Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomeranče

  • Leze na vás nachlazení?
  • Nebo rádi byste preventivně podpořili svou imunitu?
  • Dodávejte svému tělu pravidelně vitamín C! 

Jedná se o důležitý antioxidant, který je naprosto nezbytný pro řadu funkcí v těle. Pomáhá posílit imunitu, ale i opravovat poškozené tkáně. Bohužel tělo si jej nedokáže vyrobit samo, tudíž musí být dodáván v potravě.

Obecně známo je, že citrusy jsou dobrými zdroji vitamínu C, ale slyšeli jste někdy o švestkách Kakadu nebo Acerola třešních?

Pokud ne, nechte se překvapit! V tomto článku vás s nimi seznámíme.

Hlavní benefity vitamínu C

Asi vás nepřekvapí, že vitamín C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamín, a že sehrává klíčovou roli v podpoře imunity. Co jste ale možná už nevěděli je, že vitamín C je potřebný pro růst a opravu tkání všech částí těla.

Tvoří důležitý protein, který se podílí na tvorbě kůže, šlach, vazů a krevních cév. Hojí rány a vytváří jizvovou tkáň. Své právoplatné místo má i při opravě chrupavek, kostí a zubů. Zkrátka jeho úloha v těle je naprosto nezbytná, a to není zdaleka vše, co umí.

Tento vitamín je rovněž výborným pomocníkem při vstřebávání železa a důležitým antioxidantem, který zabraňuje vzniku oxidačního stresu a poškození buněk.

K oxidačnímu stresu dochází vlivem volných radikálů, které se tvoří, když vaše tělo rozkládá jídlo, když jste vystaveni tabákovému kouři nebo záření. Nahromadí-li se jich v těle příliš, mohou být příčinou řady onemocnění.

Proto dbejte na dostatečný přísun antioxidantů a vitamínu C ve stravě.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: fullscript.com

Je možné se předávkovat vitamínem C ?

Jelikož tělo není schopné si samo vyrobit ani uchovat vitamín C, je zapotřebí jej zahrnout do každodenní stravy.

Předávkování se však bát nemusíte, neboť se jedná o vitamín, který se rozpouští ve vodě. A tak co si tělo nevezme, opustí tělo močí.

Z tohoto důvodu také nemá smysl to s jeho dávkami přehánět, a to zvláště v doplňcích stravy, protože tělo není schopné si je uložit na později.

Jen pro představu muži potřebují cca 90 miligramů denně a ženycca 75 miligramů céčka a těchto hodnot dosáhnete pomocí běžně dostupné zeleniny a ovoce.

Když si uvedeme příklad, tak jeden středně velký pomeranč obsahuje 70 miligramů vitamínu C a miska čerstvých jahod 85 miligramů. Ovoce a zelenina by proto měla být každý den na vašem jídelníčku. Při nachlazení je možné dávku zvýšit.

Nicméně větší dávky, jak už jsme si řekli, většinou tělo nedokáže plně využít.

Tento fakt potvrzuje i několik studií, které pozorovaly, zda mají vysoké dávky vitamínu C nějaký vliv na jeho koncentraci v plazmě. Prokázalo se, že větší množství 100 mg a více vitamínu C neznamená mít více vitamínu v krvi a v těle. Tuto skutečnost znázorňuje i následující graf:

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: goldmanlaboratories.com

Zajímá vás, proč tomu tak je? Vysvětlení je jednoduché. Střeva v daném čase dokáží absorbovat pouze omezené množství céčka, tudíž přebytek odchází nevyužit.

Tuto bariéru lze obejít pouze vstřikováním vitamínu C do krve pomocí nitrožilního podání. Tímto způsobem lze dosáhnout 30 až 40krát vyšších koncentrací v plazmě než u perorálních doplňků (podávaných ústy).

Pro běžné užití to však není moc praktické ani příjemné.

Co je liposomální vitamín C

Jedná se o laboratorně poupravenou formu vitamínu C, kdy jednotlivé molekuly vitamínu C jsou zapouzdřeny v liposomech.

Jinými slovy jsou obaleny fosfolipidy (tuky), které je chrání před vlivem žaludečních šťáv. Vitamín C se tak v daleko větším množství dostane do krevního řečiště.

Podle nejrůznějších studií se jedná o velmi dobře vstřebatelnou formu, která je jen o něco méně efektnější než nitrožilní podání.

Výhody liposomálního vitamínu C oproti přírodnímu

Jedna z největších výhod je již zmíněná ochrana před žaludečními šťávami, které jsou velmi agresivní kvůli nízkému pH a mohou proto velkou část vitamínu C poškodit. Další výhodou je, že se zapouzdřený vitamín C snadněji a ve větších množstvích vstřebává ve střevech.

Tím se předchází poruchám trávení a podráždění žaludku vlivem vysokých koncentrací kyseliny askorbové podané v potravě. Třetí velkou výhodou je, že liposomální vitamín C se uvolňuje do těla konzistentně a po delší dobu, než je tomu u přírodních zdrojů.

Díky těmto výhodám se liposomální vitamín C může jevit jako nejúčinnější volba k dosažení doporučené denní dávky.

Co poškozuje vitamín C

Vitamin C je velmi křehká molekula, která je vysoce citlivá na podmínky prostředí, jako je teplota, vzduch nebo světlo. To znamená, že při skladování ovoce a zeleniny nebo při vaření dochází ke ztrátě významného množství vitamínu. Z vědeckých studií vyplývá, že pouhé krájení či loupání jablek může vést ke ztrátě až 25 % kyseliny askorbové.

Z tohoto důvodu by mohlo mít smysl užívat přírodní doplňky stravy bohaté na vitamín C. Tyto doplňky jsou obecně dostupné v různých formách jako jsou tablety, kapsle nebo čistě koncentrované šťávy.

Avšak koncentrace céčka v jedné dávce je často natolik vysoká, že je tělo stejně nevyužije. Takže otázka, zda je kupovat či nekupovat je poměrně sporná a záleží k čemu se přikloníte vy sami.

Zpravidla však platí, že pokud budete jíst dostatek nezpracovaného ovoce a zeleniny, bude to vašemu tělu stačit.

Přírodní zdroje vitamínu C

Níže vám představíme 13 nejbohatších zdrojů bohatých na vitamín C. Ač jste si možná mysleli, že citrusy budou dominovat, není tomu tak. Mezi top 3 vítěze patří švestky Kakadu, Camu camu a Acerola třešně. No a guava není daleko za nimi.

Guava

Toto ovoce je velmi populární v Indii a je extrémně bohaté na vitamín C. Ve 100 g porci najdete až 250 mg tohoto vitamínu, což překračuje dvojnásobek našeho denního požadavku, který bychom měli přijmout.

Guava ale není bohatá jen na tento vitamín, ale i na základní živiny, jako je vláknina, kyselina listová, draslík a mangan. Navíc je nízkokalorická, jedna porce o 100 g obsahuje pouze 68 kalorií, tudíž je i skvělou dietní potravinou.

A využití má opravu veliké, neboť se dá použít do dezertů, ovocných salátů, džusů i koktejlů.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: india.com

Chtěli byste si doma připravit zdravý nápoj na podporu imunity? Inspirujte se 20 recepty na výborná smoothie.

Papriky

Menší miska červené papriky obsahuje až 140 mg céčka. Není tedy divu, že se papriky řadí k jedním z nejvyšších zdrojů vitamínu C.  Kromě toho jsou vysoce výživné.

Mají řadu zdravotních výhod a jsou také jednoznačným zlepšovačem chuti ve vegetariánských i nevegetariánských pokrmech.

Kromě toho příznivě působí na srdce i šedý zákal, zabraňují tvorbě krevních sraženin v žilách a následným mrtvicím.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: webdm.com

Camu camu

Odhaduje se, že toto ovoce obsahuje až 3 g vitamínu C na 100 g. Vzhledem ke své silně kyselé chuti se však jen zřídka konzumuje v čerstvém stavu. Obvykle se prodává ve formě prášku, který díky své sušené formě bez vody obsahuje ještě více céčka oproti čerstvým bobulím.

Pro zajímavost: dle štítků s výživovými hodnotami produktu může čajová lžička (5 gramů) tohoto prášku pokrýt až 750 % denního příjmu. Mějte však na paměti, že hladina vitamínu C ve výrobcích s Camu camu se může lišit podle toho, kde bylo ovoce pěstováno.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: holistickhealth.com

Švestky Kakadu

Toto malé ovoce roste v otevřených lesích eukalyptu v severní Austrálii a je nejbohatším přirozeným zdrojem vitamínu C v potravinách na světě. Ve skutečnosti 100 g tohoto ovoce poskytuje až 3000 % vaší denní dávky. Dalšími benefity švestek Kakadu je nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, mědi a železa.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: healthline.com

Acerola třešně

Vypadají skoro stejně jako naše třešně, ale jejich obsah vitamínu C je mnohonásobně vyšší. Tyto sytě červené bobulky se však rychle kazí, a tak se sbírají ještě nedozrálé a ihned se zpracovávají.

Jeden hrnek s acerolou obsahuje až 1700 mg vitamínu C, v syrovém stavu by vám postačily 3 třešně, abyste pokryli denní doporučenou dávku.

Ptáte se, jak chutná taková třešeň? Je sladká s výraznou chutí, proto se běžně používá do sirupů, džemů a džusů.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: douglascrets.com

Citrusové plody

Pomeranče, grapefruity, citróny i limetky jsou dobrými zdroji vitamínu C, ale zdaleka ne nejlepšími, což vám dokazuje i tento článek. Nejlépe uděláte, když si připravíte ovocnou šťávu z těchto plodů zejména grapefruitů a pomerančů.

Ve 100 ml najdete až 93 mg vitamínu C. To jsou slušná čísla, která pokryjí bohatě běžnou denní dávku. Citróny jsou také skvělé.

Do šťáv se sice kvůli své kyselosti moc nehodí, nicméně jsou výborné každé ráno se zázvorem a vodou při detoxikaci pro vyplavení toxinů.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: santemagazine.fr

Kiwi

Toto malé, jasně zelené ovoce z Nového Zélandu má ještě více vitamínu C než pomeranč nebo grapefruit. 2 ks středně velkých kiwi obsahují až 137 mg vitamínu C. Jsou také bohaté na měď a flanovoidy. Mají přibližně tolik draslíku jako banány a zejména v chladném období příznivě působí na dýchací cesty. Jsou ideální do dezertů i ovocných salátů.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: india.com

Brokolice

Tato zelenina asi nebude tím prvním jídlem, které vám přijde na mysl, když se řeknou potraviny bohaté na vitamín C. Ale opak je pravdou. Brokolice je přímo nabitá vitamínem C. A stejně tak jako kiwi i ona obsahuje více céčka než citrusové plody.

V syrovém stavu rovných 89 mg na 100 g. Nechutná-li vám brokolice v syrovém stavu, přichystejte si ji na páře. Tepelnou úpravou se sice část vitamínu ztratí, ale i tak si ho ještě díky svému vysokému obsahu hodně ponechá.

Máte na ni chuť? Inspirujte se nejlepšími recepty z brokolice.

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomerančeZdroj: errenskitchen.com

Černý rybíz

Tyto černé bobulky jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, a to zvláště vitamínu C. Pouhých 100 g čerstvého černého rybízu poskytuje více než 300 % denně doporučených hodnot céčka. Černý rybíz je rovněž ideální do dezertů, zmrzlin nebo ovocných šťáv.

Budete mít zájem:  Maluji plátno a zapomínám na svět

Zdroj: scentertainer.net

Šípek obecný

Šípkový keř roste vojně v přírodě a možná i vám doma na zahradě. Jeho plody jsou však k nezaplacení. Přibližně šest šípků poskytuje 119 mg vitamínu C. Své uplatnění najde nejen při nachlazení, ale i při řadě dalších onemocnění. Šípek je totiž plný vitamínů a minerálů. Obsahuje taktéž rutin, který je výborný na cévy a srdeční onemocnění.

Zdroj: medicalnewsbulletin.com

Rakytník

Znáte tyto malé červenooranžové bobulky plné céčka? Rakytník je hojně rozšířen v Evropě a Asii a zpracovává se zejména na šťávy. Ve 100 g těchto plodů nalezneme přibližně 400 mg vitamínu C, což předčí několika násobně citrusové plody.

Aby si ale zachoval tuto vysokou hodnotu céčka, je nutné šťávy skladovat při velmi nízkých teplotách, protože uchování i při pouhých 6 °C po dobu 1 týdne může vést k degradaci až o 11% či 12%. Rakytník je proto nejlepší konzumovat čerstvý v bobulích nebo ho zmrazit na později.

Tím si zachová nejvyšší obsah vitamínu C.

Zdroj: pxhere.com

Papája

Jedna velká papája je plná 235 mg vitamínu C, což je naprosto dostačující pro denní dávku. Kromě toho je i vynikajícím zdrojem vitamínu A, draslíku a vápníku.

V supermarketech ji běžně seženete ve dvou odrůdách: mexické a havajské. Havajská má žlutou slupku a uvnitř jasnou oranžovou barvu.

Mexická papája je obvykle mnohem větší a méně chutná, nicméně výživové vlastnosti mají obě stejné.

Zdroj: healthyhabits.care

Jahody

Jahody milují nejen děti, ale i dospělí. A to zvláště pokud si je pěstujete na své zahrádce. Kromě výborné sladké chuti vás potěší řadou benefitů. Mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a spoustu antioxidantů. Jeden hrnek jahod navíc obsahuje až 85 mg vitamínu C.

Zdroj: yates.com.au

Bojíte se jíst ovoce, protože chcete zhubnout? Přečtěte si náš další článek, ve kterém se dozvíte, co je mýtus, co pravda a kdy je nejvhodnější ho jíst.

Umělé nebo přírodní zdroje vitamínu C?

To je dobrá otázka, kterou si možná pokládá řada z vás, zvláště trápí-li vás často chřipka nebo nachlazení.

Mnoho lidí si myslí, že velké dávky vitamínu C v doplňcích stravy (přírodních i syntetických) jim pomohou s nemocí, což je na jednu stranu pravda, protože skutečně mohou mít tito lidé pak kratší průběh nebo mírnější příznaky onemocnění.

Na druhou stranu vědci se shodují spíše na tom, že pravidelné užívání vitamínu C v doplňcích stravy nijak nesnižuje riziko nachlazení.

Navíc je dokázáno, že přírodní zdroje jsou pro tělo daleko více využitelné než ty synteticky připravované. Proč tedy jíst něco syntetického? V úvahu by za určitých okolností mohl přijít možná liposomální vitamín C, máte-li akutní zdravotní problémy a potřebujete podpořit oslabenou imunitu.

Závěr by ale mohl být spíše takový, že pokud vás zrovna nic netrápí, stačí jíst pestře a v dostatečných dávkách potraviny bohaté na přírodní zdroje vitamínu C a dbát na co nejšetrnější skladování a zpracování. Důležitá je tady hlavně pravidelnost. Takže pokud nejste zrovna zapřisáhlí fanoušci tabletek, dejte si raději misku ovoce a zeleniny.

Úžasné kiwi plné vitamínů

Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomeranče

Sama spíš upřednostním lokální plody, které v sezóně nejsou žádným problémem, vždyť nám tu rostou šťavnaté jahody, meruňky, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, švestky, roste nám tu rakytník, úžasné byliny, zelené natě. Nicméně, přes zimu se onen výběr zužuje. Vím, naši předkové rovněž nekonzumovali tropické plody, vitamíny čerpali převážně z fermentovaného zelí, které nakládali na stovky různých způsobů. Přesto však, když se nám přes zimu omrzí uskladněná jablka a nedisponujeme tolika zamraženým či nasušeným ovocem, potřebujeme doplnit ranní snídaňovou kaši, dozdobit dort, zkusme zařadit například kiwi.

Věděli jste, že kiwi obsahuje 2 x více vitamínu C nežli pomeranč?

Jak jsem již zmínila výše, některé naše plody jsou doslova nabité zdravím, vezměme si kupříkladu černý rybíz, jenž ve svých 40 kuličkách poskytne 100 %, doporučenou denní dávku vitamínu C. Ve stejné dávce rakytníku pak ono množství překročíme dokonce mnohonásobně.

Vzpomeňme ještě na šípek, na který opravdu nechci zapomenout. Oproti kiwi vykazuje až čtyřnásobný obsah „céčka.

Dobře, kiwi nebude oním prvním, „céčkovým“ super silákem, mnohé plody, ať už rybíz, rakytník či šípek, jej hravě předčí, zkusme jej však porovnat s  pomerančem, (jenž se stále protěžuje jako jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C). Sytě zelený plod jej obsahuje 2 x víc.

Co však mají kiwi a pomeranč společného a co jistě bude stát za zmínku? Rutin, významný bioflavonoid, který zesiluje vstřebatelnost vitamínu C.

Mimo jiné, rutin také zajišťuje odpovídající elasticitu cévní stěny, chrání ji před lomivostí, díky čemuž pak eliminuje ukládání LDL cholesterolu a vytváření tzv. aterosklerotických pásů. Tam, kde je cévní stěna pevná a zdravá, se cholesterol protáhne.

Tam, kde však, bohužel, vykazuje trhlinky, tělo využívá cholesterolu, aby cévu vyztužilo. Pokud se tak děje dnes a denně, postupem času se v těchto cholesterolových výstelkách mohou objevit taktéž ionty vápníku, díky čemuž pak cholesterolové pláty mineralizují, tvrdnou.

Právě tehdy nastává moment, kdy nově vzniklé zvápenatělé pláty není tělo již schopno vstřebat, céva se unaví, ztrácí svou pružnost. Omezený průtok krve pak často vede k vyššímu krevnímu tlaku, později i infarktu.

Trápí-li Vás vyšší krevní tlak, vysoká hladina LDL cholesterolu, určitě myslete na „céčko“ a rutin, eliminujte vznik cévních zánětů, které poškozují zdravý vzhled cévní stěny. Eliminujte stres, dostatečně spěte. Živte v sobě lásku, namísto strachu, zodpovědně jezte, hýbejte se a dýchejte, hledejte cesty, kterých je zde nespočet.

Čím dalším nás kiwi určitě nadchne?

Dva plody kiwi obsahují 6 g vlákniny, kdy doporučená denní dávka čítá zhruba 30 g. A právě rozpustná vláknina brzdí vstřebatelnost cholesterolu ve střevě, čímž celkově snižuje jeho vysokou hladinu v krvi. Přítomná vláknina taktéž usnadňuje snazší pohyb tráveniny střevem, zabraňuje tedy chronické zácpě.

Společně s papájou a meruňkami porazilo kiwi banány a pomeranče jako ovoce s nejnižším obsahem sodíku a nejvyšším obsahem draslíku.

Jedna ze studií v Journal of Medicinal Food se zaměřila na devět různých druhů ovoce a ovocných šťáv a došla k závěru, že kiwi výrazně zmírňuje oxidativní stres, poškození volnými radikály, v lidské plazmě.

Tato schopnost kiwi chránit před buněčným poškozením byla potvrzena i další studií v Carcinogenesis, kdy kiwi nejen omezovalo míru oxidativního poškození DNA, ale dokázalo stimulovat buněčnou obnovu v případě již proběhlého poškození.

Ještě lepší však je, že tento vliv kiwi na poškození a opravu DNA byl zjevný tehdy, když bylo kiwi pouze přidáno k běžnému jídelníčku, a tento účinek byl patrný v celé skupině dobrovolných subjektů a již ve velmi krátkém čase.

Pozoruhodný výzkum potvrdila také jedna pekingská univerzita, kde sportovci, konzumující kiwi, vykazovali o 24 % vyšší výdrž, než ostatní z kontrolní skupiny. Má se za to, že právě vitamín C a zajímavé množství přítomných minerálů, celkově utužuje zdravotní stav.

Zajímavý bude také obsah železa, jehož vstřebatelnost je podmíněna přítomností vitamínu C, mědi a kyseliny listové, což kiwi skvěle splňuje. Vykazujete-li známky anémie, způsobené nedostatkem železa, kiwi upřednostněte spíše v dopoledních hodinách, kdy tělo železo zužitkuje nejvíc. Zařadit můžete rovněž i melasu, quinou, amarant, sušené švestky či karob.

A teď, co s kiwi?

Konzumuje se výhradně syrové, ačkoli takový džem či marmeláda skvěle doplní oblíbené palačinky.

Kiwim lze dekorovat, vyřezat z něj růžičky, doplnit jím pudink, dorty, nejrůznější dezerty, ranní snídaňovou kaši.

Společně s jahodami a banánem lze z kiwi uchystat osvěžující zmrzlinu, doplnit jím salát, případně, nakrájet na kousky a společně s oříšky vložit do dětského batůžku, jako součást zdravé svačiny.

Osobně kiwi používám do chia dezertů, taktéž i na jeden dort, který mi přijde doslova úžasný, rychlý a vlastně hotový během krátké chvíle, což se zrovna hodí, když chcete někoho okamžitě pohostit. Jak na něj?

  • 1000 g banánů + 2 banány na korpus
  • 400 g kokosu
  • 3 zralá kiwi
  • borůvky, jahody

Banány nakrájíme na tenká kolečka, vyložíme jimi dortovou formu. Ze zbylých banánů a kokosu umixujeme hutný krém, který rozdělíme na 2 díly. Tím prvním potíráme banánová kolečka, následně vrstvíme pláty zralého kiwi, které přikryjeme druhou polovinou krému. Nakonec dort dozdobíme borůvkami a jahodami. Lze využít taktéž i rozpuštěnou čokoládu, kterou dort přelijeme a opět dozdobíme.

V článku jsou použity informace z knihy:

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.

Sezona nejlepšího ovoce startuje! 6 důvodů, proč ho milovat

Jestli jste dosud jahody milovali jen pro jejich skvělou chuť a neodolatelnou letní vůni, teď vám dáme několik důvodů navíc! Tohle ovoce má v Česku svoji sezonu od konce května až zhruba do půli srpna a my vám doporučujeme užít si ho co nejvíce. Na co všechno jsou jahody úžasné?

Když chcete kvůli silnější imunitě načerpat trochu céčka, sáhnete po citronu, pomeranči nebo jiném citrusu? Jahody jsou lepší volba! Ve 100 gramech se nachází kolem 60 až 90 mg vitaminu C. Doporučená denní dávka je 60 mg, stačí tedy slupnout hrst jahod a máte na den splněno.

Žádné tuzemské ovoce neobsahuje tolik manganu jako právě jahody! Tenhle minerál je naprosto nezbytný pro správnou funkci metabolismu.

Podporuje tvorbu kostí a přispívá k jejich síle, stejně tak povzbuzuje krvetvorbu. Je nezbytný pro výživu nervů a mozku, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a v neposlední řadě podporuje libido.

Proto se o jahodách říká, že jsou jakýmsi letním afrodiziakem.

Budete mít zájem:  Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jahody jsou nejen vynikající na chuť, ale jsou i velmi zdravé

Koktejl z rozmixovaného mléka a jahod nebo dezert z řeckého jogurtu, oříšků s jahodovou pokrývkou… Mňam! To jsou dezerty, které si v létě mohou dopřát i nejzarputilejší dietáři.

Jahody jsou skoro z 90 procent tvořeny vodou a oproti jiným druhům ovoce mají jen minimum kalorií.

Je to zhruba 35 kcal na 100 gramů, což je polovina energie, kterou mají jablka, hrušky, a jen třetina výživové hodnoty banánu.

A až se jahod přejíte, přejděte na jejich kosmetické využití. V první řadě mohou posloužit jako přírodní maska proti padání vlasů. Za tímto účinkem jahod stojí už zmiňovaný mangan, který podporuje růst vlasů a pomáhá zamezit jejich ztrátě.

Masku vyrobíte jednoduše. Z hrsti jahod vytvořte hladkou kaši a smíchejte s vejcem a lžící olivového oleje. Vzniklou směs naneste na pokožku hlavy, důkladně vmasírujte ke kořínkům a nechte alespoň 20 minut působit. Pak běžným způsobem smyjte.

Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která pomáhá odstranit pigmentace z povrchu zubů. Chcete-li využít účinky jahod jako přírodního bělidla, potírejte si chrup rozkrojenou jahodou a poté si ústa vypláchněte čistou vodou. Výsledek bude jemně patrný, avšak viditelný a na rozdíl od jedlé sody nebo citronu bělení jahodami nepoškozuje sklovinu.

Z tohohle ovoce se dá také vyrobit super voňavá pleťová maska s čisticími a regeneračními účinky. Další skvělou složkou jahod je totiž kyselina salicylová, která se běžně využívá v kosmetických přípravcích proti akné. K výrobě masky postačí tři až čtyři rozmačkané jahody a lžíce medu. Ingredience promíchejte, naneste na obličej a nechte účinkovat asi 20 minut.

Těšíte se na jahodovou sezonu?

Vánoční pomerančový sirup nebo měsíčky v čokoládě. Připravte sváteční dobroty z pomerančů

Pomeranč máčený v čokoládě Snad žádné jiné exotické ovoce nedokáže navodit vánoční atmosféru tak dokonale jako pomeranče. Tyhle oblíbené citrusy, které máme rádi pro jejich šťavnatou, nakysle sladkou chuť i báječnou svěží vůni, jsou navíc plné vitaminů a minerálních látek. A můžeme si z nich vyrobit vánoční či zimní dekoraci, která osvěží a provoní celý byt. Pomeranče se uplatní dobře v kuchyni při přípravě sladkých jídel, ale i masa. Pomáhají tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím a zvyšují odolnost organismu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Jako podpůrný lék stačí sklenka domácí čerstvé pomerančové šťávy po ránu a na lačno. Poradíme, jak při nákupu poznáte, že jsou pomeranče kvalitní, a taky jak si připravit pomerančový sirup s vánočním kořením, pomeranče máčené v čokoládě a originální grog na zahřátí. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis), který pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy i do Ameriky. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce, rozšířené je ve všech subtropických oblastech. Pěstuje se více než 500 odrůd, u nás se prodává kolem dvaceti. Nejznámější je asi odrůda Navel se silnější slupkou a se světlou šťavnatou dužinou.

Pomeranč je plod pomerančovníku čínského (Citrus sinensis)

Rady zkušených pěstitelů, jak u nás pěstovat exotické citrusy, tedy i pomerančovník, najdete zde.

Pomeranče jsou plné vitaminů a minerálních látek

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících. Dále obsahují vitaminy A a ze skupiny B thiamin (B1), riboflavin (B2) a kyselinu listovou B9. Jsou také významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, pektinu, vlákniny, sacharidů či flavonoidů.

Pomeranče jsou zdrojem vitaminu C (ve 100 g je okolo 60 mg céčka), což oceníme zvláště v zimních měsících

Vitamin C pomáhá tělu bránit se proti virovým a bakteriálním infekcím, zvyšuje odolnost organismu a podporuje přirozenou imunitu, zejména v čase chřipek a nachlazení. Pomeranče pozitivně působí na kardiovaskulární systém, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Dále se podílejí na krvetvorbě a díky přítomnosti flavonoidů mají příznivý vliv i na prevenci srdečního infarktu. Zároveň pomáhají předcházet mozkové mrtvici. Pomeranče podporují správné fungování trávení a taky pomáhají při dietách, protože obsahují málo kalorií (100 g okolo 200 kJ).

Díky svému složení mají i jisté protirakovinné účinky.

Pomerančová šťáva jako lék

Nejzdravější jsou čerstvé pomeranče. Osvěžující je lisovaná nebo mixovaná šťáva, která čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, prostě vylisovat a ihned vypít. Nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno.

Pomeranč jak lék: nejúčinnější je vypít sklenku čerstvé pomerančové šťávy hned ráno po probuzení a na lačno

3 tipy, jak poznat kvalitní pomeranče

  1. Kvalitní plody mají lesklou čistou kůru. Spolehlivou zkouškou je, když si k nim přičichneme, vydávají-li silné pomerančové aroma, jsou v pořádku.
  2. Pomeranč vezmeme do ruky a osaháme.

    Nikdy nebereme pomeranč výrazně měkký, protože bychom pravděpodobně v dužině našli bílou „krupičku”, což znamená, že je plod napadený plísní. Také pomeranče nápadně lehčí než ostatní necháme být. Tyto plody jsou vysušené a nepoživatelné.

  3. Všímejme si, jestli v jedné bedýnce není víc odrůd pomerančů.

     V obchodě někdy nové pomeranče míchají se zbylými, které se od nových liší nejen jistou mírou opotřebovanosti, ale může jít také o zcela jinou odrůdu, která má jiné vlastnosti a chuť, podobně jak tomu je třeba u jablek nebo hrušek.

Pomeranč při nákupu vezmeme do ruky a osaháme. Nikdy nebereme plod výrazně měkký (může být napadený plísní) a nápadně lehčí než ostatní (je vysušené a nepoživatelný).

Pomeranče v kuchyni

Z pomerančů můžeme kromě šťávy připravit i kompot nebo skvělou marmeládu, sirup nebo likér. Pomeranče je možné použít do moučníků, cukroví a dezertů, ovocných i zeleninových salátů, výborná je pomerančová zmrzlina.

 Hodí se k masu (drůbežímu, vepřovému nebo rybám), kdo by neznal kachnu na pomerančích! Pomeranče jsou podobně jako další citrusy vyhledávanou ozdobou nejrůznějších nápojů, studených i teplých, alko i nealko, dezertů, salátů, sladkých i slaných jídel.

Z pomerančůdi můžeme udělat působivé vánoční nebo zimní dekorace, protože krásně osvěží a provoní celý byt, zejména v kombinaci s hřebíčkem, celou skořicí a badyánem.

Pomeranč máčený v čokoládě

Pomerančové měsíčky v čokoládě 

Ingredience

  • 20 až 25 měsíčků pomeranče
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1–2 lžičky čerstvého másla Gran Moravia
  • 50 g loupaných nesolených pistácií

Příprava

Nahrubo nasekáme pistácie a nasypeme je na plech vyložený pečicím papírem. Dáme je opražit do trouby předehřáté na 180 °C asi na 5 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím v horké vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. V rozpuštěné čokoládě namáčíme zhruba do poloviny dílky pomerančů a posypeme opraženými pistáciemi. Na kuchyňské mřížce necháme vychladnout.

Použít můžeme mandarinky i jiné ovoce.

Pomerančový vánoční sirup

Pomerančový vánoční sirup

Ingredience

  • 500 g pomerančů oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • na špičku nože mletého kardamomu
  • 100 ml vody
  • 1 balíček cukru na sirup Dr.Oetker

Příprava

Pomeranče dáme do hrnce. Přidáme hřebíčky, skořici, kardamom a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a za stálého míchání asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme zchladnout. Poté přidáme cukr na přípravu sirupu a uložíme přes noc do ledničky.

Druhý den propasírujeme přes sítko a sirup asi 5 minut povaříme. Ještě horký ho nalijeme do vymytých nahřátých láhví (sirupu bude asi 700 ml). Láhve pečlivě uzavřeme víčkem a asi na 20 minut položíme naležato.

Pomerančový sirup je výborný na přípravu domácích limonád a koktejlů nebo do čaje.

Netradiční grog s pomerančem na zahřátí

Netradiční grog s pomerančem na zahřátí

Ingredience

  • 40 ml rumu nebo likéru Black Fox 
  • 200 ml horké vody
  • pomeranč na ozdobení

Příprava 

Do sklenice z varného skla nebo hrnečku nalijeme 40 ml alkoholu a zalijeme horkou vodou. Lišáckou ozdobu uděláme z nakrojeného plátku pomeranče spíchnutého párátkem.

Mohlo by vás zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Síla vitaminu C: Ve vysokých dávkách je nepřítelem nádorů i rakoviny

14. prosince 2017 23:08 / Shutterstock

O prospěšnosti vitaminu C na lidské zdraví se ví dlouho. Málo se ale mluví o tom, že vitamin C ve vysokých dávkách je vysloveně léčivý. Jak moc je pro nás vitamin C důležitý a co s naším tělem dokáže?

První výzkumy a praktické zkušenosti s léčivými účinky vitaminu C pocházejí už z třicátých let minulého století. Tehdy byl úspěšně použit v boji proti záškrtu a dětské obrně. O pár let později se zase osvědčil při léčbě tetanu. Ve čtyřicátých letech byla vydána série článků na základě zkušeností s léčbou virového zápalu plic právě pomocí vysokých dávek vitaminu C.

Vitamin C je silný antioxidant, ochraňuje před nemocemi srdce, pomáhá hojit rány, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, zkracuje délku nachlazení a podporuje imunitu. Navíc se Vitamin C jeví jako skvělý doplněk i při klasické léčbě rakoviny – chemoterapii. Potlačuje návrat nádoru. Lékaři si pochvalují, že vitamin C je levný, netoxický a lehce dostupný.

Působení vitaminu C

Vitamin C zvyšuje produkci bílých krvinek a tím pomáhá k výraznému zlepšení imunity. Také pomáhá spoluvytvářet kolagen, který tvoří pojivové struktury.

Když nemá tělo kolagen, tvoří zpevnění cév na bázi cholesterolu, což vede ke kornatění. Vitamin C je účinný antioxidant. Působí tak proti poškození tkání. Zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů.

Brání vzniku parodontózy. Spolupodílí se na vstřebávání železa.

Denní dávka

Doporučená denní dávka je asi mezi 60 a 100 mg. Pro osoby, které žijí ve městě, ve stresu, kouří, pijí alkohol, dostávají se do kontaktu s různými chemikáliemi, pak spotřeba vitaminu roste. V případě počínající virózy, při silné únavě nebo nachlazení jsou prospěšné vyšší dávky – 500 až 1000 mg. Vitaminem C se nelze předávkovat, protože přebytky vyloučíme močí.

Na jaké nemoci působí

Nejúžasnější je, že vysoké dávky vitaminu C podané intravenózně mají léčivý účinek i na nemoci, které se zdají být jinak obtížně léčitelné. Typická je rakovina, kdy je celá řada vyléčených, ačkoliv klasická medicína tento postup stále odmítá.

Vitamin C si ale poradí i s ledvinovými kameny, s AIDS, s nemocemi srdce i se žloutenkou. Dávka pro léčebné účely je mnohonásobná proti běžné denní dávce, ale výsledky jsou pozoruhodné.

Linuse Paulinga, dvojnásobného držitele Nobelovy ceny, sice označili za šarlatána, ale ke konci svého života užíval denně 12 000 mg vitaminu C, v době nachlazení zvyšoval dávku na 40 000 mg a dožil se úctyhodných 93 let.

Vitamin C jako zázračný lék

Zázračný lék je běžně dostupný v každé lékárně jako výživový doplněk. Samozřejmě ho ale naše tělo může přijmout i z některých potravin.

Podle výzkumů ukázal vitamin C až desetkrát větší sílu než jeden z experimentálních onkologických léků. Dokáže totiž vyhledat kmenové rakovinné buňky a zabránit procesu, který se nazývá glykóza a je za vše zodpovědný.

Tím, že ho vitamin C potlačí, zabrání ničivým buňkám získat energii na přežití.

Už v roce 1987 se ukázala síla vitaminu C. Chemik a nositel Nobelovy ceny zkoumal smrtelně nemocné onkologické pacienty. Některým denně podával 10 g vitaminu C. Za několik let téměř všichni zemřeli, až na třináct z nich.

Právě těm byl podáván vitamin C. Dvanáct z nich dokonce nevykazovalo žádné příznaky onemocnění. Studie tedy už tehdy dospěly k závěru, že vitamin C poskytuje ochranu před rakovinou a celkově udržuje lidské tělo zdravé.

Jedna dávka stačí například při prevenci chřipky. Podání je ale nejlepší infuzí. To se pak dostane celá dávka do krve. Pak může působit protiinfekčně, protizánětlivě a antioxidačně. Pokud jde o běžné dávky vitaminu C ze stravy či tablet, do krve se nedostane přes střevní bariéru. Tělo vyloučí vitamin ven, i když ne všechen, žádnou megadávku údajně neudrží.

Pro prevenci cévních a nádorových onemocnění se doporučuje koncentrace vitaminu C v plazmě alespoň 0,9 mg/cl, což je denní příjem 100 – 200 miligramů vitaminu. 

Léčba bohužel není vhodná při onemocnění ledvin. Naopak infuze lze využít při prevenci chřipky, při alergiích nebo autoimunitních onemocněních, jako je Crohnova choroba. Nemocné ledviny většinou nebolí, ale jejich onemocnění se projevuje řadou relativně nenápadných příznaků.

Kde je ho nejvíce?

Šípky – šípky mají opravdu silnou koncentraci vitaminu C – ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitaminu C, což je skoro desetinásobek toho, co mají citrony.Kustovnice čínská – plody Goji Berry jsou skvělým antioxidantem. Obsahují beta karoten, zeaxantin, lutein, xantofyl, lykopen a kryptoxantin.

Málokdo ví, že jsou plody kustovnice čínské vydatným zdrojem vitaminu C. Obsahují až 500krát více vitaminu C než pomeranče.Černý rybíz – černý rybíz je také velmi bohatý na vitamin C. Například při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc céčka než pomeranč.

Červená paprika – polovina syrové papriky obsahuje 142 mg céčka a jen 20 kalorií.Růžičková kapusta – ve 100 g najdeme 115 mg vitaminu C.Kiwi – 100 g kiwi obsahuje 90 mg vitaminu C. Kiwi navíc podporuje látkovou výměnu, takže se doporučuje i při hubnutí, zlepšuje zrak a pomáhá zvládat stres.

Brokolice – stejné množství vitaminu C jako kiwi obsahuje také brokolice.Zelí – 100 g zelí má 49 mg vitaminu C, což je méně než třeba růžičková kapusta nebo brokolice, ale i zelí je velmi blahodárné pro naše zdraví.Papája – 100 g papáji obsahuje 60 mg vitaminu C a navíc podporuje zdravé zažívání.

Jahody – 100 g jahod obsahuje podobně vitaminu C jako papája, což je stále více než poměranč. Navíc semínka jahod mají vysokou schopnost vázat se s těžkými kovy, například arsenem, a pomáhají je vylučovat z těla. 

Léto je tu, na jakých dobrotách si můžeme pochutnat?

Větve raných třešní se již začínají podlamovat pod tíhou právě zrajících červených plodů, v obchodech se objevují první čerstvé domácí jahody a ani maliny, meruňky a rybíz na sebe nenechají dlouho čekat.

Pojďte spolu s námi na malou letní procházku zahradou…

SLADKÉ JAHODY, JAHODY, JAHODY

Dozrávají právě teď na přelomu června. Jsou krásně červené, voňavé a moc, moc dobré.

Proč jíst jahody v sezóně?

  • výborný zdroj vitamínu C – posilují imunitní systém
  • působí antibakteriálně a protizánětlivě (váží na sebe toxické látky  ve střevech a pomáhají odvádět je z organismu ven)
  • obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu, růst buněk a v těhotenství
  • obsahují pouze 27kj na 100g – takže jde o skvělé ovoce při hubnutí
  • obsahují draslík, který odvodňuje a snižuje krevní tlak
  • A proč jsou jahody červené? – obsahují karoten, který je chrání před zničením substancemi poškozujícími buňky a bakteriemi
  • velmi důležitou složkou jahod je kyselina ellagová, která působí preventivně proti různým druhům rakoviny. Dle doporučení výživových poradců – pozitivních a ochranných účinků jahod lze dosáhnout již při konzumaci tří porcí (přibližně 20 plodů) za den.

Na co si dát pozor u jahod?

Pozor na jahodovou alergii, projevuje se svědivou vyrážkou – kopřivkou. Jahody obsahují velké množství látek známých jako salicyláty, proto, kdo je alergický na acylpyrin, ať se raději jahodám vyhýbá. Acylpyrin je totiž vyroben z podobné látky, kyseliny acetylsalicylové.

JÓ, TŘEŠNĚ ZRÁLY

  • jsou velmi bohaté hlavně na draslík, který napomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku
  • 250g čerstvých třešní denně, snižuje hladinu kyseliny močové v krvi a to zajišťují prevenci proti nemoci zvané DNA
  • jsou bohaté na jód, proto jsou velmi vhodné pro osoby s poruchami štítné žlázy
  • léčivé jsou dokonce i stopky, v kterých jsou obsažené třísloviny

VOŇAVÉ MALINY

  • velmi oblíbené a chuťově vynikající
  • obsahují velké množství vitamínu C, který je potřebný pro udržení zdravé kůže, kostí a zubů
  • maliny také obsahují vitamín E, a prospěšnou vlákninu
  • malinová šťáva významně pročišťuje a detoxikuje zažívací systém
  • malinová šťáva pomáhá při snížení horečky
  • pomáhají při průjmových onemocněních

Bolí vás často v krku?  Zkuste si dopředu připravit zcela jednoduchý malinový ocet!

  • Příprava:
  • 500g malin naložte na dva týdny do litru vinného octa
  • Následně sceďte a používejte jako kloktadlo v průběhu dne.

ČERVENÝ, BÍLÝ a ČERNÝ RYBÍZ

  • výrazný antioxidant, díky obsaženým antioxidantům preventivně působí proti demenci, stárnutí buněk a organismu
  • působí močopudně a potopudně, proti hnilobě, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posilují žaludek
  • komplex flavonoidů s účinkem na cévy označovaný nesprávně jako vitamín P, má (zejména v kombinaci s obsaženým či dodaným vitamínem C) ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů
  • bílý rybíz je sice na našich zahradách málo obvyklý, ale přitom je velmi lahodný a příjemně nasládlý

Černý rybíz vítěz mezi všemi

  • 100 g černého rybízu obsahuje 50 až 400 mg vitamínu C, tedy 4x víc ‚céčka‘ než pomeranč. Výzkumy navíc ukazují, že vitamin C obsažený v rybízu je stabilní – například rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 % tohoto vitamínu
  • Denně 40 kuliček rybízu a vaše denní dávka vitamínu C je pokryta

MERUŇKY

Milujete čerstvé meruňkové knedlíky? A víte, že se nemusíte bát, že byste zhřešili proti zásadám zdravého stravování? Naopak, meruňky obsahují spoustu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek.

  • betakaroten, který posiluje vlasy, nehty, vyživuje pokožku a má omlazující efekt
  • betakaroten je také velmi silný antioxidant a chrání organismus před rakovinovým bujením
  • meruňky se také doporučují při hubnutí, jelikož obsahují kyselinu pantotenovou, která podporuje vitalitu a odbourává tuky
  • obsahují vysoké množství draslíku, který pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů, snižuje krevní tlak a přispívá ke správné funkci srdce
  • jsou výborné na „nervy“, podílejí se totiž na vedení nervových impulzů a obsahují velké množství vitamínů B Komplexu – vitamín B1 a thiamin, a ty jak známo mají blahodárný vliv na nervovou soustavu
  • známá kyselina listová snižuje riziko demence a vzniku Alzheimerovy choroby

To nejlepší na závěr:

Výborný, rychlý a zdravý recept na skvělé meruňkové knedlíky

  • 500 g studených, předem uvařených brambor
  • cca 700 g meruněk (24 ks menších)
  • 1 vejce
  • 100–110 g hrubé špaldové celozrnné mouky Bio
  • 90 g špaldové celozrnné krupice
  • 50 g Solamylu (bramborový škrob) na obalování
  • mořská sůl

Na posypání:

  • kokos
  • sójový nápoj s příchutí vanilky

Na polití:

Postup:

  • uvařit brambory, nechat vychladnout (mohou, ale nemusí být i uvařeny den předem)
  • na vál si jemně nastrouháme uvařené brambory, přisypeme celozrnnou špaldovou krupici a špaldovou celozrnnou hrubou mouku, které si dáme i trochu stranou, abychom měli na postupné přidávání do těsta
  • do hromádky surovin uděláme důlek a rozklepneme do něj jedno vejce, trošku osolíme a ze všech surovin zpracujeme dobře tvarovatelné těsto
  • vyválíme váleček, ze kterého si nakrájíme kousky těsta asi o hmotnosti 35–40 g. Každý kousek rozmáčkneme na placičku, vložíme do ní omytou, vypeckovanou meruňku a dobře zabalíme. Hotové knedlíky ještě oválíme v Solamylu, aby při vaření zůstaly celistvé.

Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut dle velikosti meruněk a také dle síly kabátku. Hlídáme při vaření a kontrolujeme rozříznutím na jednom kousku, zda je meruňka provařena.

Na posypání si připravíme směs kokosu se sójovým mlékem s příchutí vanilky. Knedlíky buďto přímo celé obalíme nebo jenom posypeme. Nakonec polijeme medem, javorovým sirupem, nebo dle vaší chuti.

Tak co říkáte, vypadá recept lákavě? Je nejen zdravý, ale také velice chutný!

Hubnutí není totiž o dietách, ale je v první řadě o zdravém stravování, změně stravovacích návyků a zdravém životním stylu. Pokud vás tento článek zaujal sdílejte ho s přáteli na sociálních sítích!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector