Udělejte si domácí kandovanou kůru

Udělejte si domácí kandovanou kůru Našla jsem hodně zajímavý recept na čoko-oranč koláč. Uplně by se mi k tomu hodily na ozdobu kandované pomeranče. Tak jsem googlila, něco našla a vyzkoušela.

Nemá smysl se dělat jen s jedním pomerančem – zabere to zbytečně moc času. Když už se do toho pustíš, tak si udělej dávku z celého kila pomerančů. Stejně se to sní jak nic.

Můžeš vyzkoušet jak proužky kůry, tak i kolečka máčené v čokoládě. U těch koleček si jen dávej bacha jak s nima zacházíš, bo mají tendenci se rozpadat, když bys je při vaření míchala moc náruživě.

A ještě si můžeš usnadnit práci nákupem BIO pomerančů – nebudeš je muset pracně drhnout. Dají se koupit ve velkých obchodních řetězcích, nebo Sklizeno je má taky.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
zdroj inspirace: http://www.christee-in-the-kitchen.cz/2016/02/kandovane-pomerance-v-cokolade-aneb.htmlingredience:1 pomeranč (ideálně v bio kvalitě)3 x 150 ml vody100 ml vody100 g krystal cukrušpetka kyseliny citronové (působí jako konzervant)1 lžička medu (zabraňuje krystalizaci cukru v kůře – nevytvoří se bílý povlak na pomeranči)100 g čokolády-nemusí být (jen pokud chceš máčet pomeranč v čoko)

postup:příprava: Pokud nemáš BIO pomeranč, ale obyčejný chemicky ošetřený, tak ho spař horkou vodou a nech ho tam aspoň 5 minut, pak ho vytáhni, kartáčkem pořádně vydrbej a opláchni. Tento způsob zbavení chemického postřiku se mi osvědčil mnohem víc jak 24 hodinová lázeň ve studené vodě (podle mých zkušeností moc nefunguje).

Po očištění nakrájej pomeranč na plátky tlusté 0,3-0,5 mm. Nebo pokud chceš kandovat jen kůru, tak seřízni vršek a spodek pomeranče. Kůru z pomeranče oloupej a nakrájej na nudličky tenké 0,5 cm (nebo prostě jak potřebuješ).

  • Pokud máš BIO pomeranč, tak ho stačí pořádně umýt, osušit a nakrájet.
  • odstranění hořkosti
  • Při manipulaci s plátky pomeranče buď opatrná, abys neponičila strukturu a nezbyly ti jen cáry. kandování

V hrnci ohřej 150 ml vody k bodu varu. Naskládej do něho plátky/nudličky pomeranče a vař 5-10 minut na mírném plameni (mělo by to jen tak lehce bublinkovat, žádný zběsilý var). Pak pomeranč vytáhni, nechej okapat, vychladnout a vodu vylij. Napusti novou vodu a zase plátky/nudličky pomeranče povař. Tenhle postup opakuj celkem 3x (uvař/vylej vodu/nech vychlanout).V rendlíku svař vodu s cukrem, kyselinou citronovou a medem a opatrně naskládej do roztoku plátky/nudličky pomeranče. Lehce zamíchej, aby se cukr dostal všude a vař 30-40 minut na mírném ohni. Kůra pomeranče trochu zprůsvitní a cukerný roztok zhoustne. Pak vytáhni a nechej okapat.sušeníPokud máš sušičku, tak naskládej jednotlivé plátky pomeranče na rošt a nechej sušit na 70°C asi 1-2 hodiny (podle toho jak moc chceš mít pomeranče suché).

Pokud nemáš, tak naskládej plátky/nudličky pomeranče na pečící papír a šup s tím do trouby na 70°C na hoďku (nemám odzkoušené), zapni na horkovzduch a nechej pootevřené dvířka, aby vlhkost mohla ven. Pomerančové plátky sem tam otoč, aby se vysušily rovnoměrně z obou stran.máčení v čokoládě – nemusí být

Roztop čokoládu a natemperuj ji. Pak už můžeš máčet kolečka pomerančů do čoko a skládat je na pečící papír. Nechej zatuhnout a pak sněz, rozdej, nebo ozdob s tím třeba koláč –  na ten bude recept příště.Recept na supert luxusní čoko-oranč koláč je tu:

http://mysundayfeast.blogspot.cz/2018/05/coko-oranc-kolac.html

Přeju ať se povede!

Iwet

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Pomeranče pořádně vydrhni – na obrázku je vidět jak jsou pošplíchané nějakou chemkou.Takže spařit horkou vodou, aspoň na 5 minut nechat luhovat a pak odrbat kartáčkem a opláchnout vodou.Nebo jednodušší způsob – koupit BIO pomeranče. 🙂

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Seřízni vršek a spodek a zbytek kůry rozděl na 6 dílků.Ještě můžeš seříznout i bílou část kůry.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Kůru nakrájej na nudličky.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Dej do rendlíku s vařící vodou a nechej vařit 5-10 minut.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Po těch 5-10 minutách varu kůru opatrně vytáhni, nechej vychladnout a vodu vylej tohle opakuj 3x – uvařit, zcedit, vychladnout.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Ten stejný postup akorát s plátkama pomeranče – nakrájej pomeranč na plátky 0,3-0,5 mm tlusté.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Plátky pomeranče dej do rendlíku s vařící vodou a vař 5-10 minut.

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Po těch 5-10 minutách varu plátky hodně opatrně vytáhni, nechej vychladnout a vodu vylej tohle opakuj 3x – uvařit, zcedit, vychladnout.

Plátky nebo nudličky naskládej na rošt a šup s tím do sušičky nebo naskládej na pečící papír a do trouby – na 70°C aspoň na hoďku.V průběhu sušení plátky občas otoč, aby se vysušily stejnoměrně ze spodu i z vrchu.

 
další kandovací inspirace:

https://www.prozeny.cz/clanek/sladke-peceni-s-dianou-pomerancove-kolacky-s-cokoladou-16706

https://lemondefleuri.blog/2017/12/14/kandovana-pomerancova-kura-se-skorici/https://carujeme.cz/kandovana-pomerancova-kura-v-cokolade/https://pochoutka.com/article/kandovane-pomerancove-platky/

http://www.sugartown.cz/2015/02/cokoladovy-dortik-s-kremem-z-krvavych.html

http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/12/makovy-dort-s-lemon-curd.htmlhttp://www.laskominyodmaryny.cz/2012/02/kandovana-pomerancova-kura.htmlhttps://www.recepty.cz/recept/kandovana-pomerancova-citronova-kura-155514https://www.nzm.cz/kalendar-akci/kurz-vanocni-pecenihttp://www.northwildkitchen.com/chocolate-candied-orange-bun/

Kandovaná citrusová kůra

DIY

11. prosince 2019

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Už jsem se chystala tento recept připravit na blog několik Vánoc, ale až teď se mi to povedlo zvládnout. Je toho stále tolik co na blog přidávat.

Tahle domácí citrusová kůra se vám bude hodit například do receptu na panetonne, klidně i do vánočky, do engadienerů, do vánoční granoly, na ozdobu dalšího cukroví a různých košíčků, … Taky může posloužit jako skvělý jedlý dárek, pro někoho, kdo rád peče.

Normálně preferuji kůru z bio citrusů, ale v tomto postupu se myslí i na zbavení se případných pesticidů. Citrusy se pořádně omyjí, vykartáčují a pak opakovaně vaří a proplachují, abyste se zbavili hořkosti a také nežádoucích látek.

Já jsem tentokrát použila jeden grep, jeden pomeranč a jeden citrón, ten má nejtužší kůru, tak až budete kůru vařit, zkontrolujte hlavně kůru z citrónů, jestli je už dost měkká. Přidávám i pár fotek z loňska, kdy jsem dělala pomerančovou kůru.

Budete mít zájem:  Med podraží, včely jsou zdecimované

 Recept jsem také připravila pro sociální sítě Billa.

Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru 1.

Dobře omyjte a kartáčkem vydrhněte celé plody. Odřízněte oba konce citrusu. Tedy u stopky a i opačný konec a nožem rozřízněte kůru 4x po délce ve směru od stopky k špičce. Sloupněte slupku z plodů a nakrájejte ji na přibližně 4 mm široké nudličky. Dužinu z plodů už nebudete potřebovat, tak ji najděte jiné využití.

2.

Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a až bude voda vřít, kůru dobře sceďte. Celý proces opakujte ještě 3x, ale napotřetí nudličky vařte 15 minut a pak je také sceďte.

3.

Do hrnce dejte 250 ml vody, 375 g cukru krupice, přiveďte k varu a jak bude cukr rozpuštěný, přidejte i blanšírované citrusové slupky. Jemně vařte až 80 minut, dokud nebude rozvar sirupovitý. Pak plátky rozložte na mřížku, aby dobře oschly. Nechte je takto schnout alespoň 12 hodin.

4.

Na závěr plátky obalte ve zbylém krupicovém cukru (50g) a uložte do vzduchotěsné nádoby.

Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru Udělejte si domácí kandovanou kůru

Domácí kandovaná kůra z bio citrusů

Udělejte si domácí kandovanou kůru Kandovaná kůra – různobarevné kostičky sladké chuti. V dětství jsem je ujídala, když máma dělala biskupský chlebíček, nebo naše nejoblíbenější cukroví – plněný perník. Tehdy se kůra prodávala slisovaná do velikosti a tvaru tatranky. Tehdy mi chutnala aspoň trochu po citrusech – nebo si to možná jen myslím.

To co se dá koupit teď už nechutná dobře. A často to ani s citrusy nemá nic společného (většinou jde minimálně o mix s dýní, někdy je to pouze dýně). 

Navíc, ve většině dnešních receptů se dnes dočtete – nejlépe z chemicky neošetřených citrusů. Cha cha cha, pochybuju že tohle výrobce kandovaných kostiček řeší. Vlastně se ani nedivím, sehnat chemicky neošetřené citrusy je docela fuška. Nedávno jsem zahlédla výrobu té domácí tady, a od té doby mi to nedalo spát, musela jsem ji vyzkoušet.

Většina super a hypermarketů to nijak neřeší, všude mají napsáno „kůra citrusů je chemicky ošetřena“, šmitec. Citrony už jde občas sehnat v Lidlu. Skromná nabídka je také na Fresh bedýnky.

Já jsem svou várku biocitrusů nakoupila ve Sklizeno Josefská. Můžu vřele doporučit, momentálně mají každé pondělí nové citrony, grepy, pomeranče a klementinky. Doporučuji zajít hned v pondělí, v tomto období mizí rychle 🙂  Jak na ostatních prodejnách, nevím jistě, ale třeba na Křídlovické u Ronda mívali minimálně citrony. 

Připravte se, že cena bude krapet vyšší, než za konvenční citrusy, ale než začnete nadávat, představte si, že ušetříte na koupě kandované kůry, přispějete na rozvoj ekologického zemědělství, a že do sebe nebudete cpát zbytečnou chemii. Protože ne, ani když budete drhnout konvenční citrusy jarem, chemických přípravků se nezbavíte. A tím že si kůru uděláte doma sami, víte že kromě konzervantů neobsahuje ani žádná zbytečná barviva. 

Ano, jednotlivé kostečky nebudou zářivě zelené, červené, žluté a oranžové, ale budou zcela přírodní. Hlavně ale – budou vaše. 

Já jsem použila kůru ze 2 grepů, 3 pomerančů a 4 zelených citronů (ne, nepletu si je s limetkou). Vzniklo mi cca 350g nakrájených kostiček. Ze začátku jsem se snažila o stejnou velikost, ve třetině jsem to vzdala a v půlce jsem si říkala – že se na to nevy… Takže pokud máte levnou a odolnou pracovní sílu (rozumněj dost staré a šikovné děti či sourozence), využijte je naplno. 

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Na zhruba 750 g kandované kůry:

  • 2 bio grepy
  • 3 bio pomeranče
  • 4 bio citrony
  • voda (na dvojité vaření a následné odmočení přes noc + 100 ml na kandování)
  • 350 g cukru krupice
  • aby hotová kůra nekrystalizovala, doporučuje se přidat lžíci nebo dvě glukózového sirupu. Ten doma bohužel nevedu a tak jsem použila Lyleův golden syrup.
  • Citrusy opláchnu, okrájím slupku a ostrým nožem nakrájím na kostičky. 
  • Přesypu do hrnce a zaliju vodou tak, aby byla kůra ponořená (tedy, ona se teď nebude chtít ponořit, protože je plná vzduchu, ale během vaření se ponoří, tak to odhadněte tak, aby jí prostě bylo dost na to, aby mohla pěkně plavat).

Dám vařit – jakmile začne bublat, odpočítám 10 minut. Odstavím, sliju, zaliju znovu studenou vodou a proces opakuji. Tentkrát vařím 20 minut. 

Odstavím, sliju, zaliju studenou vodou, přikryju a nechám stát do zítra. Tímto procesem se snažíme odbourat hořkou chuť bílé části kůry. 

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Další den sliju, ještě jednou propláchu studenou vodou a přecedím. 

Do hrnce nasypu 350 g cukru a 100 ml vody. Zahřeju a rozpuštím cukr. Až je rozpuštěný, přidávám kůru. Za občasného míchání vařím hodinu a půl. Tedy vlastně, ze začátku občasného, ke konci je potřeba spíš neustále hlídat, protože jakmile se voda odpaří, kůra bude mít tendenci se napékat. Nebojím se toho a v momentě kdy mám nervy na dranc lehce podliju vodou (pokud již nemám dovařeno – poznáte ochutnáním, pokud je kůra sladká a ne hořká a měkká). Nakonec nevznikne taková ta sypká směs, ale právě taková lepivá hmota která se dřív lisovala to tvaru bločků. Směs má příjemné aroma po pomerančních a grepech, velice mírně mě z ní brní na jazyku (mnohem méně, než když si třeba koupíte zelené kandované pomelo).

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Udělejte si domácí kandovanou kůru

Hotové vyklopím na tác a nechám zchládnout, pak dám do vzduchotěsné nádoby a uložím. 

Co se zbytkem citrusů? Kdybych měla dostatek vajec, udělám lemon curd s přídavkem jiných citrusů – takže vlastně mixed citrus curd, jenže teď je u nás vaječná krize a tak pomeranče a grepy prostě sním a citrony vymačkám a uložím v lahvi do ledničky a budu lít do čaje. Mimochodem kdybychom pomeranče už nesežrali, jdou z nich udělat krásná filátka na zdobení dezertů – prostě si dáte tu práci a vyloupete dužinu z jednotlivých dílků. Jenže je to titěrná práce a kdo by se s tím u nás tentononc 🙂 

Budete mít zájem:  Celerový esenciální olej (ze semen) a jeho účinky za zdraví – na co je dobrý?

Pádné důvody, proč nevyhazovat pomerančovou kůru do koše. V domácnosti nalezne další uplatnění

Udělejte si domácí kandovanou kůru
Fotografie: Freepik

Loupete pomeranče a slupky automaticky házíte do koše? V takovém případě děláte velkou chybu, protože mohou mít mnoho dalších způsobů využití.

Objevte několik praktických rad a tipů, jak se dají využít pomerančové slupky a recyklovat tak tento odpad. Možná budete překvapeni, kolik skvělých možností nabízí.

Udělejte si domácí kandovanou kůruFotografie: Freepik

Lahodná kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra je ideální do dezertů a pro pečení. Jíst se navíc dá i samotná a stane se tak jakýmsi zdravým bonbonem. Proč ji ale kupovat často za nemalé peníze v obchodě, když si jí můžete poměrně jednoduše vyrobit sami? Pomůže vám s tím i následující návod.

Co budete potřebovat pro výrobu domácí kandované kůry z pomerančů?

  • Pomerančové slupky
  • Hrnek cukru
  • Hrnek vody

Celý postup je velmi jednoduchý. Jednotlivé slupky nakrájejte na tenké proužky a blanšírujte v hrnci. Vyjměte je a nechte chvíli oschnout. V dalším kroku vložte vodu do hrnce spolu s cukrem a počkejte, než se cukr úplně rozpustí. K tomu přidejte slupky, povaříme zhruba 30 minut a následně odstavíme.

Tento postup může být nutné opakovat i dvakrát než se zredukuje všechna voda. Převařené slupky dáme na plech či na rošt a posypeme cukrem. Skladovat by se měly v lednici.

Pomerančový čaj

Zbytkové slupky z pomerančů využijete i pro přípravu vlastního čaje. Slupky nakrájejte na co nejmenší kousky a nechte je důkladně vyschnout po dobu několika dní, případně použijte sušičku. Následně je vložte do vzduchotěsné nádoby. Přidáním do čaje vykouzlíte úžasné svěží pomerančové aroma.

Udělejte si domácí kandovanou kůruFotografie: Freepik

Přírodní vůně do pokoje

Pomerančové slupky výborně poslouží i pro vytvoření příjemné domácí vůně do interiéru. Stačí důkladně usušit kůru, nakrájet na menší kousky a vložit do prodyšných látkových sáčků. Když tyto sáčků rozmístíte po domě, dosáhnete příjemné jemně svěží vůně.

Osvěžovač do lednice

Další příležitostí, kde využijete jemnou pomerančovou vůni a schopnost pohlcovat nepříjemné pachy, je použití v lednici. Tento přírodní osvěžovač totiž pomůže s eliminací nepříjemných pachů tak, aby vaše lednice byla co nejvíce čistá.

Udělejte si domácí kandovanou kůruFotografie: Freepik

Pomerančový kořenící olej

Když si vytvoříte vlastní olej s nádechem pomeranče, hned dostanete perfektní ingredienci pro ochucení salátů a podobných pokrmů. V rámci výroby vlastního oleje si připravte vyčleněné pomerančové slupky, ke kterým se krásně hodí jedna skořice. Vše umístěte do nádoby s olejem a nechte macerovat minimálně dva dny.

Vůně na boty

Jestli máte problém s botami, které zapáchají, opět mohou pomoci pomerančové slupky. Jednoduše je přes noc vložte do bot a do rána pomohou s pohlcením nežádoucího zápachu.

Velkou výhodou je fakt, že tento osvěžovač budou je naprosto přírodní a neobsahuje žádnou nebezpečnou chemii, která by mohla vyvolat například alergickou reakci.

Kandovaná pomerančová kůra

  • Stenly649. 1. 2020 12:48:23 Dnes jsem udělal pokus z pomerančové, citronové, mandarinkové kůry a ještě z pomela… Výsledek bombastický Odpovědět
  • Domidany8. 12. 2019 15:48:59 Odpovědět
  • Kikina19728. 12. 2018 15:26:22 Odpovědět
  • martinice8. 1. 2017 18:53:16 Martina: Nevěřím že by byly bio,žádná zelenina není bio ani maso ,co voda? hnojivo,vzduch a spad ,proto něřím že to je bio. Odpovědět
  • Jitka(neregistrovaná)6. 2. 2015 12:55:38 Zdravím, a moc pochvaly za vámi uvedený recept na zpracování pomerančové kůry. Protože teď zrovna jsem bez práce a tedy i mám málo penízků, tak se snažím hodně vařit a péct domácí pokrmy a bylo mi líto vyhodit krásnou pomerančovou kůru. Tak jsem zapátrala a vyzkoušela váš recept. Teď mi právě chladne, už je hotovo. Ochutnala a je vynikající, fakt jsem netušila jaká dobrota z toho vyjde. Moc děkuji, v žádném případě kůra z pomerančů nepůjde do koše….., děkuji moc, koukám, že jsem letos první vlaštovka Odpovědět
  • Nada(neregistrovaná)17. 11. 2014 14:34:40 Delam to hlavne z citronove kury.Mam je od pratel ze zakrady u more.Bydlim blizko Splitu.Jime to jako vit.C.Kdyz prijedou pribuzni z Cech,Nemecka,Kanady a Svedska moc si libuji.Musim stale pridelavat nove.Nestaci se to zkazit.mnam Preju vam vsem dobrou chut. Odpovědět
  • TenCoTohlenstoZkusiNeboJakSemSePodepsal(neregistrovaný)14. 2. 2014 17:53:53 PS: pekne foto Odpovědět
  • TenCoTohlenstoSkusi(neregistrovaný)12. 2. 2014 16:09:00 hmmmm jestli to nebude fungovat (krasna chut a vune) tak te nemam rad ale pokud mi to vyjde tak te miluju otazka zni bude to fachcit jo a taky jak se prosim kanduje pomelo?? Odpovědět
  • Verča(neregistrovaná)14. 11. 2013 08:14:22 Tak jsem to zkoušela a vyšela mi z toho pomerančová kůra v karamelu asi je někde chybka ale každopádně na mojí straně Odpovědět
  • Olili: asi bych to neměla ani přiznávat, ale já jednu takto zapomenutou skleničku našla po cca roce, a všechno bylo v poho Odpovědět
  • Olili(neregistrovaný)7. 4. 2013 19:01:32 Ahoj holky a když to všechno tak pěkně dodržím a dám do krabičky a do ledničky… jak dlouho to můžu schovávat…? Jak dlouho to vydrží…? Díky Odpovědět
  • lea: i já moc děkuji jsem ráda, že recept nezklamal Odpovědět
  • lea(neregistrovaná)24. 3. 2013 21:56:05 Dnes jsem dokončila pokus s kolečkama pomeranči a musím napsat,že jsem raději povařila asi jen 5 minut a potom dala ještě,tak na hodinku do sušičky a musím říci,že to chutná i dětem.Děkuji Odpovědět
  • lea: omlouvám se, že odpovídám až teď.. fakt nevím, nezkoušela jsem, ale proč ne dobrý nápad Odpovědět
  • lea(neregistrovaná)19. 3. 2013 10:42:29 chtěla jsem se zeptat,jestli je možno použít tento recept na celá pomerančová kolečka?děkuji Odpovědět
Budete mít zájem:  Běžné oční vyšetření může odhalit cukrovku, AIDS i syfilis

Rodový statek Remízek

  • Domácí kandovaná pomerančová kůra v praxi aneb povánoční štola ????
  • 450 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva (vinný kámen) 300 g kozí ricotty (může být klidně tvaroh) 180 g třtinového cukru 2 vejce 2 lžíce domácího vanilkového extraktu nastrouhaná kůra a šťáva z půlky bio citronu
  • 200 g másla

Udělám vláčné těsto, do kterého zapracuju 150 g kandované kůry z pomeranče, 100 g vlašských ořechů a 50 g rozinek. Pak rukama rozplácnu na obdélník, kratší kraje ohnu dovnitř a od jednoho delšího kraje k druhému zaroluju, bochánek urovnám na plech a peču zvolna skoro hodinu (zkouším špejlí). Po upečení ještě horké potírám máslem a cukruju třtinovou moučkou.

Kandovanou kůru jde vyrobit nejen z pomerančů, ale i z citrónů. Slupky ze 3 pomerančů namočím na tři dny do vody a každý den vodu sliju a vyměním, aby se odstranila hořkost.

Třetí den kůru nakrájím na kostičky a zaliju 250 ml vody a přidám cca 250 g cukru, promíchám a nechám na kamnech pomalu probublávat, dokud se voda nevypaří. Potom kůru rozložím na plech s pečícím papírem a nechám na vzduchu doschnout.

Druhý den prosypu pískovým cukrem, aby se kousky neslepovaly a uskladním ve skleněné dóze.

Iva Stehlíkova

mňááám, já myslela že s hostinkou končíme, ale toto ještě vyzkouším. dííík 🙂

Страницы, которые нравятся этой Странице

Недавняя публикация Страницы

Co dávaj dnes v telce? ????

Šťastné to dny, kdy je vaší největší starostí, dostat se první na trám a poshazovat z něj dolů všechny své soupeře…????

Nika Pirošíková

Su krásne❤ my máme teraz takéto 4,je to úžasné sledovať ich.stojí,stojí a zrazu výskok pol metra nad zem???? mozem sa opytat,ako chováte capa(kozla)? Je oddelene?

Нравится: 1,3 тыс.

KONTAKT : www.zubri.cz [email protected]

Нравится: 818

E-shop s přírodními produkty z Kréty.

Нравится: 1,1 тыс.

ŠERMÍŘSKÝ TÝM – SERVUS BELLUM

ПодробнееZdeněk Kudrnáč – Kudrnac NET

Нравится: 213

Váš poskytovatel vysokorychlostního bezdrátového internetu, hlasových služeb VoIP a internetové televize IP TV

Нравится: 48

Vytříbený a vysoce kultivovaný humor přímo do vašeho obličeje!

Elegant and very sophisticated humor…

Нравится: 375

Vítejte na stránce nadšené zooložky a průvodkyně přírodou. Ráda sdílím své znalosti z terénu a…

Нравится: 760

Bojové umění AIKIDO v Pardubicích pod vedením zkušených instruktorů. Tréninky několikrát týdně pro…

Нравится: 571

Ranch DeepWay alias Hluboká Cesta je malá soukromá stáj mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem.

Нравится: 217

Možná každý máme trochu svůj důvod, proč máme rádi právě Muminy a spol. Není nic snazšího, než se o…

Нравится: 366

Prodejna ovocných a okrasných dřevin v Uherském Ostrohu s vlastním e-shopem.

Нравится: 166

Projekt Zaklínač je cesta rozvoje skrze fyzickou i mentální přípravu. Fyzická komplexní zdatnost v…

Нравится: 183

Místo, kde za tyčkovým plotem kvetou stolisté růže a kde to voní vzpomínkami na dětství. Vdolky,…

Lahodný dárek i cukroví: recept na oranžety

Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

25. 11. 2018 | Doba čtení 2 minuty

Voňavé tenké proužky kandované pomerančové kůry obalené v cukru nebo čokoládě najdeme na vánočních stolech od Sicílie po Normandii. Zvláště pro Francouze znamenají Les Orangettes tu pravou vůni Vánoc, stejně jako pro našince vanilkové rohlíčky.

Receptů na tuto dobrotu existuje bezpočet, proč nezkusit třeba právě ten francouzský?

Zapomeňte na kupovanou kandovanou kůru, tomuto zázraku nesahá ani po kotníky. Kandovat můžete pomeranče, citrony či grepy, a co nesníte, můžete nasekat třeba jako přísadu do perníčků.

  • Z pomerančů oloupeme kůru Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

    Chemicky neošetřené bio pomeranče (citrony)

  • Krupicový cukr (100 g na každý pomeranč + něco na obalení)
  • Případně hořkou (ideálně 70%) čokoládu

Kůru pomeranče nakrojíme křížem a vzniklé čtvrtiny opatrně sloupneme, aby se neporušily. Vložíme je do kastrolu se studenou vodou, přivedeme pomalu k varu, poté oheň vypneme, necháme vychladnout a vodu slijeme. Tento postup opakujeme třikrát. Je to sice zdlouhavé, ale vyplatí se vydržet – kůra se tím zbaví palčivé chuti.

Kůra je teď krásně změklá, ostrým nožem ji po délce nakrájíme na tenké proužky a vložíme opět do kastrolu.

Kůru nejprve důkladně povaříme Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

Proužky kůry zasypeme cukrem podle množství plodů a zalijeme vodou jen tak, aby kůra byla ponořená. Necháme cukr rozpustit a tekutinu opět přivedeme k varu. Vaříme zhruba půl hodiny, ale klidně i déle, dokud se proužky nenarovnají a nezískají lesklý sklovitý povrch.

Pak vše zasypeme cukrem. Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

Proužky vyjmeme děrovanou lžící, vyrovnáme je na pečicí papír a necháme vyschnout, nejlépe přes noc. Druhý den je obalujeme v krupicovém cukru (důvod je nejen chuťový, ale i praktický – nebudou se nám při mlsání lepit na prsty). Cukrový výluh pak můžeme využít jako sirup.

Proužky kůry necháme oschnout. Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

V luxusnější verzi můžeme oranžety namočit jedním koncem do rozehřáté hořké (kvalitní!) čokolády, položit je na mřížku a nechat v chladu ztuhnout.

Na závěr obalíme oranžety v cukru. Zdroj: Pavla Jelínková / Foto

V dobře uzavíratelné krabici vydrží oranžety bez problémů měsíc – čistě teoreticky, v praxi jsou pryč okamžitě!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *