Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Léto je konečně tu! S ním i spousta sluníčka a starosti s tím spojené. Červnové Bylinky revue vám pomohou s ochranou těla ryze přírodními prostředky, představí ty nejlepší bylinky, jež jsou k mání v čerstvém stavu, a kromě mnoha dalšího poradí, jak při horkých večerech relaxovat pomocí zvuků.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařskáOBSAH Bylinky revue 6-2016 (Seznam trafik naleznete zde)

8 Přírodní kosmetika na léto

Pečujte v letních měsících správně o svou pokožku. Jaké přírodní prostředky nás mohou ochránit? A je skutečně pravda, že oleje ochrání před slunečními paprsky? Dozvíte se vše potřebné a jako bonus přidáme i spoustu receptů na kvalitní domácí kosmetické přípravky.

16 Bylinky podle abecedy

Meduňka lékařská je bylinkou, která bez složité péče ozdobí každý parapet. Poznejte její chuť i léčivé účinky.

20 Pro chuť i zdraví

Bylinky, jež v tomto období hrají prim. Zajděte si je nasbírat nebo si je vypěstuje na zahrádce či za oknem. Rozsáhlý seznam bylin, které můžete v tomto období bohatě využít.

  • 30 Poradna odborníka
  • Výživová poradkyně Hana Lang zodpovídá vaše otázky.
  • 32 Fotoseriál
  • Vyrobte si vlastní konopnou mastičku.
  • 34 Červnové byliny

Mák, lípa i jahodník jsou čerstvé trio, s nímž se v červnu často setkáte. Poznejte je a využijte jejich léčivé moci.

36 Konopí XVIII. díl

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Obálka novém speciálu Bez lepku

Další díl oblíbeného seriálu je tentokrát zaměřen na konopnou léčbu různých onemocnění trávicího traktu, mezi něž patří zejména Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

40 Výroba domácí kosmetiky: Kontryhel obecný

Ryze ženská bylina nemusí být jen pro něžnou polovinu lidstva. Kontryhel toho umí skutečně mnoho. Přečtěte si o něm a vyzkoušejte recepty na přírodní kosmetiku. Jistě vás uchvátí.

  1. 44 Menstruace
  2. Psychosomatický pohled na obtíže spojené s periodou.
  3. 48 Zelené hnojivo
  4. Rady a tipy, čím vším je možné hnojit, abychom se vyhnuli chemickým prostředkům.
  5. 52 Osteoporóza
  6. 54 Minerály
  7. Účinky a přírodní zdroje méně známého prvku jménem vanad.
  8. 56 Obsahové látky rostlin: Enzymy
  9. Co všechno mají za úkol v lidském těle a kde všude je najdeme?
  10. 58 Rakovina

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Obálka červnových Bylinky revue

Další díl seriálu o možnostech léčby této choroby i o přírodních doplňcích stravy u onkologických pacientů.

62 Recepty

V našem kulinářském studiu jsme tentokrát letně odlehčili jídelníček. Neváhejte a nalistuje, uvařte a ochutnejte. Stojí to opravdu za to.

  • 70 Zdravá kuchyně
  • Detailní pohled na koření a dochucovadla.
  • 72 Pšenice dvouzrnka
  • Zapomenutá plodina, která se navrací do české kuchyně.
  • 74 Zaměřeno na ženy
  • Jedlá antikoncepce – jaké byliny nás mohou chránit před nežádoucím otěhotněním?
  • 76 Zaměřeno na muže
  • Osm nejlepších bylin pro pořádné chlapy.
  • 78 Očista těla

V červnu vládnou v lidském těle střeva. Je proto nejvyšší čas pustit se do jejich pročištění.

  1. 80 Cestujeme s Bylinky revue
  2. Další díl seriálu nás zavede do africké Angoly.
  3. 84 Léčba zvukem
  4. Poznejte muzikoterapii a sami na sobě vyzkoušejte její účinky.
  5. 88 Horoskop
  6. Tentokrát netradičně – den narození pod vlivem rostlin.
  7. Příště:
  • Nejlepší byliny pro nemocné klouby – zbavte se dny i revmatismu
  • Snižte vysoký krevní tlak – přírodní recepty a návody
  • Veganské koktejly (nejen) na léto
  • Nebojte se klíšťat – originální recept na výrobu repelentu + alternativní léčba boreliózy
  • Myrhovník – léčí tělo i duši

Zajímá vás více? Mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červnovém vydání Bylinky revue a speciálu Bez lepku!Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Magazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Bylina známa pod latinským názvem Melissa officinalis; krajové označení meduňky pak bývá medlinka či lemonka.

Popis

Jedná se o vytrvalou bylinu z čeledi hluchavkovitých, která svým bujným vzrůstem dosahuje výšky až 100 cm, přičemž je celá pokrytá drobnými chloupky. Kvete bílými květy, které mohou mít nádech dorůžova.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařskáMelissa officinalis

Známá je na našem území již od středověku a nejen díky své neodolatelné vůni po citronu, patří mezi nejoblíbenější byliny vůbec. Meduňka se pro svou vůni a léčivé účinky využívá nejen v lékařství, ale i v kuchyni.

Pěstování

Meduňka se pěstuje jako trvalka. Pravidelně ji po odkvětu stříháme, což nám zaručí bujnější a hustější porost. Tato bylina vyžaduje dobře propustnou půdu a slunné stanoviště, na kterém bude velmi dobře prosperovat i několik desítek let.

Rozmnožování byliny se provádí rozdělováním trsů na jaře nebo na podzim. Ovšem občas se podaří zakořenit i jednotlivé stonky, které zapíchneme do půdy.

Sběr a využití

Sbíráme mladé vršky rostlin, které nejdou na květ. Tyto vršky by měly být suché a sušíme je co nejrychleji, nejlépe tedy v sušičce na bylinky, abychom zachovaly krásnou zelenou barvu. Usušenou meduňku skladujeme v papírových sáčcích nebo dobře uzavíratelných dózách na tmavém a suchém stanovišti.

Meduňka se využívá jako přízdoba hotových salátů nebo ryb. Dále ji můžete použít do rýže nebo brambor.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská„Melissa officinalis01“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Často se využívá pro přípravu bylinného čaje nebo k přípravě odvaru ke kloktání. Meduňku můžete taktéž přidat do koupele.

Nejznámějším výrobkem z meduňky jsou tzv. „Karmelitské kapky“, které byly již v 17. století vyráběny mnichy.

Kapky neboli meduňková tinktura se vyráběla spojením meduňky, citronové kůry, semen koriandru, muškátového oříšku a skořicové kůry.

Veškeré přísady se pak drobně nakrájené louhovaly v ředěném lihu s vodou v poměru 1:2 asi týden. Kapky se po scezení uchovávají v chladnu a používají se při nevolnosti.

Zdravotní účinky

Meduňka svými díky svým účinkům pomáhá v boji proti nespavosti, nervozitě, zhoršené paměti nebo migréně. Zároveň je skvělým pomocníkem při nachlazení, plynatosti nebo při bolestech kloubů. Svými účinky je podobná mátě a heřmánku; taktéž tlumí bolesti a zlepšuje zažívání.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská

Meduňka lékařská, také jinak nazývaná včelanka, medovka, doubravnice nebo třeba planá máta, je vytrvalá rostlina dorůstající do výšky 60 až 100 cm. Má zubaté, srdcovité listy a asi 1 mm malé plody, tzv.

tvrdky, s leskle hnědou barvou a bělavou špičkou. Od června do srpna vykvétá malými bílými kvítky, obzvláště v době před rozkvětem má typické citronové aroma.

Její využití je široké hlavně v kuchyni, ale nať se využívá také v léčitelství a vydestilovaná silice pak do likérů a voňavek.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařská
Autor: Isifa.cz

Dochutí většinu sladkých pokrmů, jen ji nikdy tepelně nezpracovávejte, – ztrácí tím své aroma

Využití v kuchyni

K dochucení zeleninových salátů, másla či bylinkových omáček se využívají čerstvé mladé lístky.

Pokud byste si chtěli připravit dresink k masitým pokrmům či pokrmům z ryb, smíchejte majonézu s rozemletými lístky meduňky.

Přidává se také do nejrůznějších nápojů, studených ovocných polévek, k zelenině a ovoci, do müsli, na jednohubky, omelety, palačinky nebo ke zmrzlině a moučníkům. Ovšem pozor: Vařením ztrácí meduňka své aroma.

Jak si meduňku vypěstovat doma

Pro správný růst meduňky je nezbytné teplé, chráněné polostinné nebo slunné stanoviště, kde bude v poledne stín, a lehčí dostatečně vlhká půda s vápníkem.

Pro pěstování jsou vhodné jak záhonky, tak květináče, u těch však pozor na velikost, rostlinky totiž dorůstají do hloubky až 30 cm.

Při pěstování ze semen je nutné v průběhu března semena zasít do pařeniště asi 3 cm od sebe, ty začnou klíčit asi během 25 – 28 dnů.

Dostatečně silné rostlinky o velikosti asi 5 až 6 cm umístěte na záhon do sponu 60×40 cm. K výsadbě sazenic je vhodné jaro nebo podzim, přičemž v dobrých podmínkách nám může rostlinka vydržet až 30 let.

Jak bylo již řečeno, zasaďte sazeničky na slunné místo do hluboké půdy bohaté na živiny. Pokud nemáte nový substrát, zvolte půdu po luštěninách nebo okopaninách.

Meduňka se dá množit i dělením starších trsů buď brzy na jaře, ještě než začne rašit, nebo na podzim do poloviny září.

Kdy sklízet

Nať i listy se sbírají v období před rozkvětem, nejlépe za suchého chladného počasí, protože při vyšších teplotách se obsah silice snižuje.

Posbíranou nať i listy sušte co nejrychleji rozprostřené či ve svazečcích zavěšené ve stínu nebo použijte umělé teplo, které by nemělo přesáhnout teplotu 35 °C.

Často dochází k hnědnutí, proto se snažte dodržovat podmínky správného sušení, popřípadě tyto tmavé dřevnaté části odstraňte. Správně usušená meduňka si uchovává stejnou barvu i svou vůni.

Skladujeme v dobře uzavřené nádobě ve tmě, avšak i takto uskladněná meduňka rychle ztrácí svou vůni, chuť i účinky, po roce už nemá žádnou hodnotu, proto je nejvhodnější meduňku konzumovat čerstvou.

Budete mít zájem:  Léky Na Zmírnění Menstruace?

Léčivé účinky

Pomůže nám při plynatosti a nadýmání. Při jejím pravidelném užívání zklidňuje stavy úzkosti, stres, zpomaluje tep, snižuje krevní tlak a pomáhá při nespavosti. Pitím meduňkového čaje nebo nálevu utlumíte migrénu, drobné vyrážky nebo křeče v dutině břišní.

Při omdlévání, padoucnici, nechutenství či bolesti žaludku si ulevte meduňkovým vínem, při revmatismu a bolestech hlavy jsou zase vhodné masáže pomocí olejíčku. Na revma a bolesti kloubů je také doporučeno přikládat obklad máčený v nálevu z meduňky, pokud se chcete preventivně bránit před opary, je dobré si rty potírat čerstvým meduňkovým listem.

O bylinkách: meduňka

Pojďme si vyprávět o známých, i těch méně známých bylinkách. K jedněm z nejoblíbenějších určitě patří meduňka lékařská, která má poměrně široké použití.

Bylinkový speciál: Meduňka lékařskáPěstování

Díky tomu, že je velmi odolná, můžete si ji pohodlně pěstovat doma, ať už na zahrádce nebo v květináči. Je mírně podobná mátě, má ale širší zoubkované listy a při rozemnutí voní po citronech. Dorůstá výšky zhruba 75 cm.

Nejlépe se jí bude dařit na slunném a chráněném místě v humózní dobře propustné půdě. Mrazuvzdorná trvalka kvete v létě. Množí se semeny vysévanými na jaře, vzrostlejší rostlinky se přesazují.

Se zalíváním buďte opatrní, speciálně sadba je náchylná k přemokření.

Sklizeň

Kdy je nejlepší meduňku sklízet? Pravý čas pro sklizeň krásných svěžích lístků nastává těsně před rozkvětem. Většinou v období mezi červnem až zářím. Ke stříhání rostlinek si vyberte dobu, kdy je sucho a chladno.

Tehdy má meduňka vyšší obsah silic. Sušte rychle ale spíše při nižších teplotách, nikdy na přímém slunci. Mohli byste listy znehodnotit. Sušit můžete i svázané rostliny zavěšené v suchu a ve stínu. Usušené byliny vydrží maximálně rok.

Konzumovat by se měla co nejčerstvější.

Přečtěte si:  Nemůžete zhubnout? Pomůže vám našich 9 pravidel

Léčivé účinky

Meduňka jejíž éterický olej je známý svými uklidňujícími účinky, působí jako mírné antidepresivum, proti migréně. Můžete využít i při bušení srdce.

V tomto případě je meduňka účinná, pokud je bušení nervového původu. Působí antibakteriálně a antivirově, zmírňuje horečku a často bývá součástí směsí na zlepšení trávení.

Čaj z meduňky pomůže zklidnit třeba žaludeční nebo střevní potíže.

Asi 2 čajové lžičky nechte louhovat 5 minut. Hrnek si můžete připravit dvakrát denně a popíjet nápoj vždy čerstvý.

Rozemnuté listy působí na pokožce jako přírodní repelent. Zmírní podráždění kůže potom, co vás bodne hmyz.

Meduňka nachází své uplatnění i v boji proti oparům – zkuste potírat postižené místo rozemnutým čerstvým listem.

Využití v kuchyni

V létě čerstvé meduňkové lístky můžete použít do nejrůznějších nápojů nebo koktejlů. Od vody ozdobené citronem a lístky této bylinky, přes osvěžující vlažný meduňkový čaj až po třeba alkoholický či nealkoholický míchaný nápoj.

Do jídel by se měla meduňka podávat čerstvá, díky báječné citrónové chuti působí jako osvěžující tečka. Ozdobit můžete rajskou nebo ovocnou polévku, dobře chutná k telecímu nebo jehněčímu masu. Výborně se snese s hlávkovým salátem nebo ji použijte jako voňavou ozdobu okurkového salátu.

Přečtěte si:  Nalaďte se: vinobraní

Kde všude využíváte meduňku vy?

MEDUŇKA: Jak vypěstovat citronovou bylinku a udělat přírodní kapky proti stresu

MEDUŇKA: Jak vypěstovat citronovou bylinku a vyrobit z ní super francouzský lék na uklidnění Meduňka příjemně voní po citronu a medu, a když si k ní byť jen jednou pořádně přivoníte, její svěží aroma si zapamatujete navždycky. Meduňka si své místo na každé zahradě a okenním parapetu rozhodně zaslouží. Známé jsou její uklidňující účinky při stresu a kašli, široké uplatnění nachází v mnoha receptech a jako ozdoba dezertů a letních nápojů. Pěstování meduňky není vůbec složité, takže do toho! Máme pro vás skvělý recept na proslulé karmelitánské kapky na uklidnění nebo osvěžující domácí citronovou limonádu. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) obsahuje hlavně vonné silice (citral, citronely, geraniol), hořčiny, slizové látky, enzymy, organické kyseliny a třísloviny. Meduňka povzbuzuje a revitalizuje celé tělo, má antibakteriální, antivirové a dezinfekční účinky. Silice mají uklidňující až sedativní účinek na centrální nervovou soustavu, přinášejí klidný spánek i při stresu, přepracovanosti, depresi, melancholii a psychickém vypětí. Šálek vlažného meduňkového čaje se považuje za zaručený recept proti nespavosti. Třísloviny mají spasmolytický účinek, pomáhají při žaludečních a střevních potížích, nechutenství, migréně, bolestivé menstruaci, závratích a při vysokém krevním tlaku. Domácí meduňkový sirup ulevuje hlavně dětem při rýmě a kašli.

MEDUŇKA je vytrvalá nenáročná bylina ze Středomoří vysoká až 80 cm

Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Meduňka je osvědčený prostředek proti oparům i při poštípání hmyzem – v obou případech se doporučuje potírání rozdrceným čerstvým listem meduňky. Nepříjemné svědění ustane. 

Karmelitánské kapky na uklidnění

V 17. století začali karmelitánští mniši v Paříži požívat meduňku jako hlavní ingredienci na výrobu karmelitánského lihu (Spiritus melissae compositus), který je dnes známý jako karmelitánské kapky.

Ingredience

  • 500 g nasekané natě meduňky
  • 40 g citronové kůry
  • 5 hřebíčků
  • 10 g celé skořice
  • 10 g nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 l vodky nebo koňaku

Postup

Smícháme meduňku, citronovou kůru, hřebíček, skořici a muškátový oříšek, všechno to zalijeme alkoholem. Necháme 2 týdny macerovat, pak slijeme. Kdo má rád sladké, může přidat 2 lžíce medu, ale není potřeba. Přelijeme do menších lahviček. Skladujeme v chladu a ve tmě.

Použití

Užíváme 2 lžičky denně pro celkové uklidnění při stresu, nespavosti a blbé náladě.

MEDUŇKA lékařská (Melissa officinalis): recept na karmelitánské kapky na uklidnění

10 pravidel pěstování meduňky

  1. Meduňka je vytrvalá bylina ze Středomoří, vysoká až 80 cm s plazivými oddenky. Má drobné bílé, žlutavé, namodralé až starorůžové květy, kvete od června do srpna. Meduňkové drobné kvítky přímo zbožňují včely.
  2. Nenáročná meduňka se dá pěstovat nejen na zahradě, ale také v květináči.

    Velikost nádoby bychom měli přizpůsobit skutečnosti, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm.

  3. Meduňka dává přednost výživným, propustným hlinitopísčitým půdám. Má ráda slunné polohy, ale daří se jí i v polostínu.
  4. Meduňce se skvěle bude dařit na záhoně po hrachu, fazolích, bramborách či tuřínu.

  5. Meduňka se množí dělením trsů dospělých, minimálně dvouletých rostlin. Trsy oddělíme brzy na jaře nebo na podzim do konce září. Meduňkové trsy hned zasadíme do půdy do hloubky 10–12 cm do sponu asi 50 x 40 cm.
  6. Snadno se dá také vypěstovat ze semen, která vyséváme v březnu až květnu do výsevního substrátu.

    Vzrostlé sazeničky (po 6–9 týdnech od výsevu) vysadíme na záhon.

  7. V bylinkových spirálách meduňce vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost. V dlouhodobém suchu se jí nedaří.
  8. Během vegetačního období meduňku mělce okopáváme a odplevelujeme. Přiměřeně zaléváme a nejméně jednou za 3 týdny přihnojíme kompostem.

    V létě rostlinu pravidelně seřezáváme, aby pěkně košatěla a vytvářela hodně nových mladých lístků.

  9. Na zimu meduňku přikryjeme chvojím nebo netkanou textilií. Čím je rostlinka starší, tím se její mrazuvzdornost snižuje. Na jednom místě meduňka vydrží zhruba 8 let.
  10. Meduňku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna.

    Úroda v prvním roce nebývá bohatá. Nať nebo jen list sklízíme za suchého, slunného a chladnějšího počasí kolem poledne. Sušíme přirozeným teplem v jedné vrstvě bez obracení. Umělým teplem při teplotě 30 °C. Správně usušená bylina si uchovává původní barvu a citronové aroma.

    Meduňka se dá uchovat i jinými způsoby, například konzervací v octě nebo oleji či zmražením.

MEDUŇKA v květináči.: velikost nádoby musíme přizpůsobit faktu, že kořeny meduňky rostou do hloubky 20 až 30 cm

Co asi děláme špatně, že nám meduňka chřadne

Listy žloutnou a nevoní

Meduňka roste na příliš slunném místě a přímé slunce ji spaluje. Žluté lístky ztrácejí své specifické aroma. Proto ji v jasných a horkých letních dnech přistíníme. Ráno nebo večer vydatně zalijeme. Těsně nad zemí rostlinu seřízneme, po krátké době vyrostou nové zdravé listy.

Meduňku na sušení sbíráme ručně těsně před rozkvětem od června do srpna

Meduňka v kuchyni

Čerstvé lístky meduňky zpestří chuť masa, zejména jehněčího a ryb, omáček, zálivek, marinád a salátů. Jako koření se nejčastěji používá k dochucování jídel, dodává jim zvláštní charakteristickou chuť.

V zásadě ji přidáváme do hotových pokrmů, neboť vařením ztrácí své citronové aroma. Ochutí skvěle houbové pokrmy, bylinková másla, tvarohové a sýrové  pomazánky, ovocné saláty a i smoothies.

Čerstvé voňavé lístky jsou skvělou ozdobou moučníků, dezertů, zmrzlinových pohárů, domácích limonád, letních koktejlů a ledových nápojů.

Čerstvé lístky meduňky jsou skvělou ozdobou dezertů, zmrzlinových pohárů a nápojů

Prima tip: atraktivní kultivary meduňky

Vyzkoušet můžeme atraktivní kultivary se zlatými a zlatě panašovanými listy. Například zářivě žlutozelenou meduňku Melissa Officinalis Aurea nebo meduňku Melissa Officinalis Variegata se žlutě nebo zlatě žíhanými listy.

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: zářivě žlutozelený kultivar Melissa Officinalis Aurea

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bylinný tekutý na SPANÍ Kozlík a Meduňka 500 ml

Spánek je nedílnou součástí života a pocit jeho nedostatečnosti či zhoršené kvality trápí čtvrtinu až třetinu lidské populace. Nespavost se projevuje obtížným usínáním, častým nočním probouzením anebo příliš časným probuzením. Navíc spánek nepřináší tak potřebný odpočinek a osvěžení, naopak.

Může to být záležitost přechodná, občasná, krátce trvající, ale také může obtěžovat týdny, měsíce, roky. Má velký vliv na výkonnost a psychiku v denním životě pracovním i osobním. Za nespavost mohou různé příčiny, jako jsou onemocnění, stres a shon.

Pro ty, kteří již vědí, že za jejich nespavostí není žádná nemoc, ale třeba ten zmiňovaný stres, je nejpodstatnější takzvaná spánková hygiena. To je soubor opatření a doporučení, jak vytvořit svému organismu podmínky k navození usínání a kvalitnímu spánku.

K pravidelným návykům, kam patří například zklidnění před usínáním, ukládání k spánku denně ve stejnou hodinu, nebo i krátká večerní procházka, může patřit i rituál večerního užívání bylinkových čajů, tinktur anebo sirupů.

Bylinky vhodné k užívání před spaním jsou známy a používány velmi dlouho a dvě z nich můžete najít v doplňku stravy Bylinný tekutý na spaní, který má příjemně sladkou chuť po obsažených bylinkách, kdy mírnou hořkost kozlíku vhodně doplňuje příjemná aromatická chuť meduňky s citrónovým nádechem.

Složení: cukr, voda, kyselina: kyselina citrónová, extrakty kozlíku a meduňky, konzervační látky: sorban draselný a benzoan sodný.

Průměrné nutriční hodnoty ve 100 ml: energetická hodnota: 765 kJ/180 kcal, tuky 0g, sacharidy 45 g (z toho cukr 45 g), bílkoviny 0 g, sůl 0 g, kozlík lékařský extrakt (D 5:1) 670 mg, meduňka lékařská extrakt (D 5:1) 670 mg.

1 dávka (15 ml) obsahuje: energetická hodnota: 115 kJ/27 kcal, tuky 0g, sacharidy 6,8 g (z toho cukr 6,8 g), bílkoviny 0 g, sůl 0 g, kozlík lékařský extrakt (D 5:1) 100 mg, meduňka lékařská extrakt (D 5:1) 100 mg.

100 mg rostlinného extraktu D 5:1 odpovídá množství 500 mg sušené byliny.

Doporučené dávkování: jednou denně nejlépe hodinu před spaním 15 ml sirupu (jednu polévkovou lžíci nebo dle odměrky). Jedna dávka obsahuje průměrně 100 mg extraktu Kozlíku lékařského a 100 mg extraktu Meduňky lékařské.

Tip: Bylinný tekutý na spaní je možno přidat do nápoje (vody, čaje, šťávy).

Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí.Výrobek není určen k používání jako náhrada pestré stravy.Nepřekračujte doporučené dávkování. Zákal nebo usazenina nejsou na závadu výrobku. Po otevření uchovávejte v chladu.

Balení: 500 ml obsahuje 30 denních dávek + 3 dávky navíc

Kozlík lékařský (Valeriana Officinalis) je vytrvalá vysoká bylina s typickou pronikavou vůní. Již od středověku je znám pod různými názvy – například baldryán, kočičí kořen, čertikus, odolen.

Užívá se oddenek pro řadu svých účinků, zejména při obtížích s usínáním a spánkem, kdy zklidňuje organismus před spánkem, usnadňuje usínání. Má také příznivé relaxační účinky a tak je vhodný k užívání při stresu.

Meduňka lékařská (Melissa Officinalis) je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých s aromatickou vůní po citrónu.

Od středověku je známa po různými názvy jako doubravnice, medovka, včelník, doušník, planá máta a využívány jsou nať a list, zejména jako nálev, který je velmi lahodné chuti. Nejznámější je její příznivý vliv na duševní pohodu, pozitivní náladu a navození pocitu relaxace. Příznivě působí na proces usínání a podporuje zdravý spánek.

Pokud již užíváte léky na nespavost, poraďte se o užívání Sirupu se svým lékařem anebo lékárníkem.

Meduňka lékařská – pomůže při nespavosti

Meduňka lékařská je jednou z oblíbených bylinek, kterou si můžete vypěstovat doma v truhlíku, v květináči i na záhonku. Latinským názvem se označuje jako Mellisa officialis a lidově se jí často přezdívá medunice, medovka, sladký balzám nebo včelanka. 

Podívejte se, jaké problémy vám tato léčivá bylinka může pomoci vyřešit v našem cyklu Bylinky ve vaší lékárničce. Ačkoliv není samospasitelná, poslouží jako zajímavý doplněk ke standardní léčbě.

Pozitivní účinky meduňky lékařské

Meduňka lékařská je až pověstná svými účinky při nespavosti. Pokud se vám tedy často stává, že nemůžete usnout nebo se každou chvíli v noci probudíte, doporučujeme vám připravit si z ní čaj nebo vyzkoušet meduňkovou tinkturu.

Dále působí proti nadměrnému stresu a přehnané úzkosti. Se stresem se mnozí z nás potýkají každý den v práci nebo ve škole. Zapomeňte na to, že vás meduňka vytáhne z hluboké deprese, tak silné její účinky rozhodně nejsou. Částečně však pomáhá i tím, že vás přiměje k odpočinku. Když pijete hrnek horkého meduňkového čaje, měli byste jen relaxovat.

Meduňka se dále podílí se na snižování krevního tlaku, zlepšování zažívání a tlumení bolestí. S vysokým tlakem se potýká mnoho z nás. Jak jistě víte, je to nepříjemné postižení, které se velmi obtížně léčí.

Obzvlášť když žijete zdravě, jste štíhlí a stále se se zvýšeným tlakem potýkáte. Meduňka lékařská však může být příjemným doplňkem ke konzervativní léčbě. V našem trávení působí tak, že potlačuje tvorbu plynů a zvyšuje sekreci žluči.

Zároveň pomáhá řešit žaludeční a ledvinové koliky.

Jako prevence působí meduňka lékařská například na astma. Moderní medicína dále prokázala její účinky proti virům, kdy pomáhá při různých povrchových infekcích (například při oparech), na revmatické otoky a modřiny.

Také je vhodná při překyselení organismu, kdy pomáhá obnovit acidobazickou rovnováhu. V této oblastí vám meduňku doporučujeme užívat spíše jako prevenci.

Vhodné je její užívání i v mateřství – při problémech se spánkem, při bolestech bříška nebo při podezření na zatvrdnutí mléka.

Meduňka je tedy zaručeným receptem na svěžest, vitalitu, bdělost a dobrou náladu. Meduňku používali již starověcí léčitelé (zhruba v době 2000 let zpět), její účinky však potvrdila až moderní medicína. Je jasné, že léky na snižování krevního tlaku nebo prášky na usnutí meduňka nenahradí. Proč ji ale nevyzkoušet coby podpůrný prostředek, když nám ji příroda ochotně nabízí.

Účinné látky obsažené v meduňce

Jaké účinné látky meduňka obsahuje? Proč je našemu zdraví tak prospěšná? Jsou v ní obsaženy například silice s látkou citral, který má silnou citronovou vůni a také antimikrobiální účinky, což znamená, že působí i jako dezinfekce. O citrusové aroma se starají látky zvané citronelan a geraniol. Nechybí v ní ani hořké třísloviny nebo kyseliny hydroxytriterpenové. Mimoto obsahuje hořčiny, sliz, flavonoidy a minerály.

Pěstování meduňky lékařské a její sběr

Pokud se rozhodnete pěstovat meduňku, určitě vás potěší, že nevyžaduje téměř žádnou péči. Navíc je to trvalka, to znamená, že vám v zahrádce vydrží i několik let. Pochází z oblasti Středomoří a Malé Asie. I v našich podmínkách její listy dorůstají výšky až 90 cm.

Při sklízení meduňky můžete sbírat listy, případně i celou nať. Meduňku můžete již od května začít postupně otrhávat. Doba největší sklizně však přichází na řadu se začátkem léta, tedy v červnu a v červenci. Rostoucí meduňku se vyplatí pohlídat si, jelikož jakmile vykvete, ztratí část svého aroma.

I proto se sklízí ještě před květem.

Meduňku spolehlivě uchováte jako sušenou, kdy ji sušíte ve stínu nebo ve speciální sušičce, a to maximálně na 40 stupňů.

Skladování se doporučuje jen v dobře těsnících nádobách a nasušenou meduňku byste neměli používat déle než jeden rok. Poté se už vyplatí nasušit a používat novou. V případě že si ji natrháte, přijde vám vhod i jako čerstvá.

Sušení listů meduňky by mělo proběhnout rychle, jelikož v opačném případě hrozí jejich zhnědnutí. 

Jak používat meduňku

Meduňka se dá pohodlně doplnit i dalšími bylinkami. Například můžete vyzkoušet bylinnou tinkturu na nervovou soustavu, která obsahuje kromě meduňky lékařské také třezalku, šalvěj nebo mátu.

Oblíbené jsou i bylinné čaje, do kterých se kromě meduňky a třezalky přidává také bylinka zvaná řebříček. Tato směs by měla uvolňovat psychické napětí, uklidňovat a tlumit úzkostlivé stavy.

Jestliže vás trápí problémy se spánkem, můžeme doporučit směs meduňky, třezalky, chmelu a heřmánku.

Nepočítejte však s tím, že vám meduňka nabídne rychlé řešení na to jak spolehlivě usnout. Jedná se jen o přírodní léčivo, které na organismus působí mnohem šetrněji a také menší silou než léky.

Účinky meduňky v porovnání s nimi tak budou rozhodně mírnější a slabší. Je tedy potřeba uvolnit svou mysl a snažit se relaxovat, pokud chcete, aby vám meduňka pomohla.

Jestliže máte dlouhodobější a vážnější problémy se spánkem, určitě užívání meduňky zkonzultujte se svým lékařem.

Přehled pozitivních účinků

  • pomáhá pří nespavosti
  • působí proti nadměrnému stresu a úzkostlivým stavům
  • dokáže navodit pocity pohody a odpočinku
  • je účinná při snižování krevního tlaku
  • řeší žaludeční a ledvinové problémy
  • je prevencí na astma
  • má antivirové účinky
  • používá se na revmatické otoky a modřiny

Šalvěj, máta, meduňka – bylinky plné vůně a chuti z domácí zahrádky

Milovníci čaje nedají na vlastnoručně vypěstované bylinky dopustit. Lahodný nápoj vykouzlíme jak z máty a meduňky, tak i z lístků šalvěje.
Foto: Adéla Taitlová (9x), Právo

Není nutné, aby rostly na záhonu určeném pro bylinky. Stejně úspěšné je pěstování společně s trvalkami a letničkami, ale také ve starém hrnci nebo volně podél štěrkové cestičky.

Vyhradíme pro ně takové místo, kde budou vždy na dosah. Jejich vůně, na rozdíl třeba od tymiánu a levandule, totiž nestoupají k nosu jen díky polednímu horku, ale teprve až po promnutí mezi prsty. Voňavé esence nám napoví, jak bylinky chutnají.

K sušení sbíráme jednotlivé listy i celé lodyhy. Nejlépe před rozkvětem a za slunečného počasí, kdy obsahují nejvíce silic.

Všechny tři druhy uplatníme v kuchyni i v domácí lékárničce, ať už sklizené za čerstva, nebo usušené.

Šalvěj lékařskou (Salvia officinalis) můžeme směle prohlásit za královnu mezi bylinkami. Je to takový všelék, hlavně díky vysokému obsahu silic, které působí protizánětlivě.

Nahořklá vůně ani chuť nemusí být každému hned příjemná, ale dá se na ně rychle přivyknout. Urostlý šalvějový polokeř je chloubou každého zahrádkáře. Šedoplstnaté listy pěkně doplňují květinová rabátka, dobře se vyjímají i ve smaltovaném škopíku.

Bohatá fialová květenství navštěvují včely a čmeláci. Šalvěj najdeme stejně jako mátu s meduňkou v čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Listy odvozených kultivarů zdobí fialová barva nebo krémové či žluté žíhání.

Šalvěj lékařská se dobře cítí v květináči. Nesmí však vyschnout, ani stát v mokru, jinak brzy zahyne.

Pěstování: Bylinka pochází z jižní Evropy, miluje teplo a slunce. Zastíní-li ji mohutnější rostlina, vytvoří slabé, řídké výhony. V jiné než dokonale drenážované půdě se jí nedaří. Při nedostatečné zálivce docela rychle usychá, v mokru žloutne a zahnívá.

Prospívá jí jarní přihnojení vyzrálým kompostem. Ani sebelepší péče jí však nezajistí dlouhý život. Na zahradě vydrží něco okolo tří až pěti let, pak zachází nebo příliš zdřevnatí. Pomůže, když ji po odkvětu a na jaře seřízneme podobně jako levanduli. Nikdy nezasahujeme do starého dřeva! V zimě může namrznout, téměř vždy však znovu obrazí. Šalvěj množíme bylinnými řízky.

Odběr bylinných řízků je snadnou a spolehlivou cestou, jak si krátkověkou šalvěj namnožíme do zásoby.

Využití: Listy sbíráme celé léto. Před zimou na rostlině necháme dostatek nových výhonů, aby nezmrzla. Chuťově podporují pokrmy z ryb, vepřového a kuřecího masa. Udušené na másle výborně chutnají s těstovinami a ve slaných koláčích.

Z čerstvých nebo sušených listů zase uvaříme léčivý odvar. Komu by přišel moc hořký, zjemní ho lžičkou medu.

O rozmanitosti mát se můžeme přesvědčit každý rok na bylinkových slavnostech, které pořádají mnohá zahradní centra. Dávno nejde jen o mátu peprnou (Mentha x piperita) či klasnatou (M. spicata), jejichž vůně i chuť připomínají mentolovou žvýkačku.

Dnes můžeme svoje čichové a chuťové buňky rozmazlovat díky mátě citronové, pomerančové, jablečné, broskvové, jahodové, ananasové, dokonce i čokoládové, fíkové či banánové. Většina z nich má listy zelené, ale mohou být i nažloutlé, krémově panašované nebo s kakaovým přelivem.

Máta má jednu nectnost. Bujně se šíří. Aby nezaplevelila záhon, vysadíme ji do větší nádoby. Nutná je pravidelná zálivka.

Pěstování: Skoro všechny máty rostou bujně, až tak, že dokážou zaplevelit záhon během jediné sezóny. V šíření dužnatými podzemními výběžky je omezíme buď pravidelným, ale pracným okopáváním, nebo kořenovou zábranou.

Praktické je pěstování ve větší nádobě, ideálně dřevěném rozpůleném sudu, v němž zemina nevysychá tak rychle jako v terakotovém květináči.

Jen máloco v létě osvěží tak jako voda s ledem, plátky citronu a mátovými listy. Je jen na nás, jestli sáhneme po mentolové nebo třeba banánové, báječně chutnají všechny.

Máty potřebují stabilně vlhkou kompostovou zeminu, jinak strádají a stávají se náchylnější k napadení mšicemi a rzí. Porostou všude, kromě temných zákoutí. Většina je mrazuvzdorná, ovšem nově vyšlechtění kříženci, např. máta banánová, potřebují zazimovat v chladné místnosti.

Na podzim trsy seřízneme k zemi, aby na jaře měly dostatek prostoru pro nové rašení.

Rozkvetlé bylinky se chvějí pod bzukotem opylujícího hmyzu. Snímek dokládá, jak moc jsou květy máty klasnaté oblíbené u včel.

Využití: Listy trháme po celou sezónu. Čerstvé je uplatníme do pomazánek, na vařené brambory, k jahodám se šlehačkou a k masu, zejména jehněčímu. Tvoří nedílnou součást kubánského nápoje mojito. V létě z nich připravíme osvěžující ledovou vodu s citronem.

Ovocné variety podtrhují chuť ovocných salátů, koláčů, zmrzlinových pohárů či mléčných koktejlů. Z právě sklizených či sušených listů připravíme výborný čaj, do něhož se báječně hodí špetka hřebíčku.

Citronelka, lemonka, medovka — i takto poeticky se říká meduňce lékařské (Melissa officinalis), jedné z nejaromatičtějších zahradních bylinek. Příhodné by bylo i označení zelený dobyvatel, protože se čile šíří semínky, která po odkvětu vytrousí.

Zdivočelé meduňkové porosty vypadají úžasně, avšak na omezeném prostoru květenství záhy po zavadnutí raději odstraníme. Jako každá jiná opadavá trvalka přezimuje v kořenech pod zemí, na jaře obráží mladými, jasně zelenými lístky s vrásčitou texturou. Dožívá se vysokého věku. K dostání jsou atraktivní kultivary se zlatými a zlatě panašovanými listy.

Meduňka se usídlila ve štěrku podél kamenné obruby a skvěle se jí tu daří. Mulč z oblázků totiž udržuje zeminu optimálně vlhkou.

Pěstování: Nenáročná a přitom spolehlivá meduňka patří mezi oblíbence zahrádkářů a včelařů. Včely jejich drobné bílé kvítky zbožňují. V bylinkových spirálách jí vyhradíme nejníže položené místo, kde se zdržuje vlhkost. V suchu skomírá, proto se jí nedaří v malých květináčích. Ráda se sluní, ale bez problémů roste i ve světlém stínu pod řídce olistěnými dřevinami.

Nezklame ani na plochách vysypaných štěrkem. Když půdu občas obohatíme organickou hmotou, naroste trs klidně až do pasu. Unaveně vyhlížející rostliny seřízneme a důkladně zavlažíme, vytvoří nově olistěné kompaktní chomáče. Meduňku lze stejně jako mátu namnožit vrcholovými řízky zakořeněnými ve sklenici s vodou.

Pečlivě usušené listy vydrží v neprodyšných skleněných dózách velmi dlouho. V zimě přijdou bylinné výluhy vhod.

Využití: Listy sklízíme od jara do podzimu. Nejlépe chutnají za čerstva v ledových nápojích, ovocných salátech. Nahrazují citronovou kůru v koláčích a sušenkách.

Každý by měl ochutnat uvolňující meduňkový čaj, jehož citrusové aroma znásobíme sušeným kardamomem. Máme-li v úmyslu meduňku sušit, nasbíráme ji těsně před rozkvětem, kdy jako většina bylinek obsahuje nejvíce silic.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector