Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví          Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví    Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

Co jsou to za švestky, co jsou tak zázračné? Nuže, ve skutečnosti je to spíš zvláštní druh meruněk, ale
většinou se spíš označují za „ume švestky“. Strom, na kterém malé okrouhlé peckovité plody rostou,
se jmenuje, jak jinak, ume. Pochází sice původně z Číny, ale bezkonkurečně nejkvalitnější pěstitele,
stromy i jejich plody najdete dnes v Japonsku.

Tento teplomilný strom, který přináší své „ovoce“ dřív, než většina jiných ovocných stromů, je
uctívaný jako symbol síly a štěstí. V Číně mu však neříkají ume, nýbrž mume. U nás ho známe jako
japonskou švestku či japonskou meruňku.

Jeho něžné květy, které se objevují ještě před prvními
zelenými lístky, jsou pro obyvatele Japonska a dalších asijských krajin jedním z nejznámějších poslů
jara.
Růžová až červená barva květin bývá taktéž barvou čínského nového roku, který se slaví brzo na jaře,
kdy zrovna ume stromy kvetou.

Než je nahradili sakury, bylo květenstvo ume stromů součástí
asijského svátku Hanami, v překladu „pozorování květů“. Hanami má dva významy, jedním z nich je
oslava květů a zároveň života, druhým uvědomění si jeho pomíjivosti.

I v současnosti je v Japonsku
tato květinová, barevná oslava života jedním z nejoblíbenějších svátků, v průběhu kterého lidé
nejenom s nadšením pozorují krásné květy, nýbrž se také setkávají, společně oslavují a užívají si
vystoupení v místních rozkvetlých parcích.

Účinky velkého zázraku jménem umeboshi, pokladu japonské kuchyně
Plody ume stromu, které obsahují vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku a železa a po
fermentaci také enzymů, nejsou podobně jako olivy vhodné k přímé konzumaci. V obou případech
byste je sice mohli zkusit sníst, ale garantuji vám, že ani jedno ani druhé vám moc chutnat nebude.

Naopak, již fermentované švestky, potažmo meruňky, jsou pokládány za jednu z tzv.
„superpotravin“. Zásobí vás energií na celý den a zaženou únavu, nikoli náhodou se považovali a
považují za samurajské zázračné jídlo! Ano, čtete dobře. Samurajské, neboť tvořili nezbytnou součást
jídelníčku proslavených samurajů.

Umeboshi obsahují množství vlákniny, při pravidelném užívání zpomalují vstřebávání glukózy,
optimalizují hodnoty krevního cukru. Jsou trochu opomínaným, navzdory tomu velkým zdroj
antioxidantů, zmírňují oxidační stres, redukují volné radikály. Jsou tudíž i jedním z méně známých,
ač velice účinných „anti-age“ prostředků.

Odbourávají totiž kyselinu mléčnou, odpadnou látku, která
se v našem těle tvoří přirozenou cestou, především v důsledku stresových situací a nedostatku kyslíku
v tkáních. Nadmíra kyseliny mléčné v těle vede k únavě, chronickým onemocněním, nachlazení,
chřipkám, celkové slabosti a k bolestem.

Což znamená, že vám umeboshi stojí k službám jako obzvlášť
mocný bojovník proti stárnutí i jeho projevům, zabezpečuje vám regeneraci, vitalitu a
dlouhověkost a posiluje vás. Zrovna tyto vlastnosti můžeme spojit s opakem pomíjivosti života,
aspektu svátku Hanami, v průběhu kterého se původně uctíval strom ume, nikoli jako dnes sakura.
Japonská kulinářská specialita Umeboshi, jinak též „královna alkalizující potravy“, vynikající
stimulující a neutralizující, alkalizační účinek, což je důsledek synergie látek obsažených v pastě a
dlouhého, důkladného fermentačního procesu, který způsobuje a vytváří mnohé zdravotní efekty. Jak

jistě víte, překyselení organizmu má na svědomí bezpočet zdravotních rizik a někdy doslovný rozvrat

metabolismu. Jedním z nejodvážnějších a nejmocnějších „rytířů“ v prvním voji zdravotní armády
nastoupené proti překyselení je právě – umeboshi.
Fermentovaná malá švestka v podobě pasty, bonbonů na cucání nebo kapslí harmonizuje střevní
trakt, který se podílí také na kvalitě a síle vaší imunity. To znamená, že umeboshi může poskytnout
znamenitou podporu i vašemu imunitnímu systému.

Umeboshi pomáhá zmírňovat a odstraňovat nevolnost, žaludeční potíže, pálení žáhy, nechutenství,
následky přejedení, průjem, bakteriální infekce a mnoho dalších nemocí. Vytváří prostředí pro
redukci bakteriálních kolonií a nepostrádá ani antiseptickou funkci, je dobrou volbou pro prevenci
infekcí. Antibakteriální účinek umeboshi potírá bakterii Streptococcus mutans.

Ta žije ve vaší ústní
dutině, naleptává zubní sklovinu, čímž způsobuje zubní kaz a nezřídka i potíže v oblasti dásní.
Umeboshi je efektivní i při refluxu, což můžu sama potvrdit, protože mně už mikro množství pasty
zabírá takřka okamžitě.
U akutních stavů skutečně uleví většině lidí v průběhu několika minut.

V případě chronických potíží
se doporučuje zejména při oslabené imunitě, parazitech anebo kvasinkové infekci. Je nutno však
brát pravidelně, každý den a tak dlouho, až těžkosti zmizí.
Pokud máte problémy s játry nebo kostmi, umeboshi je i v této sféře malým, ale zato výtečným
sluhou.

V kombinaci s japonským škrobem kuzu (prášek z drceného sušeného kořene speciální odrůdy
vinné révy z jižního Japonska) a trochou kvalitní sójové omáčky vám pomůže v boji proti
nachlazení, kašli, horečce nebo chřipce.

Recept: zalít kuzu studenou vodou, rozmíchat, až získáte mléčnou tekutinu, přidat štipku (velikou asi
jako hrášek) z vysoce jakostní pasty umeboshi Furobai, povařit za stálého míchání, až se změní na
průhledný řídký gel, odstavit a nakapat pár kapek sójové omáčky). Konzumovat teplé.

Jak užívat umeboshi
Z ume pasty Furobai, snad nejkvalitnějšího produktu z těchto švestiček v Japonsku, stačí denně užít
množství ve velikosti menšího hrášku. Můžete pouze dát na jazyk, pokud vám nevadí trochu
neobvyklá slano-kyselá chuť (já ji třeba mám moc ráda), a cucat.

Anebo připravit ze stejného kvanta znamenitý nápoj podporující váš dobrý zdravotní stav: stejné
množství pasty rozpustit v teplé vodě (nikoli horké) a vypít. Já ji v této podobě užívám ráno nalačno.
Pastu cucám v případě, že něco příliš nesedne mému žaludku, případně pocítím nevolnost v průběhu
cestování. Za tímto účelem mám však vždy sebou spíš výtečné ume extrakt bonbóny anebo ume
granule.
Ume kapsle si beru namísto pasty také na cesty, jejich užití je přece jenom mimo domov jednodušší.
V zahraničí se může stát, že pozřete něco, na co váš žaludek není zvyklý, anebo váš imunitní systém
oslabí bakterie, pro něj neznámé či příliš agresivní.

Umeboshi v kuchyni

Umeboshi můžete použít i v rámci vaření, například na dochucování salátových dresinků a omáček,
rýže, rýžových koulí, a dokonce i čaje. Já ji často přidávám také do různých slaných kaší.

Opatrně
s množstvím, z pasty vyráběné rodinou Furobai již početnými generacemi, postačí skutečně velice
málo.
Cena:
Možná se vám cena umeboshi Furobai bude zdát vysoká, ale kvalita je taktéž vysoká.

Navíc, kdybyste
udělali stejný pokus jako já, a zakoupili „obyčejné“ umeboshi za tu samou cenu, zjistíte, že vzhledem
k velice malému množství Furobai produktu, které je zapotřebí při zdravotním, potažmo i
kulinárském použití, vás vyjde cenově stejně, pokud ne méně.

Udělejte tedy tak moc pro své zdraví s tak malým množstvím ume pasty, navíc pouze s přínosnými
účinky!
Judita Peschlová, akreditovaná psychoterapeutka, certifikovaná terapeutka rodinných konstelací a

andělské terapie, oficiální lektor projektu Lichtwesen, [email protected]

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví  ume extrakt  Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví ume granule a ume kapsle

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

produkty najdete na
https://www.megami-store.cz/kategorie…/ume-produkty-furobai/

Umeocet: Malý zázrak v kuchyni

Máte zálibu v zeleninových salátech? Možná vám dobře poslouží rada, že pokud do nich přidáte umeocet, nebudete již potřebovat sůl.

Budete mít zájem:  Marináda na grilování: patří na maso, ale nikdy ne na gril

Jeho červená tekutina totiž není tak docela skutečným octem. Namísto kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou a jeho chuť je výrazně slano-kyselá. A to je do salátů ta pravá chuť. Skvěle nahradí vinný nebo jablečný ocet, nemluvě o tom obyčejném, který působí nepříznivě na střevní mikroflóru.

Jeho zdroj, švestičky umeboshi, rostou v Číně a v Japonsku. Někdo říká, že toto ovoce je blíže spíš meruňkám. Obsahují přírodní kyseliny a minerály, jako vápník, železo a fosfor. Japonci si s oblibou plody přidávají k rýži.

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdravíPerila křovitá patří do čeledi mátovitých a umeoctu dává jeho načervenalou barvu. (Dalgial, CC 3.0)

Umeocet vzniká jako „vedlejší produkt” při procesu fermentace švestiček umeboshi. Japonské švestičky ume se nakládají spolu s listy perily křovité (šiso) a s mořskou solí (asi 30 procent nálevu). Tento nálev je umeocet. Rubínovou barvu má díky listům perily, bylinky oblíbené v celé východní a jihovýchodní Asii.

Poctivý umeocet neobsahuje žádné umělé přísady, jako barviva, konzervační látky a jiné chemikálie. Proto při koupi čtěte návod, abyste se přesvědčili, že jde opravdu o poctivý přírodní produkt.

Výroba

V polovině června dosahují zelené, nezralé švestičky Prunus mume vrcholu své kyselosti. V této době se sklízí, omyjí a ponoří se na 24 hodin do studené vody. Tím se odstraní hořkost. Plody se poté naskládají do soudků a prosypou mořskou solí. Nahoru se dá víko zatížené těžkými kameny.

Kombinace soli a váhy vytlačí ze švestiček šťávu, v níž se plody nechají kvasit asi jeden měsíc. Potom se švestičky ze sudů vyndají a nechají se asi čtyři dny uschnout na slunci.

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdravíSušení umeboshi. Plody více připomínají malé meruňky než švestky. (oya: from Shizuoka)

Do nálevu se přidají listy perily (šiso) a švestičky putují znovu zpátky do soudků, kde se nechají louhovat dalších 4-5 dnů. Pak se opět vytáhnou a umístí do soudků, kde zrají minimálně jeden rok.

Zbylý nálev, teď už umeocet, se filtruje a stáčí do sklenic, aby se co nejvíc zachovaly živiny, chuť i barva.

Na co se používá

Umeocet nemá v podstatě s octem nic společného. Pokrm spíše osolí, než okyselí. Pokud rádi tvoříte letní zeleninové saláty, zálivka s umeoctem je do nich jedinečná. Můžete jím také dochutit jakékoliv jiné pokrmy, kde chcete docílit slanokyselou chuť – zeleninku na páře, dresinky, polévky, marinády, salsu…

Umeocet se báječně hodí také k nakládání zeleniny, ale nepochybně pro něj najdete upotřebení i mezi dalšími recepty.

Účinky na zdraví

Přírodní fermentací vznikají jedinečné vlastnosti umeocta. Ume švestičky jsou odedávna používány na podporu trávení. Také umeocet je doporučován proti žaludečním potížím, zlepšuje chuť k jídlu. Může zlepšit zažívání, snížit únavu, eliminovat pálení žáhy.

Napomáhá proti bolestem hlavy a údajně zpomaluje stárnutí. Jako kvašený produkt snižuje kyselost v těle a neutralizuje toxiny. Obsahuje enzymy a dodává energii. Celkově harmonizuje organismus těla.

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdravíJaponci si ume švestičky rádi přidávají k rýži. (volné dílo)

V těhotenství se umeboshi doporučuje na podporu zažívání a jako prevence proti ranním nevolnostem. Na Dálném Východě používají umeboshi rovněž jako lék na kocovinu.

Také nápoj

Když si do sklenice vody přidáte pár kapek tohoto červeného dochucovadla, můžete si tak navíc namíchat osvěžující letní nápoj. Pro zimní období je doporučován horký nápoj, který namícháte ze lžíce umeocta a lžíce sojové omáčky a ty dáte do hrnku s horkou vodou. Tento nápoj vás v zimě vždy postaví na nohy

Kde jej sehnat

Stále oblíbenější umeocet dostanete koupit v prodejnách zdravé výživy. Cena není nijak závratná, a tak není důvod nemít lahvičku s červenou tekutinou vždy doma po ruce, ať už jako dochucovadlo anebo pro její léčivé účinky.

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

Častým problémem u nás je špatně uvařená rýže, většinou převařená a moc měkká. Existuje mnoho druhů rýže…

Celiakie – dietní chyby

Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Co se ale stane s organismem, když nemocný dietu poruší? Dnešní článek vám zodpoví nejčastější dotazy týkající dietních chyb a zároveň přinese několik tipů, jak si od případných potíží spojených s požitím lepku ulevit.

Celiakie je autoimunní onemocnění, což znamená, že střeva postiženého nejsou schopna štěpit lepek.

Konzumace takových potravin, jež právě lepek obsahují, spouští reakci imunitního systému, která způsobuje ve střevech zánět.

Díky tomu pak dochází ke špatnému vstřebávání živin, slabosti, trávícím obtížím, migrénám apod. Neléčená celiakie může vyústit v neplodnost, podvýživu ba dokonce až v rakovinu.

U některých jedinců nemusí mít nemoc klinické projevy, takže i přes konzumaci lepku nepociťují žádné výraznější potíže. Tato forma celiakie je velice nebezpečná, protože postižená osoba může mít pocit, že dodržování diety je zbytečné, protože právě nepociťuje ony nepříjemné příznaky, ačkoliv střevo vykazuje patologické nálezy.

Jednorázové porušení diety

Když už se bohužel stane, že celiak dietu vědomě či nevědomě poruší, tak je reakce organismu v této situaci velice individuální. Nejčastěji se projeví žaludečními či střevními potížemi, bolestí hlavy, případně kopřivkou nebo naopak se může stát, že se projevy nedostaví žádné, jako tomu je při celiakii bez klinických projevů.

Jedná-li se o výjimečnou situaci a k porušování diety nedochází nějak pravidelně, tak potíže vyvolané konzumací lepku zpravidla do několika hodin až dní odezní.

Za každých okolností by měl pacient dávat bedlivě pozor na to, co konzumuje, aby se podobné případy už neopakovaly.

Jednorázové pozření lepku sice střevo nezničí, ale i tak organizmu rozhodně neprospěje a dokáže někdy pěkně potrápit.

Švestky umeboshi – japonský zázrak pro naše zdraví

První pomoc

Jak už bylo zmíněno výše, potíže při dietní chybě jsou individuální a tudíž i první pomoc při úlevě od nepříjemných projevů liší člověk od člověka. Existuje ale několik ověřených tipů a rad, které v případě nouze můžete vyzkoušet.

  • Bylinkové čaje – bylinky se na trávicí problémy používají od nepaměti. Zkuste například mátu, fenykl nebo heřmánek. Teplý čaj vám udělá dobře.
  • Algifenové kapky– trápí-li vás silné křeče v břiše, tak skvělou pomocí jsou Algifenové kapky. Výdej léčivého přípravku je vázán na lékařský předpis a nesmí jej užívat děti mladší 10 let.
  • Teplé obklady – když bolesti a křeče trápí malé dítě nebo jen hned nechcete sahat po lécích, tak dobrou alternativou Algifenových kapek jsou teplé obklady na břicho.
  • Škrob z kořene Kudzu – Kudzu je japonský keř, jehož škrob má pestrou škálu pozitivních účinků na lidský organismus a navíc jej lze používat i v kuchyni na zahušťování. Při střevních potížích pomůže, když v šálku s vodou rozmícháte 2 čajové lžičky prášku, následně několik minut necháte povařit na mírném ohni a vypijete. Kudzu lze zakoupit na internetu nebo v lékárnách.
  • Švestky Umeboshi – jedná se o další zázrak z Japonska. K zástavě průjmu prý měla postačit pouze jediná švestka – lze konzumovat samotné plody, či jejich odvar. K sehnání jsou ve zdravých výživách a na internetu a vyznačují se silně slanou chutí.
  • Léky proti průjmu – v současnosti se na trhu nachází široký výběr medikamentů určených pro léčbu průjmu. Všeobecně na nepříjemnosti spojené celiakií pomáhá Endiaron, Imodium, Živočišné uhlí, Smecta apod.
Budete mít zájem:  Oči miminka se vyvíjejí i po narození

Umeboshi a jejich nejen zdravotní přínos

Umeboshi a jejich nejen zdravotní přínos.

Umeboshi a jejich původ je neznámy. Podobně jako je tomu u mnoha dalších prastarých japonských léčivých pokrmů. Stopy jedné z teorií vedou do Číny, kde se v hrobce postavené před více než dvěma tisíci lety našla uzená sušená švestka neboli ubai.

Ubai je jedním z nejstarších čínských léků a dodnes se využívá k léčbě řady zdravotních potíží jako je nevolnost, horečka a kašel. Nejstarší japonský záznam o léčebném využití kvašených švestek je lékařský text sepsaný asi před tisíci lety. Umeboshi se užívaly:

  • k prevenci únavy
  • k čištění vody a detoxikaci
  • k léčbě specifických nemocí jako je úplavice či tyfus
  • k léčbě otravy jídlem

Kolem umeboshi a jejich schopnosti prevence a léčby určitých nemocí se pomalu vyvinul rozsáhlý folklór.

Umeboshi obsahují vysoké množství kyseliny citrónové

Během divokého japonského období samurajů, které trvalo po většinu středověku, byly kvašené švestky nejdůležitějším přídělem bojovníků v poli. Používaly se k ochucení rýže nebo zeleniny a díky vysoké kyselosti fungovaly jako výborný prostředek k čištění vody a zmírnění únavy z boje.

Před téměř dvěma sty lety začali Japonci experimentovat se způsoby koncentrace léčivých vlastností kvašených švestek. Nakonec vyvinuli tmavou tekutinu zvanou bainiku ekisu (švestkový extrakt). Ten se vyrábí pomalým vařením kyselých zelených švestek ume, aby se tak získala nejaktivnější složka ve vysoce koncentrované podobě.

Výsledná temná, hustá a lepkavá tekutina se obvykle míchá s horkou vodou a medem a pije se jako tonikum. Ze sušeného švestkového extraktu se vyrábějí také tablety zvané meitan. V extraktu i tabletách je obsah kyseliny citronové ze švestek koncentrovaný desetkrát, což je asi 25 krát více než v citronové šťávě.

Kvašené švestky lze skvěle využít i při vaření

Při kvašení umeboshi švestek vzniká odpadní produkt, který známe pod názvem umeocet. Umeocet však neobsahuje kyselinu octovou, ale již zmíněnou kyselinu citrónovou. Jedná se o přírodní šťávu, která má slanokyselou chuť, a lze ji použít do řady receptů. Svou povahou dokáže skvěle alternovat běžný ocet. Pokud ale použijeme umeocet, tak již tolik nesolíme.

Mnoho přírodních léčitelů po celém světě je přesvědčeno, že tyto koncentrované formy japonských švestek umeboshi jsou jedním z nejúčinnějších přírodních léků. Navíc nemají vysoký obsah soli jako kvašené švestky.

zdroj: http://www.mitoku.com/products/umeboshi/healthbenefits.html

překlad: ScoreV

  • kyselé švestky
  • přírodní lék
  • švestičky
  • umeboshi
  • umeocet

Švestičky Umeboshi – nejlepší z nejlepších

https://www.eshopslunecnice.cz/umeboshi

Švestičky Umeboshi – česky umešvestky jsou peckovité plody, které rostou v Japonsku. Ume je ovocný strom a většinou se překládá jako švestka, ale ve skutečnosti je to odrůda meruňky. Plody nelze konzumovat syrové přímo ze stromu.

Švestičky se nejdříve omyjí a pak se suší na rýžových rohožích několik dnů a nocí. Poté se nakládají s červenými lístky rostliny Shizo a s mořskou solí. Nechávají se několik let v dřevěných kádích fermentovat. Velmi silný léče*ný účinek umešvestek objevili v Číně již před tisíci lety.

Již lékařské spisy staré Číny obsahují zápisy o léče*ných kvalitách umešvestek. Přesto že umešvestky pocházejí z Číny, lepší kvality dosahují v Japonsku. Japonské švestky rostou na specifických půdách a klimatu, proto obsahují více přírodních kyselin a minerálů.

Švestičky umeboshi se v Japonsku hojně používají jako domácí lék při nachlazení, anemii, nemocech trávícího traktu, únavě, zvracení, osteoporóze apod. 

Léč*vá síla:Švestičky umeboshi – které mají slanokyselou chuť harmonizují náš organismus, který je stresem a nekvalitní stravou často velmi poničený. Používají se jako prevence před různými nemocemi, jsou dobré na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léč*a při nemocech. Nemají žádné vedlejší účinky jako mají chemické léky.Tradičně se umešvestky používají v případech:Umešvestky se nejčastěji používají:

  • při dlouhodobém zvýšení teploty 
  • při častém škrábání v krku, při alergiích a bronchitidě
  • mohou pomoci zlepšit stav při srdečním záchvatu 
  • při překyselení organismu – mají výbornou neutralizační schopnost  při pálení žáhy a potížích se sekrecí žaludečních šťáv ( v situaci, kdy máme příliš mnoho nebo příliš málo žaludečních kyselin). Umešvestky regulují činnost zažívacích orgánů.
  • v případech kinetózy ( při nevolnost způsobené cestováním)
  • při bole*tech hlavy, únavě a podobně
  • jsou dobré na léčení „kocoviny“ což zejména na silvestra mnozí ocení
  • Umešvestky pomá*ají také při střevních probl*mech, jako je zácpa a průjem. Jsou to sice různé projevy, ale oboje nastává když vnitřnosti nepracují důkladně. 
  • Při otravách potravinami, znečištěnou vodou či oxidem uhličitým 
  • Pro zvýšení imunity přidáváme denně 1/4 až 1/2 švestky do jídla nebo nechat rozplynout v ústech.

VĚDECKÉ VYSVĚTLENÍ:V posledních třiceti letech podrobili vědci švestičky umeboshi výzkumům, které ukázaly, že o jejich přednostech nemůže být pochyb a že mohou být vědecky potvrzeny. Bylo objeveno několik biochemických vysvětlení jejich léče*ných účinků, ale řada mechanismů zatím zůstává nadále vědecky neobjasněná.

Pokusíme se zde shrnout několik potvrzených vysvětlení užitečných účinků umešvestek:

SLOŽENÍ ŠVESTIČEK UMEBOŠI:Umešvestky obsahují bílkoviny, minerály a tuky v dvojnásobném množství nežli jiné druhy ovoce. Jsou zvláště bohaté na vápník, železo a fosfor, mangan, sodík, hořčík apod. Tyto látky jsou zde obsaženy ve stoprocentně vstřebatelné podobě, na rozdíl od chemických napodobenin.ŠVESTIČKY UMEBOŠI MAJÍ ALKALIZUJÍCÍ (ZÁSADITÝ) ÚČINEKKonzumujeme-li umeboši pravidelně, můžeme si zachovat slabě zásadité pH krve (asi 7,35), které je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu. Síla tohoto zásaditého účinku umešvestek je způsobena vysokým obsahem zásaditých minerálů a přítomností kyseliny citrónové. PROČ JE TAK DŮLEŽITÝ VYSOKÝ OBSAH KYSELINY CITRÓNOVÉ:Kyselina citrónová v umešvestkách usnadňuje vstřebávání zásaditých minerálů jako železo, hořčík apod. z jiných potravin v tenkém střevě. Kyselina citronová se váže na tyto minerály z jiných potravin a vytváří snadno vstřebatelnou sůl.Umeboshi samy o sobě obsahují velké množství zásaditých minerálů jako železo, mangan, draslík apod. Tyto minerály jsou tráveny za přítomnosti kyseliny citronové, takže je jejich vstřebání zaručeno.

DALŠÍ ÚLOHA KYSELINY CIRÓNOVÉ:– kyselina citrónová odbourává v naší krvi a v tkáních kyselinu mléčnou, která se v těle vytváří při trávení, při námaze atd.Umeševestky které obsahují velké množství přírodní kyseliny citrónové nám ji pomá*ají odbourávat.

Ke svému životu potřebujeme látky jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky a přeměna těchto látek na energii se děje za pomoci enzymů. V tomto procesu výměny je mimo jiné produkována právě kyselina mléčná, která způsobuje únavu organismu. U nemocného člověka,který nemá v pořádku trávení a kdy enzymy nepracují správně, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Kyselina citrónová štěpí kyselinu mléčnou a pomá*á ji tak vylučovat z těla ven. To je jeden z důvodů, proč denní konzumace umešvestek pomá*á opět získat vitalitu a zpomaluje proces stárnutí. Velmi často sportovci jedí citróny, aby získali kyselinu citrónovou, která tedy přirozeně redukuje obsah kyseliny mléčné v těle. Kyselina citrónová v umešvestkách je o hodně kvalitnější než v citrónu a je v nich obsažena ve větší koncentraci.

Budete mít zájem:  Proč končí děti o prázdninách u lékaře? Kvůli chlastu

ŠVESTIČKY UMEBOSHI MAJÍ ANTISEPTICKÝ A ANTIBIOTICKÝ ÚČINEK:Silně kyselé prostředí umešvestek dokáže ničit bakterie. Látky obsažené umeboshi likvidují mikroby úplavice, stafylokoky, bakterie tuberkulozy atd. Tento japonský objev ale se nestal tak populární jako penicilin a ostatní antibiotika, protože ta byla tehdy již běžně používaná.

DALŠÍ SLOŽKY UMEBOSHI:- Umešvestky obsahují velké množství vápníku. V kombinaci s kyselinou citrónovou, která zvyšuje absobci vápníku, jsou umešvestky vhodné zejména pro ženy (mají větší riziko osteoporózy). – Umeševestky obsahují velké množství železa, více než jiné ovoce. Umekoncentrát obsahuje dokonce 7 x více železa než čerstvé umešvestky. – Obsahují několik organických kyselin. Podporují a povzbuzují funkci jater, urychlují peristaltiku střev, mají antiseptický efekt, podporují trávení proteinů, půs*bí laxativně.Umešvestky jsou také mnohem bohatší na organické kyseliny než jiné ovoce. Tyto kyseliny se při procesu výroby nerozkládají:- Kyselina pikriková: Tato kyselina podporuje a stimuluje funkci jater. Druhotně pomá*ají umeboši játrům odstraňovat umělé chemikálie z našeho těla.- Kyselina katechinová: Tato kyselina urychluje peristaltické pohyby střev, má také antiseptický účinek a podporuje trávení bílkovin.- Kyselina pektinová: Tato kyselina se nachází ve slupce umeboši a má projímací účinek.Obecné půs*bení Švestiček umeboshi (Shrnutí)Prevence únavy: Únava je obvykle ovlivněna nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Ty nejsou látkovou výměnou dostatečně rychle odbourávány. Jak jsme už uvedli, umešvestky obsahují složky zajišťující rychlé odbourání přebytečné kyselosti v našem těle. Krev většiny lidí má obvykle kyselý charakter, protože konzumujeme nadměrné množství kyselinotvorné potravy (cukr, bílá mouka a živočišné potraviny) a máme omezen příjem kyslíku (ovlivněný nedostatkem pohybu).Prevence stárnutí: stárnutí je jednoduše řečeno proces oxidace. Umešvestky mají atioxidační účinek na náš organismus.

Podpora detoxikace: protože umešvestky podporou látkové výměny zabezpečují dodávání energie stále aktivním buňkám ledvin a jater. Tak mohou tyto orgány vykonávat normální funkci – tedy vylučovat jedy z těla s větší úspěšností.

Proč používat Umeboshi produkty ?

Umeboshi produkty jsou velmi výhodné, protože neprobouzí rezervy organismu (jako například káva či černý čaj), ale pracují přímo s krví, minerály jdou přímo do těla.

V jaké formě se dají švestičky umeboshi konzumovat?

V prodejnách zdravé výživy lze koupit nakládané umeboshi švestičky, umeocet, umepastu a tablety z umešvestek.

Umeboshi z hlediska energií:Podíváme-li se na umeboši z pohledu jinu a jangu, pochopíme snadno jejich hodnotu. Čerstvá umeboši je extrémně kyselé (jin), zelené (jin) ovoce (jin). Proces výroby umeboši využívá jejich vystavení slunečnímu záření (jang), mořskou sůl (jang), tlak (jang) a čas (jang). V průběhu tohoto dlouhého výrobního postupu se vytváří silná kombinace těchto velmi jinových a velmi jangových faktorů.Umeboshi nám dává možnost konzumovat potravu jang (jako je sůl), aniž vznikne potřeba konzumovat množství vody. Jangové kvality umešvestek jsou schopny v krvi neutralizovat nebezpečně jinové faktory, jako je např. cukr, alkohol, jedy apod.

V jaké formě lze umeboshi koupit?ŠVESTIČKA UMEBOSHI

Pro léče*né účely podáváme ? – ? švestky. Necháme ji rorplynout v ústech, nebo ji přidáme do jídla před konzumací.UMEPASTA Je dužina ze švestiček umeboshi, která se vyrábí odstraněním pecky a rozmačkáním na pastu. Můžeme ji velice dobře použít v různých pokrmech nebo samotnou – ustřihneme cípeček sáčku a vymačkáme na špičku lžičky o velikosti pecky třešně, dáme do pusy, rozmělníme se slinami a polkneme.- Umepasta může velice pomoci svou schopností neutralizovat vnitřní prostředí – při nevolnostech, při probl*mech s krví (v krátkém čase se zlepší krevní obraz obsahuje snadno vstřebatelné železo)- při probl*mech s játry, doléč*vání mononukleóz, leukémii – velmi vhodný jako zdroj minerálů, stop.prvků a enzymů pro maminku i pro plod. Umepasta se v kuchyni používá jako univerzální dochucovadlo při vaření, do dressinků, luštěninových paštik a zeleninových jídel.UMEOCETPři výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úklid domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru) Umeocet, má silné neutralizační schopnosti. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Je vhodný při nevolnostech a bole*tech hlavyPůs*bí pr*ti únavě a dodává energii, která vitalizuje (na rozdíl od čokolády, která má expanzivní energii, po které nastává útlum)Pomá*á také při kožních prob*émech. Posiluje trávení a stimuluje funkci střev – při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si jej smíchat se šálkem horké vody pít po dobu trvání obt*ží.Umeocet používáme léče*ně tak, že dáváme 1-2 lžičky do sklenky vody a vypijeme. Výborný je také pro sportovce, protože váže v těle vodu, a dodává mu cenné látky, které se při fyzické námaze hodně spotřebovávají. Doporučuji každému sportovci či fyzicky pracujícímu člověku nalít si do lahve čistou vodu s umeoctem (je to divné a nezvyklé, pít mírně slaný nápoj, ale jde jen o zvyk). Toto je vhodné pro každého zvláště v létě, kdy ztrácíme z organismu hodně vody.Tekuté ume prostředky mají pr*ti švestičkám umeboshi tu výhodu, že se dostanou mnohem rychleji do dvanácterníku a do střeva a to jen s lehce změněným půs*bením. Pevné ume produkty setrvají nějaký čas v žaludku, kde se jejich vliv půs*bením trávicích šťáv pomalu snižuje. Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie. UMETABLETY – jsou vysušená dužnina švestiček v podobě malých kuliček;- užívá se při nevolnostech (2 kuličky; mohou se cucat nebo polknout); – Preventivně na doplnění minerálů do organismu – nalačno – 2 x denně 2 kuličky. Doporučují se těhotným ženám, ale i dětem od raného věku.Umedressink1 kousek umeboshi nebo 1 lž umepasty 2 lž sezamové pasty tachini 1 lž rýžového misa 1 lž mirinu 50 ml vody všechny ingredience mimo vody dobře rozetřete (nejlépe v misce suribachi), podle potřeby přidejte vodu, používá se na saláty. Ume-Sho-BanTento nápoj pomá*á v případě:Bol*stí hlavy způsobených nadměrnou konzumací jin potravinŽaludečních potíží (nauzea, nechutenství)ÚnavyAnemie, slabé krve nebo slabého krevního oběhuOtravy oxidem uhelnatým Př: Rozmělněte dužinu jedné umeboshi. Přidejte čajovou lžičku shoyu. Přilijte vařící čaj banča (půl až jeden šálek dle chuti). Můžete také přidat několik kapek zázvorové šťávy. Dobře promíchejte a vypijte. Tento způsob přípravy není příliš vhodný pro kojence a děti. Těm nedávejte zázvorovou šťávu a dejte menší množství sojové omáčky.

Látky obsažené v ume: proteiny, minerály a tuky v dvojnásobném množství než v ostatních plodech. Jsou zde bohatě zastoupeny zvláště vápník, železo a fosfor.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector