary heart disease. JAMA. 1984;251(3):351-64.

2) Stamler J, Wentworth D, Neaton JD. Is relationship between serum cholesterol and risk of premature death from coronary heart disease continuous and graded? Findings in 356,222 primary screenees of the Multiple Risk Factor Intervention Trial (MRFIT). JAMA. 1986;256(20):2823-8.

3) Packard C, Caslake M, Shepherd J. The role of small, dense low density lipoprotein (LDL): a new look. Int J Cardiol. 2000;74 Suppl 1:S17-22.

4) Toth PP. Cardiology patient page. The „good cholesterol“: high-density lipoprotein. Circulation. 2005;111(5):e89-91.

5) Bostan M, Uydu HA, Yildirmis S, et al. Pleiotropic effects of HDL subfractions and HDL-associated enzymes on protection against coronary artery disease. Acta Cardiol. 2015;70(3):333-40.

6) Fernandez ML. Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012;15(2):117-21.

7) Jones PJ, Pappu AS, Hatcher L, Li ZC, Illingworth DR, Connor WE. Dietary cholesterol feeding suppresses human cholesterol synthesis measured by deuterium incorporation and urinary mevalonic acid levels. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1996;16(10):1222-8.

8) Kratz M. Dietary cholesterol, atherosclerosis and coronary heart disease. Handb Exp Pharmacol. 2005;(170):195-213

9) Weggemans RM, Zock PL, Ordovas JM, Ramos-galluzzi J, Katan MB. Genetic polymorphisms and lipid response to dietary changes in humans. Eur J Clin Invest. 2001;31(11):950-7.

10) Djoussé L, Gaziano JM. Dietary cholesterol and coronary artery disease: a systematic review. Curr Atheroscler Rep. 2009;11(6):418-22.

11) Jones PJ. Dietary cholesterol and the risk of cardiovascular disease in patients: a review of the Harvard Egg Study and other data. Int J Clin Pract Suppl. 2009;(163):1-8, 28-36.

12) Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques PF, Johnson EJ. Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015;102(2):276-94.

13) Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006;9(1):8-12.

Budete mít zájem:  Alergické kožní potíže a homeopatika

Vysoký cholesterol? Důvody možná překvapí!

Datum: 31.08.2021

Rozhlédněte se po svém okolí, zeptejte se v rodině nebo známých. Kolik lidí má vysokou hladinu cholesterolu a kolik lidí užívá léky? Proč tomu tak je?

Cholesterol je látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky. Potřebujeme ji k tvorbě hormonů, ale i vitamínu D. Tvoří přirozenou součást buněk lidského těla a je pro život nezbytný, jelikož plní řadu významných funkcí.

Představuje základ všech buněčných membrán, je hojně zastoupen v nervovém systému, v mozku, v myelinových obalech nervů, nacházíme jej v játrech i ledvinách.

V posledních letech však řada lidí má od lékařů diagnostikovanou vysokou hladinu cholesterolu. Jaké jsou důvody?

Příčiny vysoké hladiny cholesterolu

Cholesterol souvisí se stresem

Cholesterol tvoří důležitý stavební kámen pro syntézu pohlavních hormonů a nadledvinek . Jeho produkce také souvisí s činností štítné žláza. Striktní snižování hladiny cholesterolu může u žen vést k neplodnosti.

Vysoká tvorba hormonů v nadledvinkách souvisí se stresem. Pokud trpíte velkým nebo dlouhodobým, chronickým stresem, tak zákonitě máte zvýšenou hladinu cholesterolu. Je to přirozená reakce organismu.

Na tvorbu vyšší stresových hormonů prostě potřebuje více cholesterolu. Čím tělo vyprodukuje více hormonů, tím musí zákonitě vyprodukovat více cholesterolu.

Je zajímavé, že lidé, kteří se léčí antidepresivy, mají velmi často vysokou hladinu cholesterolu, přestože jsou štíhlí a užívají léky na její snížení.

Dlouhodobý chronický stres , má zásadní vliv na fungování štítné žlázy. Její dysfunkce, ale někdy i autoimunitní zánět může vyvolávat vyšší hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol a cukr

Cholesterol souvisí s tvorbou žluči a je nezbytný pro syntézu vitamínu D. Vnějším zdrojem cholesterolu je potrava, na kterou připadá 20–40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je obsažen v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích.

Vnitřní zdroj cholesterolu představuje z 60–80 % produkce vlastního, endogenního cholesterolu, která probíhá zejména prostřednictvím jater, dále střev a nadledvinek. Eliminace cholesterolu z organismu probíhá především pomocí jater. Je zde využit k syntéze žlučových kyselin nebo přímo vyloučen do žluče. 

Čím více cholesterolu sníte, tím méně ho tělo vyrobí. Kvalitních tuků, které obsahuje maso, máslo, vejce či mléčné výrobky, se tedy není třeba v rozumném množství bát.

Čeho se ale v této souvislosti obávat musíte, jsou jednoduché cukry, které způsobují prudký vzestup inzulinu.

Hormon inzulin zvýší činnost enzymů, které pomáhají játrům vyrábět cholesterol, a pohroma je na světě.

Největším nebezpečím jsou průmyslově vyráběné výrobky s vysokým obsahem cukru, byť skrytého a také vysokým rizikem je alkohol.

Kombinace těchto dvou složek v potravě zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyvarujte se dortíků, sladkých koláčů, sušenek, přislazovaných jogurtů či průmyslově vyráběných müsli a také sladkých nápojů.

I nadměrný příjem velmi sladkého ovoce v kombinaci s dalšími sladkostmi je rizikový.

Podle posledních zahraničních výzkumů se významně podílí na vysoké hladině cholesterolu v krvi také dlouhodobé užívání různých druhů léků včetně antikoncepce.

Riziko vysokého cholesterolu

Celková hladina cholesterolu v krvi by měla být na hodnotě 5 mmol/l, zvýšené riziko se uvádí u celkové hladiny 5,1 – 6,5 mmol/l. Cholesterol se dělí na tzv. hodný HDL a špatný LDL. I jejich poměr v celkové hladině je důležitý.

Obecně se uvádí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi způsobuje arteriosklerózu (kornatění cév), a tím riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Podle posledních zahraničních studií tomu tak úplně není. Samotná vysoká hladina cholesterolu je jen přibližným ukazatelem rizika vzniku arteriosklerózy.

Řada lidí užívajících léky na snížení hladiny cholesterolu přesto umírá na kardiovaskulární onemocnění.

Prostě jsou situace, a to zejména ty, které souvisí se stresem, kdy tělo přirozeně potřebuje více cholesterolu na tvorbu hormonů, ale v cévách jej neukládá.

K poškozování cév cholesterolem dochází při jeho oxidaci, to znamená, když se spojí s kyslíkem. Pokud tělo má dostatek antioxydantů, vitamínů, minerálů, tak k této reakci nedochází.

V současné době vznikl v medicíně nový fenomén – „honba za cholesterolem“. Léky na snížení hladiny cholesterolu jsou často podávány téměř každému, kdo má vyšší hladinu celkového cholesterolu jak 4,5mmol/l.

Tragédií je, že málokdy je s pacientem provedena anamnéza, aby si ošetřující lékař zjistil, jestli zvýšená hladina cholesterolu není způsobena třeba tím, že má pacient momentálně velký stres, nebo že má zkreslené představy o zdravé výživě.

Často mají vyšší hladinu cholesterolu v krvi lidé, kteří užívají léky poškozující játra anebo lidé po prodělané žloutence či mononukleóze.

Léky na snižování hladiny cholesterolu mají celou řadu vedlejších účinků – třeba poškozování jater. Způsobují chronickou únavu, bolesti svalů, žlučové kameny aj. Určitě bych velmi přemýšlela nad nutností jejich užívání! Do jaké míry se jedná o mé dobro a do jaké míry zajišťuji tržby farmaceutickým společnostem!

Jak docílit optimální hladiny cholesterolu v krvi

Pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste v první řadě přehodnotit svůj jídelníček. Cholesterol v krvi zvyšuje zejména kombinace ztužených tuků a cukr (průmyslově vyráběné sladkosti, sušenky, zákusky, ale i některé druhy müsli tyčinek).

Dalšími rizikovými potravinami jsou: uzeniny, průmyslově vyráběné paštiky, tavené sýry, hotové pokrmy s dlouhodobou trvanlivostí, potraviny s vysokým obsahem bílého cukru, umělá sladidla (aspartam), přepálené tuky, alkohol, vysoká konzumace potravin z bílé mouky. Doporučujeme si přečíst články na našich stránkách v části magazín – strava pro zdraví.

Dalším krokem by měla být eliminace stresu. Uvolňovat stres pohybem, zařadit relaxační techniky.

Neméně důležitým krokem je udržovat si čistý žlučník bez žlučových kamenů  viz. očista žlučníku karlovarskou solí

Podporovat správnou funkci štítné žlázy

Byliny a doplňky pomáhají

Skvělými bylinami jsou rozrazil, artyčok či rozmarýn.

Zvolte si vhodný preparát sami nebo nás kontaktujte. Rádi vám doporučíme byliny a houby právě pro vás.  [email protected]

Teď už znáte příčiny vysoké hladiny cholesterolu v krvi a víte, jaká opatření můžete udělat, aby se Vás tento problém netýkal.

Pusťte se do toho a začněte ještě dnes tak, že vynecháte uvedené rizikové potraviny ze svého jídelníčku, začnete pracovat se svým stresem a budete užívat správné byliny a doplňky stravy.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Vysoký tlak a cholesterol: nebezpeční parťáci, kteří škodí zdraví

Pomalu a nenápadně, ale jistě poškozují vaše zdraví. A největší neplechu nadělají, když pracují společně. O čem je řeč? O vysokém tlaku a cholesterolu. Zjistěte, jak spolu tyto dva rizikové faktory pro vznik onemocnění srdce a cév souvisí.

Víte, co mají téměř všechny tkáně v našem těle společného? Všechny obsahují cévy, které k nim přivádějí čerstvou, okysličenou krev a živiny. Škodlivé faktory, které cévy poškozují, tak mohou zasáhnout téměř jakýkoliv orgán − od mozku přes srdce až po ledviny nebo sítnici oka. Dvě z největších hrozeb představují pro cévy právě vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak (hypertenze).

„Vodní kámen” v tepnách

Cholesterol je druh krevních tuků, který nezbytně potřebujeme k tvorbě buněk a hormonů. Když je ho však v krvi příliš, začne se ukládat, kde nemá, včetně cévní stěny.

Ta se pak, podobně jako vodovodní trubky, které se zanášejí špínou a vodním kamenem, postupně „zanáší” a zneprůchodňuje, což může vést k problémům, jako je například bolest na hrudi při námaze.

Nejhorší je však situace, kdy se céva „ucpe” úplně, protože pak vzniká infarkt nebo mozková mrtvice.

Když jsou cévy tuhé a zúžené, krev jimi hůře proniká ke vzdáleným orgánům. Aby proud krve došel poškozenými cévami až na konec, je potřeba zvýšit jeho tlak. To je důvod, proč u lidí s vysokým cholesterolem vznikne za nějaký čas i hypertenze.

Cévy pod tlakem

Tento proces však funguje i obráceně. Když máme vysoký krevní tlak, je stěna cévy vystavována většímu náporu, než na jaký je stavěná. V její výstelce vznikají trhlinky a drobná zranění, která jsou ideálním místem pro ukládání přebytečného cholesterolu. Lidé s hypertenzí tak mívají v cévách uloženo mnohem více cholesterolových plátů než zdraví jedinci.

Myslete na prevenci

Cholesterol ani vysoký tlak nebolí a nemají zpočátku žádné příznaky. Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři, který může skrytého záškodníka odhalit.

Včasnou léčbou a změnou životního stylu pak lze zabránit tomu, aby se vysoký tlak nebo cholesterol dále zhoršovaly a poškozovaly cévy. Nekuřáctví, zdravá strava a pravidelný pohyb mohou vzniku těchto neduhů zabránit.

Někdy je navíc potřeba sáhnout i po lécích, které je třeba užívat přesně podle pokynů lékaře.

(luko)

Zdroj: https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/treating-with-statins/hypertension

Vysoký krevní tlak: tabulka hodnot, příznaky, léčba

  • Vysoký krevní tlak, který se odborně nazývá hypertenze, je nejčastějším a velmi nebezpečným onemocněním kardiovaskulárního systému.
  • Tomuto onemocnění se někdy také říká tichý zabiják, protože mnoho lidí se o svém vysokém tlaku dozví až při náhodné kontrole u lékaře.
  • Normální hodnoty krevního tlaku se u zdravého dospělého člověka pohybují kolem 120/80, o vysokém tlaku hovoříme, pokud má člověk hodnoty vyšší než 140/90 alespoň při dvou nezávislých měřeních.
  • Hlavními příznaky vysokého krevního tlaku jsou bolest hlavy, únava, tlak na hrudi, poruchy spánku nebo třeba otoky končetin.
  • Na vysoký krevní tlak může mít vliv například dědičnost, obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, stres nebo také kouření.
  • Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, měli byste změnit vaši životosprávu a zařadit do jídelníčku více hořčíku a vápníku, ale také česnek či hloh.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze představuje jedno z nejčastějších onemocnění kardiovaskulárního systému.

Na jeho vznik může mít vliv mnoho příčin včetně špatného životního stylu. Lidé někdy dokonce této nemoci říkají tichý zabiják, protože spousta pacientů odhalí problém až při náhodné kontrole u lékaře. Základem úspěšné léčby je přitom právě včasná diagnostika.

Krevní tlak a jeho měření

Pod pojmem krevní tlak se ukrývá síla, prostřednictvím které působí protékající krev na stěny tepen.

Důležitou roli zde přitom hraje srdce, které plní úkol krevní pumpy a díky svému pulzování rozhání krev do všech částí lidského těla.

Hodnota krevního tlaku se pak v různých částech oběhu může lišit, přičemž nejvyšší bývá ve velkých artériích a nejnižší naopak na periferii.

K naměření správných hodnot krevního tlaku slouží tlakoměry, které se soustředí na dva různé údaje. Prvním z nich je horní tlak neboli systolický krevní tlak, který se měří v momentě stahu srdce. Druhým je spodní tlak neboli diastolický krevní tlak, jenž se zaznamenává ve chvíli, kdy se srdeční sval mezi jednotlivými stahy uvolňuje.

Co je vysoký tlak?

Síla, kterou krev působí na stěny tepen, musí být dostatečně velká, aby bylo možné rozvést kyslík po celém těle.

Zároveň by však neměla být příliš silná, protože jinak by mohlo dojít k poškození srdce, mozku a dalších orgánů. Je přitom zcela normální, že člověku krevní tlak čas od času kolísá.

Pokud ovšem neustále stoupá k vyšším hodnotám, hovoříme o stavu, kterému se odborně říká vysoký krevní tlak nebo také hypertenze.

Vysoký krevní tlak patří mezi civilizační choroby, což konkrétně znamená, že se jedná o nemoc, která se častěji vyskytuje ve vyspělých zemích a je důsledkem moderního městského životního stylu. Sám člověk má tedy na rozvoji obtíží velký podíl, přičemž na vině může být například konzumace nevhodných potravin, kouření, zvýšený příjem alkoholu, stres či nedostatek pohybu.

Hodnoty krevního tlaku

Výsledná hodnota krevního tlaku, jež lékaře zajímá, se skládá ze dvou různých čísel, která jsou navzájem oddělená prostřednictvím lomítka. Vyšší číslo (první hodnota) vyjadřuje systolický tlak, nižší číslo (druhá hodnota) naopak diastolický tlak. Naměřené hodnoty se přitom udávají v torrech či mmHg, což je milimetr rtuťového sloupce.

Systolický i diastolický tlak jsou tedy důležitými indikátory správné funkce krevního oběhu a dobrého zdravotního stavu konkrétního pacienta. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) lze přitom krevní tlak v případě dospělého člověka posuzovat právě na základě těchto dvou hodnot, a to následujícím způsobem.

Tabulka: Hodnoty krevního tlaku (podle SZÚ)

Druh krevního tlaku Systolický tlak (mmHg) Diastolický tlak (mmHg)
Nízký krevní tlak (hypotenze) < 100 < 70
Optimální krevní tlak 100-119 70-79
Normální krevní tlak 120-129 80-84
Zvýšený krevní tlak 130-139 85-89
Vysoký krevní tlak (hypertenze) > 140 > 90

Pacienty, kteří mají podezření, že je s jejich tlakem něco v nepořádku, často zajímá hlavně to, jaký je ideální krevní tlak a kdy je naopak nutné zpozornět, začít situaci řešit a vyhledat lékaře. Jednoznačně určit, jaký je normální tlak ovšem může být problematické. V úvahu je totiž nutné vzít několik různých kritérií.

Obecně se jako správná hodnota udává 120/80 mmHg, ale to platí pouze pro zdravého dospělého člověka. U malých pacientů by toto číslo mohlo být spíše signálem velkých zdravotních obtíží. Právě proto je nutné hodnotit optimální tlak podle věku, ale i vzhledem k jiným chorobám, kterými pacient trpí.

Tabulka: Krevní tlak podle věku

Nízký tlak Optimální tlak Vysoký tlak
Kojenec  < 80/45  80/45  > 85/50
Dítě   120/80
Muž   140/90
Žena   140/90
Dospělý s ledvinovým onemocnění   120/80
Dospělý s cukrovkou   130/80

Kolísavý krevní tlak

Drobné odchylky krevního tlaku v průběhu dne a noci bývají zcela normální, přičemž svůj vliv může mít také psychický stav daného jedince nebo zvýšená fyzická zátěž.

Pokud se ovšem hodnota mění s každým novým měřením, a to bez zjevné příčiny, lékaři hovoří o kolísavém krevním tlaku. Ten nejčastěji trápí labilní osoby, které nemají dostatek pohybu.

Kolísavý krevní tlak se ale může objevit také vlivem genetických predispozic.

Jaké má vysoký krevní tlak příčiny?

Nemocné často zajímá, co způsobuje vysoký tlak a zda je možné těmto komplikacím nějakým způsobem předcházet.

Z výše umístěných tabulek je přitom patrné, že hodnotu krevního tlaku jistým způsobem ovlivňuje pohlaví a věk pacienta. Svou roli ovšem hraje i dědičnost.

Dítě rodičů, které trápí zvýšený tlak, proto bude náchylnější k budoucímu rozvoji stejných obtíží.

Jelikož tento zdravotní problém patří mezi civilizační choroby a souvisí se zdravou životosprávou, je jasné, že některé příčiny vysokého tlaku člověk může sám ovlivnit. Mezi rizikové faktory, které zvyšují šance na výskyt obtíží spojených s vysokým tlakem, se řadí například:

  • konzumace nezdravých pokrmů,
  • zvýšený příjem alkoholu,
  • kouření,
  • obezita,
  • chronický stres,
  • nedostatek pohybu,
  • sedavý způsob života,
  • syndrom spánkové apnoe,
  • onemocnění ledvin nebo cukrovka.

Jednoznačnou příčinu vysokého krevního tlaku se lékařům podaří identifikovat jen málokdy. Pravděpodobně se totiž jedná o kombinaci většího množství faktorů, přičemž někdy se neprokáže ani jeden z výše zmíněných činitelů.

Jaké má vysoký tlak příznaky?

Často se stává, že se v počátcích nemocný vyšším krevním tlakem příliš nezabývá, protože se cítí zdravý a nic ho neomezuje, ani když ví, jaké má jeho krevní tlak hodnoty. To je však na vysokém tlaku zrádné. Pokud pacient včas nezahájí vhodnou léčbu, nemoc se může dále rozvíjet a způsobuje další zdravotní komplikace.

Příznaky vysokého tlaku:

  • bolest hlavy,
  • únava,
  • závratě,
  • dušnost,
  • bušení srdce,
  • tlak na hrudi,
  • poruchy spánku,
  • otoky končetin,
  • hučení v uších,
  • krvácení z nosu,
  • nadměrné pocení,
  • poruchy vidění.

Zatímco někdy mohou být projevy vysokého tlaku na první pohled zjevné, jindy se jedná spíše o nespecifické symptomy, které si pacient s tímto zdravotním problémem nespojí. Typickým příkladem jsou časté bolesti hlavy.

U některých pacientů se pak vysoký krevní tlak může hned napoprvé projevit závažnými obtížemi, jako je infarkt myokardu nebo mozková příhoda.

Možné komplikace

Kromě toho, že vysoký krevní tlak způsobuje pacientům celou řadu nepříjemných obtíží, může být také jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj dalších onemocnění. Sem patří například:

  • demence,
  • mozkové příhody,
  • ischemická choroba srdeční,
  • ateroskleróza tepen dolních končetin,
  • zrakové poruchy,
  • erektilní dysfunkce.

Diagnostika

Důležité je vědět, jak poznat vysoký tlak, aby bylo možné co nejrychleji začít s terapií.

K diagnostice vysokého tlaku slouží tonometr (tlakoměr), který může být jak rtuťový, tak i digitální. Pro potvrzení hypertenze se pak provádí také vyšetření krve, moči a očního pozadí.

Existuje-li podezření na další zdravotní komplikace, je možné přistoupit i k jiným testům, jako je:

  • CT,
  • echokardiografie,
  • sonografie,
  • magnetická rezonance,
  • zátěžová ergometrie.

Léčba vysokého krevního tlaku

Jak snížit hodnoty tlaku, aby byly opět v normálu? Pokud jde o vhodnou léčbu, zpravidla zahrnuje užívání medikamentů a změnu životního stylu. Farmakoterapie využívá především několik skupin antihypertenziv, která se u pacientů většinou kombinují podle jejich individuálního stavu. Jedná se například o:

  • diuretika,
  • betablokátory,
  • inhibitory ACE,
  • sartany,
  • blokátory kalciových kanálů,
  • centrálně působící antihypertenziva.

Další významnou součástí léčby je samozřejmě změna životního stylu, a to obzvlášť ve chvíli, kdy je tento faktor jedním ze spouštěčů vysokého krevního tlaku. Pacienti by si také měli uvědomit, že léčba těchto komplikací představuje běh na dlouhou trať a neměli by ji přerušovat ani ve chvíli, kdy se hodnoty krevního tlaku vrátí do normálu.

Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, důležité je zaměřit se na životosprávu. Jedinou vhodnou prevencí, kterou je možné těmto komplikacím předcházet, je totiž dodržování doporučených režimových opatření. Jak si můžete pomoci sami?

  • Buďte fyzicky aktivní a pravidelně sportujte.
  • Jezte vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály.
  • Omezte solení, konzumaci polotovarů a nákupy ve fastfoodech.
  • Udržujte optimální body mass index (BMI).
  • Pokuste se vyhnout stresovým faktorům.
  • Omezte konzumaci alkoholu a vyhněte se kouření.

Vysoký krevní tlak je možné alespoň částečně řešit pomocí snížení tělesné hmotnosti. Každý kilogram navíc může totiž hodnotu tlaku výrazně ovlivnit. Pravidelně cvičte, choďte na procházky. Zařaďte do vašeho jídelníčku větší porce ovoce, zeleniny a nízkotučné mléčné výrobky. Tím snížíte množství soli a tuků ve vašem těle.

Jak na vysoký krevní tlak

Do jídelníčku je vhodné zařadit hlavně hořčík a vápník. Vápník je v tomto případě nezbytný pro správnou funkci svalů a působí velmi dobře na srdce a cévy.

Pokud máme vápníku v těle nedostatek, organismus si ho bere tam, kde je uložený, tedy povětšinou z kostí. Ideální denní dávka vápníku je kolem 800 mg denně. Pro lepší vstřebávání je vhodné dávku vápníku rozdělit.

Například ve 100 g vařené brokolici je polovina denní dávky vápníku pro dospělého.

Hořčík napomáhá k uvolňování svalů, které řídí cévy a vedou tak k lepšímu proudění krve. Zároveň udržuje rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem, a to má velký význam pro hodnotu krevního tlaku. Nejlepším zdrojem tohoto minerálu jsou přitom ořechy a luštěniny, můžete ho zakoupit ale i ve formě tablet, jako jsou například Non Salt tablety.

Česnek má schopnost rozšiřovat cévy a zlepšuje krevní oběh. Již stavitelé pyramid používali česnek k tomu, aby byli silní a vytrvalí. Lidé často trpí při větším množství užívání česneku poruchami trávení, proto je možné využívat doplňky jako jsou například Česnekové kapky.

Vyzkoušejte také hloh, který zvyšuje srdeční energii, a tím pádem i funkci srdce. Jeho úkolem je rozšiřovat tepny a tok krve. Formy, ve kterých můžete zakoupit hloh, jsou různé, a to od prášku přes tablety až po čaj na vysoký tlak. Vhodnými doplňky stravy jsou i kapky na vysoký krevní tlak – FYTOS.

Léčbu vysokého tlaku můžete též podpořit užíváním léků a doplňků stravy, jako jsou například tablety Walmark OptiTensin, Pharma Bion, či Koenzym Q10.

Ačkoliv se za normální tlak často považuje hodnota 120/80 mmHg, je nutné brát v potaz, že to platí pro dospělého zdravého člověka. U dětí a lidí trpících cukrovkou či onemocněním ledvin se to může výrazně lišit. Za vysoký krevní tlak pak lékaři u dospělých pacientů považují hodnoty vyšší než 140/90, v případě kojenců jsou to však čísla vyšší než 85/50 a u malých dětí hodnoty nad 120/80.

Za rozvoj vysokého krevního tlaku mohou být zodpovědné různé rizikové faktory, přičemž nejčastěji se jedná o jejich kombinaci. Svou roli často hraje dědičnost a na vině může být také konzumace nezdravých pokrmů, zvýšený příjem alkoholu, kouření, obezita, chronický stres, nedostatek pohybu, syndrom spánkové apnoe nebo třeba onemocnění ledvin a cukrovka.

Vysoký krevní tlak se zprvu manifestuje spíše nenápadně. Mohou se dostavit například bolesti hlavy a závratě, ale mezi časté komplikace patří také únava, dušnost, bušení srdce, pocit tlaku na hrudi, problémy se spánkem, otoky končetin, hučení v uších, krvácení z nosu nebo poruchy vidění. Někdy pak může vysoký krevní tlak u pacientů vyvolat infarkt myokardu nebo mozkovou příhodu.

Léčba vysokého krevního tlaku obvykle spočívá v užívání medikamentů a změně životního stylu.

Léky se většinou kombinují, přičemž nejčastěji jde o diuretika, betablokátory, inhibitory ACE, sartany, blokátory kalciových kanálů nebo centrálně působící antihypertenziva.

Dále je nutné dbát na zdravý životní styl, být fyzicky aktivní, konzumovat vyváženou stravu, omezit konzumaci alkoholu, vyhýbat se kouření a udržovat stres na minimu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector