Umělá sladidla život neosladí

Řekl vám už někdy někdo, že nejí cukr? A vy jste si hned pomysleli, jaké to asi je, nikdy si neosladit život? Všechny cukry jsou sladidla, ne každé sladidlo však musí být cukr.

Zamotali jsme vám hlavu? Tak teď vám ji jednou provždy rozmotáme. Zjistíme, jestli jsou umělá sladidla nebezpečná, a podíváme se i na ta přírodní.

A také vám poradíme, čím sladit a jak nahradit cukr!

 

Co se v článku dozvíte? 

  Umělá sladidla život neosladí

Proč máme chuť na sladké?

To, že máme tak rádi sladké chutě, je nám dáno geneticky. Rozpoznávání sladkého totiž hrálo důležitou roli u našich předků – lidé brzy zjistili, že to, co je sladké, jim rychle dodá energii. Zároveň věděli, že pokud má potravina sladkou chuť, není zkažená je bezpečné ji jíst

Jaké existují cukry?

Jako cukry nazýváme dle platné legislativy všechny monosacharidy a disacharidy přítomné v potravině. Dle doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin i Světové zdravotnické organizace by měl cukr tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu.

Je přitom potřeba hlídat nejen přidaný cukr, ale i ten, který se v potravinách vyskytuje přirozeně. Světová zdravotnická organizace zároveň dlouhodobě vyzývá k omezení příjmu cukrů v potravě.

Jako u všech ostatních složek potravy je potřeba vzít v potaz energetický výdej člověka, složení stravy a tělesnou hmotnost. 

Dělení cukrů

Dělíme je na základě jejich chemického složení podle toho, kolik jednotek obsahují v jedné molekule. V těle rostlin i živočichů primárně fungují jako zdroj energie, ale slouží i jako zásobárna nebo stavební látky dalších buněk. 

Pod pojmem cukry obvykle rozumíme monosacharidy a disacharidy. Existují ještě i polysacharidy – složité komplexní látky, které nemají sladkou chuť, a proto o nich jako o cukrech většinou nemluvíme.

Často se v potravinářství můžete setkat také s označením přidané cukry. To jsou látky, které se přidávají do potravin až při jejich průmyslovém zpracování.

Váš metabolismus nerozlišuje mezi přidanými a přirozeně se vyskytujícími cukry, rozkládá je stejně, rozdíl je pouze v množství, které vaše tělo musí zpracovat. 

Cukr má vysoký obsah energie, tělu však nepřinese žádné další živiny. Proto v minimálním množství zdravému člověku nevadí, při nadměrné konzumaci však přispívá třeba k obezitě.

Klasický bílý řepný cukr je chemicky vlastně disacharid sacharóza. Obsahuje dvě cukerné jednotky, na které se v metabolismu rozpadá: fruktózu, tzv. ovocný cukr, a glukózu, tzv. hroznový cukr.

Pro správné vstřebávání glukózy je v těle potřebný hormon zvaný inzulín. Pokud naše tělo neumí vyrobit inzulinu dostatek nebo není schopno skrz něj glukózu zpracovávat, mluvíme o cukrovce.

 Konzumace potravin obsahujících fruktózu vede k menšímu nárůstu hladiny glukózy v krvi, než konzumace potravin obsahujících sacharózu nebo glukózu. 

Umělá sladidla život neosladí Kokosový cukr se získává z nektaru kokosového květu.

Co je to glykemický index?

Glykemický index je hodnota, která udává rychlost, s jakou tělo využívá glukózu.

K tomu je potřeba hormon inzulín, proto jsou pro diabetiky vhodná pouze sladidla s velmi nízkým glykemickým indexem.

Místo rafinovaného cukru, který má tento index vysoký, můžeme nejen při dietách využít k oslazení jiné produkty – umělá nebo přírodní sladidla. I u nich se však musíme mít na pozoru.

Může být člověk na cukru závislý? 

Konzumace sladkého nám vyvolává velmi příjemné pocity. Většina vědeckých prací zdůrazňuje, že o skutečné závislosti se v souvislosti s cukrem mluvit nedá, jisté paralely ale najdeme.

Studie přirovnává nadměrný příjem rafinovaného cukru spíše k závislosti na kofeinu než k závislostem na drogách, jeho návykovost však připouští.

Přirovnání cukru k tvrdým drogám je tedy možná přehnané, na pozoru s příjmem přidaných cukrů bychom se měli mít určitě!

Vědci vyhodnotili přejídání cukrem jako potenciální riziko, protože jeho nadměrná konzumace vyvolává 5 z 11 efektů běžných při závislostech – jíme ho víc, než jsme zamýšleli, naše tělo si na něj postupně navykne a zatouží po zvyšování příjmu,  nedokážeme snést jeho nárazové vysazení a nadměrná konzumace přináší výrazná rizika pro naše zdraví. Z dalších neblahých účinků je to především častější výskyt zubního kazu, sklony k obezitě nebo cukrovce. U žen se navíc mohou objevovat časté problémy s kvasinkovými infekcemi

Umělá sladidla život neosladí Možností, jak si osladit život je nespočet. Kterou si vyberete vy?

Jaký je rozdíl mezi cukry a sladidly?

Cukry jsou sloučeniny, které jsou obecně daleko kaloričtější než uměle vyrobená sladidla. Tělu přináší spoustu energie, avšak žádné živiny. Lidé se proto postupem času začali poohlížet i jinde v přírodě, aby nahradili bílý rafinovaný cukr za výživnější varianty.

K takovým patří například med, třtinový nebo kokosový cukr, panela a exotické sirupy – tyto suroviny pak můžeme označit jako přírodní sladidla. Zvláštní skupinu pak tvoří tzv. polyalkoholy, přírodní látky s vysokou sladivostí, které neoznačujeme jako cukry, ale patří do skupiny sacharidů.

Sem patří třeba sorbitol, xylitol nebo erythritol.

Jako umělá sladidla pak označujeme látky, které byly vyrobeny chemickými procesy. Jejich výhodou je především násobně větší sladivost  oproti cukru a větší stabilita v různých podmínkách. Zároveň jsou téměř nekalorická a nevytvářejí příznivé podmínky pro vznik zubního kazu.

Umělá sladidla výrobci přidávají do potravin, aby snížili jejich energetickou hodnotu a zvýšili dobu jejich trvanlivosti. Používají se jak do běžných produktů pro zlepšení chuti, tak do potravin určených pro zvláštní výživu (například pro diabetiky).

Právě zlepšení chuti a sladkosti produktu je často motivací přidávat umělá sladidla i do potravin, která to „nepotřebují“. Producenti tím jen nahrazují část chuti, která se v průběhu zpracování suroviny ztratila. Umožňuje jim to dodat uměle lepší vlastnosti produktu, aniž by museli použít kvalitní suroviny. 

Můžete se setkat i s označením náhražky cukru, intenzivní nebo náhradní sladidla. To však neříká nic o původu dané látky. Jako náhražka cukru může být stejně dobře označen xylitol, sladidlo vyrobené z březové kůry, jako některé čistě synteticky vyrobené sladidlo. 

Umělá sladidla život neosladí

Jaká sladidla používat místo cukru?

Ve Světě plodů kopeme jednoznačně za přírodní produkty! Pokud chcete mít sladký život, nemusíte zoufat, řešení existuje. Stačí vyměnit bílý rafinovaný cukr za některé jiné přírodní sladidlo, ideálně to s nižším glykemickým indexem. 

Med

Jako první vás určitě napadne vyměnit cukr za med.

Od bílého rafinovaného cukru se složením až tolik neliší: stejně jako cukr obsahuje glukózu a fruktózu, navíc v něm však najdete minerální látky (draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor), v malém množství obsahuje také vitamíny.

Glykemický index medu záleží na jeho původu, obecně bývá nižší než u obyčejného cukru, ale ani tak není dokonale nízký

Kokosový cukr 

Podobné vlastnosti má i kokosový cukr, který se získává z nektaru kokosového květu. Obsahuje sice více kalorií, ale z nutriční stránky je tento cukr lepší volbou než rafinovaný, protože při zpracování nepřišel o draslík, zinek, železo nebo vápník.

Třtinový cukr a panela

Třtinový cukr se vyrábí většinou podobně jako ten bílý, proto vám místo něj doporučujeme vyzkoušet panelu. Je to vlastně sacharóza vzniklá po odpaření šťávy z cukrové třtiny, proto má vysoký glykemický index. Využívá se pro její chuť – ta je krásně bohatá a karamelová. 

Stévie

Rozšířeným sladidlem je stévie. Je daleko sladší než sacharóza, a přesto má nízkou energetickou hodnotu. Také má nízký glykemický index, je tedy často používána lidmi trpícími cukrovkou. 

Xylitol

Podobně je na tom i xylitol, někdy nazývaný březový cukr – to proto, že se vyrábí z kůry břízy. Je vhodným sladidlem při low-carb dietách a má nízký glykemický index. 

Sirupy

K oslazení kaší můžete využít i různé sirupy (rýžový, agáve nebo datlový). Každý je trošku jiný, každý má trošku jiné vlastnosti, který ochutnáte vy?

Která známe umělá sladidla

Umělá sladidla dnes nepoužívají jen lidé se speciálními výživovými potřebami. Svými vlastnostmi našla široké uplatnění i v běžně dostupném sortimentu. V řadě všech „éček“ se označují čísly E900 – E999.

Ne všechny uměle vyrobené látky, které mají potenciál osladit potraviny, se ale mohou používat. Evropský úřad pro bezpečnost potravin spravuje seznam povolených umělých sladidel. U nich se posuzuje jejich bezpečnost a případné dlouhodobé negativní vlivy na zdraví.

Zároveň také stanovuje přijatelnou denní dávku pro každé z nich. 

Umělá sladidla život neosladí V současnosti se na seznamu povolených umělých sladidel vyskytují tato umělá sladidla. Sacharin je světově nejužívanější umělé sladidlo, je velmi levný a výborně se rozpouští ve vodě. Průmyslově se vyrábí redukcí glukózy. Má lehce nahořklou kovovou pachuť na rozdíl od kyseliny cyklamové nebo aspartamu. Na ten si musí dávat pozor osoby trpící fenylketonurií – rozkládá se totiž v těle na fenylalanin, který tito lidé neumí zpracovat a může dojít k poškození nervového systému. Sukraloza je 600× sladší než cukr a její největší výhodou je její stálost při vysokých teplotách. Stejně jako sacharin ji tělo nedokáže zpracovat – jen ji vyloučí. 

Proč je lepší se umělým sladidlům vyhnout?

Jejich odpůrci poukazují především na to, že sice mají ve většině případů nulové kalorické hodnoty, ale svojí výrazně sladkou chutí podporují přejídání a zvykají člověka na konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. Lidé následně podlehnou nepřirozeně sladké chuti a sladké potraviny, jako je například sušené ovoce, jim pak nestačí. 

Budete mít zájem:  Příznaky Refluxu U Novorozenců?

Sladidla řadíme mezi aditiva, a platí pro ně tudíž stejné zákonné podmínky jako pro ostatní přídatné látky. Musí být schválena platnou legislativou a nesmí se u nich prokázat negativní účinky na zdraví. 

Věděli jste, že…? 

  • Cukr je kvůli své vysoké energetické hodnotě skvělou živnou půdou pro bakterie, které se usazují v ústech. Proto se při nadměrné konzumaci častěji a snadněji tvoří kazy. 
  • Sladkou chuť identifikujeme na samotné špičce jazyka. 
  • Mozek spotřebuje na svoje fungování asi 120 gramů glukózy (= 420 kcal) denně.
  • Na světě se ročně spotřebuje 171 milionů tun cukru. 
  • Existuje synteticky připravené sladidlo Lugdunam, které je až 300 000krát sladší než sacharóza.

Tip!

Pokud si na sladkém nejen rádi pochutnáte, ale oceníte i netradiční vůně, můžete vyzkoušet některé z našich voňavých cukrů. Dáte si levanduli, jedlé květy nebo růži?

Umělá sladidla život neosladí

5 alternativ bílého cukru – slaďte zdravěji!

Téměř v žádné domácností nesmí chybět bílý cukr k oslazení ranní kávy či čaje a zejména k vaření a pečení sladkých dobrot. V jeho prospěch hraje snadná dostupnost a nízká cena. Horší je to s negativním vlivem bílého cukru na lidské zdraví. Jednoduché sacharidy organismus ke své existenci sice potřebuje, ne však v takovém množství, v jakém si jej lidé s chutí dopřávají.

To však neznamená, že okamžitě začneme panikařit (jak bývá poslední dobou zvykem – viz. panika kolem palmového oleje), a cukr z jídelníčku úplně vyškrtneme.

Proč si život jednou za čas neosladit? Říká se přece, že zakázané ovoce chutná nejvíce a málokdo je schopen sladké ze svého života vyloučit na vždy.

Navíc k mání nemáme pouze bílý cukr a jeho prázdné kalorie, ale také mnohem zdravější alternativy. 

Umělá sladidla život neosladí

Představit si život bez sladkostí? Není třeba. Stačí bílý cukr nahradit zdravějšími alternativami

Je nadbytek cukru škodlivý pro tělo? 

Pokud bychom bílý cukr konzumovali v rozumné míře, asi bychom neřešili jeho škodlivost na lidské zdraví. Bohužel tomu tak není a většina lidí přijímá více cukrů, než je zdrávo. Cukr je proto jednou z hlavních příčin nadváhy a obezity a s ní souvisejících zdravotních problémů.

Proto se bílému cukru přezdívá bílý jed nebo bílý zabiják. Vyrábí se z cukrové třtiny, která sama o sobě nezdravá není. Problém tkví v chemickém procesu výroby, který výsledný produkt zbaví všech prospěšných látek, melasy a vlákniny a vybělí jej. Zbude pouze hodně prázdných kalorií.

Jaké nemoci hrozí při nadměrném příjmu jednoduchých cukrů?

  • nadváha a obezita
  • cukrovka (diabetes 2. typu)
  • špatné zdraví a vyšší kazivost zubů
  • nemoci kardiovaskulárního systému
  • zhoršená paměť a soustředění
  • náladovost, neklid, úzkost, deprese
  • kožní problémy
  • oslabený imunitní systém
  • nedostatek energie
  • špatná funkce jater

Shrnuto a podrženo – bílý cukr našemu zdraví nijak neprospívá a lidské tělo jej nepotřebuje. Potřebné jednoduché cukry získává z přirozeně “sladkých” potravin, jako je ovoce, některé druhy sladké zeleniny, cereálie, pečivo, ovocné šťávy apod.

Jelikož ale máme rádi sladké, rádi si ten šálek ranní kávy osladíme a ostatní sladkosti jsou také fajn, nebudeme v tomto článku řešit jeho striktní zákaz, ale zdravé náhražky.

Umělá sladidla život neosladí

Jedna kostka cukru obsahuje obsahuje pouze cukr. Žádné vitamíny ani minerály v cukru nehledejte

VÍTE, KOLIK KOSTEK CUKRU OBSAHUJE KOBLIHA NEBO SMETANOVÁ ZMRZLINA? Velmi zajímavé je zjistit, kolik kostek cukru obsahují oblíbená jídla.

Například jedna obyčejná kobliha obsahuje 6 kostek cukru, čokoládová tyčinka o váze 125 g zhruba 14 kostek a smetanová zmrzlina dokonce 18 kostek cukru.

Umíte si představit, že byste naráz snědli 18 kostek cukru? Kolik kostek cukru obsahují populární slazené nápoje a nápoje pro děti? Přečtěte si článek Víte, kolik cukru jíte a pijete?

Uměla sladila jsou nezdravé a problém s příjmem cukru nevyřeší

Nemá smysl pochybovat či dokonce diskutovat o prospěšnosti cukru. Cukr není zdravý, cukr je prostě pouze a jen sladký.

Hodně lidí se z dietních či zdravotních důvodů rozhodne cukr z jídelníčku definitivně vyloučit a nahradí jej druhým nejjednodušším způsobem – umělými sladidly. Jsou sice o něco dražší, ale stále velmi snadno dostupné.

Navíc fungují stejným způsobem. Stačí do kávy vhodit jednu miniaturní tabletku umělého sladidla.

Lidé se domnívají, že umělá sladila jsou zdravou náhražkou bílého cukru. Jenomže tak to vůbec není. Umělá sladidla neobsahují téměř žádné kalorie, jsou však mnohem sladší. Lidé po nich nehubnou, ale naopak přibírají.

Důkazem jsou například Spojené státy, kde spotřeba umělých sladidel rapidně vzrostla a s tím i počet obézních osob. Mezi další negativní účinky patří například zvýšení hladiny inzulínu či narušení střevní mikroflóry.

KLIKNĚTE NA VIDEO: Sladidla. Po kterých se tloustne a která nám ničí zdraví? Fruktózo-glukózový sirup, cukr, nebo ta umělá?” a zjistěte, která sladidla nám prospívají.

Umělá sladidla život neosladí

Přírodní sladidla ano, ale s mírou

Asi nejlepší variantu představují přírodní sladidla. Ani s nimi bychom to ale neměli přehánět. Přírodní sladidla jsou zdravější a obsahují také minerály, vitamíny a další zdraví prospěšné látky. Užívat bychom jich měli opatrně a s mírou. Stále se totiž jedná o sladkosti, které nám ve větším množství neprospívají.

NAUČTE SE A MĚJTE PŘEHLED:

Jak méně sladit a proč je dnes všechno tak strašně přeslazené?

TŘTINOVÝ CUKR

Nejlepší je konzumaci jednoduchých cukrů omezit a konzumovat přirozeně sladké potraviny. Pokud se cukru nedokážeme vyvarovat, nejlepší náhražkou je třtinový cukr. Při výběru si ale dávejte pozor na levné náhražky, které se jako hnědý cukr pouze tváří.

Umělá sladidla život neosladí

Třtinový cukr obsahuje minerály. Jeho nutriční hodnoty a glykemický index jsou však stejné stejné jako u bílého cukru

MELASA

Oproti bílému cukru obsahuje pouze polovinu kalorií. Výživově je navíc daleko hodnotnější. V melase najdeme bílkoviny, vitamíny B1, B2, B6 a kyselinu pantotenovou, jód, hořčík, fosfor, měď, draslík, fosfor a další užitečné látky. Jedná se o vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny. Od cukru jí odlišuje také specifická chuť.

TIP NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ: Klikněte a připravte si doma domácí nanuky z čerstvého ovoce.

STÉVIE

Jedná se o léčivou bylinku vysokou cca. 50 cm původem z Jižní Ameriky. Využívá se při dezinfekci ústní dutiny, jako prevence proti vzniku zubního kamene a také pomáhá při pálení žáhy a cukrovce. Přírodní sladidlo se z ní vyrábí pomocí horkovodní extrakce, které se prodává v podobě tablet či sirupů. Jedná malá lahvička (cca 125 ml) stojí přibližně 150 Kč.

MED

Medem sladili již naši předkové. Je velmi zdravý. Obsahuje bílkoviny, vitamíny (A, B, C, D, E a K), enzymy, minerály (např. draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo)), glukózu, baktericidní látky a polyfenoly s protizánětlivými účinky.

Med funguje jako přírodní antibiotikum, posiluje imunitní systém a pomáhá při nachlazení. Také zlepšuje trávení, pomáhá při nespavosti, a urychluje léčbu žaludečních vředů či hojení poraněné kůže. Všem pokrmům navíc dodá typickou medovou příchuť. Dejte ale pozor na kvalitu a nakupujte u včelaře, ne v supermarketech. 

Umělá sladidla život neosladí

Med je skvělou prevencí před nachlazením, angínám a zánětům horních dýchacích cest. Navíc je velmi chutný.

SIRUPY Z OVOCE A BYLIN

Jsou také výbornou alternativou bílého cukru. Nejčastěji se používá javorový sirup, sehnat lze ale také datlový, rýžový, ovesný, ječný sirup či sirup z agáve. Například javorový sirup obsahuje mangan, který urychluje regeneraci buněk a podporuje jejich vitalitu.

Kromě palačinek přidejte lžičku do čaje, kávy nebo jím oslaďte oblíbené dezerty. Sladké ovocné sirupy lze vyrobit i ze sušeného ovoce. Stačí je namočit do vody a rozmixovat na hustou kaši.

Nahradit cukr zdravě nebolí tělo ani peněženku

Úprava jídelníčku nemusí nutně znamenat radikální změny. Často stačí změnit přístup a udělat pár drobných změn. Jednou z nich je nahrazení bílého cukr zdravějšími alternativami a úbytek na váze můžete pocítit již během pár dní.

Přírodní sladidla navíc nabízí více než jen alternativní způsob slazení. Na rozdíl od cukru obsahují cenné látky, které prospívají našemu zdraví a jídlům dodají odlišnou a daleko zajímavější chuť. Věřte, že sladký život lze prožít i bez bílého cukru.

VIDEORECEPT: Zdravé lívance s čerstvým ovocem a přelité javorovým sirup. Mňam!

DÁLE ČTĚTE: O zdravých alternativách masa, které pomohou tělo nepřijít o potřebné látky. 

Umělá sladidla – vhodná sladidla pro diabetiky

Umělá sladidla se prezentují jako zdravější náhrada cukru pro pacienty trpící onemocněním diabetes, čili cukrovkou. Když sníte cukr, vyplaví se z pankreatu hormon inzulín, díky kterému umí tělo cukr přijmout do svalových buněk a štěpit ho na energii.

Pomocí inzulínu se přebytek cukru ukládá do jater a do tukových buněk jako energetická zásoba. Pacientům s diabetem I. typu chybí inzulín a proto si ho musí aplikovat injekčně několikrát denně a ještě k tomu navíc před každým jídlem. Pacienti s diabetem II.

typu nemají buňky dostatečně citlivé na inzulín a také mají méně inzulínu, proto jejich tělo nedokáže jednoduchý cukr, glukózu, proměnit na energii.

Příčinou škodlivosti cukrů je, že nezpracovaný cukr koluje v krevním oběhu a jeho hladinu. Vysoká glykemie způsobuje mnoho dalších komplikací diabetu, nejvážnější jsou poškození cév, nervů, ledvin a oční sítnice. Proto by se cukrovkáři měli mít na pozoru a hladiny glykemie si hlídat.

Budete mít zájem:  Léky Na Vyprázdnění Střev?

Umělá sladidla život neosladí

Tip BENU: Sledujte, jaké má vaše oblíbené sladidlo glykemický index (GI). Dobrý GI pro cukrovkáře je od 0 do 55.

Umělá sladidla život neosladí Jakým cukrům se vyhněte

Glukóza má glykemický index rovných 100, tedy jde o nejvyšší hodnotu. Je to hroznový cukr. Tělo zdravého člověka dokáže cukr bez problémů zpracovat a štěpit na energii.

Proč by měl tedy jeho omezit? Cukr je rychlým zdrojem energie pro svaly a pokud ji nevyužijí, promění se na tuk a ukládá se do tukových zásob. Pokud svému tělu dopřejete po porci zákusku relax místo tréninku, může se to odrazit na vaší postavě.

Denní dávka cukru pro dospělého člověka s mírnou fyzickou zátěží je 60 g za den. Pozor si dávejte na zdroje, je skrytý v průmyslově zpracovaných potravinách jako glukózový sirup.

Glukózu vyhledávají sportovci při velké fyzické zátěži, cukrovkáři I. typu při hypoglykemickém šoku nebo se podává pacientům v rekonvalescenci, aby měli dostatek energie na regeneraci.

Jedna molekula hroznového cukru (glukózy) a jedna molekula ovocného cukru (fruktózy) tvoří dohromady sacharózu, cukr který kupujete v obchodech jako krystálový, moučkový. Všechny tyto cukry zvedají hladinu glykemie (GI je 68) a proto jsou pro diabetiky hrozbou. Podobně je na to třtinový cukr, s GI 60 patří mezi cukry nevhodné pro diabetiky.

Umělá sladidla život neosladí Při náhradních cukrech zbystřete

Na výsluní se dostávají i jiné typy cukru. Jsou stejně sladké, některé i sladší a oproti klasickému řepkovému cukru mají několik benefitů a proto se považují za zdravější alternativu. Nenechte se zmást nálepkou “ZDRAVÉ SLADIDLO”. Oproti klasickému cukru jsou zdrojem vitamínů i minerálu, některé i vlákniny, ale obsahují také množství kalorií a ovlivňují hladinu glykemie.

Fruktóza

Fruktóza je ovocný cukr. U diabetiků je oblíbený a přidává se do sladkostí, které jsou určené právě pro cukrovkáře. Sladí se jim také sycené nápoje. Jeho chuť je oproti klasickému řepnému cukru sladší a má méně kalorií. I přesto, že je jeho glykemický index jen 20, měli by cukrovkáři sladit ovocným cukrem s mírou.

Javorový sirup

Je to přírodní cukr, který se získává z mízy stromu javoru cukernatého, která se následně ještě zahříváním zahušťuje.

Je to tradiční sladidlo používané v Americe, ale čím dál tím více je populární také u nás. Javorový sirup obsahuje vodu, směr cukrů (sacharóza, glukóza, fruktóza), vitamíny a minerály.

Je vynikající na lívance, ale diabetici by si ho neměli kvůli obsahu cukrů a GI 54 dopřávat.

Čekankový sirup

Tento sladký produkt z kořene čekanky má glykemický index 5 a vysoký obsah vlákniny. Je proto vhodnou volbou pro diabetiky nebo pro lidi, kteří chtějí redukovat svojí hmotnost a omezit kalorie. Čekankový sirup se dá považovat za zdravé slazení do čaje, kávy, limonády, kaše nebo bílého jogurtu.

Rýžový sirup

Jako alternativu ke klasickému cukru existuje i rýžový sirup. Vyrábí se z fermentované rýže, má nízkou sladivost a neutrální chuť, proto se hodí k vaření i pečení. Je to sirup bez cukru, který má nižší glykemický index proti klasickému cukru, ale přibližně stejně kalorií.

Jako náhradu za cukr můžete používat další sladidla. Můžeme je rozdělit na kalorická a nekalorická sladidla a také na přírodní a umělá sladidla. Jaké mají výhody a nevýhody?

Umělá sladidla život neosladí Ani umělá sladidla nejsou ideálním řešení

Umělá sladidla jsou syntetické sloučeniny, které jsou mnohonásobně sladší než cukr a poskytují chuťovým buňkám pocit, že přijímají cukr. Jsou sladké a zároveň nemají žádnou výživovou hodnotu. Proto se zdají být skvělým řešením pro lidi, kteří nemohou jíst cukr a touží po sladkém.

V potravinách a lékárnách jsou známé jako umělá sladidla pro diabetiky. Škodlivost umělých sladidel spočívá právě ve sladké chuti, která v mozku vyvolávat touhu po slazeném jídle a potřebu doslazovat si.

Pokud používáte umělá sladidla, nevnímáte sladkou chuť rajčat, smetany nebo kořenové zeleniny a neuspokojí vás. Které to jsou?

Aspartam

Apartam je 220krát sladší než cukr, a proto ho stačí jen málo. Prodává se jako sypké sladidlo i tablety, můžete si tedy zvolit formu, která vám lépe vyhovuje.

Při vysokých teplotách se rozkládá – není příliš vhodný na vaření nebo pečení. Běžně se vyskytuje v sladkostech a slazených nápojích označené jako dietní, pod číslem E951.

Není vhodný pro lidi trpící fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin), ale jako sladidlo pro diabetiky se používá.

Sacharin

Sacharin obchodně známy jako Spolarin, je 300krát sladší než cukr, a proto stačí na slazení potravin opravdu malé množství. Jde o nejstarší umělé sladidlo vůbec.

Sacharinové tablety jsou vhodné i do vaření, do pečení pro diabetiky nebo do teplého nápoje. Hodně ho najdete nejen ve sladkostech, ale také v kosmetice a to pod označením E954.

Pro diabetiky je vhodný v omezené míře, protože je nekalorický, ale má vliv na hladinu glykemie.

Acesulfam K

Acesulfam K neboli acesulfam draselný je asi 200 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo v kombinaci s aspartamem kvůli lehce nahořklé chuti. je vhodný do studených a teplých nápojů, při vaření a pečení ztrácí sladivost. V potravinách je pod označením E950. Řadí se mezi neenergetická sladidla. Díky tomu je v rozumné míře vhodný pro diabetiky.

Cyklamát

Cyklamát je 40 krát sladší než cukr. Používá se jako náhradní sladidlo do potravin a nápojů, kde ho najdete pod označením E952 a používá se v kombinaci s jinými sladidly. Samostatně se jako sladidlo v tabletách nebo prášku neprodává. V USA je cyklamát zakázaný, v České republice je jeho přítomnost v potravinách povolena a pro diabetiky je vhodný.

Sukralóza

Sukralóza je až 600 krát sladší než cukr. Sladidlo se sukralózou běžně dostat v obchodech ve formě prášku nebo drobných tablet, je součástí jogurtů nebo sirupů. Jde o nekalorické sladidlo s označením E955 vhodné pro diabetiky.

Umělá sladidla život neosladí Vsaďte na přírodní náhradní sladidla

V přírodě najdeme i takové zdroje sladké chuti, které jsou zdravější alternativou klasického cukru. V porovnání s řepkovým cukrem nebo umělými sladidly jde opravdu o zdravější sladidla.

Stévie

Jedním se zdravých sladidel jsou steviol-glykozidy. Získávají se z rostliny Stevia rebaudiana a její chuť je sladší až 300 krát více než cukr. Toto sladidlo je nekalorické a je vhodné pro diabetiky i pro osoby s fenylketonurií (vzácnou poruchou trávení bílkovin).

Jeho GI je 0! Odolává i vysokým teplotám a proto je vhodný na vaření i na slazení pečiva pro diabetiky. Samotná stévie není v Evropské unii považována za povolenou potravinu na rozdíl od výtažku z listů, steviol-glykosidů.

Stévie pro diabetiky se prodává v tabletách, jako tekuté nebo jako sypké sladidlo.

Cukerné polyalkoholy

Tyto sladké molekuly jsou průmyslově upravené sacharidy a představují lepší variantu, čím sladit při cukrovce. Jsou tedy velice podobné cukru, ale přesto mají několik odlišností. Jednou z nich je, že naše tělo je neumí metabolizovat.

Z trávicího traktu se vstřebávají do krevního oběhu a ovlivňují hladinu glykemie jen minimálně. Za zdravé cukry se dají považovat i kvůli tomu, že nejsou vhodnou potravou ani pro bakterie v ústní dutině  – nepodporují tvorbu zubního kazu.

To, že naše tělo polyoly neumí trávit a prochází trávicím traktem beze změny sebou nese i jisté komplikace. Ve střevech mohou totiž kvasit a citlivějším osobám přivodit nadýmání, nevolnost a průjem.

I když nemají stanovou denní dávku, na rozdíl od umělých sladidel, měli by se přidávat do jídel s opatrností.

Xylitol

Březový cukr se vyrábí z březové šťávy. Je stejně sladký jako klasický cukr, ale má méně kalorií a nízký glykemický index 7. Je vhodnou volbou pro diabetiky a při redukční dietě a dá se považovat za zdravý cukr.

Erythritol

Tento cukr patřící do skupiny cukerných polyalkoholů, se přirozeně nachází v ovoci (v hruškách či melounu), v houbách a vínu. Chutná stejně jako obyčejný cukr, ale na rozdíl od něho nemá téměř žádné kalorie. Díky nulovému glykemickému indexu se dá považovat za vhodné sladidlo pro diabetiky.

Sorbitol

Také sorbitol patří mezi cukry, který se přirozeně nachází v ovoci, zejména v třešních a je hojně využívaný jako sladidlo pro diabetiky. Najdete ho také v lékárně: v sirupech a pastilkách, zubních pastách a v infuzních roztocích.

Dia sladidla a medyPotřeby pro diabetiky

Umělá sladidla, seznamte se

Moderní doba vybízí neustále k tomu, abychom nahrazovali klasický bílý cukr něčím „zdravějším“. Proto ve snaze učinit pro své tělo něco dobrého, sáhneme po potravině s umělým sladidlem nebo náhražce cukru například ve formě sirupu a věříme tak, že děláme lépe.
Dnes se podíváme pod pokličku právě umělým sladidlům.

Co jsou to vůbec sladidla?
Náhradní sladila jsou obecný termín pro potravinářskou přísadu využívanou místo cukru a obvykle disponující vyšší sladivostí. Lze je rozdělit na dvě skupiny:

Budete mít zájem:  Skříplý Nerv Hrudní Páteř?

• Přírodní náhradní sladidla – výtažek například z oblíbené stévie nebo méně známá katemfe (tropická rostlina z jejichž slupek plodu vzniká sladilo thaumatin).

• Syntetická náhradní sladidla (umělá) – vyráběná se několikastupňovou a řízenou chemickou syntézou (sacharin, aspartam, sukralóza)

Umělá sladidla život neosladí

UMĚLÁ SLADIDLA
Umělá sladidla jsou v potravinářství čím dál více vyhledávaná a přidávají se také do výrobků sportovní výživy z důvodu velmi nízké kalorické hodnoty při současném zachování vysoké sladivosti. Na první pohled se jedná o dokonalý produkt. Svojí strukturou jsou podobné sacharidům, díky čemuž při jejich konzumaci pociťujeme na jazyku příjemnou sladkou chuť.

Naše chuťové pohárky jsou sice spokojené, ale rozdíl však nastává při trávení. Umělé sladidlo není schopné naše tělo zpracovat a odchází nestrávené z těla ven. Díky tomu mají umělá sladidla téměř nulovou energetickou hodnotu, nepodporují ani vznik zubního kazu a jeví se tak jako vhodná alternativa cukru pro diabetiky nebo za cílem redukce hmotnosti.

Otázkou je, zda tomu tak doopravdy je?

Chemicky vyrobená sladidla jsou stále velmi diskutované téma. Žádná vědecká studie jednoznačně nepotvrzuje jejich negativní či pozitivní dopad na lidský organismus, nicméně v současnosti spíše narůstá tvrzení, že nepříznivě ovlivňují mikroflóru ve střevech. O tom, jak mikroflóra ovlivňuje náš život se můžete dočíst v našem předešlém článku.

Diskutovaná studie amerických vědců dále naznačují, že umělá sladidla mohou negativně zasahovat do řízení metabolismu krevního cukru (glukózy).

Glukóza je zdroj energie, kterou tělo ukládá do svalových buněk (ve formě svalového glykogenu), nebo je využita při ukládání tuku (glycerolu, což je kostra pro tvorbu triacylglycerolů – onoho tuku) do tukových buněk.

Umělá sladidla tedy pravděpodobně zvyšují přeměnu glukózy právě do podoby tuků.

Umělá sladidla život neosladí

Čím dál častěji také slýcháváme výrok, že místo zamýšleného napomáhání hubnutí (díky téměř nulovým kaloriím), zvyšují chutě k jídlu a posouvají práh vnímání sladké chuti.

To znamená, že při konzumaci potravin s náhražkou cukrů sice snížíme prvotně zamýšlený příjem kalorií (sacharidů), ale může docházet k tomu, že poté vyhledáváme mnohem více jídla, než jsme zvyklí.

Samozřejmě stále chybí dlouholeté, a především kvalitní výzkumy, které by jednoznačně tyto domněnky potvrdily či vyvrátily.

Co se týče bezpečnosti umělých sladidel, všechna byla testována v laboratorních podmínkách., Zz testů následně vyplynulo odhadované množství, jež lze bez problému konzumovat každý den po celý život, měřeno pro zdravého dospělého jedince. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) seznam pravidelně kontroluje a aktualizuje.

Faktem však zůstává, že prvotní testy jsou prováděny na zvířatech a již mnohokrát se prokázalo, že na látky obsažené ve sladidlech reagují jiným způsobem než lidské tělo.

Pokusům jsou dále podrobena vždy jednotlivá umělá sladidla samostatně, přičemž v potravinách se setkáváme s mnohými kombinacemi, které studie již nezkoumají.

I nadále bychom si tam měli zachovat selský rozum a konzumaci umělých sladidel nepřehánět.

Umělá sladidla život neosladí

Pokud se chceme vyhnout cukru a snížit jeho množství ve stravě, rozhodně není zdravá cesta cukr čímkoliv nahrazovat.

Mnohem efektivnějších výsledků dosáhneme, pokud jednoduše snížíme množství cukru v jídelníčku, budeme vybírat potraviny přirozené sladivosti a vychutnáme si pokrmy ze základních surovin.

V situacích, kdy sladit opravdu potřebujeme, využívejme raději přírodní med nebo vhodný sirup, které si rozebereme v příštím článku.

Autor: Ing. Kateřina Tichá

Mlsejte zdravě. Nahraďte cukr přírodními sladidly | Dobrá chuť

Cukr je strašákem všech diabetiků i lidí, kteří hubnou nebo si hlídají váhu. Ale co by to bylo za život, kdybychom si ho přeci jen trochu neosladili! Vyzkoušejte alternativní, přírodní sladidla, která jsou zdravější než cukr.

Tento sirup je přírodní sladidlo získávané z kaktusu agáve, konkrétně ze šťávy, která vytéká z listů po jejich rozříznutí. Stejná rostlina se využívá také pro výrobu tequily. Agávový sirup podporuje činnost žlučníku a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách.

Sirup je údajně dvakrát sladší než med. Proto s jeho dávkováním opatrně. V mírném množství vhodný pro diabetiky.

Stevie

Umělá sladidla život neosladí

Tato tropická bylinka pochází z Jižní Ameriky, kde je v kuchyni běžně užívána. Má řadu prospěšných zdravotních účinků. Nejčastěji je ale užívána díky své sladivosti. Nepřipomíná však cukr, ale spíše lékořici. Koupíte ji v podobě tabletek nebo pasty, skvělé je také používat čerstvou. Můžete si ji vypěstovat i doma. Více čtěte ZDE. Vhodná pro diabetiky i při redukční dietě.

Stevie je hodně sladká, proto ji přidávejte do pokrmů po troškách. Bylinka nesmí projít teplotou varu, jinak zhořkne! Je proto dobré dochutit s ní třeba teplý nápoj, nepečený dezert nebo již hotovou ovesnou kaši.

Stevie je dnes čím dál tím častěji používá k doslazování některých jídel či nápojů, které můžete koupit v obchodě. Nenechte se však zmást. Tyto výrobky stejně obsahují z většiny umělá sladidla.

Javorový sirup

Oblíbené sladidlo, které se vyrábí v USA a v Kanadě z mízy javoru cukrového. Čím je sirup světlejší, tím je chutnější a kvalitnější. Obsahuje vitamín B, vápník nebo železo a pomáhá při detoxikaci organismu.

V kuchyni se dá využít prakticky kdekoli. Je skvělý do moučníků, snídaňových kaší nebo na palačinky. Pro diabetiky vhodný jen ve velmi malém množství. Neuškodí konzultace s lékařem.

Kokosový cukr

Je získáván v Indonésii ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. V Asii se používá již stovky let. Prodává se nerafinovaný. Obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů a je prospěšný pro náš imunitní systém.

Pro svou karamelovou chuť se skvěle hodí především do moučníků, cereálií nebo k ovoci. Vhodný pro mírné diabetiky.

Pallo

Většina moderního nábytku včetně vestavěných skříní a kuchyní bývá sestavována jako stavebnice. Pokud vás čeká kompletní stěhování domu či bytu, pravděpodobně vás tento proces nemine.

Kdy uvažovat o montáži nábytku Nemáte potřebné nářadí – s holýma rukama to půjde jen stěží, teď trochu žertujeme, ale možná vás překvapí, že v některých rodinách byste jen s obtížemi hledali kladivo, … Celý příspěvek Montáž nábytku jako součást stěhování nemovitosti

Vaším největším koníčkem je šití a vytváření nejrůznějších věcí.

Už jste si dokázali vytvořit nejrůznější věci do domácnosti, a dokonce i nejrůznější užitečné záležitosti, které Vám každodenně usnadňují život a díky kterým jste ušetřili velkou spoustu peněz.

Každý kreativní člověk rád dělá s opravdu kvalitním materiálem a pokud je Vaše záliba právě šití, tak pro Vás … Celý příspěvek Kvalitní materiál, který má opravdu velké využití

Ucpaný odpad u dřezu, umyvadla nebo vany je vcelku běžný problém, který se do našich domácností s určitými časovými intervaly neustále vrací.

Voda z odpadu odtéká jen velmi pomalu nebo už vůbec a po celém bytě se šíří nepříjemný odér, který je zapříčiněný právě ucpaným odpadem. Zažili jsme to asi všichni, instalatér tento problém vyřeší mrknutím oka.

… Celý příspěvek Jak vyčistit ucpaný odpad? Jde to i bez instalatéra?

Není žádným tajemstvím, že zaměstnanci, kteří pracují na plný úvazek, 8 a více hodin denně, mají nárok na půlhodinovou pauzu na oběd. Ta nesmí být dána na začátek ani na konec pracovní doby. Během ní má zaměstnanec nárok na to, aby se mohl v klidu najíst. Dobrá, ale kde si to jídlo opatří? Jednou z možností … Celý příspěvek Správné stravování

Každá ženy se snaží být dokonalá jak jen to jde. Staráme se o svou figuru, líčíme se, chodíme na kosmetiku a ke kadeřnici. Každá žena ovšem ví, že jednou z nejúchvatnějších věcí je podmanivý pohled, kterému dodávají onen správný šmrnc dlouhé řasy. Abychom si ale věci uvedli na pravou míru je nutné zmínit, že s takto krásnýma, … Celý příspěvek Umělé řasy – ano či ne?

Jestli je něco, co opravdu není na škodu a čeho můžete využít, pak jsou to katalogy. Něco takového se skutečně může více než hodit a to každému. V poslední době lidé často tvrdí, že v katalozích nevidí smysl a to zejména kvůli tomu, že vznikl internet, kde je možné si vše velice jednoduše a snadno dohledat. … Celý příspěvek Katalog

Výpočetní technika ke svému správnému fungování rozhodně musí mít vhodný software, aby vše hezky staralo. Musíme se o něj starat a pravidelně ho čistit.

Software výpočetní techniky Důležitý pojem Jestliže pracujete na počítači či jiné výpočetní technice, tak při své práci rozhodně používáte software.

Jedná se totiž o veškeré programové vybavení zařízení, které dává život … Celý příspěvek Software výpočetní techniky

Není pochyb, že propagace je důležitou součástí prakticky každé firmy. Bez ní by v mnoha případech byla odsouzena k zániku, neboť by o ní zákazníci nevěděli a nekupovali si její zboží.

A mít co největší množství zákazníků je pro každý podnik životně důležité. K tomu se samozřejmě používají nejrůznější marketingové strategie.

Ty se obvykle sestávají z několika navzájem … Celý příspěvek Jaké jsou nejpoužívanější SEO nástroje

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector