Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic

Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší.

Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.

Organizace o tom informuje v tiskové zprávě, více informací najdete na webu dTestu.

Zatímco spotřeba těchto výrobků rok od roku stoupá, málokdo pečlivě zkoumá jejich složení. Namísto toho si mnozí z nás dopřávají poctivou ranní dávku cukru. S obsahem žádoucích složek, jako je třeba vláknina nebo bílkoviny, už je to však horší. Pokud si tak ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí.

„Srovnali jsme české i zahraniční produkty a nezapomněli jsme ani na privátní značky obchodních řetězců. Celý výběr jsme doplnili třemi výrobky zakoupenými v Německu.

Zajímalo nás hlavně to, zda první místa obsadí produkty prezentující se jako zdravější a teprve za nimi se octnou oblíbené kakaovo-čokoládové cereálie.

Předmětem našeho zkoumání byly uvedené výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

S ohledem na to, že se cereálie prezentují jako zdravá snídaně a kromě toho jsou často nabízeny i dětem, bylo nemilým překvapením množství cukru, které dTest na etiketách objevil, a to i u zdravěji se tvářících variant.

Cukrová bomba

Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat nejvýše 25 gramů přidaného cukru, což je zhruba šest čajových lžiček. Pokud je dlouhodobý příjem cukru vyšší, hrozí řada zdravotních rizik od obezity a cukrovky přes inzulinovou rezistenci až po metabolický syndrom. Z tohoto pohledu je většina snídaňových cereálií zcela nevhodná.

Jako největší „cukrová bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem. Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu.

„V seznamu použitých surovin se často může cukr ukrývat i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Směrodatná je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Vláknina? Kde?

Od snídaňových cereálií spotřebitel často očekává alespoň nějaký obsah vlákniny, která je pro lidský organismus prospěšná. Nejenže upravuje trávení tuků a sacharidů, ale také pomáhá střevům lépe fungovat. Na etiketách srovnávaných výrobků však dTest na nijak zásadní množství vlákniny nenarazil, přestože obal na její obsah často upozorňoval.

Vyzdvihnout lze jen výrobek Bona Vita Dobrá vláknina, který obsahoval nejvíce vlákniny, konkrétně čtvrtinový podíl.

Bílkoviny? Kde?

Při výběru je dobré poohlížet se také po obsahu bílkovin. Ty v těle člověka sehrávají klíčovou roli a mimo jiné přispívají k pocitu sytosti.

Na etiketách srovnávaných cereálií však dTest mnoho bílkovin nenašel. Obecně se ale doporučuje vybrat produkt, který obsahuje alespoň 10 gramů ve 100 gramech.

Určitě není na škodu, uvádí-li se na obale přidané vitamíny. Je však dobré mít na paměti, že ideální je přijímat vitamíny přirozeně v surové stravě, nikoli ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích.

Tuk a mouka

Ani u snídaňových cereálií nelze opomenout obsah tuku, který je důležitým zdrojem energie a nezbytným pomocníkem při vstřebávání některých vitamínů.

Podle deklarovaných údajů se obsah tuku ve srovnávaných výrobcích pohyboval nejčastěji mezi 1,7 až 5 gramy. Tuk jako takový zastupoval slunečnicový nebo řepkový olej. Pouze jeden ze srovnávaných produktů obsahoval ztužený kokosový a řepkový tuk v množství 34 gramů, a byl tak sedmkrát tučnější než ostatní porovnávané cereálie.

Preferovanou moukou by pak měla být mouka celozrnná, byť její obsah v podobném typu potravin automaticky neznamená, že snídáme zdravě.

Toužíte-li po ránu po prospěšnější snídani, lze to vyřešit vlastními silami, jak podotýká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková: „Raději než snídaňové cereálie bych volila vařenou jáhlovou nebo rýžovou kaši, kterou jde na talíři posypat kvalitní čokoládou.“ Tipy na zdravé snídaně najdete v článku Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše.

U čokoládových a kakaových cereálií sledujte obsah kakaa

Samostatnou kapitolu představují cereálie s čokoládovou nebo kakaovou příchutí, a to zejména pro jejich oblíbenost u dětí. V tomto případě dTest doporučuje sledovat obsah kakaa – čím je jeho podíl vyšší, tím lépe.

U srovnávaných výrobků si nejlépe vedly Čoko mušličky z Penny a hvězdičky Star Wars od Kellog´s s devíti procenty kakaa.

  • Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.
  • Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru. Naopak se zaměřte na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na podíl kakaa.
  • Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.
  • Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou.
  • Nedejte na lákavou přední stranu obalu a zkoumejte celkové složení produktu. Čím je složení kratší, tím lépe.

Zdroj: dTest

TIP: Nejhorší potraviny roku 2019

Bona Vita – Právě dnes

Stalo se v Hořicích krásnou tradicí, že vánoční dobu zakončuje ve zdejším chrámu Narození Panny Marie Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání sborů Ratibor a Vesna a jejich přátel z novobydžovského chrámového sboru Carmina Sacra a hořického sb…U příležitosti výstavy Pocta hořickým spolkům a lidem kolem nich na hořickém zámku proběhne v pondělí 24. února od 19 hod. veřejná zkouška smíšeného pěveckého sboru Bona Vita.U příležitosti výstavy Pocta hořickým spolkům na hořickém zámku proběhne v pondělí 24. února od 19 hod. veřejná zkouška smíšeného pěveckého sboru Bona Vita.V prostorách zámku probíhá aktuálně ojedinělá výstava Pocta hudební spolkům a lidem kolem nich, představující historii i současnost hořických spolků Ratibor a Vesna, Dalibor, Hořický komorní orchestr a Bona Vita. V rámci této výstavy probíhají dop…Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných …Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných …[4 minuty čtení] TEST – Spotřebitelská organizace dTest upozornila na problém ve složení výrobků, které si spojujeme se zdravou výživou. Přitom většina z otestovaných cereálií obsahovala zejména cukr a jen minimum vlákniny a proteinů. Obaly s obrá…Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu. Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl …Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných …Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných …Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných … Margit Slimáková – Odbornice na zdravotní prevenci a výživu

Snídaňové desatero

 

Věra Boháčová, nutriční terapeutka

Fórum zdravé výživy (www.fzv.cz)

  • Udělejte si na snídani čas, snídejte v klidu

Stejně důležitý, jako co snídáme, je i fakt, jak snídáme. Jíst bychom měli v klidu, jídlo si vychutnat a raději vstát z postele o chvilku dříve než jíst „v poklusu“. Při jídle ve spěchu se často odbudeme nějakou sladkostí, která není nejvhodnější.

Navíc pokud se na jídlo nesoustředíme a hltáme ho, obvykle sníme daleko větší porci (žaludek si totiž uvědomí, že se plní, zhruba po 20 minutách od začátku jídla, a 20 minut je dlouhá doba na to, abychom hltáním snědli velké množství jídla) a zakládáme si na zažívací obtíže.

  • Neodbývejte se malou porcí

Snídaně je opravdu základ a měla by tvořit 20–25 % denního příjmu energie. Nebojte se tedy ani snídaně více energetické.

  • Vybírejte celozrnné varianty chleba a pečiva

Celozrnný chléb a pečivo je z hlediska stravy v rámci zásad správné životosprávy vhodnější. Obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny, a navíc má i výhodnější glykemický index, tedy zasytí nás na delší dobu než běžný chléb či bílé pečivo.

  • Snídani vždy doplňte porcí ovoce nebo zeleniny

Ovoce a zelenina by měly být součástí každého denního jídla, snídani nevyjímaje. Obsahují nejen cenné vitaminy a minerální látky, ale také důležitou vlákninu.

Neznamená to však proužek papriky nebo dvě kolečka rajčete na krajíci chleba. Jedna porce je cca 100 g nebo zhruba takové množství, které se nám vejde do dlaně.

Budete mít zájem:  Předčasné porody jsou rizikem, jejich pravděpodobnost lze ale zjistit

Porci ovoce či zeleniny můžeme pokrýt také 125 ml 100% ovocné či zeleninové šťávy.

  • Upřednostňujte margaríny před máslem

V našem jídelníčku by měly převažovat „dobré“ tuky s převahou nenasycených mastných kyselin (a obsahem esenciálních mastných kyselin), které najdeme zejména v rostlinných olejích a výrobcích z nich, např. margarínech. „Dobrých“ tuků bychom za den měli sníst 2/3 z celkového množství všech přijatých tuků.

Naproti tomu mezi „špatné“ tuky můžeme zařadit všechny tuky živočišného původu s výjimkou rybího oleje – tedy i máslo. Obsahují totiž nasycené mastné kyseliny a cholesterol, a tím přispívají k rozvoji nemocí srdce a cév.

Těch „špatných“ bychom proto měli jíst maximálně 1/3 z celkového množství přijatých tuků nebo jinými slovy 10 % z celkového příjmu energie (více informací najdete na www.nasyceneskodi.cz). Margaríny můžeme navíc volit i v nízkotučné variantě.

  • Volte kvalitní zdroje bílkovin

Vyváženou snídani je vhodné doplnit potravinou, která je kvalitním zdrojem bílkovin. Zaměřte se na přiměřeně tučné tvrdé sýry, jogurty, tvarohy, libové maso, případně šunku od kosti.

  • Studujte složení cereálií

Cereálie patří k oblíbeným snídaňovým potravinám. Nad jejich výběrem je však třeba přemýšlet a sledovat bedlivě jejich složení.

Často jsou totiž cereálie plné cukru a bílé mouky, tedy energie, kterou bychom mohli získat vhodnějším způsobem. Vybírejte takové druhy, které nebudou doslazované, sladkou chuť může nahradit např. ovoce, oživit je mohou i oříšky.

Cereální snídani si můžete připravit i sami, např. z opražených ovesných či jiných vloček, oříšků a ovoce.

Pokud už se uchýlíme ke konzumaci sladkého, mělo by to být v první polovině dne nebo ve chvíli, kdy víme, že nás čeká ještě pohybová aktivita.

Nicméně pokud posnídáme něco sladkého, musíme počítat s tím, že díky vysokému glykemickému indexu nás taková snídaně nezasytí na dlouho, a tím nás donutí sníst brzy ještě něco dalšího. Velice snadno pak nevědomky navyšujeme svůj denní příjem energie.

Sladká snídaně navíc není tak dobře vyvážená, musíme tedy více přemýšlet, čím jídelníček po zbytek dne doplníme, aby v něm nechyběly žádné důležité látky. Často je i sladká snídaně zdrojem nevhodných (nasycených) tuků.

  • Nezapomínejte na tekutiny

Tekutiny jsou pro naše zdraví nezbytně důležité a měli bychom je konzumovat průběžně během celého dne, snídani nevyjímaje. Jako doplnění snídaně jsou nejvhodnější voda, čaje nebo ředěné 100% džusy.

  • Jděte příkladem svým dětem

Děti získávají správné stravovací návyky od svých nejbližších, od kterých je „okoukávají“. Měli bychom jim proto jít příkladem a nedopustit, aby snídani považovaly za nedůležitou. Když své dítě naučíme (svým příkladem), že snídaně je důležitá, bude mu připadat normální snídat i v budoucnu. Stejně tak jim utváříme i návyky, jak by snídaně měla vypadat.

Sdílet:

Snídaňové cereálie, nebo jen mouka s cukrem? Podle dTestu to často vyjde nastejno

Obaly s obrázky evokujícími vyvážený životní styl a zdravý start dne lákají ke koupi. S obsahem už je to však horší. Spotřebitelská organizace dTest srovnala složení 28 snídaňových cereálií s ohledem na množství cukrů, tuků, vlákniny či přidaných vitamínů. U dvaadvaceti z nich tvořil podíl cukru více než pětinu.

Zatímco spotřeba těchto výrobků rok od roku stoupá, málokdo pečlivě zkoumá jejich složení. Namísto toho si mnozí z nás dopřávají poctivou ranní dávku cukru. S obsahem žádoucích složek, jako je třeba vláknina nebo bílkoviny, už je to však horší. Pokud si tak ráno někdo sype do misky snídaňové cereálie v dobré víře ve zdravý start dne, ve většině případů se mýlí.

„Srovnali jsme české i zahraniční produkty a nezapomněli jsme ani na privátní značky obchodních řetězců. Celý výběr jsme doplnili třemi výrobky zakoupenými v Německu.

Zajímalo nás hlavně to, zda první místa obsadí produkty prezentující se jako zdravější, a teprve za nimi se octnou oblíbené kakaovo-čokoládové cereálie.

Předmětem našeho zkoumání byly uvedené výživové údaje, složení a také certifikace produktů,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

S ohledem na to, že se cereálie prezentují jako zdravá snídaně a kromě toho jsou často nabízeny i dětem, bylo nemilým překvapením množství cukru, které dTest na etiketách objevil, a to i u zdravěji se tvářících variant.

Jako největší „cukrová bomba“ se ukázaly mušličky Bona Vita Choco Shells s 38 gramy cukru ve 100 gramech výrobku. O něco lépe – s 33 gramy cukru/100 g – dopadly Bona Vita Čtyřlístek Obilné čtyřlístky s kakaem.

Naopak nejnižší obsah cukru byl uveden u Organic Bio Rye Flakes od lotyšské společnosti Milzu!

Světová zdravotnická organizace doporučuje denně zkonzumovat nejvýše 25 gramů přidaného cukru, což je zhruba 6 čajových lžiček.

Pokud je dlouhodobý příjem cukru vyšší, hrozí řada zdravotních rizik od obezity a cukrovky přes inzulinovou rezistenci až po metabolický syndrom.

„V seznamu použitých surovin se často může cukr ukrývat
i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza, maltodextrin či glukózo-fruktózový sirup. Směrodatná je proto hodnota celkového obsaženého cukru v tabulce výživových hodnot,“ dodává Hana Hoffmannová.

Od snídaňových cereálií spotřebitel často očekává alespoň nějaký obsah vlákniny, která je pro lidský organismus prospěšná. Nejenže upravuje trávení tuků a sacharidů, ale také pomáhá střevům lépe fungovat.

Na etiketách srovnávaných výrobků jsme však na nijak zásadní množství vlákniny nenarazili, přestože obal na její obsah často upozorňoval.

Vyzdvihnout lze výrobek Bona Vita Dobrá vláknina, který obsahoval nejvíce vlákniny, konkrétně čtvrtinový podíl.

Při výběru je dobré poohlížet se také po obsahu bílkovin. Ty v těle člověka sehrávají klíčovou roli a mimo jiné přispívají k pocitu sytosti. Na etiketách srovnávaných cereálií dTest mnoho bílkovin nenašel, obecně se ale doporučuje vybrat produkt, který obsahuje alespoň 10 gramů ve 100 gramech.

Určitě není na škodu, uvádí-li se na obale přidané vitamíny. Je však dobré mít na paměti, že ideální je přijímat vitamíny přirozeně v surové stravě, nikoli ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích. Preferovanou moukou by pak měla být mouka celozrnná, byť její obsah v podobném typu potravin automaticky neznamená, že snídáme zdravě.

Samostatnou kapitolu představují cereálie s čokoládovou nebo kakaovou příchutí, a to zejména pro jejich oblíbenost u dětí. V tomto případě doporučujeme sledovat obsah kakaa – čím je jeho podíl vyšší, tím lépe.

U srovnávaných výrobků si nejlépe vedly Čoko mušličky z Penny a hvězdičky Star Wars od Kellog´s s devíti procenty kakaa. Toužíte-li po ránu po prospěšnější snídani, lze to vyřešit vlastními silami, jak podotýká specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr.

Margit Slimáková: „Raději než snídaňové cereálie bych volila vařenou jáhlovou nebo rýžovou kaši, kterou jde na talíři posypat kvalitní čokoládou.“

Ani u snídaňových cereálií nelze opomenout obsah tuku, který je důležitým zdrojem energie a nezbytným pomocníkem při vstřebávání některých vitamínů.

Podle deklarovaných údajů se obsah tuku ve srovnávaných výrobcích pohyboval nejčastěji mezi 1,7 až 5 gramy. Tuk jako takový zastupoval slunečnicový nebo řepkový olej.

Pouze jeden ze srovnávaných produktů obsahoval ztužený kokosový a řepkový tuk v množství 34 gramů, a byl tak sedmkrát tučnější než ostatní porovnávané cereálie.

Tipy dTestu:

  • Mějte na paměti, že snídaňové cereálie jsou víceméně sladkost. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné kontrolovat množství, které nasypete do misky.
  • Vybírejte produkty, které obsahují co nejméně cukru. Naopak se zaměřte na vyšší podíl vlákniny a bílkovin, u kakaovo-čokoládových na podíl kakaa.
  • Všímejte si i dalších přidaných cukrů, které se mohou skrývat pod různými názvy, jako jsou koncentráty ovocných šťáv nebo sirupy.
  • Zdravější variantou snídaně je například doma připravená kaše (třeba z ovesných vloček, rýže či jáhel) posypaná kvalitní nastrouhanou čokoládou.
  • Nedejte na lákavou přední stranu obalu a zkoumejte celkové složení produktu. Čím je složení kratší, tím lépe.

Comments

comments

13 zdánlivě zdravých potravin, po kterých se tloustne!

13 zdánlivě zdravých potravin, po kterých se tloustne!

Po zdravém životním stylu volají lékaři už léta. Vedle dostatku pohybu, spánku a relaxace by měl zahrnovat i zdravé stravování. Ač se řada lidí snaží sledovat výživové trendy a jíst, jak se má, některé potraviny jim to mohou kazit. Tváří se totiž zdravě, i když mají na svědomí spíše růst tukových zásob. Které to jsou?

  • Kolik kalorií má běžný oběd:
  • Big Mac (McDonald) – 504 kcal
  • Svíčková omáčka s hovězím masem a 5 knedlíky – 609 kcal
  • Zeleninový salát s kuřecím masem (200 g) – 102 kcal
  • Vepřový steak (243 kcal) + hranolky – 275 kcal
  • Bezlepkové potraviny
  • Počet kalorií v průměru: bezlepkový chléb (440 g) obsahuje 1756 kcal, kmínový chléb (400 g) obsahuje 932 kcal

Spousta lidí stále žije v přesvědčení, že jsou bezlepkové potraviny automaticky lepší a zdravější než běžné jídlo. Platí to ale pouze částečně.

Sice neobsahují lepek, ale o to více se v nich vyskytují sacharidy a kalorie. Mnoho náhražek za běžnou mouku, jako je kukuřičná nebo pohanková, obsahují mnohem více kalorií.

Nemluvě o bezlepkových sušenkách a sladkostech, které jsou navíc plné dalších cukrů.

Bezlepkové potraviny v sobě obsahují více sacharidů než běžné potraviny

Oříšky

Počet kalorií v průměru: 100 g obsahuje 689 kcal

Hodné zrádné jsou i různé druhy oříšků. Na jedné straně patří mezi základy zdravé výživy, nic se ale nesmí přehánět. Jedna porce oříšků by měla obsahovat maximálně šest kusů.

Celkově jsou ořechy bohatým zdrojem bílkovin, mají vysoký podíl minerálů a vitaminů a obsahují nenasycené tuky, které jsou důležité v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním. Ideální jsou vlašské ořechy, které obsahují hodně omega-3 mastných kyselin.

Budete mít zájem:  Jak poznat dobré pomelo? Těžko

Žádný z nich se ale nesmí jíst ve velkém množství, i když je tuk v nich obsažený zdraví prospěšný.

Rýžové chlebíčky

Počet kalorií v průměru: 1 balení (130 g) obsahuje 503 kcal

Kukuřičné, pšeničné, rýžové nebo žitné chlebíčky jsou velmi oblíbené při držení diet. Hlavně kvůli zanedbatelnému množství tuků a obsahu vlákniny. Na druhou stranu mají také vysoký glykemický index.

To znamená, že po jejich konzumaci se zvyšuje hladina cukru v krvi, a tím i hlad. Ještě horší možností jsou pufované chlebíčky, polité jogurtovou či čokoládovou polevou.

Přínosné ale mohou být jako svačinka před cvičením, jelikož dodávají rychlou energii a jsou velmi dobře stravitelné.

Chlebíčky jsou kvůli své dobré stravitelnosti vhodné po cvičení

Snídaňové cereálie

Počet kalorií v průměru: 100 g cereálií obsahuje 436 kcal

Snídaňové cereálie podle průzkumů obsahuje velké množství cukrů a přidaných látek, i když se většina výrobců tváří, že jsou jejich produkty zdravé.

Obsahují navíc glukózo-fruktózový sirup, který způsobuje závislost na cukru. To zvyšuje nejen riziko nadváhy a obezity, ale i cukrovky 2. typu.

Podobně je to i s praženým müsli, které obsahuje pouze prázdné kalorie, sacharidy i tuky, a to ještě bez dostatku vlákniny.

Hummus a celozrnná pitta

Počet kalorií v průměru: 1 balení (300 g) obsahuje 430 kcal

Hummus je studený pokrm vařený z cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Jako zdroj proteinů se těší oblibě hlavně u vegetariánů a veganů. Patří tedy mezi základy zdravé výživy.

Platí ale stejné pravidlo jako u jiných potravin. Nepřehánět to s množstvím. Navíc cizrna, sezamová pasta i olivový olej jsou tučné potraviny a zvyšují tak nutriční hodnoty celého jídla. Na jedno balení hummusu připadá zhruba 30 g tuku.

Hummus je zdravá potravina, nesmí se to ale přehánět s jeho množstvímPopcorn

Počet kalorií v průměru: 100 g popcornu obsahuje až 406 kcal

Popcorn patří k těm potravinám, o kterých se vlastně neví, zda patří mezi zdravé či škodlivé potraviny. Co se týče energetické hodnoty, je neochucený popcorn vcelku dietním jídlem a není v něm skoro žádný tuk.

Dokáže také na rozdíl od brambůrek docela rychle zasytit. Pokud si ale pochutnáváme na máslových, sýrových nebo šunkových popcornech, které se prodávají například v multikinech, z dietní potraviny se rázem stane kalorická bomba.

Ještě horší jsou pak sladké popcorny, které navíc obsahují velké množství cukru.

Sušené ovoce

Počet kalorií v průměru: 100 g obsahuje 250 kcal

Sušené ovoce, jako jsou meruňky, brusinky, švestky nebo banány, obsahuje ve své sušené podobě velkou porci výživných látek a patří mezi bohatý zdroj antioxidantů a kyseliny listové. Když se navíc odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější.

Na druhé straně obsahuje toto ovoce i koncentrovanější přírodní cukry. Například hrst hroznového vína obsahuje 5 gramů cukru a 22 kilokalorií, zatímco stejné množství rozinek obsahuje 22 gramů sacharidů a 99 kalorií, což je skoro pětinásobek.

Za tento kalorický nárůst není zodpovědné samotné ovoce, ale postup, jakým se vyrábí. Výrobci do něj často cukr přidávají.

Sušené ovoce v sobě obsahuje více cukru

Café Latté

Počet kalorií v průměru: jedna sklenka obsahuje až 200 kcal

Káva může při hubnutí pomoci, ale také uškodit. Je prokázaný její pozitivní účinek při spalování tuků, jelikož aktivuje tělo, podporuje duševní stav a celkovou fyzickou aktivitu. Je často doporučována před fyzickou aktivitou.

Problém ale nastává v situaci, kdy si do kávy přidáme mléko nebo cukr. Velmi zákeřné jsou varianty druhu latté macchiato s příchutí karamelu či vanilky, které může mít až 200 kcal, což se vyrovná energetické hodnotě jednoho oběda.

Místo varianty se spoustou našlehaného mléka nebo šlehačky je tedy moudřejší dát si obyčejnou černou kávu.

Pivo

Počet kalorií v průměru: 500 ml piva 10° obsahuje 185 kcal

I když pivo obsahuje antioxidanty a malé množství živin a minerálů, obsažený alkohol způsobuje zvýšený kalorický příjem. Jeden gram alkoholu totiž obsahuje zhruba 7 kalorií, takže čím ho vypijeme více, tím hůře pro nás.

Navíc se po jeho konzumaci krátkodobě zvyšuje chuť k jídlu, takže toho člověk sní více než bez alkoholu.

To pak znamená, že pravidelné pití piva může podstatnou měrou zvýšit množství kalorií, které přijímáme, což vede k ukládání přebytečného tuku a přibývání na váze.

Džusy

Počet kalorií v průměru: jedna sklenice obsahuje až 160 kcal

Mnoho lidí pije čerstvé šťávy vyrobené z ovoce nebo zeleniny, aby si zlepšili zdraví nebo zhubli. Málokdo si ale uvědomuje, že tyto ovocné šťávy obsahují obrovské množství cukrů. Nemluvě o kupovaných džusech, i když u nich záleží, jakou příchuť zvolíme.

Nejlepší volbou se jeví grepový nebo pomerančový džus, které obsahují v jedné sklenici kolem 80 kcal. Na druhém konci této stupnice stojí například banánový džus s dvojnásobným kalorickým přídělem.

Džus je ale pořád tou lepší volbou než sladké bublinkové nápoje, protože obsahuje čistě přírodní cukry a trochu vlákniny.

Smoothie

Počet kalorií v průměru: 100 ml obsahuje 52 kcal

Koktejly z rozmixovaného ovoce patří mezi populární dietní prostředky. Člověk by si myslel, že když se smoothie dělá z ovoce a zeleniny, budou pro tělo prospěšné. Na jednu stranu v sobě mají plno vitaminů, zároveň v sobě ukrývají i velké množství cukru.

To vede k tomu, že do hodiny po konzumaci máme chuť na něco dalšího. Je tedy třeba dbát na to, kolik smoothie vypijeme.

Proto se doporučuje smíchat například řecký jogurt obsahující bílkoviny s jednou porcí ovoce, které dodá energii a přidat k tomu nějaký zdravý tuk.

Při přípravě smoothie je třeba dbát na množství a druh ingrediencí, které do něj přidáváme

Sportovní nápoje

Počet kalorií v průměru: 500 ml obsahuje přibližně 84 kcal

Během fyzické aktivity je pochopitelně nezbytné dodržovat pitný režim. Proto sportovci sáhnou po drinku, který jim pomůže spalovat více kalorií nebo tuku.

Pokud si jich ale během sportu dopřejí více těchto nápojů, pak ztrácí cvičení účel. Obsahují totiž jednoduché cukry.

Proto je na místě používat nápoje především při vytrvalostních aktivitách, kdy se doplní ztracené minerály a další látky, které zabrání svalovým křečím.

Nízkotučné jogurty

Počet kalorií v průměru: 150 g obsahuje 63 kcal

Nízkotučné jogurty klamou hlavně svým obalem. Na něm stojí nápis nula procent tuku a snadno se tak zamění se zdravou potravinou.

Tuky sice neobsahuje, zato se v něm ukrývá spousta škrobu a cukru, které hubnutí a celkovému zdraví neprospívá. Kvůli sníženému příjmu tuků proto tělo vyžaduje sacharidy.

Proč? Tuk je zdrojem pocitu nasycení, a pokud ho není dostatek, člověk touží po dalších kaloriích.

Müsli tyčinky

Počet kalorií v průměru: jedna tyčinka obsahuje 97 kcal

Müsli tyčinky jsou na tom podobně jako snídaňové müsli. Nejzákeřněji vypadají ty s polevou, které jsou velmi tučné a mají takovou energetickou hodnotu jako jiné „nezdravé“ sladkosti.

Proto je lepší variantou sáhnout místo müsli tyčinek po proteinových tyčinkách, jež dají tělu přesně tu energii, kterou tělo potřebuje.

Při výběru tyčinek je potřeba si všímat nejen celkového množství tuku, ale také podílu nasycených tuků.

Těhotenská cukrovka 3: Jak vypadá vhodný jídelníček?

Dnes tedy pojďme konečně prakticky. Co je vhodné jíst a co naopak není, pokud máme těhotenskou cukrovku?

Obecně řečeno, krevní cukr nám nejvíce zvyšují sacharidy ze stravy, zejména ty rychlé. Už mnohem pomaleji ty komplexní, třeba z luštěnin. A trochu i bílkoviny, takže ani netučnými mléčnými výrobky se nemůžeme přejídat.

Naopak, krevní cukr nezvyšují a naopak jeho stoupání po zkonzumovaných sacharidech výrazně zpomalují tuky a vláknina a částečně i ty bílkoviny.

Co z toho plyne? Nejlepší je jíst komplexní jídla, která obsahují od všech hlavních makronutrientů něco.

Problém cukrovky totiž je, že se cukr v krvi dostává nad vhodné rozmezí.

To se právě stane, pokud sníme větší množství jednoduchých sacharidů: Jak jsem zmínila před chviličkou, ty se v těle zpracují rychle a způsobí velký výkyv nahoru, který pak zase rychle spadne.

Je ale velká pravděpodobnost, že v tu chvíli cukr v krvi překoná tu vhodnou hranici. Potřebujeme tedy jíst tak, aby se trávení zpomalilo, díky tomu výkyv nahoru nebude tak prudký a bude víc rozložený v čase: vystoupá méně, pomaleji a pomaleji klesne.

V čem jsou ty rychlé sacharidy a co je tedy nevhodné? Absolutně nevhodné jsou věci s velkým množstvím cukru, hlavně toho přidaného, ale i toho přirozeného. Samozřejmě jakékoliv limonády, sladkosti, ale i sladké ovoce typu banán nebo ananas.

Obecně je potřeba omezit i běžné přílohy, tj. rýži, brambory, těstoviny a pečivo. Méně vhodné jsou tzv. bílé přílohy, tedy například bílá rýže nebo světlé pečivo, o něco lépe na tom bude tmavá rýže a celozrnné pečivo. Platí, že čím menší technologické zpracování, tím lépe.

Nevhodné jsou tedy různé pufované chlebíky, snídaňové cereálie a podobně. Naopak, dát si jako přílohu celé kroupy nebo pohanku je vhodnější, než chleba z pohankové mouky.

Budete mít zájem:  O mléčných zubech: Dítě není tvor vhodný k zubnímu ošetření

A u brambor jsou lepší klasické brambory než kaše, ta je lepší než hranolky a ty jsou lepší než brambory dlouho pečené v troubě. (Ale tím nedoporučuju ty hranolky! :))

Jako jedno z pravidel, které lze uplatňovat, pokud se chcete orientovat v popiskách na obalech je, nekupovat nic, co má více než 5 gramů cukrů na 100 gramů potraviny. Tuhle informaci najdete na každém obalu: v tabulce nutrientů. Pozor, opravdu se jedná o počet gramů cukrů, ne celkových sacharidů.

Obvykle je uvedeno něco jako “100 gramů výrobku obsahuje 26 g sacharidů, z toho 5 g cukrů” – tuhle potravinu byste vzít mohli.

Pokud obsahuje 26 g sacharidů, z toho 20 cukrů, už je tam příliš mnoho výše zmíněného rychlého cukru a potravina by Vám pravděpodobně příliš zvýšila cukr v krvi prudkým výkyvem (který by se dokonce ani nemusel projevit na hladině cukru v krvi po hodině, protože by se zvýšila rychleji a pak by zase stihla klesnout, takže byste ho ani nemuseli odhalit měřením na glukometru. Jenže i tento výkyv by Vašemu miminku škodil). A pozor na to, že i ta první vzorová potravina obsahuje 26 gramů sacharidů na sto gramů potraviny, takže k jednomu jídlu můžete sníst zhruba 100 gramů té potraviny a nic skoro dalšího, respektive nic dalšího, co by obsahovalo sacharidy. Protože jinak se samozřejmě sečtou sacharidy ve všech potravinách, které k tomu jídlu sníte a ten celkový objem může být už moc velký.

Množství přílohy je potřeba volit tak, aby obsahovala jen zhruba 20-30 gramů sacharidů na jedno jídlo, u oběda a večeře možná zvládnete i více, do 50 g – to si ale musíte vyzkoušet sami.

Pro někoho může být příjemné pro kontrolu zadávat potraviny do kalorických tabulek, ostatním může stačit, že se budou řídit tím, že si přílohy dají zhruba hrst uvařené potraviny, třeba rýže nebo brambor. A i tak je potřeba si dané jídlo otestovat, změřit glykemii hodinu po něm.

Může se stát, že Vám ani menší množství přílohy neprojde. Já třeba vím, že chleba, i domácího kváskového, můžu sníst opravdu jen maličko, aby mi to glykémii nezvýšilo nad limit.

Pravděpodobně to může souviset i s nějakými intolerancemi, je možné, že glykemie bude vyšší, pokud tělo má s danou potravinou problém. A znova připomínám, že nezávisí jen na tom množství sacharidů, ale i na jejich kvalitě, takříkajíc.

Klasická příloha ale není nutná. Klidně jezte jen maso s přílohou ze zeleniny. Na mém webu nebo po vyhledání výrazů “low carb” nebo “paleo” na googlu najdete spoustu receptů na chutná jídla bez příloh. Pozor jen na to, že někdy můžou paleo recepty obsahovat větší množství ovoce nebo sladké zeleniny jako jsou batáty, takže i tyto recepty je potřeba vybírat s lehkou opatrností.

Co se týče ovoce, můžete si dát malý kousek s jídlem nebo těsně po něm. Není vhodné ho jíst samotné mezi jídly. Nejvhodnější ovoce je bobulovité: borůvky, jahody, maliny, rybíz. Ještě v normě mohou být jablka, švestky a podobné plody, ale zase raději zkoušejte jen menší množství, třeba polovinu jablka nebo 2 švestky.

K hlavnímu jídlu tedy potřebujeme ještě ty další tři skupiny makronutrientů. Bílkoviny, nejlépe v podobě kvalitního masa, vajíček od šťastných slepic nebo tučnějších mléčných výrobků.

Podle nároků těhotných žen ideálně v množství zhruba 30-40 g bílkovin na porci, pozor, nejedná se o stejné množství masa – přepočtené na maso to bude zhruba klasická porce o 150 gramech, velká jako Vaše ruka.

Vejce klidně tři.

Co považujeme za zdravé tuky? Vyhýbejte se čemukoliv, co je tzv. ztužené, tedy jakékoliv rostlinné mazací tuky, margaríny a podobně. Vyhýbejte se ideálně i rostlinným olejům typu slunečnice.

Nejvhodnější je olivový olej, kokosový olej, avokádo, ořechy, semínka a tuky z masa a máslo – není ale úplně vhodné pořád se cpát sádlem nebo škvarky, střídejte to 🙂 Tuku by měla být asi lžíce až dvě na hlavní jídlo.

No a alespoň polovinu talíře by měla tvořit zelenina. Pokud jíte klasickou přílohu, vybírejte nesladké druhy: cokoliv listového, špenát, neslazené zelí, květák, brokolici, chřest a podobně.

Pokud klasickou přílohu vypouštíte, klidně si dopřejte porci sladké zeleniny jako je dýně, mrkev, červená řepa nebo batáty.

Počítejte tak vrchovatou hrst sladké zeleniny k hlavnímu jídlu, přidejte ale i nějaké nesladké druhy.

Co na svačinky? Svačiny jsou nejlepší takové, které sacharidy neobsahují vůbec nebo jen minimálně. Malá hrst ořechů, bílý jogurt s dvěma lžícemi semínek, vajíčko na tvrdo, pár plátků šunky nebo tvrdého sýra se zeleninou a podobně.

Jak s načasováním jídla?Na tohle jsou dvě teorie, dva přístupy. Obecně se v těhotenství nedoporučuje “hladovění”. Je to proto, že pokud máme málo sacharidů ve stravě, případně hladovíme úplně, tělo se dostává do stavu tzv. ketózy, kdy přednostně spaluje tuky na ketony a ty jsou pak pro tělo hlavním palivem.

Spekuluje se, že ketony nejsou pro miminko zdravé. Já s tím ale nesouhlasím: když se miminko narodí, je samo přirozeně v ketóze. Tudíž je velice nepravděpodobné, že by mu ketony škodily. Ketony jsou naopak velmi kvalitním zdrojem energie pro náš mozek.

Přesto, pokud na hladovění nebo ketózu nejste zvyklé z doby před těhotenstvím, rozhodně to nezkoušejte teď. Mohly byste cítit nevolnost, únavu a příznaky podobné chřipce a to v těhotenství určitě není vhodné.

Takže určitě nezkoušejte cíleně hladovět! Přesto delší rozestup mezi jídly nebo po večeři, zejména pokud trpíte v pozdějších fázích na pálení žáhy, problém nebude.

Ještě pozor, hladovění nebo zpožďování nebo dokonce vynechávání jídel není možné vůbec, pokud berete inzulín. K inzulínu bude jedno z následujících videí.

Zpátky k teoriím o načasování jídel. První doporučuje jíst pravidelně, každé dvě až tři hodiny, malé porce.

Vychází z toho, že každým jídlem trochu zvýšíme cukr v krvi, takže si dáme jen malou porci, aby se cukr nezvýšil moc, ale je zřejmé, že po malé porci dostaneme brzy hlad a tak za ty 3 hodiny budeme jíst znovu.

Doporučují se tedy 3 hlavní jidla, mezi nimi 2 svačiny a klidně i druhá večeře. Druhou večeři si otestujete i v podobě lačné glykemie druhý den, někomu bude vyhovovat více režim bez druhé večeře.

Druhá teorie vychází z toho, že každé zvýšení je vlastně neideální a je tedy nejlepší tělu dát mezi jídly dostatek času na normalizaci hormonů a snížení krevního cukru i inzulínu v krvi.

Doporučuje se tedy jíst 3 dostatečně výživná hlavní jídla, bez mlsání nebo svačinek mezi.

Platí ale, že v jídle nesmí být příliš velké množství sacharidů, naopak potřebujete dodat dostatek bílkovin a tuků, abyste zůstaly syté a přijímaly dostatek kalorií pro výživu Vás obou.

Nechám na Vás, kterou variantu zvolíte. V první variantě se dá sníst více sacharidů v průběhu celého dne, protože si porce rozdělíte na 20-30 g sacharidů krát 6 jídel. V druhé variantě se potřebujete vejít do 30-50 g sacharidů krát 3 jídla. I to je ale pro výživu těla dostatečné, vyšší množství sacharidů není velkým přínosem pro tělo (Vaše ani miminka).

Pro hodně lidí je to vlastně velká stravovací změna. Takže může chvilku trvat, než si na to zvyknete a tak může přijít i třeba hlad mezi jídly. Ten obvykle znamená, že velké jídlo nebylo dostatečně velké. Hlídejte si ten dostatek bílkovin (tj. masa, vajíček nebo mléčných výrobků) a tuku. Pokud máte hlad, dejte si v příštím jídle větší porci. Většinou se to během pár dní stabilizuje.

Co dělat, když mě honí mlsná? S tímto se budete setkávat hlavně v začátku diety. Po týdnu nebo dvou tělo na sladkou chuť odvykne a nebudete mít nutkání po něčem sáhnout.

Chce to ale i udělat drobné úpravy Vašeho okolí, poprosit partnera a děti, aby Vás sladkostmi nelákali, nemít sladké doma a nechodit z práce cestou okolo vonící cukrárny nebo pekárny. Občas se nějaký dezert tolerovat dá, ale vyvarujte se slazeným věcem.

Dezert může být v podobě jogurtu nebo doma připravené želatiny z kokosového mléka a ovoce nebo třeba chia puding s ovocem. Někomu může projít i neslazený doma připravený dílek štrůdlu s jablky nebo palačinka s tvarohem nebo šlehačkou a trochu bobulovitého ovoce.

Pokud Vám neprochází klasické verze, zase, vyhledáním “low carb” naleznete recepty bez mouky, které pravděpodobně fungovat budou. Kvůli plnohodnotné výživě pro Vás i miminko jsou ale doporučeny spíš výjimečně, třeba když víte, že jdete na oslavu, tak nabídnete, že připravíte dezert “svůj”.

Zejména první týdny po diagnóze berte jako testovací, jak jsem zmiňovala v předchozím videu. Nevyčítejte si jednorázový výkyv. Jednou to miminku ani Vám nic neudělá.

Jen se snažte, aby ty výkyvy nebyly třeba více než 2-3 za týden – a po pár týdnech nejlépe vůbec. Opravdu si teď na ten čas odpusťte zmrzliny, sušenky a vše sladké a zpracované, i třeba chipsy.

To Vašemu miminku opravdu může jen uškodit a je to škoda pokoušet.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *